CSS hnuaia Hindi Teacher-te harsatna chinfel sak turin ngen

New Delhi a Sorkar thil pawimawh buaipuia cham mek School Education Minister Pu H. Rohluna chuan tukin khan Union Minister of Human Resource Development Pu Prakash Javadekar chu Shastri Bhavan-a a Office Chamber-ah a kawm a. Mizorama CSS hnuaia Hindi Teacher-te harsatna tawh mek chinfel sak turin a ngen.

Pu Rohluna hian Central Minister hi CSS Hindi Teacher ten March thla atanga hlawh an la lak loh avanga harsatna an tawh nasat dan leh, hlawh la lo chung pawha tha taka hna an thawh zel thu te hrilhin, kumin atana an hlawh tur hi Central Sorkarin release sak thuai turin a ngen a. Heng CSS Hindi Teacher-te rawih hun chhung, February, 2017 a tawp mai tawh tur chu kum 2017 hnu lamah pawh rawih chhunzawm zel an nih ngei theihna tura hma lak sak turin Central Minister hi a ngen bawk.

Union Minister Pu Prakash Javadekar chuan Mizorama Middle School leh High School-ah Hindi Compulsory Subject a ni chu lawmawm a tih thu sawiin, CSS Hindi Teacher-te chuan an hlawh an hmuh ngei tur thu Pu Rohluna chu a lo hrilh a. A rang thei ang bera umzui tura a khawihtute a hrilh nghal tur thu leh, a Scheme hi Mizorama hman tangkai anih dante enfiah thuai a, chhunzawm zel a nih theihna tura a tul anga hma lo lak sak nghal a tiam bawk.

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Union Civil Avation Minister hnenah thlawhna service titawp lo turin ngen

Tun thla tawp atanga Aizawl leh Imphal inkar thlawkna thlawk thin Air India in a tihtawp dawn avangin, Chief Minister Pu Lal Thanhawla chuan Union Civil Avation Minister hnenah ziaka thlenin, he thlawhna service hi tihtawp lo turin a ngen a,
Sorkar laipuiin thlawhna hmanga khaw te deuh te tlawhpawh theih tura ruahmanna a siam laia, a ram leilungin a zirloh avangin kawngpui nei tha hlei thei lo Mizoram angah, thenawm state atanga thlawhna hmanga tlawhpawh theih a ni lo tur chuan a nghawng a na hle dawn a a hriat thu sawiin, Mizoram leh Manipur-a cheng te chu intlawhpawh tawn reng, chhungkhat laina te awm hranna anih avangin, thlawhna tihtawp mai a rem dawn lo a ni a ti.

Hei bakah hian Mizorama zirna in lian, Mizoram University, Veterinary College leh RIPANS a zirlaite pawhin harsatna an tawh phah ngei dawn a ni, a ti bawk.
(DIPR)

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Mizo National Front MNF chuan Mara Autonomous District Council-a eirukna chhui chiang turin Anti Corruption Bureau ah FIR thehlut

Mizo National Front MNF chuan Mara Autonomous District Council-a eirukna hrang hrang ni a an hriatte chhui chiang turin Anti Corruption Bureau ah FIR an thehlut a,

ACB Director Pu L.H.Shanliana-a hnenah FIR hi an pe a, MADC hnuaiah hian CSS sum cheng nuai 2930 chuang pek a ni a, heng te hi a dawngtur te hnen a thlen loh thu an hriat thu an FIR chuan an tarlang a,

Hei bakah hian NITI Aayog hnuaia pek, cheng nuai 764 pawh tihchingpen a ni an ti a, scheme hrang hrang an kalpuia uitilisation certificate pek tur chu an hnathawh tawhna behchhanin an siam mai niin an sawi a, heng thu hrang hrang te hi RTI hmanga an zawhfiahnaa an hriat niin an sawi a ni.
MNF hian Governor Lt. General Nirbhay Sharma hnenah hemi chungchanga a tul anga hma la turin an thlen bawk.

Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

UP MINISTER PAWAN PANDEY, SAMAJWADI PARTY in kum 6 hrem

Uttar Pradesh-a rorellai Samajwadi party hruaitu leh state minister ni bawk Pawan Pandey chu an party atangin kum ruk chhung atan hnawhchhuah a ni.

Pawan Pandey hian CM chenna inah MLC ni lai leh Party chief Mulayam Singh Yadav-a thian hnai tak Ashu Malik kut a thlak avangin a chungah hremna hi lekkawh ani. Pawan panday hi Ayodhya atanga MLA atana thlan a ni a , CM Akhilesh Yadav-a Council of Ministers-a Minister of state ni lai a ni. Politics lama mi thiamte chuan Pawan Pandey hi CM hian a council atang hian a paih dawn nge dawn lo an thlir mek a.Dan ang chuan party atanga hnawhchhuah anih tawh avangin Minister pawh ni chhunzawm tawhlo tur a ni a. Tunhnaiah SP chhungah boruak tha lo a awm nia hriat anih avang leh nakum maia inthlanpui nei tur an nih avangin Party chhung thilthleng hian ngaihven a hlawh hle a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

TIAMCHIN AWM LOVIN LUNGMUAT-AH SIKUL CHAWLH TIR

26th October, 2016 (MSR) : Lungmuat khua chuan Sorkara an thilphut tihhlawhtlin a nih hma chuan tiamchin awm lovin Zirlaite School an chawlh tir mek.

Thudawn danin Lungmuat High School a General Teacher, Lily Nath D/O Gabar Nath Bualpui North khua chu February thla atang khan Bualpui North-ah Attached a ni a, a aiawh a awm theih si loh avang leh zirtirtu indaih loh avanga School in harsatna an tawh mek hriain Khawtlang leh Zirlai nu leh pate chuan Lily Nath hi a Post Lungmuat High School-a dah let turin ngenna Education Minister leh Parliamentary Secretary hnenah ziakin an lo theh lut tawh a ni. Ngaihtha taka an nghah laiin, dah let chu sawi loh Headmaster tang lai chu sawn chhuah a ni ta hlauh zawk a, hei hi Lungmuat khawtlang chuan hriatthiam har an ti hle niin thudawnna chuan a sawi.

An Headmaster hi Zirna kawnga thahnem ngai, khawtlang hmangaih em em tu a ni a, a ni kaihhruaina hnuaiah an khuain zirna kawngah hma an sawin Matric result pawh tha tak tak kan nei chho zel a ni a. A tihsual pawh ni lova midang (Hnamdang) chhan nana an Headmaster sawn chhuah sak nia hriain khawtlang mipui te an lungawilo hle a, engti kawng mahin a chhuah hi an rem ti dawnlo niin an sawi.

Damlohna chhuanlama kum khat dawn Bualpui North-a attached tawh Lily Nath hi a rang thei ang bera dah let turin Sorkar an phut a, a thawh tirh atanga Bualpui North-a attached nghal a ni a, ‘a dilna anga Lungmuatah hian a thawk peih lo a nih chuan bang ngam sela, a aiawh tur zirtirtu dang lak ni rawh se’ tih chu Lungmuat khawtlang ngaihdan a nih thu an tarlang a ni.

An Headmaster sawn chhuah avanga khawtlang lungawilo chuan 16th Oct 2016 zan khan Community Hall-ah vantlang inkhawm kovin Resolution an siam a. Bialtu MLA Pu.Hmingdailova Khiangte chu Joint NGO aiawh leh Zirlai nu leh pa aiawh ten Dt.19.10.2016 khan an hmu a, Education Minister-ah lehkhain an thlen bawk a. Tun thlenga hmalakna engmah a la awm loh avangin Dt. 24.10.2016 khan Zirlai naupangte chuan School kal lovin School Uniform nen khawchhungah kawng an zawh a, hemi zan hian Community Hall-ah Khawtlang nu leh pa te inkokhawm lehin hmalak dan tur sawi ho leh a ni a, nimin ni 25.10.2016 khan khawtlang huapin kawng an zawh a. Sorkar atanga an Headmaster Transfer Order hi cancel a nih hma leh Lily Nath hi dah let leh a nih hma chuan 25th October 2016 atanga tiam chin awm lovin Zirlaite School chawlh tir turin thutlukna an siam a ni.
Tunkar chhunga Headmaster leh Lily Nath dah letna tura thu lawmawm engmah hriat a nih loh chuan Zirlai Pawlte pawh hriattira na zawk a hmalakna neih tum zui zel an tum bawk a ni.

************************

A JC Charver
Lily nath hi a nu hrawk cancer a vangin damdawiin ah hruai a ni a, mumbai ah kal pui a ni, tin a mah chauh hi an unau hmeichhe awm chhun a ni bawk a, mumbai an awm lai hian a pa hrawk cancer bawkin a na leh a, khawtlang hruaitu ten khawngaih in a nu leh pa enkawl theih nan MLA leh minister te dawrin, an harsatna an lo hriat thiam pui a, Bualpui ah hian attached a ni ta a ni, Hetia dawt hmang a in puh hi thil tha lo tak a ni, Lungmuat headmaster hi ban hial tlak zawk a ni a, an transfere chhan pawh hi RMSA member tam tak phai a B.ed zira zuk kal te sum ei sak a, a tih chingpen vang zawk a ni hial zawkin ka ring

Marty Hmingthana Colney
Jan 2015 khan vanduaithlak takin ka nu chu chawkawng cancer in a na thut a unau hmeichhia keimah chauh ka nia ka nu hi enkawl a lo ngai zui ta a mumbai TATA CANCER hospital pan pui a ngai ta sia. Lehlam ah sikul kal a lo ngai bawk nen thawhpuite duhsakna leh khawngaihna zar ah hun engemaw chen min lo kep in aikal te dah ania ,Thawhpuite an zahawmin an fak awm hle a ni. anni zar ah ka nu chu mumbai hospital ah chuan operation te chemo te hem te tih a ni. hetia kanu mumbai ka buaipui lai tak hian ka pa poh chawkawng cancer bawkin a rawn na ve leh a chhungkua kan buai khawtlang pohin min vei hle a tichuan nu leh pa cancer enkawl reng ngai chu tiin kan khawtlang hruaitu ten MLA ah kan harsat chu an thlen a lungmuat vc te objection lo siam lo tura ngen an nih hnu ah Lungmuat RMSA atangin Bualpui RMSA ah attach in dah k ni a, chuan dt.5.may.2016 ka pa chuan chatuan ram min pan san ta ani.
ka nu hi checkup kal pui zeuh2 ngai reng chau leh thut2 thin a ni. ka nu hi a thatchhuah leh var chu beisei tur a awm lo ani. lehlam ah ka nu leh ka pa hian in sak tumin an lo rel uai tawh, ka pa in min luahpui hmanlo in min boralsan a ka nu tal chuan min luahpui hman se tihna rilru neiin hma kan la mek a.Hetia kan hriatloh leh kan ngaihtuahloh deuh hian mi dang transfer na ah ka hming rawn lang ta daih mai hi a mak ka tiin kei hmeichhia tan chuan tawrhthiam poh a har ka ti khop mai. Kan rilru mangan laia hetiang dawt thu hriat hi a hrehawm tak zet ani.tunah attach a k omna poh hi thla 7 poh a la tling lo a…hetianga k tih loh pui leh k hriat loh thila mn hmer tel reng hi a puitling zia lo khop mai.
(Hei hi a nihna tak Lily sawi a ni e)

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

NUPUI TLAN THISEN CHHUAH IN KHAWIH

Author:
  • 26.10.2016: Tukin zing dar 6 pelh hret khan Lalnunpuii D/o. Upa T. Lalruata, Mualcheng South khua chu a pasal Lalrochana S/o. Upa Thlansanga, Tawipui North-I chuan a hmaiah hnekin thisen a chhuah.

    Lalnunpuii leh Lalrochana te hi inthenin Nunpuii hi kar 1 vel a pasal vang hian a nu te In lamah tlan in a khawsa a, Lalrochana hi nimin khan a nupui te khuaah hian kalin tukin khan In a a nupui te chhungkua awmloh lai takin Nunpuii hi a hnek ta a ni.

    Nunpuii hi a hnarkawn ah thui taka kakin thisen a chhuak nasa hle. Rochana hi tlanchhe nghalin tlangval ten an umzui hnuah manin YMA information-ah dah a ni a, Hrangchalkawn Police ah report nghal niin Police te hi la turin an kal nghal a ni.

    Nunpuii hi vawiin a a thiannu pasal neihna tura mo thian tur a ni nghe nghe a, hetia thil pawi a thleng ta hi Mualcheng khawtlang chuan hriatthiam har an tiin tun hnuah hetiang ang thil hi an khawtlangah hian thleng nawn tawhlo se an ti.

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    NLUP hnuaiah vawk note sem leh a rel

    Author:
  • Chief Minister leh NLUP Apex Board Chairman ni bawk Pu Lal Thanhawla hova AH & Vety Dept thukhawm chuan, thla thar November thla atangin NLUP hnuaiah vawk no sem zui leh an rel.
    He meetingah hian AH & Vety Minister Pu C Ngunlianchunga,AH & Vety. Department hotute leh NLUP Implementing Board hotu te chu thukhawmin NLUP-a 3rd leh 4th Phase hnuaia vawk note sem dan tur Department-in a ruahman an thlir ho a, ruahmanna chhawpchhuah te chu tha tiin NLUP hnuaia 3rd leh 4th Phase-a, vawk vulh thlangtu te tana vawk note sem leh tur ruahmanna leh he hna kalpuina atana Monitoring Plan AH & Vety. Department-in an siam chu meeting ah hian thlir ho a ni a, ruahmanna an chhawpchhuah anga kalpui nise tih an rel a ni.
    Ruahman ang chuan vawk note sem tur hi tualchhunga vawkpui vulhtu atanga lei nise tiin a theih chin chinah vawk note hi a semna tur khaw hnai atangin lak theih nise tih rel a ni a. He hna hi Village Level NLUP Committee leh District AH & Vety. Officer (DVO) te inrawnkhawmin anni ruahmanna hnuai a sem dan tur leh he hna hi uluk leh fimkhur takin kalpui nise tih rel niin DVO in thla tin he hna kalpui dan hi report nise tih rel a ni a. He ruahmanna kalpui dan hi thla thum hnuah thlir ho leh nise tih an rel bawk.
    Meeting ah hian Porcine Respiratory & Reproductive Syndrome (PRRS) chungchang pawh sawi lan niin AH & Vety. Department hotu ten August ni 19 hnuaah PRRS avanga vawk thi report an dawn loh thu an sawi a, tun dinhmunah chuan vawk sa ei a him thu an tarlangin, vawk damlo hi damdawi an pek atanga ni 21 hnuah chuan a talh theiin a sa pawh mihring tana ei a him an ti a ni.
    NLUP 3rd leh 4th Phase ah hian Vawk vulh thlangtu mi 8206 vel an awm a, anni hi vawk note 6 theuh pek tur a ni a, a thawhkhatnaah a note 3 pek tur niin a thawhhnihnaah a dang 3 pek belh tura ruahman a ni a. NLUP hnuaia vawk note sem hna hi November ni 7 vel atangin tan leh beisei a ni tih sorkar thuchhuah chuan a sawi.

    (DIPR)

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

    RORELTU LEH DIKNA – Rev Vanlalzuata Sermon.

    Rev Vanlalzuata hi an chhungkaw khawsak harsat avanga a sikul luh kum leh a hlo thlawh kum inkalthelh deuh ngawt a nih avanga kum 27 a kai kuma Matric pass theih hram a ni a; chu pawh chu thlam tap mei alh enga lehkha chhiara exam a ni. Matric a pass hlim khan sawrkar hna zawm thei a ni chungin Pathian rawng bawl tura Theology zir zai a rel ta zawk a. A tawizawngin sawi rih ila, tun kum 25 chhung vel hian khaw/veng hrang hrangin rawngbawl tura an sawmna chhangin kum khat chhunga a chhungte nena Pathianni vawi 10 pawh hmang thei lo khawpin a zin/kal chhuak thin a ni.

    A lehkhabu “I inah haw rawh” tih hi a bu hmingin a sawi ang hian nu tan chuan inchhung luma, fate enkawl hi a pawimawh ber, chuta tanga tan that loh chuan khawtlang nun, hnam nun a fuh thei lo tih a ni a. “Emau Dai Reh” thung hi chu harsatna nasa tak tawka thi thei mai dinhmuna dinga a inhriat laia, ama sawi dan takah Pathian hnen atanga a dawn a ni.

    Pathianni zing atanga ni hnih leh zan khat current neih loh vanga FB chhuti ka ni bawk a; a sei deuh nain a sermon hi i lo ngaithla ang u hming.

  • RORELTU LEH DIKNA
  • Thuthlung Hlui bu kan chhiar chuan roreltu dikte
    avanga ramin malsawmna a dawn leh roreltu dik lote
    avanga ramin chhiatna khur pui a pan dan kan hmu tam
    hle.Vawiin thleng hian roreltu leh dikna tih hi rinna leh
    thiltih inzawm anga a inzawm tlat loh chuan ramin a
    tuar zel dawn a ni. Pathianin khawvel hi a siam lai khan
    tha a ti em em a, a thilsiamte enkawl turin mihringte hi
    min ruat a, mihringte enkawl turin roreltu a ruat bawk
    a. Bible chuan, “Inhruaina fing a awm lohnaah chuan
    mite an tlu thin a, remruat thiam tamnaah himna a awm,”
    a ti a (Thuf.11:14). Nova huna tui lian hmanga ram
    hremna te, Babulon saltan te, mei hmanga Sodom
    khawpui hremnate kha rorelna dik tawk loh vang a ni.
    Rorelna dik lo hi lengkir sang tak anga hlauhawm a ni a,
    chutah chuan ram mipuite leh roreltute pawh an lo tla
    hlum tawh thin.

    Ram hi kan Lalpa ta a ni a, chuvangin roreltuten
    ram chungah ro an relin, ram neitu chu Lalpa a ni a,
    anmahni aia thuneitu a ni tih hre chunga ro an rel a
    pawimawh. Lal Saula khan a aia lal ngaichang lovin a
    duh danin inthawina a hlan a, Samuela’n a hnenah,
    “Lalpa thu i duh loh avangin ani pawhin lal atan a duh
    bik lo che a ni,” tiin a hrilh a. Chu veleh chuan phungzawlin a vir buai ta hle a (1.Samu.15:23). Israel lal Ahaba khan dik lo takin ro a rel a, zawlnei sawi lawk angin a thih khan a thisen chu uiin a rawn liak a, a thihna hmunah chuan nawhchizuarte an insil thin tih kan hmu(1.Lal.22:37,38). A thih hnu hian a chhungte zawng zawng pawh an that mang vek a, khawvelah hian Ahaba thlah kal zel tur an awm tawh lo (II.Lal.10:17).
    Isua hun laia lal Heroda kha itsikna leh verveknaa khat tlat a ni a, a aia thiltithei nia a hriat apiang that duh zel a ni a. A thih dawn pawh khan tumahin an uiin a inring lo. Rome lalber Augusta pawhin, “Heroda fa nih ai chuan a vawk nih pawh ka duh zawk,” a ti hial a ni.

    Lal dik lo an neih thin avanga Israel mipuite tawngtaina sei tak hi a ngaihnawm kan ti dawn nge, a ngaihnawm lo kan ti zawk dawn ? A tawp lam hi han tarlang ila-
    “…An chungah i that thin tehlul nen, ram zau tak i pekah chuan i rawng an bawlsak lo che a, an thil
    tihsual an bansan chuang hek lo. Ngai teh, tunah hi chuan
    bawih kan ni ta a, a chhunga thil rah leh thil tha kan pi leh
    pute ei atana i pek ramah hian bawih kan ni. Kan sual
    avanga kan chunga lal atana i ruatte lah chuan an neihnun
    phah a; kan taksa chungah leh kan ran chungahte lam
    pawh an duh duhin thu an nei a, kan mangang em em a
    ni,” an ti tlawk tlawk mai a ni (Neh.9:35-37). Bible vekin,
    “Misualin rorelna an chanin mite an rum thin” a tih chu
    an chanvo a ni ta a ni (Thuf. 29:2).

    Historian hmingthang tak Arnold Toynbee chuan, “Khawvela ram pathumte chu hmelmate beih avang ni lovin an tlu chhe tawh,” a ti a. Rorelna dik lo chuan sualna khur pui lamah mipui nun a hruai a, keimahni leh keimahni chu hmelmaah insiamin, hmelmate beih hauh lohvin kan tlu sawp vek thei a ni.

    Kum 1960 velah khan Latin America ramte pawh rorelna
    dik lo avangin an lo tlu sawp tawh a, “Kan ram hian
    hmasawnna kan mamawh lo va, inawp behna laka
    zalenna (liberation) kan mamawh a ni,” tiin ‘Liberation
    Theology’ kan tih hi an chher chhuak ta a ni. Kum 40 vel
    kal taah khan Philippine ramte pawh khi an lalpa Marcos kha corruption lalpa a ni a, mipuite chu kawtthlerah a nuaih tel an pungkhawm a, an lal chuan mittui tlakna
    hlovin a kahtir a, mipui chu an tam tial tial a. Tank rual
    chiltir a tum leh a, mipuite chuan a chil hmasak nih an
    inchuh luih luih mai a, an lal tihngaihna hre lo chu a
    thlawk chhuak tawp mai a ni.

    South West Pacific-a Fiji
    ram pawhin an lalte leh mipuiten Pathian hnenah thupha chawia an inhlan thar atangin an ram a dam leh ta a ni.

    Zawlnei Jeremia pawh khan Jerusalema lal leh mipuite
    sualna chu veiin, “A chhungah LAL a awm na nge,?”
    tiin a tap a nih kha (Jer.8:19). Lal chu an awm ngei a, mahse an rorel dan a dik loh avangin mipuiten an lalte dai nut chu an hak ta a ni.

    Abraham Lincolna’n Democracy a hrilhfiahna kan
    hria a, “Mipuite ta, mipuite siam, mipuite tana siam,” tih
    a ni a. Democracy avangin mipuiten mipuite tan lal kan
    siam a, amaherawhchu kan lalte hi mipuite tana thawk
    lovin anmahni tan an thawk leh thin. Eng party pawhin
    sawrkarna siam sela mipuite siam an ni a, nimahsela
    sawrkarna an chan veleh Democracy chu dictator-in an
    thunun leh thin hi thil pawi tak a ni mai lo va, thil thiang
    lo a ni. Kum 1972 atangin MLA kan nei tan a, kum 40 zet
    kan kal chhung hian mipui sawrkar tak tak din lovin Party
    sawrkar deuh hlir kan la din niin a lang. Chuvangin kan
    rama politician zawng zawngte hian Josepha kha kan
    entawn atan thur chhuak ila. Josepha kha a unauten
    huatna avangin an hralh a, an pa Jakoba hnenah chuan “I
    fapa chu sain a seh,” tiin an report a. Hun inher zelah
    Aigupta ramah a unaute chu Josepha hmaah an zuk din
    khan Josepha dinhmunah indintir ta ila, tuna kan Party
    rilru hi puin lo dawngsawng ta ila, an chan a chau hle
    ang le. Nimahsela Josepha chuan, “ In unaupa Josepha,
    Aigupta rama in hralh kha ka ni. Nimahsela heta kal tura
    min hralh avang hian lungngai suh ula,mahni inhaw hek
    suh u, mite nunna chhan him turin Pathianin in hmaah
    mi lo tir hmasa a nih hi…Heta min kaltirtu hi nangni in ni
    lo va, Pathian a ni zawk e…” zu han ti a !! A dik tak chuan
    thah duh khawpa an huat avanga hralh kha an ni a,mahse Josepha’n a lo dawnsawn dan hi a mawiin a entawn tlak hle mai.

    Kan rama mipuiin MLA kan thlan zawng zawngte pawh hian Josepha ang hian, “Heta min tlintirtu hi kan Party a ni,” ti lovin, “Heta min tlintirtu hi Zoram mipui an ni,” tiin rilru pu thiam sela aw, a va duhawm dawn em. Pathianin mipui hmangin an party kha tling atan lo ruat pawh ni sela, mipuite tana rorel turin a ruat a ni si a. Nimahsela hei hi kan hre thiam thei lo a nih hi.Roreltu apiangten kan Party tan ro kan rel a, hleih neihna leh induhsakna uchuak tak tak kan hmang leh thin. Kei,a ziaktu hi neutralist dik tak ka ni a, Pastor ka nih hma pawhin eng Party-ah mah ka hming a la chuang ngai lo.
    Ka fate pawh hian sawrkar hna an dil ve bawk thin a,
    Party-ah an hming a awm loha sawipuitu an nei ve loh
    avangin an tling lo zel a, mahse kan vui chuang reng
    reng lo va, mi dang dem thei kan ni lo. Amaherawhhchu
    eng tikah nge kan ram roreltute hian Party tana rorel
    bansana ram mipuite tana ro an rel ang tih hi ka
    nghahhlelh ber a ni. Chuvangin kei ka rilruah chuan
    inthlan leh dawn hunah chuan neutral hlawm lian tak
    hi siam ila, party hming ziaknaa chuang lo ngam, Pathian thu atanga ram vei tak si, roreltu dik neih duh tam tawk awm ila. Inthlan dawnah thutlukna siamin kan bawh lam lam chu hneh tawka tling turin bei ila, chuta kan
    thlan tlinte chu eng Party mi leh sa pawh ni se, an Party
    thlan tlin ngawt ni lovin, neutral vote kha zahin ram pum huapin ro an rel theiin a rinawm. Tunah hi chuan duhsak taka kan lo vote vete pawhin an Party hming ziaknaah kan chuan ve loh chuan thiam zawk pawh thiam lo zawk, hmu tur pawh hmu lo zawka tan fo a tul rih a nih hi.

    Mahatma Gandhi khan Africa ramah Law a zir laiin chi inthliarna (apartheid) avangin a rilru a hah hle a. Kum 1894-ah khan mingo hovin rel atangin mihang a nih avangin rel atangin a bungrua nen namthlak an tum a, mahse amah khawngaihtuten an khung lut leh ta a. A
    pianna ram India-ah ngei pawh Hindu chi tha (Brahmin)-
    te leh chi hnuaihnung (Harijan/Dalit)-te inkar zauzia chu
    a vei zui a. India rama hnam hrang hrangte hi huana
    pangpar chi hrang hrang inpar pawlh chuat anga mawiin
    a thlir a, inawp behna leh in rah behna hi tihbo a duh
    hle. Chumi avang chauh chuan politics-ah a zuang lut ve ta a, politics hmanga a thil tum (purpose) tihhlawhtlin
    chu politician a nih chhan ber a ni. Tharum thawh lovin
    India zalenna a sual chhuak a, kum 1947 August 15
    zanlaiah India a indang ta a, Independent an lawmna
    hmun pakhatah Nehru chuan, “At the midnight hour when the world sleeps, India awakens to life and freedom. But, where was Gandhi then ? tiin Gandhi hriatrengna a hlan a ni. Khatiang hun pawimawh leh hlimawm taka awm ai
    khan Gandhi-a chuan East Bengal, tuna Bangladesh ni
    ta-a, chi leh chi intihbuaina rapthlak tak kha tih daih hna
    thawh kha a ngai pawimawh zawk a ni. Gandhi kha India President a ni lo va, Prime Minister a ni hek lo va,
    nimahsela rinawm lohna leh dawt thu a huatzia te, dikna
    a ngainatziate kha poltics dik tak a nih avangin Lal Isua
    lo kal leh hma loh chuan kan hre reng dawn a ni.

    Abraham Lincoln pawh khan mingo hovin mi hangho bawiha an neih kha a vei em em a, Pathian duhzawng niin a hre lo va. Nimahsela bawih chhuah thei tur chuan thuneihna lalthutthleng a luah phawt a ngaih avangin America President nih a tum ta a.
    America President 16-na a lo nih pawh khan ropui taka
    White House luah kha a lawmna ber a ni lo va, bawih
    chhuah thei dinhmuna a ding kha a lawmna ber a ni.
    White House luah tura an khua Springfield a chhuahsan dawn pawhin hmel hlim a pu hauh lo va, an khuaa a kir leh pawh a ring lo hial a ni. A chhan chu bawiha tang mihangho nuaih 40 vel tan Jubilee dar a tum dawn si a, Civil War a chhuak ngei dawn
    tih pawh a hria a, a nunna ngei pawh tuboh leh dolung
    inkara ding a ni tih a hria a ni. Bawih chhuahna chu a
    sign ta ngei a, a rin ang ngeiin Civil War a lo thleng a,
    rei lo teah J.Wilkes Booth khan a kap hlum ve ta a nih
    kha. He politician hian lalna leh thuneihna a buan lo
    va, ropuina leh hlawkna a buan hek lo va, thangthar
    tiau zat ral hnu pawha mihringte theihnghilh hauh
    loh tur, a thil tum (purpose) erawh chu a buan chhuak
    ta a ni. John F. Kenedy thukhawchang angin politician
    dik takte chuan, ramin eng nge min tihsak ang tih aiin,
    ram tan eng nge ka tih ang ? tih hi ngaihtuahin an lo
    hmanhlel thin a lo ni e.

    Roreltu dik ni tur chuan policy tha zam hmain policy neitu thinlung a dik hmasak phawt a pawimawh. Khawvelah hian tihsual chu a awm thei a, nimahsela tisualtu thinlung kha a dik phawt chuan
    a tihsual kha a pawi thui thei lo va, tihdik tumna zual zawk a neihtir leh thin. Negro-ho zalenna suala Nobel Peace Prize meuh lo dawngtu Martin Luther King Jr. kha thinlung dik pu mi a ni a. Lung inah vawi sawm leh pahnih a tang a, a nupui fanaute chenna in chu vawi hnih an bomb bawk a. Tuarna tam tak a tawk a,
    mahse tuarna chu a thil tum tihhlawhtlin nana chak
    phah nan a hmang hlauh thung a. A sawi dan chuan,
    “Lal Isuan thinlung dikin min thuam a, Gandhia’n a hlen chhuah dan min zirtir,” a ti hmiah mai. Kum 1966- ah khan tihhlum a ni a; a hnathawhin a nghawng
    chhuah chu a thih hnu kum 42 atang chuan mihang,
    Barrack Obama pawh US President an ni thei ta a, a
    kuhmuma lo par chhuak a nih kan ti thei ngei ang.

    Politician thinlung dik pute chuan infrastructure lian
    tak tak min hnutchhiah lo mah sela, mipuite hnenah
    thinlung dik an hnutchhiah chuan ramin hma a sawn
    tho tho dawn a ni. Tuna kan politician-te hian thangthar lo la awm zel turte tan eng rilru nge min hnutchhiah ve ang aw ?

    Kan politician-te chauh ni lovin sakhuana huangah ngei pawh hian inen fiah kan mamawh khawp mai. Sapram Kohhran chauhzia leh an Biak In ruakte khu kan sawi nasaa, kan tawngtaisak a, missionary hial kan tir a. Nimahsela an nitin nun chu a rinawm em em
    tlat si a. Kan ramah hian Pathian biak kan uar a, phur
    takin kan lam mup mup reng a; nimahsela dikna leh
    rinawmna lamah Sapram kan tluk si lo. Chuta tang
    chuan he zawhna hi a pawimawh – Biak In khat mupa inkhawm reng chunga rinawm si loh nge tha zawk ang, inkhawm lem lohva ni tin nuna rinawm ? He zawhna
    chhanna atan chuan inkhawm bawka rinawm bawk hi
    full mark hmuhna a ni ang a, a tha ber bawk ang. A pahniha chhan kawp awih loh ti ta sela chuan nitin nuna rinawm hi a buk a rit zawk lo’ng maw ?
    Kan biak lai Pathian pawh hian eng nge min phut ? Dik taka tih leh khawngaihna(grace) ngainat leh amah nena
    thuhnuairawlh taka len dun a ni lawm ni ? (Mik.6:8).
    Thlarau kan chan dante pawh hi inen fiah kan mamawh.
    Bible chuan thlarauvah awm turin min phut a, nimahsela thlarauvah awm si lova awm thlarau ruai kan tum thin. Thlarau Thianghlim chuan thinlung a tithianghlim a, engtianga nun tur nge tih min
    kawhhmuh a, tih leh tih loh tur ramri min khamsak
    thin. Thlarau taka nun tuma tisa leh si aiin, tisa taka
    nun thlarau thiam kan mamawh. “Ka tan intiharh
    rawh, dikna i phut si a,” (Sam 7:6). Kan zui Lal Isua hi
    diknaa rorel a ni a, a dikna chu a zirtir a, a zirtirna angin
    a nung a, a tawngkam leh a nun dan a inpersan ve lo.
    Pathian thu hi a sawituin kan zawm theih chin chiah hi
    sawi dawn ila, kan tuipui ang em ? Hla pawh hi kan
    nunpui theih chin chiah hi sa dawn ila kan hlimpui thei
    ang em ? He zawhna hi a huhova chhang lovin mahni
    theuhva chhan dik tum ila a tha ang.

    Tichuan rorelna chuan hnung lam min hawisan a,
    thutak chu kawtthlerah a tlu reng si a, dikna chu a lut thei lo a ni (Is.59:14).

    Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

    SCOOTY LEH TRUCK INSUAH BILKHAWTHLIR MI PU LALZARLIANA TE NUPAIN HLIAM NA TAK AN TUAR

    25th October, 2016 tlai dar 5:35 vel khan Kolasib Rengtekawnah Truck LPG bullet Regn. no. AS-06/D-6407 Samsul Haque Barbhuiya S/o.Lt Sunafor Ali of Cherri Borkhola Cachar, Assam khalh chuan Scooty flyte dum MZ-05/8572 Pu Lalzarliana (60) leh a nupui Vanlalsawmi(46) Bilkhawthlir Kualmawi veng te chuanna chu Rengtekawnah a sut hnuin a sutu truck hi a tlan tlang a. Rengtekawn Zero point-ah motor dang 407, MZ-05/A-0356 chu su lehin a driver hi a hmunah man a ni a, a handyman Moner Ali hi kein motor document nen a tlanchhia a Kolasib Gosen vengah man leh a ni

    Scooty hi Pu Lalzarliana khalh a ni a, an nupa hian an ngaihtuahawm hle a, Aizawl lam panpui an ni. A sutu truck driver leh handyman te hi Kolasib PS-ah tunah hian kawl mek an ni.

    Bullet truck hi a ruak Silchar lam pana tlan a ni a. Pu Lalzarliana te nupa hi Kolasib lam pana tlan an ni. Pu Zara nupui Pi Vanlalsawmi hi khawsik (typhoid) nia inringhlel Kolasib doctor private clinic-a inentir tuma a pasal nena kal an ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

    BRU KIR LEH KI LOH TUR A CHIANG LO : MBDPF

  • Zirtawpni kalta khan Kanchanpur Dak Bangla-ah Mizoram Sorkar Officials leh Tripura Officials leh MBDPF (Mizoram Bru Displaced Peoples Forum) hruaitute chuan Repatriation Road Map Ministry of Home Affairs in a lo pawm tawh chungchangah Co-ordination meeting neih a ni.
    Meetingah hian Relief Camp ah Reang (Bru) hruai kir turte hi endik hna thawh phawt tura ruahmanna awmsa chu pawm tlan a ni a, camp hrang hrang parukah te hian Mizoram atanga Identification team te hian zing dar 9:30 tangin endik hna hi an thawk thin dawn a ni. Sorkar Officials pahnihte hian Repatriation chungchanga thil hriat tur pawimawh leh Inteligence thilah inpawh taka information inhrilh thin nise an ti a, lungrual taka thawhho an tum a ni.

    Mizoram atanga official duty te venhimna lamah Govt of Tripura chu buaipui tura rel a ni. Reang (Bru) Relief Camp a awmte hi E/Roll 1995 hmanga endik tur a ni a, Roll-a hming chuang lo te chu thuang hnihnaah endik an nih dawn thu leh Repatriation tanpuina dawng tawh te tan a dawn nawn theih dawn loh thu meeting-ah hian tarlan a ni bawk.

    Endik hna zawh a nih hnuah hruaikir hna chu November thla tawp lamah thawh tan tura ruahman a ni a. Hetih rual hian MBDPF hruaitute chuan hruaikir an nih hmain n an thil phut hrang hrangte tihhlawhtlin sak an phut thu meetingah hian an tarlang a, Sorkar Officials te chuan Ministry of Home Affairs (MHA) thuchhuak leh Road Map anga Repatriation hi kalpui an nih avangin an thuneihna ngaihchan a ngaihthu leh an harsatna erawh lo thlensak an tum thu an sawi.

    He meeting-ah hian Mizoram Officials aiawhin Pu Lalbiakzama Addl Secretary (Home), Pi Lalbiaksangi D.C Mamit, Pu H. Lianzela Addl D.C Mamit, Pu R. Lalremsanga, Addl D.C Kolasib, Pu J.H Lalrimawia Addl D.C Lunglei, Pu Paul Rokima, DIPRO Mamit leh Pu Lalrinawma Khiangte SDC Kolasib te an tel a, Tripura Sorkar Officials atangin North Tripura District Magistrate leh Panisagar leh Kanchanpur SDM bakah MBDPF President Pu A. Sawibunga, Bruno Marsha leh Pu R. Laldawngliana te an tel a ni.

    MBDPF chuan sorkar hotute nen an inbiaknaah an harsatna leh duhdan an thlen tih sawiin, an duhdan an thlen zingah Bru hruaikir chhungkawtin hnenah ram hectare 5 tal pek a tel thu an sawi a, kum 2010-a ruahman tangka faia tanpuina pek tur tihpun tea tel bakah kum 1997 hnu lama relief camp-a piang zawng zawngte hnena Birth Certificate pek vek te a tel thu an sawi.

    Heng an duhdan hrang hrangte tihhlawhtlinsakchu Sorkar laipui leh Mizoram sorkarin a hreh tlat avangin ‘Bru lak let tur leh tur loh hi a chiang lo a ni’ an ti.
    Bru laklet kawngah harsatna a lo awm ta a nih pawhin MBDPF chuan mawh a phur lo ang tiin thuchhuah an siam.

    Zirtawpni kalta khan Kanchanpur Dak Bangla-ah Mizoram Sorkar Officials leh Tripura Official te bakah MBDPF (Mizoram Bru Displaced Peoples Forum) hruaituten Repatriation Road Map Ministry of Home Affairs-in a lo pawm tawh chungchangah Coordination meeting an nei a. Meeting-ah hian Relief Camp-a Reang (Bru) hruai kir turte hi a hmunah endik hna thawh phawt tura ruahmanna awmsa chu an pawm tlang a ni.

    Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment