Black money surgical strike hi

  • Indian Army ten nikum lama Manipur ramri Myanmar leh hmanni lawka Pakistan border cross operation neih kha Surgical Strike tiin an vuah a, tun tuma Black Money major check hi Media thenkhatten Black Money surgical strikes tiin an rawn vuah sak hlawm a.. Heng Army Operation pahnih leh tuna Black Money strike hi a “ Top Secret “ veng veng khawp a, chulai tak chu a hlawhtlinna bul a ni. NDA sorkar Nationalist leh an puitlinna, an zahawmnaah pawh a ngaihtheih ang.

    PM Modi an Rs 500 leh Rs 1000 note tih thih a nih thu ni 8th.11. 2016 ( Thawhlehni ) a puan hma zawnga hretu chu PM Modi, FM Arun Jeitley, RBI Governor Urjit Patel leh Official tlemte an ni. A ruktein RBI atangin Rs 500, Rs 1000 note siam chhuah hna an titawp hmasa a, thawktuten a tawp/chawlh lailawk chhan an hre lo. Puan a nih hma khan Rs 100 note leh Rs 50, Rs 20, Rs 10 Bank tinah an thawn tam a. PM Modi puan atanga darkar thumah Banks leh ATM zawng zawngah Rs 500 leh Rs 1000 note pek chhuahkhap nghal tur a ni.

    Sorkar lam leh Bank lam inpeih hmaa thuruk a put chhuah vaih chuan Black Money chi hrang hrang tam tak kha Clean Money a chang dawn a, Fake Currency pawisa lem tam tak pawh Clean Money ah sengluh a ni thei tlat bawk a, Top Secret hi ngai veng veng tak a ni. Black Money tih hian Tax chawilo sum lakluh pawisa, Bank kal tlang lova sumdawnna pawisa , Foreign lama tlanchhia leh ram chhunga Corruption leh smuggling pawisa chheprelh rute ahuam veka , hengah hian Rs 500 leh Rs 1000 note hi an hmang ber a ni a, Bank pawisa vir kual tam ber a ni bawk.

    Tichuan, PM Modi an a puan hma lawk darkarah khan Union Cabinet Meeting koh a ni a, hriattir an ni, PM Modi an a puan zawh hma chu tumah chhuah tir an phal lo bawk.

    Hetih rual bawk hian Mumbai ah Bank hrang hrang hotu lian zawng zawng kohkhawm an ni a, an tihtur leh hmalakna tur uluk taka hrilh an ni. PM Modi puan atanga darkar thumah Bank leh ATM zawng zawngah deposit leh pawisa lakchhuah dan khirh taka khuahkhirh nghal vek a ni.

    He thil hi a kal fuh chuan India sorkarin a hlawkpuina tur hi a namailo hle ang, BJP PM Modi sorkar kalhmang hi fak loh tum pawhin fak a tul leh thin.

    Sorkar chak leh huaisen ramhlui zia paihin “ change “ rep rep tak an ni.

    Income Tax declaration ah rohlu, sum leh pai lakluh tam dan leh virkual zat zawng zawng an puang a, mahse an zep ru teuh teuh si a. Entirnan – Harshad Mehta ringawt pawh hian Swiss Bank velah Rs 1,30,000 crore vel daha ngaih a ni, India Vaiho hausak dan hi namen lo tak a ni. Bank leh Income Tax te pawisa vir velah inthlun zawm vek a ni tawh a. Declaration bak pawisa tam tham Bank a an dah luh dawn chuan Red Flags a lo lang anga Money Launderring Case awrh a ni tawh mai bawk. NDA sorkar chuan Black Money thuah Dan thar siam meuhin, sorkara an kir chuan a neituin 60% an chang ang a, 40 % sorkarah lut turin ngaihdamna hun a hawng a. Sorkarin a chhui chhuah dan ang leh beisei ang a lut tlat lo a, Ar talh dan dang an hmang a tih theih ang..India pawisa Rs 500 & Rs 1000 note lem ( Fake currency ) atam tlat a, Pakistan ram chhungah Terrorist leh Pakistan sorkar hian India pawisa siamna khawl neia ngaih a ni, man chhuah tawh pawh an lo nei nual tawh thin..Pakistan in ralthuam leina pawisa a nei thei riau pawh hi India sorkarchuan a ringhlel nasa hle. Home Minister, Rajnath Singh pawhin Black Money umbo tumna beihpui thlak hi Pakistanin a tuar ber ang, a ti. India ram chhung Bareily (UP) ah pawh Rs 500 & Rs 1000 note hal leh kanglo paih tam tak anchhar nghal, pawisa lem Fake currency a nih a rinawm.

    Rahul Gandhi chuan “ Miretheite tawrhna leh harsatna siamna a ni “ a lo ti ve thung a, UP CM Akhilesh Yadav lah chuan “ UP Election dawn avangin Central hian he thil hi a ti a ni “ ti zawngin a sawi bawk a. Mahse, FM Arun Jeitley an chhangin “ Mihausa te Black money tihbona leh chhuhna tur, miretheite hlawkpuina tur a ni, an hriat loh hi lo sawi suh se “ a tih hi a pawmawm zawkin ka hria.

    Zodin Sanga
    Mumbai-based brokerage firm Edelweiss Securities Ltd. predict dan chuan PM Narendra Modi sawrkar in demonetisation a kal pui mek avang hian Indian Budget size hi USD 45 billion vel in a ti lian thei dawn an ti. ICICI Securities Primary Dealership Ltd. hi an optimistic deuh a, an estimate ah chuan 4.6 trillion rupees vel ni tur a ngaih a ni bawk.
    Political – Economic Analysis: He thil hi a hlawh tlin chuan Modi hian a dinhmun a sawh nghet nasa leh zual dawn ni in a lang a. Market a stabilise chhoh hunah sawrkar hma lakna schemes hrang hrang nasa leh zual a hmuh tur a awm ngei ang… A ngaih nawm chho dawn e

    Advertisements
    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    ARTHAKRANTI SANSTHAN ho PROPOSAL a hlawhtling ta.(Good bye Rs 1000 and Rs 500 notes)

  • India Prime minister Pu Modi chuan Rs 1000, leh 500 note chu nuaibo anih tur thu apuang ta hmiah mai le, hei hi a chhan nia lang ta chu Pune (Maharashtra) a chartered accountants leh Engineers ten an din Economic Advisory Board hmalakna atih theih awm e, Prime minister hmaah an pawl aiawh a Anil bokil thusawi tura minute 9 an pek tumin darkar hnih chuang ngawt an thil ruahman chungchang a sawi a, Prime minister meuh pawhin hun pekchin theihnghilh rap khawpin a ngaithla a chu chu a tak ramin tunah kan hmu kan ti thei awm e.

    An thil ruahman langsar zual tlem tarlang ila, RS 1000, leh 500 note nuaibo nghawng tur chu thil man sang tur a ven mai bakah ati tlahniam ang a pawisa hlutna atipung ang, hna apung ang a GDP ah hmasawnna a awm ang, industryhmasawnnaah leh terrorism dona lamah kan thangchho ang a sawrkar felfai leh tha zawk kan nei dawn a ni.

    Chu chu engtinnge a thlen theih ang? kan tih chuan tuna India ram a TAX chi 56 te chu Single point tax system (banking transaction system) hmangin thlak ani ang a tax awlruk atheih tawh dawn lo ani, achhan chu pawisa fai(cash money) hman tam theih chin bithliah a ni ang a thilman tam chin reng reng chu Banking system, cheque, DD, online leh electronic hmang chauhin indawr a theih tawh dawn ani, chuti chuan Govt revenue-ah hmasawnna nasa tak athleng ang a, ram development hrang hrang infrastructure, education, security, social works, etc, lamah tunaiin kan thangchho dawn tihna a ni. India ram a black money tamzia hi chu tlang hriat a nia dan lova pawisa lakkhawm(illegal money) a tam bawk nen chung ho zawngzawng pawh chu a nuai boin a veng tawh dawn a ni, RS 1000, leh 500 note dan lova kawl tam tak mihausa an tam awm sia, an tan a buaithlak dawn mang e.

    India ramah hian nitin banking transaction hi 2.7 lakh crores a nih laiin 80% transaction erawh cash hmang a tih ani, khawnge chung 80% zozai chu a kal chhui hleihtheiloh(not traceable money) a ni, chung harsatna zawng zawng chu a su kiang ang a terrorists ho pawisa fai tam tham tak hmang a sponsor te, inthamnate, eirukna leh Dan loa sumdawnna te veng telin kan pawisa hman mil thlap thlapin sawrkar-ah tax a lut tawh dawn a ni, chuti chuan pawisa chu a kalna tur taka hmanin a awm tawh dawn ani.

    An chhut dan chuan India mihring 78% ngawtin nitin RS 20 chauh hmang ang kan nia, RS 1000, leh 500 note nuaiboin nitin khawsak inrelbawlna kawngah harsatna a thlen phah an ring lova, a lehlamah hmasawnna hlir a lo ni dawn bawk nen enge a nghawng zel ni dawn eng ang u le.

    Tuna currency notes hman mek RS 500, 1000 notes ho hi control theihloh khawpin a awm tawh, chuvangin high currency ho demonetized (tihhniam) kha akawng tha ber a ni, RS 2000 note a rawn introduce ang a, cash money transaction chin bithliah a nih tawh chuan tam thamah chuan banking transaction hman tho a ngai ang a, nasa takin RS 2000 note pawh control monitoring hnuaiah a che tawh ang.

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    Battle for the White House-36: BARACK OBAMA TE CHHUNGKUA PAWHIN U.S CHHUAHSANIN, CANADA RAMAH PEM AN DUH : WHITE HOUSE A LENGAH DONALD TRUMP A SAWM

  • US President thar tur Donald J.Trump chuan a thlak tur President Barack Obama hmalakna tam tak ennawn a, a then chu tihtawp a tum tih a lo sawi tawh thin a; Republican hoten Trump chu an candidate-atan an thehchhuah tirh khan Obama chuan White House-ah Press-mite zingah, “Donald Trump te ang mi buluk lutuk President atan an theh chhuak hi thil awmlo lutuk a ni. A lo tling a nih hlauh chuan US atangin Canada-ah pem kan duh ang. Police ho enthlak reng nih chu a ninawm dawn lutuk a; Canada ram chu ram zalen leh thlamuan awm tak a ni a; he mi chungchang hi Michelle nen pawh kan sawi dun tawh a, Prime Minister Trudeau pawh ka be tawh a, harsatna a awm loh ka beisei” a ti. Hetianga Barack Obama hian Canada pem a duh thu a sawi hi engnge a chhan ni ang?

    President Obama chuan Trump tling chu lawmpuiin, lawmpuina leh White House a lengah sawmin, tha takin White House a luh theih nana President a nih anga a tihtur ruahmanna chu a kal pui dawn tih sawiin, thuneihna inhlan chhawna tluang tak (smoothly) in neih a ni ang, a ti a. American mipui, a bikin Democrat hote chu an chak lohna pawm thiam turin a fuih. Obama leh a nupui Michelle te hian Hillary hi nasa taka campaign puiin, campaign rally ahte chuan, “Kan next President Hillary Clinton” ti ngatin an ko vel thin a nih kha!

    Trump chuan President Obama hmalakna pakhat”Obamacare” (Affordable Care Act) an tih, American maktaduai 20 ten an healthcare chungchanga hamthatna tur policy a duan leh Dan a siam te chu a lo tling a nih chuan ennawn a, a tul chuan paih (repeal) a tum thu te a lo sawi tawh thin a; he Obama sulhnu pawimawh tak tihboa awm hlauvin Obama leh a nupui Michelle chuan nasa taka Hillary campaign puiin, African-American hote chu”Hillary” vote tling turin leh a tlin zawh loh chuan, atan zahthlak tawpkhawk tur angin a han pui, African-American hote chu nasa takin a chah lawm lawm a nih kha. Mahse,awmzia a awm ta si lo. Tun tumah kum 2008 leh 2012 a Obama thlan aiin Mihang hoten vote an thlak chhe daih a ni.

    Donald Trump chuan Obama hmalakna “Iran Nuclear Deal”pawh ennawn sawiin, Cuba ram kum 56 zet tur US hremna leh kawmserhna (embargo) hlih pawh, Havana hmuna US Embassy a hawn tir te pawh khar a tiam a ni. Trump hian Middle East biala Iran inrawlh thuk tulh tulh chu ngaithei lovin, Iranian Naval boat ten US Naval Ship- lawng lian an hnaih lutuk thin leh a bul lawk lawka an lo kal vel pawh lo kap emaw, rum deuh taka lo chhanglet (swift response) turin a hrilh a nih kha ! A che pa in rorum viau dawn a ni mahna.

    Obamacare hi tihtawp (repeal) a ni thei. US House Speaker Ryan Paul chuan, “President thar chu a lo kal mek a, Affordable Care Act chu siamthat emaw hnawl a ni thei a ni” ati. He Obamacare hi tidanglam lohna turin President Obama chuan a “Executive power” hmangin a hum tlat thina ni.Chubakah, Dan lova US pemlutte chungchang te leh khualehtui atana pawm dan rawtna te chu Supreme Court a lo hnawlsak tawh bawk. Trump hian US politic hmel hmang (landscape) nasa takin a rawn tidang lam mek a ni.

    ISIS & al-Qaida hoten Trump tlin an lawm !
    Osama-bin-Laden pawl al-Qaida te chuan Trump a tlin veleh khan an lawmthu sawiin, “American ramin hun khirh leh thim an dai tan ta. Allah hnenah lawmthu kan sawi a ni. Trump a kutah thuneihna a hlan ta” tiin, Trump tling chu an lawmzia al-Minbar Jihadi Medina online ah tarlang !”Trump hnehna hian Muslim khawvelah buaina siamin, Muslim hote a chawk tho dawn a, buaina nasa takin khawvel a tuam vel ang. A bik takin Middle East bialah America chu Hmelma No.1 a nihzia a rawn tilang chiang dawn a ni” an ti.

    Obama che thei lovin an siam !

    Republican hoten Congress leh Senate an thunun tlat vangin, President Obama hian a duh ang vekin thil a kal pui thei lova, a “executive power” a hmang hlei theilo fo thin! Kumin Feb thla khan Supreme Court Justice Antonin Scalia chu Texas ah a thian pa ranch-ah hahchawl tura a kalnaah lungphu chawlin a thi thut mai a, Justice Scalia hi conservative judge ti a hriat hlawh tak niin, a aiawh tur chu Obama hian a duhzawng tithei tur liberal judge Marrick Garland a rawt a, mahse, Republican thunun Senate chuanpawmpui turin hearing a koh duh tlat lova. “Obama ni lo, President tharin a ruat tur a ni,” an ti. Obama chu a hnung an khirh sak a ni ber !

    Supreme Court hi a pawimawh hle a; America mipui nun phung leh hnuk, ram rorelna kal diklo tur siam diktu tur a ni.Obama thiltum Obamacare leh Immigration (pemho) chungchanga thutlukna nem ngheh tum kawngah Supreme Court chuan President executive power hi an lo hnawl sak deuh ti tih tawh a ni. Hei vang hian President Obama hian a mi duhzawng tak Justice liberal chu a rawt/ ruat chak ngawih ngawih ang tih hriat a ni. Mahse, Republican hoten an phal tlat lo.

    Tuna Supreme Court Justice 9 awm turah Justice Scalia thi hmun ruak hnawh khah anih loh vangin 8 an awm mek a; hnawh khah vat a tul hle na in, Obama hian a ti mai thei lo. Liberal Justice Ruth Bede Ginburge (83), Stephan G. Breyer (78) leh moderate conservative Anthony M.Kennedy(80) te chuan “Gay rights” leh “Abortion rights” thlawpin, tunah hian US Supreme Court chu “Liberal Majority” tiin an koh hial a ni.

    Trump chuan a lo tling a nih chuan Judges mi 20 a thlan hual sawiin, Kennedy chu rawt a tum tih a lo sawi tawh thina. Mahse, Kennedy aiin Mike Lee (of Utah) thlan a tum tih atlin hnuah a sawi. Mike Lee hi Kennedy aiin conservative zawk fe turah ngaih a ni. Kennedy hi “Gay rights” venhimna ziaktu a ni.

    Tuna Supreme Court ah Chief Justice John G.Roberts Jr, Justice Clarence Thomas, Samuel A. Alito Jr., te chu conservative justice an ni. President Obama chuan JusticeScalia thih khan a aiawh turin a mi duhzawng Justice Ginburg Meyer, Sonia Sotomayor leh Elena Kagan te a rawthlawm a, tumah hi Republican lam chuan an pawmpui duhlo a ni. Senate Majority leader Mitch McConnell chuan Justice Scalia thih zanah, Obama’n a aiawh tur a ruat pawhin kan pawmpui dawn lo, tiin Feb thla khan a lo sawi daih tawh a. President tharin Feb 2017 thla tir emaw, March thlaah a ruat fel hman rin a ni. US Supreme Court chuan June 26, 2015 khan “Same-Sex Marriage” pawmna thu 5-4 thutlukna a siam vangin, America rama Evangelical kristian te chu an thinrimin, an zak em em bawk a; “Kan ram leh Hnam hian Pathian pawi kan sawi ta a ni” an ti hial.

    Conspiracy Theory (Phiarrukna thuruk) chu!

    Politics thilah hian ngaihdan thuhmun lo leh, ngaihdan hrang hrang a tam duh hle. Ka thianpa Australian pastor chuan American a thianpa thusawi tihian min hrilh; ngaihtuah a tithui hle: “Justice Antonin Scalia kha conservative tak mai niin, Obama thil tum tam tak-immigrations leh Obama-care chungchangah te pawh hnialtu niin, mak deuh maiin a thih dan kha a rinhlelh awm khawp a. Texas ranch ava hahchawlhna hmun kha Obamathian tha hnai tak a ni. Justice Scalia kha lungphu chawla thi turin a taksa leh lungphute pawh a tha vekin an sawi a; mahse, a room-ah chuan a lukhum pawmin zingah chuan a lo thi reng mai a ni” a ti e, tiin min hrilh! President Obama hian a thiltih tum, champion pui tum hnial kalh theitu niawm chu a dah that tir a ni mai thei ang em? tihte min ngaihtuah tir. Mahse, hetiang thuthang leh “Conspiracy Theory” hi chu zeldin thubawl ngaihruatna mai a nih vangin, a rinawm lem lo.

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    MADC CONSTITUENCY 22 HMING THLAK

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    CHENG 500 NOTE LEH 1000 NOTE TIH HLUM CHUNGCHANG SAWIFIAH

    India tangka cheng 1000 leh cheng 500 hnawl chungchangah Economic Affairs Secy Shaktikanta Das chuan “hei hi black money leh eirukna dona tha tak a ni ang” a ti.

    Economic Affairs Secretary chuan “Cheng 1000 leh cheng 500 tihhlum chu huaisen thlak leh nghawng thui tak nei a nia, mahse Black Money leh eirukna do tur leh tangka lem hnawl nana thil tha tak a ni thung a, India Intelligence leh Law Enforcement Agency te chuan tangka lem lo lut tam tak hi firfiaka chetna lam atan an hmang nasa hle a ni” a ti. Shaktikanta Das chuan “pawisa lem te hi India tangka panngai nen an in ang hle a, kan tangka-a security features te entawn theilo mahse India tangka ang tak an nih hlawm avangin mipui tan pawh fimkhur a ngai a, kum 2 kalta atang khan black money leh tangka lem beih dan tur hi ngaihtuah a lo ni tawh thin a, black money leh tangka lem hian kan economy pawh thui takin a tichhia a, tun kum 5 kalta chhung khan tangka note lian te hi a pung nasa hle tih kan hria a, kum 2011 leh kum 2016 inkar khan tangka note te ho leng vel hi za a 40 velin a sang chho tih hriat a ni. Mahse hemi hun chhunga cheng 500 note pun dan leh a darh dan chu za a 76 a ni thung a, cheng 1000 note darh dan phei chu za a 102 zet a ni a, heta tang hian tangka note lian te hi an hmang nasain a lem pawh a tam tih kan hria a ni” a ti.

    Shaktikanta Das chuan “Hetiang hi thil awmdan a nih avangin Black Money leh tangka lem bakah eirukna do tur chuan tuna kan Prime Minister hmalakna hi a pawimawh hle a, tuna tangka thlak nan hian RBI chuan Nov ni 10 atang hian tangka thar a rawn hmang tan tawh dawn a, chuvangin mipuiin ni hnih khat harsatna kan tawk a nih pawhin ram tana hmalakna pawimawh a ni tih kan hriat tlan a ngai a ni” tiin thil awmdan a sawi fiah.

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    McGREGOR-A’N ROUND KHATNA-AH ALVAREZ KNOCK OUT THEIH A INRING :

  • Tun inrinni lo awm tur, keini huna Pathianni zingah UFC 205- ah lightweight champion lai Eddie Alvarez leh UFC chanchina a hmasaber ni tura division hniha a ruala champion nih tum, featherweight champion ni lai Conor McGregor te chu an intum dawn a, he match ah hian McGregor chuan a tumpui tur Alvarez hi round hmasaberah a knock out nghal theih a inrin thu a sawi.

    McGregor chuan a tumpui tur lakah chuan a hnek thui zawng te, san zawngte leh a dangah a tha vek a, round khatna a tawrh chhuah zawh loh a rin rualin round khatna a tuar chhuak anih chuan a tawhkhirhna-ah a fak ang tih a sawi a. Alvarez chu tawhkhirh ve tak, he infiamnaa hun rei tak lo tal ve tawh a ni tih a sawi a, mahse amah (Conor-a) hmachhawn tur chuan tawhkhirh ringawt a tawk lo tih a sawi bawk.

    UFC 205- hi November ni 12 (keini huna ni 13) ah Madison Square Garden, New York City, New York ah khelh a ni ang.

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    KUMIN THALFAVANG KUT TUIRIAL AIRFIELD-AH HMAN A NI DAWN

    Author:
  • Kumin Thalfavang Kut 2016 December ni 15, 16 leh 17 hian Tuirial Airfield-ah hman tuma ni a, hemi chungchang hi relin Working Committee chu nimin khan an thukhawm.

    Meeting hi Pu V.Lalremthanga,Secretary, Tourism Department chuan a kaihruai a. Thalfavang Kut 2016 hlawhtling taka hman a nih theih nan thahnemngai taka mahni mawhphurhna theuh hlen chhuak turin member te asawm a ni.

    Meeting-ah hian kut hlawhtlinna tura department lo inbuatsaih dan leh hmalak tawhna te Pu Vabeiha Hlychho, Director, Tourism Department in report a pe a, huam zau zawkin sawihona hun hman a ni.

    Thalfavang Kut 2016-ah hian mizo hnam lam chi hrang hrang entir a nih dawn bakah Hot Air Balloon, Power Hang Glider, Rifle Shooting, Archery Carnival bakah MIMSA buatsaihin Motorcycle Racing leh Motocross Racing te buatsaih tura chhawpchhuah a ni a, All India Paragliding Unit ten show ropui tak entir thei tura beisei a ni bawk.

    Thalfavang Kut 2016 ah hian Odyssey Events ten North East pum huap Rock Band Competition buatsaih an tum bawk a ni. He meeting ah hian working committee members te an kal tha hle a ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    Battle for the White House-35: HILLARY CLINTON “EMAIL SCANDAL” CHHUI ZEL AN TUM : ELECTION RESULT KIMCHANG PUAN A NI TA

    Author: Tun tum US Presidential election chu khawvelin kan awm ve a ni tih a la hriat meuh loh “Mizo” mipuite pawhin kan ngaihvenin, kan tuipui tlang hle mai a; thil lawmawm lam a ni. US politics atanga Mizoram politic-in a zir chhuah turte pawh ngaihtuah pha awm turah ngai ila. International politics leh National level politic ngaihven a tuipui pha chin chuan, Mizoram tereuh te a politic inlumlet dan leh “Ram leh Hnam” hi vei pha ngei turah ka ngai a ni.

    US Election Results kimchang chu

    President tlin nana mamawh Electoral College vote 270 hmuh ngaiah Trump chuan 279 hmuin, Hillary chuan 228 ahmu a ni. Popular (mipui) vote hi Trump-an maktaduai 58.87 hmuin (47.5%) a ni a; Hillary hian maktaduai 58.88 (47.7%) a hmu thung a; mipui vote hrim hrim chu a hmu tam zawk hlek a ni.

    Republican party hian State 33 ah Governor 33 an thlang tling a; Democratic party hian Governor 15 chu State 15 ah an la thei hram a ni. House of Representive/ Congress ah Republican 239 neiin, Democrat hovin 193 an nei thei a; Senate (Upper House) seat 100-ah Republican 51 niin, Democrat 48 an ni. He tihian Congress leh Senate leh WhiteHouse/ Oval office chu Republican hovin an thunun hmak tihna a ni.

    Hillary Emails 650,000 chhui that tum !

    FBI Director James Comey khan inthlan hma ni lawkin, Hillary emails 650,000 zet chu review zawh a nih thu leh”criminal charge” pek a ni lovang, tiin a puang na in Republican lung a dam thei mawlh lo. Hillary kha thlan tlin pawh lo ni se, Republican chuan House ah a chungchang ngaihtuahna “impeachment” kal pui turin ruahmanna an neih thu an lo puang chhuak diam tawh a ni. Ni 8 chhung lekin emails 650,000 kha review zawh hman turah an ngai thei lo.

    Hillary emails vek chu a ni bik lova. A top aides Huma Abedin leh a pasal ensan Anthony Weiner te emails vel pawh a tel nuk a; he emails hi State Dept chuan kum 2022 daih khian mipui hriatah pho chhuah an tum dawn a ni ! Eng tak ni hlawm ang maw? America chu ram zalen tih takah thuruk awm hi an duh meuh lo. Bill Clinton-an President a nih laia White House intern Monica Lewinsky a lo khuaikhem chungchanga Independent Counsel Kenneth Starr chhuina pawh kimchang zetin phochhuah niin, Bill Clinton khan Monica serh te kha a cigar-velin a lo tat zauh zauh ni awm a nih kha! Ani Monica lah a lo inpe thuk fu si a. Kha lehkhabu kha a ngaihnawmin, khawvel bengkhawn a tling. American mipuite chuan “sex” hman khawloh an ngaihdan te Time magazine ah kimchang takin an ziak chiai chuai a ni.

    US Top House Republican hotupa Jason Chaffetz (Utah) chuan, “Hillary emails scandal hi kan chhui tha vek dawn a ni,” tiin a puang. He thu hi Democrat hotute chuan an duh lo hle a; “Amah Hillary ber chu President ah a tling zo tawh lova, he bung hi khar fel tawh tur a ni” an ti. Hillary hian jail bang a la zut tak tak mai awm mange tih hi mi thil chik mite ngaihdan a ni. Jason Chaffetz hi Committee pakhat chak zet mai, “House Oversight and Gov’t Reform Committee” ah Chairman a ni. Chaffets chuan, “He emails scandal hi State Dept a security thila thil diklo lian ber (latgest breaches) a nih vangin, he mi chungchanga ka mawhphurhna leh tihtur (duty) chu ka hlen chhuah a ngai a; House chu thil awmzia hrilh hriat a ngai a ni” a ti.

    Trump lahin a tlin chuan a Attorney General hnenah Special Prosecutor ruatin, chhui tir a tum tih Debate ah, hmaichhanah hrilhin, “Jail ah i lut ang” a tihkhum a nih kha.Chutih rualin a chak tih hriat hnua victory speech ah “cometogether as united people” tiin, thinlung hliam te thawi dam a, “Mi zawng zawng tan Pa nih tling takin ka thawk ang” a ti a; Hillary te reuh hi hrem zui tak ang maw?

    He committee hian State Dept a thawktute chu thil awmzia zawtfiahin, House Committee hmaah thu zawt fiah turin anko dawn a ni. Justice Dept nena inzawm “Judicial Watch” chuan heng emails 650,000 zo zai hi kum 2022 ah mipui hriatah puan chhuah theih an tum. Mipui hriatah America security atana himlo a awm tak meuh em tih an enfiah vek hnuah, tarchhuah an tum a ni. Engtak awm ang maw?

    Inthlan results puan a nih meuh chuan, thenkhat lawm leh hlim taka an awm laiin, thenkhat mittui erawh a tla zawih zawih thung! Mizo hmeichhe zingah pawh Hillary tlin loh vanga “Ka chauvin ka zawi vek, ka chaw ei a tui lo” ti te leh, Trump thlawptute zingah a chak lawm nan “Uisa ka eikhawm dawn” titute an awm nawk mai !

  • Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    Engvangin nge pawisa note, Rs 500 leh Rs 1000 hlutna tihbo a nih thut ?

  • PM Modi sawi angin Pawisa biru, firfiaka chetna, eirukna etc ten Indian Economy lama nghawng an neih tihtawp nân leh sual beih nâna pawisa hlutna hi tibo an nih thu a sawi kan hre tawh a. BBC lam chuan nizan la la khan heng pawisa note hlutna tihbote hi Rs 500 leh Rs 2000 note thar hlaka thlak a nih tur thu an tarlang bawk a ni.

    Nimin tlaia PM-in thu a puan aṭang chiah khan khawchhak leh Pakistan ramria pawisa lem an chhut ṭhin chu an chawlhsan nghal ngeiin a rinawm ta phawt a. Black Marketlama sumdawng, Bank lama pawisa dah lo rual pawisa hlutna kha (an pawisa kawl tam ber kha 500 leh 1000 a nih tlat avangin) bank aṭanga thleng chauha neih theih a ni ta nghal tihna a ni ta bawk a ni.

    Chutiang zelin an hnathawh leh sum lu hriat loha pawisa ngah tak mai rual tân buaina a lo awm nghal dawn bawk a.Tunah hian State Bank lamah hian pawisa lem hi han deposit tum teh. An khawl pakhat sawn pawisa lem ngei kha a lo thurchhuak nalh mai ang. Mizoram erawh kan vannei phian lawi a, chiahpuama sum lalut kha check-tu nei lek lovin an zalen a nih lawi si hi.

    Tichuan, vairam, Income Tax uisathiamho mit lenna hmunah thung chuan a pawisa lakluhna mumal hriat loh, Bank lama deposit tam tham tak deposit tumtu chu awlsam takin an lo rek chat thei dawn tihna a ni a. Kan hriat ṭheuh angin India sumdawng lian tam tham takin Tax pumpelh duhin Swiss Bank lamah pawisa tam tham lutuk tak mai an chheprelh mek tih kan hria.Tunah chuan khang pawisa, Rs 500 leh Rs 1000 note hmanga deposit an neih kha a Theory ang chuan hlutna neilo, lehkhamawi mai mai an ni ta tihna a ni. Chuvang chuan Indian Bank nen Transaction an tih a ngai ta reng a ni. Chu transaction hmang ngei chuan heng Indian mi, hausa pui puite chetla hi chhui a awl sawt dawn ta bawk a ni.

    India beitu lian ber Pakistan firfiakho tân pawh India beihna tura an pawisa kawl khan hlutna a nei ta mauh lo tihna a ni a. Cash transaction tihtheihna chance an hloh nghal tihna a ni. He hmalakna huaisen tak hian Indian Economy lama nghawng a neih tur hi a ṭha zawngin a nih dawn avangin Mizoram State tê lutuk, Indian Economy nghawng thil liantham nei lo hi India hian min ngai pawimawh tehchiam lovang.

    I thluak hmang la, sumdawng i nih chuan pawisa lem a lêng tam sawt ang tih hriaiin fimkhur ang che. Chumi avang ngawt chuan sumdawn ṭhulh hlek thung suh. Pawisa lem kha ngun takin lo endik la, miin an lak ngam loh laiin he hun hi i tân malsawmna a ni daih thei tih hria la, chiai hlek suh ang che.

    Heng ang hun ṭhate hi hmang ṭangkai thei ve tur kan ni zawk a! Black Marketer manna hun, pawisa lem hmanga sum peipung manna hun, eiruk hailanna hun remchang a nih vei nen, tihian dawihzep tak maiin system ṭha Legislate ngam lohna hmunah hian kristian hlauh ngahte chuan a hma zawng aiin hlauh kan ngah belh leh ta sawt a nih hi!

    Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

    New Serchhip MRB ten IFSC diklo hmang, Serchhip Consumer Assn ten siamtha turin ngen

    Author: Da Peks Tvf
  • Mizoram Rural Bank New Serchhip Branch te chuan an Bank Passbook print ah (Indian Financial System Code)IFSC diklo an lo hmang char char tih hriatchhuah a nia, hei hi tunlai khawvelah document engkim computerised vek tawh anih avangin hawrawp diklo Bank document pawimawha lo awm hian mipuiteah harsatna nasa tak a siam dawn ni a ngaiin Serchhip District Consumer Association te chuan thalo an tih thu leh Bank lam thuneitute chu a rang thei ang bera siamdik tura an ngen thu an tarlang..

    New Serchhip Rural Bank te hian an IFSC print chhuahah SBINORRMIGB ti hlirin an print a, hei hi a dik turah chuan SBIN0RRMIGB a ni a, 0 leh O inkar te a diklo a nih lai hian computer lamah enter naah erawh chuan a inperhsan thei hle a, hei hi Computer in IFSC diklo angin a hmu thin a ni. Bank IFC dikloh avang hian tunah hian naupang Scholarship dilna tam tak pawh system lam hian a defect nghe nghe a ni. Hetiang a nih avang hian IFSC diklo passbook a awm reng a hi customer te tan nakina document atana an hman turah harsatna a siam mai an hlauh thawn thu Consumer hotute chuan an sawi.

    Hemi chungchangah hian vawiin(7.11.2016) khan Serchhip District Consumer hruaitute chuan New Serchhip MRB Manager Pu Vanlalthlana chu a office ah lenchilhin IFSC diklo chungchang chu an sawipui a. Pu Thlana chuan IFSC diklo chu anmahni tihthat mai theih a nih loh thu leh hmunpui lam atanga a set dikloh palh a nih a rin thu a sawi a, a rang thei ang bera siamthat anih theih nan hma a lak nghal tur thu pawh a sawi bawk. Consumer hruaitu lam te pawhin IFSC diklo chu a rang lama siamtha tur leh chumi piah lamah IFSC diklo a passbook an lo print sak tawh zawng zawng te chu lakir vek a, a dik a print thatsak leh vek turin an ngen thu an sawi bawk.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment