Battle for the White House-24

Author:
OBAMA’N HILLARY VOTE TLING HRAM TEH U A TI : HILLARY TLING MAHSE BUAINA-IN A HMUAK
  • November 3: President Barack Obama chuan North Carolina state ah Hillary campaign puiin, a chi pui African-American hote chu a sulhnu (legacy) vawnghim turin Hillary Clinton vote tling hram turin a ngen. Trump chuan a lo tling a nih chuan Obamacare (Affordable Act Care) ennawn a tihtawpah a vau a ni. Obama chuan Hillary emails scandal chungchangah FBI thiltih dan chu demin, “Rin thu mai maiin thil kan chhui ngai lo” tiin, FBI Director James Comey thiltih dan a sawisel a ni.

    Joe Biden, Vice President pawhin North Carolina ah Hillary campaign puiin, “North Carolina chu Hillary Clinton tan tlin ngei a ngai a, a tling a nih chuan President a ni thei a ni,” a ti.

    Hillary email scandal vangin tunkar chhungin Hillary boruakin a chhiat phahin, a hniam phah dawrh dawrh a; a hma zawnga 5-7% inkara hmahruai kha Poll paruk chuan 1.7% chauhvin a sang tawhin an sawi. Chutih laiin Poll pakhat chuan Hillary chu 3% zetin Trump aiin a la sang, a ti. Kha US political history-a thleng zen zen lo, “October surprises” an tih mai, Hillary emails 650,000 zet hmuh chhuah thar thu vangin American hrilh a haiin, an phawklek phah hle a ni. Mahse, hetianga inthlan hma lawka thu barakhaih deuh hriatna hian chuti lutukin mi thinlung a her danglam lutuk lo a ni thei. Kum 1968 ah Lyndon B.Johnson chuan North Vietnam an bomb thin tawp thu a puang thut a; kum 2000 khan George W.Bush Jr pawhin “Zu rui chungin motor a khalh” tih thu barakhaih a lo awm tawh a ni.

    Bush leh Al Gore te inbeih tum khan ABC News/Washington Post chuan 3% in Bush-an hma a hruai a ti a. An pahnih khan 48% ah awm ve ve in, boruak intluk (too close to call) tih a ni. Mahse, vote chhiarah Bush 48.4% niin, Gore 47.9% a ni a, a tawpah vote tla zawng zawng belhkhawmah Bush chuan Electoral college vote 271/538 atangin a hmu a, tlingah puan a ni ta. Electoral college votes 538 ah tlin nan 270 hmuh a ngai.

    Tun tumah thenkhat chuan Hillary hi Electoral college vote 287 hmu turin an chhut a, Trump chu 174 hmu turin an hrilh lawk. Tu zawlnei puan tak dik ber ang maw?

    Tun dinhmunah Trump hi Florida, Ohio, Iowa a chak chuan tling tura chhut a ni. Hillary hian Virginia, Pennsylvania, Michigan states-ah hmahruaiin, Democrats vote a tlak chhiat hloh chuan Hillary boruak hi a chhe thei a ni.

    WikiLeaks lamin Democratic National Committee emails hack an tlangzarh atangin Hillary campaign chairman John Podesta (private practice lawyer) thin chu tax chungchangah President Bill Clinton khan a lo ngaidam (pardon) a, kum 1998 ah Independent counsel Kenneth Starr chuan Bill Clinton leh Monica Lewinsky chungchang chhuiin, Podesta hi thuk takin a lo inrawlh a. Sept 8, 2008 ah President Obama aide Cassandra Butts hnenah lehkhathawnin “Fantastic lawyer. Keep me out of jail” tiin a lo ngen a ni. Hei vangin John Podesta chu man tura ngaih a nih laiin, a fihlim niin WikiLeaks in an tlangthan Podesta Gmail account atangin a lang a ni.

    Trump campaign team an hlim thar
    Indiana Governor Mike Pence, Trump running-mate chuan, Valley Forge, Philadelphia-ah”Ram pum huapin Donald Trump thlipui a tleh mek a. Revolutionary War ah rah bi thar (turning point) a thleng mek a ni” a ti. Trump pawhin Twitter ah, “States 6 ah i vote i tidanglam thei e. Tunah Hillary chuan thil lian tak a lo tisual a; i vote chu MAKE AMERICA GREAT AGAIN ah pe mai teh!” tiin a ziak kuau.

    Jason Chaffetz (Utah state) Republican chuan, “Ni khatna (Day One) pawh a thlen hma in, kum 2 zet daih tur thil chhui ngai kan nei ta. Hillary chu lo tling teh reng pawh nise, emails scandal vangin investigation tih chhoh a ngai dawn a ni” a ti. Congress leh Senate hi Republican hoten an thunun a nih zel chuan Hillary leh Capitol Hill lam chu an inthrethu hle dawn niin a lang. FBI leh Justice Dept lam lah Hillary emails chungchangah an ngaihdan a in hmu thei tawh lo a ni.

    FBI lam pawh an lo hnawk ve nuaih mai ! FBI Dy Director Andrew McCabe nupui chuan US $ maktaduai chan ve dawn tur Hillary campaign contribution sum Terry McAuliffe hnen atangin a lo dawng tih a ni, Hillary mirin zawng tak a ni. Chuck Grassky of Iowa, Senate Judiciary Comtt chairman chuan, Justice official ten investigation tihnaah kut phuarsak an nei em ni? tiin a zawt. Benghazi Committee chuan Libya thil thleng a khar zo ta, mahse, Email scandal leh Clinton Foundation a State Dept inrawlh dan chhui a ngai leh ta a ni. Clinton Foundation ah eirukna thil leh Hillary kha Secy of State a nih laiin, Clinton Foundation tan mimal thila inrawlh leh sum tuaka puh a ni.

    Senator Jim Jordan (Ohio) chuan, Hillary chief of staff Cheryl Mills leh a Deputy Heather Samuelson te khan FBI hmaa an intiam angin an Laptop tihchhiat te thuneitute kuta hlan tura tih chu, FBI hoten an tichhia nge, Hillary emails chu engtinge an tih zel tih a zawhna chu FBI lam hian chhanna an pe rih lo bawk.

    The Oath Keepers ten election ven an tum.
    Neo-Nazi hruaitu Andrew Anglin chuan States 50 ah election tihchingpen loh nan duty an tum tih sawiin, “the Right Stuff” website ah an tarlang. Heng The National Socialists, Ku Klux Klan, leh White Nationalist-American Freedom Party te chuan anmahni thahnemngaihna in, election thlir zui turin khawpui leh thingtlangah duty siam an tum. The Oath Keepers hi law enforcements leh military member hlui, ralthuam inbel thin te niin Polling Place thenkhatah leh Donald Trump rally ahte Trump tan theihtawp an chhuah thin.

    Anglin hi Editor of “neo-Nazi Daily Stormer” website niin, Alt-Right nationalist te chu Poll veng turin an inring chheu mai. Alt-right website ‘TheRightStuff.Biz” ah a ziak. Tun tum an inthlang tur chu an nasa dawn e!

    Hengho vang hian Election Day ah tharum thawhna a awm an hlau thawng hle. White nationalist “Alt Right” militia movement hian buaina an chawh chhuah mai an hlau a ni. Heng hian Trump an election rigging/fraud awm theih thu a sawi thin vangin, ven tumin an inralring hle a ni.

    Rudy Giullani, New York Mayor hlui chuan, “Hillary hian FBI Director James Comey a bei a ni lo, FBI a bei (against) zawk a ni. Comey chu Bill Clinton a khawih Monica Lewinsky ang maiin an tehkhin a nih hi!” a ti.

    Soap Opera actress hlui Timberlin Brown chuan CNN hnenah, “Donald Trump chu President ni tur a tlin ber (most qualified man) a ni. A tana theihtawp kan chhuah hun a ni,” a ti. Wrestler Hulk Hogan pawhin Mizo mipa tam tak angin Trumpuia a thlawp bur.

    Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

    HEROIN LALNU SRS IN AN MAN E

    Aizawl:Central YMA hnuaia ruihhlo dotu pawl, SRS miten Pathianni zan khan mi pathum an man zingah thilti thei tak, heroin lalnu an tih mai man telin,an hnen atangin ruihhlo, Heroin No. 4, Hawng 4 leh tlem an man.

    Tun hma atanga Heroin No.4, Proxyvon leh Parvon Spas thlenga lo zuar tawh leh Khehpuam pawh nasa taka lo khawih tawh thin, tun thlenga ruihhlo la zuar nia an sawi, Lalnunmawii, kum 43, Tuirial Airfield-a cheng hnen atangin No.4 Hawng 3 an man bakah, Pathianni vek hian Lalramena, kum 24, Matupui, Myanmar hnen atangin No. 4 Hawng 1 an man bawk a, Lalhruaipari, kum 43, Tahan, Myanmar mi hnen atangin No.4 an man bawk a ni.

    Lalramena leh Lalhruaipari hi Airfield-a mi in luaha khawsa mek ve ve an ni a. SRS mite hian an vai hian Excise & Narcotics Department hnenah an hlan nghal a.

    Mi pathum hnen atanga SRS ten No.4 an man hi Rs. 2,50,000 chuang hu nia chhut a ni.

    Heroin Hawng 3 an mansak, Manuni tia hriat, Lalnunmawii hi sum leh pai ngah tak a nih tawh avangin thil ti thei tak niin an sawi a. Chhan hrang hrang avangin man pawh a harsa hle a, Airfield leh Zokhawthar velah in leh lo tha tak tak a neih bakah Truck lian leh motor dang pawh a nei nual tawh a.

    Tun tuma SRS ten man tuma an veh pawh hian a fimkhur thei ang berin an veh a. Man a nih hian amah mantute chu nasa tak taka vauin, Pathianni zan khan Excise Officer duty-te hmaah pawh a inhrosa nasa hle niin SRS hruaitute chuan an sawi bawk.

    Aside | Posted on by | Tagged , , , , , | Leave a comment

    Mi rêl hi SIM DAIH TLÂK A NI

  • Nu hausa tak, mi thianghlim nih châk tak pakhat hian țum khat chu Mi thianghlim Philip-a (St. Philip) hnenah a harsatna a thlen a. Ani chuan,”Ka fanu, miin an thil tihsual sim tuma a beih tak tak chuan an hneh ngei țhîn. Engnge i harsatna chu ni ta?” tiin a lo zawt a. Nu chuan a nuna sim a duh em em, a duh anga a sim theih si loh chu mi rel a nih thu chu a sawi ta mawlh mawlh mai a. A tawpah chuan,”Ka sim theihna tur a nih phawt chuan i thu eng pawh ka zâwm ang” a ti ta hîal a.

    Philip-a chuan,”A țha a nih chu! Bazârah va kal la, ar va lei rawh. Tichuan in lam i panna kawng tluanin ar hmul chu thlauh zel la, ar hmul i pawh kâwn zawh vek hnuah min hmu tûrin i lokal leh dawn nia,” a ti a. Mi hausa nu chuan a thurawn chu mak a ti hle mai. Amah lah mifing tak a ni tih a hrereng bawk si a. A thurawn ang chuan engkim a ti ta vek a. A tukah chuan Philip-a inah chuan a va kal leh ta a, a thupek anga engkim a tih tawh thu a va hrilh ta a. Philip-a chuan, “Tih tur ka ruatsak che țha taka i tih avângin ka lawm e. Tunah hian a vawihnihna turin bazarah chuan va kal leh ang che. Nimina i kalna apiangah khan va kal leh la, i ar hmul pawh thlak zawng zawng kha va chhar khawm leh vek rawh le.” a ti ta a. Nu chuan,”A theih tawh lovang. Thliin hmun hrang hrangah a chhêm darh vek tawh ang, chhar khawm tûr reng a awm tawhin ka ring lo,” tiin a chhâng ta a.

    Philip-a chuan, “A ni rêng a ni. Nang pawhin tuemaw i rel chuan i thusawi chu midangin an hrilh chhâwng leh ang a, an inhrilh kual zel dawn a ni, khap tum teh mah la, i khap thei hauh lovang. Vawikhat sawi tawh chuan kan sawi zawm zel duh a, a țha ber chu tumah rel miah loh hi a ni ringawt mai a ni.” tiin a hrilh ta a. Mi hausa nu rilru chu a hneh hle mai a, a haw vang vang a, tumah a rel zui ngai ta lo a ni.

    Mi rel hi chin dawklak theih tak niin a lang. A lo ti nasa tawh phei chuan mi rel tih an inhriat hma hauh pawhin nasa takin an lo rel hman hial maithei. Kan insûmna tûr țul tak a ni ngei ang. Mi rel hian thil țha aiin thil țha lo a thlen tam zawk a, midang nena kan inkâr boruak a tichhia a, pâwl ho, kohhran leh chhungkuaa kan inpumkhatna nasa takin a tichhe țhîn. Mi rêl ching tak chu dâwt sawi hmang an ni duh châwk nia!!

    “LALPA, i puan inah chuan tunge lo mikhual ang?
    I tlâng thianghlimah chuan tunge lo awm ang?
    Dik taka awm a, fel taka tia,
    A rilrua thu tak tak sawi mi chu;
    A leia mi rêl ngai lova,
    A țhian chung pawha thil sual ti ngai lova,
    A vêngte hming pawh sawichhe ngai lo mi chu.” (Sam 15:1-3)

    Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

    Sorkarin Aizawl – Churachandpur Helicopter Service turin hma la thuai rawh se.

    Author:
  • PRESS RELEASE NO. 11 OF 2/11/2016.

    Aizawl leh Imphal inkar thlawhna service chu Dt. 30.10.2016 (Chawlhni) atang khan tih tawp a lo ni ta a, tunah chuan Manipur atanga Mizoram leh Mizoram atanga Manipur thlawhna a zin tur hian Guwahati kaltlang (via Guwahati connecting flight) chauha kal theih a ni.

    Hemi avang hian thlawhna a zin duh Manipur-a cheng Zohnahthlakte leh Mizoram mipui te damlohna avanga Imphal-a damdawiin pan duh te, MZU, RIPAN, NIT, Vety College zirlaite leh Manipur-a Mizo Doctor zirlaite tan a buaithlak ta hle a ni. Manipur leh Mizoram inkalpawhna kawng (by road) lah hi Silchar kaltlang leh Ngopa road chauh a kal theih a ni a, Silchar lam kawng lah hi sipai check gate a tam hle a, Ngopa road lah hi kawng a chhe em em bawk si a, zin vel a hahthlak takzet a ni.

    Hei hi thil awmdan a nih avangin Mizoram sorkar hian Civil Aviation Ministry leh Air India hnenah a rang thei ang bera Aizawl – Imphal thlawhna service a awm leh thuai theihna tura chak taka hma la turin kan phut a, thlawhna service hi chhunzawm leh mai a harsa a nih pawhin Aizawl – Churachandpur Helicopter service tir tura hma la nghal turin kan phut a ni.

    ZNP hian Pathian leh mipui zara sorkarna kan chang anih chuan Aizawl – Shillong leh Aizawl – Churachandpur Helicopter service siam ngei kan tum a ni tih Zoram mipuite hriatah kan puangzar bawk a ni.

    (LALHNEHZAUVA)
    Secretary
    Information & Publicity Dept.
    ZNP Thalai Gen. Hqrs

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    PRISM IN CORRUPTION DO KAWNGAH SORKAR LEH COURT RING ZO TAWH LO, MIPUI COURT AH THUTLUKNA DAH MAI NI TAWH SE AN TI

    Author:
    Special Court (Prevention of Corruption Act) in Kau-Tlabung Mini Hydel Project leh Tuipanglui Mini Hydel Project-a eirukna thubuai a tihtawp chungchang uluk taka an ngaihtuah hnuin PRISM chuan corruption ven leh dona kawngah sorkar leh Court an rin zawh tawh loh thu an sawi a, thawhpui tawh rih loh zai an rel tak thu an sawi.

    Nimin Nov 1 khan PRISM chuan Aizawl-a awm an Office Bearer, Advisory Board Member leh Executive Member huap Emergency Meeting an nei a. October 27, 2016-a Special Court (Prevention of Corruption Act) in Kau-Tlabung Mini Hydel Project leh Tuipanglui Mini Hydel Project-a eirukna thubuai a tihtawp tak chungchang an ngaihtuah a. Meeting kaihruaitu an President Pu Vanlalruata chuan heng Mini Hydel Project thawhnaa vawi 3 ve ve estimate tihpun a nih thu sawiin Kau-Tlabung MHP estimate hi a tira Rs 482 lakhs chu Rs 3,253.03 lakhs-ah tihsan a nih thu a sawi a, Tuipanglui MHP estimate chu a tirah Rs 980 lakhs niin Rs 3,721 lakhs-a tihsan a nih dan te a sawifiah a, chutih laia hna a that si loh dan te sawiin, “A hmuna kan ena hna tha lo leh khawl chhia te hmuh phei chuan kan thinrim kan puakkeh lo chauh a ni,” a ti.

    Pu Vanlalruata chuan “Heng hnah te hian eirukna awm ngei nia a lan bakah hna thawh zawh tawh hnua revised estimate siam leh hi chhuifiah ngai nia hriain kum 8 kalta October 3, 2008 khan ACB-ah FIR kan thehlut a. ACB chhuina report behchhanin May 13, 2010 khan Vigilance Department chuan ACB hnenah Engineer 16 laka criminal case ziaklut turin thu a pe a ni” a ti.

    Thubuai kal chhoh dan sawiin Pu Vanlalruata chuan, “Mipui tithinrim em emin July 2, 2010-ah sorkarin criminal case withdraw turin ACB a hriattir a ni” a ti. PIL file chhoh dan leh harsa taka hnehna an chan dan te sawifiahin Sorkarin Supreme Court-a a khinlet dan te a sawifiah bawk a ni.

    Meeting-ah hian he thilthleng leh he case chungchanga sorkar thil lo tih tawh hrang hrang an sawizauna atangin Mizorama corruption case hrang hranga thutlukna awm tawh leh tuna corruption thubuai ngaihtuah lai tea thilthleng hrang hrang avang hian, corruption ven leh dona kawngah sorkar leh Special Court (Prevention of Corruption Act) chu an rin zawh tawh loh thu PRISM chuan an sawi a. Mipuiin an chhia leh tha hriatnaa thutlukna an siam turin corruption dona hi kalpui tawh rih mai ni se, Special Court (Prevention of Corruption Act) a Corruption thubuai kal laiah te pawh hian prosecution witness-ah din chhunzawm tawh rih loh ni se, He thubuai kal dan chipchiar hi India Prime Minister hnenah thlen nise, Thubuai kal dan hi ziakin a nasa thei ang bera thehdarh ni bawk se tiin thutlukna an siam ta a ni.

    Member kokim zawka la thlir ho leh erawh nise tiin thu an dah bawk.

    Aside | Posted on by | Tagged , , , , , , | Leave a comment

    SAPHUN CHUNGCHANG BAWK

  • Vanglaini chanchinbuin a tarlan David’s Kitchen neitu Gorkhali in Aizawl DC office atanga ST certificate a neih Home department-in an hnawl sak chungchang kha ngaihtuah tur 2 lian deuh deuh a awm.

    1) Mizo hnamah sâ a phun niin a insawi a, mahse hei hi Mizo hnam dan kalh a nih avangin Home department pawhin hnam dangin Mizo hnama sa an phun theih loh thu an sawi a, a awmna veng Local Council leh NGO-te zawkin “Mizo anga ngaih tur” tia an ziahsak hi thil mak tak a ni.

    2) David’s Kitchen neitu hi Zo hnahthlak niin sa lo phun duh pawh ni ta se harsatna lian tak a awm niin a lang. Mizoram Bar Association Asst General Secretary Pu C.Lalrinchhunga sawi dan chuan “hnam dan hi hman lova kum 50 vel a awm tawh a nih chuan ‘hnam dan thi’ a ni a, hman leh ngawt a rem tawh lo. Saphun pawh kan pi leh pute khan an nei ngei a, “SA” an biak dan pawh Rev Liangkhaia lehkhabu Mizo Sakhua tihah khan a awm kha. Khatiang khan saphun chuan an ti thin a; mahse chungte chu Kristian kan nih atang khan a bo vek tawh a, kha kan hnam dana SA PHUN kha a thi tawh a ni. Chuvangin Mizo Kristian dan ah chuan saphun a awm tawh lova, phun theih a ni tawh lo. Kan la duh a nih chuan legislate (dan siam) a ngai tawh a ni.”

    Saphun hi Mizo/Zo hnam inkara practice a ni a. Mizo/Zo hnam nilovin an rawn hmang ve thei lo. Pu Chhunga sawi anga saphun theih dan hi a thi tawh a nih chuan kan hmang thei tawh lo a ni. Kan la duh a nih chuan Assembly House ah Pu R.Romawia’n bill a putluh a ngai dawn niin a lang.

    Comment
    Richard Zongte
    “SAPHUN” chungchang a awmzia a chiang viau tawhin ka hria. India ramah hian ST/SC hmeichhia leh General mipa (Vai) kara naupiang chungchangah hian Court Case te pawh a lo awm tawh thin a. Court thuchhuah ka chhiar pakhatah chuan “ST/SC hmeichhia leh Vaipa kara naupiang hi a nu leh pa an inneih loh a, a nu bula seilin, tribal disadvantage zawng2 tuar ve a nih phawt chuan ST/SC certificate pek tur a ni. A pa bula seilian emaw a pa enkawl emaw a pa te community a awm ve a nih erawh chuan General category a awm tur a ni”. David’s Kitchen neitupa hi thlahpawlh a ni em ka hre lo.

    Engpawhnise hnam hming (title/surname) hi affidavit hmang emaw a thlak ngawt theih a ni lo.

    Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

    BUHFAI SUPPLIER TE BUHFAI TIH CHINGPEN LAI NANCHIN ANI

    dt. 1.11.2016 khan MNYF, Gen. Hqrs ten kan thudawn bawhzuiin kan feh chhuak a.

    He kan fehchhuahna ah hian Mizoram Sorkar Supply Department a Buhfai Supplier, Pi Zampuii ta ngei ni a an sawi Buhfai Bag tam tak a chhia leh tha an pawlh lai nanchin a ni.

    A hmuna kal MNYF hruiatute hnenah hian alo thawktute hian heng Buhfai Bag tam tak a chhia leh tha anlo pawlh mek te hi Pi Zampuii ta anih thu an sawi.

    Supply Department atanga Mipui hnena pek chhuah thin Buhfai chhia kan dawnfo leh dawn mek hi Sorkarin duhsak uchuak tak a a duhsak Supplier te vang a ni tih hi MNYF hian a ringnghet hmiah a.

    Godown pui ber Zuangtui thlen hma a hetia buhfai tam tak unload a khawih chingpen a ni mai hi mak kan ti hle a. A ngaihthat thlakloh hle bawk a ni. Zuangtui a an thlen hma in an chawhpawlh thin a ni tih hi a chiang hle ah kan ngai nghet tlat a ni.

    Buhfai Supply hna hi Mizoram Sorkar in MIZOFED hnenah chauh Buhfai Supply order a pek laiin Pu Lalrindika Ralte, Pi. Zampuii leh Vai pakhatin vawiin thleng a Buhfai anla suuply reng hi mak kan ti hle a. Sorkar hian a mi duhsak zawngte supply hna pek nan MIZOFED hming hi mipui bum nan a hmang mai ni ah MNF Thalaite chuan kan ngai a ni.

    A department enkawltu ber Minister Pu John Rotluangliana hian hetiang taka mipuite min hmusit reng hi a na kan tiin a pawi kan ti tak zet zet a. Mahni enkawl Department zolo leh hnehlo a ni tih hi inpawm ngamin he hna atang hian bangngam sela, Mizo mipuite hian kan chanvo diktak leh eitur tha kan dawng ve thei ang tih hi MNYF ngaihdan leh hmuhdan nghet tak a ni.

    Sd/-
    Lalzahawma Khiangte
    General Secretary
    Publicity Department
    MNYF Hqrs: Aizawl.
    Memo No. MNYF/Pub/ 2016/98 Dated : Aizawl The 1st November, 2016.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    Savun Lehkha Kha aw

  • Mizote’n zenawi tam tak kan neih karah hian ze tha leh belh chian dawl nei kan awm a. Chu’ng zingah chuan R. Zuala kha a thuk ber pawlah kan ngai thei ang. Savun Lehkha Kha aw! atang hian a namai lohzia chu a lang a ni. Huau huau hlimhlawp nun hian hma min sawnpui lovin min tichangkang si lo va, R. Zuala anga “intellectual exercise” neih nachang kan hriat chuan kan ziawm phah beiseiin Mafaa zara hmuh theiha la awm a thukhawchang hi i lo zir ho leh ang u hmiang.

    Savun Lehkha atanga kan pi leh pu ten finna an lo zir sânzia kan lo sawi nual tawh tawh a, kawng hrang hrang tlem i han sawi leh teh ang.
    UNO inkhawmnaah chuan English tawnga thu an sawi pawh French tawng emaw, Russian tawng emaw-in a lo ngaihthlak theih zel an ti a, computer khâwlin a lo letling nghal mai a ni. Hetiang hian tawngpui 4/5 lai chu a hman theih a. Mahse Mizo tawnga sawi chu Tuikuk tawng chuan a ngaihthlak theih hauh lo vang a, bâwng bû te chu a ngai ngaiin a ri ûl ûl ringawt ang.

    Kan pute chuan mihring tawng mai pawh ni lovin, ramsa te, ran te, sava te pawh an be thei vek a, khâwl an nei tha em em a ni ang. Thlanrawkpa Khuangchawi tum khan he khâwl hi an hmang a ni ngei ang; hlim taka zaiin an lâmho map map tlat a nih kha. Changpât lâm kham lo khan Nî lo chhuak lo se a ti a; changpât hian aw a nei lo tih kan hre theuh mai. Mahse Nî chhuak rih lo tura a duh thu chu sahuai te leh ramsa dangte pawhin an hre vek a, Ni chhuah an khap a nih kha. Engtin nge an inbiak?
    Kan pute chuan khâwl tha deuh mai, telepathic transmitter an siam thiam ni ngei tur a ni. Chu khâwl chuan changpât ngaihtuahna chu ramsa leh mihringte hnenah a thawn chhuak mai a ni. Mahse changpât ngaihtuahna chu sahuai emaw hriat thiam ngei turin an computer-in sahuai tawngin a letling zel a, chu chu telepathic transmitter chuan sahuai a hrilh mai ni ngei tur a ni. Tun laia scientist-te chuan telepathy hi an zir tan dawn chauh a ni. A thawn chhuah dan chu sawi loh an hre tan riai ruai chauh a ni a, mahse kan pute chuan a thawn chhuahna khâwl thlengin an lo siam thiam vek tawh a nih chu.

    Khami tum khan sakuh, tangkâwng leh chepa an hnawtchhuak a, anniho lungawi lo khan, tih dan tur ngaihtuahin an committee ta a, khatah pawh khan he’ng khâwl te hi an hman loh chuan an ni pathum kha han inbe ziazang an ni hlei nem; an hmang a ni ngei tur a ni.

    Kan pu Chemtâtrâwta chanchin atang pawh khan i han finfiah ang u hmiang!
    Sai hnenah khan, “Engah nge pitar in i chîl chhiat?” tiin mihring tawngin an chhuahchhal a. Chu chu computer-in sai tawngin a lo letling ni ngei tur a ni; sai khan a hrethiam tlat a, a chhang nghe nghe a nih kha. Sai pawh kha a phun bul bul lo vang. Sai rilru-in, “Engah nge ka hnarah bâk a luh teh reng,” tiin a ngaihtuah a, chu chu computer chuan mihring tawngin a let zel a, ngaihtuahna mai a nih avangin telepathic transmitter chuan a thawn chhuak a, mihringin an lo hre thei a ni. Kan pute thiamna sânzia hi mak tak a ni.

    Kawng dangin i han sawi leh teh ang. Pu Mathew-a an tih chuan thil tê deuh: no te, thleng te chemtê te ang hi en ringawtin a awmna a insawntir thei an ti a, a mak hle mai. Cosmic power a nei tha hle mai. Mahse kan pute tan chuan en kher a tul lo. An hmuh phâk loha mi pawh an duh duh an sawn thei.
    Fahrahtea pawh kha a nupui a uire a, vanah an kal daih mai a, mahse vana khumlaizâwla an mu dun lai chu leiah a insawntir a, tual chârah an lo tla dun tawp a nih kha! Thiam tak an ni.

    Arab-ho chanchinah hian zâmpher thlâwk thei (flying carpet) hi an sawi fo va, mahse a tui thun buai a ngai ve lo tih mai loh chu, tun laia jet plane te ai hian a chungchuang bik awm lo ve.
    Kan pi Sichangneii khâwl chu thûl chhunga dah bo daih tham lek a ni. Sava thla leh sava chang hmel pû-a siam a ni a, a han vuah chuan a thlâwk thei mai nia! Tûk tin Pu Thlakhura vau tuiah, van atangin a zuk inbual ziah thei mai nia! Hman thiam erawh chu a harsa deuh va, zir deuh a ngai a ni ang, Pu Thlakhura’n a han invuah a, a han thlâwk ve kha chu, a fate tihlim tawk lekin a thlâwk ve nguan nguan thei chauh a ni. Chuvangin Arab-ho zâmpher thlâwk thei ang mai a, a duh duhin hman nghal mai chi a ni ve lo va, khâwl a nih avangin zir fet zet a ngai a ni ngei tur a ni.

    Arab-ho chanchinah bawk Aladdina khawnvar mak tak chanchin a awm kha. Mahse kha khawnvar khan engmah a ti thei hranpa lo. Huai a nei a, a huai chuan thil a tithei zawk a ni. Phûng lian zet a nih kha. Khawnvar neitu chuan phûng chu a chhawr thei mai a ni.

    Kan pu Chhûrbûra Sekibuhchhuak kha chuan huai a neih kan hre lo. Amahah khan thiltihtheihna mak tak a awm a, chu khâwl chuan petrol emaw, diesel emaw, a mamawh lo. Aw-in boruaka vibration a siam hian chu khâwl chu a thawhtir mai a ni. Thlêngah sekibuhchhuak chu an dah mai a, a kiangah chuan, “Seki buh chhuak, buh chhuak e, a lu lamah sa chhuak se, a mawng lamah buh chhuak se,” tiin an han chham a, an aw-in boruaka vibration a siam chuan sekibuhchhuak khâwl chu a tinung a, buh leh sa a siam teuh mai a ni.
    Kan pu Maurawkela Zâwngkhuang phei kha chu a khirhkhan hle ang. Theirah hmin lote pawh, “Zâr khat hmin rawh pip,” tih pahin khuang chu an han vaw kauha, theirah chu a hmin mai a ni. Aw-in vibration a siam leh khuang ri-in vibration a siam inpawlh chu khâwl tinungtu a ni.

    Theirah tihmin tur chuan ni êng atanga energy chi hrang hrang te mai hi a tawk lo va, lei atangin nitrogenous food leh mineral chi hrang hrangte a zung lam atanga supply a ngai tel a. Kan pu Maurawkela Zâwngkhuang chuan chuti ang thil zawng zawng chu mitkhap kâr lekah a siam chhuak vek a, theirah-ah chuan a pe lut a, a hmin nghal mai a ni. Kum khat dawn lai nghah a ngai ve lo.

    Vai buh kan hmuh that loh chuan chaw kan nghei lek lek hlawm a, kan pu Chhûrbûra Sekibuhchhuak leh kan pu Maurawkela Zâwngkhuang te kha chu la awm se lo vah a tul lo vang a, leilet siam a ngai hek lo vang.

    Tuirial Air Field-ah mi 16 phur thei thlawhna a lo tum ve thei a, kan lawm hle. Calcutta thlen nan Rs 400/- zet sên a ngai si. He thlawhna hi German-ho siam Dornier a ni a, kum 1939 – 45 Indopui lai khan bomb thlaktu-ah an hmang a, a zên em avangin “flying pencil” an ti thin. Tun lai hi chuan German ramah lo chuan hmuh tur a vâng tawh hle ang. Kan pi Sichangneii thlawhna kha chu la nei ila, kan thlâwk huai huai ang a, traffic police rawih pawh a tul lo vang. Savun Lehkha atangin heti ang thiamna hi kan pute chuan an lo zir thin a, an thiam pawh a sang kher mai.

    Savun Lehkha atang lo chuan heti ang khawpa finna hi zir tur pawh a awm lo mai thei a ni. Uiin a lo ei kher kher hi chu a pawi teh zawng a nih hi!

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    MSU GENERAL ELECTION 2016 RESULT

    KUM 2016-2018 CHHUNGA OB THAR TE
    .
    President : RB Lalmalsawma
    .
    Vice President : Benjamin Lalnghaka Fanai
    .
    General Secretary : Lalthanzuala
    .
    Asst. General Secretary : Vanlalliana Khiangte
    .
    Treasurer : T Nengkhansut
    .
    Fin. Secretary : B. Lalkhawngaihzuala

    ***************
    MSU REGIONAL HEADQUARTERS, LUNGLEI THUTLUKNA
    _MSU Regional Headquarters, Lunglei chuan MSU General Election 2016 hi ngun takin kan thlir a, kan ngaihtuah a. Pawl tana țha ber tur ngaihtuah chungin *RB LALMALSAWMA LINEUP* pui turin thutlukna kan siam ta a ni._
    President : RB LALMALSAWMA (Rb-a)
    Vice President : BENJAMIN LALNGHAKA FANAI (Bena)
    General Secretary : LALTHANZUALA (Tz-a)
    Asst. General Secretary : VANLALLIANA KHIANGTE (Vl-a)
    Treasurer : T NENGKHANSUT (Suttea)
    Finance Secretary : JOHN A LALNGHAKZUALA (John-a)

    _Kawng hrang hranga an hnathawh dan, an mizia leh an nihna thlenga kan zir hnuin, lungrual takin an lineup pum hian vote turin thutlukna kan siam fel ta a ni.

    Issued by : MSU Regional Headquarters, Lunglei

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    SAWMA PAKHAT LALPA TA

  • “Ka inah ei tùr a awm theih nân sàwma pakhat zawng zawng chu thawhlàwm inah rawn la rawh u; vàn tukverhte chu hawnsak che uin malsàwmna dawn sèn loh khawp hial ka vûr dâwn che u nge dâwn lo, mi han fiah teh rêng u,” Sipaihote LALPA chuan a ti (Mal 3. 10).
    .
    Sàwma pakhat hi Pathianin Israel-te hnêna a phût tlat a ni. Babulon saltâng kîr lehte kha hun eng emawti hnûah chuan sàwma pakhat pêk ngaihthahin mahni inhai vûrna kawngah an kal nasa a. Temple-a thawk puithiamte leh Levia chite pawhin ei leh in lamah an harsat phah ta hial a ni. Amaherawhchu, saltâng kîr lehte chu an lo leh huan thlaiah an hmuingîl lo; ruah hmasa leh ruah hnuhnung a sûr mumal tawh lo a; an lo leh huan thlai lamin a tuar nasa a. Puithiam leh Levia chite chauhin ei tùr an nghei ni bîk loin mipui ngei pawh buh leh bâlah an hmuingil thei lo. Pathian chuan sàwma pakhat pêk sela, malsàwmna an dawng dâwn nge dâwn lo chu fiah tùrin a cho ta hial a ni.
    .
    Mizote hi thawhlàwm thawhah ti țha viauin kan inngai mai thei; mahse sàwma pakhat tak tak pe chu mi tlêm zâwk an ni ang. Kan sum lâk luh bulpui ber aţang tal hian sàwma pakhat pe ila; chu chu Synod kaihhruaina thar ang hian 5:3:2-in dik takin sem ila. Sàwma pakua kan kawl ațangin thawhlàwm dang—biak in sakna, thawktu chàwmna, Krismas leh kum thar thawhlàwm leh a dangte chu pe ila, kan harsat phah chuang hauh lo ang. Mi tam takin sàwma pakhat kan pêk pawh Pathian ram, ramthar leh tualchhûng bâkah thawhlàwm ke dangah kan sem sawm a; sàwma pakhat dik tak kan pe lo. Tûnah hian sàwma pakhat kan pêk dàn hi inen fiah a hun ta; tualchhûng kohhran kan invulh lutuk hian hmunpui lam a nghawng tlat a ni. Sàwma pakhat chu LALPA ta a ni si.
    Revd Chuauthuama Pachuau
    On November 2

    Comments
    Zothantluanga Khiangte
    Sawm a pakhat mite tanpui nan a hman hi a tih chi angem???
    Sawma pakhat chu Pathian ta kan ti sia…mi tam takin samari mitha ah te an thawh mai tbin a…hei hi a dik chiah a ngem???

    Vanlalruatliana Renthlei
    sàwma pakhat dik tak kan pe theilo th chu ka pu hian a hre chiang ber ang

    Gt-a Ralte Haijang
    keichu ka phak ang tawkin tualchhung ka ngai pawimawh thin…kan pastor te hi an bial a zim tawh lutuk…khaw lian vaklo ah pawh pahnihte an awm ania…hmundangah nilovin Kohhranah ngei pek erawh tha ka ti..5:3:2 letling deuh chiahin kan pe thin

    Ramthanmawia Khupchawng
    ka ngaih dan chuan,dik ka ti lo

    Beth’Yah Akhaw-i Vuite
    “Sawm a pakhat hi mite tanpui nana hman hi a tihchi em? ”
    Kan tunlai hunah hian tih chi tehreng mai. Kohhran pawlchhung chauhvah chhunglut/pe rawh u tih a awm hleinem.
    Pek zel r’u a tha hlei hlei zawk

    James Mizo
    Sawm a pakhat hi Lapa ta a ni a, mi i tanpui duh a nih chuan sawm a pa kua ila nei a lom.I la neih a tang khan tanpui mai rawh. Sawm a pakhat Pathian kut a i pek loh chuan i ruksak tihna a ni.

    Phraima Feb Chawngthu
    ka nuih huk chu lee….Dan 10 pawh pawm kim duh mang silo hian sawma pakhat hi kan thal tui vul sawi ang chuuk zel a…NT ah hian sawma pakhat pe tura min phut tlatna hi ka la chhiar fuh ve peklo a…ka chhiar tlem vang nge ni zawk dawnni

    Ramthanmawia Khupchawng
    ni e,pathianin kan ni ngei mai hemi in a kawh tum erawh anilo tlat,temple ah te in thawina thil te hln ani thin,an taksa nilo vin

    Tetea Saggy Jinhlong
    Sawm a pakhat hi Pathian ta ani a..kan pek loh chuan kan ruksak tihna ani..chuan kan duh dan dan a kan lo hman ve aphal lo bawk..

    Msi Varte
    NT a sawmapakhat ziak la chhiar fuh lo khan chhiar leh rawhse..Hebrai lehkha thawn ah a awm.a bung leh Chang chu lo chhiar ve mai RU

    Mai Vanch
    A bung leh chang sawi law2la?

    Sailo Red Devilles Wayne
    tunlai kohhrana pek hian Pathian hnena pe ah poh ka inngai chiah lo, sum khawn tura an mawng zan ang hu hian bial fan leh tlawhchhuah lamah hian an mawng a zang ve lo thei eeee.

    Nun Puia
    Sawma pakhat hi synoda lut tura pek tam ber hian a dik chuang lem lo,ka ina ei tur a awm theih nan a ti mai a, mi te tan pui nana pek pawh a dik ka ti tho,Pathianin chu keimahni kan nih thu te pawh a sawi tho a, keimahni kal tlanga mirethei ten ei tur an lo neih theih phah kha a tha ve thoah ka ngai

    Sailo Red Devilles Wayne
    kan inzirtir dangah hi chuan pek loh theih loh anga ngaihna a lian khawp mai….

    Lalhneh Thanga
    II Korinth 9:7 thu hi chu Sawma pakhat ni lovin thawhlawm, Jerusalema awm, tam ho tanpuina tur a sawina a nia, sawma pakhat nen chuan a sawi fin chi lo vang.

    Elty Sânga
    Thuthlung hlui hunah sawma pakhat pekna tur tam tak a inziak a,ngatinge pawisa chauh kan sawi vâwn viau a, a dang kan gaihthah viau si….Malakia ami pawh hi Juda ho tana sawi a ni lawmni? Engatinge pe tura kan inkar ngang ngang mai țhin le?

    Phraima Feb Chawngthu
    kohhranah sawma pakhat, thilpek thawhlawm a luh that loh te chuan…..thenkhat chhuanchhamin kan awm palh mai ang tih ahlauhawm ve det tihna ani thei em?

    Hluzuala Pa Térèmà Fanai
    Ngaihdan atam,pawmdan pawh atam..inhnialnan chuan hmang lo Ang aw..engpawh nise..HLIM takin ipe phawt Mai Ang û..

    Zawma Pachuau
    Lalpa inah rawn lakhawm tura thupek kan ni.

    Phraima Feb Chawngthu
    Lalpa in chu enge Biakin maw…?…kan lawina kohhran biakin ah lo chuan tuman ka pe duh lawi awm silo a

    Elty Sânga
    2 Corinthians 9:7 Mi tinin ui chunga pe lovin, pek loh theih loh anga ngaia pe hek lovin, an thinlunga an tum ang zelin pe theuh rawh se; Pathian chuan hlim taka petu a ni a hmangaih ni.

    Atana Fanai
    Sawma pakhat hi Thuthlungthar ah a inziaklo..Thuhlunghlui hunlaia Pathian malsawmna buhleh bal ranruala malsawmna andwn ațanga pe tura atih ani..Isua Krista hunah voi1 mah sawi a awmlo..Lal Isua k zui berin a sawi chu rethei pachhia hmeithai ngaihsak zwk turin min ti
    Pathian zarah Holy Bible voi2 k chhiarchhuak twh..Thuthlung Tharah K hmuloa..a teuhber Isua sawi hi a ni my..

    Elty Sânga
    heihi ka pawm keipawh, kohhran hote hian thawhlawm kan duhthawh ltk avangin sum kan pathian lo chauh tawh a nih hi maw.

    Elty Sânga
    sum ngainat hi sual tinreng bul a ni si a.

    Laldinpuia Fanai
    Mathaia, Luka, leh Hebrai lehkhathawnah khan a tam mai.

    Mary Khupchong
    Kan kohhran chuan Ip ah hian chhawmdawlna pual an dah tel thin a,chu chuan miharsa ,damlo tanpui ngai te an tanpui thin.

    Manuni Tlomte
    a tha hle mai inkohhran tihdan chu kohhran dang tan poh entawntlak a ni chu

    Mary Khupchong
    Nia an ti tha tawp,Krismas ruai theh tepawn damlo in report tan pawh in lamah an ei tur an pe thlap thin.Kan veng tak tak ani bik lo a,mahse an ti tha kati khawp mai. Mi dang tan an luangchhuak tak zet A KTP ang zawng pawn.

    Manuni Tlomte
    kan tunlai kohhran hi chu a,sawmapakhat hi an ngaihpoimawh ang hian an bialchhunga mirethei,damlo inenkol em em mahni bialchhungah poh hrelo,mi hausa in thleng phak chauha rawngbawl ,harsa deuhte hi chu e min bialtu upa/pastor te hian min endan te hi a dang riaulo maw, sawmapakhat te hi yma pe lut ta ila a fuhviau lo maww,helh fe fe chu an tam ang chu o, rom lehkhathawn te hi a ropui asin

    Laldinpuia Fanai
    Kohhran aiin YMA i dah ropui zawk a ni maw?

    Manuni Tlomte
    an ropui na zawn a in anglo ,,,

    Laldinpuia Fanai
    YMA chuan a dawn pawh an dawng duh/ ngam dawn em ni???

    Manuni Tlomte
    an dawngduh dawn poh ka tilo,dawngduh dawnlo poh ka tichuanglo ,

    Manuni Tlomte
    tha leh hlok an tih a pianghi an la vung mai lom haha

    Mai Vanch
    Nu leh pa thuawihlo pawh daipawna hruaia denhlum tur a tia, kan la denghlum lem lova

    Mary Khupchong
    Sawma pakhat hi ka ngai pawimawh thin khawpmai.Pu Chuauthuama sawi ang deuh in,Ip an semah hian Pathian ram ah bik sawma pakhat pe in adang,Ramthar,Tualchhung,etc ah chuan adang kala neih ka pe mai thin. . .

    Beth’Yah Akhaw-i Vuite
    Eng emaw lai te hi kan thurchhuak a, kan la vawng em em zel mai a. Tha thei eeee
    Pathian thupek sawm singah, “Tual that suh, ru suh, uire suh.. ” tih an zawm that em em laiin, “Chawlhni serh rawh” tih chu an paih/ kalkan leh daih a. Mak thei eee ka tiaaa

    J-a Infimate
    Tualchhunga pek chu post atanga a lan dan chuan Lalpa hnena pek a ni lo tihna a va nih hmel ve! Synod duhdan emaw dan lo emaw kohhrana sawmapakhat kan pek luh hrim hrim chuan a petu lam te chuan tih dik lohna an neih ka hre lem lo. Synod hian tualchhung kohhrante sum chungchangah a thunun lova an nin an duhdanin sum head an lo siam danglam thin zawk a nih hi. 5:3:2 Synod duhdan hi nge pawimawh a Petu lam duhdan erawh ka hre lo. Synod in a duhdan tih tlang a duh chuan a petute bawmah sum head hi ziak lo se la, tualchhung kohhrante hian Synod duhdan in then mai se, a petu lam zalenna ngai pawimawh ni awm tak hmel mahse a petuin a pek dan sawisel leh si zawng a buai teh nuaih em mai!

    Van Lal Hruaia
    Sawma pakhat chuti taka ngaih pawimawh tur a nih chuan, a aia a sawi tam zawk daih chawlhni serh rawh tih pawh hi ngaih pawimawh a va ngaih hmel ve…….nge synod tanna hlawkna awmlo a nih vang.

    Manuni Tlomte
    kohhran tranpui na min rethei thlengpha chu jumble sale hihi

    Laldinpuia Fanai
    Pe mai rawh u. In hek lo ang. Malsawmna chhiar sen lohin a vur ang che u.

    Mary Khupchong
    Heta kan awm na ah chuan mi harsa pual pawh an dah vek. . . .Ip ah hian. . Chumi chuan tanpui ngai te an tanpui thin.

    Laltlan Thanga
    sawma pakhat pek chung chang in zirtir hi Thuthlung hlui a kir lehna a ni mai lo maw? Thuthlung thar ah hian chuan Isua hi chuan zirtirna a awm chiahlo. Malakia bung 3 thu hi kan tan chhan fo a, Malakia hian tu te nge a hauh hi zir chian a ngai viau mai. Nehemia ho khan dan an siam tha a(Nehemia bung 10) mipui te hian temple ah sawma pakhat hi pelo in Levia chi te khua ah pe tawh turin dan an siamtha a, puithiam te’n mipui in sawma pakhat an pek hi temple ah an rawn keng tur a ni. Chu chu temple a Pathian chibai buk tur a lo kal te leh puithiamten an ei thin. Malakia hun lai hian puithiamte hian inthawina ran poh a tha pephallo in a kebai leh a mitpual te, anduh loh loh an pe a, Pathian poh a lawmlo a ni. Tin, puithiamte hian khang temple a Pathian chibai buk tur a lo kal te ei tur kha an rawn keng phallo a ni zawk lo maw? A chhan chu mipui in puithiam te enpui/ hriatpui chunga Levia chi ho khua a an sawma pakhat pek kha temple lamah ken luh kha an mawh a ni tlat. A nih leh Pathianin thuthlunglui a a phut hi kan ti vek dawn a nih chuan, jerusalem a kumkhat a puitling chin Pathian chibai buk tura a phut hi kan tih ve a va ngai awm ve. Thuthlung thar ah chuan sawma pakhat chauh min phut lo a, kan zawng zawngin min phut tawh zawk a ni.

    Dave Hamartia Mizo
    Sawma pakhat hi Pathian ram ah a hlang tawp in kan dah thin a, budget dang neuh neuh heng Building,mission,etc te hi chu a hran pa in kan pe leh thin. Sawma pathat hi Lalpa chanpual anih avang in kan pek rengreng in thil dang ah kan chhep nawi ve ngailo.
    KA tet te atanga tun thleng hian ka nu chuan a la dah zat zat thin

    Mabiaki Hlawnchiau
    Israel fate hnen a thupek ani lawm mi? Kan kohhran te chu Jentail kan in ti ani lawmmi
    A hrim hrim in thuthlung hlui te chu Isuan min rawn thlak sak/Tihban sak tawh kan ti ani lawm mi?

    Laldinpuia Fanai
    Dan tiboral tura lokal ka ni lo, tifamkim turin a ti anih zawk kha…

    Laldinpuia Fanai
    Mathaia 5:17 “Dan thu emaw, zawlneite thu emaw tiboral tura lo kal ka nih ring suh u; tiboral tura lo kal ni lo va, tifamkim tura lo kal ka ni zawk.

    Mabiaki Hlawnchiau
    Khi khi anih si chuat enga tinge chawlhni serh rawh atih hi kan zawm si loh
    Ka kut hunbi atih zawng zawng pawh Pakhatmah kan hmang bawk si lo

    Dave Hamartia Mizo
    Thuthlung ah a bet tel lo hrim2 zawk ani. Thuthlung hlui reng reng chu thuthlung thar ah a phelh leh vek ania. Sawmapakhat hi chu Thupek ani. Thuthlung nilovin a thlunna israel fate hnen a thupek ani. Thupek hi hnawl ani velo.

    Mabiaki Hlawnchiau
    Pathian in direct taka thu asawina bible a kan hmuh chu mosia hnen ah chiang takin apuang chhuak vek tawh.Hei hi thuthlungthar ah aphelhna a la awm lo.

    Ed Elrick Hminga
    Pe rawh u ti chuan pekin in awm ang

    Mabiaki Hlawnchiau
    Bible a a in ziah dan tak hi abul lam kan en chuan Levia chi Puithiam Hna dang thawk ve hman lo te tan an pe thin tih kan hmu
    Anni chuan temple ah rawngbawlna an nei renga Ran thisena an la inthawi tlat avangin a tak takin an Puithiam hna an thawk ani
    Pek loh tur tihna ni lo in kan tih dan phung hi en chian a ngai
    Lal Isua chuan khawvel ropuina zawng zawng pawh a duh loh thu Setana hnen ah a sawi kha
    Ka ram nisela chuan ka thui hruai ten an bei ang atih daih kha!!!!!

    Boihpuii Ralte
    I pek duhloh leh pelo la,a pe0duhin lawm takin kanlo pe zel ang

    Mabiaki Hlawnchiau
    Ka pe duh lo tih thu ka sawi loh khi
    Kha tiang rilru pu tun tun chung chuan pe mahla chunglam rilru tur chu aw!!!!

    Dave Hamartia Mizo
    A eng ber nge han quote chhuak la… i lo bih ang hmiag

    Vanlalruatliana Renthlei
    Mosia hnena Thupek vek alawm

    Tetea Fanchun
    Kohhran tana țangkai tur kan la vung mai mai a ni e

    Za Khum L Renthlei
    Sawma pakhat pek ngei2 ngai tih leh kohhran thuneitu hnen a thleng vek tur ani tih ka hria hauh lo mai mahse kan hman danah kan fimkhur tawk em ? Mahni inhaivur nan kan hmang maimai em.. Duhsak zawng leh zawng lo inkar thudik lo hmangin kan invilik em…Mipui sum lalpa tan kan pek hmang hian in tha leh ropui taktak chhungah kan om ani thei intih theih luat nan kan hmang em ? Mahni inen thin leh thlarau thianghlim hruai inti duh tan chuan a awm reng em a thu ziah hi chu ka kawk lo maithei ee

    Dave Hamartia Mizo
    Sawma pakhat sawi bo tum talh ten sawma pakhat an pe ngai lo tih hi lo hre hlawm ula.
    Sawma pakhat chauh pawh PAthian tana dah hrang phal lo tu ten pakhat aia tam an pek hi ring bawk hek suh u

    Za Khum L Renthlei
    Sawma pakhat dah bo tum tu chu mahni inhaivur nana an hman thin vang hi alom pek loh tur kan ti lo mi peksa kan hman dan ah fimkhur a ngai kan tihna ani zawk eee

    Laldinpuia Fanai
    An fimkhur asin! An hman dan kilh kelh hre duh chuan kohhran sum enkawl dan hriat a ngai.
    Tihsual palh chu a awm mahna.. fimkhur lo taka hmang miah miahah i ngai deuh emaw ni dawn?

    Zo Thana
    Pu chuaua sawi ang hi keini 7th day adventist te sawma pakhat pek dan leh thawhlawm kan semsawm dan ani e aa…

    Beth’Yah Akhaw-i Vuite
    Buliding thawhlawm te hi in lo thawh kumtluan reng ang e. Abdula te, Laskara te, Murmua te hlawh tur a tel vek ania

    Dave Hamartia Mizo
    Abdula te hian enge an thawh tih lam hi chhut ve angai tel ania

    Vanlalruatliana Renthlei
    kohhran chuan Thuthlung hlui chu kan tana țangkai tur lai kan la vung mai mai

    Andrew Mapuia
    Țhenkhatin kohhrana sawm a pakhat chhunluh ai mirethei tanpui nan an hmang a… synod hian engtin nge a ngaih ang le?

    Dave Hamartia Mizo
    Sawma pakhat hi chu Lalpa chanpual ania. Pathian sum hmanga mi lo khawngaih sak chiam chu a fuh ka ring lo.

    Mary Khupchong
    Sawma pakua zawng khan mite tanpui sela ti nia,sawma pakhat kher kher ami tanpui tum techu,hahaha.

    Mabiaki Hlawnchiau
    Kohhran hi enge?

    Dave Hamartia Mizo
    Hriatsa zawh ai chuan an hriatloh zawttu chhan a chakawm zawk thin

    Nun Puia
    Sawma pakhat hmang ngeia tan pui chu dawngtu tan pawh a hlu viau lo maw

    Andrew Mapuia
    Thenkhat chuan Lalpa tan tho alawm kan pek.. mamawh tak2 te hnenah a thleng ngei tho a an ti ve tlat a.. keichuan a enga zawk2 pawh hi pawi ka ti lemlo ve ve

    Manuni Tlomte
    synod thu chhuak hi i helova pawmvek tur ami a,

    Za Khum L Renthlei
    Then chuan mirethei tan pawisa tlingkhom hmangin kan picnik hmiahmiah mai duh pawl kan la awm ani awm a, sawrkar angin kohran sum chhui theihna dan siam vat a duh awm thin ngawt mai, chhan chu khawvel sumte kan hman dik em em laiin engvangin nge lei leh van lal ber Pathian pawisa tlingkhom kan hman dik loh tlat mai lee tihte pawh rilruah a lian duh thin khop mai

    Hlutei Raltetuipawlhloh
    Kan nupa hian a hmingin hlawh tlemte kan nei ve ve a,sawma pakhat hi kan pelo ngamlo.Thenkhatin sawma pakhat pek tullo ti hawi zawnga an sawi changte hian rilru ah pek ve loh mai duhna te hi a lo awm ve fo thin a,chutiang rilru kan put deuh hian kan fate emaw keimahni emaw hi Damdawi lei ngai hian kan awm fo mai,kan inngaihbel nge pawh ka hrethiamlo.Amaherawhchu kan sawma pakhat chu thawhlawm ip ke hrang2 Pathian ram,Ramthar,Tualchhung,Buildingah te ka then hrang thin.Ramthar rawngbawlna hi kan ngaih pawimawh em avangin Ramtharah kan dah hnem ber thin a.Tin,ipa tello Ramthar rawngbawlnana a hrana khawnah hian chuan sawma pakhata kan dah ami nilo a hran kan pe thin.

    Lalfakawma Afaka Hmar
    Hmanni vanglaini a pu thangkangalova ziah niin ka hria ta tang kha chuan sawma pakhat hi tualchhunga dah vek mai hi ka rilruk ta deuh mai……a thu ziah khan min hneh riau mai….a dik pawh ka ring…

    TheGame Colney
    Pu Chuaua’n Torah teaching a pe ve tlats mai. Ka awih lo zawk,.. Unbelievable!

    Gyhoma Ngente
    K vei ber chu biakin hnuai a DAWR tam ta ltk hi sumdonnan kn hmag nasa ltk

    ThlEnga Kawlni
    Pathian ram hi em hi sawma pakhat ber?

    Hc Ralte
    Kei chu sawma pakhat tih lam hian min hneh lutuk lo.Lalpan malsawmna chhiarsenloh min pek bakah a fapa neihchun min pe a, amah kan hmangaih letve na tihlan nan leh a hnena lawmthu sawi nan kan theih ang tawk pek hi kan tihtur ni maiin ka hria,percentagelam hi ka ngai thupui vak lo.Mahse Lalpa tana thawhlawm thawh ngailo mi chuan malsawmna a dawng tam ngailo tih hi ka hmuh dan ani.

    Lalhminghlui Chhangte
    Sawma pakhat hi kan naupanlai atag toha,kan th than ani a,vawin thleg hyn kan pwisa hmuh apiagin kan pe thn,kanta anilo miau a,mase synod in pek tr atih ag ciah2 h cuan ka pe tamlo,a chhan chu,biakin sa lai kan ni a,tualchhung lamah thahnemgaih ana jwk rh tlat.

    Nun Puia
    Abela kha chuan a ran piang hmasa ber kha a hlan mai a,Pathian a ti lawm viau

    Beth’Yah Akhaw-i Vuite
    Tunge thawh tam? Tunge pe dik? tih lam hi insawitheih siak tawh mai ang u

    Chhana Suamte
    Kan puithiam pastor ten an nghei dawn chuan thil dik loah ka ngai. Mahse hman nia Ruatfel nu thu rawn post khan rilru a Ti kal thui hle.

    Syan Kym Khupson
    A pek kn th tur ania ahmanna lam cu hruai tu te thu2 pathian ta ania,an mah ni leh pathian inkar ani twh my lo buai ve vak tul k t lo kei cu…..

    Tetea Saggy Jinhlong
    sawm a pakhat leh thilpek dang kan ngaihpawlh nasa lutuk..sawm a pakhat chu Pathian ta, a malsawm kan dawn atanga ringtu ten kan pek ngei ngei tur ani..pek loh chuan kan ruksak tihna ani..hemi bakah hian kan vei zawng leh ngaihpawihmawh zawng thil tha Pathian duh zawng thil pek kan la pe thei..kan inphal dan azir ani tawh ang..a pe chhuak tam apiang an hlim in an lawm bawk thin..kei rinna lam a tawn hriat engmah la nei ve lo in ka hriatthiam ve dan nih hi.

    Chhawrpuii Chhakchhuak
    Sawma pakhat pekna tur ip an sem a,tualchhung,synod,building tih te a awm bok sia,kan han sem kual a chu2 sawma pakhat anih leh bok siloh chuan,building,ramthar tih ang hi chuan ip hran nei maise hriatthiam poh awl deuh tur ania,bak ah sawma pakhat hi synoda kan chhun chauh hi em ni ang?

    Hnuntea Jf Ralte
    sawma pakhat hi chu keimah ni a,a thawh dan/ kan hriatthiam danin thawh ila tha berin ka hria. Mission pual pawh Pathian ram zauna tur tho a nia… Mipui an thuhmun fo thei lo angin kan ngaih dan a thuhmun vek thei chuang lo..Kan pek na rilru hi pawimawh ber…

    Nun Puia
    Pathian ram ip an rawn siam chauh pawh hi a ni lo,ka ngaih dan chuan Pathian tana kan pek hi a ni mai,kei chu ka sem darh nuai mai,then khatin rethei tan pui nan te an hmang a,then khatin an awmna Kohhranah an pe a,ka ina eitur a awm theih nan a ti mai a,Pathian in chu keimahni kan nih thu min hrilh rualin Biakin te pawh hi a ni ve tho bawk a,a dik vel vekah ka ngai,Pathian ram ip an rawn siam a Pathian ram,Ramthar, Tualchhung head an rawn siamah chauh hian sawma pakhat hi thun vek tura zirtir kan nih avangin hetah chauh hian sawma pakhat zawng zawng hi kan thun vek a, a Kohhrana thehluh tur dang hi a sawma pakua atanga pek tur kan ti leh hlauh a,Bible a tanga a lan dan chuan heng kan pek zawng zawng hi sawma pakhat atanga pek vek hi a sual loh hmel ka ti

    Ronald Khongsai
    Kan sawma pakhat zawng2 hi kan kohran ni lo….vairam emaw kohran berh ve tak ah pe ta vek ila…a dik tho angem….kan kohran hruaitute an mangang awm mange

    Tetea Saggy Jinhlong
    kan mihring ngaihdan ni lo in Pathian thu ang hian kal ila adik in ahahdam thlak ber e.

    Beth’Yah Akhaw-i Vuite
    Pathian thu ang thlap thlapin kal dawn ila, “Pharishai” ti tawk an awm leh thivang.
    A thupek zawmtu, zawm tum hram hrantu te lah, “Judaism” tiin, an hmu maksak leh thovang a.. Aaaaaaa.. a ngaihna a booo

    Lb Sailo
    OT.a puithiamte thawh ang hian tunlai 10 a1 ei tute hian an thawk ve a ngem, pastorte sawisel fiam ho on hlawh neia inkhawm, hlawh neia bial fang, an hlawh hi an phu em, 10 a pakhat ei chung hian an ei chhan an thawk chhuak em. tih te pawh a awm thin a. ka chhanna chu mi hrang an nih ang bawkin an in ang thap lem lo tih hi a ni

    Nun Puia
    A dik,synoda lut hi a tam berna chhan tur a awm bik chuang reng reng lo

    Lalhminghlui Chhangte
    In van hresual ve w,synod ah hyn lut tlem ber ta se engtinge hospital te, missionary te,pastor te, evangelist te, a tam mai swisen pwh a nilo, kan neihtheih ag, synod hyn felfai takin lo t jel lose, he presbyterian kohran pwh h a kehchhe ve daitoh ang.

    Nun Puia
    Kohhran mamawhna ah chuan tual chhungah pawh a tam chang a awm ang, synod ah hian chhung lut tam ber inzirtirna hi ngei ngei tur a ni lo kan ti mai a ni

    Lalhminghlui Chhangte
    Gei2 tr jwk ani,tualchhung kohranin cuan hmalakna peg a nei a, kanlo indaihlo deuh anh cuan synod in 5-3-2 ath ag diak2 lova kan kal pwhin mi gaihnathym cin cu anei ve jwk thn.

    Nun Puia
    Ngei ngei tur a nih na pakhat mah ka hmu lo,mi an rilrua a thawh dan ang anga an thawh mai a tha

    Nun Puia
    Synoda chhun luh tam ber hi kan bat niawm hrim a sawi sawi pawh hi thil mawi ber a ni em

    Thaa Fanai
    Kan kohhran, hmelhriat hnaivai leh mi titi atang hi chuan synoda lut hi Pathian pe bik riaua ngaihna hi hmeichhe zingah a tla na zualin ka hria.

    Lal Huliana
    Dawn nge don lo tih anih hi mawle.Vur ngei ngei ang che u chu a tih lem loh hi.

    Ronald Khongsai
    Ni khop mai

    Ruahthimpuia Mizo
    Kan theih ang tok tok kan thawhkhawm ve thin, chumi hmanga ei hmu an lo om, heng ho hian enge an tih tur, kan thlarau nunin a mamawh min pek let ve hi.

    Thaa Fanai
    Thingtlang lam kohhran Biak in thar sa ve duh ngawih ngawih, sum leh pai nei si loten tualchhung lamah pek uar tur tia inzirtir a tam ta, khawi atang mahin sum an hmu ve si lova, kei chuan țha ka ti. 5:3:2 hian pe rawh u tih ziak pawh a awm chuang lem lo. Mi retheite hnena pek theih chuan kohhrana pek ai chuan chunglam khi a lawm zawk ka ring rilru deuh.

    Thaa Fanai
    Ni e, Thilpek rawn la khawm rawh u a tih chhan ber nia ka hriat chu ei tur nei ve lo retheiten an lo neih ve nan a ni. Chutiang chuan kan hmang reng em tih hi ngaihtuah fe tham niin ka hria.

    J-a Infimate
    Zu(Uain/wine) atang pawn sawma pakhat pek tur a lo ni zawk a ni maw

    Laldingliana Zofa
    Mipiangthar,kawng engkima Lalpa tih mi tan chuan sawma pakhat pek hi l0h theihloh in thinlung lam ah achiang sa ang,mahse chuti niloa kan pastor tena k0hhran chhungtin tena abata kan bat ni ang ziazanga min nawrlui ang lek2a min zirtir fo hi chu afuh kati zan biklo anmi zirtir danhi a sihal rilru lek2 in ka hre thin,an mahni lam an thlir tel ran zel a ang tlat.

    Beth’Yah Akhaw-i Vuite
    DUHAM CHU MILEM BIAKNA

    Aldy Ralte
    Kan thinlung Pathian in a en duh na pakhat ni in ka hria..sawma pakhat hi chu..biak inah ka pe vek kher lo kei chuan..mamwh leh harsa dang te an awm chuan..an hriat kher lohin midang kal tlang ten ka pe thn tho

    Renga Hnamte
    Mi an thih dawna thu ro an chhiah hi ngaihpawimawh hram kan tum thin niin a lang a.Isua vana a lawn dawna a thu ro chhiah hnuhnung ber chu chanchintha hril a ni si a.engatinge ramthar aia synod sum hi kan dahhmasak tlat le ka tiin ka ngaihtuah ve mai mai thin.sawma pakhat pe ila.5:3:2 a kan pek pawhin ramthar.synod.tualchhung ni ta se isua thu hnihnung nen inmil zawk long maw le te ka tia…

    Kc Vanlalruata Ruata
    Sawm apakhat kohrana hnathawk ho hlawkna haha

    J-a Infimate
    Kan campaign dan hi a dik lo niin a lang, Pastor meuh pawh a bang chuang lo a nih hi.

    Clement Hualngo Chhakchhuak
    Pathian chanpual sawma pakhat pe kim lovin ka lo awm țhin a, kum eng emaw zat liam ta ațang khan sawma pakhat chu ka lo pe kim thei ta reng mai. A let leh lamah ka buai lo va, pe thei tura chakna ka nei hi ka lawm a ni.

    Mauruangi Ni
    A va dik tak em, sawma pakhat hi LALPA ta ni.

    Em-es Fanai
    ngaihdan hrang2 a tam thei khawp ang,a pawimawh ber chu bible in engtin nge a tih tih laintak hi a ni awm e,rin ai takin alo phal zau viau em…. DEUTERONOMY 14:22-29(22-kumtin in lova thlai haw zawng2 sawma pakhat intihrang ngei2 tur a ni.
    23 LALPA in Pathian tih nachang in lo hriat fo theih nan sawma pakhat,in buh te,in uain te,in hriak te leh in bawngrual leh in beram rual zinga piang hmasa berte chu LALPA in Pathian hmaah,a hming awmna tura a la ruat turah chuan in ei tur a ni.
    28 Kum thum a vei kum apiangin chu mi kuma in thil hawng zawng zawnga sawma pakhat chu in lakhawm vek anga,in awmnaah in dah tur ani;
    29 tin,in awmnaa awm Levi-ho pawh,inzingah chanvo,rochan pawh nei ve lote leh ramdang mite leh pa nei lote leh hmeithai ta chuan an ei ang a, an lo khawsa ve thei ang;tichuan LALPA in Pathianin in kutkawih zawng zawngah chuan mal a sawm dawn che u nia.)

    Lkhiangte Benjamin
    ”Kan harsat phah chuang hauh lo ang” tih tak khi a dik vek thei lo ka ti ve tlat, rinna chak leh chak lo chu thu hran ni se. Hmanlai ai in nunphung leh khawsak phung a danglam nasa tawh a. Hmanlai chuan chhungtin mai kha lo neiha eizawng an ni a, puitling chin chu thawkchhuaktu an ni vek mai. Tunlaiah erawh chhungkaw tam zawk hi nu leh pa bak thawkchhuaktu awm lo, thalai ni si zirlai nu leh pate chawm la ngai an ni. Entir nan nupa rek, LDC hlawh ring tan chuan sawma pakhat pek chu a harsa vak lo mai thei; mahse LDC pakhat hlawh chhungkaw member 7 velin ei bera an neih a ,an fate nula tlangval ni tawh si, zirlai chauh la ni bawk si tan chuan har tak a ni.

    Edy Colney
    A eitu tur pawh puithiam(pastor) ni lovin, chanchintha hriltute tirhkohte an ni bawka, chhanchintha hriltu atih te kha tirhkohte sawina, tirhkohte bak anni lo bawk a… .

    Edy Colney
    Thuthlugthar kohhran hunah puithiam(pastor) te rawngbawlna a awm tawh lo bawka, an chanvo chu thuthlughluiah a tawp deih tawh, sawma pakhat hi thirhkohte chanpual liau2 ani a, tuna Puitiam(Pastor)kan eitur an tih hi chu an phuahchawp liau2 tih hi huaisen takin kei hian ka sawi duh e, hei hi dawt muhlum ani. Phuahchawp ani, tunjentail kohhran khawngaihna hunah ah chuan chhanchintha hriltu tirhkohte chanpual liau2 ani e sawma pakhat hi.
    Bible thuthlung thar ah chiang kekkawk a xiah ani bawk, Puitthiam(Pastor) te pawh a hranin thuthlunghlui ang khan awm pawh an awm tawh lo bawk.

    NunFela Sapkung Chaplin
    Israel fate ho bik tan liau liau Pathianin Mosia kaltlanga a bituk hi keini Jentail te zawm atan a nilo. Thuthlung thar hunah chuan “Kan malsawmna dawn zia ang zelin,loh theih lova ngaia pe lovin, phal taka pe tur zawk kan ni”. Hei hi
    “Prosperity gospel” zirtirna a ni a, Billy Graham, John Calvin, Martin Luther, John Bunyan, Charles Spurgeon leh rawngbawltu ropui dang tam tak pawhin an pawm lo hle.

    Muana Chhangte
    Sawma pakhat hi mi tanpui nan hman loh tur in ti maw… Pathian ta a ni a,

    Muana Chhangte
    Sawma pakhat hi mi tanpui nan hman loh tur in ti maw… Pathian ta a ni a,Pathian hnena pek tur anih chuan ‘Ka mi te ber chunga in tih chu ka chunga ti in ni’ a ti si a,mi rethei tanpui ngai hnena kan pek chu Pathian hnena pe kan ni mai lawm ni.

    Edy Colney
    Sawma pakhat hi thuthlunghluiahPuithiam te, leviachi te, paneilo te lh hmaithaiten an ei thin. Deuteronomy 14:22-29.khi thu khi tuna kan pastor ten in la lak dawn chuan puithiam(Pastor) chauhin an ei tur ani lo, paneilo leh hmaeithai te pawn sawma pakhat diktak LALPAN ka ta a tih chu an ei ngei tur ani. Biakinsakna, kohhran ho in enkawlna, rawngbawlna kau peng hrang2 etc.. . Ami tur chu sawma pakua atang khan thawhlawm leh zawk tur ani. Tin, sawma pakhat puithiam(Pastor) chauhina eitura in tih hi chu in tisual let der mai, paneilo te hmeithai te ho nen an eiho tur ani. Puithiam(Pastor) an mahni chauhina eitura an in ngai hi chu Dan siam chawp mai ani e. Tin, thuthlungtharahphei chuan Puithiam te eiturin sawma pakhat hi a sawi tawh lova, apuithiam ang zawngin, chanchintha hriltute an ei hmuh nan a ruat tawh zawk a, chhanchintha hriltute chu tu te nge kan tih chuan Marka 16:15~16 ah khan chanchintha hi hril rawh u a ti a, chungte chu tu te nge kan tih chuan tirhkohte an ni. Tirhkohte thiltih bu ah khan tirhkohten chanchintha chu an hril thu kan hmu. Chuvangin thuthlungthar khohran hunah chuan tirhkoh, Evan kan tih ho hi Sawma pakhat eitur dik tak chu an ni tawh zawk e.,Puithiam(pastor) tunlai amite ang ni lovin. Thuthlunghlui ah chuan Puithiam lh leviachi,ramdang mi, paneilo lh hmeithai te an ni ngei mai, kohhran a la ding lo, hnam Israelte tana rua hmanah Sawma pakhat eitur an hrang hlak ang hian kohhran a din hnuah chuan change a thleng tawh sawma pakhat eitur, chungte chu chanchintha hritu(Tirhkoh) te hi an ni e.. Thuthlungthara sawma pakhat eitu tura a ruat te chu ang dang deihtawh anih chu.. a chhanchu kohhran ho a dintawha, chu kohhran huang chunga sengkhawm zel tur chuan chhanchintha hrilturin hmun tin, ramtina kala chanchintha hriltura tirkohte hia ruat tawh vang ani. Change a thleng deih tawh, bible hi uluk taka chiar a ngai hle mai, bible mil thlap a kal hi a tha ber zawk lo maw..????

    Elty Sânga
    chanchințha aiin tunlai kohhran ho hian an biakin țheuh hi a nalh lo palh ang tih an hlau in an vei daih zawk, chanchnțha tihte zawng a hming mai mai in kan kohhrnho hian kan kalpui a ni ber tawh.

    Aside | Posted on by | Tagged , | 1 Comment