Sangha a formalin tel an sawifiah

H&FW Department chuan thu chhuah siamin an department thlakip chhuak HRISELNA monthly magazine thlahlui November a chhuaka phai sangha chungchang lo langin mipuite a ti thlabar chu pawi an ti tih a sawi a.

Formalin (Formaldehyde) hi sangha khawina lam (Pisciculture)-ah natna hrik laka sangha venhim nan hmanthin a ni a. Hetih rual hian sangha thawnchhuah/hralhchhuah tur vawnthatna atan chuan hman phal a ni lo a, India ram hmun hrang hrangah sangha thawn chhuaka sumdawng ten a vawnthat nan formalin hi an hmang thin tih sawi a awm avangin sawiselna pawh a awm fo thin tih sawiin, Mizorama lo lut phai sanghate hi formalin hmanga sawngbawl vek an ni em tih hriat a ni lo va. A nunga khawi an nih laia formalin kai pawh an ni thei ang a ti.

An dept Food Safety Cell chuan an ei leh in reng renga thil thalo leh hlauhawm awm palh theite bawhzuiin a vil reng tih sawiin, hriat theih chinah sangha a ni emaw, thlai lam thil a ni emaw mihring tana hlauhawm khawp formalin pai hmuh a la ni lo va. Thil hlauhawm leh fimkhurna tur chi chumipuite him nan puanzar a ni thin a ni a ti.

H&FW department chuan Hriselna Magazine -a thuziak lo lang avang hian tumah chiai lo turin a ngen tih a sawi bawk.

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Sorkarin Pawisa lem viltu tur siam.

Sawrkarin ramchhunga pawisa lem leng vel vil tur leh State Police Economic Offences Wing, Intelligence agencies leh Finance Ministry hnena hriattir thin turin a bika siam special cell a din thu Union Minister of State for Finance Arjun Ram Meghwal chuan Lok Sabhaa zawhna ziaka a chhannaah a tarlang.

Heng cell te hi ram dang nena inthenawm state-ah te dah niin pawisa lem dawn anih leh nihlo an vil reng a ni a ti.

Law Enforcement Agencieste chu pawisa lem veivir uluk taka vil tura hriattir anih thu sawi bawkin danloa sum chevel leh sum hlawm liantham chetvelna thlithlai tura hmala turin an hriattir bawk tih Mnister chuan a sawi bawk.

Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

Bank official te hrem

Union Finance Ministry chuan pawisa tih thih anih hnuah Bank official 27 chu diklo taka sum tih chetna leh RBI kaihhruaina an zawmloh avangin suspend an ni tawh a, mi 6 transfer an ni tawh bawk a ti. Bank-te hian pawias tih thih a nih hnuah sum chevel khawihin taima takin hna rei tak tak an thawk a. Hetihlai hian official thenkhatin diklo takin thil an lo ti ve bawk a ni a ti .

Ministry chuan tluang taka pawisa che vel a kal theih nan theihtawp chhuah a ni a, dan kalha che leh thil diklo zawnga lo ti an awm a nih chuan an chungah hremna lekkawh a ni ang a ti bawk.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Rural Dept. hnuaia hmalakna zir chiang

Rural Development Minister Pu R.Lalzirliana hovin Rural Development Department hnuaia hmalaknate endiktu, state hnuaia Committee sangber, Vigilance & Monitoring Committee chu Dec. 1 chawhnu khan Aijal Club ah an thukhawm a.

Heta tarlan anih dan chuan sawkar kum, 2016-17 chhungin MGNREGA ah kum in September thla thleng khan Central atangin sum cheng nuai 6534 hmuh a ni a, State Matching Share cheng nuai 48 nen District 8 ah ni 28 theuh inhlawhna a siam tawh a. District 8 a PMAY/IAY tanpuina sum hmanga miharsa te insak tur/ thawm that tur zawng zawng belhkhawm chu in 1818 a ni.

PMGSY hnuaiah cheng nuai 3995 hmangin kumin September thla thleng khan District 8 belhkhawm a kawng laih zat chu 185 niin heng kawng te belhkhawm thui zawng chu km 2514.13 a ni a. NSAP hnuaia tanpuina sum awmzat cheng nuai 708 atangin kum September thla thleng khan cheng nuai 585 pekchhuah a ni bawk.

NRDWP hnuaiah RD Block 7 ah hmun thenkhat a hmalakna ‘Partially Covered(PC)’ pakua a awm tawh a;
NBA hmangin APL chhungkaw 586 leh BPL chhungkaw 1112 tan Ek In siam sak ni tawh in Vantlang Inthiarna hmun 4 siam a ni tawh.

MzSRLM hmalakna tur sum cheng nuai 1097 atangin cheng nuai 270 vel hmanga hna thawh tawh a ni a; IWMP hnuaia hmalakna tur sum cheng nuai 1700 vel pawh hman a nih theih nan thil tul hmasa tihfel mek a ni, tih tarlan a ni bawk.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

AIDS dona ni hmang

Author:
  • Khawvel pum huap AIDS natna Dona Ni World AIDS Day chu Dec 1 khan Mizoramah urhsun taka hman a ni a, Aizawlah chuan, Millenium Centre kawtah Health Minister Pu Lal Thanzara hovin hman a ni a, Pu Lal Thanzara chuanHIV/AIDS natna hian Mizoramah kua a hreuh thuk hle tawh tih hi pawm leh awih harsa, mah se dik si a ni, a ti.

    Mizote zingah zuk leh hmuam insumloh avangin cancer vei tamna State Mizoram chu a ni a, mipat hmeichhiat hman khawlohna avanga HIV/AIDS vei tamna State a ni leh zel chu a zahthlak a, a mualphothlak a ni, a ti a. Sex vawikhat hman khawloh hian dam chhung daih thil pawi a thlen thei tih hriaa, nupa kar chauha hman tur sex hi a hun hma a hmang lova, thianghlimna vawng him thei nih tum a pawimawh a ni a ti.

    Health Minister chuan HIV/AIDS hi khawvel thiamna lo sang zel pawhin a tihdamna a la hmuhchhuah theih loh a ni a, a inven dan kawng erawh a awm avangin sex-a insum thei lo te pawhin he natna hlauhawm tak an kai loh nan condom hmang tura inzirtir a tul a ni, a ti a. Tangruala beih a ngai tak zet tawh tih sawiin kohhran, tlawmngai pawl, school leh mitinte HIV/AIDS dopuiah Health Minister chuan a sawm a ni.

    World AIDS Day-ah hian he natna rapthlak kai leh vei mektetana khawvel nuam zawk siam turin sawrkarin tan a la zel dawn a ni tih a sawi a. AIDS leh TB vei kawp tan ART leh TB damdawi hmun khat atanga pek chhuah tum a nih thu Pu Lal Thanzara chuan a sawi a. HIV positive ten TB veilo mah se, a venna atan Isoniazid Preventive Therapy (IPT) pek vek tura ruahman leh kalpui mek a ni, a ti bawk.

    October 1990 atanga June, 2016 thlenga Mizorama HIV dinhmun chu thisen test tawh mi 55,4644 atangin HIV positive 13,040 an awm a, AIDS vanga thi 1313 an awm tawh bawk.

    Mizoramah HIV inkaichhawn tamna chhan berchu mipat hmeichhiatna hman atangin a ni a, a vei zinga zaa 69.3 chuan mipat hmeichhiatna hman atangin an kai a, Nu leh pa atanga kai 414 an awm bawk.

    (DIPR)

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    Rural Bankah pension lak theih tawh dawn.

    Mizoram Rural Bank branch hrang hrang ah nakum January thla atangin Pension/Family Pension a lak theih tawh dawn.

    Mizoram sorkar hnuai a pensioner leh Family pensioner ten State Bank Of India atang chauh a hlawh an lak thin chu Mizoram hmun hrang hranga he hamthatna la thin te tan a awlsam zawkna turin tun hnai khan Mizoram Sorkar Finance Department chuan ruahmanna siamin, nilainia thuchhuah a siamah State Bank of India kaltlanga pension la thin tupawhin an duhthlanna zawk a nih phawt chuan an pension hlawh lakna branch chu SBI atangin an duhna ber Mizoram Rural Bank branch ah an la thei tawh dawn tih tarlan a ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    National highway a lei ah chhiah khawn leh tan

    Ramchhung national highway-a lei chhiah khawn thin chu december ni 2 zan zanlai atangin khawn tan a ni leh tawh a. Traffic chungchangah harsatna thleng thei hrang hrang veng turin sawrkarin hma a la. Lei chhiah lakna zawng zawngah hian POS khawl, credit card leh debit card hman theihna tur dah vek a ni a. Chhiah te hi peklawk theihna tur prepaid instrument siam ani bawk.

    Hei bakah hian pawisa fai hman tih tlem nan sawrkar chuan mipuite Ministry of Road Transport and Highways a siam thar FASTags lei turin a ngen a. Hemi hmang hian awlsam takin chhiah te hi a pek lawk theih dawn a ni. Pawisa faia pe lo theilo te tan pawisa nawi mamawh ang keng tura ngen an ni a.
    Cheng 200 aia tam chawi turte tan December ni 15 thleng cheng 500 tlang hlui hman phal a ni ang.
    National Highways Authority of India chuan officerte lei chhiah khawnna hmun hrang hrangah a sem darh tawh bawk a ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    LEGEND OF THE M’KIRIBON LAKE

    Khawvelah hian thil mak tak tak hi a tam mai a.Heng thil mak te hi tam tak chu zir chian an nitawh in engvanga mak nge an nih pawh zirchian an ni tlangpui tawh hlawm a. Tam tak te chu a chhan pawh an hmuchhuak mek zel bawk ani. Mahse tun tuma kan rawn sawi tur M’atai hnam tlemte ho, Central Africa a khawsa tehovin an sawi thin M’Kiribon lake’ chanchin hichuan khawvel hriat a hlawh lovin mi ngaihven ahlawh lo bawk a niang Google ah meuh pawh hmuh tur a vang em mai.

    M’atai hnam ho hi Central Afrrica vel a hnam tlemte khawsa, pem kual pem kual chi an ni a. Anmahni hnam hi 1000-2000 vel bawr vel khawsa a ngaih an ni a. Khawvel pawn lam atang hian tlawhpawh tu an awm lo em em mai a, tin anmahni pawh hian midan tlawhpawh hian ngaithei vak lo bawk a ni..
    An chanchin hi khawvel hian a hre tam lo hle mai a. An tawng hman ber hi a hranpa a a hming vuah a ni lo a. African hnam hrang hrang te tawngah a zawlpui deuh awm ang pawh a awm chuang lo a. Anmahni hi sapel a ram hnim remchang apiang ei mai chi an ni bawk. 1963 khan American Anglicanmissonary pahnih in an tlawh chhuak a, heta tang hian a ni he dil mak tak mai M’Kiribong’mbla’ ‘Kiribon lake’ chuan mingo ho hriat a lo hlawh tan na chu.

    He dil hi Central Africa a ngaw chhah tak mai chhunga awm ni a sawi a ni a, anmahni M’atai hnam ho chuan an pathian te chenna angahan ngai a ni. An sawi dan chuan he dil hi dil lian vaklo, tui luanglut leh luang chhuak awm miahlo a ni a. A tui hi a tlem ngai lova tin a tam ngai bawk lo a, a ngai reng mai a ni. Kumtin hian vawithum a rawng a inthlak ziah a, fur ruahtui tam laiin a fim kuk a, nipui khaw lum laiin a hring a, thlasikah chuan a eng(yellow) phut thin a ni.

    Hetianga a tui rawng a inthlak hunlai hian a tui chu a so bulh bulh thin a, hetih hunlai hian M’atai ho hian an chang a, damlo te tuiah chuan an hnim phum a, dam nan an hmang thin a ni. Anmahni ho sawi dan chuan he dil hian pemkual na hmun bul zelah a insawn ve thinan ti tlat mai a, pathian biak in an be hial a ni.

    He thil hi a awihawmloh angreng viau mai a, mahse American missonary pahnih in an va tlawh chhuah tum hian he dil hi an khaw bullawkah chuan a awm a ni a, mahse kum 10 hnu1973 a va tlawh chhuah leh an tum chuanM’atai hnam ho chu an lo pem sawn tawh a, chu dil pawh chu a lo awm tawh miah lo mai a ni.

    Tichuan an pem sawnna hmun chu an zawng ta a, mel 200 dawna hlaah khaw thar an lo din leh hman tawh a. Mak deuh mai chu Kiribon lake pawh chu chu an khaw thar bul maiah chuan a lo awm ve leh tlat mai a ni. An mahni sawi dan chuan “he dil hian an mahni hnam chu a veng a, an kalna apiangah a zui thin ani” an ti.

    Hemi tuma missonary pahnih te va kal leh hian he dil thla hi lak an tum a, vawi tamtak an thlalakna chuan an hmet amahse an rama an hawn a an thlalak te chu an han print chuan ramngaw thla bak engmah zuk lang miah lova mawle…mak ve tak chu a ni.

    Hemi dil mak tak mai leh M’atai hnam ho chanchin hi zirchian tumim 1998 khan British Explorer Jonas Willham-a leh a team te chuan an zawng chiam tawh a, mahse mak tak maiin heng hnam ho hi emaw, M’Kiribon dil emaw hian hnuhma takngial pawh zu han hmu hauhlova mawle…Khawi lamah nge an thang bo tak,a dil a pawh chu khawnge a awm tak tih pawh an hre chhuak zo ta lo reng reng a ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    LEGEND OF THE M’KIRIBON LAKE

    Khawvelah hian thil mak tak tak hi a tam mai a.Heng thil mak te hi tam tak chu zir chian an nitawh in engvanga mak nge an nih pawh zirchian an ni tlangpui tawh hlawm a. Tam tak te chu a chhan pawh an hmuchhuak mek zel bawk ani. Mahse tun tuma kan rawn sawi tur M’atai hnam tlemte ho, Central Africa a khawsa tehovin an sawi thin M’Kiribon lake’ chanchin hichuan khawvel hriat a hlawh lovin mi ngaihven ahlawh lo bawk a niang Google ah meuh pawh hmuh tur a vang em mai.

    M’atai hnam ho hi Central Afrrica vel a hnam tlemte khawsa, pem kual pem kual chi an ni a. Anmahni hnam hi 1000-2000 vel bawr vel khawsa a ngaih an ni a. Khawvel pawn lam atang hian tlawhpawh tu an awm lo em em mai a, tin anmahni pawh hian midan tlawhpawh hian ngaithei vak lo bawk a ni..
    An chanchin hi khawvel hian a hre tam lo hle mai a. An tawng hman ber hi a hranpa a a hming vuah a ni lo a. African hnam hrang hrang te tawngah a zawlpui deuh awm ang pawh a awm chuang lo a. Anmahni hi sapel a ram hnim remchang apiang ei mai chi an ni bawk. 1963 khan American Anglicanmissonary pahnih in an tlawh chhuak a, heta tang hian a ni he dil mak tak mai M’Kiribong’mbla’ ‘Kiribon lake’ chuan mingo ho hriat a lo hlawh tan na chu.

    He dil hi Central Africa a ngaw chhah tak mai chhunga awm ni a sawi a ni a, anmahni M’atai hnam ho chuan an pathian te chenna angahan ngai a ni. An sawi dan chuan he dil hi dil lian vaklo, tui luanglut leh luang chhuak awm miahlo a ni a. A tui hi a tlem ngai lova tin a tam ngai bawk lo a, a ngai reng mai a ni. Kumtin hian vawithum a rawng a inthlak ziah a, fur ruahtui tam laiin a fim kuk a, nipui khaw lum laiin a hring a, thlasikah chuan a eng(yellow) phut thin a ni.

    Hetianga a tui rawng a inthlak hunlai hian a tui chu a so bulh bulh thin a, hetih hunlai hian M’atai ho hian an chang a, damlo te tuiah chuan an hnim phum a, dam nan an hmang thin a ni. Anmahni ho sawi dan chuan he dil hian pemkual na hmun bul zelah a insawn ve thinan ti tlat mai a, pathian biak in an be hial a ni.

    He thil hi a awihawmloh angreng viau mai a, mahse American missonary pahnih in an va tlawh chhuah tum hian he dil hi an khaw bullawkah chuan a awm a ni a, mahse kum 10 hnu1973 a va tlawh chhuah leh an tum chuanM’atai hnam ho chu an lo pem sawn tawh a, chu dil pawh chu a lo awm tawh miah lo mai a ni.

    Tichuan an pem sawnna hmun chu an zawng ta a, mel 200 dawna hlaah khaw thar an lo din leh hman tawh a. Mak deuh mai chu Kiribon lake pawh chu chu an khaw thar bul maiah chuan a lo awm ve leh tlat mai a ni. An mahni sawi dan chuan “he dil hian an mahni hnam chu a veng a, an kalna apiangah a zui thin ani” an ti.

    Hemi tuma missonary pahnih te va kal leh hian he dil thla hi lak an tum a, vawi tamtak an thlalakna chuan an hmet amahse an rama an hawn a an thlalak te chu an han print chuan ramngaw thla bak engmah zuk lang miah lova mawle…mak ve tak chu a ni.

    Hemi dil mak tak mai leh M’atai hnam ho chanchin hi zirchian tumim 1998 khan British Explorer Jonas Willham-a leh a team te chuan an zawng chiam tawh a, mahse mak tak maiin heng hnam ho hi emaw, M’Kiribon dil emaw hian hnuhma takngial pawh zu han hmu hauhlova mawle…Khawi lamah nge an thang bo tak,a dil a pawh chu khawnge a awm tak tih pawh an hre chhuak zo ta lo reng reng a ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    THE BLUE LIGHT OF ARIZONA ( mizo version)

  • Thil eng pawl mak tak leh naupang pali bo dan mak.

    KHUH HNAWNNA:
    Khawvela thilmak kan tihgziangah hian leilung pianken a thilmak ve hrimhrim te, tin mihring siam thil mak te leh a rawntobul tak hriatchhuah zawh lo thilmak te hi anawm hrang ve thliah mai a. Tuna kan rawn sawitur pawh hi heng a tobul, a lo awmdanhriatchhuah zawh loh zingah hian a tel ve awm e.

    THE DECEMBER INCIDENT:
    1974 December ni 23 zan a ni a, boruak a vawt in Christmas boruak inkhaw chhung vel chu a tuam hneh bawk a, anhma lawk a Lal piancham lawm tur chuan Arizona khaw mi ho pawh chu an inpuahchah ve nasa hle mai a. Naupang te pawh chuan thilthar eng engemaw te neiin an nu leh pa te nenchuan Christmas hmandan tur te an sawikhawm ve nak nak a. Timothy kum 13 mi leh,Sarah Vaughan kum 12 mi leh Alfred Fray kum14 mi te chu tlai thimhlimah hian Timotht te huan hnunglam ah chuan an infiam a, an hlim hle mai a. Hetih hun lai hi tlailam dar 5:30 bawrvel a ni tawh a. Timothy-a hi pian hlim atanga ke lam thalo a nih avangin a kal tha thei vaklova, chuvang chuan an in hnunglam ah hianinfiamna hmun a nu leh pa ten an siam sak a, tichuan an thenawm vela a thiante rawn lengkhawmin chutah chuan an infiam ho thin a ni.

    Chutianga hlim taka an infiam lai chuan an piahlawk thing hmun bul maiah chuan thil eng pawl(blue) deuh ruih mai hi a rawn eng ta phut mai a, naupang ho chu mak ti tak maiin an rak hlut nghe nghe a. Tichuan chu thil eng chu enchiang tur chuan eng awmna lamah chuan an tlan pheita a. Sarah-i leh Alfred-a te chu an tlan hmasaa, Timothy-a chu a ke a bai avangin a tlan chakve thei lo a. Eng awmna Sarah-i leh Alfred-a ten an va thlen phei chuan chu thil eng pawl chu a eng zual vak a, Sarah-i leh Alfred-a te chu anbo ta daih mai a. Timothy-a erawh chu a thlengphei ve hman ta lo ani. Timothy-a chuan a thiante chu a au vak vak a mahse chhang tur reng an awm ta si lova, chu thil eng pawl lah chu a bo zui ve ta daih mai bawk si a, a mangang chu an in lamah chuan bai let leh in a nu leh pa te chu thil awmdan chu a hrilh ta a. A nu leh pa te chuan Sherif Dept lam an phone nghal vat bawk a. Sherif Dept lam an rawn thlen hma chuan chulai hmun vel chu an lo va enchiang ve ngial bawk a, mahse eng thil mah an hmu lo thung.

    Sherif Willcox leh a deputy te pahnih chu chulai hmunah chuan an rawn thleng vat a, chulai hmun chu an han endik ngial a, mahse hnuhma engmah reng reng an hmu lova. Ti,mothy-a lahchuan han sawi theih a nei tlem phian leh nghal a. Tichuan a tihngaihna tak an hriat lohavangin Arizona State Police lam an pun ve leh ta thung a. Police ho an rawn thlen chuan uifing te nen chulai hmun vel chu an han zawngve leh ngial a mahse engt an ang ta chuang lo.

    NAUPANG DANG AN BO LEH TLAT:
    He thil thleng hi an tualchhung chanchinbuah te an chhuah chuai chuai mai a. Christmas boruak pawh chu he thil thleng hian a luahlan chiang kher mai le.A tuk tuk leh mai Christmas ni tak mai chuan tlailam dar 6:00 bawr chho velah chuan chulai thinghmun bawr velah chuan mi thenkhat hian thil eng pawl phut mai chu an hmu leh ta a. An hmuhna hi khaw dai pawn deuh anih avangin tun va finfiah tange a n ti hlei lova, mahse chumi zan chuan naupang pahnih kum 11 mi leh kum 13 mi chu an bo ve leh ta daih mai le.
    Heng naupang pahnih te hi thimhlim an infiampawna an awm lai ani a. Anni pawh hi rangtakin police lamin an chhui zui vat a, mahse anbona chin hi an hre thei bik ta lo a ni.

    THU LENG VAK A TAM TA:
    He thil thleng avang hian hetih hunlai hian helai velah hian thimhlimah chuan naupang pawn chhuak ngampawh an awm ta mang lova. Sawi neuh neuh a tam ta viau mai a. UFO lam hnathawh a ni ti pawl te an awm a, UFO ngaw a a tum lai hmu anga insawi te pawh an awm ta hial a. Tin thenkhat te chuan chu ngaw ah chuan Aliens tepawh hmu ang ten an insawi a, mahse heng thilhi finfiahna tak a awm thei chuang lo a ni.

    Thenkhat ‘Time Door’ rawn inhawng thut achumi a naupang te chu lut bo ta daih anga ngai pawl te pawh an awm bawk ani. Tin hetih hunlaivel hi khawvel hmun hrang hranga UFO hmuh a lar vanglai kha a nih avangin UFO hnathawh angaan sawi mai pawh hi a awmang ve viau tho bawk a ni.

    US SAWRKAR LU A HAI:
    He thil thleng avang hian mipui atanga sawrkar lan chhui chiang tura nawrna a nasa em em mai a, tin chanchinbu lam lahin sawrkar lam chu an thil hriat te thupbo then angah an lo puh bawk nen, US Sawrkar chuan he thil thleng hi a bik taka Project UFO hnuaia chhui zui turin a ti ta a. Mahse an chhui an chhui pawn heng naupang pali te bo dan hithu tlukna fel tak sawi tur mumal an nei thei tachuang lo a ni.

    HRIATCHHUAH LOHIN AN THAMRAL TA:
    Tichuan sawrkar lam berin engmah an chhui chhuah theih taklohah chuan heng Arizona naupang palite pawh hi khawi lamah nge an bo a, engtinnge an bo, khawnge an thang tak ang tih hriatchhuah zawh lohin an thamral hlen ta ani. Tin chu thileng pawl pawh chu an hmuh thu sawi a awmzui leh ta chhuang lo bawk a. Hun a lo rei a, mite pawhin an lo sawi zui reng peih bik lo a,tichuan he thil hi a zuzi ral ta mai a ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment