Stanford university din dan; Mite hi an lan danah teh ngawt suh ang che

Kum 132 lai liam ta, kum 1885 daih tawh khan nupa tar lam tawh pakhat hian inthlahrung takin chutih laia zirna in lar tak Havard university hotupa ber president chu hmuh tumin an pan ve rawih a.

University hotupa ber secretary in a lo hmuh chuan chutiang thingtlang mi, an nu zawk puanzeh hlui lam tawh a inthuam, an pa zawk lah suit pawr tawh lam hate chuan Havard universiy ah tih ve tur an nei lo ti rilruin hmel nur tak hian a lo dawngsawng a.

Pu Leland a chuan dam te hian president kan hmu duh a ni a han tia.Secretary chuan “a buai lutuk, hmuh mai mai theih a ni lo ang” tiin bung takin a lo chhang a.

A nupui pi Jane-i chuan “kan lo nghak thei alawm” a lo ti ve bawk a. Darkar khat aia tam a liam hnu pawh chuan secretary chuan luh tir phal loin pu Leland-a te nupa chu beidawnga an kal bo mai a beisei a.
Nimahsela pu Leland-ate nupa chu kal bo mai lo chuan president hmuh phal hun nghakin an la thu tlat si.

Chutia an hawn duh mai tak loah chuan secretary chuan Havard president chu va biain “rei lo te bak an hmu lo ang che, an kal leh vat mai ang” tiin. Mi pawimawh tak takte pawh a hmuh hman loh laia chutiang thingtlang mi berh tak anga lang, thuamhnaw phualuai lam tawh inbelte a han hmuh chuan president chuan intivei leh tham lo hmel tak hian a lo thlêk a. Chu nu upa lam tawh chuan president hnenah chuan “kan fapa Standford-a hi Havard University ah hian kum khat chhung lek a lo kal ve tawha, nuam a tiin he university hi a ngaina hle thin.
Mahse nikum khan kan fapa chu kum 16 mi lek niin a boral ta hlauh si a.Chuvang chuan he campus chhung remchang laiah hian amah hriatrengna siam kan duh a ni” a han ti a.

President chu mak tiin a phawk deuh hru bawka. Bung deuh tak hian “ka pi chutiang hriatrengna lim chu Havard a lo kal boral apiang tan a siam theih loh ang. Chutianga kan tih zelte’n thlanmual a ni dawn a sin” tiin a chhang a. Pi Jane i chuan “chutiang lam ni lo e, Havard tan building pek kan duh ka tihna zawk a ni” tiin a hrilhfiah thuai a. Chumite nupa inthuamna sit taka han melh vel pah chuan “hetiang in lian sakna tur hian sum tam tak a ngai tih in hre lo em ni? Havard building sakna’n hian cheng maktaduai sarih leh a chanve daih sen a ngai asin” a han ti a.

President chuan chumite nupa chu an inthiar fihlim thei tawh mahna tiin a han ngen vel bawk a. Pi Jane-i chuan an pa lam chu hawiin zawite hian “chutiang chu university din nana pawisa ngai zat anih chuan keimahni ngeiin university kan din zawk mai dawn em ni?” tiin a han hrilh ser ser a. Pu Leland a chu a lo bu nghut a. President chuan _uai_ tiin mak alo tih hmel hle.

Tichuan pi Jane-i leh pu Leland-ate nupa chuan Havard university chu chhuahsanin, Palo Alto California lam panin an zin ta a. Chutah chuan tun thlenga khawvel puma University tha chungchuang, University top five ah pawh lang pha ngar ngar *Standford University* chu an fapa neih chhun *Standford-a* hriatrengna’n an din ta zawk a ni.

Thubelh: Standford university hi khawvela University tha chungchuang panga(top five) zingah tel rengin Art and humanities, Engineering and technology, Life sciences and medicine, Social sciences and management, Natural sciences zirnan chuan hei aia University tha a awm chuang lo ang.

A campus zau zawng hi 31sq. km bial vel daih niin tunah zirlai sing khat sangruk zathum sawmthum paruk vel an awm mek bawk.

Standford university chhuakte tawhte din company lian tak tak kum khata sum lakluh pawh dollar vaibelchhe tak sanghnih zasarih chuang daih a tling phak hial nia. Tin, Standford university a zir chhuak tawhte zingah billionaire, astronauts leh mithiam tak tak chawimawina ropui tak tak dawng phak an kat nuk bawk a ni.

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

NAUPANG NATNA LEH DAMDAWI CHUNGCHANG HRIATSUAL AWM THIN TE By : Dr. Lalhmuchhuaka

1. Lei durh leh Ka chhung na, pumpui chak loh hnathawh emaw kan tih hi a ni lo a, amaha lo na ve zawk a ni.

2. Nausen bual dawna a bualna tur tui pek hi chin loh tur, Naute damlohna thlen theitu zawk a ni.

3. Ha to dawna Kawthalo hi Ha to hrim hrim vang ni lovin, Ha ziau vanga thil hrang hrang an ei thin vanga Kawthalo an ni zawk.

4. Damdawi chhin hi naupang damdawi pekna tur a ni lo va, a chhin Plastic hi tehnaa hman zawk tur a ni.

5. Saisu rah awrhin naupang kaih a veng lo. Kaih tam ber, Febrile Convulsion hi amaha reh mai thin a ni.

6. Naupang ha thial hi Rulhut pai vang ni lovin, tlakchham neih vang zawk a ni. Tlakchham siamtu hrang hrang karah Rulhut pai hi a ni ve thei mai zawk a ni.

7. Nuin a chhang tur a paisan hian nu Hnutetui a chhe chuang lo. Nautein a hne chhunzawm zel tur a ni zawk. Nau Nuhah kan tih pawh hi Hnutetui leh Eitur tha kham khawp kan pek loh vang a ni zawk.

.8. Vitamins hi Than duhna leh Len thur thurna a ni lo. Vitamins mamawh lo inpek ve tawp kan ching. Hah dam, Chaw ei that, Hmawmsawm ei tlem, Thei ei tam etc. hi than duhna leh len thur thurna a ni zawk.

9. Nau thimhlim sual, Zan tah vei kan tih thin hi thil dang ni lovin, an puar that tawk loh vang te, an lum that tawk loh vang te, hnute an hnek laia boruak an lem palh vanga an pum nat vang te a ni fo zawk. Puar tha taka hnute dik taka hnektirin a reh mai. Naute hnute sual thin te pawh pawm dan dik thlapa hnek tirin a reh mai.

10. Awmnapui (Pneumonia) mi tam ber chuan an vei nawn sek lo. Awm na leng thin tam ber hi Viral leh Allergy vang a ni zawk. Rei tak khuh phei chu Pneumonia vang ni lovin, thil dang vang a ni fo.

I fa kha a hriselna a tha em?? Nu leh pa hian mawhphurhna sang tak kan nei ve a nia.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Muslim triple talag chu ram danpui kalh, thu tlinglo a ni

Supreme Court chuan muslim sakhaw zuituten inthenna atana triple talaq an chham thin chu ram danpui kalh, dan bawhchhiatna leh thu tlinglo a ni a ti. He thutlukna siamtu judge zinga a tam zawkin an thlawp a, Supreme court chuan triple talaq chu Quran zirtirna bul nena inkalh a ni a, pawm theih a ni lo a ti.

Judge pathumte chuan triple talaq hi dan mumal lo leh ramdanpui bawhchhiatna a ni a, tihtawp a ngai a ni an ti bawk.

He thu ngaihtuahtu bench-ah hian sakhaw hrang hrang-Sikh, Christian, Parsi, Hindu leh Muslim-te an tel a. Petition pasarih an ngaihtuah a, heng zinga panga hi muslim hmeichhiate’n an an thehluh a ni a.

Triple talaq danah chuan muslim mipaten an nupuite awlsam taka then turin talaq vawi thum an chham thin a, Muslim hmeichhiate chuan he dan hi an khing ta a ni.

Supreme Court thutlukna hi PM Narendra Modi, BJP President Amit Shah leh hruaitu dangten ropui an tih thu leh an lawm thu an sawi a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

CHHIATNA, KAWNG LEH A CHHEHVEL

• Kawng chhia a tam.
• MBBS Seat qouta tihtlem a ni.

Kumin chho chu tualchhunga kan boruak hip a zangkhai lo hle mai. Tui lian leh leimin rapthlak pui pui thawm, kan hriat ve țhin aia hriat hrehawm kan hre nasa a, mi vanduaite tuarna a nasa hle mai. Fur ruahtui a tam a, kawng chhiat a zual a ni mai thei. Hawina lam apiangah kawng a chhe hle vek emaw tih tur a ni a, Mamit lamah Maxicab-a kawng chhiat thu ziah pawh huat thu a tling a, Champhai lah chu vanram ang mai, hrehawm tam tak tuara thlen ngai a ni ta hial. Silchar lam lah chu, Sairang lam kawng nuam țhin kha, tu pa mo nei sual emaw ang deuhin, a țha zawk kha a chhe zawk a lo ni leh tawh a, khualzinte pawhin Sihphir lamkawng an zawh tam leh ta. Lunglei lam hi, tun hnaiah engnge a an, ka hre chiah lo.

Khawpui chhungah pawh, Bawngkawn leh Zemabawk Helipad inkarte hi a țha thei ngang lo a, veng tam takah kawng a chhe hle a, a țhen chu SIPMIU sulhnu, siam țhat lohva kalsan rihte a ni a, a țhen hi PWD-in khawih an phal rih lo, te hi an ti deuh emaw ni?

Khawpui dai féma Tuirial kawng pawh, thâwk khat lai khan kan han ri hak a, hotuten an en rup rup a, ri hak kha a reh a, kawng chu a țha chuang hlei lo a. Tlang ram kan ni a, ruahtui a tam bawk si a, kawng a țha mawh a ni, kan ti a, mi ramah ruahtui a tam ve tho an ti leh bawk si!

Burma ramah, Thán tlanga kan tlan laiin sàn lam tehnaah tuipui zàwl ațangin feet 7,600 chuang a ni a, Phawngpui tlang aiinfeet 500 zetin a sang zawk a, kawngpui zau namai lo tak tur an sial ruah mai bawk si. Tlang ram, ruahtui tam si kan nih vang ngawt hi chu a ni dawn em maw ni? Hotute leh mi thiam zawkten an tih miau si chuan, Engineering ni khat pawh zir ve lo hi huai takin kan țawng ngam bawk si lo.

Kan hriat erawh chu – kan kawng hi a țha lo takzet a, kan ngai pawimawh tâwk lo niin kan hre bawk a, mutmawh hnar mawhah neih ila chuan, kan ziaawm ang tih hi kan ring bawk a ni.

Kawng chungchang bâkah Chakma lam thawm a lo lian leh a, chumi kal zelah chuan Minister of State pakhat a báng ta hial a, a bàn hi Chakma te avanga kan harsatna sutkianna ni tak ang maw? Sawi ngam a har khawp mai. Țangrual thei ila, kan thil duh leh țhahnemngaihna te hi dan hnuaiah awmze nei deuha lantir turin, tu pawl mah hian an lakah beisei nei lo ngam ila chuan, kan phawkhai a ruai deuh mahna. Inthlan a lo hnai leh ang a, an zara thuneihna chan emaw kan duh leh tlat si chuan, kan mamawhte lakah chuan khauh a har țhin si. Hmanah Kumpinu lalțhutthleng chungchangah kan rual u fe-te khan, ‘Lalțhutthleng leh nuthlawi an bùk leh dawn e, nuthlawi a käng lo a pawi ber mai’ an lo ti daih tawh a, lalțhutthleng hi engkim bùk nan kan hman chuan, kan ram leh hnam hi chu a käng zel ang tih a hlauhawm ngawt mai.

Hei, nimin lawkah MBBS seat kan neih țhin chu nikum aiin 8 laiin a tlem ta tih leh, tuna kan la neih ve hram hramna te pawh College țha ber ber a ni tawh lo khawp mai tihte kan lo hre leh ta a, AIIMS, Lady Hardinge, Maulana Azad, JIPMER ilo-ah te khan kan la nei em? Kan lo fual fe tawh reng em, ka hre chiah lo. Politics-a kan inbeihnaah pawh hmasawn zel kan mamawh khawp mai a, kan țanrual thiam lohzia leh, kan lungawina riau hre fuh laklawhte hian min zuam riau ang tih a hlauhawm ta khawp mai. Engkim hi politics ngaihtuah dana ngaihtuah vek tur a nih ka ring lo a, ram leh hnam tana țhahnemngaia mi sawite hi rorel lai pawl mi nih avanga huatthu-a lâk vek tur a ni lo ang chiahin, eptu lam rilru pute pawhin, ram leh mipuite țhatna tur aiin rorel lai pawl tihmualpho kan tuipui ang tih a hlauhawm tho. Kan ram hi hmasawn mamawh zual tak ni pawhin a lang a, kawng tam takah hian kan țanrual a, a huhoa kan chêt thiam loh chuan, tuna tifuh emaw intite pawh hian kan la tuar ve tho dawn asin.

Tûk chhuah nuam vek u le.

Author : RK Lianzuala

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Chakma issue fimkhur a țul

Chakma issue kan kalpui dan hi haw haw in kan bei a, kan ram sahthlak tirin UT kan la neih tir thei hram mai thei a ni. Kan tiat pui chei lai hian central sorkar khuan minority hi a chhan fu si a.

Chakma candidate loh tihte pawh hi a fuhlo. Congress emaw MNF emaw ticket a tling an nih chuan helama an hotute’n an thunun thei dawn a. BJP emaw independent emaw an nih chuan a thlun phelh ang char charin khulamah an che mai ang. Emotional deuhva he issue hi kalpui chi a nilo.

HC Vanlalruata

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

ZNP in chakma candidate nei dawn lo

ZNP Party chuan nakum Assembly inthlanpuiah Chakma Candidate an neih dawnloh thu an sawi.

ZNP chuan nimin khan Secretary R Thangpuia hmingin NGO-Co-ordination Committee Chairman hnenah lehkha thawn a, NGO-Co-ordination Committee-in Chakma Candidate nei lo tura an ngenna chu an Party PAC-in a ngaihtuah hnuah nakum Assembly inthlan lo awm turah khawi bialah mah Chakma Candidate dah lo turin thuthlukna an siam tih an hriattir a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

KAN SORKAR CHU LUNGPUI CHUNGA NGHAVAWK THEIHNGHILH ANG MAIIN A NGAWI LEH VUNG VUNG : PU DUHA

• SEDP hi chawthing herlum ang lek.
• NEDP hi a ho lutuk.

Nimin 21/8/17 khan ZNP chuan an pisaah chhung inkhawm an nei a, he hun a thusawitu Pu Duhoma chuan, Central Pool atanga MBBS Seat kan hmuh thin chu tihtlem a lo ni ta a. Meghalaya seat 42, Nagaland seat 30, Arunachal Pradesh seat 24 pek an nih laiin keini chu seat 17 chauh pek kan ni ta a, seat 8 ngawtin kum dang aiin kan tlahniam ta a ni. Chubakah, kan seat hmuhna College-te hi ranking hniam te te deuh vek an ni a, College tha kan chang pha ve ta lo bawk.

Hei hi na taka Central sorkara thlen vat awm a nih laiin, kan sorkar chu lungpui chunga nghavawk theihnghilh ang maiin a ngawi leh ta vung vung mai a. Muhil der ang maia auh harh theih loh sorkar kan hrawn hi vanduai kan inti a, an lakah hian beisei tur kan nei ta lo a ni a ti.

Pu Duha chuan, Tunlaia MNF-in an Economic Policy SEDP chu an thil thar zawrh chiam mai hi chaw thing her lum chawp lek a ni e. Inthlan hmasa daihah tawh khan, ni 18.6.2013 ah SEDP bu hi an President-in Vanapa Hall-ah a lo tlangzarh daih tawh a, VII-na “Rahbi Pawimawh turte” tihthupui hnuaia (7)naah cheng nuai thum leh a tul chuan a aia tam pawh pek an tum thu hi an lo puang daih tawh a ni. Phek 19-naah chhungkaw tin tan thla tin cheng sangli pek an tum thu a chuang bawk. Phek 23-naah kum nga chhung atan chhung tin tan cheng nuai thum pek an tum thu hi tarlan nawn a ni bawk. Heng policy-te hi Party dang pahnih thawhpui chunga an lo tlakpui daih tawh hnu kha a ni e.

Congress sorkar pawhin a takin NEDP an han kalpui ta a. Beneficiary thlan chu an Block, Unit leh V/C te kutah bawk dah lehin, Vote zawn nan an hmang leh mek a, NLUP nena a danglamna chu a hming chauh hi a ni e.

SEDP leh NEDP te hi kum tam tak chhung an lo hlawhchhampui tawh leh an tihpuitlin duh tak tak lohte vek tho kha an ni e.

MNF-in inchibai nan leh inzir nan term hnih an mamawh a, Congress-in kihhnawk thenfai nan Term hnih an hmang mek bawk. Mitdel tlahawlh ang maiin rikna ngaiah an ri reng ringawt mai a nih hi. Chaw thing her lum chawp kan ring rei lutuk ta a, Zoram mipuiten pumpui nat kan vei zo takngial dawn e. Heng Party pahnih te hi thim thuah hnih an tih fo hi an ni mai ang em ?

Tamil Nadu-ah buhfai man tlawm, Amma Canteen, Amma Mineral Water, Amma Salt, Free Mixer Grinder etc vote zawn nana hmanga an subsidise chiam chiam avanga an Economy-in a tuar takzia kan hre theuh awm e. Sem Policy leh ruihhlo hian kan thlarau nun lamin a ei chhe mek a, hmeithai kan ngah ta hle.

Thawhrimna, rinawmna leh tih tak zeta Lalpa lam hawi chiah hi kan damna tur a ni tih i hre thar leh ang u a ti bawk

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

TUIKHUAH AH PI LALRINPUII THI A HMUH A NI

Durtlang North YMA hruaitute hnen atanga thu dawn daninLalrinpuii d/o Pu Lalramthanga Durtlang north ( thirchherthiam tia hriat) chu Durtlang Gosen venga Pu Zodintluanga huana tuikhuah ah thi a hmuh a ni.

A chetsual dan nia sawi chu hetiang hi a ni.
Tuikhuah atang hian an in ah, tui an In tur bik an pipe thin a. Tuikhuah bula tui pump khawl chu a nun theih loh avangin a siam a, inchhung lamah current switch a off theihnghilh a, current a lo kal si a, current in manin, tuikhuah ah a tla lutzui ta niin thu lakna hian a tarlang a. A hmu hmasa tute hian an zuk hmuh hian a lo boral tawh a ni.

Durtlang North Biakin chhak a, a pate kawmchhakah in thar sain an la luah lut lo a, a pasal duh angin an in sak thar hi an chei bawl nawk nawk ang a, a ruang hi lak chhoh a ni ang a, heta tang hian vui tur a ni ang.

Author : Robert Pearson Varte

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

HONG KONG-AH “DEMOCRACY” NGIAT VANGA MAN TE CHHUAH PHUTIN KAWNG AN ZAWH MUP MUP

Nimin Sunday khan Hong Kong mipuite chuan China lam tang, Hong Kong sorkar thiltih dan duh lovin, democracy duhtu zirlai hruaitu 3 an man te chhuah tura phutin kawngzawh an nei a, mipui 22,000 chuangin kawng an zawh a ni.

Hong Kong sorkar, China thunun chuan tun hnaiah kum 2014 a “Umbrella Movement” tih tichhuaktu, ni 79 zet democracy ngiata zirlai sang tam tak punkhawm tirtu, organizers pathum Joshua Wong (20), Nathan Law (24) lehAlex Chow (27) te chu jail a thla 6-8 tang turin a hrem a, chung mite chhuah an phut a ni.

Nimina kawng zawhtute hi Hong Kong MSU & MZP tih mai turte an ni a, heng zirlai 3 an man te hi Dept of Justice lam chuan, kum 2014 a thil kal tawh chu thlirkirin, dan lova mipui pungkhawmna siamtu tiin, an hrem a ni. Law Secy Rimsky Yeun chu a bik taka beiin, “Zak theilo lutuk, China uibuk” ti tein an sawi a ni.

Mizoramah hman deuhva thil kal tawh vanga MSU hruaitute Court hmaa inlan tura koh ang deuhvin, heng zirlai hruaitu 3 te hi sorkar chuan tun hnaiah manin, jail ah atan tir a ni. He buaina hian engtia rei nge a awh dawn hriat a ni lo. Ray Wong (24) chuan, sorkar thiltih dan hian pro-democracy hote thendarh a awm tawhte a tipumkhat leh dawn a ni, tiin zirlai hruaitu 3 te chhuah an nih hma chuan kawngzawh emaw, punkhawm zai an rel dawn a ni.

Nimina mipui 22,000 chuang pungkhawma kawng zawhtute hian Court of Final Appeal building an pan a. Zirlaite man te chu “politic thila phiarrukna” tiin, chhuah an phut a ni. Kum 1997 ah Hong Kong chu British-in kum 150 zet a awp (crowned colony) hnuah China kutah a pe let a, Mainland China chuan “One China-Two System” angin rorelna a kal pui a, mahse, indirect-in Beijing chuan Hong Kong hi a thunun a ni ber.

Author : CT Lalrinawma

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

MOBILE PHONE TIH BO ZAWN DAN

1. A hmasa berin i phone kha i la tibo lo anih chuan i phone IMEM number kha chhinchhiah thlap ang che.

2. IMEM no en dan chu- I phone-ah khan *#06# tih type la, a lo lang mai ang.

3. IMEM number hi phone bo zawn nana hmanraw tangkai tak anih avangin chhinchhiah ngei ngei ang che.

4 I phone i tibo emaw an ruksak che a nih chuan IMEM number i chhinchhiah digit 15 kha cop@vsnl.net ah mail rawh. Police tihbuai a ngai lo.

5. I phone awmna chu IMEI number hmangin darkar 24 chhungin an lo chhui chhuah sak ang che.

6. I phone number pawh lo thlak mahse i phone kha a nih chhung chuan an chhui chhuak thei ang.

I phone i tihbo a nih chuan hetiang hian cop@vsnl.net ah email i thawn dawn nia:-
Name:
Address:
Phone model:
Maker:
Last used No:
Email for communication:
Missed Date: (Tihbo ni)
IMEI No:

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment