Court-in a koh kal theih loh avangin PRISM President leh General Secretary te Police-in man

Vawiin khan PRISM President Pu Vanlalruata leh General Secretary Pu RL Liantluanga te Police ten manin, Bail-a chhuah leh nghal an ni.

PRISM hruaitu 2 te hi court a inlan loh vanga man an ni a, Kau Tlabung thubuai chungchangah an lungawiloh avangin Court thawhpui tawh loh an rel a, hei vang hian nikum December a court a kal tura kohin an kal lo a. Feb 16a court a hruai turin special judge Lucy Lalrintharin Aizawl P/S hnenah thu pein man an ni ta a ni.

PRISM hruaitute hi tunkar Ningani-ah Special Court (Prevention of Corruption Act)-ah inlan tura tih an ni.

PRISM chuan thuchhuah siamin, an pawl hmalakna hrang hrang avanga eiru chhuichhuah tawh mi 300 zingah mi pakhat chiah lungin ah khung a la ni a, a tam ber chu sorkarin an thlavang a hauh thin zawk a ni tih an sawi a .Corruption Case hrang hranga Court-a prosecution witness-a an din thinnaa eiru te hrem an ni thei lo leh an zalen zel mai hi Prism chuan a hrethiam zozai tawh lo a. Chuvang chuan nikum November an President Pu Vanlal Ruata chuan, beiseina sang tak nen sorkar leh Court in mipui chhana ram hmelma te chunga dik taka hma a lak hun kum 10 pumhlum thak an thlir tawh a, an la hmu lo tih sawiin. Tunah chuan ram hmelma eiruk hmangte thiltih hi, mipui court-ah, mipuiin dik leh diklo an thliar turin an thlen tawh zawk rih dawn a ni,” a ti a ni.

PRISM thuchhuah chuan Eiru man ngam si lova an pawl President leh General Secretary man an ni chu an lungawilo tih sawiin, an kal zel dan tur an ngaihtuah zui dawn tih an sawi a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Aizawl City College Joint Students’ Union-in NIAS Kolkata-a an zirlaipuite thlavang hauhin sorkar nawr zel dawn

Aizawl City College Joint Students’ Union (ACCJSU) chuanSorkarin zirlaite a ngai pawimawh tawk lo hle ni a sawiin NIAS Kolkata-a an zirlaipuite thlavang hauhin sorkar chu na zawkin an nawr zel dawn tih an sawi.

ACCJSU huaihawt hian vawiin khan college zirlai thahnem tak in NIAS Kolkata-a zirlai harsatna tawka au chhuak te thlavang hauhin kawng an zawh a, kawngzawhte hian hmun hnih – Sikulpuikawn leh Chanmari atanga zawh tanin Vanapa Hall kawtah an intawkkhawm a, an kawngzawhnaah hian ‘Zirlai diriam ching sorkar an duh lohthu te, Mizo zirlaite’n an dikna chanvo chan an duh thu te, an zirlaipui harsatna tawk mekte ngiahsak tura sorkar an phut thu te, zirna In hriat chianloha sorkarin zirlai a tir an duh loh thu te, zirlai awm tha duh lo anga zirlaite puhtu sorkar an dem thu te an auchhuahpui a ni.

Vanapa Hall kawtah ACCJSU President Zorinsanga’n zirlaite thlavang hauha kawngzawh an ni a, kawngzawhtute resolution siam chuan sorkar a koh eih ngei a beisei thu leh a ko eih zo lo anih chuan hma an lak zel tur thu te a sawi a ni.An resolutionah chuan, Mizoram sorkar-in zirchianna mumal awm lova Mizo zirlaite hriatchian loh zirna Ina a tir chu pawi an tih htu leh tun hnuah hetiang hi thleng tawh lo se an duh thu an tarlang a. Mizo zirlaiten Mizoram sorkar tihsual vanga harsatna leh buaina an tawh mek laia sorkar hotuten diriam taka tawngkam an cheh khum chu an rilru nat thu leh sorkar hotute chu ngaihdam zil tura an phut thu te, an zirlaipui exam duhte sorkarin an exam ngei theih nan hma la se, an exam thei lo emaw . certificate lem an dawngemaw a nih chuan Mizoram sorkarin a thil tih sualah mawhphurhna lain an harsatna enpui zui se an duh thu te, tun hnu zelah zirlaite hmakhua tur ngaihtuah bawk se an ti a. Mizoram sorkarin NIAS-a an zirlaipui a tirh harsatna tawk ten sum tam tak leh an hun hlu tak an senral rulh let nan sorkarin zangnadawmna pe ngei tura an phut thu te an tarlang bawk.

Kawng an zawh hnuah sorkar dawr turin ACCJSU hruaitute an kal a, mahse an beisei anga thil a thlen tak loh avangin ACCJSU chuan thutkhawm hmanhmawh a ko nghal a. Sorkarin zirlaite a en dan chu na an ti a, Mizo zirlaite a ngai pawimawh tawk lo hle nia an hriat thu an sawi a. Hei vang hian vawiina an resolution pass tak tihlawhtling turin ACCJSU chuan a tul anga hmalak chhunzawm zel nise an ti a, naktuk zing dar 9 atangin ACCJSU member zawng zawng te’n Chief Minister bangla kawtah Sitting Demonstration neih ni se, tlai dar 2 thleng sorkar thu ngaichangin, hun tiam chhunga an thil phutte tihhlawhtlinsak an nih loh chuan naktip Nilainiah Aizawl khawpui chhungah tiamchin awm lo Total Band huaihawt ni se, an ti.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Forensic Files: Sex, Lies and DNA

  • Forensic hmanga tualthattu chhuina
  • Thisen awm leh awm loh enna
Forensic Files: Sex, Lies and DNA.
Earl Moris-a chu California-ah chawlh hmangin a thangbo lai mek a ni a. Chuti lai chuan rin lo deuh maiin Arizona-a an In lam phone call atangin a nupui bo thu a dawng ta tlat mai.
“Engtin maw?”,
” Ka nu a bo”,
“Eng thil nge thleng?”,”Ka lo haw nghal e” tih chu an inbiakna a ni. Hmanhmawh taka In lam pana a haw vat a ngai ta. A nupui, Ruby Moris-i, bozawnna kawngah chuan Police hnuchhuithiam tam tham zet, Forensic Scientist te, DNA Testing mai bakah Coast Guard te pawh an inrawlh hial a. Chu an hnuchhuina atanga an thil hmuhchhuah chuan tu mai pawh , a bik takin Earl Moris -a tiamin, a barakhaih chiang hle.

Ruby-i leh Earl Moris-a te chu sumdawnna ah inkawpin nupa an nih thleng pawhin an inkawp chho ta zel a. Kum 20 chuang inneih tawhin fa puitling thiau tawh pathum te nu leh pa an ni mek a ni. Heng Moris te nupa hi Accountant ve ve nihin an nupa chuan an pual bikin Accounting leh Tax Preparation Firm an enkawl dun a. Engmah lo mai atanga bul tanin kum tam tak chhung an enkawl dun a, an hlawhtling ta. An sumdawnna hlawk tak chuan Millionaire nupaah a chhuah ta hial a. An fa te pathum chu Phoenix khawpawn deuh tlanga In ropui nuam takah an chawi lian a ni.

June 4.1989 khan Earl Moris-a chu an fanu upa ber Donna Kay-i concert-naa a zai en turin California lam a pan a. An fanu hi Country Singer nihin hmabak eng tak nei lai a ni. Ruby-i thung chuan a pasal ruala kal ve lo turin thutlukna a siam a. A chhan pawh a fanu pakhat zawk Cindy-i nen Cindy-i In thara hman a tan Furniture vel lo leipui a tum a ni.

Mahse, Pi Ruby-i chu sunday tukah bazar tura an ruahmanna niah chuan Cindy-i te Inah chuan a lo lang ta tlat lo mai. Tichuan Cindy -i chu a nu leh pa te In lam pan chuan a inkhalh chhuak ta ngawt a.

Cindy-i chuan chutianga han thulh leh vel chu a nu tihdan phung a nih loh thu sawiin Pi Ruby chuan Cyndi-i chu phone-a biaa an thil ruahman te a thulh thu a hrilh hmasa a nih lo chuan bawhpelh miah lovin an intiamna ni a vawng thlap thlap kha a ni ngai a. A hman leh lo tur thu pawh a sawi si lo. Cindy-in a nu leh pa te In a va thlen chuan Ruby Morris-i chu Inah a lo awm hauh lo. Burglar Alarm lah tihnun lovin alo awm a. Ruby-i pocket book pawh a lo awm lo bawk. A car erawh a lo awm a. Mahse an dahna thinah chuan a lo awm lo thung.

Ruby Morris-i kha nu chengvawng leh chekngel, che fel thlipthlep mi a ni a. A fanu chuan thil vel awmdan chu a diklo vel vek a ni tih a hmuthiam nghal thuai a. Tui herhhawna dawt (faucet) atang chuan bualthlengah (bathtub) tui a far keuh keuh a. Thawmhnaw bal te lah chu insukna khawlah vawmluh nuaih an ni a. Mahse, suk an la ni si lo. Chhuatphah tihfaina shampoo chu hnutchhiahin a awm bawk a. An thil hmuhchhuah zinga ti luhai tu ber tu chu .22 pistol, thawmhnaw dahna a an dah fo thin, chu a lo bo daih mai. Cyndi Morris-i chuan Police te chu a phone-in thil awm dan chu a hrilh ta nghal vat a.

Sergeant Lee Luginbulh, Maricopa County Sheriff a mi chuan mi thenkhat ang thoin he mibo pawh hi darkar tlemte hnuin an hmu ve leh thuai a beisei a ni.Earl Morris-an a nupui bo thu a hriat ve leh chuan a chhungte biain California atanga ding taka In lam a pan nghal tur thu a hrilh a. Police te chuan Cyndi-i rin dan chu a dik ngaia a nu chungah eng thil pawi hai emaw a thleng a nih ngai chuan a awmna chin hriat theihna tura han chhuidawn thei tur thil eng emaw chu inchhung atangin an hmuh ngei an beisei a ni. Earl Morris-a chu California atanga an In a thlen hun awm ang tura an beisei aia rei-ah a lo thleng a. In a lo thlen chuan Police te chuan amah chu be chakin an lo za zek zek tawh a. Detective chuan an nu nen an in bakkaih ngei em tih an han zawt a. Earl Morris-a chuan a nupui nen chuan han inhnial chang te chu awm ve bawk thin mahse an inlaichinna chu tha pangai tak nihin dan pangai bakin an awm lo thu Police te hnenah chuan a hrilh a. He tiang thil sawilawk lo va kal chhuah ti vel hi a nei tawh ngai em tia an han zawh chuan “Aw.. a hma pawhin a ti tawh a lawm, thinrim lai ang te hian. Mahse, dan naranin a lo call leh thin” tihin a chhang a ni. Morris-a chuan an nupaa an neih .22 pistol, a hmuh hnuhnun ber tuma thawmhnaw dahna a an dah, chu a awm lo ngei a ni tih a nemnghet bawk a. Police te chuan thil ni thei tur awm ang chu an ngaituah tel ve vek a. A bo a ni thei ang em? A intihlum a ni thei ang em? Miin an that a ni thei ang em? ti thlengin an ngaihtuah vek ani. Earl Morris sawi dan chuan California atanga a lo haw kawngah a motor chu a chhia a.

In rawn thlen nan Car a hmang hawh niin a sawi a ni. Mahse, Detective Luginbulh chuan Earl Morris-a motor khalh hawh (rental car) hnung lam bawm a han enfiah chuan thil rinhlelhawm hmuh a nei ta tlat mai. A zin thawmhnaw bawmah chuan thlawhna chuan dawna bag vela thilthem an khai thin (Airine luggage tag) lo in vuah vah mai tunhnai lawka San Diego tanga Pheonix thlawhnaa zinna chu a hmu a. Chumi tuma zinte hming chuanna (Passenger List) a han en dan dan chuan Earl Morris a hming a lo chuang ve hauh lo. Mahse, G. Morris tih erawh a hmu thung a.

Police te chuan mi hran hran thlalak an dah khawm zingah Earl-a thlalak tel ve na chu airline crew, tu emaw talin, Earl-a kha thlawhnaah a chuang ngei a ni tih a lo hriat hlauh takin tihin an han hmuhtir ta a. Flight Attendant zingah pakhat chuan a chhawlleng fumfe lo lutuk vangin a lo la chhinchhiah nalh mai le. Chung thil awmdan inmil lo lutuk te avang te chuan Police te chuan an tlawh hmasak tumin tualthahna hnuhma awm hmuhhmaih an nei mial em tihin Pu Earl-a In chu dap nawn leh turin thutlukna an siam ta a. Police te chuan mithiamte chu anmahni tanpui turin an pun a, Luminol hmanga chu In chu enfiah turin an han ngen ta a ni. 《Luminol chu chemical chi khat a ni a; hmun khawi laiah emaw khan an han phuh a. Light thim danglam bikin an han chhun leh a. Thisen a enzymes awm te nen an han intawh chiah khan Luminol chu a lo eng (glow) ta thin a ni). Forensic uisathiam te chuan In neihtu mut pindan atangin an thil zawn chu an han tan ta a, khum lu bang chuLuminol-in an han phuh a. Chulai hmun chu rawng pawl-in a inthlak nghal ta pang mai. Chhum pian zia ang maiin a lo lang kulh a. An hrethiam rang kher mai. Lt Rod Englert chuan, “Ka hmuh phat atang khan kha rawng pawl insemdarh dan te, pianhmang leh thil far len dan te atang khan silai kahna in chak taka a phuh a ni tih ka hrethiam nghal a ni ” tiin a sawi a. Chutiang khum lu a an hmuh ang chi chu silai atanga kah a ni chauhin a awm thei a ni. Vuak leh chemte-a vih chi ang ah te hi chuan thisen per dan ziarang (Blood spatter pattern) danglam daih a ti chhuak thung thin. Awngphah chungah chuan thisen them sin te te an hmu a. Awngphah chhungah pawh thisen an hmu tel bawk. Chu mi zawh chuan Luminol chu bual Inah an han phuh leh ta a. Tui inphuhtirna bawm vel zawng deuh thaw chu a lo eng ta pup mai. Luminol test chuan mutna pindan pawn hual veltu cement chungah leh pindan chhung chhuatphahah te pawh thisen a awm a ni tih a lailang ta bawk. Pindan chhuat, carpet a phah chhuah vek, te chu an lo eng (glow) tan leh ta uar mai. An thil hmuh mek atanga a lan dan chuan chu lai hmunah chuan pawikhawihna a thleng ngei a ni. Thihna a thleng lo a nih pawhin tu emaw chu chu lai hmunah chuan hliam nasa tak a tuar ngei a ni tih a lang bawk. Mahse Detective te chuan chu thisen chu tu hnen atanga lo chhuak nge a ni ti ngaihdan an nei hauh lo . Chu mi hre thei tur chuan thisen kai-ah (bloodstain) chuan DNA test an han ti ta a. Thisen Test Result chuan an vaiin a barakhaih chiang hle. Chu Result chuan chhungkaw thuruk tuihnai lo leh lungchhiatthlak tak mai te a lo phawrh chhuak dawn ta a.

Police te chuan Morris-a te mut pindana thisen an hmuh chu Pi Ruby-i thisen ni ngeiin an hria a. Mahse chu thisen chu Pi Ruby-i thisen nen han khaikhin turin Pi Ruby-i taksa (body) chu a awm si lo. Mahse Science chuan thisen them kai (blood stain) chu DNA Testing hmangin tu thisen nge tih a finfiah thei a ni. Entirnan , Morris-i fate thisen an enfiahin Scientist te chuan chu thisen chu a nu leh pa hnen atang lokal a ni leh ni loh an hre thei a ni dawn a ni.

Naupang DNA Za a 50 (50%) chu nu leh pa pakhat zawk zawk atanga a chhawm a ni a. A dang 50% chu a pakhat dang a chhawm lo zawk zawk atanga lokal a ni. Entirnan naupang DNA a 50% chu a nu hnen atanga a chhawm a ni a, 50 % dang leh chu a pa hnen atanga a chhawm a ni thung. Fa ten nu hnen atangin DNA an rochun ngei a ni tih chu thil thlentirtu (factor) pawimawh tak tuna an DNA zirchian lai mek a an thil zawn chu a ni. Napangten an DNA chanve chu nu hnen atanga an neih leh a chanve dang chu pa te hnen atanga an neih a nih vangin naupang DNA Profile leh nu or pa, tu emaw zawk zawk DNA profile te chuan a pakhat zawk (nu or pa) DNA profile thliarhran nan Scientistte chu genetic information kimchang a pe thei a ni, chu nu or pa thisen (blood sample) tel kher lo pawhin. (Eg: Naupang pakhat chu ‘A’ ni se. A nu chu ‘B’ nihin a pa chu ‘C’ lo ni ta se. Naupang ‘X’ DNA ah chuan 50% chu a nu ‘A’ hnen atanga a rochun a ni a. 50% dang chu a pa ‘C’ hnen atanga a rochun a ni thung. Tichuan, naupang ‘X’ DNA profile leh a nu ‘A’ DNA profile hmangin naupang pa ‘B’ DNAprofile chu thliarhran/identify theih a ni).

Kha mibo, Ruby-i, nu leh pa te DNA Profiling leh Police ten thisen far an hmuh tak kha lo inmil ta se, Scientist te chuan mibo Ruby-i leh a unau te DNA Profile kha an thil hmuchhuah te (findings) nemngheh nan an bihchiang (analyze) leh dawn ta a ni.

Scientist ten Cindy Morris-i DNA leh Police ten thisen far anhmu tak DNA an han khaikhin (compare) chuan Matching Band pakhat an hmu a. Chutiang chiah bawk chuan Ruby-i unaupa DNA Profile leh thisen far an hmuh kha an han khaikhin leh chuan Matching Band an hmu leh bawk. Chuti a nih chuan chu thisen chu Ruby Morris-i thisen nih theihna a sang ta hle mai. Mahse, Scientist te chuan thil danglam bik hmuchhuah tel an nei tlat mai.

Earl Morris-a DNA leh a fanu Cindy-i DNA Profile an han khaikhin chuan Matching Band a awm ta hauh lo mai. Chuti a ni chuan Earl Morris-a chu Cindy-i hringtupa (biological father) a ni ta lo. Tichuan, Earl Morris-a DNA leh a fa upa ber Randy-a DNA te an han khaikhin (compare) leh ta a, a hma ami ang tho khan an inmil lo (Matching Band awm lo) tih an hmuchhuak leh ta. Earl-a chu Randy-a pa dik tak (Biological father) a lo ni bik lo bawk. Randy-a DNA chuan a pu (a nu pa) DNA nen a lo inmil ta daih mai. Tennessee-a Dan lam kengkawhtu ten DNA Test result an lo hriat chuan Ruby-i pa Clyde B. Williams-a chu incest (chhungkua emaw laichin bul hnai emaw inngaihna/inneihna) in an puh ta . DNA Test atanga a landan chuan Ruby-i pa khan Ruby-i kha kum 15 lek a nih laiin a lo khuaikhem a ni. Prosecutor Bill Clayton-a chuan, “Min barakhaih chiang tak zet. An chhungkua pawh a barakhaih ngei kan ring a; Earl Morris-a hlei hlei kha a barakhaih ang” tihin a sawi a hial a ni.

Morris naupangte chuan thuruk puan tur dang an la nei ta cheu mai. An nu khan a thih hma lawk khan a pasal Morris-a leh Peggy-i (Ruby-i laizawn) te kha an inngaizawng (affairs)a ni tih a hriat hnuin nguina (depression) nasa tak a neih thu an sawi a. Ruby leh a fanu Cindy-i te chuan vawi khat Earl-a leh Peggy-i te chu Phoenix thlawhna tumhmunah an lo hmu dun tawh a; Peggy-in a ruka Earl-a hmu tura thlawhna Phoenix a kal tumin. Ruby-in ngaihzawng ruk a neih chungchangah a pasal Earl-a a chhuahchal a, mahse Earl-a chuan a titawp duh bik tlat lo .Sgt. Lee Luginbuhl-a chuan ti hian a sawi a, ” Peggy-i hi han en i la, Ruby-i thah a duh chhan tur leh hun remchang a nei a ni” tihin a sawi a. Ruby-i bo lai vel khan Peggy-i kha Louisiana a chen lai a ni a. Mahse kar tawp a San Diego-a kal a chawlh hmang turin ruahmanna pawh a lo siam diama ni tih police te chuan an han hmuchhuak leh ta zel a ni. Earl-an vawi duai lo phone-in Peggy-i chu a be thin tih pawh an chhui chhuak bawk.

Police te chuan Peggy-i chu an han dawp ta a. Peggy-in Police te hnena a inpuan dan chuan Ruby-i bo hnu atanga rei vak lo ah khan Earl-a kha San Diego-ah hmu turin a ruahman a. Mahse thlawhna a nang hman ta lo a ni. Mahse, Police te chuan Earl-a kha San Diego-ah a kal ngei a ni tih an hria, thlawhna chuan dawna bag vela thilthem an khai thin (Baggage claim tag) a suitcase-a lo in vuah an hmuh vang chauh pawh ni lovin Earl-a car kha San Diego Airport-a lirthei dahna ah an hmu a ni. Chu car chu fai deuh angin a lang a. Mahse Luminol hmanga lirthei chhung an han enfiah chuan passenger thutna lam chhuatah chuan thisen tam tham zet a awm a ni tih a lo lang a. Thisen chu a tam em avang chuan chu thisen chhuahna nu/pa chu a thi tawh ngei ang tih an ring bawk. Car chhunga thisen DNA Analysis atang chuan Morris te nupa mut pindana thisen an hmuh, Pi Ruby thisen a ni tia Scientist ten an nemngheh tak nen khan a lo inmil leh ta chiah bawk.

Zawhna awm ta chu “Khawiah nge Pi Ruby-i ruang chu a awm tak ang?” tih a ni. Police te chuan Pi Ruby-i ruang awmna chu an la hre mai bik si lo. A ruang kha Earl-a khan San Diego ah phur ni se eng vangin nge chutah chuan a phurh kher ang?. Chung zawhna han chhuihdawn theihna tur hmanrua (clue) lah an la nei bawk si lo. Mahse, chu hmanrua chu an nei dawn ta niin a lang.

Chu chhuidawn theihna tur hmanrua (clue) chu San Diego-a lawng te chi chawlhna hmunah a awm a ni.

Morris te nupa khan lawngleng an nei a. Chu an lawngleng chu San Diego Lawng te chi chawlhna hmunah (Marina) an dah a. Marina-a thawkten Police-te hnena an sawi dan chuan Earl-a kha June ni 5 ah Marina-ah chuan awmin lawngleng pawh inhawlchhuak turin a la chhuak a ni. Police ten chu lawngleng zawnga an va kal chuan a bo a ni ti an va hmuchhuak a. Coast Guard te chu lawngleng zawn hmuh sak turin an han ngen ta a. Anni chuan San Diego lawngchawlhna vaukam atanga mel 13 vela hlaa chutiang lawngleng tiat vel chhunga mak tak mai a kangmei chhuak an hmuh chanchin, kang a leh pil zui ta chanchin an lo hrilh a. Chu lawng pilta atang chuan dam khawchhuak an awm lo va a chhung khawiah pawh mihring han hmuh tur a awm lo tih hriat a ni bawk.

Thil danglam deuh pakhat chu chu lawngleng kan dan chu a ni. Lawngleng laili atangin kangmei kha nasa takin a chhuak a. Dan naranin lawng khawlpui (engine) awmna pindan emaw tuialhthei dahna (Fuel compartment) emaw atangin kangmei a intan thin a. A tir te a tangin a rinhlelhawm em em mai a ni. Thil lang chiang ta chu kha lawng chhuat lailia thil sawr thei chungah khan laltin a awm anga, a lan dan chan chuan tu emawin a vawm lut a nga kangmei kha a chhuak ta a ni thei a ni.

Chhinchhiahna (Record) atanga a landan chuan Earl Morris-a khan June ni 5 zingah lawngleng te chi hmang hawhin chhun dar 12 velah a kir leh chauh a. Chu chu Coast Guard ten Lawng kang/alh lai an hmuchhuah hun lai vel kha a ni. Ruby-i ruang kha Lawng a kan avanga Pacific tuifinriat mawnga pilta ah khan a awm a ni tih chu a lo lang tan ta a. Prosecutor lam chuan Ruby Morris-i kha thah a ni ngei a ni tih tichiang turin finfiahna an ngah tawkin an hria a. Chungte chu an remkhawm tan ta a. Fianfiahna an neih te chu Ruby Morris-i thisen, khum leh silaimu kahna hliam nasa tak ama Ina a khuma tihlumtu te an ni. Kha thil thlen laia awm kha tu nge?

Earl Morris-a. Earl Morris-a chu a nupui Ruby-i thattua puh a ni a, mahse, chu case chuan tawp lam a la hnaih hauh lo. Investigator te chuan barakhaihtu thildang an nei leh ta. Earl Morris-a insawifiahna te chu Forensic Science tan chuan chona nasa tak a ni ngei ang le.

Kum 1991 ah chuan a nupui a thah avangin Earl Morris-a thubuai chu ngaihtuah a ni ta a. Prosecutor te chuan Ruby-i ruang kha hmu tur a awm miau lo avangin Jury te chu tualthahna a thleng ngei a ni tihin an hmin (Convince) a ngai a. Engmah lo atanga case chu an tan a ngai dawn a.

Ruang hmu tur awm lo mahse pawikhawihna a thleng ngei a ni ti finfiahna (Corpus Delicti) hmangin tualthahna a thleng a ni ti an finfiah a ngai a ni.

Prosecution lam sawi dan chuan June ni 4 sunday tuk khan Earl Morris-a khan an mut pindan ah lutin a nupui chu a kap a. A ruang chu pindan lehlam chiahah chuan hnuklutin a thawmhnaw a hlihsak a. Thisen kai te tireh nan bualthleng ah (Bathtub) a dah a. Thisen kai vel a tih reh hnu chuan Jogging Suit haktirin a lu-a hliam thupbo nan lukhum (baseball cap) a khumtir a, an motor dahna ah chawi pheiin car chhungah a dah ta a. A car khan bungrawdahna (Trunk) a nei lo avangin duhthlan tur dang nei lovin car hma lama passenger thutnaah a dah a ngaih phah a ni.

Tichuan Earl-a chuan inchhunga thisen kai zawng zawng – khum lu atanga bualthleng leh chhuat thlengin a tifai ta vek a. Chung thisen hrukfai vek tawh te chu a hnuah Luminol hmanga lailan vek a nih kha. Earla chuan San Diego zin lamtluang chu tanin a nupui ruang a bul seat-a awm nen chuan mel 400 dawn lai car in a inkhalh a. Kawngtluanin a nupui lua hliam atang chuan thisen a farthla reng bawk a, Seat hmalam chhuatah chuan a far thla a, chu chu a hnuah Luminol Test hmanga hmuchhuah a ni. Earl-a khan kawng lakah tuialhthei thunin vawi khat a ding a, tuman a mi phurh chu a thi a ni ti reng an hre lo.

Earl morris-an San Diego a thlen ve leh chuan a lawng chu hnukchhuakin tui lamah a tawlh luh tir a. Khaw-en lai rengin, Ruby-i ruang leh puan thisen kai nuai leh a thahna hmanrua te chu Lawngah a hlang a. Khawnvar leh Khawnvartui-te pawh a keng tel bawk. Tichuan, Lawnglengte zawk pakhat dang a hmanhawh hnuin tuipuiah inthai chhuakin a lawngleng hman hawh chu ama lawng chuan a hnuk a. Vaukam atanga mel 13 hla Pacific Tuifinriat ah, Earl Morris-a chu a lawng tichhe turin a inbuatsaih ta a, a nupui ruang chauh ni lovin a inhnamhnawihna evidence la bang zawng nen phum bo a beisei a ni. Khawnvartuia lawng a leih huh hnu chuan lawngleng a hman hawhah a lawn a, khawnvar a chhi a, lawng chhuatah chuan a vawm ta a ni. Coast Guard ten an hmuh hmain chu lai hmun chu a chhuahsan a. Chutia Earl Morris-an chulai hmun a chhuahsan hnu reilote ah chuan Chanchinthar lawrtu (News Crew) ten Lawng alh/kang lai mek, tui a a pil hma minute tlem a la awm tihin a thla chu an lo la hman a. Ruby emaw lawng emaw chu hmuchhuah a ni ngai ta lo.

Thubuai chai na-ah chuan Earl Morris-a chuan a thiamthu maksak deuhin a sawi a. A inpuan dan chuan a nupui chu a thi a, a ruang pawh kha lawng kang leh pil ta ah khan a awm ngei bawk. Chu mai ni lovin kha lawng kha a ma tihkan leh tihpil a ni thu a pawm bawk. Mahse, a nupui kha ama thah a ni lo tihin tan a khawh tlat thung. A sawi dan chuan a nupui khan suala inngaihna (quilt) leh rilru hnualna(depression) vangin a intihlum a ni – tisual a a inngaih chhan dik tak pawh a pasal chu a fate pahnih pa a ni loh vang leh a pasal khan a laizawnnu Peggy-i nen an inngaihzawn avangin depression a nei niin a sawi a ni. A sawi zel dan chuan a ngaihtuahnaa lo lut hmasa ber chu a nupui a intihlum avang khan amah chu an mawhpuh ngei dawn a. Chutiang a ngaihtuah hnu chuan thutlukna a siam ta a. Chu a thutlukna chu a nupuiin thil a lo ti tawhte thup bo vek chu a ni.

Chu mi hun thleng chuan, thil kalhmang chhuina atanga a nihna dik tak chhutchhuah (CircumstantialEvidence) atang chuan Ruby-i chu a thi ngei a. A ruang ka hmu, a hliam ka hmu, inkap lai ka hmu, emaw silai kah ri ka hria titu tumah an awm lo thung.

Earl Morris-a sawidan chuan a nupui chu a lu veilama silai kahna hliam tuara hmuin an .22 caliber pistol a hmang nihin a sawi bawk. A nupui kha amah leh amah a inkahhlum hnuin a hmu nia sawiin amah chu mawhpuh ani ang tih a hlauh avangin a ruang chu lawng ti pilin a thehthang ta niin a sawi bawk. Mahse, Forensic Evidence te chuan a sawidan ang lo zawngin an finfiah ta tlat thung. Thisen per dan atanga a lan dan chuan Ruby-i khan amah leh amah a intihlum thei tlat lo.

Earl-a khan silaimu luhna kha Ruby-i lu veilamah niin a sawi a, mahse Ruby-i kha kut dinglam hmang mi a ni thung si. Kut dinglam hmang tan mahni lu vei lama inkah chu thil theih lo hulhual a ni, a bik takin Morris te neih .22 pistol barrel sei chi angah phei chuan. Mahse, hnialna chak ber chu khum lu lama thisen per dan atangin a ni. Chu thisen per dan (Blood patterns) atang chuan thisen kha thuahhnihin a per a ni tih a lailang a, pakhat chungah a dang. Hei hian silai kha vawi 2 kah a ni tih Forensic Expert te a hrilh a. Vawi khat kahin thisen per dan hrang pahnih a siam thei lovang. Thisen per dan hrang hlak pahnih an per dan angle pawh inang lo a awm a, chutiang chu silai vawi khat hmehpuahin a siam thei lo a ni. Chuan mahni intihlumin lu-ah silai vawi hnih a kap ngai lo bawk.

Jury te chuan hun tawp lama Earl-an “Mahni intihlum a ni” tia a tanchhan chu dawt phuahbelhna pakhat dang angin an ngai a. Earl-a chu tualthah thubuaiah thiam lo chantir nihin kum 25 atanga damchhung lungin tang tura hremna pek a ni ta.

Lt. Rod Englert a chuan, “Earl-a khan Ruby-i hnuhma thlauh tam tak a nei a. Ruby-i sulhnu kha chhuatah te, El Camino (Chevrolet Car sawina) ah te leh khum ah te khan a thlauh/hnutchhiah a ni. Chungte hmang chuan Ruby Morris-i khan a chungah eng thil chiah nge thleng tih min hrilh a ni ” tiin thil thlen dan chu a sawifiah a. Bill Clayton-a thung chuan, “Tumah awm lo, silai leh inpuanna pawh awm lo. Science chuan Ruby Morris-i min pein pawikhawihna a thleng ngei a ni ti finfiahna (Corpus Delicti)min pe bawk a ni. Car chhunga thisen leh DNA Testing kha awm lo ta se helai-ah hian thu-in ka be lovang che u. Earl Morris-a pawh mi zalen a ni ngei bawk ang” tiin a sawi ve thung a ni.

Author : Bruce Kibby

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

PHILIPPINES PRESIDENT RODRIGO DUTERTE-AN MAOIST COMMUNIST HEL TE A VAU NA HLE : PEACE TALK TIHTAWP NGHAL A NI

  • Duterte a tawng lian.
  • Duterte a’n maoist te a vau
Niminah Philippines President Rodrigo Duterte chuan Maoist Communist hel “New People Army” ten Philippines Army 6 that a, 2 an rukbo hnuah, sipai thite ruang vuina chhim lam khawpui Cagavan de Oro hmunah thusawiin, “Thisen chhuah hi ka duh lova, mahse, nangnin inthlan takah chuan, a tha vek e. Tunah thla 6 chhung inkahhai siam pawh ka titawp nghal a ni. Kan hmanraw neihte nangmah beih nana hmang turin ka buatsaih a ni. Thlawhna tam tak kan nei a, jets kan nei a. Engkim (bombs) ka rawn thlak dawn a ni”, tiin Maoist helte chu”Terrorist” tiin a koh bawk.

Duterte chuan, “Heng terrorist hote hian kum 50 lo awm leh tur atan Filipinos an that duh tih min hrilh a ni” a ti. A sawi danin Communst helte hian Sipaite chu vawk angin an that a ni, a ti bawk. “He hun (generation) hman mekah inremna a awm a rinawm ta lo”a ti.

President Duterte hian sorkarna a chan tirhin, kum 1960’s chho atanga Communist hote helna chu remna siam pui a tiam a, Hel hruaitu an man tam tak chu chhuahin, remna zawnga inbiakna nei turin Norway ramah a tir a ni. Heng helte passport hi titawp nghal vekin, man theihna thupek chhuah nghal a ni bawk.

“An duh chuan, thi tura lo kir leh kher aiin Europe ramah inhumhimna (asylum) an dil nghal thei ang” a ti hmiah mai.

Author : Ct Lalrinawma

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

TARPHO NAUPANG KUM RUK MI BO DAN MAK TAK CHU

  • Ramhuaiin naupang an hruaibo em ni.
  • Tarpho naupang khawngaihthlak.
  • Khawmu chawi hi enge.
  • Chin hriat loha bo.
A hmasa in he chanchin mak leh danglam tak mai hi, “Science in a finfiah theihloh thil te” tih lehkhabu ah chhuah a ni tawh a, Mahse duhthu a sam loh mai bak ah Fb lam ah kimchang lo nuai a post ka hmuh avang in naupangbo laia awm ngei ka kawm chiang a, post hi ka siam ta a ni.

Tarpho khua hi In 90 vel chauh niin, Lo nei a ei zawng a tam zawk an ni a, An ei hmuhna ber chu buh leh thlai chin a ni. 2007 kum a ni a , ‘Tluanghmungalung Ram’ chu lo ah nei in Buh leh bal pawh a tha hle a,.Mimkùt thla chanve a ni a, Buh te chu an hringdùp mai a ni.

An Lo neih na hi khua atanga a hlat tham a vangin Ramriak an tam thin hle a, School naupang leh chhumchhia deuh tih loh chu Hlo thlo in an riak deuh vek mai thin a.

Pu Rualthawnga pawh A Lo ah riak in, In lam ah A nupui leh A fate pahnih- A upa zawk Lalhmingthanga(6) leh A nau chu an Nu in In lam ah a awmpui thung. Lo lam ah An pa hlothlo pui turin, lang in a feh zeuh zeuh thin a, Inrinni tuk chuan Anhnah, vaimim leh Thlai rah la turin, zing ah midang ang tho in, Lo lam pan in an kal ta a, Lo chu tluang takin an thleng ta a ni.

Pu Rualthawnga hi Pu lalenga nen an inri a. Pu lalenga hian a fate pahnih a riahpui a. Thlam pawh inhnaih tak in an sa nghe nghe. Lalhmingthanga hi naupang luhlul leh huaisen engmah hlauh nei miahlo a ni a. A pa Pu Rualthawnga pawh hi hlauh hrelo, mitaima leh hnathawh hrat khawkheng ani a. Lo vata a riah te hian A mal ve si a, mau bati a siam a, zan ah lo a vat hmiah mai thin a ni.
Zan a mau bati nen a a Lo vat Thiltlang Pa ho lui riak in an hmu a, mak an tiin an ngaisang hle a ni.

Tun a An Lo neih hma kum chiah hian An vau ah Sih hnum leh bel em em mai hi a awm a, tui tlan tur dang awm ta lo chu a hai ta vak mai a, Naupang an rak chuah chuah mai a ni.

Thawm lo hre pha ve te chuan tlai hawn kawng ah, “Naupang rak chuah chuah kha i hre ve em an tia,”
“hria e, Vahai nupa inchhaih emaw ka tia sin” a ti hem mai maw le.
A sih hai avangin he lai an vau Ramhuai te hi an pem niin pa pakhat mumang ah a lang a.
A mumang ah chuan “Rualthawnga’n kan chenna in a tichhe vek, hlauh a nei silova, pem mai ang u, engtin emaw tak phuba kan la ve ngei ang” an lo ti a ni.
He mi avang hian a fapa lalhmingthanga hi an rubo ta em ni ang le? A bo ni a, a hawnpuitu leh thil engkimhretu-Vanlalthanmawia tawngkam i lo ngaithla tawh ang u le.

”’Hminga a bo ni hian mak tih deuh deuh ka nei a,
Lo an lo thleng kha a tawng mawh em em a, thlam hnuai ah a thu ngawi reng a. A nu vaimim lakna mual piah ah Amah in a kalve a. Lo a fangkual a, thingluang ah te a tlan lawn zawi zawi mai a, kum 6 mi tih atan chuan mak tak a ni. Chaw ei a hun chuan a nu in a ko a, chaw an ei a. “Kei chu ka eikham tawh a, sava veh ka duh avang in an rual a haw lo in kalsan ka tum a. Thui fe ka kal tawh tih chuan Hminga nu chuan min lo Au a, “Mawia min lo nghak ve roh” a tia, Hmingte hmanhmawh roh” a ti sek bawk a. A bo na a ka hming lanna tur hrim2 a niang – kalsan ka tum nen, ka lo nghak ta a!

Min rawn umpha tep tih ah Hminga chu chak tak in a tlan a, puanchhemuh bur a hnuk a, kan hma ah a tlan ta daih a. Kan hmuphak manglo, kawngkawi ah kan hmu zeuh zeuh. A chhak fe ah sunhlu tla a lo chhar a. A nu in “Hmingte lo kal roh” a tia. Min zui mai dawn maw kan ti a, min zui mai lo A nu in, “Muang suh, min lo um pha rawh” a tih pawn kawngtluan mai chuan min umpha thei reng reng lo a ni. Khua kan hnaih angreng viau tawh a, kan rual in a kal miahlo tihna a nih chu.

Chawlhna hmun kan thleng ta a. Reife kan chawlh hnu ah a rawn thleng ve ta a, “kan chhak ah sava an awm teuh a, ka han pel ang e ” ka tia, ka han chho a. An thlawk vek a, Va uk pakhat hi khiang thingbuk karah a tawm a, ka en ngial pawn ka hmuthei miahlo a. Hminga a rawn tlanchho a, ka hma ah a rawn kal a, “bengchheng suh, ” ka tia. Ka hma a a rawn kal chiah khan, Va ùk chu a hma a ka hmuh theih miahloh kha chiang takin ka hmu ta a..ka perh a. A tla thla a, ka va chhar a. Kan hawilet chuan, Ka bul mai a awm, Hminga chu hmuhtur reng reng a lo awm tawhlo ani. Ka Au a, ka piah fe ah ‘Eih’ a tia, ka Au leh a,’ A aia piah ah zawite in a ‘Eih’ leh a, ka Au leh a, min chhang ta miahlo a ni.

Kan awmna atang hian kan chhak kawng chu shotcut in a pawh theih a, tah chuan a kal a nih ka ring ta a. Kawng ah ka chhuk a, A Nu poh a lo kal tawh a. Hmanhmawh tak in ka kal a. Shortcut in a pawhna chhak hlek ah A Nu chu ka hmu a, “Hminga i hmu em? ka tia, “hmulo” a ti si. Ka zuk chhuk leh a, ka Äu vak vak a, A reh vawng vawng mai a ni.

A nu nen chuan kan Au a, kan zawng nawn leh ngial a, tihngaihna hrelova kan mangang ta si chuan , khua ah tlan hawngin Y.M.A president- hnen ah tlan lutin, thil awmdan zawng zawng leh tanpui kan ngaih thu a hnen ah kan thlen ta a. Y.M.A -Pre-pu LalRamsanga’n minlo buaipui nghal in, hruaitu thenkhat nen a hmun pan in kan tlanthla leh ta a. Tichuan Y.M.A hruaitu dang te nen information centre atang in an rwn au ta a,tichuan khwtlang anrwn chimthla ta a ni”, tiin Vanlalthanmawia hian a sawi a ni.

Hetia vantlang kan chim thlak meuh hi chuan unau hmelhai dawn a ni tawh a ni.
————–

September 15.2007 Inrinni tlai chuan Tarpho khawtlang chu an buai ta mup mup mai le..Tlangau chuan ‘Pu Rualthawnga fapa Lalhmingthanga, Lo atanga A nu te nen an hawng Tun thleng in a la hawlo a, Mipa zawng2 chhuah khawm a,zawn tur ani e’ ti in a rawn au ta a, mipa zawng zawng chu, Chaw ei sawk sawk in kan chhuak khawm ta a. Hetih hun lai hi a tlai tawh viau a, mi thenkhat chuan “mi In ah a awm a niang” te an ti a. A mawngzang zual ten khawchhung leh kawmkar te an han fang kual thuak thuak a. Mahse Rin ang ngawt a ni lo. hmuhtur reng2 a awmlo.

An Lo neih na lam hi Tarpho hmar lam, Thlanmual pan na kawng niin, Thlanmual ah chuan Tlangval rual leh val upa te chu kan in nghak khawm ta a, thenkhat phei chuan A bo na hmun an zuk thlengthla hman nual bawk a. Thlanmual atang hian a bo na hi hnaite a ni.

Unau hmel hai vel ah A bo na hmun chu A nawlpui chuan kan thleng thla ta a,Val upa ten a zawn dan tur te sawi in pathum vel a in zui in a bo na ram chhehvel chu kan phek zawn ta chiam mai a ni.

Kan kuk vak vak a, Hmingte ti in, Aw rawl tawp tawp in kan Au vak vak a, chhangtu tur reng reng a awmlo. Kan zawng uluk hle mai a, Thängpik te pawh kan dai thlu vek a. A bo na atang hian kan zawng zau in,kan ri le lu mai a ni. Khawmu chawi a nih chuan Khäm ah emaw Puk ah emaw an dah duh upa ten an tih avangin, puk awm apiang te pawh kan lut zel a. Feh kawng ah hian ‘Tlaran’ kham a awm a, sathar te, saza te hmunpui a ni. Akham a tha in, a sei hle a, Hruizen nen he lai kham te pawh hi an lawn in hruiin an in thlak thlaa. Khampang puk thleng in an en kim hle bawk a, mahse khawilai ah mah hmuh tur reng reng a awmlo.

Zan dar 12:00 pel rawk a kan zawn a, Kan Auh vak2 pawn engmah hnuhma leh Athawm leh a mah reng reng hmuh tur a awm lo a. Kurùng Bak pùk, Bak Sing tel fe awm na thleng thleng kan dap vek a. Buhpawl zing a hriau bo zawn ai pawn a beidawn thlak zawk mah a ni. A bo na hmun bul kawng ah hian meipui anlo chhem vut vut mai a, chu chu kan pan khawm ta hlawm a, kan in nghak khawm leh a, A kal hla zual te an rawn thlenkim meuh chuan zing lam Dar 1:00am A ri thuak tawh a, Val upa leh Nula te thingpui lum kan han in a, A ai a hla leh zau zawk dap tur in kan chhuak leh ta a ni.

He mi zan hian Ruah a sur deu reng a, Ruahsur kar ah hreawm ti hmel tu mah awmlo in zan khua in kan zawng a, Kan Au a mahse hmuh tur reng reng a awmlo.

Chawlhnituk a ni a, khaw chhung ah chuan Naupang khangaih thlak Hmingtea bo dan bak chuan hmun a changlo. Ho tak mai a chin hriatloh a a bo ta hmiah chu,mitin mai chuan mak an ti a, A bo zan hian an In khat deu thaw in an tlaivar a ni.

Photlang valrual leh val upa te chuan Zan thim leh Ruah tla reng kar ah zankhua thak a an zawn hnu in beidawng ang reng tak in khawvar tawh hnu ah Hmingtea bo na hmun ah chuan in hmu khawm leh in,In lam a Chaw ei tur in kan hawng ta hlawm a.

He mi ni hian Biak In pawh khar a ni a, Chaw te kan han ei kham chuan kan in nghak khawm a, Uluk leh zual a zawng tur in kan in puahchah leh ta a ni.

Hmingtea bo hi kum chhiat kum a ni in, Ruah tui atam hle a. Lei min a tam in hmun hrang hrang ah lei a min sen veng vung mai a ni.

Khaw eng a ni ta bawk a, Hmuh inbeisei tak ina bo na hmun atang chuan uluk tak in kan zawng leh ta a. Kan däp zau khawp mai a, Ring tak tak in kan Au a, Kan kùk vak vak a. Beidawng lo a, theihtawp chhuah a, nileng thak a kan zawn leh pawh chuan A ke hniak em pawh hmuh tur reng reng a awm chuanglo . Thlanmual ah silpaulin zar in, Rv ah kan hmang a. Rv a rawn let ten an beidawn thu bak sawi tur an hre ta lo.

A tam zawk chuan Ramhuai hruaibo/khawmu chawi ah an ring ta hmiah hlawm a ni.

Sunday zan pawh hian A bo na hmun ah mei an chhem hluah a,zan rei tak thleng kan zawng a, Rinni zan leh sunday ni leng kan zawn tawh avangin Val upa ten Tlaivar a zawn an ti ta lo a, In lam ah hawng in A tuk a zawng leh tur in tui tak in kan muhil ta a ni.

Naupang khawngaih thlak Hmingtea bo dan maktak chuan Reilo te ah khaw thenawm te beng a thleng in, Zoram a tuam chhuak ta hial a.Thawhtan Ni a rawn herchhuah chuan khaw thenawm Khawhri khua atang in mipa zawng zawng lo chho in min rawn zawnpui ta a. Nileng in kan zawng leh a hmuhtur reng reng a awmlo.

A tuk Thawhleh Ni chuan, S.Chawngtui lam a khawnawt in an rawn chimthla ta bawk a. Hmuntin kan däp a, khaw 3 zet val upa leh valrualkan han awmkhawm ta chu kan tam ta hle mai. Nasa zawk a zawngin, Ramhnuai hmuntin deu thaw ah kan ri chuah chuah mai a ni. Mahse hmuh tur reng reng a awm chuanglo.

Nilai Ni alo herchhuak a, thingsai khua atang in mitlawmngai 20 vel an rawn kal veleh bawk a. He mi Ni pawh hian nasa tak a zawng in, hmuhtur reng reng a awm chuanglo.

Ninga Ni chuan,kan khawchhak lawk a awm, Cherhlun khua atangin funpui nen naupang bo zawng tur in A khawnawt tak meuh in, an rawn thawk chhuak leh ta bawk a. Tarpho khua chu Khawmpui lian dawng ang hrim in, khaw hrang hrang val rual te chu kan inpel suau suau ta mai a. Hmingtea bo na leh a chhehvel Ram mai ni tawhlo in, Tarpho ram chhung zawn in kan zawng ta a ni.
——————

Hmingtea naupang khawngaihthlak chinhriat loha a khuangcherbo avang chuan Tarpho khua chu buaina leh lungngaihna chhumpui in a chim mup hi a ni ber a. Khaw thenawm khua pali atanga Valrual an han fuankhawm ta chu an tam ngang mai.

Middle school chu Rv ah hmang in,Tarpho branch Y.M.A hruaitu te leh nula tlangval te chu an buai em em mai a. Ramhnuai ah khual khua atanga lokal te hruai an ngai a, nula ten thingpui lum in, ei rawng an bawl a. Mizoram hmun hrang hrang atangin tanpuina sum pawh a rawnlut mawlh mawlh bawk a. Mibo zawng pawl committee din a ni ta hial a, hetihlaia vcp Pu MC. Vanlalruata chu chairman a ni.

Khual khua atanga mizo tak leh tlawmngai tak a valrual rawn fuankhawm te chu hmun hrang hrang a insem darhin, Pawlkhat zel ah hian Tarpho tlangval pali vel ten zui zel in, hmun hrang hrang kan fang chuah chuah mai a ni. Tarpho ramchhung hmuntin mai chu kan dap a, Tuichang kham thlengin dap vek a ni a, S.chawngtui lam ramri thlengin uluk takin pawl hrang hrang in an dap a, an au a, an ri chuah chuah mai a ni.

Pawl dangin Aithur nen kan inri na lam an dap bawk a. A then tuiphai lam ah an kal bawk. Tarpho ramchhung puk awm zawng zawng dapchhuah vek hial a ni ngei ang. Fehkawng lam a, ‘Tlaran kham’ pawh Hruizen nen a inthlakthla in, mihring awm theihna zawng zawng chipchiar lutuk taka dap vek a ni a. Hnahhriphai thleng in, zawn lohna hmun a awmlo. Khawthlang lam, Ramtharuam, sihphir lui leh char lui thleng in, Ralzawn ngawpui mawng thleng in, zawn vek a ni a, dap chipchiar poh leh avang tulh tulh hi a ni ringawt mai a.

A bo atangin ni nga ngawt a liam tawh a, ruah lah chu a sur duh em em mai bawk nen, zan lam ah zawng tawh loin, zing atangin, pawl hrang hrangah inthen hlawmin, hmun tinah mihring ke hnu hi a chiar dup mai a ni.

Zirtawp ni a ni a, Ruahsur kar ah pawh hrehawm sawilo in, ramhla tak tak leh ngawpui chhung ah te zawngzel in, hmuntin an fang mup mup mai a. A then beidawngin, Rv lam ah an let a, a then an chhuak bawk a. Mitin mai chuan Ramhuai/Khawmu chawi ah an ring vek tawh hlawm a ni.

He mi ni hian pawlkhat-Cherhlun lam atanga lo kal te chuan Aithur khua nen a kan inrina ‘Ralzawn’ ram ah an va zawng a, an hawn lam chuan, an y.m.a hruaitu pakhat chu a tawi khawmuang a. An piah kawr ngawpui hnuai ah chuan naupang rak nawk nawk thawm a hre ta a, a va pan hnai a, naupang rual kawr halo a hmu a ni awm e. Hei hi an hawn tawh hnu a, an inhmuhkhawm naa a sawi a ni.
“Enge in tih?” tiin a zawt a. Chung naupangte chuan “chakai kan khawrh” tiin an chhang a ni.
Ama sawi danin “engin emaw min mawlh a, sawichhuah nachang pawh ka hrelo” a ti a ni.

Cherhlun khua lam ah hian Naupang pakhat in, mumang a nei a. Tarpho ami naupangbo kha changel buk kar ah a muhil in a hmu a. A pa hnen ah a hrilh a. Mumang mah ni se, tarpho lama thangmek te an zu phone a, thenkhat tam tak in changel hmun zawn in anzawn chiam phah a, mahse hmuh a ni ta chuanglo a, a mak em a, kan zep tel ve mai mai a ni.

Hmingtea bo cham Inrinni a lo thlengta reng mai. Hmun hrang hrang kan dap a, Ramngaw dur pui pui te, luikawr leh tlang leh kham leh hmuntin reng kan dapngial pawh chuan khawiah mah hmuhtur reng reng a awmlo. A kawr them takngial pawh hmuhtur a awm mawlhlo a ni.

Chaw eikham chuan Rv middle school ah a nawlpui a zawn hna chu khar a ni ta a ni. Khaw thenawm atanga tlawmngai tak leh hreawm pawh pawisalo leh a sur a sa hnuai a, tha leh zung tam tak leh mahni hna tul kalsan a, naupangbo min zawnpuitu te chu hreh viau mah se an khua lampan in an hawng ta hlawm a. Tarpho khawtlang an chungah kan van lawm tehlul em.

Chawlhni a lo thleng a, Tarpho khua tlangval te chuan kan la zawng reng tho a, mahse a dam tumah reng in anringtawhlo.Val upa ten Hnarlèn deu tur in min hrilh a, thil uih leh rim danglam deuh te chu rang tak in kan pan a, hnuhma a pherh veng vung mai a ni.

Upa ten ti hian an sawi a, ”ramhuai/khawmu chawi/hruai te chu an bona hmun ah meichhemtur a ni a, ngawireng in chan tur a ni. Chu meichhem chu a rawn ai a, a hnunglam atangin man thut tur a ni” an ti a. Chutiang chuan a bona hmunah mei kan chhem a, zantin reitak tlangval ten kan in chan chhawk a, mahse meilum rawn ai tih zan reng a awm miahlo. Kan zawng rei tawh in, hna te a tul tawh si a. A nawlpui in kan zawn pawh kan titawp veleh ta a, mahse tlangval panga vel zel chuan inchhawk in rei tak kan la zawng reng tho a ni.

Ni leh thla a liam a, kum a vei a, A reh tulh tulh emaw tih turin a chanchin reng reng hriattur a awmlo. Naupang khawngaihthlak hmingtea chu engtin tak awm ang maw le. Mitthi anga sawngbawl a, a vuina hun hman a rem silo. A hriatrengna lungphun dawn ngawt se a ni thei silo. A NU LEH PA tan a va’n na dawn em!

An fapa duatlai chin hriatloha han bo ta daih mai zawng…Hmingtea Pa, Pu Rualthawnga chu- A fapa bo atanga kum thum aia rei mah kha, Inrinni tlai thim dawn hian a bona hmun ah a kal ziah thin a sin.
Sunday mireh lai te hian tlaiah a fapa hmuh beisei takin a kal ziah thin a, mahse hmuh tur reng reng a awm silo, beidawng tak in a hawng leh thin.

Naupang khawngaihthlak Hmingtea chu khawiah tak awm ang maw le.

Author : NightPrince Renthleytlangval

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

In loving memory of Osama Bin Laden (Bin Ladena thah a nih dan)

  • Bin Laden a thah a nih dan
  • Isi te’n bin laden an phatsan
May ni 2 zinglam dar 00:35 a lo rik chuanAbbottabad District chhunga Kakul khua-ah chuan kawlphetha eng a rawn thim vek a. Minit 40 vel hnu-ah chuan khawchhung a mite chuan helicopter thawm minit 10 chhung vel an hre zuileh a. America Helicopter thami pali – Black Hawk pahnih leh Chinook pahnih America sipaithami SEAL(Sea, Air and Land) phurtute thawm a lo ni a. Helicopter pahnih te chu inkahna tihbaiawm tak a thleng mek ang maiin boruakah an dir ngar ngar a.

Chung thawm avang chuan a bul vela chengte chu enge thil lo thleng hriat tumin an rawn chhuak hlawm a. Chung mite chuan inkahna hlauhawm tak thleng mek atanga inthiarfihlim turin an rawn hrilh a, Pakistan sipaite ni maiin an hria.

A hnu minit 40 vel ah chuan thil puak ring tak an hre leh a, America sipai ten an Helicopter pakhat an hal chhiat ri an hriat atanga darkar khat velah chuan Osama Bin Laden chu a inpekduh loh avangin an kap hlum a, a ruang chu Arabian tuipui-a an phum thu T.V -ah a rawn puang ta a ni. He inkahnaah hian mi 5 an thi a, midang 18(hmeichhia leh naupang tiamin) ladam te chu an kut leh ke phuar chungin hmuh an ni.

Heta tanga zawhna pahnih lo awm ta chu:-
1) Inkahna lo thleng leh eng thim hianinzawmna an nei em?

2) Pakistan sipai te khawpui chhung an luh in eng a thim thin em ni?

May ni 2 tlaiah chuan ISI atanga thu dawnchuan America Helicopter te kha Jalalabad, Afghanistan atanga Abbottabad a thlawk lut ni lovin Pakistan sipai.thlawhna hmunpui Tarbela Aviation Base, Abbottabad atanga hla vak lo atanga thlawk chhuak an nihthu a sawi.

He thil thleng chungchang a Pakistan Brigadier(Rtd) Ikram Sehgala an zawhna chu ti hian a chhang, “America Helicopter te kha Jalalabad, Afghanistan atanga Kakul pan a thlawk chhuak an nih chuan Pakistan Air Force(PAF) hmunpui pathum an thlawhkhum a ngai dawn a, chung zingah chuan sipai Helicopter hmunpui, englai pawh a inring reng, Tarbela Air Base pawh a tel.

Kei ngei pawh hi vawi tam tak ka lo thlawk tawh thin a, Pakistan Air Force radar engchi mahin America thlawhna an lo man lo kha thil mak tak a ni. Chubakah, Jalalabad atanga Abbottabad thlawk a, let leh a, boruaka minit 40-45 chhung Kakul hmuna dir bawk si tur chuan Helicopter tan chuan tui thun miah lo emaw engngemawzat thun pawhin a rei lutuk a ni” a ti. America chuan Helicopter pakhat hi boruaka tui thun nana hman a ni a ti.
________________________

Khi ta tang a zawhna lo awm leh thei ta chu:-

1) Inkahna lo thleng tur hi Pakistan hian a lo hre lawk reng em?

2) Abbottabad-a Osama bihrukna hmun thleng chhui chhuak thei tur hian Pakistan hian America hnenah eng thuruk nge a hrilh?

3) Pakistan hian heng thil zawng zawng hiengvangin nge a thup tlat?
_________________________

ABBOTTABAD-ah OSAMA:
Kakul khuaa concrete banga hung chhuah vek concrete in chhawng thum a sang, bedroom pawh lian tak tak pariat ngawt nei, Pakistan sipai inzirna hmunpui hnai tak ni bawk si-ah hian Osama leh a chhungte hi January 2006 khan an lut a. Chu in compound chhung ah chuan in dang a ding bawk a, he in hi kum 2005 kum a an man tak Al Qaeda hruaitu Abu Farajal-Libi-a kum 2003 kum a a bihrukna a ni.
_________________________

THE SPIDERS:
Pakistan sipai officer bang tawhte hming lem a ni a. Heng mite hnenah hian America chuan lawmman engemawzat pe in Osama’n tirhkah a a hman ber chu hre chhuakin an chhui zui ta a, Al Kuwaiti-a ngei hi a lo ni tih July 2010 a telephone an ngaihthlak atangin an hre ta a. Ani an chhui zui zel na atang hian Osama awmna hmun hi an chhui lut thei ta a ni. Hetah hian Osama hi a awm ngei tih erawh an la hre chuang lova, an hriat erawh chu Al Kuwaiti-a leh a unaute bakah hian he compound chhungah hian chhungkaw pathumna an awm ngei a ni tih a ni. America chuan he a thu hriat hi Pakistan a hriattir ta a, amaherawhchu Pakistan chuan sipai inkulhna hmunpui Kakul khua hi uluk takleh chik tak a vil reng a nih avangin Osama hi a biru lovang a tih tlat avangin an hnu chhui pawh chu a thamral leh ta a ni.

_________________________

BALI BOMBTU MAN A NI:

January 29 ah chuan Javanese Arab Umar Pateka(2002 a Bali bombna a a hnarkaitu ber) leh a nupui te chu Abbottabad a cheng Pakistan mi Abdul Hameed-a in atangin, Pakistan securityforce ten nen an inkah hrep hnuah an man ta a ni.
Pateka inpuanna atang hian kum 2010 August thla a America in a lo hriattir tawh ang chu a ni ngei a ni tih an nemnghet ta a. Ngun leh zuala an han enthlak chuan chhungkaw pathumna chu an khawsa ve ngei tih anring nghet ta bawk a.

A chhan tam tak awm thei zingah Bawnghnute semin an bawnghnute tur hung pawna a kalsan ziah thin te, a hungna bang sang tak te, mak tak maia inbiakpawhna thlun zawm a ni reng reng lo mai te leh nitin a bawlhhlawh hungchhung a an halral mai thin te chuan a chhungah chuan mi tu emaw tak chu a awm a ni phawt mai tih a rintir a. Amaherawhchu, Osama a ni ang tih rin ngaihna reng an la hre chuang lo.

Pakistan chuan a hmalakna zawng zawng chu America an la hrilh duh chuang lo a. A chhan ni a lang chu America sipai bang Raymond Davisa’n January 27 a Pakistan mi pahnih a thah avanga an man chungchangah Pakistan leh America thu a inhmuh hleih theih loh vang a ni. March 16 a Raymond Davis-a chhuah a nih hnu chuan ram pahnih inkar pawh a ziaawm ta a, Pakistan chuan Kakul hmun a a thil hmuh leh hriat ang ang chu America a hrilh ta a ni.
_________________________

THLA DANGLAM APRIL:
April 12 a lo inher chhuah chuan ISI chief Shuja Pasha chu CIA chief Leon Panetta hmu turin Washington-ah a thlawk lut a, tum lawk miah lohin a zin hun chhung pawt tawiin a ni la la in a thlawk haw leh nghal a. Chu mi hnu April ni 25 chuan International Security Assistant Force(ISAF) a an hotupa Commander Gen David Petraeus chu Islamabad-ah a thlawk lut a, Pakistan lei sipai hotu lu ber Gen Ashfaq Pervez Kayani nen an inhmu a. An inhmuhna hmun atan hian Chaklala thlawhna tum hmun kher an thlang a, hmundang a tam teh reng nen. An pahnih chuan an kalna tur puanzar lawk lohah thlawhna in an thlawk kual a. April ni 26-ah chuan Pakistan Tui,Boruak leh Lei sipai hotu lu ber techu an inhmukhawm a. He inhmuhkhawmna a tel ve tur a ngaihloh ISI chief Shuja Pasha chu sawm a nih angin a tel ve a, Osama hi thah lo ni ta se engthil nge lo thleng ang tih an sawiho a ni.

Pasha chuan Asia Times Online hnenah May 1-2-a Abbottabad a inkahna kha ISI chuan a hriatpui niin a sawi. Washington lamin journalist te hriattira a puanzar tak ah chuan Pakistan ISI lam pawhin thuruk zawng zawng America an pek thu chu an puang chhuak ve ta a ni.

Author : FrEdy Lalrinmawia Renthlei

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

SAMI PASALTHATE SAVAWM BEIH DAN by Andy K Zarzoliana

  • Sakhaw nei ngah hnam
  • Savawm pathiana be thin.
  • Savawm thah dan.
  • Thing hlauhawm
Sami hnam ten savawm hi pathian angin an be țhin tih hi khawvel hriat a ni a, chu chuan savawm an tihhlum dan tactic dangdai tak chu a khuhbo hial reng a ni. Khawvel hnamtin chitinte hian thil engkim mai hi, kan ram leh hnam dinhmun mil tawk zelin tihdan phung kan nei țheuh a; Siamtu hian mihringte hnenah finna leh remhriatna dangdai tak tak min pe a. Chung zingah chuan Sami hnam hovin savawm an tihhlum dan chanchin hi a dangdaiin a finthlak ngiang mai a, tlemin han chhuizau deuh ila a țha awm e.

Sami hnam hi Europe khawmual luahtu mihring zingah chuan a mawl rei ber pawl an ni awm e. Biak pathian lah a mak a makin an ngah a, thingbul, lung bul mai duhtawk lovin, tuna kan tarlan tur savawm pawh pathian angin an be tlat mai a ni. An pathian ngahzia chu, Greek ho ai mahin pathian an lo ngah mai awm mang nge, tih hial tur an lo ni ve a, sakhuana la urhsun tak hnam an nih ve avangin an hun tamzawk chu pathian biak nan an hmang ral thin a ni ber mai.

Pathian sawi takah chuan, Mongolia thlah zingah khian “hnim buk ” pathian atana biate chanchin ka chhiar thin tawh a. Tin, Burma ram chhunga Shan hnam pakhat “Yin” hnam, ni khata darkar 24 kuhva țhial ho khian; pangang chikhat pathianah an be mauh mai bawk a, tin, Burma rama Kayah hnam peng chikhat chuan Buddhist sakhuaa an luh hmain uifawm (praying mantis) an be ve tlat bawk.

Sami hnam hian sakhuana lamah chuan; tlachawp pathian atan ram hnuaia “thli tleh lo ngawithuap” te hi an lobe ve thin a ni. Chu bakah thingbul lungbul te hian thlarau an neih an rin tlat avangin “Animistic” lungtum lian pui pui leh thingbul lian tak takte an be thin bawk.An pi leh pute chhui dan in, “All Living Creatures Have At least Two Souls” thil siam zawng zawng hian a ni lo berah thlarau pahnih an neih an ring a, thlarau pakhatna chu mihring taksaa bet tlat niin an hria. Chu thlarau chuan taksa a tichia a, eirawngte a bawl a, thute a sawi thei niin an ring a. Thlarau pahnihna chu taksa atanga vak chhuak thei. A țul phei chuan zualko a kal, khaw vengtu, ral hial do theiah an ngai bawk a ni. An ngaihdan pakhat leh chu, ramsa thenkhat te hi chu mihring tlukpuia ngaiin zah thiamhle turin an inzirtir ve bawk. Hindu sakhuaa ramsa an hmuh dan nen a inhrul hle ang. Savawm hi thah thiang loa han ngai a, thlarau dang lam tak mihringte khawih let thei neiah an ngai a ni. Savawm thenkhatte phei hi chu khua lehtui veng him tlattu niin an ring bawk. Chutiang savawm thlarau chuan thingkung te, hnim te, theirah te hi a chawmin a enkawl a nih an ring a. Tin, Triremes emaw Horagalles tia an koh kawlphe leh Țek Pathian an la nei cheu bawk. Chu chuan chung lam van zau tak khi a enkawl leh a sawngbawlah an ngai a. Ramsate chunga thuneitu ramhuai lal Laib Olmai an la nei zui. He ramhuai lal Laib Olmai hnenah hian zing leh tlai tin an inhlan thin a, an sa pel an hlawh tlin theihna turin a hmaah kunin thu an chham thin.

Dawithiam pitar ramhuai lal nu, mihringte ti na leh ti dam thei an la nei leh zel bawk. A bik takin tualthahna inrunna tea lo thlen hian, a thia te thlarau kha dawithiam pitar hnenah an thawi thin a, kawthlerah meipui an chhep a, Drum an vua a “thluk” zia rang tam vak lo hian hla an sa a; an invui liam thin. Hei lo pathian dang neuh neuh sawmthum chuang erh awrh an la nei a. Chung zingah chuan “Thor-man ” an tih a hming hmasa Atja, “The God Of Thunder ” hi a lar pawl a ni leh a. tun hnuah Norway “khua-pa (khuanu pasal) tiin history-ah a lar zui ta nghe nghe bawk.

Kum 1700 – 1800 khan, Russia Orthodox leh Catholic ho kut hnuai an Kristian sakhuaah an inlet deuh vek a. Heng hun lai hian piantharna lam aiin tur luihna leh thamna avanga lo Kristian tate an ni deuh vek. Kohhran pa ho tam tak, zu man bat avanga leiba aia sazuk pachal an hlan hun lai a ni awm e. Pastor kal sual ho leh sawrkar thuneitute a ruka an tan tlan hun lai a ni bawk.Sami ho hi an pian hmang leh nih phung reng reng pawh andanglam bik hle a. An mit a pawng a, an lu a balin an sam athur a, an khup a tuah deuh vek bawk. An dar a kum deuh hluau a, an kut țang a tawi deuh zel bawk. Tin, an zai thiamlo hle a, an rim chhe deuh vek mai a ni.

Sami hnam hi an chenna ramte a ropui tlukin an khawsak dan a la hnufual hle a. USA a, Indian ho leh Malaysia a Asli ho ang maiin khawpui nun hi an la ngaina tak tak thei lo a ni ber mai. Tam tak chuan an hmaite an phih fai a, an sam te an khuih hnum a, khawpui chhung lamahte an rawn inkar lut nual bawk nachungin, an living standard a civilize thei tak tak tlat lo. Sami ho hi ram (4) ah an cheng a. Norway hmar lam a tangin Sweden chhim lam an hrut phei a. Russia ram chhak lam panga Kola thliarkar chanve lawih hrut pheiin, Finland ram chhim atanga chhak lam thleng ram an luah duai mai a ni. Lui dung leh vang, tlangdung phei, thliarkar, tuipui inpawhna, tlangpang, khamah te buk an khuar deuh ber a. Zirchiannaa a landanin, Norway-ramah mi 35,000 vel, Sweden-ramah 3,000 vel, Finland-ah 1,000 vel leh, Russia-ah 2,000 vel awm anga chhut a ni.An tawng hman hi, “Finno-Ugric ” tia koh a ni a, an alfabet pawh China alfabet ai chuan spell a awl hmel deuh, Finnish, Estonian, Livonian, Votic heng ho tawng chawhpawlh inkara lo piang a ni awm e.

Tun hma atanga an eizawnna ber chu, Sangha man, thlai chin leh sazuk vulh a ni deuh ber a, leileh nan bawnghal aiah sazuk an hmang thin a, sa kah leh thang kam an uar hle bawk.

Sami hnam ten pathian tam tak an biak zingah savawm hi a tel ve mauh mai a. Chu chu hmakhawsang ata tawh an thlahtute atanga an in rochun a ni a; mahse, savawm an bia kan tih mek laiin savawm thahdan tactic dangdai tak hretu an ni ve hlauh thung. An chenna ram hmun țhenkhatah chuan thli a tleh reng mai bakah vur asur nasa țhin a, -40°temperaturelaia a vawh chang pawh a awm țhin. Khawvawt laka an in tuam lum nan sahmul leh saphaw an hmang fo a. An ranvulhte sa-in a rawn beih chang chuan huaisen takin an beilet chat thin a. A bikin savawm hi kut zala thah thiang lova an ngaih avangin thanga a awh chang chuan tihlum kher lovin an chhuah zalen leh mai thin. Mahse, Sami pasaltha țhenkhat chuan tûr nei chi theirah hmangin an tihlum ve fo mai. An thah chhan sawi dawn chuan thawnthu sei tak sawi a ngai ngei ang.

An chenna chheh vela tualțo thingrah stone fruit (drupe) antih chu savawm tihhlumna hmanrua atan an hmang țangkai hle a. Stone fruit hi khawvela theirah hlauhawm bera an chhal thin, Manchineel (poison guava) , North America chhim lama tualţo thingrah ang tiat chauhva lian a ni a. A mu /chi chu lungtê ang tak niin, kutzungpui tia awrh a lian a ni. Mahse, chu stone fruit mu chuan tûr (toxin) Amatoxin a pai tlat mai a. Chu chu savawmin a ei fove thin a; mahse, a thihpui ngai lem lo a ni. Savawmin a ei chuan vawilehkhatah tûrin hna a thawk nghal mai ngai lo va. An thisen a lum a, nasa taka a taksa a chet vel erawh chuan, chu tûr chuan savawm taksaah hna a rawn thawk a, chu chuan, an lu a ti hai a, nikhua hre lovin an awm mai thin a ni. Mahse, chutiang ni lova, savawmin tibuaitu nei lova tha taka a awm erawh chuan atan damdawi tha tak a ni tlat thung. Mihring tan pawh he ‘stone fruit’ mu hi a hlauhawm a, khawhmuh fiah lo, lu nâ, hriatna buai leh ni khaw hre lo thleng pawhin a awm theih a ni.

Sami pasalthate chuan chuti ang theirah chu ruahtuiin a chiah țawih hun an chhinchhiah a, ruahtui a rawn hul hun chuan savawm pel turin an chhuak thin a. Savawm an hmuh chuan an chhaih kawlh te te a, a thin tih-ur nan leh savawm chu a thisen a lo lum vat theih nan an chhaih vel thin a, savawm thisen a lo lum takah chuan a taksaa tûr awm khan hna a rawn thawk nghal thuai a. Nikhaw hre lova savawm a tluk hnu emaw, mihring bei let hlei thei tawhlova a awm hnu chuan, chu hun chu, pasalthate tan savawm tihhlum nana hun tha leh duhthusam a lo ni a, savawm kawlh leh sual tak tak pawh awlsam takin an that mai tawh thin a ni. A thihchhan ber chu lung natna (heart failer) ti pawhin sawi ila a sual tam awm lo ve.

Heti anga hriatna dangdai tak hmanga sapel thinte hi, Samihnam chauh an ni lo va, Mongolian ho pawh khian hmakhawsang atang tawhin hetiang tactic hmang hian savawm țihbaiawm pui pui an lo tukdai fo tawh thin a ni.

Tin, tihdan dang pakhat lehah chuan, khuai an lak reng rengin a bâl chu țha takin an dah thin a, chu Khuai-bâl leh tûr chikhat, Arsenic-Metalloid an tih chu an chawhpawlh a, savawm chet tlatna ramhnuai khawi maw laiah an hnuchhiah a, chu chu savawmin a lo hmuh chuan a ei a, reilo teah chu tûr chuan che thei lovin a siam a, harsa lo takin savawm chu an that mai thin a ni.

Stone fruit chauh ni lo, Aquilegia (columbine) ang deuha tûr(toxin) pai hi theirah zingah a awm nual a, a tûr hnathawh dan erawh pakhat leh pakhat a inang vek lo thung. Thei țhenkhat, Manchineel ‘beach apple’ emaw, ‘poison guava’ an tih chu, North America chhim lam leh, Central America, Caribbean leh South America Hmarlam hmun thenkhatah hmuhtur a awm nual a, organic compound chi khat Phorbol a pai tel avangin a hlauhawm em em a, a kung țangro halna meikhu hi luh ringawt pawh thihpuina tham a tling hial a. A hnai chu tûr chak tak a nih avangin sapel miten an thal leh fei hmawrah te an tat thin a ni.

Indonesia a thliarkar pakhat Sumatra a khawsaho leh Tanzania rama hnam mawl țhenkhatte pawhin heti ang remhriatna hmang hian savawm hlauhawm tak tak an lo tihlum fo tawh thin a ni.

Author : Andy K Zarzoliana

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

SHAYETET 13

  • Israel special operation force
  • Commando inthup
Shayetet 13 te hi Israel navy Special force unitanni a. S’13 te hian tui atanga khawmualaluhruk, tuipui a enthlak hnathawh, mitang chhanchhuah leh firfiak beih lam an thiam bik a, an Unit hi Israel in War lain deuh a neih zawng zawngah an tel kim hle ani. S’13 hi an inthup thei em em a, Israel special force zinga inthup nasa ber an ni hiala sawi an ni. An operation tam tak pawh puanzar loh a ni a, middle East region a Naval Special Force Unit tha ber a chhal an ni. Mahse S’13 ho hi operational Failures an neih zeuh zeuh avangin sawiselna anpumpelh bik lo a, international operationalexperience anneih tlem bawk avangin US, European leh Indian naval elite unit te an tluk lo niin tarlan a ni. Hei hian an chhia tihna a kawk lova, Mipa tan chauha tan theih a ni.

Shayetet 13 hi 1949 ah Yohai Ben Nun-a’n adin a ni a, an hmunpui chu Atlit naval Base a ni, HaShayetet leh The Flotilla tia kohfiam thin an ni.
S’13 hi 1949 a din ni mah se 1960 ah an awm tih mipui vantlangin an hre chauh ani.
Shayetet 13 pawl pathumah an thendarh a:

Raids : Khawmual enthlak a beihzui, tuipui a rawlrala che te beih leh mitang chhanchhuah thiam bik te
Underwater : Tuihnuai atanga hmelma beih,vaukam enthlak, vaukam enthlaka luah zui lehvenhim lam thiam te* Above Water : Tuichunga ralbeih, target hmuna sipai tha te thiar luh leh thiar chhuah.
_________________________

TRANING:
Special Force ho training hi a hahthlak em em vek a. A hahthlak apiang an tha bik a ni chuanglo a, tawnhriat ngah leh hmaraw neihthat a pawimawh hle.
Shayetet 13 training chhung hi thla 20 ani a,IDF hnuaia Special force course ah chuan a tough ber a ngaih a ni.
_________________________

Selection Process ;
Kum tin vawi hnih lak thin anni a, taksa leh rilru lam test an nei a, Doctor leh Psychologist in an vil reng a, he stage ah hian rilru paukhauh dan leh hlauhawm ah chhawrtlak an ni ang em tih an en a ni.
_________________________

Nahal Brigade nen thla ruk chhuang basic leh advanced infantry training an nei.
_________________________

Preparation phase:
hei hi thla thum chhung ani a,ralthuam khawih leh parachute training, tuipui a ralbeih, lawng tenau khalh, thui tak tak tuihleuh, thui tak kal leh bungrua/khawl tihchhiat.
_________________________

Chawlhkar li chhung combat diving an zir a,khawvawt, thim, tuichunga chhumzing leh tuihnuai hmun harsa a damchhuah dan te an zir.
_________________________

Dedicated phase :
He phase hian kumkhat vel a awh a. advanced diving techniques, tuihnuai a thil tihchhiat, tuichhung atanga khawmual luhruk(ship leh submarine atang pawhin) leh tui aparachute hmanga tum thlak. He phase ah hian IDF counter-terrorism school ah karthum training annei thin. He phase ah tho hian sipai hote chu an tihthatna atanga lak zelin pawl pathuma thendawrh ah khian an dah leh thin.An training chhung hian insual dan chikhat Krav Maga an zir nasa hle.
_________________________

An hmanrua hman te chu M4 carbine, M203Grenade launcher, CTAR-21 Carbine, X96carbine, Negev Machine gun, SR-25 sniper rifle,Glock Pistols, Limpet mines, Zodiac RHIB boats,Morena RHIB boats, Snunit fast attack craft.Shayetet 13 a training na Kishon river khu abawlhhlawh vangin cancer an veina chance a sang hle niin an sawi a, zirchianna chuan chutiang a awmlo an ti ani.
_________________________

An Chetna thenkhat aw.1956 Suez Crisis laiin S’13 commando te hian indo tan hma in enthlak hna vawi tam tak an hlawhchham a. Hemi hnu hian sipai pangngai angin khawmual indona ah an tel a, Egypt NavyFrigate man turin ruahmanna an siam hnuah an chet hma lawkah thulh a ni a, a chhan chu targethlu vaklo lakah sipai the nunna an chan anhlauh vang ani.
July 9, 1958 ah Beirut lawngchawlhna ah lutru in hei hi an hmelma ten hrechhuakin an um a, silai a inkahchiam hnu ah thi awmlo in an kir kim leh thei ani.

1966 August ah Galilee dil a Syrian Mig-21kahthlak chhar tura tirh an ni a, an hna an zawh tep ah Syrian ho in lo kapin a hnuhchhuahna tur hrui an thlun chu a thlawn a, Syrian ho in a hnuah an rawn chhar ta zawk a.

1967 Six-Day war ah hmelma lawng tichhe tura tih an ni a. Post Said ah lut ru in lawng engmah an hmu lo a, Alexandria an run na ah divers paruk an mansak a, 1968 ah chhuah an ni chauh a. 1967 ah tho Suez canal kan in Egypt relkawng an ti chhe bawk.

1969 War of Attrition ah Green Island raid ah Sayeret Matkal te nen an thawk ho a, Egypt sipai 80 an that a, S’13 mi pathum leh Sayeret Matkal mi pathum an thi ve a ni.

September 7, 1969 ah Operation Escort ah Egypt lawngchawlhna Ras Sadad an bei a, Egyptian P-183 torpedo boats pahnih an ti chhia a, an kirtur an thil tihpuah vangin an zinga pathum an thi.

Hun alo kal zel a, tawnhriat an ngahna chhawr zelin 1973 khan Operation Spring of Youth ah Beirut ah Black September member tam tak an that a, Munich Massacre a inhnamhnawih te kha an ni.

2002 leh 2003 ah S’13 hian Chief-of-Staffcitation for successful counter terrorism operation an dawng a. 2006 Lebanon War ahTyre a apartment pakhat an run thut a, rocket launchers tam tak tichhia in mi firfiak an that nual bawk.

Hetah hian Lebanon government chuan Lenanon sipai pakhat leh civilian pali an thi tih an puang.

2008 a Syrian GeneralMuhammad Suleiman thah ah S’13 te hi mawhphurtu a ngaih an ni bawk.

Author : FrEdy Lalrinmawia Renthlei

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

SHAYETET 13

  • Israel special operation force
  • Commando inthup
Shayetet 13 te hi Israel navy Special force unitanni a. S’13 te hian tui atanga khawmualaluhruk, tuipui a enthlak hnathawh, mitang chhanchhuah leh firfiak beih lam an thiam bik a, an Unit hi Israel in War lain deuh a neih zawng zawngah an tel kim hle ani. S’13 hi an inthup thei em em a, Israel special force zinga inthup nasa ber an ni hiala sawi an ni. An operation tam tak pawh puanzar loh a ni a, middle East region a Naval Special Force Unit tha ber a chhal an ni. Mahse S’13 ho hi operational Failures an neih zeuh zeuh avangin sawiselna anpumpelh bik lo a, international operationalexperience anneih tlem bawk avangin US, European leh Indian naval elite unit te an tluk lo niin tarlan a ni. Hei hian an chhia tihna a kawk lova, Mipa tan chauha tan theih a ni.

Shayetet 13 hi 1949 ah Yohai Ben Nun-a’n adin a ni a, an hmunpui chu Atlit naval Base a ni, HaShayetet leh The Flotilla tia kohfiam thin an ni.
S’13 hi 1949 a din ni mah se 1960 ah an awm tih mipui vantlangin an hre chauh ani.
Shayetet 13 pawl pathumah an thendarh a:

Raids : Khawmual enthlak a beihzui, tuipui a rawlrala che te beih leh mitang chhanchhuah thiam bik te
Underwater : Tuihnuai atanga hmelma beih,vaukam enthlak, vaukam enthlaka luah zui lehvenhim lam thiam te* Above Water : Tuichunga ralbeih, target hmuna sipai tha te thiar luh leh thiar chhuah.
_________________________

TRANING:
Special Force ho training hi a hahthlak em em vek a. A hahthlak apiang an tha bik a ni chuanglo a, tawnhriat ngah leh hmaraw neihthat a pawimawh hle.
Shayetet 13 training chhung hi thla 20 ani a,IDF hnuaia Special force course ah chuan a tough ber a ngaih a ni.
_________________________

Selection Process ;
Kum tin vawi hnih lak thin anni a, taksa leh rilru lam test an nei a, Doctor leh Psychologist in an vil reng a, he stage ah hian rilru paukhauh dan leh hlauhawm ah chhawrtlak an ni ang em tih an en a ni.
_________________________

Nahal Brigade nen thla ruk chhuang basic leh advanced infantry training an nei.
_________________________

Preparation phase:
hei hi thla thum chhung ani a,ralthuam khawih leh parachute training, tuipui a ralbeih, lawng tenau khalh, thui tak tak tuihleuh, thui tak kal leh bungrua/khawl tihchhiat.
_________________________

Chawlhkar li chhung combat diving an zir a,khawvawt, thim, tuichunga chhumzing leh tuihnuai hmun harsa a damchhuah dan te an zir.
_________________________

Dedicated phase :
He phase hian kumkhat vel a awh a. advanced diving techniques, tuihnuai a thil tihchhiat, tuichhung atanga khawmual luhruk(ship leh submarine atang pawhin) leh tui aparachute hmanga tum thlak. He phase ah hian IDF counter-terrorism school ah karthum training annei thin. He phase ah tho hian sipai hote chu an tihthatna atanga lak zelin pawl pathuma thendawrh ah khian an dah leh thin.An training chhung hian insual dan chikhat Krav Maga an zir nasa hle.
_________________________

An hmanrua hman te chu M4 carbine, M203Grenade launcher, CTAR-21 Carbine, X96carbine, Negev Machine gun, SR-25 sniper rifle,Glock Pistols, Limpet mines, Zodiac RHIB boats,Morena RHIB boats, Snunit fast attack craft.Shayetet 13 a training na Kishon river khu abawlhhlawh vangin cancer an veina chance a sang hle niin an sawi a, zirchianna chuan chutiang a awmlo an ti ani.
_________________________

An Chetna thenkhat aw.1956 Suez Crisis laiin S’13 commando te hian indo tan hma in enthlak hna vawi tam tak an hlawhchham a. Hemi hnu hian sipai pangngai angin khawmual indona ah an tel a, Egypt NavyFrigate man turin ruahmanna an siam hnuah an chet hma lawkah thulh a ni a, a chhan chu targethlu vaklo lakah sipai the nunna an chan anhlauh vang ani.
July 9, 1958 ah Beirut lawngchawlhna ah lutru in hei hi an hmelma ten hrechhuakin an um a, silai a inkahchiam hnu ah thi awmlo in an kir kim leh thei ani.

1966 August ah Galilee dil a Syrian Mig-21kahthlak chhar tura tirh an ni a, an hna an zawh tep ah Syrian ho in lo kapin a hnuhchhuahna tur hrui an thlun chu a thlawn a, Syrian ho in a hnuah an rawn chhar ta zawk a.

1967 Six-Day war ah hmelma lawng tichhe tura tih an ni a. Post Said ah lut ru in lawng engmah an hmu lo a, Alexandria an run na ah divers paruk an mansak a, 1968 ah chhuah an ni chauh a. 1967 ah tho Suez canal kan in Egypt relkawng an ti chhe bawk.

1969 War of Attrition ah Green Island raid ah Sayeret Matkal te nen an thawk ho a, Egypt sipai 80 an that a, S’13 mi pathum leh Sayeret Matkal mi pathum an thi ve a ni.

September 7, 1969 ah Operation Escort ah Egypt lawngchawlhna Ras Sadad an bei a, Egyptian P-183 torpedo boats pahnih an ti chhia a, an kirtur an thil tihpuah vangin an zinga pathum an thi.

Hun alo kal zel a, tawnhriat an ngahna chhawr zelin 1973 khan Operation Spring of Youth ah Beirut ah Black September member tam tak an that a, Munich Massacre a inhnamhnawih te kha an ni.

2002 leh 2003 ah S’13 hian Chief-of-Staffcitation for successful counter terrorism operation an dawng a. 2006 Lebanon War ahTyre a apartment pakhat an run thut a, rocket launchers tam tak tichhia in mi firfiak an that nual bawk.

Hetah hian Lebanon government chuan Lenanon sipai pakhat leh civilian pali an thi tih an puang.

2008 a Syrian GeneralMuhammad Suleiman thah ah S’13 te hi mawhphurtu a ngaih an ni bawk.

Author : FrEdy Lalrinmawia Renthlei

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

NAUPANG SIH-HUAIIN A MAN CHU.

  • Naupang ranhuaiin a man.
  • Kohhran upa fa naupang man.
  • Sihhuai hnena inthawi.
  • Ramhuai be thei.
Mizoram chhimtawp thlanglam tuna Bangladesh-a Tangkalang khuaah sawn kan Mizo hnahthlak zinga hnam pakhat Bawm ho an awm a, chung zinga chhungkaw pakhat chuan vanduaina maktak mai an tawk ta hlauh maia, an ni chhungkua hi Kristian niin an pa ber phei chu Kohhran Upa an ni nghe nghe a, fapa naupang duhawm tak mai an nei a, zan khat chu, chu naupang fel tawh tak, sava veh rual vel tur chu, a zan mu lai a țe thawt a, chuta chin chu a țawng leh ngai ta reng reng lo mai a. A nu leh pa te chuan an mangan pui em em mai a, a dam theihna turin theihtawp an chhuah hnu pawh chuan engmah a ang thei si lo.

He khua ah hian a thla a ngam thei lo a niang tiin an khua atanga hmun hla deuh takah chuan an pem pui ta a, that lam a pan theih chuan loh avangin Palewah hmunah doctor thiam an pan ta a, khawsikpui thluaka lut a nih an ring a, an ti dam thei chuang si lova, an neih zawng zawng bakah midang tanpuina thawhkhawm nen Bangladesh a Chandragoona Hospital an panpui leh a, Doctor thiam ten uluk taka an en pawhin a chhan an hre thei chuang si lova, rilru lam doctorte pawhin a tihngaihna an hre tawh lova. Beidawng in an lo haw leh a, an khaw hlui Tangkalang-ah chuan ramhuai be thei an tih a awm lai tak a nih avangin an pan ta chawt mai a ni. (Kristian chhungkua, an pa pawhkohhran upa kan tih tawh kha!)

An fapa damna tur a nih phawt chuan tiin chu ramhuai be thei pa chu an rawn ve ta rawih mai a, he ramhuai be thei pa hian khaw en chhung zawng chuan a thil tihtheihna chu a hmang thei lova, ni tlak atanga a chhuah leh hma zawngin a tih tur ang a tih a ngai thin a ni. Ni a tlak a, khua a thim chuan a tih dan pangngai angin thleng chungah buhfai a dah a, a chungah chuan duli tlang a dah leh a, eng engemaw a chhampual hnu chuan heti hian a sawi ta a;

“He khua Kangtalang a in awm lai hian lui hnar lamah khian lo in nei a. In thlam pawh kawngpui atanga pen phei hla vak lovah a awm a. In thlam thlang zawnah chiah sih a awm a, thal tui kang lai chuan tlan atan pawh in hmang a. In fapa pawh hi in lovah chuan in hruai ve reng reng thin a. Chu sih huai chuan in fapa thlarau hi neih beh tlat dan a ngaihtuah ta a. Remchang zawngin a kalnaah a zui fo thin a. Vawi engemawzat chu a hlawhchham a, a tawpa tawpah chuan remchang a hmu thei ta a, hetiang hian a lo awm ta a nih hi, a pawi hle mai”

“In fapa hian, khi lai chhak deuh kawngpui bulah khian ni chhuah hlimin sava a veh a, chu a sava vehnaah chuan thilhlauhawm a awm ang tih rin ngaihna hre lovin sih huai thangah chuan a awk ta a ni. Sephung kaw hluiah thil tle ser ser mawi em em mai a hmu a, kalsan mai lovin a en ta reng a, a hnuah chuan a chhar ta nge nge a, chu thil chu sihhuai thang kam a lo ni si a; chu thil a lak atang chuan sihhuai thangkamah chuan a awk ta a, chuta țang chuan sihhuai chuan a duh hun hunah a thlarau chu a laksak tawh mai dawn a ni” a ti ta a.

Ramhuai be thei pa sawi angin, chuti ang deuh chiah chuan mipa naupang chuan, a thiante bulah chuan a thil chhar chu a iptea a ah hnuah a bo leh daih niin a lo sawi bawk a ni.

Ramhuai be theitu chuan a sawi zel a;”In hmuh ang hian a tawng thei tawh si lova, a thlarau leh a ngaihtuahna chawpin Sihhuaiin a kawl tawh a, a nunna pawh a duh hun hunah a laksak thei a ni. Zanin la la hian ardum kengin han dawr ta ila, a la tihlungawi theih mahna; amaherawh chu, muangchang chi a ni lo, thil awmdan ka sawi lang vek tawh si a, naktuk zan pawh a tlai lutuk tawh ang”a lo ti a.

Tichuan, a zan a zan chuan kal tur chuan an in siam ta rum rum mai a.

Chulai sih leh lo hlui awmna hria, patling pathum chuan ar-dum an keng a, an pa ber pawh chu an hruai tel bawk a. Mahse, an chhuah hnu chuan amah hruaitute ho chuan ramhuai be theia chu fiah an tum ta a, lo hluia thlam awmna pengah chuan peng lovin an kaltlang pui ta daih mai a. Pengțhuam awmna atang meter 50 vel lai an kal tawh ang tih ah, chu ramhuai be thei pa chuan, “Helai chu a ni em em tawh lo, let thla leh ang” a ti a; thlam peng a ni tih pawh hriat mang tawh loh khawpa hmun pik an va thlen chuan, chulai ram vawi khat mah rap ngai lo ramhuai be theipa chuan, mak tak maiin, “Helai zawn hi a ni thlam awmna chu” a ti a, a kawk dik ta chat mai a ni.

Thlam hlui an va thlen chuan “Helai hi an thlam chu a ni a, khulai lawkah khuan sih chu a awm” a ti ta zel a. Thui vak lo an zu kal chuan Sih chu an zu hmu ta ngei mai. Chupa chuan thut pawh thu khawmuang lovin a chhampual vel a. Tichuan, an ar-dum ken chu a talh a, sih-ah chuan ar thisenchu a far kual a, sih huai chu a be ta a. A chang chuan, ti ti pangngai ni awm tak sawia inbia ni awm tak hian a tawng a, a chang leh inhnial ni awm takin a țawng bawrh bawrh a.

A chang chuan, a nui leh ang hawk hawk thin a, ramhuai be thei pa țawng chiah chu an hre thei a, lehlama a lo chhangtu sih huai țawng erawh an hre ve thei lo thung.Nakinah chuan, chupa chuan, “Khaile, i duh zawng kan pe tawh che a, lawm takin i la a, kan duh leh kan rawn kal chhan i thil ken kha thlah tawh rawh le” a ti ta a; a sawi zo chiah tih chuan “Khatin ti suh, khatin ti suh, engatinge khatia kan thil pek i lak vek hnuah khatia i tih leh si? I sual hle mai” a ti ta hlut mai a. Tichuan, hmanhmawh takin an inak sawk sawk a, in lam panin an hawng ta hlawk hlawk mai a.

An hawn kawngah chuan thil awmzia chu an zawt ta a, “Kha sihhuai khan rawlthar thlarau kha a keng a, a thlah phal si lova, thlah tura kan tur khan a hum na sauh va, a thi hman țhelh niin ka hria. Chuvang chuan a nih kha kan vau ve deuh ni. Khatihlai khan ina awm rawlthar kha a thi hman țhelhin ka ring” a ti ta a.

In an zu thlen chuan a sawi ang ngeiin Sihhuai man naupang chu thawkkhat lai kha chuan a thi hman emaw tih hial turin a awm niin an sawi a, in an rawn thlen hma hretin a rawn che leh thei chauh niin an sawi bawk a ni.

Chu ramhuai be thei pa chuan ti hian a sawi ta a, “A thil duh ber kan pe a, a la a. Khati chunga a la chhuah duh lo lui reng a nih chuan ama tan khan thil hlauhawm a awm ve a. Thawina thisen a dawn tawh hnua luhlul taka a khawsa zuizel a nih ngat chuan, a aia lal zawk ten rorelna hmaah thiamloh an chantir ang a, sawisak te pawh a la tawk ve ngei ngei ang. Ui hle mahse chhuah loh theih loh hun a la nei dawn tho tho a, lo tihlum ta nise a chung a pik hle dawn a ni. Chu hun a thlen hma chuan a la kawl reng ta ve ang, in naua thla kha a ui em a tin nih kha.

Keiin ka zawl ve hi chu ramhuai țha chi, Tlang-huai lal a ni a. Ramhuaiah pawh Tlang-huai hi an tam ber a, thil pawh an tithei ber. Ramhuai dangte pawhin an hlauin an zah em em a, an thu an awih lo ngam ngai lo. Sih huai rau rauvah pawh Hnahthial sih huai te hi an michhe ber a, an hmel pawh a chhia-in a tet pawh an te ber a, thil ho mai maiah pawh mihring tihnat hi an hreh lova, an huatthu lah a chhe narawh!! ramtuileilova mi sawisakte hi hrehna an nei lo maini lovin an nuam tih zawng a ni a. An vir em em a, miin an hmuh laia thil an ei a an pek ve loh phei chuan an thinrim em em nghal zel a ni,” a ti.

Chu pa chuan, naupang chu țha chhuak leh turah a ngai a, mahse a thil tawrh chu a namen lo em mai a, mi pangngai tak chu a pha tawh lo mai thei a ni a ti. Naupangte chhungkua chu an khaw lamah chuan an haw thla leh ta a,an haw thlak hnu chuan an chanchin kan hre zui ta lo a ni, a ti.

He chanchin a tawi fel et mai a, a tawi ngaihtuahin a ngaihnawm dangdai ka ti reuh em a, a ziaktu hi ka hriatsualloh chuan R. Kapzinga niin ka hria. A thiltawn chanchin a ziahna “Khawhring leh Sai Ramah” tih bu atanga lak a ni.

Author : Andy K Zarzoliana

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment