Crown Colony kha kan nei thei lo chiah a maw ?

Thu mu hnu kaihthawh tum vang ni hauh lovin thudik zawk hriat tumna vangin Mizoramin Crown Colony kha kan lo nei thei nge nei thei lo tih hi hriatchian a ṭul hlein ka hre ṭhin.
A bik takin Indian History zir zingah Mizoramin Crown Colony kha lo duh pawh ni ila, India khan min pe phal dawn chuang lo niin an zir a.

An ṭanchhan tinghet turin Indian Historian thuziak meuh thur chhuah tur an nei a nih kha. Nimahsela, Indian History hi Sap huatna nena ziah a nih miau avangin an ziak ang ngau ngau hi thudik vek a ni e tih chi erawh a ni lo tih History zirlaite hian an hre ve bawk tur a ni ang.

Mizo Union khan, “Crown Colony-a awm pawh duh mah ila, India-in a phal lovang” tiin mipui an hrilh ṭhin khra a ni a. India pawh Brtitish lak aṭanga Independent ve tho an nih avangin Crown Colony-a awm kha thil har ni theiin a lang lo. Kan duh leh duh loha thu a ni mai zawk, India hnuaia awm kan nih miau loh avangin.

He ṭanchhan tinghet tur hian Pu Lalkunga, Zotlang P/S-II Head thusawi i lo en teh ang. “Kum 1946 nge 1947 kum tir lam ka chiang ta lo.

Chhimbial zirtirtu Conference-ah Rev H.W Carter-a chuan, ‘Kumpinu hian India ram hi a chhuahsan dawn ta a. Nangni hi India mi in ni ngai lo va, tunah hian a lo independent dawn ta a. In duh chuan in zawm thei a, Burma leh Pakistan pawh in zawm thei ang.
In duh chuan independent pawh in thei. Kei chuan in tân Crown Colony-a in awm hi a ṭha berin ka hria. Bristish-in kum 20 a enkawl che u chuan hma in lo sawn tawh ang a. In duh phawt chuan British hnuai aṭanga independent chu a har tawh lovang’ tiin”

He mi bak hi tarlan tur a la awm nual nangin an thusawi hi angkhat vek a nih avangin tarlang lo ta mai ila.

Tichuan, kum 1947 khan Sikulpui, Serkawnah Public Meeting awmin Mizo Union hruaitute pawh an lo tel a. India-a luh a ṭhatzia an rawn sawi ta a.
Pu Carter-a khan, “Engati nge Mizote hi in ât zawh tak vek mai ni? Mizote hi British lo kal hmain tu awp mah in ni ngai hlei nem! In ram chin pawh Chinwin aṭanga Bay of Bengal inkâr a ni a. Chhim lamah Akyab lawng chawlhna a ni a, hmar lamah Imphal aṭanga mel 2 chin a ni. India-a luh hi in tân a ṭha lovang” tiin.

Mizo Union lam hian Pu Carter-a hi khakin, “Engah nge Missionary-in politics i khelh? Kan report ang che, sawi tawh suh, ṭhu rawh” an ti a. Hemi ṭum ang reng renga Zochhawni pa thinrim hmel hi ka la hmu ngai lo, a ṭhu ta hmak mai a ni tiin hemi ṭuma tel ve Pu CS Zawna chuan a sawi a ni. Mahni ṭanghma hai luatna kha kan tuar ta a nih hi.

India rama lut lo va Crown Colony kan neih theihna tichiang bertu chu ni 17, 1947-a Central tirha Advisory Sub Committee lo kal khan a ni ta a ni.
Assam CM Bordoloi-a khan, “Mizoram hian India zawma Assam-a in beh hi a ṭha ber ang” tiin. Assam PD Minister Nicols Roy-a pawhin, “Hmân kum khan Mizoram hian Assam Council-a beh in rawn dil a, eng emaw vangin la ngaihtuah loh a ni. Tun hi in tân Assa Council-a behna hun remchang tak a ni” tiin a sawi bawk.

Tin, AV Thakara, Constituent Assembly Palai pawhin, “Mizote leh India hi englai mahin kan la inhrechiang lo va, kan inkârah chhumpui zing ang maiin kan inhre riai ruai a. Nakin lawkah chuan kan la thawhho ka beisei” tiin a sawi bawk a ni.

BM Rao-a pawhin, “Kei chu member ka ni lo va, in hmnel ka hmuh ve duh avangin lo kal ka ni. Mizote hian hma insawn chak hle mai a, nakin lawkah chuan in vel hnamte hian inhumhim nân an la hmang ang che u. India zawm hi in tân a ṭhat ber ka ring” tiin a sawi bawk a ni.

Heng aṭanga chiang ta êm êm chu India zawm hi kan duh leh duh loh a ni tih a chiang a ni. Tichuan, Mizorama thu ber MacDonald-a khan Vantlang ro inrel dan min zirtir a tum ta kha a ni a.
Lal aiawh 17 leh Hnamchawm aiawh 20 a ruat ta a. Nimahsela, he a thil tum hi a hlawhchham ta a, a hlawhchham chhan pawh a hnuaia mi vang hi a ni.

“Ka pu, he conference hian mipui ai kan awh zawh lohzia tahrik ni 6, Nov 1946-ah khan kan thehlut tawh a. Mizoram aiawh tlak nia kan hriat dan leh duh dan chu, ‘Hnamchawm aiawhte hi Lal aiawh te let hniha tam an ni tur a ni, chumi a nih loh chuan he conference-ah hian nimin ang bawka banphara titlu turin hnamchawm aiawhte hi kan tel thei tawh lovang”
Hnamchawm aiawhte tan
by Saprawnga,
date 8, Nov 1946.

Nov 13, 1946-ah MacDonald-a hian thuchhuah siamin, “………ka chawl ta. Keima tân pawi ka ti hlei nem. Mizo tân pawi ka ti êm êm, Mizo a bo dawn niin ka ring.” tiin.

Tuifinriat ral aṭangin mi ngo an lo chhuak ang a, an thu lo zawm ang che u, tih kha kan awih tak miau loh avangin Zawlnei Saikhuma hrilhlawkna – “In rorelna hmunah seat min klian rawh u, min ken duh loh a, ka inthiarfihlim chuan in hmelchhiatna laiah in in en ang a, ‘Tumah ka ring bik lo’ tiin in inmelh muk reng mai ang” a tih ang chiahin kan lo awm ta a nih hi!

Author : Lalremliana Pachuau    

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

James Dokhuma ( Biography )

Thu leh hla lama Mizote tan rotling tak tak hnutchhiahtu James Dokhuma hi Kum 1932, June 15 khan Pu Hrangchia fapa ni turin a lo piang a, a pianpui unaute zingah hlaphuah thiam Pi Romani leh Pu Laltanpuia te pawh hi Mizo fate zinga hriat hlawh an ni. Heti khawpa Zofate zinga ziak mi lar nih mah se, zirna lamah chuan a thleng sang lem lova, a pianna khua Sialsukah Pawl 5 thleng chauh a zir a ni.

Changela sawi bel an sawi ang maiin hna hrang hrang a thawk kuala Kum 13 mi a nihin India Sipai- ah a tang a, rei pawh tang lovin 1950 khan a bansan leh a, thil dang dang a thawh kual hnuin kum 1954 khan St.Paul’s School-ah zirtirtu hna a thawk a. Chu pawh chu thawk rei lovin Aizawl C.D Block-ah Sanitary Inspector hna a vuan leh bawk. Rambuai hma deuh kum 1960-ah a hna bansanin Hualtu khuaah zirtirtu hna a thawk leh a ni.
Rambuai a lo nia Mizo fate tan tiin, a rammu ve nghal a, Tlungvel bial Block President a ni a, khatih laia MNF ramhnuai sawrkarah khan M.P a ruat a ni a, chumi hnuah Deputy Speaker-ah atang leh bawk a ni.

Kum 1968 March thlaah vanduai thlak takin vai Sipai lakah hliam a tuar a, India Sipaiten manin Nowgong Special Jial-ah an thawn a, chumi hnuah Gauhati Jail-ah dan sawn a ni leh a. Vairam hla takah Tanin thima khung nimahse a ngaihtuahna chuan Zoram a theihnghilh thei lova, zalenna a neih theih nan tia a nunna hial pawh thapa a beih mek Zaram chanchin chuan a suangtuahna khawvel pawh engdang mahin a chim buai pha lo. Ziakmi Pu Dokhuma chuan ram leh hnam tana a lunglenna chu boruaka tham ral mai phal lovin Zofate lung tileng fo tur leh ngaihnawm tih em em ni fo turin Nowgong Special Jail-a a tan lai hian thawnthu ‘Thla Hleinga Zan’ chu a ziak tana Guwahati Jail-ah sawn a nih hnuin a ziak zo ta a ni..

India ramin vawiin thlenga an ngaihsan leh Hnampa tia an koh Mahatma Gandhi leh Jamaharlal Nehru te iangin lung ina a tan lai hian kut kuangkuaha thu mai mai lovin thangthar lo awm lehzel turte tan thawnthu dang pahnih ‘Rinawmin’ tih leh ‘Khawhar In’ tihte hi a ziak zo bawk a ni.

Kum 1971-ah Jail atanga chhuahtir a ni a, kum 1973-ah E.Lungdarah zirtir hna a thawk leh a, chu pawh rei lo teah bansanin Aizawlah a pem luta a nupui fanaute nen Kulikawn vengah a boral ni thlengin an inbengbel ta a ni.

Mi bik Pu Dokhuma hi zirna lamah pawl nga thleng chauh zir mah se, pianpui finna nei tha mi a ni a, sipai a tan lai pawh a Education Instructor ni pha a ni a a. Ama’n sawi chhuah a duh vak lo nang a Kum 1997 khan University of California (USA) chuan ‘Honarary Doctorate Degree’ a rawn pe hial a ni. High School pawh rap lo ni mah se, a thu ziak thiam avangin kum 1983 khan Mizo Acadaemy of Letters (MAL) chuan ‘Academy Award’ a pe a. India sawrkarin a khua leh tui mi hmingtha leh chawimawi phu a tihte hnena a hlan thin ‘Padma Shree Award’ pawh kum 1985 khan India President hnen atangin a dawng bawk. Zofate zinga a hmasa ber atan ‘Sahitya Academy’ chuan thuziak thiamte hnena chawimawina an pek thin “Basha Samman” chu kim 1997 khan a hlan bawk. Zofate zinga mi dang lam bik a nih lanna pakhat chu a lehkhabu ziak Thla Hleinga Zan tih chu Congress Library, Washington-ah dah a ni ve vang thawh a ni.

Pu James Dokhuma hi engtik lai khannge Zofate hian thuziak mi a nih tih kan hriat tan tih hetiang hian Mizo zinga thil chik mi kan neih Pu B. Lalthangliana chuan a sawi. ‘Tun hma deuh, 1960 vel tawhah khan a titi thiam leh tawnghmang thiamzia miten an hre tan a. Kum 1975-a Adult Education Wing chhuah Meichher thlatin chhuak atangin Thu leh Hla a thiamzia mipuiin an hre lar tan zual ta ti ila, a dik thawkhat awm e” tin.A thu ziah leh thawnthute hi Sikul leh College Zirlaibuah hman a ni nual a, thu lamah chuan ‘Ka thu Hretu’ tih thiam leh ngaihnawm tak maia fountain-penin a nunah awmzia a neih thu leh a hman tangkai thinzia a ziah chhuahna chu Mizo zirlaite tana tunlai tawng taka ‘Creativity’ neihtir tura fuihna tha tak a ni. A thuziak pakhat ‘Irrawady Luikamah’ tih pawh C1-XII zirlaibuah hman a ni. College zirlai lamah ‘Tumpangchal nge Saithangpuii tih leh ‘Thla Hleinga Zan’ tihte seng luh a ni a, Mizo Literature zirlaiten an hlawkpui thin hle a ni. College leh University thleng pawha class la tura sawm a ni fova, tin, Debate, elocution, extempore speech leh thu leh hla lama
intihsiakna hrang hranga lawmman a lakte chu sawisen pawh a ni lo hial zawk a ni.

Pu Dokuma hi sakhua lamah chuan an lawina Kulikawn Salvation Army kohhranah Local officer a ni a, kohhran rawngbawlna hrang hrangah pawh chanvo a chelh nual a ni. Ama pualin JD Press a dina chutah chuan a thu leh hlate chhiar tura chhut chhuah a ni thin a ni. Pa inngaitlawm tak a ni a, mite anga kuttling lova hausak thur thur duh mi chu ni se Mizo fate zingah chuan a ti thei pawl tak ni ve awm a ni a, mahse, khawvel hausakna leh kuttling lova neih ai chuan ti a, retheih leh hrehawm pawh thlang zawk duhmi a ni. An chenna In pawh a lan dan mai chuan a ropui lova, tunlai khawvelah chuan a thing lam tawh a ni mah
zawk, mahse, a chhunga luahtu Pa ber en erawh chuan a ni tluka ropui hi an tam bik lo vang le!

Heti khawpa pa lar leh hmingthang ni si kha hemi thuziaktuin 21.March 2007 (Nilaini) a a tlawh tum chuan khumah damloin a lo mu reng tawh a, mi tlawmngai tak a nih avangin thei leh thei lova lo tho chhuakin inleng a la rawn kawm hram hram a ni.

Khawvel ziak mi hmingthang leh hlaphuah thiam hmingthang tam takte angin Pu Dova pawh hi sum leh paiah chuan hausa a ni lova, a nupui fanauten duat takin an enkawl a, an nuin “Hei a dam hlei thei lo pawisa chu nei ila Doctor hnena entir ka duh mang e” a tih hian mi entawn tlak a nihzia a lantir foin ka ring.

Hriat theih chinah lehkhabu 39, hlahril 40 chuang eassy leh artical 400 chuang a ziak chu mipui chhiar theiha tihchhuah a ni tawh a ni. A thawnthu ziak Christian Novel phei chu English Version pawhin chhiar tur a awm a ni.
A article ziah ‘Gone are the Day’ tih a Sikul lo kai tawhna thin Gov’t M/s-I, Sialsukten a Golden Jubille Souvenir atana a ziah (a hnu lawka Zolife Magazine-ah pawh chhuah a ni) chu mipui vantlang tana a kutchhuak chhiar theih awm hnuhnung pawl a ni.

Mi danglam a nihna pakhat chu khatih hunlaia thil ziak nana an hman thin Fountain-pen tui bur khat khan lehkha phek engzat nge a ziah theih a, thumal eng zat ziah nan nge a daih tih lam a chhutchhuaka chhinchhiah peih khawpa mi taima a ni.

Zofate hian mi ropui leh hnam tana uiawm tak tak kan nei thin, chung zingah chuan Pu James Dokhuma pawh hi hmaih theih a ni lo. Amah Pu B.Lalthangliana’n a la dam laia a sawi dan takah “Tunah pawh hian a kut a la chawl lova, lehkhabu tha tak tak, hnam rotling tur la ziak zawm zel tura beisei zinga tlar hmaa thu a ni” a lo ti hi pawmawm tak a ni.

Hmanah khan “Thla Hleinga Zan” khan a nunah awmzia a nei thin a, ni leh thla reng awm tawh lohna hmunah chuan Pu James Dokhuma chu chawl hahdam tawh sela, hun thim ber lai pawha ‘Rinawmin’ a lo tih kha Zofaten chhunzawm sela, chu ‘Khawhar In’ chu a nupui fanaute tan thlamuannaah lo chang zawk tawh rawh se.

A thu ziak hrang hrang avang hian a chanchin ziaktute chuan – “James Dokhuma chu Poet, Novelist, Historian, Biographer, Essayist, Lexico- grapher, Playwright leh Orator”a ni tiin an ziak a.Tin, a Tawng Un Hrilhfiahna ziak avang hian K.C.Lalvunga (Zikpuii Pa) phei chuan, “Father of Mizo Lexicography tia koh tlak a ni” a ti hial a ni.

A thuziak thiam leh that em avang hia vawi tam tak chawimawina a dawng tawh a.Tarlang vek seng lo mah ila hengte tal hi chu i han tarlang teh ang: Kum 1986,1988, leh 1991-ah Lelte Weekly-in Best Writer atan a thleng tawh a.
Kum 1983 December 3-ah Mizo Academy of Letters-in Academy Award a hlan a.
Kum 1985 March 15-ah India President-in PADMA SHRI Award a hlan bawk.
Mizo zinga Padma Shri dawngtu hmasa ber dawttu a ni.
Tin All Mizo Students’ Union (AMSA) chuan 1991 khan Best Writer Award an hlan bawk.
A thuziak that em leh tam em avangin The International Unibersity , California , USA chuan 1997 April 10 khan Doctor of Philosophy (Ph.D) an hlan a.
Chuta tang chuan Dr.Dames Dokhuma tia koh theih a lo ni ta a ni.
Kum 1998 September 13-ah Sahitya Akademy chuan New Delhi-ah Bhasa Samman 1997 Award a hlan ve bawk. Mizo zinga a dawng awm chhun a la ni.

Dr.James Dokhuma hian nungcha humhalh hi a ngaih pawimawh em avangin, sum tam taka a lei a silai chu hman tawh ngai loh turin Sorkar hnenah a lo tung tawh a. He lam kawnga a tangkai em avangin hian Tuisualral Youth Association chuan 1995 khan “Friend of Animal” title an hlan a; Sorkar pawhin Wild Life Chief Warden atan pawh hun engemaw chen chu an hmang a ni.

Ani tluka zirlai bua seng luh tlak thu ziak tam an awm kher lo vang.
A lehkhabu ziakte i han tlar chhuak reng reng teh ang ;
Rinawmin (1970)
Khawhar In (1970)
Thla Hleinga Zan (1970)
Zoram Kohhran Tualto Chanchin (1975)
Tumna chu a hlawhtling thin (1976)
Khawtlang INzirna (1976)
Ni leh thla kara leng (1978)
Hmasawnna (1979)
Arsi Thawnthu (1979)
Hausak aiin hrisel a hlu zawk (1979)
Finna Hmahruai (1980)
Tawng Un Hrilhfiahna (1981)
Tumpang chal nge Saithangpuii(1981)
Chawngkhum dan tlang huat loh (1981)
Ka Inpuanna (1982)
Chawngkhum dan tlang huat loh Bu 2-na
Hmangaihna Thuchah (1982)
Irrawady Lui Kamah (1982)
Good Bye , Lushai Brigade (183)
Notes on Mizo Idioms & Phrases (1983)
Kimoto Synora (1984)
Nunna Bu-a Hming chuangte (1986)
Gobbatha (1989)
Chhungkua (Sipai Inkhawm Thupui) (1990)
Lonesome Cowboy (1990)
Hmeichhia leh MIpa Indona (1992)
Hmanlai Mizo Kalphung (1992)
Netaji Shubhas Chandra Bose (1993)
Mak leh Mak (1995)
An va hlu em (1995)
Enthlatute (Sex Spy & War Spy) (1995)
Silaimu Ngaihnawm (1995)
Ka Thinlung Luang Liam (1996)
Rilru Far Chhuak (1996)
Zokhaw Nun (1998)
Thla Hleinga Zan Par 2 (1999)
Ch.Chhunga Chanchin (1999)
Thisen leh Mei (Self Denial Thupui ) (2001)
Lamsuaka (2001)
Singapore-a Mizo Saltangte (2002)
Kham Kar Senhri(True Story) (2005)
Mizo Tawng Kalphung (2005)

THU LEH HLA A A KUT CHHUAK NEIH ZAT:
a) Lehkhabu chhuah zat : 42
b) Esay : 450-500
c) Poem : Phuah tawh – 42 Chhut tawh – 36
d) Novels : 13
e) Drama : 4
Pu James Dokhuma hi kum 2005 vel atang khan a hriselna a tla hniam tan ta viau mai a,kum 2007 February 18 (Sunday) zana a inkhawm bang chu a tlun haw tlat mai a. A khawsik a reh that theih loh avangin 23-ah Grace Nursing Home < Lower Zarkawt , Aizawl-ah admit a ni a.

Doctor-ten an hriat dan chuan a zunthlum natna chuan a kal a tichhe tawh a, a mit a tichhe bawk a, a lung leh thin thlengin a khawih tawh a; chu bakah chuan a zunkawngah infection a awm tih a ni.

Chtiang natna khirh tak mai chuan a tuam nasa zual ze a,tichuan March 10, 2007 chhun dar 11:20-ah ropuinna kaisanga turin he khawvela a zin kawng chu a lo zawh tawp ta a ni.
Ziak thiam, sawi thiam, phuah thiam, mi bik, Pathianin Zofate tana kan ro hlu tura min pek James Dokhuma hlutzia hi kan hre dawn chauh niin ka hria.

Nikhua a rei tulh tulh ang a, kan la ngai zual zel ang tih ka ring a.Amah ang hi engtikah nge Zofate hian kan neih leh ang tih pawh hriat phak a ni lo, hetiang mi hian he kan awmna lei hi kum tam tak danah an rawn tlawh zeuh zeuh chauh niin a lang e.

Thulakna; Mizo khawvel

Retold by Lra Stipe Miocic    

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Sialhawk ah Thlarau Maksak a thleng em ni

Tunlai chu Sialhawk lamah hmuhnawm a awm a ni awm a. Kal ve mai dawn mi le.

Sakhuana hian mihring a ti a thei hle a ni tih ka hriatna chu Hindu ho zinga ka vah vaih hrep atang khan a ni.

Hei le, Mizo zingah pawh a lo thleng leh ta a nih hi. Mipa leh hmeichhia tisa leh thisena duan, hrisel ve ve puan inzawna mut chuan an bulah mi awm reng mahse puan an sin tlat a lawm.

Hman deuhah pawh khan ‘innausen’ tihte pawh a awm kha maw. Nula leh mi pasal pawmlai neite pawh an indungsulinu a, an rai pawp tawh hlawm kha maw. A hnuah Pathian tana pasaltha leh a Kohhran tana mi tangkai tak an ni lem chuang lo.

“Tairaw tiangin hlap er zawt ula. Ze khelh hur chi kha chu a reh mai ang” tih hi ka thurawn chu a ni.

Thlarau hnathawh chu a ni a, thianghlim erawh a tel tlat lo. Duh leh leitlang leh leitlang chu lo innawt mai mai rawh se, kan van in kawng zawh min dal chuang lo intih chuan “Innawt, innawt se” a ni mai lawm. A hrin chhuah I lo thlir zel ang.

Author :    

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

US MILITARY THLAWHNA A TLA : F-35B AN SIAM BELH TEUH DAWN

US Marine Corps tranport thlawhna lian leh hrawl zet mai, KC-130 chu Mississipi Delta Region-ah Jackson atanga mel 85 ah chesualin, a thawktu 5 pawh an thi vek. He KC-130 tranport plane chetsual chhat hi hriata ni lo. Khawi atanga thlawk chhuak nge tih leh a pan lam pawh hriat a ni lova, thil awm dan chhui mek a ni.

He tih lai hian Dept of Defense lam, Pentagon chuan Lockheed Martin Corp hnenah, F-35B leh F-35A Fifth Generation Joint Strike Fighter chu US$ tluklehdingawn 4.49 man zet an order leh mek. Chung siam chhuah zinga 48 F-35A chu Air Force hnenah, 18 F-35B chu Navy hnenah pek tur a ni. Heng siam thar tur F-35 te hi 141 zet chu US Military ten kum 2019-2020 chhungin an dawng hman tura tih a ni. Tin, heng F-35 Fifth Generation Jet Fighters te hi US chuan a thawh pui thian tha ram- UK, Norway, Australia, Japan, Turkey, South Korea leh Israel hnenah, kum 2018 khian a thei sem ve anga; heng ram te hian an lei ve dawn a ni.

Author : Ct Lalrinawma      

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

SAIKHAWTHLIR-A GOVT ROSANGA MEMORIAL ME SCHOOL AN KHAR

• Zirtirtu awm tha duhlo vangin school khar?

Gov’t Rosanga Memorial Middle School, Saikhawthlir a zirlai nu leh pa te chuan July 10 atang khan tiamchin awmlo in an fate sikul an chawlh tir.

He sikulah hian teaching staff panga an awm a, zirtirtu te hisikul an kal tha lo hle niin an sawi. Ni 5th June 2017 phei chuan naupang hoin zirtirtu an neih loh avangin an hawng ringawt a. Zirlai naupangten zirtirtu indaihloh avangin subject an zir kim thei bawk si lo. school-ah hian discipline mumal taka ken kawh a awmlo bawk niin zirlai nu leh pate chuan an sawi a ni.

Headmaster tur lah chu DEO Office, Mamit-ah attached in an dah mek niin an sawi a. A post zawm vat turin an phut a,tun session chhung hian Class V-ah Mathematics class vawikhat chiah an la nei niin an sawi bawk. Mid day meal buhfai a bo thin niin an sawi bawk a, naupang hoin chhun chaw eitur an neilo fo mai niin zirlai nu leh pa te chuan an sawi bawk.

Hengte avang hian Nu leh pa te chuan an khaw sikul hi thuneitu ten an enfiah sak an phut a, hetiang ringawt hi chuan fate kalna tlakah an ngai tawhlo nia sawiin nimin atang khan tiamchin awmloin sikul an chawlhtir ta tih an thuchhuahah an tarlang a ni.

Author : Vanneihthanga Vanchhawng      

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

VALLEY STRONG AGENT & DEALERS LEH MSU TEN INREMNA SIAM

Valley Strong Cement Carrying & Forwarding (C&F) Agent leh Dealers aiawhte leh MSU Gen. Hqrs, Aizawl chuan july 8, Inrinni khan Valley Strong Cement mantur chungchangah inremna an siam.

A hralhna tur rate hi Home Delivery tiamin Aizawlah Rs.425; Lunglei-ah Rs.475; Lawngtlai-ah Rs.495; Saiha-ah Rs.500; Champhai-ah Rs.475; Khawzawl-ah Rs.470; Hnahthial-ah Rs.465 leh Serchhip-ah Rs.450 a ni ang.

Cement man hian Mizoram chhungah Rs.500/- a pel tur a ni lo, an ti.

Author : Vanneihthanga Vanchhawng      

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

TEDIM-AH MIZORAM-A KHUAREL CHHIATNA TAWKTE TANPUI DAN TUR AN NGAIHTUAH

Mizorama ruah sur nasa vanga chhiatna thlengte tanpui theih dan dapin Tedim, Chin State,Myanmar-ah tlawmngai pawl hrang hrang an thukhawm.

Meeting hian Ruahsur nasa vanga Mizoram mipuite tanpui dan tur an sawiho a, tanpuina pek ngei ni se, hemi atan hiancommittee “Zomi Donghu Kipawlna” tih hman ni se tiin an rel a, hma latu an inruat nghal. Meeting-ah hian tanpuina pawisa fai Ks.1,03,500/- hmuh nghal a ni. Tanpuina hi -1) Tedim khawpui chhung,
2) Kohhran hrang hrang,
3) Myanmar a khawpui then khat leh
4) Ramdanga awm Zomite hnenah khawn khawm an rel a, tanpuina hi Zomi Innkuan, Aizawl kaltlanga pek nise tih an rel bawk.

Meeting-ah hian Tedim khaw chhunga tlawmngai pawl hrang hrang – Tedim Youth Fellowship (TYF), Zomi Youth Association (ZYA), Shalom Youth Club (SYC), Zomi Development Foundation (ZDF); kohhran thalai inzawmkhawm – Tedim Town Baptist Youth Union (TTBYU), leh political party lam a tangin Zomi Congress for Democracy (ZCD) youth wing aiawhte leh mi thahnem ngaithenkhat an tel.

Author : Vanneihthanga Vanchhawng      

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

MELBUK AH RANGKACHAK NUAI 598 MAN HU MAN

Land Custom Station Zokhawthar leh Champhai Customs te tangkawp chuan an thudawn bawhzuiin Melbukah Rangkachak Nuai 598 man hu an man.

Report an dawn veleh Champhai Customs te chuan bawhzui nghalin an mi rinhleh chu Melbukah nangchingin an man ta a ni. Rangkachak neitu hi C.Lalpekhlua s/o C.Lallawmzuala Zokhawthar niin a insawi a, Rangkachak tlang 20, tlang 1 kg 1 theuh a vaiin kg 20 chu a hnen atangin man niin sawrkar thuchhuah chuan a tarlang.

Saihmingliana Sailo

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Michael Lalmanzuala’n PU VANLALNGHAKA CHHAWNCHHEK open letter a thawn let.

Pu Vanlalnghaka Chhawnchhek,

            Open Letter min han thawn, Mizo Aw chanchinbu July 10-a chhuak hi ka lo hmu ve a. Tihdan pangngaiah chuan Open Letter hi kan mi thawn hnena pek hmasak a ni ţhin a. Chutianga i tih loh avangin ka lo hmu tlai deuh a ni. I duh dan zawk ni-a a lan avangin tun ţumah hi chuan kei pawhin chanchinbu/social media-ah ka han chhuah ve mai a ni.

NECS-in chhiah Cheng Nuaih 126 a âwl thu Chief Managing Director, Pu Robert Romawia Royte-ina a puanzar thu ka lo hriatin hetiang hi ram leh hnam inrelbawl dan phung tibuai thei thil a nih avang leh chhiah inâwltir dan pawh hi dan kalh a nih avangin ngawihbopui chi-a ngai lovin chanchinbu-ah ka ngaihdan ka chhuah a, Open Letter-in ka rawn chhuzui a ni.

Hemi chungchang hi ka ‘article’ leh ‘open letter’-ah chiang takin ka sawi tawh a, sawi belh tur tehchiam pawh a awm lo. A pawimawh zual lai erawh ka’n sawinawn leh ang e.

Chhiah pek tur Sawrkarina a bituk ang ang chu khua leh tui ţhate chuan kan pek ngei tur a ni a, chu chu kan Pathian thu pawhin a sawi dan a ni. Chhiah pe lo chuan ram inrelbawl dan pawimawh leh Pathian thu a bawhchhia tihna a ni. Tunlai kan ram kalphungah chuan a hausa apiangin chhiah an pe hnem a. Mi hausate berina chhiah an pek loh chuan ram leh hnam inrelbawlna a tichhe thei a ni.

Tun ţuma kan Sawrkarin NECS chhiah a âwltir dan hi a dik lo. Mizoram Value Added Tax Act, 2005, Section 47(1)-ah chuan a huhova thil ti ţhin(class of dealers or persons)-ten an thil lei emaw hralh emaw-ah vantlang ţhatna tur a nih chuan Sawrkarin chhiah a âwltir thei tih a ni a. Chutianga a tih dawn chuan, a âwltir chhan chiang taka ziakin Official Gazette Notification a chhuah tur a ni, tih a ni a. Company mal emaw, mimal emaw chhiah âwltir theihna dan a awm lo. Tun thlenga hetiang Official Gazette Notification chhuaha la ni loh avngin, chhiah awltirna ber pawh hi dan hma-ah a ding lo vang.

Company pakhat emaw, mimal pakhat emaw Sawrkarin chhiah a awltir chuan a tidik lo va, dan a bawhchhia tihna a ni.

Democracy kalphunga inrelbawlnaah chuan Dan(Rule of Law) a lal ber a, dan chunga lêng thei tu mah an awm lo. Mizorama kan Sawrkar neih ve ţhinte hian dan ngai pawimawh lovin an palzutin an bawhchhe fo ţhin a. Hetiang tih hi dik lo leh ţha lo ka tih thu ka auchhuahpui fo tawh thin. Chuvang chuan tun ţumah pawh hian ka rawn auchhuahpui leh a ni. Ram leh hnam tana pawi thui thei thilni-a ka hriatah chuan thil dangah pawh ka auchhuak ţhin a ni.

Tun ţuma ka thu khel ber(subject) chu dan kalha chhiah âwltir sawisel a ni a. Aizawl Football Club chungchang hrim hrim sawina a awm lo. Pu Robert Romawia Royte hi NECS leh AFC neitu a nih avangin leh amah berin he chhiah awl chungchanga NECS leh AFC te a rawn sawipawlh nawk nawk avangin AFC hi a rawn lang ve mai a ni.

AFC-in Mizoram leh Mizote tana hmingţhatna leh ngaihsan hlawhna a rawn thlen hi Mizo tawh phawt tan thil lawmawm a ni a, kei pawhin lawmawm ka ti a ni. Amaherawhchu Football-a kan hmingthanna te hi Chhiah nena inzawmtir chi a nih loh avangin chutianga inzawmtir a nihna hi a dik lo va, ka sawisel mai a ni. Pu Robert Romawia Royte hian AFC kaltlanga Mizoram leh MIzo mipuite hming thatna a thawh chhuah avangin cheng nuaih 126 a chhhiah pek ngei ngei tur awltir ni berin a lang a. Pu Robert Romawia Royte hian heti zat hlawkna a tel a nih chuan AFC player-te hi chuan a hmuh aia tam hamthatna pek ve hi an phu ngawih ngawihin ka hria a ni.

Hetianga hmingthanna leh hming ţhatna te hi AFC leh Football ngaisangtute tan chuan a hlu lehzual tih pawh kan hria a. Amaherawhchu hnam pum dinhmun kan enna kawngah chuan thil pakhata kan hmingthanna ringawt khan min awihmut a thiang lo thung a ni.

Kan Sawrkar hruaitute hi chu hnam pum thil ngaihtuaha, chutiang thila mi kan an vena tura min kaihhruai hi an tih tur leh an bat a ni. Ei leh bar leh thil pawimawh dang pawhaneih alawi kan neih lohnaah a mawhphurtu liau liau an ni. Kum hnih khat thil thu ni lova, kum 50 chhung zet pawha chawmhlawm leh kutdawh ti tih dinhmuna min dintir-ah hian an tih turah an hlawh chham a ni.

Chutiang ram leh hnam tana thil pawimawha tih alawi nei lo va, Football thil ngaih pawimawh bera nei anga an awm hian hruaitu tling an nih lohzia leh an tih tur an tih lohzia a lantir a ni. Tun ţumah pawh hian he thu hi kan rawn ngaih pawimawh ber chu a ni.

Hetiang dinhmun zahthlak taka min dintirna chhan ber chu PAWISA A HMANNA TURA HMANG LOVA, A HMAN LOHNA TURA AN HMAN ţhin vang a ni. Hetianga kan Sawrkar kalphung ţha lo hi NECS nena an kalphung hian a chhunzawm zel niin ka hria a. Chu chu kan ram leh hnam tana hlauhawm ni-a ka hriat avangin ka rawn auchhuahpui a ni.

Ka nihna dik tak chu ka ‘open letter’ tlangkawmnaah khan ka sawi tawh a. Mahni kea ding ka ni a, chutiang dinhmuna ding chuan mi dang kan itsik ngai lo. An dik lohna ni-a kan hriat chu ram leh hnam thil khawih pha a nih phei chuan kan sawi chhuak ţhin a ni.

Mi dang rinna reng reng nei lo ni-a min ngai hi ka dem lo che a. Ka sawi tawh ang khian kan politician neih tawh tam berte hi chu mahni hmasial luat vanga ram leh hnam thil pawimawh ti lova, kan ram hi mimal hmasawnna chauha awmtirtu an nih avangin rintlakah ka ngai lo va. Chutiang deuh vek chu an nih avangin eng political party mah hi zawm tlakah ka ngai lo a ni. Kan tun dinhmunah chuan kan Chief Minister te ber pawh hi kutdawh an ni deuh ngawt mai a. Kutdawh tura Chief Minister nih chu ka duh ve loh thu te pawh ka lo sawi tawh ţhin a ni.

Chawmhlawma awm te hi a thim ka ti a, ka hmu êng ve theilo va. Corruption kairualna ber nih te hi a thim a, ka hmu êng ve thei lo va. Natna chi hrang hrangina a bawm nasat ber kan nih te hi a thim ka ti a, ka hmu êng ve thei lo a ni e.Ka nihnaah hian ka chiang a. Chhia leh ţha hriatna leh dan kalha thil ka tih ve ngaih loh te hi a hrechiangtu ber ka ni a. Ka nihnaah hian ka lawm tawk e. Ngaihdan dang i neih ve erawh kan ram Danpuiina zalenna a pek che i hmanzai venaah ka ngai mai a ni.

I rin tlak,
11.07.2017
M. Lalmanzuala
Chaltlang, Aizawl.

Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

VICE-PRESIDENT ATAN EPTU PAWLTEN MAHATMA GANDHI TUPA, GOPAL KRISHNA GANDHI THEHCHHUAK

Vawiin July 11, 2017, khan kan hma lawk, August thla a India ram Vice- President thlanna lo awm tur atan Congress Party kaihhruai, Opposition party 18 te intelkhawm chuan Parliament Library building, Delhi-ah meeting neiin lungrual takin India Hnam Pa, Mahatma Gandhi tupa, kum 72 mi, IAS officer chawl ta, Gopal Krishna Gandhi chu candidate intawm atan an thehchhuak ta.

Tuna kan Vice-President,Hamid Ansari hi August 11, 2007 atang khan Vice-President a la ni a, tun August 10 hian a hun hi a tawp dawn a ni.

A tir takah kha chuan Gandhi hi eptu party te hian President candidate thlanna lo awm tura an candidate atan an vawrhchhuak ni a sawi a ni a, mahse eptu party te hian President candidate atan hian Hindu hnam hnuaihnung, Dalit, Pi Meira Kumar chu Presidential candidate atan hian an thehchhuak ta zawk a ni.

Vawiina eptu party 18 meeting-ah hian Congress President Sonia Gandhi, vice-president Rahul Gandhi, former Prime Minister Manmohan Singh, LS a Opposition leh Congress party leader, Mallikarjun Kharge, RS a Opposition party leader, Ghulam Nabi Azad ten an telpui.

Vice-president thlanna tura nomination file theih ni hnuhnung ber hi July 18 a ni a, July 19 hian scrutiny neih a ni ang a, July 21 thleng hian inhnuhdawh theih a ni ang.

Hetihlai hian rorel lai, BJP te chuan July 13 hian an nominee hi an final tura beisei a ni.

Author :      

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment