7ᵗʰ Pay hmang lo turin Sawrkar ţang rawh se

(Zirtirna dik lo thehdarh chiam ho thu thehdarh chhanna)

Central hnuaia thawkte chuan tiin central lama sawrkar hnathawkte nen an inkhaikhin chiam a. Nimahsela, an inkhaikhinna erawh a khingbai hle si a. I han khaikhin ve teh reng ang u hmiang.

Kumin 2017-18-a Mizoram budget hi Rs 8,803.10 crores a ni a. Heta ţang hian hlawh (salary)-ah Rs 2,851.73 (32.39%) awmin hlawh (wages) Rs 129.68 crores (1.47%) awmin pension hlawhah Rs 846.66 crores (9.61%) a awm a.

Heng hlawh belhkhawm hi Rs 3,828.07 crores niin 43.48 % zawk a ni a. Kan budget a mi Rs 2,560.14 crores hi sorkar hnathawkte facility hrang hrang leh sorkar inrelbawlnaa sen tur a ni a. – Vanlalruata

Hlawh leh inrelbawlna atâna sen tura dah zawng zawng hi Rs 6,951.43 crores a ni a, kan budget atanga 78.97 % a ni. Chuti laiin central lamah chuan budget aţanga 10% pawh tling mang lo hi hlawhah hman a ni chauh lawi a!

Central-a thawk, tuna 7th Pay late hian an hlawh aţanga 30% aia tam income tax-ah chawiin mipui tân sorkarah an pe let a. Chu mai ni lovin professional tax, thla khata Rs 2,500 vel an la pe zui bawk a. Keini sawrkar hnathawkte erawh chuan he Rs 2500 bak hi chawi a lawi an nei lo thung!

Eng chena rei nge kan ram economy hi sawrkar hnathawkte hlawhah kan nghah ang a, engtikah nge mi ram anga loneitute leh kuthnathawktu leh mimal sumdawngte kutah kan economy hi a innghah ve theih nân mipuiin ro kan rel ve dawn?

A nih leh heng kan sawrkar hnathawkte hlawh leh budget-a pawisa awm zawng zawngte hi khawia mi nge kan tih chuan State tina mipuiin chhiah kan chawi tlingkhawm central chan leh state chan an ni a. Chung pawisa zawng zawng zinga 80% dawn, Mizo mipui za-a 20% vel lekin an eizo tur hi thil kalhmang tur a ni thei thlawt lo a ni.

Mipui lam hian thil kan la chhut thiam lovin kan la chhut chîk lo hle a. Han chhui chian tak tak chuan budget eizotu hi tu an nih hai rual a awm lo. An hlawh piahlamah an inrelbawlna sensor uchuak tak maite thleng hian kan thik a va hun tawh zawk ngai em.

Agriculture dept hian thawktu a ngah khawp mai. Mahse, ei leh barah kan intodelh em ni? An hlawh phuin hna an thawk lo phawt. Education dept-a thawktu tamzia ngaihtuah hian kan zirna output a chhe lulai hle si, hna an thawk chhe hle tihna a ni.

Trade & Commerce lamah pawh thawktu an tam ang huin industry leh sumdawnna lian tham khawih pakhatmah an neih loh danah hna an thawk chhe hle tihna a ni a. PWD thawktu an tam ang huin hmun tinah kawng a chhia a, an thawk chhe hle.

Health dept lamah thawktu an phu mur mur a, nitina inentir erawh kan pun tual tual danah hna an thawk ţha tawk lo hle tihna a ni bawk. Ni e, heng bakah hian dept tin hi kan teh chuan thawk ţha a lawi an awm lo tih kan hre ngei ngei ang.

A engvang teh hrep chuan nge Central hnuaia thawkte leh State hausa hnuaia thawkte output ang chanve pawh nei mang si lovin hlawh sang hi kan phu ve e, tingam nge an nih zawk chu le? Mahni hmasialna ramah kan ram hi a chhuak ta mek a nih hi! 7 Pay hi inphu hlawl lo kan ti a ni e.

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Burma aṭangin raltlan an lo lut

Mizoram Chhim lam ramri bul Myanmar ramah Arakan Army(Hel Pawl nia hriat) te leh Myanmar Sipai te nasa takin an inkah avangin Mizoram chhungah mi tam tak raltlan an rawnlut tih hriat a ni a, OC leh a ho te nimin khan a a hmunah kalin an zu enfiah a.

Tukin khan OC Pu Khuma hnena atang thu dawn danin, Ramribul Mizoram chhungah sahimna zawngin mi thahnem tak an lo tlanlut a.

Nimin khan heng Raltlan te hi a hmunah SDPO Lawngtlai leh a ho te, BDO Bungtlang(s) leh OC Bungtlang(s) Out Post leh a ho te chu a hmunah kalin an enfiah a ni.

Mizoram chhunga lo lut tawh te hi Mi 1146 lai niin ramri bul khaw hrang hrangah an insem darh a ni. Thudawn danin hetiang hian khaw hrang hranga an tlan khawm dan a ni a, a lan danin raltlan te hi an pung zel hrih dawn niin a lang.

1. Zochachhuah-ah mi 401
2. Laitlangah mi 495
3. Dumzautlangah mi 121
4. Hmawngbuchhuahah mi 129
Hetiang hian thudawnna chuan a sawi.

He buaina hi Myanmar Sipai te’n Arakan Army te hi luhchhuah an tum a, Arakan Army te hian an lo lambun ve thung niin thudawnna chuan a sawi a, Myanmar Sipai te hi a zat chiah hriat a ni lo nain an thi nual nia hriat a ni a, Arakan Army te pawh thi leh hliam an awm a, hliam te phei chu Mizoram lama enkawl tura lo luhpui te pawh an awm niin thudawnna chuan a sawi a ni.

Chhawmdawlna hi engtia kalpui tur nge tih erawh thu dawnna chuan ala hriat mai loh thu a sawi bawk a ni.

Heng an raltlanna khua te hi harsa tak tak te anni a Sorkar lam an chet vat loh chuan harsatna lian tham an tawk thuai mai thei a ni.
Heng an raltlanna khua te hian School leh Lui dunga Silpoulin zar sakin an lo buaipui niin thu dawnna chuana sawi a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

BILLERICAY TOWN FC AH PASTOR RUAL. A CLUB NEITU ISUA HMUTU? MITHI THOLEH??

Billericay Town hi Isthmian League Premier Division, England a khel an ni a. English seven division ang vel an ni. Danglamna tak an neih chu player bakah pastor rual street pastor engemawzat an ruai hi an ni. An home match ah heng pastor te hi vakkualin fans zinga hasatna neite kawm kualin Pathian thu te an hrilh thin.

He club neitupa hi “Glenn Tamplin” niin AGP Steel neitu a ni. A chanchin a sawidan chuan damlohna avangin thi a puan a ni hman tawh a, mahse mak tak mai a Isua nen an intawn avanga damleh anih thu a sawi.

Tamplin chuan a thih tum hian kawrfual ha ISUA a hmuh bakah an inbiak thu a sawi. Isua chuan “I thiltih tum I ihlawhtling dawn nge? I nunna hi lak i duh? tiin min zawt a, keichuan “Ka thiltum ka tihlawhtling ang” tiin a chhang a. Ka thutiam zawh minutes 4 hnu velah ka damleh ta a ni a ti.

Vawikhat chu fan pakhat chuan Tamplin a te chhungkaw background chhe ve tak hmangin Twitter ah Tampli hi a tih el a. Tamplin thinrim hian “intihlum rawh” tih hawi zawngin a chhanglet thung. Mi sawizui a hlawh hle. A hnuah hemi chungchang hi Tamplin chu an zawt a, ani chuan Christian piangthar chu ka ni mah se an duh duh a an ketahna (doormat) ka ni biklo. Min tihdan a lungawithlak loh em a ni tiin a chhang.

October thla khan Tamplin an stadium bula chenna tur neilo kutdawh pahnih chu chenna in tur a pek bakah hna a pe.

Author : Mafela Ralte

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

EGYPT-AH MUSLIM MOSQUE BEIHNAAH MI 235 AN THI : HLIAM 130 AN AWM BAWK

Nimin November 24, 2017 Muslim Friday Prayer neihna, Al-Rawdah Mosque, Bir al-Abid, Sinai province, Egypt ah silai keng mi thenkhatin bomb tipuakin, silaiin mi an kap chiam bawk a, thi 235 leh hliam 130 an awm. Tu pawl mahin an tih a ni tih an la puang lo. ISIS ho nena inzawm Islamic firfiakte an nih an ring.

Nimin chhun dar 10:45am ah he thil hi thlengin, hetianga pawisawilo thahna hi French President Emmanuel Macron, British PM Theresa May leh US President Dinald Trump te pawhin an demthu sawiin, mi dawihzep thiltih, an ti.

Al-Arabya news chuan, El-Arish khawpui atanga mel 40 a hlaa thil thleng a ni a, Sufi Muslim worshipper te an ni, a ti. Pakistan ah pawh Sufi Muslim hi beih fo thin an ni.

Sinai hi Israel leh Egypt inrina kam hnaih niin, he laia helho inkulhte chuan Egypt military te, Coptic kristian leh kum 2015 October thla khan Russian passenger phur thlawhna pawh an lo kapthlain, mi 224 in an thih phah a nih kha

Author : C.T Lalrinawma

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

POLICE LAK TURAH A DIK LOVA TLING AN AWM CHUAN HRIAT RUALIN PAIH LEH NGHAL ZEL DAWN

“Police hnalak tura buaipui mekah a dik thei ang ber tih a ni a. A dik lova tling chho an awm chuan, kan hriat chhuah rual rualin paih leh nghal zel an ni ang” DGP Pu Thianghlima Pachuau, IPS chuan a ti.

Mizoram Police Constable (UB) mi 75 leh Constable (AB) mi 350 lak tur chungchangah nimin chawhma dar 11 khan  DGP Pu Thianghlima Pachuau IPS chuan a office PHQ, Khatlaah thuthar lakhawmtute a kawm a. Constable lak turah hian tun thlengin diklo taka thil ti mi 2 thubuai siamsak a man an awm tawh thu leh a, answer paper cancel leh disqualify nghal pakhat a awm tawh thu a sawi.

Pu Thianghlima Pachuau chuan Police hnalak turah hian Physical Efficiency test paltlang mipa 8812 leh hmeichhia 1811 an awm a, written examination constable (AB) diltu tan ni 3.11.2017-ah leh ni 4.11.2017-ah constable (UB) dil ten exam an bei ve leh bawk a. Written exam chhung hian hmunhma in a zawhloh deuh avang in duhthusamin candidate te thutna inhlat dan rem a harsa a, inentawn leh mobile phone hmanga entawn an awm tih report dawn a niin  chhui zui nghal zel a ni a, thu belhchian dawl lo an thehdarh mai a ni nih thu leh a vengtute kal hlat laia te ka a lo inhrilh manchhuah si loh te erawh thil awm thei a nih thu DGP chuan a sawi bawk.

DGP sawi danin ID Card No 12158 chu exam hall chungah answer paper chhanna puitu atan mobile phone a hmanglai hmuh a nih vangin a answer paper cancel leh disqualify nghal a ni a, Physical test neihna RG Stadium-ah 31.10.2017 khan F. Lalhmingliana Thingsai chu mi ai a tlansak a ni tih hriatchhuah a nih avangin Kulikawn PS ah FIR thehluh a ni a, amah hi man (arrest) niin thubuai siamsak a ni. 31.10.2017 a physical test neihnaah candidate pakhat Lalramhmachhuana, Khuangthing chu physical measurement ah amah aiah midang a din tir tih hmuhchhuah a ni a, Kulikawn PS ah report niin, Lalramhmachhuana hi man (arrest) a ni a, thubuai siamsak a ni bawk.

DGP chuan candidate te exam paper hi CODE hmanga chhinchhiah a nih thu leh, tu answer paper nge an endik tih an hre theilo niin a sawi a, exam paper te hi examiner, Dy. SP rank officer sawmpahnih ten 6.11.2017 atangin uluk takin an evaluate tan a, heng te hi scrutinizer mi 4, Addl SP rank officer ten an endik nawn leh vek niin a sawi. Constable (UB) exam mi 5400 (Mipa 3772 leh hmeichhia 1628) ten an bei a, constable (AB) exam mi 7131 an awmtu a sawi bawk.

Lungawi lohna nei te tan an mahni written test mark score RTI Act hmang a en tur a dil theih a ni dawn a ni.

Posted in Zoram History | Leave a comment

11ᵗʰAR LEH MOREH POLICE TE’N RALTHUAMA SUMDAWNGTU AN MAN:

Nov 23, 2017 zing dar 9am vel khan 11 Assam Rifle (AR) leh Moreh Police te tangrualin, Moreh, Chandel dist. Manipur hmunah ralthuam hmanga sumdawng thin mi 2 an man.
Police lam atanga thudawn dan chuan HK rifle 5.56 leh magazine pawh an man tel niin an sawi.

Tukin khan 11AR leh Police te hian Supermarket area, Sunrise ground Ward No. 4. Moreh hi report an dawn angin an dap a ni.
Heng ralthuam hmanga sumdawng an mante hi:

  1. Liansuan Maung Ngaihte, S/O Girenthang Ngaihte, Age 22 yrs , Tualkhiang, Chikha, Distt Chikha, Chin State, Myanmar.
  2. Jamkheng Maung Ngaihte, S/O Dong Khanpao, Age 25 yrs, of Baungmaual, P/S Churachandpur, Distt Churachandpur, Manipur.
    An pahnih hian, Moreh Police custody ah an awm mek a ni.
Posted in National News | Tagged | Leave a comment

7TH PAY NGIATIN HNATHAWK LOVIN SORKAR HNATHAWK OFFICE AN KAI

22 November, 2017 Mizoram sorkar hnuaia hnathawk pawl hrang hrang intelkhawmna, Federation of Mizoram Government Employees & Workers (FMGEW) ruahmannain nimin khan sorkar hnathawkte chuan hna thawk loin Office an kai.

FMGEW hian sorkar laipuiin a hnuaia thawkte hlawh atana a ruahman, 7th Pay anga hlawh lak ve phut nan hetiang ruahmanna hi an siam a, hemi hma hian an thil phut kar nan hian tun thla ni 9 leh ni 10 khan Badge dum an lo bel tawh bawk a, niminah pawh Badge dum belin, hnathawk loin office an kai a, vawiinah pawh chhunzawm an tum a ni.

Chhût lâwk dan chuan Pay Commission pasarihna rawtna anga Mizoram sorkar hnathawkte hlawh pek a nih chuan kum khatah hlawh leh pension atan Cheng Vbch 800 deuhthaw sen belh a ngai dawn tih Finance Minister Pu lalsawta chuan amah kawmtu media te hnenah alo sawi tawh a ni.

Posted in Zoram History | Tagged , | Leave a comment

SORKAR HNATHAWK TE HNA THAWK TURIN PRISM PARTY IN AN NGEN

PRISM Party chuan hlawh pun ngiata hna thawk lo sorkar hnathawk zawng zawng hna thawk turin an ngen thu an thuchhuahah an tarlang.

PRISM Party sawi dan chuan, Mizoramah hian 2017-18 budget atanga chhutin sorkar hnathawk te hlawhah nitin cheng vaibelchhe 8.28 hman a ni a. Hei hi NLUP dawngtu mi 828 te dawn zat zet a ni, an ti a. Ni hnih chhung hna an thawh loh chuan an hlawh kan chawi thlawn ringawt pawh cheng vbc 16.56 a ni dawn a ni an ti bawk. Hna an thawh loh avanga mipuiin harsatna kan tawh leh sorkar hmalakna chawl avanga kan sum hloh tur phei chu a tam hle dawn a. Chuvang chuan tha taka hna thawk turin sorkar hnathawk te kan ngen a ni, an ti.

PRISM Party chuan, Mizoram economy hi a chhe hle a. Sorkar hian hmasawnna hnathawhna tur mai ni lovin inrelbawlna atana hman tur pawisa pawh kan indaih lo a ni a. 7th Pay hi sorkar hnathawk te pek an nih chuan kan sorkar hian a pawisa neih zawng zawng deuh thaw hlawh leh hnathawktu enkawlnan a hman a ngai tawh dawn a. Hlawh tam zawk nei turin duhsak hle mah ila, kan economy in a zawh loh avangin 7th Pay anga hlawh pun hi PRISM Party chuan tihchiah kan ngai lo a ni, tiin an thuchhuahah chuan an tarlang.

Mizoram sawrkar a Finance department chhut dan chuan 7th. Pay hman a niha sum sen belh ngai tur zat chu cheng vbc. 563.22 a ni a. Tunah hian sawrkar hnathawk tana hmanral Finance Department lam sawi dan chuan kan budget pumpui atangin 36-37% lai a ni phak bawk. Sawrkar laipui chuan 7% vel chauh an hmang a, Kuthnathawktu 70% vel lai kan ramah hian kan awm a, heng mipui tam zawk thawhchhuah zawng zawng ai hian tuna an (hlawh atanga) thawhchhuah hi a la tam zawk, ni a sawi thin a ni.

Finance Minister budget speech a alan dan chuan – Kan leiba hi 2013-14 ah 5608.38 crore (Actuals), <br />
2014-15 ah
6550.39 crore (Actuals)
2015-16 ah 6407.39 crore (Actuals)<br />
2016-17 ah
7290.17 crore (BE) te an ni a.
2017-18 ah chuan ` 7177.99 crore ni tura chhut a ni.

PRISM chuan Kristianna hi a ṭha bik a ni tih lantir a, kan Pathian chawimawi tur te; kan chhehvel hnam te aia ropui zawk kan nih lantir tur te; Zohnahthlak te inpumkhatna atana kan unau te hipkhawm tur tein, Mizoram hi ram ralmuang, dik leh fel taka ro inrel, hna neilo awm lohna, mi hrisel leh hlim chenna, ram hausa, hnam dang ten tlawh an chak ram dinpui atan mitin kan sawm che u a ni.

Posted in Zoram History | Tagged , | Leave a comment

Saipum khuaa thawm mak kha

Mizoram hmarthlang a khaw pakhat a thilthleng pakhat a tak ngei a tawng inti in min hrilh a ni a, a sawi hunlai leh tun hun chu a in ang tawh lo viau a, chuvangchuan tun dinhmun nen chuan khaikhin chi a ni tawh lo.
Kolasib District a Saipum khua ah khuan 2 nd Bn MAP te an awm thin a, HPC in Hmar hnam tana theihtawp a hamthatna an sual lai vel kha a ni. 1992 chho vel khan HPC leh Mizoram Sawrkarte chu an inkap thin a, Hmar nunau chhan a thlamuan tur in Police ho hi Saipum ah hian an awm thin a ni.

Tunah hian 1st IR BN an awm tawh a, chung hun lai chuan 2nd bn MAP an awm thin a ni.
Saipuma Police ho awmna hi tlang ah a ni a, han luhchhoh dawn chuan thasen fe a ngai ve a ni. HPC lam te pawh hian an kap ve zeuh zeuh thin a, mipui tun anga an la tam loh vangin an kahna hmun hi tunah chuan khawchhung a ni tawh a ni.

Police Camp atang hian khawchhung lam hawi i la, Lungpuitlang thlir phei i la, tlem a khawpawn deuh lam han en i la Bung lian tak hi tunahpawh hian a la awm a, chumi ah chuan a ni ka thilziah pawh hi a thlen ni.
Ka thilziah sawitu Pu Vanmuana hi 1991 a training chhuak a ni a, tunah hian Havilder a ni tawh a, Saipum a kan awm ho lai a a sawi a ni.

Pu Vana chuan,” Kan awmthlak tirh hian Saipum khua hi a la lian lo va, mipui pawh hmarveng kan tih lam ah khuan an awm ber thin. Kan camp hi tuna Kudam awmna atangte khuan min rawn kap thin a, kan chhan let ve hi chuan an reh rang thei viau a ni. Zan mut dawn ah hian Camp hnung leh hma ah duty kan insiam a, mahse mutthilh chu a har thin khawp mai, ramhuai ho in lo an vat hi kan hriat thin avang in a ni. Saw ti lai bung hnuai velah sawn mihringin lo kan vah a mau leh thing kan sahthluk ang hian, thing leh mau an kit ri ruah ruah a, an thingkih an namthluk theih loh a huhova an nam thawm te hi a hriat theih vek thin. An inko a an tang ve thei hlawm lutuk mahse zingah chuan engmah hi a lo ni ngai miah lo thung a mak kan ti thei viau na in, Ramhuai lovat hi a lo awm ve tih an sawi avangin kan hlau lem lo na in, hel ho an nih thut a hlauhawm avangin kan muhil ngam lo thin a ni,” ti in a sawi a ni.

Posted in Thu Ngaihnawm, True Story | Tagged , | Leave a comment

Miss World 2017 MANUSHI CHHILLAR

Kum 17 hnua India-in Miss World a neih leh hmasak ber MBBS  zirlai, kum 20 a upa Manushi Chhillar chu India ramah chuan a lar ta vet vet hle mai. November 18, 2017-a Sanya, China a Miss World  a tana thlan a nih hnu atang khan amah fakna leh lawmpuina thu a la chawl lo a ni ber. PM Modi-a meuh pawhin lawmpuina  thu a tweet ve nasat kha!
image

Miss World 2017 Manushi Chhillar hian Bhagat Phool Singh Government Medical College for Women, Sonepat, Haryana-ah MBBS third year a zir mek a. Lehkha thiam thawkhat tak chu a lo ni ve reng reng a ni awm e; Class XII-ah khan English subject bikah CBSE Topper a lo ni ve tawh ngat niin tarlan a ni.
image

An chhungkua hrim hrim hi  chhungkaw zahpuiawm loh tak an ni ve  reng reng. A pa Dr Mitra Basu Chhillar hi India ram ralthuam siamna hmunpui, Defence Research and Development
Organisation (DRDO) a Scientist ve ngat a ni a, a nu Dr Neelam Chhillar pawh Institute of Human Behaviour and Allied Sciences, Delhi-ah Associate Professor a ni a. Neurochemistry department head ni pha ngat a ni bawk.
image

Tun tum hi India-in Miss World a neih vawi 6-na a ni ve ta a. Reita Faria kha a hmasa ber niin kum 1966-ah daih tawh khan a lo tling zan tawh a. A hnuah tun thlenga la lar em em Aishwariya Rai khan 1994-ah a Miss World lukhum a rawn khum leh a, kum 1997-ah Diana Haydon rawn ni lehin, 1999-ah Yukta Mookhey a rawn lang leh a, a kum leh 2000-ah Priyanka Chopra-in chhunzawm nghal zatin kan awl ta vang vang a, kum 17 hnuah he Haryana nula, MBBS zirlai  Manushi Chhillar hi a rawn lang ve leh ta a ni.

MANUSHI CHHILLAR BIOGRAPHY
Name – Manushi Chhillar
Nickname – Manushi
Sun sign – Taurus
Birth Place – Delhi, India
Date Of Birth – 14 May 1997
Age – 20 Years
Height – 5’8″
Weight – 55 Kg
Body Measurement : 33-27-34
Bra Size – 33B
Waist Size – 27 Inches
Hip Size – 34 Inches
Shoe Size – 8 Inches
Dress Size – 12 Inches
Hair Color – Black
Profession – Model, Medical Student
School – St. Thomas’ School
College – Bhagat Phool Singh Government Medical College for Women, Sonepat
Hobbies – Dancing, travelling, painting, singing, poetry
Favorite Politician – Narendra Modi
Favorite Actress – Priyanka Chopra
Favorite Quote – “The sky is the limit. We are limitless and so are our dreams, we must never doubt ourselves.”
Religion – Hinduism
Caste – Jat
Nationality – Indian
Marital Status – Unmarried
Fathers Name – Mitra Basu Chhillar (Scientist)
Mothers Name – Neeta Chhillar (Doctor)
No of Brother – 1
No of Sister – 1
Boyfriend – Unknown

image

Posted in National News | Tagged , | Leave a comment