VANTAWNGKHAWHTHLA SAN ZAWNG FEET 750 NIA KAN HRIAT THIN KHA FEET 324 ZAWK A LO NI – ZOTREK

• Vantawng Khawhthla san zawng dik tak.
• Vantawng an teh tha.
Zotrex Adventure Club hruaitute chuan 13th July, 2017 chawhnu dar 2:30 khan Aizawl Press Club-ah thuthar thehdarhtute kawmin Mizoram tuikhawhthla sang ber Vantawng khawhthla san zawng, feet 750 (Wikipedia ah feet 751) nia officiala kan lo hriat thin kha a dik lo tih an sawi.

Thuthar thehdarhtute an kawmnaah ZOTREX Adviser Pu David Zohmangaiha chuan “tunhnaiah Khawiva Khâm (Tuikhawhthla),
Kau Tlabung (Khawhthla Sang),
VantawngKhawhthla te chu a san zawng nia kan hriat leh kan pawm zirlai buah te hial kan zir chu a dik famkim lo niin kan hria a, mithahnem ngaite sum thawhkhawm hmangin a hmunah uluk takin kan teh tha leh hlawm a, tunhmaa kan lo hriat thin dan nen a in ang lo hle a ni” a ti.

Zotrek Adventure Club Secretary Tv. Malsawmdawngzela chuan Mizoram Tuikhawhthla sang bera sawi thin Vantawng khawthla chu Mission Veng Youth Adventure Club te nen tangdunin Jan 6-7 khan an teh thu sawiin, hei tum hian mi 37 an thawk chhuak a, Mi 29 uai thlain Vantawng khawhthla a tumkhata uai thla tam ber Record an siam tih a sawi. Hemi tuma an hrui hman 600 ft vel atanga an chhut dan chuan Vantawng khawhthla san zawng 229 m (750/751 ft ) tih hi dik theiin an hre ta lo va. Uluk zawk leh chiang zawka teh tul an tih avangin an teh tha leh ta niin a sawi bawk.

Zotrek Adventure Club Secretary chuan “Kan teh nawn leh naah a hrui leh Altimetre hmanga kan tehna atangin Vantawng Khawhthla san zawng nia hun rei tak atanga kan lo pawm thin kha a lo dik lo tawp mai tih kan va hmuchhuak ta a. He khawhthla san zawng hi 99 m (324.8 ft) a sang a lo ni” a ti.

ZOTREX Secretary chuan “Vantawng khawthla san zawng kan teh atanga kan data neih hi kan History ti danglam dawrh thei a lo ni tlat mai a. Tunah hian 750 ft tih a nih avangin India rama Tuikhawhthla Sang 10 na luah mek tu a nih laiin a san zawng hi a lo dik si lo. Feet 750-a sang nia sawi hi khawi atanga lo chhuak nge tih hriat tumin Zotrek leh Mission Veng Youth Adventure Club te chuan kan zawh kual pawhin tuman an hre lo a ni” a ti bawk.

Zotrek Club hruaitute chuan kum 2015 March ni 4 khan Kau Tlabung (Khawhthla Sang) kan lo teh tawh tih an sawi a. He Khawhthla Sang hi Hydel Project atana Tui khuah a nih tak hnu hian kumtluana tui khawhthla a ni ta lo va. Fur tui tam lai chauhin tui khawhthla hi hmuh tur a awm tawh avangin Tuikhawhthla tia han chhal hleih theih a ni tawh lo va. A khawh thla hi chhawrdawh awm lo a ni a, metre 120.1 feet 394.7 a sâng a ni. A san zawng hrim hrimah chuan Kau Tlabung (Khawhthla Sang) hi Vantawng khawthla Mizorama tuikhawthla sangber nia kan hriat aiin feet 69.9 in a sang zawk a ni an ti.

Zotrek Adventure Club chuan Mizorama Pûk te, Khâm te, Tlâng te leh Kan Historical Place te dinhmun dik tak hi zirchian a, Document fel tak nena chhinchhiah vek tumin hma an lak mek thu an sawi.

Author :    

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

VANTAWNGKHAWHTHLA SAN ZAWNG FEET 750 NIA KAN HRIAT THIN KHA FEET 324 ZAWK A LO NI – ZOTREK

• Vantawng Khawhthla san zawng dik tak.
• Vantawng an teh tha.
Zotrex Adventure Club hruaitute chuan 13th July, 2017 chawhnu dar 2:30 khan Aizawl Press Club-ah thuthar thehdarhtute kawmin Mizoram tuikhawhthla sang ber Vantawng khawhthla san zawng, feet 750 (Wikipedia ah feet 751) nia officiala kan lo hriat thin kha a dik lo tih an sawi.

Thuthar thehdarhtute an kawmnaah ZOTREX Adviser Pu David Zohmangaiha chuan “tunhnaiah Khawiva Khâm (Tuikhawhthla),
Kau Tlabung (Khawhthla Sang),
VantawngKhawhthla te chu a san zawng nia kan hriat leh kan pawm zirlai buah te hial kan zir chu a dik famkim lo niin kan hria a, mithahnem ngaite sum thawhkhawm hmangin a hmunah uluk takin kan teh tha leh hlawm a, tunhmaa kan lo hriat thin dan nen a in ang lo hle a ni” a ti.

Zotrek Adventure Club Secretary Tv. Malsawmdawngzela chuan Mizoram Tuikhawhthla sang bera sawi thin Vantawng khawthla chu Mission Veng Youth Adventure Club te nen tangdunin Jan 6-7 khan an teh thu sawiin, hei tum hian mi 37 an thawk chhuak a, Mi 29 uai thlain Vantawng khawhthla a tumkhata uai thla tam ber Record an siam tih a sawi. Hemi tuma an hrui hman 600 ft vel atanga an chhut dan chuan Vantawng khawhthla san zawng 229 m (750/751 ft ) tih hi dik theiin an hre ta lo va. Uluk zawk leh chiang zawka teh tul an tih avangin an teh tha leh ta niin a sawi bawk.

Zotrek Adventure Club Secretary chuan “Kan teh nawn leh naah a hrui leh Altimetre hmanga kan tehna atangin Vantawng Khawhthla san zawng nia hun rei tak atanga kan lo pawm thin kha a lo dik lo tawp mai tih kan va hmuchhuak ta a. He khawhthla san zawng hi 99 m (324.8 ft) a sang a lo ni” a ti.

ZOTREX Secretary chuan “Vantawng khawthla san zawng kan teh atanga kan data neih hi kan History ti danglam dawrh thei a lo ni tlat mai a. Tunah hian 750 ft tih a nih avangin India rama Tuikhawhthla Sang 10 na luah mek tu a nih laiin a san zawng hi a lo dik si lo. Feet 750-a sang nia sawi hi khawi atanga lo chhuak nge tih hriat tumin Zotrek leh Mission Veng Youth Adventure Club te chuan kan zawh kual pawhin tuman an hre lo a ni” a ti bawk.

Zotrek Club hruaitute chuan kum 2015 March ni 4 khan Kau Tlabung (Khawhthla Sang) kan lo teh tawh tih an sawi a. He Khawhthla Sang hi Hydel Project atana Tui khuah a nih tak hnu hian kumtluana tui khawhthla a ni ta lo va. Fur tui tam lai chauhin tui khawhthla hi hmuh tur a awm tawh avangin Tuikhawhthla tia han chhal hleih theih a ni tawh lo va. A khawh thla hi chhawrdawh awm lo a ni a, metre 120.1 feet 394.7 a sâng a ni. A san zawng hrim hrimah chuan Kau Tlabung (Khawhthla Sang) hi Vantawng khawthla Mizorama tuikhawthla sangber nia kan hriat aiin feet 69.9 in a sang zawk a ni an ti.

Zotrek Adventure Club chuan Mizorama Pûk te, Khâm te, Tlâng te leh Kan Historical Place te dinhmun dik tak hi zirchian a, Document fel tak nena chhinchhiah vek tumin hma an lak mek thu an sawi.

Author :    

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

SIPAI HUAISEN SAIHNUNA-Andy K Zarzoliana

Mi huaisen leh mi dawizep inkar hlatzia hi sawiin a siak awm lo ve. Mi huaisen a dam khawchhuah hramna hmunah mi dawizep chu vawi tam tak a thi hman thin, an lo ti a. Tin, mi dawizep chu a hnuk chah hmain vawi tam tak a thi hman țhin, an lo ti hial reng a ni.

Dawizepna hi hlauhna ațanga lo irh chhuak a ni a, hlauhna zawng zawng deuhthaw chu thih hlauhna ațanga lo chhuak vek a ni an ti bawk.

Amaherawhchu, thih hlau lo nazawng mi huaisena chhiar an ni vek thung si lo. Mi huaisen chuan thil hlauhawm, buaina leh harsatna a lo thlenin tlanchhiatsan mai lovin a lo hmachhawn thin a, hlawhtlin chang a nei ang bawkin hlawhchham chang pawh a nei thin. Mi huaisen chuan remchang nghak lovin remchang a in siamchawp a, huaisen takin a hmachhawn mai țhin a ni.

Ruantlang Khaw dintu Saingura leh Thangkimi te fapa, Saihnuna chu feet 5.3 vela sang a ni a, sa nghet tlet tlawt leh pa inphut mawi tawk tak a ni a. Rawlthar a rawn ni chho va, a pumrua a tang rengin thahrui leh fuat ngah mi tih a hriat hliah hliah a. Thlanlaih, inbuan leh mizawn nikhua reng rengah amah aia pumraw lian leh khauhkhah hmel zawk pawh zam hlek lovin a bei chat ngam zel mai a. Inbuan, inchai leh infiamna lam hawi reng reng chu a thiam em em vek mai a ni. A huaisen ang bawkin tlawm a ngai hle a, a țhiante pawhin an thlamuanpui hle a ni.

Kum 1940 chho atang khan Lusei tlangval tam tak chuan Burma sipaia tan an intihhmuh hlawm a. Thingtlang loah thosi leh vaihmite kara tuthlawh hum nilen ngawt ai chuan Burma sipaiah han țan a, ral rama silai hum nilen chu an thlang zawk a ni ngei ang. Kum 1943 a lo herchhuak a, Lusei tlangval tam tak chu Burma sipaia tang turin an chho hlawm a. Tlangval țhenkhat chuan an chhungte phal lo chung chungin zanah an put ru a. Țiau lui kanin Chin hills tlangdung an lawn liam a, zawlkinah chhuk thlain kawlphaia Mizo khua Myohla (Indaikung) Pingkhung, Tuivar leh Tahan khuaah te an innghat hlawm a. An chhungte lah chuan hel tamna hmun Burma ramah dawmhlumtu nei lo leh chin hriat lohin an han thi bo vel mai mai ang tih an hlau si a, an rilru a hah thei em em mai a ni.

Nu leh pa țhenkhat chuan Burma sipaia luh tum an fapa tlanbo umzuiin Burma ram chhungah an lut thawr a, vannei fawr deuh chuan an fate an hruai leh leh thei hram a; mahse, mi țhenkhat an fate sipaia lo lut hman tawh, hlawhchhama kir leh pawh tam tak sawi tur an awm a ni. Tunlai angin Motor leh lirtheite a la awm ve si lova, Lusei hill atanga Burma ram kawlphai thleng ke ngata han chhuk chhoh chu thil awlai tak zawng a ni hauh lovang le!!

Kum 1945 a lo herchhuah chuan, Ruantlang tlangval Saihnuna pawh Burma Sipaiah a lut ve ta a, 3rd Chin Rifles ah a awm a. Hetih hunlai hi Burma sipaia Lusei tlangvalte (Mizo) an luh hnem lai ber a ni awm e. Chin Rifles-a Lusei tlangval te chu an huaisenin an rorum hlawm hle a, Lusei sipai tamna Battalion chu Battalion huaisen tia sawi an ni ngat țhin.
Burma ram chuan Jan 4, 1948 ah British sorkar atangin Independent a hmu a; mahse, Burma ram zalenna hmu thar ve hlimte chuan ram chhungah hel pawl hrang hrang leh misual rual tukdai tur a ngah nghal pang mai a. A bik takin Karen hnam hel pawl KNDO chu an huhang a nain Burma ram chu Rangoon sorkar tih hial khawpa dinhmun derthawngah a dah hman tep a, Burma sawrkar chu a buai ru kher mai. Independent a hmuh atang khan tualchhungah raldo nei nghalin nasa takin a buai pang mai a. Karen hnam te, Communist party te, Alanni leh Alanphyu hel pawlte an awm a. Kawl ram hmun hrang hrangah nasa takin buaina a chhuak a. Heng hel pawl leh sipaite chu an inkap reng mai a ni. Kawl ram Independent hlim atangin sipaite chu raldo reng rengin an awm a ni ber mai.

Burma rama hel pawl huhang ngah ber leh che na ber KNDO chu kum 1949 January thla atangin an hel tan a. An indin phat atang rengin an che na em em nghal a, April thla a lo thlen meuh chuan Maymyo, Mandalay, Sagain leh Nyaung Lay Bin khawpui thlengin a la fel hman der mai a ni!

Tualchhung sanghar leh a ruka mi ar phil hmangho leh suamhmang mi tawrawt, a rumra thei ang ber a che thin ho khan KNDO chu an rawn zawm ta bawk a. Anniho hian Kawl sipai chu tunhma atanga an hmelma kumhlun a nih avangin Kawl sipaite chu an dim lo ngiang mai.

KNDO hel pawl chu ramhnuaia chetla thang tih takah chhun leh zan angkhat rengin an hmang a ni ber a, hlau nei lo ang maia invaivung thiam an ni a. Ramhnuai khawteah Burma sipai nen an inkap fo va, tlanchhe ngai lo ang maia inti paukhauh thiam an ni bawka Burma sipai pawh an that hnem ngiang mai. Burma sawrkar chuan a ramchhunga hel pawl tuang tichhah leh ngeng deuh nia a hriat apiang chu hmeh chimih hmiah hmiah a tum bawk a, chuvang chuan sipaia tang duh apiang chu a pawm hmiah hmiah mai a. Chuvang chuan Luseiho tan pawh sipaia luh a awlsam phah reng a ni.

KNDO Hel pawl chuan tualchhung mi puakphur atan an la nasa hle thin a. Mahni thiante phatsana hektu chu dam tlakah an ngai lo a, an mi leh sa pawh an that mai thin a ni. KNDO ho chuan Rangoon lak tumin a inpuahchah mek tih Burma sawrkar chuan a hriat veleh a rang thei ang bera an ruahmanna tih khaihlak tumin a che chhuak ve nghal zat a. KNDO rallian lo dang tur leh an khawpui lakte lak letna tur chuan zan dar 9 hnu lama duty turin Lusei tlangvalte chauh a thlang chhuak a. Inbiak pawhna zawng zawng signal/wireless vuan turin Lusei sipaite a ruat nghal vek bawk a ni. Chauk wireless office-ah te,Yinan Chaung wireless office-ah te Lusei sipai an dah zel a. Inbiak pawhna reng reng chu Lushai/ Mizo tawng veka hman a lo nih tak avangin KNDO ho chuan Burma sipaite thu-inthawnte an hre thei lova KNDO te chan a chhiat phah nasa hle a ni.

Karen ral lian mai bakah, Burma Communist Party pawh beih tham fe an la awm, chumai bakah misual ralthuam hlauhawm tak tak keng nuai chimit tur pawh tih tham fe an la awm cheu bawk a. Burma sorkar tan chuan mutmawh hnar mawh a ni lo thei lovang. Hetih hun laia Burma sipaia tang Lusei sipai te chu chawimawi tham leh fak thamin Burma ram dam khawchhuah nan thi leh thau pawlhin an bei a. Ram tana an thawhrimna te chu Burma sorkarin a hre renga Burma Army-a tang hnam hrang hrang zingah an tlem zia ngaihtuah chuan Chawimawina (Millitary Medal) dawng hnem ber an ni hial ang.

Karen helho chuan ram an lak tak duai duai avangin Burma sorkar chu a lu a hai hle a. 3rd Chin Rifle-ho chu Karen helho bei tur sipai 200 an thawk chhuak nghal a. Saihnuna te ho chu Loikaw biala Alen khuaah nasa takin helho nen an inkap a, sipai 50 laiin nunna an chan a, sipai 70 lai an hliam bawk a ni. Hemi țum hian thim hlim atanga inkapin zing khawvar thlengin silai a puak awl lo va, sipai lam chu an chet fuh loh avangin a thi bangte chu ral kutah an awm ta a ni. Hel kuta an awm hnu chuan sipai lal, bel kai chinte chuan hel kut tawrh an hlauh avangin an bel chu bel ngam lovin an pawt thla vek a. Lusei sipai Saihnuna erawh chu bel khat chauh ni mah se a bel chu a pawt thla ve duh miah lova, a bel lui zel mai a ni. Chuvang chuan hotu bera ngaih a nih phah ta nghe nghe a. A huaisen vangin a thiante mi 50 lai mai chu a hote an lo ni ta a ni.

Saihnuna leh a hote chu helho kutah thla ruk ngawt an tan hnu chuan, vanneih asiamin helho chuan an battalion-ah an kir tir leh vek mai a. 3rd Chin Commanding Officer chuan Saihnuna huaisen zia chu hre rengin, bel hnih (Corporal) ah a kaitir ta a ni.
Hemi țuma Karen rallian laka Burma ram chhan nana Lusei sipaite huaisenzia leh thawhhlawkzia chu hnam dang sipaite mak tih a tling hial a ni.

July 14, 1949 khan Burma sipaite chuan Daido khawpui an bei a, hemi țum hian Saihnuna pawh a che na pawl a ni a, a țhiante an bihruk vek hnuah pawh a țhiante chhan nan a ding fal nalh a, ralin a kianga thingkung chawnpuar tia tia an rawn kah hek hlawk hlawk pawhin zam miah lovin huaisen takin ralho chu a bei ngar ngar mai a ni. Saihnuna huaisenzia an hotuten an hriat chuan mak an ti hial zawk a ni.

Saihnuna te Daido khawpuia an inkah țum hian ralin a awm dinglamah an kap fuh a; mahse, vanneih a siamin a thi lo hlauh a, a dam leh hnu hian Thurah (Military Cross) chu a huaisen em avangin a vawi khat nan a dawng ta a ni. A thiante hnenah, “Karen ral kah hlum zawh loh ka ni” tiin a fiamthu thin a ni. Ralin an kahna avang hian a duh chuan Medical Pension pawh dil thei dinhmunah ding mahse, Sipaia la tan zel chu a thlang ta zawk a. A sipai tanpui leh a chanchin hriate chuan Saihnuna hi an ngaisang em em a. A huaisenzia hi hahipin an sawi thin a ni.
Lusei sipaite chu an huaisenna leh remhriatna vangin Burma army chawimawina sang ber Aung San Thuriya dawng tlaka huaisen awm mahse recomendation chungchangah block-tu an awm thin vang maia dawng awm lo chauh an ni a; itsikna tam tak karah Thiha Thura, Thura leh Thuyegong chawimawina dawng an awm nual tho a ni. Abikin, hel pawl donaah Lusei tlangvalte huaisen zia leh an contribution that zia chu Burma war office ah dah that vek a ni.

Lusei sipaite chu an rinawma an huaisen avangin sorkar pawhin a duhsak bik hle a. Priminister U Nu-a hun lai khan, Burma ram sipaiah Luseite mi tam tak an luh avangin, U Nu-a hnenah India sorkar chuan “Ka ram mi tam tak, Luseite sipai atan i ru” a ti tawl mai a. U Nu-a chuan “Lusei sipaia tangte hi India mi ni lovin Burma rama Luseite an ni zawk” tiin a chhang let a. Lusei sipaia tangte huaisenzia leh rinawmzia chu hnam dang sipaite hrilhfak a tling hial a ni.

Ni 15, Aug, 1955 a lo herchhuak a, Thathon District, Sittaung lui hnar, Kayuai khuaah Saihnuna te leh hel pawl an inkap chiam mai a. Zing var hma atanga inkapin tlai lam unau hmelhai thlengin silai an la hmet puak țhuai țhuai a. Ral lam pawh an thi teuh nghe nghe a. Khua a thim fel a, leng len hun vel atangin silai a puak leh awn awn a, tlaivar thakin an inkap chhunzawm a.

Saihnuna leh a hote chu thlawhhma leilet phaizawlah an lut hlawm a, chu chu helho chuan an chhak tlang chung atang chuan chiang takin an rawn hmu a. Saihnuna leh a hote thlawhlaia an kal lai tak chuan vawilehkhatah helho chuan an rawn kap ta chiam mai a, anni pawh chuan hnungtawlh hauh lovin theihtawpin an kap let ve a; mahse, rei fê an inkah hnuah an hotu ber Saihnuna chu a khupah tak an rawn kap fuh ta sawk mai a, a kal thei ta hauh lo mai a. Theih tawpin a hote chu tha thlah lo turin a fuih sauh sauh reng a.

Thlawhlai inphenna tur awm lo ngang a ni a, buh phun hlim rawn nung chho tir karah silaimu a leng fua fua reng a. Helho chu an rawn hnai zel a. Bialtlang fai hun karah Saihnuna chuan a hote chu insaseng turin a au tuar tuar a. Helho chu an rawn pung zel a, Arm tha pui puiin Saihnuna te chu an rawn ruan ulh ulh reng a. Nakinah chuan, Saihnuna chu a hote chuan ‘I tawlh kir mai ang u, I hliam na si’ an han ti a; mahse, Saihnuna chu a tawlhkir duh reng reng lo va, a insehruh zual sauh a, “An vaiin kan chimih pak tur a ni,” a ti tlat mai a ni. Nakinah chuan a hote chuan a thlemin an thlem ta a.

Chutia an thlem takah chuan, Saihnuna chuan, ‘ Naute u, in him theih nan tawlhkir ula, kei chuan theihtawp chhuahin ka lo dang ang a, ka lo thih chilh ang e’ a ti ta tlat mai a. Hmun ralti leh ral ram a ni a, duh nise a hote a inven tir thei chiang kher mai. Mahse, mi huaisen Saihnuna chuan, mi huaisente zinkawng tawp dan angin, mi venhim chawpa dam khawchhuak nih aiin mi dangte ven him nana mahni nunna ngei chan chu a thlang zawk a ni ngei ang. A hote tawlhkir chu hliampui tuar chungin a lo veng tang tang a, ral rawn thleng hmasa a piang chu a lo kap thal tawp tawp mai a. Mahse, hmelma lam chu an tam tual tual a, an kah rawn luai luai a ni ber mai.

A hote hmun him lai chinah an insaseng fel ta tihah ralho chu a chimin an rawn chim huk mai a, Saihnuna awmah chuan silai mu hian a rawn deng ta dawt mai a, amah pawh a nghing lawih nghe nghe a. A awmah bawk chuan silaimu dang pakhat a rawn lut leh ta zawt mai a, chu chu silaimu pathumna chuan a rawn zui nghal bawk a. Silaimu pathum zet a awma a inphum tak hnu chuan mi huaisen Saihnuna chu a thingthi rawp a, a silai han hmet puak leh turin theihna reng a nei tawh lo.
Sipai huaisen Saihnuna chuan, Thathon District, Kayuai khaw kianga leilet phaizawlah a khupa hliampui tuar chung leh a awma silaimu pathum ngawt lut chungin a hote venhim nan a nun a lo hlan ta a ni.

Mi huaisen Saihnuna ruang chu Thathon khawpuiah an vui liam a, an C.O chuan Saihnuna chu a ui em em a, “Ka hote zingah Lusei mi huaisen Saihnuna a lo awm hi vannei ka intiin ka inchhuang a, chutih rualin hetiang mi huaisen leh mi bik ka chan ta mai hi na ka ti a ni, amah anga mi huaisen leh tlawmngai hi ka damchhungin ka tawng leh tawh kher lovang” a ti hial a, mi huaisen Saihnuna an vui ni chuan a tap tlawk tlawk mai a ni.

Saihnuna hian a huaisen lawman vawihnihna Thora (M.C double Bar) chu a thih hnu hian a dawng leh ta a ni.

Sgt. Saihnuna chu Myanmar Alin chanchinbu ni 11, April, 1979 a chhuak phek hmasa berah chuan Myanmar Lalber Pu Ne Win-an Saihnuna chu Pasalthate chawimawina sang ber a hlan tiin an chhuah uaih uaih mai a. Chawimawina hi a nupui Daw Khin Aungi, Sabudaung khua, Hlegu bial hnenah chuan hlan a ni ta a ni. He chawimawina hian rangkachak a keng tel a. Tin, a nupui hian pasal dang a neih leh hnu pawhin, Saihnuna pension sum hmuh hi ‘Two Life’ a nih avangin Saihnuna nu Thangkimi, Champhai Ruantlang chuan a thih hma Ni 22, Aug, 1981 thleng a ei zawm leh a ni.

Japan ral len laia America sipai huaisen Private H.Moon-a nen Saihnuna huaisen dan hi a inang hle mai a. Japan in Burauen Airport Trench khur atangin America sipai te chu duh tawkin an lo kap a. Sipai huaisen H.Moon-a chuan hliam tuar chungin grenade in a vawm a, a puakrangin a tlir zui zel bawk a, Japan sipai pui tura rawn kal sipai platoon dang rawn kal sipai 18 lai mai chu amahin a lo kaphlum pak mai a. Chutah, boruak a ralmuangin a reh ta duk mai a. Mahse, a rin loh lam atangin Japan sipai pakhat chuan a rawn veh hriau hriau a, hmun leh hmunah H. Moon-a chu a rawn tlir chiam mai a. Private H.Moon-a chu a boral ta a ni. Ani pawh hi a thih hnuin Military Cross chu Sorkarin a pe a.
Saihnuna leh H.Moon-a hi ral thih chilh an ni a. Japan hoin an sipai huaisen bik, Kamizake an tih zingah an pahnih hian telhin, pasaltha (Samurai) zingah an chhiar tel a ni.

“Mi huaisen te chu indona a hnehna chang ziah te hi nilo in, indona hmachhawn ziah thin te hi an ni.

KNDO ho beihna kawngah hian, 2nd Burma Regiment, 6th Burma Regiment, 3rd Chin Bn, 1st Burma Regiment-a Lusei sipaite an huaisenin fak an hlawh hle a ni. Karen rallian doletna kawng inbeihna chi hrang hrangah Lusei huaisenzia leh rem an hriat thinzia hi sawi tur tam tak a awm a, kan sawi vek seng lo ang. Sawi tawh angin Burma army chawimawina sangber Aung San Thuriya dawng tlaka huaisen awm mahse recomendation chungchangah block-tu an awm thin vang maia dawng awm lo chauh an ni. Chuti chung chuan, Thiha Thura, Thura leh Thuyegong chawimawina dawng an awm nual tho a ni.

Engpawhnise, KNDO donaah hian Lusei tlangvalte huaisen zia leh an contribution that zia hi Burma war office ah dah that vek a ni a, chuvang chuan Lusei-ho hi hnam huaisen leh tlawmngai, a tul phawt chuan mahni ram awp chin humhalh nana khawvela hnam ropui leh thiltithei ber Kumpinu sawrkar meuh pawh do let ngam hnam kan lo ni hi inchhuanna tham a tling hliah hliah a ni.

Author : Andy K Zarzoliana    

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Forensic files: Waste Mis-Management

Nu pakhat chu mak tak maiin a khuangcherbo ta tlat mai. A thiante chuan ningani ah an phone a, zirtawpni paw’n an phone leh bawk. Mahse a hnen atangin chhanna reng an dawng lo. Chin hriat lovin a bo pil hmak mai a ni. Detective te chuan a chenna apartment chu an va enfiah a. Mahse, detective te thlen ve hmain chu apartment ah chuan tu emaw chu a lo lut tawh tih erawh a chiang. Chu In-a lo lut hmasatu chuan CSI (Crime Scene Investigation, TV Serial ) a en hrat hle a ni ngei ang. Apartment-ah chuan Police te an kal dawn tih a hre sa a. A thil tih chu eng e a ni tih pawh a hrechiang. Policete chuan rinhlelh chu an nei ngei mai a. Mahse chu pa lah chuan a ka a ang duh der bawk si lo. Chu tualthattu chu mahni intunnun nan a biru a ni ngei ang. Police te’n mibo chu an hmu loh chuan tualthahna a thleng a ni tih finfiah turin an beih ve fe chu a ngai nei ang le.

Golden Gate Biak In, Forthworth, Texas a sunday inkhawm chu Glenda Forch-i nuna thil pawimawh tak a ni thin. He biak In-ah hian a nu pawh a tet te atanga biak in a lawi leh inkhawm thin a ni a. A pi, a pi pi leh pawh chutiang tho va biak in a lo inkhawm thin chu an ni. Chuvang chuan a tan chuan chu biak in chu pawimawh tak a ni reng a. Chtiang karah chuan Sunday tuk khat inkhawm tura Glenda-i a lo lan loh avang chuan a chhungkhat te leh kohhran member then khat te chuan “Glenda i chungah thil tha lo eng emaw a thleng a ni ngei ang” tiin an ngaih a tha lo hle a. An pastorin a sawi dan chuan Glenda chuan sunday inkhawm tura biak in a a kal loh tumin a inkhawm thei loh avanga pawi a tih thu sawiin phone a a lo biak thin thu a sawi a ni.

A chhungte chuan biak pawh tumin phone in vawi tam an call a. Mahse chhanna reng an hmu lo. Chuvang chuan Glenda-i fanu te zing a pakhat chu chinchang ngaihvenin Glenda-i chenna apartment ah chuan a va kal ta nghe nghe a. Apartment a va thleng a a thil hmuh/hriat hmasak ber chu Glenda-i car lo awm lo chu a ni. Kawngkapui chu a lo inkalh a. Glenda-i chu a lo awm hauh lo bawk.

Apartment chhung chu thawk ti harsa khawpin a lo lum a. AC chu herh thi sain a lo awm a. Duhthusamin a lum hi a ni ber. Chutiang boruak chu Pi Glenda-i khawsak thin dan nen thil inperhsan tak a ni bawk.

Glendai fanu chuan a nu chu a han au lauh lauh a. Chhangtu reng an awm lo. Chuvang chuan a nu chu khawiah emaw hun eng emaw ti chhung a tan a zinchhuak nihin a ngai a. Tichuan kawngka chu kalhin a hawsan ve ta mai a ni.

A tukah pawh chuan hnathawhna hmun a hnathawk tura Glenda-i a lan tak loh avang chuan a chhung te chuan Policete hnenah an nu bo thu chu an thlen ta a. Police ten Glenda-i apartment an va thlen chuan AC chu herh nun sain a lo awm a ni tih an va hmu a. Hai rual lovin tualthahna a thleng ngei a ni tih hriat theihna tur hnuhma an hmu bawk. Police te chuan a mutna pindan Carpet a thawmhnaw tih varna (Bleach) in a sehna hnuhma zau tak lo awm chu an hmu a. Glenda-i fanu in Police te a hrilh dan chuan a nu apartment a a va luh ni khan bleach rim a hriat loh thu a sawi a. Sarah Waters, Detective in a sawi dan chuan apartment chhungah chuan ngunthluk taka inchhung tifaina hnuhma an hmu a. Apartment atang chuam bungrua thenkhat Vacuum Cleaner, bawlhhlawh bawm etc te chu a bo bawk a. Carpet ah Forensic Testing an han neih chuan bleach a ni tih bak engmah hriatchhuah theih an nei lo. Thisen hnuhma awm ang reng hmuh an nei lo va. Tu emaw chuan ketze thla (fingerprint) tireh nan kawngkhar hawnna te, eng thununna hmehkhep te leh zem atanga tui siak chhuahna dawt (faucet) te chu a lo hrufai dim diam hi a lo ni a. Mahse, Glenda Furch-i chu khawiah nge a awm tak?

A chhungte chuan Glenda-i hmuh leh turin beiseina sang tak an neih a. An la beidawng mai bik lo. General Motors Assembly Plant a Glenda-i ruaitute chuan nilaithawhtan zanah hna a thawh ngei thu an sawi a. Zan lai velah Factory a chhuahsan thu an sawi tel bawk. Chhinchhiahna atanga a lan dan chuan chu mi hnu rei vak lo zinglam dar 12:24 ah Glenda-i chuan tuialhthei lei nan a credit card a hmang ngei a ni tih an finfiah a. Policete chuan tuialhthei a lei ngei a ni tih an hria achhan chu a credit card hmanga sum a khawihchetna hnuhnung ber a ni tlat a ni. Chumi hnu chuan tuman Glenda-i chu an hmu in a chanchin hre zui ta lo. Tuman Policete hnenah Glend-i mimal nun dan hrilh theih an awm lo va. A chhan chu a mimal nun chu mahni pual bikin a vawng tlat a. Tlangval lo lenvahpui (date) pawh ni se a chhungte zing atangin tuman tu nge a lenvahpui hming han sawi theih lah an awm hek lo. Police record an han hai chuan a bo hma kar lawkin Glenda-i’n 911 a call a ni tih an hmuchhuak a. Chumi tum chuan a hlauthawn thu a sawi a ni.

Kum 51 a upa Glenda Furch-i chu chin hriat lovin a khuangcherbo a. Forthworth hnuchhuitute chuan tualthahna a a tuartu zawk a ni an hlau hle bawk. Nu pakhat hnathawhna atanga in lama haw a ni a. Thil sual a tih ngai hriat a ni lo va. Nunphung rinhlelhawm a a khawsak lah hriat a ni hek lo. Chin hriat lovin a bo ringawt mai a ni.

Glenda-i hringnun chu a hnathawhna General Motors, a fanu te pahnih leh atute zingah a virvel hi a ni mai a. Atute a hmangaih a, biak In a inkhawm leh nu tam zawk chin dan angin bazar a ngaina a, chhungte bula awm a thlahlel hle bawk. Chungte chu a tana thil pawimawh te chu an ni mai.
Rinhlelh thei tur an zawnna lamah Investigator te chuan Glenda-i khan a bo hma kar eng emaw zah liam ta khan pawikhawihna tenau chungchangah Policete a phone a ni tih an hmuchhuak a. “Kar hmasa khan he pa hian ka kawngka a lo kik a ni tih ka report duh a. “Tu nge i ni?” tia ka zawh chuan thil min hmuhtir tur a nei tiin mumal lo takin min chhang a. Kei chuan, “Ni lo ve” tiin ka bengkhawn loh thu ka hrilh a. Ani chuan, Min lo ensak hram teh” tiin min ngen lawm lawm a. Pawnah dingin kawngka hawnsak turin min dil ngawih ngawih a ni.” tiin a thil tawn chu Police te a lo hrilh a.

Heng hunlai vel hian Fortworth khawpuiah mi In han inthawn ang chi hi a hluar hle a. Chungah chuan rukruin mi kawngka a kik a nih loh pawhin an tlawhchhe lui mai thin a ni. Mahse chung In zinga pakhat mah chu rawk an nih hnu a tihfai nghal an ni lem lo. Chuvang chuan Investigatorte chuan inrawkna leh Glenda-i khuangcherbona te chuan inzawmna an nei lo tiin thutlukna an siam a ni.

Chung hun lai vel chuan Glenda-i thenawm a khawsa te chuan Policete chu thu pawimawh deuh mai hrilh an nei a. Hnuchhuitu Sarah Waters-i chuan, ” Glenda-i apartment ep chiah a apartment a mipa la valai tak pahnih insuanlut lai kan hmu a. Anni chuan a hma Thawhtan zing dar hnih velah mihang mipa pakhatin Glenda-i apartment a ep chiah a motor pakhat lo inhung lam pan a kal leh a let leh lam an hmu thu min lo hrilh a” tiin rinhlelh tur an neih thu a sawi a. Chu car pianhmang chuan Glenda-i rangkachak rawng Mustang car pianhmang a mil chiah a ni.

Chutiang deuh chiah chuan thenawm pakhat zawk thung chuan an mi sawipa bawkin sunday zan a motor park-na hmun atanga rangkachak rawng mustang khalhchhuak a a khalh lut leh chhen a hmu bawk a. Thenawm dang pakhat pawhin thawhtan zing hma taka an mi sawi pa pianhmang nena in ang tak mipa pakhatin Glenda-i apartment a chhuahsan lai a hmu thu a sawi ve bawk a ni. Mit a hmutu in Investigatorte a hrilh dan chuan chu a mi hmuh lut a chhuak leh chhen chuan bawlhhlawh bawm lamah bawlhhlawh paihin a kal ni ngeia a rin thu Investigatorte chu a hrilh a. Chutianga ni eng emaw zah chhung lut a chhuak chhen ta leh hun rei tawk fang hmang ta chuan chunglai hmunhma vel chu a bel hle a ni loh pawhin chu In ah chuan hun eng emaw lai khan a cheng tawh ngei ang tih a rin theih a ni.

Evidence Technician te chuan bawlhhlawh bawm chu an han bun ruak a. Tichuan bawlhhlawh bawm a thil awm te chu an han chinglet ta a. Achhung a ip tam tham zet lo awm te chu hai darhin an han enfiah a. Chung ip zinga panga ah chuan Glenda-i apartment atanga lak bungrua te an lo awm a. Glenda-i chhungte khan thawhtan ah ni lovin thawhlehni khan policete kha lo call ni ta se chuan bawlhhlawh bawm kha thawhlehni zing ah kha chuan a ruak vek ngei tawh ang le. Chutiang chu lo ni ta se Finfiahna (evidence) pawimawh tak tak te pawh a bo vek dawn tihna a ni. Mahse a hun takah an lo hrilh hlauh a. Evidence te pawh chu a lo la awm thlap mai a ni.

Chung ip zing a pakhatah chuan Glendai’n nilaithawhtan ni a hna a thawh zawh hnua tuialhthei a thunna man pekna receipt a lo awm a. Chu receipt chuan Glenda-i khan nilaithawhtan zanah hun eng emaw chen chu in ah a awm ngei a ni tih a tichiang ta a ni.

Policete’n chutia bawlhhlawh bawm an han hai darh chuan finfiahna tha tak an hmu ta ah an inngai a. Chung ip ah chuan thei-tui inna um ruak leh bungbel i lo hrukfaina sahbawn tui bur ruak an hmu bawk a. Chuan Bleach bur ruak an hmu tel bawk. Ip dang leh ah chuan Glenda-i kawrthuah dul deuh hniang hnuang (blouse) a neih zinga pakhat an hmu a. Chu kawrthuah hnung lam chu thui taka zai thler chhoh a ni. Chumi atang chuan han ngaihruatin “Inkhuaikhemna a thleng a mi aw?” tiin Policeten chuan ngaihdan an neih a. Investigator zinga pakhat phei chuan a thian te bulah,”Hemi awmzia hi ka hrethiam chiah lo. Mahse a duhawm lo dawn tawp mai.” a ti hial a ni.

Investigatorte chuan chung ip chhung atang chuan hriat loh thil chhui chhuah theihna hmanrua (clue) dang an hmuh belh leh ta a. Thil eng emaw charna Duck Tape hman hnu leh la hman loh an hmu a. Electric hrui a valh/suih bilhbawlawkna awm leh infun thlap mai pawikhawih nana hman ni ngeia ngaih an hmu tel bawk a ni. A landan chuan tu emaw chuan chu duck tape leh electric hrui te hmangin Glenda-i chu chesawn thei lovin a siam a ni ngei ang.

Glenda-i apartment a kutze thla (fingerprint) an hmuh chhun te chu Glenda-i kutze thla vek a ni a. Glendai’n silai kawl phalna a dil tumin a kutze thla te chu chu a dilna lehkhaah a nemkai a. Chu kutzethla chu Policeten an kawl that avangin khaikhin harsa a ni lo. Glenda-i silai chu a apartment atangin a bo bawk. Hnuchhuitu tawnhriat ngah tak tak te chuan Glenda-i apartment thenfai a nih dan atangin tha eng tiang fakauh va tam sen ngai ang maw tih an ngaihtuah a. Engkim mai chu hruk fai han vek a ni. Bual In leh darthlalang te hi fingerprint awm duhna riau a ni thin. Mahse, bawlhhlawh them kai tak ngial pawh a awm lo. Chu misual chet danah chuan CSI (Crime Scene Investigation, AXN a serial an pek hi a ni mahna ) a en fo thin a ni ngei ang.

Pindan chhung chu ngunthluk leh fimkhur takin vacuum hmangin an han tihfai a. Policete chuan sam emaw lazai emaw finfiah tur a awm mahna tihin lak an tum a ni. Mahse tu pawh chu lo ni se vacuum cleaner hmang a In chhung bawlhhlawh lo thianfai hmasatu chuan bawlhhlawh them zawng zawng chu a la fai diak a. Policete tan han hmuh belh tur chuang a awm tlat lo mai.

Glenda-i chhungte chuan mipuite hnenah ngenna siamin Glenda-i chanchin eng ti zawng pawh a an hriat chuan hrilhhriat turin an ngen a. “Vawiina Glenda-i chunga thil thleng hi naktuk ah chuan kei emaw nang emaw chungah a thleng ve thei a ni. Min puih hram teh u” tiin an ngen a ni.

Glenda-i bo atanga ni ngana ni ah chuan tu emaw hian policete chu phone a lo bia in Glenda-i apartment atanga mel 30 a hla a motor silna hmun a kangmei chhuah thu a lo hrilh a. Fire Officialte’n kangmei chhuahna hmun an va thlen chuan rangkachak rawng Mustang car meialhin a lo tuam hlup mai hi an va hmu a. Mei-alh an thelh mih theih hnu chuan Investigatorte chuan car chu an han enfiah ta a. Car chhungah chuan tumah hmuh an nei lo. License plate pawh lak bovin a awm bawk. Mahse Vehicle Identification number erawh hmelhem hauh lovin a lo la awm a. Chuta tanga an han chhui chuan Glenda Furch-i car ngei a ni tih finfiah a ni. Policeten investigation an kalpui mek laiin Glenda-i chhungte pawhin an thiam leh an phak ang angin Glenda-i chu an lo zawng ve mek bawk a.

Media lamte biain Mibo thlalak leh biakpawhna tur number tarlangin hmun remchangah an tar a. Chutiang a ni mek lai chuan khawchhung mi pakhat hian Arlington khawpui huamchhung rel kawng sira hmeichhe ruang rawng pawl pangpar chuang khum khuhna puan a intuam leh electric hrui a inphuar a hmu thu Policete hnenah a report a. Policete chuan Glenda-i ruang a ni loh reng an ringhlel lo. Glenda-i ruang hmuchhuak ta ah riak an in ngai a ni. Mahse, an rin ang erawh a lo ni hauh lo mai.

Forensic Odontologist chuan Glenda-i dental record leh ruang hriat loh ha te chu a han khaikhin a. Chu a khaikhinna atangin ruang chu Glenda-i ruang a ni lo tih a finfiah a. Chu thuthar chuan Policete a barakhaih chiang hle. Chutianga mihang hmeichhia, electric hruia phuar, khumkhuhna pangpar chuang rawngpawl nena tuam chu eng zat tak la awm ang maw tiin an ngaihtuahna pawh a vak thui hle a. Chu chhanna chu “pakhat aiin a tam ang” tih hi a ni. Tichuan Glenda-i bo zawnna chu chhunzawm zel a ni a.
Glenda Furch-i bo atanga thla khat hnu chuan Dallas Police ten mipa pakhat car rukbo nia an report chhung atanga bungrua a lo thiarchhuak lai hi an nangching a. Policeten an va kal hnaih chuan chu pa chu car ah lutin chak mangkhengin a tlan chhuak ta nghal a. Policete pawh chuan an umzui ve ta nghal a ni. Chu pa chuan stop light ah din eih tum lovin a tlan tlang zel a. A chang leh kawng zim takah tlanin kawng remchang a piang a zawh emaw ni tih mai tur hi a ni.

Officer ten an sawi chhawn leh dan chuan an mi um a chu a tlan chak bawk a niang car tlan chak theih chin piah lamah a tlan ni hian an hria a ni.
Chutia Policeten car an umzui zel lai chuan an um lai car chu a chhe ta hlauh mai le. Ding lo thei lovin a awm ta. Policete chuan car khalhtu mipa la valai tak chu police lak atanga a tlanchhiat avang leh motor a ruk avangin an khuahkhirhna hnuaiah an han dah ta nghal a. Chu motor rukhmang chu kum 40 a upa Rodhney Owens, hnathawh mumal nei lo leh sual rawngbawla a eizawng mi hi a ni a. Investigator ten Rhodneya nunhlui an han chhui chian chuan an Commanding Officer kut a thlak avangin mualpho taka sipai atanga an ban tawh a ni tih an hre thei a. Mahni pu te kut thlak avanga Sipai atanga ban han nih ngawt mai chu thil duhawm em em chu a ni hran lo reng a ni.

Owens a nunhlui an chhuina atanga an hmuhchhuah zingah chuan a bialnu hlui chunga a khawsak dan chhiar telin tharum hmanga midangte chunga kutthlak a chin avangin a lakah manna thupek (arrest warrant) tam tak chhuah a lo ni tawh a. Owens-a bialnu hluiin policete hnena a hrilh dan chuan Owens an thah a tum tawh thin a. A sawi zel dan chuan Owens-a chuan bialnu hnenah chuan a hnung lam atanga beihin a lu chu plastic hmanga tuam thutin a thi lai a thlir thei tiin a lo vau tawh thin a ni.

A bialnu hluiin a sawi leh zel dan chuan tun hnai mai atang khan Owens a chuan a zuiru deuh ngar ngar a. Amah leh a thawhpui nen Glenda-i bo lai vel khan Owens-a’n Glenda-i car ang chiah rangkachak rawng Mustang a khalh lai an hmuh thu a sawi a ni. Investigatorte pawh chuan thawk khat lai khan Owens-a chu Glenda Furch-i apartment complex ah a nu nen an cheng tawh thin tih an hrechhuak bawk a. Owens-a kawngkapui chu Glendai kawngkapui hmachhawn siah a awm a ni nghe nghe a ni.

Investigatorte chuan thil eng emaw hmuhbelh dang an neih leh ta tlat mai. Kawngpui inumna a Owens-a car khalh an han dap chuan bag chhunga “Tape It” brand thil eng i lo vel charna Duck tape an hmu a. Tape It brand hi brand naran lo tak a ni a. Forthworth huamchhungah chuan dawr tlemte ah bak zawrh a ni lo. Chu Duck Tape chu Glenda Furch-i phuar nana hman nen khan an inang chiah a ni. Bag chhungah chuan silaite leh ramvah chemte a awm bawk a. Electric hrui a valhna/suihna nei a awm tel bawk. Investigatorte chuan chu bag chhung atanga hmaraw dang an hmuh te chuan Glenda-i chenna apartment pawna bawlhhlawh bawm a an hmuh bungrua eng emaw tal nen chuan inmil hlauh se an ti hle a. Chuvang chuan evidence zawng zawng chu Forensic Lab lamah enfiah a tan an thawn ta a ni.

Scientist ten Police te hnen atanga an dawn bungrua te chu Lab a an han enfiah chuan Owens-a car chhunga electric hrui leh Glenda Furch-i apartment pawna bawlhhlawh bawm a electric hrui an hmuh ah chuan thil thuhmun an hmu a. Electric hrui thuhmun leh valh/suih bilhbawlawk dan pawh thuhmun an ni tih an hmuchhuak a ni. Sarah Plopper, DNA Analyst chuan ,” Bungrua chi hrang hrang an lo thawn a. Chung zingah chuan lapua hmanga bur (can) tlang an hrukna te (swab), hrukpuan leh thawmhnaw them chehthlak te pawh a tel a ni” tiin an thil enfiah te chu a sawichhawng a. Chung thil te an han enfiah chuan lapaw hmanga bur tlang an hrukna ah chuan chil (saliva) an hmu a. Bur zinga pakhat ah chuan kutze thla (fingerprint) langkim chiah lo an hmu tel bawk. Superglue Fuming leh Ninhydrin (hmun dangah kan sawifiah tawh kha) hmangin bawlhhlawhbawm a an hmuh tak duck tape hman tawhsa chhung a lehkhakhawng awmah kutzethla kimlo an hmu leh bawk.

Chutia superglue leh ninhydrin hmanga kutzethla an han lailang (develop) hnu chuan kutzethla te chu a thla an la thei ta a. Duck tape a kutzethla thlalak chu an han tilian a . Owens-a kutzethla thlalak tihlen sa nen chuan an han khaikhin leh ta a. Tichuan Duck Tape a kutzethla chu Owens-a Kutethla ngei a ni tih an hre ta. Glenda-i apartment a hrukpuan ni ngei a rin atang chuan mihring tisa sulhnu (biological evidence) an hmu tel bawk a. Chu biological evidence chu mipa chi/baw (semen) a ni tih an finfiah ta bawk. Hrukpuan a mipa chi leh lapua a chil a DNA Profile leh Rodney Owens-a DNA Profile chu an han khaikhin ta a. An thil hmuhchhuah chuan Scientist te chu a barakhaih em em hran lo. Soda bur a DNA Profile leh Rodney Owens hnen atanga an lak DNA Profile chu an lo inang chiah a. Hrukpuan a mipa chi atanga DNA Profile an hmuh leh Rodney Owens-a DNA Profile pawh an inang chiah bawk a ni.

Rodney Owens-a chu man a ni ta. Glenda Furch-i thah thubuai awrhtir a nita bawk. Mahse, Rodhney Owens-a chuan Glenda-i ruang kha eng tin nge a tih tak? A sawichhuak duh ang em le?.

Glenda Furch-i thah thubuai ngaihtuah a nih hun nghak a Lung ina a awm lai chhan Rodney Owens-a chu nun khawharnain a khat a. Chu chuan a tanpuipa nen titipui loh theih lovin a siam ta a. A tanpuipa nen an inbiakna ah Owens-a chuan Glenda i chu mahni chauh a khawsa a ni tih a hriat thu a sawi a. Chuan hna a thawh thu leh tlai lama thawk a nih thu a sawi tel a. Chumai bakah car a kawl thu leh pawisa pawh a kawl ngei a a rin thu thlengin a hrilh a ni.

Prosecutorte chuan Rodhney Owens-a kha Glenda-i apartment ep chiah apartment ah a cheng a ni tih an hre chiang a. Chuvang chuan Glenda-i hnathawh hunbi leh khawsak dan a hre chipchiar ang tih an ring a ni. Prosecutorte rindan chuan kha pawikhawihna thlen zan khan Glenda-i kha a motor dahna ah a car-a a lo inkhalh thlen rualin Owens-a chuan hriamhrei hmangin Glenda-i kha a chenna apartment ah tihluihnain a nawr lut a. Finfiahna (evidence) atanga a landan chuan duck tape leh electric hrui hmangin Glenda-i kha a phuar hlawm a. Chuan mipat hmeichhiatna a hmanpuiin a that zui ta ah an ngai a ni. Tichuan pawisa leh thilthlu a hmu theih ang ang te chu a la a. Glenda-i ruang chu khumkhuhna a tuamim a car hnung bawmah a khung ta a. Mahse, khawiah nge Glenda-i ruang kha a thehthang tak tih erawh tu khaw hriat a ni ta lo.

Glenda-i fanu khan sunday ah a nu Glenda-i chungchang ngaihvenin a kal kha a ni a. Owens-a kha sunday zanah Glenda-i apartment ah a kir leh a. Chutah chuan apartment tifaiin dar kar tam tak hun a hmang ral a. Kutzethla hnutchhiah theihna hmun zawng zawng hrufaiin vacuum cleaner hmangin lazai leh samzai a thianfai bawk. Tichuan a hnuin vacuum cleaner chu amah rualin a keng tel ta nghal a. Owens-a chuan pawikhawihna a a hman hmanraw tam zawk chu bawlhhlawh bawmah a paih a. Mahse a kutzethla thenkhat te erawh duck tape leh soda bur ah te a hnutchhiah ta thung a ni. Chumai bakah Soda burah a DNA hnutchhiahin hrukpuan ah biological evidence a hnutchhiah tel bawk a. Chungte chu a hnua Investigatorten an hmuchhuah leh tak te kha an ni.
Chu tualthahna thlen tuk tuk leh lawkah chuan Owens-a bialhnu hluiin Owensa’n Glenda-i car ang chiah a khalh thu leh a hnathawhnaah Owens-a kal ngei thu a sawi a. Owensa’n Glenda-i car a hal meuh kha chuan pawikhawihnaah a inhnamhnawih ngei a ni tih finfiahna tam tham zet chu Glenda-i apartment pawna bawlhhlawh bawmah khan a hnuchhiah hman der tawh a ni. Hetih lai hian Policete chuan Glend Furch-i kha eng tiang chiahin nge a thih tih erawh an la hre thei ta chuang lo va. Mahse, kutzethla, biological evidence then khat leh mipa chi an hmu te atanga an han khaikhawmin Glenda-i chungah chuan thil tha lo tak a thleng ngei a ni tih an ring tlat a ni. Mipat hmeichhiatna lam hawi thil eng emaw chu a thleng ngei a. Mahse, pawngsualna a thleng ngei a ni tih erawh an finfiah mai theih lo thung.

Defence lam chuan Glenda-i ruang hmu tur awm ta lo chu tanchhan berah an hmang a. Achhan chu Prosecutor lam chuan Glenda Furch-i chu a thi ngei a ni tih an finfiah theih bik lo a ni. Mahse, witness tam zet chuan Glenda Furchi’n a chhungte, kohhran leh a hna te holam takin a kalsan ringawt lovang tihin tan an khawh ve thung a. Bakah Owensa’n tualthah duh chhan tur (motive) holam tak a nei a. Chu chu pawisa a ni. A hun hmasa lamah tharum hmang ni chiah si lovin dan bawhchhiatna a nei nual tawh a. Chenna fumfe a neih loh chinah leh chhawmdawltu a neih loh chinah chuan a dan bawhchhiatna chu tharum hman phahna hial a lo ni ta a ni.

Glenda Furch-i khuangcherbo na atanga kum khat a liamhnu chuan Rodney Owens-a chu Glenda Furch-i thah thubuai ah thiamloh chantir a ni ta. Damchhung tang tura hremna pek a ni. Roreltute chuan Glenda-i ruang a dahna a sawi phawt chuan hremna an pek chu tihnep sak an tiam a. Mahse ani chuan chu indawrna chu a hnial fithla hmak thung a ni.

Darla Miles, Television Reporter chuan, “Maimawm ril zam ang mai hi a ni. Khang bawlhhlawh bawma hmanrua an hmu te, Glenda Furch-i bungrua a Owens-a DNA lo kai ngawt mai te kha thil in pha-man tak mai an ni a. Forensic awm lo se chuan khang thil te kha hrilhfiah mai thei an ni kher lovang” tiin Forensic Science tangkaina a sawi a. Glenda fanu Shimon McDonald-i chuan, “Kan tana harsa lai ber chu hriatlohna hi a ni. Vawiin ni thleng hian kan nu chunga thil thleng hi kan la hre lo va. Chu chu kan tan chuan thil hriatthiam harsa lai ber chu a ni. Forensic Science hi ka la hmelhriat em em lo va. TV ka en atangin eng eng emaw chu ka hre ve te pawh a ni mahna. Ka bel lo khawp mai. Mahse he case bik atang hian Forensic Science hi thil dangdai tak a ni tih ka zirchhuak a ni” tiin Forensic Science pawimawhna a sawi ve thung a ni.

Author : Bruce Kibby    

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

BPL CHHUNGKUA TEN FUR LEH THALAH PAWH TUI AN NGHEI LOH NAN TUIZEM PEK AN NI ANG : HAWLA

Chief Minister Pu Lal Thanhawla’n an sawrkar chhung chuan a mamawhte hnenah NLUP an sem zel dawn ati a, BPL chhungkua ten fur leh thalah pawh tui an nghei loh nan tuizem pek an ni ang a ti.

Chief Minister hian he thu hi july 14a Political session Congress Bhavan Golden hall-a neih ah a sawi a, Sorkar ruahmanna thar, New Economic Development Policy kalpui ni mahse a mamawh apiang te tan NLUP chu kalpui reng ala ni a ti. Chief Minister chuan Mizorama cheng te zingah hnam hnuai hnung bik leh hnam tlem bik an awm lo tih sawiin, Mizoram chhunga cheng zawng zawngte chu kan zavaiin inang khat vek kan nih thu a sawi.

Zo Carbon buaina chungchang sawiin, Chief Minister chuan Zo-Carbon thubuai chu ACB ten ngawrh takin an chhui a, officer engemaw zat dik lo hrem turin hma an lak thu a sawi. He hunah hian Chief Minister leh MPCC President ni bawk hian an party ah mi thar a lawmlut bawk a ni.

Author : Slchhunga Gooner    

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

SPORTS LAMA TAX AWL TUM KA HRIAT VE PAKHAT by Mamuana YZgoal

Infiamna khawvela “Chhiah awl ru/lang?” chungchang a lar khawp mai…ka hriat ve pakhat chu hun kal daih tawh ah a ni. Titihona ah, hre tura ka ngaih thenkhat zinga lo hre mumal lo te, “Eeee, ni tak khaa…” tite an awm nual tlat maia, Tax lam hian kan ngaihtuahna a luah tam lo pawh a ni mahnaaa!??

Chu chu, hman kuma Indian sportsman hmingthang Sachin Tendulkar-a’n “Chhiah awl” a lo dil chungchang kha a nia! Diriamtu pawh a tawn nual kha!! Fiat (Italian automobiles) chuan an “Brand Ambassador” (a free chu sawi loh, sum tam tak senga an rawih) hmingchhiat an hlau teh a nih kha.

SCHUMACHER A’N FERRARI A HLAN
Indian sportsman hmingthang Sachin Tendukar chuan 2002 khan Port of Spain-a West Indies laka Test Century a siam khan, Cricket batsman ropui ber (?) Sir Donald Bradman-a Record (Test Century siam hnember, vawi 29) a tluk chiah a nih kha!! Hei vang hian Fiat chuan ‘an fapa rangkachak’ Tendulkar hnenah, Ferrari 360 Modena car chu an pe (gift) a, sapram car intlansiakna hmunlar Silverstone-ah, (khatihlaia) Khawvel Formula One car Lalpa, Michael Schumacher a’n a hlan a nih kha!!

Nimahsela, India rama ramdang thil lakluhna chhiah (import/custom duty/tax) chu a hautak hle a, an lakluh tur bungrua man atanga Zaa Za-sawmhnih (120%) pek a ngai a ni. Chumi a nih chuan Tendulkar pawh hian a car dawn, Rs.nuai 75 vel man lalut turin Rs.nuai 113 (Rs.Vaibelchhe 1.13) vel a pek/chawi a ngai a. Sorkar-ah chhiah awl a dil vangin kumkhat vel a nghah hnuah, phalna hmuin Air France in Mumbai-ah a rawn phur lut a ni.

CHHIAH-AWL NGAITHIAM LO
Chutah lee, Indian mipui tamtak, kawng tam taka Chhiah chawi/pe nasa te an ngawi thei ta lo… Sawiselna tam tak karah, Delhi High Court pawh a za zak niang; Tendulkar bakah Union Finance Ministry leh Sports Ministry te chu insawifiah turin hriattirna (Notice) a pe nghal chat a…chumi hnuah PIL thehlut an awm bawk.

Tlawmngai pawl (NGO) pakhat, Patit Pawan Sanghathana ho phei chuan, Tendulkar-a thiltih dan chu demawm (thil tihawmloh lutuk) an tih em avangin, an vehbur khawn chhuah Rs. 112 (one hundred and twelve only, zero panga tel lovin) chu money order ngeiin, Tendulkar-a hnenah zuk thawn nia mawle!!

Tendulkar hi India ram tihmingthatu, inel nikhuaa Indian mipui tihlimtu, ngaihsan hlawh ber zing ami a nih bakah, Indian infiammite zinga chhiah (income tax) pe hnember lawrlak a ni.

Nimahsela hetianga chhiah awl a lo dil hi mi tam takin an ngaithiam lova, “Thil kalphung ni lo uchuak”,
“rilru rethei lutuk, bakah Dan zawm duh lo chu God (of Cricket) a ni thei lo”,
“Ram leh hnam tana tih ngei ngei tur (tihmakmawh), ti duh lo luitu anih avangin Khua leh tui (citizen) tha a ni thei lo”,
“Role model anihna angin Dan zawm tha tur ber”…leh adt. sawiselna a tam lutuksss..Google ve mai r’uuu…

HRANGHLUITE’N SAWISEL
Sawiseltu tamtak zingah hranghlui ropui tak tak Kapil Dev, Dilip Vengsarkar etc. an ni nawk a. Kapil Dev chuan Tendulkar-a thilpek dawn chu a lawmpui thu a sawi rualin, hetianga chhiah an awl a nih chuan midangte pawh awl ve law law sela, tiin a duhdan a sawi. Kapil ngei pawh hian ramdanga a thilpek dawn zinga Car pahnih chu chhiah chawi thlapin a lalut a, Tendulkar hi a thik/itsik niin tuman an ngai lem lo. Chuti chung chuan thuneitute chu inenchiang sela, Dan chu rualkhai taka kenkawh nise, a then tihbik nei lo turin a ngen.

Tin, a hma lawk, 2001 a Indian Golfer Amandeep Johl-a thil tawn sawichhuakin a vuipui bawk. Amandeep hian South Korea-a inelnaah Lexus car chu lawmmanah a dawng tel a. Nimahsela (lawmman pawh nise) thuneitu lamin an bengkhawn loh avangin, chhiah a chawi/pek ngei a ngai a, chhiah pek ai chuan Lexus car thar neih loh a duhzawk avangin, Organiser te hnenah a kir (forfeit) leh ta ringawt a nih kha.

Fiat company chuan India rama an Brand Ambassador Tendulkar-a sawiselna a rik tak nuaih nuaihah chuan, a hmingchhiat lutuk chuan an tuar tel ve thei tih hriain, rang taka thawm tireh vat turin Rs.nuai 113 hi an peksak ta ringawt a nih kha (a hnuah Tendulkar hian a thianpa sumdawng hnenah a la hralh zui…gift hralh hian sawizui a hlawh hle bawk).

THILDANG DEUH…

Kapil Dev te vanglai, 1985 World Champions of Cricket Series, Benson & Hedges Cup an tih bawk (khatihlaia WC pate) ah rawlthar Ravi Shastri chu Champion of Champions (Man of the series) niin, lawmmanah Audi 100 Sedan car a dawng a. PM Rajiv Gandhi khan ‘lawmman’ a nih miau avangin, tuna India cricket team Coach thar ni tur Shastri kha ‘chhiah an awl’ a ni. (Lawmman semlaia Ravi a interview laiin mipui au dur dur, Ravi a hawilet, a teammate Gavaskar te ho Car chhung leh chungah an lo thu fur…Ravi a tlan phei, switch on…a thiante a phur… Khatihlai Ravi dinhmun awh-awmzia kha awww…B&W TV ah pawh mit kan la sawn phal hleinem!!!)

Keini chhiar tlem si, sawi zau ve ringawt…mi hawizau lo leh income tax (leh a petute) chungchang lo ngaihven ve ta lo chuan….Tendulkar-a thiltih zinga mawi lo ber zinga ngaih, chhiah awl chungchang atang khan Indian mi pangngai chinin Tax pek an ngaih pawimawhzia hi ka hriat thar phah ve chauh nia mawlee!!

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

SIALHAWK thlarau changtu te chungchang.

Sialhawk-ah hian harhna a thleng hup hup a ni lem lo. IKK atanga chhuak, Sialhawkah chiah awm, chu kohhrana lawi, tleirawl 4 velin an chang mai a ni. An thuken leh chan nia an sawi ber chu, ” Hun sarih ral huna Thawhlehna hun lo thleng tur,” a ni. Tuna ze khel mekte hian Zoram sual zia an khel mek niin an sawi.

Pic:1. Sialhawk Pastor nen.

He kohhrana an hruaitu ber hi harhna lo chang vak tawh, mi pasal luahlan a, he kohhran hi lo indin chho ta a ni a, tuna harhna chang mek zingah hian a fanu a tel ve mek bawk…tih thu min hrilh bawk.

Harhna chang an tih tleirawl hote nen.

He thil hi thilthleng hup hup pawh ni lo, khualzin ten an thla an lak an vawrh darh tak vel mai mai a ni. Thu thehdarh kawngah hian kan kut a rang mah mah deuh thin a ang?An zingah thu tlem ka sawi a, “Harhna dik chuan Isua a chawimawi a nga, Bible nen a inmil tur a ni,” tih tawite ka sawi a, tawngtaina hun ka hmang a, kan chhuahsan leh ta a ni.

Mi rinawm tak hnen atanga thu kan dawn danin, Kelkang harhna kalzel atang khan Kohhran duhkhawp lohna, Biak In aia hmun thianghlim dang ngaihsanna lo piang zel hian Kohhran atanga chhuak ni lo, Chanchin tha dang a hring chhuak nasa a ni.

PS: Nikum khan kohhran pakhatah rawngbawlna kan nei a, an hmunthianghlim siamah khan Pheikhawk bun chunga luh an remti lo va, ” Kohhran hmun thianghlim ber Biak In-ah pawh Pheikhawk ka phelh ngai lo,” tiin, an hmunthianghlim siamah khan ka tawngtai ve ta lo.

Biak In aia Hmun thianghlim ngaihsanna rilru hi Kohhran mite rilruah a intuh zel ang tih a hlauhawm hle.

Author :    

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

KUM 283-A UPA NIA HRIAT THING LIAN SAMPLE A DUH TAN EN THEIH TURIN PHOCHHUAK

13th July, chawhma dar 11.00 khan Environment, Forests & Climate Change department hnuaiaForest Training Institute,Bethlehem Vengthlang, Aizawl ah India rama Ngiau thing (Michelia champaca) lian ber cross-cut sample dah chu Pu Rosiama Vanchhong, PCCF (Wildlife) chuan a duh apiang en theih turin a hawng.

He thing hi India rama Ngiau thinglian ber a nih mai bakah khawvel pumah pawh a aia lian record hi hriat a ni lo. He Ngiau thinglian hi N. Khawlek ram a mi niin, N. Khawlek YMA Branch ten uluk taka an humhalh thin a ni a. Kum 2007 fur laiin thlipui leh leimin avangin a tlu ta hlauh mai a. A tluk atanga kum 9 zet hnuah EF&CC department leh N.Khawlek Branch YMA te hma laknain a sample hi zaithlak a ni a, Aizawlah phurh thlak a ni ta a ni.

EF&CC deparment chuan he Ngiau thing lian hi ngun taka Annual Ring Count hmanga an zirchian atangin kum 283 zet a upa niin an chhut a ni.

He programme hi Pi Margaret Lalramchhani, Principal, FTI in a kaihruai a. Pu Rongura Hrahsel ACF,Aizawl Division in Technical report a pe bawk.

Pu Rosiama Vanchhong, PCCF (Wildlife) chuan he thinglian sample hi zirlai, researchers leh training nei tura ramchhung leh ram pawn atanga lokal te tan a chenfakawm a beisei thu a sawi. Pu Rosiama Vanchhong chuan N Khawlek YMA Branch te inpekna ropui a tih thu a sawi a. Pu Liandawla APCCF pawhin zirmite chuan Annual Ring Count hmanga thing upat zawng chhutchhuah mai bakah annual ring pattern atangin kum tam tak chhunga thil thleng ram kang, khawthal nasa (ruahtui tlem) te leh thildangte pawh an chhut chhuak thin niin a sawi. He thing lian sample pawh hi chutiang zirbingna atana tangkai theih tak tur a nih thu Pu Dawla chuan a sawi bawk.

Author :    

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

NI SARIH ZAWN HNUAH PU SAITLUANGA RUANG HMU LO, VAWIIN KHAN A TLAKNA BULAH THLAHNA HUN HMANG

July ni 7 zing dar 9:30 vel a Tlawnglui G.O.P kaia tla Pu Sailutthanga kum 45 Dinthar (Sairang) chu theihtawp chuaha zawn a nih hnuin 13 july thleng khan a ruang hi hmuh a la ni lo va. 13 july kha a ruang zawn ni 7 -na a nih tak avangin, tlai dar 3:30 khan a nawlpuia zawn tihtawp a ni.

A nawlpuia zawnna hun kharna inkhawm hi a chet sualna hmunah khohhran, khawtlang leh ruang zawnga fehchhuak ten thlahna hunserh te an hmang a ni. Dinthar khawtlang chuan an chhiat tawh chung changah Sairang, Sihhmui, Mualkhang Serzawl, Nazaret, Khamrang, Lengpui model te bakah, Aizawl veng hrang hrang branch 25 te chungah lawmthu an sawi a. Hei bakah, an mamawh engkim tih saktu Central YMA chungah leh Tlangnuam BDO chungah te, Pawl leh mimal thil pek chi hrang hrang pe tute chungah Dinthar sairang khawtlang chuan lawmthu an sawi a ni.

Author : Vanneihthanga Vanchhawng    

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

MOTOR HNUNGA THIL BEL VANGIN NAKTUK ATANGA SERVICE TAWH LO TURIN HRIATTIR

Mamit to Aizawl Sumo service Vanchhawng Sumo chu Motor hnung a Sticker bel avangin naktuk atrangin service toh lo turin Mamit DTO chuan a hriattir.

Mamit to Aizawl Service Vanchhawng Sumo hian an Motor hnungah “Mamit kawng chhe lutuk hi ka chau” tih leh”Lalpa Eiruk theihna lakah min veng ang che” tih a tar/bel a,heimi avang hian Mamit DTO pu H.Lalhmingliana chuan Motor document laksak in,naktuk atranga thu leh awm hma chu service tawh hrih lo turin a hriattir bawk a ni.

Mamit DTO pu H.Lalhmingliana chuan public carrier ah an motor hming leh an tlanna route bak ziah chu dan phalloh ani a ti a. Vanchhawng Sumo pawh hian dan a bawhchhiat bakah Aizawl lama an hotu lian ten titur a an tih anga hma la a nih thu a sawi a ni.

Hetihlai hian Mamit lam atangin thu mak tak a lo awm bawk

He motor neitu hi Mamit kawngchhia vei em em tu Pu Liana a ni a, Driver fel leh tlawmngai, Chawimawina lo dawng tawh tu a ni.

Hetih lai hian Social media hrang hrangah Sumo permit chu cancel sak anga thuthang chu thu diklo a nih thu leh motor document erawh an hren sak hrih thu a sawi bawk a ni.

sorkar sawiselna a nih vanga mam hrim hrim a a ang ber mai

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment