In loving memory of Osama Bin Laden (Bin Ladena thah a nih dan)

  • Bin Laden a thah a nih dan
  • Isi te’n bin laden an phatsan
May ni 2 zinglam dar 00:35 a lo rik chuanAbbottabad District chhunga Kakul khua-ah chuan kawlphetha eng a rawn thim vek a. Minit 40 vel hnu-ah chuan khawchhung a mite chuan helicopter thawm minit 10 chhung vel an hre zuileh a. America Helicopter thami pali – Black Hawk pahnih leh Chinook pahnih America sipaithami SEAL(Sea, Air and Land) phurtute thawm a lo ni a. Helicopter pahnih te chu inkahna tihbaiawm tak a thleng mek ang maiin boruakah an dir ngar ngar a.

Chung thawm avang chuan a bul vela chengte chu enge thil lo thleng hriat tumin an rawn chhuak hlawm a. Chung mite chuan inkahna hlauhawm tak thleng mek atanga inthiarfihlim turin an rawn hrilh a, Pakistan sipaite ni maiin an hria.

A hnu minit 40 vel ah chuan thil puak ring tak an hre leh a, America sipai ten an Helicopter pakhat an hal chhiat ri an hriat atanga darkar khat velah chuan Osama Bin Laden chu a inpekduh loh avangin an kap hlum a, a ruang chu Arabian tuipui-a an phum thu T.V -ah a rawn puang ta a ni. He inkahnaah hian mi 5 an thi a, midang 18(hmeichhia leh naupang tiamin) ladam te chu an kut leh ke phuar chungin hmuh an ni.

Heta tanga zawhna pahnih lo awm ta chu:-
1) Inkahna lo thleng leh eng thim hianinzawmna an nei em?

2) Pakistan sipai te khawpui chhung an luh in eng a thim thin em ni?

May ni 2 tlaiah chuan ISI atanga thu dawnchuan America Helicopter te kha Jalalabad, Afghanistan atanga Abbottabad a thlawk lut ni lovin Pakistan sipai.thlawhna hmunpui Tarbela Aviation Base, Abbottabad atanga hla vak lo atanga thlawk chhuak an nihthu a sawi.

He thil thleng chungchang a Pakistan Brigadier(Rtd) Ikram Sehgala an zawhna chu ti hian a chhang, “America Helicopter te kha Jalalabad, Afghanistan atanga Kakul pan a thlawk chhuak an nih chuan Pakistan Air Force(PAF) hmunpui pathum an thlawhkhum a ngai dawn a, chung zingah chuan sipai Helicopter hmunpui, englai pawh a inring reng, Tarbela Air Base pawh a tel.

Kei ngei pawh hi vawi tam tak ka lo thlawk tawh thin a, Pakistan Air Force radar engchi mahin America thlawhna an lo man lo kha thil mak tak a ni. Chubakah, Jalalabad atanga Abbottabad thlawk a, let leh a, boruaka minit 40-45 chhung Kakul hmuna dir bawk si tur chuan Helicopter tan chuan tui thun miah lo emaw engngemawzat thun pawhin a rei lutuk a ni” a ti. America chuan Helicopter pakhat hi boruaka tui thun nana hman a ni a ti.
________________________

Khi ta tang a zawhna lo awm leh thei ta chu:-

1) Inkahna lo thleng tur hi Pakistan hian a lo hre lawk reng em?

2) Abbottabad-a Osama bihrukna hmun thleng chhui chhuak thei tur hian Pakistan hian America hnenah eng thuruk nge a hrilh?

3) Pakistan hian heng thil zawng zawng hiengvangin nge a thup tlat?
_________________________

ABBOTTABAD-ah OSAMA:
Kakul khuaa concrete banga hung chhuah vek concrete in chhawng thum a sang, bedroom pawh lian tak tak pariat ngawt nei, Pakistan sipai inzirna hmunpui hnai tak ni bawk si-ah hian Osama leh a chhungte hi January 2006 khan an lut a. Chu in compound chhung ah chuan in dang a ding bawk a, he in hi kum 2005 kum a an man tak Al Qaeda hruaitu Abu Farajal-Libi-a kum 2003 kum a a bihrukna a ni.
_________________________

THE SPIDERS:
Pakistan sipai officer bang tawhte hming lem a ni a. Heng mite hnenah hian America chuan lawmman engemawzat pe in Osama’n tirhkah a a hman ber chu hre chhuakin an chhui zui ta a, Al Kuwaiti-a ngei hi a lo ni tih July 2010 a telephone an ngaihthlak atangin an hre ta a. Ani an chhui zui zel na atang hian Osama awmna hmun hi an chhui lut thei ta a ni. Hetah hian Osama hi a awm ngei tih erawh an la hre chuang lova, an hriat erawh chu Al Kuwaiti-a leh a unaute bakah hian he compound chhungah hian chhungkaw pathumna an awm ngei a ni tih a ni. America chuan he a thu hriat hi Pakistan a hriattir ta a, amaherawhchu Pakistan chuan sipai inkulhna hmunpui Kakul khua hi uluk takleh chik tak a vil reng a nih avangin Osama hi a biru lovang a tih tlat avangin an hnu chhui pawh chu a thamral leh ta a ni.

_________________________

BALI BOMBTU MAN A NI:

January 29 ah chuan Javanese Arab Umar Pateka(2002 a Bali bombna a a hnarkaitu ber) leh a nupui te chu Abbottabad a cheng Pakistan mi Abdul Hameed-a in atangin, Pakistan securityforce ten nen an inkah hrep hnuah an man ta a ni.
Pateka inpuanna atang hian kum 2010 August thla a America in a lo hriattir tawh ang chu a ni ngei a ni tih an nemnghet ta a. Ngun leh zuala an han enthlak chuan chhungkaw pathumna chu an khawsa ve ngei tih anring nghet ta bawk a.

A chhan tam tak awm thei zingah Bawnghnute semin an bawnghnute tur hung pawna a kalsan ziah thin te, a hungna bang sang tak te, mak tak maia inbiakpawhna thlun zawm a ni reng reng lo mai te leh nitin a bawlhhlawh hungchhung a an halral mai thin te chuan a chhungah chuan mi tu emaw tak chu a awm a ni phawt mai tih a rintir a. Amaherawhchu, Osama a ni ang tih rin ngaihna reng an la hre chuang lo.

Pakistan chuan a hmalakna zawng zawng chu America an la hrilh duh chuang lo a. A chhan ni a lang chu America sipai bang Raymond Davisa’n January 27 a Pakistan mi pahnih a thah avanga an man chungchangah Pakistan leh America thu a inhmuh hleih theih loh vang a ni. March 16 a Raymond Davis-a chhuah a nih hnu chuan ram pahnih inkar pawh a ziaawm ta a, Pakistan chuan Kakul hmun a a thil hmuh leh hriat ang ang chu America a hrilh ta a ni.
_________________________

THLA DANGLAM APRIL:
April 12 a lo inher chhuah chuan ISI chief Shuja Pasha chu CIA chief Leon Panetta hmu turin Washington-ah a thlawk lut a, tum lawk miah lohin a zin hun chhung pawt tawiin a ni la la in a thlawk haw leh nghal a. Chu mi hnu April ni 25 chuan International Security Assistant Force(ISAF) a an hotupa Commander Gen David Petraeus chu Islamabad-ah a thlawk lut a, Pakistan lei sipai hotu lu ber Gen Ashfaq Pervez Kayani nen an inhmu a. An inhmuhna hmun atan hian Chaklala thlawhna tum hmun kher an thlang a, hmundang a tam teh reng nen. An pahnih chuan an kalna tur puanzar lawk lohah thlawhna in an thlawk kual a. April ni 26-ah chuan Pakistan Tui,Boruak leh Lei sipai hotu lu ber techu an inhmukhawm a. He inhmuhkhawmna a tel ve tur a ngaihloh ISI chief Shuja Pasha chu sawm a nih angin a tel ve a, Osama hi thah lo ni ta se engthil nge lo thleng ang tih an sawiho a ni.

Pasha chuan Asia Times Online hnenah May 1-2-a Abbottabad a inkahna kha ISI chuan a hriatpui niin a sawi. Washington lamin journalist te hriattira a puanzar tak ah chuan Pakistan ISI lam pawhin thuruk zawng zawng America an pek thu chu an puang chhuak ve ta a ni.

Author : FrEdy Lalrinmawia Renthlei

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

SAMI PASALTHATE SAVAWM BEIH DAN by Andy K Zarzoliana

  • Sakhaw nei ngah hnam
  • Savawm pathiana be thin.
  • Savawm thah dan.
  • Thing hlauhawm
Sami hnam ten savawm hi pathian angin an be țhin tih hi khawvel hriat a ni a, chu chuan savawm an tihhlum dan tactic dangdai tak chu a khuhbo hial reng a ni. Khawvel hnamtin chitinte hian thil engkim mai hi, kan ram leh hnam dinhmun mil tawk zelin tihdan phung kan nei țheuh a; Siamtu hian mihringte hnenah finna leh remhriatna dangdai tak tak min pe a. Chung zingah chuan Sami hnam hovin savawm an tihhlum dan chanchin hi a dangdaiin a finthlak ngiang mai a, tlemin han chhuizau deuh ila a țha awm e.

Sami hnam hi Europe khawmual luahtu mihring zingah chuan a mawl rei ber pawl an ni awm e. Biak pathian lah a mak a makin an ngah a, thingbul, lung bul mai duhtawk lovin, tuna kan tarlan tur savawm pawh pathian angin an be tlat mai a ni. An pathian ngahzia chu, Greek ho ai mahin pathian an lo ngah mai awm mang nge, tih hial tur an lo ni ve a, sakhuana la urhsun tak hnam an nih ve avangin an hun tamzawk chu pathian biak nan an hmang ral thin a ni ber mai.

Pathian sawi takah chuan, Mongolia thlah zingah khian “hnim buk ” pathian atana biate chanchin ka chhiar thin tawh a. Tin, Burma ram chhunga Shan hnam pakhat “Yin” hnam, ni khata darkar 24 kuhva țhial ho khian; pangang chikhat pathianah an be mauh mai bawk a, tin, Burma rama Kayah hnam peng chikhat chuan Buddhist sakhuaa an luh hmain uifawm (praying mantis) an be ve tlat bawk.

Sami hnam hian sakhuana lamah chuan; tlachawp pathian atan ram hnuaia “thli tleh lo ngawithuap” te hi an lobe ve thin a ni. Chu bakah thingbul lungbul te hian thlarau an neih an rin tlat avangin “Animistic” lungtum lian pui pui leh thingbul lian tak takte an be thin bawk.An pi leh pute chhui dan in, “All Living Creatures Have At least Two Souls” thil siam zawng zawng hian a ni lo berah thlarau pahnih an neih an ring a, thlarau pakhatna chu mihring taksaa bet tlat niin an hria. Chu thlarau chuan taksa a tichia a, eirawngte a bawl a, thute a sawi thei niin an ring a. Thlarau pahnihna chu taksa atanga vak chhuak thei. A țul phei chuan zualko a kal, khaw vengtu, ral hial do theiah an ngai bawk a ni. An ngaihdan pakhat leh chu, ramsa thenkhat te hi chu mihring tlukpuia ngaiin zah thiamhle turin an inzirtir ve bawk. Hindu sakhuaa ramsa an hmuh dan nen a inhrul hle ang. Savawm hi thah thiang loa han ngai a, thlarau dang lam tak mihringte khawih let thei neiah an ngai a ni. Savawm thenkhatte phei hi chu khua lehtui veng him tlattu niin an ring bawk. Chutiang savawm thlarau chuan thingkung te, hnim te, theirah te hi a chawmin a enkawl a nih an ring a. Tin, Triremes emaw Horagalles tia an koh kawlphe leh Țek Pathian an la nei cheu bawk. Chu chuan chung lam van zau tak khi a enkawl leh a sawngbawlah an ngai a. Ramsate chunga thuneitu ramhuai lal Laib Olmai an la nei zui. He ramhuai lal Laib Olmai hnenah hian zing leh tlai tin an inhlan thin a, an sa pel an hlawh tlin theihna turin a hmaah kunin thu an chham thin.

Dawithiam pitar ramhuai lal nu, mihringte ti na leh ti dam thei an la nei leh zel bawk. A bik takin tualthahna inrunna tea lo thlen hian, a thia te thlarau kha dawithiam pitar hnenah an thawi thin a, kawthlerah meipui an chhep a, Drum an vua a “thluk” zia rang tam vak lo hian hla an sa a; an invui liam thin. Hei lo pathian dang neuh neuh sawmthum chuang erh awrh an la nei a. Chung zingah chuan “Thor-man ” an tih a hming hmasa Atja, “The God Of Thunder ” hi a lar pawl a ni leh a. tun hnuah Norway “khua-pa (khuanu pasal) tiin history-ah a lar zui ta nghe nghe bawk.

Kum 1700 – 1800 khan, Russia Orthodox leh Catholic ho kut hnuai an Kristian sakhuaah an inlet deuh vek a. Heng hun lai hian piantharna lam aiin tur luihna leh thamna avanga lo Kristian tate an ni deuh vek. Kohhran pa ho tam tak, zu man bat avanga leiba aia sazuk pachal an hlan hun lai a ni awm e. Pastor kal sual ho leh sawrkar thuneitute a ruka an tan tlan hun lai a ni bawk.Sami ho hi an pian hmang leh nih phung reng reng pawh andanglam bik hle a. An mit a pawng a, an lu a balin an sam athur a, an khup a tuah deuh vek bawk. An dar a kum deuh hluau a, an kut țang a tawi deuh zel bawk. Tin, an zai thiamlo hle a, an rim chhe deuh vek mai a ni.

Sami hnam hi an chenna ramte a ropui tlukin an khawsak dan a la hnufual hle a. USA a, Indian ho leh Malaysia a Asli ho ang maiin khawpui nun hi an la ngaina tak tak thei lo a ni ber mai. Tam tak chuan an hmaite an phih fai a, an sam te an khuih hnum a, khawpui chhung lamahte an rawn inkar lut nual bawk nachungin, an living standard a civilize thei tak tak tlat lo. Sami ho hi ram (4) ah an cheng a. Norway hmar lam a tangin Sweden chhim lam an hrut phei a. Russia ram chhak lam panga Kola thliarkar chanve lawih hrut pheiin, Finland ram chhim atanga chhak lam thleng ram an luah duai mai a ni. Lui dung leh vang, tlangdung phei, thliarkar, tuipui inpawhna, tlangpang, khamah te buk an khuar deuh ber a. Zirchiannaa a landanin, Norway-ramah mi 35,000 vel, Sweden-ramah 3,000 vel, Finland-ah 1,000 vel leh, Russia-ah 2,000 vel awm anga chhut a ni.An tawng hman hi, “Finno-Ugric ” tia koh a ni a, an alfabet pawh China alfabet ai chuan spell a awl hmel deuh, Finnish, Estonian, Livonian, Votic heng ho tawng chawhpawlh inkara lo piang a ni awm e.

Tun hma atanga an eizawnna ber chu, Sangha man, thlai chin leh sazuk vulh a ni deuh ber a, leileh nan bawnghal aiah sazuk an hmang thin a, sa kah leh thang kam an uar hle bawk.

Sami hnam ten pathian tam tak an biak zingah savawm hi a tel ve mauh mai a. Chu chu hmakhawsang ata tawh an thlahtute atanga an in rochun a ni a; mahse, savawm an bia kan tih mek laiin savawm thahdan tactic dangdai tak hretu an ni ve hlauh thung. An chenna ram hmun țhenkhatah chuan thli a tleh reng mai bakah vur asur nasa țhin a, -40°temperaturelaia a vawh chang pawh a awm țhin. Khawvawt laka an in tuam lum nan sahmul leh saphaw an hmang fo a. An ranvulhte sa-in a rawn beih chang chuan huaisen takin an beilet chat thin a. A bikin savawm hi kut zala thah thiang lova an ngaih avangin thanga a awh chang chuan tihlum kher lovin an chhuah zalen leh mai thin. Mahse, Sami pasaltha țhenkhat chuan tûr nei chi theirah hmangin an tihlum ve fo mai. An thah chhan sawi dawn chuan thawnthu sei tak sawi a ngai ngei ang.

An chenna chheh vela tualțo thingrah stone fruit (drupe) antih chu savawm tihhlumna hmanrua atan an hmang țangkai hle a. Stone fruit hi khawvela theirah hlauhawm bera an chhal thin, Manchineel (poison guava) , North America chhim lama tualţo thingrah ang tiat chauhva lian a ni a. A mu /chi chu lungtê ang tak niin, kutzungpui tia awrh a lian a ni. Mahse, chu stone fruit mu chuan tûr (toxin) Amatoxin a pai tlat mai a. Chu chu savawmin a ei fove thin a; mahse, a thihpui ngai lem lo a ni. Savawmin a ei chuan vawilehkhatah tûrin hna a thawk nghal mai ngai lo va. An thisen a lum a, nasa taka a taksa a chet vel erawh chuan, chu tûr chuan savawm taksaah hna a rawn thawk a, chu chuan, an lu a ti hai a, nikhua hre lovin an awm mai thin a ni. Mahse, chutiang ni lova, savawmin tibuaitu nei lova tha taka a awm erawh chuan atan damdawi tha tak a ni tlat thung. Mihring tan pawh he ‘stone fruit’ mu hi a hlauhawm a, khawhmuh fiah lo, lu nâ, hriatna buai leh ni khaw hre lo thleng pawhin a awm theih a ni.

Sami pasalthate chuan chuti ang theirah chu ruahtuiin a chiah țawih hun an chhinchhiah a, ruahtui a rawn hul hun chuan savawm pel turin an chhuak thin a. Savawm an hmuh chuan an chhaih kawlh te te a, a thin tih-ur nan leh savawm chu a thisen a lo lum vat theih nan an chhaih vel thin a, savawm thisen a lo lum takah chuan a taksaa tûr awm khan hna a rawn thawk nghal thuai a. Nikhaw hre lova savawm a tluk hnu emaw, mihring bei let hlei thei tawhlova a awm hnu chuan, chu hun chu, pasalthate tan savawm tihhlum nana hun tha leh duhthusam a lo ni a, savawm kawlh leh sual tak tak pawh awlsam takin an that mai tawh thin a ni. A thihchhan ber chu lung natna (heart failer) ti pawhin sawi ila a sual tam awm lo ve.

Heti anga hriatna dangdai tak hmanga sapel thinte hi, Samihnam chauh an ni lo va, Mongolian ho pawh khian hmakhawsang atang tawhin hetiang tactic hmang hian savawm țihbaiawm pui pui an lo tukdai fo tawh thin a ni.

Tin, tihdan dang pakhat lehah chuan, khuai an lak reng rengin a bâl chu țha takin an dah thin a, chu Khuai-bâl leh tûr chikhat, Arsenic-Metalloid an tih chu an chawhpawlh a, savawm chet tlatna ramhnuai khawi maw laiah an hnuchhiah a, chu chu savawmin a lo hmuh chuan a ei a, reilo teah chu tûr chuan che thei lovin a siam a, harsa lo takin savawm chu an that mai thin a ni.

Stone fruit chauh ni lo, Aquilegia (columbine) ang deuha tûr(toxin) pai hi theirah zingah a awm nual a, a tûr hnathawh dan erawh pakhat leh pakhat a inang vek lo thung. Thei țhenkhat, Manchineel ‘beach apple’ emaw, ‘poison guava’ an tih chu, North America chhim lam leh, Central America, Caribbean leh South America Hmarlam hmun thenkhatah hmuhtur a awm nual a, organic compound chi khat Phorbol a pai tel avangin a hlauhawm em em a, a kung țangro halna meikhu hi luh ringawt pawh thihpuina tham a tling hial a. A hnai chu tûr chak tak a nih avangin sapel miten an thal leh fei hmawrah te an tat thin a ni.

Indonesia a thliarkar pakhat Sumatra a khawsaho leh Tanzania rama hnam mawl țhenkhatte pawhin heti ang remhriatna hmang hian savawm hlauhawm tak tak an lo tihlum fo tawh thin a ni.

Author : Andy K Zarzoliana

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

SHAYETET 13

  • Israel special operation force
  • Commando inthup
Shayetet 13 te hi Israel navy Special force unitanni a. S’13 te hian tui atanga khawmualaluhruk, tuipui a enthlak hnathawh, mitang chhanchhuah leh firfiak beih lam an thiam bik a, an Unit hi Israel in War lain deuh a neih zawng zawngah an tel kim hle ani. S’13 hi an inthup thei em em a, Israel special force zinga inthup nasa ber an ni hiala sawi an ni. An operation tam tak pawh puanzar loh a ni a, middle East region a Naval Special Force Unit tha ber a chhal an ni. Mahse S’13 ho hi operational Failures an neih zeuh zeuh avangin sawiselna anpumpelh bik lo a, international operationalexperience anneih tlem bawk avangin US, European leh Indian naval elite unit te an tluk lo niin tarlan a ni. Hei hian an chhia tihna a kawk lova, Mipa tan chauha tan theih a ni.

Shayetet 13 hi 1949 ah Yohai Ben Nun-a’n adin a ni a, an hmunpui chu Atlit naval Base a ni, HaShayetet leh The Flotilla tia kohfiam thin an ni.
S’13 hi 1949 a din ni mah se 1960 ah an awm tih mipui vantlangin an hre chauh ani.
Shayetet 13 pawl pathumah an thendarh a:

Raids : Khawmual enthlak a beihzui, tuipui a rawlrala che te beih leh mitang chhanchhuah thiam bik te
Underwater : Tuihnuai atanga hmelma beih,vaukam enthlak, vaukam enthlaka luah zui lehvenhim lam thiam te* Above Water : Tuichunga ralbeih, target hmuna sipai tha te thiar luh leh thiar chhuah.
_________________________

TRANING:
Special Force ho training hi a hahthlak em em vek a. A hahthlak apiang an tha bik a ni chuanglo a, tawnhriat ngah leh hmaraw neihthat a pawimawh hle.
Shayetet 13 training chhung hi thla 20 ani a,IDF hnuaia Special force course ah chuan a tough ber a ngaih a ni.
_________________________

Selection Process ;
Kum tin vawi hnih lak thin anni a, taksa leh rilru lam test an nei a, Doctor leh Psychologist in an vil reng a, he stage ah hian rilru paukhauh dan leh hlauhawm ah chhawrtlak an ni ang em tih an en a ni.
_________________________

Nahal Brigade nen thla ruk chhuang basic leh advanced infantry training an nei.
_________________________

Preparation phase:
hei hi thla thum chhung ani a,ralthuam khawih leh parachute training, tuipui a ralbeih, lawng tenau khalh, thui tak tak tuihleuh, thui tak kal leh bungrua/khawl tihchhiat.
_________________________

Chawlhkar li chhung combat diving an zir a,khawvawt, thim, tuichunga chhumzing leh tuihnuai hmun harsa a damchhuah dan te an zir.
_________________________

Dedicated phase :
He phase hian kumkhat vel a awh a. advanced diving techniques, tuihnuai a thil tihchhiat, tuichhung atanga khawmual luhruk(ship leh submarine atang pawhin) leh tui aparachute hmanga tum thlak. He phase ah hian IDF counter-terrorism school ah karthum training annei thin. He phase ah tho hian sipai hote chu an tihthatna atanga lak zelin pawl pathuma thendawrh ah khian an dah leh thin.An training chhung hian insual dan chikhat Krav Maga an zir nasa hle.
_________________________

An hmanrua hman te chu M4 carbine, M203Grenade launcher, CTAR-21 Carbine, X96carbine, Negev Machine gun, SR-25 sniper rifle,Glock Pistols, Limpet mines, Zodiac RHIB boats,Morena RHIB boats, Snunit fast attack craft.Shayetet 13 a training na Kishon river khu abawlhhlawh vangin cancer an veina chance a sang hle niin an sawi a, zirchianna chuan chutiang a awmlo an ti ani.
_________________________

An Chetna thenkhat aw.1956 Suez Crisis laiin S’13 commando te hian indo tan hma in enthlak hna vawi tam tak an hlawhchham a. Hemi hnu hian sipai pangngai angin khawmual indona ah an tel a, Egypt NavyFrigate man turin ruahmanna an siam hnuah an chet hma lawkah thulh a ni a, a chhan chu targethlu vaklo lakah sipai the nunna an chan anhlauh vang ani.
July 9, 1958 ah Beirut lawngchawlhna ah lutru in hei hi an hmelma ten hrechhuakin an um a, silai a inkahchiam hnu ah thi awmlo in an kir kim leh thei ani.

1966 August ah Galilee dil a Syrian Mig-21kahthlak chhar tura tirh an ni a, an hna an zawh tep ah Syrian ho in lo kapin a hnuhchhuahna tur hrui an thlun chu a thlawn a, Syrian ho in a hnuah an rawn chhar ta zawk a.

1967 Six-Day war ah hmelma lawng tichhe tura tih an ni a. Post Said ah lut ru in lawng engmah an hmu lo a, Alexandria an run na ah divers paruk an mansak a, 1968 ah chhuah an ni chauh a. 1967 ah tho Suez canal kan in Egypt relkawng an ti chhe bawk.

1969 War of Attrition ah Green Island raid ah Sayeret Matkal te nen an thawk ho a, Egypt sipai 80 an that a, S’13 mi pathum leh Sayeret Matkal mi pathum an thi ve a ni.

September 7, 1969 ah Operation Escort ah Egypt lawngchawlhna Ras Sadad an bei a, Egyptian P-183 torpedo boats pahnih an ti chhia a, an kirtur an thil tihpuah vangin an zinga pathum an thi.

Hun alo kal zel a, tawnhriat an ngahna chhawr zelin 1973 khan Operation Spring of Youth ah Beirut ah Black September member tam tak an that a, Munich Massacre a inhnamhnawih te kha an ni.

2002 leh 2003 ah S’13 hian Chief-of-Staffcitation for successful counter terrorism operation an dawng a. 2006 Lebanon War ahTyre a apartment pakhat an run thut a, rocket launchers tam tak tichhia in mi firfiak an that nual bawk.

Hetah hian Lebanon government chuan Lenanon sipai pakhat leh civilian pali an thi tih an puang.

2008 a Syrian GeneralMuhammad Suleiman thah ah S’13 te hi mawhphurtu a ngaih an ni bawk.

Author : FrEdy Lalrinmawia Renthlei

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

SHAYETET 13

  • Israel special operation force
  • Commando inthup
Shayetet 13 te hi Israel navy Special force unitanni a. S’13 te hian tui atanga khawmualaluhruk, tuipui a enthlak hnathawh, mitang chhanchhuah leh firfiak beih lam an thiam bik a, an Unit hi Israel in War lain deuh a neih zawng zawngah an tel kim hle ani. S’13 hi an inthup thei em em a, Israel special force zinga inthup nasa ber an ni hiala sawi an ni. An operation tam tak pawh puanzar loh a ni a, middle East region a Naval Special Force Unit tha ber a chhal an ni. Mahse S’13 ho hi operational Failures an neih zeuh zeuh avangin sawiselna anpumpelh bik lo a, international operationalexperience anneih tlem bawk avangin US, European leh Indian naval elite unit te an tluk lo niin tarlan a ni. Hei hian an chhia tihna a kawk lova, Mipa tan chauha tan theih a ni.

Shayetet 13 hi 1949 ah Yohai Ben Nun-a’n adin a ni a, an hmunpui chu Atlit naval Base a ni, HaShayetet leh The Flotilla tia kohfiam thin an ni.
S’13 hi 1949 a din ni mah se 1960 ah an awm tih mipui vantlangin an hre chauh ani.
Shayetet 13 pawl pathumah an thendarh a:

Raids : Khawmual enthlak a beihzui, tuipui a rawlrala che te beih leh mitang chhanchhuah thiam bik te
Underwater : Tuihnuai atanga hmelma beih,vaukam enthlak, vaukam enthlaka luah zui lehvenhim lam thiam te* Above Water : Tuichunga ralbeih, target hmuna sipai tha te thiar luh leh thiar chhuah.
_________________________

TRANING:
Special Force ho training hi a hahthlak em em vek a. A hahthlak apiang an tha bik a ni chuanglo a, tawnhriat ngah leh hmaraw neihthat a pawimawh hle.
Shayetet 13 training chhung hi thla 20 ani a,IDF hnuaia Special force course ah chuan a tough ber a ngaih a ni.
_________________________

Selection Process ;
Kum tin vawi hnih lak thin anni a, taksa leh rilru lam test an nei a, Doctor leh Psychologist in an vil reng a, he stage ah hian rilru paukhauh dan leh hlauhawm ah chhawrtlak an ni ang em tih an en a ni.
_________________________

Nahal Brigade nen thla ruk chhuang basic leh advanced infantry training an nei.
_________________________

Preparation phase:
hei hi thla thum chhung ani a,ralthuam khawih leh parachute training, tuipui a ralbeih, lawng tenau khalh, thui tak tak tuihleuh, thui tak kal leh bungrua/khawl tihchhiat.
_________________________

Chawlhkar li chhung combat diving an zir a,khawvawt, thim, tuichunga chhumzing leh tuihnuai hmun harsa a damchhuah dan te an zir.
_________________________

Dedicated phase :
He phase hian kumkhat vel a awh a. advanced diving techniques, tuihnuai a thil tihchhiat, tuichhung atanga khawmual luhruk(ship leh submarine atang pawhin) leh tui aparachute hmanga tum thlak. He phase ah hian IDF counter-terrorism school ah karthum training annei thin. He phase ah tho hian sipai hote chu an tihthatna atanga lak zelin pawl pathuma thendawrh ah khian an dah leh thin.An training chhung hian insual dan chikhat Krav Maga an zir nasa hle.
_________________________

An hmanrua hman te chu M4 carbine, M203Grenade launcher, CTAR-21 Carbine, X96carbine, Negev Machine gun, SR-25 sniper rifle,Glock Pistols, Limpet mines, Zodiac RHIB boats,Morena RHIB boats, Snunit fast attack craft.Shayetet 13 a training na Kishon river khu abawlhhlawh vangin cancer an veina chance a sang hle niin an sawi a, zirchianna chuan chutiang a awmlo an ti ani.
_________________________

An Chetna thenkhat aw.1956 Suez Crisis laiin S’13 commando te hian indo tan hma in enthlak hna vawi tam tak an hlawhchham a. Hemi hnu hian sipai pangngai angin khawmual indona ah an tel a, Egypt NavyFrigate man turin ruahmanna an siam hnuah an chet hma lawkah thulh a ni a, a chhan chu targethlu vaklo lakah sipai the nunna an chan anhlauh vang ani.
July 9, 1958 ah Beirut lawngchawlhna ah lutru in hei hi an hmelma ten hrechhuakin an um a, silai a inkahchiam hnu ah thi awmlo in an kir kim leh thei ani.

1966 August ah Galilee dil a Syrian Mig-21kahthlak chhar tura tirh an ni a, an hna an zawh tep ah Syrian ho in lo kapin a hnuhchhuahna tur hrui an thlun chu a thlawn a, Syrian ho in a hnuah an rawn chhar ta zawk a.

1967 Six-Day war ah hmelma lawng tichhe tura tih an ni a. Post Said ah lut ru in lawng engmah an hmu lo a, Alexandria an run na ah divers paruk an mansak a, 1968 ah chhuah an ni chauh a. 1967 ah tho Suez canal kan in Egypt relkawng an ti chhe bawk.

1969 War of Attrition ah Green Island raid ah Sayeret Matkal te nen an thawk ho a, Egypt sipai 80 an that a, S’13 mi pathum leh Sayeret Matkal mi pathum an thi ve a ni.

September 7, 1969 ah Operation Escort ah Egypt lawngchawlhna Ras Sadad an bei a, Egyptian P-183 torpedo boats pahnih an ti chhia a, an kirtur an thil tihpuah vangin an zinga pathum an thi.

Hun alo kal zel a, tawnhriat an ngahna chhawr zelin 1973 khan Operation Spring of Youth ah Beirut ah Black September member tam tak an that a, Munich Massacre a inhnamhnawih te kha an ni.

2002 leh 2003 ah S’13 hian Chief-of-Staffcitation for successful counter terrorism operation an dawng a. 2006 Lebanon War ahTyre a apartment pakhat an run thut a, rocket launchers tam tak tichhia in mi firfiak an that nual bawk.

Hetah hian Lebanon government chuan Lenanon sipai pakhat leh civilian pali an thi tih an puang.

2008 a Syrian GeneralMuhammad Suleiman thah ah S’13 te hi mawhphurtu a ngaih an ni bawk.

Author : FrEdy Lalrinmawia Renthlei

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

NAUPANG SIH-HUAIIN A MAN CHU.

  • Naupang ranhuaiin a man.
  • Kohhran upa fa naupang man.
  • Sihhuai hnena inthawi.
  • Ramhuai be thei.
Mizoram chhimtawp thlanglam tuna Bangladesh-a Tangkalang khuaah sawn kan Mizo hnahthlak zinga hnam pakhat Bawm ho an awm a, chung zinga chhungkaw pakhat chuan vanduaina maktak mai an tawk ta hlauh maia, an ni chhungkua hi Kristian niin an pa ber phei chu Kohhran Upa an ni nghe nghe a, fapa naupang duhawm tak mai an nei a, zan khat chu, chu naupang fel tawh tak, sava veh rual vel tur chu, a zan mu lai a țe thawt a, chuta chin chu a țawng leh ngai ta reng reng lo mai a. A nu leh pa te chuan an mangan pui em em mai a, a dam theihna turin theihtawp an chhuah hnu pawh chuan engmah a ang thei si lo.

He khua ah hian a thla a ngam thei lo a niang tiin an khua atanga hmun hla deuh takah chuan an pem pui ta a, that lam a pan theih chuan loh avangin Palewah hmunah doctor thiam an pan ta a, khawsikpui thluaka lut a nih an ring a, an ti dam thei chuang si lova, an neih zawng zawng bakah midang tanpuina thawhkhawm nen Bangladesh a Chandragoona Hospital an panpui leh a, Doctor thiam ten uluk taka an en pawhin a chhan an hre thei chuang si lova, rilru lam doctorte pawhin a tihngaihna an hre tawh lova. Beidawng in an lo haw leh a, an khaw hlui Tangkalang-ah chuan ramhuai be thei an tih a awm lai tak a nih avangin an pan ta chawt mai a ni. (Kristian chhungkua, an pa pawhkohhran upa kan tih tawh kha!)

An fapa damna tur a nih phawt chuan tiin chu ramhuai be thei pa chu an rawn ve ta rawih mai a, he ramhuai be thei pa hian khaw en chhung zawng chuan a thil tihtheihna chu a hmang thei lova, ni tlak atanga a chhuah leh hma zawngin a tih tur ang a tih a ngai thin a ni. Ni a tlak a, khua a thim chuan a tih dan pangngai angin thleng chungah buhfai a dah a, a chungah chuan duli tlang a dah leh a, eng engemaw a chhampual hnu chuan heti hian a sawi ta a;

“He khua Kangtalang a in awm lai hian lui hnar lamah khian lo in nei a. In thlam pawh kawngpui atanga pen phei hla vak lovah a awm a. In thlam thlang zawnah chiah sih a awm a, thal tui kang lai chuan tlan atan pawh in hmang a. In fapa pawh hi in lovah chuan in hruai ve reng reng thin a. Chu sih huai chuan in fapa thlarau hi neih beh tlat dan a ngaihtuah ta a. Remchang zawngin a kalnaah a zui fo thin a. Vawi engemawzat chu a hlawhchham a, a tawpa tawpah chuan remchang a hmu thei ta a, hetiang hian a lo awm ta a nih hi, a pawi hle mai”

“In fapa hian, khi lai chhak deuh kawngpui bulah khian ni chhuah hlimin sava a veh a, chu a sava vehnaah chuan thilhlauhawm a awm ang tih rin ngaihna hre lovin sih huai thangah chuan a awk ta a ni. Sephung kaw hluiah thil tle ser ser mawi em em mai a hmu a, kalsan mai lovin a en ta reng a, a hnuah chuan a chhar ta nge nge a, chu thil chu sihhuai thang kam a lo ni si a; chu thil a lak atang chuan sihhuai thangkamah chuan a awk ta a, chuta țang chuan sihhuai chuan a duh hun hunah a thlarau chu a laksak tawh mai dawn a ni” a ti ta a.

Ramhuai be thei pa sawi angin, chuti ang deuh chiah chuan mipa naupang chuan, a thiante bulah chuan a thil chhar chu a iptea a ah hnuah a bo leh daih niin a lo sawi bawk a ni.

Ramhuai be theitu chuan a sawi zel a;”In hmuh ang hian a tawng thei tawh si lova, a thlarau leh a ngaihtuahna chawpin Sihhuaiin a kawl tawh a, a nunna pawh a duh hun hunah a laksak thei a ni. Zanin la la hian ardum kengin han dawr ta ila, a la tihlungawi theih mahna; amaherawh chu, muangchang chi a ni lo, thil awmdan ka sawi lang vek tawh si a, naktuk zan pawh a tlai lutuk tawh ang”a lo ti a.

Tichuan, a zan a zan chuan kal tur chuan an in siam ta rum rum mai a.

Chulai sih leh lo hlui awmna hria, patling pathum chuan ar-dum an keng a, an pa ber pawh chu an hruai tel bawk a. Mahse, an chhuah hnu chuan amah hruaitute ho chuan ramhuai be theia chu fiah an tum ta a, lo hluia thlam awmna pengah chuan peng lovin an kaltlang pui ta daih mai a. Pengțhuam awmna atang meter 50 vel lai an kal tawh ang tih ah, chu ramhuai be thei pa chuan, “Helai chu a ni em em tawh lo, let thla leh ang” a ti a; thlam peng a ni tih pawh hriat mang tawh loh khawpa hmun pik an va thlen chuan, chulai ram vawi khat mah rap ngai lo ramhuai be theipa chuan, mak tak maiin, “Helai zawn hi a ni thlam awmna chu” a ti a, a kawk dik ta chat mai a ni.

Thlam hlui an va thlen chuan “Helai hi an thlam chu a ni a, khulai lawkah khuan sih chu a awm” a ti ta zel a. Thui vak lo an zu kal chuan Sih chu an zu hmu ta ngei mai. Chupa chuan thut pawh thu khawmuang lovin a chhampual vel a. Tichuan, an ar-dum ken chu a talh a, sih-ah chuan ar thisenchu a far kual a, sih huai chu a be ta a. A chang chuan, ti ti pangngai ni awm tak sawia inbia ni awm tak hian a tawng a, a chang leh inhnial ni awm takin a țawng bawrh bawrh a.

A chang chuan, a nui leh ang hawk hawk thin a, ramhuai be thei pa țawng chiah chu an hre thei a, lehlama a lo chhangtu sih huai țawng erawh an hre ve thei lo thung.Nakinah chuan, chupa chuan, “Khaile, i duh zawng kan pe tawh che a, lawm takin i la a, kan duh leh kan rawn kal chhan i thil ken kha thlah tawh rawh le” a ti ta a; a sawi zo chiah tih chuan “Khatin ti suh, khatin ti suh, engatinge khatia kan thil pek i lak vek hnuah khatia i tih leh si? I sual hle mai” a ti ta hlut mai a. Tichuan, hmanhmawh takin an inak sawk sawk a, in lam panin an hawng ta hlawk hlawk mai a.

An hawn kawngah chuan thil awmzia chu an zawt ta a, “Kha sihhuai khan rawlthar thlarau kha a keng a, a thlah phal si lova, thlah tura kan tur khan a hum na sauh va, a thi hman țhelh niin ka hria. Chuvang chuan a nih kha kan vau ve deuh ni. Khatihlai khan ina awm rawlthar kha a thi hman țhelhin ka ring” a ti ta a.

In an zu thlen chuan a sawi ang ngeiin Sihhuai man naupang chu thawkkhat lai kha chuan a thi hman emaw tih hial turin a awm niin an sawi a, in an rawn thlen hma hretin a rawn che leh thei chauh niin an sawi bawk a ni.

Chu ramhuai be thei pa chuan ti hian a sawi ta a, “A thil duh ber kan pe a, a la a. Khati chunga a la chhuah duh lo lui reng a nih chuan ama tan khan thil hlauhawm a awm ve a. Thawina thisen a dawn tawh hnua luhlul taka a khawsa zuizel a nih ngat chuan, a aia lal zawk ten rorelna hmaah thiamloh an chantir ang a, sawisak te pawh a la tawk ve ngei ngei ang. Ui hle mahse chhuah loh theih loh hun a la nei dawn tho tho a, lo tihlum ta nise a chung a pik hle dawn a ni. Chu hun a thlen hma chuan a la kawl reng ta ve ang, in naua thla kha a ui em a tin nih kha.

Keiin ka zawl ve hi chu ramhuai țha chi, Tlang-huai lal a ni a. Ramhuaiah pawh Tlang-huai hi an tam ber a, thil pawh an tithei ber. Ramhuai dangte pawhin an hlauin an zah em em a, an thu an awih lo ngam ngai lo. Sih huai rau rauvah pawh Hnahthial sih huai te hi an michhe ber a, an hmel pawh a chhia-in a tet pawh an te ber a, thil ho mai maiah pawh mihring tihnat hi an hreh lova, an huatthu lah a chhe narawh!! ramtuileilova mi sawisakte hi hrehna an nei lo maini lovin an nuam tih zawng a ni a. An vir em em a, miin an hmuh laia thil an ei a an pek ve loh phei chuan an thinrim em em nghal zel a ni,” a ti.

Chu pa chuan, naupang chu țha chhuak leh turah a ngai a, mahse a thil tawrh chu a namen lo em mai a, mi pangngai tak chu a pha tawh lo mai thei a ni a ti. Naupangte chhungkua chu an khaw lamah chuan an haw thla leh ta a,an haw thlak hnu chuan an chanchin kan hre zui ta lo a ni, a ti.

He chanchin a tawi fel et mai a, a tawi ngaihtuahin a ngaihnawm dangdai ka ti reuh em a, a ziaktu hi ka hriatsualloh chuan R. Kapzinga niin ka hria. A thiltawn chanchin a ziahna “Khawhring leh Sai Ramah” tih bu atanga lak a ni.

Author : Andy K Zarzoliana

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

MNF THALAITEN DAMDAWIIN HRANG HRANGAH THUTTHLENGSEI AN PE

    MNF thalaite’n thutthlengsei an pe.
    MNF thalai te an tang.

Mizo National Front Thalai te chuan Feb. 1 khan Aizawla Damdawi in pangaah Damlo awmpuitu leh inentir te thutna tur thuthlengsei thahnem tak an pe.

MNF Thalai te hian nimin chawhma dar 11 khan Hnam Run atangin damdawiina thuthlengsei pe turin an chhuak a, inkhawm tawi an neihah MNF Thalai te chuan “political party chu mipui te rawngbawltu an nih angin party inbeihna ringawt nilo mipui te tana thawk tur a nih angin damdawiin ah te hian thuthleng a thlawnin an pe” tih an sawi a ni.

Thuthleng te hi heng damdawiin; Aizawl Civil Hospital, Presbyterian Hospital Durtlang, State Referral Hospital Falkawn, Seventh Day Hospital leh Zemabawka Cancer Hospital-ah te an pe a ni.

Author : Vanneihthanga Vanchhawng
2 Feb. 2017

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

MIZORAM DIST. PA 5 AH THUBUAI ZIAH LUH A PUNG

    Mizoram Police Northern range report 2016
    Kum 2016 chhunga thubuai ziahluh zat.
    Northern range leh Southern range huam chin.
Mizoram Police Northern Range huam chhung – Aizawl, Champhai, Serchhip, Mamit leh Kolasib district-ahte kum 2015 aiin nikum 2016 khan thubuai ziah luh a tam zawk.

Mizoram hmar lam enkawltu Police Northern Range thueitute’n Nimin khan kum liamtaa an huam chhunga thubuai awmdan DIG (Northern Range) PU LT Hrangchal hoin a office-ah an thlirlet a. Hetah hian kum 2015 aiin 2016 chhung khan zaa 5.42-in thubuai ziah luh a tam zawktih tarlan a ni a. Kum 2015 chhung khan IPC leh non-IPC ahthubuai 2,180 ziah luh a ni a, kum 2016-ah erawh thubuai 2,305 ziah luh a ni.

Meeting-a tarlan dan chuan kum 2016 chhung khan Northern Range huam chhungah tualthah thubuai 22 ziah luh a ni a, pawngsual thubuai 15 leh naupang pawngsual leh khuaikhem thubuai 148 ziah luh a ni a. Inrukbona thubuai 5 ziah luh a ni.

DIG (Northern Range) Pu LT Hrangchal chuan kangmei venkawnga \an la turin SP leh SDPO te chu a chah a, ruihhlo dona kawngah pawh YMA nen pheikhai rual taka thawk tur an nih thu a sawi a. Drugs man chungchangah dan-in a phut ang te tha taka zawm tura fuihin VDP-te tuai thar leha hmang tangkai turin a chah a. Kum 2016 chhung khan dan leh thupek kenkawhna a tha thawkhat niin DIG (Northern Range) chuan a sawi a, hei mipuite nena an thawho that vang a ni, a ti.

Mizoram police northern range hian Aizawl, Champhai, Serchhip, Mamit leh Kolasib district te a huam a, Southern Range-in Lunglei, Lawngtlai leh Saiha District te a huam thung.

Author : Slchhunga Gooner
3 Feb, 2017

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

TRUMP-AN KRISTIANTE THLAVANG A HAUH NASA HLE: SAKHAW ZALENNA HUM A TUM RUM RUT !

    Trump an kristian thlavang a hauh.
    American sakhaw pawl te chhiah chawitir theihna a tibo dawn.
    Trump an chhia a chham laia a bible hman.

Niminah National Prayer Breakfast neihnaah US President Donald Trump chuan sakhaw mite zalenna humhim tlat a tum tih kalkhawmte hrilhin, “Sakhaw hruaituten politic thil (political speech) an sawi vanga, chhiah an pek lohna dan tihtawp sakna awm thin”Johnson Amendment” chu a vaia tihbova paih vek (totally destroy) ka tum a ni” a ti. Mahse, he dan paih turin Congress thlawpna a mamawh dawn a ni.

He “Johnson Amendment” hi kum 1954 khan Texas Senator Lyndon B.Johnson put luh niin, sakhaw mi-Kohhran hruaitu leh pawlten mipui vantlang hmaah an President duhzawng an sawi chhuah a, nemnghehna (endore) an neih chuan, sakhaw thil vanga chhiah pek an awlna (tax exempt) paih sak theihna dan niin, Kohhran hote chu he dan hmanga phuar beh an ni.

Hetianga President Trump-a thusawi hi Pastor leh kohhran hruaitute tan chuan thu lawmawm tak a ni ngei ang. A political base leh sakhaw thil vanga a hnehna kal zel a tih theih awm e. He Johnson Amendment hi a paih chuan chhiah awl (tax exempt organizations) kohhran leh pawl hrang hrangin an mi duhzawng US President atan an nemnghet ve thei tawh dawn a ni.

President Trump chuan, “Johnson Amendment chu ka paih anga, sakhaw miten hlauh nei lovin, zalen takin an duh chu an sawi thei tawh ang. Sakhaw mite zalenna chu thil pawimawh tak (sacred right) a ni a, hei hi nasa taka nekchep (serious threat) in a awm a ni” a ti.

National Prayer Breakfast a lo telte hnenah chuan, Mexico leh Australia hotute nen telephone a inbiakna chungchanga harsatna mi sawite chu awih duh suh u, tiin” Mexico leh Australia mite hnen atangin harsatna a awm lo vang. Lo lungngai suh u. Khawvel ram hrang hrang atangin engemaw kan tawk a, tunah reilote atan khirh tak (little tough) a awm hun lai a ni. Chutiang hun chu a thleng fo tawh lovang” a ti.

“Celebrity Apprentice” tih a lo buatsaih thin, California Governor hlui, The Predator-Arnold Schwarzenegger (Dr.Lip tawngkamin, Seksuallova!) an a lo chhunzawm, a hma phalova tlahniam ta chu fiamthu deuhva sawi chhuakin,”Arnold chu tawngtaipui a nia ka duh ni!” a ti bawk.

Ram 7 atanga (Muslim ram vek) “visa tihtawp lailawk” chungchang sawiin, “Firfiaka chetna hi Sakhaw zalenna atana hlauhawm ber a ni a. Tihtawp tur a ni, a tawp bawk ang. Tin, America ram zalenna leh himna leh American mipuite thilpek phalna chu heng Kristian tihlumtu leh sakhaw thila midangte that thinte chuan ‘advantage’ ah an hmang thin a ni. Ka sorkar chuan a thuneihna, thiltihtheihna leh zalenna chu sakhaw zalenna humhim turin theihtawp a chhuah ang. Thlamuang leh him takin kan awm tur a ni,” a ti bawk. Trumpuia thusawi hi American hote tan chuan a thlamuan thlak hle awm e.

President Trump chuan a naupan laiin a Nu in Bible a chhiarsak thin thute sawiin, US President 45na atana chhechhama lakluhni Jan 20-a a Bible hman kha an chhungkaw hman thin Bible a ni tih sawiin, “America chu ringtute hnam (nation of believers) a ni a. Kan nun phunga hlawhtlinna te leh tun dinhmuna kan awm theihna te hi khawvel thila hlawhtlinna (material success) a siam a ni lo.

Kan thlarau nuna hlawhtlinna (spiritual success) a ni. Khawvel thila mi hlawhtlingte an awm a, mi hausa tam tak an awm, chung mite chu ‘mi fir leh mihlimlo’ an ni”, a ti.

President Trump-a thusawi hi Mizoram a hlimsang te pawhin “Amen leh Hallelui” an pe ring hlein a rinawm!

Author : Ct Lalrinawma
Feb. 3, 2017

Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

ISUA NU MARI “VIRGIN” LOH RINGTU SISTER (NUN) LUCIA CARAM THAHAH AN VAU

    Sister pakhatin Isua nu Mari a virgin a ringlo.
    Thah tumin an vau

Tun Sunday a tih chhuah Spanish TV ah “Chester Love Show” tih ah “Sex and Faith” tih thupui sawihonaah Nun pakhat, Sister Lucia Caram chuan a mimal ngaihdan sawiin, “Mari chuan Josefa kha a hmangaih a, chu chu nupa kal phung pangngai a ni a, sex an lo hmang ta a nih pawhin thil thleng naran, pangngai mai a ni” a tih vangin, TV atanga lo thlirtute leh Twitter atangtein Lucia Maria hian thah hiala vautu a nei ta a ni.

Sister Caram hi Dominican, Argentina rama piang, Catalan Convent a seilian a ni, “Mipat hmeichhiatna (sex) chu Pathian pek a ni a, mimal tinin mahni inpuanchhuah nana an tihlan a ni” a ti. He a thusawi hian kohhran hote rilru hliamin, an lawmlo hle. Twitter ah zuitu 180,000 an awm.

Hetianga thu a sawi vanga rilru na zawngte chungah ngaihdam dilin, thupha a chawi.

Author : Ct Lalrinawma
3rd Feb. 2017

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

AMC COMMISSONER SAWN CHHUAH A NIH HMA CHU A OFFICE KAI TUR DAN TUM

Thuampui veng YMA thing an kihsak
Thuampui vengin AMC Commissioner an dawr

AMC commissioner in ngaihdam a dil.
AMC comsr in thuchhuah dang a nei leh.

Thuampui Branch YMA chuan Aizawl Municipal Corporation Office bula an thingphun an humhalh lai Aizawl Municipal Corporation Commissioner hnuaia thawkin an kih duh lohna lantirin nimin khan AMC office kawtah Thuampui khawtlang mi engemawzat an pung khawm.

Thuampui Branch YMA hruaitute chuan an buaina tawh dan chungchang thuthar lakhawm tute hmaah sawiin, Thuampui YMA President Pu K Lalrimawia chuan nimin lamah he thil thleng avang hian Thuampui khawtlang te chu AMC office kawtah lungawilohna lantirin an punkhawm tawh thu sawiin, hemi hnu hian AMC hruaitute leh Thuampui khawtlang hruaitu aiawh hrang hrangte nen an inbiak hnu ah, AMC Commissoner in Thuampui YMA te thingphun kih a nih avanga Thuampui mipuite rilru a ti na chu pawi a tih thu ziakin ngaihdam dilna a siam a, he lehkha hi Thuampui mipui te hma ah chhiarchhuah niin Mipui lungawilote pawh an tin fel niin YMA President chuan a sawi a
Hetianga thuchhuah a nih hnu ah AMC commissioner hian insawifiahna thuchhuah dang nei lehin Social Media hrang hrang ah thehdarh niin YMA President chuan a sawi a, he a thuchhuah ah hian Thuampui khawtlang demna hawi leh Thuampui YMA te dawhkan kilho a sawmna ni awm tak an mahni hrilhhriatna awm chuang siloa thuchhuah a siam chu Thuampui khawtlang thamloh na nia an hriat thu YMA President chuan a sawi a ni.

Thuampui YMA leh Khawtlang aiawh pawl hrang hrang tenthuchhuah intawm an siam a tarlan danin AMC Commissioner in Thuampui YMA te hnena ngaihdam an dilna ziaka a pek hnu a, ama insawihfiah lehna thuchhuah dang siama a thiam chan tumna nia lang a vawrhdarh zui zel avang hian Aizawl khawpui chhung enkawltu dinhmun sang AMC Commissioner hna chelh zui tlakah ngailoin Thuampui venga hna a rawn thawh chhunzawm zel an remtih loh thu an tarlang a, Sorkar thuneitute chu sawn chhuahsak ngei tura ngenin an ngenna tihhlawh tlin anih hma chu AMC Commissioner Dr H. Lalthlangliana office kai tur hi dan chhunzawm zel an tum thu an sawi bawk.

Author : Slchhunga Gooner
3Feb. 2017


Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment