HNAM PASALTHA MARTAR PANGATE RUHRO MIZO HNAM RUNAH HMUAH A NI.

Vawiin hian Mizo Hnam Run-ah Martar panga (5) te ruhro hmuahna hun hman a ni a, Martar-te hi B Theichangbung khaw ram, North Hlimen bul, Kolasib District ațanga lak a ni. Nizan khan Kolasib Tumpui Veng YMA Hall-ah tlaivarpui a nih hnuin vawiin khan Mizo Hnam Run Aizawl thlenpui a ni a, Martar chhungte leh mipui e’ngmaw zatin Hnam Runah hian lo hmuakin hun hman nghal a ni.

MNF President Pu Zoramthanga chuan thusawiin, Pathian leh ram tana an nunna hlu tak hlantute chu MNF-in thinlung takin a chawimawiin a zah tih a sawi a, Martar-te thihchhan he ram malsawmna kungpui hi Pathianin Martarchhungte leh Zofate zawng zawngte tan a sawi țil dawn. Chu hun Zoram malsawmna lo thleng tur chu Zofate hian beidawng lovin i nghak ang u, a ti.

Pu Rama chuan MNF-in martar-te a ngai pawimawh hle tih sawiin, kum tin September ni 20-ah urhsun takin Martar-te Ni a hmang thin a. Vaibelchhe telin Martar thlanmual siam a ni a, he thlanmual hi Pathian leh mipui zara MNF-a sorkar chuan a let tam takin thuam mawi belh a ni ang, a ti a. Remna a awm hnuah Martar-te lakkhawm hna theih ang anga thawh zel a ni a, lakkhawm loh kan la nei nual a, a țhente erawh chu pangai taka vuiliam an nih avangin lakkhawm ngai lote an awm bawk a. Bangladesh leh hmun hrang hranga la awmte hi theih ang anga lakkhawm a, a hlawm deuha vuina hun urhsun taka hman a ni dawn a ni, a ti.

Ram leh hnam tana nunna hlantu Martar-te hi
1. 2nd Leut. Lalrinliana S/o Aizika, Ngopa
2. Leut. Thanseia S/o Liana Sawleng
3. Pvt Lalhmingliana S/o Zaluta, Kawlkulh
4. Kapzawna, Mizo National Volunteer (MNV) S/o Rosua, Kawlkulh,
5. Romawia MNV S/o Bawihchhuana, Zanlawn
te an ni.

Heng Martar zinga a hmasa palite hi 11 July 1968-a Theichangbung thlawhhmaa India Sipaite kahhlum an ni a. An ruang hi khuaa lakluh sipaiin an phal loh avangin ram pilril-ah hian phum an ni. Martar dang Romawia MNV S/o Bawihchhuana, Zanlawn hi 23.4.1968-a Theichangbung khuaah kahhlum a ni a, a ni hi chu Theichangbung Thlanmual-ah hian phum a ni thung.

He inkhawmah hian Pu C Zama, Ex MNA Vice President-in Martar-te chanchin sawina hun a hmang a, Pu PC Lalrinkima Treasurer, Ex MNA Association-in Martar-te ruhro lakchhuah a nih dan report a pe bawk. He inkhawmah hian Martar-te chhungkaw aiawhin thusawina hun an hmang bawk a, inkhawm hi Pu K Vanlalauva National Core Committee Member-in a kaihruai a ni.

(LALLENMAWIA JONGTE)
Joint Secretary
Mizo National Front
Media & Publicity Deptt
Memo No.MNF/Media/2017/59
Dt.5.05. 2017.

Author : Zuala Hnamte

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

FASTEST MOVING CITY-AIZAWL

Aizawl khawpui chuan Swachh Survekshan 2017hnuaia ‘Fastest Moving City In Northeast’ chawimawina a dawng.

May 4 khan National Media Centre, New Delhi-ah Central Sorkar buatsaih City Sanitation ranking Survey’ Swachh Survekshan 2017′ neih a ni a, hetah hian khawpui fai thlan zingah Aizawl khawpui a tel a ni. Central Urban Development Minister Venkaiah Naidu chuan he chawimawina hi semin, Aizawl Municipal Corporation (AMC) aiawhin Addl. Resident Commissioner, Mizoram House, New Delhi Pu David Lalthantluanga chuan he chawimawina hi a dawng a.

AMC Commissioner Dr H.Lalthlangliana chuan Aizawl khawpui in faina kawnga hmasawn chak ber North East-aha dawng thei chu lawmawm a tih thu sawiin, he hlawhtlinna hi SIPMUI, UD&PA, AMC thawhhona rah a nih mai bakah Aizawl khaw mipuite tan lak na rah liau liau a nihthu a sawi a ni.

Tar lan tawh angin India ram khawpui 500 atanga khawpui fai thlanchhuah tak ah hian Madhy Pradesh-a Indore chu khawpui fai ber-a thlan a ni a, Bhopal pahnihna niin Vishakapatnam chu khawpui fai pathumna a ni bawk.

Author : Saihmingliana Sailo

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

CANCER THLENTUA PUH JOHNSON&JOHNSON-IN THIAMLOH CHANG, $110M CHAWI TURA TIH A NI

Missouri court a roreltute chuan vawiin khan Virginia nu pakhatin Johnson & Johnson talc powder a hman vanga a chi kawng /bawm cancer nia a puhnaah court chuan thiamloh chantirin Johnson&Johnson chu$110 million chuang chawi turin thupek a chhuah.

May 4 khan he thubuai hi J&J leh talc powder supplier Imerys Talc lakah Lois Slemp, Virginia a mi chuan court ah a thehlut a, Lois-i hi kum 2012 atanga chi kawng cancer niin chemotherapy hmanga enkawl ni mahse a cancer vei chu intaidarhin a thin a thleng tawh nia tarlan a ni a, hei hi a chhan chu kum 40 chhung zet heng talc powder J&J siam a hman vang niin a puh a, J&J Baby Powder leh Shower to Shower Powder thlengin a lo hmang thin niin a sawi.

Thubuai remtute chuan J&J dik lohna hi zaa 99 niin supplier Imerys i dik lohna chu zaa 1 a ni thung an ti a, J&J hi $105 million chawi turin an ti a, Imerys hi $50,000 chawitir a ni dawn bawk.

Hetiang chi thubuai J&J laka lungawi lohna hi St Louis chuan 2,400 zet an nei a, J&J product leitute pawh warning an pe hial reng a, Johnson`s Baby Powder pawh hmang lo mai tura hriattir an ni a, St. Louis hian thubuai te hi an pending nasa hle a, tunah hian thubuai ngaihtuah lai mek pali J&J leh supplier ten $197 million an chawi theihna tur an nei a ni.

Lois-i lawyer Ted Meadows chuan J&J hian ‘scientific evidence’ kan nei chung pawhin American hmeichhe ho laka an mawhphurhna leh dik lohna te an la pha a ni a ti.

A lehlamah J&J ve thung chuan hmeichhia chi kawng / bawm cancer te an tawrhpui thu sawiin court thutlukna chu appeal an tum thu an sawi a, kumin chhunga rorelna dang hmachhawn tura inbuatsaih an tum thu leh Johnson`s Baby Powder te humhim an duh thu an sawi bawk.

May 2016 pawh khan hmeichhe pakhat J&J`s talc-powder products hmangtu pawhin a cancer phah tiin thiam a lo chang tawh a, J&J hian $55 million an lo chawi tawh bawk a ni.

Author :

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

NIRBHAYA PAWNGSUALTUTE KHAIHLUM AN NIH NGEI HMEL

India ram mai pawh nilo, khawvel nghawr dawt khawp pawngsual rawnna rapthlak, kum 2012 a Delhi khawpuia thleng, “Nirbhaya Gangrape” kha kan la hre reng in a rinawm.

Kha thubuai kal zelah khan pawngsualtute kha khaihlum tura an chungthu rel a ni tawh a. May 5, khan heng pawngsualtu zinga 4 te’na an appeal na chu India ram rorelna sangber, Supreme Court ah ngaihtuah a ni a. Supreme Court chuan thi tura an chungthu a lo rel tawh chu tidanglam lovin, heng mite hi khaihlum ngei hmel.

Kum 2013 a Delhi High Court in thiamloh chantir a, thi tura an chungthu a lo rel, March, 2014 a a nemngheh tawh, Nirbhaya pawngsual a rawng taka that zui tu mi 4, Akshay, Pawan, Vinay Sharma leh Mukesh te’n rorelna sang zawka a an appeal chu vawiin khan SC hian a ngaihtuah a ni.

Hetihlai hian Nirbhaya nu, Asha Devi chuan, ” Heng misual ho hian thihna chiah an phu a ni. Hei hi tihdanglam a nilo ang,” a ti.”

Rorelna (judicial system) hi kan ring hmiah a, Supreme Court hian thiamloh chantirna thu leh thi tura tihna hi a puang ngei ang tih kan chiang a ni. Hei hian khawvel tan example a siam ngei bawk ang,” a ti.

December 16, 2012 khan Nirbhaya, kum 23 mi, paramedic zirlai chu Delhi khawpuiah, bus tlan lai chhungah misual 6 in rawng tak a pawngsual rawn in, duhtawka an pawngsualrawn hnu ah a serh ah thir tlawn (iron rod) an hawlh luh saka, chumi hnuah a thianpa nen bus atanga theh chhuah an ni a. India ram a a enkawl a nih hnu-ah Singapore damdawiin lamah phurh chhoh niin, hetah hian a hliam hi a nasat em avangin December 29 khan a boral ta a ni.

Pawngsualtu mi 6 zinga pakhat, Ram Singh chu taninah a inawkhlum a, an zinga kumtlinglo, (juvenile) tel ve chu nikum August thla khan thiamloh chantir niin kum 3 chhung reform home a awm tura tih a ni bawk.

Kum 2014 a heng misual tena an appeal khan Delhi High Court chuan he pawikhawihna phenah hian:
“hurherhna, nunrawnna, pawikhawih chakna, duham luatna, awmngaihna hriatlohna” te a awm a ni, tiin an appeal hi a hnawl sak tawh a. Hei bakah hian rorelna chuan he pawikhawihna hi, “tenawm uchuak hlawmhlak leh phat rualoh, nunrawnna uchuak, ramhuai hnathawh leh pawikhawih chakna hrim hrim”

a ni a ti bawk.

Heti ang a nih avang leh hei hi hmeichhia te dikna leh zalenna atana thil sensitive lutuk a nih avangin Justice Dipak Misra hian hian death sentence pek hi a hreh dawn loh avangin SC hian heng pawikhawihtute hi hremna nep zawk a pek a rinawm loh tih ANI chuan a sawi.

Author :

Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

MIZO NULA CHHUANAWM, A TAIMAK LEH TUARCHHEL VANGA IT KHAWVELA FOREIGN THLENGA HRIAT HLAWH CHU!

Mizo zinga kan hriat theih chinah IT lama US a hna thawk 7 vel awm zinga mi Nl. Vanlalveni Ralte, Maveni Ralte, d/o RL Rindika, Bungkawn, Aizawl hi pian phungah dawl kai zet zawt ni mah suh se, a rilru erawh kahpathir ang zeta khauh a ni lawi si!

Ruh lam hrisel lohna a neih vangin kum 4 mi a nih laiin Delhi ah refer a ni a, engtin tin emaw ziaawm chhovin B. Tech a zir laiin transplant an tihsak ta nge nge a, a hrisel lohna hian a ha thleng a a khawih avangin vawi 4 zai a tawk a, education loan a hmuh pawh inzai nan hian a hmang zo vek a ni.

Hetia zai a tawh reng reng hian a chhungte buaipui lohvin a thiante, hnamdang hovin an buaipui mai a, ‘severe hypoglycemia’ nei a nih vang hian office ah pawh han buai deuh changte neiin a thiante leh thawhpuite buaipui ngaiin vawihnih chu a tlu nghe nghe a, he a hrisel lohna vang bawk hian vawi 2 chu US a awm hnuah zai a tawk leh nghe nghe. ‘Hmeichhe awmnem’ tia kan sawi thin zinga mi hi a lova tuarchhel theih ngai em! Heng harsatna hrang hrangin a chim buaina te hi hma lam thlira a tumruh tlatna chuan a lehthal tir hram hram zel a, mi hlawhtling a lo ni thei ta.

Little Flower School ah Kg – Class I a zir a, Class II – VII Holy Mission, Bungkawna a zawh hnuin Class VIII – XII chu St. Paul’s ah a zo leh a. Tichuan, a tum hlenchhuah nan JNTU, Hyderabad atangin B.Tech, EEE (Triple E) a zo leh a, Class X – B. Tech hi First Division-ah vek a pass a, amah chuan zirnaah hian thiam filawr ka ni ngai lo tiin inngaitlawm takina sawi nghe nghe.

A thiamna avang chuan Tata Consultancy Services ah Assistant System Engineer in a lut nghal a, a hnu ah IT Analyst ah a kaisang a, a thawh that em avangin kum 4 hnu, 2013 July atangin Atlanta, Georgia, US ah project kalpui tura tirh niin February thla thleng a thawh hnuah March thla atangin New Jersey a Avis BudgetGroup ah Project Administrator hna tun thlengin a la thawk a, TCS hian New Jersey leh Denver ah hna hi an hmuhsak a, New Jersey ah a kal ta zawk a ni. Kum 2019 thleng Visa a nei a, a project a zawh hunah India ah lo kirin Tata company ah a thawk chhunzawm leh ang.

Author :

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

HEL HOIN AN KAHHLUM MIZO TLANGVAL NAKTUKAH MIZORAM THLENPUI DAWN

Nimina Nagaland hel NSCN ten an kahhlum zinga mi Mizo tlangval Jerusalemthara ruang chuan naktuk hian Mizoram thlenpui beisei a ni a, an khua Vanbawngah vui a ni ang.

Kum 29-a upa Jerusalemthar-ahian a nupui leh a fa te pathum a kalsan a ni. Jerusalemthara hi Kum 2005 khan Assam Rifle-ah lutin 23rd Assam Rifles ah a awm mek a, nimin chawhnu dar 2 vel khan Nagaland leh Myanmar inrina thingtlang khaw pakhat atangin tuichawi turin an kal a, an motor chuanna chuan helho kam chilpuah bomb a chil puak a, helho hian kap zuiin, Assam Rifles 8 an kahhlum zingah Jerusalemthara hi vanduaithlak takin a tel a ni.

Jerusalemthara ruang hi vawiin chhun khan Jorhat panpui a ni a, hetah hian post mortem a nih hnuah, Jorhat atang hian Guwahati panpui lehin naktuk hian Lengpui airport thlenpui hman beisei a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

LALPAN THIL ROPUI MIN TIH SAK E

Lalpaa Lawmna Chu

Hero I League ah Aizawl FC chu an champion a, Lalpan thil ropui min tih sak e tiin an zai dual dual a, a van lawmawm tak em, hlawhtlinna ropui tak a ni, Ni e, Lalpa khawngaihna avang liau liau a ni e.

Mahse heti zawng hian kan sawi teh ang, he inkhel chungchangah hian Lalpan a pui tih chu kan pawm theuh ngei a, kan sawi tam ber pawh a ni. Kan duh zawng, kan beisei anga thil a lo thlena Lalpa fak hi chu kan harsat lo, rau viau pawh a tul hran lo, thil thleng khan mihring min ti lawm thin ve hrim hrim a ni.

Kan duh anga thil thlen loh a, kan beisei ang lo tak maia boruak a in her tum hian Lalpa fak hi kan har talh thin, a chhan chu kan lawmna hriltu hi hmuh theih leh khawih theiha thil thlengah a innghah tlat thin vang a ni.

Kan duh loh ang deuh pawhin thil thleng sela, Lalpan thil ropui min tihsak hi chu a pangngai reng tho va, Khawngaihna avanga chhandamna kawng min hawn sak aia hlu leh ropui hi a awm chuang lo.

Chumi zawka kan rilru a innghah tlat a, chunglama thil awm zawka kan rilruin bu a khuar chuan eng dinhmun atang pawhin lawm em emin Lalpan thil ropui min tih sak e tiin ka au thei dawn a lo ni.

Thil thlenga innghat ringtu hi kan tam hle niin a lang a, hei hian thlipui leh tuifawn karah ringtu chawl lo kan tam phah a, luang thli chhem nghin ang maiin kan thle tawn dual dualthin a nih hi.

Thil lawmawm tak a lo thlen avanga lawm te hi chu Krista neitu kher lo pawn an tlin lutuk a, Lalpan thil ropui min tih sakna tak taka lawm thin mi chu thil thlengah ni lovin, Lalpan a tih sak Khawngaihnaah khan a lawm thin.

A duh zawng a thlen loh pawhin a lawmna a kiam lo va, natleh harsatna karah pawh Lalpan thil ropui min tih sak e tiin fak hla a la chham thei thin a ni.
Chuvangin engin nge kan lawmna hi hril a, eng hian nge faktu thinlung min puttir ber inngaihtuah ang u le

Sam 1:2-3 A lawmna chu LALPA danah a ni zawk a; A dan thu chu achhun azanin a ngaihtuah thin. Ani chu tuiluang kianga thingphun A huntea rah thin. A hnah pawh uai ngai lo ang hi a ni a; A thiltih apiang chu a hmuingil zel ang.

Author : Vincent Pachuau

Aside | Posted on by | Leave a comment

CHHAWNKIMA BO DAN MAK TAK CHU – By : Andy K Zarzoliana

Author :


He chanchin hi kei aia hrechiang zawk inawm nualin ka ring a. Kum 2004 khan, amah Pu Chhawnkima chhungkhat lainate zinga mi in, Testimony-a a sawi atanga ka hriat chhawn ve mai a nih avangin ka hriat dan a dik tawk lo thei viau bawk. Mahse ‘Unau thawnthu hriat pawh a dang thin’ an tih ngai kha maw, ka hriat danin ka han thai râng ve teh ang.

Chhawmkima chu Champhai khawper, Hmunhmelthakhuaa piang a ni a. Rawlthar a nih hun lai vel hian a pûte khua, NE Khawdungsei-ah an pem a. (NE Khawdungsei hi Mizo zinga palian ber leh chak hmingthang Tumpanga te khua kha a ni awm e) Khawdungsei-ah chuan nupui fanau neiin an khawsa ta a ni.

Chhawnkima chu lo nei mi leh ram vah nuam ti tak mai a ni a. Țumkhat chu favang lo kan phaha a ramvak chu a bo daih mai a. Mi inthlahrung leh mi hmaizahna ngah tak chhungkua an ni a. Tumah hrilh hre lem lovin chhungkhat lainâte tlawmngaihna avangin tlangthang lutuk lovin a bo atanga ni thumna ah an lo lua thingkung hnuaiah an zawng hmu ta a ni. A bo dan hi a mak angreng a, an zawn lai hian amah an hmuhna thingkung hnuaiah ngei pawh a zawngtute an chawl a, mahse chutihlai chuan thingkung hnuaiah tumah hmuhtur an awm lova. A bo ațanga ni thumna ah chiah he thingkung hnuaia a lo awm tlat hi thilmak ve tak chu a ni phawt mai. A bo dan chanchin an zawh chuan tihian a sawi thin a.

“ka ramkal hma tlai khan, kan nupui nen kawmcharte inah lengin an fapa damkawr kân nan, Choâk rual vel tur Ar pahnih kengin kan leng a. Kan faten in an lo nghak thung a. Tichuan khaw thim thet thet rual velin in lam panin kan haw a. In kan thleng chu naupangho an lo țap deuh par hlawm a. A chhan ka han zawt a, Mama chuan, “Nichin mai khan hmeichhe pahnih an lokal a, khawnge i pa? an ti a, an ding reng a, pakhat zawk chuan kan tukverh zawn atangin min en reng a, chuan an chhuak leh daih a. Sekawtrawlh an thlen chuan an lo hawi leh a, an hmel chu a sen vek. Lei pawh an dai ve miah lo, kan hlau lutuk”,
a ti a.

Thil an hmusual vel mai mai a nia nge, kan ti a, mahse ka ngaih erawh a ngam zan lo a ni. A tukah chuan Favang lo kan turin ka chhuak a, lo sûl hawn hma deuhin kan vau luiah naupang lawm atan Chakai ka man nghal e ka ti a. A lo tam viau mai a, tuibur hmuam da chhung lekin tam fe chu ka man der mai a.

Hawn mai tumin ka insiam a, chutihlai chuan ka chhak deuh atang hian kuk raih raih thawm ka hriat a, kan inhlat lo hle a ni. Favang lo kan an awm ve a nih ngei dawn hi tiin pahmei tap tia zet tura lian, lungpui chungah meizuk siam phahin ka Chakai man chu Thangțung hnaha funin ka țawn nghauh nghauh mai a. Chutih lai tak chuan ka chhaka lui kawi; ka han hmuh phak loh deuhna hmun atang hian thawm lian tak mai hian tui a rawn dai thla burh burh mai a, Savawm nia hriatna ka nei ta tlat mai a. Ka inak sawk sawk a, ka chhaka thing zar lian tak; luilam hawia awn thla du hnuai atang chuan lui chu ka zuk bih thla a.

Ka thilhmuh chu Savawm awzawng a lo ni lova, mihring pianhmang ang tak, tung chhova kal chi a lo ni a. A dum phan chual mai a, lungpui chunga ka țhutlai khan min lo bih thla reng tawh ni ngei tur a ni. lungbang hlai tha veng vawng phen atang hian ri mak tak takin a kutchang a tum ri noh noh mai a. Ka awmna lungpuiah khan ka la awm nge awmlo tih hmu chak niawm fahran hian lungbang atang chuan a khawt tawkin a dak chhuak zauh zauh mai a. Inhlat lo tê atanga chhuk thlir ka nih avangin ka hmuchiang ngang mai.

A dinglam leh veilamah nau a pawm pur mai a, sawhthing tuai loh ang maiin an bawr țuaih mai a ni. Khatiang lui dung leh ram palaileng; lungkhawkrawk karah khan, tu nu mah hian fa chum chiap pahnih ngawt pawm chunga lo awm ve ngawt thu va awm suh! Ka awmna hmun kha a dam deuh ruih avangin min hmu lo mai niin a lang. Mihring pangngai tak a ni lo tih ka hriat avangin thawm han neih vakna chi a ni ta si lova. Thing kung hnuaiah chuan thosi seh fahran pawh inzap buai duh lovin ka țhu ngawi reng ringawt mai a ni.

Lo sul hawn hun veng vawngah chu thil mak tak chu inti zalen fahran hian a kianga lungpui chungah a perkai lawk a, a lam ta hluau hluau mai a. A khup a tuah țha tlen tlawn ngei mai. Tawkfang hnuah Lui mawnglam panin a chhuk thla ta a ni. Tichuan thlam mual kawng atanga hawn mai țhain ka hria a, ngaih tha lo zetin thlam lam chu ka pan chho a. Thlam han pawh hma deuh si, feh kawng kianga Țhil kung lian zetdinna hmun ka thlen chuan mak tak maiin ka chau ta ngut ngut mai a. Tlai sava riak tur thawm pawhin ka mit an kap meng zo lo a ni ber mai. Chutih rualin ka rilru erawh a fim hle thung lawi si a. Ka mang a ang ru khawp mai a, thil enge maw rawn thleng mai tur awm ni hian ka hre tlat a. Ka insang phek a,”khaw nge maw, tawhsual ka tawk dawn nia ka inrin tlat ni. Feh kawng hlun a ni bawk a, eng em ka ti lawng chu maw, he thing hnuaiah hian ka han innghat rih mai teh ang,” tiin thim hmul chhawlh tawhah thing kung chu ka bel ta tawp mai a.

Ka țhu fel hman chauh tihah ka thlang lama sulpik chu a rawn ri chho ta sun sun mai a. Thawh mai ka han tuma ka ippui ah lai chu ka thawhpui zo ta hauh lo mai a, vawin ka ramkal chu ka awmdan a va mak ngai ve maw! tiin ka ippui chu ka han keu âng deuh a, Chakai lian țha zet zet ka man ho kha an lo bo fai vek mai a, ka funna thangțung hnah leh ka dumbur tlawng hi a lo awm a.

Chutihlai tak chuan, ka tukhum zawnah hian min rawn chhemtu awm ang mai hian a rawn lum deuh pap mai a. Ka han lehhawi nak chuan rulpui lian lutuk mai hian min lo awmpui reng mai hi a lo ni a. A dul inchhawng ding chin ringawt pawh ka fapa Sawițhuama ai chuan a hniam bik hauhin ka ring lo. Ka khur chhia a ni ber mai. Rul ka hmuh tawh a zawngah a la lian ber mai awm e. A thaw ri su su a, a âng pum mai a, a kâ chu zawimuangin a chip tial tial a, a lu a ti sawng tê zel a, a tawpah chuan nula hmai hlai lam deuh; hleitling zetah a rawn chang ta zuah mai a. A ngaihna ka hre lo tak zet a ni.

Khatih laia ka awmdan kha ka ngaihtuah let hian, ka pu Manthanga ui â in a seh țuma a nat ât vak laia a awmdan kha, ka intehkhin ber mai, mu leh mal ka nei hauh lo niin ka hria. Khawsikpui thluaklut an tih anga nâ lah chu ka ni hauh si lo.

Kan naupan lai deuh, Aiduria ram kan neih kuma Pu Hauzika ramhuai hmuh dan chanchin an sawi nen lam ka hrechhuak uar uar mai a. A mak ngei mai.

Tichuan chu nula chuan,”Taia, kan chenna ah min zui a ngai ang, ro kan rel dawn a, chu kan rorel thuhla hre ve tur chein kan lal chuan a duh tlat che a ni. I duh lo a nih ngat chuan i mit hian i damchhungin khaw eng a hmu leh tawh hauh lovang,” tiin min hrilh a, ka nupui fanaute ka rilruah an lo lang nghal a, ka hlauthawng ngei mai. Ka țang nasa viau tak nain ka hneh ngang si lova, kan lo mawng lama lui dung chu min zawh thlakpui ta a ni.

Lui kama lung lian tak awmna zawn kan thlen chuan lei kaw zau tak hi a lo awm a, a kaw hnuailam chu khawihnun ang maia chirh-bân hian a lo inchulh khat tlat mai a. A chhunglam erawh chu, chhun nisat vanglai ang maiin a lo eng pup bawk a, mian lo tam khawp a, kan khaw mihring aiin an tam fe a ni. Mahse ka mi hriat ngai tumah hmuh tur an awm hauh lo thung. Chu nula chuan min hruai zel a, in lian tak, Zawng luruh an khaina hmunah chuan min luhpui ta a. Mihring an tam ngei mai.

An phun ri mur mur a, an thusawi awmzia ka man map lova. A khat tawkin sa hem hmin, lian hleu hlo, naupang chawtlang ken tia zet tur awma lian hi an sem chhen mai a, kei pawhin tlem chu ka hmawm ve nghe nghe a ni.

Biak ina inkhawm hi kan ang ber a, a hma ber dawhsanah an hotu ni ngeitur, mipa lian zet hi a awm a, chu chuan tihian a rawn sawi a. “Hei le, zanina kan inkoh khawmna chhan chu eng dang ni lovin, kan chenna ram ngaw hi, mihring hmel eng hoten an vat eng nasa ta hle a, chuvangin kan awmna tur hmun ram kan sawn a ngai dawn ta a ni. Han beilet turin an hmel a en em avangin kan tha a țhum a ni zel si a. Chu achhapah an țawngțai nasa in, tihbuai an har fu si a, kan awm zel thei ngang lo a ni,” a han ti a.

A tlar hmasa lama țhu mi pakhat chu a rawn ding a.”Lalber, hengho zinga kan awm lohvin khawi lamah nge kan awm chuan ang ni! tharum hmangin kan beilet thei mai lawm ni?,” a rawn ti a.

An lalber chuan, “Tharum hmangin kan beilet thei awkawng lo mai. Kan lama țang turin thlemna hun kan la nei a, chu hun chu kan hmang thiam hle tur a ni. Chuti ang ni lova, a rikrap zawnga kan inlan fo a nih chuan an Lehkhabu kengin min hnawt bo diak ang a, khawchhak lama kan belchhung sa, thlemtluk leh chuan tur awm tawh lo ho hnenah kan kir dial a ngai ang,” a ti a. An ngawi țhuap mai a, tlar hnung lama nu pakhat chuan a dawhkilh a thlauh hlauh mai a, a ri ring ngei mai.

An lalber chuan,”Tun atang chuan ngawrh lehzuala in beih a ngai ang, khawchhungah te lutin an inkhawm hunah an rilru la peng turin an fate tih tlei loh dan kawng dap ula, puitling ho awmna lamah mutchhuahna hlo te thehin, awihmut intum tur a ni. An zaiho naah te, an inkhawmna ah te, an țawngțaina hmunah te leh an Lehkhabu Thianghlim an chhiar hunah te tihbuai dan tur in ngaihtuah kar tur a ni. An Lehkhabu Thianghlima thu thenkhat; inhmang tangkai ang a, mi hmui themthiam deuh hnenah pe in, chumi Lehkha thu hmang chuan Kohhran țhenkhat in tikeh ang a, mahni Kohhran chauh fak thiam tur leh huang danga beram rukchhuah dan kawng inkawhhmuh zat zat tur a ni. Hun kan nei tlem tawh si a, theihtawp kan chhuah a ngai a ni, ” tiin uar takin a han sawi a, an phur lutuk chu haw haw dur dur mai a ni.

Tichuan ka kianga nula chu hma lamah an ko phei a, lehkha-ip an pe a, chu lehkhaipah chuan ‘Kanghlai ram’ tih a inziak a. Chu thil chanchin chu dilchhut takin ka zawt a, ani chuan, “Tuna kan awmnaah hian hmai-eng ho an tam tawh lutuk a, kan awmngam tawh lova, chuvangin phai lamah leh khawchhak lamah te kan pem darh tawh dawn a ni. Kei chu khawchhaka Kanghlai ramah ka han awm dawn a nih hi,” a ti ta reuh a. Mak ka ti kher mai. Tichuan an rorel chu an titawp ta a, kan chhuak ta hum hum mai a ni.

Ka chhuahlam chuan nula khan min kalpui tawh lova, Aimit-thlawn an sawi ang maiin ka khawhmuh a thim țhuap mai a. Keimahin kawng ka indap chawp a, hmun pakhatah hian ka chhuak hlawl mai a ni. ka awmna hmun chu khawlai hmun nge a nih pawh ka hrethiam tawh hauh lo. Mahse feh kawng kianga Țhil kung hnuaiah ka lo mu reng kha a ni a, a ngaihna ka hre lo kher mai,” tiin a sawi a ni.

He chanchin hi ka hriat dan a ni a, a kimchang lo deuh viau mai thei a ni. Thil mak ve tak chu a ni ngei mai, hetiang chanchin hi sawitur a awm nual a, ni dangah kan chhiar leh dawn nia.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Inverter Battery chungchang

Khai le a remchang bawk a hetah hian sawi law law ang aw…inverter battery bik sawi ta ila.

Inverter kan tih mai a hming dik tak Home UPS hi battery hmang niin a battery hman tur hi thlan uluk a ngai viau a, thenkhat in mahni rin thu leh thu puarpawleng an rin avangin duh duh an lei mai thin a, harsatna an tawh in a zuartute min mawh chhiat leh mai thin.

Inverter kan tih mai ah hian battery chi hnih awm in SMF( Sealed Maintenance Free) leh Lead acid te an nia. Hemi te pahnih hi lo sawi zau deuh ta ila.

SMF(Sealed Maintenance Free):
he battery hi a tui(distilled water) thun ngai hran lova, i thun anih chuan kha battery khan a chhiat pui nghal dawn ani. Heng SMF ho hi electrolytes atan gel chi khat(a hmung hi ka lo hre tawh mai lova- sulphuroc acid leh fumed silica chawhpawlh a ni e) hmang niin kha gel khan electric khawl leh pek chhuah a ti thei a, mahse hun a lo kal zel a kha gel kha ro hun a lo nei ve a, chu gel chu a ro chuan electrolytes ber a current khawl tu ti mai ang kha a lo awm tawh lova a lo hman tlak loh ta thin ani.
Heng SMF te hi Online UPS a hman tur bika siam a nih avangin Home UPS/inverter a hmang 99% te hi warranty awm chhung in a chhe tlangpui a, company lamin a hmanna tur an duan nilova hman a nih avangin warranty claim lamah harsatna a awm deuh vek a ni.

LEAD ACID:
He battery hi chu kan hre theuh awm e, a tui(distilled water) thun ngai chi a nih kha. Heng lead acid battery te hian electrolytes ah sulphuric acid an hmang a, maintain that a nih chuan kum engemaw chen a daih a, mahse damchhung daih erawh a ni bik lo. He battery hian positive lamah lead-di-oxide hmangin negative lamah lead an hmang a chutah sulphuric acid te nen chemical reaction siam in electric current 2volt theuh cell tin te khan an lo pe chhuak tak a ni(2×6=12volt).

Heng battery hi a tui a lo phai a nih pawh in acid thun lova distilled water thun tur a ni a, mi tam tak in acid an lo thun avangin harsatna an tawk thei bawk a ni. Tin, heng lead acid te hi inverter a hman tur a siam ngei i hmang a nih chuan sawi chet khan awmzia a nei lem lova, chuan lead acid reng reng hian hydrogen gas a pek chhuah avangin hmun up a dah lo hi a him ber bawk.

Maintain that chuan kum tam tak hman theih a ni ve a, tunah hian kei hian su-kam frendy-i 400va square wave ah hian SF SONIC PBX 650 (65Ah) ka hmang a ka theih tawk a tha in ka maintain a. June 2017 hian kum 4 a lo tling dawn ta reng mai.

Battery chung chang a zawh chian duh i nei a nih chuan WhatsApp lamah min lo be dawn nia.

C.Lalfakmawia
Trained technician
SF SONIC
9774973468

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

I LO HMU EM??

Author : Hc Lalrinzuali

Ka pa chuan min bêng sawk a, a kut chu a khur dur dur bawk a. Ka pa chu kohhran upa ani a, pa zaidam leh nelawm tak ani a avawikhat kut min thlâk na ani!.

Chhuata ka mittui far fap fap chu ka en reng a, “eng ang fako a fanu lepchiah nge ka lo neih che! Lalhruaitluanga drugs addict saw maw i fawr pui țhin?” ti chunga ka pa in min ben leh a tum chu ka nu chuan alo dang a, min zilh hlakhlak chungin room ah chuan min kailût a.

Nie.. Lalhruaitluangahi ka bialpa hmasa ber ani. Ka chhungte chuan kan inkawp chu haw hle mahse a âwm ani, ani chu ‘misual’ niin an hre si a! Ani khan amah ngaizawng turin min ngen lo a, “Ka thusawi hi pawm mai rawh.. i nun hi siamțhat pui che ka duh alawm” ti a ka ngen lai pawh a “i zahna leh hreawm na bak ka thlenlo ang, țhian angin inkâwm zawk ang” tia inthlahrung taka min hnial tu kha a ni.

A nun mal tak leh bawraw tak phên a thil inthup chu hriat ka duh a puih ka duh avang in ka titi pui fo a, kan inkâwm zing telh telh a a ruihhlo tih pawh a khât telh telh a.. Min hmangaih a ka thusawi a pawm tih ka hriat avang in ka ngaizawng a, heti hi kan thleng ta a nih hi.!

Kâr khat lai amah be lo leh pawn chhuaklo a ka awm hnu chuan ka nu nen Tv kan en a, ka pa erawh a awmlo. Kan kawngka kik karh karh chu “lo lut rawh” tiin ka lo chhâwn a, a rawn luh rual chuan ka nu ka melh nghal, “E.. Tluangte lo kal rawh” ka ti a, a vawikhat rawn lênna anih avang in mak ka ti hial a! Inthlahrung takin ka țhutna țhuthleng sei kil lehlam ah chuan a țhu a.

Ka nu chuan a be lo a, tûm bûr in Tv channel chu a hmet sawn sek a..Ka nu in min melh râm chunga “țhenawm ah ka kal dawn ania” atih chuan awmze thui tak a nei. Ka nu bulah khan “kațhen ang” tiin ka intiam a, chu chu ti hlawhtling turin min duh tih ka hria!

Tluangtea chu a rawn tawlh phei a, ka kut chu vuan in a nui a.. “i reh lutuk a ka rawn kal tawp, i țha em? thilthleng a awm ami?” ati a. A kut chu ka vuan tlat a, ka hrawk a min hnawh tlat avang chuan ka țawng theilo.. “i țap em ni? enge thil awmzia sawi rawh” tiin ka biang ah chuan a rawn dawm a, thâwk ka la tê te a “kan ințhen a ngai” tih zawng chu ka sawi theih a ni.

Kan ngawih dun vang vang hnu chuan a rawn nui chhuak hak a, makti takin ka en a.. min en miahlo chuan “ka na lo.. ka hre lâwk vek tawh alawm” a ti zâwi sap a, a kut erawh chuan țhuthleng chu a hmer ngat ngat thung a!
“a ni lo.. keichuan ka duhlo.. mahse ka chhungte hi” ka ti bah niai a. Ani chuan ka dâr lehlam lehlam ah chuan rawn vuan in chiang takin min en a… he thu hi a sawi a.. “an hmangaih che alawm, an thu awih rawh aw.. ka tello a nun hi i phû a ni. Kei chu misual ka ni a ka ni reng ang..” tiin.

Kawngka a a chhuak chu muttui kâr ațang chuan ka thlir reng a.. Ka mumang nise ka duh, ka țhen avang khan na leh hreawm angin a awm duhlo a mahse a na hle a ni tih ka hre si.
“Ruihhlo hi ka sim thei, ruihhlo zûn ai chuan i hmangaihna hian min hneh zâwk” ti țhin tu Tluangtea chuan ka hmangaihna tello in a kawng zawh lai chu zawh chhuak thei tak ang maw!!

Kar hnih a liam a, ka room kawngka kik dat dat chu ka chhanglo na a ka țhian țha ber Kimkimi chu a rawn lut tho a.. a mit chu a sen râm a, khuma ka mu lai chu min rawn kuah in a țap ta hlawp hlawp mai a, “ngatinge Kim?” ngaihțhalo tak chuan ka ti a, mittui tla pûr a rawn hawichhuak in “Tluangtea kha a boral..” a ti anih chu!
Ka tho phut a ka khur nghal zawih zawih a, “ani lo.. dawt i sawi, engvang in maw?” tiin ka phun a.
Kimkimi chuan ka kut chelh in “dawt a ni tlat lo a ni, drugs overdose an tia.. pawi ka ti lutuk.. ka va kalpui dawn che nia” a ti hliam hliam a.. kei chu ka ngawireng a, ka â mup a ka âwm chhung chuana ut ut rih erawh ka hria!

An inbul ah chuan mi chu an awm ve a, inchhung kan lut a ka țhiannu chuan ruang an mutna lamah chuan min kaiphei a, inchhunga awm te leh ruang kil tu te chu mi langsar leh mi ropui an awmlo. Zu ngawlvei tih hriat ngawih ngawih a pa hmai țawk deuh hlur leh a nu chêr chhe zet chuan a lu an lo tuai hliau hliau a.. a drugs lo tihpui țhin leh an ina zu in tur a leng lut țhin te chu a ruang kiltu te an ni.

Ka hmangaih chu amu dâng bai a, mak tih hmel taka min en tu te pawh chu ka zah zo lo.. ka kuah thlawp a “Tluangte, engatinge..?” tih bâk ka sawi theilo, chhuak êm em in ka țap hawm hawm a.

A na ka va ti em! Ka tello a nung zo lo leh hmagaihtu mamawh ngawih ngawih kha, kan chhungkaw zahawmna ka zah avangin ka kalsan a.. keimah vangin a thi a ni, ka tihtur ka hlenlo a..a taksa leh thlarau chhanchhuah ka tum țhin chu keimah ngeiin hremhmun ah ka nawrliam ta a nih hi!.
“Tluangte..min hua em ni? Lo tho teh, min chhang rawh..mawhh?” tiin ka sâwi nawk nawk a, ani erawh chuan min chhang lo, A che lo a min ngaihsak heklo.

Ka hmangaih an zalhna thlan chu ka thlir reng a, heihi chiang takin ka hria ani.. a rawn kir tawh ngai dawnlo ani tih hi.

THUBELH.
In veng, in khawtlang, in țhenawm ah te khan keini ‘mifel’ inti ten a ‘misual’ hming kan vuah sak ho te hi ilo hmu ve țhin em?
Ruihhlo ngawlvei, awmțha duhlo leh khawtlang tana mi hnawksak kan tih țhin tekha.. anni ngei kha ilo hmu ve țhin ang tiraw??

I kalpel a, i ten a, an zinga awm chu hmingchhiatna hial ah i ngai a ni thei e! Anni kha ‘damlo’ an ni a, an damdawi chu ‘hmangaihna’ ani.

“A unau a hmuh theih reng pawh hmangaihlo tu chuan, a hmuhtheih loh Pathian chu engtin nge a hmangaih theih ang le..?”

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment