JEBET JAIL RUN THIM CHANCHIN TLANGPUI

POSTED by Thlemsama Vuite On

He thu hi ‘Samuel L Zalawta’ ziah atanga a tlangpui lak a ni e.
  • Burma jail rapthlak
  • Thihna jail turu chu
  • Burma jail inenkawl dan rapthlak

‎Je‬-Bet chu burma ram jail chikhat ani a, jail satliah a ni lo a, prison labour concentration camp, rapthlak leh tihbaiawm tak ani zawk. ‘Je’ tih chu sipai/force tihna a ni a, ‘Bet’ tih chu khuahkhirhna/hrem tihna a ni. Jail 1 aia tamah a awm a, Rihdilah pawh a awm. Je-Bet Camp-te chu leirawhchan emaw, thir, thir-hling-nei emaw-in thuah thum in an hung chhuak vek zel a.

TANG ZAT:
Camp tihnah mi 30-650 an tang tlangpui a, 1,000 rual tanna te pawh a awm bawk. Hmeichhe tanna bik pawh engemaw zat a awm a. Kawl, Vai, Chinese, Thai, Mizo hnahthlakte leh hnam hrang hrang an tang teuh a ni.

HNA THAWKA IN HREMNA HMUN A NI:
Leileh, kawng siam, tuikawng sial, in sak, rawra chhut te leh Sawrkar in engpawh hnathawh tur a neihna a piangah Camp-angin an dah thluah a; chutah chuan mitang te chu thi khawp hialin an chhawr thin a ni. Hmunkhata hna an zawh chuan hmun dang ah an sawn kual zel thin bawk.

JAIL PANGAI ATANGA JE-BETA THAWN TE:
Jail panngai atanga he hmuna thawn tur te chu Jail kawt tual ah anmahni hlinna tur thirkhaidiat an lei tir zela, tichuan an ngalrek 2 ah leh an taiah an hling tlat a, laina neivelo te chu a rit thei ang ber an bun tir hmiah zel. Thirkhaidiat kua ah chuan thirzai an rawh chhuak vek a, motor ah nghet tak in an thlunga, motor chhung ah chuan tumah dahchhuah awih a ni lo; kun tlat tur a ni a. Dak atawm chuan talfiak in dimna leh tihna nei map lo chuan zak kau meuh in an hlap thin a, thih leh pawilo, dam leh pawilo tih chu an thupui a ni mai. Engmah sawi ve thei an nilo.

TANG THAR TE CHHIAR DAN MAK:
Je-Bet camp an thlen chuan camp chhungah kun chungin an luh tir hlawm a, a lut hmasa te chu an hnungzangah an talhfiak chuan zakkau meuh in an lo hlap a, pakhat, pahnih, pathum ti in an chhiar mai thin.

TAH TICHHUAK CHAW CHU
Changel kung leh kuangkuah (ram kawlbahra hnah) chhum pawlh fianpui khat leh Dal tui fim relh rulh dal tak no khat zing ah leh tlai ah an dawng vetve a, chu zawng chu an chaw ei tur dawn ve chhun a ni mai. Riltam luat vang in thenkhat phei chu an in tihlum hial thin. Paihte pa tang ve pakhat chuan, “kan riltam lutuk hian kan ek te kan ei a, Laitel, Khau, changpat, Sazu, engpawh a ni mai, anmahni mihringpui sa ngei pawh an poisak loh chang a tam a, thil nung kan man theih apiang chu kan ei tawp a, kan riltam chau lutuk ‘e’ tur pawh in kan peng peih lo. Kan hnathawk kal tur te hi kal pah in kan ‘e’ tawp mai thin, kan in sang khawl peih thlawt lo; kan kua lah chu a thalo reng mai bawk a, khawvela pathau ber te pawh tang ve chiah se chu Hmawlhte ah a chhuak thei hial ang” a ti hial a ni.
“Chhun zan zawma riltam reng renga nun reng ai chuan thi law law ila ka va’n ti tak em!” an ti ngawih ngawih mai a ni. Mipakhat phei chuan lumehna bakcheh a chhuh lawka a hrawk ah a in vit hmiah mai a, a thi thei lawk siloa a kut lawng in a hrawk hrui chu a pawtchat tawp a a thi ta a ni. Vaimim fangkhat lek inchuh in patling 5 vel an in sual luih luih thei hial a ni.

“vawikhat chauh chu puar taka chaw eia, thih tawh mai ka van duh tak em” an ti ngawih ngawih mai thin.

HNATHAWH HUN CHU
RAL RAMAH:
Zing dar 6:00 ah ‘Flag’ chibai an buk a, tichuan vawithum aia tlemlo?, “Ka sual man hi ka thlantui in ka rul ang” tiin ring tak in an au tir a. Tichuan an hnathawh na hmun ‘ral ram’ an tih mai thin lam chu an pan ta a ni. Kawl phaiah te chuan ran te pawh chhunah chuan an chawlh tir thin a, Mahse Je-Bet-a tangho erawh chu chawlh tir an ni ve ngailo. Ran pawh tlukloa thi khawp hiala chhawr an ni. A rap thlak a ni tawp mai a ni.

HNA THAWH HUN:
DAR 6:00am-6:00pm hi an hnathawh dan a nia tlai dar6 ah chuan camp chhungah an lut kim vek tur a ni. Dam loh awih a nilo a, “Je-Bet in dam loh a hre lo” an ti. Mitdel leh thichhawng (unconscious) te chauh hna thawh awl phal an ni.

Damlo kal pawk kal hlei thei lote pawh khur hlawk hlawk in thih thleng thak in hna an thawh tir thin a, Chuvang in hnathawh na ah te leh kalkawng ah te chuan an chauvin an tlu a, an thi nghal thin reng ani.

DÛT BUR CHHIA:
Je-Bet camp thenkhat ah Chuan tang ho te chu dut bur chhia hi a in bikim an pe theuh a, minute 20 dan emaw vel ah mahni bur chu khawng riin, Mahni hming leh number chu chiang tak leh ring taka au ziah tur a ni. Chutiang tilo lo muthlu palh an awm chuan in hremna rapthlak tak mai an hmachhawn a ngai thin, chuvang in mutna hun pawh an nei ngailo a ni.

Leileh hun lai hi an thih tam zual lai a ni thin. An nghawng ah leileh na hal vuah tir in ran ang in lei an leh tir thin a, Damlo leh riltam chau zual kum upa tawh lam te phei chu lei let zawlahte chuan an tlu a tamtak chu tho zui tur awm lo in an thi zui nghal mai thin a, thizui ve lemlo tamtak pawh, “tho thuai rawh, zawmthawpa. Ni hnih daih in ka vua angche; Ni thum daiha vuak emni i duh zawk?” ti in ruh tliak in thlep hnup khawp te hian an in vua a, tichuan Ui thisawn hnuh tak in leilet kotlang ah chuan an hnuk liama, dawmhlum tu pawh nei lem lo in thih thleng in an tuar tlawk tlawk mai thin. Camp chhung ah te chuan an rum chuah chuah a, zing khua an var meuh chuan sawm rual te hi an lo thi khawng leh reng mai thin.

KOPANGAH SAIIP HRUIA KHAI:
Rel kawng leh Motor kawng laih na ah te chuan kopangah saiip hruia in khaiin lei laihtir an ni a, Lung lum leh tla tur te pawh awm mahse, insaseng an phal thin lo. Lung a lo lum chuan a delhhlum mai thin. Tin, saiip hrui te chu chat in, ruh tliak khawp te pawh in an tla a, han enkawl te chu khawilam ah, thenkhat phei chu an thih chian hma-in khup thleng lek thlan laiin an phum mai zel bawk a, Chinghnia leh Ui te chuan an ruang te chu hai chhuak in an ei a, Ui te phei chuan an kutphah leh kethiah te chu an pu vu vu thin bok a, chu vang in Je-Bet lam hnaih a awm te chuan uisa an ei duh ngai lo, “mihringsa a in-ei thau an ni miau a” an ti.
Mak angreng tak mai chu Je-Bet tin ah duty an tlem viau zel a. An ke-ah thir khaidiata hlin an nih bak ah thenkhat phei chu iron rod-in an ngalrek ve ve ah an kap tlata, ” a ngam chu tlan chhuak mai rawh u, mahse kan man leh vaih cheu chuan in hre ve mai ag, “an ti mai thin.

TLANCHHIA MAN LEHTE HREM DAN:
Kut hnung khirh inan ke ah thin khaidiat in an hling a, meichher alh che che -in vawk rawh in an rawh a, an na tuar rak tal kual vel te chu chemte-in inchikhat vela thuk in anlo chiu hmiah hmiah zel mai thin. Tichuan chi tui al tawk in vawk kuang chhungah mit pual vek khawp in an chiah leh a, an na tuar chu an au rawng rawng mai thin. A rapthlak zia hi sawi in a siak lo a ni ber mai,, chutianga an sawisak te chu ni3 vel a thi tawk tur in an nghaisa hrep thin.

THI TURA NGAIH AN NI:
Sawrkar chuan, “thi tur in tumah Je-Bet ah kan tan tir ngailo,” an ti.,” Sawrkar dang te pawh in jail tangte chu hna an thawhtir theuh thin a ni lo’m ni? Keini pawh in hna kan thawhtir ve a ni mai lawm, ” an ti a. Mahse thi tura ngaih an ni tih erawh a chiang.. Je-Bet-a thite chu action lak an ni ngailo a. Mitthi hming ziahna ah ziah luh an ni mai thin. Chu zawng chu a ni mai; Chuvangin Je-Bet police te chu an lal em em a, mi tihhlum theihna thu neihna an nei mai nilovin, Chu thuneihna chu an duh dan hawi zawng zawng in an lek kawh thei tlat.

LEI-DAWH BAN PHUN NAN:
Lui lian deuh lei dawhnaah chuan a nungchung in ban kuaah thlak in ban an phun hnan hmiah mai thin. Hman kum lawkah pawh khan Mizoram chhak lawk Run Luia Var Lei an dawh laiin mi pakhat chu saiip ah an khung tawp a, a hlau lutuk chu au pawh a au tha thei loa khur zawih zawih chung in bankua ah chuan an thlak a, an phunhnan hmiah mai tih mita hmutu ten an ziak hial a ni. A rapthlak tih hian a hrilhfiah zo lo tak meuh a ni.

Nitin in inhremdan chithar a chhuak zel ang a ni a, sawi sen phei poh a ni lo. Hei hi a tlang pui hriat nan chuan tawk ah ngai phawt teh ang.

Advertisements

About Mizo Archive

I'm the one who collect the best writings of Mizos
Aside | This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to JEBET JAIL RUN THIM CHANCHIN TLANGPUI

  1. paul lalhuanmawia says:

    Jebet jail thlalak emaw vedio tlem en theih awmse w

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s