DARLAK KHAW MI RUL CHUK AVANGA THI RAMDINA RUANG, RUL CHUK ENKAWL DAM THIAM NIA SAWIIN LAENKAWL ZUI ZEL

September ni 20, 2017 (Ningani)-a rul chuk avanga thi, Ramdina Darlak khua chu tun thlengin Rulchuk enkawl thiam nia sawiin a la enkawl mek.

Ramdina hi September ni 20, 2017 chhun dar 11 vel khan Mamit damdawiinah rulchuk avangin a thi a, a ruang hi Darlakah lak a ni a, mahse phum mai lovin Aizawl Tanhril lama awm Rulchuk enkawl thiam nia insawi Ramtinthata chu an chah ta a, ani hian a enkawl ta a ni. Thudawn danintun thleng hian Ramdina ruang hi a taksa a la khawng lova, a kawng achin hnuai lam erawh a khawng. Thenkhatin a mar an hmu niin an sawi a, a thenin an hmu lo niin an sawi bawk a. Amah enkawltu erawh hi chuan mar lam thiam a nih loh thu leh a tirteah lo chuan a mar a hmu ve lo niin a sawi.

Tunah hian Darlak-a YMA section hrang hrang ten a inchhawkin an tlaivarpui a, zanin hian khaw thenawm ten an tlaivartpui ve leh bawk ang.

A enkawltu hian vawiin thleng hi a hun tiam a ni a, vawiin tlai chuan a dinhmun tur a chiang dawn niin Darlak atangin thu dawn a ni.

(Mitthi chhungte ka lainat em em a, Rul chuk avanga thi tawh enkawl dam leh tum hi inbumna mai mai niin kei chuan ka ngai. Tul loah hun rei tak khawtlang an buai phah a, a enkawltu hian pawisa a demand a nih phei chuan tul lo tawp-a sum khawh ralna mai a ni bawk ang.
A marphu an hmu nia sawi hi ka awih ve lo. A khawng lo chungchangah pawh hian, a chuktu rul a zirin rul chuk hlum hi an khawng lo fo. Rul tur khan blood cell a tih keh darh thin vangin thisen a khang thei lo thin. Mizote hian thil kan awih hma lutuk thin hi kan inenfiah deuh chu a tha khawp mai.
Rul chuk damdawi hria lah hi kan han tam laileng khawp a. An sawi anga rul chuk damdawi hi awlsam taka siam mai theih ni ta se, khawvel mithiam te hian research hautak tak beiin cheng maktaduai tam tak sengin antivenom an siam kher a ngai lo tawp ang tih te hi ngaihtuah thleng thin ila a tha khawp mai..vnt)

COMMENT THENKHAT HI EN ILA
Puia Bawlte @ https://www.facebook.com/muanpuia.bawlte.1
Rul chuk chungchanga research beia zirchiangtute aia tualchher mi leh tualchher damdawi kan ring thin hi pawi ka tih em vangin kan vengah chuan a theih theih hmin tumin tan ka la char char.

Nilaini pawh khan Rultuha in kan thianpa pa a chuk a, a fapa bulah ka theihtawpin damdawi in kal thatna ka sawi a, ka sawi vang a ni em tih chu ka hre lo a, an kal ta ngei bawk a; tunah chuan a ţha tawh viau.!

Kan pian ve hmain Ka Ni hi Rultuha in a chuk vangin a lo thi tawh a, tun hnua uluk taka ka zawh chhuah leh atangin heti anga enkawl thiam inti pakhatin damdawi dik loa jection in tuisente a lo intir vanga thi ni ngeiin ka hria.

Hei, tunah pawh Ka Pi kan sawipui leh a, enkawlna dik loh vang a ni tih chu a pawm ve tawh viau. A hmaa a sawi tel ngai loh tuisen kan in zawh tir chiah atangin a áng chawp chawpa a thi mai tihte a sawi.
Tuisen hi an lo hmang ve thin reng nge maw ni dawn ni.

James Thlamuanpuia Pa Ronny @ https://www.facebook.com/ronnson.singson
Hetianga rul chuk damchhuak leh hi chu an awm zeuh zeuh reng a ni. Arunachal a kan awmna ami vai pakhat pawh rulin a chuk a. A thi a, a chhung ten a ruang chu mau pum(lawng) ah phuar bet in brahmaputra lui ah an thlak a. Tui an len tir a. Mahse, lui mawng lamah sangha man hovin lo hmu in an han en chiang chu a lo thi hauh lova, an phuarna te phelhin an chhanchhuak a. An bulah thla hnih a awm zet hnu in an mahni in ah thla hnih hnu in a lo hawng mai chu(h)….A chhung te zawng zawng in hlauvin ‘Thla hrang, thla hrang’ an ti a. Mahse, thil awmzia zawng zawng a chhung te a hrilh ta a. Mak an ti hle mai a. Chupa chu tun thleng paw’n a la dam reng.

Rul chuka thi te hi phum vat loh hi a him khawp mai.


Marawni Pachuau @ https://www.facebook.com/marawni.pachuau
Awi pu ramtinthata kha la dam ni mo, 2008 kum khan ka nau fanu hi( chawngkawr) rul in a chawn ah a chuk a. Civil Hospital ah kan awm a .Doctor ten a ke ah kan tan khalh a ngai ang an tia. Pu ramthata chanchin an sawi kan hriat in chhuah kan dil a doctor te chuan an phal lo a. A rukin kan chhuak lui kan dampui a sin kan lawm tak zet a ni. kan chhungkua tan chuan mi pawimawh tak a ni.

kan lawm em avangin lawmman pek kan tum pawh in a la duh lo reng2.


Carrey Lloyd @ https://www.facebook.com/marema.tlau.3?
Soichak ka van ngah… Pu Vana is bae.. Mi A tak2 kan va tam tak m!!

King copra hi neurotoxin venin a nia.. Vawikhat chuk ah Saipachal a thi top thei.. Dry bite nih loh chuan engtiklai pon Lethal dose LD a pai reng.. 1bite ah hian patling 20 thihna pai tura khuanu duan a ni.. Vawikhat chukah mipuitling 50 hial thihtheihna kha mi 1 hnenah a venom chu a thun ta a ni.. (Thi tur chiangsa, law of nature) a ni e.

Puithuna atthlak takin mixo minla hual reng hi tribal kan nihna ti chiangtu a ni..Fake doctor inla enkol thiam poh hi case awrhtir chi zawk a ni.


Lr Hauhnar @ https://www.facebook.com/rin.tluanga.56?
Nilo khuavang rul..chuan hepa hian ka pu rotluanga a pawh a enkawl dam tlat- rulngan chuk a nia.


John Hlychho @ https://www.facebook.com/johnhlychho?refid=18

Ekhaih aw…Kum 1994 khan Pune-a Pathian thu ka zir laiin, an Mo thar ni 2/3 vel chauh an inneihna a ni ang tihah huana an leng vel kha Rulin a chuk palh ta hlauh mai a, a thi ta a. Mahse, mak tak maiin, a taksa ala lum a, a heh te a sen țha a, a marphu chiah an hmu lo.

Hindu Puithiam khan, “Ni 7 hnuah a Chuktu rul hi a lo let leh ang a, mitthi pawh hi a lo tho leh ang” a ti a. Ni 7 an nghak a, kha Hmeichhia kha a taksa ala lum a, a heh te a la sen țha khawp a. Mahse, a tho leh ta chuang lova, an hal ral nge nge a ni.

Medical Doctor te chuan, “Rul tur (poison)-in a effect avanga, taksa lum leh thisen lum la nei a ni. Nunna rawn kir leh tur chi chu a ni lo” an ti.


Valpuia Fanai Art Home @ https://www.facebook.com/Valpuia.fanai.arthome?refid=18

An va lainatawm ve aw.. Thubelh khi.. Hmangaih te koh kir leh theih nan chuan ‘beiseina’ vang ringawt paw’n engkim kan seng huam vek lo vem ni ?!
Chutih rualin Rul humhalh tulna hi ka la hrethiam pha ve lo ve.. Kei zawng ka hmuh apiang pialralah thawn liam zel phawt teh ang..
Office Dawhkan atanga humhalh chu a nuam an ti !!??


Ramchhana Pachuau @ https://www.facebook.com/ramchpc?refid=18
Kei pawh i sawi ang chiah khian țul lova khawtlang leh chhungkua tih buaina lian tak niin ka hria.
A tidam thei a nih chuan Doctorate degree pek hial chi a ni ang a. A tih dan pawh mithiam te hrilh hriat tura chhawp chhuah a țha khawp ang.


Tluanga Sailo
chhungten beiseina nen an en lo thei si lo vang a, khawngaihthlak khawp mai.

Zauva Pachuau
A dam leh theih nana theihtawp a chhuah hi a lawmawm hle ani, Doctor te pawhin Damlo an hnen pan te an tidam vek thei lo ang hian, a lo damchhuak zolo a nih pawhin zahna tur a awmlo.

Laskar Sailo
Pu Van i fanu chungah thleng ta se vui liam nghal tawp ai chuan Bei nge sei run dung tiin heti hian I ti ve mai lo maw. Pawisa chu demand ta se I tia a demand leh demand loh I hre chiang bawk si lo. Mizote hi ta se ta se ti a thu zeldin ching hnam kan ni.


JR Simon L Lungkhama @ https://www.facebook.com/simeonlkaneithang.hmar?refid=18
Thubelh khi a dik viau rualin,i chanah han dah ta la, beiseina hnuhnung ber chu,i neih zawng zawng chan dawn pawh ni la i tih tho ka ring.
Tuartute tawrhna han hriatthiampui kha kan tih tur a ni.
Ka pa thihna a chengkhat mah ka seng lo kha tun thlenga ka nun ram tichautu a la ni asin. Kan hmangaihte han then tak hi chu a har ka tih zawng tak a ni.


Val Pui Siakeng
Upa te sawi ka hriat leh pakhat chu rultur chuan thisen khang tur aveng ngei a, thisen a khang mai ngai lo an tia.
Thisen a khang loh chuan a uih thei lo te hi a ni ve thei mai lo maw a, te ka ti ta vel mai².
Research neih chi niin ka hria. Mahse dam chhuak se chu duhthusam a nia. A lainatawm e mai.


Rinkhumaparte Parte @ https://www.facebook.com/Rinkhuma.Khumtea.Parte
Hetiang hi kan veng ah kan tawng tawh. Khawtlang in zan nga kan tlaivar pui a.Engmah a ni lo. A taksa a rawn duk a. Rim a rawn nei a. Niruk na ah kan phum.

Vanlalruatliana Renthlei
E heu, khawi khua nge han sawi law law teh. Ni thumna velah enge a an

Rinkhumaparte Parte
Manipur Kawnpui ah. A taksa rawng a rawn inthlak fo, a chang in ti sen in,a changin a rawn dang a.
A chang in a thisen zam te a rawn lang leh thin. A marphu hi daktawr ten a thi an tih hnu ah, vawikhat mah a phu leh tawh lo.
Beiseiawm tur ting chuan a hmel awm dan a in thlak ve fo hi a ni.


Heng comment te hi mipui ngaihdan inan lohzia tihlan nana ka dah an ni e.

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

ANTI VENOM or ANTIVENIN CHAUH HI RUL TUR THAHNA DAWMDAWI AWMCHHUN A NI RIH – By Vl Hrima

Mithiam leh helam zirmi hovin he thu hi an sawi fo a, a awih pawl leh awih lo pawl pawh kan awm. Hemi chungchang hi mihring nunna leh thihna hril thei thil a nih avangin, a zirmi lemlo tana hriatthiam theih turin sawi fiah i han tum teh ang.

RUL TUR (Venom) HI ENG NGE?
Rul tur (venom) hi an chil chikhat (modified saliva) a ni. Rul tur hi thil (component) chi hrang hrang inchawhpawlh a ni. Protein leh Polypeptides ho hi a component langsar ber an ni a, heng lo pawh hi component dang a la nei bawk a, a component awm hi a zirmite pawhin tun thlengin an la hmuh chhuah belh mek a ni. Rul chi hrang hrang hi an tur a inang lo mai ni lovin, rul chi khat pawh an tur hnathawh dan a inang lo thei. Heti taka thil inchawhpawlh nasa (complex) a nih avang hian a hnathawh dan pawh hi engngemaw chen chu hriat ni mahse, hriat loh tam tak a la awm. Chiang taka hriat theih erawh chu rul tur hi tur chak tak a ni a, far khat lek pawh mihring tam tak thihna thlen thei te an ni hlawm.

Chi (Common Salt/ Sodium Chloride / NaCl) siamtu hi Sodium (Na) leh Chlorine (Cl) inchawhpawlh a ni. Heng thil pahnih hi a mala lak hran chuan mihring taksa khawih chhe thei tur hlauhawm tak an ni. Amaherawhchu, heng tur chi hnih a inchawhpawlh hian mihring tan a hlauhawm hranpa lo mai ni lovin, mihringte thil ei nasat ber pawl a ni thung. Hemi letling chiah hian rul tur component-te hi a mala lak hrana hlauhawm lemlo pawh an inchawhpawlh chuan tur hlauhawm tak ni si te an ni hlawm. Hei mai bakah hian rul chi khat lek turah pawh hian tur chi hrang hrang – Thisen ei chhe chi te, hriatna thazam khawih buai chi te, tihrawl ei chhe chi te leh tur chi dang tam tak inchawhpawlh a ni thin.

Hetiang a nih avanga rul chi khat lek tur thahna pawh hi tun thlengin mithiam leh helam zirbing mite pawhin an la siam chhuak thiam lo.

ANTIVENOM / ANTIVENIN HI ENG NGE?
Pathianin mihring leh ramsa te taksa hi mak tak main a thuam a, chung a thuamna pakhat chu anti-bodies an tih hia ni. Taksa chhunga taksa pawn lam thil- natna hrik, tur, etc. a lo luh hian, chung pawn lam thil taksaa lut (foreign bodies) leh an hnathawh do let turin taksa chuan hmanraw chi thar (antibodies) a lo siam vat thin. Chung antibody-te chuan taksa khawih chhe thei thil chu dovin, hnathawk theilovin an lo siam (neutralize) thin. Natna hrik, tur, etc. taksa chhunga lut do tur mil zelin taksa chuan antibody a lo siam a, taksa khawih pawi thei thil a do tur azirin antibody a siamhi a danglam thin.

Rul tur (Venom) hi mihring emaw, ramsa emaw taksa chhunga a luh rualin taksa chuan, a do let turin, antibody a lo siam thin. Amaherawhchu, taksa hian antibody siam tur hian hun engemaw chen a mamawh a, taksa-in antibody a siam peih hma-in rul tur chuan mihring taksa pawimawh lo khawih chhia-in, thihna a lo thlen hman thei.

Antivenom/antivenin siam tur chuan rul tur (venom) kha ran taksa-ah, ran-in a thih pui loh tawkin an chiu lut thin, rantaksa chuan rul tur bei let turin antibody a lo siam thin. Ran taksa-a antibody a insiam hnuah chuan ran taksa antibody insem darh tur a pai hnem lai takin, ran thisen chu an la chhuak a, chu ran thisena antibody awm khawmna chu thlifim lehin dahthat theih turin an buatsaih ta thin a, hei hi rul tur thahna, ANTIVENOM/ANTIVENIN kan tih chu a ni. He antivenom/antivenin hi rulin mihring a chukin, a mi chuk thisen zamah chuan chiu lutin, rul tur chu hnathawk thei lovin a siam ta thin a ni.

Hetih laia hriat tel tur chu antivenom/antibody hi ran thisen atanga siam a nih avangin mihring taksa chuan an lo do let ve thei a, allergic reaction a awm awlsam hle. Hemi bakah hian antivenom hian rul tur hnathawh a zuk ti tawp (neutralize) ringawt a, rul turin taksa a lo khawih chhiat tawh kha a siam tha (repair) thei lo. Hetiang a nih avang hian rulin mihring a chuk atanga a rang thei ang bera antivenom pek hi a tha ber.

RUL CHUK ENKAWL DAN?
Vantlang tana rul chuk enkawl dan țha bera damdawi lam thiam (WHO, IMA, etc.) hovin an ziah chu hemi group file-a dah tawh ang hi a ni. Hetih rual hian antivenom tel kher lo pawh hian mihring taksaa rul turin a hnathawh dan azira enkawl (symptomatic treatment) theih a ni. Hei erawh hi chu mithiam bik (medical personel) ho tan lo chuan thil harsa leh tih ve mai theih chi a ni lo a, danin a phal hek lo. Hemi chungchang hi kan hriatthiam theihna atan heng point thenkhat hi tarlan tel a ngai niin a lang:

1. Rul chi hrang hrang azirin a tur leh a hnathawh dan a inang lo a, enkawl an ngaih dan pawh a inang lo nasa.

2. Rul chi khat turah ringawt pawh hian tur chi hrang hrang, hnathawh dan inang lo tak tak a awm khawm thin avangin damdawi pakhat lek hmanga enkawl chi a ni lo. Rul chuk avanga na (pain) enkawl dam ringawt khan hriatna thazam (nervous system) a khawih buai tur a veng lo a, thisen a khawih chhe tur a veng lo va, tisa peng – lung (heart), kal (kidney), etc. a khawih chhe tur a veng hek lo.

3. Mihring taksa-a rul tur lut zat leh a hnathawh hun leh hnathawh nasat tur zawng hi hriat lawk theih a ni lo. Mihring taksaa zir te, rul-in a chukna hmuna zir te, rul tur luh tam dana zir te leh chhan hrang hrang avangin a hnathawh hun te, a hnathawh nasat zawng te, a hnathawh kal hmang te a danglamin a enkawl dan pawh a dang daih thei.

4. Enkawl a nih hmaa mihring taksa-a rul turin a lo khawih chhiat tawh chin hi hriat mai theih a ni lo. Heng a lo khawih chhiat tawh chin hi mihring tana a hlauhawm dan leh a enkawl dan chu mithiam bik (medical personel) tan lo chuan hriat leh thiam mai chi a ni tawh lo.

Piansualna, Nunna leh Thihna inkar thil a nih avang hian khawi laia rul chuk enkawl thiam inti ve ringawt ho leh an damdawi phuah chawp hi i ring ngam dawn em ni?

Retold by Vanneihthang Vanchhawng

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

INDIA FLAG HAL VANGIN AWMTEA LEH A THIANTE MAN

Venglai, Lungleia India hnam puanzar an hal avangin hlimsang Awmtea leh a thiante chu Sialsuk Police ten nizan/tukin zing dar 2 vel khan an man a, Lunglei Police ten tukin zing dar 2 khan anmahni la turin Prison Van nen Sialsuk an pan.

India flag hal a nih thu hi Central lam pawhin an hria a, an ngai thutak viau niin thu dawn a ni a, a case hi a serious hrep mai thei.

Source:- Lunglei Chanchinthar

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Darlak khua Rulchuka boral ni thum ah pawh la rimchhe lo, An la nghak zel.

Liana of Darlak chu Dt 19.9.2017 (Thawhlehni) tlai Dar 5:00 bawr vel khan a feh haw lam Rulnganin a chuk a. A chukna hmun aţang hian a thianten paw hawin nizan dar 10:00 vel khan District Hospital, Mamit thlenpui a ni a. Hospital panpui a nih lai, Mamit atanga KM 10 bawr vel, Mausen thlenpui a nih laiin nikhua a hre lo tan a. (Rulngan hi thah hman a ni lo).

Hospital thlenpui a nih hma hian a na ti lutuk hi a tal buai hle tawh a. Dt 20.9.2017 chawhma (Dar 11:15) khan a nunna chhan theih lohvin a boral ta nge nge a ni. An khua Darlak panpui nghal a ni a, zanah lumen nghal a ni.

“Rulchuk hi an thi hlen lo” an tih thuthang umzuiin beiseina chhete nen a dam leh duh vangin rulchuk enkawl thiama an sawi Pu Laldinthara, Tanhril ami chu an ko a. Ani hian a enkawl nghal a ni.

Hemi chungchang hi Mikael Lalremruata chuan ti hian a ziak a.
Nimin piah khan Mamit Hospital ațang an rawn haw a, Ni 20 zan hian kan Tlaivar pui a, Hemi zan hian Pu Ramdinthara Aizawl Tanhril Vengthar a mi chu Darlak Sumo hire in a lo chhuk a, ani hian Rulchuk a lo bawihsawm tawh țhin a ni.

Tichuan, ni 21 zing dar 6 vel khan an rawn thleng a, ani hian A bawihsawm nghal a. Engtin tin emaw a taksa te a khawihkual a, A pawimawh lai tur ni awm takah hian Puan a inlukhup a enge a tih tuman kan hre biklo a, Damdawi a hnawih ni ah kan ngai.

Tichuan, Nimin 21, Sept. zing chuan “a mar ka hmu e” a ti a. Mahni a hmuh ai chuan tiin Rulchuk Putea (Chhandama) a khawih tir ve a. Chhandama pawh hian a mar chu hmu in a insawi a. Mahse a mar hi a awm reng lo niin an sawi. Ka awm ve lai a a khawih ve tu te pawn an hmu ve lem lo.

Nimin 21, sept. chhun leh tlaiah te Nizan te pawh khan a mar an hmuh awm ka hrelo.

Nizan kan tlaivar pui leh a, tukin 22 sept, zing khan A enkawltu hian a sawngbawl/checkup leh a. A thisen syringe a draw a tum a, a tumlai pawh hian ka en reng a, a thisen hi a khal nge ni dawn ni, a draw hlawhchham a, “chhun lamah ka ti leh chhin ang” a ti.
.
Hemi hnu hian ka hawsan ta a, Mamit ah ka kal san ta a ni. Phone call ka dawng mawlh mawlh a, message ka dawng mawlh mawlh a, inchhan vak dan pawh ka hrelo.

Zingkar dar 9 bawr vel a thilthleng danglam(a țha zawngin)awm em em lo kha Tlai dar 2 rik hma hian thuthang a tam hman hle mai.
‘A hmui a rawn sen, a mar an hmu, a thlan a tla’ Heng zawng zawng hi Thil nichiang ah ka ngailo…a hmuna awm țheuh2 pawn an hriatdan a inang lo nuk hlawm mai.

Nimin 21, sept. zinga a mar an hmuh te pawh kha THIL CHIANG ah ka ngailo.
A khawihtu te kha an confi lo tlat, midang in an hmu ve bawk silo.

Mahse,Thilmak deuh mai chu, Ni 20 chhun dar 11 bawr vela boral ni si kha, tukin ni 22 thleng maia a rimchhelo te kha, a enkawltu leh A chhungte tan chuan “a la thi tak tak lo a niang a” tihna tham chu a tling ve tho mai.
‘A rawn thaw a, a ke a rawn ti che a, a thil eichak zawng a rawn sawi a.’ tih te a nih ngawt loh chuan thutakah lo la lo hlawm phawt mai teh u.

————————————-

Mikael Lalremruata chuan Ni 22 Sept 2017, zan Dar 9:14pm ah chuan ti hian a rawn ziak leh

Tunah hian Rul in a chuk (Ramdina)te in ah ka awm a,A mutna bulah țhu in A taksa a danglamna thleng ni a an sawi ka en ani.
A awm(chest) ah hian Thisen zam a rawn lang a(Hei hi tukin zing lama lang lo ani)

A mar chungchangah Hi chuan A mar dektu țhenkhatin a mar an hmu a,a țhenin an hmu lo, A mar dektu pakhat tuna ka bula thu mek hian Mihring dam tha pangngai mar hi vawi 5 phu ta se Ramdina hi vawikhat a rawn phu ve eih țhin choh a ni…Chu pawh a phu reng lo,
“Tunah hian a mar a awm em?” ka ti a. A enkawltu hi a chawl hahdam ve rih, a enkawltu awmloh lai hi chuan lo khawih hi a rem rihlo a ni, a chhan ni awma lang pawh a Thisen insiamthat lai vel mek a nih hmel e.
————————————

Hemi hnu lawk hian Mikael Lalremruata Ni 22 sept Dar 10:51pm ah a rawn ziak leh a.

Nichin Mai dar 9:14 a Forward tur ka type zawh hnu rei vaklo khan Ramdina enkawltu hian a rawn Sawngbawl/check-up leh a, A pum a gas/Air awm a rawn zut chhuak a ni. A pum hi puar nasa (A puar awm pawh ka hmu lo) a ni lo a ni.

A sawngbawl zawh hian Pu Rotluanga’n(Pu Rotluanga hi Tuna Rulchuk enkawltu hian alo enkawl dam tawh a ni) Ramdina ban ah a mar a dek fuh a, a hnu ah A bek/a bengkawm bawr velah a mar a dek fuh leh a ni.
A dek zawh hnu hian ka dek ve a, kei hi chuan ka hmu lo a. Pu Hruaia’n a dek ve leh a, Ani pawh hian a hmulo a. Pu Hmingtea’n a rawn dek ve leh a, Ani hian a rawn hmu leh a ni.

‘Zaninah chuan ka check-up rihlo ang a, Naktukah ka check leh ang. Tun dinhmunah beiseina a la awm avangin Ka la enkawl zui zel rih ang’ tiin a enkawltupa hian ka zawhna min chhang.
————————————-

Social media lamah titi a titam hle a. Comment thenkhat a ngaihnawm hle. Beisei nei zawnga comment pawh hmuh tur a awm nual a. Tam tak chuan thaw loa rei tak awm chu a dam theih an ringlo thung.
Amaherawhchu ni thum thleng pawha a rimchhe miahlo hi a mak a. Lo boral ta tehreng pawh ni se, “rultur hi ruang vawnţhatna atan a ţha hle” tihna a ni tho tho.


Ni 23 sept 2017 Dar 8:20 am ah chuan ti hian a rawn ziak leh a.
Rulchuk Ramdina te in ka thleng phei a, a enkawltu hian Zing dar 6 bawr vel khan a sawngbawl leh a. Nizan lama treatment ang tho khan A pum a gas/Air awm a zut-chhuak leh a ni.

“Nizan i treatment pek leh tukin zing inkarah Hmasawnna awmin i hria em” tih ka zawt a. ‘”Hmasawnna awm chuan ka hria, A nghawng vung deuh te pawh a ziaawm a, A chawn veilam leh dinglamah A tisa a rawn sen a, a khel ding leh veilamah pawh tisa a rawn sen,”‘ tiin min chhang a ni.
.
Ka hmuh dan chuan Tun dinhmunah hian Beiseiawm tak chu niin ka hrelo.

Ni 20 dar chhun dar 11 bawr vela Doctor ten “A boral” tia an rawn chhuah kha Tun thleng hian a la rim chhe si lo a, hei hian A enkawltu leh A chhungte ah beiseina a siam nasa niin ka hria a ni.) tiin.

Darlak YMA te hian an vilin an tlaivarpui reng a. Vawiin 23,september, Inrinni pawh hian tlawmngai takin an nghahpui leh dawn a ni

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Bagha a Nl Lalhriatpuii tualthih chungchangah Joint meeting neih a ni

September 20, 2017 chawhnu dar 4 khan Vairengte Joint YMA Committee Room ah Vairengte Joint YMA (Young Mizo Aassociation) leh Bagha YMA (Young Mens Association) te chuan Joint meeting an nei a, he hun hi Kolasib Sub Hqrs YMA President Pu Liankunga’n a hman pui bawk.

He Joint meeting ah hian tunhnaia Bagha a Mizo nula Lalhriatpuii D/o L.T. Zauva (L), Chhinga Veng, tualthih chungchangah thubuai kal zel dan leh hmalakna hrang hrang te sawiho a ni a, he meeting ah hian Bagha YMA lam atangin OB bakah Executive member thenkhat an rawn kal a, Bagha YMA te hi an President in a rawn ho a ni. Joint meeting hi Vairengte Joint YMA President Pu K.Thangvela kaihhruaina hnuaia neih a ni a, he hunah hian Joint YMA Vairengte leh Sub Hqrs YMA lam atanga he thubuai kalpui dan chungchanga hriat duh awm te Bagha YMA hruaitute hnenah hian an zawt a, Bagha YMA hruaitute chuan, zawhna chhangin, ni 12.9.2017 zan lai khan mithenkhat ten Nl Lalhriatpuii au thawm hi an hriat thu an sawi a, Police lam te chuan thuhretu pawh hi an ko tawhin, thupawh an zawt fiah tawh bawk a, Court lamah pawh a inlan a tul dawn niin Bagha YMA lam chuan an sawi bawk. Tin, Bagha YMA lam chuan he thihna thleng ah hian rinhlelh ber chu Pimpi a nih thu sawiin, Pimpi hian Police hmaah he nula hi a that a nih loh thu leh a mu lai chu a thi ringawt a, a in a mitthi awm chu tha a tih loh avangin an inbul dil ah a ruang chu a paih niin a sawi a, amaherawhchu he ina khawsa ve midangte sawi dan erawh a dang niin Bagha YMA lam chuan an sawi bawk.

Tin, 407 khalhtu Lalhmingliana Chhinga veng chuan ni 13.9.2017 zinglam dar 2 khan Bazar ah a kalsan a, hei hi Bagha YMA lam chuan Pimpi-a nen inthuruala an ruahmanna a nih a rin thu an sawi bawk.

Nl Lalhriatpuii ruang, Gungoor Hospital a Post mortem-na result chithumah chikhat a chhuak tawh a, Lalhriatpuii awm zawn velah hian na taka khawihna (Hnekna) hnuhma a awm niin daktawr ten an sawi a, he inkhawihna hnu hma hi a boral hma thil thleng niin daktawr chuan a sawi bawk tih Bagha YMA lam chuan an sawi a ni. Hetih lai hian Post mortem-na result chi hnih chhuak tur erawh a la chhuak lo nia sawiin, Guwahati lam atanga result hi rawn thawn tur a nih thu an sawi bawk.

Bagha YMA hruaitute chuan he tualthihna avanga Mizoram leh Assam rama buaina chhuak tawn thei chu keini YMA pahnih te hian a chinfel hna kan thawhho a pawimawh hle a ni an ti a, he tualthihnaa thil tisualtu te chuan hremna an hmuh ngei theih nana hma an lakthu an sawi a, rinhlelh mi pahnih Pimpi leh Lalhmingliana pawh Silchar Jail ah dah luh an nih tawh thu an sawi bawk.

He hunah hian Sub Hqrs YMA President Pu Liankunga chuan thusawiin, Bagha YMA te hmalakna chu a fak thu a sawi a, thil tisualtute chu eng mi pawh nise, an thil tisualah hremna an hmuh theih nana hmalak chu a pawimawh hle a, chutiang chiah chuan Bagha YMA te pawhin Mizo leh Non-Mizo pawh thlir lova, thilsualtu hrem an nih theih nana hma an lakna chu fakawm a tih thu a sawi a ni.

Bagha YMA te chuan kan him tlan zawk theih nan Bagha leh a chheh velah zan lama Uchang leh Chakai te chhit lo turin mipuite an ngen bawk a ni. Tin, Joint YMA lam chuan Lailapur leh a chhehvel a, No 4 tam lutuk chu hmalakpui turin an lo ngen let ve bawk a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , , , | Leave a comment

VAI PATHIAN LIM HAL TUM POLICE TEN HNAWT DARH

21 September, 2017 chhun khan Lunglei Sub Hqrs YMA office leh Police Station inkar kawngpuiah Lalrinawma @Awmtea leh a ho ten Vai Pathian lim hal an tum a, Awmtea hian Kross var leh Bible a keng a, an vai hian Mizo inthuamin an inthuam vek a ni.

• Vai pathian lim hi an hal hman ngei a, a video pawh a darh a ni. Post hrang hrang thlirin Awmtea te thiltih hi Kristian tih atan mawilo ti an tam hle.

Author :

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

“AIZAWL KHAWPUIAH A VAWIKHATNA ATAN LITTERING FINE A AWM TAWH DAWN” – MINISTER PU ZODINTLUANGA

UD&PA, Sports etc Minister Pu Zodintluanga chuan India rama a vawikhatna atan Aizawl khawpui hmun hrang hrangah bawlhhlawh khawlai a paih ten karleh atang hian pawisa an chawi a ngaih tur thu a sawi a. He thu hi National Service Scheme (NSS) Foundation Day Vawi 49-na lawmna programme-a a sawi a ni a. NSS FoundationDay lawmna hi tukin zing dar 8 khan AR Ground-ah neih a ni.

Khuallian Pu Zodintluanga chuan NSS hnuaia thalai zirlaite hnathawh chu chhuanawm a tih thu a sawi a. Mizoram hi state fai ber ni turin hmalak mek a ni tiin hemi kawngah hian NSS-te an pawimawh hle a ni, a ti a. Mi harsa leh damlo ten an hman tangkai theih nan thisen NSS-in an pe thin chu lawmawm a tih thu a tarlang a.

Karleh lama littering fine Sawrkarin a kalpuina turah pawh hian NSS-in an thawhhlawk hle dawn a ni, a ti a. Kalkhawm zirlaite chu tifaitu piah lamah tibaltu nilo turin a chah a. Minister chuan an hnathawhna leh hmalakna hrang hrang tha taka chhunzawm zel turin NSS chu duhsakna a hlan nghal bawka ni.

Foundation Day pual hian Aizawl khawpui-a kawngpui pawimawh hmun nga (5) NSS volunteer-te hian an tihfai hnuin AR Ground-ah an kalkhawm a, chungte chu- Chanmari atanga AR Ground (Zarkawt kaltlangin), Chanmari atanga AR Ground ( Electric Veng kaltlangin), Sikulpuikawn atanga AR Ground, Vaivakawn atanga AR Ground leh College Veng Field atanga AR Ground-te an ni a.

Hei bakah hian AR Ground leh a chhehvel an tifai nghal a ni.National Service Scheme (NSS) hi September Ni 24, 1969 khan din tan niin kumtin NSS day lawmna neih thin a ni a. Tun dinhmunah hian India ram pumah NSS Volunteer nuai 40 vel an awm mek a. Mizoram-ah chuan kum 1972 khan Pachhunga University College (PUC)-ah din a ni a. Kum 1996 atang khan Higher Secondary School-ah din tan a ni bawk. Tun dinhmunah hian Mizoram pumah College 26 leh Higher Secondary School 54-ah NSS hi an awm mek a ni.

NSS hmalakna hrang hrang zingah faina chungchang inzirtirna leh public hmun thenfai hi an ngai pawimawh hle a. Nikum chhung khan Cleanliness Drive vawi 190 vel neih niin kumin hian vawi 100 vel Cleanliness Drive hi an lo kalpui tawh bawk a ni.

Sports & Youth Services Secretary Pu H.L Rochungnunga chuan programme hi a kaihruai a. State NSS Officer leh Deputy Secretary NSS cell ni bawk Dr. Zirlianngura chuan NSS hnathawhna leh hmalakna chungchang report kimchang takin a pe a. Prof P. Rinawma, Coordinator NSS Cell, MZU chuan lawmthu sawina in hun a khar a. School, College leh University zirlai NSS Volunteer bakah NSS Programme Officer-te an tel kim hle a ni.

Source-dipr

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

BPL awmlohnaah puan tumin ţan la

Central sorkar chuan kum 2020 ah khaw thlan chhuah bik Sing 5 te chu mi rethei awm tawh lohna a puang turin hma ala mek a, hemi atan hian Mizoram a khaw 183 pawh thlan chhuah zingah an tel.

Rural Development Minister R. Lalzirliana chuan he thu hi vawiin khan Aizawlah thuthar thehdarhtute a hrilh a, India ram atanga retheihna umbo tumna program hlawm lian chu Mission Antyodaya tih a nih thu a sawi a, tuna khaw thlan chhuah bak te chu kum 2022 ah rethei awm tawh lohna a puan leh tum in hmalak leh tur a nih thu a sawi.

Minister chuan, he hmalakna atan hian Oct. ni 1 atanga ni 15 inkar chhunga Mizoram pum a hun hman dan tur pawh duanfel tawh a nih thu sawiin, kar hnih chhungin department hrang hrangin anmahni department hmalakna, kalphungte te leh mipuite tana Scheme hrang hrang awm thei te mipui hnenah hrilhhriatna an neih tur thu leh, Department thenkhatte chu an tih tur bik tuksak an nih thu a sawi bawk.

Hemi hun kar hnih chhung hian khaw thlan bik 183 te tan Baseline Survey neih tur a nih thu RD Minister chuan sawi bawkin, chumi nei tur chuan Mizoram State Rural Livelihood Mission (MzSRLM) chu mawhphurhna pek an nia, hemi survey neihna tur atan hian ngawrh taka inpuahchah mek a nih thu te, khawtin ah SRLM aiawh pakhat leh zirlai pakhat zelin Survey nei tur a nih thu a sawi a, hemi rual hian heng khaw thlan bikte atanga BPL awm tawh lohna tur atana hma lakna turin Gram Panchayat Development Plan (GPDP) siam nghal tur a nih thu a sawi bawk.

Pu Lalzirliana chuan he hmalakna hlawhtling tur chuan Mizo-te rilru sukthlek tihdanglam chu thil harsa nimahse, tihdanglam ngei a ngai dawn tih a sawi lang bawk a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Residential/Tribal/Income Certificate dil theihna Common service center te.

Tunlai Family Declaration/ scholarship leh recruitment atana mamawh Residential/Tribal/Income Certificate dil an tam hle a. DC Office Aizawla in hnawk khawm lovin a hnuaia Common Service Centre ah te hian awlsam zawkin a dil theih a. Mahni veng hnai hnaiah pan mai tur a ni:

CSC List

TRIBAL/RESIDENTIAL/INCOME/ No-INCOME CERTIFICATE DIL THEIHNA
Sl No. Name of VLE Name of CSC, and its location VLE Mobile No.
1 Lawmkima Saikhamakawn CSC, Saikhamakawn 8974308952

2 F.lalchawimawia New Secretariat Complex CSC 9856056416

3 H. Vanlalchhuanawma Tlangnuam CSC,Tlangnuam 9862374864

4 HMINGTHANGA KIPGEN Mission Veng Bazar CSC, Mission Veng Bazar 9612503228

5 B. Hmangaihkima Tuikhuahtlang CSC,Tuikhuahtlang 9615293067

6 Alfred Lalrinchhana Khatla South CSC,Khatla South 9615564084

7 K.Lalrambuatsaiha Republic Veng CSC,Republic Veng 9856738137

8 Lalnunzira Bethlehem Veng CSC,Bethlehem Veng 9436191996, 9774617658

9 David Laltanpuia Bethlehem CSC, 9862845104

10 Lalrinawma Electric Veng Peter Street CSC,Electric Veng 0389 – 2328868, 9862303019

11 C.Lalrindika Venghnuai CSC,Venghnuai 9436354271/9862600731

12 Lalthanpuia Kulikawn CSC,Kulikawn 9862367255

13 Lalramdinpuii Ramhlun South (Lower) CSC 0389 – 2345605, 9436156538

14 Lalnunrempuia Ralte Ramhlun North CSC,Ramhlun North 9436142482, 0389 – 2306722

15 Lalsiamthara Bawngkawn South CSC,Bawngkawn South 9436156538, 9862494003

16 Lalroenga Ralte Bawngkawn Shalom Veng CSC 9774111929

17 Jerry Lalbiakmawia( L) Bawngkawn Lunglei Road CSC 9774582023

18 R.Lalrinmawia Durtlang Mel 5 CSC,Durtlang Mel 5 9774953966

19 Michael Zarzoliana Thuampui CSC,Thuampui 9862363043, 9436730800

20 H.Lalrammuani Dawrpui New Market CSC,Dawrpui New Market 9856293932

21 R. LALRINCHHANA Zemabawk Kawn Veng CSC,Zemabawk Kawn Veng 9862264334

22 Vannunmawii Zemabawk Venglai CSC,Zemabawk Veng 85190884

23 K.Lalzamliana Zonuam CSC,Zonuam 9862532192/ 9856856057

24 C.LALFAKZUALA Chaltlang North CSC,Chaltlang North 8575320674

25 Zochhuanpuia Rokhum College Veng CSC,College Veng 9615490791, 9862537884

26 H.K.Lalbiakhlua Sakawrdai CSC,Sakawrdai 9863397965

27 Laldintluanga Dawrpui Vengthar CSC,Dawrpui Vengthar 9856621231

28 Larry Lalrinawma Chaltlang Bethel Veng CSC 8257978105

29 C Lalfakzuala Chaltlang North CSC,Chaltlang North 8575320674

30 Jean Vanlalrochuangi Chaltlang Salem CSC,Chaltlang Salem 9436158019

31 Lalthansanga Fanai Kanan CSC,Kanan 9863446518

32 Rohlupuii Thakthing CSC,Thakthing 9436191294

33 H. Lalengmawia Sakawrtuichhun CSC,Sakawrtuichhun 9862538027

34 Vanlalhruaitluangi Maubawk CSC,Maubawk 9089221945/ 9863394226

35 Lalhmangaiha Melthum CSC,Melthum 9862357647

36 Zochhuanmawia Zote Muthi CSC,Muthi 9436953407

37 R. Lalchhanhima Zuangtui CSC,Zuangtui 9612587410

38 Zodintluanga Tuithiang CSC,Tuithiang 9862532218

39 Angela Zairemmawii Tuirial CSC,Tuirial 9862208534

40 H.Zonunsanga ITI CSC,ITI 9774287081

41 Jerome K. Lalrosanga College Veng CSC,College Veng 9862363005

42 Simon Lalfakawma Tanhril CSC,Tanhril 9615232661

43 Michael L Sailo Treasury Square 9436153566

44 H. Lalrempuii Kelsih 8014247934, 9862725799

45 H. Laltlanchhua Suangpuilawn 7308014833/ 8974255197

46 H.Lalrimawia Sihphir 9612652113

47 J.H Lalhminghlua Sesawng 9862963436

48 Jimmy Lalremsanga Vaivakawn 9862365998

49 Lalhriatpuia Ramhlun South 9862129609

50 Lalngilneii Hnamte Ramhlun Vengthar 8014336278

51 Malsawmdawngkima Thingsulthliah 9436760187/0389 – 2370432

52 R.Lalhminghlua Darlawn 7308971466

53 R.Zothansanga Melriat 9856869760

54 Rollick Lalnuntluang Chanmari 9436360882

55 Thangzikpuia Bungkawn Venglai 9089527475

56 Vanlalenpuia Armed Veng South 9862414433

57 Vanlalhruaia East Phaileng 9862846151/9856998791

58 Vanlalruati Tuikual 9612027528

59 Vanlaltlanmawia Tlungvel 9615632518

60 Lalrengliana Bethlehem Venthlang 9774295743

Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

KHAWTLANG THENFAI HNATLANG TUM KHATA THAWKCHHUAK HNEMBER WORLD RECORD SIAM TUM

October ni 2 hian khawtlang thianfai tura tum khata thawk chhuak hnem ber “Largest number of volunteers in community work on cleanliness” World Record siam tum a ni.

State Level Cleanliness Week Committee (SLCWC) chu nimin khan an Chairman Pu Zodintluanga, UD&PA Minister hova thukhawmin faina hapta hman dan tur an rel a. Cleanliness Week hawnna inkhawm hi October ni 2, Thawtanni zingah Aizawl Sipai Lammualah neih tum a ni a, District Headquarters dangah DC hova neih tur niin khawpui dangah chuan hawnna inkhawm hman dan tur hi Town Level Committee ten an rel ang.

Kharna inkhawm hi Aizawl khawpui ah chuan Aizawl Municipal Corporation kaihhruaiin October ni 9 ah neih tuma ni. Khawpui fai inelna 2017 buatsaih niin khawpui hrang hrang ten ngawrh takin khawpui thenfai hna an thawk mek a, tunah hian endiktu thlanchhuah ten khawpui fai endik hna thawkin lawmman hi October ni 2 ah sem tum a ni.

October ni 2 hian khawtlang thianfai tura trum khata thawkchhuak hnem ber “Largest number of volunteers- in- community- work on cleanliness” World Record siam tum nise tiin hemi atan hian UD&PA leh tlawmngai pawl ten hma la se tiin an rel a. Aizawl khawpui chauh nilo Census Town tin ah hei hi neih tum niin khawtlang tifai tura thawk chhuak zat hi chhiar vek tum a ni. October ni 2, 2017 atanga tanin October ni 1, 2018 thleng hi Cleanliness Year atana hman nise tiin meeting chuan a rel bawk.

He meeting-ah hian AMC Mayor Pu PC Lalhmingthanga,GAD Secretary Pu Zothankhuma, LAD Secretary Pu Rodney L.Ralte, DP&AR Secretary Pu V.Lalremthanga,Sports Secretary Pu HL Rochungnunga, Central YMA President leh Secretary bakah sawrkar official dangte an tel a ni.

Author : Vanneihthanga Vanchhawng

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment