ALLERGY : THIL HUAT NEIH

Kan chenna khawvel-ah hian, thil chi hrang hrang leh natna thlentu sawi sen loh te nen kan khawsa tlang a ni a.

Kan mitlawnga kan hmuh tham loh taksa a buaina leh natna thlentu tam tak zi nuaih nuaih karah kan la dam sen lul te hi, Pathian hnenah lawmthu sawi fo hi a pawimawh khawp mai.

Heng kan sawi tak natna hrang hrang kan ei leh in ațanga kan kai te, kan chet velna boruak ațanga kan hip luh hote lo do lettu kan taksa sipaite hian engtik lai pawhin an ral te an lo bei let ve țhin a.

Henga ralte an lo hneh loh hian kan taksaah na te, buaina te kan lo tawk țhin.

Kan taksain a huat tur kan hip luh emaw, kan vun huat tur emaw kan khawih emaw kan lo ei palh khan, kan taksa venghimtu sipai ten an lo beih let ve tak avangin, kan vunte kha a lo thak a, kan vual a, kan chawkawng/thawkna dawt te a vung a, thawk te a lo har ta țhin a. Hei hi Allergy kan tih chu a lo ni.

Tunlaia kan buaipui em em mai, a mi nawlpui in kan hriat, huat kan neih țhin ALLERGY chungchang hi han thailang ve mai mai ila.

Allergy hi Doctor-te chuan chi hrang hrang in an țhen darh a:

Hay fever (Boruaka leng huat):
Thlai chi me thlawk chum chum te, vaivut, buhțhap na khu, ran vulh hmul sin te te boruaka thlawk thei etc.

A landan: Hnar za, dang bawr vel thak, mit sen rum, bui deuh chur, hahchhiau, mit thak, vung deuh bur

FOOD ALLERGY (Ei huat):
Badam, lui lam sa, artui, bawnghnute, chhangphut leh a dang te avanga allergy:

A landan: Hmui vung, Hmai vung, Vual thak, Ka vel chhah tup, Thawk harsa.

INSECT STING/BITE ALLERGY
Hei hi chu khuai zuk vang te, taivang lam emaw rannung dang seh/zuk huat na/Sehna/zukna hmuam hma vual, thak/vung, taksa pumpui vual chhuak:

A landan: Thawk an harsat, an thaw a ri țet țet, an thaw chhuak hlei thei lo. An khuh bawh bawrh bawk. Enkawl vat loh chuan thihpui theih a ni.

Drugs allergy :
Heng penicillin te, sulpha awmna damdawi leh a dang te, sulpha awmna

Tin, heng plastic lam te, lapua zam, puan hmul a zam nei ang te pawh.

Tin, secondhand thing țhin te fimkhur a țha bawk. Secondhand thuamhnaw i leiin, sukfai a, istiri saa nawh vek a nih loh chuan ha suh. Nisa takah pho bawk ang che.

A chunga ziah lan tak nen khian a symptom a in ang.

Heng kan sawi tak te avanga nunna atana hlauhawm (anphylaxis) i hriat dan tur te:

An blood pressure (BP) a tla hniam.

Thawk an harsatin an awm zawn an thawk zawngin ri țet țet (wheszing) a awm ang.

An mar (pulse) a te ang a, a rang em em thung ang.

An uak vak vak ang a, an luak bawk ang.

An vunah vual sen tet tut a awm ang.

An hriatna a buai ang a, an chiang lo em em ang. Biak theih loh pawhin an awm thuai ang.

ALLERGY NEIH VANGA THILDANG BEHBAWM A SIAM THEIH TE:

Sinusitis, Asthma, Vun natna (țhek) leh chuap natna serious tak a siam thei.

Allergy i nei a nih chuan, eng ber nge i allergy tih hre tur khan thil i chik peih a ngai hle a ni.

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

RAMSIAL NGE SIAL?

Kumin kumtir lam atanga Mizorama chanchin nei ngah ang reng tak, Lungzarhtum Ramsial chungchangah tunhnai khan PCCF, Pu Rosiama Vanchhawng chuan ‘Mithiam thenkhat’ a tihte’na thlalak atangin, “‘Sial pangngai a ni mai thei’ an ti,” ti a he Ramsial hlutna leh a (Ramsial) sahimna atan pawha pawi thei tur ang a tawngkam a nei hi a zialo takmeuh a, Chief Wildlife Warden meuh kamchhuak atan chuan awih a har in, he Ramsial hluttu leh Forest Department, LADC lam rilru pawh a hliam palh thei ang tih pawh a hlauhawm hle a ni.

Chumai nilo in he Ramsial avanga harsatna tawkte hnenah Zangnadawmna pek theih anih loh thu leh Zangnadawmna pek theihna dan a awm loh thu a sawi leh zel pawh hi helaia Bawng vulhtute leh he Ramsial avanga harsatna tawktute tan a beidawn thlakin a thinrim thlak viau thei a, he Ramsial nunna atan hial pawh hian a pawi thei ang tih a hlauhawm takzet a ni.

Heti ang a, Sial pangngai ang maia ngaihtheih tura tawngkam nei a, he Ramsial avanga harsatna tawkte zangnadawmna pek theih anih loh thu Mizorama Forest lama Lalberin a sawi si chuan helai ami te hian an harsat a sutkian nan leh an tawrh tawhna te tlem tala alo chhawk ve theih takah tiin he Ramsial hi tihhlum mai duhna rilru an pu mai lovang tih a sawitheih loh a ni.

Nakin zelah pawh hian heti ang a ramsa humhalh ang chi emaw in mihring nunna hial lo la in, mihring tan chhiatna thlen palh ta sela sorkar atanga zangnadawmna pek theihna dan hi kan lo la neilo anih phei chuan thil pawi tak a ni thei a, sorkar leh department ang pawha a ranglama heti ang chi chhiatna thleng palh a zangnadawmna pek anih theihna tur dan changtlung tak zam vat chi niin a lang.
….

LUNGZARHTUM RAMSIAL HI RAMSIAL NGEI A NI E
– Vl Hrima

image

Tunhnaia Lungzarhtum khaw chhunga Ramsial chhuak chungchangah awih har ti pawl kan awm tlat niin a lang.  Lungzarhtum Ramsial hi sial anga chhuah tum ni awm tak tawngkam chhuah an awm ta zeuh zeuh bawk.

“Ramsial = Bos gaurus”hi IWPA danin a humhalh em em laiin, “Sial = Bos frontalis” humhalhna dan a awm ve mumal lo a, tu emaw kuthlei a tuar phah mai ang tih a hlauhawm.  Hei vang hian “Ramsial”leh “Sial” danglamna i han tarlang teh ang.

Zo Bawng (Bos taurus), Phai Bawng (Bos indicus), Sial (Bos frontalis) leh Ramsial (Bos gaurus) te hi Mizorama Bovidae Family hnuaia Bos Genus kan neihte niin a lang. Heng ran/ramsa (species) te hi chi hrang ni mahse ramsa inhnaih tak an ni. An inhnaih em avangin a then hran dan chungchangah pawh hian mithiamte lu a tihai hle thin a, chi (species) hrang ni mahse a chang chuan heng Bos genus hnuaia ran/ramsate hi an inthlah pawlh ve thei.

“SIAL” hi eng nge?

Sial/gayal/mithun/Bos frontalis hi ran dangdai tak mai niin Himalaya tlang chhehvela cheng an ni. A rawn pian chhuah dan hi chiang taka hriat a la ni lova, rin dan chi thum a awm:

  1. Sial hi mihringin ramsial an khawi ngam (domesticaticated Gaur) a ni.
  2. Sial hi Ramsial (Bos gaurus) leh Bawng (Bos taurus/Bos indicus) inthlah pawlh atanga rawn piang a ni.

  3. Sial hi a chi (species) hranpa liau liau a ni a, an thlahtute hi an mang (extinct) tawh.

Heng rin dan chithum hi a finfiahna tak tak a la awm hleithei lova, a DNA (mitochondrial) an zirchianna-ah chuan Bawng (Bos taurus/Bos indicus) leh Ramsial (Bos gaurus) gene a nei ve ve tih erawh an hria. Hetih lai hian khawvela hetiang lama thuneitu sang ber- International Commission on Zoological Nomenclature (ICZN) chuan Sial hi ran/ramsa chi (species) hranpa a ni tih a pawm a, a scientific name atan “Bos frontalis” tih a vuah.

“RAMSIAL”hi eng nge?
Ramsial/gaur/Indian bison/Bos gaurus hi Bos Genus hnuaia ran/ramsa zinga lian ber a ni. India atangin khawchhak lam hawi zawngin Asia chhim-chhak lamah an inzar pharh. An chenna hmun azirin an pianhmang a danglam hret hret a, hei vang hian subspecies-ah then hran leh an ni. Mi hrang hrangin subspecies-a an then dan hi inang lo hret hret mahse tuna khawvelin a pawm dan tlanglawn berah chuan chi hnihah then a ni.

India khawmualpui lama ramsial te hi “Bos gaurus gaurus” tih an ni a, Asia chhim-chhak lam ami te hi “Bos gaurus laosiensis”tih an ni. Mizorama hi heng ramsial sub-species pahnih inthenna laia awm a nih avangin helam zirmite ngaihven leh zir chian chak a ni a, India khawmualpui lama mi aiin Asia chhim-chhak lama ramsialte hi hnaih zawk tura ngaih a ni.

“RAMSIAL”leh “SIAL”danglamna

Sial hi ran (domesticated animal) a ni a, ramsial hi ramsa (wild animal) a ni thung. Ran/ramsa inhnaih tak ni mahse an pianphungah hian danglamna tam tak an nei a, chung zinga thenkhat chu hengte hi an ni:

  1. KI (Horn):

– Sial ki hi mum (conical) a, ramsial ki hi sial ki aiin a phek (flat) zawk.

image

  • Sial ki chu a pumpuiin a dum (black) a, ramsial ki chu a laihawl-ah a eng (yellow) thin.
  • Sial ki aiin ramsial ki hi a kual (curve) nasa zawk a, sial ki chu chhung lamah a kual lut ve ngai lo.

    1. CHAL (Forehead): Sial chal chu a phek/zawl (flat) laiin ramsial chal chu chhung lamah a khuar lut (concave) thin.

    3.  THLUKVUM (Ridge): Sial aiin ramsial hian thlukvum a nei lian/sang zawk.

    1. KE (Limb): A taksa nena khaikhinin sial aiin ramsial te hi an khan a sang zawk.
  • LEN ZAWNG (Size): Sial aiin Ramsial te hi nasa takin an lian thei zawk. Tuna Lungzartum Ramsial hi a Dar (wither)-a tehin feet 6 leh inches 3-5 vel a ni a, sial zingah hetianga sang hi record a la awm lo.

  • image

    image

    Heta thlalak dah vei lam (left side) ami hi sial (gayal/mithun) a ni a, ding lama mi hi Lungzarhtum ramsial chu a ni. Chuvangin, Lungzarhtum ami hi Ramsial ngei a ni e.

    Aside | Posted on by | Leave a comment

    Pasaltha Pualkhawia Thiltawn mak danglam chu by -Andy K Zarzoliana.

    Fanai lal Khawtindala pasaltha huaisente zinga mi hratkhawkheng, Pasaltha Pualkhawia hi a hun hmasa lamah chuan Sailo lal khua leh tui a ni a. Sailo lal Vuta khuaa a awm lai atang tawhin huaisenah hming a chher hman viau a. Țumkhat chu an khuaah sakei sual a tla a. Vahsan lak lai a nih avangin an mangang ru viau mai a, ram riak ngam pawh an awm mang bar lo va. A zan zawna an ran vulh a seh sak bakah, an sialte lamin a keuh thlu fo mai a.

    Lal leh khawnbawl upate chuan, chu sakei chu hual khunga kah hlum mai an rel ta a. An thu rel bawhzuiin an  han hual ta ngei a;nimahse, chu sakei chu an kap hlei thei der lo mai a. Mipui chu an thlabar kher mai. Kar an kam a, a kawlh tawk chauhvin an hliam a. Tlangval tlawmngai leh huaisen ten tihhlum ngei tumin an bawhzui a. A tawpah chuan, chu sakei huaisar zet mai chuan hual chhunga tul pikah chuan țan a khawh ta tlat mai a. Tumahin an luhchilh ngam si lova, hmun him chin atang chuan a lo chhuah hun chu an sakuh ser nghah ta tawp mai a.

    Nakinah chuan, Pualkhawia chuan a ippuia a chempui hriam thap tek tawk chu a chuh lawka ” Khah” tih leh hual chhunga zuan luh a rual ta mai a. Sakei chuan a tawmna atangin a lo rum khum dur dur a. Pualkhawia chuan a chempui chu nghet takin a hum ruh sauh va, sakei tawmna tul pik lam chu a pan zel a. Sakei sual chet lak hma chuan a va bawh phei rawk a, a chem chuan dimna nei miah lovin sakei chu a sat huk ta dum dum mai a, a sat hlum ta der mai a ni.

    Pualkhawia hi Fanai khua leh tuia a luh tak dan chiah hriat a ni lo na-in, Fanai lal Khawtindala, Hlingvawm-a a awm lai leh Thingsai-a a kai lai chuan a tel ve zel tawh a. Amah hi mi huaisen hrat khawkheng anih avangin a thlena chin a piangah lalte’n an hlut em em thin a ni.

    Darzo khuaa Pualkhawia a awm lai hian kum lamah la nau deuh mah se, tlawmngaihna leh dawhtheihna a ngahzia chu mite hrilhfak a tling a. Tin, pasaltha huaisen taka chhal a ni tawh a. Vawikhat chu Hrangzu an in a, upate chuan,” Pualkhawia hi hratkhawkheng, kan daingul a nih hi, lâmah kai ve teh un” an ti a. Ani chuan a thangchhuah puan chu a veng tha sauh sauh va, tihian hla a hril ta a;
    Ka zâng hi lam zâng,
      Ka ban sai man hnang,
      Ka lu hi chhawntual”
    a han ti a. Chutah a bula ngawi renga lo țhu, Khawnglung Run-a an mi huaisen chhuanvawr, amah avanga Manga pawh an man ve hialna, upa Dothâwna chuan tihian a han ti ve ta a;
    Khawnglung phuar vela lawn thei val      
      Ka chai e,
      Belzu kungah chung Pualhrang ang
      Naunawn i rawl a lian e”
    tiin.

    Chutah Pualkhawia chu a lo la nau deuh bawk si a, Upa Dothâwna hla hril chu tlawmah a la duh lova lam lovin a thu ve leh ta mai a ni.

    Darzo khuaa an awm lai hian țumkhat chu, Lungtian lalte leh an pasaltha huaisenhote an lo zin a. Zatura inah an thleng hlawm a. Zu an siak eng nguk mai a. Darbel khap sarih khatin an dah lung a. Pathlawiho chuan, “Vawiin chu Fanai leh Lungtian pasalthate in awm bawk a, thangtharten hriat leh sawi kan duh dawn a. In nun hlui han sawi teh u. In sawi hma loh chu tumahin zu hi in hmasak theih a ni lovang” an ti a. Mahse, pasalthaho chuan tlawm an ngai hle hlawm a. Chawfak hun thleng zakin an nghak ta mai a, a tawpah chuan Pualkhawia chuan,” Ka tawng mi nuihza suh sela, chungleng savaah muvanlai a chungnung ber a. Belthleng-in bel a chhin angin ka awmna tawhah chuan ka chunga leng an awm lo” a han ti a. Mi dang chu an ngawi thap a, zu chu an inho ta a ni. A sawi ang hian a awmna khuaah lal leh mitinin an chhuangin an muan phah thin a ni.

    Pasaltha Pualkhawia hi Fanai lal Khawtindala khuaa a kai hnu pawh hian a chetna a piangah a che hraw hraih zel a. Chutih lai chuan Fanai leh Zahau-ho hi indo reng reng an ni a. Rawl rala an inbeih fo avangin boruak a muang lovin an thlawhhma lak pawh a khaihlak phah hle thin a. Zahau lamah chuan pasaltha huaisen leh chak deuh mai, palian bawk si hi a awm a, bitum ralah tumahin an ngam lo va, se chal tawk tak pawh țan khawh hman lo leka herh thlu tawp thei khawpa chak a nih avangin Zahau-ho chuan an chhuangin an thlamuanpui hle a ni.

    Țumkhat chu pasaltha Puakhawia leh a thian Hrangkunga chuan, chu Zahau pa lian chu thah ngei an tum ruh hle a. Khawhri rama Zahau-ho chet țhina lamah an rawl ta a. Hrangkunga nen chuan a inhlat lutuk lovin an inzui a. Mual kawn an thlen chuan Zahau-ho rawl rala che tur nen an intawng ta a,  Zahau-ho zingah chuan, an mi chak huaisen chhuanvawr pa liana chu an hotu ber a ni a. Chumi hmunah chuan Pualkhawia te thiandun leh Zahauho chu an innuai ta chiam mai a.

    Pualkhawia chuan, chu Zahau paliana chu a bitum nghal chat a. An chak dun thial thial si a, namen lovin an inbei a. An inbeihna hmun vel chu a pe vek vuk mai a ni. Zahau-pa chu silai fung tam tak lo man tawh leh milu vawi tam lo khai tawh anih avangin huhang pawh a nei lian ngang mai. Chutih laiin Pualkhawia erawh pa naran  ruangam tia chauhva lian a ni a. Nimahse, a huaisen em avangin Zahau-pa chuan a tum ang ngawtin a that thei mai bik lo va.

    Rei fê an inbeih hnuah Pualkhawia chuan Zahau pa lian chu a kap hliam ta a. A hliam chung pawh chuan a bân a la vai tlang purh purh mai a. Nakinah chuan, Hrangkunga’n Pualkhawia chu a rawn pui ta a. Mahse, Hrangkunga chuan Zahau-pa sah a tumna lamah Pualkhawia malpuiah tak mai chuan a sat palh ta hlauh mai a. A sat nâ viau mai lehnghal a.

    A tawpah chuan Zahau pa lu chu Pualkhawia chuan a la ta nge nge a. Zahau pa liana lu leh a taksa chu an han dah hrang a. Pualkhawia chu a hliam nat em avangin a che hlei thei tawh si lo. A thianpa, Hrangkunga chu zualkova a tlan haw a țul ta a.

    Hrangkunga zualkova a tlan dawn lai  chuan khua a thim thet thet tawh a. A liam hnu rei lo têah Zahau pa ruangah chuan Tulum a lut ta a. A lu leh a taksa chu inzawm leh tumin a taksa chu a ding ta ur ur mai a. A tlu leh tup thin a, thaw ri sûk sûk chungin a lu nen inzawm leh tumin a ruang chuan a lu chu a nawr vel thin a. Inzawm hlei thei si lovin a ruang chuan Pualkhawia hliam nâ tuar chu thim tham zingah a rawn nawr thut thut thin a.

    Ral ramah pasaltha huaisen niin, mi thinphut nei lo leh milu hial lo la tawh ni mah se, chumi zana a thiltawn chu rapthlak a ti kher mai. Mei han chhem turin a che hlei thei bawk si lo va. Chuachhapah Zahau pa liana ruang chuan a rawn nawr thut thut reng mai si a. A hmulthi a tho sung sung a, a thil tawn danglam tak avang chuan a thlan fimin a bual zawih zawih mai a ni.

    Zankhuain a thiante rawn thlen hma chuan a lo mal tuar ta tlawk tlawk mai a. Pasaltha huaisen hmingthang ni mah se chumi zana a thil tawn zet chu  hlauhawm a tawn zawng zawng zingah țihbaiawm leh a hlauh ber a nih thu a hrilhfak a ni. A thiante an rawn thlen hnu chuan kawng pangngai pawh ni lovah, ralțitna karah an zawn ta a. Tun thlenga Khawhri rama “KHAWIA ZAWN MUAL” an tih tak hi a ni.

    Pualkhawia hi Fanai leh Zahau indo laia Zahau-ho huphurh ber a ni a. Chuvangin, Zahau hovin Fanai-ho an run dawn tum chuan Farkawn khuaa Phunsanga chu an be hmasa ziah thin a. “Phunsang, Pualkhawi an tih mi hi mi ziang maw? A mul sum thum si maw, a ha fangra koh si maw? (Pualkhawia hi mi eng ang nge ni? A hmulte pawh sum thum thum ni awm, a hate pawh fangra tia tia ni awm. Zahau pa lian ber a man bet a, a that thei tlat a lawm)” an ti thin.

    Phunsanga lah chuan Pualkhawia chu pa pangngai, keimah ang vel hiba ni mai, a lian lo” a tih pawhin an awi thei tlat lo a ni.

    Tumkhat chu Darzo-a an awmlai bawk hian zuk chal a kap hliam a, a hnu a chhuina lamah khua-in a thim hnan titih a. Kir san tuma a intintuah lai chuan a dinna thlang deuha phulraw hmun a tang chuan a lawm pana hmeichhia rawn nui chho uar uar thawm a hria a. Mak a ti viau mai a, a rawn thlenchhoh hun nghakin a lo thlir ran a. Nakinah chuan zuk chak ki zar mawi zet mai hi a rawn chhuak ta auh mai a, a hnungah chuan hmeichhe hleitling tak hi a ding bawk a.

    Pualkhawia chuan kah mi nia a hriat tak loh avangin hmanhmawh takin a hawnsan ta a ni.

    Pualkhawia hi Darzo-ah a thi ta a, a thih pawh hian;
      “A pawi mang e, a pawi mang e
       Ka sial dum phaw aichhung dai ngul
       a tlu e”  
    an ti hial a ni.

    Ka thu lakna:
    Pu F.K Rohlira Sep-1999.
    Lalsangzuali Sailo.
    Ka Pû T. Vunga.



    • Comments 
    A pianna khua atanga a pem chhan hi, an khuaah Sakei sual a tam si a, an beih apiangin Pualkhawia hi a hmatawngah a tang ziah a, a pain a hlauhthawnpui vanga Darbilhi khua Darzo a pem an ni, Sakei hi 13 a sathlum. Tunah hian Darzoah a thlan hmuhtheihin a la awm e.

    Aside | Posted on by | Tagged , , , , | 1 Comment

    TEK awmzia leh ṭangkaina

    Ruah a rawn sur a, khawpui ri nen kawl an phe zuai zuai a ring mang khenga tek an tlak un un mai hi chuan patling pui pawh hian pa ka ni tih hi sawi theih tak tak thin tawh loh beng kan hup chawn chawn fo thin chu a nih hi maw. Kan pi pu te pawh khan pu vana thinrim inhrosa in hringfa te min rawn rikrapna hmanrua ah an ngai ni in a lang. Hnam hrang hrang thawnthu ah pawh hian an pathian hmanrua (weapon) chak tak a hmelma te a do nan a hmanraw pawimawh tak ni in an ngai ve tho mai.

    Fur lai a kumtin phe eng zuai zuai a tla ri thuai thuai kan hmuh a kan hriat fo thin hi enge a nih chiah kan mithiam te sawi hi i lo ngaithla teh ang hmiang.

    Kawlphe kan tih hi chhum ruahtui pai hlawm Lian tak tak che vel in electric charge a Siam a tanga lo awm ani a, chhum hnuai lam chu positive charge a lo nia, chhum Chung lam kha negative charge a lo ni ve thung a, entirnan Battery-a negative lam leh positive lam kan in tawh tir a a tek chuai chuai ang hian, chhum Chunglam negative charge leh a hnuailam positive charge te chu an in hip a, an lo inhnaih khan an lo in ep puak ta thina, boruakah a kal a vangin hmuh theihin a lo eng ta zawr zawr thin ani. Hetianga Kawlphe hi van Chung sang deuh chhum hlawm awmna ah a ni deuh ber a. Hetiang pawh hian a in Siam bawk thin, Kan awmna lei hi negative charge a lo ni ve a, chhum hnuai lam positive charge nen khan an inep a, chhum a kal zel pawhin lei lam negative khan a zui zel a. Han pawh tumin lei lama negative chuan in sang leh thing sang deuhte kalkawng ah hman tumin a lawn zuai thin a, an in pawh chuan tek ta chuai a ri ring deuh a Siam a tek a tla kan lo ti ta ni.

    Tek tla hi a rapthlak in a hlauhawm ropui si a, mi tamtak denghlum tu ani a, pathian hian engvanga Siam nge maw nih le enge tangkaina a neih reng reng le? Kan ti mai thei a, ani reng tak bawk a, kum tinin mi maktaduai khat zinga pakhat Deng hlum ziah anga chhut a ni a, chuti nih chuan kumtin mi 5000. vel a Deng hlum ziah ang a ni a, helam zawnga ngaihtuah chuan huatthlala awm ve tak chu ani. Mahse a hnathawh that lam kan ngaihtuah ve thung chuan a mah vanga kan tawrh na te hi chu sawi sawi ngam tur kan lo ni hauh lo mai.

    Mihring leh kan ran vulh ho te hi oxygen tello in kan dam theilo a, oxygen hi thlai ten an chaw Siam laia an tihchhuah a ni a, thlaiin chaw Siam Turin ni eng, ama hrinna leh lei atanga leichi tui nena a hip luh a tul bawk a. Heta leichi hi nitrate ani a, chu chu nitric acid leh thil dang inpawlh a ni a, nitric acid chu ruahin boruaka a rawn tlen thlak ani a. Chu boruak chu nitrous oxide ani. He nitrous oxide hi boruaka oxygen leh nitrogen inbelhbawm a ni a, chumi belhbawm tir thei tu chu tek tla hi a ni tlat mai. Englai pawhin khawvel hmun hrang hrang ah tek hi a tla reng a, second khat ah vawi 300 zel tla ang a ni a. Tichuan tek tla hi kan nunna ber a lo ni ta tlat mai a nih chu. Boruak hip tur kan neih theih nana pathian ruahmanna mak tak mai a lo nih chu.

    Kawl a phet zawk hian a rei lam chu second 1 hmun 1000 a thena hmun 1 chauh a ni a, a phet zawk hian electric tha chakna volt 50,000,000. A ti chhuak a, current 200,000 amperes a pe chhuak a. Power a pek chhuah zat chu 5,000,000,000,000watts vel a ni a(chawhrualin). In ah hian electric watt 1000 darkar khat kan chhit hian Rs.1.50p vel kan chawi a. Chutianga chhut chuan vawi khat Kawlphe zawr hian Rs.2100 man vel a hlu electric current a pe chhuak a nih chu. Kan khawl thiam hun ah chuan a van la hlu dawn em.

    (Source. A. Sawihlira. Finna kailawn)

    Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

    MANIPUR-AH RANGKACHAK VBCH 15 MAN HU MAN

    Manipur police-te chuan rangkachak cheng vaibelchhe 15 man hu zet an man a, a kawltu mi pahnih an man tel bawk.

    Police-te chuan rangkachakte hi Manipur leh Assam inrina bul Jiribam-ah man a ni thu sawiin, a phurhna lirthei pawh an hreng tih thuchhuah an siam. Heng rangkachakte hi Southeast Asia aṭanga lakluh a nih an rin thu sawiin, Myanmar aṭangin Moreh kaltlanga Manipur-ah lakluh a ni, an ti.

    Tun hnai khan Assam Rifle-te pawhin Myanmar aṭanga rangkachak tawlhruk an lo man tawh thu an sawi. Police-te chuan an mi mante hi thu an sawhfiah thu sawiin, an lo inhnamhnawih fo tawh vangin an hnen aṭang hian thil tam tak hriat theih an inbeisei tih an sawi. An hming leh nihna erawh an puangzar lo thung.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    INDIA IN AIZAWL KHAWPUI – BOMB HMANGA A BEIH DAN TLANGPUI

    (A ngaihnawm emaw ka hre lo, inthlahrung deuhin kan ti ve chhin)

    image

    image

    Pic. Aizawl khawpui Bomb tu Jet Fighter Pahnih Hunter Fighter/Bomber/Ground Attack/reconnaissance leh France Siam Dassault Ouragan (Toofani) Fighter Bomber

    image

    Aizawl khawpui bomb a nih hnu

    Mizo te thinlung a reh tawh hauh lo tur, khawvel a Mizo ten ziaka document kan neih ve hnu a, hnuhma lian leh thawm lian ber chu March Ni 1, 1969 ah Mizo National Front ten India laka tanga Mizo ten mahni a ro inrel hranna nei tura an suala Independence an puan atang khan a lo piang ta a ni a.
    MNF ten India lak atanga independence an puan chiah khan Sawrkar laipui chuan Mizo, Independent suala rammute tudai turin Eastern Command Hqrs. Lt. Gen. Sam Manekshaw a khaihruaina hnuaiah, 101 Communication Zone, Maj. General Sagat a hruaina in Silchar ah 311(Independent) Infantry Brigate) leh a hote dah nghal an ni a. Heng bakah hian Agartala lamah 61 Mountain Brigade(under Brig. R Z Kabraji) te dah an nih bak a Zoram buai lo en thlithlai turin Silchar bul, Masimpur-ah HQ 57 Mountain Division te hi a hnu deuh ah dah leh an ni.

    Heng baka pawimawh ta ber chu Mizoram chhung helna tudai tura hmala ber tura luttate chu 61 Mountain Brigade, the 8th Battalion, Sikh Regiment (8 SIKH) Ni 3. March 1966 ah Mizoram an rawn lut a, kawng lakah MNF lam ten harsatna nasa tak lo siamin blockade te siamin an lo tibuai a, heti chuan hian Ni 6. March ah Aizawl an lo thleng thei a ni. Ni 8. March ah On 8 March, the 2nd Battalion 11 Gorkha Rifles te chuan Champhai lam an pan a. Tin, 3rd Battalion Bihar Regiment (3 BIHAR) ten Lunglei lam an pan veta thung a ni. Ni 15. March 1966 a lo nih meuh chuan 16 Brigade hnuaia Batallion pali te chuan Mizoram pum hi an luah khat hman vek a ni.

    Hetiang dinhmunah hian Zoram chu a lo tluk luh tak a vangin (A tawi zawngin) MNA ten Zoram chhunga hmunpuimawh tam zawk ah te thuneihna an lak tawh bawk si a vangin Prime Minister Indira Gandhi chuan Ni. 5 March 1966 Dar11:30 a.m. ah Mizoram chu Jet Fighter hmanga Bomb turin Kumbhigram- a mi 29 Squadron Toofani Fighter leh 17 Squadron Jorhat atangin Hunter ( A hun laia Fighter tha France leh British siam, Heng Fighter te hi Aviation lam sawi dan chuan First Gen. Fighter an ni), te chu a rawn tir chhuak ta a ni. Heng Fighter pahnih te hi mi sawi dan chuan Rajesh Pilot leh Suresh Kalmadi te khalh a ni nghe nghe.
    He thil thleng hian Indian Democracy lungphum pawh a sawinghing hle nghe nghe niin sawi a ni a. In tamtak bomb chhiat a ni a. Mi engemaw zat hliam leh nunna chan an awm a. Mi tamtak in leh lonei lovin an vak vai a ni. Ni thum chhung zet chu Aizawl khawpui chu Bomb hmanga a beih niin, India sawrkar ropui chuan Aizawl khawpui chu senmei a chan tir ta a ni. Mit a hmutu, Pu Zosangliana chuan tiang hian a sawi. “Hetiang hi kan chenna khawpui chu a nih tak avangin, Aizawl atanga Km 5 a hla, khaw thenawmah ka pa nuphal te hnenah kan tlan chhia a, Aizawl Bomb a nih atanga ni hnih chhung chu kan chunga Jet Fighter thlawk kual kan hmu a, thil puak ri ulh ulh kan hriat bakah kan in awmna thin a tanga van lama mei khu chho ngut ngut chu kan hmu a ni” a ti.

    Tin, Pu C. Lalzama MNA a mi chuan Aizawl bomb chungchang tihian a ziak bawk.
    “Jet fighter a lo thlawk a, .. bomb an rawn thlak ta mai a. machine gun-in an rawn kap bawk a. . Kei chu kupu te in bul a theihai buk hnuaiah ka biru a.Thlawhna thlawkri leh an bomb puak ri te chu ka tan chuan a rapthlak takzet a ni. A thawm raptlak tak ti reh turin ka kutin ka beng ka hup a. Jet fighter te an thlawh kian hnu chuan ka theih tawp a chakin kan in lam panin ka tlan a. Kan ina ka luh chuan tumah an lo awm lo va, ram hnuai lam panin, ram hnuai lam kawng zawhin ka tlan leh nghal a. Ka tlan pah te pawh chuan thlawhna tanga Bomb an thlakna khur te pawh ka hmu bawk a. Ram hnuai lam panin ka tlan thla zel a. Chutichuan ka nu in ka farnu/nau Lalruattluangi a lo pua chu ka zuk hmu a, A hnung atang leh a ban a tang chuan thisen a chhuak nasa hle a, Midang te an lo thlenga ka nu hnen atang chuan ka nau chu laksakin ka nu chu an chhawk a, Ka nau hliam atang chuan thisen a chhuak nasa hle mai a. A hmai dang var lep mai atang chuan a hliam chu a na hle tih a hriat khawp mai. Ka nu chuan a biangah duat takina chul a.
    Kei chuan ka nau hnenah chuan, “Maruat a na em?” Tiin ka zawt a. mitmeng chau tak chung leh harsa tak chunga ka lam lo hawiin, ‘ka taksa lehlam hi a na lutuk, thawk a harsa, a na lutuk, enge an chungah khan tihsual kan neih a, engvanga min bomb nge an nih” tiin min chhanga. A biangah chuan mittui a rawn luang ngiai ngiai a…

    Chutihlai chuan fighter a rawn ri leh a. ‘chu an lo kal leh ta tiin hlauh avangin a mai mitchhinga, a thisen chu a hliam tangin a la chhuak reng bawk a. Mi tlawmngai ten tui an rawn la a, no khat chu a in zo nghal vek a, a ban rawn dah chhuakin, ka ka kutah a vuan a, “Ka lawm lutuk, thlawhna te thalo I ti ve takzet em?’ a ti a, Kumkhua a meng leh tawh ngai lo turin a maimichhing ta a. Awm zawng zawng te chu kan tap a. thlawhna te chu anchhia kan lawh a”

    March 1966 atanga 1967 kum tir lam thleng khan. IAF te hian Mizoram hmun sawm laiah Bomb an thlak niin hriat a ni a. Khawzawl, Pukpui, Mualthuam, Tlabung, Hnahlan Sangau, Bunghmun leh hmuntlangah te.
    Aizawl bomb a nih hian Republic Veng, Hmeichhe Veng, Dawrpui leh hmun engemaw zat chu a chhe hneh hle a ni.

    (Zaninah ka rilruah a awm thut a, documment kah hmuh theih ang ang te kan en thuak thuak a, ka ziak ve mai mai.Mizo tawngin chhiar tur ka hmu lova, English atanga ka lehlin leh chhawn a ni a sawitute tawng kam diktak ang a ni loh pawhin min hrethiam dawn nia.)

    Author : Chuanga Chhakchhuak Kf

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    ISRAEL ARMY TEN PALESTINIAN HEL 7 AN THAT : ISLAMIC JIHAD TEN PHUBA LAK AN TUM

    Nimin October 30, 2017  ah Israel Army te chuan Gaza Strip lam atanga Israel ram chhung luh rukna tura leiverh (tunnel) chu bomb hmangin an tichhia a, a chhunga Sazu ang maia lo tawm ru Palestinian hel, Islamic Jihad hotu-Central Gaza a Armed Wing hotu ber Arafat Abu Marshould leh Hamas hotu 2 an thi tel a, an vaiin 7 an thi. Chubakah, heng tunnel a awm chhanchhuah tum dang Palestinian 9 an hliam bawk.

    image

    Islamic Jihad leh Hamas hote chuan a tul anga che thut thei turin leh phuba la tura inpeih turin an sipaite an hriattir a ni. Israeli PM Benjamin Netanyahu chuan, “Min tihnat tumtu leh tihhlum duhtute chu kan bei let ve a ni. Zawldawh takin inkuangkuah san kan tum bik lo ve” a ti. Hetianga Islamic Jihad ten tunnel an siamna hmun hi Khan Younis chhim lamah niin, Israeli chenna Kissufim khua atanga mel 2 lekah a ni.

    Kum 2014 a Israeli leh Palestinian hote inbeih vak tum pawhin heng tunnel hi an hmang tangkai hle niin an rung. Heng lei hnuai puk, kawng atangin Israel ramah lutin pawi an va khawih zeuhva, Sihal kaw nei tha ang maiin Palestinian hote hi an tawmbo leh daih mai thin a ni.

    Israeli Army Lt Col. Jonathan Conrius chuan, he tunnel hi kum 2014 ah pawh Hamas leh Islamic Jihad hoten an hman tangkai hle a rinawm a;  tun hnai atangin uluk takin en thlak a ni, a ti. Hetianga an va tichhia/ tichim thut hi Israel hian a chhungah mihring an awm an ring ngei anga; engvanga warning pe lawklo nge tih erawh hriat a ni lo.

    Gaza awptu Hamas leh Palestinian Authority inremna angin Hamas hote hian Dec 1 khian an thuneihna chu Palestinian Authority kutah, President Mahmoud Abbas hruai turin an hlan dawn a, Israel erawh chuan Hamas hoten silai tung a, armed wing an din an thiat a nih loh chuan pawmpui an tum lo a ni

    Author : C.T.Lalrinawma

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    SPAIN-IN CATALAN SORKAR A THIAT TA RUP : CATALAN HRUAITUTE AN TLANBO

    October 31, 2017  Spain sorkar chuan Catalan/ Catalonian independence puangtu sorkar President Carles Puigdemont a hruai sorkar chu Constitution Article 155 bawhchhia tiin, Sunday khan a thiat ta rup mai. He thupuan anih hian pro-independence hruaitute leh mipuite chu lungchhiain an mittui a far hial a ni.

    Nimin Thawhtanni khan Spanish Attorney General/ Prosecutor Jose Manuel Maza chuan, Catalan hruaitute chu helna chawk chhuaktu leh thiltisualtuah puhin, man an nih tur thu a puang a; chumi hnu lawkah President Carles Puidgemont leh a Cabinet 5 te chu Marseilles a lutin, Belgium ramah political asylum-venhimna dil turin an tlanbo ta a ni. Mahse, Belgium hian political asylum angin an lo la dawng sawng rih lo. Man an nih chuan kum 30 jail bang zut theihna tur a ni.

    image

    Spain PM Mariano Rojoy sorkar chuan Catalan region a sorkar hnathawk 200,000 te chu tha taka hnathawh chhunzawm tura hrilhin, Spain Sorkar chuan, Catalonian Police Chief pawh a dinhmun ngaiah dah lehin, police 17,000 te pawhin tha taka hna an thawh a beisei thu a puang.

    Catalan-hote independence puang hi tunlai khawvel news luahtu ber a ni mek a; khawvelin a ngaihven hle. Spain PM Rojoy chuan Cataln sorkar thiah thu a puan rualin, Dec 21 ah inthlan a ko nghal a ni.  Inthlan that neih ni ta se El Mundo Opinion Poll chuan pro-independence 43.4% leh anti-independence 42.5% angin mipui vote a inthen phawk ang, a ti.

    Kum 1979 a Dictator Gen. Francisco Franco thuneihna paihthlak a lo nih khan, Catalan hote hi mahni ro inrelna (self gov’t) pek an ni leh a; chuvangin tun hnuah Spain atanga indenpendence an lo duh ta a ni.

    Catalan ah hian Denmark leh Morocco ram te chuan Embassy an lo din tituai hman a, chung embassy chuan Catalan Independence tura Referendum buatsaih anih laia Spanish Police chet rawva dan chhui an tum a ni.

    Spanish Interior Minister Ignacio Zaido chuan Catalan Police Chief ah an ban tak, Msos d’ Esquedra a la lut a; police te pawh neutral zui turin a beisei bawk.

    image

    Catalan Vice President Oriel Junqueres chuan, mipuite thlan kan ni, tiin office luah zel atum a; Catalan mipuite chu lungawilohna lantir (civil disobedience) lan tir mup mup turin a fuih. Carles Puigdemont te hian raltlan sorkar din an tum tih an puang.

    Author : C.T.Lalrinawma

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    THLAHRÂNG AWM I RING VE EM?- BANGALORE AIRPORT HRÂNG

    Zoram tan a ṭangkai dan tur ka hrethiam chiah lo a, ngaihtuah tithuitu atan lo ni se.

    Bangalore khawpui lian tak maiah chuan zin veivak an tam tulh tulh a, thlawhna thlawk lut pawh a tam belh a, airport-ah pawh thlawhna ṭum tur a leng ta lo va, a te deuh ta tih vangin HAL airport aṭang chuan khaw pâwn: Devanahalli–ah insawn a ngai ta a, khawchhung aṭang chuan km 40 vel lai a ni. Keini (aircraft maintenance engineers/technicians)-ho pawh chu hreh chung chungin july 2008 chuan kan insawn phei ve a. Chutia kan thawh ṭan vel lai chuan thu lêngvàk vel a awm a, chu chu thlahrang chanchin a ni.

    Airport-ah chuan hmeichhe pakhat sari vâr kaih, sam sei tak, sam thlah hnuang mai hi hmuh ṭhin a ni tih thawm a awm. A inlar hun hi zan dar 12 aṭanga zing dar 1 inkar vel a ni tlangpui. A inlarna hmun hi thlawhna thlawhna tum hmun (Runway) tawp leh cargo (bungraw thawnna) area-ah a ni deuh vek bawk. He airport hmun hi tunhma chuan loneimite chènna ṭhin a ni a, ramhnuai zau tak a ni bawk a, chutah chuan hmeichhe pakhat hi an pawngsuala an that a ni, tiin sawi a awm, chhui mite’n an chhui dan chuan. Amaherawhchu chu nu ngei chu a ni e tih pawh finfiahna a awm chuang lo.

    CHANCHINBU LAMAH:
      Media lam chuan thu lêng vel (rumors) hi an hriat duhzawng tak mai a ni si a, chanchinbu tam takah a chhuak nghal a, Bangalore mirror (September 24, 2008 at 01:02:26 AM issue)- ah chuan September 22 zinga pilot pakhatin a thlawhna rawn tum tum chu hmeichhe pakhat runway-a lo thu ringawt an hmuh vanga landing a tihkhaihlak (delay) thu chu a tar lang kuau mai. Pilot-in Air traffic controller hnena a report hnuah airport sipai [Central Industrial Security Force (CISF)] te chuan motor-in an va phur a, mi â nia ngaiin ngawi rengin an chuan phei pui a, terminal building an thlen chuan a bo daih mai motor hnung aṭang chuan. A phurtute hian a hmel pawh chiang takin an sawi thei niin an inchhal.

    Hei bakah hian July thla vela airport lift amaha a chhuk chho vel, zana thawktute’n an hmuh thu tarlan a ni bawk. Tumah chuang si lovin a kal vel ṭhin a, electricity kalsual vang nge tih erawh a finfiah theih loh. A hnuah pawh cargo hmun vela hmeichhe pakhat an hmuh ṭhin thu chu chanchinbu ṭhenkhatah tarlan leh a ni. A. N. Vishwanath, general manager, ATC (Air Traffic Control), chuan airport authorities te chuan engmah kan hre ve lo a, thu belhchian dawl lo mai a ni, tiin chanchinbu mite a hrilh a, he thu lengkual hi tihtawp vat an tum thu a sawi bawk Bangalore Mid–day paper ( 2008-09-26 issue)-ah.

    KAN HRIAT VE DAN:
    Heti zawng hi pawnlam mite hriat tura phochhuah chu a ni a, keini a chhunga thawk te hriat ve han tarlang ila. Pilot-in runway-a hmeichhia a hmu an tih zan hian ka duty lo va, a tukah min lo hrilh a, Domestic ni lova international airlines ni ngeiin min hrilh bawk. Pilot hian a hel kual hnua a vawi hnih ṭum tumna-ah pawh a lo la awm si a, thlawhna chu a pawt chho leh a, vawikhat a kual leh a ni vanah, report pek pahin. A vawithumna-ah chuan sipai-in an lo hruai tak vangin a ṭum thei ta hram a ni awm e. Heti ang chiah hian pilot dang pakhat pawhin a lo hmu ve a, ani chu base hla vak a ni lo bawk a, a rawn thlawh ṭanna-ah a let leh hial niin sawi a awm bawk. Airport thar a ni bawk sia risk a la ngam lo va, mi an la vak kual mai mai angah a ngaih vangin. Ka hriat sual loh chuan Hubli atanga lo thlawk a ni. He thil hi a thleng ngei tih kan chiang a, hmeichhia an hmuha an va hruai thu erawh kan hmuh ve loh avangin kan sawi thei lo.

    Hei mai bak, media lam hriat ve loh erawh chu hei hi a ni: Cargo hmun, Bangalore mite chuan an hre fur anga, mitthi kuang thawnna ṭhin building-a office pakhatah hian zan khat chu kawngkhar, a chhung aṭangin kalh a nih hnuin duty pakhat chuan ṭhutthlenga a ṭhut laiin hmeichhe pakhat sari var kaih hi a rawn vei a rawn vei a hmu ta a, a hlau lutuk chu a â lo chauh a, a tukah damdawi inah admit a ni hial. Authorities lam chuan a mitvai emaw damlohna emaw nei a nih vangah ngai-in an ngai pawimawh lo va, kar hnih khat hnuah chuti ang bawk chuan mi pakhat, zana duty thovin a tawng ve leh a, admit a nih ve leh chuan chu office te reuhte chu khar zui a ni ta ni, tuma luah loh turin. Tunah engtin nge an tih tak zel chu ka hre lo. He thu hi ka ṭhianpa, a tawngtu ngei hmu-a betu, Sudevan-a’n min hrilh a ni a. Dawt mai a ni lo va, sawi chhiat tum an awm a nih chuan finfiahna chance pek pawh inhuamin chabi an pe phal a ni tih an sawi bawk office enkawltute’n. Kei lah pek chuan ka lo kal ang lo hrilh rawh ka ti a, kar hnih chhung chu thiante nen kan tum ve a; mahse, dar 12am-1am hi kan buai lai ber a ni ṭhin si a, thlawhna engine oil thlak leh ke thlak vel hunlai tak. Ka hman ta ngang lo a ni. A hnua thawm a reh chuan kan lo theihnghilh ve chho va. Ka hlau lo pawh a ni bik lo, mahse thlahrang hi biak chakna riau ka nei a, thihhnu awmdan hi zawh ka chak a ni (thlahrang hi a lo awm ngei a nih chuan). Sap/Hindi/Mizo/Bengali/ Urdu ṭawng a thiam lo anga kan inbe ṭha thei lo ang tih erawh ka hlau hle .

    Tin, cargo thawnna hmunah hian hmeichhe pakhat zan lama kawr var vek ha, lo vei ve ṭhin an hmu ṭhin a, hmun tifaitu vel niin an ngai a,  hna erawh a hawk mgai si lo; mahse an chhui chian chuan chuti ang chu tumah ruat an lo awm si lo chuti ang hun atan chuan. Airport taxi driver ho zingah pawh sawi thawm a lo awm ve leh, zanlai vela hmeichhe pakhat taxi hmang tura chuang chu rei fe an tlanpui hnua an han en chuan thlarau langtlang thei vek anga lo awm daih leh bo daih thu vel an zingah sawi a awm. Mi pakhat phei chuan a hlau a, a taxi a tlansan hial niin an sawi, kawng lakah.

    Bangalore International Airport hi a thar a ni a, khua aṭanga a hlat em vangin sawisel a tawk nasa em em a, heti anga thu leng vel lo awm lehzel hian a ti hmingchhe lehzual dawn lutuka a ngaiin enkawltute chuan thup turin min ngen a, dawt mai mai angah sawi darh turin a tawngtu (ni-a in chhâl) leh hretute pawh an chah a. Anmahni ngei pawhin thu lawilo belhchian dawl lo angin an thawn chhuak char char.

    Engpawh chu lo ni se, lo inlar ṭhin lo pawh chu ni se, office pakhat chu khar a ni a, thlawhna pakhat landing delay a nih bakah air traffic tihbuai a ni a, lift, tuma chuan lohna mahnia chhuk chho vel hmuh ngei a ni. Cargo hmuna hmeichhe pakhat an hmuh ve ṭhin sawi awm leh taxi driver te tawn erawh hi chu ka awih chiah lo deuh; mahse a hrang tih thawm sawi hma daiha thil theng a ni ve si. Airport-a thawk zawng zawng pawhin an hre chuang lo he thil thleng hi.

    HMUN DANG PAWH A HRANG VE!
      Thlalaka ka rawn tarlan hi Sacramento California airport hrang tia sawi lar em em mai-a thlarau (spirit /paranormal being) nia rin thlalaka lo lang ta nia sawi a ni. A latu hi Kevin Sullivan a ni. He airport hian chawlh hun reng nei lovin thlawhna thlawk lut leh chhuak a tam a, paranormal expert lam chuan mitthi te pawh minung te rualin an thlawk kual vel fo niin an chhut. Thlawhna-a tlahluma thite, airport ngai ve hrim hrim leh an chhungte zawnga airport vela la cham te an nih hmel. Chuti ang zingah chuan Mr.Tibble-a October ni 5, 1982-a airport chheh vela lungphu chawla thi thlarau hi sawi lar pawl a ni. Ani hi he airport a cheng hrim hrim hi a ni a, a thih hnu hian a ruang hi a chhungte hnena thawn a ni, a thlarau erawh Airport-ah a awmzui ta niin an ngai a, hmuh zui zeuh zeuh te pawh a ni awm e. A la thlahlel ngang ni tur a ni. (source: haunted America tours web).

    ENG NGE THLA A HRÀN CHHAN?
    Thlahrang tam tak inlar chhan hi chu an thihdana an lungawi loh vang leh thil thlahlel tak an la neih vang a ni tlangpui e an ti a, tin, thil sawi an duh vang a ni te an ti bawk. Chuvang chuan thlahrang hi chu biak vat mai hi a tihtawp dan ṭha ber a ni e an ti ṭhin. An thih chhan te leh thuruk an neih te an sawi duh a ni ṭhin, an ti zirmite chuan.

    Kristian inzirtirna tam takah chuan Vanram emaw hremhmun emaw kal nghal turah ngaih a ni a kan thlarau hi, a nih si chuan engati nge ṭhenkhat hi an la cham bik? Inzirtirna dang lehah chuan kan thlarau hi a muhila, Isua lo kal leh hma chu a tho dawn lo a ni tih a ni, tah pawh chuan ngati nge an mutthilh ve loh? Engpawh ni se, ka sawi tum zawk chu Pathian mite kan nih chuan thlarau sual hian min khawih mawh khawp mai (thlarau mite sawi danin) tih hi a ni a, thlahrang sawi vel te pawh hi tawngpawng hlauh ngawt chi a ni lo, mi an tina ngai meuh lo, an ti. Thil dangdai deuh hi chu hlauh loh theih erawh a ni lem lo a, Zofate hi kan tawngpawng dawih lutuk ang tih ka hlau ṭhin, thim te hi tawngpawng hlauh lo ila, a bikin nula hmelṭha pian nalh tak tak te hi.

    Aw le duhtawk phawt ila, thlahrang awm hi i ring ve rêng em le?? An awm a nih chuan i be ve chak lo maw?

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    HINDU NATIONALIST HOTEN “TAJ MAHAL” NUAIBO AN DUH !

    Khawvela mihringte inkara hmangaihna ropuizia tilangtu hmingthang ber zinga mi “Taj Mahal” chu Hindu nationalist-hote chuan tunlaiin tihchhiat emaw, nuaibo mai an duh a; sorkar chuan Hindutva atchilhtu (fanatic) hoten an lo bomb chhiat palh hlauh vangin, uluk zawkin venhimna a kal pui mek.

    Kum zabi 17 hun laia sak Taj Mahal chu hmangaihna lan tir nana sak a ni tih khawvelin a pawm pui a, hmuhnawm ti taka kum tin mihring maktaduai 10 chuangin an tlawh hut hut thin khuan, a lang lo lam (behind the scene) ah hnuhma thalo a siam ve a tihtheih. History ziaktu thenkhat chuan a satu Mughal Lal ropui leh thiltithei Shah Jehan chuan, a nupui Mumtaj hriatrengna thlan leh building dang nalh lutuk chu mistiri leh hnathawktuten a dang an sak leh a hlauh vangin, an kut a tan bulh sak vek a ni te an ti a; chu chuan nunrawnna rapthlak tak a entir a, a lungchhiat thlak a ni, ti pawl an lo awm ta a ni.

    Agra khawpuia TAJ MAHAL chu Uttar Pradesh Chief Minister, Hindu puithiam thin Yogi Aditianath chuan Ningani khan a tlawh a, tun hmaa he Taj Mahal ngai theilotu zinga sawi thin ni mahse, “ Taj Mahal chu lunghlu danglam (unique gem)” tiin, vawnhim tlat a ni ang, a ti. A thusawi vangin Taj Mahal dinhmun derthawng pawh a zia chhoh rin a ni.

    CM Yogi Adiyanath chuan, “Engvanga sak nge, engtikah nge, engtia sak nge tih a pawimawh lo, India ram tana thil hlu a ni” a ti. Hindu nationalists zingah Taj Mahal chu “Sal tanna” (slavery) a ngai deuh tlat, Mughal lalte thuhnuai Hindute chhawr luihna angah an puh deuh tlat a ni. Yogi Adityanath khu Hindu Te ple pakhata Guru pakhat niin, Bollywood star Shah Rukh Khan pawh “Terrorist” tiin a lo ko tawh niin an sawi a, kum 2007 khan ni 11 lai sakhaw thila a duh rum leh firfiak deuh vangin jail bang a lo zut tawh a ni.

    Uttar Pradesh sorkar chuan Tourism Brochure/ booklets ah te pawh Taj Mahal dah lang lovin, Eastern Uttar Pradesh hmuna Hindu Temple pakhat, CM Adityanath a lo lLber (guru) na hmun Temple an chuan a ni, an ti.

    BJP member pakhT Sangeet Som chuan, Taj Mahal chu “Phatsantute” (traitors) sak a ni. Indian culture history ah hmun a chang lo. He building hi a lungchhiat thlak a ni, a ti.

    Tun hnaiah Hindu fanatic deuh, zirlai thenkhat chuan Taj Mahal bulah “Shiva pathian” an lo va be vel a ni! P.N Oak, Hindu historian pakhat chuan tun hnaiah inhnialna ti tam tak thusawi neiin, “Tunhmaa Hindu Lalram (empire) kha a ropuiin a zau em em a, English pawh Sankrit tawng peng pakhat niin,  Westminster Abbey pawh Shiva hriat reng a tura sak a ni” a ti a, chubakah Taj Mahal tobul pawh Shiva tana Maharaja Jaipur a miin a din a, a hming pawh “Tejo Mahalaya” a ni, a ti bawk.

    BJP note pakhat Rashtryia Swasvevak Sangh (RSS) chuan, tun hnaiah Taj Mahal-ah Muslim tawngtai neih an duhloh thu leh khap hmiah an duh tih an puang.

    Hun hnuhnungah chuan Lal Isuan, “Ram leh ram, hnam leh hnam te an indo anga…” a lo tih angin, India ram chhungah pawh sakhaw thila inngeihlohna chu a khi zau sawt hle a ni.

    Author : C.T.Lalrinawma

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment