CANCER and the Affordable Care: Man Tlawm Zawka Cancer Enkawl Theih Dan

CANCER-hi chu thumal natna hming a ni mai a, amaherawhchu he natna in keimahni, kan chhungkua leh hmangaih thenrual tha te a man chiah hian min khawih dan a dang zar ta thin a ni. Cancer natna a ni tih rualin mi tam tak tan chuan beisei a bo a, thi tur a inrinna nen vanpui a chim tak meuh thin.

Mizo te hi India ram mai pawh nilo khawvel huapa mihring tam a zira cancer vei tam falna ram kan nih avangin leh tun dihmunah cancer kan la pun zel avang hian a natna nihphung hriat chiana cancer natna in minlo tlak buak ta anih pawn thihpui ngei ngeina a nih loh zia leh a damna kawng, mi harsa zawk te thleng pawha in enkawlna kan neih ve theih dan, mahni experience kan share dawn a ni.

ENGE CANCER NATNA CHU:
Kan taksa peng hrang hrang siamtu timur cell-te kha an than dan tur aia chak emaw, control theihloh a an insem (cell division a awm khan) tichawr emaw bawk an siam ta thin a, chung tichawr/bawk te chu tumor kan tih hi an ni (Leukemia-thisen cancer-ah erawh chuan cancer khan cell pangaia insema thang tur kha tibuaiin abnormal cell division a siam ta thin a ni). Cancer-hi chi hrang 100 chuang an awm a, an insiamna cell a zirin category-bung hrang 5-ah then an ni, chung te chu Carcinoma, Sarcoma, Leukemia, Lymphoma and myeloma, Brain and spinal cord cancers te an ni.
1. Carcinoma-hi Skin-vunah emaw, Tissue- tihrawl kan taksa chhunglam organ tuamtu-ah a insiam tlangpui a. Cancer common ber niin Mizo ten kan vei tlang lawn ber a ni bawk. Carcinoma hi subtypes-chi hrang hrangah then hrang leh a ni.
2. Sarcoma-hi kan taksa peng thuam emaw taksa inzawmna lai ruh, thau, tihrawl leh thisen zamah te a in tan thin.
3. Leukaemia-hi thisen siam tu bone marrow (thling) kan tihah te insiamin thisen pangai lo-abnormal blood siam chhuakin thisen zamah an insem darh ta thin a ni.
4. Lymphoma and myeloma-hi kan taksa ral vengtu immune system-a insiam an ni.
5. Brain and spinal cord cancers-te hi kan thluak leh hriatnathazam central nervous system-a cancer insiam te an ni.
Heng cancer tumor te hi chi hnihah then niin Benign leh Malignant tumor tih an ni. Benign tumor te chu a bul hnai tihrawl tichhe lo a, hmun dang a darh lo an ni a; malignant tumor-te erawh chuan an bul hnai tumor/tihrawl tichhia in taksa hmundangah an darh thei/thin a ni. Cancer natnahrik kha a awm tanna (primary source) atanga hmun danga a darha bawk dang a va siam kha metastatic tumors tih a ni.
Cancer tih kan hriat ruala kan zawh hmasak ber chu “Eng stage nge?” tih hi a ni awm e. Cancer stage tehnan hian Tumor ‘T’ number (0-4)-cancer tumor size leh a awmna tehnan hman a ni a, Node ‘N’ number (0-3)-Cancer kha Lymph nodes (infection do tu organ)-ah a kai em tih tehna; Metastasis ‘M’-hi cancer kha hmundanga darh chi/a darh em tih tehnan hman ani. M0- a nih chuan ala darhlo a, M1 a nih erawh chuan a darh tawh tihna a ni. Heng tehna belh khawm hian cancer natna kha Stage 0, I, II, III, IV-ah te then an ni ta a ni. Stage 0 a nih chuan cancer kha (situ) a hmun ngaiah la awmin a darh loa a tantir tihna a ni a, tihdam theihna chance a sangin surgery hmangin tihdam theih a ni tlangpui. Stage I-hi cancer hrik te takte emaw tumor hmun dang a la darh thuklo niin early-stage cancer tih ani. Curable Stage a la ni tlangpui. Stage II leh III te hi cancer tumor lian deuh tawh leh an bulhnai tissue a thang tawh te, lymph nodes kai tawh emaw an ni a, taksa peng dangah erawh an la kai meuh lo. Stage IV erawh chu cancer hrik kha taksa peng-organ dangah a tai darh tawh tihna niin advance emaw metastatic cancer tih a ni.

CANCER ENKAWL DAN:
Clinic-ah doctor ten damlo an en a, a tuldan a zirin thisen test, FNSC, X-ray, Ultrasound, CT Scan, MRI Scan emaw PET scan te diagnose nan hian hman thin a ni. Heng result atang hian damlo kha a tul dan a zirin Surgery, Radiotherapy, Chemotherapy leh Palliative Care te hmanga enkawl an ni thin a ni.

SURGERY: Cancer bawk taksa atanga peih chhuah/zai chhuah a ni a, cancer tantir, hmun danga la taidarh lo emaw, treatment dang lak tawh hnu-a zai theiha tumor a shrink (sawng/tawmte)in he treatment hi pek a ni thin.

RADIOTHERAPY: Radiation hmanga cell tha dang tichhe lo thei ang bera cancer cell va hemhlum/tihchhiat a ni a, a tul dan a zirin zai hma in emaw zai zawhah emaw treatment hi pek thin a ni. Course khatah vawi 30-35 damlo te hem an ni tlangpui.

CHEMOTHERAPY: Cancer natna hrik tichhe tura chemical chi hrang hrang hmanna a ni ber a, cancer type leh stage hrangah chemo lak a in ang lem lo. Damdawi hman a zirin cancer cell emaw an cycle hrang hrang tichhe tura ruahman a ni a, radiation nena lak kawp emaw Palliative therapy a tan hman a ni bawk.

PALLIATIVE CARE: Cancer natna hriat chhuah tlai emaw tihdam theih chin pel tawh enkawl nan hman a ni deuh ber a, dam chhuah lehna chance awmloah nachhawkna emaw cancer darh/taidarh tih khawmuan nan hman a ni thin. A chang chuan damlote rilru leh taksa a in-ready theihna turin counseling leh an mamawh care theih ang ang pek an ni.

CANCER ENKAWLNA SENSO:
Cancer kan vei a ni tih hriat ruala natna dang/rilru hahna lian ber chu a enkawlna senso hi a ni awm e. Chhungkaw sum bawm a ti kang a, GP leh loan puk tuk zawngin kan phi ruai a, kan neih bungrua, kan duhlai rothil thlengin damna duhin kan tihral a ngai thin. Cancer treatment tin mai hi a to in senso a hautak tlangpui a, thingtlang lam leh chhungkaw tam tak chuan eng angin Phai lamah doctor thiam leh damdawiin tha pan duh mahila, kan neihtawk, kan phaktawkah damna kan zawng hram hram thin. Cancer treatment hi sing a tang a nuai tel a ni tlangpui a. Amaherawhchu a kawng hmang hriat chuan retheih pui loa inenkawl theih a ni.

RESOURCES:
1. MIZORAM HEALTH CARE: Zuk leh hmuam kan tih nasat avang leh smoke food (sarep, thlairep) kan ei nasat avangin cancer hi kan la tam dawn chauhin a lang a. State dang anglo takin Mizoram Health Care scheme tha tak mai kan nei a, heng hi mimirin kan tih makmawh a ni. BPL chhungkua tan cheng 30 in kumkhat atan a insure theih a. Natna dang bakah Cancer bikah nuai 3 thleng a bill theih. APL leh a dang tan Cheng 1000-a insure in Cancer bikah Nuai 3 thleng, cheng 700, 500, 100 a insure in a aia tlem a lak theih.

  1. DR. AMBEDKAR MEDICAL AID SCHEME: Schedule cast leh tribe chhungkua income kumkhata 2.5 lahks hnuailam la te tan Cancer bikah 1.5 lahks thleng a dil theih a, Ambedkar fund hnuaiah hian cancer kher lo Kal thlak, Lung thlak, Thin leh Thluak zai/enkawl ngai tan pawh tanpuina (fund) a diltheih a ni. Dilna form-te hi mahni a online-a download emaw mahni awmna DC office atanga lak tur a ni a, recommendation leh forwarding hi DC, MP, or Health & Social Welfare Department of State Secretary ten an ti thei. PAWIMAWH: Estimate Cost or Cost Estimation (Senso estimate-na) hi in entirna hospital Medical Superintendent in a siam a an sign tur a ni a, mahni rinthu a fill-up emaw mahni in enkawlna tur nilo hospital dang doctor te advance-a tihtir chi a ni lo. A chhan chu funding kha kan hmu anih chuan pawisafai a la loin mahni inenkawlna damdawiin account-ah kan hmingin a rawn luh dawn vang a ni. Chumi awmzia chu kan in entirna hmunah cost estimation hi siama treatment kan lak hma thlakhat velah application hi thawn tur tihna a nih chu. Kan application thawn ni leh Ambedkar Fund center, Delhi a thlen inkarah ni 15 a awm ngei ngei a ngai.

Note: A hnuai a application form link dahah hian chiangtakin a step a inziak bawk a ni. He fund hi Mizo te zingah kan hriatna a la reiloh avangin dil kan la tamlo a, a dil te pawh kan dildan a dik tawk loh avangin rejection a tam hle.

  1. PRIME MINISTER RELIEF FUND: He fund hi chu India mi zawng zawng tan dil theih a ni a, mahni state a cancer regional center emaw Delhi-ah direct-in a dil theih bawk. A hma mi ang bawkin in enkawlna tur senso budget estimation telin application hi thehluh theih ani. Application form download na tur link dah tel a ni bawk. He fund hi dil an tam vang nge tun hnaiah hmu sawitur an vang hle.

MIZORAM A ENKAWL NGE THLAWM/THA ZAWK PHAILAM PAN?

Cancer damlo tam zawk te hi sum leh pai lama harsatna avang te leh phailam kal ngai lo/hruaitu tha nei lo te tamzawk kan nih avangin Mizoram chhungah treatment la hi kan tam zawk a, dam leh ta sawitur an awm nual lai in Cancer natna vangin kan inchan hnem hle. Oncologist doctor bik hi chhiar tham kan nei a, Cancer Damdawiin Zemabawk-ah kan nei bawk a. Hnute Cancer bikah phei chuan phai lam refer ngai mang lovin Mizoramah hian enkawlna a tha tawh hle. Amaherawhchu kan doctor neih chhunte hi thiamin inpe zo em em mahse facilities/hmanrua/bungrua/damdawi kan neih te hi a beitham em avangin in phai lam damdawiin tha te hi pan theih chuan duhthusam a ni. Heng khawpu Guwahti, Kolkata, Delhi leh Mumbai te hi Mizoten kan pan nasatna hmun an ni.
Tata Memorial Hospital, Mumbai example a hmangin man tlawm zawka treatment lak/access dan tarlang ila. Tata Memorial Hospital hi Asia khawmualpuia cancer zirna hmunpui leh damdawiin lianber te zing a mi a ni a. Department of Atomic Energy, Govt of India hnuaia grant-in-aid institution a ni. Sum dawnna atan emaw State sawrkar enkawl a nih loh avangin he damdawiin a inenkawl hian kan senso 50% vel hi subsidize sa a ni phawt a. Resources leh facilities an neih changtlun bakah doctor te hi an line theuha mi thiam chung chuang te an ni a, investigation an ulukin research center a nih bawk avangin damlo te case an zir nasa hle. Admission hi Private leh General category-ah then a ni a, sumsen inthlauhna hi 4-5 folds (a let 4-5 a ni). Mizoram atanga kal te kan zavai deuhthaw in Private-ah admission tiin kan in enkawl thin a, bill letna tur kan neih a, sum a harsat loh chuan a pawina a awmloh rualin Private hi anihna takah chuan chungkaw pangai, group B officer chin tal emaw, APL chunglam mi an ni tur ani a, Private a admission ti tan sokarah funding/tanpuina dil theih a ni lo bawk. Tata hospital hian pawn lama test an pawm loh tlangpui a vangin investigation tih chhung hi a reiin treatment lak nghal a nih phei chuan karhnih khat chamtur a inbeisei kha thla tam kan cham ta thin a ni. General phei chu mi zawng zawng inentirna a nih avangin mihring an tam thei em em a, phai khawlumah AC-awmlohna roomah chuan tawrhchhel a ngai khawp mai. Amaherawhchu doctorte leh treatment lak a in angin treatment senso hi a tlawm ta em em a ni. Entirnan, thyroid (hrawk cancer) zai nan private-ah chuan a tlem berah nuai 1.5-2 a nih laiin General-ah chuan Sing 2-3 in zai man leh damdawiin senso engkim a daih vek. Thil lawmawm deuh chu General-a admission kan tih dawn hian building in hai aniang min ti a, mahse kan duhthlanna leh kan in entirna hmun diktak tur a ni tih kan inhrilh hnu chuan min lawm letlingin doctor te leh hmunphiat te thlengin kan inkawmngeih phiana, General-ah VIP treatment kan dawng daih sin..;)

BLOCK/SLIDE: Phaia inentir tur reng rengin ahma a kan inentirna lehkha pawimawh leh result te a kim thei ang berin ken tur a ni a, Cancer bikah FNSC lakna block/slide ken tel ngei bawk tur a ni. A hrana chah a ngaihin investigation a ti khawmuang/delay thin. Mizoram chhuahsan hmain Medical board refer-na lehkha lak hmasak ngei ngei bawk tur. Fund dilnan leh house a medical-a awm theih nan. Mahni district tinah medical board te hi an awm a, karkhatah vawi-1 an thu thin, urgent thilah exceptional case a awm thei bawk. Medical refer-na hnuaiah hian tlawmzawkin Mizoram house-ah a thlen theih a, house booking GAD a tangin tih hmasak thin bawk tur a ni.

Mumbai bikah hian Pu John-a, kum upa lam, Mizo te min hmangaih em em tu Mizoram Sorkarin damlo te assist tura a rawih a awm bawk a, appointment tih hma thuah te, room lak leh bill siamah a Mizo ten kan chhawr rim hle. Damlo ten mahni a tawng kan thiamloh chuan English emaw Hindi nal tak attendant hruai thei ila duh thusam a ni General-a admission ti tur phei chuan.

Mizoram House leh Tata Memorial Hospital:
Phai pan ro roah Mumbai hi a hmun thlen chuan a tlawmin a changtlung em em a, amaherawhchu han recommend vak dawn ila Mizoram House hian damlo tamdeuh chu hmunhma in min dawl leh silo ang tih a hlauhawm deuh. Tum khatah damlo mi 16-17 leh an attendants te nen chuan kan khat tha thei hle. VIP room pakhat, AC room 3, leh dorm 4 awmin he house tlawm takah hian Mizoram House hmun dang anglo takin damlo ten seniority-in room an rotate thin. Mumbai Mizoram house hi damlo ten an pan nasat avangin inkaihruaina hi a dangdai em em a, damlo te leh anmahni hruaitu te chu chhungkua lian tak angin damlo welfare kaihruaina hnuaiah ei leh bar hoin zantin chhunginkhawm neih thin a ni. Zing leh tlai chawei man hi cheng 90 a ni a, dorm-ah zankhat riah man cheng 80 a ni. Cancer natna enkawlnan sum a hautak tawh bakah damlo te reitak an awm a ngaih thin avangin Mizoram Sorkar hian Mumbai Mizoram House hi consideration sang tak a pe a, hmalam zelah pawh hriatthiamna nen damlo te mamawh facilities a ni emaw, utility bill, thawktu-staff tha, damlo te hmangaihtu, pe thei zel se tih hi damlo te beisei leh duhthusam a ni.

Link: Dr. Ambedkar fund (http://ambedkarfoundation.nic.in/html/schemes/medi16.pdf)
Prime Minister Fund (https://pmnrf.gov.in/publ…/PMNRF-Assistance-form-English.pdf)
(Mizo tlawmngaihna hman a tang tawh a Mizoram house leh damdawiin a lantir thin, in kan te, damlo zai laia hnawh then ngai khawp a kan awm thap thin te leh damlo dang dang hruai a thalai ten doctor kan hmu kual thin chuan Doctor te mak tih a tlin chang a awm a, journalist te tawnfuh chang pawh a awm bawk thin- India Express a Mizoram House damlo te chungchang thailanna chhiarduh tan http://indianexpress.com/…/mizoram-house-where-patients-fi…/)

PS: May thla khan ka nute-i lu a bawk reitak awm tawh chu cancer ani tih rinhlelh ani a, a tluak akhawih em tih kan hriattheih mailoh avang leh biopsy la tur pawn Mizoram a zaihawn a risky avangin Mumbai hi kan pan rawih a, a dinhmun a urgent avang te, kan sum senso tur kan hriatlawk loh avangten admission ti mai loin referral card hmangin doctor te thurawn la chunga investigation kan tihfel hnuin mi tamzawk te tihdan angloin general-ah admission kan ti a, Ambedkar fund kan apply theih phah bawk a, tunah hian zai vawi khatna hlawhtling takin a zo a, nuclear medicine/radiation leh zai dang ala hmabak a ni. Ambedkar fund kan hmuh avang ten leh general a kan in enkawl avangin sum leh paiah harsatna awm lutuk loin treatment thlamuang takin kan la thei a, hrechiang duhah min zawt tute chhanna ni pah fawmin a tam zawkin kan lo tangkai pui tak mialin tih thu a post a ni.

By Alinery Lianhlawng
Former Patient Attendant
London,UK

Advertisements
Posted in Health and Lifestyle | Tagged , | Leave a comment

Znp ṭhalai ten Pu Hawla ban an phut

ZNP Thalai President Pu Lalmuanpuia Punte chuan kum 2013 MLA Election dawna Pu Lal Thanhawla’n Serchhip bial candidate ni tura Election Commission of India (ECI) hmaa chhechham meuha affidavit a thehluhah Kolkata-a a ram neih a ziak tel lo tih hriatchhuah a ni chu mak a tih thu a sawi.

Pu Hriata Chhangte in tunlai social media hrang hranga a thu ziah ah Mizoram Chief Minister, Pu Lal Thanhawla’n Kolkata Salt Lake-ah building sak mek a nei anga sawi a nih chungchang ah ZNP Thalai President Pu Lalmuanpuia Punte chuan nimin khan thuthar lakhawmtute kawmin, Hetianga mahni thil neih thehluh kim loh leh dik lova ziah hi The Representation of The People Act, 1951 Section 125 A in a sawi ang chuan kan Chief Minister Pu Lal Thanhawla hian mipui leh sorkar a bum avangin Election Commission chuan MLA a nihna atanga bantir leh MLA chuh nawn theilo tur thlengin a hrem thei tih a sawi a. Mizoram Chief Minister nau, Minister Pu Lal Thanzara pawh Pu Matana Pachuau hmalakna avangin Election Commission-in MLA a nihna atanga an ban hlauhthawnna avangin MLA a nihna atangin a lo ban khalh tawh a. Pu Lal Thanhawla’n Kolkata-a a inhmun August ni 30, 2013-a register si, 2013 November thlaa nomination a file naa alo ziak tel lo pawh hi Pu Hriata Chhangte hian India khua leh tui a nihna leh Serchhip khua leh tui, New Serchhip a vote nei a nihna angin Election Commission of India hnenah report ngei a tum thu hriat a nih avangin, Pu Lal Thanhawla hi Election Commission-in bang tura a tih hma ngeia MLA a nihna atanga bang thuai turin ZNP Thalai chuan an phut tih a sawi.

Posted in Zoram Politics | Tagged , , , | Leave a comment

Central KṬP two wheeler rally

Central Kristian Thalai Pawl bultumin vawiin khan Mizoram hmun hrang hrang ah Mizorama sualna chi hrang hrang leh a kaihhnawih duh lohna leh doletna lantirnan Two Wheeler Rally neih a ni.

Kum 2017 KTP rorel inkhawmin alo rel tawh angin, Zu, Ruihlo leh mipat hmeichhiatna hman khawloh leh HIV/AIDS darh zeltur ven nan two wheeler hmanga inzirtirna kawngzawh hi District hrang hrang ah a buatsaih a ni.

Champhai ah chuan khawpui chhunga KTP Branch hrang hrangte chuan New Champhai Biak In tual atangin Champhai District Hospital tual thleng kawng an zawh a, lirthei thahnemtak an thawk chhuak a ni.

Kolasib ah chuan Khuangpuilam ATS Petrol Pump atangin kawngzawh tan a ni a, Diakkawn-a inkhawm buatsaih ah ruihhlo leh AIDS natna Kolasib District a pung chak lutuk veng tura infuih tharna thu an auchhuahpui a ni.

Mamit ah pawh KTP Branch hrang hrang ten mamit khawpui chhung fang kualin, ruihhlo that lohzia leh Pathian thu tha tak tak an tlangaupui a ni.

Excise and Narcotics Department report-a a lan danin Mizoram pumah kum 2016 khan ruihlo avanga thi zat chu mi 59, mipa 50 leh hmeichhia 9 an awm a, kumin 2017 October thlenga thi zat chu mipa 49 leh Hmeichhia 11 an tling tawh a ni.

Posted in Zoram History | Tagged , , | Leave a comment

ZPM (Zoram People Movement) Val Upa Council te

ZPM (Zoram People Movement)
Val Upa Council:

Chairman : Pu Lalfakzuala
V/Chairman : Pu F. Lalremsiama
Secretary : Prof. Thangchungnunga

Member : Pu K. L. Lianchia
Pu C. Laitanga
Dr. B. Thangdailova
Pu Bualhranga
Pu Vanlalngaia
Rev. Robawiha

Steering Committee:
Chairman : Upa Lalliansawta
Vice Chairmen : Dr. Kenneth Chawngliana
Pu Lalthansanga (Chatea)
Gen. Secretary : Pu K. Sapdanga
Treasurer : Pu F.Rodingliana
Secretaries : Pu V.L. Zaithanzama
Pu P.C. Vanlalruata

ZPM a mi pawimawh tak tak te:
1. Rev. Darchungnunga
2. Rev Robawia
3. Rev. Vanlalfela
4. Rev. Dr. V Kapthanga
5. Rev. C. Lianzuala
6. Rev. LB Pachuau
7. Rev. Vanngura
8. Rev. F. Lalchungnunga
9. Rev. B. Ropianga
10. Rev. Lalramliana
11. Rev. Vanlalvena
12. Rev. Lalthantluanga
13. Rev. Lalthanzuala
14. Rev. Dr. K. Thanzauva
15. Upa Sailiana Sailo
16. Upa C. Lianzuala
17. Upa Lalbiakthanga
18. Upa Rinsanga IAS
19. Upa Lalliandawla
20. Upa JH Pahlira
21. Upa Lalramthanga
22. Upa Ch. Piangliana
23. Pu F. Hmingthanga MCC
24. Pu K. Sapdanga
25. Col. Lalkiamlova
26. PL Liandinga
27. Pu Vanneihtluanga
28. Pu RK Lianzuala
29. Dr. Chawnglungmuana
30. Pu Laltanpuia Rivung
31. Pu Lalchhanzova
32. Dr. Vanlalthlana
33. Pu F. Rodingliana
34. Pu H. Zosiamliana

Posted in Zoram History, Zoram Politics | Tagged , | Leave a comment

Empress Of China

Wu Zetian 624 AD – 705 AD. China rama hmeichhe Empress(Emperor)awm chhun
Eng lampang nge ni ang aw..?

AD kum 637 vel lai, Tang ho inthlahchhawn hun lai vel chuan hmeichhe pakhat Wu Ru Yi Zingzhou lam mi chu imperial harem(lal nupui tur ang ho dah khawm na hmun) a tan thlan ve a ni a,  hetiang hun atawn chhoh lai vel leh lal ina a ke a rah hun lai vel hian tleirawl rilru pu ve tan chauh kan tih ang kum 14 mi chauh hi a la ni a. Concubine ang chu ni mah se mi hausa tak chhungkua atanga seilian anih bak ah amah leh amah hi a hriatna te a zau a mi inzir mi tak mai ani bawk a ni. Rehearsal an neih chuan hmeichhe dang tam tak zingah chuan a thiam bik em em in a, a lawr fal nalh bik hle a. Emperor Tai Zong Li Shi Min rilru chu hneh in a boruak chuan a hip hneh hle mai a, Meiniang tih a hming lem lem atan pawh a vuah hial ani a,  chumi awmzia chu hmeichhe mawi leh nalh tak sawina ani. Chumi zan vek chuan an awmna ah chuan hmeichhia thah ani a,  chu thihna ah chuan Meiniang i chu tualthattu a rinhlelh vek ani a. Thudik sawi tura sawisak a ni a, palace atang leh khawtlang atang chuan hnawhchhuah a ni ta bawk a ni.

Wu Mei Niang i chuan mi 30,000 lai mai Emperor Harem ah chuan hneh tur anei a,  mahse chu tak mai chu hmar lam lalnu tehkhin awl zet te lakah chuan a hlimawm in, chona nasa tak ani ve thung ani.

Wu Meiniang i chanchin chu hrilhfakawm a nih chhan chu a, chanchin reng reng hi thawnthu hlui leh dik vek a nih vang ani. Emperor Taizong concubine ah a awm hmasa ber a. Taizong thih hnu chuan nun ni tura thawn chhuah a ni a, mahse Taizong a fapa bawk chuan lal inah a hruai haw leh a ni. Emperor Gaozong a chu lal fapa anih lai hian Meiniang i chu a atchilh thei em em bawk a. Atawp ah chuan Gaozong a leh khaw mipui te Lalnu a lo ni ta hial a ni. Gaozong a thih hnu chuan thil tih theih na lam ah harsatna atawk nasa em em a, Emperor anga awmin Lal ram thar, Lal chhungkaw inthlah chhawnna tur ram thar a din ta a ni.

Atir atanga a dinhmun palace concubine hniam tak a nih na atanga empress lal lukhum khum thei a nih na thlengin, amah Meiniang i chu a hmasa ber atan leh china a emperor hmeichhia awmchhun ani ta He serial thawnthu hi Tang Lal in thlah chhawn na hun lai vel a awm, chung hunlai a hmeichhia ten dikna chanvo diktak an neih hun lai ani a, hmeichhia te chu thiamna lama mi sang tak leh khua leh tui pawh heng ang tluk awm leh thei tawh lo tur khawp a an thahnem leh lungrual na anih hun lai vel ani a., kum 1912 a Imperial China a tlukchhiat hma zawng an kal dan chu khatiang ang khan an ke an lo pen thin a ni.

THE WARRIOR PRINCESS SERIAL HMUHNAWM TAK MAI CHU ALO TAWP HNAI LEH TAWH A, HE MI SERIES THLAK TU TUR HI THA TAK A AWM DAH LAWNG MAW TIIN LPS7 STAFF TE CHUAN KAN HAN NGAIHTUAH LEH VAT A,  BEISEINA THUI TAK NEI CHUNGIN EMPRESS OF CHINA CHU – HEI LE IN TAN KAN RAWN CHHAWPCHHUAK LEH E.. NVEMBER NI 13 THAWHTAN ZAN DAR 8:50 AH HUN HLIMAWM TAK HE SERIAL HMANG HIAN IN LO HMAN LEH THEUH KAN DUHSAK A CHE U. IN LO CHANG LEH THEUH DAWN NIA..

• He thu hi Whatsapp lam aṭanga lak a ni a. A ziaktu hriat a ni lo.

Posted in Hriatzauna, Thu Ngaihnawm | Tagged , , | Leave a comment

2017 MTV EUROPE MUSIC AWARDS SEM A HNAI.NOMINATION LEH PERFORMERS TE AN HRAW by Lalmuanawma

Zai mite chawimawina kum tina buatsaih țhin 2017 MTV Europe Music Awards chu tun Pathianni lo awm tur November.12 khian London khawpuia The SSE Arena ah ropui taka semchhuah leh a ni dawn.

Kumin MTV EMA hi zaithiam leh Sexy tak mai Rita Ora chuan thiam leh zei takin Awards Show a kaihruai dawn a, Rita Ora Host tur hi hmanni lawka Katy Perry i’n 2017 MTV VMA Host an sawisel ang khan an sel ve dawn nge ni ang a an fak zui zawk dawn tih te chu mitam tak hriat chak a ni.

2017 MTV EMA ah hian Nomination a lang te pawh an theuneu lo hlawm hle a, tunhnaia rimawi khawvela Comeback ropui neitu, Album a tihchhuah hma hauha 400,000 lai Order nei thei leh Zirtawpni (Nov.10) lo awm tura Album thar tlangzarh tur Taylor Swift chuan Nomination a hmu hnem leh ber a, Nomination 6 laiah a hming langin Nomination hmu hnem ber Record a siam.

Performers te pawh an duai dawn bik chuang lo hle a, Awards Show ah hian Host, Rita Ora bakah Demi Lovato,Shawn Mendes,Kesha,Camila Cabello,Stormzy,The Killers,Liam Payne,Travis Scott,French Montana, Clean Bandit feat. Sean Paul , Anne Marie, Julia Michaels leh Zara Larsson te chuan Stage ah ropui takin laichhuat an chhir nasa dawn bawk a ni.

2017 MTV EMA NOMINATION LIST TARCHHUAK VE RENG RENG ILA:-

BEST SONG:

Clean Bandit (featuring Sean Paul and Anne-

Marie) — ” Rockabye”

DJ Khaled (featuring Rihanna and Bryson

Tiller ) — “Wild Thoughts ”

Ed Sheeran — ” Shape of You”

Luis Fonsi (featuring Daddy Yankee and

Justin Bieber) — ” Despacito (Remix)”

Shawn Mendes — ” There’s Nothing Holdin’ Me

Back ”

BEST VIDEO:

Foo Fighters — “Run”

Katy Perry (featuring Migos ) — “Bon

Appétit ”

Kendrick Lamar — “Humble ”

Kyle (featuring Lil Yachty ) — ” iSpy ”

Taylor Swift — ” Look What You Made Me Do”

BEST ARTIST:

Ariana Grande

Ed Sheeran

Kendrick Lamar

Miley Cyrus

Shawn Mendes

Taylor Swift

BEST NEW:

Dua Lipa

Julia Michaels

Khalid

Kyle

Rag’n’Bone Man

BEST POP:

Camila Cabello

Demi Lovato

Miley Cyrus

Shawn Mendes

Taylor Swift

BEST ELECTRONIC:

Calvin Harris

David Guetta

Major Lazer

Martin Garrix

The Chainsmokers

BEST ROCK:

Coldplay

Foo Fighters

Royal Blood

The Killers

U2

BEST ALTERNATIVE:

Imagine Dragons

Lana Del Rey

Lorde

The xx

Thirty Seconds to Mars

BEST HIP HOP:

Drake

Eminem

Future

Kendrick Lamar

Post Malone

BEST LIVE:

Bruno Mars

Coldplay

Ed Sheeran

Eminem

U2

BEST WORLD STAGE:

DNCE

Foo Fighters

Kings of Leon

Steve Aoki

The Chainsmokers

Tomorrowland 2017

BEST PUSH:

Hailee Steinfeld

Jon Bellion

Julia Michaels

Kacy Hill

Khalid

Kyle

Noah Cyrus

Petite Meller

Rag’n’Bone Man

Sza

The Head and the Heart

BIGGEST FANS:

Ariana Grande

Justin Bieber

Katy Perry

Shawn Mendes

Taylor Swift

BEST LOOK:

Dua Lipa

Harry Styles

Rita Ora

Taylor Swift

Zayn Malik

Celebrity

Posted in celebrities | Tagged , | Leave a comment

PATIL by–Neomawl chawngthu

Luak ri bawrh ka hriat chuan min ti harh zawk a. Ka han en chuan ka bula thu hmeichhe pakhat tunge tih pawh ka hriat loh chuan ka malchunga bawk pah chuan a lo luak a. Ka han enchian nak chuan a ni aia hmelchhe hmeltha hi chu an awm bik lo ang tih awm a ni. Kei ai chuan a upat phei chu ka ring chiah lo. Kan khuaa mi a nih chu ka ring lo bur. Hetiang a chhelo hi chu kan khuaah awm chu nise ka hre daih tawh ang mawle. Ka ngaihtuahna a tang  chuan ka harh chhuak zawk a. “Thiannu tukverh bulah hian lo thu rawh”tih pah chuan ka kian nghal a. A ni pawh chu engmah pawh sawi lemlo chuan a thu ve mai bawk a. Tukverh lam a hawi daih vang chuan kei pawh chuan ka chhin san ve daih a.

Kei hi ka hming chu Lalnunsanga ka ni a. Kum 20 ka hmang mek a ni. Tunlai mipa ah chuan a sang ve pawl tak ka ni. Kan khuaah chuan Aizawl lam mi ang em chuan ngo lo mah i la ango pawl tak chu ka ni ve a ni. Thilmak ve deuh chu tun thleng hian ngaihzawng ka la nei miah lo hi a ni. Ka thiante min deuhna chhan ber pakhat pawh a ni reng a. Min bem tu hi chu ka hmu ve nual mahse ka zei loh mai bakah ka duh zawng tak hi ka la tawng fuh lo a ni ber. Class 12 te han pass ve takah chuan mahni khuaa hun hman reng ai chuan chona tharte hmachhawn turin Aizawl lam chu ka pan ve ta rawih a ni.

In hnit deuh faih faih ri chuan min tiharh leh a. Ka bula hmeichhe thu chu a lo inhnit deuh faih faih a. Hreh tak chuan ” Thiannu harsatna i nei em”ka ti a. A neih loh thua min chhan hnu chuan a mit chu a chhing daih a. Kawng chu a chhe bawk a kan in sawh leh lawp thin. Ka bula thunu chu a bu leh lawp thin. Ngam leh ngam lo chuan a lu chu ka dar ka dar chu ka ngheng tir a. Chutia hmeichhe chhelo lutukin ka dar an ngheng chu ka khi ver ver mai. A hmel dang bamte chuan a tilang tha zual a. A hmaia a sam sei takin an zam vel te chu han hai kian sak chu chak viau mah ila ka ngam thlawt lo a ni. Henu hian engemaw titakin min hip riauin ka hria. Ka bula a awm vang mai mai nge pawh ka hre lo. Rei tawk tak a mutthluk hnu chuan a rawn harh a. In thlahrun hmel tak chuan a thu tha nghal a. “Ka tih palh lutuk”tih pah chuan ka kawra a chilthli kai chu a hru nghal mawlh mawlh a. Kei lah chu ka lo inla fel ve lak lawh tawh sia..ka nuih liam ta vel mai mai a. Kan han inkawm takah chuan a lo tawng duh phian a. Chhun thingpui ina kan chawlh dawn chuan a rawn chhuah ve loh vang chuan ka va pan a”Ruatpui(a hming) thingpui lo in ve rawh” ka tih chuan a in chak lem loh thu chuan min chhang mai a. Mahse a sawi zawh rual chiah chuan a pum chu a rawn ri rawk rawk a. “Kha i ril atam a nih kha” ka tih chuan inthlahrung taka mi  melh pah chuan “Pawisa ka nei tawh lo va..min ngaihtuah suh..ka lawm lutuk e” a ti a. Ka sawm luih takah chuan a ei ve duh ta hram a. Rin ai takin a ei hnem phian lehnghal a. Cheng 200 dawn lai chu ka sen phah a. Mahse a tan hi chuan ka nunna tih loh ka pek phal ka ring. Ka ngaih ve dan chuan inngaizawng ten “i tan chuan ka nunna pawh ka hlan ngam” an tih te hi chu awm ze neilo mai a ni. An thih daihte chuan awmzia a awm awm lo e mai..a thih hnua midang a lo neih san leh phei chuan a ho vek anh mawle. Kan tlan leh hnu  chuan ruah chu nasa em em hian a sur chiam a. Ngaw renga kan thut lai chuan tek chu ring lutukin a rawn tla a. Ruatpuii chuan ka bana nghet deuh a min tham pah chuan a kut lehlamin a beng a hup a. Ka awmah a hmai a phum nghal bawk a. Inthla hrun hmel tak chuan min vawnna chu a thlah nghal a.

Aizawl khawpui pawh a lang ruh thei tawh a. Ka chuanpui Ruatpuii chuan”sangte ka lawm lutuk a nia..chuan i ngainatawm lutuk ” tih pah chuan min nuih seih a. “Ka hmangaih lutuk che” tih mai chu chak viau mah ila ka thisen hian a ngam thlawt lo tih hi ka chiang em. Ramhlun kan thlen chuan a chhuk a. A chhuk hnu chuan tukverh a tang chuan ka beng bulah “min la rawn zawng chhuak dawn nia” tih pah chuan ka hmuiah chuan a rawn kiss zeuh a. Mak ka ti lutuk leh lawm bawk si chuan engmah pawh sawi lovin ka en liam ringawt a. Kei pawh ka inluahtur ka thlen chuan ka bungraw neih ang angte chu ka hlang thla a. Ka inluah tur chu a te khawp a,rawngbawlna tur te reih te..dawhkan pakhat lian vak lo leh khum pahnih mut theihna tur awm vel chu a ni leh mai. Kawngkaa han dah chiah hian a lang kim nghal vek a

Ruatpuii kha khami ni ka tawn a tang khan ka rilruah hian a awm ni berin ka hria. Ka ngaihtuah reng mai. Khawlaia ka chhuah ve changte hian a mah ka hmuh takin tiin ka haw nasa thei khawp mai. A bik takin Ramhlun vel saw ka kal ngun pah a .

College pawh kan tan tawh a. Class pawh ka kal tha khawp mai. Hmelhriat ka neih lemloh a vang chuan ka awm cool thei khawp mai. Zial zukna hmuna ziallo zu ve te ka be zeuh tih loh chu midang ka be ngai meuh lo a ni. Nikhat chu class ka neih loh vangin zial zuknaah chuan zial ka zu leh a. Ka bulah chuan midang pathum vel an awm ve bawk a. An zinga pakhat chuan “khi…a chhe lo a sin..mahse patil a va ang ve” tih ri chu ka hria a. Ka hawichho chu Ruatpuii a maw ka ti chu ka ding chhuak deuh hluai a. Ruatpuii nen chuan in ang tak an ni. Mahse a sam chu a boys cut vang leh inchei dan nen chuan Ruatpuii chu a ni lo tih ka chiang bawk si. A rawn chhuk lai chu ngawi reng in ka lo en ngawih ngawih ringawt a. Ka bulah tak chuan rawn thut pah chuan “thianpa..khawi maw i strike chu”aw thum deuh lek lek chuan a rawn ti a. Ka pe ve mai a. A aw ka hriat chiah khan Ruatpuii a nilo tih ka chiang leh zual a ni. Rinai takin a lo titi duh phian a. A hming ka zawh chuan “christy..mahse lalthian min ti mai dawn nia” a th chuan ka nuih chu a za ru ang reng phian, a in lak pa teh lul nen a hming nen chuan a in mil thlawt lo a ni. Kan subject lak a in an a vang chuan kan lut dun a . Ka rinai daihin kawm a nuamin a tawng duh phian a. Mahse hmeichhia an lo kal a “chhelo reuh ve” tih paha a han chhaih hi chuan ka nui lo thei lo. Nileng chuan kan inkawm chawt a. Kan veng a lo in an leh zel vang chuan kan haw tlangin kan kal tlang ta ziah bawk a. Tichuan midang kawm vak lo chuan kan inzui deuh chawt a.

Kan awmna a inhlat vak loh vang chuan kan in len pawh deuh reng bawk a. Thlakhat lai kan inkawm tawh a. Nel pawh kan in nel tawh khawp mai. Tumkhat chu ka thil zawh chak deuh mai chu ka zawt a.” Lal thian i zun hian i thu nge i ding ve mai” tih chu ka zawt a. A ni lah chuan ” pa viau mah ila inta ang ka nei ve loh hi..ka din ve kher ten a dik nang” a ti sam et a. Ka hmel hi a lo chhe zawk zawk bik lo nen min duh tu hi chu ka tawng ve nual nangin ka rilru ah hian an lut theithlawt lo a ni. Ruatpuii kha ka theihnghilh thei ngang lo a ni. Kan in tawn dan kha holam viau mahse amah hmangaihnan chuan a tawk em em a ni. Engtik lai pawh hian ka zawng ru reng thin. Engtik niah emaw chuan ka hmuh leh hi ka ring tlat a ni.

Hun pawh a liam ve zel a. Ka kum 20 piancham pawh a lo thleng ve reng mai. Lal thiana(christy) chu chaw eiah ka sawm a. Rawng ka bawl lai  chuan ka khumah ka phone a lo khawih a. “Hei no. Lawng a tangin message idawng a nia…’hi..sangtea ni em aw..chhelo ka tithei lutuk che a’ a rawn ti a nih hi..kei pawn ka duh lutuk che ka tive dawn” a ti a. “Tullo..engtin mah chhang suh” tih pah chuan ka laksak nghal a. “Enge..duh ve mai la..ngaihzawngte hi ngaihsak ve rawh..nang ang rawn duh vetu che an awm hi lawm hle rawh” nuih vur vur pah chuan a ti a. Ruatpuii chanchin chu ka hrilh a..ka nghah reng thu leh ka la hmuh ngei thu ka hrih chuan mak tih hmel taka min en pah chuan”i va han rinawm ve aw..a duh leh duh loh che pawh i hre si lo..i mawl e.a duh che ka ring lo..i hmelchhe ber bur si..chu ai chuan na chin a nangmah lo duh vetu mawl deuh kha duh hle rawh” tih pah chuan a nui vak vak a. Bawhbeh pah chuan abanah ka herh a”ka hmelchhia em” tih pah chuan a tukhum chu ka pen a.”aw.i hmeltha lutuk..min thlah vat rawh” a ti a. Ka thlah chu a rawn in let thut a..ka lo la kun ve deuh bawk nen chuan a awm chu ka kut chuan kan khawih a . Rang lutuk chuan ka tho a..ka rawngbawlna lamah chuan ka awm daih a. A ni pawh chu engmah sawi lemlo chuan ngawi rengin a thu hle hle a. Ka rilru chuan patil a ang lo riau tihna chu ka nei a.

Chaw kan ei chuan a titi leh bawrh bawrh a. Mahse a rilru chuan awm nawm lohna chu a nei tih ka hre mai. Chaw eikham chuan laptopah ‘follow ur heart’ chu kan en a. A changtupa a thih lai vel kan en lai chuan a inhnit deuh faih faih a. “I va han pa lo tak..tah belh lutuk” ka tih chuan mittui tling piau chung chuan” rilru a khawih a ni ve mai alawm” a ti deuh hmuk a. Kan en zawh hma deuh chuan ruah a rawn sur vak a. A chhungte a phone a” nu..ka thiante inah ka riak dawn nia” a tih chuan “ka bulah i riak ngam a mi” ka ti a. A ni chuan “a ho e..enge pawi vak mi” a ti a.”pawi lo ve..kan pahnihin kan mutlang mai dawn nia” ka tih chuan “teuh lo..i bulah ka mu duh lo..nang chhuatah kei khumah” a ti hlut a. Kei pawh chu chhuatah ka mu ve mai a. Ka muthilh dawn chuan tek chu ring lutuk hian a rawn tla a. Lal thiana chu rang lutukin khum atang chuan a rawn zuang thla ni maiin ka hria. Ka banah chuan a kut pakhatin a vuan a..lehlamin a beng a hup a..a hmai ka awm ah a phum a. Ruatpuii tih dan chiah kha a ni. “Ruatpui” ka tih chuan rang taka khuma lawn pah chuan”tihpalh” a ti a. Ka rilru chuan Ruatpuii kha a ang riauin ka hria. A rawn nuih seih chang te hian in ang tak an ni. Zingah chuan dar 9 velah ka harh a. Lal thiana chu a lo awm tawh lova. Kei pawh class kan kal tawh loh vang chuan lehkha te chu rei vak lo chu ka han zir a. Ka rilruah a lut thlawt lo. Lalthiana ringawt chu ka ngaihtuah a. A ni lah chi a reh hmak bawk si. Ka call lah chu a la duh der lo lehnghal. Exam vel lai pawh chuan ka hmu ngai miah lo. Exam zawh ka haw hma ngei chuan Ruatpuiiva ni nge nilo tih fiah ka tum ngei tur a ni ka ti rilru a. Ka haw hma tlaiah chuan an inah ka zu leng a. Ka nu hmai(christy nu) chuan rawng a lo bawl a. Lalthiana awmna ka zawh chuan a pute khuaah a zin thu a sawi a. A room a kal ngei ka duh a vang chuan” ka pendrive leh note bu a hawh a..naktukah haw ka tum sia..ka rawn lam lawk a” ka tih chuan” a roomah lo han zawng mai rawh” a ti a  kei pawh chu ka chho nghal a. A room vel ka han en chuan a felfai khawp mai. A khum chung a lehkhabu chuan ka mitva la riau a. Ka hawn daih a. Zan lam chu eng emaw pack fela ka buai deih vang chuan ka thil hawn pawh chu ka chhiar hman lo va. Mahni khua ngeia ka han let leh chu nuam tak  a ni. Ka nu rawng bawl sa ka han ei leh ringawt pawh chu nuam tak a ni.

Tlaikhat chu tv en pahin ka phone ka khawih a. Lalthiana nen kan thlalak ka hmuh chuan a diary kha ka hrechhuak zawk a. Ka la a ka chhiar nghal a.”tuesday……….    ka hmangaih em emin ngaihzawngdang a nei tih ka hriat chuan ka a vekin ka hria. Mi rinawm lohsan hi ka ring thei thlawt lo. Ama hnena tang ngei a hriat ngei ka duh a ni” a bialpa nen an in then vanga a rilru nat thu a ziak deuh ber a.” Thursday……….Muanpuia(a bialpa nih ka ring) khaw lam chu ka pana..an khua ka thlen chuan an in ka zawng nghal a. Ka hmu ve mai a. Ka call phawt a. A rawn chhuak nghal a. Hmun fal deuh hlekah mi  hruai a. “Min hrethiam hram rawh..i kiangah hian ka hlim lutuk mahse hmangaih dang ka nei tlat a ni..min tibuai tawh lo hram rawh..” a tih chuan ka chhe veki ka hria. Ka rilru nat dan hi thih maite kha ka duh rum rum a ni. Ka innghahna berin hetia mi ti mai hi chu ka tuar thiam thlawt lo a ni. Zanah chuan hotelah ka riak a” a diary a tang hi chuan patil a nilo tih chu ka chiang ta khawp mai. ” friday….zingah chuan sumo in Aizawl lam ka pana.. ka bulah chuan mipa fel hmel deuh hi a chuang a. A bula ka awm ringawt pawh khan ka hahdam riauin ka hria..mahse a ni lah chu a muhil daih a. Ka luak a chhuah em a vang chuan ka bula thupa awmna lamah chuan ka luak teuh a. Ani chuan min buaipui em em a. Chhunah pawh thingpui inna ka neih loh avangin min treat nghe nghe a. Ka lawm khawp mai. Kawm a nuamin fiamthu a duh em em a. Ka rilru hahna te pawh ka theihnghilh vekin ka hria. Aizawl kan thlen chuan ramhlunah ka thiannu te inah riah leh phawt ka tum a. Ka chhuk pah chuan ka chuan puipa chu tukverh a tang chuan min lo en reng tih ka hmuh chuan a hmui sexy zetah chuan ka kiss zeuh a. Ka zak lutuk chu ka kal nghal daih a.”ka chhiar zo chu ka nghilh dupin ka hria. Kha leh chen ka zawn tawh chu ka bul maiah a lo awm reng chu a nia. Engvanga patil anga awm tlat nge mawni a nih le. Ka chhiar zawm leh a” monday……. college kan tan ni chuan sumo a ka chuan pui ngei kha ka hmh leh a..kan luhna tur a lo in ang reng a.. min hmuh ka hlauh em a vang chuan ka haw daih a.  A hma ang bawk a rinawm lo a nih ka hlauh em a vang chuan fiah ka duh a ni. Ka sam chu ka tan a..patil anga enfiah phawt ka tum a ni.” Min fiah a dub vang mai mai a lo inti danglam a ni. Tih ka hriat chuan ka nuih te hi a za lek lek zawk a ni. Ka phone nghal a mahse a la thei miah lo lehnghal.

Class kan tan hma kar khat vel la awmah chuan min rawn call a”hey..hmelchhe pa..ka diary i hawn a mi..i va zak lo ve a” thinrim hmel tak chuan a ti a. “Zak lo ve..ka hmangaih ber diary lo chhiarte chu pawi vak a mi..lalthian..oh..ruatpui” ka tih chuan phone chu a off daih a. Ka call pawn a dah busy tlat a.

Chhungkaw lam kan buai deuh vang chuan class tanni chuan Aizawl lam ka pan ve chiah a. Aizawl chu kan tluan vak lovangindar 8 velah kan thleng a. Engmah pawh ti lo chuan ka mu nghal a. A tukah chuan class chu ka kal nghal a. First eriod ah pawh Ruatpuii ka hmuh mai loh vang chuan an in lama kal mai chu ka ril ruk a. Zialzukna a ka thut lai chuan Ruatpuii chu ka awmna lam pan chuan a rawn kal a. A sam pawh chu a dar chu a thleng tawh a. A jeans leh kawrvar hak te chu a inhmeh hliah hliahin ka hria. Ka bulah chuan a rawn thu a. Ngawi rengin ka lo en tlawk tlawk ringawt a. A kut rawn phar chhuah pah chuan “hi..ruatpuii ka nia” a ti a. A kuta na deuh a lo hmer pah chuan “eng vangin nge min bum kual vak vak a..nangmah vang hian ka buai lutuk” ka tih chuan a kut lak sawn pah chuan “ka tihpalh a ni..fiah ka duh vang che nih kha” a ti a.”Fiah kher ka ngai a mi” ka tih chuan a ngawi reng a. “Nih chuan i sumo chuan pui nge patil kha i duh zawk” a rawn tk thawp sat a. “Ka duh lo ve ve” ka tih velah chuan kal sawn a tum a. A kut a va man pah chuan ka pawt her sawk a, ” mahse tuna ka bula awm mek ka sumo chuan pui ka hmangaih em em leh ka thian patil ka hmangaih em em bawk hi ka duh a ni.” ka tih chuan ka awm a chum taih taih lah chuan min nuih sen sen a. A inrin hma chuan ka kuai dak thut a a hmui sen vam hiamah chuan ka hmui chu ka chuktuah a. Duhthawh zet in kan infawp vawng vawng a.

A tello hi chuan ka nun hi pi Riliani tellohna a pu Hawla khuallian a nihna ang mai hi a ni thin. A ni nen hi chuan ka nun hi vawksa eikhama kuhva leh ka ni Dari zozial tui tak zuk vawng vawng ang mai hian ka nun hi a ti famkim thin a ni..
                

Posted in Literature, Thu leh Hla, Thu Ngaihnawm | Tagged , | Leave a comment

SALTANNA by Neomawl chawngthu

“Hello…Rf vawiin chu ka rawn sawm ang che..lo hman at ang che”tiin Stevea chuan a thianpa chhanna pawh chu nghak tawh chuang lo chuan a off nghal daih a. Chaw an eikham chuan an thian dun chuan hlim takin an chhuak dun a. Hlim viau e tilo chuan an rilru kam tu a awm tlat si. An pahnih hian tette a tanga in kawm leh in zuichawt an ni a. Inngaizawng ang mai hian an awm thin a ni. An thute erawh hi chu in mil a awm vak ngai lo. Pakhatin a sawi chuan pakhat zawkin a lo hnial kalh leh tlat thin. In hnial thin reng e tilo chuan an in thlah thei chuang lo. An pahnih hian fiamthu an duh bawka mi ngainat pawh an hlawh nasa bik khawp mai. Nula te hi an rim ve thin tak na a ngaihzawng erawh tuman an la neilo ve ve a ni.

Tumkhat pawh Stevea hi hmeichhe pakhat nen hian chance an nei ve a. Rfa chuan an chance neih lai chu a chhak hnim phen a tang chuan a lo enthlaa. Stevea lah chuan a thianpain a enthla tih a hriat chuan engmah pawh sawi loin a ngawi reng a. Rfa chuan lungte in a chhaka tang chuan stevea chu a zu vawm a. Mitmei chuan tawng ve rawh tiin a hrilh a. Steve a lah chuan “khatah i awm reng a..engmah ka ti thei hlei nem” tih pah chuan hmawlh bung chuan an vawm zui nghal a. Rfa lah chu nuih vak vak pahin an pahnih bulah chuan a zuk thu ve a. Stevea leh a chance neihpui nute nen chuan an ti ti vel ta ringawt a.

Hmeichhe ina an len ve lah hian an hmeichhe rim tih zahna tur hlir an zawng bawk si. “I chawn khan pumpui hran a nei em..i hang na a i nalh a nia..Pathian hian a siam lai che hian a hlumah meihawl tlem a lo telh palh a ni maw..” tiang ang tawngkam maksak deuh deuh an hman thin vang hian an tan hi chuan ngaihzawng han neih ngaihna hi chu a awm lo ve chiang a ni. An hmeichhe rimte pawh hian ngaiah an nei tawh a.. huat enah pawh an en tawh lem lo. Stevea hi kum 19 niin tlangval piantha tak a ni a.. amah a lian tha bawk a.. chah pawh a chak khawp mai. A nu hian sawrkar hna a thawk ve a.. a pa erawh chuan dawr lian tak a nei thung a. Sum lamah chuan an harsa lem lo. Mahse amah hi a hautak lo chi leh mi in ren chi a nih avang hian sum han ah lai pawh hi a nei lem lo. Rfa thun erawh hi chu chhungkaw pangai bawr vel an ni a. A pa hian lo enkawlin anu in eichawp dawr a nei thung a. Chhungkaw harsa lutuk chu an ni bik lem lo.

Stevea leh Rfa te chu zana an pahniha an partyna mi tur an mamawh chu an lam kual a. Rfa hi a tuk lawk a Aizawl lama college kal tura chhuk tawh tur a ni a. Steve a erawh ankhuaah college kal tawh lovin sumdawnna lampang buaipui a tum thung. Tlaiah chuan stevea pawh chu haw tawh lo chuan Rfa te inah chaw a einghal a. Chaw an eikham chuan an pahniha an hmun ngainat ber lam pan chuan an kal a. An thlen hnu chuan joseph zaihmingthanga sak”kar hla thian” tih chu an ngaithla a. Chumi pah chuan chhun lama an zu lak chu an thli ve karh karh a. An lunglen tur thu leh an inngaih tur thute chu an sawi ve luam a. An rui tan tawh deuh nen a chang leh an han tap dun a. A chang leh ring mangkheng in an nui leh a. An ni pahnih in kawm hi chu an hahthlak thin khawp mai. Dar 1 velah chuan haw zai an rel ve ta a. In anthlen hnu pawh chuan darkar 2 dawn lai chu an ti ti leh a. Khawvar hma deuh chuan an muhil ve thei hram a ni. Zingah chuan Rfa nu chuan rawn kaihthawh pahin”tho vat teh u..sumo in a nghak reng cheu nia” tih pah chuan a rawn sawi nawk nawk a. An pahnih chuan hmanhmawh lutuk chuan an insiam zung zung a. Hmelthur bum chung chuan an tlan chhuak a. Stevea chuan Rfa suitcase leh bag a pu a..Rfa a a mutbu tur chu a pu thung a. Hman hmawh tak chuan sumo counter lamah chuan an tlan hlawk hlawk a. An hmelhriat thenkhatin “in va hmanhmawh ve..khawnge in kal dawn” tia an rawn zawh pawh chuan Stevea chuan en lemlo chuan “kan hmanhmawh chutiang sawi hman kan nilo..kan tlai tep tawh” tih pah chuan a tlan hlawp hlawp nghal a. Sumo chuan a lo la tlansan lo hlauh a. Sumo a kal dawn meuh chuan an ni pahnih pawh an hlim thei tawh meuh lo. An awm hrang tawh dawn chu a ni sia. Hnuk ulh ṭun chung chuan an inkuah vawng vawng a. Inchelh reng theih a nih si loh avang chuan an in then ve ta a.

Rfa pawh chu a inluah tur ah chuan a bungraw neih ang ang te chu a rem fel ve a. A hma zanlama an mut tlem em avang chuan tui tak chuan a mu zui bawrh bawrh nghal a. Rfa chu college kal tur chuan a insiam a. Thawmhnaw chu nei tha lutuk lo mahse amah hi a palianin thingtlanga awmah chuan a ngo khawp mai. A hmaifang lah chu a tha reuh phian a. Hmeichhe biak dan thiam deuh chu ni ve se zawng engemaw zat chu a hung ve tawh ngei ang. A thawmhnaw hak te chu a inhmeh ve khawp mai. Midang ta ang ema to chu nei ve lo mahse a neih chhun chhun hi a mawi pui zel mai a ni. College chu a han thleng ve a. A han hawi kual vang vang a. Hmelhriat hmuh mai a inbeisei teh lul nentumah a hriatsa ahmu lo chu mak a ti zawk. Class ah chuan a rem remah thu ve in an banvelah a haw nghal a. Ankhuaah te kha chuan class ah te khan a tawng hnem ber leh an class tihlim tu ber ni thin kha tunah chuan mi ngawichawi tak anga alan a ngai si.

Class pawh an kal pangai tawh khawp mai. Rfa chuan hun aneih chang changin a inhlawh reng a. A chhungte lam an harsa tih chu a hriat ve tlat avang chuan chhungte pawt buai lo a…mahni intodelh chu a tum ran thin. A mah hi a taimak em avang hian inhlawhna pawh a hmu thei em em a. Chhun lamah chuan college kal a ngaih thin avangin zan lamah a inhlawh hnem thin zawk. A chhungte pawh pawt buai em em lo chuan a inluahman leh a ei leh in tur chu a intum chawt ve thei mai thin a ni. A inluahna neitupa hi kohhran lama contractor a nih vang hian inhlawhna chu a hmu thei khawp mai. A inluahna nei tupa Pu Zira hi kohhran upa niin amah hi mi fel tak ani bawk a… azarah Rfa pawh inhlawhna a neih theih phah thin a ni.

Zankhat chu a hlawh a la bawk a..a chau deuh bawk nen in tur chu tlem a la ve a. A in pah chuan Stevea nen chuan an inbia a. A kai deu tawh nen darkar 4 dawn lai mai chu an inbia a. Thu pawimawh han chhawr tlak tak erawh an sawi lem lo. Rfa chu zingah chuan dar 10 rik dawnah a tho a. Test tur a neih chu hre chhuak thutin hmanhmawh lutuk chuan insiam nghalin colege lam pan chuan a pen hlawk hlawk a. College a thlen chuan an lo la tan lo hlauh a. Tlar hmasa ber chiah chu a awl tawh avang chuan a kil berah chuan a thu a. A thuthnu rei vak lovah hmeichhia pali hi a bulah chuan an rawn thu a. Rfa chuan enpawh enlem lo chuan tukverhah chuan a dak daih a. Test an tan dawn chuan abual chiaha thu chuan “thianpa pen hawh tur i nei em ” atih chuan Rfa chuan amah pawh en lemlo chuan a pen ken lai chu a pe mai a. A bag a apen dang a han lakchhuah chuan apen tha zawk chu a pe tih a hre chhuak a. Han dil leh a inthlahrun deuh avang chuan a pen chhe deuh ziak that theih tawh mang loh chu a hman phah ta ringawt a. Test an han tan chuan Rfa chuan tlem tlem chu a ziak ve thei a. A fiah loh em avang chuan a chhui nawn a chhui nawn thin a. A bula mi chu hmeichhe chengvawng lo tak anih te a ring deuh rum rum a. Question patum chu engtin tin emaw a chhang zo ve hram a. A pali na erawh achhang peih ta lo. Chhuak tura a bag a ah chiah chuan a pen hawhtu nu chuan ” thianpa i pen hi” tih pah chuan pek a tum a. Rfan a hmel an hmuzet chu a ni ang hmeichhe ngaihsak lo tan pawh han hawisawn mai chi a ni lo. A mit taka en chung chuan ” kawl hrih mai rawh” tih pah chuan a chhuak nghal daih a. A hmuh reng chuan a mualpho thei dawn tlatin a hria. A haw kawngah chuan a pen hawhtunu chu a ngaihtuah neuh neuh a. A vun var sarte..a hmui tih sen chawp nilo tih hriat takte chu a duh ngawih ngawih a ni.

Hmanlaia lasi nula hmeltha an tihte ai pawh a chhiat bik a ring lo khawp mai. Mahse a niang mi zeilo tawpkhawk chuan ata ah chuan a siam lo chiang teh ang chu.

Rfa chuan a pen hawhtu nu chu a hmu zauh zauh thin a. Mahse a ni lah chuan a hriat tawh loh hmel khawp mai. Rfa erawh chuan a hmuh theih dan ringawt chu a ngaihtuah thin. Duh viau e tilo chuan hma erawh ala ngam thak lo thung. Nikhat chu Rfa chu an inchungpa hnuaiah a inhlawh a. A hmelhriat ngai loh pathumte nen an thawk ho a. Amah hi mi biang biak thiam tak a lo ni bawk nen innel takin an thawk ho nghal bawrh bawrh a. A bik takin an zinga pakhat a hmel en reng reng pawh a sual tih hriat deuh mai hian a nel bik lehnghal a. Tlai an haw kawngah chuan a inhlawhna pa Pu Zira chuan “Rf i thawhpui Francis-a kha kawm tam vak suh aw..a chhungte pawhin tihngaihna an hriat tawh loh a nih kha..” dam hlup chuan a ti a. Rfa pawh chuan a pawmkhawp mai. A tuk an ban dawn chuan Francisa chuan “Rf vawiin tlai chu khutah ka jacket min lo lampui teh a. Nizan kn in race naah ka lose a..pawisa ka lo nei daih bawk si lova..ka dah kham ringawt a.”a tih chuan Rfa chuan han hnial tlawng a hreh em avang chuan a “aw” ta ringawt a. An ban velah chuan an pahnih chuan khatla lamah chuan an kal nghal a. An kal lai chuan hmeichhe pakhat hian a rawn au vak a. Francisa chu a rawn be ru sur sur a. Rfa chuan “ka thiannu nen sawn kan duh ve ve a” a tih ri chu a hre ve a. Francisa thiannu chuan a thiannu chu a hui a. Rfa’n a hmuh chuan a meng zau kawk nghal a. A pen hawhtu nu a ruk a a lo duh em em kha a ni. A inchei dan chu simple viau mahse Rfa tan chuan chu aia mawi chu a awm bik chuang lo. Francisa thiannu chuan ” Ruatpui an rual hian kan ti ve mai dawn nia” a tih chuab Ruatfela chuan mak a tikhawp mai. Jacket lam an tum ringawt kha a ni sia. A ngaihdanah chuan Francisa hi zu ringawt chu a in thin in a ngai a. Damdawi lo khawih ve tur chuan a ring lo hrim hrim. An pali chuan an inzui hnak hnak a.

Ruatpuii chuan Rfa a awm ve a vang chuan nuam a ti chiah lo deuh a. A chhan pawh Ruatpuii hian Rfa pen a hawh tum khan a lo duh ru ve reng tawh a ni. Mahse Rfa hi a class lutuk chi a lo nih loh avang hian a hnaih vak duh lo a a chhan pawh a thian ten an nuih a hlauh vang a ni. Francisa chuan Rfa bulah chuan “kan hit lawk dawn a. Min lo nghak hram la. Zanintlai chiah a ni ang” a tih chuan Rfa pawh chuan a hnial lem bik lova. Francisa chuan “tah hian min lo nghak lawk rawh u aw.”tih pah chuan hmanhmawh takin stepah chuan a chhuk nghal a. Francisa thiannu chuan phone in a bialpa niawm tak chu a bia a. Rfa leh Ruatpuii chu an pahnih chuan ngawi reng chuan an ding dun a. Ruatpuii chuan “Thianpa i hit ve thin a mi” tih pah chuan a melh zeuh a. Rfa chuan “hit ve ngai love.Francisa hi ka rawn kal pui lawk a..nangzawk i hit ve thin a mi?”a tih chuan Ruatpuii chuan “vawiin chhun khan vawikhat ka tive chhin a.. chu bak chu tun ami hi ni leh mai” tih pah chuan a kun ngal a. Rfa chuan “tinge hetiangte i tih ve reng reng a” tiin an zawt leh hram a. Ruatpuii chuan ” vawiin ah pawh ka bialpa pawh hmeichhe dang nen an picnic a..a rui lutuk..kei pawh ka rui ve chak tho a.. ka hit ve anga zanah ka then hmak ang” tiin thinrim hmel tak chuan a chhang a. Rfa chuan chhang chak viau mahse a thinrim em avang chuan chhan chi a ni tawh lo tih chu a hrethiam ve mai a. Francisa pawh chu a rawn thleng ve nghal mai bawk a. Mi inhnuai thim lai deuhah chuan an lut khawm a. Rfa chuan an chet dan vel chu uluk tak chuan a en reng a. Francisa thiannu zawk chuan “thian pa rawn hit ve rawh” a tih chuan Francisa chuan “ngailo..” rang zet chuan a rawn tinghal a. Ngai pawh ti mahse Rfa hi chuan damdawi kher hi chu a khawih hauh lo ang. Ruatpuii te chu an muan deuh avang chuan an hawsan daih a. “Rf a zialo khawp mai i hmuh laiin damdawite ka khawih a.. pawi ka ti lutuk min hrethiam hram dawn nia tiin inthlahrung tak chuan a ti a. Rfa chuan a dara kuah pah chuan “chutiang sawi suh..thian inkarah inthlahrun loh tur” a ti a.

Rfa chu chaw a eikham chuan inchung berah chuan thlifim dawng tur chuan a chho a. In chung zawla thutthleng an dah ah chuan a thu a. A rilru chu eng emawni takin a mawlh a. A rilruah chuan Francisa leh Ruatpuii chu an lang tlat a. An tan pawimawhna nei tlatin a inhria. A tih ngaihna hrelo chuan Stevea chu a phone ringawt a.”Steve tunlai chu ka rilru ahah ve khawp mai..thian pakhat ka nei thar a..addict a nia..miin kawm vak suh min ti thin a..mahse amah lah hian min ngaina angreng sia..ka inluah ah te hian a rawn leng reng thin a. Kawm loh chu duh viau mah ila ka rilru ah hian amah hi ka hlat tur a nilo tih hi a awm reng bawk sia..chuan enge i ngaih dan..ka rawn rawn ve che nih hi.”tiin a rilru chu Stevea chu a hrilh ta ringawt a. “I rawngbawlna tur a nih chu..thlahthlam miah suh..nun kawng dikah chuan i hruai ngei tur a ni.” Stevea’n a tih chuan Rfa chuan mak a ti zawk hial a ni. A chhan chu a thusawi chu Stevea chuan engahmah angaih loh a rin teh lul nen chuan thu puithu tak a rawn sawi ve chu mak a ti tlat. Rfa chu stevea nen rei tawk tak an in biak hnu chuan inlamah chuan a chhuk a. In a lut chiah tihah chuan Francisa pawh chu a rawn leng lut nghal a. “Rf khutah kal lawk ila..chauh rehna zuk ti lawk ila” a tih chuan Rfa chuan rang zetin “in hit ang kha maw” tiin a zawt nghal a. ” ninang aw..zu mawle kal nghal ila” Francisa chuan a ti a. Rfa chuan zu hi chu in zeuh zeuh hi chu pawi a tih lem loh avang chuan a zui ve nghal mai a.

Vai ho ta an laksak hnu chuan step thim deuh lai ah chuan an thli ve karh karh a. Um chan ve pawh an inhma chuan Francisa thiannu leh Ruatpuii leh hmeichhe dang pathum chu an rawn thu ve a. Ruatpuii chuan Rfa lo awm ve ahmuh chuan nuam a ti chiah lo deuh. Rfa pawh chuan a ruka a star deuh bula zu han in chu nuam a ti bik chiah chuang lo. Francisa thiannu chuan an zu pai chu a rawn phawrh ve nghal a. Ruatpuii no a pek lai chuan “ka in chak lo mai” tiin a lo chhang a. Rfa hmuha zu leh zel han in chu nuam a ti chiah lo deuh a ni. A thiannu chuan “ka van awih lo..nang berin i in loh ten.. nge an ni pahnih vang hi a mi” tih pah chuan Rfa te thian dun chu a kawk a. Ruatpuiin Rfa a va melh chiah chuan Rfa chuan a lo en ve chiah bawk nen. An lai lutuk chu an hawisawn rang khawp mai. Ruatpuii chu a thian ten an chhaih an chhaih a vang chuan a inve leh ta nge nge a. Rfa erawh chuan a in zui tawh lo. Ruatpuii a hmuh atang phei kha chuan a ruih te kha a reh zo vekin a hria. No thum vel a in hnu chuan Ruatpuii pawh a kai tha tawh khawp mai. A thian dangte erawh an in hnem ang aiin an la pangai fu mai. Rei tawk tak an thut hnu chuan haw zai an rel ta a. Ruatpuii chu a kai deuh a vang chuan din pawh ding tha thei mang lo in a bawk vak chho a. Rfa a zu hawi let chuan Ruatpuii rawn chho tha thei lo a hmuh chuan a bulah chuan a zuk chhuk nghal a. A bul a zuk thlen chuan Ruatpuii chuan “i van fel tak..i hmeltha bawk sia..mi fel tak i ni. Ka ngaina khawp mai che..hmanah khan tinge kan lo inhriat loh le” tih pah chuan Rfa hnungah chuan a bawk ve mai a. Rfa chuan ruatpuii chu pauiin an thiante awmna lamah chuan a chhoh pui nghal a. Ruatpuii chuan Rfa nghawngah chuan nghet takin a huan a. Naute a nu tang a thlamuang taka bei hle hle ang mai chuan Rfa hnung ah chuan a bei hle hle a. An
thiante bul an han thlen chuan ” hun vanhmang rei lo ve”tiin an lo chhaih sap sap hlawm a. Rfa chuan car ah chuan Ruatpui chu a dah lut a. An tlan liam tur Ruatpuii rawn hawi let leh chu a thlir vung vung a. Francisa’n a hnung a a rawn ben uih chuan a harh zawk a. Francisa bike chuan an inphur haw ve nghal a.

Francisa chuan rawn leng ve rawh a tih tlat a vang chuan a lenglut ve hram a. In an luh chiah chuan Francisa pa chuan ” Lalrinpui engvang nge i rawn ruih hawn rang mai le..i nun hi sim hram tum rawh..i hetih vang a nih hi i nupui leh i fapa pawh i bulah an awm peih loh..i nun hi thlak tum rawh” tiin a lo ankhum hrep a. Rfa chuan nuam a tih chiah loh avang chuan rei pawh thu lovin a haw ta daih a.

A mut hmunah chuan Ruatpuii chu ruithle mai mai tur chuan a ui khawp mai. A chhan chu Ruatpuii hi a duh mai pawh nilo a hmangaih ngawih ngawih zawkin a hria a ni. Ruatpuii leh Francisa chu Stevea thurawn ang chuan an ‘Saltanna’ atanga hruai chhuak tur chuan pen chhuak turin a rilru chu a siam ta a. Mahse hma han lak tan dan tur erawh a van khawp mai.

Ruatpuii chu in a thlen velah chuan a inbual nghal a. A harh sawng sawng in a in hria. A khumah chuan phone khawih pahin mu zal a. Rfa’n a rui a hmu fo chu nuam a ti chiah lo. Mahse han bansan mai chu duh viau mahse a har ve talh tawh a ni. Rfa’n a chho tha theilo a rawn buaipui dan vei a ngaihtuah chuan a khi leh ver ver thin. A hnung zanga a bei te khan enge maw ti takin nuam a tiin a thlate a muang hliah hliahin a hria. Rilru hlim tak chuan a muhil zui nghal a.

Rfa chu college kal angaih avang chuan hmanhmawh takina insiam a. College ah chuan Ruatpuii chu a zawng ru reng a. Period hnih an lak hnu chuan Ruatpuii chu a hmu ta a. Han biak chu a tum deuh a..mahse han tan dan tur chua hriat loh em avang chuan a thlir ta ringawt a. Ruatpuii lah chuan a hmulo der tlat zel bawk si nen a be ngam ta thlawt lo a ni. Tlai a haw pah chuan a hmelhriat pakhat hian “Rf zanin chu rawninhlawh ta che..balu truck trip khat unload tur a awm a..i thian pakhat nen aw”a tih chuan Rfa chu hmanhmawh takin a haw nghal a. Francisa te inah chuan a tlang nghal a. Francisa nu leh pa leh a nau chiah an lo awm a.Rfa’n inhlawhna a hmuh thu a sawi vhuan anu chuan Francisa chu a phone nghal a. A pa chuan “Rf hman zana i rawn len laia ka lo ang vak kha min lo hrethiam dawn nia aw..kan fapa hi zawng zilh deuh hi angai thin a..kawng dik zawh turin i lo pui hram dawn nia” tiin a hrilh a. Zanah chuan Francisa leh Rfa chuan balu chu an unload a. A chan ve vel an unload chuan an thu chawl a. Francisa chuan “Rf lo awm lawk rawh aw.ka zuk hit lawk teng..ka chak lutuk a.”tih pah chuan chhuk a tum a. Rfa chuan a banah chuan man in a pawt thu leh a”Francis hei hi ka sawi awm pawh a nilo mai thei..i nu leh pa te hian an hmangaih che a sin..hetia i nun hian nangmah chauhin i tuar lova i chhungte thlengin an tuar a sin..sim tum hram teh” tiin a hrilh a. Francisa chuan indawm kun pah chuan “Rf ka chhungten min hmangaih zia hi chu ka hai bik lo asin..kha zan ka thian pakhat birthday kan lawm zana ka rui phurin ka hit ve a tang khan ka chhungte hmangaihna pawh zah zo lovin ruihlo bawihah chuan ka lut tan a..a tirah kha chuan ka sim leh mai kha ka ring ve thin asin..mahse a bawihah ka lut thuk telh telh zawk si..Rf chhuah a har em a ni”a ti chuai raih a. Rfa chuan a dara kuah pah chuan “Ka hrethiam lutuk che mahse han tum ve chhin phawt la..eng pawh tawk la i kiangah ka awm anga ka pui zel ang che..ka thlahthlam hauh lo ang che” a tih chuan “ka lawm e..min hmangaihtu dang ka tawn belh leh ta. Khawi maw he thil pawh hi” tih pah chuan a spee leh a gun chu kawng thlang lamah chuan a paih daih a. Tichuan hah pawh hre lovin an thawh lai chu titi bawrh bawrh chungchuan an tih chhun zawm a.

Rfa chuan Francisa chu a hlat ngai lova. A mamawh hun apiangin a bulah a awm reng a. Francisa pawhin a tum nasa bawk a..tlem chuan a tih tlem phah be ta deuh bawk a. Zan khat chu Francisa nu chuan Rfa chu an ina kal tur chuan phone hmangin a hrilh a. Rfa a zuk thlen chuan Francisa chu a lo rui khawp a. A nu chuan “Hei a rui leh tawh a..ka nupui leh ka fate ka hruai dawn a ti tlat.a..tihngaihna ka hre lova..ka rawn ko tawp che a nih hi” a ti a. Rfa chuan “Francis kan inah rawn riak la..naktukah kan kal dawn nia” a tih chuan Francisa chuan “ka thianpa hi a fing ber..i thu thu ni mai..mahse ka rui hi mjn hrethiam teh..kei zawng mi laktlak loh ka nih hi” tih pah chuan a muhil zui bawrh bawrh a.

A tukah chuan Francisa chuan Rfa bulah chuan “ka thian ka inthlahrung takzet a ni..i kawm tlak pawh ka ni lo..insum chu ka tum nasa lutuk mahse a harsa em a ni..mahse ka thei ngei ang tih ka tiam a che” a tih chuan Rfa chuan “inthlahrung duh reng reng suh..i tan ka awm reng ang ka tih kha” tiin a chhang a. Francisa chuan “nih leh ti daih ila..ngaihzawng te hi pakhat tal chu ka ngaihtuah sak che a ngai dawn che nih hmel..nangmah chuan eng hma mah ila ngam hauh lo ang” nui vur vur chung chuan a ti a. Rfa chuan” ka hmeichhe hmangaih ka tawn hunah chuan ipuihna ngai miah lovin ka hmin ve thei awm e mai”a ti a. Francisa chuan ” i tawn daih tawh kha” a tih chuan Rfa chuan hrethiam lo zetin “tu nge” tiin a lo zawt let nghal a. “Hman zana i puak nu kha.. i mitmeng a tang pawh khan ka hria…mahse i ta nitur chuan i beih ve fe a ngai ngei ang”a ti a. Rfa chuan” i mit leh rilru hi chu a chak ve ngawt mai..mahse ka tan chuan a tha dawnin ka hre lo.”a tihchuan “a saltanna a tang han hruaichhuak phawt mai la…i hruaichhuah chuan i ta a nisa tih ka tiam ngam che..mahse fimkhur hle ang che..”tiin a hrilh a.

Rfa chuab Francisa chu inkhawm turin a sawm a. Francisa chuan “ka lo inkhawm lo mai teng..i rawn inkhawm ve alaw…tinge i rawn inkhawm ve a tih ang chi zawhna hi a tam leh awm e mai..tilo mai ang..ka peih lo.”a tih chuan Rfa chuan “chutiang mai mai…i ti let hrep zel mai dawn a lawm”a ti a. Francisa chuan peih lo viau mahse Rfa’n a sawm ngun em avang chuan a insiam ve ta nge nge a. An kalkawngah chuan Francisa sawi ang deuh chuan a khat tawk hian “inkhawm ve mial alaw…tinge kawng i hai ami” tih ang chi zawhna chu a dawng hnem khawp mai. Francisa chuan”i pa ta bik a mi…kawng chu bo bik lo ve..i inkhawmna biakin khi a saknaah ka tel ve a..kawng chu ka hre ve khawp mai” ngeiawm zet chuan a ti let ve ngat zel a. Bible sunday a nih avang chuan bialtu pastorin hun a nei a. Thu a sawi tan dawn chuan Rfa chu mut hilh remchan theih dan ngaihtuah chuan a taksa chu an siam rem te te a. A hnu lawkah chuan a muhil zui nghal bawrh bawrh a. Francisa erawh chuan mawlhtu engemaw a awm tlat a a hriat avang chuan ngun takin thusawi chu a ngaithla a. “Lalpan kan thusawite kan za atan malsawm rawh se..Amen” tih riah chuan Rfa chu a harh zawk a. Francisa chu va melh pah chuan a nuih suk a. Francisa erawh chuan a melh ngai chu a melh tlawk tlawk a. Rfa chuan mak a ti rilru khawp mai. Ban hla an sak lai pawh chuan Francisa chuan a melh ngai chiah a melh a.Rfa chuan mi hmuhah a inla mitak ve a nih dawn hi a ti liam mai mai a. Inkhawm an ban chuan an chhuak sap sap a. Francisa erawh chu a thutna ngaiah thawpawh tum chuang lo chuan a thu reng a. Rfa chuan “Ek a…enge nita chhuak ang”a tih pawh chuan a che eih lo. Rfa tihngaihna hre lo chuan a en tawp a. Midang an chhuah fel vek hnu chuan “Rf ka lawm e..ka hre ta..ka hre ta chiah mai.”a rawn ti chuai raih a.Rfa chuan “engmaw” rang tak a arawn tih chuan Francisa chuan ” Rf i zarah nun thar ka nei ta..Lalpa min hmangaihna hi ka hre ta..ka lawm lutuk..ka lo va a rei tak em..ka harh chhuak ta” ti chung chuan Rfa chu a kuah vawng vawng a.Rfa chuan thusawitu khan eng thu tak sawi ang maw a ti rilru a. Rfa chuan an haw kawngah chuan Francisa hmel chu eng emaw titakin a danglam riauin a hria. Hmuh tha hmu ang maiin a khi ver ver leh nghal. Chumi ni atang chuan Francisa chu a nun chu a inthlak hlawk a. A nun chu hlim takin a hmang ta a. A chhungte pawh an lawm khawp mai. Rfa vang liau liauah an ngai tlat a. Rfa pawh an duatin an in a awm turte chuan an sawm fo a. Mahse Rfa chuan alo hnial tlat thung. Francisa chuan an dawr chu aman a enkawl ta tawp a. A nupui leh a fapa chu hruai a tum fo thin a mahse hun rei vak lo nghah rih chu a that zawk a rin avang chuan a la hruai duh hrih lo a ni.

Rfa chuan an class bang chu an college chhakah chuan an college naupang ho chu an lo awmkhawm deuh laih laih a. Enge thleng tih en tuma a han en chian chuan a thianpa Francisa chu mi pathum an college a a sual deuhte chuan an lo khawih rawn a. An zinga a palian deuh ber chu Ruatpuii chuan a bana vawn pah chuan “Johny duh tawk rawh..khawih tawh suh” ti chung chuan a lo lawt lawp lawp a.Johnya chuan a ban vai lawp pah chuan “mipa buainaah rawn in rawlh ve suh”tih pah chuan Francisa chu an tlawh zui a. Rfa’n a thianpa an khawih a hmuh chiah chuan tlan phei nghalin a sir bera mi chu a hnung lama tang chuan a tlawh let tawp a. Johnya rawn hawi chiah chu chiang lutuk chuan a biang veilamah chuan a hnek leh tawp a. An ni rui lutuk tan chuan din reng theih a ni lo..a thal nghal thlawp a. Pakhat chuan Rfa pumah chuan a tlawh ve nghal a. Rfa chuan a tlawhna ke lo man pah chuan a bawh tlu nghal a. Rfa chuan a rem lai lai ah chuan a hnek zui nghal mawlh mawlh a. Lo in dang ve viau mahse Rfa kut hnu chu a hmaiah chuan a tam khawp mai. Chutia a hnek lai chuan an thian pakhat chuan Rfa chu arawn tlawh thal tawp a. Johnya chuan rawn pui vatin a rem lai laiah chuan a tlawh zui ve nghal a. Chutih lai chuan Francisa chuan Rfa chu a rawn pui ve nghal vat a. Rei vak lovah chuan Professor te chuan an rawn thelh nghal a. Johnya te thian ho chu office lamah chuan an hruai thla nghal a. Rfa leh Francisa te chu Francisa car chuan an haw a. Rfa chuan”engvangin nge in insual a” a tih chuan “a ho lutuk..hmanlai thil vang mai mai..chu aia pawimawh zawk hrilh tur che ka nei a”a ti a. Rfa’n ” engthil” a tih chuan hmel ngui tak chuan “ka nupui(mary) in pasal dang neih a tum a ni awm e..”a ti chuai raih a. Rfa chuan a awih vak loh avang chuan “tusawi nge..tu hnen atanga i hriat nge” tiin a zawt nghal a.Francisa chuan”ka nu” a tisup a. Rfa chuan a awih vak loh avang chuan aman a nupui ngei chu be tura a tih chuan a duh tlat loh avang chuan a nupui no chu a dil a. Amah ngei chuan a call a. A nupui chuan Francisa’n a tuarna tih a hriat chuan nuih vur vur pah chuan ” a van ngai thutak..min rawn hruai pawh atum tawh si lo a..a nu nen khan kan fiam a nih kha” a rawn tih chuan Rfa pawh a nui nasa khawp mai. Francisa chuan “enge i nuih vak a” lungawi lo deuh chuan a lo ti vat a. Rfa’n a nupui thusawi a hrilh chuan a hmel ngui bur pawh a hlim ve tawh khawp mai. Rfa hnenah chuan “chutia min lo thlakhlelh viau tawh chuan naktuk ah kan hruai dawn nia” a ti a. Hlim tak chuan an insual dan vel theihnghilh thak chuan an ti ti tlang ta a.

Zanah chuan Rfa chu inchung berah chuan Steve a chu a bia a.” Steve ka hlawhtling ve tawh a sin..Francisa pawh tunah chuan kei ai pawn a fel tawh zawk..mahse ka hmangaih pakhat zawk erawh chu hruai chhuah a la huphurh awm khawp mai…” a ti chuai raih a. Stevea chuan “Ruatpuii kha maw..ka hmu ve chak tawh khawp mai..bei tang tang la..i tithei khawp ang..” a ti a. Rfa chuan thawm a hriat avang chuan “duhtawk phawt mai ang aw..love ya” ti chuan an inbiakna chu a ti tawp a. ‘Love ya’ tih hi an thian dun tih dan ve reng a ni. Rfa chuan a hnung thawm awmna lam an hawi chu Ruatpuii chu ngawi rengin a lo ding reng chu a hmu a. An pahniha an han inhmu chiah chu mak an ti dun khawp mai. “Hetah eng i tih a”an ti rual thawt a. Ruatpuii chuan “kan in a nia..nang zawk?” tih pah chuan a bulah chuan a rawn thu a. Rfa chuan tawlhhrut pah chuan “nia..kei chu in inluah hi ka nia” a ti a. Rfa a hawi phei rual chiah chuan Ruatpuii pawh chu a lo hawi ve chiah a. An mit leh mit takah chuan an in enkalh mai a. Rang tak chuan an hawi let nghal a. An lai dun lutuk chu an ngawi reng a. Ruatpuii chuan boruak tih zangkhai tum chuan” nichina i biak kha i bialnu a ni maw” tih pah chuan Rfa chu a melh zeuh a. Rfa chuan “ni nang aw..ka thianpa a nih kha” a tihchuan Ruatpuii chuan”awihawm lo e..thiante thlah nan love you tuman an ti lo ang” nuisuk chuang a ti a. Rfa chuan “a nia lawm..ka best a nia..tette atanga kan tih thin dan a lawm” a ti a.

An pahnih chuan hlim takin an inkawm a. Rfa chuan”nih Ruatpui kan chhuk phawt teng..muttui aw” tih pah chuan a chhuk nghal a. In a thleng chian tih chuan a zial leh lighter a theihnghilh chu a hre chhuak a. La tur chuan a han chho a. La tur chuan a han chho a. An thutna a han thlen hma deuh chuan Ruatpuii tap ri faih faih ri chu a hria a. A bula thut pah chuan “Ruatpui emtinge i tah a” tiin a zawt a. Ruatpuii chuan Rfa chuan kuah thlawp pah chuan” Rf ka va inchhir tak em..nun tan that ka duh a ni..ka inchhir a ni..min pui hram teh” in hnit faih faih chung chuan a ti a. Rfa chuan “Ruatpui lungngai reng reng suh..i kiangah ka awm reng ang..tap tawh suh le” tih pah chuan a luah chuan a chul heuh heuh a.Ruatpuii chuan Rfa la kuah reng chung chuan” ka lawm e..i kiangah hian ka thla a van muang tak..reilote chiah hetiang hian awm lawk ang aw” tih pah chuan a hma ai nghet chuan Rfa chu a kuah a. Rfa pawh chuan a lu ah chuan a chul sak heuh heuh a. Rei vak loah chuan Ruatpuii chu a muhil a. Rfa chuan a kaihthawh hreh deuh avang chuan chelo chuan a hnung zangah chuan a kuah let ve a. Rfa pawh chu rei vak loah chuan a lo muhil ve a. A harh meuh chuan khua chu a lo var tan der tawh a. Ruatpuii erawh chu a lo awm tawh lo thung. Rfa pawh chu in hnuai lamah chuan a chhuk ve nghal a.

Ruatpuii nen chuan inhmu zeuh zeuh thin mahse an pahnih hian an laih lutuk avang hian an in melh zawk ringawt a. An pahnih chuan in biak chu an chak lutuk mahse a ran hmasa tur zawk an awm thlawt lo a ni. Ruatpuii pawh Rfa nena an inchunga an awm dun hnu atang kha chuan thildang tih hi a phur tawh thlawt lo. A ruhhlo khawih thin pawh tih chakna a neih loh phah a. Zu phei chu a thin lam a that vak tawh loh avang chuan a ti tawh lo ang tluk a ni.

Stevea leh a pa chuan an pick up hmang chuan Aizawl chu tluang takin an rawn thleng ve thei a. Stevea te chu a pa nau(a patea) an innghat phawt a. Stevea chuan a pa hnenah chuan Rfa inlama thlen a dil a. A pa chuan Rfa nen an inkawm ngaihzia a hriatchian em avang chuan a phalsak ve mai bawk a. Stevea chuan Rfa’n a awmna a lo sawi tawh hmang chuan a zawng a. Rfa inluahna nei tupa pu Zira hming chu a zawt zel a. A tawp a tawpah chuan a hmuta a. In kawtah chuan Ruatpuii chuan pangpar tui a lo pe a. Stevea chuan”Thiannu hei hi Pu zira te in a ni em” tiin a zawt a. Ruatpui chuan amah rawn betu lam chu hawi phei pah chuan “aw..ni e..lo lut rawh enge nita?”tiin aw nem tak chuan alo chhang a. Stevea chuan Ruatpuii a hmuh chuan hmeltha chu a tichiang khawp mai. A hmel a hmuh chiah khan Rfa hmeichhe sawi fo thin ngei Ruatpuii a nih ngei chu a ring nghal a. Stevea chuan”a…eng nilo ve..in in hnuai luahtu te zingah hian Rfa tih hming pu an awm em tih ka hre duh deuh a” a ti a. Ruatpuii chuan Rfa hming a hriat chiah chuan rang tak chuan “aw.. awm e..enge nita..” a rawn ti thuai a. Stevea chuan”a thianpa ka nia..ka rawn tlawh lawk dawn a” a tih chuan Ruatpui chuan” nih tak chu a hnuai chiahah khuan a awm” a ti a. Stevea chuan Ruatpui chu chibai pah chuan “ka lawm lutuk e..Ruatpui” a tih chuan Ruatpuii chuan mak tih hmel tak chuan ” engtin nge ka hming i hriat a” a ti a. Steve a chuan ” nakinah i la hre mai ang” tih pah chuan in hnuai lamah chuan a chhuk nghal a.

Stevea chuan Rfa chu a kawng ka bula ding chuan a call a “hmelchhe pa..i hnawm te hi paih ve ta che..a khah vek tawh hi tawp lutuk mai’ tih pah chuan a off nghal daih a. Rfa chuan Stevea a rawn kal tih a hriat chiah chuan a tlan chhuak nghal a. Stevea lah chuan a lo la barakhaih zui. Zanah chuan an pahnih chuan hlim takin an inkawm a. Stevea chuan Francisa chu hmuh ve a duh a vang chuan Rfa chuan a call nghal a. Rei vak lovah chuan a rawn thleng nghal a. Francisa leh Stevea chu an inpawh nghal em em a. An pahnih chuan Rfa chu an sawi chhe char char lehnghal a. A tuk ah chuan An pathum chuan an bazar kual a. Bazar ve e tilo chuan engmah han leu pawh annei chuang lo. Stevea leh Francisa lah chu an phawk a chhuak a. Sim card leh kawnghren lo zuar ho chu an auh hla han sawi khalh vel chu nuam an ti em em lehnghal a. A chang leh an bul an thlen dawnah “kawng hren nung sa” tiin an sawi khalh thul. Second an zawrh an hmuh reng reng lah chu an thing ve ngei ngei bawk. Thim hma deuh chuan an haw ve thei hram a. Zanah chuan Stevea chuan Ruatpuii chu rim a rawt tlat a. Rfa chuan a hnial nasa khawp mai. Francisa pawh chuan Stevea lah chu alo la thlawp em em leh nghal. In kawt an thleng chiah tihah chuan Pa Zira te nupa inkhawm tur chu an ran chhuak ve chiah a. Rfa chuan lai tak chuan”e..ka pa zir Ruatpuii a awm em le..a..hei..ka thianpa a rawn zin a..hmeichhia min rim pui teh a ti tlat a..han rim pui tur ka hre lova…Ruatpuii rwn rim pui ka tum ringawt a..pawi in ti em lo maw”a ti a. Pa Zira chuan nuih huah huah pah chuan ” awm e…va leng rawh u..hlim deuh khan va in kawm rawh u” a ti a..inkhawm tur chuan an kal nghal a.

Ruatpuii chu a thiante nen party na a kal an tum a. A chhungte an chhuah hun chu a nghak a. Sitting room a tv a en lai chuan kawngka kik ri thawm a hria a. Kawngka lam hawi chung chuan “lo lut rawh”a ti a. Kawngka an rawn hawng chiah chu Rfa chu a rawn pai lut deuh nawk nawk a. A hnungah chuan a thiante pahnih chuan nuih vur vur chung chuan an rawn zui bawk a. Ruatpuii chuan Rfa a hmuh chuan mak a tiin a lai ngei mai.

Rfa chuan Ruatpuii a hmuh chuan tawngna chang pawh a hre lo. An pahnih chuan an inmelh reng a. Chutih lai tak chuan Francisa chu ring lutuk maiin a rawn khuh lui vak a. Rfa leh Ruatpuii lai lutuk chu an hawi sawn rang chiang khawp mai. Ruatpuii chuan “lo thu ru…enge in duh a”tiin a zawt a. Rfa chuan bah niah chuan an len chhante chu a hrilh ve a. Ruatpuii chuan Rfa te beisei lo lutuka an rawn len avang chuan an party tur pawh chu a theihnghilh vek a. A thiannu in a rawn phone chuan anawm samvak loh vanga a kal theih loh tur thu a hrilh a. Party naah chuanva kal ta pawh nise a rilru a hlim tak tak phah dawn chuang lo…bakah a taksa tana tha lo tur a tih phah leh mai mai awm sia. Chubakah a ruk taka a thlakhlelh ngawih ngawih a rawn leng miau a. A tan chuan hmun danga kalsan phal chi a nilo.

Stevea chuan Ruatpuii chu han sawi selna tur leh han chhaihna tur a zawng ngial a..mahse a hmulo chu a ni. Rfa chuan Stevea’n Ruatpuii a chhaih lo chu a lawm rilru khawp mai. Mahse an inkawm rei deuh hnu chuan Stevea leh Francisa chuan amah chu an chhaih reng a. Ruatpuii leh Rfa erawh an tawng tlem dun khawp mai. A khat tawkin an in melh leh zeuh zeuh thin. Chutia Rfa an chhaih reng lai chuan Francisa phone chu a rawn ri a. Francisa chuan “min lo hrethiam lawk…nu ber a ni tlat” tih pah chuan a chhuak zui nghal daih a. Stevea pawh chuan a phone chu phawrh chhuah pah chuan “keipawh min lo hrethiam ve lawk…pa ber a ni tlat” tih pahin Rfa tawng hma chuan rang deuh chuan a chhuak ve nghal daih a.

Rfa leh Ruatpuii chu in be miah lo chuan an thu reng a. Ruatpuii chuan a phone chu a tuai a tuai a. Rfa chuan rilru a lut miah lovin tv chu a melh ve reng bawk a. Ngawi renga a thut lai chuan a phone chu a rawn ri a…Stevea alo nia. Stevea’n “tawng ve ta che..pawn hi a vawt teh mai a nia…hmanhmawh rawh”a tih chuan Rfa chuan “ngawi mai teh..rawn lut vat ula a ni mai” a ti hlut a. Duh ai a tawng ring avang chuan a zak leh hnuhnawh khawp mai. Rei tawk tak an thut hnu chuan a be hmasa ta nge nge a…
“Ruatpui….aa…eng subject nge i lak ve a.?”
“Pol. Sc..history…leh mizo…nangzawk?”
“A in ang chiah a nih chu…kan rawn leng hi pawi viau lo tiraw..”
“Enge a pawi vak ang..”
“A…midang rawn leng turte kan lo tih buai ka hlau deuh mawle”
“I ho e a..inleng ka la nei ngai lo hrim hrim..rawn leng hmasa ber in ni”
“A va lawmawm ve aw…hman zan kha tinge…”
A sawi zawh hma chuan Francisa leh Rfa chu an rawn lut a. Rfa chuan a mood a an luh dawn vela an rawn lut kher chu a ngei ru khawp mai. An ni pahnih lah chuan boruak chu an rawn chawk ho zo vek leh nghal. Rei vak lo an awm leh hnu chuan an haw ve ta a.

A tukah chuan Stevea chu a pa chuan a rawn lama an khawlam pan chuan an haw nghala. Rfa chuan Stevea haw chu a inluahte chu ruak huaiin a hria. Phur lo zet chuan class chu a kal ve a. Second class an lak lai chuan a phone chu a rawn nghawr dar dar a. A en chuan Steve a pa pa Rina a lo ni a. Zawite chuan a chhang a. Zawite chuan a chhang a. Pa Rina chuan hlauthawng aw takin ” Rf..kan haw kha thui pawh kan kal hmain kan chesual a…kei chu na pawh ka nei lem lo ..mahse mama hi a serious deuh a. Nikhaw hrelo in a awm a. Tunah Aizawl kan rawn pan mek..ka rawn hrilh lawk che” a ti a. Rfa Pa Rina thusawi a hriat meuh chuan a zawi nghal vek a. Rang lutukin a bag chu akin class atang a tlan chhuak nghal a. Professor leh students dang ho chuan mak ti takin an en liam ringawt a. Ruatpuii chuan Rfa tlan chhuak thut chu a ngaihtuah rilru khawp mai.

Rfa chuan Francisa chu a call nghal a. An pahnih chuan damdawiin lamah an lo nghak a. Ambulance a rawn thlen chuan an pahnih chuan an pan nghal a. Stevea lawh a rawn harh ve tawh a. An zawn lai chuan thei leh thei loin”hmelchhe pa min thlauh veih chuan i chak lo ngawt ang” a rawn ti tham tiak a. A chhing zui nghal a. An admit avang chuan wardah chuan Rfa leh Francisa chuan an riah pui a. A khat tawk chuan a rawn tawng peih ve a..mahse rei lutuk chu a tawng thei chuang lo. Doctorte chuan a thluakah thi a tlin avang chuan zai a ngaih tur thu chu an lo hrilh a. A tukah chuan Rfa chu a zual leh deuh avang chuan Rfa chu haw pawh haw lovin a awm tlang a. Zan lamah pawh a riah pui leh a. A thianpa na tuara let reng chu a kalsan thei thlawt lo a ni. Stevea lah chu hmasawn lam a pan thei bawk si lo. A tukah chuan Rfa chu a chauh tawh em avang chuan mu hahdam tur chuan a haw ve ta hram a.

Rfa chuan a inluah lam pan tura step a a chhuk chiah chu Ruatpuii nikhaw hre lova lo let reng chu a hmu a. Hman hmawh tak chuan a pawm lawp a. An inah chuan a pawm lut nghal a. Pa Zirate nupa nen chuan damdawiin lamah chuan an kal leh nghal a. Casualty ah chuan lut nghal in ani pawh chu an lo admit ve nghal a. Female ward achan loh avang chuan Stevea awmna ah chuan an admit a. Stevea khum bulah chiah chuan a mu bawk a. Rfa chu haw leh ta lo chuan a hmangaihte pahnih bulah chuan chauh pawh sawi lovin a awm ta zawk a.

Ruatpuii chu a thin chu alo sawngte vek chu niin a thin chu a rang lama thlak chu a ngai dawn a ni. Francisa pawhin Stevea chu a rawn riahpui ve bawk a. Ruatpuii chu a rawn harh ve tawh a. A bula Rfa a hmu chu a thla amuang huai mai. A chhak lawka Stevea mu a hmuh chuan class lak laia Rfa tlanchhuah chhan chu a hrethiam a. Rfa chuan a changin Stevea lam hawiin a thu a…a changin Ruatpuii lam a hawi bawk a. Rfa chuan Ruatpuii chu be lo mahse Ruatpuii tan chuan a bula awm ringawt pawh chu a thlamuang hliah hliah a ni. Rfa chu zan hnih lai a mut tawh loh avang chuan a lo chhing sek a. Doctorin ward a rawn fan lai chuan Feancisa chuan Rfa chu a rawn kai tho a. Rfa pawh chu a rawn thu chhuak ve nghal a. Stevea chuan an pahnih chuan a hui hnai a. An kut a vuan ve ve chung chuan “Francis ka thianpa hi lo enkawl tha viau rawh aw..chuan i nun hluiah khan let tawh miah lo la..hlim takin i lo nung zel dawn nia..chuan Steve ka lawm e aw…nang ang thian ka nei hi ka vannei khawp mai…chuan uluk takin ll in enkawl ang che…chuan i hmeichhe hmangaih saw chhuah miah suh ang che(Ruatpuii lam melh zeuh pah chuan a ti a) chuan doctor he ka thin hi Ruatpuii tan hian ka hlan e…lo in enkawl tha ang cheu aw…ka hmangaih lutuk cheu..vanah ka lo nghak reng ang cheu” a ti tham tiak a. He khawvel hi a chhuahsan ta .

Rfa chuan Stevea chu a awma pawm bei thlawp pah chuan “hmelchhe pa i kal thei lo..a nilo rawn kir leh rawh…i tello chuan he khawvel hi an thutak zo tawh dawn asin…tunge he ka hringnun hi chawk hlim ta ang…hmelchhe pa i la thi thei lo…nang nen hian tih tur hmabak kan la ngah asin..rawn kir hram rawh Steve…rawn kir rawh”a ti chuai raih a. Ward a damlo leh damlo awmpuitu te leh nurse ho te chu an hnuk a ulh tun hlawm mai. A bik takin Ruatpuii chu a tap nasa zual bik khawp mai.

A zanah chuan Stevea ruang chu an hawn nghal a. A tukah chuan an vui zui nghal a. An haw kawng leh an vui laivelte chu Rfa chuan chiang taka hriat pawh a nei lo. A thian tha ber a chan chu a tuarna ve em a ni.

Lehlamah thung chuan Ruatpuii chu hlawh tling takin an zai a. Ni hnih hnuah chuan dam takin an chhuak nghal a. Pa Zira chuan Stevea chu an fanu dam leh theihna a nih avang chuan an khua ngei a ral ve chu a duh avang chuan an chhung chuan Stevea te khaw lamah chuan an zin a.

Francisa chu Stevea an vui tuk chuan an naute a dam loh nat em avang chuan a haw a. Rfa erawh a thianpa a sun chu a reh thei ngang lo a ni. An pa hniha an len kualna velah chuan akal kual reng a. A bik takin an pahniha an hmun ngainat ber phei chu a tlawh ngun zual a. An hmun ngainat ber hi an khuaa tlang pawng sang ve tak phul to teuhna hmun a ni a. Rfa chu chu hmunah chuan a awm deuh chawt a.

Pu Zirate pawh Stevea te khua chu an thlen ve tawh a. An chhungte inah an innghat a. An chawlh hahdam hnu chuan Stevea te in chu an pan nghal a. Stevea te inah chuan an thu deuh reng a. Ruatpuii chuan Rfa chu Stevea te inah hmuh a in beisei teh lul nen a hmu bawk si lo. Zah pawh dawn lovin Stevea u chu Rfa te in awmna chu a zawt chawt a. A hrilh hnu chuan Rfa te in lam chu a pan nghal a.

An in a hmuh hnu chuan a lut an nge lut lo ang tih chu reife a ngaihtuah a. A tawpa tawpah chuan a huaisenna zawng zawng sawm khawmin a lut ta rawih a. Rfa nu leh a nau chu an lo awm a. Rfa erawh a lo awm lo thung a. Rfa nu chuan “tlangah khan a awm leh tawh ni ang..mami hei i u Ruati hi han hruai rawh”a ti a. Rfa nau chuan Ruatpuii chu tlang lamah chuan a hruai a. Rin aia a hlat a vang chuan Ruatpuii chu a chau khawp mai. Tlang an thlen hnu lawk chuan Rfa nau chuan a let san nghal a.

Rfa chuan maimit chhing chung chuan Stevea nena an hla duh ber ‘kar hla thian’ tih chu earphone in alo ngaithla a. Rfa chuan a bula Ruatpuii rawn thu lai pawh hre miah lo chuan “ka thian…kan kar hi a va han hla tawh tak em…nang zawng vanah hlim takin i awm tawh awm si a..kei zawng nangmah ngai in hun ka hmang asin…ngaihzawng ka neih ve hunah pawh min tibuai tu tur ber nang i awm tawh loh chuan tunge min tibuai ve ta ang le”tiin a phun sap a. Ruatpuii chuan a earphone lakthlak sak pah chuan “Keiman ka lo tibuai thin ang che” khi sen sen chung chuan a lo ti a. Rfa’n Ruatpuii a hmu thu chu mak a ti ngei mai.
“Hetah enge i rawn tih ve a”
“Kan rawn zin ve’
“I dam tha tawh a mi”
”I thianpa zarah ka dam tha tawh khawp mai”
“A that hlauh chu…Ruatpui kha thin kha tha takin enkawl rawh aw..thil thalo tih nan hmang hauh suh ang che… ka thianpa khan a uluk teh a nia”
“Teh reng mai nang leh i thianpa zarah ka nun hi a inthlak zo vek tawh…ka lawm lutuk”
“Ka hnenah chuan lawmthu sawi a ngai hlei nem..i tan engmah ka ti hlei nem”
“Rf ka tan hian i hlu a sin vawikhat i bula ka thut a tang jhan eng emaw titakin ka nun hi a awm thin asin…i hmel ka hmuh a piang hian ka nun dan thalo te hi sim ka duh ngawih ngawih zel a sin..nangmah vang hian ka thil thalo tihte hi a ni telin ka sim phah asin..chuan hei i pen hmana ka hawh kha ka pe let tawh ang che…ka hawh rei khawp mai..ka lawm lutuk e”
Rfa chuan pen lak pah chuan a rilru put dan dik tak chu Ruatpuii chu a hrilh a. “Ruatpui ka hmangaih che” hnuai lam en chung chuan a tisap a. Ruatpuii chu a ruk tak chuan a lawm khawp mai. Rei tak chhung a sawi ngam loh chu a rawn sawi hmasa hlauh a. “Kei pawn ka hmangaih che”a ti sap a. Rfa chuan Ruatpuii chu a lamah pawt hnaiin a hmui sen vam hiamah chuan a fawp vawng a. Van lam hawi chhoh pah chuan “ka thian i duh ang ngeiin ka hmeichhe hmangaih chu ka nei ta…i hlim ve ngei ka beisei…vanah kan in tawk leh ngei dawn nia” a tisap a.

Ruatpuii chuan Rfa darah chuan a lu a nghat a. Rfa chuan a kawnga lo kuah chung chuan tlai ni tla tur chu an thlir liam dun ta a.
               THE END

Posted in Fiction, Literature, Thu leh Hla | Tagged , , | Leave a comment

NGAIHTUAHNA TI THUITU THLANLUNG ZIAK by Harmachis Arman

       Ka beisei aiin ka bungraw phurh chu ka pe fel hma a, darkar khat em pawh an khua ah chuan cham lovin ka tlan kir leh ta nal nal a. Hma taka in thlen chu ka duh tho nain ka tih thanloh thil a nih avangin, ka chhungrilah engemaw hian muang chang deuh turin min ngen tlata hriatna ka nei a. Ka hma lam km 3 velah chuan khaw pakhat, in 200 pawh tlinglo tur hi a awm a. Kawngsir zau tha lai tak maiah ka pik up sen chu ka hung fel sauh sauhva, “Ti hian thianpa, lo ding rih lawk rawh aw,” ka ti a, motor atangin ka chhuk nghal a.

Ka dinna piah maiah chuan Hlaikung, upa tawh tak tur hi a ding a. Mihring angin tawng thei se, a thil hmuh leh tawn tawh sawi tur a ngah hlein ka ring a. Chumi thlang lam chu phul titih deuh hi a ni a, chutah chuan kal ka chak ta tlat a. Ka pan a, ka kal ta nghal a. Thing, a hming ka hriatloh, fit 10 vel chauhva sang hi an ding tawi bam hlawm a. Thlifim lo thaw chuan min rawn chhem a, am takin ka hip vang vang a. Hei hi a ni lawm ni Zo thlifim chu tiin ka ngaihtuah a. Hmun nuam leh mawi ka tihte apiang mai hi ka fb thiante hmuh ve atan hian ka it em em zel a, thla ka la mawlh mawlh a. Mahse, heng ka thlalakte hi in ka thlen a, facebook a ka luh hian ka post leh tak tak chuanglo, a chhan chu, ka fb thiante tan hmuhnawm leh mawi a ni ve vek dawnlo a ni tih ka hriat leh hnuhnawh thin vang a ni.

Thang pik deuh ka tawn a, tlema zawl hi a lo awm a, chutah chuan lungphun, chher pawh chher mam vakloh hi a lo inphun a. Pat ekin a bawm nial tawh a. Ka chemte chuan ka han ziat fai nawk nawk a. A thu inziak chu ka chhiar thei ta a.

LALHMUAKA, K.28
      Hetah hian a taksa chu phumin a awm a, a phumtu leh thlah liamtu chu keimah chauh ka ni. A thih hnuah vanrama kal a beisei a, mahse a kal ngei dawn a ni tih a sawi ngamlo. A hmangaih tak, amah hmangaih em emtu nen an inneih a rem loh avangin engmah a ei thei lova, pumpui na a nei a, fam a chang ta.

                           Phuntu
                       Ramnghaka
                         A thianpa

Lungphun chu uluk leh dim takin ka tifai zui a, a kiang vela hnim te chu ka thlo fai ta vek a. A hma lama lungphek fit hnih bial vel tur inphahah chuan ka thu a, Ramnghaka chuan a thianpa rilru leh ngaihtuahna te, a phurrit te chu chiang takin a hriatpui a ni ang tih ka ring a. “A thih hnuah vanrama kal a beisei a, mahse a kal ngei dawn a ni tih a sawi ngamlo,” tih a lungphuna a ziah ngam danah Lalhmuaka thih hma hian thih hnu piahlam thlenga an beisei chu an sawidun a ni ngei ang tih ka ring a. Lungphun (thlanlung) inziakah chuan a mawi ber ni hialin ka hre ta a.

Thlanlunga thuziakah hetiang ang hi ka la hmu ngai lo. Thlanlunga chuang tam deuh bera ka hriat chu, “Tunah tapin then mahila, Lawmin kan tawk leh ang,” tih hi a ni a. Thuziak mawi tak a ni, mahse kan risk huai mah mah em tiin ka ngaihtuah phah ta a.

Lawm taka tawh leh kan rin leh kan beisei, keimahni ngei pawh lawm taka Chhandamtu kianga awm tura kal kan inbeiseina hi, ka puangin kan sawiin kan ziak huai lutuk em aw tiin ka ngaihtuah a. Kan tisa damlaini te a liam rual hian kan thlarau chu kan taksa atangin a chhuak ang a, fel leh tha leh ring dik inti tak chung si hian, Mitthi khua, na tak tuar reng renga awmna ah hian kan kalin, lawm taka tawh leh kan beiseite nen hian lawmna reng reng awmlohna, hrehawmna sawi hleih theihloh tawrhna hmunah kan intawk zawk mai angem ti tein ka ngaihtuah a. Lungleng leh khawhara, anmahni ngai em ema kan awm lai leh Chhandamtu kianga min ngai miah lova nuamti taka lenga kan ngaihte hi hrehawm rapthlak tak tuar reng rengin an thlarau chu a awm zawk ang a, keini damlaite ngei pawh kawng dik tak, Bible in a sawi chu zawh ngei tura min duhzia thu hi an au pui lawm lawm zawk mai angem ti tein ka ngaihtuah bawk a. Chuvang chuan he thlanlunga thu inziak hi mawi ka ti tawlh tawlh ta mai a.

A hmangaih tak, aman a duh em em, tudang zawng aia a thlan chu nupuia neih a duh a, mahse hmeichhia chuan a duh ve lova, midang a neih san ta a ni lo va, hmeichhia pawhin a duh em em a, a hmangaih a ni tih a thlanlung ziak atang hian a hriat theih a, mahse, ‘an inneih a remloh avangin…’ tih inziak hian thu tam tak, thil tam tak a fun telin ka hria a. A remlohna chhan chu engnge ni ta ang? A mipa chhungten an mo tur chu an iai a, an duhlo nge a hmeichhe chhungten a mipa chu an makpa atan an duhlo ni ang? A chhan chu engpawhnise, chutianga an inneih a rem taklohna chuan Lalhmuaka nun chhungril chu a khawih na ta em em a, chaw a ei hlei thei lova, chuvang chuan a pumpui (taksa)-in a tuar ta a, tichuan, a thih phah ta hial a ni tih chu thudik tak chu a ni ta a ni.

Chutiang taka hmangaihna avanga tuartu chu he, tuna ka thut mekna hnuai fit tlemte maiah hian zalhin a awm chu a ni si a, a van zahawm em. Ngatinge an inneih a remloh? Mipa leh hmeichhe lam chhungte hian, inhmangaih mekte nun leh an hlimna tur ngaihtuahlo hian, ngatinge an hmakhua ngai inti hian an tana tha zawk tura kan ngaihah kal tir kan tum a, awmtir kan tum thin? Chu chuan a ni lawm ni mittui tam tak sawm chhuak a, mi tam tak nun beidawng leh hrehawma siam ṭhin a, mi tam tak a hun hmaa thihna a hruai lut thin chu ni!

Chutiangte ka ngaihtuah lai chuan ka chung vansang takah muvanlai a rawn kawkkawlek (hram) lauh lauhva, chu chuan ka ngaihtuahna chu kum engemaw ti liam tawhah a pawt kir vawn vawn a, “Mate,” min titu sakhmel leh sakruang te, a mitmenga min hmangaihna lo lang, tuma hmuh ve loh te thlengin….ka insum zo ta lova, ka hriat ngailoh Lalhmuaka ruang zalhna chunga lungphek chunga thu chungin, “Mate, ka van ngai che em. I tello chuan ka nun hi a kim ngai dawnlo a nih hi,” tiin ka mittui chu ka dang kir zo lo leh ta nge nge a. Lalhmuaka leh a hmangaih nula lainatna leh ka Matei ngaihna chuan min rawn tuam a, ka mitah chhum a lo zing a,ka khaw hmuh a fiah lova, muvanlai kawkkawlek mek chuan ka khawharna chu a rawn belhchhah a, hnemtu nei lovin ka tap leh ta a.

Ramnghaka hi khawiah nge a awm ang ti tein ka ngaihtuah zui a. Lalhmuaka thlanlunga a thuziak hian ka ngaihtuahna a hneh a, Lalhmuaka te chanchin kimchang hriat chian min tichak zual a. Kei, Zoram dung leh vang nitina hrut vel thintu hian Lalhmuaka chunga thil thleng ang chu tuar ve lo mah ila, famchansan dinhmuna ding ka nih avangin a tawnhriat ang engemaw chen chu ka tawmpui ve phakin ka ring a ni.

Tlai khua a ngui ta. Zawlkhawpui chu km 75 a hla a la ni. Zawi muangin chu thlan aṭang chuan ka kal sawn a, kawngsira ka tellova khawhar awm taka ding ka pik up sen lam chu ka pan a. Mittui la parawl teuh chungin ka tinung a, thatho lo zetin Zawlkhawpui lampanin ka tlan ta a.

Posted in Literature, Thu leh Hla, Thu Ngaihnawm | Tagged , | Leave a comment

MIZORAMAH SIALSIR AN CHAWL MEK

Tunlai hian Khawvel a Sava pem thin (migratory bird) zing a pemthui ber pawl a an sawi, Sialsir (Amur falcon) te chu Mizoram hmun hrang hrangah an chawl mek a, heng Sava te hian, Northern China leh Siberia atang te in Arabian Sea thlawhkhumin Southern Africa an pan leh dawn a ni.

image

Tuifinriat chung, mel sang tam tak thlawhkhum thei tura chakna (energy) an neih theih nan tunlai hiam Mizoram hmun hrang hrangah leh NE India hmun thenkhat ah an chawl mek a, heihi tumahin tina/ nghaisa/kap/that lo turin kan in ngen a ni e.

image

Heng Sialsir /Amur Falcon te hi sava danglam bik an ni a, India ramah chuan keini leh Nagaland ah deuh chauh hian a hmu thei leh an chawlhna deuh bik kan ni awm e, theihtawpin i humhalh ang u.

Mizoram hian Mamit District hi an chawlhna pui bet anih rin a ni.

Heng nungchate that a, sawisa an awm chuan, Dan bawhchhe tute chu Wildlife Protection Act, 1972 hmangin Unbailable a hrem theih an ni dawn a, i fimkhur ang u.

Kan ramsa leh ramngaw te hi i humhalh zel ang aw. Mizoram a ram ngaw leh nungchate hi nang leh kei hian kan humhalh loh chuan tu dangin nge min humhalh sak chuang ang le?

Issued by,
DFO, Mamit & Wildlife Warden

(He thu hi DFO, Mamit thuchhuah a nih rualin Amur Falcon te hi tunlai hian Mamit-ah chauh nilo, Mizoram hmun hrang hrangah hmuhtur an awm avangin a thu hi tlem kan siamrem hlek a, thuneitu, thuchhuah siamtute hriatthiamna kan ngen e. –MSR Admins)

Author : Kiddy Vanchhawng

Posted in Zoram History | Tagged , | Leave a comment