7th PAY REPORT HI by M. Lalmanzuala

7th Pay Report hman ve leh hman ve loh thu chu kan thukhel lian ber a ni ta mai a. Engtin nge kan kal zel dawn hriatthiam a harin a huphurhawm khawp mai.

Sawrkar hnathawkten an hmuh tur dik tak ni-a ngaia an nawr mup mup laiin kan Sawrkar hotute erawh chuan hman harsa an la ti rih niin a lang a. Mipui mimir ațang pawhin hman rih loh țha ti an tam fê zawk niin a lang.

He thil kan buaipuina chhan ber chu thil pawimawh danga kan buai fo ang bawkin Sawrkarin a tih tur a tih loh vang a ni.

State Sawrkar ve lêm chuan Pay Commission chu State dang tam takte tih ang bawka neih ve mai âwm a nih laiin neih țul ti lovin U.T. kan nih laia kalphung chhunzawmin Central Pay Commission-ah kan ingnghat a. Chuti a nih chuan Central Pay Commission recommendation apiang chu pawm ve zel tur kan ni mai a. Mahni Pay Commission nei si lova, behchhan ber zawm leh si loh chu tih dan mumal lo tak a ni. Hetah hian kan Sawrkar a thiam lo niin ka hria.

Pay Revision neih a țulna chhan ber chu hun inher zelah thil man a lo to tial tial a. Chuvang chuan sawrkar hnathawkte tan an hlawh chu chhungkaw châwm nana a tâwk tawh loh vang a ni țhin. Pay Commission chuan thil man to zel dan(Price Index) ngunthluk takin an zir a. Chuta țang chuan sawrkar hnathawkten chhungkaw chawmna tâwk an neih theihna niawmah an hlawh chu an bithliah ta țhin a ni.

Engkim tih theih deuh thawa kan ram pawn lam thila innghat kan nih avangin Mizoram pâwna thil man a to chuan kawng tam takah min han nghawng ve nghal lo thei lo va. Kan sawrkar hnathawkte hlawh pawh pung ve lo thei lo tluk a ni.

Sawrkar  hnathawk hlawh a pun chuan miretheite hi a tuartu ber tur an ni ang, tih hi mi tam tak ngaihdan a ni a. Mirethei tih hian a huam zau viau a. Lo/huan neitute hi a tam ber an ni ang a. Anni  hian an tawrh dan tur hriatthiam a har deuh. An thil thar man hi a khat tawkin a to chho reng tawh a. Hlawhfa hlawh pawh a khât tawkin a pung fo va. Tunhma kum 10 vela Rs 200 ni țhin kha Rs 350 a ni tawh. Chu pawh chu hmun hrang hrangah a inang lo fur bawk. Thil dang dangah pawh thil man chu a to chho fo a ni.

Hmun danga thil man a to avanga hlawh tihpun a nih țhin laiin kan ramah chuan ram dang ang bawka a khât tawka thil man a to chhoh fo va, hlawh a puna ram danga thil man a to ve nghal mai loh laiin kan ramah chuan hlawh pun veleh thil man a to nghal ziah țhin. Heti kawnga chhût  hi chuan sawrkar hnathawk hlawh pun hi miretheite tana a hlauhawmna tur hriat a  harsa deuh a ni.

Kan sawrkar hnathawkte hlawh hi India ram State dang tam taka mite aia sang zawk a ni a, kan State sum dinhmun nen a inmil lo tih hi thu dik hnialna tur awm lo a ni. An hlawh tam hrim  hrim hi sawisel ngawt tur ni lo  mahse, kan budget pawisa a ei hêk nasat êm avangin bih chian ngei chu a ngai a ni. Bih chiana siamțhat ngei chu a țul a, chutiang tih chu kan sawrkar tan thil awlai a ni si lo va, chu chu a kaikuang tak chu a ni zawk.

A siamțha theitu kan Sawrkar chu hemi kawnga engmah ti thei lo khawpin amah leh amah a inphuar a, chu chu a buaithlak lai ber chu a ni. Politician-te hi mahni hmasialna nei lova, ram leh hnam tana inpumpeka thawk tur an nih laiin an nihna chu mahni hamhai nan an hmang ta hlauh a. Hlawh an insiama hamțhatna tam tak an inpe a. Chu chu ram inrelbawl nana kalphung tur a nih loh laiin, tihtâwp emaw tihtlêm emaw aiin an titam tawlh tawlh a. An service kalphunga hlawh nei tura awm sa, sawrkar hnathawkte nena inkhaikhinin hlawh nei tur ve rêngah an inngai a. Kan Chief Minister pakhat phei chuan Chief Secretary-ina an hlawh aia tam a hlawh chu thil inhmeh lova a ngaih thu a sawi hial a ni. Hei vang hian hetiang thil pawimawhah kan sawrkar hotute hi thutlûkna dik, harsa sî(hard decision) siam thei dinhmunah an ding lo a ni.

Sawrkar hnathawk hlawh chungchangah phei hi chuan uchuak taka hlawh leh hamțhatna inpe ve tho an nih avangin sawrkar hnathawkten hlawh pun an phût hi  hnar ngawt hlei thei pawh an ni lo. Tun  hma-a Central Pay hlawh pun apianga  an lo pêk ve ziah țhin avangin tihdan thar leh dang an siam te a nih loh chuan pawm loh ngawt tur a ni lo vang. A thuphung(principle) chuan Sawrkar hian hlawh pung pek hi a bâ a ni.

Sawrkarin a pêk rih lohna chhana a sawi chu sum harsatna a ni a. Hei hi a dik khawp ang. Mahse, kan sawrkar hian sum harsat loh lai hi a nei ngai meuh lo va. Central Sawrkar pawisa kan dawn hi a hmanna tur dik takah chuan hmang ila, kan harsa lo mai tur a ni a. A hman lohna tur deuh veka kan hman avangin kan harsa lo thei lo țhin a ni.

Sum lama harsatna kan nei reng chungin, kan ziaawm ta deuh e, tih pawh awm chuang lovin eng emaw hunah chuan hlawh pung chu an pe nge nge țhin a. An pek hun chu eng dang a ni lo va, NEXT ELECTION-ORIENTED a ni deuh ber țhin.

Tun țumah pawh hian kan sawrkar hian 7th Pay hi pek ngei a tum a. A hun erawh chu nak kum election enzâwn a ni deuh ngawt ang. Inthlan huna an hlawkpui emaw an țangkaipui tur hun an thlir rih ni berin a lang.

Sawrkar hnathawk hlawh tam hian, a tam hrim hrim bâkah nghawng țha lo tam tak a  nei a, chu chu kan zir chiana kan siamțhat tur tak chu a ni. Hlawh tam hian TA/DA leh thil dang dangah pawh ‘entitlement’ sâng zawk a pe a, chutiang thila pawisa luang ral chu tam tak a  ni. Heng bâka hamțhatna dang ‘medical re-imbursement’ etc an dawn te hi a tam thei ang ber leh chin tâwk nei lo hi a ni deuh ngawt mai a ni.

Hetiang thil kal vel hian kan sawrkar kalphung hrim hrim  hi nasa takin a khawihbuai a. Hlawh tihpun huna, ‘fitment’ an tihna lamah thil tithei bîk leh duhsak bîk an awm țhin avangin ‘mahni hlawha lungawi, midang hlawha lungawi lo’ an awm phah ta țhin a. Inelrelna te, duhâm zêlna te a rawn awm belh zel a. Chu chuan sawrkar hnathawkte zingah “work culture” a tihchhiat zual phah a. Ram leh  hnam tana hnathawh aiah mahni tâna thawh kalphung a rawn hring a ni.

Sawrkar hnathawkte dinhmun hi a țhat êm avangin tu pawhin an ban phâk chin chinah sawrkar hnathawh hi an tum vek ta mai a. Hna dang tawh phawt chu hmuh hniam leh tuipui tlâk lohah kan ngai a ni ber a. An tam êm avang leh an hlawhte a tam êm bawk avangin leh  kan ramin thar chhuah leh siam chhuah alawi kan neih bawk loh avangin sawrkar hnathawkte hlawh  hi kan ‘economy’ innghahna ber leh kan GDP tehfung ber a ni ta deuh ngawt mai a. Chu chuan awmze neia ram ‘economy’ siamna kawng a ping ti tih dêr mai a ni.
Chu chu kan politicianten POLITICS KHELH nana an han hman deuh vek tâkah phei chuan kan ram kalphung DEMOCRACY a letlinga khâina-ah a lo chang ta bawk a ni. A va rapthlak êm! He sawrkar hnathawk hlawh tam tham tak siam dan leh kalpui zel dan leh an hnathawh dan kalphung hrim hrim pawh  a fel tâwk loh êm avangin kan hnam nunphung leh “moral” ber pawh nasa taka eichhetu tak pakhatah a chang ta a ni.

Siamțhat dan ni-a ka hriat tunhma pawha ka lo sawi tawh țhin chu hei hi a ni. Ngunthlûk taka zir chian hnu-ah kan phû tâwkin sawrkar hnathawk hlawh hi siamțha vek ila. Chu chu tuna mi aia hniam a ni ngei ang a. Chu hlawh thar chu sawrkar hnathawk lâk thar apiangten an  hman tur a ni ang a. Tuna a thawk laite pawhin promotion an hmuh apiangin hlawh hlui ring lovin hlawh thar an ring tawh ang a. Hlawh hlui neitu a pension rualin hlawh hlui pawh a tâwp nghal zel ang.

Hetiang thutlûkna pawimawh siam tur hian kan CM/Minister/MLA-te hi hlawh leh hamthatna dawng lo tura an insiam êm loh pawhin an inpawhhniam hlê a ngai ang. Chuti lo chuan engmah an ti thei lo vang. Ngaihdan han sawi ve rawh u le.

About Mizo Archive

I'm the one who collect the best writings of Mizos
Aside | This entry was posted in Fifth Column and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s