MAIPAWL THATNATE

Maipawl hi kan thlai chin te zinga mi a ni a, Damdawi atana thatna tamtak nei a nih avangin kawl reng pawh a tha viau ang.

Heng a hnuai ami ah te hian Damdawi.

1.Thil eisual :- Thil ei sual reng reng ah maipawl hel ei a tha. Eisual vanga taksa vual leh thakah pawh a tha.

2. Santen :- Maipawl tui in teuh a tha a, a hel a ei a tha mah mah.

3. Rul chuk :- A hnah rawt sawm tuia zut a tha, a hnah a awm loh pawhin a rah pawh chutianga zut nan chuan a tha.

4. Chhul bawlhhlawh :- Maipawl hel leh chithlum ei pawlhin a fai duh.

5. Chhul vung :- Maipawl pum khat, a pil thel faia, chan sawm a, chithlum (chini) 250gm. vel nene chawhpawlh a, bela dah a, a tui lo tling chu in zel tur a ni.Tin, maipawl tuitling in bakah Tetracycline leh Sulpha Triad (MB No.3) ei bawk tur a ni.

6. Tuihri (Cholera) leh Kawthalo (Diarrhoea) :- A par rawt sawma eiin tuihri damdawi a ni. A rah a hel in emaw a chhum hmin in emaw, a tui te nen ei bawrh bawrh mai tur a ni ( Tuihri leh Kawthalo tan a tha ve ve. Tuihri ah chuan a hela ei a tha).

7. Thisen chakna :- A rah antuia siam in emaw, a tuisawr in hi thisen nei tlem tan thisen chakna a ni.Tin, a rah pil thelfai hnuachan sawm a, chini tamtawk pawlh belha dah a, chuta a tui lo tling chu thisen chakna a ni bawk,hawp bawrh bawrh mai tur a ni.

8. Thawpik (asthma) :- A zung phoro rawt sawm tui luma pawlhin in tur a ni a, awmna leh thawpik tan damdawi tha tak a ni.

9. Zunthlum :- Maipawl chhum tui in tama, a tak ei bawk a tha.

10. Pangang hling :- Pangang hling i kai a nih chuan Maipawl chhum lumin dep ang che.

11. Zunin, Kal na, Phungzawl leh rilru kim lo tan te, Rulhut tihtlak nan a tha bawk.

12. Mitthi ruang rimchhe tur ven nan a tha a. Hraw deuh tak taka sah phel phawk phawk a ruang depah chuan dah tur a ni.

*FU:*

1. Awmna :- Fu tui leh sawhthing den pawlh chhuan lum in a tha.

2. Chilrial :- Fu tuisawr emaw tuisik (fu atanga siam) a thlum emaw a in a tha. Fu feh mai pawh in a tha.

3. Thinlian/Mitliam :- Fu tamtawk feh a tha.

4. Ha tim :- I theithur eiin i ha a tih tim chuan “Kurtai” (fu tuia siam) ei la a reh mai ang.

5. Khawsik Thluaka lut :- A rah tihsawm tuia chiah a, a tui chuan taksa pumpui zut a tha.

6. Fu zung chhum tui in hian kan thil eikalkawng tluan, ka (mouth) atanga mawngkaw thleng (alimentary tract/canal) tan a tha. A tichakin a ti hrisel a, chhiatna lak atangin a ti hrisel in a veng him.Fu tui hian ek a tinem a, zun kalkawng tan a tha bawk.hahni tan a tha in a ti hrisel bawk.

Source: Ramhmul Damdawi.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

PU SUPANA TE CHHUNGKUA CHU, SIPAI VENNA HNUAIAH 4th IR BATTALION HEADQUARTER MAMIT LUANGPAWL-AH AN AWM MEK.

• Dapchhuah ah vai misual an awm em ni?
• Supana te chhung an dawheh?
• Mizo mipui ei zawh pawitilo vai an hnawk

Dapchhuah khua intihbuainaa, khawtlangin an khua chhuahsan tura an tih, Pu Supana te chhungkua chu, tunah sipai venna hnuaiah 4th IR battalion headquarter Mamit Luangpawl-ah an awm mek.

August Ni 15 zana Dapchhuah khua a buaina chhuah dan Pu Supana nupui Pi Lalhmunliani sawidanin, a unaupa fapakum 17 mi lengchhuak chu Dapchhuah MHIP President Pi Țanpuii fapa leh a thianten lo sawisa-in, an sawisak lai, a pain hmua, țhelh a tum chu, lo sawisa ve leh in a tukkhumah thingfaka vuak a ni a, chumi hnu, zanrei lamah an in leh a nu te in chu lunga vawm zui leh a ni ta a ni. Hemi zan vek hian, Pu Supana te motor Tripper 7, JCB 1, Pickup 1 te chu a darthlalang vawm keh vekin, hemi bakah hian an bike chu suasam telin, diesel leh petrol litres 2000 vel an leihbuak sakbawk a ni.

Pu Supana nupui Pi Lalhmunliani chuan hetianga an khaw mipui te chet chhan hi a hriat loh thu leh ni 16 chhuna Darkar 24 chhungin Dapchhuah khua chhuahsan tura intiamkamna lehkhaah hming an ziah tir thu a sawi a ni. 4th IR hotute chuan Pu Supana te chhungkua leh a pizawn te chhungkua 24 te chu an himna tur ngaihtuah puiin an hruaichhuah thu leh an camp chhunga inruak 1 ah an chentir rih thu an sawi.

DDK-AIZAWL
*********************

DAPCHHUAH TANGRUAL THUCHHUAK

Dapchhuah khua leh supana te chhungkuaintih buai chhan Pi Hmunliani (sapna-i)supana nupui in thu diklo leh dawt hmanga DDK chanchinthar a a tihchhuah chungchangah hetiang hian Dapchhuah Tangrual Pawl chuan thuchhuah Kan Siam

1. Buaina chhuah chhan hi Dapchhuah MHIP President fapa vang Ni lovin,Pi Hmunliani fapa Chanchinmawia vang a ni zawk e. Chanchinmawia hian Kan khaw tlangval pianphunga rualbanlo a lo khawih a, chuvang chuan Kan khaw tlangval dang ten Chanchinmawia chu an zilh a, hei hi buaina lo ințanna chu a ni ta a ni.

Chanchinmawia hi Anu leh pa te pawhin an enkawl țhat theihloh avanga jailah pawh vawi tam lo tang tawh a ni.

Chutia tlangval ho in an zilh ta chu dawt a kuai herin supana chuan West Phaileng police a pun ta a, heta tanga buaina hi punlun chho ta zel a ni.

2.Supana te chhungkua hi Kum 1997 Khanmizo tlangval tluanga chhut hlum an tum Dapchhuah khua atanga hnawhchhuah tawh an ni a.
An khawsa zia thlak intiama ngaihdam an dil avangin kan khuaah an rawn let leh a, tunah hian an khawsak Dan phung ngai renga an la awm avangin khawtlang mipui te chuan mikhual peih tawh loving an khuaah haw tawh rawh se kan ti a ni.

3. Dapchhuah mipuiten Supana leh a chhungte kan hmuh Dan -Supana hi mizorama Kum 30 chuang nupui fanau neiin a awm tawh a, Mizoram voter’s ID pawh nei duhlo mizo hnam leh sakhuana ngainep, Mizoram sum chauh duh eng sakhua bia nge ani tih pawh hriatloh, chawlhni pawha a hlawhfa chhawrte chawlh tir ngailo. Mizo kristianna ngainep chawlhni ah pawh dawr khar tum ngailo.

Khawtlang hruaitu te ngainep em em thin tu, Mizo inthenawm khawvenna ngaisanglo,Chhiatni thatni a lang duh ngaireng renglo a ni.

Kan khua ah leh khawtlang ah chuan Pa hausa chapo tak a ni, khawtlangah tangkaina pakhatmah a nei ngai lova, miretheite eizawnna eng ang pawh khawih ve zel a, luahlan zel duh, Luidung hausakna Balu leh Țiau pawh Khawl hmanga lak khalh zo zel, hmeithai eizawnna pawh luahlan duh zel Dapchhuah mipui te hi a hausakna a min rahbeh vek tum, vairam anga khawsa, an inluah chungchangah pawh hriatthiam na nei ngailo mi Supana hian fanu 4 a nei a, mizo tlangval rim a phallo a, 2 chu Vai pasal a neihtir tawh bawk, mizo tlangval inhlawhfa te pawh beng a kutthlak hrehlo mi a ni. A nupui Lalhmunliani (sapna-i) hi Vai dik tak (Mizo thisen kailo)a ni a, hetianga Kan khua Dapchhuah dawt a min puh hi Kan duh lova, Dapchhuah khua leh tuite eng ah mah ngailo, Chhiatni thatni pawha Kal ngailo, inkhawm ngailo, chawlhni pawha dawr nghak thin a ni.

Hetiang khua leh tuite pawh dawta puh ching an ni a,hun rei tawh tak atanga damdawi zawrh phalhoh zuar reng thin an ni, Chuvang chuan keini Dapchhuah khua mipuite hian kan mikhual peih tawh lova, “an khua Badalpur an in leh Lo neihna leh voter’s ID an neihna lamah haw tawh rawh se” kan ti a ni.

Tin, tuna IR Camp Mamit Luangpawl-a an chhung te 24 awm ve tehi eng vanga kal tel ve nge an nih Dapchhuah khua mipuite hian kan hrelo.Tunah hian Pi Hmunliani Nu, Pi Thanchhungi leh nutei, Pi Rothangpuii tepawh thlamuang takin Kan khua ah an khawsa mek e, Lalhmingliani (Sapna-i) hian Kan khua tih hmingchhiat tuma, dawt hmanga mipuite min puhna ah hian Dapchhuah khua mipuite kan ngawibo mai mai dawn lo.

Tin,Thuthar theh darhtu te hian Dapchhuah khawtlang hruaitute vawikhat mah min la be rawn lo a, hetia lehlam insawi thiamna ringawt chhuah lo hian Thudik tak chhuah turin Huaisen takin hma la țhin rawh se.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

TRAI in telecom service chhia hremna tisang

Telecom lama thuneitu Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) chuan Telecom Operator service thalote hremna cheng Nuaih 5-ah a tisang.

Service țha lo tih hian mobile service quality chhe lutuk, phone-a inbiak laia tawp thin (call drops)-te a huam a. Tunatang chuan telecom company area office-te report-a innghat lovin; telecom tower atanga data khawnkhawm hmangin call drops hi chhinchhiah a ni tawh dawn a ni.

Thuneituten service quality atana an bituk kum chanve chhunga thleng phak lo Operator an awm chuan pawisa hi chawitir tur a ni a. Operator service chhiate hremnawn ngai an awm a nih chuan hremna hi a leta pungin cheng nuaih 10 chawitir an ni ang.

TRAI tehkhawngah chuan phone hman laklawh laia tawp thut țhin te, mobile tower awm leh awm lo dinhmun te, mi biak pawhna atana hun a duh rei zawng te, aw a man fiah dante a tel a ni.

Telecom service țhalote hremna hi TRAI hian nikum October thla khan cheng sing 5 atangin nuaih 2-ah a lo tisang tawh a, hrem nawn ngaite pawh hremna pangngai aia cheng nuaih 1-a tamin a lo tisang tawh a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

MIZO NULA NGAIHSAN THINTE

Kum 1830-1900AD ah chuan sa kâp thei, khawtlanga an chhuanvawr nopui dawm thei an ngaisang a, hei vang hian khaw khata tlangval mi ang pangngai chin chuan nopui dawm phak nih an tum vek a, sa ropui tak kap thei nih an tum vek bawk a, sakei pawhin an vawk rawn la se an chhuhsak leh thei. Heng hunlai hian India ram hmun thenkhatah chuan khuaa sakeiin ran a rawn lak chuan khua an chhuahsan phiar mai thung.

Kum 1910-1930 Feren-a kal pha chin, sipai tang an ngaisang a. Mizo tlangval zawng zawngin sipai tan vek an tum a, Darfeng val an nih vaih chuan khuaa nula tha tha an thing nalh nalh mai tawh thin.

Kum 1930-1960 Sipai an ngaisang nghet tlat a. Sipai tang lah an tam narawh e.

Kum 1960-1980 vel lai chuan hnam sipai an ngaisang leh a, India ram atanga Mizoramin Independent a sual vel lai a ni a, hnam sipai an tam a, thih ngam lu puin vai sipai an lo kap thin.

Kum 1980-1990 vel lai kha chuan Driver an ngaisang leh a, Driver an han luck tak tak chu khaw khat nula hmeltha pui pui pawh driver zunah an uai a, driver a țan kha mizo tlangval dream lian ber a ni.

Kum 1990-1994 chho vel kha chuan IAS an han ngaisang leh a, IAS emaw IPS emaw-a tling an tam leh hle mai a, mizo tlangval tum lian ber chu IAS a nih vang a ni.

1994-1996 chho vel khan lehkhathiam Officer an ngaisang a, India rama lehkhathiam state ni pha hial khawpin Mizo tlangval lehkhazir lamah an tang nasa a, BA val an kat nuk mai a ni.

1996-2002 chho vel khan Probationary Pastor leh BD zirlai an ngaisang leh a, Mizo tlangval te’n Aizawl Theological College-ah Pathian thu an zir sung sung mai a.

2002-2008 chho velah zaithiam an ngaisang a, Vanlalsailova zunin mizo nulate thinlung a chhun keh a, Sailova angin T-Shirt sen an ha fer fur a, sam an han ti phir bawk a, zaithiam lar nih tumin mizo tlangval an phe suau suau mai a ni.

2008-2012 chho velah inchei nalh thei tak leh Bike nei thei chin an ngaisang leh a, thawhchhuah phu lo khawpin mizo tlangval te’n inchei kan ching a, rui thei deuh pawh an ngaihsan tel tlat avangin ruihhlo ngai kan pung.

2012-2016 chho velah sum ngah deuh an duh avangin vai mistiri pawh an nep zo tawh lo a, an nei ta pawp pawp mai a.

Mizo nulate ngaihsan nih hi mizo tlangval duhthusam lian ber a ni. An ngaihsan zawnga awm pawh kan duh vek. Mahse tunah chuan Korean te, sap te min ngaihsan san a, mizo tlangval rilru hi a vân a, kan kawng hi a thim vekin kan hria a nih hi.

Kuthnathawk taima te hi ngaihsan nachang hria ula, kan ram hi ei leh barah kan intodelh a ni mai tur. In ngaihsan zawng ang apiangah kan thle dual dual a, kan moral min tihchhiat sak a, hnamdangah min uiresan leh ta si a maw! Mizo tlangval hi chhanchhuak turin leh kan ram a lo intodelh theih nan aw nula I ngaihsan zawng kha han thlak lul teh….❕❕

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Maharashtra ah loneitute intihlum nasa

Maharastra sawrkarin a sawidanin tunhnai ni 8 chhungin Marathwada bial chhungah loneitu mi 34 an intihhlum tawh. Helai bial hian tun thlengin a mamawh khawp ruahtuia la dawng lo a. Aurangabad Divisional Commissioner-ina chhut danin tunhnai ni 8 chhungin Marathwada chhunga district 8-a loneitu 34 an intihlum tawh a, an intihhlum chhan tak erawh tihchian a la ni lo thung.

Marathwada-ah hian kumin January ni 1 atanga August ni 15 inkar khan leneitu 580 an intihlum tawh a, Beed district-ah tam berin 107 an intihlum tawh a ni.

Thudawn danin ruahtui tlak that loh vangin thlai chinah harsatna an tawk chho mek bawk a ni.

Marathwada-a loneitute hi kar hnih chhung khaw kheng avang hian an thlaite chan mai thei dinhmunah an ding mek a. Agriculture Department sawi danin Maharastra ram chhunga tehsil 355 zinga 223 chuan August ni 15 thleng khan ruahtui an dawn ţhin zaa 75 pawh an la dawng tling lo a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

CHAMPHAI AH AIR GUN (.7)IN INKAP PALH

Tukin dar 8 vel khan Champhai Dinthar Veng, Pu Rosiama fapa, Lalawmpuia kum 20 mi chuan Pu Funghleikhama (L) fapa Laldinpuia kum 15 mi chu Air Gun (.7) in a chalah a kap palh a, Laldinpuia hi Champhai District Hospital-ah dahluh a ni.

Thu dawn danin anni pahnih hi, tukin khan, daiah sava vehin an chhuak dun a, Lalawmpuia hian a thianpa Laldinpuia chu Air Gun kau lohin a tin der a. Kah theih tura load hnu ah, a silai lek chho chuan hmet puak palhin, Laldinpuia chaldar veilamah a kap palh ta a ni. X-ray-a a landanin Air Gun mu hi Laldinpuia lu inches 2 vel a thukah a tang ni a hriat a ni.

An in tihpalh hnu hian Laldinpuia hi a luak bakah a hnarah thi chhuakin, a biak hleih theih lova. Damdawiin thlenpui a nih hnu erawh chuan amah hi harhin, a biak theih thung a ni.

Hetih lai hian, vanduaina tawk chhungte hi an inbiakrem avangin, Champhai Police te chuan thubuai an ziaklut lo a ni.

DDK-AIZAWL

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Supreme Court in Rajiv Gandhi thahna bomb siamdan sorkar a zawt

Supreme Court chuan PM hlui Rajiv Gandhi kum 1991-a thah nana hman bomb siamna ruahman ruk dan chhuina chungchanga thu pawimawhte hrilh turin sawrkar laipui a hriattir.

Inthahnaa thiamloh chantir pakhatin he thil hi chhuina mumal a awm lo nia a sawi a, hemi hnu hian chhuichianna neih niin hemia an thil hmuhchhuahte chu court hian sawrkar a zawtfiah a ni.

Justice Ranjan Gogoi-a kaihhruai bench chuan he thil chhuidan kimchang leh a hnu zela hmalak dan sawrkar atangin a phut a. Karleh chhung khian thuzawhfiahna hun a bituk nghal bawk a ni.

Rajiv Gandhi kha kum 1991 May ni 21 zanah Tamil Nadu-a Sriperumbudur-ah inthlanpui atana kawngzawh a nih laiin thihchilh bomb hmanga thah a ni a. Midang 14 an thi tel bawk a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

DAPCHHUAH AH MIZO LEH VAI IN TI BUAI.

August 15 zanlai khan Dapchhuah khua ah mizo leh vai an intibuai nasa khawp mai, dapchhuah mipui thinrim chuan an khua ațangin vai chhungkaw kumhlun deuh chu Dapchhuah khua chhuahsan turin an ti.

Vai chhungkua hi dapchhuah khua ah chuan mi neinung ber leh pahausa ber a ni ngei ang, motor pawh eng emaw zat a nei a company ho pawh in an motor hi an hmang nasa hle.

Mizoram chhung meuh ah pawh vai ho pawh an inluling ta khawp mai.

Dapchhuah mipui ho chuan darkar 24 chhung a khua an chhuah san lo a nih chuan tharthawh leh an tum. MZP Aizawl lam ah dapchhuah mipui ho hian thil awmzia han hrilh in MZP lam pawh nimin date 16/8/2017 khan dapchhuah khua hi pan nghal in thil awmzia hre fiah turin an kal a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Citizenship (Amendment) Bill, 2016 zirchiang tur Joint Parliamentary Committee Chairman hnenah ZNP-in Bill hnukkir tura ngenna thlen.

Lok Sabha-in Citizenship (Amendment) Bill, 2016 zir chiangtura a ruat Joint Parliamentary Committee (JPC) Chairmanhnenah ZNP-in he Bill hnukkir tura ngenna an thlen.

Nimin khan ZNP President Pu Lalduhoma’n JPC Chairman Satyapal Singh, MP hnenah ngenna hi thawnin, nikum July ni 19-a Lok Sabha-a putluh, Citizenship (Amendment) Bill, 2016 zir chiang tura ruat JPC-in mipui ngaihdan lakkhawm hun chhung rei lote chauh a hawng chu an party-in tha lo an tih thu te, sakhua leh chenna hmun avanga he Bill-in a khawih nasat ber turte zinga mi India Hmarchhaka chengtechu an ngaihdan sawina hun, hun tam zawk pek ngei tul antih thu te a thlen a.

Citizenship (Amendment) Bill, 2016 hian ram Danpuia dan lo awm tawh sa, Citizenship Act, 1955 te, Right To Equality te, sakhua avanga inthliar hran khapna te leh India chu sakhaw tihbik nei lo ram a nihna te a kalh niin ZNP President chuan a sawi a.

Mizoram bika dan phal loha ram dang mi rawn lut ru Buddhist-te pun chak dan tarlangin ZNP chuan kum 1901-ah Mizoramah Buddhist 198 an awm a, kum 10 dana Chhiarpui neih thinah zaa 100 aia tama pung ziahin, hnam leh sakhua behchhana Census hnuhnung ber 1991-ah chuan a hma kum 10 aiin zaa 200-a pungin Sing 8 an awm a, 2001 chhiarpuiah khan hnam leh sakhua behchhana inchhiar a nih loh avangin a zat dik tak hriat loh mah se Buddhist-te hi Mizoramah Nuai 1 leh Sing 5 vel an awm anga chhut a ni, a ti a.

Hetianga nasa taka an pung hi mihring inthlahpun dan pangngai a nih loh zia a lan chian thu te, Election Commission of India-in Electoral Roll-a chuang thei tur, India mi nia a ngaihte chu January 1950-a India-a lo awm tawhte an nih avangin heng mite leh an thlah kal zelte chu chhui chhuaha chhinchhiah har pawh an nih loh thu ZNP President chuan a sawi a. Tunah hian India khua leh tui dik tak Buddhist-te chu dan loa a ruka Bangladesh atanga rawn lutte’n an chimral mek a, hetiang hi thil awmdan a nih mek laiin Citizenship (Amendment) Bill, 2016 chu dan loa rawn lutrute khua leh tui dik anga chhiar theihna tur hmanrua a nih theih dawn avangin Bill chu hnuklet emaw Bill-in a huam zinga Mizoram telh ve lo turin emaw JPC Chairman chu a ngen a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

SHILLONG NULA, AIR HOSTESS TANG LAI INCHHAWNG ATANGIN TLA HLUM, RINHLELH VANGIN A BIALPA HRENG

Shillong nula, St. John’s High School leh Lady Keane College atanga zir chhuak, kum 20 mi bawr vel, Khongsit Clara chu nimin Thawhleh zan khan Kestopur, Kolkata a a thiante piancham lawma a kal chu in chhawngthumna atanga tlain a thi a. A ruang hi tukin zing hma takah khan kawnga kal ten an hmu chauh a ni. Clara hi private airliner ah air hostess ni lai a ni a, a ruang hi thisenin a chiah piah nasa hle nia tarlan a ni.

Tukina a ruang hmutute hian police an hriattir nghal a, thu zawhfiah turin piancham lawmnaa telve a bialpa leh a thiannu te chu police ten an hreng nghal bawk.

Bidhannagar police station hotute chuan Clara hian a luah leh a taksaah hliam nasa tak a nei a, postmortem tura thawn nghal a ni a, investigation result atang lo chuan a thih chhan hi sawi mai a harsa rih a, amaha intihlum nge accident palh nge midang tihhlum tih chu kan hre thuai ang an ti a, heti chung hian police ten an rin rilruk dan takah chuan a zuruih vanga tukverh atanga tla hlum ta nia sawi a awm bawk.

Author : Saihmingliana sailo

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment