Phek Keuna

Page : 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 |

Mobile Browser thenkhat ah Older post a hmuh theih lova, Ti hian Dah a ni e.
I comment dawnin Hming bak dah a ngailo.

Aside | Posted on by | Tagged | 3 Comments

Mathematic solve harsa an solve thei ta e

Number hrang hrang pathum te hi anmahni zel kha vawi thum inpuntir a belhkhawm lehin engzat nge a chhuah ṭhin tih hi mi tam tak ten an chhut thiam a. A formula pawh
x³ + y³ + z³= ? a ni mai.
1³ + 2³ + 3³=
(1x1x1)+(2x2x2)+(3x3x3)=
1+8+27= 36 a ni mai a, a har lem lo.

Mahse a belhchhuak tur zawk dah hmasak erawh chuan hautak lutuk mai a ni thung a.
x³ + y³ + z³= 26 tih ang chi chu xyz aiawh turte khi chhut fe a ngai ta ṭhin a.

He Mathematics problem hi kum 1954 khan lo tichhuak in number 100 hnuai lam te hi number hran, a mal ṭheuh vawi thum inpuntir hnua belh khawmin a chhuak thei em tih zawhna a lo siam tawh a. Number ṭhenkhat 26 ang te chu a chunga chawh ang khian a chhuak mai laiin number khirhkhan a lo tam khawp mai a. Chung zinga a khirh zualte chu 33 leh 42 te hi an ni a. Tun kum 2019 ah pawh an a solve na hriat lohvin a awm ren rawn a ni.

He thil hrsatzia hi youtube channel Numberphile chuan tichhuakin , mathematician Andrew Booker, University of Bristol ami chuan a lo hmu a. Chu veleh Mathematics formula chawhdan a rawn duang chhuak thar a. Chumi hmang chuan a han bei ngial a. 33 chhanna chu kar thum hnu lekah a hmu chhuak mai a. 42 ah hian a tang ta tlat mai.

Booker chuan MIT mathematician, Andrew Sutherland chu a va thawhpui ta nghe nghe a.

Chuti pawh chuan thil awlao zet a nih avangin Charity Engine an tih, khawvela computer 500,000 zet inzawmkhawm pawl chu a va sawm tel a. Anniho nen chuan darkar maktaduai tam chhut ngai tur chu rang takin an hriat theih phah ta a ni.
A chhanna chu

X = -80538738812075974

Y = 80435758145817515

Z = 12602123297335631

(-80538738812075974)3 + 804357581458175153 + 126021232973356313 = 42.

a ni tih an hre ta a ni.

Hei hian 1 – 100 chu an hmu chhuak zo ta a. 100 – 1,000 inkarah erawh solve tur khirhlhan tak tak a ka awm nual mai. Chungte chu – 114, 165, 390, 579, 627, 633, 732, 906, 921 leh 975 te an ni a.
Nang thluak ṭha ah, han bei chhin teh le

Aside | Posted on by | Leave a comment

WORLD VISION CARE PROJECT KHAR

Kum 23 chhung Mizorama AIDS vei te leh ruihhlo vanga buaina tawkte chhawmdawla tanpui hna an thawh hnuah World Vision chuan nimin (Sept. 10, 2019) khan an hnathawh, Centre for AIDS Rehabilitation and Education (CARE) Project kharna hun Hrangbana College Golden Hall-ah an buatsaih.

World Vision hi Aizawlah inbunin CARE Project hi kum 1996 atang khan an kalpui tan a. Project hrang hrang pathum hnuaiah HIV+ leh AIDS vei bakah ruihhlo vanga buaite tanpui leh chhawmdawl hna nasa takin an thawk a. Mizorama an awm chhungin thawh thumin hna an thawk a, a hmasa berah CARE Project chu kum 1996 atanga 2011 thleng khan kalpuiin hemi hun chhung hian Aizawl District chhunga HIV/AIDS vei te, Ruihhloa inchiu thin te leh nawhchizuarte chhanchhuah leh chhawmdawl hna an thawk a, kum 2012 atanga 2016 chhungin CARE Balswasthya Project – Aizawl, Kolasib leh Champhai district ah te an kalpui leh a, kum 2017 atanga 2019 thleng CARE Aizawl Project – Aizawl, Kolasib leh Champhai district-ah an kalpui a ni.

CARE Aizawl Project hnuaiah hian kum 2018 atang khan Aizawl district bik tan Graduation Model Approach an kalpui a; HIV/AIDS leh drugs vanga harsatna tawk mirethei zual chhungkaw 240 thlang chhuakin eizawnna hrang hrang – ran vulh, lumehna dawr, puanthuina leh thil dangah bul an tansak a ni.

CARE Project kharna hun hmanpuitu Health Minister Dr. R. Lalthangliana chuan “Mizoramah NGO tam tak an awm a, World Vision kalphung erawh a danglam bikin entawn tur tam tak a awm a ni,” a ti. “Mizoram chu ziak leh chhiar tam lamah ram chhunga a sang pawl a nih laiin mipui awm zat atanga tehin HIV+ vei tamna ber a ni thung si chu a lungchhiatthlak tak meuh a ni,” a ti a. “Anmahni awm tawh lo mah se World Vision hmalakna te chu hi mipuiin an chhunzawm zel theih a duhawm hle a ni,” a ti.

Aside | Posted on by | Leave a comment

TUNLAI SÂM

TUNLAI SÂM by David Sailo
10th September

Hnamdang nei ti a kan sel luai luai laiin hnamdang tho, Sâp neithei te chu hriatthiamna phuahchawp hmangin kan dah sang a.

Bus chuan zak tawk lekin kan lâr a, kan thawhchhuah eng ual a ni silo.

Ramri vei lo anga lan kan hreh a, rûn dalah Officer tenau mawh kan phurh tir sek a. A lian chinin kuangkuaha thlirin kawng zawh lo tawk vela hmalak dan kan zir pah a.

Campaigner liantham inti chin kan lungawi lo tan mek a, hnalian a vanga, hna tê ah kan lawm zo si lo.

Kohhran Building Committee ah a kul a tai niin Biak In sak kan vei a, kan fate inkhawm lohna tur tih reng kan ngaihtuah thleng pha duh lo. Kohhran nihna chu chhungkaw nihna thlawhkhumin tlin takin kan thawk a.

Population chhuta Missionary tir chhuak hnem tak ram chu Population chhuta HIV/AIDS kai tamna ber State kan ni mek bawk a.

Ram thanna tur aia mipui bum lehna tur Strategy ngaihtuah chhuak thiam Politician te chu Politician kan ti mek bawk a.

Pathian thu ah kan harh hma a, kan hnuk a ulh hma tluk zetin Meeting ah kan mihring leh lawi a..

Kum tam fe Central Service a kan rualawhna hahipa kan sawi laiin IAS pawh bansan duhna khawpa Raw thatna hria hruaitu kan nei mek a..

Pathian thu nung dawngtuten Pulpit an chang pha lova, Pathian thu dawng lo hlawhchham fe fe te an ding zut lawi bawk a…

Tanpui ngaite hmachhuana Pocket Money tuakin Inrinni tin deuhthaw kawngsira Concert peih zaithiam vengtin deuhthaw ah kan kawl a…

Krista vang ni lovin maksak duh vangin zah tawrh chak kan zir a, kawng pengthuam kan thlang a, bawm kan dawh a, Sound System tha mangkheng kan nei lawi a…

Network Marketing hlawk zia sawi suah suah tuten an an Downline an beidawn san a, a â zual an tui thar chhunzawm ve leh a… A tui leh tui lo an in dawt zut a.. Hriat tur tingin a khat mawi tawkin Car dawng thei/Foreign zin thei an siam zeuh zeuh a..

Zaithiam aiin zaithei kan tam a, Music Video kan siam sek hlawm a, kan in ensakin kan in hlutsak peih der si lo…

Revival Speaker in a Speaker pui a ngaisang hran law.. Upa in a Upat pui thusawi chu ngaihnawm ti takin a ngaithla ngai hek lo. Ngaiteh, Kohhran Member te chuan ngaihnawm an ti ang tih a hlauh hmel hial zawk a ni.

Fate No.4 tih ruk hre miah lo ten mi fate ruihhlo ti an vaw thum tawlh tawlh a, kai chhelh chhawlha inkhawm thin fanu fapa kan kat nuk tawh thung si.

Nilaini chu Hnam incheina pawngsualni ah kan chhuah a, kan kawrthem, kekawr/pawnfen themah hnam incheina rawng kan kai tir ve zeuh zeuh a… Kan lungawi a, kan inti sawrkar hnathawk sawt bawk a!!

Car nuai fe man chu kawng sirah ruah leh nisa do tirin kan hung zankhua a, kan kekawrte mantlawm zawk chuan inchhung lailum a luah reng bawk si…

Zakzum awm takin kekawrte leh mal lan hlauin nilenga in pawh fat fat ngai khawpa Sexy thuamhnaw kan inbel peih a, kan tum leh rilru a lang vek tawh si.

Kan ringtu nun chu Chunglama thil awm nen thlun zawm a ni lo, a chat tlat a, hnuailamah vek lawmman pawh hmuh tumin tan kan khawh a, kan hmu zo vek tawh thin reng a ni. Chunglama chantur lawi nei tawh lo rawngbawltu kan in pel suau suau ta mai.

Kan Biak In in thuamhnaw chhia a Support lova, thuamhnaw thar nei zeuh zeuh thei chin te nuihrinna leh Confi na tual zawl a ni tan..

Mahni mimal leh chhungkaw harsatna chu thlarau bo chhanchhuah rawngbawlna kawnga harsatnaah kan puh thlu mek a, Rawngbawlpui te nena kan in ngeih lohna chu Krista vanga Harsatna kan tawh kan ti tlawr dup ta bawk a…

Awwwww…. Ka ti ringawt teh ang.

Aside | Posted on by | Leave a comment

Lawmi leh a behbawm

Tunkar chu Lawmi hming a ri reng mai. Ka han chhut chiang a, Mizo zingah chuan chheleb han tih theih tur chu a lo ni reng lah tak a (Ka hre ve lem hlei lova.) A pasal tur lah Nepali mikhual chamrei, Aizawl-a sumdawnna din a lo ni awm a. An vengah YMA MEMBER a lo ni reng em aw tih ka ngaihtuah mai mai. An sawi zel danin David’s Kitchen neitupa, mizo nupui neia sazu-mei-dawh ta ni awm takin ka lo hre leh zel a. A lerpui nu lah mizo chheleb tho an ti emaw ni leh zel ni!!! Ka hre lo em em leh nghal. An post nasat a, Hming an sawi tam poh leh ka bo.

Hetiang hian thlir mai mai teh khai :

✪ Sum ngah ngah hi hmelṭha an ni mai. Hmeichhia chuan an pawm mai zel. Chu chu mipaten kan hriatthiampui a ṭul. Sum an ngah hi chuan tui em em lo chung pawhin an hnangaih lui ṭang ṭang thei a. A tawi zawngin WAI WAI leina an neih chuan an lawm thei fo. Chuvangin helh duh vak lo teh.


✪ Mi sulhnu chhui hi pawi an ti vak lo. Mipa aiin an ngaimawh nep zawk a, mi sulhnu nih pawh an pawiti hran chuang lo. An kawppuite fa erawh mipa aiin an duat mawh zawk. Model pakhat khan Davida hi mi sulhnu tih hrerengin a lo englo a, Lawmi an tih hian a englo hnu chu a englo leh nawk nawk ang a, (a englo nual tawh pawh a ni thei). A nuam tho a nih te chuan engnge pawi. I unaunu mah ni hleilo.

✪ Tuna sawiseltute hi David’s kitchen a lut a, changkang riaua inhria kha an ni furin ka ring a. An aia changkanga awm te chu Lawmi hian a chak ngawih ngaih ang chu mawle. Ti khan “Chutiang chu siam ru, dawhkan thlak ula, entertainment a tlem deuh, titam rawh u” an ti vel ang a. Changkang inti deuhin in va chawl leh ang a. In pawisain a lo bazar ang; nuam deuh tur asin. In chak ve lo ami?.

✪ Lawmi Mizo ni ṭhin kha Lawmi Nepali a lo ni tawh ang a. Mihring hlui chu mihring thar lo niin piangthar koh te pawhin a koh theih ang. Hetiang hi change chu a ni mai alawm le. Lo helh chiam lo teh.


✪ Lawmi hi a hlim rei tehchiam chu ka ring lo a. Chu chu Keima thlir ve dan a ni mai a, chu pawh lo helh a ṭul lo. A hlim loh leh a chawh ting a ni mai alawm. Depression a neih a, a intihlum ta a nih pawhin lo helh viau a ngai lovang. A hlim phei chuan a ngailo hlei hlei ang a. Lawmpui mai tur.

✪ He zoram khawvel hian chheleb, mahni inchawm hleitheilo a siam ṭeuh ringawt a. Entertainment khawvel ah a lemin hma lain zai thei leh model anga kal thei kan chhuah ṭeuh a, entertainment khawvela hlawkna chu a zu hai pha tawp si lova. A tibuai vek a nih hi. Chungte chuan nun standard sang tak an tem thut a, nun sang chen nawmna an hre laklawh tawh a, an kirsan ngawt thei lo a. An hman chhunzawm theihdan zawnga an vah a ṭul tlat a ni. Hrethiam teh khai.

✪ Hetiang chi hi an hur duh phian ang tihte ring mai mai chhin ta la, zu pawh lem thei mai turah ngai rawh. Ram thangtir a Model ho hi an belhchian tlak vak ngai lo. Chheleb ho nunah hian nun inhnawhbehna nasa tak a awm ṭhin a nia.

✪ Hetiang mi hi taima lutuk lo, nun nuam hre ve laklawh si an ni tlangpui a. Sum an hmuh chuan kaih theih tak an ni. Kan zaithiamte pawh hi nun entawn tur nei hi an vang mai mai a nia. Hrethiam teh khai.

A hnuaiah hian Whatsapp aṭanga lo lar thuziak a awm bawk a. En teh khai.

KAN NULA-i PASAL TUR MIZIA LEH NIHNA TE.

C/p from wharsapp group

Amah hi Mizorama vai cham rei (Nepali) kan tih ang kha a ni a, a tirah chuan secondhand zuar velin a rawn tei vel mai mai țhin.

A kum chiah ka hre ta mai lo, Chhinga veng ami nu hausa leh felfai tak nupui atan a nei a, chu nen chuan fapa pakhat an nei hman nghe nghe a, he a nupui hmasa (Mizo hmeichhia tho) hian loan leh țanpuina in “Daivid’s Kitchen” Mizoram a Fine dining restaurant changtlung hmasa ber tur kha an din dun a, chuta tang chuan hausakna rahbi a rap ve țan a ni.

Kan la hre vekin a rinawm a, khatia hausakna a nupui zara nei thei a Aizawl lunlai ber Chanmari venga restaurant an neih tak luah hnu leh an lar tak hnuah khan a nupui hmasa fel em em leh amah siam liantu phatsanin Nunui of model nen khan namen lova inngaih- zawnna suala tlu in an lar hat reng a nih kha, he vaipa pawh hian a nupui leh a fapa a sazumeidawh san nghe nghe a nih kha.

A MIZIA ȚHIN CHU :

A restaurant lar vanglai tak khan ka cousin nen hian kan thawk dun ve a, kei chu driver ang leh delivery boy angin ka thawk țhin. A sual a sual zia leh a hnuaia thawkte a hnuaichhiah ziate, a hnathawk (cook ho) bik vai leh hnamdang state pawn atanga a chah luh tena hrehawm an tih zia leh kutthlak a chin țhin zia te, a hnuaia hnathawk tura sawm ang leh Mizoram a hnathawk tura a lak luh hnu in ang ngai lote kha an sawi nasa in ka thawh lai reng pawn heng a hnuaia hnathawk tura a sawm te tlan bo zin zia hi ka mit ngeiin ka hmu a ni.

A khat tawk khan a hnthawk hmeichhiate nena an che sual sawi tur a awm leh hat reng țhin bawk a, a thinchhia in a vin em em a, vaitawnga a hnuaia thawk vaiho a hau phei chu a tawngkam a nasa thei tak a ni. Amah ah khan nunrawnna namen lo ka hmu bawk. Mother Chod, Bhenchod etc…vel tawngkam hriat tur a tam thei khawp mai. A tawng dan țhinah Mizo hmuhsitna ka hre fo bawk a, țum khat phei chu ka pa hnenah rilru nak takin ‘he vaipa ka sawisa dawn a mi le??’ tiin thurawn ka la nghe nghe tawh a, mahse keini aia hausa leh thil tithei, a phena an thlavang hausaktu Mizo tamtak an awm tih ka hrechhuak leh a ka ti leh ngam si lo.

Kan nula-i khian hnamdang ah pawh kristian mifel leh zaidam takte, nei thei hram se ka ti tak zet a ni. Khing chanchin ka rawn sawi leh ziahte khi phuahchawp mai mai a ni lo a, a tak ngeia keima tawn leh he a hnuaia kan thawh țhin laia ka mit leh benga ka hmuhte ngei a ni e. A bak chu he restaurant a thawk țhin, A bik takin 2006 bawr vela thawk thin inhmelhriatte in lo zawt chhunzawm mai dawn nia.

Aside | Posted on by | Leave a comment

Zoramthanga’n NEC leh DoNER ministry aṭangin sum tam zawk dil

Chief Minister Pu Zoramthanga chuan sorkar laipui chu hmarchhak state hmasawnna ruhrel siamna atan North Eastern Council (NEC) leh DoNER Ministry tana sum tam zawk ruahman leh turin a ngen.

Vawiina Guwahati-a NEC Plenary Session 68-naah thu sawiin Pu Zoramthanga chuan India state dangte aia hnufum, hmarchhak state-te’n hmasawnna hna an thawh ve theihna atana Ministry tinin an sum ruahman aṭanga za zela 10 an thawh khawm ṭhin tlingkhawm Non-Lapsable Central Pool of Resources (NLCPR) chu hman ṭangkai a nih tehlul nen a titlem zawnga a kal chu pawi a tih thu a sawi a. NEC chairman, Union Home Minister Amit Shah chu tuaithar leh tur leh NEC sum pawh tam zawk ruahman turin a ngen a. Tuna hna kallai atan chauhva sum pek a ni chu pawi a tih thu a sawi a. NLCPR atana cheng vaibelchhe 50,000 tlingkhawm tawh si DoNER kuta hlan a la ni lo chu hlan vat ni se a duh thu a sawi bawk. DoNER leh NEC sum hi hmarchhak state hnufualte tana hmasawnna hna thawhna bulpui ber a nih lai a a titlem zawnga sorkar laipui a kal chu pawi a tih thu sawiin pawisa tam zawk ruahman turin a ngen a ni.

Chief Minister chuan tlangramah chuan engkim mai hi a siam man a to tih sawiin phaizawla hnathawh man nena pawngpaw hrut rual ngawt hi a dik thei lo a ni a ti a. Hmar chhak bial, a bikin tlang rama thil siam man leh hnathawh man hi a hranpa bituk ni sela, chutiang taka NITI Aayog a rawtna siam tur chuan Amit Shah chu a ngen a ni. Mizoram tan bik chuan kawngpui siamna atana sum tam zawk mamawh a nih dante, inbiakpawhna lam hmasawnna atana nasa zawka ruahmanna siam a pawimawh dante a tarlang a. Mipui tana tui pekna chungchangah sum tam zawk mamawh a nih dante a sawi lang bawk.

Sorkar laipuiin Look East Policy/Act East Policy a lo duan chu ṭha hle-in a lan lai leh hmarchhak mipuite’n beiseina sang tak nena an lo thlir laiin kum 20 liam hnu-ah pawh engmah a taka thawh hmuh tur a awm lo ni a sawiin helam hi ngai pawimawh turin sorkar laipui a phut a. Ministry of DoNER leh NEC hnathawh chu a inthuah ṭhin ni a sawiin an tihtur hi felfai zawk a thliar hran ni se tiin rawtna a thlen bawk a ni.

Aside | Posted on by | Leave a comment

Ramri buai ah sorkar chet nat tum

BORDER DISPUTE
Mizoram leh Assam ramri buai chungchang buaipui tura din Core Committee chuan Bairabi Zophai a Muslim biakin sak mek chu ṭhiat tura hriattir nawn ni se, ṭhiah a nih loh chuan na zawka kal ni se an ti.

Core Committee ṭhutkhawmnaa tel ve MZP President Pu L. Ramdinliana Renthlei hnen aṭanga thudawn danin Chief secretary Pu Lalnunmawia Chuaungo kaihhruai a Core Committee thurelah hian Environment, Forests and Climate Change department hotute’n Zophai hmuna Muslim biakin sak mek hi ṭhiat turin hrilh nawn leh se tih a ni a. Tunkar lo awm tur chhung ngei a hrilh tura ngaih a ni a. Hei hi an zawm lo a nih chuan Home Minister hova ṭhutkhawm kova Police leh Forest department lamte nen ṭangruala he Muslim biakin hi ṭhiah ngei a nih theihna atana na zawka chetlak ni se tiin an rel a. Muslim biakin sakna hmun hi Innerline Forest Reserved chhung, Assam sorkar leh Mizoram sorkar inremna a engmah kutthlak loh ni se an lo tihna hmun leh Mizoram chhung ngei a nih thu ṭhutkhawmnaah hian sawi chhuah a ni a. He biakin sakna atana kawngpui a pawisa khawn an awm thu leh hei hi dan kalh a nih thu sawi chhuah a ni bawk.

Nikum March thla khan Zophai hmuna Mizoram chief minister hmasa ber Pu Ch. Chhunga ram chhunga MZP-te’n Zofate Chawlhbuk sak an tum avangin tharum thawhna a chhuak tawh a. Hemi ṭum hian zirlaite leh Mizoram chanchinbumi engemawzatin Assam Police kut an tuar a, silai hial hmehpuah a ni. Hemi thilthleng avang hian sorkar laipui Ministry of Home Affairs chu inrawlhin state pahnih thuneitute hian ramri buaina hmunah hian hma thar engmah la lova thil a nih dang pangngai (status quo) chu khawih danglam loh ni se tih a ni a. Chutih lai chuan helai hmuna Muslim biakin hi mi tute’nemaw an bomb a, chu chu an sa ṭha leh mek a. Mizoram lam chuan he Muslim biakin sak ṭhat an duh loh thu hi sawiin Kolasib district bawrhsap leh Hailakandi district bawrhsapte pawh hemi chungchangah hian tunhnai khan an inbia a. Chuti chung chuan Muslim biakin sak hi chhunzawm zel a nih thu dawn a ni.

MNF SORKAR hian a engmah a tihngam a rinawm lo. Tunah hian chet a hun daih tawh. A ban an phun ṭhut tawh a, engmah a ti ngam zek zuk lovang.

Aside | Posted on by | Leave a comment

KHAWBUNG NL.VANLALDUATI ROPUI TAKA HMUAH A NI:

KHAWBUNG NL.VANLALDUATI ROPUI TAKA HMUAH A NI:—Vungtea8.September.2019: Ni 8 a ṭanga ni 18 August chhunga Chengdu, China-a neih zawh tak World Police & Fire Games-a India ram tana Boxing-a Gold Medal dawngtu Khawbung nula, Vanlalduati chu nimin khan Khawbung khawtlang mipui te’n Zawlbuk tualah ropui takin an lo hmuak.Ni 5.9.2019 khan Lengpui Airport-ah Khawbung Welfare Committee in an lo hmuak tawh a. Hetah hian Khawbung khawchhuak mi 30 vel lai an kal thei a ni.World Police & Fire Games 2019-a Boxing-a Gold Medal rawn hawntu Nl.Vanlalduati chuan, Gold-Medal la tura a dinhmun paltlang harsa tak takte sawiin, He dinhmun a thlen theih nana thlawp tlat ṭhin tu mipuite leh Khawbung Welfare Committee te chunga a lawm takzet thu a sawi.Nimina Duati hmuahna hun hi Pu Lalchhanhima Hnamte. Secretary Khawbung Br YMA chuan a kaihruai a. Pu F.Vanlalriana VCP leh Pu Vanlalchhuanliana BDO, Khawbung RD Block te’n thu sawina an nei.Nl. Vanlalduati hian Mizoram aiawha Boxing a khelh theih mai loh a vangin, Tripura State aiawhin hun engemaw chen chu Boxing a lo khel tawh ṭhina. Hemi hnu hian Border Security Force (BSF)ah lutin tun ṭuma khawvel Police te infiamna rûnpui World Police & Fire Games-a India tana Gold-Medal a hlawh chhuak thei hi a ropuiin a chhuanawm takzet a ni.

Aside | Posted on by | Leave a comment

KUMIN APRIL ATANGA VAWIIN THLENGIN TRANSPORT DEPTT IN CHENG NUAI 1800 CHUANG SORKARAH CHHUNGLUT TAWH

28th August, 2019 : Transport Deptt. chuan kumin April 2019 atanga nimin thleng khan sawrkarah sum cheng nuai 1800 chuang an chhunglut tawh tih sawiin Transport Minister Pu TJ Lalnuntluanga chuan tun aia nasa zawka mipui tan hnathawh an tum tih a sawi.

Nimin chhun khan Transport Minister hovin department Officer leh District Transport Officer te chu Directorate Conference hall-ah an thukhawm a, an dinhmun sawihona leh hmasawnna tura hmalak dan turte an sawi ho.

Minister chuan Chief Minister Pu Zoramthanga kaihruaina hnuaiah tuna aia nasa zawka mipui tana hna an thawh tur thu a sawi a, khawvel hmasawnna thang zelah vawiin thlengin MST bus chu mipuite hamthat nan a la service ve zel a, hei hian a tum ber chu mipuite tan veivahna tlawm zawk leh him zawk pek a ni a ti a. Transport deptt. chu sum hloh dept, anga min sawi fo chu mipuite tan kan service pek an hriat loh vang a ni a ti.

Transport Minister chuan Sorkar chuan “Sawrkarin mipuite tan, a bikin cancer veite, mitdel leh pianphunga rualbanlote leh HIV+ te tan a thlawna chuan theihna turin ruahmanna a siam sak a, hmeichhia kum 60 chin chunglam tan Mizoram chhungah a thlawna an chuan theihna tur leh mi tupawh kum 65 chin chunglam tan 50% fare concession siam sak te pawh kan la kalpui reng a ni” a ti a. Transport Department hma chhawp neih thar zingah tui kawng “Inland Water Transport” ngaihpawimawh a nih thu sawiin “hei hi tihhlawhtlin a nih hunah chuan kan lui dungte lawng kal theihna a ni ang a, nasa takin inkalpawh kawnga harsatna kan tawh te sutkian a ni ang” a ti.

Minister chuan Motor neitu thahnem takin chhiah an lo pek that loh avangin harsatna tam tak an tawk tih sawiin an phurit te chhawk zangkhai turin Ngaihdamna hun (Grace Period) July leh Aug. thla chhung hawn a ni a ti a, hemi hun chhung vawiin thlengin cheng 44,073,978/- hmuh a nih tawh thu leh Transport Deptt. chuan April 2019 atanga vawiin thlengin sorkarah Rs. 1819,50,118/- an chhun luh tawh thu a sawi a, kum 2018-2019 chhunga lirthei atanga chhiah an hmuh chu cheng Nuaih 4223.38 a nih thu a sawi bawk.

Vanneihthanga Vanchhawng

Aside | Posted on by | Leave a comment

PU THANGA CHAWHMEH ZAWNG RAMVAK SAVAWMIN A SEH, DAMDAWIINAH ENKAWL MEK A NI

29th August, 2019 : Nimin zingkar khan Serchhip-Thenzawl Road (Mat Lui) thlen hma Thuhruk Zauah Pu Thangliana(49) Darnam Veng Serchhip chawhmeh zawnga ramkal chu Savawm lian takin lo beiin, a hmai leh a taksa hmun hrang hrangah a hliam nasa hle.

Pu Thanga hi Savawm hian duhtawka a sawisak hnuah a kalsan nia hriat a ni. Pu Thanga hi hliam tuar chungin Kawngpuiah a vak thlaa, kawngpuia lirtheia kal ten lo hmuin nimin zing dar 9:00 vel khan Serchhip Hospital thlenpui a ni a, a hliam zualpuite enkawl hnuah Falkawn Referral Hospital panpui a ni. Pu Thanga hian a mit, a beng veilam, a hmui, a kut leh pumah hliam nasa tak a tuar a ni.

Vanneihthanga Vanchhawng

Aside | Posted on by | Leave a comment

KUM 2019- 2021 MHIP hruaitu thlan a ni

KUM 2019- 2021 MHIP GENERAL HEADQUARTERS HRUAITU (OFFICE BEARER)

THLAN THARTE

President : Pi Lalthlamuani
Vote tla : 1079
Vote hmuh zat : 418

Vice President : Pi Saipuii
Vote tla : 1071
Vote hmuh zat : 483

Gen. Secretary : Pi T. Lalthangpuii
Vote tla : 1049
Vote hmuh zat :474

Asst. Secretary : Pi Lalbiakengi
Vote tla : 993
Vote hmuh zat : 422

Treasurer : Pi Lalramnghaki
Vote tla : 849
Vote hmuh zat : 457

Fin. Secretary : Pi Lalengkimi
Vote tla : 810
Vote hmuh zat : 445

He Inthlanna hi CYMA Kaihhruaina hnuaiah neih a ni a, inthlan a fel fai khawp mai tih thu dawn a ni.

Aside | Posted on by | Leave a comment