ENG VANGIN NGE INDIA STOCK MARKET A TLAK HNIAM

Aizawl, August 17, 2019

Stock Market hi Mizote hian kan ngaihven leh ngaihsak zawng a ni lo hle a, TV news channel hrang hrangin an puang reng chung pawh hian mi tam zawk hian beng a rawngah kan khung lova, direct leh indirect emawa kan khawsak phung nasa taka nghawngtu anih loh vanga ûksàk lo kan ni awm e. A chhan pawh kan nitin ei leh bar leh sum chevel hi Sorkara innghat deuh tawp kan ni a, thil siam chhuahna lian tham, agriculture leh a kaih hnawih thilah India ram market thleng phak engmah kan neih loh vang a ni thui khawp ang. Hengte avang hian stock market hi hre viau lo pawh ni ila a awm lo chuang lo.

Amaherawhchu, lehkhathiam tam tak zingah pawh hriat thiam tumna nei lo leh ram pum sum leh pai dinhmuna nghawng a neih len theihzia te tal hrethiam tur tawk vel leh a țul dan anga stock market-a investment hlawk leh hlawk lo te hrethiam thei tur tawk vel tala inchhiar zau hi kan mamawh hle mai. Mutual Fund high risk, low risk hriat thiam te hi kan mamawh hlawm khawp mai.

INDIA STOCK MARKET A CRASH :
Nirmala Sitharaman-i, Union Finance Minister in Union budget 2019 – 20 July 5, 2019 Zirtawpni – a Parliament a a pharh ațang khan Stock Market benchmark Sensex leh Nifty a tla hniam nghal rawih rawih anih kha. Budget pharh atang khan Stock market hian hniam lam a pan zel a, July 9, 2019 budget pharh ațanga ni 4 chhung lek khan Equity investor te hausakna chu Rs. 5 lakh crore in a tla hniam hman niin Stock market analyst te chuan an ngai. Vawiin thlenga a tlak hniamna ni crore nuai engzat tak ni tawh ang maw?

Hei hi eng nge a chhan tih te, engtia tuam dam tur nge ni ang tih tihte hi Indian economy thlir phak chuan mut mawh hnar mawhah an nei ta. Tunlai hi kum nga kal ta chhunga economics țhanna hniam ber lai a ni.

ENG NGE A CHHAN NI TA ANG :
Union Budget 2019-20 hian Investor te tana țha tur lam aiin investment lam harsatna lam a pai pawn vang a ni. A chhan tawi thei ang bera sawi dawn chuan hetiang hi a ni :

  1. Public minimum share holding Sorkarin 20% ațanga 35% a tihpun vang a ni.
  2. Foreign Portfolio Investors (FPI) te hnena surcharge on income tax rate tihsan vang a ni.

  3. Punjab National Bank loan fraud in a nghawng.

  4. Fur ruah tui tlak har avangin Kharif crop thlai thar a tla hniam nasa a, farmer-ten consumer product tam tak an mamawhna a tlak hniam avangin Production company tam tak thil siam chhuah a nghawng.
    Maruti Car Company leh auto maker company zawng zawng small, medium, SUV siam chhuah a thla telin a hniam a, hnathawk tam tak an hna ațangin ban an ni.

  5. Budget thar hian consumption & economic related activities a țha lama nghawng thei tur provision a awm țha tawk lo.

” Investor tana țhatna tur Union Budget ah hian a tlem hle a, Long term capital gain tax (LTCG), Foreign Portfolio Investors (FPI) tana tax leh surcharge tih pun hian stocks market ah nghawng neiin a hniam nghal rawih rawih a nih hi. Buy back tax, public share holding kum rei vak lo ațanga tihsan chhoh zel hian chhe takin stock market chhe takin a nghawng “, AK Prabhakar, Head of Research, IDBI Capital Market chuan a sawi.

BANKING STOCK :
Banking stock pawhin tuarin Nifty Bank index pawh 2.5% laia tla hniamin kum khata a chhiat ber lai a ni a, Stock Market pumpui tlak hniamna chhan zingah hian Punjab National Bank loan fraud hmuh chhuah thar anih hian a chhe zawngin nghawng a nei.

BSE Bankex 2.5%-a a hniam anih lai hian a hniam zual Bank te chu SBI 4.14% leh Bank of Baroda 4.49% te niin, a tuar nasa te an ni.

PUNJAB NATIONAL LOAN FRAUD :
Bushan Power & Steel ten Rs. 3,800 crore fraud loan an lo lak thu Public sector lenders ten July 8, 2019-a an hmu chhuak a,( hei hi Nirav Modi & Mehul Choski ten fraud loan Rs. Rs 11,356.84 crore kum 2018 bul lama an lo lak hnua mi a ni.) He thu hi RBI ah an report a ni.

Punjab National Bank chuan Bushan Power & Steel Limited (BPSL) te hian Bank sum ziakna books of Account ti ching pen leh khawih danglamin chuta țanga an sum hmuh chu consortium leader te Bank dang ațanga sum lak luhna atan an hmang niin an sawi.

STEEL COMPANY :
Khawvela steel siamtu lian ber AccellorMittal in Essar Steel India lei a tumna thu buai July 2019 chhunga Bankruptcy Appeal Court in a hnawl sak chuan steel siam chhuah kawngah nasa takin a tițhuanawp bawk.

The National Company Law Appalate Tribunal thu tih tlukna hi Banking Stock in sum puk rulhna lamah thui tak a tawrh phah thei bawk.

AUTO SECTOR :
Motor car siamna auto sector lamah motor siam chhuahin stock market tla hniam hi nasa takin a tuar a, hemi bakah Budget tharah Electric vehicle ațanga GST 12% lak țhin kha 5% a tih hniam a ni ta hian auto sector a nghawng bawk.

Motor parts chi hrang hranga GST rate tihsan hian auto sale a nghawng bawk.

RBI REPORT :
Reserve Bank of India April – June 2019 Industrial Outlook Survey a report danin Manufacturing Company 1,231 zinga 31.6% te chauhin an thil siam chhuah a pun thu an sawi a, hei hi kum 10 chhunga a hniam ber lai a ni.

A MU ȚHUP MAI :
Project bul țan thar a awm lova, hmalak mek pawh thawh chhunzawm lohin a mu țhup a, Public Private Partnership mode a project kal lai 65 Ministry of Statistics & Programme Implementation a endik zinga 37 te chu tih muan leh tih khawtlai a ni tih May 1, 2019 khan report ah tar lan a ni.

June 2019 Quarter hi India rama Project thar tlak hniam ber lai a ni. Rs. 71,300 crore chauh project thar a nih laiin nikum 2018-19 chhung khan Quarter tin Rs. 2.7 crore ațanga chhut chuan tla hniam tak a ni.

New capacity expansion project atan pawh budget hi a tla hniam hle a, kum 2014-15 ah khan Rs. 21 lakh crore anih laiin 2018-19 budget ah khan Rs. 10.7 lakh crore chauh dah a ni tih CMIE CapEx data base chuan a tar lang.

Factory output țhanna pawh June thla tawp khan 2% chauh a ni a, nikum 2018 June thla khan 7% a ni thung.
RBI Industrial Outlook Survey in a tar lan danin July – September 2019 Quarter ah pawh 57.3% Manufacturing Unit ten an thil siam chhuah a țhan an beisei lo a, hei hi 2000 – 01 hnua a chhiat ber țum a ni.

Electrical goods siamtu Havells pawhin an thil siam țhanna a muan thu sawiin, hei hi Construction sector lam țhan muanin a nghawng niin Anil Rai Gupta, CMD Havells India chuan a sawi.

PRIME MINISTER LEH FINANCE MINISTER IN SAWI DUN :
August 15, 2019 Independence Day thu chah a sawi hnu khan Prime Minister Narendra Modi leh Finance Minister Nirmala Sitharaman leh Finance Ministry a mi pawimawh ten India economics dinhmun khun khan takin an thlir hovin tuna economics hnung tawlh zawnga tla hniam ( down turn) hi eng tianga hma chhawn tur nge, engtin nge hma lam zawnga chak zawka țhang turin țan lak ngai ang tih te an sawiho.

Hemi hma hian Finance Minister hian Banking, FMCG, auto, Real Estate, Steel sector lam hotute nen thil an lo sawiho tawh bawk.

$ 5 TRILLION ECONOMY :
Prime Minister Narendra Modi chuan kum 2024 ah India Economy hi $ 5 trillion a tum ruh hle a, hei hi tunlaia a hnung tawlh zawnga kir hi a rem chang lo.

Engpawhnise, Finance Ministry leh Reseve Bank of India hian economic slow down hi a hmu chiang em em a, hemi veng tur hian țan a lain RBI chuan lending rate pawh a tihniam a. Hemi ni ngawt lo, damdawi dang Finance Ministry leh RBI hian a hmuh chhuah ngei pawh India ram mipuite hian an beisei.

GST LAM VE THUNG :
Tun thla kal ta July chhunga GST ațanga sum hmuh dan hetiang hi a ni.

GST Rs. 1,02,083 crore
CGST 17,912 crore
SGST 25,008 crore
IGST 50,612 crore (including Rs. 24,612 crore import)
cess 8,551 crore (Rs 798 crore import)

( pib.gov.in)

KHÂUPUI CHAH BUK THEI :
India Sorkarin GST ațanga sum a khawn khawm hi a nghet tawk lo hle a, crore nuai khat kai loh țum a awm fova, GST nilo lam ațanga revenue a hmuh chhuahna lamah tun dinhmunah hnung tawlh zawnga a kir tlat avangin thawk leh khata chhe deuh rup thei, Mizo upain khãupui hnam chat an sawi ang maia chah buk hi a hlat lo thei.

MIZORAM A NGHAWNG THEI EM? :
He zawhna hi a pawimawh khawp mai. A chhanna chu nghawng thei e, a nghawng nat ber tur kan ni. A chhan chu :

Kan state Budget pumpui deuh thaw hi Central sum anih vang a ni. Central ațangin Quarterly Grant kan dawng țhin a, chumi dawng tur pawh chuan RBI lam hi an teh fetin nitin state sum dinhmun en thei reng an nih bawk si avang hian an ti mai mai lo. Kan state buhzem hi kual lian hle mah ila, chu buhzemah chuan keimahni lam hian chhun luh ve tur kan chhun țhat si loh chuan Central lam chhun luh zur zur tur hi a ni ringawt lo.

Quarterly grants Central Sorkarin an rawn chhun luh inkarah hian kan pumpui a ruak hman zel a, kan kulcho hman titih ziah a ni lo maw?

GST hman anih ațang hian India ram State Sorkar zawng zawngin chhiah lak theihna a nei tlem vek. Mizoram Budget 2019-20 kan en chuan State own revenue nasa taka tihpun a ni a, mahse heng hi khawi ațanga hmuh tum nge a nih tih lan (provision) a ni lo thung. Buh phur za thar tumin paiper hmun chauh thlawhhma nei nen hian a danglam thui awm lo e. Kan State revenue hnar țha ber pawl ZU chhiah lah a hnar kan khuap chat a, dai tamah chhiah lak lohin a liam zur zur tho si.

State Sorkarin nghet taka chhiah a lak theihna lam kawng buatsaih lam lah hi kan hawi hlei thei lova, Bingtaii policy a Central ațanga a chi tura kan dawn thlama kãn zawh zel lam bak hi kan la hawi hlei thei lova, kan budget hian ruai țheh type budget, sem ral lam hawi lova, infrastructure lam hawi se tih hi mi thil chik leh țhangthar lehkhathiamte chuan an nghak hlel hle a ni.

Source :

The Economics Times
The Times of India
Indian Express
pib.gov.in


Huna Kawlvawm

About Mizo Archive

I'm the one who collect the best writings of Mizos
Aside | This entry was posted in mizo archive. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s