TBCC Report duh khawp lohna leh Pu Vana sawifiahna

Chawnpui bethel camping center chungchang vidoe coverage ah mipui lam beisei a pha lo deuh a ni ang. Sawiselna a awm sap sap mai a.

LPS SPECIAL REPORT, TBCC AH by Lal Notea
News reporting te hi journalism huanga a pui ber zinga mi ani. News reporter te hi mi ramah chuan an duh uluk thin hle.Mi fing leh huaisen lo tana thawh chi a ni lo. Mi hmaiswn, kutthlak hial an tawk fo a, thil chhui chhuaka mipui hnena hrilhhretu pawimawh tak a ni.

TBCC chungchanga LPS Special Report Ka hmuh dan..

1. Inmate pakhat a interview a, chu pawh hmeichhia, a hmuna tlatlum tawh tih hriat reng, an hotupa pawh Àpu ti ngata ko tawh khawp! Kan lo beisei dan chuan inmate a kawm kual àng a, a kawm hmain engkim sawi theihna chanvo an nei tih hrilh hmasain a thlamuan ang. Chutiang kawm leh ilo engmah hmuh tur a awm lo. Investigative lo hle.

2. Victim chhungkaw mi leh sa chiang taka kawmna a awm lo. Thihna chungchang engmah kan hriat belh lo mai ni loin an fapa dinhmun kan hriat belh lo.

3. Kha thihna chungchangah khan a nat dan leh thih dan hre tur ber a hmuna awm, security emaw, a room mate te a kawm kual turah kan ngai. A ni si lo. Pu Vana kha leng satliah, a remchang em mai tia a rem rem kawm mai a ang hle ! News reporter chuan systematic takin thil a ti tur niin kan lo ngai a, a kawm tur chin leh kawm awm chin bithliah fel sa vekin a kal turah kan ngai. Chutiang hmuh tur a awm si lo.!

4. Kha report kha tunlai kan issue lian ber pakhat hmel tak hailanna turin kan lo beisei. Tu emaw ngaihdan ie Pu Vanhela etc kan beisei lo a, kan châng hek lo. Witness tak takte awka kan hre duh a, “An thau kung mai, an ei chhe lo a niang” tih mai mai kha thil ho lutuk a ni. Evidence mumal nei lo thil kha kan tangkaipui lo. Worst form of reporting!

5. Laipuitlang chhiat tawh tuma dan pel rawka in chimin a delh beh tleirawl zu interview paha thlamuantu leh Khatlaa hmeichhe tleirawl a thih tuma a chhungte hnena “An unau zingah thih dan pangngai loa thi an awm tawh em” tih ang zawng thlenga zawt chik peih Pu Vana kha tun tum chu a insum niin a lang. A chhan lah hriat va ni suh!

Tun tum LPS Special Report zet chu investigative reporting tih theih a ni lo! A kawm tam zawk atang khan Fact ni loin ngaihdan bawk a ni kan hmuh leh tho. Keini pawn ngaihdan kan nei. Min rawn kawm se a inang reng.

Hei zet chu News Report chhe tak a ni e!
******************************


Vanneihthanga Vanchhawng chuan ti hian a rawn post ve thung a.

TBCC CHUNGCHANG BAWK HI

Mi tam takin min beisei dan hi chu kan kal hma atang khan ka hrethiam sa vek mai a, TBCC nasa taka zuk lepse turin min beisei a, a chhunga awm mek te zuk interview kual hrep turin min beisei niin ka hria. Ka tawng lo ngai haw lo se, chhung lama enkawl mek te hi ruihhlo ngai leh humsual dai te an ni nawk hlawm a, TV hmachhawn loh hram an duh deuh tlangpui ang. Awm senior tawh, gate vengtu ni phak chin leh cook ni phak chinte zingah sawi ve chak an awm nual thung tih ka hria a, an sawi duh ka hria a, an aiawhin pakhatin a sawi kha a tawk thawkhatah ka ngai a ni.

Punkhawm ni, report kan siam ni khan pawn lama chhuak tawh, hlauh nei tawh lo tura ngaih, social media lama sawiselna leh vuivaina lam ziaktu te an rawn lang nual tura beiseina ka nei a, mahse duh ang interview tur alawi kan hmuzo tlat lo. Govt Complex lam mi pa fel tak takin min dap khawm pui a, “Hmel thup vekin” tih pawhin interview ngam an awm meuh lo a, mi pahnih, mipa leh hmeichhe pakhat kan be thei hram a ni. Khami ni khan Govt Complex lam khawtlang hruaitute an rawn tel tha hlauh a, an ni kha awm lo phei se pawn lam boruak cover tur kan hmu meuh dawn lo tihna a ni. A hrilhhai thlak lek lek. Diktak chuan social media lamah kan sawi chiam chiam a, a sasehah kan penchhuak leh tak tak ngam si lo ni berin a lang e.

Kan phak ang tawka interview te kan tih zawh hnuah “kei ka lo thuchawl ange” tiin ka camera man Ab-a chu insert picture tur, home hrang hrang cover kual turin ka tir a, mi pahnih velin tlawmngaiin an zuk hruai kual a. Bathroom pakhtah chuan parda phenah mi pakhat a lo inbual ri sur sur mai a, Aba chuan “rawn chhuak lang la pawnah hian i inbual lai thla kan lo la duh a, hmel lang lovin” tiin a han bia a. Chupa pui chu saruak ngalngatin a rawn chhuak ta mai a, barrel-a tui chu no-a suakin a in leih ta sur sur mai a.

An thil zuk lak te kha chanchawp a nih ka ring lo. Chang chawp ni ta se, kan hman hun tur a hriat si loh a, lo inbual der vel tur tan phei chuan a buaithlak ve phian ang. Ka camera man Aba’n a sawi dan chuan vieo-a lan an duh lova, an lo darh hak hak zel a, “In hmel lang lovin kan la duh a lawm in awm ngai khan awm rawh u kan ti zel zawk a” a ti. Mi hi kan ring chhe lutuk deuh thin a ni mai thei.

Engpawh nise, TBCC inenkawl danah hian thil fel tawk lo tam tak a awm tih phat rual a ni lova, tun hnaia nunna hlu tak chan an han awm te kha a pawi em em a, an nu leh pa leh chhungte tan a na lehzual ngawt ang. Tun thil thleng hian thil tha zawk a rawn thlen beisei ila, tan lam kan lo nei a nih pawhin tute mah hi chhe taka indem chiam chiam lovin puitling takin kan ram kan hnam tan ngaihtuahna i hmang tlang zel ang u.—

COMMENT TLEM

Maliana Liana
Tun a sawisel tu che ho hi fake account an nih loh chuan sawisel na lai, i interview na ah an nei anih chuan an mahni hi interview ve la a țha phian ang..kei chuan i interview na ka lo en khan ngaihdan ka nei thei nghal mai…

Pu Vana hian mizoram chhunga cheng te hi Thiltha tak tak amah ngei kalin min hlui țhin a mahni in lum ngei ah mizoram chhiatna te leh dil dang dang bengvar thlak tak tak min hlui țhin a..keini chhungkua tan chuan malsawmna i ni..i kal zelna tur ah mizoram tan tiin duhsakna ka hlan a che.

K Romuana Rma
Ka hmuhve dan chuan, mi hetizat nungchang inanglo, țhenkhat phei chu mahni in a duh duha ei inthei, han awmhoa, nuam satak tur a an in ngai hi adik lo, kei chu an sel luai luainate hi ka pawmlo, he camp Hi atangkai a, nu leh pa thenkhat mahni fa te pawh enkawl zolo ten he camp a kan fa kan dahte mahni in lum ai pawha nuam sa zawk tura ngaih hi chuuuu, Nu leh pa tehi lawm viau zawk tur kanni lawmni,?

Muantea Hauzel
Pu Van, i zuk kawm a, zawhna an lo chhan dan te vel kha chu an inbuatsaih ţha tawh tih a hriat.. i kal hma ni khan Zonet an kal a, zawhna an zawt a, i kal kha chuan zawhna chhan dan tur an lo inbuatsaih fel vek tawh ang.. Chuvang chuan dem theih i ni lo..

Manchester Chhana
Mipui ho pawh… TBCC lipse tur a kal ani lo tih hre ve ula.. Mi an kal khawm dawn a.. Report a zu siam a ni mai a.. Zonet lam te chuan ‘enge an sawi ‘ tih prog an hmang a.. An hman ang in min an sawina an zawt ani mai a.



Ephraim Lalmalsawma chuan tihian a post ve thung.

Nizanah Pu vana Special Report ka en ve a., Thunawi tlem kan nei ve lawks.

Pathian tana hlawkna tur ngaihtuaha “kan fapa hian he camp hi rawngbawlna a ngaiin pui ve rawh se” tih sawi tur awm bawk silo, kan enkawl peih lo/kan khawtlangin a duhlo .,min lo enkawl sak teh uu” tih avanga nawr luh deuh vek a ni mai te hi Kristian rama thleng chu ni sia. Biakin ropui tak tak a zantin deuh thaw lawmman dawn tuma inkhawm kim thlap thlap te hian kan enkawl peih lova., kan thei bawk hek lo. Pathian hian biakin ropui tak tak mifel awmkhawmna a chen ai chuan TBCC a chen hi a thlan zawk ka ring!

Tin, pastor, kohhran upa leh Pathian hming lam zing em em ho te tih theih loh leh tih duh loh heng ruihhlo ngai, enkawl buaithlak tak tak te enkawl tu An pu (a hming pum pawh ka hrelo zohminga tih chiah) hi a fakawm thlawt ka ti. TNT a an pa (sanglianthanga mi kha?? ka hre dik em??) nen hian mizo Pa ropui ah ka ngai , sum leh pai leh hmingthatna um a, a nuam lam lam kawng zawh ngawt hote sawichhiat ve sek chi pawh an nilo.

Pathian hi hlauh tur.
A duh tana chhuah theih ti a, an chhungten an rawn lak chhuah te ho zawng zawng khan an in leh khawtlangah eng rah tha nge a va chhuah ang??? an chhungten mangang takin an rawn dah let leh mai ang ngem!!?* A centre pawhin a dawl zawh loh khawp campa awm ngai an awm tih kan hre tlang a, Lang chiang em em chu FA hi a SIAM chiah kan peiha, a ENKAWL kan peih lo.

Fate ai Sum leh Pai kan hmangaih zawk.
In lama tihngaihna an hriat lohte enkawl turin Home/Centre ah an dahlut a, an tlanchuah emaw chuan a thawktute thusawi aiin, vawi tam tak dawt hrilh tawhtute thusawi hi Nu leh Pa tam tak,zoram mipuite hian an awih leh tlat thin te.* An hrehawm tih mai mai !!! nun siam that nan chuan hrehawm tawrh ve te pawh a ngai a ni. he hmunah i fate nawmsak beiseiin dah lut suh. ENKAWL THA MAI RAWH.

He camp a administration fel loh zia hi hai rual a nilo. Mahse Biakin pulpita au ring leh chum thum dum dum te ai an hna/rawngbawlna hi Kan Pathian mit hmuhah a mawi zawk ka ring. Mihring ve bawk an nih avangin chetsual leh famkimlohna an neih chu ka ring e.

Nimahsela, a him chin atanga “chu chu ti rawh se,chu chu ti suh se.” lo tih ve ngawt thin hi a atthlak a, siamthat kan duh takzet chuan NANGMAH NGEI KHAN ZU SIAM THA LA! Nangmah ngei kha in pe rawh. Pathian chu a dik leh fir ngairengin kumtluanin a dikin a fir reng ang, mahse a rawngbawltuten an bawhchhe thei tih hria ila. Pathian dem chi nilo ang hian, Chutiang chiah chuan TBCC ah hian an pu ber hian zir mahse a nau te, a thawktu lam ten an bawhchhe ve thei ania.!!

Advertisements
Aside | This entry was posted in Zoram History and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s