Republican Presidential Nominee Donald Trump-an a pawm ta !

Mi tam takin kan hriat lohva kan post mai chu hei hi a ni. US Inthlanpuia Presidential Candidate lian pahnihte hi an Convention-ah Vice-Presidential leh Presidential Nominee an puang phawt a, ni thum ni-ah Vice-President atâna nominate hian a pawm chuan Nomination Speech a sawi ṭhin. A ni li ni, a tawpna niah thusawi hnuhnung berah Presidential Nominee chuan an nominate-na chu a pawmin Danald trump-a chu Republican Presidential Candidate a ni dawn ta a ni. Kan puang hmanhmawh mah mah ṭhin !

Step by step :
President a chuh dawn tih a puan khan contestant 15 dang hmachhawn tur a nei nghal a, chung zingah chuan Jeb Bush, Ted Cruz etc te ang hming hriat hlawh, mi tam takin Republican Presidential Candidate ni tura an lo rinlawk an awm a. Tlâng sang tak lawnchhuah tur a nei nghal a. Tichuan a candidate puite chu a mal te tein a bei a, a hnuaichhiahin a paihthla nghauh nghauh a. Republican Primary chu Popularity hmanga hnehna chan chu a tân kawng awmchhun anih avangin a tumah hian a hlawhtling hle anih kha! Amah nuihzattu tam kha a chih a, a chanchin chuan mi ngaihven a hlawh zual sauh a.

Republican Convention :
Convention an ṭan a, pawnah buaina siam neuh neuh awm mah se, Party chhûng boruak a ṭha tial tial a. A ni tawp a lo thleng ta a, chutah chuan speaker pawimawh tak takin donald Trump a nihna leh a zinkawng zawh an rawn sawifiah ta a. Republican Nomination Chairman rawn langin ani chuan Republican Party hian inlungrual takin Donald Trump hi an Party Candidate atâna an thlanzia khawvel mipui hmuhah rawn tarlangin ani aia America-in a mamawh an awm lohzia tarlangin Donald Trump a rawn zuar chhuak mawi hle a.
Angelina Jolie-i pa Actor lar Jon Voight chu big screen-ah rawn langin Donald Trump-a hlawhtlinna, anihna dik tak, thil chhe siam ṭhatu a nihna, America sipai hmangaihtu leh mi rethei dawmkang a, ṭhalaite hna siamtu a nihzia film hmangin a rawnpuangchhuak a. Donald Trump-a chu hnathawk mi, thil chhia siam ṭhatu a nih tumah hai theih rual lohvin a rawn tarlang a. American mipui, Celebrity ngaisang reng renga nungte nunah chu chuan nasa takin thu a sawiin ngaihsanna nen Donald, Donald……Donald tiin mipui an sahawk hum hum ta mai a nih kha!

Paypal dintu Thiel-a chuan Gay leh Republican a nih thu chhuang taka puangin Donald trump a rawn endorse a. Chu chuan Republican Party chhûngah hian mi tin tân hmun a awmzia an rawn puangchhuak nalh hle a ni. Chumi hnuah chuan kum 36 chhûng zet a ṭhian hnaivai lo ni tawh Colony Capital CEO, Tom Barrack a lo lang ve leh ta a. Politician an rawn lang ta lo!

Tom-a chuan Donald-a nihna an hriat zen zen loh, chhûngkaw ngaihsak mi a nih ruala mi tumruh a nihzia an chanchin dawt ni lo hmangin a rawn puangchhuak leh a. Pa anihna chu a fate hlawhtlinnaa langchhuak, tu tân maha hai mi a nih lohzia leh chhûngkaw pa a nihna pawh a nupuiah a lanchhuahna dik tak, mitin hriat chu a rawn phawrh chhuak nalh hle a.

Chhûngkua ngai pawimawh mi leh hlawhtlinpui ngaisang hnam an nihzia hria tân point pawimawh tawp a ni. Thiel-a hian Lebanese chhuak a nihna sawi langin Donald a hnuaiah mi tin an lenzia a rawn tarlang chhuak thiam hle bawk. Chutah, a fanu chuam Ivanka a rawn lang ta, a va han sawi ṭha em! Hmeichhe vote mamawh a nihzia a hai lova, a pa hnuaia 40% employee chu hmeichhia an nihna leh an hlawh pawh mipa nen a inanzia rawn sawiin US Five Star Hotel a Gen. Manager hmeichhe pathum zinga mi hmasa chu a pa ruat a nihzia a rawn puang ta a. Chumi piahlamah hmeichhia a ngaih pawimawhzia a taka lantirin a pain hmeichhiate tâna a thawhhlawk dan thiam tak maiin a puang a, hmeichhe-ho tân Donald Trump-a chu mi ṭha tawpkhawk angin a lang ta a ni.

A pa chu hnathawk mi a nihzia leh a hnuaia hnathawk tur mi talent thlan a thiamzia, engpawh thawk se, a hnuaia hnathawk tê ber aṭanga a lian ber thlenga a biak pawh a, an thusawi a ngaihthlak a, team anga hlawhtlinna an chan tawhna sawi chhunzawmin a pa nena rei tak thawk dun an nih tawh avangin a thusawiah dawt pakhatmah a tel lo tih America-in a hre si a, point a score lianin sawizui a hlawh tak zet zet a ni. A pain mi baihvai leh hna nei lo, sawrkar tih dik loh vanga hna chân leh mangang a puite a han sawikual hnuah tunge Donald-a kha ngaina lo ngam ang a, buaina nei tuin nge hnar thei ang le?

Khawvela a duh ber chu a Trump Legacy niin tunhnai kum 8 liamta chhûnga America Economy tlakchhiatna chi hrang hrang leh tih dik loh avanga Middle East, Syria leh Libya buaina avanga a pa awm hle hle theih loh thu sawi kaiin Businessman a nih laia sawrkar hnathawh muang leh sum uchuak senna ni si, a taka a siamṭhat tarlang pahin a pa chuan a hmangaih ber Trump Company kalsana US dinhmun siam ropui leh tura President nihna a chuh dan a han sawi chu mi tinin Politician sawi a ni lova, Company pakhata Executive Vice President thusawi a nih avangin dawt a sawi hian khawvelin an ring mawlh lova ni. Ivanka thusawi dikna nemnghet turin a hmelah dikna chhiar theih a ni a, Innocent a lang bawk si! A pa ngei chu ko chhuakin ani chuan Republican Party in US Presidential Election a Candidate atâna an nominate-na a pawm thu a rawn puang a, nomination speech a nei zui ta a ni.

Thusawi danglam chu
A hma chuan thu mak leh rorum pumpui a chhamchhuak chamchi a, ka sawilawk ang chiahin tunah chuan a thusawi ki a va danglam ta em! “Tunhnaiah tualchhungah buaina an tawk a, hmun hrang hrangah chhiatna a thleng a, mipuite chuan humhimtu an nei lova” tiin thiam takinAmerica leh Middle East chu ram thim tak, buaina hmuna khatah chhuahin Donald Trump-a chu Law & Order nen President ni turin ṭhutthleng a luah dawn a. Chutih chuan chuan hun ralmuangah mi tin kan cheng ang a, Border khar phuiin hun ralmuan hma loh chu kan invenghim ang a, chutih rualin Trump Organization tâna Billion a siam ṭhin ang bawkin America leh a chhûnga cheng mipuite tân trillion dollar thawkchhuakin mipuite chuan tunhma ang khan thinlung uangthuang takin zalenna leh ralmuanna hnuaiah kan lêng tawh dawn a ni a ti ta daih anih kha!

Hillary dik lohna, thiam lohna leh khawlohna zawng zawng tarlang nawnin heng zawng zawng buaina bul chu Hillary leh Obama niin anni hian American mi leh sa nunna an hlut lova, hna lah pawn lamah thawnchhuak zovin ISIS an hmuchhuak a, Iraq buaina a chhahin Syria lah misual kutah a tluchhia a. China an ngam loh luat vangin pawisa kan chân a, NATO lah Europe ram dinhmun a chhiat avangin a tlachhia a, US bak pur tur nei lovin NATO vangin sum kan chân a. Iran hnenah nuclear ralthuam siamna kan Pek bakah mipui sum hmangin pawisa tam tak kan pe a, Israel chu chhan thut ngai thei dinhmunah kan dah ta a nih hi, tiin a opponent hi a khing hneh mep mep hle a. TV a ṭan lam nei lo, a thusawi ngaithlatu tân chuan Hillary chu ram hmelma dik takah a chhuah hmin der anih kha!

Heng a thusawi zawng zawng piahlamah hian a hnuaiah chuan an thiltih kawnga Expert ber ber nen thawk hovin Vice President ṭha ber nen America hi kan siam ropui leh dawn a ni a han ti a. Chu chu a hnathawh ṭhin dan an sawi a nemnghehna niin chutiang lama thiamna nei inti tân ngaihzawnawm takin a insiam a, mipui hmuhah erawh rintlak a nihna a tarlang chhuak thiam lawi si a ni. Ni e, mi tam tak chuan finna nei lo, Opportunist dik tak a ni an ti a. Opportunist awmzia kan man loh luat vang chauha sawi an ni. Hun ṭha inhawng a chuh thiam vang chauha sumdawnnaah pawh hlawhtling, Risk la ngam a ni a. Politician ten ram hi an siam ṭha tak tak ngai dawn lova, Political System hmanga siam ṭhat theih anih loh avangin System pawna mi hian ka siam ṭha dawn ta a ni, a tih kan hriat loh luatah sapṭawng kan hriat, a awmzia kan man chiah loh kan lo sawi ve ta chhen a ni e.

Sawi tur a tam a, kan duhtawk ang. Engvanga Donald Trump hi duh viau nge ka nih ka tih chuan The Four Horseman, ka thu post hnuhnung ber dawttu-ah khan a chhan leh vang chiang takin ka tarlang tawh a. Mi pangngai, thil a chhiar a a thu chhiar awmzia hre mi ni ngai tân chuan Donald Trump-a hi a duh lo thei lo tih ka chiang e. Thawhlehni atangin Democrats Convention an nei ve leh ang a. Politician hlun, a thusawi dan pangngai reng khan thu a han sawi ve ang a, zoram Politician-te nen danglamna nei vak hek lo, mipui bum leh thei tak ang maw?

Advertisements

About Mizo Archive

I'm the one who collect the best writings of Mizos
Aside | This entry was posted in Thu leh Hla, Thu Ngaihnawm and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s