Forensic Files: Wood-be-Killer

Tualthattu chuan a thilsual tihna atanga finfiahna awm thei ang ang te nawh reh a tihbo a tum a. Mahse, chutia nawhreh a tumna lamah chuan evidence thar diai a hnutchhiah ta thung a. Chu Evidence a hnutchhiah chu Scientist ten Criminal Case a tih dan hmang (Technique) la hman ngai lo hmang a an han enchhin hma chuan Investigator te pawh an beidawng hman hial a ni. Chutia Techniquethar an han hmanna lamah chuan Forensic History an siam ta hial zawk a.

Farmersville, Texas hi America khaw te pakhat a ni a. Thawk khat lai kha chuan Purunsen tharchhuahna ber khawpui a lo ni hial tawh thin. Tihdan hlui tam tak la chhawm nunna hmun a ni a.”Hei hi chu Farmersville a lawm, Kawngka kalh a ngai lo ve” ti thei khawp a nungchang mawi khua a ni.

Kum 20 a upa Rachelle Tolleson-i chu he khua ah pianga seilianin a fanu thla 6 a upa Avery-i chawi tlei nan he khua hi a thlang pawh a ni reng a. A pa Mark O’ Neil a sawi dan chuan Rachellei- chu mihlim thei tak a ni a. Tleirawl dang te ang thovin harsatna tawh chang te pawh a nei ve thin. Nu tha tak niin fa te tan a inpumpek mi a ni. Rachelle-i chuan makchhiat tawkin a fanu nen chauh vin khawchhung laili hnaih lamah an cheng a ni.

Kum 2004 nipui khawlum lai tuk khat zing 7: 30 vel hian Rachelle-i nu Pam O’Neil-i chuan a fanu Rachelle-i tlawh pah fawmin Rachelle-i te In ah chuan a peng kawi zawk a. Inchhung a han luh chuan khum a Avery-i amah chauh a lo awm leh nasa taka lo tap mek chu a va hmu a. A fanu Rachelle-i erawh a zawn ngial hnu pawhin a hmu ta hauh lo mai. A fanu chu a hminga lamin a koh lauh lauh a. Chhangtu erawh a awm lo. Pindan tepen ah te chuan a awm dah lawm maw tihin a han zawng a. Khum hnuai thlengin a zawng a ni. Mahse, a hmu si lo.Inchhungah chuan thil eng emaw a thleng ngei a ni tih rin theih turin hnuhma hmuh a ni a. Lehkha a tla darh nuaih a. Khum chu tih sawn a ni bawk. Khum lu lama thing phel (headboard) pawh hma lamah a tlu awn a. Eng ilo dahna chhuar (night stand) lah a inhunna bang atanga nem sawn a ni bawk. Mak tak maiin Rachelle-i pawisa dahna (Purse) leh a car te chu an awm a. Vanneithlak takin choka chhuatah chuan hnuchhuina tur hmarua ni thei ngei tur (clue) a awm hlauh mai. Chu chu Rachelle-i’n a pasal nena inthen a dilna lehkha a ni a. Chu lehkha chungah chuan tu emaw in a rap ngei a ni tih hriat nan pheikhawk hniak lian tak a awm a ni.

Chu pheikhawk hniak chuan Rachelle-i bo zan khan Rachelle-i ni lo midang tu emaw chu chu In ah chuan a awm ve ngei a ni tih a lantir a. Rachelle-i nu chuan a makpa hlui a la chang thuai mai tur AndrewTolleson-a chu thil thleng chungchang hrilh turin a ko ta thuai a. Andrew a lo thlen chuan an pahnihin Rachelle-i chu an zawng chhunzawm leh a. Mahse khawiah mah hmu tur a awm lo.

Police te chuan tualchhung mi te chu an theih ang ang a tam thu zawt fiahin leilet leh ran tlatna hmun zawng zawng a Rachelle-i zawngtu tur bik an ruahman bawk a. Mi tam tak lo kal khawmin hmun tin deuh thaw ah Rachelle-i chu an zawng a. ATV (All Terrain Vehicle) te, four wheelers, Sakawr chungchuang te leh ke a zawng pawl an awm a. An mibo zawnna ah chuan a mak a tam an thawkchhuak a ni. Chawl map lovin ni nga chhung an zawng a. Mahse Rachelle-i hnuhma erawh khawiah mah hmuh tur a awm lo. Mibo zawngtu tam zawk chuan Rachelle-i chu an hrechiang lo te pawh a ni mahna. Mahni duh thu a tlanbo te pawh a ang hial a. Mahse chutiangin han tlanbo dawn se Avery-i han kalsan ngawt theih lah a ni si lo. Rachelli nu chuan a fanu in Avery-i chu second khat pawh a kalsan lovang tih a chiang si. Rachelle-i chuan a fanu a hmangaih tih a hria a, a nunna ang hialin a ngaih a ni si a.

Chutiang hnu chuan Rachelle-i te chenna atanga mel 10 vel a hla a pa pakhat thingtlang ram a ke a zin vak (hiking) chuan hmeichhia la naupang tak ruang kang ut huam tawh hi a hmu ta tlat mai le. Dental Record atang chuan an mi ruang chhar chu Rachelle Tolleson-i ngei a ni tih finfiah a ni a. A ruang an hmuhna atanga feet 100 vel a hla ah chuan lei khuar hi a awm a. Hmu zawl fai lai a awm a ni. Chutah chuan thingtum eng emaw zah an hmu a. Thil eng emaw halna hnuhma ang tak an hmu tel bawk a ni.

Vikki Pickett, Investigator, Farmersville PD a mi chuan Rachelle-i nu bulah hun eng emaw chen a awm hnu chuan Rachelle-i ruang an hmuh thu chu a hrilh ta nghe nghe a. A ruang en a theih loh tur thu leh a ruang chu hriat theih lo khawp a a kan chhiat thu a hrilh tel bawk a. A ruang thlah nan han tawk/khawih pawh an awihsak lo a ni. Chu thu a han hriat chuan Rachelle-i nu tan chuan tawrhna nasa tak a ni ngei ang. “Ka lungphu a chawl hial a. Ka ring thei lo. Ka fanu ngei a ni tih finfiahna ka duh” tiin a sawi zawm thei lo hial a ni.

Police te tan hnu han chhui chu thil awl-ai a ni hauh dawn lo. Tualthattu in finfiahna (evidence) awm ang ang tichhiat a ni theih nan Rachelle-i ruang kha a hal a ni a. Mahse Police te chuan an hnuchhui hna chu khawi atanga tan tur nge tih an hre chiang; chu chu Rachelle-i then tak a pasal hlui Andrew Tolleson-a atangin a ni.

Rachelle-i vuina hmun First Baptist Church-ah chuan Farmersville a cheng tam tak an kal khawm a. An tan chuan eng tin nge Rachelle-i kha a chenna atangin zanlai ah hruaichhuah a ni a eng tin nge tuman thawm riva tak ngial pawh an hriat loh tih chu hriatthiam har tak tur a ni reng a ni. Dik tak chuan Farmersville ah mikhual an awm lo va. Rachelle-i chenna chu Police Station atang leh khawpui hmun laili atang pawha hnaite a awm a ni. Police te chuan pawikhawihtu chu mikhual emaw hmelhriat loh emaw a ni thei lovang tih an ring a. Mitin mai chuan Rachelle-i khan amah hruaichhuaktu chu a hriatchian mi a nih ngei pawh an ring a ni. Dan naranin hetiang ang mi cheng tam vak lohna hmun ang ah hi chuan tualthattu chu Rachelle-i thian kawm te zing a tu emaw ber chu a ni thei ngei ang. Rachelle-i thian hnai tak a ni loh vek pawhin tu emaw Rachelle-i lo hretu chu a ni ngei ang.


Mitthi ruang endikna (autopsy) Report atanga a lan dan chuan Rachelle-i chu hmeichhiat mipatna hmanpui niin chemte a vih leh rehhlum a ni. Vikki Picket-i, Investigator, Farmersville PD a mi chuan, ” Ka rap a ni. Keipawh nu ka ni a pi ka ni tel bawk. Mihringin a mihringpui chungah hetiang hian a ti thei ang tih han hriat ringawt pawh hi a rap-awm a ni” tiin tualthahna thlen dan rap-awm tak chu a sawifiah a.
Gregory Davis, Assistant District Attorney chuan, ” Pawikhawina leh thil thlen dan hanenin a rapthlak tak zet a ni. Nu, la naupang tak, mi pawisawi lo tak mai a ni a. Zanlaiah mahni In atanga hruaichhuah a ni a. Rawng taka pawngsualinchemtea vih leh rehhlum a ni. Chu mai bakah a ruang chu hmun fianrial lamah lak sawn niin hnawmhnawk ang mai a thehthang a ni” tiin thil thlen dan vel chu a sawifiah ve bawk a ni.

Police te tan chuan Rachelle-i then tak a pasal hlui khan tualthah duhna tur chhan nei in an ring a. A chhan pawh kha Inthenna (Divorce) kha ama duhthu tel lova thleng a ni. An la inneih lai rengin Rachelle-i kha Andrew aiin a puitling zawk a. Chu chuan inngeih lohna siamin a thentir ta ni berin a lang. Rachelle-i khan an inneihna a hlawhtling dawn lo tih a hriain mahni a awmhran a duh te pawh a ni mahna.

Andrew chuan kha tualthahna thlen zan khan hmun dangah awm angin a insawi a. A sawi dan chuan khami zan khan party na ah a thian te nen an awm a ni. A hnuin a thian te zinga pakhatin motorin a thlah haw a. A tuk zing a hna thawk tura a chhuak ti loh chu In a chhuahsan leh tawh lo niin a insawi bawk. Police ten a thusawi an han finfiah chuan Andrew-a chu party na ah zu a rui hle a ni tih an hre thei ta a. Party zawh hnuin a ruih em vangin zankhuain Inah a awm a ni tih pawh Police-te chuan an finfiah bawk. Hmun danga awm ang a a insawina chu a dik niin a lang. Investigatorte chuan chu partyna-ah chuan Bonfire (meipui chheh) an nei tih an hre ta bawk a. Rachelle-i ruang kha lei khuarah hal a ni a chu Bonfire nen chuan thil thleng rual satliah a ni nge ni lo ngaihven a finfiah ngai a ni ta.

Lt. Larry Smarta chuan Bonfire leh pawikhawihna hmun te chuan inzawmna an nei leh nei loh hriat a duh a. Forensic Scientist te enfiah a tan tuahthing (log) te chu an lakhawm ta a. Lt. Larry Smart chuan Bonfire-na a thing sample an lak te leh Pawikhawihna hmun atanga thing an lak te chu Henri Grissino Mayer, PHD. Associate Professor, Geography, Univerisity of Tennesse hnenah enfiah atan a thawn ta a. Pu Henri Grissino chu a tirah chuan a thil buaipui turah chuan a phur fahran lo khawp mai. Mahse chutia tuahthing/thingtum te a han thlek ringawt pawh chuan Pawikhawihna a mi leh Bonfire-na a mi te chu Mesquite thing an ni tih a hre thei nghal mai a. Heng Mesquite thing te hi thlaler ang chi ramro ah hmuh tur a tam a chaw vel chhum nan te pawh an hmang fo thin. Zawi muang a alh chi meikhu tichhuak tam lo chi a ni. Mahse chung thing hmun hnih a mi te chu thingkung pakhat atang lak an ni tih finfiah theihna kawng erawh a awm hauh lo. Thingzaina hnuhma danglambik han khaikhin tur lah hmuh tur a awm si lo. Thing upat lam hriat theihna (thinga invalh thuah kual chhuak vek ang chi-Tree Ring) lah tangkaina nei lo tluk a ni a. He tiang thing chi hi chuan Ring tluanin thil tuihnang kalna kawng (vessel) sin te te a awm thluah a. Chu vang chuan Ring han chhinchhiah bik tur langsar luah a awm thei lo a ni.

Chung an sample thawn te chu zirchian hleih theih an ni lo ti a han hriat chuan Lt. Larry Smart a pawh a hnual rum rum mai. A ngaihdan chuan chung thing te chu evidence tha tak nihin a hre si a. Mahse, Dr. Grissino chuan eng emaw hriatchhuah a nei a: chu a thil hriat chhuah chu a lo chhiar tawh Test thar chungchang a ni. Chu Test chuan thing a Chemical Fingerprint awm kha a thliar hrang thei a. He Test thar : Laser-induced Breakdown Spectroscopy hi la thar lam tak tunhnai lawk a hman thar niin tunah chuan FBI ten an hmang tan tawh a. Counter terrorism lam bikah an hmang thin a ni. Chung chanchin vel zawng zawng chu Dr. Martin-i hnen atangin an hre ta a. Hmanraw mak dangdai tak a ni.


Dr. Grissino chuan chung thing te chu Oak Ridge, Tennessee a Dr. Madhavi Martin-i, Oak Ridge National Laboratory hnenah a thawn chhawng ve leh ta a. Pi Madhvi-i chuan thing te chu laser beam hnuaiah a han dah a. Chung sample (thing) ah chuan laser beam chu a han ti phe keuh keuh a. Thing a Elements awm ang ang-hydrogen, nitrogen, oxygen leh carbon ang chi te chu rei lo te chhungin a lo lang ta vek mai a ni.

Spark , Plasma Cloud tia sawi ni bawk ah chuan sample a Chemical Elements awm zawng zawng a awm vek a. Chung Elements te chu Spectrometer in a lo thliar hrang leh vek thin a ni. Chung sample a elements awm te chu dan pangai deuh vek an ni a. Mahse element pakhat erawh a danglam bik a. Chu element ah chuan Titanium a awm a ni. Thing ti tluanin a phanchhuak vek a. Dan pangai ah chuan Titanium hi thing ah a awm ve ngawt thei lo va. Chumi in a a kawh tak ber chu sumdawnna hmun a Titanium in lei chhung tui a ti bawlhhlawhna hmun hnaih lamah chung Mesquite thing an enfiah te chu an to a ni tih a entir a ni.

Laboratory ah chuan thing tum sawm leh pakhat enfiah (Test) a ni a. Chung zinga 8 te chu Pawikhawihna hmun a mi an ni a. A dang 3 te chu Bonfire na hmun atanga lak te an ni. Chung thing a Chemical awm zat leh tam lam te chu an inzat vek a. Titanium tam lam pawh an inang vek bawk. Tichuan Scientist ten za 99.9 a chiangin chung thingte chu kung khat atanga lak an ni loh vek pawhin thing kung hmun khat/hung khat awmkhawm atanga lak an ni tih an sawi ngam ta a ni.

Hei hi hetiang case bika a Forensic hmanna hmasak ber a ni a. Criminal Case bik ah thing hlawm hnih chemical fingerprint thuhmun nei hmuh a la ni ngai miah lo va. Chemical composition 99.9% zet a han inmil ta chu phut zawkna tham a ni hial reng a ni. Scientists te pawn mak an ti reng a ni. Lt. Larry chuan,” Scientist te kha kan hnenah lokalin thing te kha kung khat a mi emaw inhnaih tak a mi emaw an ni ang tiin za a 99.9% a an chian thu huai taka an sawi ngam avangin kan tan phurna nasa taka ni” tiin an thil hmuchhuahin beiseina thar a pek thu a sawi hial a ni.

Bonfire na a thing te leh Rachelle-i ruang hal nan a hman thing te chu kung khat a mi vek an ni ta si a; thil mak tak chu a ni reng a ni. A nih chuan Andrew Tollesona kha tualthattu a ni tihna a ni thei ang em?

Rachelle Tollesoni kha a chenna In atangin a mi hriat nia langin a hruaichhuak a; a taksa kang huam tawh chu State Park hmun finrial taka hmuh a ni. Rachelle-i pasal then tak Andrew-a chu Rachelle-i hruaibo a nih zan khan Bonfire Party-na ah a tel ngei a. Bonfire Party-na a thing te leh Rachelle-i halna hmun a thing an hmu te an inmil/inang chiah bawk. 99.9% a chiangin an inmil a ni. Chu evidence chu Andrew Tolleson leh a nupui thahna hmun thlunzawm theihna chu a ni ta phawt mai.

Gregory Davis chuan,”Mi tu emaw bo ta se, a bik takin nupa tang thenna kaihhnawih thil inrawlh bawk ta se, a pasal hlui chu tu pawh ni se rinhlelh a ni ngei ang”. Mahse chutianga thutlukna han siam nghal nan chuan a la hma deuh si a. Khami zana Party na a kal ve te chuan Andrew Tolleson leh Bonfire te khan inkungkaihna an nei lo tiin Police-te an hrilh a. A chhan chu Party-na a Mequite thing lo kengtu chu midang daih a nih vang a ni.

Police ten an han chhuichiang leh ta a. Thing lo kengtu chu kum 21 a upa Moises Mendoza a ni tih an hre ta. Hepa hi Air-condition repairman niin Andrew leh Rachelle-i te thian satliah ve pangngai a ni a. Tunhmain school an lo kalho tawh thin a ni. Rachelle-i nu in a fanu Elementary leh Middle School a kal lai thlalak a han phawrh a. Mak tak maiin Moises a pawh thlalak zingah chuan a lo tel ve zel a.

An thiante sawi dan chuan Rachelle leh Andrew te an inthen khan Moisesa chuan Rachelle-i date a chak thu a lo sawi tawh thin a. Rachelle beisei aiin a ngampa mah mah pawh a ni thei. Amaherawhchu hemi te pahnih hi an in date ngei a ni tih fiahna a awm lo va. Thian satliah ang erawh chuan party-na leh punkhawm nikhua ah te chuan an inhmu ve thin a ni. Chung thil te chu police ten Mendoza nunhlui an chhui thlen hma chuan pawisawina angin an ngai em em hran lo va. An han chhui chiang leh zuala Moses Mendoza chuan Pawikhawhna lian tak tak ah a lo inhnamhnawih tawh a ni tih an hmuchhuak a. Dallas a nula la naupang tak rukbo a tumna lamah vawi hnih lai mi a suam a; mahse a hlawhchham ve ve a ni. Rachelle-i bo lai vel khan Mendoza chu chung pawikhawihna atanga bail a a chhuah lai tak a ni bawk. Police te chuan Mendoza In chu an han dap ta a. Pheikhawk rawngsang (boots) kawp khat inting/belmang lo kai nuaih leh khawnvartui rim nam chek mai an hmuchhuak a. Rachelle-i In a pheikhawk hniak an hmuh leh Mendoza Boot te chu an inmil em tih hre turin Investigator te chuan Forensic Analyst Michael Villareal-a hnenah an thawn ta a.

Michael Villareal chuan chu pheikhawk hnuai thla chu a han nemkai a, tichuan Rachelle-i In atanga pheikhawk hniak them an hmuh nen khan mitlawngin a han khaikhin ta a. A len lam, hmelhmang leh zia ah te inanna an neih tih a hmuh hnu chuan eng emaw vanga zia leh nihna danglam bik (specific accidental characteristic)a awm em tihin boot chu a han en chik leh ta a. Chu zia leh nihna ang chu Rachellei In-a pheikhawk hniak an hmuh ah khan a awm ve em tihin a han khaikhin leh ta a ni. Specific Accidental Characteristic kan tih chu kan pheikhawk bun dan atanga lo insiam a ni a. Chutiang chu pheikhawk khing tinah hian a danglam bik takin a awm vek a ni.

He case bikah hian Inthenna Lehkha phek a pheikhawk hniak lo awm chu fiah kelh kawlh takin a lang a. Hniak dang nen han khaikhin atan a duhthusam a ni. Chu pheikhawk hniak chu lang kim vek loh mahse hai rual lovin Pheikhawk ke-artui lama thler/kak (cut mark) awmin a siam a ni. Michael Villareal chuan Police te’n pheikhawk an rawn thawn ngei khan Rachelle-i Ina Pheikhawk hniak them an hmuh kha a siam a ni tih a finfiah thei ta a. A thil hmuhchhuak tak chu-duhthusamin an inmil a ni tih hi.

Police te pawh chuan Mendoza In atanga an lak Jeans kekawr meikhu urna ung kai nuaih chu an Test bawk a. Chu inting/belmang (soot) hnuaiah chuan thisen them sin te an hmu a. Chu thisen DNA profile chuan Rachelle-i thisen a inmil ta chiah bawk. Chung Forensic Evidence hmangin Police te chuan Mendoza chu an hmachhawn ta. Mahse chutiang te mai mai chu Mendoza chuan a ngai pawimawh lem lo nihin a lang. Inla ngeng chi a lo ni bawk nen. Mahse a tawp ah chuan a inpuang ta. Mendoza chuan, ” A tak ni theiin a lang lo: Pawikhawihna thlen tukah ka harh chhuak chauh a. Mumang ang mai a ni. Mahse ka hlauthawng ve tho mai. In hnung lam atangin ka chhuak a, ka thil hmuh kha a dik si. Keima tih ngei a ni e” tiin a inpuang ta.

Gregory David-a sawi dan chuan mi thenkhat ah hian tharum thawhna, sual zun-zam, anmahni khuahlhirh tlat-tu a awm a ni tih ka chiang a. Chu chuan anmahni chu a thunun thin a ni. Chutiang zunzam chu Mendoza ah pawh khan a awm ve a ni. Kha pawikhawihna thlen zan pawh khan thil eng emaw chu hlenchhuah a duh ngei niin a lang a. A thil duh hlen chhuah a tumna kawngah indantir a rem ti lo a ni.

Prosecutor te sawi dan chuan Kha tualthahna thlen zan khan Mendoza chuan tuah atan Mesquite thing kengin party na hmun ah a kal a. Mit a hmutute sawi dan chuan Mendoza chuan zu a in a, a thin a rim em em bawk a ni. Party-na hmunah chuan mi eng emaw zah nen an in bakkaih a. Party-na a tel ve hmeichhe pahnih nen inhnial buaiin chung hmeichhia te chu thah ah a vau bawk. An lu tan saka vauin kawng hrang hrang in a vau a ni.

Mendoza-an party na hmun a Andrew mahni chauh a awm a hmuh chuan Rachelle-i chu mahniin In-ah a awm ang tih a hria a. Zing dar 2 velah Party-na hmun chu a chhuahsan a. Evidence atanga a landan chuan Rachelle-i chenna lamah a inkhalh ngei a ni. Inchhunga lut turin eng thu chiah nge a sawi tih erawh a chiang chiah bik lo va. Mahse, evidence atang chuan Rachelle-i In-ah chuan inchaina a thleng ngei a ni tih a lang a. Chutia an inchaina lamah chuan Rachellei’n a pasal nen a Inthen a dilna lehkha chu chhuatah a tla ta a. Chu lehkha ngei chu Mendoza khan a ke vei lamin a rap ta a ni. Chu In-ah chuan a awm ngei a ni tih finfiahna chiang tak a lo ni ta.

Chung thil thlen hnu chuan Rachelle-i chu khawi ah nge a hruai tih erawh hriat mai theih a ni lo va. Mahse Forensic Evidence atang chuan a pawngsual a, chemte a vitin a rekhlum a ni tih a chiang. DNA Testing atangin Rachelle thisen chu Mendoza Jeans kekawr ah hmuh a ni bawk. Chumi hnu chuan State Park hmun finrial laiah tualthahna hailang theitu tur evidence zawng zawng hal ral vek tumin Mesquite thing hmangin mei a chhem ta a. Evidence thenkhat chu a nuaibo theih pawh a ni thei e, mahse a hriat hauh lovin Evidence dang a hnutchhiah belh ta zawk a. Chung Evidence te chuan tihsual awm hauh lovin Mendoza leh Crime Scene kha a thlunzawm ta zawk a ni.

Forensic hmangin tuah-thing te chu thingkung thuhmun atanga lak an ni tih finfiah a ni a. Thing hung khat atang emaw thing chi inang satliah emaw ni lovin thing kung pakhat ami vek an ni tih a finfiah a ni. Scientist te chuan chutiang finfiahna chu DNA ah chauh hmuh an inbeisei a ni ngai a; thingkung atang emaw thlaihnah ilo vel atang ni lovin.

Rachelle-i thah a nih atanga thla thumna-ah chuan Moises Mendoza thubuai chu ngaituah niin First Degree Murder a thiam loh chantir a ni a. Thi tura hremna pek a ni ta.

Let leh lawk i la.
Khami zan a Rachelle-i te In a va kal a, Rachelle-i hruai chhuak a Rachelle-i emaw naute emaw a chhungte emaw zahpah nei hauh lova Rachelle-i nunna laksak tura thutlukna a siam khan thi tura hremna kha a ma duhthlanna ngeiin a insiam a ni. Rachelle-i pa chuan, “Hetianga sawi hi a dik lo tih ka hria. Mahse, ka thu chu ni se hei aia hremna nasa zawk hi a hmu ngei ang. Hremna nasa zawk ka tih hian innghaisakna lam ka sawina a ni. A chhan chu ka ngaihdan chuan thi tura hremna kha atan chuan a nuam lutuk zawk mah a ni”.

Rachelle-i thih hnu chuan Rachelle-i nu leh pa te chuan an tunu Avery-i chu an pawm tlei a ngai ta. Detectives kawlhrawng leh diau lo tak tak te’n a awm a ni tih pawh an hriat loh scientific solution an han zawng lui ngat te, Scientists te paw’n “Engmah tih theih a awm tawh lo ve” ti mai lo va finfiah ngei tuma an beihna te vangin an chungah an lawm em em bawk.

Scientist te thil hmuhchhuah chuan Forensic Science ah bungthar a siam ta bawk.Tunlai khawl thil titheihna te leh Forensic Testing te hi rin phak bak thil a ni a. “A ni thei lovang e ” tih mai tur hi a ni. Mahse, hetiang khawp hian thil mak a ti thei a ni tih han hriat ringawt pawh hian mi tam tak ngaihtuahna te chu a chhawk dam sawng sawng ta ve ang. Science thil tihtheihna hi a mak em em mai a. Lt Harry chuan, “Detective la naupang lam deuh te hi Scientist te leh technology thar ber ber te nena inngheng fo turin ka fuih thin a. A chhan chu hmalam hunah dan kenkawhna kawngah he thiamna hi an la pawimawh em em zel dawn a. Chumi kawngah chuan duh tawk a awm thei lo a ni” tiin naute a fuih hial a ni.

Author : Bruce Kibby   &nbsp

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

GANG HLAUHAWM YAKUZA-TE KHAWVEL

Kum tina Rogue’ gallery hmun luah zau ber țhintu chu misual rual intel khawm, ‘Mafia’ tia an koh mai țhinte hi an ni awm e. An chanchin hi ka ât ka phak tawkin post ka siam ve nual tawh a, tlan paha ziak nafam chuan duhthusamin a kimchang lo hle țhin a. Mahse, Request a awm leh takah chuan ka rawn tarlang leh a ni. Tin, tun țumah hi chuan Khawchhak lama Organised Crime lian ber leh thil tithei ber Yakuza gang-te khawvel zinkawng bik thlurbing kan tum dawn a ni.

Khawvela misual rual intelkhawm, Mafia an tihte chanchin kan sawi dawn chuan, khawchhak lam pawikhawihna lian thama inrawlh zing ber leh chanchin ngah ber, Japanese gang lian “Yakuza” ho chanchin hi sawi hmaih phal chi a ni hauh lo mai. Anni ho hi khawchhak lama black market leh crime kaihhnawih thil reng rengah a hnar kaitu leh a mei-zang-hlaptu ber an ni a, Politic lamah pawh an ring an rawlh thuk viau a ni. An sulhnu tam tak chuan an chetna ram Japan hmel chu khawvel hmaah a tichhe thei viau dawn tih Japan sawrkar chuan a hai bik hauh lo va, chuvang chuan lang lo lamah a vengthawng reng a, an thil tih sual tam tak chu a haidersak fo reng a ni.

Yakuza hi kawtthlera misual rual awm khawm mai mai an ni lo va, Transnational Criminal Gang an tih ang deuha khawvel ram hrang hranga inzarpharh leh awmze nei taka intelkhawm an nih avangin sawrkar meuh pawhin beihpui thlakin a buaipui a. An mamawh a phuhruk sak mai bakah lang lo lamah puibawmin an thil mamawh a rawlruk fo bawk a ni. Nimahse, Yakuza chuan ram dan ngai pawimawh lovin pawikhawihna lian tham a siam zel a, sawrkar hming a tihmualpho nasat vang leh ram a tih ralțit avangin Japan sawrkar chuan, 1992 March 1 khan official takin dan chhung atangin a hnawt chhuak ta nge nge a; mahse, kum tam tak lo ding tawh leh kawng engkima an lo inrawlh thuk tawh em avangin sawrkar chuan an chungah action an la thei tak tak chuang lo va. Vawiin ni thleng hian, ‘Japanese Mafia, the tattooed protectors of Yakuza’ tiin khawvel hriatah an lulak-ngunhnam chu an la tat hriam sauh sauh reng a ni.

KHAWVEL GANG LIAN DANGTE

Khawvel ram hrang hrangah hian hetianga misual pawl lian intelkhawm pawl Mafia te chanchin hi sawi tur a awm deuh fur mai a. Pawl țhenkhat chemkal vak lo an awm rualin, pawl țhenkhat erawh chuan an chettlatna sawrkar meuh pawh duap kai zawkah an siam thei hial a, sawrkar kã meuh pawh thu sawi tam lo turin an hupsak ngam hial a ni.

Khawvel gang tawrawt tam tak zingah Mara Salvatrucha gang pawh hi a turu pawl tak chu a ni awm e. Member pawh 70,000 teuh meuh a nei a, California, USA a din a nih ațang khan tualthah, drugs tawlh, ralthuam tawlh ruk leh mihring hmangasumdawnna (Human Trafficking) thlengin an inhnamhnawih a, gang hausa tak an nih avangin thil an tithei em em bawk.

Tin, Latin King gang pawh hi an theuneu lo ngiang mai. Kum 1940 khan Chicago, USA ah din a ni a, Mexican leader-ah an hmang deuh ber bawk. Black market leh sawrkar khap thil hmanga Pawisa siam thin an nih avangin an hausa em em a, gang tawrhhlelhawm tak an ni bawk.

Khawvel gang turu zinga sawi hmaih miah loh tur chu, Aryan Brotherhood (The brand) hi a ni ngei ang.
Anni hi US-a pawikhawihna lian tham hmun li ațhen hmun khata inrawlh ziah țhin an ni a. Member 20,000 vel an nei a, an huaisenna chu an larpui hle a ni. (An chanchin hi post hranpain tarlan kan tum leh dawn nia – AKZ)

Khawvel hriat Gang lian ho zinga Mexican Gang an an tih mai thin, Los Zetas gang pawh hi a theuneu lokher mai. Ruihhlo (drugs) tawlh ruk lama pawl lian ber a nih angin Mexico-a ruihhlo reng reng khu an kut hmawra an tawkloh a awm lo zu han tia mawle!!!

An seh hel mai bakah zaidamna leh dawhtheihna an tlachham fu mai a, awm mai mai aiin tualthah hi nuam an ti deuh zawk emaw tih mai tur an ni a, mihring nunna leh fanghmir nunna hi an dah level vel viau a ni.

Heng Gang turu tak takte bakah hian, Chinese Gang turu zet mai, Wah Ching an tih te, Triads te, 1960 kuma Los Angeles-a din Crips gang te, 18-th Street Gang (M18) te mai bakah Khawvel gang turu leh puitak tak sawi tur an la tam kher mai. Los Angeles khawpui ațanga rawn chawrchhuak gang -ho chanchin ringawt pawh sawi tham a awm a. America khawmualpui leh Asia khawmualpuia Mafia awm zat ringawt pawh tlem lo tak an ni.

YAKUZA CHU
Khawvel ramdangte ang bawkin Japanese (anni chuan Nippon an inti deuh kher) ho pawh khian awmze nei taka misual rual intelkhawm, Mafia chu kum tam tak liam ta ațang khan an lo hrawn tawh a. Chu chu “Yakuza” tia koh an ni a, khawvel pumah member 102,000 vel neia sawi an ni. Khawvel gang lianho zingah chuan a mikhual lo hle a, sumdawnna thil chitin renga an inrawlh ruk bakah khawvel gang lian ho zingah chuan thil tithei leh hlauhawm bera chhal a ni țhin.

Kum zabi 17-th ațang daih tawh khan an indin tawh a, pawl hlun tak an nih mai bakah an inkhuahkhirh dan chu a țhat em avangin an member-a lut tawhte chuan an pawl an phatsan ve mai mai ngai lova, thihthlengin an rinawm rum rut ringawt mai a ni. An huaisenna leh an rinawmna chuan a tihmingthang hle a, an hnathawh chu dan pawna chet lak leh sumdawnna buaipui a ni deuh ber a, mimal țanpui ngaite pawh an țanpui fo bawk. Mi hausa leh thil tithei deuhte chuan misual pawl dangte Kidnap-na lak ata an ruai fo bawk.

Yakuza chu an ram Pulis-te chuan “Boryokudan” tiin an ko mai țhin a, a awmzia chu” Tharum thawh pawl” tihna a ni mai awm e. Mahse, an mahni erawh chuan,”pasaltha” tiin an inko ve tlat thung. Khawvel gang hlauhawm tam tak zingah chuan gang un leh upa pawl tak a ni bawk. Japan ram chu kum zabi 17-na lai vel khan ram buai leh ram hrisel lo tak a ni a. Tualchher hriamhrei an chelek nasat avangin suamhmangte tuallenna ah a chang zo va. Misualten ram dan leh hrai an rah beh avangin suamhmang pawl hrang hrang a rawn chhuak a. Suamhmangte inlulingna ram ni ta fam chuan a huai huai leh a chak chakin lal hrawtin an vawk lal len a. Chu chuan tualchhung indona a hring a.

Tualchhung indona avangin mi tam tak chuan thingtlang leh ramhnuai lamah an sahimna zawngin an tlan a, hmun tin mai chu a ralkhelh avangin Japan ram chu khawvela ram ralmuang lo berah a chang hman țhelh a ni. Chutiang dinhmuna an awm lai chuan, Shoguns sipai intelkhawm chuan ram rorelna fawng chu an rawn vuan ta thut mai a. Ram inrelbawldan singsa tur leh suamhmangte tichimit turin ralthuam leh hriamhrei chelek thiam bik Samurai Warriors pawl a din nghal a. Thingtlang leh ramhnuai khuaah te chuan thisen a luang hnem kher mai.

Samurai Warriors leh Shoguns-sipai țangrual pawl hmalakna avangin Japan ram chu zawi zawiin a rawn inher danglam chho va. Nimahse, ram dinhmun a rawn inher danglam rualin Samurai Warriors țhenkhat kutthak zual deuhte chuan an hnathawh țhat inchhuangin helna an chawk chhuak ta a, Samurai Warriors chu pawl hnihah a keh ta a ni.

Samurai hel pawlte chuan thingtlang khawtê leh ramhnuai khua te chu an suam a, an buh leh bal, an thil neih rosum mai bakah an ran rualte nen lam an chhuhsak a, khaw tam tak an hal chhe bawk a. Chuvang chuan ramhnuai khua leh thingtlang khaw tê lama mite chu khawpui lamah an insuan lut chuah chuah hlawm a. Chutih laia Japan ram dinhmun chu a thawpik thlak hle a, ram te taktê ni siin communicate lama Japan ram chhiat ber lai a tling hial a ni. Samurai-suamhmang pawlte tukdai tur leh suam tawkte venghim turin Shoguns sipai leh Samurai ralhrat-ho chuan pawl thar an din a, chu pawlah chuan tualchhung mi thahnemngai pawh tam tak an senglut nghe nghe a. An hmalakna avangin suamhnmang tam tak chu sahhlum an ni a, mitthi țawih rimchhia avangin ramhnuai khaw țhenkhat chu an rauhsan nual a ni.

Hun a lo kal zel a, mipui venghimtute pawh chu an rawn inthlah dul tual tual a. A lo rei deuh tak hnu phei chuan Communist an vawrh lar a, tihluihnaa pawisa khawn an chin mai bakah, sawrkar phalloh thil smuggling leh gamling te an vawrh lar chho zel a. A tawpah chuan vantlang venghimtu dawhsan atanga zuangthlain gambling dawhkan an kil ta zawk a, vantlang hmun pawimawh tam tak chu gambler-te tuallennaah a lo chang ta a ni.

Gambling hmuna an card game inkhelhna lar tak pakhat chu, ‘hanafuda’ an ti a, he card inkhelhna a number chhe bera an ngaih chu 8(ya), 9(ku) leh 3 (za) inkawp hi a ni a. Heng card neite chu YAKUZA tiin an sawi mai thin. Tin, card play chi khat oicho-kabu card chu an khel lar hle bawk a. He ‘YAKUZA’ hi chawi larin misual pawl koh nan an rawn hmang chho ta zel a, vawiin ni thleng hian Japan rama misual pawl lian ber leh thil tithei ber koh nan Yakuza chu an hmang ta a ni.

Hun a lo kal zel a, Yakuza chu pawl lar leh hlauhawm tak a rawn ni chho zel a, mi tam takin ‘Yakuza gang-ho pawisawi chu thihna a ni’ tiin an sawi hial reng a, an hmelmate tan chuan tawrhhlelhawm tak an ni. Kum zabi 18-na a lo herchhuah meuh chuan, khawchhak lamah Yakuza gang-ho hre lo an awm tawh meuh lo va. Shoguns-ho nen inthlunzawmin crime thil tam takah an inrawlh a, mihring hmanga sumdawn, smuggling lehblack market thlengin an inrawlh a. Pawikhawihna lian tham reng rengah chuan a hnar kaitu leh a meizang hlaptu ber an nih avangin an sum chelek pawh a tlem lo hle a, khawchhak Organized Crime Field-ah chuan pawl lian bera ngaih an ni ta hial reng a ni.

Japan sawrkar chuan hun rei tak chhung vantlang venghimtuah a ngai a, hei tak hi Yakuza leh Shoguns pawlte chet fuhna a ni a, he thil vang bawk hian politic lamah pawh an luh ril phah thei a, kum zabi 20-na hnu lam thleng pawh khan Yakuza mi lehsate nena inhnamhnawih sawrkar milian tam tak an awm phah reng a ni.

Yakuza chu pawl lian leh hausa tak a nih avangin smuggling tê ber ațanga a lian ber thlengin an khawih a, khawvel ram tinah an inzarpharh a. Vawiin ni thleng hian Yakuza member-te hi nuai chuang fê an la awm a ni. Nimahse, Kum 1992-a Japan sawrkarin anti-ganglaw a pass ațang khan anpawl chu sawihnghinin a awm a, hemi kal zel leh a nghawng chuan Yakuza chu a tikeh vek țhelh a. Yakuza ațang pawl pahnih a keh chhuak a. Japan Mafia group lian ber hmun hniha an in phel phawk takah chuan tualthahna pawh a hluar hle a ni.

Tin, kum 2015 khan Yamaguchi-gumi atangin pawl thar a rawn piang a, chu chu “Kobe-Yamaguchi-Gumi gang” tih a ni a, an pawl hi an che tawrawt hlea ni. Tin, Sumiyoshi-kai gang pawh hi Yamaguchi-Gumi ang thova pawl lian leh thil tithei a nih avanginkhawchhak gang-ho zingah chuan a lar hle a ni. Yamaguchi-Gumi hian member 55000 lai neiin, United State leh South Africa lamah an chetla ber a, German thlengin an inzarpharh a ni. Tin, Sumiyoshi hian member 20000 chuang lai an nei ve bawk a, anni hi khawchhak ram lian deuh leh an chawrchhuahna Tokyo khawpuiah an chetla ber a. China, Thailand, Laos leh Taiwan velah pawh an inzarpharh nasa hle a ni. Khawchhak lama Kidnap liantham deuhah chuan anni pawl hian lam rik a hlawh zing kher mai.

Tin, pawl pakhat Inagawa-kai chu Sumiyoshi-kai hnuaiah a ding leh a, hei hi Sumiyoshi pawl kaihza-vengtu tia sawi a ni țhin. He pawlah hian member 15000 vel an awm a, anni hian Samurai ralthuam tawlh ru țhinte chu an dawr nasa hle thin. Tokyo leh Yokohoma velah inzarpharhin lal an hrawt nasa hle a, Korea lamah pawh bu an khuar nghet hle bawk a, sawrkar pawhin a buaipui viau reng a ni. Heng pawlte hi a hrangin indin hlawm mahse, pawl un leh ralrel thiam, Yakuza thlazar hnuaia mite vek an ni.

Japan ram mai bakah Brazil rama mihring tawlh rukthu-hlaah pawh Yakuza hi a inrawlh thuk hle a, blackmarket chi hrang hrang leh sumdawnna hmun tam tak chu Yakuza te venhimna hnuaia awm vek an ni ti ila kan sawi sual tam awm lo ve. Sumdawng milian tam takin Yakuza venhimna hnuaia awm an duh avangin chhiah an pe a, an chhiah tlingkhawm hi Yakuza chuan black market expand atan vawrh chhuak lo nise, heng chhiah an pek tlingkhawm ringawt hian Japan mipui hmun thuma then hmun khat chu hnathawk miah lovin a chawm thei var var awm e.

Yakuza pawl hi politic lamah pawh a inrawlh thuk hle a, sawrkar nen pawh tawk fang chu inremsiamna an nei nghe nghe a. Chutih rualin Yakuza mi leh sa, sawrkar lama inrawlh an hriat erawh chuan ban an nih mai piah lamah na taka hrem theih a ni bawk. Japan minister țhenkhat, Yakuza pawl nen inlaichinna an neih vanga an ban tak pawh sawi tur an awm nual mai.

Yakuza pawl zawmtu tam ber chu Sikul naupang leh khawlaia nun hmang țhin (street boys ) te an ni hlawm a, tin, ram leh hnama mi beidawng leh, Jail bang zut thin (Jail-bird) misual Convict te an ni hlawm a; mahse, Yakuza pawl an zawm tawh chuan khuahkhirhna hnuaiah fel fai taka invawngin an intuaihriam a, a țha ber nih tumin thiam thil chikim an zirbelh sauh sauh thin a, an Boss tan an rinawm rum rut a, inbeihna muala thih chu pasaltha dik tak thihdanah an ngai a, natna vang ni lova, inbeihna muala pasaltha thiha thih chu an ngaisang hliah hliah mai a ni.

Yakuza pawla an hotu lû ber chu Oyabun a ni a. Ani hi thluak vawrhtu leh roreltu lian ber a nih mai bakah, pa ber chan changa thu tawp siamtu ber a ni.

A mi leh sate chu Kobun tia koh an ni ve thung a. Kobun-ho chuan membera an luh dawnin mahni thisen ngei hmanga hming ziakin an temple ropui Shinto temple-ah an pawl tan rinawmna vawng him tura intiamkamna an nei a. Chumi hnuah an pawl chhinchhiahna bik dragon lem tattoo chu an hnungzangah an chhu chauh țhin.

Yakuza member reng reng chuan an taksaah awmze nei takin tatoo an chhu rang ruan țhin a, nimahse, an tatoo chu midang hmuh theih turin an tilang ve mai mai ngai lova, a pawl mi leh sate bak hmuh tir an duh ngai meuh lo a ni. Chutih rualin, an ngaihsan leh an thil chin țhin, Card play oicho-kabu card an khelh lai erawh chuan an thawmhnaw an hlim thin avangin an tatoo chu chiang takin a hmuh theih thung.

Dan leh hrai, serh leh sang an ngah hle a, nawhchizuar mutpui leh mimal harsatna phuhrukna tura mi rawk mai mai chu dan kalh tlat a ni a, chung an dante chu zawm ngei an tum tlat thin a. Rinawmna an dahsang hle a, an pawl tana rinawmna thutiam an chham tawh hnua phatsantu nih ai chuan, pasalthate khawvel zinkawng tawp nia an ngaih rinawmna vawnhim duh vanga mahni nunna lak chu an thlang zawk fo a ni.

Yakuza mi leh sa, Kobun chuan an dan leh hrai pela thil sual a tihin emaw, dan leh hrai ramrikham pela kal fawr bik chu an zilh nã țhin hle a. Pawi an khawih a nih chuan, sual thupha chawinan anmah ngeiin an chem ngei hmangin an kutzungtê chu an tan chhum a. An kutzungtê chu Oyabun hmaah hlanin zahngaihna an dil thin. Hetianga khunkhan taka sual thupha chawina hun an hman lai hian thil sualtitu chu thih leh dam inkara awm a nih avangin a dakchhuak thiang lova, a sual ngaihdam a nih hma loh chuan a member-puite pawh a be tur a ni lo, tih a ni țhin. Hei vang hian, Yakuza member kutzungte bung lo an awm mang lo a ni.

Author : Andy K Zarzoliana   &nbsp

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

PATHIAN CHAUHIN A HRIA

Naupang retheite tawngtaina
Zu vanga chhungkaw kehchhia chu

Hnathawk a kan chhuahna tur hmun chu kan la kal ngai lohna a nih avangin a phurawm letling phian a. A kawng chhiat thu sawi nasa viau mahse ka thianpa, puia nen chuan kan hlim ru phian mai. Hnathawkin hmun hrâng hrâng ah kan lo kal ve tawhthin a, tuna kan kalna tur hmun/khua ang erawh hi chu kan vawikhat kalna tur a ni.

Hma tak ah office atangin kan chhuak a. Kan driver pu sawma chuan kan kalna tur chu a hrechiang thawkhat viau a niang’ chu;kawng tha laiah chuan tlan chak vet vet tak a ni. Tluang taka tlanin tlailam a kan chaweina tur, Hotel pakhat chu kan thleng ta der a.Hotel a kan inhnawhpuar hnu ah kan zinkawng lam pan chuan kan chhuak leh ta a. Tluang takin kal ta ila zan dar 12 hma vela ban hman anih thu pu sawma chuan a sawi a, chu chu kan duhthusam ani vek a, mahse duhdanin thil a thleng lo tlat mai. Khaw pakhat kan tlan lut fel deuh chiah tih chuan kan motor (gypsy) chu a nuar ta tlat mai a, sana ka’n bih a zan dar 9:30 chiah a ni. Reife siamthat tuma kan beih fåt fât pawhin engruai kan ang thei lo. Sawi tawh angin kan kalna kawng hi a chhe êm êm vek hlawm a, khaw lian sawi tur lah awm hek lo. Tuna kan motor chhiatna khua pawh hi In za(100) pawh an tling lo tawp ang.

An veng hruaitu te an fel hlawm a, a tuk lama siam zawm mai tur leh zanriak mai turin min sawm a, kanchau deuh bawk nen; an mi sawmna lawmawm tak chu pawmin chu zan chu kan riak ta a ni.

A tuk khawen hnu chuan kan vanneih a siamin kan motor chu kan siam tha thei hlauh mai a. Muangchang lovin kan kalna tur lamah chuan kan tlan khu leh tan nghal a, a huphurhawm duh khawp mai, a tira kan phur ang kha chu ani ta lo tawp.

Kan kalna tur khua chu kan hnaih ve sawt ta hle a, kawng chu tha se, bawngkawn atanga kulikawn tlan ang vel lek a ni tawh ngei ang. Kan tlan zel a khaw pakhat; ka tawng tu huatthu suh ah, thingtlang khua ah pawh thingtlang lutuk tak mai kan tlan thleng leh ta a. Chutah chuan thingpui dawr an lo nei hlauh mai a, kan riltam tawh hlawm bawk a, inhnawh puar turin kan chhuk leh ta sap sâp hlawm a.

Thingpuite kan inzawh chuan ‘kan kalna tur kan thleng trep ta bawk a,’ tiin khawchhung fangin ka teikual a. A khaw tet ngaihtuah an tual vel a faiin an In sak dan a felfai phian mai. Chutia ka veikual na lamah chuan naupang pakhat, kum 3 vel bawr vel hian a thiante infiam chu tel ve chak niawm takin alo thlir dauh dauh mai a. Kawr a ha lo a, a sam a bukin a bal hle mai bawk. A bulah chuan ka va thu a,a hmingte zawtin an In awmna te ka zawt a, fiah vaklo zah hmel takin ka zawhna te chu tha takin min chhang ve mai bawk.

An In awmna min kawh hmuh chuan mak ka ti deuh a. Chu mipa naupang te reuh chuan, “a pu, kan In ah chuan a u te an awm asin. .u-mami chu a damlo a, u-mama’n a awm pui a,” a rawn tichhuak hlawl mai a. Chu thu chuan min thawng kher mai! Naupang bulah chuan,”mama, in In ah chuan ka lo kal ve thei a ngem?,” tiin ka’n zawt leh a.
“Aww, a pu lo leng rawh. .”

Thingpui dawr ah eitur an neih ang ang leiin chu naupang nen chuan an In lam ah chuan kan kal ta a.
“A pu, sawtah sawn a nia, kan thleng tep. Chuan a pu, a u te’n i eitur min leisak ho hi an hmuh hun ah an lawm dawn sia, tlan thuai thuai ang,” tih leh ka bana min kaih a rual nghal a. Kan hma lawk a In ding awnleuh, thlitleh natakin vawikhat pawh nuai se a sawm hneh hle dawn tih hriat reng² lamah chuan chu naupang (ka zinkawnga ka chhar ti mai ang) nen chuan kan pen phei dun hlawk² a.

Kawngka kan lut chiah chu;mihring chenna nge ran In tih pawh hriathran har khawpin a uihthâng huam a. Chu In riang taka ka hmuh chhun chu; kilkhata naupang pahnih chaw inbarh leh a ding kil lama tuibel, puanchhe tel, ipte, bungbel tlem leh chapal hlui zet tawh te an ni.

Mizoram chhung a thilthleng a tan chuan hmuh a va hrehawm em! Mak tih hmel takin a u mipa(anih ka ring ringawt a. .) chuan min khap lêk lovin reife chu min en a. A nau (thil ka leisak) chuan a u te pahnih hnen ah chuan eitur kan lei ho chu eipahin hlim takin ka thil leisak chanchin te chu a sawi liam liam a. Chutih lai chuan chechang lo in ka dinna ngai ah dingin an unaunu, taksa chaklo tih hriat reng rêng, eng natna innge a tlak buak ka hriat si loh chu ka thlir ngawih ngawih mai a. Tawng chhuah mai nachang pawh ka hre mai lo, ka thil hmuh chuan min shock-êm atin ni. . .Chutia ka ding ngawi reng lai chu an te ber, kum thum(?)mi vel lek chuan a ute bulah chuan nui ver² chungin min kai phei a. . .
“Mama, khawnge i nu leh pa te hi an awm a,” tih pahin an unaunu chal chu ka va khawih nghal a. A pang a sa in a khawsik a sang khêr mai! Damdawi pek vat a enkawl zui vat a ngai tih chu, kei, doctor ni lêm lo pawh chuan ka man thiam khawp mai. Ka backpack-a tui bottle chu phawrhin ka romol chu ka tihuh vat a, a pang chu ka dehkual sak nghal zung zung a, rilru a hah duh tak zet a ni.

Mipa naupang upa zawk chuan, “Ka pu, a nu chu chawhmeh zawngin ram ah a kal thin a, tlai ah a lo haw ang. Ka pu, u mami hi a dam leh ang tiraw? A tan kan tawngtai thin a. ‘Pathian chuan naupang tawngtaina pawh a ngaithlain a chhan sak thin’ tiin a nu chuan zan mut dawn apiangin min hrilh thin sia, a dam leh ang tiraw. .? ,” a ti ta reuh a. Lung ava chhe duh kher em! Kei, tawngtai leh inkhawm khât ve tak, engmah nilo hi ka zak chem chêm a ni, ka zep lo.
“Ni e, mami, mama i nu chuan a sawi dik a lawm. .in tawngtaina zawng zawng pawh kha a hre vek a, van atangin a thlir reng che’u a, i u pawh hi a dam leh em em ang,” ka ti chhuak thei ta hram a.

Mipa upa zawk chuan, “thil pakhat chiah ka zawt leh thei che a ngem’ ? A pa khan zu a rui thin a, kan unau hi min vaw vak vak thin a, a nu’n min chhan a tum thin a, a samah kekin pawn ah sawn’ hruiin a thlugbet thin asin. .chawei tur kan nei ngai lo a, mite’n a rukin min pe khawm thin a. .an fel lutuk..mahse, a pa’n a hrechhuak a, inchhungah min kalhhnan thin. .tah a phal ngai lo a, u mami damlo hi chu a thih hma deuh kha chuan a vaw duh tawh lo. .a khawngaih ve tawh a niang. .a pa chu a sual thei lutuk. .mahse a thi tawh a, min vaw tu an awm ngai tawh lo asin. .ka pu, A PA KHA ‘VANRAM’ A KAL A NGEM?’

Chu naupangte in-a a thil min zawh leh min hrilh chuan min thawng kher mai! Hetiang a rethei leh chhungkaw harsa; chuta kara pa ber zurui, rui satliah pawh nilo mi nunrawng mahni fate ngei pawh sawisa a rikrap duh mihring an lo awm thei a ni maw. .? Thawnthu velah chuan ka chhiar fo, mahse tunah a takin ka tawng chu a ni si. .awih a va har em!

An bula awm reng thei ka ni silo a, ka pawisa pai chu pein hreh tak chungin ka kalsan ta a ni. An chûnnu lo nghah thlenpui chu ka duhthusam a ni ngei mai! Mahse, kan kal a hun tawh si a ni.

A tawi zawngin sawi ta mai ila. Kan hna kan thawhzawh hnu ah, an dinhmun ka hriat chian duh vangin an In ah chuan ka thianpa, puia nen kan va kal leh a, a lo inkalh thap kan hmuh chuan hrilh a hai duh khawp mai. An khaw mite an chanchin kan zawh hnu chuan engkim a chiang ta kuar(h) mai. Damlo mami kha a damlo a na zual a, damdawiin hnai ber ah an lo kalpui hi a lo nia. Damdawiin hnai ber district hospital ah chuan kan la kal ta zel a. Aizawl lamah referred a lo ni zel a, a beidawn thlak khawp mai.

Kha mite chhungkua kha ka hmu leh ang em??

PATHIAN CHAUHIN A HRIA. .

Author : Duhzuala Da Wizie Grag’g   &nbsp

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

US LAWNG LIAN DANGIN PYONGYANG LAM PAN LEH TA RUAI RUAI

: US Navy chuan a vawihnih nan Pyongyang lam a pan leh ta ruai ruai mai!

NKorea missile enchhin leh vanga an aircraft carrier, USS Ronald Reagan an tirhluh leh hian Yokosuka, Japan ah sea trial nei zovin Korean Peninsula lam a pan a, USS Carl Vinson nen drill an nei dawn niin defence official lam chuan an sawi.

Rear Admiral Charles Williams chuan siam fel ngaite kan siam fel a kan inpeih hnuah hmalam pan zel turin kan insang mar mek zel a ni a ti.


USS Ronald hi ft 1,092 a sei niin thawktu (crew) 4,539 a phur tel a, aircraft 60 zet nena thuam a ni. Kum 2003 khan commission niin $8.5 billion senga sak a ni. A thurualpui tur USS Carl Vinson hian Korean Peninsula hi April chawhnu lam khan a lo thleng tawh a nih kha.

Author : Saihmingliana Sailo   &nbsp

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Indian-American te an hausa

America ram mipuite zingah India mi nihna lo nei tawh, tuna US-a awm nghet ta te chu a khawsa thei leh dinhmun ziaawm ber ber nia ngaih an ni a, hnamhlawm khatah chuan lehkha pawh an thiam ber ni hiala sawi a ni. Tam lamah pawh Asia ram atanga pem lutte hian Latino ho an khum tawh a, an thang chak ber bawk nia sawi a ni.

Pew Research Centre report, nimina tihchhuaha a lan danin, America ramah hian India mi mtd. 3 chuang an awm a, pem lutte zinga a tam ber chu China atanga lut, mi mtd 4 vel leh Philippines atanga lut, mi mtd. 3 leh nuai 4 an ni.

India ram atanga pem lut, mi naran hian kum khatah dollar 88,000 an la lut phak a, Asia ram dang atanga lutte chuan dollar 66,000 vel an la lut deuh ber a, US mi nawlpui phei chuan dollar 49,800 vel an la lut tlangpui a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

MAFIA…MISUAL RUAL CHANCHIN (LA COSA NOSTRA) CHAPTER 2

‘Tun tum chu Mobster (Wiseguy/Mafia) te ho zinga mipui tepawhin an hriat lar em em leh thenkhat ten an sitar rawn luai luai pakhat hi ziak chhin teh ang.

BENJAMIN “BUGSY” SIEGEL :
Thenkhat chuan “Baby blue eyes” emaw…”Bedroomeyes” ti ten an ko hial thin naa, Bugsy hian Mafia lamtluang a zawhnaah hian a hmel hi chu ‘a ve’ mai chauh a ni tih han sawi hmasa ila. He zinkawng zawhtutena an lo hmachhuan fo…nunrawnna, tualthahna etc etc te hi a hmanraw tangkai ber a ni ve tho a ni tih pawh han sawi hmasa zuai ang.

TUNGE BUGSY CHU:
A pian leh murna tih vel hi chu sawi duah lo mai ila, zirlai tana zirtur kan ziak pawh a ni hlei law. Bugsy hian Mafia khawvela a hming a chherna ber pakhat chu tuna Las Vegas (Sin City) kan tih mai…khawvela nuamtawlna hmun lar ber mai khu a din chhuak tute zinga ami a ni ve tlat mai. Kum 1940 tir lamah khan New York lama Mafia hotute chuan Bugsy hi Los Angeles lamah an huang zauh turin an tir lut a. Chutah chuan a hmel thatna leh a duhawmna (ti mai ang) hmangin Hollywood lama mi challang tak tak te bakah, Hollywood star tam tak te chu thianah a siam thuai a. A zuna uai star lar tam tak pawh number pe thliah thliah-a sawi tur an awm hial mahna le. Hetah hian alawm hmeichhe kawlhrawng ve tak, hmeltha si…mob khawvela inhnim phum ve nasa tak Virginia Hill nen an intawn tak ni. He an inngaihzawnna chanchin vel hi Mafia chanchin an sawi chhung chuan Mafia khawvela “Romance/Affair” lar ber a ni reng tawh hial ang. Enge hmeltha leh hmeltha an ni miau a. A hunlai chuan tunlai Celeb lar ber te ai hian an nep bik hauh lo a nia.

Bugsy hi a tetlai atang rengin mi kawlhrawng a ni a. School a kal ve lai pawn classroom-a awm ai chuan pawnlama a thiante nena huai kawm bawl nuam lo ti thin tu a ni. Mahse suahsual rawng hi a bawl nghal bik em em lo. A tleirawl chhuah tirhah chuan rinawm taka hna thawkin a inhlawh ve bauh bauh thin tho mai. Mahse khawlai vela mobster ho inchei nalh tak tak, engmah thawk silo…nula hmeltha ber ber te nena an leng vel a hmuh thin khan a rilruah thu a sawi thui viau a ni mahna. Rinawm taka hna thawh chuan hlawhtlinna leh sum hailuh vel kha a kailawn a thui riau in a hre ta tlat a. A tawi zawng leh awlsam/hahdam zawng nia a hriat ngei ah chuan kal a tumruh ve ta bur mai a ni.

Kum 19 a tlin meuh chuan an awmna kawtthler leh an thenawm velah chuan Ben Siegal aka Bugsy chu hre lo an awm bar tawh lo. Mahse a tha zawng chuan a ni lo ngei ang. Hetah hian Juda tlangval pakhat Meyer Lansky chuan Bugsy chanchin hi lo hriain thianah an insiam ta a. Ti ti thangvel ah chuan Bugsy hi “Khumfa (Bed bug) ang maia tawrh hlelhawm a ni” an ti ta fo a…chuta tang chuan a hming “Bugsy” tih hi a lo piang ta a ni. Mahse he hming hi a duhloh em avangin tuman a hmai hmaah emaw a hriat phakah pawh an sawi ri ngam ngailo.

‘TOTAL PROHIBITION:’
US sorkar chuan kum 1920 bawr vel khan Zu Khapna dan a chhuah rup mai a. Mahse he thil hian Mafia te chu sum hailuhna a siam sak belh hlauh thung. Heng bootleggers (A ruka zu siam leh hralh hi bootlegging an ti a, a hralh tute chu leggers an ni mai) zinga lar tak pakhat Arnold Rothstein an tih chuan Bugsy te thian dun hi a ruai nalh mai reng a. Heta tang hian Bugsy hian hnunglam a hawi let leh tawh lo. Hetia hma an sawn zel lai hian thian thar pakhat hlu zet mai an chhar chhuak leh a, chu chu a hmaa kan ziah Charles “Lucky” Luciano kha a ni. Luciano an Massaria leh Marengzano (MAfia Boss pahnih) a thahnaah khan a that tute zinga a mei zang hlaptu ber chu Bugsy hi a ni.

‘MURDER INCORPORATE :’
Dan hnuaiah pawh dan lekkawh tute kan mamawh ang chiahin dan pawnah pawh dan lek kawhtute an lo mamawh ve leh zel ni tur a ni. Commission chuan Mafia khawvela an dan leh dun lek kawh turin pawl din thain an hria a. Chumi atan chuan Bugsy hi ti tura tih a ni a, a member lak te pawh an hraw hreih hrawih hlawmin, Mafia khawvelah chuan awmzia an nei chiang nasa mai. (He Murder Inc. an tih hi remchang dangah kan ziak dawn nia.) Amaherawhchu ka han sawi tel duh chu he pawl hi a chet tawhnaah chuan mi ruang a let pheng phung zel a. Sorkar lam chu sawiloh Mafia chhungkuaah takngial pawh tute nge an nih hi shriat chian a awm thei silo a. An hlau nasa teh a sin.

‘JAIL RUNTHIM LAMAH :’
Mak tak mai chu Bugsy hi a thil tih vanga thiamloh a chan te hian jail bang hi a zut rei ngailo reng reng a. A chang phei chuan a tang nghet ve ngei dawna a lan lai te hian thiam a chang leh nulh thin. Hei hi chu witness te leh prosecutor ho thamna leh tih thaihna vang a ni tih a chiang tho naa, a nachang erawh a hre hle a ni. Mahse hetih lai hian Prosecutor rinawm leh dik zet mai Thomas Deewey chuan lalthutthleng a rawn luah a. A hmachhawp pawh a hrawl nghal kher mai. Mob khawvela mi tawrawt ber pawl ‘Harry Big Greeny Greenburg’ (Ani hi Murder Inc zinga mi niin an sawi) chu a rawn bitum nghal chat mai a. He thu Bugsy te hoin an hriat rual rualin, Mafia chhungkaw tana thil pawi a sawi an hlauh avangin; an man hmaa dahthat an tum ta a. Mafia khawvelah chuan “THIAN” emaw “UNAU” emaw hian kawngro a su thui over thin lo a. Engkim hi”BUSINESS” vek a ni an ti mai thin. Big Green pawh hi Bugsy thian hnai tak a ni a, mahse chunglamin Bugsy chu a dahtha turin an ti miau si a. Business a nih ang ngeiin a tih hlawhtlin mai a ngai dawn a ni. Big Green pawh hian a chunga thil thleng thei hi a hre thawi ni ngei tur a ni, a theih ang tawkin a fimkhur ve naa, tlai khat a motora a thu lai chu a hnung lam atang an kap ta thawr tho mai a ni. Mahse Dewey chuan a duhtawk a la ngah teuh lo. Tunah chuan Bugsy lam a hawi ve ta run mai. Case siamna tur tranchhan lah chu a han nei tha em em lehnghal a. Hemi tum hian Bugsy hi tualthah thubuaiah man tum a ni a. Thuhretu pathum lai an awm avangin a tan ngei pawh rin a ni. Bugsy te tana thil buaithlak deuh mai chu hemi tuma thuhretute hi Police lam hian an thukru/sawichhuak duh hlek lo mai a. An hming atan x, y leh z tih zawngin press hmaah pawh an sawi nghe nghe a. Mahse sum hian thil hi a lo tithei khawp a niang chu, engtin tin emaw heng mite hi an hre chhuak leh ta tlat mai a. An zinga pakhat chu Bugsy-a makpa a lo ni reng pek a. Ani hi Y an tih pa chu a ni. A makpa takngial pawh hi a dahtha rang kher mai. A unaunu lah chuan a pasal that tu hi a U Bugsy a ni ang tih ngaihna reng reng a hrelo a ni awm e.

Tunah chuan X leh Z hriat an la hmabak. X leh Z te hi New York lamah Police venhimna hnuaiah an awm tih a ni a. Mahse an zing a X zawk hi a tawmna hotel tukverh atang mak tak maiin a tla sual leh mauh mai a. Tunah chuan witness pakhat chiah an neih tak avangin thuneitu lam te chuan case siamna tlakah an ngai ta lo a. Bugsy chu a free leh ta heu mai.’

BUGSY HUN HNUHNUNG :
A chunglama kan sawi zuai hmeichhe hmeltha si, tawrawt ru phian bawk si…Virginia Hill nena an inkar pawh a la ling tha hlar hlar hle mai a. Hetih chhung zawng hian Bugsy hian a nupui fanaute a thlauhthla chuang hauhlo nia sawi a ni. Anni pahnih inkawp hi a hunlai chuan Hollywood titi a ni a. Celeb an ni ringawt. Mahse hmeichhia lah tawrawt, mipa lah tawrawt tafam chu an inhau nasa in an inbengberek nasa viau thin a ni awm e. Mahse an zia hi a dang ve khawp a, an inhauh chiam a…bungbel thlawk fua fua-a an inchapchar te pawh hian a tawpah chuan khumlaizawlah an sawifel leh mai thin niin an sawi. Common lo ve viau.

Engle khawle, Bugsy hi hotu lam ten Las Vegas hmun tharah chuan Casino ropui tak sa turin an ti ta rup mai a. Bugsy pawn theihtawp a chhuah. A hmingah Flamingo a ti nghe nghe a. Mahse mob khawvela a chet zei angin real estate lamah a lo zei fahran lo a niang e. Sum a seng hnem ta hle mai a. An bituk sak let fe a hman hnu pawn a chanve pawh a la sa zo silo. Hotu lamin thu an rawn neih lahin, ani lo chapo ve bawk si chuan a lo bengkhawn duhlo nasa mai a ni awm e. Hei hi a chungchang leh a thawnthu in a chapter tawp ber a zawh tanna niin an sawi thin. Hemi tuma a tih thinrim te hi Mob khawvela mi challang ber ber pahnih Lucky Luciano leh a thian hnai ber Meyer Lansky niin an sawi bawk.

‘THIS IS KHAWVEL…EVERYTHING IS CARTOON :’
A heading hi chu ngai pawimawh su. A tawi zawngin kan ti tawh ang. Bugsy chuan chunglam ho a tih lungawiloh miau tawh avangin a hun leh nite a thamral mek tih a hai biklo. Mahse mi ngawhngawl leh luhlul ta hrim chuan enga tan mah a ngai duh lem lo a. Tum khat chu Virginia Hill zinchhuah laiin a inah Bugsy hi a riak lut a. Thuthlenga chanchinbu a chhiar lai chu pawnlam atangin machine gun hmangin an phuh hrep mai a. Bugsy pawh a thi chiang ngei mai. Silai mu hian a hmai vel bakah a taksa a hreuh chik hrup a. A mitmu veilam phei chu a pawk chhuak nawlh hial a ni awm e.

Thenkhat sawidan chuan hemi tum hian Virginia Hill hian Bugsy hi an bei dawn tih a hriat avangin a zinchhuak niin an sawi a. Hmangaihna chu KAHA. A thih thu pawh hi thlawhna a chuan laiin a hria tih te pawh a awm nawk. Mahse heng hi chu fact a ni lem lo.

A khar nana ka sawi duh chu, Mafia khawvel kha a lo rapthlak em em mai a. Mahse anmahni pawh khan an hrechiang a, an pawm thiam viau thin. An unau emaw an thiante tak meuh meuh pawh chhan ho tak taka an thih/thah pawn…”He nunkawng hi kan thlang a, a sawhkhawk pawh kan tuar tur a lawm” an ti mai thin.

Author : Rawna Fanai   &nbsp

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

NORTH KOREA LEH RUSSIA INZAWMNGHET MEK: RANJIN-VLADIVOSTOK FERRY SERVICE AN HAWNG THAR

Khawvel ram hrang hrangin UN hremna anga an kawm serh mek North Korea leh Russia chuan insumdawntawnna kawngah thawhhona thar siamin, niminah Rasin seaport (North Korea) leh Vladivostok seaport (russia) inkarah Lawng mihring phur chi (Ferry Service) an hawng thar.

Rasin leh Vladivostok inkarah hian Ferry lawng service-in chuan man US$ 85-101 inkar a ni. He ram pahnih insumdawn tawnna tur Trade & Tourism hi ram 2 te chuan an chhawr tangkai an ring hle. He hawnnah hian North Korea’s Ferry lawng mi 200 phur, ton 1500 a rit (pic a hnuai a mi hi) chuan Vladivostok seaport a lo thleng ruau mai a ni.

Tun hnaiah North Korea chuan missile a test luih leh vangin, UN chuan hremna thar siam a tum mek a, South Korea President thlan thar Moon Jae-in pawhin na takin North Korea thiltih a sawisel a ni. Japan chuan kum 2006 atangin North Korea Ferry lawng ten Japan seaport an hman ve a khap tawh a ni.

Russia President Putin chuan Beijing-ah “Silk Road Initiative” summit a tel tumin, North Korea chu hremzui zel aiin, tha taka a nuclear program titawp tura inbiakna neih pui tur a ni, a ti.

Nikky Haley, US Ambassador to UN chuan, engti zawng mahin North Korea-in missile test leh nuclear program a tihtawp phawt loh chuan inbiakna neih pui US-in a tumlo tih a puang thung. North Korea chuan tun Sunday zinga a missile test chu nuclear warhead phur thei, US military base kap pha an ni, a ti. US Pacific Command Hqrs Guam leh Japan leh Korea rama US military base te chu duh hun hunah nuclear warhead hmangin a kap thei vek tawh a ni.

Author : Ct Lalrinawma

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

SAUDI ARAB JET-IN YEMEN AH CIVIL MI 23 CHUANG AN BOMB HLUM

Yemen ram tualchhung indona vangin UN chuan civilian 10,000 chuang thi tawhin a chhut. Niminah Saudi Arabia jet fighter te chuan Taiz khawthlang lam Mawzaa village bulah truck motor bomb-in nunau pawisawilo 23 an thi a, thi zingah naupang 6 an tel niin, Yemen media ten an sawi a, Saudi Arabia leh a thawhpuite chuan engmah an sawi duh lo.

Saudi Arabia chuan Yemen rama Houthis helte chu Shia muslim ram Iran in a tanpui nasat vangin, Sunni muslim ram Saudi leh ram sangin an beih rawn a, civil miten an thih nasat phah hle a ni. UN phei chuan mi nuai 17 te chuan awm indona vangin awm hmun an sawn vangin, ei tur nei lovin “tampui mitthi” in a hmuak mek a ni, an ti.

Yemen President hlui Ali Abdullah Saleh chuan President thlan thar Abd Rabbu Mansour Hadi chu apawm thei lova, a lam tangten buaina siam zuiin, civil war a awm mek a, Saudi Arabia chuan March 2015 atangin Yemen helho hi a bei tan tawh a, remna leh muanna erawh a la hla hle niin an sawi.

Author : Ct Lalrinawma

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

CIA DOCUMENTS TIPUT RUTU CHELSEA MANNING CHHUAH ZALEN A NI TA

President Barack Obama hun laia kum 35 zet tang tura hrem, Private Chelsea Manning (26) chu kum 7 a tan hnuah a tanna jail atangin chhuah zalen a ni.

He pa (ti ila-gay a nih vangin) he Manning roh hi kum 2009 khan Baghdad, Iraq ah US military intelligence analyst hna thawkin a awm a, chung intelligence information- CIA thuruk pawimawhte chu ru chhuakin WikiLeaks ho hnenah a lo pe a, man a tantir a lo ni ta a ni.

Chelsea Manning hian ISIS hote chu bomb leh silaimu ringawta hneh theih a rin loh thute sawiin, a thuruk vawn him zawh loh vangin jail bang zut tir a ni. CIA’s Vaults tih files 7 zet a tichingpen a, heng thuruk te hi Iraq leh Afghanistan rama US military chet vel dante leh ral beih dante a ni nual.

Chelsea Manning ber chhuah zalen a nih takah chuan NAtional Security Agency contractor Edward Snowden leh WikiLeaks founder Julian Assange te tan pawh “zalenna” a beiseiawm phah a rinawm ta.

Author : Ct Lalrinawma

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

FRANCE RAM “FIRST LADY” BRIGITTE MACRON versus US “FIRST LADY” MELANIA TRUMP : TU KAN THA BER MAW!?

“Hmelthatna chu a hmutu mitah a awm” ti thin mahse, vantlang nawlpuiin “Aw hmeltha!” an tih huai nula/hmeichhia hi chu an awm a ni. Khawvelah ngaihdan tlang lawn (consensus) hi a awm a, chu mi piah lamah ngaihdan firfiak, filawr deuh vaih a awm thin bawk. Pa pakhat chuan a fate hnenah, “Hmeltha hi an hlu a, nupuiah pawh hmeltha deuh neih tur a ni. Nungchang chu a siamthat theih a, hmel erawh a siam that theih loh a ni” ti a fate a zilh laiin, pa khat thung chuan, “Hmeltha chu inneih niah a zo vek a, inneih tukah chuan, “In monu chu a hmeltha em? tih aiin, “In monu chu a fel em?” tih zawhna a tam zawk a, hmel ber a ni lo ve” tiin, a fate a fuih ve thung a. Eng leh thim a awm zel angin, ngaihdan chi hnih hi he khawvel kan cham chhung hi chuan a awm zel dawn a ni.

French President nupui Emmanuel Macron a nupui Brigitte Macron leh US President Donald Trump a nupui Melania Trump kaikhin chuan an that dan a dang daih a, an fin dan pawh a inchenlo a ni. French President hlui Conservative-rightwing Nicolas Sarkozy khan kum 9 kaltaah singer-model lar tak Carla Bruni a neih khan, khawvel ti ti a tling hial. Chutih laiin President kal chhuakta Socialist-lefwing Francois Hollande kha pathlawi niin, a bialnu journalist Valarie Trierweiler chu President Palace-Champs Elysee hmunah “First Lady” role play-in hun leh nite a chhiar a, mahse, kum 2014 ah Hollande tangnem lum chu chhuahsanin, Hollande chuan actress pakhat Julie Gayet chu a kawp ve leh a ni.

Tunge ni Brigitte Macron chu le?

Emmanuel Macron chu French President atan thlan tlin a nih khan “First Lady” Brigitte Macron chu khawvel leh French mipuiten tu nge a nih an bengkhawn tan a, kum 39 chauhva upa Macron chuan kum 17 a nih laia a lo melh no leh amah lo duat riautu, a High School teacher Brigitte Trognuex chu kum 2007 ah nupuiah neiin, hetih lai hian Brigitte hian fa 3 nei tawhin, tu leh fate 7 zet a lo nei nual tawh a ni. Macron chu kum 17 a nih laiin, an zirtirtunu Brigitte chu kum 39 a upa a ni thung. Hmangaihnaah leh Zion ah kumbi a awm nem maw tiin, kum 2007 a an inneih khan miten mak an ti viauva, Macron chu “Gay” ni tura puhna te pawh a awm bawk. Prince Charles pawhin Camilla Bowles a neih khan, khawvel mak tih a ni.

Brigitte Trogneux chu miten “Bibi” tiin an koh mai thin a, France hmar lam rust-belt an tih Amiens ah lo piangin, Emmanuel Macron pawh he Amiens khawchhuak niin, a pa in chocolate business neiin, a High School kal laiin Brigitte hi tawng (Language) zirtirtu a ni. Brigitte chu April 13, 1957 ah piangin mite chuan “mi che cool raih, hmeichhe danglam tak (cool attitude & wonderwoman) tiin an sawi mai thin.

Macron chuan High School a zawh hnuin Paris khawpuiah lehkha zir zawmin a awm a, Brigitte pawhin a pasal, bank a hnathawk Andre Louis Auzierie chu kum 2006 ah thenin, Paris ah teacher hnathawk zawmin a awm a; kum 2007 ah Emmanuel Macron nen an innei zui ta a ni. French “First Lady” a lo nih takah chuan Paris Match chanchinbuin a kawm tumin, Brigitte chuan a pasal Macron chanchin chu tihian a sawi a: “Zirtirtu ka nih angin, thalaite chu ka hre chiang hle a, zirtirna ka pe a, chutianga zirtirna ka pek zingah chuan Macron chu a fing bikin, a danglam hle a ni” a ti. Hetih hun hi Brigitte chu kum 39 zet zawt a ni tawh a, “Macron a fin bikna chuan ka tanglaiah min phuarin, min zem bet tlat (totally captivated) mai a ni” a ti hial. Chutih lai chuan Macron chu kum 17 mi niin, “Eng pawh ti la, ka nei ngei ang che” ti a tiam angin, Macron chuan a nei ta a ni. Khuanu samsuih an tih ang chi ni ngeiin alang.

Macron chuan Presidential election-campaign hawnna bu “Revolution” tih buah tihian a ziak: “Enge ka neih vangin min hmangaih lova, mahse, thlamuanna ruk leh himna (comfort and security) chu ka pe a; chuvangin engkim min pe a ni” tiin. French First Lady zei hawi tak a nih chhoh ngei a beisei awm.

Kum 40 kaltaa amah hmutu Gregore Campion chuan Le Tauquet toen resort-ah Brigitte a hmuh tum chuan mi danglam tak a ni tih sawiin, “Ramsa zinga che tla ang ni lovin, mi inzirsang tak (very educated) a ni” tih a hriat theih a ni” a ti hial.

President hlui Francois Hollande bialnu hlui, Valarie Trierweiler chuan Brigitte-i chungchangah thil sawi tur a neih tam loh thusawiin, “Thil pakhat chauh sawi tur ka nei. Good luck Brigitte!” tihte mai hi a ni” a ti.

Author : Ct Lalrinawma

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment