THIL HI CHU KAWNGHMANG DEUH HI CHU A AWM ASIN MAW LE.

  • Hman ni Mines Inspection tour kan neihna lamah Odisha Mines Minister nau hian Iron ore mines kum rei tawh tak , a U Minister a nih hma daih atang tawhin a lo nei ve a. Chu a Mining Lease chu a kum 30 period pawh a lo zo dawn tawh avangin Renewal tur atan an Mining Plan rawn theh luh kha process , approve or reject tur kan nia. An document chu a tha tawk hle a, Mines Minister nau ani tih ka hre bawk sia… Mining Plan kan approved sak che chuan Mining Lease chu State Government lam atang chuan Renewal chiangsa ani mai dawn sia…ka tih ngawt mai a. Ani lah chuan ….Mr Chhangte, ka u a Minister ve atang hian engmah kan ti tak tak ngai tawh lo…kan business pawhin a tawrh phah khawp mai a tih chu…WHY.. ka han tih hau chuan….

    Minister chhungte tiha mawi lo hi a tam lutuk a, undue influence ( power hmanga nawrna) an ti zel tawh sia…Minister lo thuai thuai se…ka ti ngawt asin… Market ah pawh fair competition kan bei ve ngam tawh lo, Minister nau nih chuan a mawi lo tlat a…a’n ti mai chu… Oh, am sorry, i see….but that is a huge sacrifice for the interest of the public…tiin ka chibai nawn leh ngat…

    He case hi i ngaihsan lem loh tak Odisha State a an Public Leader ten public image an maintain tum dan ani. Keini ve erawh chu kan Supply Minister in IOC ho a thrim thrat ngamlohna chhan chu a fate hminga Petrol pump a dil vang…..an rawn tih pek chu maw le…Chu em em chu anih ka ring chuanglo na-in ….heti lam hawia Minister power hman erawh hi chu kan hreh lemlo hlawm niin a lang.

    Ram hruaitu , Public Leader nih tawh hi chuan nun leh chetziate hi an ulukin, an fimkhur zual sauh zawk thin hi a lo ni ngai a…Chhung hnaivai te thleng hian an lo insum hram hram thin ani ngai a. Keini ramah ve zawng Minister nih chhunga ro tling , nakin hnua innghahna tlak tur ASSETS siam loh hlau reng rengin a rem emaw remlo emaw, a mawi emaw mawilo emaw….kan lo che phut phut zel thin hi a lo ni. Pathian a innghat fel thek mai lova, in leh lo, ram tih vel a innghat chiam chiam mai , Mizo Kristiante kan lo la ni hrih luklak si…

    Thil hi chu kawnghmang deuh chu a awm asin maw le.

    Aside | Posted on by | Leave a comment

    GAY MARRIAGE’ THLAWPNA THUCHAH KENG CAKE SIAM DUHLO KRISTIAN BAKERY CHU COURT IN THIAMLOH CHANTIR

  • Northern Ireland capital Belfast khawpuia bakery dawr pakhat, a neitu Kristian țha tak chhungkua, Ashers Baking Company chuan nikum khân neih inang inneihna(gay marriage) thlawp emaw țanna campaign auhla(slogan) ‘Support Gay Marriage’ tih ziak tel tura an dawra cake order chu kristian thurin nen inkalha an hriat avangin an siam duh lova, chu cake order tu mawngkawhur Gareth Lee-a chuan nihphung(sexualorientation) avanga inthliarhranna/inenhranna-ah leh mihring intluktlanna dan bawhchhia-ah puhin Court of Appeal-ah thubuai a pulut ta a, hun engemawti chhung he thubuai hi ngaihtuah a nih hnuin, kar kalta khân court-in bakery neitute chu thiamloh a chantir ta a ni.

    Lord Chief Justice Sir Declan Morgan leh senior judge dang pahnihte chuan, Ashers bakery neitu McActhur chhungkua chuan Gareth Lee-a chu mawngkawhur anih avanga hnar annilo tih an pawm a, mahse a cake slogan(thuchah)avanga an siamsak duhlohna chu ‘direct discrimination’ (inthliarhranna) anih thu an sawi. An service pekchhuah chuan anmahni politics thurin leh sakhaw thurin lam hawi thuchah chauh a huam tur a nilo an ti.

    He Belfast court thutlukna hian Kristiante ngeng a chhun hle a, The Christian Institute chuan ‘freedom of conscience’ humhim anih theih na’n dan siam țha vat tura ngenna thuchhuah an siam zui nghal a ni. He institution-a Deputy Director of Public Affairs Simon Calvert-a chuan, “Mipuite-ah inthliarhranna a awmlohna turin intluktlanna dan hi siam a ni, mi an thurin leh an thil do kalh zawng tihluih tir na’n nilovin. Mahse tunah hian chu dan chu mi tu emaw te’n midang awpbeh tum na’n ralthuam angin an chelek mek si. An tihchhiat tam hma-in dan hi arang lama tihdanglam vat a ngai” a ti.

    Court thutlukna puan zawh fel anih hnuin, Ashers dawr neitu Daniel McArthur-a chuan court kawtkaiah, court thutlukna chuan an chhungkua a tih hrilhhai thu press mite hrilhin “Vawiin rorelnaah hian kan hrilhhai takzet a ni. Intluktlanna dan hi midang thurin leh ngaihdan hawihhawm taka thlawp leh țan kan hnial avanga hremna kan tuar theihna tur anih dawn chuan thlak danglam a țul hle a ni” a ti.

    Sawi zawmin, “He rorelna hian democratic freedom a palzuta, religious freedom a palzuta, free speech a palzut bawk a ni” a ti.

    Northern Ireland ah hian neih inang inneih phalna dan an nei lova, McArthur chhungkua hi an ram inneihna dan hman lai thlawp nghet tlattu, ‘Inneihna chu hmeichhia leh mipa inkarah chauh a thleng tur a ni’ tih changvawna neitu annih avangin ‘gay marriage’ chawilar theihna lam reng renga inrawlh chu an thurin nen inkalh bur a ni a, an tan thil tih thianglo hulhual a ni. McArthur-a chuan Lee-a chu mawngkawhur anih avanga enhrang leh cake siam sak duhlo nilovin, a thuchah(message) ken tel zawk chu an kristian rinna nen inkalh tlat anih vang a ni a ti.

    Tihian sawiin, “Kan thil tih duhloh kha, kan ram inneihna dan hman lai thlak danglam tura campaign na-a telve emaw inrawlh kan hnial fithlakna a ni”
    “Kristian kan nih avangin kan ram inneihna dan hman mêk hi kan thlawp bur a, kha cake kha lo siam ta ila a thuchah avang khan keimahni-ah inthiamlohna nasa tak min neih tir zui dawn tih kan hria a ni” a ti.

    An chhungkaw țantu leh thlawptu zawng zawngte hnenah lawmthu hrilhin, “Min țantu leh țawngțaipuitu zozaite, in zavaiin lawmthu kan hrilh a che u. In chungah kan lawm takzet a ni.”
    .
    “Hun harsa tak kan paltlang chhova, mahse kawng tluanin leh engkimah kan chunga a rinawmna a lantir avangin Pathian chungah kan lawm takmeuh a ni. Ani chu Lalțhutphah-ah a la țhu reng a, van leh khawvel roreltu, kan Pathian a ni. Amah chu chibai kan bukin kan fak a ni” a ti.
    .
    McArthur chhungkua hian lei danah hnehna changlo mahse an rin Pathian chuan hnehtu ah a puang ngeiin a rinawm. An sumdawnna thianghlimna chu khawvel thil bawlhhlawh-a tih nut ai chuan an eizawnna in a tuar phah pawh an pawisa lo zawk a ni. Mahse, court thuchhuakin tun achina thlei bik neilova cake order eng thuchah keng pawh siam zel tawh tura thupek khauh tak a pek miau avangin harsatna an la hmachhawn dawn chauh niin a lang.

    Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

    ARTUI HEL HIP

    Author:
  • Artui hi chawhmeh mal khaiah chuan kan taksa mamawh chi hrang hrangte awm kimna ber zinga mi a ni hial awm e. Mi ţhenkhatin artui, a bik takin zo artui hi a hel a hipin chak zawk leh ţha zawk turah an ngai a, mahse a lo ni lem lo. A chhan chu :

    1. Artui a protein te hi a hel a hip chuan a chakna za a sawmnga (50%) vel chauh taksain a hmang ţangkai a, chhum emaw kan hmìn emaw chuan za a sawmkua (90%) vel lâi taksain a hmang tangkai thei thung a ni.

    2. Artui kâwr hi natna ţhenkhat a bik takin salmonella hian a lût tlang thei a, chhum emaw kan hmìn emaw loh chuan natna kan kaichhawng palh thei a ni.

    3. Artui a protein pakhat Avidin hian taksa a kan lakluh Vitamin H (Biotin) a ti chhe ţhin a, hei hian Vitamin H (Biotin) tlakchhamna, vun leh sam hrisel lo a thlen thei a, chhum emaw kàn hmìn emaw chuan Avidin hi a chhe vek thung a ni.

    Artui hian protein, Omega- 3 fats,choline, biotin, folic acid, pantothenic acid, carotinoids, lutein leh zeaxanthin bakah cholesterol ţha chi ( HDL) a pai a. Vitamin A, D, E, K leh vitamin B complex ( Vitamin B 1, 2, 3, 5 ,6 ,12) a pai bawk a. Minerals ah selenium, iodine, calcium, phosphorus, magnesium, zinc, copper, potassium leh iron a pai bawk a ni.

    Artui a protein awm hi protein quality ţha chi a nih bakah protein siamtu amino acids te hi taksa mamawh tawkin a pai kim deuh vek a. Artui a cholesterol awm hi cholesterol ţha chi (HDL) anih avangin Artui hian Lung natna (heart diseases) a thlen lem lova ngaih a ni. Artui a choline hi thluak tihriseltu leh thluak hnathawh puitu a ni a, artui a lutein leh zeaxanthin hi antioxidants niin mit a ti hrisel a, thenkhatin, “Artui hi mit tan a ţhalo ” an tih hi chu phuahchawp niin a lang.

    Thil dang han belh zeuh ila. Tumah mi ţha famkim kan awm lo ang chiah hian eng chawhmeh mah hi a mal chuan taksa tana ţha famkim a awm bik lova. Artui pawh hian Vitamin C leh dietary fiber a pai loh bakah Vitamin K a pai tlem a, hengte hi chaw dang aţanga lakluh a ngai a. Sunhlu, Kawlthei leh Hmarcha sen tai têk te hian Vitamin C a pai tam a. Bean, Avocado, Pear, Zikhlum leh Bawrhsaiabe hian dietary fiber pai tamin thlai hnah hring, Fanghma, Broccoli leh Zopurun te hian Vitamin K a pai tam a ni.

    Indian Council of Medical Research chuan taksa hrisel nan kum khatah artui pum 180 vel ei tur a tih laiin Economic Survey, Mizoram 2012–13′ chuan mizote hian kum khatah artui pum 32 vel ei angin min chhut a ni.

    Veterinary Department hian chak takin hma la se, artui thar chhuah a pûng ang a, phai atanga phur lut lova artui a kan intodelh hun a la thleng turah ngai ang.
    Dr Lk. Sanga

    Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

    Tlangram loneih hlawkzawk dan tur duang turin Mizoram sorkar leh JICA inrem

    Tlangram lo neih hlawkzawk a kalpui dan leh thlai chawmtu tuihna hnianghnar zawka siamchhuah dan tur siam turin Mizoram sorkar leh Japanese International Cooperation Agency (JICA) chuan inremna Nimin khan an siam a, Mizoram aiawhin Chief Secretary Pu Lalmalsawma leh JICA aiawhin Pu Takema Sakomoto, Chief Representative,JICA India Office ten hming an ziak a ni.

    Chief Secretary chuan Mizoram Agriculture leh irrigation tihhmasawna tur hi JICA chuan kum 3 chhung a zirchiang tawh tih sawiin, an ruahmanna hi a rintlak ngei ang a ti a, JICA leh Mizoram sawrkar thawhhona hnuaiah hian Japanese mithiamte chahchhuah an nih tur thu sawiin an ni chuan thingtlang loneitute thawhchhuah te tam tham zawka peipun a nih theih nan an theihtawp an chhuah dawn a ni a ti a, Loneitute kaihruaitu department official te pawh uluk taka kaihhruai an nih tur thu a tarlang a ni.

    JICA leh Mizoram sawrkar thawhhona hnuaia Master Plan in hmalakna tur hmasa atana a thlanchhuah te chu – Bilkhawthlir, Aibawk, Serchhip leh Champhai te thlan an ni.

    JICA India Office a hotu Pu Takema Sakemoto leh a thawhpuite chuan Nimin tlai khan Chief Minister Pu Lal Thanhawla chu a chenna inah an hmu a, Pu Sakemoto hian JICA in Mizorama hmalakna an neih mek dan a hrilh a ni.

    Chief Minister chuan Nimina Mizoram Sawrkar leh JICA in agriculture leh irrigation tih hmasawn nan thawhhona thutlung an ziah chu Mizoram hmasawnna atan mellung pawimawh tak anih thu a sawi a. Pu Sakemoto chuan he thawhhona in a huam chin tur leh a tum te sawiin he thawhona hian JICA leh Mizoram inkarah thawhhona bung thar a hawng a ni, a ti a.

    JICA hotu lu in he project bakah inkalpawhna tihhmasawn nan NH-54 tihchangtlungna tur project an buaipui mek thu Chief Minister hrilhin hemi project hi tih puitlin anih theih Sawrkar laipui nen in be chungin theihtawp an chhuak mek thu a sawi.

    Pu Sakemoto chuan agriculture leh irrigation project chungchangah JICA mithiamten Mizoram an chamchilh tur thu hrilhin technical lamah inzir nan Mizoram atang pawhin mithiam ten Japan a tlawh dawn bawk a ni, a ti a. He Project hian Mizoram tan hmasawnna a thlen ngei a beisei thu a sawi bawk. Chief Minister chu he project kaltlangin Mizoram leh Japan laichinna a in tan dawn a tiin a tihchak zel nan Mizoram sawrkarin theihtawp a chhuah tur thu a sawi.
    (DIPR)

    Aside | Posted on by | Tagged , , , , , | Leave a comment

    THIM THUAH SANGKHAT PAWH THLENG SE A THLAPHANAWM LO

    Rev. Lalzuithanga, Chanmari Bial pastor thusawi thenkhat. (Rev. Lalzuithanga hi Synod Moderator elect a ni).

    1. Kohhran programme ni si lova, kohhran pawn lama Pathian thu zawn lutuk hi a hrisel lo. Kohhran history atangin hetiang hi kalsualna hmawr a ni.

    2. Tute mumang emaw, zawl thupuan emaw a innghah ai chuan Bible hi innghahna tùr dik a ni zawk.

    3. Thim thuah hnih te, China ral lian tih te hi Isua zuitu ‘Khawvel êng in ni’ a tih te tân a hlauhawm loh. Thim thuah sangkhat pawh lo thleng se thlaphanna tùr a awm lo. Chutiang hlau chu ringtu tak an ni lo a niang.

    4. Lirnghing te hi Pathian thu a ni. A lo nghing a nih pawhin Pathianin min awmpui ang. Engkimin Pathian thu an awih – lirnghing, thlipui, tuifawn, natna leh thihna thleng hian A thu an awih. Engkimin a thu an awih Isua hnenah hlauh tur a awm lo tih a nih kha.

    5. Cancer dam leh ka nih avang hian ‘i vannei’ min ti thin. Cancer vei ve lo i nih avang khan i vannei zawk. Lawmthu sawi mai rawh.

    6. Yoga avanga dam ai chuan Isua avanga nat ka thlang zawk.

    7. Kut tling lova din building ropui tak tak a tam ta. Lirnghing kan hlauh chhan te pawh hi a ni ang. Heng te hi sawi chim a ngai a ni maithei. Thinlung dik lo, sualna zawng zawng hi sawi chim ang u.

    8. Mizo aiin vai te hnathawka rawih an nuam zawk an ti thin. Mizo kristiante hi hnathawka rawih nuam ber tur kan ni zawk.

    9. Tunlaiah thil mak leh danglam kan zawng fo. Misual min chhandam a, kraws lêra Isua thi aia mak dang a awm lo. Hei hi thil mak chatuan tûr a ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    CSS hnuaia Hindi Teacher-te harsatna chinfel sak turin ngen

    New Delhi a Sorkar thil pawimawh buaipuia cham mek School Education Minister Pu H. Rohluna chuan tukin khan Union Minister of Human Resource Development Pu Prakash Javadekar chu Shastri Bhavan-a a Office Chamber-ah a kawm a. Mizorama CSS hnuaia Hindi Teacher-te harsatna tawh mek chinfel sak turin a ngen.

    Pu Rohluna hian Central Minister hi CSS Hindi Teacher ten March thla atanga hlawh an la lak loh avanga harsatna an tawh nasat dan leh, hlawh la lo chung pawha tha taka hna an thawh zel thu te hrilhin, kumin atana an hlawh tur hi Central Sorkarin release sak thuai turin a ngen a. Heng CSS Hindi Teacher-te rawih hun chhung, February, 2017 a tawp mai tawh tur chu kum 2017 hnu lamah pawh rawih chhunzawm zel an nih ngei theihna tura hma lak sak turin Central Minister hi a ngen bawk.

    Union Minister Pu Prakash Javadekar chuan Mizorama Middle School leh High School-ah Hindi Compulsory Subject a ni chu lawmawm a tih thu sawiin, CSS Hindi Teacher-te chuan an hlawh an hmuh ngei tur thu Pu Rohluna chu a lo hrilh a. A rang thei ang bera umzui tura a khawihtute a hrilh nghal tur thu leh, a Scheme hi Mizorama hman tangkai anih dante enfiah thuai a, chhunzawm zel a nih theihna tura a tul anga hma lo lak sak nghal a tiam bawk.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    Union Civil Avation Minister hnenah thlawhna service titawp lo turin ngen

    Tun thla tawp atanga Aizawl leh Imphal inkar thlawkna thlawk thin Air India in a tihtawp dawn avangin, Chief Minister Pu Lal Thanhawla chuan Union Civil Avation Minister hnenah ziaka thlenin, he thlawhna service hi tihtawp lo turin a ngen a,
    Sorkar laipuiin thlawhna hmanga khaw te deuh te tlawhpawh theih tura ruahmanna a siam laia, a ram leilungin a zirloh avangin kawngpui nei tha hlei thei lo Mizoram angah, thenawm state atanga thlawhna hmanga tlawhpawh theih a ni lo tur chuan a nghawng a na hle dawn a a hriat thu sawiin, Mizoram leh Manipur-a cheng te chu intlawhpawh tawn reng, chhungkhat laina te awm hranna anih avangin, thlawhna tihtawp mai a rem dawn lo a ni a ti.

    Hei bakah hian Mizorama zirna in lian, Mizoram University, Veterinary College leh RIPANS a zirlaite pawhin harsatna an tawh phah ngei dawn a ni, a ti bawk.
    (DIPR)

    Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

    Mizo National Front MNF chuan Mara Autonomous District Council-a eirukna chhui chiang turin Anti Corruption Bureau ah FIR thehlut

    Mizo National Front MNF chuan Mara Autonomous District Council-a eirukna hrang hrang ni a an hriatte chhui chiang turin Anti Corruption Bureau ah FIR an thehlut a,

    ACB Director Pu L.H.Shanliana-a hnenah FIR hi an pe a, MADC hnuaiah hian CSS sum cheng nuai 2930 chuang pek a ni a, heng te hi a dawngtur te hnen a thlen loh thu an hriat thu an FIR chuan an tarlang a,

    Hei bakah hian NITI Aayog hnuaia pek, cheng nuai 764 pawh tihchingpen a ni an ti a, scheme hrang hrang an kalpuia uitilisation certificate pek tur chu an hnathawh tawhna behchhanin an siam mai niin an sawi a, heng thu hrang hrang te hi RTI hmanga an zawhfiahnaa an hriat niin an sawi a ni.
    MNF hian Governor Lt. General Nirbhay Sharma hnenah hemi chungchanga a tul anga hma la turin an thlen bawk.

    Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

    UP MINISTER PAWAN PANDEY, SAMAJWADI PARTY in kum 6 hrem

    Uttar Pradesh-a rorellai Samajwadi party hruaitu leh state minister ni bawk Pawan Pandey chu an party atangin kum ruk chhung atan hnawhchhuah a ni.

    Pawan Pandey hian CM chenna inah MLC ni lai leh Party chief Mulayam Singh Yadav-a thian hnai tak Ashu Malik kut a thlak avangin a chungah hremna hi lekkawh ani. Pawan panday hi Ayodhya atanga MLA atana thlan a ni a , CM Akhilesh Yadav-a Council of Ministers-a Minister of state ni lai a ni. Politics lama mi thiamte chuan Pawan Pandey hi CM hian a council atang hian a paih dawn nge dawn lo an thlir mek a.Dan ang chuan party atanga hnawhchhuah anih tawh avangin Minister pawh ni chhunzawm tawhlo tur a ni a. Tunhnaiah SP chhungah boruak tha lo a awm nia hriat anih avang leh nakum maia inthlanpui nei tur an nih avangin Party chhung thilthleng hian ngaihven a hlawh hle a ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

    TIAMCHIN AWM LOVIN LUNGMUAT-AH SIKUL CHAWLH TIR

    26th October, 2016 (MSR) : Lungmuat khua chuan Sorkara an thilphut tihhlawhtlin a nih hma chuan tiamchin awm lovin Zirlaite School an chawlh tir mek.

    Thudawn danin Lungmuat High School a General Teacher, Lily Nath D/O Gabar Nath Bualpui North khua chu February thla atang khan Bualpui North-ah Attached a ni a, a aiawh a awm theih si loh avang leh zirtirtu indaih loh avanga School in harsatna an tawh mek hriain Khawtlang leh Zirlai nu leh pate chuan Lily Nath hi a Post Lungmuat High School-a dah let turin ngenna Education Minister leh Parliamentary Secretary hnenah ziakin an lo theh lut tawh a ni. Ngaihtha taka an nghah laiin, dah let chu sawi loh Headmaster tang lai chu sawn chhuah a ni ta hlauh zawk a, hei hi Lungmuat khawtlang chuan hriatthiam har an ti hle niin thudawnna chuan a sawi.

    An Headmaster hi Zirna kawnga thahnem ngai, khawtlang hmangaih em em tu a ni a, a ni kaihhruaina hnuaiah an khuain zirna kawngah hma an sawin Matric result pawh tha tak tak kan nei chho zel a ni a. A tihsual pawh ni lova midang (Hnamdang) chhan nana an Headmaster sawn chhuah sak nia hriain khawtlang mipui te an lungawilo hle a, engti kawng mahin a chhuah hi an rem ti dawnlo niin an sawi.

    Damlohna chhuanlama kum khat dawn Bualpui North-a attached tawh Lily Nath hi a rang thei ang bera dah let turin Sorkar an phut a, a thawh tirh atanga Bualpui North-a attached nghal a ni a, ‘a dilna anga Lungmuatah hian a thawk peih lo a nih chuan bang ngam sela, a aiawh tur zirtirtu dang lak ni rawh se’ tih chu Lungmuat khawtlang ngaihdan a nih thu an tarlang a ni.

    An Headmaster sawn chhuah avanga khawtlang lungawilo chuan 16th Oct 2016 zan khan Community Hall-ah vantlang inkhawm kovin Resolution an siam a. Bialtu MLA Pu.Hmingdailova Khiangte chu Joint NGO aiawh leh Zirlai nu leh pa aiawh ten Dt.19.10.2016 khan an hmu a, Education Minister-ah lehkhain an thlen bawk a. Tun thlenga hmalakna engmah a la awm loh avangin Dt. 24.10.2016 khan Zirlai naupangte chuan School kal lovin School Uniform nen khawchhungah kawng an zawh a, hemi zan hian Community Hall-ah Khawtlang nu leh pa te inkokhawm lehin hmalak dan tur sawi ho leh a ni a, nimin ni 25.10.2016 khan khawtlang huapin kawng an zawh a. Sorkar atanga an Headmaster Transfer Order hi cancel a nih hma leh Lily Nath hi dah let leh a nih hma chuan 25th October 2016 atanga tiam chin awm lovin Zirlaite School chawlh tir turin thutlukna an siam a ni.
    Tunkar chhunga Headmaster leh Lily Nath dah letna tura thu lawmawm engmah hriat a nih loh chuan Zirlai Pawlte pawh hriattira na zawk a hmalakna neih tum zui zel an tum bawk a ni.

    ************************

    A JC Charver
    Lily nath hi a nu hrawk cancer a vangin damdawiin ah hruai a ni a, mumbai ah kal pui a ni, tin a mah chauh hi an unau hmeichhe awm chhun a ni bawk a, mumbai an awm lai hian a pa hrawk cancer bawkin a na leh a, khawtlang hruaitu ten khawngaih in a nu leh pa enkawl theih nan MLA leh minister te dawrin, an harsatna an lo hriat thiam pui a, Bualpui ah hian attached a ni ta a ni, Hetia dawt hmang a in puh hi thil tha lo tak a ni, Lungmuat headmaster hi ban hial tlak zawk a ni a, an transfere chhan pawh hi RMSA member tam tak phai a B.ed zira zuk kal te sum ei sak a, a tih chingpen vang zawk a ni hial zawkin ka ring

    Marty Hmingthana Colney
    Jan 2015 khan vanduaithlak takin ka nu chu chawkawng cancer in a na thut a unau hmeichhia keimah chauh ka nia ka nu hi enkawl a lo ngai zui ta a mumbai TATA CANCER hospital pan pui a ngai ta sia. Lehlam ah sikul kal a lo ngai bawk nen thawhpuite duhsakna leh khawngaihna zar ah hun engemaw chen min lo kep in aikal te dah ania ,Thawhpuite an zahawmin an fak awm hle a ni. anni zar ah ka nu chu mumbai hospital ah chuan operation te chemo te hem te tih a ni. hetia kanu mumbai ka buaipui lai tak hian ka pa poh chawkawng cancer bawkin a rawn na ve leh a chhungkua kan buai khawtlang pohin min vei hle a tichuan nu leh pa cancer enkawl reng ngai chu tiin kan khawtlang hruaitu ten MLA ah kan harsat chu an thlen a lungmuat vc te objection lo siam lo tura ngen an nih hnu ah Lungmuat RMSA atangin Bualpui RMSA ah attach in dah k ni a, chuan dt.5.may.2016 ka pa chuan chatuan ram min pan san ta ani.
    ka nu hi checkup kal pui zeuh2 ngai reng chau leh thut2 thin a ni. ka nu hi a thatchhuah leh var chu beisei tur a awm lo ani. lehlam ah ka nu leh ka pa hian in sak tumin an lo rel uai tawh, ka pa in min luahpui hmanlo in min boralsan a ka nu tal chuan min luahpui hman se tihna rilru neiin hma kan la mek a.Hetia kan hriatloh leh kan ngaihtuahloh deuh hian mi dang transfer na ah ka hming rawn lang ta daih mai hi a mak ka tiin kei hmeichhia tan chuan tawrhthiam poh a har ka ti khop mai. Kan rilru mangan laia hetiang dawt thu hriat hi a hrehawm tak zet ani.tunah attach a k omna poh hi thla 7 poh a la tling lo a…hetianga k tih loh pui leh k hriat loh thila mn hmer tel reng hi a puitling zia lo khop mai.
    (Hei hi a nihna tak Lily sawi a ni e)

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment