Jai hind!! an lo tih chuu…!! by Faktea Pachuau

CS GROUP 1 Pu Thena khan 1982 khan Chakma Foreigner 4572 lai chu Mizoram atangin a umchhuak a. Election Commission of India ah Electoral Roll atanga paih turin a thlen bawk a. Prime Minister hnenah pawh ni 10-6-1982 khanMemorundum a thehlut bawk a ni. Chutianga hma chak taka a lak lai chuan, MNF President Emissary Pu Aichhinga chuan ni 11-6-1982-ah, Chakma chungchanga hma engmah lo la ve tawh lo turin ziakin a hriattir ta mauh mai a. MLA kah hlum te a lo ni ta bawk nen, hma an la zui thei ta lo a ni.

Interim Sorkar, MNF leh Congress intawm sorkar a din lai khan, UT Assembly hnuhnung ber, ni 5-9-1986 ah PC Party chuan Chakma District Council ţhiah rawtna Resolution chu an pulutleh ta a. MNF leh Congress-te chuan an pharthlak sak leh ta a ni. Resolution hnawl a nih veleh Hari Kristo Chakma chu lo ding chhuakin, ban phar chungin, “Pu Denga leh Pu Hawla dam reng rawh se, Jai hind” tiin a au nghe nghe a ni.

Source: (Proceedings of the Sixth Mizoram Legislature Assembly, phek 161-na).

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

INDIA FLAG LEH HNAMDANG PATHIAN LIM HAL TU MI 7 TE SERCHHIP JAIL AH TAN TIR AN NI

23 SEPTEMBER 2017 Ningania Lunglei Police station bula hnam puanzar leh hnamdang pathian lim hal tu mi 7
Lalrinawma kum 21 leh Lalruattluanga kum 29 mi bakah Bualpui V rawlthar 5- R.Lalhruaitluanga kum 18, Vanlalfela kum 21, Rodingliana kum 23, C.Lalrammuankima kum 23 leh Zohmingmawia kum 22 te Chu Serchhip Jail(Lungin) ah tan tir niin an zinga Lalrinawma(Awmtea) Chu damlohna avangin Serchhip Damdawiin ah enkawl mek a ni.

(An zinga Lalrinawma(Awmtea) hi India Prime minister N Modi Hnenah “Zofate hi an saltanna atang hian chhuah zalen tawh rawh LALPA’N a ti” tih sawi tura Pathian in a tirh thu Puangchhuak tu kha ani e)

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

MI TUMRUH ER JOHN ROEBLING LEH A FAPA WASHINGTON A. ROEBLING

Kum 1870 khan Engineer pakhat John Roebling-a chuan NewYork leh Long Island inkara East River, lui lian takah chuan lei dawh kai tulin a hria a, a rilru chuan a vei em em a. Chu a thil vei chu khawvel puma lei dawh thiam Engineer hmingthang tak tak te chuan atthlak leh thil tih theih loh tawp niin an ngai a, chutiang thil chu bansan turin Roebling chu an ngen a.

Mahse a rilru-a tih a chak em em chu Roebling chuan a vei hle a. Lei dawh ngei tur chuan hma a la ta a. Thurual pui zawngin mithiam hrang hrang a be kual a, mahse a biak kual zawng zawng te chuan a thil tum chu atthlak tiin an pui duh lova. Ti lo turin an ngen zawk hial a. A fapa Washington chauh chu amah pui tur awmchhun a ni ta.

An pafa chuan lei dawh dan tur chu an ruahman a, hna an thawk tan ta. Phur takin hnathawk tur hlawhfa hrang hrang an sawm khawm a, tichuan lei dawh hna chu an thawk tan ta a.

Tluang takin hna an tan a, mahse thla tlemte chauh hna an thawk hman tih chuan chhiatna rapthlak tak an tawk ta. An lei dawh laia a inhliam avang chuan John Roebling chu a thih phah a, a fapa Washington pawhin hliam na tak tuarin a damchhuah leh hnu pawh chuan tawng thei lo leh kal thei lovin a awm phah ta a. Mi te chuan an pafa chu nuihzatin ‘Kan sawi reng kha, khatiang thil atthlak leh tih theih loh buaipui te chu,” tiin an nuihzat a. John Roebling ber a thih tak avang chuan chu hna chu tih tawp mai an duh vek a.

Mahse Roebling-a fapa Washington A. Roebling-a chuan bansan a hnekin a pa nen an rilru a an vei em em tih hlawhtlinchu a tum ruh hle. Tichuan a thian tha te chu amah pui turin asawm ta a. Mahse a thiante pawh chuan Washington-a puih chu an duh lova.

A kal theih loh leh a tawng theih loh avanga khuma mu chungchuan a thiltum tih hlawhtlin tum chuan hma a la ta. A kut zung tang a tih chet theih hmang chuan a nupui banah a beng keuh keuh a, chumi hmang chuan inbiak dan tur a chherchhuak a.

Chu an inbiakna hmang chuan a nupui hnenah lei dawh leh a duh thu a hrilh a, hma an la tan leh ta. Hlawhfa tam tak ruaiin a tihdan tur chu chu an inbiakna hmang chuan a nupui chu hrilhin a nupui chuan hnathawkte hnenah a hrilh chhawng leh thin a. Chu tiang reng renga kum 13 zet hna an thawh hnu chuan lei nalh leh ropui tak feet 1,595 a sei Brooklyn Bridge chu kum 1883 khan an dawh zo thei ta a ni.John Roebling-a leh a fapa Washington te hian an tum ruh em avangin chhiatna nasa tak karah a hunlaia mite’n theihlohtawp nia an ngaih chu harsa takin an bei a. An tumruh leh tawrhchhel em avangin an hlawhtling thei chauh a ni.

Chhiartu duhtak, nangpawh i nunah leh i zirlaiah beidawn rumrum khawp hiala hun harsa i tawng mai thei. Chung hunah chuan John Roebling leh Washington-a te pafa ang hian i tumti ruh la, tuarchhel la, tawngtai chungin theih tawp chhuahin han bei la, theihloh ni a i ngaih kha i thei mai dawn a ni. “Engah mah mangang suh u; engkimah tawngtai leh dilin, lawmthu hril tel zelin, in duhnate chu Pathian hnenah hriattirin awm zawk rawh se. Tichuan, Pathian thlamuanna, rilru reng renga hriat sen loh khan, in thinlung leh in ngaihtuahnate chu Krista Isuaah chuan a vensak ang che u.” (Philipi 4:6-7).” tih ziak kan hmuh kha.

Napoleon Bonaparte pawhin, “Impossible is a word to be found only in the dictionary of fools,” (‘Theihloh’ tih hi mi a te dictionary-ah chauh a awm) a lo tih kha. Pathian kan neih a, kan tum a ruh phawt chuan theih loh hi kan nei ngai lo ang.

Author : Vlr Pautu

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Uisa hi a lo ţha reng em?

Uisa ţhatna leh ţhatloh dan kan hriat theih nan bâwngsa nen lo khaikhin chhin ila……1)Uisa hi bawngsa aiin 40kcal(kilo calorie)velin a chak zawk. A awmzia ah chuan Zunthlum leh Bp sâng tan bawngsaaiin a hlauhawm zawk tihna a ni.

2)Bawngsa ai chuan thau chhia a pâi tlem a,mahse a ţha chuang hauh lo.Lung ţha lo,zunthlum, Bp sâng te tan pawh a hlauhawm vek tho.

3)Uisa gram 100 ah hian protein gram 19 zel ang a ni a,bawngsa ah hian gram 26 awm ang a ni thung.Naupang tan leh tisa tihrawl siam nana a ţha tihte chu uisa aiin bawngsa a ţha zawk daih.

4)Ui tam tak talh te hi rulhut hlo damdawi ei ţha lo ,enkawl uluk loh leh chaw ei ţhalo te an ni, bacteria chi hrang hrang kaia hlauhawm hle.

5) Ui thisen a lum lai a in hi mi țhenkhatin chak ta viau leh damdawi a tan a țha ni a sawi an awm țhin a , hei hi chinloh tawp tur a ni natna țhalo leh hlauhawm tak tak ui thisen ah khan a awmthei a ni tih hriat reng tur .

Ui te hi chhungkaw member pa 1 ang mai an ni a, mihring ţhianţha ber tia sawi an ni ţhin. An fing a, lungngaih leh hlim an hriaa,a neitu te hi min ngaina in an rinawm em em a ni.Hetiang an nih avang hian duat taka enkawl hi an phu a ni.

Uisa ei lo la, thlai ei tam zawk rawh, tichuan ilo hrisel zâwk ang.

Author : Mathana Bawihtlung

Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

CHAWNGTE ALL NGO’s HRUAITUTE THUREL

Nimin Sept 29 2017 tlai hian Chawngte a buaina chhuak, Mizote’n Takam kut kan tuarna avangin vawiin Dar 3:00pm khan Chawngte All NGO’s hruaitute MSU Office-ah an Meeting a, an thurelte chu÷

“Naktuka atanga chhiar a, darkar 48 (Ni 2) chhunga pawikhawihtute, a mei zang hlaptute zawng chhuak turin thuneitute hnenah ngenna siam a ni a, an zawng chhuak thei lo anih chuan, Mizote’n zawn hna thawkin, hemi chhung hian buaina emaw chhiatna emaw a thleng a nih pawhin Mizote’n mawh kan phur lovang” tiin an rel a ni……

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

LAWNG BO HMUHCHHUAH LEH TAK 10 TE: (GHOST SHIPS)

• ( Hei hi Whatsapp Group pakhata ka hmuh a nia. Buatsaihtu an tarlang miah lo mai a. A pawi ka ti hle. Miin hun tamtak senga an buatsaih a ni a, post tu hming paih daih hi a fel lo hle. Buatsaihtu kan hriat chuan comment lamah kan tarlang dawn nia. -Valpuia).

Khawvelah hian tui a tamin a awh chin pawh zau tak mai a ni a. Tuifinriata lawng zin tam tak chin hriat lohvin a lo bo tawh thin reng a ni. Tuipui thenkhat hian huai a nei nge ni ang, engemaw thil vangin an bo thin zawk? Chutianga Lawng bo an hmuhchhuah leh zinga 10 chanchin chu han chhiar leh dawn ta ila.

1) SS Ourang Medan –
Ourang Medan chanchin hi hria in awm tawh em aw! A hun laia sawi hlawh tak mah nise, tun laiah hi chuan kan hre ta vak lo niin a lang. Dutch cargo lawng ‘S.S. Ourang Medan’ chu Kum 1947 khan Indonesian tuipuiah chhiain a tangkhang ta niin an sawi a. Chhanchhuaktu tura lawnga va lutte chuan, crew zawng zawng lo thi khawng vek tawh an va hmu a, hliam engmah an taksaah a awm lo a ni. Thenkhatina a chanchin an ziah dan chuan, Dutch East Indies luipuiah eng thil emaw vangin a chhunga thawktute an thi vek a, chumi hnuah lawng chu a chhe ta a ni. Chutianga thu a sai sa deuh nuaih avang chuan, lawng chhia an va hmuh pawh chu, Orang Medan lawng a ni tak tak ang em tih pawh ngaihtuah tham tak a ni a. Tin, kha lawng kha UFO-in a zarbuai a, a bo phah ta nia sawi an awm bawk a ni.

Ourang Lawng accident thu hi Lehkhabu leh magazine hrang hrangah a inziak nasa hle a. A chanchin sawi lan tan dan tak chu, Dutch-Indonesian newspaper ‘De locomotief’-a article pathum: Samarangsch handels- en advertentie-blad (February 3, 1948, February 28, 1948 leh, March 13, 1948)-ahte khan a inziak a. Ourang Medan Lawng va hmutute chuanna Lawng hming chu a inziak lo a. Mahse, Marshall Islands atanga Chhimchhak lam 740 km velah hmuh a ni tih thu chu a inziak thung a ni. Tin, chung articles-ah chuan, Orang Medan Lawnga chuang Crew damchhuak pakhat chanchin a inziak a. Marshall islands-a chengte leh Missionary-te’n damchhuak awmchhun chu an chhar niin an sawi a. Chu an mi chhar chuan a thih hmain, missionary hnenah, “kan chuanna Lawng khan sulphuric acid a phur a. Acid dahna bur a keh a, a hu chhuak poisonous fumes kha an hip avangin midang zawng chu an thi vek” tih thu a hrilh niin articles-ah chuan a inziak a ni.

Tin, mi hrang hrang sawi zel dan chuan,missionary khan a thu hriat chu ziaktu pakhat, Trieste, Italy-a cheng Silvio Scherli hnenah a hrilh a ni awm e. Skittish Library atanga a lan danin, newspaper-a reports inziak pawh tam tak a awm a. Chungte chu British newspapers: The Daily Mirror leh The Yorkshire Evening Post atanga lakchhawn an ni. Thenkhat chuan an va hmuhna hmun chu Solomon Islands a ni e te an ti leh a. Chutiangin, SOS messages inziak pawh a inang vek leh chuang lo. Chuvangin, thil finfiah theih loh a ni hlen ta a ni.

2) The Carroll A. Deering –
Lawng pakhat Carroll A. Deering chu, kum 1921 khan, tui atangin North Carolina-ah a tlan lawn rup mai le! Mak tak chu, a chhunga chuang hmuh tur awm lovin an lo bo vek a ni. Chumi hma thla lawk chuan, lawng chu Lungalhthei phurin, Virginia atangin Rio de Janeiro, Brazil lam panin a chhuak a ni. Thil thlen dana an rin dan pakhat chu, lawng captain khan crew zinga pakhat chu a haw riau a. Crew pawh chuan captain chu a ep hle a, a vau bawk a. Chuvang chuan, chu crew chu jail-ah dah a ni. A hnuah bail chhuah a ni leh ta tho a. Lawng bo chhan nia investigator-tengaihdan chu, lungawi lohna thilah buaina a chhuak a, chu chu captain laka helna a ni. A hnu deuh, chumi Thla tho chuan, lightship keeper pakhatin Deering lawng chu a lo hmu a, radio a chhiat avangin, lightship keeper chuan a thil hmuh chu hmunpui lamah a report nghal mai thei lo a ni. Chu mai bakah chuan, chawlhkar hnih thum a vei hnuin, lawng chu hmuh a ni leh a. Rescuers-ho sawi danin, lehkha pawimawh, navigation equipment, lifeboats 2 leh thil dang dangte a bo a ni. Chutih hun lai chuan lawng bo a tam em avangin, sawrkar pawhin investigation nei tur a tirchhuak ngawrh hle a. Investigator tam zawkte rin dan chuan, “Deering lawng hi hurricane thlipuiin a nuai chiam ang a, Bermuda Triangle lamah a hrut phei a, a chhunga chuangte an bo phah ta vek a ni.”

Lawng bo chhan ni thei awma rin sawi tur a tam hle a. Pirates, liquor smugglers, Communists leh supernatural explanations te a awm a. Mahse, chutia lawng kal bo a, a chhunga chuangte bo vek hnu a, a ruaka lo kir leh ta mai chu a mak hle a, thu dik hriat theih a ni ta lo a ni.

3) The Mary Celeste –
Mary Celeste lawng hi kum 1872 khan Portugal bul tuipuiah hmuh a ni a. Chu chu a chawlhhmun port a chhuahsan atanga thla khatna chiah a ni. Lifeboat pakhat a kim lo a, crew-ho erawh hmuh tur pakhatmah an awm tawh lo. An thawmhnaw, Chaw leh tui lah chu thianghlim sarin a lo la awm vek a. Chutih rualin, Pirate leh hel sulhnu a awm hauh bawk si lo. Celeste chuan Alcohol 1,701 barrels lai a phur a, chungte lah chu khawih chet hauh lohvin an lo la him pial bawk si a ni. Mak tak maiin, Mary Celeste lawng hi vawi 17 lai hralh chhawn zel alo ni tawh a. Vanduaina a tawk ngun hle a, lawng hmuingil lo tak pawh a ni.

4) The SS Baychimo –
1,322-ton laia rit SS Baychimo lawng chu kum 1931 khan crew awm lovin hmuh a ni a, Arctic Ocean-a vurtlang karah a tang a ni. Pil lovin a lo la lang reng a, chu chu lawnga chuangte’n an lo chhuahsan ta nge ni, an bo vek a ni. Kum tam a vei hnuin, zin mite’n lawng chu an hmuh thu an report ta fo va. Lawng an hmuh thu report hnuhnung ber chu 1969 khan a ni.

Alaska sawrkarin hma lain investigation va nei tur kum 2006-ah a tir a, mahse, investigators-te chuan a hmun tak an va hre thei lo nge ni dawn a, a lo pil daih tawh zawk, an hmu ta hauh lo a ni.

5) The SS Valencia –
Kum 1906 khan, officers 9, crew members 56 leh, passengers 108 chu Valencia lawng 1,598-ton laia ritah chuangin, San Francisco atangin Seattle lam panin an chhuak a. Chutia an chhuah lai chuan Khua lah chu a thiang lo viau mai bawk a, Chhum a zing nasa in thli pawh a na hle a ni. Vancouver Island bula lung khawkrawk an sut hnuin, an chiai ta chiam a, lifeboat an chuh ta sung sung a. Mahse, a chhunga chuang zawng zawng, naupang chawpin an thi ta vek a ni.

Accident atanga kum 27 hnuah, Kha lawng Valencia-a lifeboats zinga pakhat chu a accident-na bul velah chhar a ni a, mak tak maiin a lo la him pial a ni. Tin, chhiatna thlen atang khan, chulai velah chuan thil mak tak tak an hmu nasa thin hle niin an sawi.

6) The Zebrina –
Zebrina lawng chu Saint-Brieuc, France lam pana zin a ni a, mahse, kum 1917 khan vaukamah an chhar ta daih thung a ni. Lungalhthei (Coal) phur a ni a, a thil phurh chu kim biaiin a lo la awm nachungin, a chhunga chuang crew 5-te an bo vek thung. Theory-ah chuan, German lawng U-Boat khan a lo lambun a nih an ring a. Tin, Germans lawngin Zebrina lawng chu a tihchhiat hmain, Royal Naval ships lo kalin an zavaiin a rawn bei leh ta vak niin an ngai a ni..

7) The Jenny –
Jenny Lawng hi “ship of ice” tiin Australian poet pakhat Rosemary Dobson chuan a sawi mai thin a. Jenny lawng chu English puanzar lawng niin tuipuia Vur khawn karah a tang a ni. Tin, “May 4, 1823. Ni 71 chhung chaw ka ei tawh lo. La dam awmchhun ka ni” tih captain-ina logbook-a a ziah chu hmuh a ni. Mahse, chulai hmun boruak chu vawt namen lo tak a nih avangin, ani pawh chuan tuarzo lovin a lo khawng vek tawh niin report-ah a inziak. Chutih rualin, crew dang zawng zawng pawh an lo thi vek bawk.

Lawng chu kum 1840-ah va hmuh a ni a, chumi atanga kum 22 hnuah, Kum 1862 magazine article-ah lawng chanchin chu ziah a ni ta chauh a. Mahse, kha lawng khan eng thil rapthlak nge a va tawn tih erawh hriatchhuah theih loh a ni ta a ni.

8) The MV Joyita –
Kum 1955 khan, South Pacific tuipuiah sumdawng lawng MV Jayita hmuh a ni a. A chhunga chuang erawh hmuh tur an awm si lo. Mi thenkhat rin dan chuan, lawng captain chu eng thil emaw vangin a thi thut a, captain ber a thih takah chuan, chiaiin mahni theihna lam lamah an tlan darh ta vek a ni. Thenkhatrin leh dan chuan, Tuifawn nasa tak karah lawng khawl a nun theih loh avangin an sa himna zawngin an tlan darh vek a. Chumi hnu chuan, an va thi bo leh ta nge ni dawn a, tumah Hmuh tur an awm ta miah lo a ni..

9) The Kaz II –
Kum 2007 khan, lawng pakhat, ‘The Kaz’ an tih mai chu Australia vaukam hrula kal an hmu a. Mahse, Crew-ho leh lawng neitu leh midang chuang ve ho chu an lo awm tawh hauh lo. Lawng chhunga dawhkanah te chuan eitur ei mai theiha buatsaih sa diam a inchhawp a. Chu mai bakah, Laptop pawh in ON rengin a lo la awm a ni. Lawng ‘The Kaz’ chhunga radio leh GPS te pawh a lo la tha vek a, life jackets te pawh tha takin a lo la awm hlawm a ni.
Investigation an neih hnuin, officials-te thutlukna chu, lawnga chuangte’n sangha an man laiin an zinga pakhat tuiah a tla a, tuifawn lah chu a nasa bawk si! chhanchhuah an tumna lamah an vai tlak hlum phah ta a ni. Mahse, chu erawh, ngaihruatna mai a ni a, thu dik hriat theih a ni ta lo a ni.

10) The Octavius –
Kum 1775 khan, Greenland vaukam hrulah Lawng pakhat Octavius lang kual vel hmuh a ni a. A hma daih tawh khan, chu lawng chu khawchhak lam tuipui atanga England lam pana haw tura kal a ni a. Chutia a kalna kawnga vur khang lo awm karah chuan a tang ta a. Lawnga chuang crew 28-te chu khaw vawtin a hmet hlum vek a, an lo khawng khir vek tawh a. A then chu blanket-a intuam chungin khumah an lo mu hlum a, an khawng urh mai bawk a ni. An sawi danin, Captain chu pen hum chungin leh, a dawhkana Lehkhabu inchhawp chungin a lo thi bawk a. Va hmutute chuan an rap hlawm hle a, Lehkhabu atanga a lan dan chuan, lehkhabua thuziak hnuhnung ber chu 1762 daih tawh kha a ni a. Chuti a nih avang chuan, Lawng chu Arctic tuipuiah hmutu nei lovin kum 13 a lang kual vel tawh tihna a ni.

Retold by : Valpuia Leo Chawngthu

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

LAWNG BO HMUHCHHUAH LEH TAK 10 TE: (GHOST SHIPS)

• ( Hei hi Whatsapp Group pakhata ka hmuh a nia. Buatsaihtu an tarlang miah lo mai a. A pawi ka ti hle. Miin hun tamtak senga an buatsaih a ni a, post tu hming paih daih hi a fel lo hle. Buatsaihtu kan hriat chuan comment lamah kan tarlang dawn nia. -Valpuia).

Khawvelah hian tui a tamin a awh chin pawh zau tak mai a ni a. Tuifinriata lawng zin tam tak chin hriat lohvin a lo bo tawh thin reng a ni. Tuipui thenkhat hian huai a nei nge ni ang, engemaw thil vangin an bo thin zawk? Chutianga Lawng bo an hmuhchhuah leh zinga 10 chanchin chu han chhiar leh dawn ta ila.

1) SS Ourang Medan –
Ourang Medan chanchin hi hria in awm tawh em aw! A hun laia sawi hlawh tak mah nise, tun laiah hi chuan kan hre ta vak lo niin a lang. Dutch cargo lawng ‘S.S. Ourang Medan’ chu Kum 1947 khan Indonesian tuipuiah chhiain a tangkhang ta niin an sawi a. Chhanchhuaktu tura lawnga va lutte chuan, crew zawng zawng lo thi khawng vek tawh an va hmu a, hliam engmah an taksaah a awm lo a ni. Thenkhatina a chanchin an ziah dan chuan, Dutch East Indies luipuiah eng thil emaw vangin a chhunga thawktute an thi vek a, chumi hnuah lawng chu a chhe ta a ni. Chutianga thu a sai sa deuh nuaih avang chuan, lawng chhia an va hmuh pawh chu, Orang Medan lawng a ni tak tak ang em tih pawh ngaihtuah tham tak a ni a. Tin, kha lawng kha UFO-in a zarbuai a, a bo phah ta nia sawi an awm bawk a ni.

Ourang Lawng accident thu hi Lehkhabu leh magazine hrang hrangah a inziak nasa hle a. A chanchin sawi lan tan dan tak chu, Dutch-Indonesian newspaper ‘De locomotief’-a article pathum: Samarangsch handels- en advertentie-blad (February 3, 1948, February 28, 1948 leh, March 13, 1948)-ahte khan a inziak a. Ourang Medan Lawng va hmutute chuanna Lawng hming chu a inziak lo a. Mahse, Marshall Islands atanga Chhimchhak lam 740 km velah hmuh a ni tih thu chu a inziak thung a ni. Tin, chung articles-ah chuan, Orang Medan Lawnga chuang Crew damchhuak pakhat chanchin a inziak a. Marshall islands-a chengte leh Missionary-te’n damchhuak awmchhun chu an chhar niin an sawi a. Chu an mi chhar chuan a thih hmain, missionary hnenah, “kan chuanna Lawng khan sulphuric acid a phur a. Acid dahna bur a keh a, a hu chhuak poisonous fumes kha an hip avangin midang zawng chu an thi vek” tih thu a hrilh niin articles-ah chuan a inziak a ni.

Tin, mi hrang hrang sawi zel dan chuan,missionary khan a thu hriat chu ziaktu pakhat, Trieste, Italy-a cheng Silvio Scherli hnenah a hrilh a ni awm e. Skittish Library atanga a lan danin, newspaper-a reports inziak pawh tam tak a awm a. Chungte chu British newspapers: The Daily Mirror leh The Yorkshire Evening Post atanga lakchhawn an ni. Thenkhat chuan an va hmuhna hmun chu Solomon Islands a ni e te an ti leh a. Chutiangin, SOS messages inziak pawh a inang vek leh chuang lo. Chuvangin, thil finfiah theih loh a ni hlen ta a ni.

2) The Carroll A. Deering –
Lawng pakhat Carroll A. Deering chu, kum 1921 khan, tui atangin North Carolina-ah a tlan lawn rup mai le! Mak tak chu, a chhunga chuang hmuh tur awm lovin an lo bo vek a ni. Chumi hma thla lawk chuan, lawng chu Lungalhthei phurin, Virginia atangin Rio de Janeiro, Brazil lam panin a chhuak a ni. Thil thlen dana an rin dan pakhat chu, lawng captain khan crew zinga pakhat chu a haw riau a. Crew pawh chuan captain chu a ep hle a, a vau bawk a. Chuvang chuan, chu crew chu jail-ah dah a ni. A hnuah bail chhuah a ni leh ta tho a. Lawng bo chhan nia investigator-tengaihdan chu, lungawi lohna thilah buaina a chhuak a, chu chu captain laka helna a ni. A hnu deuh, chumi Thla tho chuan, lightship keeper pakhatin Deering lawng chu a lo hmu a, radio a chhiat avangin, lightship keeper chuan a thil hmuh chu hmunpui lamah a report nghal mai thei lo a ni. Chu mai bakah chuan, chawlhkar hnih thum a vei hnuin, lawng chu hmuh a ni leh a. Rescuers-ho sawi danin, lehkha pawimawh, navigation equipment, lifeboats 2 leh thil dang dangte a bo a ni. Chutih hun lai chuan lawng bo a tam em avangin, sawrkar pawhin investigation nei tur a tirchhuak ngawrh hle a. Investigator tam zawkte rin dan chuan, “Deering lawng hi hurricane thlipuiin a nuai chiam ang a, Bermuda Triangle lamah a hrut phei a, a chhunga chuangte an bo phah ta vek a ni.”

Lawng bo chhan ni thei awma rin sawi tur a tam hle a. Pirates, liquor smugglers, Communists leh supernatural explanations te a awm a. Mahse, chutia lawng kal bo a, a chhunga chuangte bo vek hnu a, a ruaka lo kir leh ta mai chu a mak hle a, thu dik hriat theih a ni ta lo a ni.

3) The Mary Celeste –
Mary Celeste lawng hi kum 1872 khan Portugal bul tuipuiah hmuh a ni a. Chu chu a chawlhhmun port a chhuahsan atanga thla khatna chiah a ni. Lifeboat pakhat a kim lo a, crew-ho erawh hmuh tur pakhatmah an awm tawh lo. An thawmhnaw, Chaw leh tui lah chu thianghlim sarin a lo la awm vek a. Chutih rualin, Pirate leh hel sulhnu a awm hauh bawk si lo. Celeste chuan Alcohol 1,701 barrels lai a phur a, chungte lah chu khawih chet hauh lohvin an lo la him pial bawk si a ni. Mak tak maiin, Mary Celeste lawng hi vawi 17 lai hralh chhawn zel alo ni tawh a. Vanduaina a tawk ngun hle a, lawng hmuingil lo tak pawh a ni.

4) The SS Baychimo –
1,322-ton laia rit SS Baychimo lawng chu kum 1931 khan crew awm lovin hmuh a ni a, Arctic Ocean-a vurtlang karah a tang a ni. Pil lovin a lo la lang reng a, chu chu lawnga chuangte’n an lo chhuahsan ta nge ni, an bo vek a ni. Kum tam a vei hnuin, zin mite’n lawng chu an hmuh thu an report ta fo va. Lawng an hmuh thu report hnuhnung ber chu 1969 khan a ni.

Alaska sawrkarin hma lain investigation va nei tur kum 2006-ah a tir a, mahse, investigators-te chuan a hmun tak an va hre thei lo nge ni dawn a, a lo pil daih tawh zawk, an hmu ta hauh lo a ni.

5) The SS Valencia –
Kum 1906 khan, officers 9, crew members 56 leh, passengers 108 chu Valencia lawng 1,598-ton laia ritah chuangin, San Francisco atangin Seattle lam panin an chhuak a. Chutia an chhuah lai chuan Khua lah chu a thiang lo viau mai bawk a, Chhum a zing nasa in thli pawh a na hle a ni. Vancouver Island bula lung khawkrawk an sut hnuin, an chiai ta chiam a, lifeboat an chuh ta sung sung a. Mahse, a chhunga chuang zawng zawng, naupang chawpin an thi ta vek a ni.

Accident atanga kum 27 hnuah, Kha lawng Valencia-a lifeboats zinga pakhat chu a accident-na bul velah chhar a ni a, mak tak maiin a lo la him pial a ni. Tin, chhiatna thlen atang khan, chulai velah chuan thil mak tak tak an hmu nasa thin hle niin an sawi.

6) The Zebrina –
Zebrina lawng chu Saint-Brieuc, France lam pana zin a ni a, mahse, kum 1917 khan vaukamah an chhar ta daih thung a ni. Lungalhthei (Coal) phur a ni a, a thil phurh chu kim biaiin a lo la awm nachungin, a chhunga chuang crew 5-te an bo vek thung. Theory-ah chuan, German lawng U-Boat khan a lo lambun a nih an ring a. Tin, Germans lawngin Zebrina lawng chu a tihchhiat hmain, Royal Naval ships lo kalin an zavaiin a rawn bei leh ta vak niin an ngai a ni..

7) The Jenny –
Jenny Lawng hi “ship of ice” tiin Australian poet pakhat Rosemary Dobson chuan a sawi mai thin a. Jenny lawng chu English puanzar lawng niin tuipuia Vur khawn karah a tang a ni. Tin, “May 4, 1823. Ni 71 chhung chaw ka ei tawh lo. La dam awmchhun ka ni” tih captain-ina logbook-a a ziah chu hmuh a ni. Mahse, chulai hmun boruak chu vawt namen lo tak a nih avangin, ani pawh chuan tuarzo lovin a lo khawng vek tawh niin report-ah a inziak. Chutih rualin, crew dang zawng zawng pawh an lo thi vek bawk.

Lawng chu kum 1840-ah va hmuh a ni a, chumi atanga kum 22 hnuah, Kum 1862 magazine article-ah lawng chanchin chu ziah a ni ta chauh a. Mahse, kha lawng khan eng thil rapthlak nge a va tawn tih erawh hriatchhuah theih loh a ni ta a ni.

8) The MV Joyita –
Kum 1955 khan, South Pacific tuipuiah sumdawng lawng MV Jayita hmuh a ni a. A chhunga chuang erawh hmuh tur an awm si lo. Mi thenkhat rin dan chuan, lawng captain chu eng thil emaw vangin a thi thut a, captain ber a thih takah chuan, chiaiin mahni theihna lam lamah an tlan darh ta vek a ni. Thenkhatrin leh dan chuan, Tuifawn nasa tak karah lawng khawl a nun theih loh avangin an sa himna zawngin an tlan darh vek a. Chumi hnu chuan, an va thi bo leh ta nge ni dawn a, tumah Hmuh tur an awm ta miah lo a ni..

9) The Kaz II –
Kum 2007 khan, lawng pakhat, ‘The Kaz’ an tih mai chu Australia vaukam hrula kal an hmu a. Mahse, Crew-ho leh lawng neitu leh midang chuang ve ho chu an lo awm tawh hauh lo. Lawng chhunga dawhkanah te chuan eitur ei mai theiha buatsaih sa diam a inchhawp a. Chu mai bakah, Laptop pawh in ON rengin a lo la awm a ni. Lawng ‘The Kaz’ chhunga radio leh GPS te pawh a lo la tha vek a, life jackets te pawh tha takin a lo la awm hlawm a ni.
Investigation an neih hnuin, officials-te thutlukna chu, lawnga chuangte’n sangha an man laiin an zinga pakhat tuiah a tla a, tuifawn lah chu a nasa bawk si! chhanchhuah an tumna lamah an vai tlak hlum phah ta a ni. Mahse, chu erawh, ngaihruatna mai a ni a, thu dik hriat theih a ni ta lo a ni.

10) The Octavius –
Kum 1775 khan, Greenland vaukam hrulah Lawng pakhat Octavius lang kual vel hmuh a ni a. A hma daih tawh khan, chu lawng chu khawchhak lam tuipui atanga England lam pana haw tura kal a ni a. Chutia a kalna kawnga vur khang lo awm karah chuan a tang ta a. Lawnga chuang crew 28-te chu khaw vawtin a hmet hlum vek a, an lo khawng khir vek tawh a. A then chu blanket-a intuam chungin khumah an lo mu hlum a, an khawng urh mai bawk a ni. An sawi danin, Captain chu pen hum chungin leh, a dawhkana Lehkhabu inchhawp chungin a lo thi bawk a. Va hmutute chuan an rap hlawm hle a, Lehkhabu atanga a lan dan chuan, lehkhabua thuziak hnuhnung ber chu 1762 daih tawh kha a ni a. Chuti a nih avang chuan, Lawng chu Arctic tuipuiah hmutu nei lovin kum 13 a lang kual vel tawh tihna a ni.

Retold by : Valpuia Leo Chawngthu

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

DARLAK A RULCHUK ENKAWLTU KHAN PAWISA A PHUT EM?

Ka rilru-ah a awm reng mai, Vawikhat a sawi vek theih pawh hi Țawngkam thiamloh luatah A hran a sawi sawi a ngai a nih hi.

Mizo te leh Mizoram a cheng țhenkhat te hian Thilmak hmuh leh hriat hi kan chak a, Engemaw hlek awm se Kan hriatdan bakah rin dan nen kan chhui zawn a. A sawi mak leh a sawi ngaihnawm a piang kha kan awih deuh zel mai țhin ni in a lang.

Kum 2006 Khan Keipawh ka Ke Artui veilam ah hian Rul in min chuk tawh a,Min chuk tu rul kha a dum a ni a,Eng rul nge ka hrelo a. Zan thil a ni a, ka hmu reilo. A tleng bo lai pawh ka hmu a ni. Tun thlengin Rul hi ka hlauh phah hle hle nge a ni.

Hetia min chuk hnu hian Mangang rilru takin Ka chhungten min buaipui a. Darkar reilote hnu-ah A rawn vung a,a na ve hle a ni. Tengtere mu phel te kan bel a, Zu in a țha an ti a,Sprite bur 1 dawn lai mai hi min in tir a, Ka rui ta a. Na em em hreloin ka awm a, Ka ke erawh a vung nasa hle mai.

Kar hnih ai rei mah ka che hleithei lo a, Kohhran ho te leh Mimal min țawngțaipui na vang liau liau in ka țha chhuak leh ta a ni.

Hetia Rul in min chuk Țum hian Tu te emaw ruai ila, Vai ho emaw, Enkawl dam thei ang a insawi/Mi sawi emaw ruai ta ila, Engtin tin emaw min sawngbawl ngei ang a, Min sawngbawlloh pawha țha chhuak tur tho kha Min sawngbawl vang a țha chhuakah min ngai țhup mai angem? Nakin zelah Chumi pawh chu A enkawl a,a dam phah asin an tih te zingah ka lo tel ve reng lo maw???tih te Ka ngaihtuah ani.

Kan Doctor thiam tak tak ten zirchianna an neih hrang hrang an sawi te hi Pawm ngam ila,Kan chhung leh khat, Kan țhen leh rual leh Kan țhenawm khaw veng ten emaw, Keimahni ngei pawn Hetiang Vanduaina hi kan la tawk ve thei a,Kan rilru hi i siam țha ngam ang u.

Tin, Darlak a Ramdina Rawn enkawltu hi zawhna zawt ngun ber pawl ka nih ka ring a. Ka zawhna pakhat leh kan inchhanna hi lo chhiar ula.
•••’Ka Pu, Doctor ten thi tawh an tih hi Enkawl dam tawh i nei em?’ Ka ti a.
•• Pakhat chu ka nei,Bangladesh ami ania.’a ti a.

•••’Chu chu Doctor ten ‘A thi tawh an tih ani em?’Ka ti leh hram a.
••Ni lo e, Rul in a chuk a. A thi nghal a, chu chu ka enkawl dam’ a ti a.

•••Anih chuan Doctor in Thi tawh an tih chu enkawl dam i neilo a ni maw?’ Ka ti a,
••’Aw, Neilo’ tiin min chhang.

Thu tawite kan zep leh lawk anga,in rilru in in lo ngaihtuah chhunzawm ve chhin dawn nia. Nizan lama Ka thu Post ah khan Ramdina rawn enkawltupa hian A enkawl man a phut leh phut loh ka sawi tel lo a, Sawi tel țulah pawh ka ngailo. Mahse Mizo mipui te hian Thudik hi hria ila, i pawm ngam ang u.

Nimin lamah Ramdina lo ah YMA kan hnatlang a, hetah hian Ramdina chhungte pawh an lo tel ve a ni. An chhung zinga pakhat chuan A enkawl man Cheng sangli(4000) an pek thu a sawi ka hria a. Ka zawtchiang a, aphut zat a nihloh thu leh a Phut ai tlem an pe a ni tih a sawi tlat mai!!

Tichuan, nizan lamah Ka thu post comment lamah A enkawltu Fapa nia insawi hian A enkawl man a phut ngai loh leh A thlawn a Pathian ațanga dawn a ni, a thlawn bawk a pechhuak țhin angin a rawn sawi a. A Hrechiang tan chuan enliam mai mai a harsa a ni.

Comment ka hmuh hian Chhandama(Ramdina Putea,Rulchuk enkawltu thlenin, A tir ațanga Ramdina Buaipuitu)ka phone a. Kan inbiakna hi A la pawimawh takin ka Record nghe nghe a ni.
••• Cheng 4000 a phut ni khan ka hria a, a dik em ka ti a.
•• 5000 a phut a, mahse a ni em em lo deuh kan tia, 4000 kan pe a ti a.

•••Chu chu Nangmahni in kan pai ang che in ti nge aman a phut ka la ti hram a.
••A phut thu min hrilh a ni.

Ti hian Thil awmdan chu kan hrethiam tlang thei turah ngai ang u aw…Tupawh hian Vanduaina tawk thei kan ni a, Kan vanduaina tawh ah hian Harsatna kan tawh belh loh nan I fimkhur tlang ang u.

A bik takin Rulchuk Case ah hian Mi sawi nazawng hi i ring lo ang u. Kan Doctor thiam tak tak te hi ring ila,Taksa a chhiat mai loh chhan te, Marphu ni a kan hriat/khawih te pawh thil nih theih dan Doctor thiam takin a rawn sawi te kha Inhrilh darh hram hram ang u.

Ka Lawm e.

Mikael Lalremruata
Darlak
Ni 26.Sept 2017


Gospela Khiangte
Bawngva naupang rulin a chuk hlum țum pawh khan vai tidam thei kha an chah a, theihtawp chhuahin an bei a, an hlawhchham a nih kha. Khami trum khan vai ho hian an tihdam theih loh avangin pawisa engmah an phut lo an ti. Ngaihdan lo siam ve tawh mai ru….

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

CITIZENSHIP BILL 2016 CHUNGCHANGAH MP RONALD SAPA’N PRIME MINISTER LEHKHA A THAWN

Rajya Sabha MP Pu Ronald Sapa Tlau chuan September ni 23 khan Prime Minister Pu Narendra Modi chu lehkha thawnin Citizenship Bill 2016 chungcghangah Mizorama pawl leh Kohhran hruaitute ngaihdan la ve turin a ngen.

Pu Ronald Sapa Tlau chuan a lehkhaah ‘Joint Parliamentary kuta awm mek, The Citizenship Amendment bill 2016 chu India Independent hnu-a ram chhung do rawn issue lian berte zing ami a ni tih sawiin an committee thutlukna chuan ram chhungah nghawng lian tak a neih tur thu a sawi a. Committee in he bill chungchanga thutlukna asiam hma leh Parliament rorelna ina pharh a nih hmain ngaihtuahna hun pawtsei a, a nghawng tur mipuite ngaihtuah chungin hmarchhak state, a bik takin Mizoram tlawh ngei turin leh YMA, MHIP, MUP te leh Kohhran hruaitute kawm turin a ngen a ni.

MP Pu Ronald Sapa chuan Hmarchhak bikah phei chuan he bill chungchang hi ngun leh zuala sawiho tul a tih thu Prime Minister hnenah hian sawiin, Committee in Assam chauh an tlawh chuan hmarchhak state dangten an ngaih thiam loh tur thu a lehkhaah chuan a tarlang bawk a ni.
• Ronald Sapa hian mipui beisei a phak lo hle niin social media lamah amah sawichhiatna a ri zing hle mai. A ngawi rei ve em bawk a ni. Chakma chungchang ah pawh a tawng chhuak ve ngamlo a nih hmel.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

MZU HI KAN HRECHIANG EM?

Kan chanchinbu darh zau ber ber leh rintlak ber bera ngaih te meuh pawhin Mizoram Governor hi “Mizoram University (MZU) Visitor” an la ti nulh nulh chu a ni a. Kan IAS Officer Pensioner (Chief Secretary hlui) te meuh pawhin President of India hi MZU Chancellor tiin an lo la sawi bawk. Higher Education lamah hian kan hriatna a la bil deuh em ni?

India ramah hian UGC Recognised University 800 (zariat) chuang a awm a, chungte chu Central University te, State University te, Private University leh Deemed University te an ni. University zirna kalphung (Academic)-ah te, University te Grant pek chungchangah te leh University te inrelbawlnaa an zawm tur Dan leh Hrai zam thlenga thuneitu chu University Grants Commission (UGC) a ni a, Govt. of India hnuaia Autonomous Body a ni.

University zariat chuang zingah hian “Central University” kan tih mai, Central Sorkar ta, Central Sorkar-in direct-a a enkawl bik hi 47 a awm a. University inrelbawlna tur leh hmasawnna tur sum leh pai zawng zawng Central Sorkar-in a tum vek a ni. Central Sorkar fachuam an nih tlat avangin Asst. Professor (tun hmaa Lecturer kan tih thin), Asso. Professor (tun hmaa Reader kan tih thin) leh Professor te pawh Central University-a thawk te chu University dang lakah chuan an induh deuh larh thin. Central University te hi Central Sorkar ta an nih avangin Ministry of Human Resource Development (MHRD)-in a enkawl a. Chutihrualin Central University tin te hi a hran theuha Parliament-a Dan pass thlapa din an nih hlawm avangin Autonomous Body an ni a, anmahni chhungkaw inrelbawlna-ah MHRD hi direct-in a inrawlh lem lo. Mizoram University (MZU) hi Central University 47 zinga pakhat a ni a, MZU tan liau liaua Parliament-in Dan a pass tak, The Mizoram University Act, 2000 (No. 8 of 2000) hmanga din a ni.

• Vice-chancellor leh Visitor awmzia.
Kan Media te leh Mizo pa challang, mithiam pui puia kan ngaih te leh kan Politician te meuh pawh hian University inrelbawl dan hi kan lo la man lo em mai a. MZU-ah hian tu nge Vice-Chancellor, tu nge Chancellor, tu nge Visitor tih hi kan la hriat pawlh nawk mai.
Central University-ah chuan President of India hi a hotu lu ber a ni a, “Visitor” ti-a koh a ni. MZU-ah pawh hian Vice-Chancellor Chair-na hnuaia thuneitu hrang hrang University Court te, Executive Council te, Academic Council te, Finance Committee leh Body hrang hrang pawimawh tak tak a awm a, chungah pawh chuan President of India aiawh, “Visitor’s Nominee” an tel ngei ngei a ngai a ni. Tin, Central University awmna State Governor apiang te hi kha University-ah khan “Chancellor” an ni nghal zel a ni. Amaherawhchu MZU bikah hian tihsualpalh an nei nge, The Mizoram University Act, 2000 an pass khan “Chancellor” post hi khawi lai Provision-ah mah khan a lo awm miah lo mai a. Chuvangin MZU hian a din tirh atangin Chancellor hi a la nei ve miah lo a ni.

Chutia Chancellor nei lova kan awm bik vang chu nge ni, Parliament-in Mizoram University (Amendment) Act, 2007 (No. 24 of 2007) chu 28th May 2007 khan a pass leh ta a. Chutah chuan Mizoram Governor chu “Chancellor” ti ta lo chuan “Chief Rector” tiin a dah ta daih a. Tun dinhmunah chuan Mizoram Governor, Lt. Gen. (Retd.) Nirbhay Sharma hi MZU Chief Rector a ni tihna a ni a, amaherawhchu MZU inrelbawlna-ah thuneihna engmah pek a ni lo.

“Chancellor” leh “Chief Rector” te hi a hming mai, “Nominal/Decorative Post” a ni. University inrelbawlna-a thuneitu tak tak chu “Vice-Chancellor (VC)” an ni. Central University inrelbawlna-ah state sorkar-in thuneihna a nei lova, a inrawlh a thiang hek lo.

• University Vice chancellor thlan dan.
Tuna kan buaina lian ber, Vice-Chancellor nghetlo neia rei tak kan awm hi a pawi hle mai a. Vice-Chancellor nghet an awm loh chuan hna sang chin lak te, hmasawnna hnathawh leh administration thlengin a tițhuanawp a ni.
Vice-Chancellor hi President of India kher kherin a appoint a ngai a. VC thlan dan leh ruat dan kalphung pawh hi kan hriat ve a tha-in ka hria.

VC thar tur atana a tling awm deuh melh kualtu tur Member pathum awmna Search Committee din tur a ni a. Chung zinga pakhat chu President of India aiawh, “Visitor’s Nominee” a ni ang a, he Committee-ah hian Chairman a ni nghal ang. Member dang pahnih chu MZU Executive Council-in an nominate ang. Heng Member pathumte hi MZU hnuaia thawk emaw, MZU nena inkaihhnawih reng renga telna nei an ni tur a ni lo. Tunhma kha chuan Search Committee hian MZU tlawhin Zirtirtu, Zirlai, Alumni, Zirlai nu leh pa, Local NGO, etc. te Interaction neihpuiin VC atana an mi duhzawng, eng ang mi nge an duha an mamawh tih te an sawipui thin a, hming hmerha tu emaw recommend erawh an phal ngai lo. Chumi atang chuan MZU-a thawk lai emaw, University dang daiha thawk emaw, University-a thawk kher lo pawh Emminent Scholar, Vision nei tha, Administrative Experience nei tha ni-a an hriat mi pathum aia tlem lo VC atan an chhawpchhuak thin a. Chung an mi chhawpchhuah atangte chuan President of India-in a duh ber a lo thlang a, VC atan a appoint ta thin a ni.

Search Committee te nena Interaction hi vawihnih (VC Appointment vawihnih) lai chu kei pawh hian ka lo hmachhawn ve tawh a ni. A chunga kan sawi bak khi VC atan pawh Qualification dang a awm tehchiam lo. Tin, VC post hi a dila dil chi pawh a ni hek lo. Chuvangin tun hma kha chuan Central University dangah pawh Reader (Asso. Professor) te, Sipai Brigadier te, Service danga mi pawh VC atan an ruat nawlh nawlh mai a ni.

• Vice Chancellor qualification te
Amaherawhchu UGC-in kalphung a thlak a. UGC Regulation 2010-in VC ni tura Qualification ngai chu hetiang hian a sawi, _
“Persons of the highest level of competence, integrity, morals and institutional commitment are to be appointed as Vice-Chancellors. The Vice-Chancellor to be appointed should be a distinguished academician with minimum of ten years of experience as professor in a university system or ten years of experience in an equivalent position in a reputed research and/or academic administrative organisation.”_

Chuvangin tunah chuan VC ni thei tur chuan kum 10 tal Professor an nih a ngai tawh a nih chu. Tin, VC Selection pawh kalphung a danglam leh hret a. Tunah chuan a dila dil theihin an hawng ta a. Search Committee pawhin University tlawha Local Body hrang hrang te kawm kual tawh lovin New Delhi-ah VC post diltute a interview ta zawk a ni. Chuta tang chuan mi pathum aia tlem lo thlang chhuakin chung an thlanchhuah zinga tang chuan President of India-in VC tur chu a lo thlang ve leh ang a, Appointment a pe ang.
President of India hian Search Committee-in an chhawpchhuah zingah duh pakhat mah a nei lo a nih chuan VC tur zawng tha leh turin a ti thei bawk. File engkim khawihtu hi MHRD an nih avangin tuna kan harsatna lian ber pawh hi MHRD lam inthlahdah vang emaw, Politics inrawlh vang emaw a ni thei. Centre-ah BJP an sorkar a, Mizoram-ah Congress an sorkar bawk si. Kan Lok Sabha MP lahin kan Mizo Professor pakhat hming hmerh meuhin a lo recommend thul. MZU hi Central University mah ni se a neitu leh a chhawrtu tak tak chu Mizoram a ni miau a, chuvangin a chhiat a thatah kan State Sorkar leh Mizo mipuite pawh kan ralbang ngawt thei bik chuang lo. Chuvangin VC tha tak, chak tak, Vision nei thui tak, huaisen tak, discipline tha tak kan neih thuai theih nan Politics thila duhsak zawng neih emaw, hamthatna lak emaw tum lovin Mizo mipuite theihtawpa kan tan tlan a ngai a ni.

Kan sawi ta duah a, MZU Visitor, Chief Rector leh Vice-Chancellor te chu kan hre hrang tawh ang chu maw?

University te hi zirna in an nih piah lamah zirbingna hmunpui (Research Centre) an ni tur a ni a. Chumi atanga Research Finding te chu sorkar tan a chhenfakawm em em thin a, University mithiam te chu sorkar inrelbawlna leh hmasawnna atana ruahmanna siam chungchangah pawh an tangkai em em thin a ni. Chuvangin a chhungril inrelbawlna-ah a inrawlh tur a ni lo kan ti nachungin State Sorkar pawhin MZU hi thawhpui thiam sela, ram tana hmasawnna tluantling duanchhuah kawngah pawh nasa takin a chhawr tangkai ngeiin a rinawm.

Author : James Ramdinmawia

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment