Chakma chungchanga kan hmalakna kha by Lalmuanpuia Punte

MZP in kum 1995 january thlaah *Chakma Foteigners Quit Order* kan chhuah a, foreigners te hnawhchhuah tumin Chakma foreigners census te neiin nasa takin hma kan la a, E. Roll ațanga an hming paih tumin țan kan la nasa he a, khatih hunlaia Congress sorkar khan nasa takin min dodal a, security force hmanga nawrbeh kan ni a, MZP volunteer țhenkhat phei chu helicopter-a phurh ngai hial khawpin BSF in an sawisa a ni.

Chuti chungin nasa takin kan bei zel a, Chakma foreigners hming tam tak R. Roll ațanga paih lo thei lovin sorkar kan siam avangin paih an ni, Congress sorkar paih an ni lo. 1998 election-ah ‘Chakma foreigners vote tamna’ bial : Buarpui, Phuldungsei, Kawrthah-ah te chuan Congress an tlak phah ta reng a, na pawh an ti viau. Tlabung bialah kan paih hnem ber a, 1998 election-ah khan Mizo 3 kha ding lo se chu Congress candidate Chakma kha a tling lovang. MZP hmalakna vang a ni, Congress sorkar vang a ni lo, congress sorkar chuan khatianga hma la tu MZP hruaitu tam tak jail-ah a khung țeuh zawk a nih kha.

Tichuan 1998 election-ah MNF an rawn sorkar ta a, congress sorkar nena nasa taka kan innawr hnuah Chakma foreigners list chu kan peih fel ta a, bu chhah lêng lâwng tak mai kan siam a, beiseina sang tak neiin Pu R. Vanlalvena President nih laiin sorkar hnenah kan thehlut ta a, *MNF sorkar pawh chuan Chakma zinga unit te a neih ve tak vang kha ni maw? Hma engmah a la ta chuang bik hlei lova.* MZP chuan kan theih tawk chu Fireigners List siam zawng leh sorkar hmalak zawm tura sorkar hnena thehluh kha a ni mai a, a bak tih theih kan nei lo.

1995-a MZP in *Chakma Foreigners Quit Order* kan chhuah ațang khan foreigners te zawngchhuak tur, a tak taka hma la tur *Working Committee* kan din a, Chairman – R. Vanlalvena (tuna MLA hi), Secretary – Lallianzuala Ralte. Hemite pahnih hi an inkawp țhain an thawk rim êm² a, Chakma foreigners dapchhuah leh a list siamnaa MZP achievement zawng² chu anni pahnih thawhrimna rah vek hi a ni. Keini chu pawl hruaitu kan nih avangin hmalakna tur dang a tam a, kan in hnamhnawih tam ve tehchiam lo.

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

GURMEET RAM RAHIM SINGH HI TU NGE?

Gurmeet Ram Rahim Singh, MSG an tih mai hi India rama sakhaw puithiam lar berte zinga mi niin, Pathian a ngai a zuitu mi maktaduai tel a nei a. Amah hi puithiam a nih mai bakah a hun hmasa lamah chuan filmstar-te pawh a lo ni tawh a, hlaphuahtu, film siamtu a ni bawk. Amaherawhchu, heng zawng zawng ai hian kum 1990 atanga social group pakhat Dera Sacha Sauda (DSS) hotupa a nihna hi a larpui ta ber a ni. Indian Express phei chuan India rama mi thiltithei an thlanchhuah 100 zingah 96-naah an dah ve vang a ni.

August 25, 2017 khan special Central Bureau of Investigation (CBI) court chuan pawngsual thubuai pahnihah thiam loh a chantir a. Hetia an pathian ve ber thiam loh chantir a nih avang hian mi nuai 2 chuang pungkhawmin lungawi lohna an lan tir a. Court thuneihna chu mipui chakna hmanga control an tum a. Hetiang a nih avang hian Punjab sorkar pawhin dem a kai phah hle. He buaina chhuakah hian mi 38 an thi a, mi 300 chuang an hliam bawk.

Hetiang hian a zuituten lungawilohna nasa taka lan tirin court thutlukna tihdanglam tum mah se, August 28-ah CBI Court chuan a hremna tur puangin, thubuai pahnihah kum 10 ve ve, a vaia kum 20 tang tura hremna a pe ta nge nge a ni.

KHAWI LAM MI NGE HMANAH HEI HI?

Gurmeet Ram Rahim Singh hi kum 1967 August thla khan Rajasthan thingtlang khaw pakhat Sri Gurusar Modia, Ganganagar district-ah a lo piang a (a pianna hmun hi khaw thianghlimah-te an puang vel) . Kum 50 a la ni ve mek chauh tihna a nih chu. Kum 7 mi lek a nih laiin DSS-ah hian a pain a lo lalut tawh a ni. Tunah hian nupui neiin fa pathum a nei mek.

Kum 1990 khan kum 23 mi chauh niin Dera Sacha Sauda hotu lu ber atan ruat a ni.

A facebook profile-ah chuan Saint Dr. MSG a inti a, twitter lama a nihna a tarlan erawh chuan ‘Spiritual Saint/Philanthropist/Versatile Singer/Allrounder Sportsperson/Film Director/Actor/Art Director/Music Director/ Writer/Lyricist/Autobiographer/DOP’ a inti duah thung.

DERA SACHA SAUDA CHU ENG NGE?

Dera Sacha Sauda hi India rama sakhaw pawl pakhat, non-profit social welfare organisation ni a inchhal bawk niin kum 1948 April 29-a Mastana Balochistani-a din a ni a. Haryana state-a Sirsa khawpui chu an hmunpui ber a ni. He organisation hian India ram pumah sakhaw hmunpui 46 an nei a, United States, Canada, United Arab Emirates, Australia leh United Kingdom-ah Branch engemawzat an nei bawk. An pawl hi an lian khawp a, pawl member, zuitu mi maktaduai 60 zet an nei niin an sawi thin. Sorkarah chuan NGO anga in register an ni thung.

DSS zuitute hi chu zu laka inthiarfihlim turte, thlai chauh ei turte, nupui pasalte laka rinawm tlat turte leh thudik chauh sawi tura zirtir an ni a. Hei bakah hian sakhaw lak run lutukna atanga inthiarfihlim tur leh sakhaw behchhana pawisa siamna thil laka inthiarfihlim turin zirtir an ni bawk.

Dera Sacha Sauda puithiam (Guru) te hi Sikh background nei an ni deuh vek a. Anmahni zuitute pawh Haryana leh Rajasthan-a working class leh middle class family an ni deuh vek bawk.

DSS hotupa Gurmeet Ram Rahim Singh hian disaster relief organisation lian tak, Shah Satnam Ji Green-S Welfare Force a din a. He organisation-ah hian doctors, engineers, rescuers, paramedics leh sumdawng mi 70,000 chuang an awm a. India rama chhiatna thleng hrang hrangah hna tangkai tak tak an lo thawk tawh a ni.

Gurmeet Ram Rahim Singh kaihhruaina hian activities lian tak tak siamin, world record pawh vawi engemawzat an lo siam tawh a ni.

PAWNGSUAL THUBUAI CHU

An hmunpui ber Sirsa-ah Pathian hnaih lehzual beiseiin mi tamtak an kalkhawm reng a. Heng zinga hmeichhe pakhat chuan kum 2002 khan MSG hian a pawngsual ngei ni a sawiin, Haryana leh Pubjab Chief Minister-te, Union Home Minister, CBI, National Human Rights Commission leh Punjab leh Haryana High Court-ahte lehkha a thehlut a. Court chuan thu tlinga ngaiin a chhui tir a, CBI hnenah thubuai hlanchhawn niin, case kal zelah MSG chu pawngsual thubuai pahnihah thiam loh chan tir a lo ni ta a ni.

Kum 2002 vek khan an case chungchang ziak a, DSS chungchang chhuitu Journalist pakhat, Ram Chander Chhatrapati chu thah a ni bawk a. He thil hi MSG tih ngei ni a hriat a nih avangin pawngsual thubuai bakah hian tualthah thubuai a nei mek bawk a. Hei erawh hi chu chinfel a la ni lo a ni.

Tunah hian kum 50 mi a ni mek a, court sang zawka an appeal a thiam an chang leh a nih loh chuan a damchhung hun chu Jail run thimah a hmang ve tawh ngei dawn niin a lang.

DSS hotupa Gurmeet Singh hi khawvela Sakhaw puithiam hausa pali zinga lang phakin Rajasthan-ah Hospital lian a nei a, Haryana bakah State khawpui hrang hrangah buildings ropui tak tak a nei a ni. Sakhaw hmun pawimawh (Ashram) enkawl lai pawh a nei thluah a, Motor Car tha leh danglam pawh a nei ngah hle bawk. Sikh leh Hindu sakhaw zuitute nena an intihbuai fo avang leh, amah thah tumna a awm fo avangin sorkarin amah venhimna kawngah Z-plus gategory-ah a dah a, amah pawhin Security guard tam tak a nei bawk.

Gurmeet a zuitute hian Haryana, Punjab leh Delhi ah buaina an siam nasa hle a, mi 38 in nunna an chan a, mi 300 chuang an hliam a, Sorkar bungrua cheng vaibelchhe tel man tih chhiat a ni. Hetianga Dan bawhchhiatna thleng avang hian High Court chuan Haryana CM Monohar Lal Khattar, BJP Sorkar chu Vote duh vanga DSS te chunga tlawm, Law & Order kengkawh ngam lo ‘ POLITICAL SURRENDER ‘ tiin na takin a dem nghe nghe.

PM Modi pawhin Mann ki Baat (27th Aug Sunday) khan, DSS te thil tih chu nataka demin ‘Dan chuan mihring tu pawh thil tisual chu a hrem tur a ni, Dan chunga leng tumah an awm thei lo. Sakhua leh rinna, vantlang rawngbawlna thu vangin tuman tharum thawhin Dan rorelna an bawhchhiat a thiang lo, chutiang titute chu ngaihhnathiam an nilo ang. Mipui kutah Dan Court rorel tur leh thuneihna pek a ni lo ‘ a ti.

Heti chung hian amah zuitute chuan thildik lo a tih an la ring thei tlat lo. Haryana a dawrkai pakhat pawhin, “Thil dik lo a ti thei lo. Harsatna tamtak laka khawvel chhanchhuaktu tur a ni zawk” a la ti ve fan nia….

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

KHAWVEL A KUTZIAK MAWI LEH FAI BER?

Nepal tleirawl class-VIII zirlai chu a kutziak mawi avangin,Guiness World Record officials te’n amah hmu turin a chennaah an kal. He tleirawl hi Prakriti Malla, tunah pawl 8 zirlai niin, Nepal a awm a ni.

“The best ever handwriting in world” ni turah beisei mek a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Chakma Autonomous District Council By – Lalthara IAS.

Chakma-ho British hun laia kan rama mikhual châm rei anga lo awm hawh ve mai mai țhin ten Mizoram leilung chhung ngeia Autonomous District Council, ‘khua leh tui nihna mai baka a tir ațanga ram neitu (indigenous inhabitant) nihna keng tel thei’ an lo nei ta mai hi chu thilmak a tling a. He thil hi ram neitu Mizo mipuite min râwn lo leh parliament pawhin a hriatpui lohva, vai Officer lian hovin dan ang pawh ni lova an lo pèk mai niin a lang.

He Chakma District Council lo pian dan leh chumia thil fel lo tam tak inphûm țeuh nia ka hriatte chu – kum 1998-a Central YMA lehkhabu chhuah “Ram leh Hnam Humhalh”-ah khan kimchang fêin ka ziak tawh a. Tun țumah hi chuan sawi nawn tawh lo mai ila. Thil pakhat sawi belh ngai erawh chu awmin ka hria.

Engvangin nge khatih laia kan vai officer liante khan Chakma-ho kha an duhsak em em a, dan leh hrai pawh pawisa zo tawh lova District Council pèk tuma hmâ an làk vak mai le? Mipui awptu hmasa British Officer-te nen chuan an Policy a va inpersan ta ve? A chhan a awm ang tih ringin politics lama kan hranghluite ka zawt kual a. An sawi dan tlangpui chu hetiang hian a ni:

“Khatih lai kha Mizo buai vanglai a ni a. Chakma-hote khan Mizo sipaite kha an ngai thei lovin an khuaah pawh awmhmun an khuartir phal ngai lova. Sorkar tan Intelligence lakna țha tak an ni mai a. Chuvangin, Mizo hnam sipaite chèt velna dàl thei turin Bangladesh ramri hrûl zai zai thui tak huamin Chakma Autonomous District Council kha pèk an ni ta a ni,” tiin an sawi deuh ber. Hei hi a dik ngei pawh a rinawm. Zofate tan he District Council hi a ngeiawm em emna chhan pakhat chu a ni.

Amaherawhchu, keimahni sorkar ngei kum 25 kan neih tawh hnu pawha he District Council paih tura hmalakna mumal engmah kan la nei lo leh kan rorel khawl (Legislative Assembly) pawhin hemi hawi zawnga Resolution takngial pawh an la pass thei lo/ngam lo hi chu a zahthlak a, Zofate politics lama hlawhchhamna lian tak niin ka hria.

Mizote hi ram leh hnam humhalhna kawngah hian kan lo harhchhuak har lu deuh niin a lang. Kumin Central Y.M.A-in ‘Ram leh Hnam Humhalh kum’ an rawn puan tàk ațang tal hi chuan I harhchhuak ve tawh teh ang u. Kan sorkar leh rorel khawl pawh hian sawi thamin hmâ han la ve tawh se ka va’n ti êm……!!

“Harh la, harh la, Zoram I tlai ang e,
Tho la, tho la, kein lo ding ta che;
Tho rawh hun țha a liam hma hian.”

Posted on November 24, 2012; 9:48 a.m

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

BEFORE THE NEXT TEARDROP FALLS by Hriata Hrahsel

Ka hmangaihin min kalsan atanga kar khatna chiah a ni a, khawvel nawmna thlakhlelhna reng nei tawh lo leh mal ngawih ngawihin ka awm a, min hnemtu reng an awm mawlh lo. Ani kha theihnghilh ka duh lo asin, mahse ka hriatrengna hian min tina si, keimah leh keimah zawk hi intheihnghilh thei zawk ila ka va ti em.. Ni e, tu mihring tehlul in nge mahni hmangaihte’n fam dairial an chan san chuan tuar zo bik tehlul ang. Khawhar tak leh chhungril natna nasa tak tuar chungin chu zan hrehawm chu a ngai te bawkin ka hmang leh ta.. Beisei loh tak maiin ka phone chu a lo ri a, Hello, tu nge aw? tiin ka phone atanga min biak duh tu chu ka han chhawn a..
Tu nge a nih pawh sawi lem lo chuan “Thianpa ka na ngawih ngawih, min hmangaih emaw ka lo ti thin a, hetiang tur hi chuan kan tawp ka ring lo asin” tiin ka mi hriat ngai pawh ni lo chuan min rawn be ta mai a. “Thiannu min hai a ni lo maw? Kei chuan ka hmangaih chu ka then lo asin, mahse thihna rapthlak takin min then sak zawk asin ” tiin ka chhang a. Engtik laiin nge he thu ka sawi lai hian ka mittui a lo luan hman tih reng ka hre lo. “Nangman min then ka ti hleinem, I thianpa Benjamina zawk kha alawm ka tih”. a la rawn ti leh talh a, “Thiannu i biak tum pa chu ka ni lo a nih chu, thinpa Benjamina pawh ka nei hleinem” ka tih takah chuan a ngawi ta vang vang a. “A nih chuan ka tihpalh aw, ka lo hmet sual a nih dawn chu, ka tihpalh lutuk, ka dah mai aw, nang pawh lo dam vat rawh aw” tiin min rawn chhang ta reuh a. “Ngawi lawk teh, kei chuan khawvela hmu leh tawh miah lo turin ka hmangaih ber ka chan asin, nang chuan i la hmu fo dawn alawm, engtik hunah pawh rawn kir leh thei reng a ni, lungngai suh” tiin ka mi hriat ngailoh chu ka va hnem a, anin min hre lovin keiin hre bik ngai lo mah ila kan hmangaihte chan ve ve kan nih avang erawh chuan kan rilru a inpawh tawn nghal khawp mai. “Ka lawm e, mahse hmangaih mah ila a ni nen chuan kan rem leh tawh kher lovang” tih chauhvin min chhang ta a.. Chu chu a ni Sawmtluangi nena kan inhmelhriat tanna hmasa ber leh a hnu thlenga ka thiantha ber a lo nih takna chu.

Nitina inbe zuiin kan hmangaihte kan chan chhan inanglo mah se hmangaihte kan chan avanga thinlung hliam ve ve kan nihna avang erawh chuan kan inpawh hle mai. Kan han inhriat chian hnu phei chuan kan veng thenawm chiah ami a lo ni bawk nen kan inlen pawh tawn ta fo va. Kan lungngaihnaah te inhnem tawnin nitin zantin inbiak kan thulh lo va, a mipa zawk hi ka pachang lo lek lek zawk thin.. Kan inthianthatna kawng kan zawh tan tirh kha chuan a hmangaih em em chu a hnenah lo let leh chu ni se a hlim tur zia te a rawn sawi thin a, mahse ka natna avang khan keimah hi hnem ngai zawk ka ni leh nge nge thin. Mahse a ni erawh chu a puitlingin a damna tur aiin ka damna tur a ngaihtuah hram hram thin a, ka hmangaih ber ka ngaihtuah chhuah changa lungngai taka ka awm pawha min hnemtu ber a ni, ka va tluk lo tehlul em. Kum a liam a mahse kan inthianthatna erawh liam ahnekin a pung telh telh zawk si. Mahse ka hmangaih chu a ngai reng a, mual liam tawh hnu avang chuan ka thinlungah hian luahtu dang an leng thei tawh lo.

Ni khat chu zan lama ka men rei deuh avangin ka tho tlai deuh a, khawvela ka hmangaih berin mual min liamsan hnu atanga kum li na chiah a nih avanga mu thei lo ka nih vangin. Ka thawh veleh a ka hmuh thin Sawmtluangi hnen atanga ‘Good morning’ tih chu ka phone ah chuan ka hmu ta hauh lo mai, ka ngaih a tha lo nghal em em mai a, ka va biak lahin min chhang thei bawk si lo. Nilengin ka thian tha ber, ka tana hlu em em thawm riva hriat tur awm miah lo chu mak tihna leh hlauhthawnna in ka khat a, ka eng tih mah a tui thei tak tak lo. “Heti ang ngawt hi chu a dik dawn lo tlat ” tiin ka thiani hna thawhna lam chu pan ka tum ta a, ka bike ka herh rum dawn lai tak chuan ka phone message tone chu a rawn ri ta tlang tlang a, Sawmtluangi hnen atang chuan he thu te mai hi a lo thleng a, *H(min koh dan), vawiin nilengin ka lo be lo che a, ka tihpalh lutuk aw, hmun danga transfer turin min ti thut a ka buai deuh a, biak pawh ka lo be hman ta lo che anih kha, vawiin tlaiah tlai ni tla tur kan thlirna hmunah khan inhmu ang aw, thil pawimawh lutuk hrilh tur che ka nei* tih te mai chu. Ka bangbovin a ngaihna ka va hre lo em, ka thiantha ber leh min hnemtu, ka lungngaihna chhawk thei ber tu in min kalsan anga maw? A ni thei lo.

Ni dang ang bawka hun inher dan ngai reng si, chumi ni chuan hun a inher muang ka va ti tehlul em.. Rei tak ka nghah hnuah Sawmtluangi nena inhmu tura kan tiam hun chu a lo thleng a, chu hmun, tlai ni tla tur kan thlir dunna hmun ngei ah chuan huphurh rilru deuh bawk si, ka thiantha ber thusawi tur hre chak tawh bawk chung si chuan rilru mumallo tak chuan ka kal ta a. Ka va thlen chuan Sawmtluangi chu a lo awm reng tawh. Nidanga hlim taka inbe thin leh sawi tur ngah dun em emthin kha hemi tum zet hi chuan tawng hmasa zawk nih har kan ti dun ngei mai. “An sawn dawn che maw, I kalbo dawn tihna ami?” chu bak engmah sawi theih ka nei lo.
A ni pawh engmah sawi thei a ni bik lo, hrehawm a ti tih chu a hmelah a lang chhuak chiang kher mai. Rei tak kan ngawih dun vang vang hnuah zawi sap hian ‘ni lo hram se ka ti, mahse…’ a bak a sawi zui thei bik lo. A mit mawi tak atang chuan mittui arawn luang chhuak nghal a, dan tum mah se a dang zo bik lo. Kei pawh chuan sawi tur hrelo leh hamhaih taka ka awm vang nge, amah ka khawngaih a, ka ngaih em vang tih pawh ka hre hmanlo, ka kuah ta chawt mai a, a ni pawn nghet deuhin min kuah ve ta nghal a, mahse chawp leh chilhin tuma pawh then ni si lovin ka inthlah leh ta nghal a. Kan lai dun lutuk chu ka in nuih tet tet thei tawk a ni.. Rei fe kan ngawih dun leh hnu chuan a mipa zawk na na na chu ka tawng chhuak hmasa leh ta a, “Eng nge thil pawimawh deuh min hrilh tur i neih chu?” tiin ka zawt leh ta a.
“H, ka tan hian i hlu lutuk asin”..tiin bul a han tan a.
“Nangpawh ka tan chuan i hlu lutuk alawm, ka hlimna ber i ni asin” tiin ka chhang let ve ta a.

“Ih maw, Benjamina kha a lo let leh asin, mahse he thu hi sawi ka duh, ka tawn hma che kha chuan ka hmangaih ber a ni thin a, mahse nang ka tawn hnu che hi chuan thil engkim a danglam tawh”.. A ngawi leh vang vang a..

Ka rilruah ka hmangaih fam ta kha a rawn lang chhuak lo thei lo, Sawmtluangi hian min hmangaih thu a la sawi chhuak lo, mahse min lo hmangaih tawh reng a ni tih ka chiang ta.. Mahse vawiinah kher..a dik thei lo.

“Tluangte, vawiin hi Diki thih champha vawi li na a ni asin”
Chu bak engmah ka sawi zui thei bik lo.. “A ni maw, H, a thlanah va kal dun ang kei pawn ka kalbo hma hian tlawh ve ka duh asin” tiin min chhang ta a. Mahse a mit atanga mittui luang chu ka hmuh hmaih bik lo, keipawh ka bang bik chuang lo.

Diki thlanah chuan kan va kal a, mipa pawh ka insum zo ta bik lo, ka mit atangin mittui a luang zung zung mai a, Sawmtluangi pawh thiantha a nihna hlen takin min lo kuah bawk a.. Chumi hmunah chuan khaw thim thleng min awmpui ta a.

A tukah chuan Sawmtluangi chu ka va thlah ta a, ka thiantha ber, ka hlimna leh ka engkima engkim ni bawk chu mittui nena thlah ai chuan nui chunga thlah ka tum ta zawk a, mahse min kalsan tur chu tuar thiam a har ngei mai. A lan theih chhung zawng chuan hlim hmel pu chungin ka vei liam a, mahse thinlung lam erawh a ngui si.

Hemi hnu atang hi chuan Sawmtluangi nen kan inhlat ta telh telh a, min kalsan tak hnu phei kha chuan biak pawh kan inbe ngai mang tawh lo.. Ka khua a harin ka lung a leng em em a, Sawmtluangi ringawt rilru ah a lang ta, reh ahnekin nitin a zual zel mai si..Thla ruk zet a liam leh hnuah pawh ka thinlung hi chuan a hlat thei tak tak si lo. Chutah chuan a ni ka hmangaih a ni tih ka hriatchhuah tak ni.

Rilrua ka hmangaih che ti mawlh mawlh chung chuan Sawmtluangi chu va phone ka tum ta a, kan inhmuh tawp ber ni a ka ngainat thu hrilh ringawt pawh ka harsat tehreng nen tun tumah zet hi chuan ka hmangaih thu sawi tur hian ka za zek zek a ni ber mai. Phone chu a tlang ta, rang takin a ni pawn a lo la nghal a, mahse ka hmangaih thu hrilh nghal tawp ai chuan, i dam thin maw tiin bul ka tan leh hrih a. “Aw dam e, Misualpa, i va reh em em ve, i induh lutuk a ka pasal neih tur pawh i hre miah na nge?”.. Ka bing nghal mup mup a sawi tur pawh ka hre lo, rei fe ka ngawih vang vang hnuah “pasal i nei dawn a maw, tu nge?”.. Aw Benjamina kha mawle, karleh nilaini ah hian kan veng biakinah khan kan innei ang lo kal ve ngei ngei ang che, i lo kal loh nak chuan ka thinrim khawp ang” tiin min chhang a, a bak chu eng eng nge kan sawi pawh ka hre zui tawh lo..khua a tlai zo ta..

A kar leh nilaini chu a lo thleng ta a, Tluangtei pawh a nalh khawp mai, a pasal tur lah a hmeltha in he khawvela Tluangtei pasal tur awm ang maia mawi tlemte zinga pakhat a ni tih a lang chiang em em bawk si.. Tichuan Khuanu ruat lawk ang ngeiin inneihna chu tihfamkimin a lo awm ta.

Thla te ka lak pui zawh hnu chuan mahniin phurlo tak chung chuan *A bula i hlim a nih phawt chuan ka duhsakna sang ber ka hlan mawlh mawlh a che, i hlimna aia pawimawh he khawvelah hian a awm hleinem tiraw, mahse i thinlung hliama a lo awm nawn leh a, i mittui a tla nawn leh a nih chuan, a hnua tla nawn leh tur a awm tawh loh nan ka hruk hulsak tawh ngei ang che* tia rilrua sawi mawlh mawlh chungin chu biakin hungchhung chu ka chhuahsan ta a..

# He thawnthu hi Before the next tear drop falls tih hla Freddy Fender sak ka ngaihthlak atanga ka suangtuahna leng vel atanga ka rawn phuah chhuah ve liau liau a ni a, he thawnthua hming lang te hi ka phuahchawp vek a ni tih min lo hriat sak dawn nia.. Tin, thiam tawk lo chung chunga ka ziah a nih avangin hawrawp dik tawklo leh chhiar nuam lo lai deuhte pawh a lo awm maithei a, chhiartute ngaihdamna ka dil nghal bawk e.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

PANDAL SAK HNA A CHANVE PAWH LA ZO LO

October 17-19, 2017 a Champhai Zotlang Branch YMA in YMA General Conference vawi 71 na a thlen tura Pandal sak hna chu kalpui mek a ni. Fur ruahtui tla-in hnathawh a tih khaihlak thin avangin Pandal satu Chakeshawari Tent House, Silchar chuan Pandal bik, sak hna hi 30% vel an thawk tawh a. Tunhnai a ruahsur Ieh thliin a nuai vangin Pandal chung Silpaulin engemawzat a hawk bawk. Pandal hi mi 10,000 leng thei tura duan niin, a dung feet 190 leh a vang feet 160 a zauva sak a ni a. Pandal hi Chhimlam atanga luh tura sak a niin, PHE Department chuan mipui inthiarna (Zun in, Ek in leh Tuisik thianghlim in tur) Tui an siam tawh bakah hmun sang zawk atanga Thingpui pekna tur pipe an fit fel tawh a. Variety Programme neihna tut ‘Mangkhaia Hall’ chu chei mek a ni bawk.

Pandal satu Chakeshawari Tent House Silchar hian Rs 16,00,000 (Cheng Nuai 16) velin an thawk a, hna an tan tlai bakah thawktu an tlemin, Pandal chung chanve pawh khuhhul kim ala ni lova. Fur ruahtui in a tihbuai bakah hnathawhna hun Ni 10 veI chauh a awm tawh vangin chhun zan zawm a an thawh loh chuan duh thusam a zawhfel hman Ioh palh a awm theih thu dawn a ni.
YMA General Conference panna kawngpui, a bikin Seling Ieh Champhai inkar kawngpui chhe zual chu PWD Highway leh Contractor-ten chei that hna thawk mekin, niminpiah atang khan Keifang Quarry-ah Iunglakna khawl a bun bakah kawngpui kama lung chhawpsa hmangin kawngpui chhuat khuar Iaite hnawh that mek a ni a. Rokhawlhna dang a awm loh chuan tunkar chhung hian kawngchhe zual chu zawhfel hman an inbeisei thu dawn a ni a. Chak zawk a hna thawh anih theih nan Champhai leh Aizawl inkara ritphur Iirthei lian chite tlan dan tur pawh duan a niin, Champhai Ieh Aizawl inkar Maxicab service tam ber pawh Serchhip Iamah an tlan mek a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

HEMROM KHAM THLAHRANG nge RAMHUAI

Kan khua hi Thingtlang khaw nuam ve tawk tak ani a. Sialkal tlangdung a awm ani,a khawhming chu sawikher lo mai ila, thilmak leh dangdai tak2 pawh sawitur a awm ve nawk thin reng a. Tuna ka rawn sawi tum pawh keini hriatphak 2001 kum a thil thleng mai a nia, a la rei lo hle nghe2 a ni. Kan khaw bul manipur lampang ah hian kham Hemrom kham kan tih mai kham sangve pangai deuh mai hi a awm a. He kham hi a hma chuan Khuaikham an ti mai thin a. HEMROM kham an tih tak na chhan ber chu Dumka pakhatin a thianpa thata kham a paihthlak tak avang a ni ber.

A kham laitak ah motor kawngpui a kaltlang ruah mai a, ruam leh kawr thuk tak2 pawh a tam hle a ni. He vaipa pahnih te inthahna piah lawkah phei chuan puk pakhat a awm nghe nghe a ni. A hrang an tih chu kan hre ve thin na in chutia fiahna tak² leh hriatna tak² a awm loh avang in tuman kan uksak lem lo. Mahse vawikhat kan Headmaster in a sawi ka hriat reng chu zan dar 1 velah amah in ah cycle in a rawn haw phei a, Hemrom kham a thlen chuan kawngchhuk deuh lek lai takah a cycle chu a ding titih ta tlat mai a ni awm e! Ka rap ngat2 a mahse a sawt chuang si lova, a ke kan en chu a lo thep vek mai a, a puncture ti dawn ila a ni bok si lova, a hnu reilote ah chuan amah in a rawn puar tha ve leh mai a. Tih thu a sawi a mak kan ti hlawm hle mai..

Chumi thil thlen hnu kumkhat na vel ah chuan kan khaw piah khua ah chuan KTP khawmpui a awm a. Tah chuan Manipur lampang atang pawn mikhual an lo kal hnem viau mai a. Khawmpui tawp zan Chawlhni zan chuan Manipur(lamka) tlangval pakhat KTP hruaitu chu amah in kan khua ah tih tur a neih avang in inkhawm ban ah a rawn phei a. Hemrom khan bul, a kham tak thlen dawn a puk awmna zawn a thlen chuan a Cycle chu zawizawi in a muang tial2 a( ka rap vak2 tho ati) a ding ta tawp mai a! Mak a ti hle a ni awm e. Ama sawidan tak in kan sawi chhawng ang e:-

“Chutia ka cycle ka rap reng chung pawha a ding ta ringawt mai chu a ngaihna ka hrelo hle mai a, ka chhuk a kan enkual vel a mahse engmah a chhiatna reng ka hmusilo. Chutia ka en reng lai chuan a kham chhak lam leh thlang lampang atangte chuan Thlipui tleh tur ni awm tak ri nasa tak mai a rawn ri hum hum a, thingkung te chu ka en a engtin mah an awm chuang si lova. Second 3 pawh a tling lovang mak ti tak a ka din reng lai chuan Thil rimchhe em2 mai hi ka hre leh ta a. A rimchhiat dan chu sawi pawh sawithiam a harsa zawk. Chu rim chuan ka awmna vel zawng2 chu vawi lehkhat ah a rawn luah ta vek mai a, ka rilru tete chuan Ekhai thil awm dan hi a dik dawn lo tawp mai! Ramhuai an sawi thin kha a nih dawn hi ka tia. A tir chuan ka hlau ve khawp mai mahse Isua krista ring tu ka nih avang in tawngtai ka tum ta a. Ka tawngtai lai te pawh hian thawm mak tak² chu a ri hum2 reng a, a chang leh mìhring na tuar rum ri ang te hian a rawn ri leh rawih2 thin a! Keipawh ka inti pachang a ka meng duh miah lova ka hlau lo der tlat a, darkar chanve dawn lai ka tawngtai hnu chuan zawi muang in ri chu a reh ve ta tial tial a. Thil rimchhe tak rim pawh kha a kiang ve ta mai bawk a. Ka cycle chu ka va en a a ngaite in a lo la awm a. Ti chuan hmanmawh tak in ka inrap phei ta a ni” ti in.

He thu hi ama sawi ngei a ni a, amah a tawng tupa ngei paw’n Manipur Magazine pakhat ah a chhuah tawh nghe² a ni. Tun thleng pawh hian he Hemrom kham hi chu an la ţih deuh hle a ni awm e. Kei ka awm lohna a rei tawh a, eng eng chanchin nge a neih tak zel tih chu ka hre pha ve ta lo.

He pa thil tawn atanga ka hriat chian em2 pakhat chu Kristian dik tak te chu Ramhuai leh thlahrang pawn a ngamloh zia leh Kan Lal Isua a chungnun zawk zia hi a ni.

• He thu tu ziah nge kan hre thei lo tlat. Whatsapp lama thehdarhtu te’n a ziaktu an tarlang duh lo.

Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

SOUTHEAST ASIA-AH DAMPA TIGER RESERVE IN KELRAL (CLOUDED LEOPARD) NGAH BER

Environment, Forest and Climate Change Department in a enkawl Dampa Tiger Reserve chu tunhnaia Indian leh British zirmite zirbingna (Research Study) neih atanga a lan danin Southeast Asia pumpuiah Kelral (Clouded leopard) a bitna ber (population density sang ber) a ni tih hmuhchhuah a ni.

He zirbingnain a tarlan danin Dampa ah hian Kelral tamlam (population density) chu 5.14 per 100 sqkm a ni a. Sanghar (Marbled cat) tamlam pawh 5.03 per 100 sq.km a ni bawk. Hei hi Southeast Asia pumpuia Kelral population sang ber a record neih mek 3.46 per 100 sqkm ai pawhin a sang hle a ni. Sanghar Marbled Cat bikah chuan he zirbingna leh figure-te hi Asia khawmualpuia population estimate rintlak hmasa bera ngaih ni bawk.

He zirbingna hi Dampa Tiger Reserve Core Area hmar chhaklam sq.km 80 huam chhungah an nei ber a. Camera trap thahnem tak leh hmanraw dangte hmangin he zirbingna hi neih a ni a. Camera trap hmang hian Kelral thla vawi 84 lak a ni a, Marbled Cat pawh vawi 36 lai thlalak sak an ni. He zirbingna hian Kelral leh Sanghar chikhat Marbled Cat mai bakah, ramsa dang chi hrang hrang 30 chuang Dampa Tiger Reserve-ah hian an awm tih hmuh chhuah a ni a.

Heng zing ah hian sakei chi- Keite, Keisen (Asiatic golden cat) Marbled Cat leh Kelral (Clouded leopard) te bak ah Ursid chi hrang hrang Samang (Sun bear) leh Savawm
(Asiatic Black Bear) bakah, Chinghnia (dhole) leh Sihal (Golden jackal) te pawh tam tawk tak an awm tih tarlan a ni. Hei bakah hian Dampa Tiger Reserve chu tun aia nasa zawk a humhalh a pawimawh tih tarlan a ni a. Reserve bul vela Tlangram loneih leh Oil Palm plantation-te pawh tihtlem a tul thu tarlan a ni bawk. Kelral hi Wildlife Protection Act 1972 hnuaia humhalhna sang ber, Schedule – I hnuaiah a awm mek a. Khawvel pumah pawh ramsa vang leh ngaihhlut a ni chho mek a ni. Kumin FIFA U-17 World Cup October ni 6 atanga ni 28 chhunga a India rama neih turah pawh Mascot a tana hman a ni nghe nghe a ni.

He zirbingna “Population and Activity Patterns of Clouded Leopard and Marbled Cats in Dampa Tiger Reserve, India’ tih hi December 2014 atang khan Prya Singh, National Centre for Biological Science, Bangalore-te, Researchers for Wildlife Conservation (RWC),Bangalore leh David W McDonald, Wildlife Conservation Research Unit, University of Oxford ten kalpuiin, Dampa Tiger Reserve huamchhunga Kelral (Clouded Leopard) leh Sanghar chikhat (Marbled Cat) te chungchang an zir a ni.

Source:dipr

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

THIH NGE DAM? by Hc Lalrinzuali

Ka khum ațang chuan thla êng dul riai chu ka thlir a, chhum pan tè rawn thlawk delh delh te chuan ka thlarau chu an hruai dawn niin ka hria a, ka mittui rawn luang ngiai ngiai chu thli fim te chuan an chhêm vawt seng seng a.. ka thinlung a aw zawitê chuan “i hun tawp a thleng ta” tiin min hrilh a. Kei hi ka thi tak tak tawh dawn em ni ang le??
.
Thenrual țha te titi ka ngaihthlak lai chuan ka taksa chu namên lo in a rawn na leh a, ka thlan fim te chuan min bual huh zuih a kan phek buai leh zo ta.. Injection hrang hrang a min chiu mawlh mawlh hnu chuan engmah ka hre zui ta lo.
.
Ka harh leh chuan ka zâng hawk a, min buaipui tu te la bial laih laih chu ka hmu a, “Nu..” tiin ka nu chu vawi tam ka ko a mahse a buai em vang nge ka koh na chu a hrelo! Ka va kal hnai a mahse ka va phu chiang si em.. ka koh pawh hrelo khawpa an buaipui chu keimah ngei ka ni! Ka taksa zawi ngiai chu tih harh tum in an sawngbâwl a, tu pawh mai chuan ka auh an hrelo a keimah ringawt chu an buaipui hlawm a!
.
Vawitam ka tih tauh khum, rilru na leh zak tak a ka siam țhin ka nu chu chhuat ah chuan a țhu hnawk a “awi..Lalpa ka duhlo ka la phallo.. ka fanu rangkachak, ka in nghahna a nia sin..min laksak lul suh” tiin a țap râwih râwih a! Thlan tla phung a beiseina nen a ka taksa hmet a sawngbawl mek tu ka pa hmel chu ka en leh a, ka thinlung chu ana mai ani lo a, a keh chhe vek ani.
.
Kei misual hi an fanu rangkachak maw ka lo nih? Kei tehlul hi an in nghahna maw ka lo nih? Tunah chuan ka au ri pawh an hrelo a hnem a bulțan leh turin tih theih ka nei tawh lo. Hrisel taka ka dam lai khan engatinge an duhzawng a ka lo nun mai loh? An duh loh zawng hre reng chung si khan engatinge ka tih luih țhin? Tunah chuan ka thi tawh a engmah a sawt tawh lo..
.
Khum tlâng ah chuan ka țhu a, min hruai tu tur vantirhkoh emaw ramhuai emaw pawh ka hmulo chu mak ka ti deuh a, ka awmdan chu amak a mumang mai a puh atan chuan a fiah viau lawi si. Ka taksa chu ana tawh lo a mahse ka thinlung erawh a rûm a a sahâl a, milem ang mai a fiah in ka hma ah chuan thil tam tak a rawn lang zut zut a..
.
Ka nu in chhel taka a êng lam thlir tura min fuih chung pawh a beidawnga ka damdawi ka vawm darh chhuai chhuai lai te, zantin ka thih hun tur chhiar a van lam ka thlir lai te, beidawng leh hreawm taka ka chhungte ka siam lai zawng zawng te leh, an hriat loh a ka thil sual tih ruk te nen lam chuan fiah takin a rawn lang zut zut a, zak takin ka mit ka chhing a ka mittui chu a dir zawih zawih bawk a.. Tah chuan, chu hunah tak chuan ka rilru ah thil pakhat a rawn lang a ‘țawngțai’ chauh chu!
.
“Lalpa.. ka la thi duhlo, min ti nung leh rawh” tih chauh chu ka sawi a, ka thinlung erawh chuan thil tam tak a sawi thung. Ka thlarau mit pawh chu a thim mup a, hriat zui ka nei ta lo..
.
Ka harh hlawl a ka awmna chu a rim aťang chuan damdawiin ani tih ka hre nghal a, ka mit meng an hmuh rual a ka bula mi te lawm hmel te kha hmuh ava nuam em! An bulah chuan sawi tur tam tak ka nei a, ngaihdam dilna tur thleng in. Mahse nakin a sawi atan tiin an hlim hmel chu hlim taka nuiin ka lo chhâwn ta zawk a..
.
Nu leh pa te hlutna leh an tana kan hlut ve na te, kan hriatthiam ngailoh tawpchin neilo a min hmangaihna te, kan suah sual kawhmawh bawl avanga zak leh rilru na ngawih ngawih a kan siam țhin te kha, kan siamțhat theih tawh loh hnu ah chauh kan la hre fiah dawn ani tih te chu ka hre ta uar uar a.. tuna nu leh pa thu awih a Pathian țih taka nung te hlut zia leh, thih hnu a insiamțhat tum aia drugs nghei awl zawk zia te thleng chuan ka chhui chhuak dap a, tin, hringnun hlutna te nen!
.
He thu ka ziah chhan ber pakhat zawk chu heihi ani..
Mihring chu natna tuar thei kan ni, țhenkhat chuan thih pui ngei ngei tur a in ngaiin kan rilru zawng zawng nen kan natna bâwih ah kan lut a, beidawng takin kan thih ni tur kan chhiar tlauh tlauh țhin.
.
Mahse.. kan taksa ana anih pawhin kan rilru tal dam se la, kan tha a chaklo anih pawhin kan thluak tal ti chak hram ila, chu chuan damna kawng ah min pui ani tih ka chiang ani.
.
Thih leh dam hi mihring thu chu ani lo teh meuh mai, nunna min pe tu Pathian thu ani. Amaherawh chu, thihna kawng leh nunna kawng erawh kan duhthlanna in kan zawh thei tih hi hre leh teh ang u hmiang!!
.
Keimah ang bawka natna khuma mu mek te tan he thu tawite hi ka hlan e..🙏

Zualteii Hc (Vawksa Sreet, Jampui hill)

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Forensic Files – Deadly Knowledge

• Nawhchizuarte chanchin zirtuin nawhchi a zuar
• Nawhchizuar lemchang chu

Kum 1995 a thil thleng a ni a. Fall Semester tan hlim khan hmeichhia leh mipa zirlai inzir pawlhna/luh kawp theihna (Co-ed) a lut kum 23 a upa Tina Biggar-i chu a bo tih puan a ni. A bo lai hian Research Project pakhat “Studying Health Risk of High Price Call Girls in Detroit” tih a buaipui mek a. Mahse, Nawhchizuarte hian an hnathawhnaah hriselna aia hlauhawm zawk hmachhawn tur an nei tih a hmuchhuak ta thuai a. Kutpalh tuar thei reng dinhmunah an ding a ni.
Tina Biggar-i chu kum 23 upa Psychology Major zirlai a ni a. Detroit khawpawn a awm Oakland University, Rochester, Michigan-a Senior Year zo tawh mai tur a ni. Sipai chhungkua atanga seilian a ni a. A thiante chuan mi harhvang leh mi thawk rim tak angin an hre thin. Fannie Weinstein-i, Journalist sawi dan phei chuan “All American Girl” an tih ang chi hi a ni a (Americal Girl: Hmeichhia a hringnun kawng engkima theih tawp chhuah tum tlat mi, bialnu emaw nupui emaw mahni bialpa emaw pasal te chhawmdawl thiam tak, sam buang theng mai, cute, sexy leh caring bawk si sawina mai a ni e). A pa hi Coast Guard-ah Commander niin a nu erawh Nurse a inziaklut ngat a ni bawk. Tina hrechiangtu leh a thian hnai te chuan Tina i chu fiam dawl tak leh zirna ngaihsak mi tak niin an sawi a. A thian leh zirlaipuite pawn an ngaina a. Chutiang bawkin a chhungte pawn an ngaina em em bawk a ni.
Tina-i hi Rochester Chop House ah Waitress-a thawk chungin school a kal a. An zirna In atanga hla vak lo veng chung lam Apartment-ah a bialpa Tom-a nen an cheng dun a ni. Tom Nurnberger-a hi University of Michigan a zirlai a ni ve thung. Hemi te pahnih hi inthen-inkawp ti ang vel chi hi an ni a. An thiante paw’n an inkawp tluan theih ang em tih an chiang chiah bik lo. Tina-i hian ze dang a nei ve tho va. Mi ringhlelhna ngah mi, mi thungrul hmang leh a chang chuan thin pawh ram ve thei tak hi a ni a. Chu nunchang chu mi tam zawk hriat loh leh la hmuh loh a ni thung.
Tina-i chuan an School a mi tur Research Project pakhat “A survey of sexual historty and health practices among women employed as escorts” tih a buaipui a. Call girls man to tak tak-te leh kawtthler vela KS inpho thinte hian sex hmanna atanga natna kai chhawn theih (STD) chungchang an hriat chin a inang em tih hriat a duh a ni. Amah ngeiin a thil hriat duh chu zirchiang turin thuthlukna a siam ta a. A ngaih dan chuan chutianga amah ngeiin a zirchian chuan School atangin tha takin a graduate thei dawn a. Chuvang chuan High Class Call Girls-te leh AIDS chungchang an hriatnate zirchiang turin a rilru a siam fel ta a ni. Chu ta tanga a thil zirchhuah leh kawtthler vela inpho thin KS te thil hriat chu a khaikhin leh dawn a ni.
Kum 1995, August ni 23 khan Tom-a chu hnathawk turin in atangin a chhuak a. A sawi dan chuan a chhuah laiin Tina-i chu a la muhil a. Chumi zan in a va haw chuan Tina-i chu a lo awm ta hlek lo mai a ni. A sawi dan chuan Tina-i chu mit fiah vak lo a ni a. A tarmit vuah lo va ina a hnutchhiah avang chuan a chungah thil tha lo eng emaw a thleng a nih a ring a ni. Tom-a chuan Police-te chu a phone ta nghal vat a. Ronald Shankin, Detective chuan, “Mibo chungchang bikah hi chuan ni hnih khat hnu velah hi chuan Case hi chhuizawh a ni deuh tlangpui a. Achang chuan dar kar tlemte chhung pawhin chhui zawh hman a ni thin. Phone hmangin mibo chu khawi ah nge a awm a khawiah nge a kal tih a hriat theih mai thin a ni” tiin mibo chhuichhuah dan thlangpui a sawi a. Mahse, he case bik hi chu a tirte atangin a danglam bik tlat mai a ni.
Tina-i car chu hmuh tur a awm lo va. Apartment chhunga Tina mimal bungrua erawh engmah bo thlau a awm lo. Tina-i thiante zingah lo hmu emaw Tinain a va biak tumah an awm lo va. An han chhui zel chuan Police-te chuan Tom-a tel lovin Tina chuan Apartment luah hran a tum tih an hrechhuak a. Chutianga mahni mai a apartment luah hran han tum tlat mai chu thil dik lo eng emaw a awm a ni lo maw tih ngaihdan an nei a ni. Chuvang chuan an hringnunah eng thil chiah nge thleng tih hre turin Tom-a chu an biak ngei a ngai ta a. Hmuh hmaih eng emaw an lo nei pawh a ni thei bawk a ni.
Tina-i chuan Tom-an nula dang a hmu fal thin tih finfiahna a hmuchhuak tih Police-te chuan an hrechhuak a. An han chhui ril deuh a. An beisei lo deuh maiin Police-te chuan Tina-i chuan nun thu ruk zep a lo nei reng a ni tih an hmuchhuak ta tlat mai le. Let leh lawk i la. Kum 23 a upa Psychology zirlai Tina Biggar-i chu Honour zirlai thawk rim tak mai a ni a. A thiante sawi dan chuan eizawnna kawngah pawh hmabak eng tak a nei a ni. Detroit khaw pawna awm Oakland University-a Fall Semester tan hma hretin chhui zui ngaihna awm lovin a bo a ( US University-te hian {Ka la kal lo} Admission lak dan chi hnih an nei a. Fall Semester leh Spring Semester in an then a ni. Fall Semester hi August-ah intanin December thla tawp emaw January thla tir-ah a tawp a. Chuan Spring Semester chu January-ah intanin May thla tir lamah a tawp ve thung a ni). A bialpa Tom Nurnberger-an a bo thu hrilh tura Police-te a va biak pawh chuan dan pangai angin amah chu an lo ringhlel nghal a. Sawi tawh ang khan hemite pahnih hi inthen-inkawp inkawp-inthen tih ang chi hi an ni a. A bo hma thla tlem liamta khan Tina-i chuan hmeichhe dangin Tom-a hnena a lo thawn ‘Greeting Card’ a hmuchhuak a. Chuta tang chuan Tom-a chu a rinawn lo tih a hre chhuak ta a ni. Mi thenkhatin an insual lai an hmu fo va. Tom-a chu Tina-i tan inpumpek viau angin lang mahse a chang chuan an inlaichinna chu alh chhuak mai thei dinhmunah a ding thin a ni. Midang zawng aiin Tina-i bulah hun a hmang tam a. Midang zawng ai pawhin Tina-i chu a hrechiang zawk bawk. Chuvang chuan dan pangai angin rinhlelh a kai lo thei lo va. Chutianga mizia inperhsan tak an nei chung chuan Tom-a chuan Tina-i bo thu-hlaah inhnamhnawihna a nei lo tiin tan a khawh ve tlat a ni.
Tina-i hi Rochester Chop House ah Waitress-in a thawk a. Tom-a chuan Tinai chu hna thawkin restaurant ah a kal leh kal loh hre turin a thawhna restaurant chu a va bia a. Restaurant lam chuan Tinain a hma thla li liam tawhah khan a hna a bansan tawh tih an lo hrilh a. Tina-i chuan Tom-a bulah a hna bansan chungchang engmah sawi a nei lo va. Thil thleng danglam awm lo ang maiin a Waitress thawmhnaw suin a nawt mar thin a ni. Tom-a chuan Tina-i kalna chin hriat theihna tur eng emaw a hmuh beiseiin apartment chu a han dap ta a. A hma zawnga a la hmuh ngai miah loh bag mum pilh pelh te hi a hmuchhuak nawlh mai a. A chhung a han hawn chuan condoms thahnem tak, mal thleng a sei mawza, hmeichhe kawrhnuai, sexual lubricant (a saptawngin dah mai ang), credit card leh LA Escort Service-te hnena thawn tur lehkhathawn te a lo awm a. Lehkhathawn chung vei lam kil sirah chuan ‘Crystal’ tih a inziak bawk. Tichuan Tom-a chuan LA Escort Service-te chu Tina Biggar-i chanchin zawtin a va be ta a. LA Escort Service lam chuan Tina Biggar tih hmingpu tumah hriat an neih loh thuin an lo chhang a. Mahse Crystal tih erawh an Escort neihte zingah chuan a lar ber te zinga mi a nih thu an lo hrilh ta a ni.
Khawpui lian tam zawkah hi chuan Escort Service hi a awm deuh vek a. Dar kar khat ah $ 150 atanga $ 300 chawiin mipate kawppui atan an nulate an theh chhuak thin a ni. An hnathawh ber chu sex a ni ber. Tom-a chuan Tina-i chu a rukin man to taka rawih theih call girl angin a lo khawsa niin a ringhlel tan ta a ni.
Tina-i khan high class call girl-te chanchin leh AIDS chungchang an hriat dan zirchian a tum kha a ni a. Police-te chuan an han chhui zui ta zel a. Tina-i chuan a thil zir chianna tur a tan Escort Service lam bepawpin an hmeichhiate a kawm thei ang em tiin a dil tih an chhui chhuak a. Chutianga a han kawm chuan an hnathawh chuan amah zawk chu uaithluin tih ve duhna a neih tir ta zawk a. Chutianga tih ve a duhna chhan chu pawisa vang niin a lang. Tina-i khan pawisa a tlachham a. Credit Card a hmanna rulh a ngai a, car thar a mamawh bawk a, a zirna senso pek a ngai bawk nen Escort hmeichhia te pawisa thawh chhuah chu Steak House atanga a thawh chhuah aiin a tam fe zawk a. Escort tura tum khat a va chhuahin dar kar khatah $ 250/- lai a hlawh pha a ni. Hmeichhiate hian neih phak loh ita suangtuahna (fantasy) an nei deuh vek a. Tinai pawh khan chutiang chu a nei ve te pawh a ni thei a ni. Miin amah chu bengkhawn se tih a duh a. Call girl han nih khan a mamawh a hmu a. Ngaihsak leh bengkhawn a hlawh a ni.
A tir lamah han tang viau mahse a tawpah chuan Escort Service-te chuan Tom-a lo rinhlelhna chu a dik a ni tih an pawm ta a. Tina Biggar-i chu ‘Crystal’ tih hming puin Escort in a lo thawk reng a ni. An hnuaia a thawh mai bakah Escort Service dang hmun hnih hnuaiah thawk telin dawrtu pawh tam tham zet a nei tih an sawi bawk. Chumi awmzia chu Tina-i thihna chungchangah rinhlelh thei tur mi an tam dawn hle tihna a ni.
Tina Biggar-i bo chungchanga investigation chuan thuruk tuihnai lo zet mai a rawn hailang ta a. A hma kum liamta atang tawhin Tina-i chu man to zeta ruai theih call girl-ah a lo tang tawh a ni. Tina-i tan chuan chu a nun thuruk leh thil thleng vel chu a bialpa lak atangin a zep a ngai a. A chhan chu a bialpa bulah cheng a ni a. A bialpa chuan a nunphung tam tak a hriat sak a. Escort Service te nen inkungkaihna an nei tih hriain call girl a ni tih hrechhuak ta se buaina lian zawk a thleng thei a, a nunna pawhin a tawrh phah thei a. An pahnih nunna tan ngei pawh dinhmun derthawngah a awm thei a ni. Tom-an Tina-i nihna dik tak a han hriat chhuah chuan lungngai leh beidawng takin a awm a. Tum khat phei chu a silai kawl lai hmanga inthah hial a rilruk a. Mahse, a thiante biaiin anni chuan an lo titi pui a. A tawpah chuan Tinai chungah chuan eng thil chiah nge thleng tih hre turin a tul leh tih ngai apiang tia a tawp thleng turin rilru a siam fek ta zawk a.
Escort Service-te record an han enfiah a. ‘Ken Tranchida’ tih hmingpu hnen atangin rawngbawlsak tura Tinai ngenna tam tham zet an hmu a. A vawi khat nan Tinai leh Kentranchida te chu Blue Bird Motel ah an inhmu a. Chu chu Tina-i bo hma ni 12 hmalam khan a ni. Apartment-a Tina-i bungrua an hmuh zingah chuan Ken-an Tina-i hnena a thawn love letter a tel a. Ti hian a lo inziak a,

“Dearest Tina,
My hearts is yours for you to keep. Your love will lift me off my feet. You came to me your love so willing. I know its worth all our waiting.
Love
Ken”.
Police-te chuan Ken Tranchida chu an han chhui zui ta a. A chenna apartment an han luh chuan Refrigerator kawngkhar a “Crystal” tih cheimawia ziak lo intar chu an hmu a. Tinai dama an hmuh hnuhnun ber chu August ni 23 kha a ni a. Chunglai hnai vela Car Dealer pakhat chuan Tinai leh Ken Tranchida te chu a hmuh dun thu a sawi a. Car vel an enlawr lai a lo hmu a. Ken-a chuan Tinai kha car leina tur pawisa puk tir a lo tiam a ni.
Ken Tranchida chu kum 42 a upa pawikhawihna vanga thiamloh chantir tawh a ni a. A nunhlui an han chhui zui ta a. Bad check (Bank Accounta pawisa awm aia tam check hmanga lachhuak) ching, forgery, fraud, embezzelment leh ruk ruk ching thang a ni tih an hrechhuak a. Tinai bula sumdawng hausa tawntaw anga a lo insawi ang ngawt kha chu a lo ni bik lo a ni. Mi vak rawlai, awmhmun nghet pawh nei lo, maltlat mi leh thil tenau ruk ching a ni a. Rei vak lo chu thiamthil ngai lo ang chi hna hnuaihnung lam deuh a lo thawk ve tawh thin a ni. He pa nihna tak hi han sawifiah a har. Aw sin ret rut, mi khawngaihthlak hmel hliah hliah a ni ber. Chutiang mi chuan Tinai chu a bialnu ang rengin a lo chei bawl chu a ni a.
Police-te chuan thu an han zawt fiah ta a. Ken-a chuan Crystal-i tia a hriat Tinai chu Escort Service-te kal tlangin a vawi khat nan an inhmuh ngei thu a sawi a. Chumi hnu chuan Agency te hriatpui lovin an inhmu leh thu a sawi bawk. Thian an han nih chho hnu chuan sex an hman pawhin Tina-i chuan a man a thing tawh lo va. Police-te a hrilh dan chuan kar khat liamta mai khan Ohio lama thlawk turin Tinai chu Airport ah a va tlah a. Lo dawrtu rawng va bawl sak turin kal a tum a ni. Thlawhna veivah leh a chuangte chhinchhiahna Flight Log an han enfiah ta a. Ohio lama thlawk thlawhna pakhatah mah Tina-i hming a lo chuang tlat lo. Ken-a chuan Tina-i a thangbo hlana a him zawk beiseiin Tinai chuan a car a kawl tir a ni tiin police-te chu a hrilh a. Police-te chuan Tinai car chu enfiah an han dil ta a, Ken-a pawh chuan a lo remti ve mai bawk a. A chhungah chuan lehkha a Escort Service-te lo dawrtu hming leh address tam tham zet leh an In zawn hmuh theihna tur inkawhhmuhna inziak an hmu a. Chuta tanga an hriat chhuah tak chu Tina-i chuan ram pawn lam atanga lo bepawptu leh dawrtu pawh a lo neih reng a ni. Chuvang chuan ram pawn lamah thlawk chhuakin hmun dangah pawh a kal ve thei a ni. Tina-i car hnung lam bawm an han enfiah chuan hnawmhnawk hian a lo khat hi a ni thawthang a. Mahse tualthahna a thleng ngei a ni tih finfiahna tur hnuhma erawh engmah hmuh an nei lo.
Research atanga a lan dan chuan tual thattu tam zawk hi chuan an vawi khat tualthahnaah an mi thaha te chu an hriat bel em em hmunah an theh thang thin a. Chuvang chuan Police-te chuan Ken-a chenna In leh a bul velah hnuhma enfiah turin ruang zawng thiam uifing (cadaver dog) an hmang ta a ni.
Michigan Trooper (sakawr chungchuang sipai) Richard Heathrew leh Kai (ui) a nena lo inzui hrep tawh an ni a. Kai hi Cadaver Dog tawnhriat ngah zet mai ruang zawng chhuak tur liau liau a zirtir a ni. Chutiang ui zirtir tur chuan Trooper-te chuan Trainingna thinghmun-ah chuan mihring tisa them emaw mihring taksa atanga lak thil tuiril lam ang chi te chu an han thukru a. Ui chuan an thil thuhruk chu a han zawng kual vat vat a. Ran ruang a haichhuak a ni chuan lawman an pe lova. Mahse mihring ruang a haichhuak a nih chuan lawman an pe ta thin a ni. Chuvang chuan lei an hai nasain lawman hlawh turin an thawkrim ve hle thin. Richarda leh Kai te chuan Kena inluah bualhnaia awm ngaw leh a hnathawhna thin Monastry (puithiamte awm khawmna) bul vel te chu Tina-i ruang a awm em tiin an han zawng tan ta a. Acre za chuang a zau an han zawn ngial hnu pawhin engmah hmuh an nei lo. Police-te chuan han hlinna mai tur finfiahna an neih loh avang chuan Ken Tranchida chu an khuahkhirhna atangin an chhuah zalen ta rih a. Chu chu Policete inchhirna tur an tihsual a la ni thuai dawn a ni.
Police-ten Tinai bo chungchanga Ken Tranchida thu an zawh fiah hnu chuan finfiahna tlakchham vangin an sezawl chhuah ta ringawt a. A sawi baka tamin Tinai awmna chin chu a hria ang tih erawh an ring a ni. Kena leh Tinai te inlaichinna chu sawmdawnna ngawr ngawr lo deuh a ni tih erawh a chiang a. Sawi tawh ang khan Kena love letter kha Tinai bungrua zingah hmuh a ni a. Chumai bakah Kena khan car thar leina turin Tinai kha pawisa puktir a lo tiam a ni kha. Tanpui a tiam a. A hnen atanga a kal san loh nan thu a lo tiam pawh a ni thei. Tinai pawh khan a duhzawng a neih theih nan thian tha angin a lang der te pawh a ni thei ve bawk a ni.
Hnu han chhuizuina mai tur a awm loh avang chuan Policete chuan Tinai car chu a vawi hnih nan ennawn leh an rel ta a. Tinai car chu ngunthluk lehzualin an han enfiah ta a. An enfiah hmasak tuma thingpui no pang a thil kai an hmuh coffee sehna emaw an ti kha an han enfiah chuan thisen ngei niin an hre ta. Car hnunglam bawm a carpet chu an han hik a, ding lam pangah chuan thi khar tam tham zet an hmu a. DNA an han tih chuan Tinai thisen ngei a ni tih an finfiah ta. Thisen tam dan atang chuan tualthahna a thleng ngei a ni tih a chiang a. Tina-i bo atangin a car chu Ken Tranchida kutah a awm avangin Kena chu rinhlelh pui ber a ni lo thei lo va. Mahse, chutianga finfiahna an han neih meuh chuan Ken Tranchida chu chin hriat lovin a lo relh bo ta deih mai a ni.
Police-te chuan Tina-i bo atanga thla khat a ral hnuin an thil chhui laiah chuan hlawhtlinna an tawng ta a. Ken Tranchida awmna chin ngaihvenin an han zawng kual a. A unaupa chuan an nute-i In thin an rauhsan tak chu ngaihven turin Police-te chu thurawn a lo pe a. Chu In chu Tinai chenna atanga mel 10 leka hla a awm hi a ni a. In leh a vel te chu an han dap ta a. In hnung lam thing hmunah chuan hmeichhe la valai tak ruang chhe tawh tak mai hi an hmuchhuak ta a ni. A ruang awmnaah chuan thisen hmuh tur a awm lo va. Forensic Scientist-te chuan tualthahna chu hmun dangah a thleng tih an hre thei a ni. Dental record atangin ruang chu Tinai ngei a ni tih an finfiah ta bawk. A nghawng atangin ruang chu a tawih tan avangin Coroner chuan Tinai chu rehhlum ngei niin a ring a. Hei hi a chhan chu thihna thlen laia ruang atanga thisen chhuahna atangin tawih hi a intan thin tlangpui a ni.
Tinai thihna chu thih dan pangai lo (natna vang emaw dam lohna vang emaw ni lo) a ni tih a chiang a. A chhan chu a lu velah chuan ruh keh emaw khi emaw a awm lo va. A nghawng a hliam chu a thihpui ber niin a lang. Mahse a ruang a chhiat tawh avangin a nghawng chu zai nge rehhlum tih erawh finfiah a har a. A nghawnga hliam chu a thihpui a ni tih chu an thuthlukna a ni ta.
Ram pum huapin Ken Tranchida zawn hna chu tan a ni ta. A tawpah chuan Detroit khaw chuan hnuai lamah Ken Tranchida chu hmuh a ni a. Police-te chuan Ken-a lo bihrukna In chu an hual ta. Kena chuan man tumin Police-ten an hual tih a hriat chuan Police kuta a inpek hmain bathroom ah a banrek a thisen zam a lo va pir thler a. Police kutah chuan a inpe ta a. Policete chuan an man ta. Dar kar eng emaw zah an han dawp a. A tawpah chuan Ken-a chuan pawisa chungchangah Tinai nen inhnial buaiin an inchai thu a sawi a. Chutia an inchaina lamah chuan Tinai chu a tlu a. A lu a tauh a, a thi zui ta mai niin a sawi a ni. Mahse exray hmanga Tinai luruh an han enfiah chuan Kena thusawi nen chuan an inmil thei tlat lo. Tinai luruhah chuan khi emaw ruh keh emaw a awm lo va. A luruh chhungah thi put lo awm ta pawh ni se a luruh chhungah chuan thisen an hmu tur a ni a. Chutiang thisen chu luruh chhung lamah hmuh tur a awm hauh lo a ni. Tinai car hnunglam bawma finfiahna an neih atanga chhutin Tinai khan a luah hliam lo tuar ta pawh ni se chu hliam chu thihpuina tham a tling lo tih an chiang a. Chung finfiahna hmang chuan Kena chu an han hmachhawn leh ta. A thu sawi chuan Policete chu a barakhaih chiang hle. Kena sawi dan chuan Tinai khan pawisa harsatna vangin a phunnawi reng a. A nguiin a hlim lo tak zet a. Chu a lungngaihna chu tih tawp saka lungai tawh lova siam turin thuthlukna a siam ta a. Tichuan, Tina-i chu lungngaia a awm tawh loh nan a that ta a ni. Policeten chu thu an han hriat chuan mak tiin an ka ho mai a ni.
Ken Tranchida chuan a thiam lohna a pawm phawt chuan hremna nep zawk an pe ang tia an dawrna chu a pawmin Second degree murder a an puhna chu a pawm ta a ni. Tinai chhungte chuan Tinain ze hnih neihin a nung a ni tih thu chu puan zar an hreh hle a. Mahse chu inremsiamna chu an pawm ve ta bawk a.
Prosecutor-te chuan Tinai khan Kenan car leina tur nei anga a insawi kha dawt hul hual a ni tih a hrechhuak a nih an ring a. Tichuan an insual buai ta a. Chutia an inchaina lamah chuan Tinai chuan a lu a tauh a. A hnuin reh hlum emaw thawthei lova siamin Kena chuan a tihlum taah an ngai a ni. Kena chuan Tinai ruang chu car hnunglam bawmah chuan a khung ta a. Tichuan a nutei In bula thinghmunah chuan a ruang chu a va thehthang ta a ni. Chutiang chuan thawnthu lungchhiatthlak tak chu runthlak takin a lo tawp ta a ni.
Ken Tranchita chu dam chhung lungin tang tura hremna pek a ni ta a. Thil mak ve deuh mai chu Tinain hringnun inthup hmanga midang buma a hringnun a hman lai khan amah ngei pawh pawisa tam tham tak puktir tiamin Ken Tranchita khan a lo bum ve reng mai a ni.
Tinai khan hringnun kha a thlir sual emaw ni aw tih theih a ni. Hringnun chu “Pretty Woman” (Riachard Gere leh Julia Roberts te channa a ni em kha?)film ang turah a ngai te pawh a ni mahna. Richard Gere-a lo kalin a lo chhanchhuak ang a. Gift rawn ken sakin nuam takin a khawsa dawn ang tein a ngai a ni mahna. Mahse chutiang chu Call Girl-te khawvel nihna dik tak chu a ni si lo. An khawvelah chuan mi maksak pui pui leh mi beidawng tak tak te pawh an cheng ve a. He case bikah hi chuan a va tawn mipa hi Richard Gere ni lovin Ken Tranchida a ni tlat a. Tinai tawpna chu ram palailengah a arte thih mai a ni. A chunga thil thleng hi Pretty Woman film ang ni lovin thil nihna dik tak zawk chu a ni. Sgt. Michael Cischke, Homicide Investigator chuan, ” Tinai khan ramri kham pelh rawk thlenga kal turin thuthlukna a siam a. A tawpah chuan chu a thuthlukna man chu amah ngeiin a tel ta a ni. Hetiang hi nu leh pa zawng zawngin kan fa te chunga thleng a tan kan thil hlauh ber leh kan ven ber a ni” tiin fa te humsual dai tur lak atanga ven pawimawhna a sawi a ni. Cheryl Chodun, Reporter, WXYZ-TV pawhin, ” Tina Biggar-i chanchin kan sawi hian hmeichhe dang hetiang lama thawkte leh tleirawl hetiang sumdawnna lama luh tum mekte hnenah thuchah kan sawi ah kan inngai. Buaina an thunun zawh loh tur an hmabak a nih tih thuchah a sawiah ka ngai a. An tawpna tur chu thihna chauh a ni” tiin a ngaihdan a sawi ve bawk a ni.

Author : Bruce Kibby

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment