Thenzawl, Dt. 11.05.2018.THENZAWL-A ACCIDENT CHUNGCHANG, KIMCHANG

Nimin Ningani (Ni 10.05.2018) tlai (thim dawn hnaih, thimhmul)dar 5:30 vel khan Thenzawl chhim lam kawtchhuah, Thenzawl Lunglei World Bank kawng, Tantia Construction Company ltd. Office kawtah Siaha aṭanga Aizawl pana tlan Sumo, TBC Family – MZ-03-4848, motor neihtu leh driver ni bawk Pu TBC Lawmzuala, Aizawl RepublicVeng khalh, Siaha aṭanga Aizawl pana tlan chu Mizoram PWD Truck thar, TATA 911, Aizawl aṭanga Lawngtlai Divisiona dah tur Lalhmelṭhaa s/o Sawngkaraia, Buhchangphai, tuna Dawrpui Vengthara mi inhnuai luaha khawsa mek khalh chuan na taka Sumo ding lam, driver side lamah suin, he Sumo seat hnung ber, seat no. 10, tukverh bula ṭhu Pu K. Lalremruata kum 38 h/o K. Nahli, New Siaha, PWD Bualpui NG Sub-Division a Muster Roll hnathawk lai chu a hliam tuar lovin a boral. Vanduaina tawk ta Pu K. Lalremruata leh hliam tuar dang mi 3 te chu Thenzawl CHC ah hruai nghal an ni a, Pu K. Lalremruata hi motor insut hlim aṭanga nikhawhrelo a awmin, Thenzawl CHC thlenpui anih hnu hian a hliam tuar lovin a boral nghal. Passenger zingah hliam tuar mi 3 te chu Thenzawl CHC ah hian first aid pek an ni a, ngaihtuahawm an awm lo.

Sumo sutu 911 Mizoram PWD Truck thar hi nimin chawhmaa PWD Minister Pu Lal Thanzara’n lirthei thar a vailiam tak zinga mi kha niin, a khalhtu Lalhmelṭhaa hian Zu a rui a, a tlanchak viau bawk nia sawi a ni (amah chuan Sialsuk khaw daiah Beer cane 2 leh zu no 2 a in niin a insawi), Sumo hian an hmaa Truck lian tlan hi an hmu a, kawng chhak sir ah an tlan a, Truck hian han su ta thoin, Sumo a sut hnu hian kawngpui thlang lama awm Tantia Company Bolero MZ-09-0195 chu kawngthlang leiletah a su thla a, Tantia Company Generator lian pawh a su chhe bawk.

He chhiattawhna hriat a nih ve leh hian Thenzawl Police te chuan thil thlendan a hmunah enfiah nghalin, Truck khalhtu Driver hi an la nghal a, dan pangngai anga thubuai(Case) siamsakin, vawiin chawhma khan Thenzawl Police ten Serchhip Court ah an hruai a ni.

Thenzawl Joint YMA te chuan a ṭul angin chhiattawkte hi an buaipui a, Pu K. Lalremruata hi Kuang siamsakin, nizan dar 1 vel khan Siaha lam panpui a niin, vawiin hian New Siaha ah vui a ni (ang).

Pu K. Lalremruata hian fapa 3 leh fanu 1 neiin, an fapa Divine School, Aizawl a Pawl 7 zirlai, Hostel a awm tlawh tuma a nupui leh a fanu naupang ber nena Aizawl lama kal hi an ni a, hetiang vanduaina hi an tawk ta a ni.( TBC Family Sumo khalhtu leh neitu ni bawk hian kum 10 chuang a khalh tawh a, nimin khan a ṭhianpa sumo, Siaha to Aizawl service ve tho, Sang Sang Sumo chu a ke lam kaihhnawih fel zan loh vangin, Mualṭhuam North aṭangin TBC Sumo nen hian zawimuanga kalin, an rawn inchhawm a, chetsualna hmun an thlen hian a hmaa tlan Sang Sang Sumo hian chak taka Truck lo tlan in a sut loh nan kawngchhakah a hel thei hram a, TBC Family Sumo hian vanduaina an pumpelh ve thei ta lo a ni. Truck Driver Lalhmelṭhaa hi PWD Truck thar, Lawngtlaia dah tur a ni a, Truck hi daily rate (Rs. 1000) hlawh a khalh tura PWD hotuten an rawih nia thudawn a ni. Amah chauhin Truck ah hian a chuang a ni.)

Helai Truck leh Sumo insutna bawr velah hian tunhma aṭangin chetsualna a lo thleng zauh zauh tawh a. Thenzawl khawchhunga World Bank kawng kan tih mai hi a kawng a zalin, a mam ṭha a, lirthei an tlan chak ṭhin hle a. Chhiatna leh vanduaina a thlen zel loh a, mipui him zawk nan Thenzawl khawchhung hmun engemawzatah hian Speed Breaker siam a ṭul hle niin a lang.

— Liantluanga Renthlei,
Editor, Vantawng Newspaper & Stinger DDK, Thenzawl

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

MZP IN BAIRABI ZOPHAIAH CHAWLH BUK SAK HNATLANG KOH LEH A REL

MZP chuan State Sorkar pahnih hmalakna chu lungawina tur leh lawmna tur awma an hriatloh avangin bairabi Zophai ah Zofate Chawlhbuk sak hnatlang koh leh a rel.

Nimin may 1 chhun khan MZP General Headquarters executive meeting neih a ni a, President L.Ramdinliana Renthlei chuan a kaihruai a. MZP General headquarters bul tuma Bairabi Zophai hmuna Zofate Chawlhbuk sak tum, harsatna hrang hrang avang leh Central Sorkar atanga rawtna State Sorkar pahnih Mizoram leh Assam State te hma la tura a ruatte hmalakna chu Meeting chuan ngun takin a ngaihtuah a. MZP chuan State Sorkar pahnih hmalakna chu lungawina tur leh lawmna tur awma an hriatloh avangin Central Sorkar rawtna leh ngenna chu zahawm viau mahse Bairabi Zophai hmuna Mizoram Chief Minister hmasa ber Pu Ch. Chhawnga (L) nupui Pi Lalrothangi’n, MZP te ram a pekah Zofate Chawlhbuk sak hnatlang chu hun remchang hmasa berah koh leh nise tiin an rel.

Meeting chuan tunlai hian Mizoram chhunga dan loa hnamdang sumdawng an pung chak ta lutuk leh huangtau ta lutuk chu ngaimawh tham niin a hria a. Mizoram chhunga ram hmasawnna tur atana Company leh dan diktak hnuaia hnathawkte chu a welcome-in hna tha takin thawkse a duh em em a. Chuti nilo a, Mizo hming hawh leh Permit in, a huamloh thleng thleng a, duh duh dana sumdawng te chu MZP meeting chuan tha lo a ti hle. Mizo hming hawh tira hnamdang sumdawnpui te chu a demin hnam phatsantu ah a ngai a. MZP chuan hetianga hnamdang, lo sumdawnpui te chu a chhuizui dawn a, sumdawn pui chhunzawm tawh lose tiin a rel. Hnamdang mahni duh dan anga sumdawng pawh MZP chuan dapchhuakin, chung, a dapchhuahte chungah chuan na taka hrem an nih theih nan thuneitute hnenah a thlen zel dawn a ni.

Author: Vanneihthanga Vanchhawng

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Mizo Tboard v6.0_Universal Dowmload rawh

ℳizo Ṭℬoard chu phone hrang hrangah a crash nasat avangin update a ni a. A landan thlak hret a ni bawk.
◍ Comma leh Full Stop key ah “ leh ” dah a ni.
◍ Full stop pop up blank tlat siamṭhat a ni.
◍ Phone ṭhenkhata lang kimlo siamṭhat a ni.
◍ Space bar 1% a tihlen a ni.

Mizo Tboard (Mizo Ṭboard) DOWNLOAD rawh le.

Mizo Ṭboard hmangtu ten in phone ah a dik lo a nih chuan in phone model sawiin lo comnent ula ka lawm ngawt ang.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

MIZO SIPAI TANG HMASATE AN TLAWM LO

Assam Rifle Commandant W.B.Shakespear-a khan a thawka phitah, “Mizo chu sipai trang tlak an ni lo, an dawihzep em mai,” a ti fo mai a. Assam Rifle a Mizo lo lut hmasate chu an tlawmngai bai bai hle a. Tichuan an huaisen nge huaisen lo tih fiah a ni dawn ta a.

Kum 1933 August thlaah Chhotelal-a shield chhuah inchuh turin sipai zinga Mizo leh Vai inkhel turin Assam Rifle hotute’n an ti a. Hei hi Mizote sipaiah tang tlak an ni em tih fiah na a ni dawn a. Mizo sipaite chu an la tam loh avang in hmun hrang hranga mi an inchah khawm a, team khat daih an in hmu hram a. An inkhelhna hmun tur chu A.R.Lammualah a ni a.
Infiamna satliah mai ni lovin, Mizo leh Vai inbeihna a nih dawn avangin entu pawh an tam hle a. Mihring din theihna tawh phawt chu awl lai awm miah lovin, sazu pawh a leng tawh lo vang tih khawp in an inhnawh muk tlat a. Mizo zinga J.C.O hmasa ber, Jemadar Bawichhunga chuan, “Kan inkhelhnaa hliam, ban leh ke ruh tliakte kan awm palh a nih chuan pawisa kan thawh khawm ang a, Shillong damdawi inah enkawl an ni ang,” a ti a.

Mizo sipai kan hriat theih te:

1. Mana(Rifle man) golie
2. Chhinga (Rifle man)
3. Thangchhinga (Rifle man)
4. Mangringa (Havildar)
5. Ronel Roy (Clerk)
6. Hualmama (Rifle man)
7. Lalsiama (Rifle man)
8. Zika (Rifle man)
9. Hmuia (Rifle man)
10. Lianruma (Lance Naik)
te an ni.

Mizo zinga thiam ber a an neih chu Chhinga, centre half a tlan a ni a. Lammual chu a diak kawi chhuak vek a. Mual chhungah an lut ta a. Referee chu Capt.Robertson-a a ni a. Thum an han vawr a, Mizo chu chhim lamah an tang a, Vaiho chu hmar lamah an tang a, tichuan inkhel chu an tan ta a. Vaiho chu sipai khela pangngai, inkhel fo thin an ni a, mahse thiam sawi theih a ni lo. “A ball a chhuak a nih pawhin a mihring chu a chhuak tur a ni lo,” tih a ni thuai mai.
Vaiho chu ball thiam leh tlan chak zawk an ni a. Mahse, an full back Mangringa chuan ball a lo tum tawh lo;a mihringa fuh ngei ngei tur in a lo hlawi tawh mai a.

A hmaah chuan tangkawng beng vih ang ngalin Vaiho chu an vial leh ngawl ngawl thin a. A entu mipui au hla pawh a nep lo, “In hlau em ni? Pet thlu rawh, hnek rawh,” tiin an sarak nuai nuai a. Referee lah in rin pawna ball a chhuak a nih chauh lo chuan a hamrik ham a tum der lo.

Half time thleng in goal a lut lo va. Second half an han tan a, ruah namen lovin a rawn sur a, chutah zet chuan serh leh sang a awm thei tawh lo. Inpet thluk mai pawh duh tawk lovin, a rem dan danin Vai sipai tlu tawh hnu thleng mai chuan a sehin an seh zui a. Ram leh hnam tan a inkhel an ni tih inhre ran in tan paekin, mawngkaw tha nen lam an tang a.

Chutah, Hmuia’n Vai lama goal a han tilut zet chu sava thlawk lai pawh an autla top zo vang tih khawp in an au nasa a.
Mizo lam in goal an thun belh leh lcawk thei lo chu Thangchhinga thinin a tuar lo va, “Khawi nge, Vai leh ball ka’n khalh lut teh ang,” a ti ther ther tawh mai a. Chirdiak a pal phei bian bian a, a pet goal ve ta nge nge a. Vai sipai chuan sut tumin theih tawpin an nawr a. Si khat chu an sut thei hram a. Goal keeper Mana thinur chuan Vai sipai goal lawma tlan phei chu a mawngah a va pet thlawp a. Tichuan, Mizo chu si hnih si khat in an chak ta a. Mizo mipui tan chuan a va han lawmawm tak em.

He inkhel hi Mizo leh Gurkhali inkhel ti pawhin a sawi theih ang. Vailam sipai a tamber hi Gurkhali an ni tlat. Mahni ram a ni vang vang bawk a, Gurkhali-ho chuan Mizoho chu an ngam lo hle a ni.

IGP-in shield a hlan a, chuta a thusawi chu, “Gurkhali hi sipai huaisena sawi anni a, anni aiin Mizo sipai chu an lo huaisen zawk hle mai,” a ti a. Mizo 50 sipaia lak nghal tur an nih thu a puang zui nghal ta bawk a. Heta tang hian Mizo chu sipaia tang tlak an ni tih chu an hrechiang zet mai.

Source: Mizo history

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

VAIRENGTE POLICE CHECK GATE AHMETHAMPHETAMINEMUM 73,800 MAN:

Apr 25, 2018 zing dar 7 vel khan Vairengte Police Check Gate duty te chuan, ruhhlo atana hman, damdawi hlauhawm tak Methamphetaminemum 73,800 an man a, heng ruihhlo an man tak hi Cheng Nuai za Sawmriat pali leh Sing Nga man hunia ngaih a ni.

Hemi rual hian heng damdawi phurhna motor Bolero leh a phurtu te mipa 2 leh hmeichhe 1, Khuplianmung (kum36), S/O TS Thang (L) Tuibuang Churachanpur.
Haulamniang (23) D/O Khupthang ( L) Rengkai manipur.
Kapmuanmang (23) Tungpau (L) New Lamka pawh man nghal an ni a. Vairengte Police te hnen atanga thu dawn danin heng ruihhlo te hi Manipur leh Burma inrina atanga lak luh niin, Mizoram a luhpui ani a, hetatang hian Assam ah a neitu tur te nen inhlan tura an kal lai Vairengte Checkgate ah hian an lo man ta a ni.

Ruihhlo phurtu an man tak te hi ND&PSAct section 22C, 25 leh 29 hmanga thubuai siamsak an ni.DDK

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

DIHMUNZAWLA PHE IN TE TAK TÊ ȚHIAH NAN A NUAI 63 HMANGTU TE’N ÊK IN TEREUH TÊ PAKHAT SAK NAN NUAI 18 AN HMANG LEH TAWH!– MNYF Vice President

Nimin april 26 khan MNF Țhalaite chuan Vanapa Hall kawt, Aizawl ah ‘ Nipui Fehchhuah ‘ beihpui an thlak țan leh a.

He huna thusawitu MNF Țhalai Vice President Pu Lalremruata Chhangte chuan SIPMIU èk In chungchang a sawi a, “Chief Minister Pu Lal Thanhawla’n eptu party te’n Congress minister te eirûkna sawi tur an hre lo tia a sawi ṭhinchu a zahtheihlohthlak hle a, Dihmunzawla PHE building te tak te pakhat ṭhiah nan cheng nuai 63 lai an sèn hnuah Aizawla SIPMIU èk in te reuh tè, pakhat cheng nuai 5.5 man chu sawm (10) zet mai an sa a, pakhat cheng nuai 5.5 mana sak chu an sak zawhah cheng nuai 18 manah a chhuak vek a.

Hetiang te hi eiruknaah an ngai lo vem ni tih hi kan Chief Minister Pu Lal Thanhawla leh UD & PA Minister Pu Zodintluanga kan zawt a ni,” a ti.

MNF Țhalai Vice President chuan , “Kum 2017-2018 road maintenance fund cheng vbc 90 awmah cheng vbc 80 an hmang a, km 1 enkawl nana cheng 2.8 zel an hmang chunga kan kawng a chhe em em mai hi PWD Minister hian a department a enkawl hneh thlawt lo tih a chiang hle a. Kum 2017-18 chhungin kawngpui siam nan cheng vbc 101 a awmlaiin cheng vbc 32 chauh an hmang a, an hman bang cheng vbc 73 hi eng atan nge an hman? An party mite duhsak nan NLUP-ah an hmang ta mai em ni tih Pu Lal Thanzara kan zawt a ni,” a ti bawk .

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Multi State Mock Exercise on Earthquake Disaster chu thenawm state Tripura leh Nagaland rual in kalpui a ni.

Nimin chawhma dar 10:00 khan Mizoram district hrang hrangah National Disaster Management Authority, New Delhileh Disaster Management & Rehabilitation Department huaihawtin Multi State Mock Exercise on Earthquake Disaster chu thenawm state Tripura leh Nagaland rual in kalpui a ni.

Aizawl district ah chuan Mock exercise hi Aizawl District DC pisa atanga tan niin Siren dar 10 ah tih rik a ni a, hemi rual hian chhiatrup thlen palh a chhanchhuah leh chhawmdawl hna thawk chhuak tur sawrkar department hrang hrang a hotu te chu District Emergency Operation Centre (DEOC) ah an tlan khawm nghal a, he DEOC atang hian chhanchhuah hna thawk tura department pawimawh hrang hrang atanga din Task Force te chu an chanvo leh an thawh chhuahna tur hmun te hrilh hriat niin Mock Exercise hi kalpui nghal a ni.

He mock exercise enchhinna hi Millenium Centre, Capital Complex, Republic High school leh Higher Secondary school,Sihpui Ramthar Veng leh Aizawl Civil Hospital ahte kalpui a nia, hengte bakah hian lirnghing vanga Treasury Square a Thing tlu, Khatla a Electric ban tlu, Saron Tuithiang a inchim leh Mizofed Petrol pump a kangmei chhuak in mipui tana harsatna a thlen thenfai leh chinfel hna te tihchhinna neih a ni bawk.

Nimina Mock Exercise ah hian Police, MPRO, Fire & Emergency Services, Health & Family Welfare, Civil Aviation, I&PR, PHE, PWD, P&E, FCS&CA, E&F department te bakah State Disaster Response Force leh National Disaster Response Force ten chhanchhuah leh chhawmdawl hna hi anthawk a, lirnghing thlenna hmun atana ruat bik Incident site 5 te bakah hian lirnghing thlen huna chet lak zuina tur Relief camp te, damlo enkawlna tur Make shift Hospital te buatsaiha ni a, hengah te hian chhanchhuah hna thawh dan turte tih chhin a ni. Chief Minister Pu Lal Thanhawla’n mock exercise hi a enpui a, Dawrpui leh Ramthar Veng YMA ten mock exercise hi an telpui bawk.

Mock Exercise neih zawh hnu hian Aizawl DC Dr A Mathumma chuan sawrkar department leh tlawmngai pawl hrang hrangten mock exercise kalpuina kawnga thawh hona tha an neih avangin lawmthu a sawi a, he mock exercise hian rahchhuah tha tak a neih ngei a beisei thu a sawi. Hemi hnu hian State Emergency Operation Centre kaihhruiana hnuaiah DEOC hrang hrangte nen video conference neih a ni a, mock exercise kalpui dan te thlir ho niin a tha zawk a ruahmanna kalpui dan tur te an sawi ho a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Chakma Autonomous Dist Council inthlan neih zawh takah sorkar siamthei tun thlengin an la awm lo

Chakma Autonomous Dist Council inthlan neih zawh takah sorkar siamthei tun thlengin an la awm lova, he inthlana MDCbial la tam ber MNF President Pu Zoramthanga’n an party chu an buai ve lo va, a buai ber chu Congress leh BJP an ni a, boruak awmdan an thlir rih tawp mai tih a sawi.

Nimina Dampa East MNF Block Conference Kanghmun Community Hall-a neih a hmanpuinaah he thu hi sawiin Pu Zoramthanga chuan tunhnaia CADC inthlan dinhmun dik tak chu a hriat bik loh thu a sawi a. Result a lo chhuah khan NEDA-a an thawhho avangin BJP nen sorkar siamho turah aninngai a, Mahse, Chawngte lamah ngaihdan hrang a lo piang ta a, anni leh BJP State Hqrs. hriatpui hauh lovin Congress nen sorkar siam turin ziakin an lo tlangzarh ta ringawt mai a ni, a ti a. Amaherawh chu Central BJP-ten an remti lo nia an hriat thu leh MDC thlan tharte nen an sawiho mek nia a hriat thu a sawi bawk.

Pu Zoramthanga chuan India Prime Minister Narendra Modi-a thiltum chu congress nuaibo a ni a, CADC-ah Pu Zodintluanga hoin ‘Drama’ chang mahse, central-a an hotute chuan engtikawng mahin an pawm lo ang, a ti a. A tam zawk MDC 6 nei kha thuneihna duhna avangin a tlem zawk hnuaia kun congress-in an duh tlat mai a ti a, MNF chu an buai ve lo va, an ni zawk chu a buai ber zawkte an nih avangin, an lo en rih ṭhap dawn a ni, a ti.

Hetihlai hian CADC inthlana tling BJP member, Congress nenthawhdunna tur thuthlung siama Chief Executive Member atana ruat Shanti Jiban Chakma-a leh MDC pahnih Aizawl-ah awm mekin Central aṭanga rawn kal BJP hruaitute leh Mizoram BJP hruaitute chu an la inbe zui zel a, an thurel puanzar tur a la awm rih lo a ni.

Nimin khan, ZPM ṭhalai pawhin CADC inthlan chungchangah hian thuchhuah siamin, inthlan zawh hnu lama lalna leh thuneihna chaka tuihalna avanga democracy rama thleng atana mawi lo tam tak a thleng an ti a. Chakma mipui tam ber te Kristian ni lo mah se, Mizo Kristian-te party hnuaia awm, Mizo Kristian-te kaihhruai an nih avangin mipui thlan tlin MDC inhren sak te a thleng ta mai ni a sawiin, an dem takzet tih an sawi a. Hetiang lalna leh thuneihna chak avanga tuihalte hian Mizo Kristian rilru thianghlim taka politics khel ve tawh turin ZPM Ṭhalai Gen Hqrs chuan a duh tak meuh a ni, an ti bawk.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

CADC AH ZODINTLUANGA HOIN DRAMA CHANG MAHSE, PM MODI- A THILTUM CHU CONGRESS NUAIBO A NI – Zoramthanga

Chakma Autonomous Dist Council inthlan neih zawh takah sorkar siamthei tun thlengin an la awm lova, he inthlana MDC bial la tam ber MNF President Pu Zoramthanga’n an party chu an buai ve lo va, a buai ber chu Congress leh BJP an ni a, boruak awmdan an thlir rih tawp mai tih a sawi.

Vawiina Dampa East MNF Block Conference Kanghmun Community Hall-a neih a hmanpuinaah he thu hi sawiin Pu Zoramthanga chuan tunhnaia CADC inthlan dinhmun dik tak chu a hriat bik loh thu a sawi a. Result a lo chhuah khan NEDA-a an thawhho avangin BJP nen sorkar siamho turah an inngai a, Mahse, Chawngte lamah ngaihdan hrang a lo piang ta a, anni leh BJP State Hqrs. hriatpui hauh lovin Congress nen sorkar siam turin ziakin an lo tlangzarh ta ringawt mai a ni, a ti a. Amaherawh chu Central BJP-ten an remti lo nia an hriat thu leh MDC thlan tharte nen an sawiho mek nia a hriat thu a sawi bawk.

Pu Zoramthanga chuan India Prime Minister Narendra Modi-a thiltum chu congress nuaibo a ni a, CADC-ah Pu Zodintluanga hoin ‘Drama’ chang mahse, central-a an hotute chuan engtikawng mahin an pawm lo ang, a ti a. A tam zawk MDC 6 nei kha thuneihna duhna avangin a tlem zawk hnuaia kun congress-in an duh tlat mai a ti a, MNF chu an buai ve lo va, an ni zawk chu a buai ber zawkte an nih avangin, an lo en rih ṭhap dawn a ni, a ti.

Hetihlai hian CADC inthlana tling BJP member, Congress nen thawhdunna tur thuthlung siama Chief Executive Member atana ruat Shanti Jiban Chakma-a leh MDC pahnih Aizawl-ah awm mekin Central aṭanga rawn kal BJP hruaitute leh Mizoram BJP hruaitute chu an la inbe zui zel a, an thurel puanzar tur a la awm rih lo a ni.

Source : AIR Aizawl

Aside | Posted on by | Leave a comment

MEXICO PRESIDENT NIH TUM “EL BRANCO”-AN EIRUTE KUT TAN BUN SAK A DUH

Mexico ram chuan President thlan tumin, candidates 5 te chu National TV-ah debate neihpuia kawm an ni a, candidate pakhat Jaime Rodriquez, “El Branco” tia hriat leh a hming an phuah sak chuan, “Mipui chanai sum leh pai eiru a, rukru an nihna fiah a nih chuan an kut tan sak hmiah tur (cut off thieves’ hand) a ti chheu mai. Mexican Cowboy ho kha The Wild West hun lai pawhin an duh rum thei riau.

Mexico ram President thlanna turah “Crime & Corruption” do chu an auhla ber a ni. El Branco thusawi chu moderator chuan, “I tawng satliah mai nge, a tak takin tih i tum ang?” tiin a zawt kher pek a! El Branco chuan, “E, tih ka tum tak zet ang,ka tum tak zet ang. Tu emaw mipui sum eirua rukrua puhna fiahna a awm anih chuan an kut tan sak turin Mexican Lawmakers te chu Dan ka siam tir ang” a ti hmiah. Mizoram state pawh kumin Inthlang tur kan ni a, enge mipuiten kan beisei leh dawn le? Kan politician hoten enge min tiam ve leh dawn le?

El Branco hi Governor thlannah independent politician angin hnehna kum 2015 ah a lo chang tawh a, chumi tum chuan “Eirukna a awm ngai tawh lovang” tih chu a campaign auhla a ni.

Tun dinhmunah chuan Left-wing veteran Andres Manuel Lopez Obrador chuan mipui ngaihdanah 38% vel vote hmuin, Ricardco Anaya chuan 18% a hmu a ni.

Author: CT Lalrinawma

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment