MISUAL TURU RICHARD KUKLINSKI-A ZINKAWNG CHU (THE ICE MAN) by Andy K Zarzoliana

Khawnge tun țum chu khawvel misual hmingthang leh tualthah thubuaia sulhnu ngah zet, a mihring thahte ruang chan sawma vur-bawma dahkhawm thintu, “The Ice Man” tia a hming an phuah tak, Richard Kuklinski-a hringnun zinkawng hi han chhui thuak thuak dawn teh ang.

Mi hlauhawm leh pawikhawihna lian thama inhnamhnawihte hmun ngainat zingah New Jersey khawpui hi a mikhual lo hle awm e. He khawpui hian mi ropui leh mi fel hmingthang tam tak a awp-keu rualin, misual turu leh ram khat mi hlauhawm pawh a hringchhuak ve tho mai. New Jersey-ah hian a ruka pawl indin (free-mason) leh mahni duh dana hna kalpui theihna (free hand) an tih ang chi hi a hluar hle mai a, hei hian misualte a tih ngampat phah bakah, tualchhung buaina leh inphek sualna (free fight) a thlentir fo țhin a. Vawiin thleng hian New Jersey khawpuiah misual pawl lian inzawmkhawm (Mafia) ho sulhnu pawr tam tak hmuh tur a awm a ni.

April 11, 1935 khan  Jersey City, New Jersey khawpuiah khawvel mihring piang tawh zinga mi nunrawng leh tualthah meuh pawh rannung tihhlum tluk leka ngaitu mi pakhat a lo piang a, a hming chu Richard Leonard Kuklinski a ni. Amah hi Polish leh Irish-American thisen kai niin, chhungkaw awm thei pangngai tak atanga rawn chawr chhuak a ni nghe nghe a. Mahse, naupang tê a nih lai atangin vanduaina chuan a chungah thla zarin, a pa zu ngawlvei leh pawisak nei lo chuan a tiduhdahin a sawp rethei thin hle mai a; zu ngawl vei-pa Punch bag a ni pawh ti ila kan sawi sual awm lo ve. A hringnun kaihruaitu tur ber a nu lah chuan a thlavang hauhsak tak aruangin țawngkam dengkhawng leh ânchhe tinreng lawhtu zawkah a țang ta hlauh zawk a, chu chuan Kuklinski-a hringnunah nasa takin nghawng țhalo a neih phah ta a ni.

Kuklinski hi naupang ngawichawi leh inkiltawih tak angin lang mah se, lang lo lama a nungchang erawh a ni telin a rawn danglam chho va, a rualpui naupang dangte ang lo takin rannung sawisak leh  tihhlum mai mai te a ching hle mai a. Parva a nungchunga meia han rawhhlum ngat te chu a hlimpuiin a nuam tih zawng tak a rawn ni chho va. Kum 10-mi a rawn nih meuh chuan, amah hrechiangtute chuan “A mitmengah thisena tuihalna a lang e” an ti hial a ni.

Chik mite sawi danin, khawvel hriat tham misual hmingthang kan tih te hi an rawn chawrchhuahna inchhungkhur chiangkuan loh vang a ni duh chawk mai a, misual hmingthang 75 % vel zet hi chu hetiang broken family atanga rawn chawrchhuak niin an sawi țhin a, a dik hmel fû mai!!!

Kuklinski pawh hi a rawn chawrchhuahna inchhungkhur a fuh lo hrim hrim mai bawk a, a pa lah rui reng mai, rui reng mai!!! a nu lah nu inthlahdah leh tal ho theitawp ang chi hi a ni ve a. Amah Kuklinski leh a u Florian te chuan a pa kutthlak an tuar nitin a. Florian-a phei chu 1940 kum tawp lam khan a pa kutthlakna chu tuarchhuak zo lovin a thih phah ta nghe nghe a; mahse, a nu leh pate chuan Florian-a thihchhan chu police hmaah an thup tlat mai a, thudik sawi a hnekin tihpalh thil thua in chung atanga tlahlum angin an sawi ta hmiah mai a ni.

Kuklinski-a chuan rawlthar nun a rawn zawh chho țan a, zirtirna tha dawng lova seilian ngang a nih angin a zawlpui tualchhung misual leh mi nung herh-ho chu a țhian tha ber an rawn ni nghal pang mai a. Pawi tenau atanga pawi lian tham rawn khawih chho zelin, kum 14 a nih meuh chuan, a sihhawn nan tual a that fel der tawh a ni.

Tual a thah lai hian a la tuai viau mai a, tin, ‘The project boys’ gang a zawm lai a ni a. The project boy’s gang hi gang lian tak ni lem lo mah se, tualchhungah erawh an che rawva hle thung a. An hotu Charley Lane chu serial killer un tak leh tawn-hriat ngah tawk tak a ni a, a kut a ram hle nghe nghe a ni. Mahse, Charley Lane chuan Kuklinski chu a hmusitin a tiduhdah thin hle a. Chu chu Kuklinski chuan a pai dam thei ngang lo va, a sumhmuhna leh a Boss mah ni se, thahna hun remchang a mitsir ru ran mai a ni.

A tum lawk ang ngeiin Kuklinski-a tan hun a rawn inher ve ta a. Charley Lane chu thah ngei tumin a lo lambun a, hnunglam atangin a inrinloh lai takin a vaw thlu tawp a, chutah a talhtum ken chuan Charley Lane-a tukkhum chu a han ruan nawn leh chawrh chawrh a, a thi chiang kher mai. Mite’n Charley-a ruang a ni tih an hriat theih loh nan a hâ zawng zawng a vuakthlawnsak a, a kutzungțang a sahthlaksak deuh vek bawk a. Zanlai mi mut-reh hnuah a mi thah ruang chu leilawn hnuaiah a vawk thi paih ta tawp mai a ni. Hei hi, 1949 kuma thil thleng niin, Kuklinski-a tual thah hmasak berna chu a ni.

Amah tiduhdahtu a Boss chu that tawh mah se, a lawm a la kim thei chuang lo a ni chek ang chu, ‘The Project boy’s’ gang member zinga paruk, a Boss thupeka amah kutthlak țhintute chu nâ lua awm lovin a sawp leh ngheng bawk a, thi lova ruangin a hnuchhiah hlawm a ni ber mai. Kuklinski-a hian, “Giving is better than receiving” a ti mai thin a. A kailek emaw ni, “Kutthlak hmasatu zawk nih chu a lo dawngsawngtu nih aiin a ropui fê zawk,” tiin a chetdan rawva tak sawi mam nan he thu hi a hmang fo thin.

Tualchhung pawikhawihna leh thubuai tam takah a inhnamhnawih tawh avangin New Jersey-ah chuan a chhe zawngin hming a chher lar tawh hle a. Kum 1950 a lo herchhuah meuh chuan Kuklinski chu pawisak nei lo mi hlauhawm tiin a hming an hre lar vet vet tawh kher mai. Amah lah a pa lianin Ft 6 leh Inch 5 laia sang a lo ni vei bawk nen, a pa len tluk zeta thahrui ngah a nih avangin mi dawizep pangngai leh nunau awmnem tan phei chuan han hlauh loh chi ziazang pawh a ni lo ve.

Mahse, Kuklinski hi thingtlang ar phil hmang ang maia han che phawr phawr leh phur hluta mi khawih bawrh bawrh ang chi a lo tawp mai a. A chetdan a fimkhurin, Sapin gentleman an tih ang deuha pa nelawm leh che dam dup mai chi hi a ni a. A thilsual ti lai hmu fuh chat lo tan phei chuan han rinhlelh barh harsa khawpa mi hawihhawm a ni a. A duhnaah chuan a zaidamin a dawhthei viau bawk a, chu chu a hlauhawmna leh an zuam sual fona chu a ni a. Tin, a mize diktak phena a hmaikawr hian polis-te mit a tidel hneh hle bawk.

Kuklinski-a chet dan chuan misual pawl Crime family lian ho beng a thleng thuai a. A duhnaa mi viak țha leh che smart zeih thin a nih avangin Mafia Pawl țhenkhat chuan an hmelmate dahṭhatsaktu atan an it ru viau a. Nakinah chuan sum thahnem taka delhkilhin Decavalcante crime family ho chuan an hmelmate beitu atan an ruai ta nge nge a. Anni hnuaia a thawh atang hian Kuklinski hian sum tam tak a rut nghal a. A hnathawh ber chu Decavalcante-ho hmelma apiang chu ngawi renga dah that a ni. He mite hnuaiah hian hriamhrei chelek pawh a zir nasa hle a, Crime family ho zingah a kal mar leh a thawh hlawk ber pawl a rawn ni chho ta hial a ni.

Mafia pawl lian zawk ten Kuklinski-a chu an pawl tana thawk turin sum tam tak nen an rawn rim a, inremsiamna te nei chho zelin, rei lovah khawvela hna hautak ber mai “contract killer” an tih mai, tu emaw tana mi thah hna chu Kuklinski-a chuan tih tak meuhvin a thawk ta a, sum pawh a rut hnem ngiang mai le. Mi fimkhur thiam leh sulhnu chhui har tak a nih avangin tualthah lamah chuan a chem pawh a kal nangiang mai!!!

Hun leh ni a liam zel a, Kuklinski pawh chuan a chetna lamtual a zauh belh zel bawk a. Kum 1954s chho velah phei chuan New York khawpui chhunga tualthahna hmun apiangah Kuklinski-a hming chuan lam rik a hlawh zing malh malh ta ngei mai. Amah la hmu ngai lo pawhin a hming emaw, a chet duhdan buru tak emaw chu an hmelhriat deuh fur hlawm a. A nghâwng lenna ram, New York khawpui chhung, Manhattan bula Hell’s Kitchen kawtthler velah te chuan a mi thah tur zawng reng rengin a vawk lal len vel thin a, thawkkhat lai phei chuan, Hell’s Kitchen chu amah vangin kawtthler ralmuang lo berah a chang hman hial a ni.

Kuklinski-a hian, amah ruaitute thupek bawhzuiin zan-tairek tawh lama hmeichhe nikhualo tla fal deuh leh pawn lama inzuar (out doors service) țhenkhat a hmuh te chu dim baksak lova man-in, hmun fianrial lamah a hnuk liam chawn chawn thin a. Țhenkhat silaiin a kaphlum a, țhenkhat chu chemin a vihhlum bawk a, țhenkhat erawh talhtuma a vuakhlum bakah, a kutzâl ngeia a rehhlum tak pawh chhiar tham fê an awm a ni. Mi tam tak thatin, nâ tak taka chet chang pawh ngah hle mahse, sulhnu pawr chul mam lamah a fingin a viak a tha fû thung a, hei tak hi Police-tena an man hleih theihlohna pakhat a ni. Contract Killer țhenkhat angin a sum hmuh nan ringawt a che ve pur pur ngai lo va, chihne beram vun sin an sawi ang maia nunnem leh nelawm hmel tak pu siin lang lo lamah a che hraw em em ringawt mai a ni.

A chet dan hi engemaw kawng zawng tak chuan a fing viau mai a. Mi a thah reng rengin boruak awmdan a thlir hmasa zet țhin a. A mi thah ruang țhenkhat chu ualau takin a hnuchhiah mai țhin a, fimkhur taka han thuhruk hnihne a nei ve ngai meuh lo va. Hei vang tak hian hnuchhui-thiam ho chuan a pawi khawihna chhui kanin misual rual an hup phah fo bawk. A zia a thup thiam em avang hian Police lam chuan han rinhleh mai ngaihna an hre reng reng lo va, ama thah ngei mi ruang an chhar chang pawhin misual tute emaw pawisa duh vanga an thahah an ngai mai thin a, contract killer sulhnu ang zawngin an ngaihtuah pha ngai reng reng lo a ni.

Mahse Contract killer nafam chuan loh theih lova mi ruang kawl chang a nei lo thei lo va. A chang chuan a mi thah ruang tih riral nan Acid-a a chiah hnuah a rim thup bo nan bawlhhlawh leh tyre nen a hal ral mai thin a. Țhenkhat erawh savun khawrpum tuikuang lian tak chhungah sulphuric acid nen chiahzawpin an tisa a chiah riral tak mai mai pawh an awm nual a. Tin, an taksa a chan darh hnuah a phum bo leh ramhnuaia a paih bo tak pawh an awm nual mai.

Kuklinski hi Mafia pawl hmingthang tak Gambino Crime Family te chuan an tana thawk turin sumfai tam tham tak nen an hel a. Mahse hetih lai hian Kuklinski chuan DeMeo Crew Gang-ho pawisa bain a țhu chum hmuk a. DeMeo Gang hotu leh a meizang hlaptu ber Roy DeMeo chuan Kuklinski chu an pawisa pe thuai turin a rawn vau chhen mai bawk a. Roy DeMeo pawh hi mi tawrawt leh vawi tam tak tualthah-thubuaia lo inhnamhnawih tawh, kum 1973 atanga 1983 inkara FBI hovin mi 70 chuang zet tualthihna a an mi rinhleh a ni a, pawisak a nei lo fû mai.

Ani hian an pawl ho pawisa bâ țhinkual pahin Kuklinski chu zilhna rum deuh tak pek tumin a va tlawh a. Mahse Kuklinski-a hnen ava thlen chuan “nangniho angin dam hi ka thlahlel ve tehchiam lo” tia ui bauh tluk pawha lo ngai ikhaw lovin Kuklinski chuan a chalah pistol-in a lo chuktuah ta rap mai a, leiba chungchang reng an sawi nawn ta lo. Mahse, Kuklinski hian a leibâ a tlak hnuah suma inremsiamin Roy DeMeo leh Gambino Family tan mi rawk, tualthah leh an hmelmate dahthain an tan Contract killer hna a thawk leh ta a ni.

Kuklnski hian Gambino leh DeMeo Gang ho mit a tlung hle a, a chetdan rawng tak avang chuan DeMeo nen an inthian tha hle a ni. Kuklinski hian kum 30 chhungin kawng chi hrang hrangin mi a that a, chemin a vit a, a kap hlum bawk a. A rekhlum a, hriamhrei leh a kianga hmanrua a hmuh remchan apiang chelekin tual a that bawk a ni. Tin, tualthahna hmanrua atana a duan bik hmanraw chi hrang hrang pawh a kawl nual. Tualthahhmang serial killer dangte ang bawkin meia halhlum te, puakthei thil Bomb (explosive) te, thi lawk lova hrehawm taka siam te leh tûr (poison) hmanga hraihlum te a nei a. Tin, kut lawnga mi thah pawh a nei nual a ni.

Kum 1986 a lo herchhuak a. Contract killer Kuklinski hming chu thuneitute wanted list-ah a mikhual lo ta hle mai. A chetdan fimkhurin a hnu han rulchuk thiam eltiang mahse, hnuchhui thiam-ho tan chuan thil harsa lua a ni ta lo. Pasalthain a sa pel lai chik taka a veh reng ang hian Police leh FBI lam chuan an tinzawn reng a. December ni 17, 1986 a lo herchhuak a. Kuklinski chuan a tihdan pangngaiin a hna danglam tak thawh leh tumin a inbuatsaih leh mek a. Chutia mi that tura a inruahman leh mek lai chuan a rin aia rangin Police an rawn dawk a, misual buru Kuklunski chu mi that leh ngai tawh lo turin man a ni ta a ni.

Kum 30 chhung zet kawng chi hrang hranga tualthah-hna (contract killer) a thawhnaah hian, a hna thawh a hun chuan chhun leh zan a thliar hrang ve lem lo va, khawlum leh khawvawtin a tibuai ngai hek lo va, a hun a thlen chuan a tihtur chu fimkhur takin a thawk miah miah mai thin a ni. Kuklinski hian misual lar țhenkhatte ang bawkin a vannei reiin mi a that hnem hman ngiang mai a, amah ngei pawhin a mi thah zat chiah hi a hre chiang thei bik lova, a lo berah mi 200 chuang thata ngaih a ni.

Man a nih hnu hian dan dinglai tlawhchhanin mi panga thahna thubuai, hmanraw phalloh paruk, mi suam, attempted murder leh attempted robbery case-a tan tir a ni a. Khawvel pawikhawihtu lian thamte ang bawkin a tan hun chhung pawh a rei ngat ngat kher mai. Damchhung vawihnih lungin tang tura tih a ni țiap mai a, kum 110 a tlin hma loh chhuah lai lawk (parole) phalsak a ni lo bawk. Tin, 1980 kuma NYPD detective Peter Calabro-a thihna-ah, 2003 kum khan thiamloh chantir a ni leh bawk a, he thil avang hian a tan hun kum 30 an belh leh bawk a ni.

Heti khawpa mihring that hnem si hi engvanga hrechhuak mai lo nge an nih tih hi mite mak tih a tling a, sorkar lam pawn dem a hlawh viau a ni. An sawidan chuan, Kuklinski hian a zia a thup thiam em vangin a tualthah thu leh contract killer a nih thu hi a fanute pahnih leh a nupui ngei pawhin an hre ngai reng reng lo va, han rinhlelh chu sawi loh, sumdawnna lama pa hlawhtling takah an ngai mawl ve tawp mai a ni.

Hetianga misual hmingthangte hi an pawikhawih langsar lai hmer telin hming lem phuahsak an ni chawk thin a. Kuklinski pawh hi “The Ice Man” killer tia hriat lar a ni a. Hetiang hming cool raih mai a lo put takna chhan nia an sawi chu, ami thah ruang țhenkhat ti-riral mai lova vur bawm leh Freezer-a a dah that thin vang a ni ber a. Sawi tawh angin he contract killer tawrawt zet hian, a mi thah ruang țhenkhat chu Freezer-ah rei tak chhung a dah thin a ni. Hei vang tak hian mi tam tak chuan a hming dik tak pawh hre lem lovin ‘Ice-man’ tiin an hriat lar phah ta zek a ni.

Man a nih hnua a tualthah dan vel a inpuanna (confession) ngat phei chu a rapthlak hial zawk a, a ngaithlatute chu awmhmunah an lo chek tlawk tlawk ringawt mai a ni. Hetia a mi thahte ruang chansawma vur-bawm vela dah that chakna rilru a lo neihna  chhan bul ber chu, amah ang bawka tualthah-hmang (contract killer)  Robert Pronge-a thil tihdan a zir chhawn niin a insawi ani.

He killer Kuklinski-a huatawmna em em pakhat chu, a thil tih reng rengah inchhirna nei hmel a pu ngai lo va; inchhir a hnekin intihtheih nan tak a hmang emaw tih mai tur a ni a, chu tak chu mite rilru tinâzualtu pawh a ni. Amaherawhchu, a mi thahte zinga mi pakhat chetdan chuan amahah inthiamlohna a neihtir ve hle niin a sawi a. Amah, Kuklinski ngei chuan tihian a sawi a, “Mi pakhat chuan kut ka thlak hmain a damkhawchhuahna’n țhingțhiin ngaihdam min dil chiam a, a țap hawm hawm bawk a, a pathian hnenah a tawngtai bawk a. Keipawh chuan a thi tawh dawn thova tiin darkar chanve zet chu, a Pathian hnenah tawngtaia ngaihdam dil turin hun ka pe ve a, a chhan chu a biak a Pathian khan rawn chhan chhuak se ka tih vang a ni a. Mahse Pathian chu a reh vung vung mai si a, a rawn inlan hek lo va. A harsatna atangin a rawn chhanchhuak chuang bawk si lo va, chuvang chuan ka tihlum ta mai a; mahse, ka inthlahrung hnuhnawh ngawt mai. Kha thil kha, ti lo tawp tur ka nia sin,” tiin a sawi ve mauh mai.

Kuklinski-a hi khawvel misual tawrawt zingah chuan a rawva ber pawl a ni awm e. A chanchin hi, “The Ice-man” tiin Film-a siam a ni nghe nghe a,  Michael Shannon (actor) chu Kuklinski a lemah a chang a, a hmuhnawm phian mai thei a ni.

Amah, contract killer Kuklinski erawh 2006, March 5, zing dar 1:15 ah he khawvel hi a lo chhuahsan ta a ni.

Advertisements

About Mizo Archive

I'm the one who collect the best writings of Mizos
This entry was posted in Thu Ngaihnawm, True Story and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s