Pawisa hlui dah dan tidanglam

Reserve Bank of India chuan thupek thar siamin pawisa note hlui tihthih takte chu December ni 30 ral hmain Account pakhatah tum khat chauh a dahluh theih ang, a ti.

Cheng 500 leh Sang 1 note tihthih takte Bank account-a dahlut tur hian a dahlut turte’n eng vanga dah lut tlai nge an nih tih Bank thuneitute hnenah an sawifiah a ngai tawh bawk ang a, Cheng Sang 5 chunglam chu Bank-in KYC an tihfel vek hnuah chauh dahluh phalsak an ni ang.

RBI hian pawisa ‘note’ thi tawhte hi pawisa chherelh ngaihhnathiamna Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana scheme, PMGKY hnuaiah chuan duh zat zat dahluh theih a nih thu a sawi bawk a. PMGKY scheme hnuaiah hian black money neitute chuan Bank-a pawisa an dahluh dawnin an pawisa dahluh zat atanga zaa 50 chu chhiah an chawi a ngai ang a, zaa 25 dang pawh kum 4 chhung chu a pung awm loa an dah a ngai bawk dawn a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Sialhawk khuain miharsa lo vah sak

Vanduaina avang lo vat thei lo Pu Rualkhuma lo chu zirtawp ni khan Sialhawk Branch YMA te’n an vah sak a, tanpuina sum fai leh buh tin engemaw zat an pe bawk a ni.

Vanduaina tawk Pu Rualkhuma hi bike-in a sut avangin hna thawk thei lovin a awm a. Fa pahnih, kum 10 hnuai lamve ve a nei a, Sialhawk Branch YMA te hian vanduaina tawk chhungkuate’n rilru hahdam zawka Krismas an hmantheih nan lo vah sakin a theih ang angin an chhawmdawl a ni.

Lo vahnaah hian member 36 thawk chhuakin lo hi an vat zo nghal a. Nakum 2017 lo bawh atan Sialhawk VC te chuan Bung-mual an theh bawk. Sialhawk khua hian kumin 2016 hian buh tin 19120 an thar a, buh tin 1 khat hmun zelah tin 70 vel thar ang an ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

MIZORAM CIVIL SERVICES (COMBINED) EXAM, 2016 A TLINGTEN PHAI LAM BACKGROUND AN NEI VEK

Phai lam background nei miah lo tan competition sangah chance a la awm em??

Mizoram Public Service Commission (MPSC) buatsaih Mizoram Civil Services (Combined Competitive) Exam-ah mi 11 an tling a, heng mite hi phai lam/Mizoram pawn lam background nei vek an ni.

Mizoram Civil Services (MCS) Officer atan mi 5 an tling a, heng zinga 3 chu mipa niin, hmeichhia pahnih an awm bawk. Tin, Mizoram Information Service (MIS) atan mi 4 antling bawk a, heng zingah hian mipa pakhat chauh a awm thung. Mizoram Police Service (MPS) atan mi 2 an tling a, mipa ve ve an ni.MCS (Combined) Prelim hi mi 2147 in an hmachhawn a, Main Exam hmachhawn turin mi 110-in Prelim an paltlang a. Main exam hmachhawn tluan thei erawh 103 chauh an ni. Heng zing atang hian Personal Interview turin mi 23 an tling leh a, Interview hi December 12, 2016 khan neih niin, mi 11 an tling chho ta a ni.

Kumin a MCS (combined competitive) Exam a tlingte hi phai lam background nei vek an ni a. Mizorama zir chhuak vek pahnih, Margaret J.Vanlalremmawii, MCS, Siaha leh Henry Malsawmtluanga,MPS, Kawrthah-te pawhin Mizoram a College leh University an zirchhuah hnuah Delhi-ah hun engemaw chen Coaching an kal leh tho a ni. Midang 8-te chu Mizoram pawna College kal an ni vek a, MIS a tling, Mizoram chhunga College leh Post Graduate zir Lallawmkima, Khawzawl pawh JNV, Hailakandi, Assama Higher Secondary School kal a ni tho bawk.

MCS (Combined) Exam a tlingte education background thlirin Mizoram chhunga zirchhuakte pawhin tunlai Competition sang takah hian tlin theihna chance an la nei ve tho ni a a lan rualin, intuaihriam tura phai lama kum2/1 awm erawh hawiher leh tawng lama hmasawn nan tihmakmawh niin a lang.

Tin, tun tuma tling zingah hian Science lama Graduate 6 anawm a, Arts line a kal 5 an awm thung. Professional Course zir zo tawh leh zir mek pahnih, Dental leh Veterinary lama Graduate pahnih an awm a, Engineering graduate pathum an awm bawk.

MIS atana tling Christina Lalmuanzuali d/o Prof. Lianzela hi kum 2014 khan MPS-ah lo tling tawhin topper a ni a, amaherawhchu a zawm duh loh avangin a decline a, tunah MIS-ah inziak tling lehin, MIS hi chu a zawm tur thu a sawi a ni.

Mizoram pel miah lo a zir leh inbuatsaihte hian competition sang tak tak chinah chance an nei ve thoin i hria em??

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Pawisa thiin krismas bazar a nghawng

Krismas Bazar runpui hun lo thleng chho tan mekah sorkar laipuiin Cheng 500 leh Sang 1 ‘note’ a tihthih nghawng a lang tan niin Dist. hrang hranga kan corr. te’n an sawi.

Siahaa kan corr. CZ Hluna chuan pawisa ‘note’ tihthih hian Siaha District-ah kumin krismas boruak a nghawng nasa hle a, krismas Bazar pawh kumdang aiin a lun lo a, sumdawngte pawh kumdang aiin an inhralh chhe zawk a, kumdang tun ang huna an dinhmun nen chuan a inthlau hle tih a sawi a.

Sum harsat leh buai avangin kum dang angin khawlai pawh chei mawi a ni lova, veng tinah a hming chuan chei a ni a, kumdang erawh a pha lo hle a, Bank-a pawisa lak tum intlar pawh an la tam hle zel tih a sawi bawk.

Lawngtlai Dist. chhunga thingtlang khaw 100 chuang zetinKrismas châk an lakkhawmna ber Lawngtlai khawpuiah pawh pawisa tihthih hian mipui Krismas Bazar-naah nghawng a nei chho mek a.

Lawngtlaia kan corr. sawi dan chuan, Lawngtlai Bazarah dawrkaite’n an thil zawrhte kum dang ang bawkin pho chhuak mah se, a dawrtu lam an tam lo hle a, thingtlang lam amite’n Lawngtlai pan khawm tan tawh mah se, pawisa tihthih vangin pawisa nawi lêngvâk a tlem a, hei hian lei leh hralh kawngah nghawng a nei mek.

Tunhnaia Aizawl atanga Bank-te’n pawisa an dawn chu Cheng Sang 2 ‘note’ deuh hlir anih avangin Bank atangin pawisa ‘note’ tê zawkte a lak chhuah hleih theih loh a, hei hian mipui zinga khawsak harsa zawkte chu a nghawng chho mek a ni.

Kolasib Dist.-ah pawh Cheng 500 leh Sang 1 ‘note’ thih avang hian mipuiin Krismas Bazarnaah harsatna an tawk mek a. Pawisa nawi a tlem avangin nepnawi zuar leh thawmhnaw zuarte’n inhralh a har thu an sawi a. Bank thuneitute chuan Cheng Sang 2 ‘note’bak pawisa ‘note’dang an neih meuh loh thu an sawi a, ATM-ah pawh Cheng Sang 2 ‘note’bak lak chhuah tur a awm lo a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Home Minister Pu R Lalzirliana’n halpuah tel lo Krismas leh Kumthar hmang turin mipui sawm

Home Minister Pu R Lalzirliana’n kum dang ang bawkin halpuah tel lo Krismas leh Kumthar hmang leh turin mipui a sawm.

Home Minister chuan, halpuah leh a kaihhnawih halmawitechu mihring hriselna atan thil tha a thlen lo a, sakhuana nen inzawmna a nei bawk hek lo tih sawiin, tul lova sum khawhralna, midang tana bengchheng leh ninawm siamna mai anih avangin tumahin zuar lo tur leh hal lo turin a ngen tih a sawi a, Silai lem a mu kapchhuak thei, mit inkahchhiatsak theihna ang chite pawh zuar lo turin DC tin ten thupek; dan thlawhchhan neiin an chhuah a, thupek zawm lote hrem theih an nih avangin him tlan zawkna atan mipuiten dan leh thpek kengkawhtute thu zawm thei se a ti a ni.

Ruihhlo do chungchangah Central YMA/Police/ Excise & Narcotics Department te nen thawhhona siam a ni a, khawtlang a lo thianghlim zawka, mipui ten hlim tlang taka he hunpui hi an hman theihna turin tunah hian YMA Branch tinte uluk takin duty a ni a ti a, ruihhloa buaite, zuruia buaina siam krismas vuakveta mante chu a rei lo berah thla khat chhung Jail ah tantir tur an nih dawn avangin mi tin fimkhur se a ti bawk.

Home Minister chuan, kum kalta lamah sawrkarin veng chhung chei lawmmante siamin hun a buatsaih a, kuminah erawh a siam ta lo tih sawiin, lawmman sawrkar lam atanga dawn tur a awm loh avanga veng chei mawi ta lo an awm loh nan tihfai leh cheimawi lamah tan lak thar leh ni se a ti.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Darzokai lei hawn a ni

Chief Minister Pu Lal Thanhawla’n Tuipui D kama Chhimtuipui Lui chunga Jeep tlan theihna lei dawh chu nimin khan a hawng a,Chief Minister chuan Chhimtuipui tawn tawn a awm mipuite harsatna sutkian nan leh inkalpawhna atan he lei pawimawh tak hawn a ni chu lawmawm a nia ti a, Hnahthial leh Sangau inkar kawng enkawl hna chu BRO mawh a nih thu sawiin PWD mawh a ni lova mahse he kawng enkawltu BRO lam an vuaicha deuh avangin lei dawh chungchangah hma an la hlei thei lo a, mahse helai inkalpawhna hi a pawimawh em avang te, mipui mamawhna a san viau avangte leh Sawrkarin a pawimawhzia hriain lei dawh a nih theih nan hma a la a ni, a ti.

Lamlian National Highway a chhiat chungchang sawiin National Highway thu ah hian PWD lamin thu an nei tlem hle a, a contract te hi Ministry lamin tender koin tualchhung contractor te chhan hleih theih loh a ni thin a, a chhangtu phai lam contractor Mizoram awmna pawh hrechiang lo ten hniam tea chhangin a chang chuan an thawk hlei thei lo thin a ni a ti a, kawng thawmthatna tur sum Ministry in PWD kutah a pek loh chuan hma lak a harsa thin hle a ni, a ti.

Hnahthial leh Sangau inkar kawng hi 1995 November Ni 10, khan Border Roads Organization (BRO) kutah hlan niin a enkawlna pawh an kut a ni a, BRO lamin lei dawh tura hma an lak mai loh avanga Chhimtuipui lui tawn tawna awmte leh mipuite manganna avangin PWD in a dawh turinhma a la chho a ni.

He Lei Inkhai hi Mizoram a suspension bridge sei ber meter 200 a thui a ni a. Lui mawng atanga lei san zawng hi meter 12.54 a ni.

Darzokai lei dawhna sum tam zawk chu Non Lapsable Common Pool of Resources (NLCPR) kaltlangin Ministry ofDoNER tum niin Mizoram Sawrkar pawhin DoNER sanction bakah mipui mamawh avangin leh he lei dawh hna zawh anih theih nan cheng nuai 50 a seng bawk a ni.

A dawh nan an sum hmanral zat technical report a tarlan chu cheng nuai 296.18 a ni.

A dawhtu te atanga a himna Safety Certificate hmuh anih hnua lei hi hawn a ni ta a ni.

He lei ah hian lirthei te chi leh sumo leh pick up metric ton 4phur tan chauh zawh phal a ni a. Motor lian an kal luih loh nan feet 7 leh inch 4 a sangah thir kham a ni bawk a. Vawikhata lirthei pakhat chauh tlan phal niin a chak zawng pawh darkar khata km 10 tih a ni.

AIR

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

LAL HERODA A MANGANG – Rev. Chuauthuama

  • Lal Heroda chuan chu chu a hriat veleh a mangang ta a, Jerusalem-a mi zawng zawng pawh an mangang ve a (Mt 2.3).

    Heroda hi ‘Herod the Great’ tih hlawh hial khawpa lal ropui a ni; he nihna a hlawh chhan ber chu in ropui a sak hnem vàng a ni ang. Kum 73 BC vêla piang, a pa lamah Edom thlah, a tîrah Galili ram awptûah țanin kum 37 BC-ah Judai ram lalah țangin 4 BC-ah a thi a ni. Josephus-an Heroda thih hmain âwkin thla a lêm a ti a; chu chu 4 BC March 13 zàn a ni.

    Heroda chu ‘ropui’ nihna hlawh hial khawp ni mah se mi nunrãwng tâwp khâwk a ni a. Tu mah rin zawh a nei lo, rinhlelhnain a thinlung a khat a ni ber. Amah do thei tùra a ngaih apiang a that zêl a. A nupui pakhat Miriami a that a, a nupuia nu Alexandra-i a that bawk. A fapate zînga pathum Antipater-a, Alexander-a leh Aristobul-ate pawh a that vek. Chuti taka nunrãwng chu a nih avàngin lalber Kaisara pawhin, “Heroda fapa nih ai chuan a vawk nih a thlan nahawm záwk,” a ti hial a. Kum 70 a nih chuan thih ngamin a ná a; Jerusalem-a mi lianho zawng zawng a mantîr a; amah chu lo thi pawh ni se tu mahin an țah dâwn lo tih a hriat avàngin mipui an țah theih nân a thih rual chiaha thah vek tùr a ti. Mi chutiang tân chuan Juda-te lal lo pian thãwm a han hriat chuan mangan loh rual a ni lo. A thinlung a sahãl ang a, mut mû pawh a tuah thei lo ang; a rang thei ang bera lal thar lo piang chu dah bo a duh ngei dâwn a.

    Heroda ber a mangan avàngin Jerusalem mipui pawh an lo mangang ve nghâl; anni mangan chhan erawh a dang, Heroda chêt dàn tùr an huphurh vànga mangang láwk an ni. Keini erawh zawng Heroda thinlung ang pû loin kan mangangna chhâwktu LAL thar lo piang hi hlim takin i lâwm ang u!

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    VANLALTHLANA HORTOKI A MI CHUAN A THIANPA A VIT HLUM

    Author:
  • 19/12/16 chawhnu dar 12:30 vel khan Pu Vanlalthlana (32) s/o Lalduhawmi Hortoki vengchhak a mi chuan a thiaa Vanlalpeka (45) s/0 Lalthanzauva(L) chu chawhmeh channa chemte hmangin a vit hlum.

    Hortoki khawtlang hruaitute hnen atanga kan thu dawn danin,Thlana leh Peka te hi thian inkawm nggeih tak an ni a vawiin pawh khan zing atangin an in zui ni a hriat a ni. Thlana hian engvanga vit nge anih hriat ani lo a, an zu in dun chu thu inbat fuh lo palhin a vit ta mai a nih rin a ni.

    Peka taksa ah hian vihna hnuhma hmun 2-ah hmuh a ni a, Thlana hian a Dar vei lampang a khingkhang ruh hnuaiah vitin a nak nem ah a vit nawn leh niia hriat a ni. He thil thleng hi hriat mai a ni lova, Thil thlenna in bula Ktp hnatlang zing ami Hruaizela chu kuhva ei tuma in a a zu lut chuan Vanlalpeka chhuat a lo let reng chu hmuin a thian punin an bawihsawm nghal a, peka hi a thisen a lo chhuah hem hman em avangin chhan hman a ni ta lo a ni.

    He thil thleng hi hriain khawtlang mipui an pungkhawm nghal a, mipui pungkhawm hian Thlana chu kut thlak an tum a, Khawtlang hruaituten an lo dana vangin an innawr buai a, peka nuin an ngaihdam thu a puan hnuin an tindarh ta a ni.

    Kawnpui police ten ahmun hi an pan nghal a, Thlana hi manin thim hlim khan Kawnpui an panpui a ni.

    Peka ruang hi lumenpui a ni a nga, a tukah Kolasib damdawiin ah endik a ni ang.

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    KHUALBÛKA LENG LO—ISUA by Revd Chuauthuama

  • Isua pianna
  • khualbuka a an len loh chhan
  • Heti hi a ni a, chuta an awm laiin a hrin a lo hun ta a. A fa tîrah mipa a hring a, puanin a tuam a, khual bûka an len ve ták loh avàngin ran chaw pêkna thlëngah a muttîr a (Lk 2. 6–7).

    Nimin lamah kan sawi tawh, Marin nausên Isua a muttîrna ran chaw pêkna thlëng hi lák sawn theih, thing emawa siam niin mi tam takin an ring. Thawnthûah phei chuan kha ran chaw pêkna thleng kha tûnah chuan Rome khuaa Santa Maria Maggiore biak inah an kawl an ti.

    Josefa-te nupa khual bûka an len loh chhan hi mipui tam vàngah puha ni deuh ber a. Rokûnga hlaah, “Khual bûk vêngtu suihlungmãwlin, puan ang a hnâwl ta e,” tih a ni a; mahse a mãwl vàng a ni lo ang!

    Juda-ten thianghlim leh bawlhhlawh an ngaih dàn ațanga en erawh chuan khual bûka mipui tam vànga leng lo nih aiin Mari nau hrin hun tawh chu mipui zînga thlenpui chi a nih loh vàng a nih hmèl hle. Mipa a hrin chuan ni 7 a bawlhhlawh ang a, hmeichhia a hrin phei chuan ni 14 a bawlhhlawh ang; a khawih apiang a bawlhhlawh ang a, a thil khawih khawih chhãwngtu apiang an bawlhhlawh zêl ang a; an tân inthen a ngai zêl dâwn a ni (Lev 12.1–6).

    Chutianga bawlhhlawhna thlen thei chu mi zîngah riah ve chi a ni lo a; khual bûka riahna, in chuan chungah an tân riah a rem lo. In chuanhnuaiah, mikhualhoin ran an thlunnabulah an riak ve ta mai a ni ang; Marin nau a hring ta si a, an bula ran chaw pêkna kuang chu thian faiin nausên Isua chu a muttîr a ni ang. Thianghlim famkima chu hmun bawlhhlawhah a lo piang a; kan thianghlim theih nâna sual thâwina tùr Beràmno hmêlhem lo chu ran chaw pêkna kuangah an muttîr; a zârah mi bawlhhlawh kan lo thianghlim ta si! A makin a ropui kher mang e!

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    Supreme Court-in Schedule Tribe leh Schedule Caste-te humhimna tur Dan kengkawh turin sorkar a hriattir

    Supreme Court-in Scheduled Caste leh Scheduled Tribe-te humhimna tur dan kengkawh tha turin sorkar laipui leh state sorkarte a hriattir.

    Chief Justice TS Thakur-a kaihhruai Bench chuan khua leh tui zawng zawngte chanvo angkhat neih tir chu ram Danpui tum ber ni mahse Scheduled Castes & Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act and Rules kenkawh kawngah thuneitute an hlawhchham a ni, a ti a, he Dan siam a nih chhan hi tha hle mahse, thuneitute lamin an ngaihsak loh avangin a hlawhchham a ni, a ti.

    Supreme Court chuan SC leh ST-te humhim kawngah National Commission-te pawh an mawhphurhna theuh, tha taka hlenchhuak turin a hriattir a, National Legal Services Authority chu SC leh ST mi-ten Dan kaihhnawih lam thil, a thlawna an dawn theih nan ruahmanna siam turin a hriattir bawk.

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment