Cheural leh Sangau inkar Cheului bul Motor kawngpui dangping

Author:
  • Saiha leh Sangau inkar panna kawngpui ber Cheural leh Sangau inkar Cheului bul Motor kawngpui chu danpin a ni.

    He kawngpui kaltlangna ramneitu Pu.Nohranga Cheural khua chuan aram kut an thlak atanga Kum 10 hnu, vawiin thlenga Motor kawngpui in a tih chhiat a ram compensation tihfel anih loh avangin kawng hi a dang a, Pu Nohranga hian Thuneitute hnenah lehkha pe in October ni 15 ral hmaa he a ram compensation hi tihfel phutin, hmalakna engmah a awm lo anih chuan a ram china kawngpui chu danpin a tum thu ziakin thuneitute hnen ah a lo thlen tawh a. Mahse Thuneitute lam atangin engmah hmasawnna leh hmalakna langthei a awm zui tak loh avangin vawiin tlai atang khan a ram chhung a Motor kawngpui lut chu dangpingin, a ramchhunga kawngpui kal pawh a lai chhe nual ni a thudawn a ni.

    Hetih lai hian Pu.Vanlaltanpuia, Sangau SDO (C) chuan Road block in mipuite a tih buai lutuk lohna atan tiin Sangau leh Saiha inkar kawngpui Road block siamna Pu Nohranga ram sira kawnghlui tawh tak awm chu Hlawhfa engemaw zat lain a siamthat tir a, chei hnum leh a nih hnu hian harsa takin Motor te leh Lian te chuan short cut kawng hi an zawh thei a, amaherawhchu bungraw phur tan chuan zawh theih a ni lo.

    Aside | Posted on by | Tagged , , , , , | Leave a comment

    B MALSAWMDAWNGLIANA THIHNAA MAWHPHURTU DAN ANGA HREM NGIATIN A CHHUNGTE COURT TUALAH AN PUNGKHAWM

  • B Malsawmdawngliana, Venghlui kutthlaktu leh a thihna a inhnamhnawih mi pahnih te chu vawiin khan Court ah hruai an ni a, hremna na zawk pek phut in B Malsawmdawngliana chhung te mi engemawzat Court tualah an pungkhawm.

    Thla hmasa September ni 25 khan B Malsawmdawngliana, chu an In bul Venghlui Tuikhur bulah uite zun tir tuma an in atanga a chhuak zawk chu zan dar 8 :40 bawr velah Tlanghmingmawia(19) East Lungdar khua leh Vanlalhruaia (24) Tlangsam Champhai khua inti te chuan an lo sawisa a, an sawisakna avang hian B Malsawmdawngliana hi a thluakah thi a tlin bakah a pumpui lam a chhe tel bawk a, Sept. ni 27 zing dar 1:45 bawr vel khan a hliam tuar lovin a boral zui ta a ni.

    Thu kan dawn danin he vanduaina thleng avanga an man B Malsawmdawngliana kutthlak tute hi nimin chawhma lam khan Pu T.LalhmachhuanaJudicial Magistrate First Class hmaah inlanin mi tihbuai leh tualthat thubuai awrh tir an ni.

    Court tuala B.Malsawmdawngliana chhungkhat laina pungkhawm te chuan thil tisualtute chu an phu ang tawk hremna pe turin thuneitute an ngen a ni

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    side drain-ah NAUTE RUANG CHHAR

  • Vawiin tlai dar 3 leh dar 4 bawr vel khan Ramhlun venglai biakin bul side drain-ah nau thla 4/5 mi vel chu tui in a rawn len thla, tui chhe paihna pipe atanga rawn luang chhuak ngei nia rin a ni, tiin kan thu dawnna chuan a sawi.

    Zanin tlai a, Zoram khawvwl Social media luah khat tu chu he thlalak hi a ni awm e.Hetiang thil a thlen thu hriattur thawm a khat tawka a awm ta fo mai hi a pawi tak zet a thu neitu lamin ngaihven se, hrem ngai an awm anih pawha an hrem ngam hi a hun tawh tak zet a ni.

    Kan ramah hian Dan lo anga, Nau tih tlak hi a hluar hle ni pawhin a hriat a, kan Doctor thenkhat leh kan nurse thenkhat te pawh hetiang kawnga inrawlh nasa tak an awm thin nia sawi tur mipui lam hian an hre fo thin a nih hi.

    Heng tih ching nia mipui lamin an sawi doctor leh nurse te mai bakah hetianga hman chi Damdawi hralh chhuak thin te hi enthlak a an chunga hremna lek kawh hi ahun tawh viau mai thei a ni.
    Sum kan duh luatah mihring nunna kan zah zo lo a nih pawhin nunna min petu Pathian tal zahna chang hi I hre thar teh ang u.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    PIRANHA (PIRANA)

    Thianpa Thartea thuziak kan suanlut teh ang, ngaihnawm ka ti tlat.
  • Piranha hi piraña ti pawhin sawi thin a ni a, Hnim leh sahel ei thin (omnivorous) niin, Sangha kawlh leh rawng tak niin an sawi thin a. a nih ve theihna chin tam tak pawh a awm thei awm e. South American Lui-ahte khuan an awm. Venezuela-ah chuan, caribes tiin an sawi thin thung a. An ha a zum hle a, an khabe ruh a chak em em bawk a, sahel an rawp huam huam mai bawk thin a ni. Thawkkhat lai kha chuan, Discovery channel pawhin, Khawvel rannung kawlh berah a lo thlang tawh hial a ni. Film lama han en zet phei chuan an hlauhawm em em mai a, rapawm tak an ni.

    Piranha chi hrang (pecies) awm zat hi hriat a ni lo va, an hmuhchhuah belh ve zel reng a. chi 30 atanga 60 vel chu an awmin an ring. Piranha hi 14 cm atanga 26 cm (5.5 to 10.25 in) vela sei an ni a. Piranha rau rauvah pawh heng Serrasalmus,Pristobrycon, Pygocentrus, leh Pygopristis te hi chu an ha awm dan atangin, awlsam taka hriat hran mai theih an ni.

    Piranhas te hi Amazon basin, Orinoco, Guianas River, Paraguay-Paraná-ah leh São Francisco River velahte an awm a. Aquarium pirana hi United States hmun thenkhatah chiang lutuk lo chuan hmuh a ni thin a. Piranha a ni tia report tam takte pawh, Pacu zawk a lo ni thin. Piranha te hi Kaptai Lake, southeast Bangladesh-ah pawh hmuhchhuah an ni tawh bawk. Engtia an awm thinna hmun atanga helai hmun hla te khuaa insawn ta hlawm nge maw an nih chu le tih Research neih a ni a. Sanghaa sumdawng sual tak takte’n Dilah hian an chhuah a, hei hi Sawrkar lam (antipoaching forces)-te’n an man loh nana ti an ni. Piranha te hi Lijiang River, China ah pawh an awm tawh nghe nghe.

    Ecology
    Piranha te hi kawlh tak leh huaisar tak, a huhova rawng taka sapel thin niin kan hre fur ang a. mahse, research an neiha, an hriatchhuah chu, a nihna takah chuan, an ti (timid) hle a, inhumhim nan a huhovin an awm mai zawk a ni. anmahni eitu hmelma an nei ve nual a: cormorants, caimans, leh dolphins te a ni. hmun khuar laiah tuiin, an tui veng chuan an hel kual zek zek thin. a note keu hlimte chuan Zoo plankton an ei thin a ni.

    Attacks
    Amazon basin-ah, Pirahas-te chuan mihring an bei vak mai a, mihring an thih phah hial a ni. February 2015 khan, Brazil-ah, hmeichhe naupang kum 6 mi chu Piranha hovin an ei vak a, a thi ta a ni. kum 2011 khan, Zu rui Kum 18 mi vel chu Rosario del Yata, Bolivia-ah an sehhlum a. kum 2012 khan, Brazilian hmeichhe naupang kum 5 mi chu Piranha (P. nattereri) fuan vakte’n an seh hlum. hetiangte avang hian, Brazilian Lui thenkhatah chuan piranha a awm tih inhrilhlawkna (warning) chu mipuite pek thin an ni. kum 2011 khan, Brazilian state, Piauí-ah mihring an bei chiam a, mi 100 lai an hliam. São Paulo state-a, Tietê River-ah an che leh a, mi 15 an hliam bawk. Palmas, Tocantins-ah piranha 190 velin mi an bei thut tih kum 2007 khan report a ni. ni 25 December 2013 khan, mi 70 vel inbualte chu Argentina-ah an bei leh bawk. zirchianna atanga a lan danin, khaw ro hun (dry season) hi Piranha-te’na mihring an beih duh hun a ni.

    Source : wikipedia, My Knowledge.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    PHILIPPINES PRESIDENT DUTERTE: MI BON TURU HI TU CHIAH NGE A NIH?

  • Khawvelin an zah leh an tlawn rawn US President Obama leh Roman Catholic Pope Francis te meuh pawh “Zawng chhe vakvai ho” (Sons of Bitch) tia sawt ngamtu, European Union meuh pawh zunglai hmuh ngamtu, UN pawh chhuahsan tumnaa vau ngamtu a ni. A țawngkam chauh a hruanghrauah kan ngai palh ang nge? Ruihhlo zuar emaw ngaia a rinhlelhte tìmna nei map lova a suat hmiah hmiah hi khawvel rap a tling a ni.

    June thla ațang khan President a ni țan a, thla 3 chhung lekin ruihhlo zuar/ngaia rinhlelh mi 3000 chuang a thahtir tawh a, heng rinhlelhte hian Court an thleng hman lo reng reng. Kawngah te, in chhungah te, a țhente phei chu an chhungte hmaah ngei kah hlum an ni.

    An thah 3000 chuangte zinga a zatve vel chu Police ho thah an ni a, a zatve dangte chu Duterte-an Civillian nunrawng ho khawma tualthat tura a din Death Squad ho kut tuara thi an ni. Death Squad ho hian Duterte-a duh dan kalpui kawngah an thawh hlawk hle. (German NAZI Dictator Adolf Herr Hitler-a Stermap Teilung a ang sawt hle).

    Heti khawpa mi nunna ren lo President hi tu chiah nge a nih le? Kum 36 liamta 1980 kum lamah khan kir leh ta ila. Philippines chhim lam Mindanaw thliarkara Davao khawpui lam hrūt ila. 1986 kuma Dictator Marcos paihthlak a nih hnu khan Philippines ah danin awmzia a nei lo hle a, Davao hi a hluar ber a ni.

    Khawpui lamlianah ruihhlo zuar, misual rual, silai keng te leh Police te an inkap chur chur reng a, kidnapping, insuamna te chu he khawpui chhinchhiahna pakhat tluk hialin a hluar a, 1985 kum khan Asia Week Magazine phei chuan he Davao hi Tualthahna Buk (Murder City) a ti hial a ni. Hetiang boruakah hian kum 41 mi, Ukil pakhat, a hming Rodrigo Duterte-a chu Governor a rawn ni ta a. Governor thar hian ruihhlo zuar/ngai ho chu kap hlum hmiah hmiah turin Police te green light a hmuh vang mai a. A policy chu “That hmasa ula, thu zawtfiah chauh rawh u” (Before all else, kill) tih hi a ni.

    Duterte leh a Force te hian mi za tam tak thatin Davao hi vawn him an tum hram hram a. Țun khat chu Police ho leh Drugs Trafficking Gang lalpa an inkap a, Gang lalpa chuan hliam na tak a tuar a, hospital emergency ward a an zalh laiin Duterte hi alo kal a Oxygen pipe an vuahte a kut ngeiin a rawn phelh ta hmiah hmiah mai a, a thih phah ta a ni.

    Hemi chungchang hi amah Duterte ngeiin 1988 khan a hrilh niin Filipino newswoman Shilla Crownell chuan The Atlantic Magazine ah September thla khan a tarlang.

    Tin, drugs trafficker pakhat pawh Duterte-a hian helicopter thlawk lai ațangin a tlawh thla niin a sawi bawk.
    Chanchin ngah tak a ni pek a, țum khat chu Davao a meizial zuk khapna Hotel pakhatah foreigner pakhatin mei alo zu palh pek a, Duterte hian revolver a phawi lawk a, tin reng chungin a meizial chu a ei zawhtir vek niin Davao hoin an sawi.

    Drugs zuar/ngawl vei ho that tura a ruka a din Death Squad ho mawlh kha an turu e. Ruk hmang, mi awm țha duh lo, misual, Jail tang chhuak tam tak an tel a, silai an pai a, an duh duh kahhlum phalna a pe leh nghal a. 1988-2016 chhungin mi 1400 chuang an that hman a, an thah tam zawkte hi ruihhlo ngai, sualna tenau khawih palh leh kawng laia naupang vakvaite niin human right Organization ten an sawi.

    Sualna a tlakhniam avangin Davao mi tam zawk chuan Duterte hi an la duh fan a. Davao Governor dinhmun kum 22 chhung a zawn zatin a chelh hial a ni. Newswoman Shilla Crownell chuan Duterte hi “Thisen bual ramin a siam chhuah bungrua” a ti hial reng a ni.

    Sakei kawlh chu ki vuahsakin President ah an hlangkai ta mai si a, Philippines ram pumpui hi Davao cheiin a chei ta mai a ni. Rawngra taka sualna nuaibotu Duterte hian mipui tana thil pawimawh tak pawh a bei duh zel a. A policy “hmuhna hmun hmuna kah hlum nghal” hian Court rorelna engmah lovah a chantir ta a ni. Human Right Organization te pawh a barakhaih hle a, eng hū-ah mah a ngai lo reng reng. Drugs Trafficker lian tak takte aia eddict ho thah ngawt hian “Counseling and healing” lam engmah lovah a chantir a ni. Hlauhawm ber ta zawk chu Sorkar kalsual tur vengtu Judicial thunun theih a tum tlat hi a ni.

    September 15 khan Senators Investigation Commission hmaah “Duterte-a hian Governor a nih lai khan thu min pe a, mi 50 chuang ka thahsak a ni” tiin Eggamma Tobbato chuan a sawi a. Amah Duterte ngei hian Court a thawk pakhat chu Ozzi machine gun in a kaphlum a ni a ti bawk. Mahse, Duterte hi a inpha nasa hle a, hemi sawitu Tobbato-a hi a hriat pawh a hriat ngai loh thuin amah thu zawttu Senator hmeichhia chu a chhang khur khur a. A rilrempui Boxer hmingthang tuna Senator ni mèk Mani Paquo-a a fuihpawrh a, amah thu zawtfiahtu Lila Dimalla-i (Investigation Chairman) ban turin agenda a put luhtir sauh sauh a, an paihthla der mai a ni. Chu mai chu duh tawk lovin Drugs trafficking a tel ve leh a driver nena hmangaihna tuipui chen dun țhin niin a puh zui nghal bawk. Judicial ho zingah Duterte-a chhang ngam reng an awm ta lo a ni.
    Amah vangin Philippines in a țhian țhate a chan zo mek a. Human right a palzutnate avangin US leh khaw thlang ram lamin an kawm serh țan a, democracy mil lo (allergy) tlat China lam a awn ta zawk a. Helam thila țuan țha èm èm China chuan Duterte-a ruihhlo nuaibo tum dan hi țha a ti a, a thlawp thu ni 4 kalta khan a puang nghe nghe a nih kha.

    Heng thilte kan en hian Philippines hian tun hma Dictator hun lai ai maha hun thim lehzual a paltlang dawn a ang a ni.

    E…….., ti ta daih ila, Duterte-a President a nih tak avang hian Davao-in Governor an neih loh i lo hlauhpui palh ang e. Governor thar an nei tawh a nia. A hming chu Sarah Duterte-i a nia. A thu hnial palh Police Officer pakhat chu a hmaiah vawi 4 lok zawt zawtin a pa Duterte-a a chhun zia a tihlan pek kha.

    Reference: 7Day News Journal

    Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

    PASALŢHATE THLAPHANNA TLANG

    (Heng pasalthate chanchin ngaihnawm leh lungchhiatthlak tak hi țha ka tih em avangin ka rawn thaitial ve top mai )
  • Mizo lalte zinga lal ropui tak, lallula Sailo chuan Thlanrawnho a ráwt chiam a, an thinrim rawn er lét leh tur tuar ngam lovin a thlang tlák phah a, kum 1800 bàwr vél khan Lungphun leh Hreichuk vèlah in 300 chuang neiin a lal a, kum 1807-a a boral thlengin he hmunah hian a awm hlen ta ani. A khua a lian tham bawk a, mi chi hrang² pawh an tam hle reng a, sa leh ràl lakah pawh inmuanchhuah tham an awm ani. Pasalțha leh mi huaisen tam tak an awm a, chúng an pasalțha zing ami Zàma, Kàpthanga leh Muanga te sai ram chhuak pél tura an rammut chanchin chu ani ngaihnawm ta ber mai chu!

    Chutih hun lai chuan Tut lui thlang lamah hian khua tih tham a la awm lo va, ngaw dur chhah țha takin ala tuam vek a, Hachhek tlàngdung chhim lamte phei chu sai ram tlatna hmun, țuan leh màng ata tûma la tuk loh ngawpui chhah țha takin a khuh hring ngulh mai ani.

    Tichuan, pàwltlàk thla tirah chuan pasalțha pathumte chuan sai kah tumin Hachhek tlàngdung ngawpui hnuaia rammut chu an tum ta a. He lai ram velah hian sa chi hrang² a tam ém avangin hmun hla tak² ațang pawhin pasalțhate chu an rammu țhin ani awm e. Vachhe tláng chhak lam daiha khaw țhenkhat Hmunpui, Arte leh Chhippui khua ațangte pawhin pasalțhaten sapui an lo pel ve tawh thin. Chung pasalțha rammúte chuan sapui mai bakah huai leh rau mak tak te pawh an tawng țhin ngei ang. Muanga te țhian pathum thil tawn pawh hi àwihawm loh ang hial alang, mahse a tak² a thil thleng ngei si a ni.
    Rammu tura an inbuatsaih lai atang tawhin an phur em² a, vàn lam an han en a, an duhthusam ang ngeiin thla de tir ding lam sirah chuan arsi a awm và a, chu chu pipu chena rammut hun țha ber chhinchhiah nàna an lo hman kumkhua a ni. Chuvang chuan saingho vàr tha tak nen hlawhtling taka an haw leh hun tur thlengin an suangtuah a, an kal dawn zan phei chuan chu mawlh mai chu helhkamin mut pawh an mu tha hlei thei tawh lo a, Muanga phei chu naupang te a la ni a, dài hnai sa hliam beihna velahte chuan alo tel ve tawh ngei a, mahse rammutna puithamah chuan a vawikhat tel ve na tur chauh a la ni. Chuvang chuan a rilru tak pawh in a huphurh na leh chàkna a inzat thial ta ve ang.
    Khua alo var hnu chuan an thian thum chu zan sarih riak faisa ak chungin an chhuak ta a, a ngil thei ang bera kalin Hachhek tlangdung chhim lam chu an pan ding nghal ngat² a. Thui fé chu mumal takin an kal thei mai a, mahse an kal thui deuh² va, hmun tam takah àwih țen, lung khawkrawk leh hrui hnawk avangin an kal sawt hlei thei lo va, han bo deuh țhat² chang pawh an nei a, a tawpah chuan sai tluang (sai kalna kawng) an hmu ta zauh² va, ni hnih lai an kal hnu chuan Hachhek tlangdung, chhim leh Hmar zawnga inkhawh zui mai chu an thleng ta ani. Chumi ni chuan riahbuk an sual nghal a, a tûk lama che chhuak turin an chawl hahdam ta a.

    A tûkah chuan sai pèl tur chuan an thawk chhuak ta a; chu chen²a hlaa rammu ta chuan sai ngho țha tak hawn loh chu an duh hauh lova; amaerawhchu, ramsa chi hrang² a tam ém avangin Muanga te anga la rammu ngailo tan chuan an sa hmuh apiang mai chu kah achàkawm èm² vek tawh mai a, sazuk chal, ki hreu țha tak² mai te chu kah chàkin a thlek leh vang² thin a, mahse an hotupa Zàma chuan, “kan hlawhchham ta anih leh kut bénga haw thlàw aiah sa dang chu kan la káp chauh dawn nia,” ati si a.

    Chutih rual chuan sai pawh chu an hmu nual a, mahse a ruala an tlat țhin avangin ruahmanna fing tak nei chunga beih an ngai si a, tlèma tla fal deuh hmuh tumin an bei ngial a, an hlawhchham ta țhak a,”vawiin zawng a ai rih lo anih hi,i ținsan rih mai ang u,” an ti a, an riahbuk lam panin an kir ta rih a.

    Chumi zana an han mu leh zet zawng an zinga pakhat mah chu an mang a țha ta lo va, khawvar hmain an harh vek nghe² a, amaerawhchu, khua a han var hnu chuan Muanga chiahin a mumang chu a sawi chhuak thung a, ani chuan,v”Nizan ka mang chu a mak hle mai,thla alo eng hle mai a, vawk kuang ah hian tui nu deuh mai hi alo tling khat luau mai bawk a, reilote hnuah cuan tui chu thisen hian a rawn bual a, a so but² a, chutih lai chuan àwkin thla chu a rawn lem pil ruai² a, chu veleh ka bula thingler atang chuan thisen a rawn far thla ta zawih² a, tu thisen nge ni ang aw, tiin ka han dak chhuak a, thing buk chu sàr hian alo zam hual a, sàr zam chuan min chhun khalh tlat avangin engmah ka hmu thei lo va, chiang taka en tumin ka han thlék chiam a, ka harh hlawl mai a, ” tiin a mumang chu a sawi chhuak a. Zàma chuan ,”i taksa hah tawngkhawngin eng² emaw i mang mai² a nih chu, mangțha a ni ngai, sa mang a nih chu, Hauhûkin èk min theh a, tlàkawrhin min chhaih te a nih ngawt loh chuan vawiin zawng sai ngho vàr kan kap tawh ngei dawn a nih chu,” a tih san mai a, mahse chumi ni chu nuam erawh an ti lo tlang ngei mai. Fimkhur pawh an fimkhur tlang hle reng a.

    Chutia chhun lama sai kah tuma an han che chhuak leh ta chu an rin loh takin sakeiin a rawn bei ta thut mai a, an pathum chuan theihtawpin awràwl nen an han beilet ve a, sakei pawh chu an kap hliam ve ni ngei tur ani, hûk tuarh² chungin a insaseng ve ta mai a, mahse an țhian pakhat, Kàpthanga chu a hrawk khawih pha thuak khawpin a dar vei lamah alo hap hman reng chu niin, a hliam ațang chuan thisen chu a chik chhuak zuaih² a, a thaw hràwk² a, Zàma chuan,”he ti ringawt chuan a dik dawn hauh lo mai, kan bûk lamah tal kan thlenpui a ngai a ni,” a ti a, Muanga nen chuan a zak lehlam lehlama țàngkham chungin an bûk lam chu an panpui ta a, thui pawh an kal hmain Kàpthanga chu a hliam tuar lovin a thi zui ta mai a. An manganzia chu sawiin a siak lo ve.

    Tichuan, a ruang chu mau tlawnah an phuarbet a, an zàwn ta a, thisente chu a baw zawih² reng a, anmahni pawh chuan thisen chu an kai hneng hnuang a. Ram palailenga țhiante ruang han hnutchhiah ngawt mai chu an ngai ngam ngang bawk silo, rit ti chung²in an zawn zel a, an han chawlh pui leh rih țhin a, an țhianpa hmel lah chu an han en a, thil hmuh nuam tak a ni bawk silo. Mak tak mai in an riahbûk chu an pawh thei ta reng² lo mai a, an inzàwnkual an inzàwnkual ta mai a, an darte chu a nàin a vûng nasa tawh hle a, an dar vúng chuan an beng a thleng deuh thaw a ni.

    An hah tawngkhawng tawh avang leh an dar vûng nasa ta lutuk avang chuan zawn zèl ngaihna a awm ta ngang lo va, a tawpah chuan Zàma chuan ,”Muanga, i mumang kha a thleng dik ta anih hi. A tih ngaihna hlawl a awm ta lo ve, țhiante ruang rampalailenga hnutchhiaha kan hawnsan chuan tu leh fate thlenga men ngamloh na khawpa thil zahthlak a ni si a, tunah hian tih theih leh duh thlan tur dang kan nei tawh lo. Ruang hi helai a khiang kungah hian kan han dah ang a, pakhat zàwk zawk in kan lo awm pui ang a, pakhat zàwk zawk zualko tur in kan kal ang. Nang, a naupang zawk i ni bawk a, zualkoa kal nge i duh ruang lo nghah?”tiin Muanga chu a zawt ta a. Ani chu a inngaihtuah vang² a, a tawpah chuan , “Zualko tur chuan ka kal ange,” a ti ta a, tichuan khiangkung lerah chuan țhangte an dawh a, ruang chu an han hlang dun phawt a, thingler a țang chuan thisen chu leiah chuan a far a, a hnuaia hnahthel ro te chu a buak sen ngei nguai a.

    Tichuan, tui leh eitur an neih ang² te chu insem in an in țhen ta a. Muanga pawh chu zualko tur chuan a kal ta vang² a, a ngil thei ang ber pawh in kal se km 80 vel a kal angai dawn ani. Chuta karah kawng dap chawpin a kal dawn a ni si a. A kalna chin chhinchhiah nan leh kawng a bo loh nan thing kak kar ah a khat tawk in lung a zep ta zel a, thlaphang leh mangang takin rampalailengah a maltlat ta a ni.

    An țhian dun tan hian duhthlan tur a vang hle awm e, Muanga hi engtia rei nge a thang ang, kawng mumal lo tak a kal tur anih bak ah sate pawh in an lo bei thei a, chu lovah a vanduai phei chuan kawng lak ah tluk hlun der theih ani. Chu tak chu ngawpui kara mahni chauhva țhiante ruang lo nghak tu tan chuan ngaihtuah tham a tling ngei ang. Amah Muanga tak pawh chu a ngaihtuah awm letling zawk a, chhun zan zawm a kal tur ani a, a țhianpa khawhar dan tur leh a lokir hun anghahhleh tur zia hre ran bawk siin, hah pawh sawi hlei thei lovin a kal dawn ani a, a ruang lo nghah ang bawk in thil huphurhawm tak chu a ni ngei ang.

    Zan a lo ni a, Zàma chuan ruang awmna thingkung bulah chuan mei a chhep eng hluah a, khawhar takin thingbul ngheng chuan a ţhu a, chung lai ngaw vel chu chhun pachangah pawh a thim ruih ani si a, zanah ngat phei chuan a thimzia chu ai mit thlawn an sawi ang mai ani. Chutia thingbul nghenga khawhar taka a ţhut lai chuan sakei chuan thawm a rawn nei ta a, mei chu a chhawm ţha sauh² a, mei alh vung lai chuan sakei chu a han kal hla ve deuh a, mahse mei mit rual chuan a rawn hnai leh ţhin a, a thawm chu a na telh² ta mai a, a rawn bei tak ngial dawna a hriat tak avang chuan a ţhianpa ruang awmna thingkung ah chuan a lawn ve ta ringawt mai a ni.

    Tichuan, a ţhianpa ruang bulah chuan a ţhu ta ran mai a, dumde lah chu an tam khawp a, ruang chu an rawn pan zel emaw tih tur in an rawn leng sup² a, chu mai bakah thawm mak tak², mihring thawm ni awm taka titi nawk² te, hmeichhe zai ri riai² ni awm tak te, mangang awm taka au deuh ruai² te leh patling rum ri ni awm tak te chu a hre thin a, hlauh leh hlauh lohin awmzia a nei chuang der si lo. A rilţam bawk si chuan a faisa ah chu a han bar leh hawng² ţhin a, Muanga awm zel dan tur mawlh maite chu a ngaihtuah a, `dam takin a thleg em ang chu maw´ ati rilru a, a khua chu a har em² mai a.

    Zan a lo rei deuh² va, thawm riva a tam ta telh² a, lei lama a mei tuah lah chu a mit ţhuap tawh mai si, thing ler atang chuan vawi eng emaw zat chu mei chhawm ţha tur chuan a zu chhuk a, mahse chuti ringawt chu a tlinreng ta bik lo va, a ţhianpa ruang ngheng chuan a ţhu ve ta ringawt mai a ni.

    Nakinah chuan sakei hliam chuan thawm a rawn nei leh ta a, thing hnuaia thi far te chu a liak ri ta hlawp² a, chutia a thi far a liah rual chuan Kapthanga ruang chu thlaphang awm takin a ai ta tuar² mai a, chutah zet zawng pasalţha Zama hmulthi chu a ding ta sung² a. Sakei lah chuan thingbul te chu a vel thur² reng a. A chang chuan inhrosa chungin lawnchilh a tum a, thingkung chu a ham vak² a, Zama chuan tuibur leh sawhthing a seh pawlh a, a phuh nam rum² ţhin a, a rim chuan eng emaw chen chu a hnawt kiang thin a, mahse arawn lawn chilh ngei dawna a hriat tak avangin, upa-in , “sakeiin ran leh mihring piansualna nei a seh duh ngai lo ve,” an lo tih ţhin chu hriain, Zama mangang lutuk chuan ama kut zungte chu a tan chhum ta hmawk mai ani. Chuvang chu a ni mahna sakei chuan a lawn chilh ta em lo va, mahse thingkung leh a vèlah chuan a inhrosa zantin ta tho va. Zama mangang leh thlabar lutuk chuan a ţhianpa ruang chu a han thlir a, “ţhiana, lo tho ve teh, a va manganthlak em!”a ti thlawt a ni.

    Zualkova kal ta Muanga pawh chu an ţhianpa thla ai chuan a zui ve zel tho va, thim tham hnuaiah, rampalailenga kawng dap chawpa a kal lai chuan sakeiin an țhianpa thisen a liah hun awm velah tho chuan a thla ai chuan a rawn zui a,”Muanga min lo nghak rawh,”tiin a rawn au zui tuar² a, ngaw hnuaiah chuan a aw chu a thangkhawk ruah² a, a thla chu a bul hnai maiah a awm ani tih hriat tak in hnahthelte chu pal rik ang mai hian a ri sun² țhin a, pasalțha phanchang tan pawh thla ai ber kher chu a rapthlakzia hrilhfak a nih vei nen, ani ang naupangin chutiang ahan hre ta mai chu a khur zawih² a, khawhar tawh nak alaiin a thidang lo chauh ani. Zan tin mai chuan an țhianpa thla ai chuan a umzui zankhua ta țhin a. Chaw mumal ei lo leh hmanhmawh taka kal ngai bawk si anih avangin a chau em² a, a chang chuan a chau tawngkhawng tawh chu thingbul ngheng ten a muhil leh sek thin a, mahse amang lamah leh zel pawh an țhianpa chuan thisen kai hnuang chungin man alo tum țhin a, a phu harh leh zawk thin a.
    Tichuan, chhum lo chat lova nithum leh zan hnih a kal hnu chuan ral hla tak ațangin an khaw chul ram chu a hmu ta a, chu lam pan chuan a kal ding nghal ta char² a, a hmun a thlen chuan thlamah chuan atlu lut rawp a, chul ram kal te chuan an lo hmu a,”E, kan pasalțha Muanga ni reng chuan, eng thil nge thleng ta, “an ti a, an bial nghal laih² a, Muanga chuan thil awm dan zawng² a han sawi a, anni chuan ,”In thiltih dan chu a va rapthlak tak em, Kapthanga lu chu la ula, Zama nen chuan rawn haw dun mai ula țha tur, tu-khaw-khain nge maw dem ang che u le ” an ti a, an chek tlawk² a.

    Tichuan, khaw lam pan in an in chhawm hawng ta a, khua an thlen hnu chuan tlangvalte chu inpunkhawmin Zama ruang nghahna hmun lam pan chuan an liam ta a. Muanga pawh chuan kal ve leh a tum a, mahse a ke te chu a pilh nasain, a chawn te chu a vūng luah mai si a, val upate chuan kal ve an rem ti ta lo va, tlangval ho hnenah chuan ,”kawng bo lohna turin thing kak rem chang apiangah lung ka zep zel a, chu² in chhui zel don nia,”tiin a chah ta a.
    Tichuan, Muanga lung zeh chu an chhui zel a. A lung zeh aţang chuan Muanga chu a changin a bo thin a ni tih a hriat theih ani. A tawpah chuan ruang awmna hmun chu an chuang chhuak ta hlawl mai a. Ruang lo nghaktu pasalţha Zama hmel chu mitthi ang maiin a lo dawldang vek tawh a. A hmel aţang chuan thlaphanna nasa tak a tuar ani tih chu hai rual ani lo. A hriatnate chu mumang ang ruai ani tawh a, a aw pawh a tham vek tawh ani. Tlangval ho chuan ,”Thlaphang reng² suh, nangmah lam turin kan lokal e” an ti a, an thlamuan a.

    Kapthanga ruang chu a lo chhe hman tawh in a rimtui lo hle tawh a, a tui a far tluk² thei tawh ani. Chuvang chuan a ruang chu zawn haw chi niin an ngai ta lo va, chulai vel ah chuan an phum ta a, a thlan chhinchhiahna atan lung an rem a, an kalsan ta a, ruang lo nghaktu Zama zawk chu an zawn haw ta ani. Heng pasalțha te vanduaina leh an thil tawn hi a rapthlak ém avangin an lalpa lallula Sailo chuan khawtlangin awmni khamin an thla a hual sak hial ani, an ti.

    Hun a lokal zel a, mihring lo pung zelah chulai ngaw vel te chu daidar zelin a lo chereu hret² zel a, kawrtethawveng khua leh khaw dang te alo awm ta a, pasalţha Zaman Kapthanga ruang a lawnpuina khiang thing pawh hi hun rei tak chhung a ding a, a hnu zelah pawh he thing ber kher hi sakei dangte pawhin an rawn ham ve ta ziah mai nghe² a, chu² Kawrtethawveng khaw daiah hmuh theihin a awm reng thin a, chu mi chang chawi chuan chulai hmun chu,”Sakei thing ham tlang,” an ti ta a, Muangan kawng bo loh nana a tih, thing kak kara a lung zeh te pawh hun rei tak chhung chu hmuh theihin a awm a ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

    INDIA RAM MIPUI SAWI NGHING TU UNIFORM CIVIL CODE (Kan hnam nunphung (Customary) thlak vek thei chu)

    Author: HL Rinawma
  • Law Commission of India chuan India ramchhung a Civil law thuhmun hman a nih theih nan hma a la mek a. Hemi atan hian zawhna (questionnaire)chhan tur 16 awmna a tichhuak uai uai a. He zawhna hi engtiang taka pawimawhnge hre chiah lo mah ila, Uniform Civil Code hman tumna a lian viau niin zawhna atang hian a hriat theih thung.

    Uniform Civil Code hi hman ni tase hnam bil dan Customary (law) emaw sakhaw bil dan emaw chu thlak a, dan khat hmang a thuchhia rem a ni tawh ang. Inneih, inthen, rokhawm, fa lak, guardianship, succession leh a dang te.

    India dan pui part IV ah hian Directive Principle of State Policy (DPSP) a awm a. Art 44-na ah chuan thuchhe remna inang tlang (Uniform Civil Code) hman a nih theih nana hmalak a nih tur thu a chuang a. Hetih laiin Hindu, Muslim, Kristian, leh sakhaw dang te hian personal & family law an tih mai, inneih sawngbawl leh chhungkaw kaihhnawih dan an nei vek a, chubakah hnam tenau mahni hnam dan leh kalphung (customary law) kan nei hrang thliah bawk a. Heng (community te) hian an mahni kalphung a thuchhia an rem ve mai zel thin avangin buaina keh harsatna liantham erawh a thleng ngai hran lova, kan dan hman lai theuhah kan lungawi viau ni maw….
    Uniform Civil Code hman chungchangah hian hmalakna lian tak ala awm ngai lo.
    Hetianga thuchhe remna hran hran awm ta nuai mai hi tha lo tihna a lian hle a, Directive Principle of State Policy pawh hian court ah beihna a tawk fo ta mai a. Mahse court lam chuan DPSP hi thlan lal ten an pawm (legislate) chauh in dan a ni thei a, chutih laiin hemi tinzawn hian dan leh inkaihhruaina erawh siam ngei a nih tur thu a sawi chiang a.

    Chuti a nih chuan “One nation, one law” tih chu India ram kal zel dan tur atan a tha ber tiin tan khawh an awm a, chung mite chuan Uniform Civil Code chu tih makmawh ah an ngai a. Duhlo an awm ve bawk. Muslim hian UCC hmang tura hmalakna chu an dodal thu an chhuah tawh a, sakhaw dang leh hnam (Mizo tiamin) dang erawh an ngawi rih thung. TV lama debate lo en tawh pawh kan awm mai thei.

    Kan ngaihdan tihchian nan hun tlemte kan nei. Kan ngawi reng dawn em ni ?

    Questionnaire chu hei – lo bihchiang ve teh.
    http://lawcommissionofi ndia.nic.in/questionnaire.pdf

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    SUPREME COURT IN MI 4 A ZAWNG MEK

    Mizoram Police Hqrs, chuan thuchhuah siamin an case chungchangah Supreme Court of India chuan Mizo 4 a zawng mek a, an awmna hria chuan District SP hnai ber emaw Police station hnai berah emaw hriattir turin an ngen a ni.

    Chung mite chu;
    1 Lalramzauva Ramhlun South,
    2 Lalremruati Sarawn Veng,
    3 Lalrintluangi Electric Veng
    4 Remruatsangi Ramhlun veng te an ni a.
    An vai hian Aizawl a mi vek an ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    SUPREME COURT IN MI 4 A ZAWNG MEK

    Mizoram Police Hqrs, chuan thuchhuah siamin an case chungchangah Supreme Court of India chuan Mizo 4 a zawng mek a, an awmna hria chuan District SP hnai ber emaw Police station hnai berah emaw hriattir turin an ngen a ni.

    Chung mite chu;
    1 Lalramzauva Ramhlun South,
    2 Lalremruati Sarawn Veng,
    3 Lalrintluangi Electric Veng
    4 Remruatsangi Ramhlun veng te an ni a.
    An vai hian Aizawl a mi vek an ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    ISRAELI PRESIDENT/ PM HLUI SHIMON PERES A THI

    Sept 28 (an rama zing dar 2 vel) Israeli PM leh President hlui remna duhmi Shimon Peres chu kum 93 mi in, TelAviv ah a thi. Kar hnih dawn stroke vangin hospital ah enkawl a ni.

    Shimon Peres hi Remna siam duhmi tak anih avangin, khawvel chawimawina sang “Nobel Peace Prize” hial dawngtu a ni. US Congress House Speaker Paul Ryan chuan a ui thu sawiin, “Remna Medal a ni” a ti hial. Israel sorkar chuan “Man of Peace” a ti. Israel Defense & Security lama tichangtlungtu,Palestinian-Arab hote nena inremna siam duhmi a ni.

    Tunlaia Israel ram dinhmun pawimawha dah chhotu, kum 50 chhunga Israel rama dinhmun pawimawh tak luahtu, Arab ho nena indo laia sipai huaisen a ni a, khawvel ram hrang hrang hotuten an ui thu an sawi. CNN chuan, “Man of vision, Man of peace” a ti. 1993 ah PLO hotu Yasser Arafat nen Camp David, Washington ah President Bill Clinton hriat puiin, Inremna a siam pui a ni. PM Benjamin Netanyahu pawh a vui dan turte rel turin, Cabinet meeting a ko nghal chuk chuk.

    Kum 1994 ah Nobel Peace Prize a dawng a, Arab parliament-a Israel mi thusawi hmasa ber a ni bawk. Kum 2007 ah Israeli President 9na a ni. Israel’s Cabinet pawimawh a chelh kim deuh vek.
    President Obama chuan, “Shimon Peres chu Israeli mipuite sipai a ni a, Juda mipuite tana nung a ni”, a ti. George W. Bush chuan, “Shimon Peres chuan khawvel hi inrem turin a tichak (inspire) a. Mahni mipuite ngaihtuaha nung tlat mi a ni”, a ti.
    Bill Clinton chuan, “Middle East in remna duhtu a chan a ni” ati.PM Netanyahu chuan, “Hnam tan mi hlu leh pawimawh tak a ni” a ti.

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment