PASALŢHATE THLAPHANNA TLANG

(Heng pasalthate chanchin ngaihnawm leh lungchhiatthlak tak hi țha ka tih em avangin ka rawn thaitial ve top mai )
  • Mizo lalte zinga lal ropui tak, lallula Sailo chuan Thlanrawnho a ráwt chiam a, an thinrim rawn er lét leh tur tuar ngam lovin a thlang tlák phah a, kum 1800 bàwr vél khan Lungphun leh Hreichuk vèlah in 300 chuang neiin a lal a, kum 1807-a a boral thlengin he hmunah hian a awm hlen ta ani. A khua a lian tham bawk a, mi chi hrang² pawh an tam hle reng a, sa leh ràl lakah pawh inmuanchhuah tham an awm ani. Pasalțha leh mi huaisen tam tak an awm a, chúng an pasalțha zing ami Zàma, Kàpthanga leh Muanga te sai ram chhuak pél tura an rammut chanchin chu ani ngaihnawm ta ber mai chu!

    Chutih hun lai chuan Tut lui thlang lamah hian khua tih tham a la awm lo va, ngaw dur chhah țha takin ala tuam vek a, Hachhek tlàngdung chhim lamte phei chu sai ram tlatna hmun, țuan leh màng ata tûma la tuk loh ngawpui chhah țha takin a khuh hring ngulh mai ani.

    Tichuan, pàwltlàk thla tirah chuan pasalțha pathumte chuan sai kah tumin Hachhek tlàngdung ngawpui hnuaia rammut chu an tum ta a. He lai ram velah hian sa chi hrang² a tam ém avangin hmun hla tak² ațang pawhin pasalțhate chu an rammu țhin ani awm e. Vachhe tláng chhak lam daiha khaw țhenkhat Hmunpui, Arte leh Chhippui khua ațangte pawhin pasalțhaten sapui an lo pel ve tawh thin. Chung pasalțha rammúte chuan sapui mai bakah huai leh rau mak tak te pawh an tawng țhin ngei ang. Muanga te țhian pathum thil tawn pawh hi àwihawm loh ang hial alang, mahse a tak² a thil thleng ngei si a ni.
    Rammu tura an inbuatsaih lai atang tawhin an phur em² a, vàn lam an han en a, an duhthusam ang ngeiin thla de tir ding lam sirah chuan arsi a awm và a, chu chu pipu chena rammut hun țha ber chhinchhiah nàna an lo hman kumkhua a ni. Chuvang chuan saingho vàr tha tak nen hlawhtling taka an haw leh hun tur thlengin an suangtuah a, an kal dawn zan phei chuan chu mawlh mai chu helhkamin mut pawh an mu tha hlei thei tawh lo a, Muanga phei chu naupang te a la ni a, dài hnai sa hliam beihna velahte chuan alo tel ve tawh ngei a, mahse rammutna puithamah chuan a vawikhat tel ve na tur chauh a la ni. Chuvang chuan a rilru tak pawh in a huphurh na leh chàkna a inzat thial ta ve ang.
    Khua alo var hnu chuan an thian thum chu zan sarih riak faisa ak chungin an chhuak ta a, a ngil thei ang bera kalin Hachhek tlangdung chhim lam chu an pan ding nghal ngat² a. Thui fé chu mumal takin an kal thei mai a, mahse an kal thui deuh² va, hmun tam takah àwih țen, lung khawkrawk leh hrui hnawk avangin an kal sawt hlei thei lo va, han bo deuh țhat² chang pawh an nei a, a tawpah chuan sai tluang (sai kalna kawng) an hmu ta zauh² va, ni hnih lai an kal hnu chuan Hachhek tlangdung, chhim leh Hmar zawnga inkhawh zui mai chu an thleng ta ani. Chumi ni chuan riahbuk an sual nghal a, a tûk lama che chhuak turin an chawl hahdam ta a.

    A tûkah chuan sai pèl tur chuan an thawk chhuak ta a; chu chen²a hlaa rammu ta chuan sai ngho țha tak hawn loh chu an duh hauh lova; amaerawhchu, ramsa chi hrang² a tam ém avangin Muanga te anga la rammu ngailo tan chuan an sa hmuh apiang mai chu kah achàkawm èm² vek tawh mai a, sazuk chal, ki hreu țha tak² mai te chu kah chàkin a thlek leh vang² thin a, mahse an hotupa Zàma chuan, “kan hlawhchham ta anih leh kut bénga haw thlàw aiah sa dang chu kan la káp chauh dawn nia,” ati si a.

    Chutih rual chuan sai pawh chu an hmu nual a, mahse a ruala an tlat țhin avangin ruahmanna fing tak nei chunga beih an ngai si a, tlèma tla fal deuh hmuh tumin an bei ngial a, an hlawhchham ta țhak a,”vawiin zawng a ai rih lo anih hi,i ținsan rih mai ang u,” an ti a, an riahbuk lam panin an kir ta rih a.

    Chumi zana an han mu leh zet zawng an zinga pakhat mah chu an mang a țha ta lo va, khawvar hmain an harh vek nghe² a, amaerawhchu, khua a han var hnu chuan Muanga chiahin a mumang chu a sawi chhuak thung a, ani chuan,v”Nizan ka mang chu a mak hle mai,thla alo eng hle mai a, vawk kuang ah hian tui nu deuh mai hi alo tling khat luau mai bawk a, reilote hnuah cuan tui chu thisen hian a rawn bual a, a so but² a, chutih lai chuan àwkin thla chu a rawn lem pil ruai² a, chu veleh ka bula thingler atang chuan thisen a rawn far thla ta zawih² a, tu thisen nge ni ang aw, tiin ka han dak chhuak a, thing buk chu sàr hian alo zam hual a, sàr zam chuan min chhun khalh tlat avangin engmah ka hmu thei lo va, chiang taka en tumin ka han thlék chiam a, ka harh hlawl mai a, ” tiin a mumang chu a sawi chhuak a. Zàma chuan ,”i taksa hah tawngkhawngin eng² emaw i mang mai² a nih chu, mangțha a ni ngai, sa mang a nih chu, Hauhûkin èk min theh a, tlàkawrhin min chhaih te a nih ngawt loh chuan vawiin zawng sai ngho vàr kan kap tawh ngei dawn a nih chu,” a tih san mai a, mahse chumi ni chu nuam erawh an ti lo tlang ngei mai. Fimkhur pawh an fimkhur tlang hle reng a.

    Chutia chhun lama sai kah tuma an han che chhuak leh ta chu an rin loh takin sakeiin a rawn bei ta thut mai a, an pathum chuan theihtawpin awràwl nen an han beilet ve a, sakei pawh chu an kap hliam ve ni ngei tur ani, hûk tuarh² chungin a insaseng ve ta mai a, mahse an țhian pakhat, Kàpthanga chu a hrawk khawih pha thuak khawpin a dar vei lamah alo hap hman reng chu niin, a hliam ațang chuan thisen chu a chik chhuak zuaih² a, a thaw hràwk² a, Zàma chuan,”he ti ringawt chuan a dik dawn hauh lo mai, kan bûk lamah tal kan thlenpui a ngai a ni,” a ti a, Muanga nen chuan a zak lehlam lehlama țàngkham chungin an bûk lam chu an panpui ta a, thui pawh an kal hmain Kàpthanga chu a hliam tuar lovin a thi zui ta mai a. An manganzia chu sawiin a siak lo ve.

    Tichuan, a ruang chu mau tlawnah an phuarbet a, an zàwn ta a, thisente chu a baw zawih² reng a, anmahni pawh chuan thisen chu an kai hneng hnuang a. Ram palailenga țhiante ruang han hnutchhiah ngawt mai chu an ngai ngam ngang bawk silo, rit ti chung²in an zawn zel a, an han chawlh pui leh rih țhin a, an țhianpa hmel lah chu an han en a, thil hmuh nuam tak a ni bawk silo. Mak tak mai in an riahbûk chu an pawh thei ta reng² lo mai a, an inzàwnkual an inzàwnkual ta mai a, an darte chu a nàin a vûng nasa tawh hle a, an dar vúng chuan an beng a thleng deuh thaw a ni.

    An hah tawngkhawng tawh avang leh an dar vûng nasa ta lutuk avang chuan zawn zèl ngaihna a awm ta ngang lo va, a tawpah chuan Zàma chuan ,”Muanga, i mumang kha a thleng dik ta anih hi. A tih ngaihna hlawl a awm ta lo ve, țhiante ruang rampalailenga hnutchhiaha kan hawnsan chuan tu leh fate thlenga men ngamloh na khawpa thil zahthlak a ni si a, tunah hian tih theih leh duh thlan tur dang kan nei tawh lo. Ruang hi helai a khiang kungah hian kan han dah ang a, pakhat zàwk zawk in kan lo awm pui ang a, pakhat zàwk zawk zualko tur in kan kal ang. Nang, a naupang zawk i ni bawk a, zualkoa kal nge i duh ruang lo nghah?”tiin Muanga chu a zawt ta a. Ani chu a inngaihtuah vang² a, a tawpah chuan , “Zualko tur chuan ka kal ange,” a ti ta a, tichuan khiangkung lerah chuan țhangte an dawh a, ruang chu an han hlang dun phawt a, thingler a țang chuan thisen chu leiah chuan a far a, a hnuaia hnahthel ro te chu a buak sen ngei nguai a.

    Tichuan, tui leh eitur an neih ang² te chu insem in an in țhen ta a. Muanga pawh chu zualko tur chuan a kal ta vang² a, a ngil thei ang ber pawh in kal se km 80 vel a kal angai dawn ani. Chuta karah kawng dap chawpin a kal dawn a ni si a. A kalna chin chhinchhiah nan leh kawng a bo loh nan thing kak kar ah a khat tawk in lung a zep ta zel a, thlaphang leh mangang takin rampalailengah a maltlat ta a ni.

    An țhian dun tan hian duhthlan tur a vang hle awm e, Muanga hi engtia rei nge a thang ang, kawng mumal lo tak a kal tur anih bak ah sate pawh in an lo bei thei a, chu lovah a vanduai phei chuan kawng lak ah tluk hlun der theih ani. Chu tak chu ngawpui kara mahni chauhva țhiante ruang lo nghak tu tan chuan ngaihtuah tham a tling ngei ang. Amah Muanga tak pawh chu a ngaihtuah awm letling zawk a, chhun zan zawm a kal tur ani a, a țhianpa khawhar dan tur leh a lokir hun anghahhleh tur zia hre ran bawk siin, hah pawh sawi hlei thei lovin a kal dawn ani a, a ruang lo nghah ang bawk in thil huphurhawm tak chu a ni ngei ang.

    Zan a lo ni a, Zàma chuan ruang awmna thingkung bulah chuan mei a chhep eng hluah a, khawhar takin thingbul ngheng chuan a ţhu a, chung lai ngaw vel chu chhun pachangah pawh a thim ruih ani si a, zanah ngat phei chuan a thimzia chu ai mit thlawn an sawi ang mai ani. Chutia thingbul nghenga khawhar taka a ţhut lai chuan sakei chuan thawm a rawn nei ta a, mei chu a chhawm ţha sauh² a, mei alh vung lai chuan sakei chu a han kal hla ve deuh a, mahse mei mit rual chuan a rawn hnai leh ţhin a, a thawm chu a na telh² ta mai a, a rawn bei tak ngial dawna a hriat tak avang chuan a ţhianpa ruang awmna thingkung ah chuan a lawn ve ta ringawt mai a ni.

    Tichuan, a ţhianpa ruang bulah chuan a ţhu ta ran mai a, dumde lah chu an tam khawp a, ruang chu an rawn pan zel emaw tih tur in an rawn leng sup² a, chu mai bakah thawm mak tak², mihring thawm ni awm taka titi nawk² te, hmeichhe zai ri riai² ni awm tak te, mangang awm taka au deuh ruai² te leh patling rum ri ni awm tak te chu a hre thin a, hlauh leh hlauh lohin awmzia a nei chuang der si lo. A rilţam bawk si chuan a faisa ah chu a han bar leh hawng² ţhin a, Muanga awm zel dan tur mawlh maite chu a ngaihtuah a, `dam takin a thleg em ang chu maw´ ati rilru a, a khua chu a har em² mai a.

    Zan a lo rei deuh² va, thawm riva a tam ta telh² a, lei lama a mei tuah lah chu a mit ţhuap tawh mai si, thing ler atang chuan vawi eng emaw zat chu mei chhawm ţha tur chuan a zu chhuk a, mahse chuti ringawt chu a tlinreng ta bik lo va, a ţhianpa ruang ngheng chuan a ţhu ve ta ringawt mai a ni.

    Nakinah chuan sakei hliam chuan thawm a rawn nei leh ta a, thing hnuaia thi far te chu a liak ri ta hlawp² a, chutia a thi far a liah rual chuan Kapthanga ruang chu thlaphang awm takin a ai ta tuar² mai a, chutah zet zawng pasalţha Zama hmulthi chu a ding ta sung² a. Sakei lah chuan thingbul te chu a vel thur² reng a. A chang chuan inhrosa chungin lawnchilh a tum a, thingkung chu a ham vak² a, Zama chuan tuibur leh sawhthing a seh pawlh a, a phuh nam rum² ţhin a, a rim chuan eng emaw chen chu a hnawt kiang thin a, mahse arawn lawn chilh ngei dawna a hriat tak avangin, upa-in , “sakeiin ran leh mihring piansualna nei a seh duh ngai lo ve,” an lo tih ţhin chu hriain, Zama mangang lutuk chuan ama kut zungte chu a tan chhum ta hmawk mai ani. Chuvang chu a ni mahna sakei chuan a lawn chilh ta em lo va, mahse thingkung leh a vèlah chuan a inhrosa zantin ta tho va. Zama mangang leh thlabar lutuk chuan a ţhianpa ruang chu a han thlir a, “ţhiana, lo tho ve teh, a va manganthlak em!”a ti thlawt a ni.

    Zualkova kal ta Muanga pawh chu an ţhianpa thla ai chuan a zui ve zel tho va, thim tham hnuaiah, rampalailenga kawng dap chawpa a kal lai chuan sakeiin an țhianpa thisen a liah hun awm velah tho chuan a thla ai chuan a rawn zui a,”Muanga min lo nghak rawh,”tiin a rawn au zui tuar² a, ngaw hnuaiah chuan a aw chu a thangkhawk ruah² a, a thla chu a bul hnai maiah a awm ani tih hriat tak in hnahthelte chu pal rik ang mai hian a ri sun² țhin a, pasalțha phanchang tan pawh thla ai ber kher chu a rapthlakzia hrilhfak a nih vei nen, ani ang naupangin chutiang ahan hre ta mai chu a khur zawih² a, khawhar tawh nak alaiin a thidang lo chauh ani. Zan tin mai chuan an țhianpa thla ai chuan a umzui zankhua ta țhin a. Chaw mumal ei lo leh hmanhmawh taka kal ngai bawk si anih avangin a chau em² a, a chang chuan a chau tawngkhawng tawh chu thingbul ngheng ten a muhil leh sek thin a, mahse amang lamah leh zel pawh an țhianpa chuan thisen kai hnuang chungin man alo tum țhin a, a phu harh leh zawk thin a.
    Tichuan, chhum lo chat lova nithum leh zan hnih a kal hnu chuan ral hla tak ațangin an khaw chul ram chu a hmu ta a, chu lam pan chuan a kal ding nghal ta char² a, a hmun a thlen chuan thlamah chuan atlu lut rawp a, chul ram kal te chuan an lo hmu a,”E, kan pasalțha Muanga ni reng chuan, eng thil nge thleng ta, “an ti a, an bial nghal laih² a, Muanga chuan thil awm dan zawng² a han sawi a, anni chuan ,”In thiltih dan chu a va rapthlak tak em, Kapthanga lu chu la ula, Zama nen chuan rawn haw dun mai ula țha tur, tu-khaw-khain nge maw dem ang che u le ” an ti a, an chek tlawk² a.

    Tichuan, khaw lam pan in an in chhawm hawng ta a, khua an thlen hnu chuan tlangvalte chu inpunkhawmin Zama ruang nghahna hmun lam pan chuan an liam ta a. Muanga pawh chuan kal ve leh a tum a, mahse a ke te chu a pilh nasain, a chawn te chu a vūng luah mai si a, val upate chuan kal ve an rem ti ta lo va, tlangval ho hnenah chuan ,”kawng bo lohna turin thing kak rem chang apiangah lung ka zep zel a, chu² in chhui zel don nia,”tiin a chah ta a.
    Tichuan, Muanga lung zeh chu an chhui zel a. A lung zeh aţang chuan Muanga chu a changin a bo thin a ni tih a hriat theih ani. A tawpah chuan ruang awmna hmun chu an chuang chhuak ta hlawl mai a. Ruang lo nghaktu pasalţha Zama hmel chu mitthi ang maiin a lo dawldang vek tawh a. A hmel aţang chuan thlaphanna nasa tak a tuar ani tih chu hai rual ani lo. A hriatnate chu mumang ang ruai ani tawh a, a aw pawh a tham vek tawh ani. Tlangval ho chuan ,”Thlaphang reng² suh, nangmah lam turin kan lokal e” an ti a, an thlamuan a.

    Kapthanga ruang chu a lo chhe hman tawh in a rimtui lo hle tawh a, a tui a far tluk² thei tawh ani. Chuvang chuan a ruang chu zawn haw chi niin an ngai ta lo va, chulai vel ah chuan an phum ta a, a thlan chhinchhiahna atan lung an rem a, an kalsan ta a, ruang lo nghaktu Zama zawk chu an zawn haw ta ani. Heng pasalțha te vanduaina leh an thil tawn hi a rapthlak ém avangin an lalpa lallula Sailo chuan khawtlangin awmni khamin an thla a hual sak hial ani, an ti.

    Hun a lokal zel a, mihring lo pung zelah chulai ngaw vel te chu daidar zelin a lo chereu hret² zel a, kawrtethawveng khua leh khaw dang te alo awm ta a, pasalţha Zaman Kapthanga ruang a lawnpuina khiang thing pawh hi hun rei tak chhung a ding a, a hnu zelah pawh he thing ber kher hi sakei dangte pawhin an rawn ham ve ta ziah mai nghe² a, chu² Kawrtethawveng khaw daiah hmuh theihin a awm reng thin a, chu mi chang chawi chuan chulai hmun chu,”Sakei thing ham tlang,” an ti ta a, Muangan kawng bo loh nana a tih, thing kak kara a lung zeh te pawh hun rei tak chhung chu hmuh theihin a awm a ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

    INDIA RAM MIPUI SAWI NGHING TU UNIFORM CIVIL CODE (Kan hnam nunphung (Customary) thlak vek thei chu)

    Author: HL Rinawma
  • Law Commission of India chuan India ramchhung a Civil law thuhmun hman a nih theih nan hma a la mek a. Hemi atan hian zawhna (questionnaire)chhan tur 16 awmna a tichhuak uai uai a. He zawhna hi engtiang taka pawimawhnge hre chiah lo mah ila, Uniform Civil Code hman tumna a lian viau niin zawhna atang hian a hriat theih thung.

    Uniform Civil Code hi hman ni tase hnam bil dan Customary (law) emaw sakhaw bil dan emaw chu thlak a, dan khat hmang a thuchhia rem a ni tawh ang. Inneih, inthen, rokhawm, fa lak, guardianship, succession leh a dang te.

    India dan pui part IV ah hian Directive Principle of State Policy (DPSP) a awm a. Art 44-na ah chuan thuchhe remna inang tlang (Uniform Civil Code) hman a nih theih nana hmalak a nih tur thu a chuang a. Hetih laiin Hindu, Muslim, Kristian, leh sakhaw dang te hian personal & family law an tih mai, inneih sawngbawl leh chhungkaw kaihhnawih dan an nei vek a, chubakah hnam tenau mahni hnam dan leh kalphung (customary law) kan nei hrang thliah bawk a. Heng (community te) hian an mahni kalphung a thuchhia an rem ve mai zel thin avangin buaina keh harsatna liantham erawh a thleng ngai hran lova, kan dan hman lai theuhah kan lungawi viau ni maw….
    Uniform Civil Code hman chungchangah hian hmalakna lian tak ala awm ngai lo.
    Hetianga thuchhe remna hran hran awm ta nuai mai hi tha lo tihna a lian hle a, Directive Principle of State Policy pawh hian court ah beihna a tawk fo ta mai a. Mahse court lam chuan DPSP hi thlan lal ten an pawm (legislate) chauh in dan a ni thei a, chutih laiin hemi tinzawn hian dan leh inkaihhruaina erawh siam ngei a nih tur thu a sawi chiang a.

    Chuti a nih chuan “One nation, one law” tih chu India ram kal zel dan tur atan a tha ber tiin tan khawh an awm a, chung mite chuan Uniform Civil Code chu tih makmawh ah an ngai a. Duhlo an awm ve bawk. Muslim hian UCC hmang tura hmalakna chu an dodal thu an chhuah tawh a, sakhaw dang leh hnam (Mizo tiamin) dang erawh an ngawi rih thung. TV lama debate lo en tawh pawh kan awm mai thei.

    Kan ngaihdan tihchian nan hun tlemte kan nei. Kan ngawi reng dawn em ni ?

    Questionnaire chu hei – lo bihchiang ve teh.
    http://lawcommissionofi ndia.nic.in/questionnaire.pdf

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    SUPREME COURT IN MI 4 A ZAWNG MEK

    Mizoram Police Hqrs, chuan thuchhuah siamin an case chungchangah Supreme Court of India chuan Mizo 4 a zawng mek a, an awmna hria chuan District SP hnai ber emaw Police station hnai berah emaw hriattir turin an ngen a ni.

    Chung mite chu;
    1 Lalramzauva Ramhlun South,
    2 Lalremruati Sarawn Veng,
    3 Lalrintluangi Electric Veng
    4 Remruatsangi Ramhlun veng te an ni a.
    An vai hian Aizawl a mi vek an ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    SUPREME COURT IN MI 4 A ZAWNG MEK

    Mizoram Police Hqrs, chuan thuchhuah siamin an case chungchangah Supreme Court of India chuan Mizo 4 a zawng mek a, an awmna hria chuan District SP hnai ber emaw Police station hnai berah emaw hriattir turin an ngen a ni.

    Chung mite chu;
    1 Lalramzauva Ramhlun South,
    2 Lalremruati Sarawn Veng,
    3 Lalrintluangi Electric Veng
    4 Remruatsangi Ramhlun veng te an ni a.
    An vai hian Aizawl a mi vek an ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    ISRAELI PRESIDENT/ PM HLUI SHIMON PERES A THI

    Sept 28 (an rama zing dar 2 vel) Israeli PM leh President hlui remna duhmi Shimon Peres chu kum 93 mi in, TelAviv ah a thi. Kar hnih dawn stroke vangin hospital ah enkawl a ni.

    Shimon Peres hi Remna siam duhmi tak anih avangin, khawvel chawimawina sang “Nobel Peace Prize” hial dawngtu a ni. US Congress House Speaker Paul Ryan chuan a ui thu sawiin, “Remna Medal a ni” a ti hial. Israel sorkar chuan “Man of Peace” a ti. Israel Defense & Security lama tichangtlungtu,Palestinian-Arab hote nena inremna siam duhmi a ni.

    Tunlaia Israel ram dinhmun pawimawha dah chhotu, kum 50 chhunga Israel rama dinhmun pawimawh tak luahtu, Arab ho nena indo laia sipai huaisen a ni a, khawvel ram hrang hrang hotuten an ui thu an sawi. CNN chuan, “Man of vision, Man of peace” a ti. 1993 ah PLO hotu Yasser Arafat nen Camp David, Washington ah President Bill Clinton hriat puiin, Inremna a siam pui a ni. PM Benjamin Netanyahu pawh a vui dan turte rel turin, Cabinet meeting a ko nghal chuk chuk.

    Kum 1994 ah Nobel Peace Prize a dawng a, Arab parliament-a Israel mi thusawi hmasa ber a ni bawk. Kum 2007 ah Israeli President 9na a ni. Israel’s Cabinet pawimawh a chelh kim deuh vek.
    President Obama chuan, “Shimon Peres chu Israeli mipuite sipai a ni a, Juda mipuite tana nung a ni”, a ti. George W. Bush chuan, “Shimon Peres chuan khawvel hi inrem turin a tichak (inspire) a. Mahni mipuite ngaihtuaha nung tlat mi a ni”, a ti.
    Bill Clinton chuan, “Middle East in remna duhtu a chan a ni” ati.PM Netanyahu chuan, “Hnam tan mi hlu leh pawimawh tak a ni” a ti.

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    PAKISTAN DEFENCE MINISTER-IN NUCLEAR HMANGININDIA VAU

    Mizo te hi kan danglam angreng riau in ka hre thin. Mahni ram heti taka a buai (ruk) em em lai leh sorkar laipui lam an insingsak ruk a, a phet sek mek lai pawh hian kan ram chanchin leh thil kalhmang aiin US president thlan tur tihvel hi kan tuipui zawk daih nia!

    Uri a India sipai brigade headquarter firfiak a beihna chuan ram pahnihte inkar khi nasa takin a siambelh zel a, UN-ah hial India (Sushma Swaraj) ang chhuakin Pakistan chu firfiak te tanpui thin leh firfiaka chetna thlawp ah a puh a, Pakistan chu khawvel sorkar dangte zinga thu ve tlak pawh a ni a ti a, Pakistan lam lahngawi mai mai duh hek suh. ‘India hi a kaikuang a ni e’ ala ti ve hram hram zel a, mahse India hian ngawih mai a tum hauh lova, ram venhimna lama thuneitusang leh sorkar mi pawimawh te an inhmukhawm sek a. Ram mipuite nawrna leh phutna a nasa in a sang em em bawk a, PM Modi hovin ‘engtin nge Pakistan hi kan chhanlet ang’ tih an ngaihtuah reng a, Ganga luipui chungchanga Pakistan nena inremna thuthlung an siam te entha in, Pakistan chu ram duhsak bik zing atanga paih tur te in a ngaihtuah mek bawk a ni.

    Hetihlai hian Pakistan chuan US thlawpna leh rinna a hlauh tial tial laiin India leh US inhnimhnaih chhoh zel dan erawh a hmu ve reng a chuvang chuan US leh India te el ber, China nena an inlaichinna lam a ngaipawimawh thar a, a tlawn sauh sauh mek bawk.Tun Thawhlehni khan Pakistan Defence minister, Khawaja Muhammad Asif chuan Pakistan TV channel pakhat, SAMAA in an kawmna-ah ‘Islamabad chu nuclear ralthuam (tactical devices) hmang mai turin a inhawng reng a ni a ti a, India nena an inhmuhthiamlohna-ah hian an ram venhimna atan chuan anhmang hreh dawn hauhlo tih a sawi a ni.”Tactical weapons hi kan ram venhimna atana kan siam a ni a, he hmanrua (devices) hi tarmawi leh intihtheihna (showpieces) mai mai atan kan kawl lova, kan ram venhimna atan a ni, India hi kan tichhe (annihilate) vek mai ang,” tiin Asif hian tun September 26-a amah an kawmna-ah hian a sawi a. He thu bawk hi September 17, Uri beih anih hma ni chiah khan Geo TV ah alo sawi tawh bawk.India chuan Uri beihna-a firfiak te kha Pakistan-occupied Kashmir mi an ni tih finfiahna (evidence) te hi Pakistan high commissioner, Abdul Basit hnenah a hlan tawh a ni.Sep 17-a Geo TV in a kawmnaah hian indo a hnai mai theiin i hria em tih zawhna chu Asif chuan, “Chuti ang (threat) chu a awm ka ring chiah lo a, mahse Allah chuan Quran-ah, `Sakawrte chu peih diam rawh u,’ a ti a. Chuvangin englai pawhin kan inpeih at (completely prepared) reng tur a ni. Tacticalweapons hi kan mamawh tawk aia tam mah kan nei a. Kan chungnung zawk a ni tih hi khawvel hriatpui (internationally recognised) a ni. Chuti ang a kan ram dinhmun a hlauhawm ni akan hriat chuan emaw tupawh kan ram leilunga ke rawn chhep an awm a, tute emaw ruahmanna, kan ram security tana hlauhthawnawm a awm emaw anih vaih chuan chung ralthuam te chu mahni invennan kan hmang tim hauh lo ang,” a ti.India nen hian indo ta thut sela Pakistan hian atomic weapons hi a hmang ang em tih zawhna chu, “Hei hi thilawmdan a zir a ni a… Mahse kan defence leh survival hi dinhmun hlauhthawnawma a awm anih chuan engkim kan hmang ang. Eng nge hlauh tur awm?” tiin a chhang bawk.Hetihlai hian nimin khan US defence secretary Ashton Carter chuan India chu “a responsible nuclear state”, tiin Pakistan nuclear neih chanchin erawh chu buaina (entangled tensions) a nia ti a, rintlak leh mumal zawk a an awm theihnan Islamabad leh US chu an thawk tlang mek a ni a ti.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    HMEICHHIA LEH CHAKAIIN SAKHUA AN NEI LO TIH TOBUL

    “Hmeichhia leh Chakaiin sakhua an nei lo” tia kan sawi thin hi atobul kan hriat a pawimawh khawp mai. Chu tilo chu kan hmang sual fo dawn niin a lang.

    He thu hi Lai tawng Upa atanga lo chhuak a ni a, Lai hnam kalphungah chuan Mipain sa an kah emaw Nibika ranpui an talh thin hian, an thian thaber (kawi) hnenah a nghawng(ramsaah) an pe a, an farnu te hnenah a ngum an pe a, an Puzawn te hnenah a ir an pe thin. Heng sa te hi sakhua (sa lai khi sakhi tih kan lama sa ri a lam tur) an ni tih kan hriat a tha awm e.

    Hmeichhia te hian an thingphurhnaah te thang pawh kam vein sa pawh an awk thei. Mahse, Sakhua pek tur Puzawn, kawi , farnu etc. an nei lo a, chuvangin Sakhua an nei ve lo tihna a ni.

    Awle, Chakai hian a chunga kan sawi tak Nghawng, ir leh Ngum a nei lova, chuti a nih chuan sakhua kan tih ang chi kha engmah a nei ve lo tihna a ni. Chuvangin kan Pi leh Pu te khan “Nu le cangai nih sakhua an nei lo” an ti thin. Chu chu Mizo tawngah seng lutin “Hmeichhia leh chakaiin Sakhua(religion) an nei lo” tiin an sawi ta a ni.

    He ta sakhua kan sawi hi, saptawngin “Religion” kan tih hi a nilo a, sa voh bik sawina zawk a ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , , | 1 Comment

    OPEN LETTER TO PU HRIATA CHHANGTE CHHANLETNA

    (Kiddy Vanchhawng ~ Post hmulo leh hrelo kan awm anih hmel a, Hriata Chhangte chhanna hi khi a photo copy nen kan rawn dah ange:)

    MIZORAM SAWRKAR HNUAIA DEPUTATION A HNA DIL CHUNGCHANG KHA…… TO PROSECUTE OR NOT ??? :

    Facebook a min follow tute chuan tunhnai a tutute emaw-in kum 2011 tawp lama Chief Minister hnenaMizoram sawrkar hnuaia Deputation a ka hna dil ve-na lehkha kha keimah min tih mualpho / tih zero tum ve hrim hrim duhna avangin a copy an lo nei rua. Chumi chu a lehkha pumpui a pho chhuak duh lawi silovin an duh lai lai an rawn thlawh chhuak a. He thil an tih hi Adama thlah ve tho tan chuan a huatthlala awm vei fe reuh va. Mizo zinga ka Advocate ngaihsan ve ber mai chu rawih tumin ka hmu ta ngei a. Ka lungawi lohna chhan chu ka hrilh a.

    Mizoram Chief Minister hnen a ka private letter hi CMO leh concerned department ah lo chuan a awmna tur chhan ka hre lova. Ka lehkha hi kawl lo tawp tur te’n a ruka lo kawl mai mai te chu nise hantih vak ngaihna a awm lova, a lo leaked a ni ve mai a. Mahse, Social media ah min tih mualpho tumna nen a an rawn tlangzarh vel hi ka huat bakah an tihloh tawp tur a ni.

    Mizoram sawrkar ah Public leader emaw Public servant pawh ka ni ve lo hrim hrim a. Tin, he ka lehkha hi Mizoram Sawrkar hnuai a Public propertynia, RTI Act hnuaia dil chhuah theih chi pawh ani lo hrim hrim tiin ka ang chho ta char char a.

    Ka advocate chuan, Pu Hriat, anih i duh ang chuan legal proceedings chu lo kalpui ta ila, i facebooker thiante ho chu thiamloh chan tir ta bawk ila…. engti taka legal action chu lak chhoh nge i beisei ve reng reng … min tih khauh hnu chuan…. E le, an thiamlohna kan proved tawh berah chuan a hmingin India pawisa Cheng KHAT te kan chawi tir ve ang chuuuu….ka tih chuan a nui ta huk a.

    Ka’n han sawi zui thui dun deuh hnu chuan… Engpawh nise mimal taka i hlawkna tur a theu neu em a, i huat ber ho ….tute emaw party hyper active workers, pute laka mark score tum over hovin inti super efficient taka an lo intih neih bik em em ngei mai chu SOCIAL MEDIA ah bawk dah chhuak hmak la, sawi tur an nei tawh lo ani mai…. case lu mum a ni mai lawm….min tih hnu chuan… Mizoram Chief Minister hnen a Deputaion a hna ka lo dil ve na chu mi zawng zawng chhiar theih turin ka rawn tlangzarh ta law law a ni.

    Tunah chuan insawi thei bik tur kan awm ta lo ve…. Hmasawnna kawng hrisel takin i zawh leh tan tawh ang u le…

    DILNA BACKGROUND:
    TV show ah emaw FB emaw hmun leh hun hrang hrangah… Mizoram sawrkar hnuaia Mining Engineeer anga ka tangkai loh em thin avangin Mizoram sawrkar budget ti buai lova ram pawna hna thawka lo inthiar fihlim hrih kha Mizoram leh hnam ka hmangaih ve theih dan hnaivai nia ka hriat avang a Mizoram sawrkar hnuaia Group A Gazetted officer hna (Asstt. Mining Engineer June 1989 to June 1992 chhung) tha tak, thawh tirh atanga pension hlawh la ang maia awlthawng hna chu keima duhthu ngatin ka bansan kha a ni a.

    Hun a lo kal zel a, Leihnuai hausakna zawn dinhmun pawh a lo inthlak danglam hle tawh a. Dt 25/11/2011 a Mizoram Sawrkar hnuaia Deputation (rawn thawh ve zawk) a rawn chhuah ka dilna pawh hi Mizoram leh hnam ka hmangaih vanga dil ka ni leh tho…tih i hrethiam pha lo anih pawhin i ngaihdan dan le.

    Tin , kan Mizoram Chief Minister, Pu Lalthanhawla hi Zarkawt pa a nihna ang nilovin Mizoram Chief Minister anihna ang zawkin ka theih ang tawk te te-in ka bei ve thin mai zawk a ni.He hna ka dil leh pawh hi min puih a tum viau va, mahse Politician ngang an ni a, thil dang zawng zawng aiin VOTES hi an Rangkachak ve a nia, Mizoram leh hnam tana THIL THA TIH tum vang a CM nih tum ni lemlo, CM ve hrim hrim tum zawktlat (aim in life a neih) tan chuan… HRIATA CHHANGTE chu Deputation a lakchhuah hrih loh kha… In the interest of the Mizoram Public a ni ta hrih anih hmel….Kan Chief Minister ka dem hlawl lo… mahse ani hnuaiah hi chuan ram ropui tak erawh kan thlen hmel loh. Min min hriatthiam lohna thleng thleng a hriatthiam theihna NUN hi a lo hahdam ber nge ngee………MIZORAM leh HNAM-in hma a sawn dawn khawp, tuna kan ram hruaitute fel leh taimak vang anih loh pawhin Chunglam Programme a nih vang talin…
    Facebooking nuam zel u le.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    OPEN LETTER TO PU HRIATA CHHANGTE

    To,

    Pu Hriata Chhangte
    Subj : Mizoram CM social media a i beih nasat em em chhan dik tak.

    Pu Hriat, Chibai le.
    A hmasain mimal takin kan inhre lova, FB leh whatsap lama i thu post zaa sawmkua pakua leh point pakua vel hi kan Chief Minister Pu Hawla i sawichhiatna leh i deusawhna niin ka lo hmu a. Ka hmu dik em aw?

    Hetiang taka kan ram luber, CM meuh i beih reng fo takah chuan’chhan tha tak’ i nei ngei ang tih ka ring a. Chu ka rin dan chu zawh chian che ka duh a, min chhang ngei turin ka ngen hmasa ache.

    Tunhnaia i post siam thenkhat ah mai pawh hian, St. Mother Teresa, mithianghlima puan, Canonisation programme Kolkata a neihah, ‘Helai khawvelah SAINTHOOD an lo inpek ve ang chi hian VANRAM a kawk lo hian ka hre khawp a. Ka ngaisanglo mai pawh nilovin, ka theng ka thawngah hian a lutlo hrim hrim’ i ti hmiah a. CM Pu Hawla khualliana a țang phei chu i nuihzat mai nilovin, ‘Kan CM ber zawk hi an Cannonisation ve hun ka nghakhlel thar tlat’ i ti hial a. Pu Hawla hi thi thuai thuai se i tihna chu a ni em law’ng chu maw?

    Tin, Post dang i siam ah CM te nupa chungchang i sawiin, ‘An duhsakna beiseilo ngama Pathianin ka dinhmun min siam hi ka lawm khawp mai reng a…’ i ti bawk a.

    He thu ka chhiar phei hi chuan, Pu Hriata hian engvanga dawt hulhual vantlang hmaah sawi duh nge a nih? A â zo ta em ni aw ka ti hial che a. Helai thu tak hi ka han ‘Open Letter’ na chhan che pawh a ni nghe nghe. Heng a hnuai point te hi i hre tawh lo anih ringin ka han remind pah duh che a:

    1. Dt. 25th November, 2011, Bangalore a i awmlai khan CM hnenah ziakin ‘Deputation a Mizoram sorkar hnuaia thawh dilna’ lehkha i thehlut a.

    2. Chu i lehkha ah chuan, 1989 daih ah tawh, CM Pu Hawla duhsakna che avangin Geology & Mining wing, Industry ah Asst. Mining Engineer atan lak i nih thu i sawi a. Chumi hnu, kum 20 hnuah daih Mizorama Deputationa awm dilna i thehlut leh chu chunglam Plan a ang i ti hial a nih kha.

    3. ‘Directorate of Geology & Mining enkawl tur chuan ahminga Head Office nih ve ngei ka phut nghal bawk e’ i ti bawk a. Director nih i dil tihna a ni a. Heti khawpa chianga i duh sawia Chief Minister hnena i dil, Geology & Mining Dept a Director ah dah i nih tak loh vang hian, i thinrimin CM hi social media ah i bei vak vak a ni tih hi ka hmuhdan che a ni a. Ka rindan che ka han sawi ve a ni e.

    Thil pakhat, CM hian i dil ang hian Geology & Mining Dept ah hian dah che a duh ve viau mai thei a. Mahse, tute emaw in an lohrawn huphurh viau vang che a. Head Office, Director ah hian dah ta lo che a ni ve thei tho, ka hre thui lem lo a.
    Chuvangin Pu Hriat, nangma țanghma i hai vang leh, i nih chak tak dept. head i nih theih tak loh mai vanga CM bei vak vak nia ka hriatna che hi a dik em tih min chhang turin ka ngen a che.

    Note:- ‘An duhsakna beiseilo ngama Pathianin ka dinhmun min siam hi ka lawm khawp mai reng a…’ i tih hi chu a lo ni chiah lo ah ka ngai.

    I Rintlak,
    Para Khiangte
    Dt. 14.9.2016

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    OPEN LETTER TO PU HRIATA CHHANGTE

    To,

    Pu Hriata Chhangte
    Subj : Mizoram CM social media a i beih nasat em em chhan dik tak.

    Pu Hriat, Chibai le.
    A hmasain mimal takin kan inhre lova, FB leh whatsap lama i thu post zaa sawmkua pakua leh point pakua vel hi kan Chief Minister Pu Hawla i sawichhiatna leh i deusawhna niin ka lo hmu a. Ka hmu dik em aw?

    Hetiang taka kan ram luber, CM meuh i beih reng fo takah chuan’chhan tha tak’ i nei ngei ang tih ka ring a. Chu ka rin dan chu zawh chian che ka duh a, min chhang ngei turin ka ngen hmasa ache.

    Tunhnaia i post siam thenkhat ah mai pawh hian, St. Mother Teresa, mithianghlima puan, Canonisation programme Kolkata a neihah, ‘Helai khawvelah SAINTHOOD an lo inpek ve ang chi hian VANRAM a kawk lo hian ka hre khawp a. Ka ngaisanglo mai pawh nilovin, ka theng ka thawngah hian a lutlo hrim hrim’ i ti hmiah a. CM Pu Hawla khualliana a țang phei chu i nuihzat mai nilovin, ‘Kan CM ber zawk hi an Cannonisation ve hun ka nghakhlel thar tlat’ i ti hial a. Pu Hawla hi thi thuai thuai se i tihna chu a ni em law’ng chu maw?

    Tin, Post dang i siam ah CM te nupa chungchang i sawiin, ‘An duhsakna beiseilo ngama Pathianin ka dinhmun min siam hi ka lawm khawp mai reng a…’ i ti bawk a.

    He thu ka chhiar phei hi chuan, Pu Hriata hian engvanga dawt hulhual vantlang hmaah sawi duh nge a nih? A â zo ta em ni aw ka ti hial che a. Helai thu tak hi ka han ‘Open Letter’ na chhan che pawh a ni nghe nghe. Heng a hnuai point te hi i hre tawh lo anih ringin ka han remind pah duh che a:

    1. Dt. 25th November, 2011, Bangalore a i awmlai khan CM hnenah ziakin ‘Deputation a Mizoram sorkar hnuaia thawh dilna’ lehkha i thehlut a.

    2. Chu i lehkha ah chuan, 1989 daih ah tawh, CM Pu Hawla duhsakna che avangin Geology & Mining wing, Industry ah Asst. Mining Engineer atan lak i nih thu i sawi a. Chumi hnu, kum 20 hnuah daih Mizorama Deputationa awm dilna i thehlut leh chu chunglam Plan a ang i ti hial a nih kha.

    3. ‘Directorate of Geology & Mining enkawl tur chuan ahminga Head Office nih ve ngei ka phut nghal bawk e’ i ti bawk a. Director nih i dil tihna a ni a. Heti khawpa chianga i duh sawia Chief Minister hnena i dil, Geology & Mining Dept a Director ah dah i nih tak loh vang hian, i thinrimin CM hi social media ah i bei vak vak a ni tih hi ka hmuhdan che a ni a. Ka rindan che ka han sawi ve a ni e.

    Thil pakhat, CM hian i dil ang hian Geology & Mining Dept ah hian dah che a duh ve viau mai thei a. Mahse, tute emaw in an lohrawn huphurh viau vang che a. Head Office, Director ah hian dah ta lo che a ni ve thei tho, ka hre thui lem lo a.
    Chuvangin Pu Hriat, nangma țanghma i hai vang leh, i nih chak tak dept. head i nih theih tak loh mai vanga CM bei vak vak nia ka hriatna che hi a dik em tih min chhang turin ka ngen a che.

    Note:- ‘An duhsakna beiseilo ngama Pathianin ka dinhmun min siam hi ka lawm khawp mai reng a…’ i tih hi chu a lo ni chiah lo ah ka ngai.

    I Rintlak,
    Para Khiangte
    Dt. 14.9.2016

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment