MIZORAM KAWNG – P.L.Liandinga

Hmanni lawkah Parliament Secretary i/c PWD hian F.Hrangvela Industry peng (Branch) pakhat hawnnaah, “North-East-ah Mizoramin kawng a nei tha ber,” tih thu a sawi a. He thu hi chu a den a na ngaih ngaih hle mai.

Hetia a ti ta mai hi Mizo mipui tan a na hle. Mipui hmuhsitna nge, engnge tih ngaihtuah tham a awm :

1. Kum 2015 vela Autocad-in India ram State hrang hrang chhunga kalkawng dinhmun (road infrastructure) an zir chiannaah khan Mizoram hi a chhe ber kan ni a. 2015 hnulamah midang khum vek khawpa hmalakna chhuan tlak khawp hmuh tur a awm loh bakah hnathawh dan phung tihdanglam hriat tham engmah a awm lova.

2. Kan Mizoram kawng hi a chhe viau mai a. Kawng tha bik tlemte (Aizawl – Darlawn; Aizawl – Lunglei via Thenzawl; Aizawl – Lengpui) tih loh hi chu a chhiat thin em avangin a kal te hian ngaiah an neih ni berin a lang a. A ping ngawt te a nih loh chuan kawngpui engemaw bik tih loh hi chu sawi tinah pawh kan tin tawh lo ni hialin ka hria a. Beisei tur kan neih chauh em avangin a zawhtu khawtlang leh pawlin tlawmngaia kawng siamthat hna thawh kan ching chhuak ta ngawt mai a. Hetiang hi State dangah a awm ve em ka hre lo. Tunah pawh Bairabi kawng chu a chhiat luat avangin Truck Owners Association-in anmahni sumin siam an tum mek a, hna an tan tawh pawh a ni maithei.

3. State thenawmah kal hlek ila, Tripura te ang te chu “An Chief Minister hian a hmai aiin an kawng a ngai pawimawh,” tih te hi tawngkauchheh a ni a. An kawng thlalak kan hmuh chhun te pawh kan kawng ai chuan a mam a. Tripura-ah chuan miin serthlum huan tha tak a siam thar chuan, “Ka siam peih hun hunah kan Chief Minister hian kawngpui tha takin min rawn thlunzawm mai dawn tih ka chiang a,” an ti mai a, phur takin hna an thawk thei. Ramri dep kawng hmu ten Tripura kawng an han hmuh chuan a daifem mah khutianga an enkawl chuan an Agartala bul vel chu a mam dawn mang e, an ti lo thei lo.

Chuti chu kan dinhmun leh kan khaw hmuh leh kan thawm hriat a nih laia chung thil zawng zawng hre pha ve hauh lo ang mai a, a kawng enkawltu lawk ber pawlin chhun khaw eng a, an Party mi leh sa (eng thu pawh an duh duh an hrilh thin) hlir pun khawmna pawh ni lova hetia a ti ta mai hian thil pahnih a kawkin ka hria. He thu hi eng vanga sawi nge ni ang?

(1) Duh duh sawi thei leh sawi ngamah an inngai a ni ngei ang. An tan thu sawi ngam loh tur engmah a awm lo angah an ngai a ni. A dik leh dik loh lam chu Mizo mipuite hian kan ngaihven leh dawn chuang lova, mi mawl awmkhawm kan nih avangin eng thu mah sawi sual theih a ni lo angah an ngai a niang.

(2) State dang dinhmun hi hre ve pha lovah min ngai a niang. Hetah (Mizoramah mah chuan Aizawlah) hian kan tawm churuk reng a, state dang dinhmun leh hmasawnna engmah hre ve thei lo kan nih avangin an sawi apiang awih tur tawkah min ngai a niang. Khawvel ningkhawng hre pha lo, mahni thenawm state te dinhmun pawh hre lo, Internet pawh hmang thiam lo leh pawnlam chanchin hre ve miah lo angah min ngai a ni ngei ang. Chu chauh ni lovin Mizoram thingtlang kawng chhiatzia hre hauh lo, Mamit pawh thleng pha lo, Champhai pawh thleng ngai lo, Biate tlangdung pawh kal lo, Saiha te pawh thleng bawk lo angah vek khami tuma kal khawm te kha an ngai ni ngei tur a ni. Tripura-ah pawh kal loh chu sawi loh, Tripura chanchin an sawi te pawh hre pha ve lo angah an ngai a niang.
Inkal pawhna motor kawng hi a pawimawh em avangin ngaihtuah loh theih a ni ta lo. Ram changkang, buh thar mang lo an awm. Ram changkang, industry lianpui pui, meikhu chhuak vut vut lem lo an awm. Ram changkang, electronic thil siam chhuak ta neuh neuh lem lo an awm. Mahse inkal pawhna kawng chu a tha vek ang a. Kan Mizoram ang em ema changkang anga lang si, kawng chhiatna hmun hi chu a vang ngawt ang. Inkal pawhna kawng tha awm lovin changkanna hi teh theih a ni lo.

Mizoram chhungah pawh khaw changkan leh changkan loh tehna lian ber pakhat chu inkal pawhna kawng hi a ni. Khawi khua pawh han inti hawiharhin kawng hrang hrangah changkang thawkin thawk han tum sateh mah se an khua leh hmundang inkar kawng, a bikin khawpui atanga an khaw panna kawng ber a chhiat viau miau chuan khaw chengker chan an chang a, khaw changkang angah ngaih theih a ni lo. Chutiang chiah chuan khawpui atanga luhna kawng a chhiat viau chuan a khuaa mi chengte pawh khawpui nuam tak angin an inngai thei lova, an rilru pawh anmahni tawk zelah a chenbeh nge nge thin. Chutianga thil pawimawh thilah chuan kan tha lo chung chung heti hian min han tihkhum a nia, nat chu na tak a ni.

Heng zawng zawng hi thil awmdan a nih lai leh, heti khawpa kan Mizoram kawng a chhiat laia North Eastern States zinga kawng tha ber anga la sawi lauh lauh ngam ram hruaitu kan neih tlat chuan heng hi thil thleng tur leh thleng mek a ni :

1) Mizoram hian hma a sawn dawn awzawng lo. Kan dinhmun chhe chung chung pawh pawm duh lo tlat ram hruaitu, engkim hmu ve vek si kan neih tlat chuan kan tan hmasawn ngaihna a awm lo.

2) Kan kawng hi a tha mai dawn hauh lo. Tuna hetia min tihkhumtute thlazar hnuaiah hi chuan Mizoram kawng hian hma a sawn dawn lo. ‘Ka pu, kan kawng hi min siamthatsak rawh,’ kan tih pawh a, ‘Kan kawng te chu a tha ber alawm,’ ti duh tlat ram hruaitu hruaina hnuaiah chuan kan tan kawng that hun nghah chhuah rual a ni lovang.

Thingtlang kawng chauh a chhia a ni lova, Aizawl khawpui kawng ngei pawh a chhe hle a. Tunah tak pawh hian Bawngkawn vel chu chhe tak a ni leh tawh. Bawngkawn kan sawi lai hian hmundang a tha tihna a ni reng reng lo.

Chuvangin, ‘North-East-ah chuan kawng nei tha ber kan ni,’ tih thu kha thu beidawnthlak tak leh thin tina tak a ni.

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

SBI ATM rawktu an man.

SBI ATM RAWKTU MAN ANI

STATE BANK OF INDIA Mission Veng Branch ATM rawktu Hmingthanruala kum 31 Sihphir Neihbawih-a awm chu man a ni.

Police thuchhuah tarlan danin, thlahlui ni 29-30 inkar khan SBI ATM hi khawih a nih thu leh cheng nuai 20 sing 7 & 3,500 a bo thu dawn a ni a, 2 august nilaini khan he an thudawn bawhzui hian Hmingthanruala hi thu zawhfiah tura lak a ni a, a in puanna bawhzuiin ama car chhung atangin cheng nuai 1 sing 2 leh sang 9 leh a nu te huan Sihphir atangin cheng nuai 17 sing 4 sang 5 an hmu let a.

Hmingthanruala hian pawisa fai enge maw zat chu a lo hmang then tawh ni a hriat a ni a, hemi bakah hian a nupui kut atangin cheng sing 1 sang 4 an hmulet bawk a. Pawisa an hmuh let tawh zawng zawng hi avaiin cheng nuai 18 sing 8 sang 8 a ni a, he thil hi an la chhui zui mek a ni.
AIR-AIZAWL

MIZORAMA ATM RAWK HLAWHTLING HMASA BER A NIH DIH HMEL

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

DAWRPUIIN NULA LEH TLANGVAL HUAISEN AN CHHUANG

Dawrpui khawtlangin Pathianni kalta, July ni 30, 2017 zan dar 8 vela misual kut atanga naupang chhanchhuaktu an veng tlangval Vanlalhmangaihzauva leh Edenthar Veng nula T. Zomuanpuiite chhuanawm an tih thu an sawi.

July ni 30, 2017 zan dar 8 vel khan Aizawl west college-a zirlai Vanlalhmangaihzauva, Dawrpui Veng leh Pemarin restaurant, millennium centre-a thawk T. Lalthlamuanpuii, Edenthar Veng te thiandun kawng kalin naupang tap ri ni awm tak an hriat chu ngaichangin, an phone flashlight hmangin a bul vel chu an en kual a. Kawng atanga fal deuh,luikawr thim laiah mipa pakhat, kawr ha lova lo awm chu ringhlelin an pan hnai a, a bul luikawrah naupang kum 3 mi vel huh veka a lo mut chu an hmu ta a. Naupang bula mipa pakhat lo ding chu man betin, pakhatin naute chu an pawmnghal a, inkhawm bang midangin rawn pui bawkin, pawikhawih tuma puh chu police kutah an hlan a ni.

Dawrpui Veng local council, YMA, MUP leh MHIP hruaitute chuan an venga thil thlenga huaisen taka naupang chhanchhuaktu, an veng tlangval Vanlalhmangaihzauva leh Edenthar Veng nula T. Lalthlamuanpuiite chu an chhuang hle tih an sawi a. Pawikhawihtu finfiaha, dan hmanga hremna pek ngei an phut thu an sawi bawk.

Pawikhawihtua puh hian kum a la tlinglo niin court lamah a insawi niin thudawnna pakhat chuan a sawi a ni.

Thu lakna : The Zozam Times

Author : Slchhunga Gooner    

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

ȚHUAMPUI VENG TAXI CHHUNGAH MITTHI

Zorinpuia, kum-25 S/o. Kapthanga, Melriat Thingdawl veng (Aizawl) chu nimin, ni 1.8.2017 (Tuesday) dar 11:30 PM vel khan Taxi chhungah thi a hmuh a ni.

Taxi neitu leh a khalhtu (Driver ni nghal) hi Giash Uddin (a.k.a Muna) K- 27, S/o. Somir Uddin, Melriat Venglai (Taxi Regd. No. MZ01 N-2473) a ni a. Hmuh an nih hian Taxi Driver (Muna) hi Front seat (Driver seat) ah țhuin, a lo muhil a, kaih harh a nih hian biak tlak lutuk a ni bîk lo (a rui hle a hriat a ni?).
A mi phurh boral dan pawh hi engmah a hre bik lo a ni. A mi phurh (boral ta) hi a hnung seat bawh a, hmai seat hupin, kawr ha lo (ruak) leh kekawbul hain a lo awm thung a ni.

Chanchin hriat a nih ve leh Țhuampui YMA Branch hruaitute leh Bawngkawn Police Station OC leh a thawhpui ten an buaipui vat a. Melriat YMA hruaitute leh mitthi (Zorinpuia) chungte hriattir nghal an ni a, Țhuampui YMA inpuana tuamin, Bawngkawn Police-te nen duat takin an bawihsawm a ni.

Taxi Driver (Muna) hi Bawngkawn P/S thu zawhfiah tura lak nghal a ni.

Ruangah hian kut thlakna hnuhma âwm ang hmuh a nih loh avangin, mitthi chhungten postmortem loh an dil a. Zing dar 3:25 AM khan Țhuampui YMA Committee Room atangin a ruang hi an veng, Melriat ah YMA leh khawtlang hruaitu leh an chhungkhat lainate’n an la phei ta a ni.

Author : Dingdi    

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

THENZAWL JOINT YMA in Vantawng khawhthla san zawng teh lovin an hriat dan an ţan bur

Mizorama Tuikhawhthla sang ber, Official Record dinglaia Feet 750 tih chu a dik tawk lo ni awmin Adventure Club pakhat Zotrek Adventure Club invuahte chuan July ni 13, 2017 khan Press Conference kovin chanchinbumite hmaahan puangzar a, he thu hian Thenzawl mipuite a barakhaih hle.

Tuikhawhthla san zawng teh lama thiamna bik nei pawh ni lo, Adventure Club tam tak zinga pakhatin sorkar hriatpuina pawh tel lova ‘Vantawng Khawhthla’ san zawng an hmuh dan mipui hmaa an puanzar hi tu tan mah pawmpui chi a nilo a, Feet 750-a sang tih hi Official Record dinglai a la ni reng a ni. Thenzawl Joint YMA ngenna pawh zah zo lova Adventure Club pakhatin ‘Vantawng Khawhthla’ chungchanga an hmuh dan leh an hriat dan an puangzar chiam mai hi Thenzawl mipuite ngaih pawimawh lohna lian takah Thenzawl Joint YMA chuan a ngai bawk.

Vantawng khawhthla hi adventure sports lama tui miten adventure tihna hmunah hmangin țum dangah pawh a khawhthlaa uai thlak (rapelling) te an lo ti tawh țhin a, Thenzawl khawtlang chuan inhawng tak leh lawm takin kan lo dawngsawng țhin a ni. Mizoramin hmun hmingthang kan neih tlemte zinga State pawn lam mite leh ram pawn lam mite pawhin min ngaihhlutpui ‘Vantawng Khawhthla’ hi Thenzawl Joint YMA in a humhalh tlat lai a nia, Mizorama tuikhawhthla sang ber a nihna te, a hmingthanna leh ropuina te benghniam tum zawnga hmalakna ang chi hi awm tawh lo se kan duh a ni. Tun hnuah chuan Vantawng Khawhthla behchhana Adventure lam kaihhnawih emaw, zirchianna eng chi pawh neih tumte tan Thenzawl Joint YMA remtihna la hmasa lo chuan engmah tih a remchang tawh dawn lo a ni.

Sd/-
(LALRUATKIMA BUNGSUT)
Secretary
Thenzawl Joint YMA

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

MSU LEH ACCJSU HRUAITU HLUI LEH NI MEK TE COURT AH AN INLAN LO

Kum 2015, January ni 19 a PwD Commissioner pension tawh rawihnawn duhlohna lantirnaa MSU leh ACCJSU te’n a pisa kai tur kan dannaah zirlaite leh Police te nasa taka innawr a ni a. He thil thleng avang hian zirlai te’n hliam kan tuar nual a ni.

Kan hriat țheuh angin, hruaitute leh sawrkar thuneitute inbiakna angin commissioner hi rawihnawn a ni ta lo a, zirlai pungkhawm te pawh kan țin darh a nih kha..Mahse kan beisei loh leh rin loh tak maiin khatih hunlaia hruaitute chu court case siam sak an lo ni a.

He thil hi kan hriat velah a țul angin MSU chuan hma lain a bawhzui nghal a. Ni 20. June, 2017 khan Lungleiah MSU President RB Lalmalsawma chuan, “Kan hruaitute hi court-ah hian an inlan kan phal ngai lo ang.” tiin a lo sawi tawh a ni.

Vawiin ni 2. August, 2017 (Nilai) hian kan hruaitu court a inlan tura tih te chu thuawih tak leh dan zahawm tak zah tak chungin court a inlan turin an lo chhuakkhawm a. Mahse Vana Pa Hall kawta zirlai khat tlat te chuan court a an inlan hi phal loin an dangbet ta a ni.

Author : Tluanga Langel    

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Tlawng luiah Khamrang naupang a tla

1st August, 2017 chawhnu lam khan Khamrang hmeichhe naupang Esther Lalawmpuii (9) D/o Lalchawiliana pawl 4 zirlai chu Khamrang ram chhung, Tlawng lui, Tiauzau ah a tla a, nizanah tlaivarin an zawng a, an la hmu lo.

Khamrang YMA hruaitute hnen atanga thu dawn danin lui ralah Nulah a pi leh puten an unau thumin an fehpui a, Estheri hi an unau ah mi lai niin chawhnu hera an haw dawnhnaihah a piin lui kam lawngleng thlunna bula lungpuiah an ip te chu dah turin an unau thum chuan a tir a, an unaua an chhuk chu khua a lum si a, tuiah an cheng a, Estheri chu tuiah chuan chesualin a tla ta niin an sawi.

Estheri tuia a chesual chu a u mipa chu chhan tumin a vuan a, ft 20 vel zet an hleuh dun hnuah a u mipa kum 11 mi hian rairuang kung lo uai chu a man a, Estheri hian a u chu a thlah palh ta hlauh mai a, tui chuan a len zui ta a ni. A u hian Estheri vawi thum a rawn lang chu a hmu a, a hnuah a hmu zui ta lo a, a pi leh pute hnenah a hrilh a, khawtlang punin nizan zankhua khan theih ang angin an zawng a, he chanchin buatsaih lai thleng hian hmuh a ni ta lo.

Estheri hi vawiin hian zawn chhunzawm a ni.

Author : Vanneihthanga Vanchhawng    

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

LPS local operator te inhmukhawm

Aizawl khawpui chhunga LPS hnuaia Local Cable Operator (LCO) te chu nimin 1 august chawhnu dar 2 khan LPS Auditoriumah an inhmukhawm a, August thla atanga fee khawn dan tur leh TV Channel thlan chungchang an sawi ho.

LPS LCO meetingah hian August thla atanga TV channel hrang hrang a hlawm Bouquet (Buke) a channel dah dan tur te sawiho a ni a. August thla fee khawn rualin Customer Activation Form semchhuah nghal a ni dawn a. He Cusmoter Activation Formah hian customner ten TV channel then hrang hrang Bouquet (Buke) an thlanna tur pawh tarlan a ni dawn a ni.

TV Channel then hrang Bouquet hi pathumah siam niin a man tlawmber Bouquet 1-ah Free to Air Channel 100 leh LPS (1) a awm dawn a, Thlakhat-ah GST 18% plus Rs 150/-a ni ang.

Bouquet 2 ah Free to Air channel 100 leh SD Pay channel zawng zawng bakah LPS channel zawng zawng dah a ni dawn a, thlakhatah GST 17% plus Rs.350/- a ni ang.

A man to ber tur Bouquet 3-ah hian Bouquet 2-a awm zawng zawng bakah HD channel te a awm dawn a, thlakhatah GST 18% plus Rs 400 a ni ang.

He meetingah hian LPS hnuaiah LCO khawpui chhunga awm te an tel kim hle.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

TBCC Report duh khawp lohna leh Pu Vana sawifiahna

Chawnpui bethel camping center chungchang vidoe coverage ah mipui lam beisei a pha lo deuh a ni ang. Sawiselna a awm sap sap mai a.

LPS SPECIAL REPORT, TBCC AH by Lal Notea
News reporting te hi journalism huanga a pui ber zinga mi ani. News reporter te hi mi ramah chuan an duh uluk thin hle.Mi fing leh huaisen lo tana thawh chi a ni lo. Mi hmaiswn, kutthlak hial an tawk fo a, thil chhui chhuaka mipui hnena hrilhhretu pawimawh tak a ni.

TBCC chungchanga LPS Special Report Ka hmuh dan..

1. Inmate pakhat a interview a, chu pawh hmeichhia, a hmuna tlatlum tawh tih hriat reng, an hotupa pawh Àpu ti ngata ko tawh khawp! Kan lo beisei dan chuan inmate a kawm kual àng a, a kawm hmain engkim sawi theihna chanvo an nei tih hrilh hmasain a thlamuan ang. Chutiang kawm leh ilo engmah hmuh tur a awm lo. Investigative lo hle.

2. Victim chhungkaw mi leh sa chiang taka kawmna a awm lo. Thihna chungchang engmah kan hriat belh lo mai ni loin an fapa dinhmun kan hriat belh lo.

3. Kha thihna chungchangah khan a nat dan leh thih dan hre tur ber a hmuna awm, security emaw, a room mate te a kawm kual turah kan ngai. A ni si lo. Pu Vana kha leng satliah, a remchang em mai tia a rem rem kawm mai a ang hle ! News reporter chuan systematic takin thil a ti tur niin kan lo ngai a, a kawm tur chin leh kawm awm chin bithliah fel sa vekin a kal turah kan ngai. Chutiang hmuh tur a awm si lo.!

4. Kha report kha tunlai kan issue lian ber pakhat hmel tak hailanna turin kan lo beisei. Tu emaw ngaihdan ie Pu Vanhela etc kan beisei lo a, kan châng hek lo. Witness tak takte awka kan hre duh a, “An thau kung mai, an ei chhe lo a niang” tih mai mai kha thil ho lutuk a ni. Evidence mumal nei lo thil kha kan tangkaipui lo. Worst form of reporting!

5. Laipuitlang chhiat tawh tuma dan pel rawka in chimin a delh beh tleirawl zu interview paha thlamuantu leh Khatlaa hmeichhe tleirawl a thih tuma a chhungte hnena “An unau zingah thih dan pangngai loa thi an awm tawh em” tih ang zawng thlenga zawt chik peih Pu Vana kha tun tum chu a insum niin a lang. A chhan lah hriat va ni suh!

Tun tum LPS Special Report zet chu investigative reporting tih theih a ni lo! A kawm tam zawk atang khan Fact ni loin ngaihdan bawk a ni kan hmuh leh tho. Keini pawn ngaihdan kan nei. Min rawn kawm se a inang reng.

Hei zet chu News Report chhe tak a ni e!
******************************


Vanneihthanga Vanchhawng chuan ti hian a rawn post ve thung a.

TBCC CHUNGCHANG BAWK HI

Mi tam takin min beisei dan hi chu kan kal hma atang khan ka hrethiam sa vek mai a, TBCC nasa taka zuk lepse turin min beisei a, a chhunga awm mek te zuk interview kual hrep turin min beisei niin ka hria. Ka tawng lo ngai haw lo se, chhung lama enkawl mek te hi ruihhlo ngai leh humsual dai te an ni nawk hlawm a, TV hmachhawn loh hram an duh deuh tlangpui ang. Awm senior tawh, gate vengtu ni phak chin leh cook ni phak chinte zingah sawi ve chak an awm nual thung tih ka hria a, an sawi duh ka hria a, an aiawhin pakhatin a sawi kha a tawk thawkhatah ka ngai a ni.

Punkhawm ni, report kan siam ni khan pawn lama chhuak tawh, hlauh nei tawh lo tura ngaih, social media lama sawiselna leh vuivaina lam ziaktu te an rawn lang nual tura beiseina ka nei a, mahse duh ang interview tur alawi kan hmuzo tlat lo. Govt Complex lam mi pa fel tak takin min dap khawm pui a, “Hmel thup vekin” tih pawhin interview ngam an awm meuh lo a, mi pahnih, mipa leh hmeichhe pakhat kan be thei hram a ni. Khami ni khan Govt Complex lam khawtlang hruaitute an rawn tel tha hlauh a, an ni kha awm lo phei se pawn lam boruak cover tur kan hmu meuh dawn lo tihna a ni. A hrilhhai thlak lek lek. Diktak chuan social media lamah kan sawi chiam chiam a, a sasehah kan penchhuak leh tak tak ngam si lo ni berin a lang e.

Kan phak ang tawka interview te kan tih zawh hnuah “kei ka lo thuchawl ange” tiin ka camera man Ab-a chu insert picture tur, home hrang hrang cover kual turin ka tir a, mi pahnih velin tlawmngaiin an zuk hruai kual a. Bathroom pakhtah chuan parda phenah mi pakhat a lo inbual ri sur sur mai a, Aba chuan “rawn chhuak lang la pawnah hian i inbual lai thla kan lo la duh a, hmel lang lovin” tiin a han bia a. Chupa pui chu saruak ngalngatin a rawn chhuak ta mai a, barrel-a tui chu no-a suakin a in leih ta sur sur mai a.

An thil zuk lak te kha chanchawp a nih ka ring lo. Chang chawp ni ta se, kan hman hun tur a hriat si loh a, lo inbual der vel tur tan phei chuan a buaithlak ve phian ang. Ka camera man Aba’n a sawi dan chuan vieo-a lan an duh lova, an lo darh hak hak zel a, “In hmel lang lovin kan la duh a lawm in awm ngai khan awm rawh u kan ti zel zawk a” a ti. Mi hi kan ring chhe lutuk deuh thin a ni mai thei.

Engpawh nise, TBCC inenkawl danah hian thil fel tawk lo tam tak a awm tih phat rual a ni lova, tun hnaia nunna hlu tak chan an han awm te kha a pawi em em a, an nu leh pa leh chhungte tan a na lehzual ngawt ang. Tun thil thleng hian thil tha zawk a rawn thlen beisei ila, tan lam kan lo nei a nih pawhin tute mah hi chhe taka indem chiam chiam lovin puitling takin kan ram kan hnam tan ngaihtuahna i hmang tlang zel ang u.—

COMMENT TLEM

Maliana Liana
Tun a sawisel tu che ho hi fake account an nih loh chuan sawisel na lai, i interview na ah an nei anih chuan an mahni hi interview ve la a țha phian ang..kei chuan i interview na ka lo en khan ngaihdan ka nei thei nghal mai…

Pu Vana hian mizoram chhunga cheng te hi Thiltha tak tak amah ngei kalin min hlui țhin a mahni in lum ngei ah mizoram chhiatna te leh dil dang dang bengvar thlak tak tak min hlui țhin a..keini chhungkua tan chuan malsawmna i ni..i kal zelna tur ah mizoram tan tiin duhsakna ka hlan a che.

K Romuana Rma
Ka hmuhve dan chuan, mi hetizat nungchang inanglo, țhenkhat phei chu mahni in a duh duha ei inthei, han awmhoa, nuam satak tur a an in ngai hi adik lo, kei chu an sel luai luainate hi ka pawmlo, he camp Hi atangkai a, nu leh pa thenkhat mahni fa te pawh enkawl zolo ten he camp a kan fa kan dahte mahni in lum ai pawha nuam sa zawk tura ngaih hi chuuuu, Nu leh pa tehi lawm viau zawk tur kanni lawmni,?

Muantea Hauzel
Pu Van, i zuk kawm a, zawhna an lo chhan dan te vel kha chu an inbuatsaih ţha tawh tih a hriat.. i kal hma ni khan Zonet an kal a, zawhna an zawt a, i kal kha chuan zawhna chhan dan tur an lo inbuatsaih fel vek tawh ang.. Chuvang chuan dem theih i ni lo..

Manchester Chhana
Mipui ho pawh… TBCC lipse tur a kal ani lo tih hre ve ula.. Mi an kal khawm dawn a.. Report a zu siam a ni mai a.. Zonet lam te chuan ‘enge an sawi ‘ tih prog an hmang a.. An hman ang in min an sawina an zawt ani mai a.



Ephraim Lalmalsawma chuan tihian a post ve thung.

Nizanah Pu vana Special Report ka en ve a., Thunawi tlem kan nei ve lawks.

Pathian tana hlawkna tur ngaihtuaha “kan fapa hian he camp hi rawngbawlna a ngaiin pui ve rawh se” tih sawi tur awm bawk silo, kan enkawl peih lo/kan khawtlangin a duhlo .,min lo enkawl sak teh uu” tih avanga nawr luh deuh vek a ni mai te hi Kristian rama thleng chu ni sia. Biakin ropui tak tak a zantin deuh thaw lawmman dawn tuma inkhawm kim thlap thlap te hian kan enkawl peih lova., kan thei bawk hek lo. Pathian hian biakin ropui tak tak mifel awmkhawmna a chen ai chuan TBCC a chen hi a thlan zawk ka ring!

Tin, pastor, kohhran upa leh Pathian hming lam zing em em ho te tih theih loh leh tih duh loh heng ruihhlo ngai, enkawl buaithlak tak tak te enkawl tu An pu (a hming pum pawh ka hrelo zohminga tih chiah) hi a fakawm thlawt ka ti. TNT a an pa (sanglianthanga mi kha?? ka hre dik em??) nen hian mizo Pa ropui ah ka ngai , sum leh pai leh hmingthatna um a, a nuam lam lam kawng zawh ngawt hote sawichhiat ve sek chi pawh an nilo.

Pathian hi hlauh tur.
A duh tana chhuah theih ti a, an chhungten an rawn lak chhuah te ho zawng zawng khan an in leh khawtlangah eng rah tha nge a va chhuah ang??? an chhungten mangang takin an rawn dah let leh mai ang ngem!!?* A centre pawhin a dawl zawh loh khawp campa awm ngai an awm tih kan hre tlang a, Lang chiang em em chu FA hi a SIAM chiah kan peiha, a ENKAWL kan peih lo.

Fate ai Sum leh Pai kan hmangaih zawk.
In lama tihngaihna an hriat lohte enkawl turin Home/Centre ah an dahlut a, an tlanchuah emaw chuan a thawktute thusawi aiin, vawi tam tak dawt hrilh tawhtute thusawi hi Nu leh Pa tam tak,zoram mipuite hian an awih leh tlat thin te.* An hrehawm tih mai mai !!! nun siam that nan chuan hrehawm tawrh ve te pawh a ngai a ni. he hmunah i fate nawmsak beiseiin dah lut suh. ENKAWL THA MAI RAWH.

He camp a administration fel loh zia hi hai rual a nilo. Mahse Biakin pulpita au ring leh chum thum dum dum te ai an hna/rawngbawlna hi Kan Pathian mit hmuhah a mawi zawk ka ring. Mihring ve bawk an nih avangin chetsual leh famkimlohna an neih chu ka ring e.

Nimahsela, a him chin atanga “chu chu ti rawh se,chu chu ti suh se.” lo tih ve ngawt thin hi a atthlak a, siamthat kan duh takzet chuan NANGMAH NGEI KHAN ZU SIAM THA LA! Nangmah ngei kha in pe rawh. Pathian chu a dik leh fir ngairengin kumtluanin a dikin a fir reng ang, mahse a rawngbawltuten an bawhchhe thei tih hria ila. Pathian dem chi nilo ang hian, Chutiang chiah chuan TBCC ah hian an pu ber hian zir mahse a nau te, a thawktu lam ten an bawhchhe ve thei ania.!!

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

CHAWNPUI BETHEL CAMPING CENTRE chungchang a ka thil tawn

Lalrinzawna Zawna Hrahsel chuan tihian a post a.
Thu dik leh ka tawn ngei ka han sawi ve teh ang..

Feb 27 Khan Krista hnungzuitute tawngtai bethel camping center ah ka lut ve a.. a hming nen a inhmeh tak in kan tawngtai tam khawp mai, zing leh tlai ah kan inkhawm a.. kan thu ngaihthlak tam ber erawh hotupa insawifiahna a ni deuh ber.. tin mi chhuak tawh hnu hmusit leh deusawh na thu pulpit tlang a tang ngaihthlak tur a awm fo..in hmangaih tawn ang u ti a a au dum dum lai in tumah ring zolo in tu pawh rinhlelh na mit in a thlir si.

Room tin ah in charge an awm theuh a, security 4 te an awm tel bawk.. tichuan chungho chuan room an kaihruai a.. lal ang mai in an khawsa tlangpui. damdawi lam khawih tu medical in charge an awm theuh a, damlo buaipui tu ber an ni a, thenkhat kawtalo damdawi leh damdawi dang lo rui tawk poh an awm thin..tichuan security thenkhat mi thil thiam taka neih sak ching an awm bawk..security zing ah tlawhtu nei ngailo mahse thlatawp theng a cigarette bawm thar hawng reng thei an awm nual. An luh tirh a hakthlak tlemte thalemlo nen a lut hruaitu an nih hnu a an thawmhnaw dahna tur ngaihtuah belh ngai lah bolo..”rinawmlo ka duhlo an lo awmpalh chuan rawn sawi rawh u” ti ve reng mahse..mipui tan ka han an ngamna chi lah nisuh..hotupa in hremhmun nen a tehkhin fo thin camping center kha a ni miau a lawm.

Tui no 6 a patling thankin chhip atanga keler thleng a fai taka kan in bual thin khu Tui ren na kawng a min puitu a nih ka beisei.

Rilru lam a rualbanlo te nen kan mu tlar put a. Chung mipangailote kut chu kan tuar leh zauh thin.
tih let chu thianglo a ni tawp.

Dar insi thap a mut a ngai a.. room khat ah mihring 200 chuang te awm in lutthar taksa chaklo tak2 te chu chhuat (kalkawng) ah mu in zing dar 5 vel a tang zan mut hma chu tlukzal na tur an neilo, tin damdawi lo thleng reng² nachhawkna leh kawthalo damdawi bak chu office ah an la vek a hmuh(dawn) Kim loh a tam hle.

Hmani deuh (a ni chiah ka chiang fak talo) Khan room pakhat a an medical in charge chuan ART ei ho mipui hma ah a din tir hmiah mai bawk, heihi thilthalo tak leh in hmuhsitna ni in ka hria. archaw man min dah khawm tir a tang in hmani deuh mai Khan TV thar lei a ni a, arsa chu mipui lam chuanl kan ei khat hle lawi si.. ar damlo thi an awmloh phei chuan kan nghak lian deuh reng mai a ni..hotupa ber room a a rawn kal chang in mipui lam in anlo bia ang tih hlau ang maiin hruaitu ten an rawn zui nghal chat zel bawk si.

Chung zawng zawng ai a ka nun ti nghing lawih tu Complex Rawlthar kan chan ta kha..a thih hma zan ah a tlun vak a, a tuk ah tlun leh in a marphu a rang hle bawk, heihi hruaitu te poh hriattir an ni. ORS no khat an pe lai chu ka hmu.. ka mit a thim engmah ka hmu theilo ti a Rawlthar zakzum em2 maiin a mangan thu a sawi lai leh inthlahrung zo tawhlo khawp a mi mutna remchang lai2 a pan tawk2 late kha aw.
chutihrual vek a kan hruaitu fel tak2 te ngaihtha tak mai a duty post a an thut veng2 lai te khan a tawrh kha a lo va han na dawn rua em..a rualpui ten zahpah nei lemlo a rual u te bul a an pawt ve hawm2 lai a, bawih a hreawm I ti em tih ka zawh lai a, “Anu ka ngai” ti a min chhanna te khan a rilru thianghlim Zia a tilang chiang hle in ka hria..ka va han lainat em..thlamuang in chawl mawlh rawhse.

A thatlohna tamtak awm mahse thatna lai pawh a nei ve tho mai.. hruaitu te tan krismas dawn a Bazar buai ngailo thei mai ang a tihte ka rilru ah a lo lut a, tin thil mak ka tih em2 mai chu engti kawng in nge he camp hian sawrkar a tang inbuhfai kuata a neih? sawrkar hnuai a in ziak lut duh silo in hetiang thil a dawng ziah mai hi a va mak em.

Nichin mai khan ka thawmhnaw hawn kimloh room no 1 Ami an security eisiamtu in a kawl chu ka unaupa nen lam tum in kan kal a, kut beng in min haw tir leh bawk..

Tichuan patling rual khap khat leh a chanve vel a zantin mutna hmun khu kar hmasa khan puber in Vanram tlafual zu han tehkhin pek a.

Kan sawi belh leh law law teh ang – an thil chin thalo ka tih em2 mai chu chhuak tawh an thawmhnaw leh bungrua la tur a kal lo khung luih an ching, tin an pawisa deposit tepoh a hun hma a chhuak chu pek let duhloh an nei fo mai..min lo hrethiam teh u, a poimawh ber zing a mi ka sawi hmaih tep..
natna nei ten direct a chhungte hnen a an sawi phal a nilo.. chhuah lam thu I sawi a nih phei chuan.. ekin silfai.. chhuat nawh..
23 July at 13:48
***************************************

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment