LEGEND OF THE M’KIRIBON LAKE

Khawvelah hian thil mak tak tak hi a tam mai a.Heng thil mak te hi tam tak chu zir chian an nitawh in engvanga mak nge an nih pawh zirchian an ni tlangpui tawh hlawm a. Tam tak te chu a chhan pawh an hmuchhuak mek zel bawk ani. Mahse tun tuma kan rawn sawi tur M’atai hnam tlemte ho, Central Africa a khawsa tehovin an sawi thin M’Kiribon lake’ chanchin hichuan khawvel hriat a hlawh lovin mi ngaihven ahlawh lo bawk a niang Google ah meuh pawh hmuh tur a vang em mai.

M’atai hnam ho hi Central Afrrica vel a hnam tlemte khawsa, pem kual pem kual chi an ni a. Anmahni hnam hi 1000-2000 vel bawr vel khawsa a ngaih an ni a. Khawvel pawn lam atang hian tlawhpawh tu an awm lo em em mai a, tin anmahni pawh hian midan tlawhpawh hian ngaithei vak lo bawk a ni..
An chanchin hi khawvel hian a hre tam lo hle mai a. An tawng hman ber hi a hranpa a a hming vuah a ni lo a. African hnam hrang hrang te tawngah a zawlpui deuh awm ang pawh a awm chuang lo a. Anmahni hi sapel a ram hnim remchang apiang ei mai chi an ni bawk. 1963 khan American Anglicanmissonary pahnih in an tlawh chhuak a, heta tang hian a ni he dil mak tak mai M’Kiribong’mbla’ ‘Kiribon lake’ chuan mingo ho hriat a lo hlawh tan na chu.

He dil hi Central Africa a ngaw chhah tak mai chhunga awm ni a sawi a ni a, anmahni M’atai hnam ho chuan an pathian te chenna angahan ngai a ni. An sawi dan chuan he dil hi dil lian vaklo, tui luanglut leh luang chhuak awm miahlo a ni a. A tui hi a tlem ngai lova tin a tam ngai bawk lo a, a ngai reng mai a ni. Kumtin hian vawithum a rawng a inthlak ziah a, fur ruahtui tam laiin a fim kuk a, nipui khaw lum laiin a hring a, thlasikah chuan a eng(yellow) phut thin a ni.

Hetianga a tui rawng a inthlak hunlai hian a tui chu a so bulh bulh thin a, hetih hunlai hian M’atai ho hian an chang a, damlo te tuiah chuan an hnim phum a, dam nan an hmang thin a ni. Anmahni ho sawi dan chuan he dil hian pemkual na hmun bul zelah a insawn ve thinan ti tlat mai a, pathian biak in an be hial a ni.

He thil hi a awihawmloh angreng viau mai a, mahse American missonary pahnih in an va tlawh chhuah tum hian he dil hi an khaw bullawkah chuan a awm a ni a, mahse kum 10 hnu1973 a va tlawh chhuah leh an tum chuanM’atai hnam ho chu an lo pem sawn tawh a, chu dil pawh chu a lo awm tawh miah lo mai a ni.

Tichuan an pem sawnna hmun chu an zawng ta a, mel 200 dawna hlaah khaw thar an lo din leh hman tawh a. Mak deuh mai chu Kiribon lake pawh chu chu an khaw thar bul maiah chuan a lo awm ve leh tlat mai a ni. An mahni sawi dan chuan “he dil hian an mahni hnam chu a veng a, an kalna apiangah a zui thin ani” an ti.

Hemi tuma missonary pahnih te va kal leh hian he dil thla hi lak an tum a, vawi tamtak an thlalakna chuan an hmet amahse an rama an hawn a an thlalak te chu an han print chuan ramngaw thla bak engmah zuk lang miah lova mawle…mak ve tak chu a ni.

Hemi dil mak tak mai leh M’atai hnam ho chanchin hi zirchian tumim 1998 khan British Explorer Jonas Willham-a leh a team te chuan an zawng chiam tawh a, mahse mak tak maiin heng hnam ho hi emaw, M’Kiribon dil emaw hian hnuhma takngial pawh zu han hmu hauhlova mawle…Khawi lamah nge an thang bo tak,a dil a pawh chu khawnge a awm tak tih pawh an hre chhuak zo ta lo reng reng a ni.

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

LEGEND OF THE M’KIRIBON LAKE

Khawvelah hian thil mak tak tak hi a tam mai a.Heng thil mak te hi tam tak chu zir chian an nitawh in engvanga mak nge an nih pawh zirchian an ni tlangpui tawh hlawm a. Tam tak te chu a chhan pawh an hmuchhuak mek zel bawk ani. Mahse tun tuma kan rawn sawi tur M’atai hnam tlemte ho, Central Africa a khawsa tehovin an sawi thin M’Kiribon lake’ chanchin hichuan khawvel hriat a hlawh lovin mi ngaihven ahlawh lo bawk a niang Google ah meuh pawh hmuh tur a vang em mai.

M’atai hnam ho hi Central Afrrica vel a hnam tlemte khawsa, pem kual pem kual chi an ni a. Anmahni hnam hi 1000-2000 vel bawr vel khawsa a ngaih an ni a. Khawvel pawn lam atang hian tlawhpawh tu an awm lo em em mai a, tin anmahni pawh hian midan tlawhpawh hian ngaithei vak lo bawk a ni..
An chanchin hi khawvel hian a hre tam lo hle mai a. An tawng hman ber hi a hranpa a a hming vuah a ni lo a. African hnam hrang hrang te tawngah a zawlpui deuh awm ang pawh a awm chuang lo a. Anmahni hi sapel a ram hnim remchang apiang ei mai chi an ni bawk. 1963 khan American Anglicanmissonary pahnih in an tlawh chhuak a, heta tang hian a ni he dil mak tak mai M’Kiribong’mbla’ ‘Kiribon lake’ chuan mingo ho hriat a lo hlawh tan na chu.

He dil hi Central Africa a ngaw chhah tak mai chhunga awm ni a sawi a ni a, anmahni M’atai hnam ho chuan an pathian te chenna angahan ngai a ni. An sawi dan chuan he dil hi dil lian vaklo, tui luanglut leh luang chhuak awm miahlo a ni a. A tui hi a tlem ngai lova tin a tam ngai bawk lo a, a ngai reng mai a ni. Kumtin hian vawithum a rawng a inthlak ziah a, fur ruahtui tam laiin a fim kuk a, nipui khaw lum laiin a hring a, thlasikah chuan a eng(yellow) phut thin a ni.

Hetianga a tui rawng a inthlak hunlai hian a tui chu a so bulh bulh thin a, hetih hunlai hian M’atai ho hian an chang a, damlo te tuiah chuan an hnim phum a, dam nan an hmang thin a ni. Anmahni ho sawi dan chuan he dil hian pemkual na hmun bul zelah a insawn ve thinan ti tlat mai a, pathian biak in an be hial a ni.

He thil hi a awihawmloh angreng viau mai a, mahse American missonary pahnih in an va tlawh chhuah tum hian he dil hi an khaw bullawkah chuan a awm a ni a, mahse kum 10 hnu1973 a va tlawh chhuah leh an tum chuanM’atai hnam ho chu an lo pem sawn tawh a, chu dil pawh chu a lo awm tawh miah lo mai a ni.

Tichuan an pem sawnna hmun chu an zawng ta a, mel 200 dawna hlaah khaw thar an lo din leh hman tawh a. Mak deuh mai chu Kiribon lake pawh chu chu an khaw thar bul maiah chuan a lo awm ve leh tlat mai a ni. An mahni sawi dan chuan “he dil hian an mahni hnam chu a veng a, an kalna apiangah a zui thin ani” an ti.

Hemi tuma missonary pahnih te va kal leh hian he dil thla hi lak an tum a, vawi tamtak an thlalakna chuan an hmet amahse an rama an hawn a an thlalak te chu an han print chuan ramngaw thla bak engmah zuk lang miah lova mawle…mak ve tak chu a ni.

Hemi dil mak tak mai leh M’atai hnam ho chanchin hi zirchian tumim 1998 khan British Explorer Jonas Willham-a leh a team te chuan an zawng chiam tawh a, mahse mak tak maiin heng hnam ho hi emaw, M’Kiribon dil emaw hian hnuhma takngial pawh zu han hmu hauhlova mawle…Khawi lamah nge an thang bo tak,a dil a pawh chu khawnge a awm tak tih pawh an hre chhuak zo ta lo reng reng a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

THE BLUE LIGHT OF ARIZONA ( mizo version)

  • Thil eng pawl mak tak leh naupang pali bo dan mak.

    KHUH HNAWNNA:
    Khawvela thilmak kan tihgziangah hian leilung pianken a thilmak ve hrimhrim te, tin mihring siam thil mak te leh a rawntobul tak hriatchhuah zawh lo thilmak te hi anawm hrang ve thliah mai a. Tuna kan rawn sawitur pawh hi heng a tobul, a lo awmdanhriatchhuah zawh loh zingah hian a tel ve awm e.

    THE DECEMBER INCIDENT:
    1974 December ni 23 zan a ni a, boruak a vawt in Christmas boruak inkhaw chhung vel chu a tuam hneh bawk a, anhma lawk a Lal piancham lawm tur chuan Arizona khaw mi ho pawh chu an inpuahchah ve nasa hle mai a. Naupang te pawh chuan thilthar eng engemaw te neiin an nu leh pa te nenchuan Christmas hmandan tur te an sawikhawm ve nak nak a. Timothy kum 13 mi leh,Sarah Vaughan kum 12 mi leh Alfred Fray kum14 mi te chu tlai thimhlimah hian Timotht te huan hnunglam ah chuan an infiam a, an hlim hle mai a. Hetih hun lai hi tlailam dar 5:30 bawrvel a ni tawh a. Timothy-a hi pian hlim atanga ke lam thalo a nih avangin a kal tha thei vaklova, chuvang chuan an in hnunglam ah hianinfiamna hmun a nu leh pa ten an siam sak a, tichuan an thenawm vela a thiante rawn lengkhawmin chutah chuan an infiam ho thin a ni.

    Chutianga hlim taka an infiam lai chuan an piahlawk thing hmun bul maiah chuan thil eng pawl(blue) deuh ruih mai hi a rawn eng ta phut mai a, naupang ho chu mak ti tak maiin an rak hlut nghe nghe a. Tichuan chu thil eng chu enchiang tur chuan eng awmna lamah chuan an tlan pheita a. Sarah-i leh Alfred-a te chu an tlan hmasaa, Timothy-a chu a ke a bai avangin a tlan chakve thei lo a. Eng awmna Sarah-i leh Alfred-a ten an va thlen phei chuan chu thil eng pawl chu a eng zual vak a, Sarah-i leh Alfred-a te chu anbo ta daih mai a. Timothy-a erawh chu a thlengphei ve hman ta lo ani. Timothy-a chuan a thiante chu a au vak vak a mahse chhang tur reng an awm ta si lova, chu thil eng pawl lah chu a bo zui ve ta daih mai bawk si a, a mangang chu an in lamah chuan bai let leh in a nu leh pa te chu thil awmdan chu a hrilh ta a. A nu leh pa te chuan Sherif Dept lam an phone nghal vat bawk a. Sherif Dept lam an rawn thlen hma chuan chulai hmun vel chu an lo va enchiang ve ngial bawk a, mahse eng thil mah an hmu lo thung.

    Sherif Willcox leh a deputy te pahnih chu chulai hmunah chuan an rawn thleng vat a, chulai hmun chu an han endik ngial a, mahse hnuhma engmah reng reng an hmu lova. Ti,mothy-a lahchuan han sawi theih a nei tlem phian leh nghal a. Tichuan a tihngaihna tak an hriat lohavangin Arizona State Police lam an pun ve leh ta thung a. Police ho an rawn thlen chuan uifing te nen chulai hmun vel chu an han zawngve leh ngial a mahse engt an ang ta chuang lo.

    NAUPANG DANG AN BO LEH TLAT:
    He thil thleng hi an tualchhung chanchinbuah te an chhuah chuai chuai mai a. Christmas boruak pawh chu he thil thleng hian a luahlan chiang kher mai le.A tuk tuk leh mai Christmas ni tak mai chuan tlailam dar 6:00 bawr chho velah chuan chulai thinghmun bawr velah chuan mi thenkhat hian thil eng pawl phut mai chu an hmu leh ta a. An hmuhna hi khaw dai pawn deuh anih avangin tun va finfiah tange a n ti hlei lova, mahse chumi zan chuan naupang pahnih kum 11 mi leh kum 13 mi chu an bo ve leh ta daih mai le.
    Heng naupang pahnih te hi thimhlim an infiampawna an awm lai ani a. Anni pawh hi rangtakin police lamin an chhui zui vat a, mahse anbona chin hi an hre thei bik ta lo a ni.

    THU LENG VAK A TAM TA:
    He thil thleng avang hian hetih hunlai hian helai velah hian thimhlimah chuan naupang pawn chhuak ngampawh an awm ta mang lova. Sawi neuh neuh a tam ta viau mai a. UFO lam hnathawh a ni ti pawl te an awm a, UFO ngaw a a tum lai hmu anga insawi te pawh an awm ta hial a. Tin thenkhat te chuan chu ngaw ah chuan Aliens tepawh hmu ang ten an insawi a, mahse heng thilhi finfiahna tak a awm thei chuang lo a ni.

    Thenkhat ‘Time Door’ rawn inhawng thut achumi a naupang te chu lut bo ta daih anga ngai pawl te pawh an awm bawk ani. Tin hetih hunlaivel hi khawvel hmun hrang hranga UFO hmuh a lar vanglai kha a nih avangin UFO hnathawh angaan sawi mai pawh hi a awmang ve viau tho bawk a ni.

    US SAWRKAR LU A HAI:
    He thil thleng avang hian mipui atanga sawrkar lan chhui chiang tura nawrna a nasa em em mai a, tin chanchinbu lam lahin sawrkar lam chu an thil hriat te thupbo then angah an lo puh bawk nen, US Sawrkar chuan he thil thleng hi a bik taka Project UFO hnuaia chhui zui turin a ti ta a. Mahse an chhui an chhui pawn heng naupang pali te bo dan hithu tlukna fel tak sawi tur mumal an nei thei tachuang lo a ni.

    HRIATCHHUAH LOHIN AN THAMRAL TA:
    Tichuan sawrkar lam berin engmah an chhui chhuah theih taklohah chuan heng Arizona naupang palite pawh hi khawi lamah nge an bo a, engtinnge an bo, khawnge an thang tak ang tih hriatchhuah zawh lohin an thamral hlen ta ani. Tin chu thileng pawl pawh chu an hmuh thu sawi a awmzui leh ta chhuang lo bawk a. Hun a lo rei a, mite pawhin an lo sawi zui reng peih bik lo a,tichuan he thil hi a zuzi ral ta mai a ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

    Bank counter-a pawisa tlang cheng 500 leh 1000 thi tawh thleng theihna hun chu nizan zanlai atang khan tihtawp ania. Mahse pawisa tlang thi te hi mipuiten December ni 30 thleng an account-ah an la duhlut thei dawn a ni. Sawrkar chun vantlang hman theih thil leina hmun thenkhatah ngaihhna thiamna pein pawisa tlang hlui hi December ni 15thleng hman theihna hun a pawtsei bawk a. Mahse hengahhian cheng 500 tlang hlui chauh a hman theih thung dawn a ni. Finance Ministry thuchhuah danin Central sawrkar, state sawrkar , municipality leh tualchhhung enkawl school-a naupang pakhat fee cheng 2000 chin leh central leh state enkawl college feee peknate chu ngaihnathiam zingah hian an tel a. Mobile topup tum khata cheng 500 lehConsumer Cooperative Stores-a tumkhata cheng 5000 man thleng lei tan cheng 500 tlang hlui a la hman theih a, bill peknaah tui leh electric bill peknaah chauh pawisa hlui hi hman theih ala ni bawk a ni. Highway-a chhiah te December ni 2 thleng chawi ala ngai lo ang a, hemi hnu ni 3atanga ni 15 inkar chhung erawh chuan chhiah hi khawn a ni taw hang a cheng 500 tlang hlui hmang theih ani thung ang.(Newsonair)

    Bank counter-a pawisa tlang cheng 500 leh 1000 thi tawh thleng theihna hun chu nizan zanlai atang khan tihtawp a ni a. Mahse pawisa tlang thi te hi mipuiten December ni 30 thleng an account-ah an la duhlut thei dawn a ni.

    Sawrkar chun vantlang hman theih thil leina hmun thenkhatah ngaihhnathiamna pein pawisa tlang hlui hi December ni 15 thleng hman theihna hun a pawtsei bawk a. Mahse hengah hian cheng 500 tlang hlui chauh a hman theih thung dawn a ni.

    Finance Ministry thuchhuah danin Central sawrkar, state sawrkar , municipality leh tualchhhung enkawl school-a naupang pakhat fee cheng 2000 chin leh central leh state enkawl college feee peknate chu ngaihhnathiam zingah hian an tel a. Mobile topup tum khata cheng 500 lehConsumer Cooperative Stores-a tumkhata cheng 5000 man thleng lei tan cheng 500 tlang hlui a la hman theih a, bill peknaah tui leh electric bill peknaah chauh pawisa hlui hi hman theih a la ni bawk a ni.

    Highway-a chhiah te December ni 2 thleng chawi a la ngai lo ang a, hemi hnu ni 3 atanga ni 15 inkar chhung erawh chuan chhiah hi khawn a ni tawh ang a, cheng 500 tlang hlui hmang theih ani thung ang.

    (Newsonair)

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    NABARD in Vaibelchhe 21000 pe chhuak

    Economic Affairs Secretary Shaktikanta Das chuan pawisa tlang tih thih a nih avanga harsatna an tawh loh nanloneitute hamthatna turin National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) chuan cheng vbch 21,000 district cooperative bank-te a pek thu a sawi.

    He thil hi loneituten thlasik thlai te tha leh hlawhtling taka an chin theih nana sawrkar hmalakna a nih thu New Delhi-a thuthar lakhawmtute hmaah Pu Das-a chuan a sawi a. December ni 31 thleng khian mobile phone hmanga khawla sum an khawihchetna velah chawi a awm lo tur thu sawiin mipuiin an sum khawihchetnaa khawl hman an uarna tura tih anih thu a sawi bawk. Ram pumah ATM nuai 1 atangin sing 8 chuang chu hman theiha buatsaih a ni tawh a, cheng 500 leh 2000 tlang thar pawh post office nuai 1 leh sing 5 chuangah pek chhuah tawh a ni a ti bawk.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    Pawisa thi vangin Parliament in rorel theilo

    Parliament in hnih thutkhawm chu pawisa tlang tih thih chungchanga memberte an inauhbuai nasat avangin a ninganaah pawh hnathawk thei loa tihtawp leh a ni. Lok Sabha-ah chuan eptu party-ten pawisa tlang tihthih chungchang chu memberten vote an neih theihna dan hnuaia sawi ho an ngiat a, an zingah hian Congress, TMC,Left leh RJD te pawh an tel a ni.

    Rajya Sabhaah chuan eptu lamin House-a pawisa tlang tih thih chungchang sawihonaah PM Narendra Modi thut ve ngiatin an au buai nasa hle a. Chairman hmaah pungkhawmin an thil phut hi an aupui a,Hei vang hian house chu hnathawk theiloin chawhnu dar 2 khan tihtawp ani.

    Vawiin vek khan eptu party hrang hrang tangrualte chuan Parliament House kawta Mahatma Gandhi lim hmaah pawia tlang tih thih an duh lohzia au rualin poster hmangin an lantir bawk a. He hunah hian Congress, BSP, JD(U), TMC, AIADMK, NCP, Left, RJD leh the Samajwadi Party member te an tel ani.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    Civil mite chawimawina sang Padma Shree Award dawngtu Pu C. Rokhuma a boral

    Civil mite chawimawina sang Padma Shree Award dawngtu Pu C. Rokhuma chu vawiin chawhma dar 11 pelh hret khan a thi. Kum 99 a ni.

    Pu C. Rokhuma hi lehkhaziakmi a ni a, lehkhabu 47 a ziak a, nitin chanchinbu, magazine leh souvenir hrang hrangah article tam tak a ziak bawk a. Loneitute hmakhawngaiin a thiam ang angin loneitute thlai ei chhetu tihrem dante a zir a, a thil hmuhchhuahte Radio leh chanchinbu hmangin mipui hnenah a puangzar \hin a ni.

    Pu C. Rokhuma hi mi hrisel tak a ni a, a hun tawp dawn thleng hian insawiselna leh natna sawi tur a nei hran lo a. Tunkar Thawhleh zan dar 1 vel khan a thaw a hah avangin Aizawl Hospital panpui a ni a, that lam a pan nia a lan laiin nimin tlai lam atang khan a ke a na a ti a, na chahwkna a eizawha a muhil chu kaihharh zawh a ni ta lo a ni.

    Pu C. Rokhuma hi zaninah Aizawl Mission Vengthlanga an inah tlaivarpui a ni ang a, naktuk chhun dar 12-ah an inah vuina hun hman a ni ang a, chawhnu dar 2-ah Biak Inah vuina hun hman leh a ni ang a, hemi hnu hian Mission Vengthlang thlanmualah phum a ni ang.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    Civil mite chawimawina sang Padma Shree Award dawngtu Pu C. Rokhuma a boral

    Civil mite chawimawina sang Padma Shree Award dawngtu Pu C. Rokhuma chu vawiin chawhma dar 11 pelh hret khan a thi. Kum 99 a ni.

    Pu C. Rokhuma hi lehkhaziakmi a ni a, lehkhabu 47 a ziak a, nitin chanchinbu, magazine leh souvenir hrang hrangah article tam tak a ziak bawk a. Loneitute hmakhawngaiin a thiam ang angin loneitute thlai ei chhetu tihrem dante a zir a, a thil hmuhchhuahte Radio leh chanchinbu hmangin mipui hnenah a puangzar \hin a ni.

    Pu C. Rokhuma hi mi hrisel tak a ni a, a hun tawp dawn thleng hian insawiselna leh natna sawi tur a nei hran lo a. Tunkar Thawhleh zan dar 1 vel khan a thaw a hah avangin Aizawl Hospital panpui a ni a, that lam a pan nia a lan laiin nimin tlai lam atang khan a ke a na a ti a, na chahwkna a eizawha a muhil chu kaihharh zawh a ni ta lo a ni.

    Pu C. Rokhuma hi zaninah Aizawl Mission Vengthlanga an inah tlaivarpui a ni ang a, naktuk chhun dar 12-ah an inah vuina hun hman a ni ang a, chawhnu dar 2-ah Biak Inah vuina hun hman leh a ni ang a, hemi hnu hian Mission Vengthlang thlanmualah phum a ni ang.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    ASIA KHAWMUALPUIA CM THA BER PU ZORAMTHANGA

  • Dawithiam a ni

    Europe khawmualpuiah Switzerland a awm a, Asia khawmualpuiah Mizoram a awm a, Europe khawmualpuia Switzerland ram, ram chhengchhe em em mai pawh an economics a san theih chuan ram leilung tha em em mai pawh hi Switzerland-ah a siam theih tih a hria a, Mizoram hi Switzerland of the East-ah a puang fel der mai asin…Dawi a thiam nia ka rinna chhan lian ber chu Falkawn referral Hospital chhawng pawh a hote nen an dawi bo daih thei a, kha Building chhawng bo ta kha a thlawk lai tumahin an hmu lo a, a then chuan UFO hnathawh a nih an ring a, NASA lam chuan a nih loh thu dawtblog.com-ahan puang zar a, zir mite sawi danin Pu Zorama hian dawi a thiam niin an ring.

    Lal Isua zirtirte zinga mi ni awm tak a ni:

    Isua vana a lawn dawn khan, “Khawvel zawng zawngah kal ula; chanchintha hi hril rawh u,” tiin a chah a, kha kha a ngaipawimawh em em a, Missionary nuaih khat tirh chhuah a nih tur thu a sawi leh mai a ni.
    Quality tha duh mi a ni.

    Kan Police te mawza uih lutuk tur te, kezungpui lawr tat khawpa a pawp tur te a ngaingam lo a, mawza man to em em mai Asia khawmualpuia to ber tur a lei sak mai a ni.
    Meghalaya atang pawhin vawkte man to tak a lei bawk a, chutiang vawkte man to, thang duh tur em em mai chu mak takin kawnglakah an thi zo vek mai a, Hawltea NLUP a vawkte man to aiin an hrisel lo deuh hret niin a lang a, khavawkte man to, vawkte quality tha chu kan ramin a thatpui dawn tehlul nen; a thi zo ta vek mai si a, vawkah kan intodelh thei ta rih lo a ni.

    Beidawng duh ve lo a ni.

    Footballer kum tam tawh te chuan an taksa in a phak tawhlo tih hriain mittui tla zawih zawih chungin khelmualah fansan mangtha a, YMA leh Kohhran thalai hruaitute pawhin kahun a liam ta tiin an inhnukdawk thin a, MZP leh pawl dang dang hruaitute pawhin ka hun a liam ta e, pawl hruai turin midang tha zawk an tam e tiin an pawl an hmangaih em em mai chu hruaitu nihna an chelh chhunzawm duh ta lo a ni a.

    Pu Babutea erawh hi chu chutiang mi a ni ve lo a, bial hnih atanga a tlak thum dawt pawhin politics khelh a bansan duh miah lo a, MNF hruai turin a confi tawk a, an pawl hruai turin midang tha zawk hmathlir tha zawk nei an tam ang pawh a ti duh miah lo a, chawlh mai a tum lo niin a lang a, hei vang hian mi beidawng duh lo a ni tih a hriat a ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    INDIA PUMCHHUAK INDO LAWNG LIANBER- ‘INS CHENNAI’ LAKLUH A NI TA

  • Nov 21, 2016 khan India pumchhuak Indona lawng lianber, INS Chennai, Kolkata-class destroyer lawng chu Indian Navy te hman turin Defence Minister Manohar Parrikar chuan Mumbai-a lawng tukna hmun (naval dockyard)-ah lakluh a ni ta.

    INS Chennai hi India ramchhung ngeia indona lawng sak tawha la lianber a ni.He lawng hi Mazagon Dock Shipbuilders Ltd., Mumbai-ah sak a ni a, he lawng sak hian Kolkata-class guided missile destroryer siam tur, Project 15A pawh a titawp a ni.

    He indo lawng lian lakluhna hunah hiN Chief of the Naval Staff, Admiral Sunil Lanba pawhin a telpui.He lawng hi missile-a rawn beihna pawh lo lakawi (divert) thei tur hmanraw changkang taka thuam a ni a. Lawng 60% hi Mazagon Dock-ah sak niin ralthuam leh sensors te hi Israel leh Russia atanga lei a nih thu official chuan an sawi.

    He lawng hi multi-role combat helicopter 2 thleng phr thei tura duan niin vice-admiral Girish Luthra (chief of naval command western command) chuan a sawi.Indian Navy te hi kum 2027-ah chuan 200-warship force, aircraft leh helicopters 600 nena thuam tuma ruahman a ni.

    INS Chennai hi Western Naval Command hnuaia enkawl (operational and administrative control) tur a ni.

    INS Chennai hi metre 164 a sei, tonnes 7,500 a rit niin 30 knot (darkar 1-a 55km vel) a chaka kal thei a ni.

    Supersonic surface-to-surface BrahMos missiles leh Barak-8 Long Rang Surface-to-Air missiles a thuam a nih bakah tuipui hnuai lamah pawh ngaihtuahawm loh, anti-submarine weapons and sensors, HUMSA-NG (prominently the hull-mounted sonar), heavyweight torpedotube launchers, rocket launchers te a nei tel bawk.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment