Phek Keuna

Page : 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 |

Mobile Browser thenkhat ah Older post a hmuh theih lova, Ti hian Dah a ni e.
I comment dawnin Hming bak dah a ngailo.

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged | 3 Comments

China in kum 2020 ah Thla lem siam chawp hman tum.

China hotute chuan kum 2020 a hman theih turin khawpui en tura Thlalem an ruahman ‘illumination satellite’ an tih chu an kalpui ṭan thu an sawi.

He Thla lem hi km 80 vel en pha tur khawpa chaka duan a ni a. Thla pangngai aiin a let 8 zetin a eng dawn bawk niin an sawi a. A en zawng chu ni tlak hnua tlai khaw eng ang maia eng tur niin an sawi bawk.

A en zau zawng hi 10-80km vel a ni ang a. Km 50 chhung phei chu a eng ṭha viau thei dawn niin Peoples Daily chuan a ziak.

Sorkar hotute hian a kimchang an puang lo nain, French artist pakhat – Lei chunga darthlalang ṭhi khai lem ziaktu ngaihdan an la chhawng hle tih an sawi tel thung.

He illumination satellite hi Chengdu khawpui chhim thlang lam en hmasa tura dah chhin a ni phawt dawn niin Wu Chunfend, chairman of Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute Co., Ltd, chuan Oct 10, khan a puang tawh tih People’s Daily in a ziak a. He Thla Lem hian Chengdu khawpui chu streetlight ngai lo khawpin a siam dawn niin an sawi a ni.
A siam harsat dan tur an sawi chungchang chu chhangin Wu chuan “he thil hi rei tak kan lo enchhin tawh a ni a. Tunah hian a hmin lo chauh a ni” tiin a sawi.

Hetihlai hian mi ṭhenkhatin zan lam boruak kah en chiam mai chu ramsa leh arsi chanchin zir mite tan buaina tur niin an hre thung.

Hetiang thil hi a tum hmasa ber an ni lova. Scientist tam takin an lo bei tawh a. Ngaihdan tam tak an sawichhuak tawh bawk.
Nikum pawh khan Russian scientist te chuan The Mayak satellite an tih mai, Khawvela thil siamchawp zinga eng ber tur an tih chu Baikonur spaceport aṭangin July 14, 2017 khan Soyuz 2.1 rocket hmangin an kap chhuak a. Mahse lei a hel thei lova, an pamṭul ta a ni.

╔══════════════════╗
▒ᅠ┗━••• ━ ɐʇɐnɹɐW ━ •••━┛ᅠ▒
╚══════════════════╝

Aside | Posted on by | Leave a comment

KHEHPUAM CHUNGCHANGA PU LALRINLIANA SAILO THUSAWI

(Hmalam atanga thlirna)
David Sailo.

“Party hrang nihlai a inbeihna te uar zawkin in rawn sawi chhuak thin a, thu dik tawklo inthlahrung miahlo a sawi hi a fuhlo.”

“Khehpuam ti a min puh khan Kan thian tha Pastor leh Kohhran upa te khan ‘Ngawi reng ang che, tuman an awih lo ang’ min ti a, CM pawhin min ti tho a. Ngawih kha har ka ti hle. ‘He tiang tih ching te hi chu thlahte thlenga tawrh theihna a nih ka ring’ ka ti lui talh kha a ni a.”

“Khehpuam titute kha Health Dept khan kan hrechiang khawp mai. Police, Exice and Narcotics, Education, NGO leh Health Dept te nen kan meeting ho thin. Vawi khat phei chu meeting naah an Drug License Cancel vek ka rawt a, Mahse alo inphan tuak a. Thianghlim taka License an hman hawh sak, an hman sak dan lo thianghlim leh si lo te kha a awm nuaih mai a.”

“Sawi zau tur a awm nual thei ang. Ka fapa License kawl ringawt tu kha man ngei turin FIR Aizawl PS ah ka theh lut nghal a, a khât tawkin Police Station ah ka zawt fo.Heng zawng zawng hi khatih lai a MJA President, Pu Vanlalrema Vantawl leh mitam takin min hriatchianpui khawp mai.”

He thil ah hian Pathian hminglam meuhin ka sawi e, ‘KA FIHLIM A NI’ mi min chirhthehna pawh hi huat vak ngaihna pawh ka hrelo. Kan fate erawh anlo thinrim fo mai. Tuichang(Khawzawl) Bial ah khan dawta puh ka nih vang khan Pathianin min khawngaiha Vote ka hmu sang ta hle zawk a, Mizoram ah Tawngkhat hmanna bial a hnehna sangber record ka lo nei ta a ni.”

Tunah pawh hian Pathianin huatna leh khakna te hi a ten ema Vote ka hmu sang leh hle mai awm mange te ka ti rilru a ni.
Pathian in kan vaiin min hmangaih theuh a, Candidate te zingah a duh a ti tling a nga, a duh a ti tla mai ang. A thu thu a ni si a.”

Lalrinliana Sailo
MLA Candidate(MNF)
Chalfilh Constituency

(He thu hi mimala min hrilh a ni lova, Ka Post pakhat a rawn Comment na lak chhawn a ni)

Hnunglam atangin kan thlir fo a, a eiru, Pu Hawla pawh EIRU LALPA chutiangin KHEHPUAM LALPA tih te in. Hmalam atanga thlirna, a ma sawi ngei Chunglam hming lam meuh a Patlingin “Ka fihlim e” a tih ah hian sawi belh tur kan nei em? Eng Party hruaitu, Candidate pawh nise an laka kan tawngkam hman duhdan thenkhat hi chu a mawilo ve thinin ka hria.

Hawlek-a, Babute-a, Zuanglawr-a tihte hi kan koh ngam loh tawpna tur a ni. Tumah kan in khap thei lova, khaptu tur kan ni bik hek lo. Hetiang kan sawi thin avanga kan chawei leh muttui vang vangna a nih phawt chuan keini mi satliah ai chuan an tuang a chhah a, an hai der thiam khawp a, a kah tur tak mihring an nihna lai pawh a awm ve tho e…

Aside | Posted on by | Leave a comment

JERUSALEM KHAWPUIAH AUSTRALIA-IN EMBASSY DAH VE A TUM TA

US tih dan zuiin Australia liberal (Conservative tihna aw) sorkar chuan Tel Aviv atangin Jerusalem khawpuiah an Embassy sawn a tum hnai ta. Hetiang a nih chuan Jerusalem khawpui President Trump-an “Israel te chatuan khawpui atan” a lo puan tawh an rawn nemnghet veleh dawn tihna a ni.

SignUp for free Adult Video Streaming and Download

Israeli PM Benjamin Netanyahu chuan Australian PM Scott Morrison nena an inbiakna sawiin, “PM Morrison chuan Jerusalem a Embassy sawn luh chu a duh (considering) a ni, thil lawmawm tak a ni” a ti.

Create Online business site and sell your product- song, application, pdf, etc.
SIGN UP NOW to earn 5000 a day.

Scott Morrison hi Australian liber party MP te chuan leader-ah an thlan hnuah Prime Minister ni chho a ni a, a lawina kohhran Penticostal church ah active tak niin, chuta pastor phei, American Evangelical kristianten Donald Trump chu an ram hruaitu leh mipui rilru tluchhe/ tlachhe mek tung ding tura Pathian hmanruah an ngai angin “Pathian thlan” leh ni 3 chhung chawngheia an tawngtaina chhanna tihialin a sawi a ni. Mahse, sawiseltute chuan Israeli leh Palestinian inkara “two state solution” tur a tibahlah thei tiin, fimkhur hle turin an duh tih an sawi a ni.

US President Trump chuan Dec 6, 2017 ah khan Jerusalem khawpui chu Judate khawpuia a ni tih puanna UN thu lovin a lo puang tawh a, hemi vangin mi tam tak chuan President Donald J. Trump leh Bible a Zawlnei Ezra leh Nehemia te huna Lal Kura chu an tehkhin phah hial a ni.

Author: CT Lalrinawma

Aside | Posted on by | Leave a comment

FACT FILE 2 : CADC THIAH DUH LOTUTE

(Proceedings of the Sixth Mizoram Legislature Assembly, phek 161-na).

Interim Sorkar, MNF leh Congress intawm sorkar a din lai khan, UT Assembly hnuhnung ber, ni 5-9-1986 ah PC Party chuan Chakma District Council thiah rawtna Resolution chu an pulut leh ta a. MNF leh Congress-te chuan an pharthlak sak leh ta a ni. Resolution hnawl a nih veleh Hari Kristo Chakma chu lo ding chhuakin, ban phar chungin, “Pu Denga leh Pu Hawla dam reng rawh se, Jai hind” tiin a au nghe nghe a ni.

Aside | Posted on by | Leave a comment

MINISTER HLUI DR BD CHAKMA MLA ATANGIN A BANG, CONGRESS CHHUAHSANIN VAWIINAH BJP A ZAWM ANG

Tuichawng bial atanga Congress ticket a thlantlin Minister hlui Dr. BD Chakma chuan nimin khan MLA atanga banna a thehlut a, vawiin Oct 17 ah BJP ah lawmluh a ni ang.

Kum 2013 MLA inthlanpui neih a MNF candidate Rashik Mohan Chakma vote 7000 chuang a hnehtu Dr.BD Chakma hi congress ministry ah Minister of State dinhmun pek niin, kum 2017, August 21 khan Dr BD Chakma hian Chief Minister hnenah minister atanga banna a thehlut a. Dr BD Chakma hian July 26, 2017-a HTE Minister-in press statement a tihchhuahah, Mizoramin MBBS quota a neihte chu ‘Zo ethnic People of Mizoram’ tan chauh dah a nih thu a tarlan thu ziakin, “Minister press statement atang hian Zo ethnic ni lote chu MBBS seat pek an ni dawn lo tih a lang chiang a ni,” a ti a, Chakma zirlai tling ngeite MBBS seat pek an ni lo tur chu a pawm theih loh thu a sawi.

NGO Co-ordination Committee chuan Dr BD Chakma hi India Constitution hnuaia a tih tur ti lo leh a tih loh tawp tur tiah puhin, July 27, 2017 khan Minister of State a nihna atanga ban tura ngenna Chief Minister hnenah an thawn a. Hemi hnu hian Political & Cabinet department-in September 5, 2017-a notification a tihchhuah angin, khatih laia Mizoram Larsap Lt. Gen. Nirbhay Sharma chuan Minister of State atanga Dr BD Chakma banna a pawm zui a ni.

Create Online business site and sell your product- song, application, pdf, etc.
SIGN UP NOW to earn 5000 a day.

Heti anga Minister atanga a ban hnu hian kar kalta khan Chief Minister hnenah a bial ngai Tuichawng bial a congress party ticket a a din theih tawh loh thu Dr BD Chakma hian ziakin a hriatir bawk.

Thudawn danin Dr BD Chakma hi BJP ticket in a bial ngai Tuichawngah a ding zui ang. Dr. BD Chakma hian nimin chawhma dar 11 vel khan Speaker hnenah Member of Legislative Assembly (MLA) atanga banna a thehlut a, banna a thehluh hi BJP party mi thenkhatin an tawiawm a ni. Congress Party atanga banna a thehlut nghal bawk a ni.

SignUp for free Adult Video Streaming and Download

Aside | Posted on by | Leave a comment

TEMPLE OF RATS (Karni mata temple) sazu eihnu i ei ve duh em?

He temple hi Rajasthan a awm ni in Hindu ho chuan Karni mata temple an ti a ,mahse temple of rats tih hi alarpui viau zawk ani

He temple ah hian Sazu singhnih sangnga chuang an cheng reng a chuan heng sazu te hi temple enkawl tu ten Eitur chi hrang hrang Bawnghnute, Chithlum mum( ladu) te an pe țhin a heng sazu eihnu hi he temple akal țhin Hindu ho chuan an Pathian malsawm hnu ah ngai in an eiin an in ta țhin ani, internet kal tlang te pawh in an zuar chhuak tel leh zel a ni!

Karni Mata an tih hi mihring ve mai tho a nia mahse Hindu ho chuan An Pathian te zinga pakhat Durga rawn pian nawn leh na ah an ngaih a vang in Pathian ang in an be ta ani.he temple hi kum zabi 17 na hnulam a sak a ni.

(Mata tih tih hi Goddess tih na nia Jf a dictionary ah chuan goddess chu Pathiannu ti in adah ani, Hindu sakhua ah hian Mata leh Maa tihvel an tam khawp mai)

Aside | Posted on by | Leave a comment

TRUMP’S WORLD : Part- XVII. -Ricky L. Colney

Thil dang neuh neuh buaipui neih chuan Trump’s World pawh a chhuak zing thei lo, engpawh nise he series(Trump’s World- bik) hi chu tih tawp tawh mai a tha a hriat na ka nei a, kan chhunzawm tawh lo anih palh hlauh pawhin minlo hrethiam hram aniang chu maw!?

1) Blue Film Star lakah Donald Trump an thiam a chang :
U.S. District Judge S. James Otero chuan tun kar Monday khan Order a ti chhuak a, Blue film star Stormy Daniels in Trump a lakah Defamation Case a file na chu Hnawl (Thu tlinglo)anih thu a puang a, Court in khin buaina senso zawng zawng(fee/Lawyers rawih man etc)te chu Stromy Daniels i hian Donald Trump a chu tumsak vek turin(rul vek turin) thuthluk na a siam zui bawk a ni.
Stromy Daniels hian 2006 daih tawh khan “Donald Trump a nen kan lo inkawp ve zuai tawh” tiin Trump a chu a Puh a, Trump a te pawl hian $130,000 chuang a ka hup nan an pek thu a sawi bawk a,tin 2011 ah khan tu emaw chuan amah hi Trump a nen an inkar sawichhuak lo turin alo VAU bawk tiin a sawi ani. Donald Trump a chuan hetiang puhna techu Tweet hmangin a chhang a, Inbum tum na /lemchang/dawt thiltih tiin a sawi a, chutia Trump a tweet chu Daniels i hian “min tih mualpho tum na” tiin Court ah a khing ta a ni. Tichuan Monday khan Federal judge chuan thuthluk na a siam ta a, Daniels i thubuai thehluh chu a hnawl sak a, Judge chuan Trump a tweet chu amah do tu laka thu a sawi uar ve satliah, lak serious lutuk tur nilo” Hyperbolic statements against Political adversary” tiin a sawi sak a, Donald Trump a tweet chu Constitution First Amendment in a huam a, dan pel/kalh ani lo tiin a sawi ani.Trump a lawyer, Charles Harder a chuan Court thuthluk na chu Donald Trump a tan hnehna tawpkhawk ani a ti a, Stromy Daniels in a rulh sak tur Donald Trump a senso zat chu nakin ah kan la sawi ang a ti.

SignUp for free Stromy Daniels nude pics and Adult Video

2) ISIS in Donald Trump thah an tum na chu Secret Service hovin an ti tlawlh :
Kum khat awrh President ani hman e tih ah ISIS ho chuan Khawvel a,an tan a mi hnawksak ber Donald Trump a chu thah(assassinate) an tum a,mahse Vanneih thlak takin U.S. Secret Service ho chuan ISIS ho thil tum chu an ti tlawlh ta ani. Anthony Ornato, the Special Agent in Charge of the Presidential Protective Division in a sawi dan chuan November 2017 khan ASEAN 50 summit neih na tur Manila, Philippines ah Donald Trump a chu a tum dawn a, khami tum khan Donald trump a hi lei a rawn rah hnu ah beih tum na a awm tih thu an dawng a ni. President rawn kal hma lawk ni hian ISIS chuan Video kaltlangin Donald Trump a thah an tum dan an tarlang chuai chuai a, an Video ah chuan Trump a chu Silai mu in a khat a, Jihadist ho chuan lo chang turin an ti a, tichuan lo Ambush a, that turin an in ti a ni. President Trump a Airforce One a a rawn tum hma chiah chuan PID Agent chuan Special Agent Gibson a hnen ah thu awm dan a hrilh a,” Trump a rawn thlen rual in Manila ah chu thil chu a thleng dawn” tiin a hrilh a ani.. An hriatchhuah dan leh thil awm dan zawng zawng a chipchiar in tarlang lo mai ila, President a rawn thlen hma minute tam pawh a awm tawh lo tih ah a lo lambun tum tu chu Luneta Park ah an Manchhuak thei ta a, chuti lai hmun chu President Trump a thlen na tur Hotel atanga Mile khat lek a hla ani nghe nghe.

3) CHINA Vs USA :TRADE WAR !
Awle, A tir ah hetiang hi ani a, Trump a chu a mal tan a, European Union te, Mexico te, Canada leh China..etc etc.. te chuan Sumdawn na chungchang ah USA an beih rawn a, Khawvel Economic experts in ti rual te chuan Donald Trump a chu ti fuhlo leh mawl lutuk tiin a Economy te pawh a tlu chhe hle turin an sawi uar hle ani. Tichuan Donald Trump a chuan US Economy siamthat na tur a tha ni a a hriat ang chuan a han che tan ta ngei a, beisei lawk angin a chunga kan sawi Ram te khian na takin an bei let ve bawk a, mahse hun rei lutuk rial angai lo, tunge dingchang zawk chu Khawvel in kan hmu mek a ni. Mexico leh Canada chuan inrem na an siampui tawh a, European Union pawhin Trump a chu inrem na neih pui ah an ngen a, tichuan inrem na an siampui ve leh tawh a..Trump a duh dan zel in Inrem na hi siam a ni.

Turkey pawh a tang rei ngam lo a, Trump a duh dan in Kristian Missionary Pastor an man pawh an chhuah za len veleh tawh a..a Tang rei thei ber chu CHINA a ni. Tunah hian CHINA hi an mangang ve tawh hle a, an ram Politics pawh a buai phah hle tawh a,China Economic experts te pawhin an Hotupa President Xi a chu in hnukhniam tawh mai turin an duh tawh a, an economy in a tuar hle a, chutih laiin US Economy chuan san lam a pen zel bawk si, an Currency lah a hlu belh tual tual a China tan chuan Donald Trump a chu pawng nawr chi rual nilovin Diplomacy hmanga sawifel/ Inrempui kha a fuh zawk tih a lang chho mek a, Donald Trump a ngei pawhin Rally a neihna ah he thu hi sawichhuak in CHINA chuan an Inkar fuh lo siamthat duh tawh in Inbiak pui ah Trump a chu an sawm reng tawh a, mahse a mah TRUMP a hian alo induh khum ve hrih a, China chu an la inring tawk lo tiin Inbiak pui a lo la duhlo tih a sawi a ni. Tichuan G20 summit November thla a neih na turah hian CHINA chuan US nen he hun ah hian inbiak a, Trade War chungchang chu chinfel ngei an duh tawh a,tun ah hian chumi tur chuan US leh China hian hma an la ta mek a ni.

4) Donald Trump a leh Chief Justice thar Brett Kavanaugh a chu Dawi hmangin dawithiam rual hovin inthawi na neiin an Phuar :
Donald Trump a do tu langsar tak tak zingah hian Satanist kan tih te, Dawi hmang Witches kan tih te pawh hi an tel ve a, chung ho chuan 2017 ah pawh khan Donald Trump a hi a hu hovin Thla bial zan ah Inthawi na neiin thil ti thei lo turin an “phuar” a, heng ho hi Donald Trump a President a lak luh anih atang khan thla tin an in hmukhawm thin a, Dawi thil hrang hrang hmangin Donald Trump a chu an “PHUAR” ta thin a ni. Tunah chuan Donald Trump a mai chu an duh tawk tawh lova, Donald Trump an Conservative Judge Brett Kavanaugh a Supreme Court Justice a tan a ruat thar chu anchhia an lawh a,tun kar hian thim thiltihtheihna chu an ko anga an “PHUAR” dawn a ni. He Inthawi na hi Brooklyn ah a thleng dawn a, tel ve duh tan chuan Donation $10 an pek a ngai ang. Sawi zel tur a tam mahse a Satanic em mai kalsan daih ang aw.

Donald Trump a hi Do tu an tam em em mai a, mahse a lar zual zel a, tunah hian kar tin vawi 3 vel Rally a huaihawt ziah a, chutiang a rally neihna ah chuan mipui pungkhawm an tam thei hle mai a, an sawi dan tak ah phei chuan Billy Graham a lar vanglai ang kha a ni e, an ti. Tichuan a rally neihna reng reng ah chuan Mipui a thusawi ngaihthlak tum mi 93000 chuang ten Auditorium mi 10000 vel lenna ticket chu an in chuh thin ani ber a, auditorium a leng ve lo pawn atanga Big screen a en ringawt pawh sing chuang fe te an tling thin..An sawi dan tak phei chuan Security thil a fimkhur thuhla avang nilo se chu Footfall Stadium ah thusawi na hi neih mai an duh tawh a ni.Donald Trump a Rally neih lai hi TV hrang hrang te chuan an Cover thin a, chutiang zing a pakhat NBC chuan Rally Cover tu an Reporter pakhat James Bunner a chu hetih lai hian Donald Trump a lukhum MAGA HAT a lo khum ve avang chuan a hna atangin an BAN. Buaina ani emaw, Thilthleng

Donald Trump a Rally neih lai hi TV hrang hrang te chuan an Cover thin a, chutiang zing a pakhat NBC chuan Rally Cover tu an Reporter pakhat James Bunner a chu hetih lai hian Donald Trump a lukhum MAGA HAT a lo khum ve avang chuan a hna atangin an BAN. Buaina ani emaw, Thilthleng tam tak a awm mek lai hian Donald Trump a pawh a kal ngaiin a kal reng tih erawh hria ila, USA hmalam kal zel dan tur hril tu pawimawh em em chu JUDGE te hi anni a, Rorel na Court ah Liberal Judge an tam chuan US inkaihhruai na leh thil tih dan ah Liberal an chungnung zel a,Obama hun lai pawhin Christian te an chep phah em em a nih kha.. chumi chu hre rengin Trump a chuan President a tlin veleh atangin Conservative Judge a tam thei ang ber a ruat belh mawlh mawlh a, tunah hian President anih hnu ringawt ah Federal Judge atan mi 84 a ruat tawh a ni. Jugde Brett Kavanaugh a Supreme Court Justice atan a ruat hnu khan Judge dang 13 a rawt belh leh der tawh bawk.

Awle, Sawi tur a va la Tam em!! Zankhua pawhin kan sawi senglo leh ang. Zaithiam Taylor Swift in Mid Term election ah a fans te chu DEMOCRATS vote vek tura a duh thu a au chhuah pui leh chumi in a nghawng te,Kanye West WHITE HOUSE ah a len luh thu leh chumi in a nghawng te, North Korea chungchang thuthar leh Donald Trump a nupui Melania Trump in a Pasal a khuahkhirh ve thin dan te etc etc.. chu kan sawi kai tawh lo mai ang. Thusawi dan dik tawk lo ah in mi hriatthiam na ka dil leh e.

Aside | Posted on by | Leave a comment

CYMA INTHLAN THUCHAH 2018

No. CYMA 131/2017-2018/___ of 15.10.2018

CENTRAL YOUNG MIZO ASSOCIATION
MIZORAM : AIZAWL

Central YMA-in ‘Inthlan Thuchah’ a chhuah thinte min ngaihpawimawh sak thin avangin leh min zah der sak thin avangin Central YMA chuan Mizoram mipui leh Political Party-te chungah lawmthu a sawi a. India ram puma entawn tlak Inthlanna felfai leh muanawm tak kan neih leh ngei theihna turin Central YMA chuan 2018 General Election atan “Inthlan Thuchah” a siam leh a. He “Inthlan Thuchah” hi ngai pawimawh a, zawm ngei turin Mizoram mipui leh Political Party tinte a ngen a ni.

  1. Kan ram rorelna hi mipui siam a ni a, a chhiat a thatah mawhphurtu kan ni tih hriain, khua leh tui dik takte chu vote thlak theuh turin kan inngen a ni.
  2. Mizo hnahthlak zingah chibing/kohhran bil inthliar hrang zawnga chetna hi Central YMA chuan tha a ti lova. Kan hmaa Inthlanna kan neih turah pawh chutiang zawnga hma la lo tur leh chibing/sakhaw bing puala Candidate siam lo turin Political party leh mipuite kan ngen a ni.

  3. Political Party hranghrangte leh Party Official Candidate ten khawtlang huapa ruai siam hi Central YMA chuan tha a ti lova, tumahin hetiang zawnga khawtlang huapa ruai siam lo turin kan ngen a ni.

  4. Aurinna hman chungchangah Political Party tin ten Sorkar-in a phal dan ang bak leh khawtlang tana ninawm leh hnawksak thei tur ang chi chu tih loh hram ni se.

  5. Candidate te hi ram hruaitu turte an nih avangin Zu ruih hmangte, Eiruk chingte leh nungchang thlahdahte an lo awm palh a nih pawhin vote loh ngam nise.

  6. Naupang kum tling lo leh thil kalphung hre pha lote, Inthlan boruaka hnuh luh loh leh hmanrua a hman loh nise.

  7. Party Manifesto-ah a taka tihhlawhtlin theih ngei tur chauh tarlan nise.

  8. Inthlanna muanawm, boruak tha tak hnuaia kan neih theihna turin thlangtu mipuite leh mawhphurtu zawng zawngte theihtawp chhuaha tan la turin kan ngen a ni.

  9. Hmanraw thianghlim lo chelekna reng reng hi kan duh lova, mitinin an chhia leh tha hriatna thiang leh zalen tak hmanga vote an thlak theih nan Sum leh Therhlo dang hmanga vote lei leh hralh hi tih loh nise, mipui, pawl hrang hrang leh Kohhrante pawhin Party leh Candidate-te sum leh thildang dil loh nise.

  10. Social Media hrang hrangah thu belhchian dawllo leh finfiahna awm lo ang chi, Party hamṭhatna atana thehdarh loh ni se.

Sd/-
LALHMACHHUANA
General Secretary.

Sd/-
VANLALRUATA
President,

Central YMA. Central YMA.

Aside | Posted on by | Leave a comment

ACB HNATHAWH DAN TUR NECS LAM HRILHFIAHNA

Pu Robert Romawia Royte company NECS-a thawk Pu Vanlalnghaka Chhawnchhek chuan 2010-a Anti Corruption Bureau in an company hotupa an chhuinaa thil diklo awm ngei tih an finfiah hnu leh sorkar dan (Rules) a bawhchhe ngei a ni tih an finfiah hnua “departmental proceeding” neih tura sorkar hnena report an thehluh chungchangah heti hian a sawi a:

“Conduct Rules a kalh leh kalh loh lam te ACB lam hmalakna chi a nih loh avangin ACB lam khi chuan Conduct Rules khi an khawih tur a nih loh hmel. Criminal/corruption case ang chi a ni em tih kha an enfiah mai tur a ni a. Khitia Conduct Rules rawn ziahchhuah duah pawh khi an tih tur a ni lem loin a lang zawk.”

ACB hi crime leh potential crime chhui tura thuneihna pek a nih si chuan complaint an dawn avanga an chhui tawpa an report ah criminal case nilovin department dan bawhchhiatna chauh a ni tia an titawp a nih pawhin investigation an tihnaah Conduct Rules te chu an en tel vek dawn lo’m ni?

Entirnan, department pakhatah hian officer pakhatin sorkar sum ti hêk miah si lo hian a pung awmin bank ah sorkar sum lo dah ta se. Chu officer thil tih chu ringhlelin hriat chian tumin miin police/ACB ah FIR thehlut ta se, police te khan Conduct Rules nge dan a bawhchhiat tih kha an zirchian a ngai dawn lovem ni? Conduct Rules kha lo bawhchhe ta se a bawhchhiata kha sawilang lovin engtinnge Chief Vigilance Officer hnenah Conduct Rules a bawhchhia tia an va puh theih ang?

NECS a thawk te hian an sawi tam poh leh an inhambuai zual niin a lang. An pu angin.

Pu Vanlalnghaka Chhawnchhek hi NECS ah kum engemaw zat thawkin nikum lam khan a chhuahsan.

Create Online business site and sell your product- song, application, pdf, etc.
SIGN UP NOW to earn 5000 a day.

Aside | Posted on by | Leave a comment

PU R.LALZIRLIANA, EX-HOME MINISTER, PU LALTHANLIANA, MLA, ER.H.LALZIRLIANA LEH MI THAHNEM TAK MNF-AH LAWMLUH AN NI.

Mizo National Front
General Headquarters
Mizoram : Aizawl

Press Release

‘Tunah zet chuan Congress kulhpui a chim ta’
– Zoramthanga

NLUP dawngtu Account-a cheng singnga lut tawhte kha in zalen tawh a, Congress-ah dawn leh tur in nei tawh lo
-R.Lalzirliana

Nimin ni 15, October, 2018 (Thawhtanni) hian Mizo Hnam Run-ah Special Programme hman a ni a. He hunah hian MNF President Pu Zoramthanga chuan Pu R.Lalzirliana Ex-Home Minister, Ex-Vice President, MPCC, Pu Lalthanliana, MLA, Er.H.Lalzirliana Sr.Manager (Rtd) Hindusthan Petroleum Corporation, R.Liantluanga Ex-Gen.Secy.MPCC, Dr.Julie Zothanpuii Zemabawk leh midang thahnem takte chu MNF-ah a lawmlut. Pu R.Lalzirliana rual hian Aizawl East-II ah voter 723, West-III atangin 270; Thingsulthliah -33, Edenthar (Seal leh minute bu nen) 96, Kulikawn, ITI leh Ramhlun atangin 150 Total= 1251-ten MNF an zawm thar a. Block Conference neih huna puanchhuah tur thahnem tak an awm mek a ni. Pu Lalthanliana MLA rual hian North II atangin 168 leh veng dang atangin mi 10, Total=178. Er.H.Lalzirliana rual hian Mamit West -250, Mamit Central Block- 225 leh Mamit East Block- 455 = 930. A vaiin, voter 2369 an ni a. He mi hnu hian Aizawl khaw pawn leh khaw chhung atangin Chairman hnenah lut thar rawn in report an awm belh a, puan chawp zel a ni bawk.

Create Online business site and sell your product- song, application, pdf, etc.
SIGN UP NOW to earn 5000 a day.

Lawmluhnaa thusawitu Pu Zoramthanga chuan, “Tunah zet chuan Congress kulhpui a chim ta a, India ram State-ah Punjab tih loah chuan an tla fai vek tawh a, North East State an thatnaah tla fai vekin Mizoram chu a zik zuah awm chhun kan niin a valhba kan zip chho mek a ni. Congress Minister, MLA leh Party Hqrs bakah Unit thlenga nihna neiten an tlansan chum chum a. Hengte hi MNF thawhrah a ni lo a, Lalpa’n Congress paiha MNF sorkar tir a tum vang, chung lamin min hrilhlawkna a ni. Vote chhiar zawhah Pathian hnathawh ropui tak kan chungah a lolang dawn a ni. Kan vela buh lak tur tam takte hi sengkhawm hnathawkin i lo lawm zel ang u. Congress sorkarin All Mizoram Sumo Permit kawng bik neia a siam, ruang phurh leh tul bik thilah pawh Office atanga phalna lak hmasak zel ngai hi a mamawh leh duhte chu All Mizoram Permit kan pe zel ang. Kan Police department leh Welfare hrang hrangte mamawh leh an harsatna hrang hrangte hi kan sorkar hunah ennawnin kan chinfelsak ang. Kum 15 chhung sorkarin Lirthei chhiah a lak lawk pawh tidanglamin, Lirthei neituten an huam leh duh ang zatin kan ruahmansak bawk ang. Kan sorkar hunah chuan Zoramin a mamawh ngawih ngawih thawk chhuak turin kan ram leilung hausakna hai chhuakin mipui ban phakin kan chawi hniam ang. Tin, zu leh drug avanga boral an tam tawh a, hetiang avanga harsatna hrang hrang tuarte tan enkawlna leh chhanchhuahna tha leh pui tham tak kan din ang,” a ti.

Lawmluh atanga thusawitu Pu R.Lalzirliana chuan, “MLA atanga banna ka thehluh an la pawm lova, MLA-tia sawi theih chu ka la ni tho a, leave ka la rih a ni mai e. Vawiin hian zuitu in tlem min ti mai thei. Mahse, Saitual District atangin Motor 60/70 velin min rawn tawiawm a. Vawi leh khata inlawmluh sen mai pawh a ni lo a, vote thlak result chhuah hunah in hre mai ang. Ka luh chhan ber pakhat chu District Headquarters atan Saitual chu puan niin, sorkar term hmasa lamah sorkar dan ang thlapa Notification pawh siam a ni a, ‘Rethei VIP’ titu Pu Hawla khan kum 10 chhungin implement turin hma a la duh lo a, District kan tihpuitlin hian retheite kan ngaihsak tihna a ni a, an tan awlsamna tam tak a siam thei a, retheite ngaihsaka district tipuitlingtu tur MNF hi ka zawm a ni. Ramri humhalh ngam hotu huaisen ka duh a, kum 20 chhung nunna thapa zalenna sual ngam chu MNF hi a ni a. Bairabi ramri-a Pu Ch.Chhunga ram chhungah MZP-ten Zofate chawlhbuk an sak lai khan Home Minister ka ni a, kei chuan ramri humhalh nan leh kan MZP-te pui turin kan Police-te kha MZP lo tihbuai tumtute chu Silai cheleka kap mai turin ka chah a, ka hriat miah lohin CRPC 144 kha Pu Hawla’n a lo puan hnantir daih a, nasa takin ka ang a, ka thinrim hle a. Ramri humhalh ngamlo hotu zui hi ka peih tawh lo a ni. Ka luh chhan dang leh chu hotuten an hruaite dinhmun an hria a, Pu Hawla ho kha chuan Kawng chhiate an haider lui tlat a, ‘kawng a tha’ tiin an la sawi a, mipui a zah loh thlak hle ka ti a, an hruaite dinhmun an hre tha duh miah lo kha huatthlalaawm ka ti. Pu Hawla hian tawngkam hawihhawm a hmang duh miah lo a, a thusawi hi mipuiin an ring tawh lo tih ka hre bawk. Vawiina kan MNF hruaitu rualte kaihhruainaah hian ram nuam kan thlen ka ring. Hruaitu biak nuam hnuaia thawh ve hrim hrim hi ka chak tawh bawk. An lawm leh lawm loh pawh hriat loh hnuaia rei tak thawh kha ninawm ka ti hle a. Ka chhuahsan party khan hnathawh that chu an nei ve a. Referral Hospital chungchangahte anmahni kutkawih ringawt angin an sawi a, an hawn tawh hnute hawng nawn lehin an chapo lutuk a, Pathian hming vawikhat pawh an lam ri duh lo. Kan sorkar hnuaiah khan Contractor/Supplier lian zawng zawngte kha Vai deuh vek an niin ka hria. Mu sepa min kah chuan mupuia kahna tur kan hria min ti a, kei pawh hian mupuia kahletna chu ka hre teuh a ni. Pu Hawla ho hian an awhna hruihrual zau takin an valh mek a ni,” a ti a.

SignUp for free Adult Video Streaming and Download

A sawi zelnaah Pu R.Lalzirliana chuan, “MNF Movement 1966 kha a theuneu lo. Zofate awm chhung hian khatianga movement ropui kha a thleng nawn leh tawh lo ang. Kha kha a nep thei ang berin an sawi char char a, tunah chuan tlawmngaihna rilru pua he hnam thinlung chhawm nung zel tur hian ka tel ve ta a ni. Congress chhungkaw politics hi Mizo mipuiin an kham tawh hle bawk. Vawiinah hian kei emaw, Pu Lalrinliana Sailo, Pu Lalthanliana, Robert Romawia, Er.H.Lalzirliana leh midangte kan tel ve avang ni lovin, Lal Isua avang zawkin MNF a sorkar ang. Tuna NLUP cheng singnga Account-a lo lut tawhte kha, in zalen tawh a. NLUP Nodal Minister hlui ka ni a. Kha bak dawn leh tur dang in nei tawh lo. Nuaikhata singnga dang pek leh tur anga in beisei kha Cabinet-in thutlukna siamin an sem fai vek tawh a, a bak chu sorkar lehpeka chhunzawm tur veka dah a ni tawh. MNF sorkarah SEDP atangin a tul ang zelin in dawn chhunzawm tawh zawk dawn a ni,” a ti bawk.

Lawmluh Pu Lalthanliana MLA pawhin, “Vawiin hian voter 178 chauh luhpui ka ni na a, tam tak an la rawn luh belh zel ang. Vawiin hi ka tan chuan hun danglam leh ropui tak a ni a, MPC chhuahsanin MNF ka rawn zawm ta a, MPC party hian pawi an la ti dawn chauh niin ka hria. Politics hi Pathian telna tlakah ka ngai a, chu chu MNF-ah hian ka hmu a ni. He party-ah hian ngaihngam leh lungsi takin kan thawkho ang a, MNF Candidate zawng zawngte an tlin theih nan kei leh ka chhungte, ka thiante zawng zawngin theihtawp chhuahin hna kan thawk nghal dawn e,” a ti a.

Lawmluh Er.H.Lalzirliana pawhin thu a sawi a. “Vawiina lawmluh puite ka neih hi chu a hma hruai mai an ni a, an la rawn lut tam dawn chauh a ni. Ka thawhnaah hian thawk zel ni ila, nakumah Senior Manager atang hian Chief Manager-ah ka kaisang ang. Mahse, ka mite natnaah chuan ka na ve a, MNF-a luha ram rawngbawl hian a damdawi a awm tih ka hmu a, gilead-a thinghnai damdawi ka ni ve thei tih inhriain ka lolut a ni. Politician hlawhtling nih ai chuan politics chu ram inkaihhruaina mumal, chhungkaw tin hmasawnna tur siam hi hlawhtlinna a ni zawk a ni. Tirhkoh Paul-a’n ram tluchhe mek chhanchhuah nan Kross a thlang angin, kan ram tluchhe mek tungding turin politics kawng ka rawn zawh ve ta a ni,” a ti bawk.

He hun hi Pu R.Tlanghmingthanga, MNF Vice President leh Director, MNF Election Directorate ni bawkin kaihruaiin Pu R.Lallungmuana, Speaker, Hebron Revival Team chuan hunserh a hmang.

(R.LALHMANGAIHA)
Joint Secretary
Media & Publicity Dept
Mizo National Front
Memo No.MNF/Media/2018/01/315
Dt.15.10.2018

Aside | Posted on by | Leave a comment