CHAMPHAI -AH BUNGRUA ENGMAH CHUH HMAN LOHIN CHENNA IN KANG RAL

  • Champhai ah inneih hlanin inkang.

Vawiin chawhnu dar 3:40pm vel khan Champhai , PHE Veng a Pu pakunga(L) te In , chhungkaw hnih luah lai chu bungrua engmah chuh hman lohin a kang a, an chhungkua hi Bethel Presbyterian Biakin a an fanu Tetei te inneihna a inkhawma an kal hlan a nih avangin in awm an awm loh lai a ni a, vanneihthlak takin mihring thi leh hliam an awm lo hlauh a ni.

Kan thu dawn danin, pu Pakunga(L) te in hi Assam type , mizo pa chhiar a chhawnghnih a ni a ,a hnuai zawk hi a fanute’n an luah a , kangmei chhuah lai hian in awm an awm loh avangin a chhan hriat mai theih a ni lo.

Thenawm khawveng te’n kangmei a chhuak tih an hriat meuh chuan mei alh hi a lo nasat tawh avangin thelh mih mai theih a ni lo a, In dang a kang kai tur erawh vanneihthlak takin an veng thei hram a ni.

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

TUIRUM BIAK IN SUASAM

27/9/16 chhun khan Tuirum Presbyterian Kohhran Biak In, Damparengpui Pastor bial chhung ami chu mi tu tih hriatloh ten an suasam a, Misual-te hian bungrua tih chhiat an neih awm hriat a ni lo a, typewriter hlui Biakin Vestry lam a dah tawh te,maicham thuthleng zawng zawng leh lehkhabu leh thil dang dang an la khawm a, chung te chu lamtualah an dah hnawk vek a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Lushai Soap industry in Lushai soap Siam chhuak ta.

Lushai soap industry chuan inbualna sahbawn a release ta e.

Hun rei tak research tih avanga mipuite nghahhlelh em em tih khawtlaia a awm hi gaihdam kan dil nghal nise. duhthusama thaa siam tur leh mipuiten a him ngei ani tih an hriata ngaihngam taka an hman theihna tur a hun duhrei a ni tih min hriat sak kan duh e. Zawhna pawimawh tak Chu:

ENGE SAHBAWN DANG NEN A DANGLAMNA tih hi ani.

Ni ee…unau duhtak, hei hi I hriat loh kan duhlo e.tih tak meuhvin tih tak meuhvin kan hrilh ang che …

1. Lushaisoap hi pure vegetables oil (palm oil,castor oil,kernel oil,soybean oil) atanga Siam ani.

2. Khawl chhuak soap kan hmuh hohi a va tlawm bik vee…a chhan dik tak Chu glycerine la chhuak in a hranpain hralh chhuak in a hlawkna an tel fe hnuah glycerine awm tawh lohna Chu soap ah siam in a lo tlawm ta hle a ni. glycerine hi vun tana thil tha tinreng paitu ani.. glycerine hi Siam danglamin an telh leh thin bok. Lushaisoap hi tianga natural glycerine hlang Pai Chu ani..eem2 anaaa.

3.soap thenkhat aloe vera, neem, honey etc. telh ani tiin company lamin an sawi thin. An telh ngei a mahse taksa tana thatna tham an telh tawk thinlo fo. Chini fiante khata thingpui no 5 thlum tum Chu engvak a ni hauh lo ang. ka sawi awmzia Chu I man thiam ang Chu.l
ushai soap ah hian aieng(turmeric)hi vun tana that puina tham telh ani.
Tin mizoram Ami ngei aieng hi hman ani. Aieng thatna Chu in hre leh bok e.

3.Expert te’na real soap an tih method atanga Siamchhuah a ni. U.S leh U.K velah chuan luxury soap an Siam Dan technique a ni. Mizoram a an la apply ve thiam loh, Delhi a a zirna bik atanga zir chhuak in a duhthala a duan a ni. Chu method Chu cold process leh hot process technique kaihkop atanga duan ani.vegetable oil chhuanso burh2 a awmve loh avangin oil a athatna a bo velo a, oil a atichhe har tu om hi chhe velo in soap bar titha reitu ani.

4. Soap expert tena an zir chian ah chuan lushaisoap technique ang hi khawl Siam sahbawn ai hian a tlo bik hle a ni tih an hmu chhuak bok.

5. Bawlhlo(a ti changtu, a ti rimtui tu, ati phuan tu,ati faitu,etc)Heng atan hian eng Synthetic bawlhlo mah hman a nilo bok.

6.Sahbawn bawm ah poh chhuang takin handcraft soap tih a chuang ngat ani.

7. Mi Fing apiangin thil tha leh organic thil an ngai sang.

8. A that bikna hi soap bawmah chhiar theih in tarlan a ni bok e.

9. Pawl leh mimal tan a sumtuakna tha tur tak ani. Tin pawl tan special discount kan pe thei. Wholesale/retail pawhin kan pe chhuak e. 8974915953 ah hian han be ta che.

Heng bakah hian a DANGLAMNA bik hi soi tur tam tak a awm a mahse soi vek sen a nilo ang..

Nangmah ngei in hmang la a athatna hi ihre ngei ang, chu Chu huaisen takin kan tiam ngam che .

Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

Supreme Court in Custody a dah te kutthlak chungchang Sorkar a ngaichang

Custody-a dahte sawisak leh nghaisak venna tur dan sawrkar siamtir anih theihna tura Supreme Court-a petition thehluh chungchangah Supreme Court chuan sawrkar thuchhuak a ngaichang mek.

Chief Justice T S Thakur leh Justice A M Khanwilkar awmna bench chuan nimin khan Ministry of Home Affairs-ah hriattirna a thawn a, custody-a sawisak tuarten chhawmdawlna, tanpuina leh zangnadawmna an dawn theihna tura PIL thehluhah Home Ministry chhanna an nghak mek a ni. PIL hi senior advocate leh law minister hlui Ashwani Kumar chuan a thehlut a, heng ang harsatnate vil turin National Human Rights Commission (NHRC) ang chi te tih chak a phut a. PIL ah hian dan mumal zam a nih loh avangin custody-a awmte tan tharum thawhna leh nghaisakna laka venna a awm lo a, mimal dikna chanvo nasa taka bawhchhiat a ni thin thu tarlan a ni a.

Hemi chungchang hi thuneituten an ngaihthah thin avangin dan puiin mimal dikna chanvo a pekte dinhmun thaloah an awm fo ani ati bawk.

AIR NEWS

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Chakma Autonomous District ah kawngzawh

Chakma Autonomous Dist Council hnuaia dan kalha hna lak leh eirukna hrang hrang awma an hriat duh loh lantir nan nimin khan Kamlanagar-ah Mizoram Chakma Students Union leh Young Chakma Association huaihawtin mipuiin kawng an zawha,Heng pawl 2 leh CADC sorkar chuan dan diklova hnalak sut turin an inrem tawh a, amaherawhchu tun thlengin hmalakna a awm loh avangin kawng an zawh ta tih Mizoram Chakma Students Union President Jagadish Chakma chuan a sawi a, pawl 2 te hian kum 2015 atang khan hnalak dan dikhlel an tih thu hi an auchhuahpui tawh a, hemi kum August thla khan total bandh an huaihawt naah zirlai 1 chu kahhlum a ni a, hetichung hian kuminah hian Pu Kali Kumar Tongchangya kaihhruai sorkar ah danlo bawkin mi 40 vel lak an ni a ti a ni.

Pu Tongchangya hian nikuma an lungawilohna hi thlawpin, MNF leh BJP te nasa takin a bei ni a sawiin, tuna thuneihna a chan takah chuan khatihlaia CEM party-a pawha a thawhpui Pu Buddha Lila Chakma paihthlak a tumna mai a ni tih an hre chhuak tawh tih pawl 2 thuchhuah intawmna an tarlang a, hetianga chetna hi an do zel dawn tih sawiin, CADC sorkar chuan ni 7 lo awm tur chhungin, an inrem tawh angin dan dik lova hnalak zawng zawng an tihtawp an phut tih an kawngzawhnaah hian an sawi a, hei mai bakah hian personal Assistant leh personal secy te pawh ban turin an phut a, tunhnuah PA leh pS te hi contract ni lovin Co-terminus a lak ni tawh se an ti bawk a, hna lak chungchanga thuneitu tur Recruitment Board siam ni se tih an phut tih an sawi bawk.

AIR NEWS

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Lunglei DC suspend tur sut leh

Lungleia Court Bldg leh Judicial Quarter suasam chungchanga thu kalzelah Chief Minister hova Emergency Meeting in Lunglei DC Abhijit Vijay Chowdhury a hna atanga suspend tur a Home Ministry a rawtna thlen an tum chu sut leh a ni a. Lunglei DC hi a hna kalsana Principal Secretary DP&AR Pi Reenu Sharnma hnenah in report tur a tih a ni a, he thupek hi nimin khan sorkarchuan a chhuah a ni.

Hetihlai hian, Lunglei hi Lawngtlai DC Pu A Mathamma chu hmui tura tih a ni a, Lunglei DC hian zaninah Lawngtlai DC hnenah charge zanin hian a hlan ang.

Nimin tlai khan DC Office chhehvela Deptt hrang hrang Officer te nen hmanhmawh takin inthlahna thingpui an in ho a ni.

Hetihlai hian PWD(Bldg Div) chuan Court Bldg chhia thawmthat hna nimin atang khan an thawk tan a ni.

Police te chuan Bldg khawihchhiat kaihhnawihah mi 30 an man bak vawiin lamah man belh an nei lova, a tul angin pawikhawihtu te man zel an tum tih an sawi a. Man tawh zinga kumtling lo mi 3 an tel a, heng mi te hi Remand Home Lunglei-ah dah mek an ni.

AIR NEWS

Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

THUAMPUI VENG THLANMUAL THLANGAH RUANG CHHAR

Nimin ni 26.09.2016 chawhma dar 10:00 khan Thuampui veng Thlanmual thlang Upa Pawl Tuikhur thlangah Pu Lalramnghaka (K-27) S/o Lalthomthang Zokhawthar ruang chhar a ni.

Amah hi Thuampui venga a chhungte tlawhin ni 24.09.2016 (inrinni) khan a kal a, chumi hnu chuan hmuh chhunzawm ni talova, nimin chawhma khan a ruang hi chhar a ni ta mai a ni.

Pu Lalramnghaka ruang hi Pu Saihmingthanga Thuampui vengthar chakai khawrhin a hmu a, YMA hruaitute a hriattir hnuin lakchhuah a ni. A thih chhan hi hriat a ni lova, a taksa pawn lam lang theiah hliam nasa a awm lo niin ruang buaipuitute chuan an sawi a, mi kut tuara boral a nih a rinawmlo niin thu dawn a ni. Thuampui YMA in puana tuama Kuangah dahin Bawngkawn Police ten Posmortem leh tul dangte an tih hnuah an khua Zokhawthar panpui a ni.

Pu Lalramnghaka hian a nupui leh a fate 3 a kal san a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

MNF hian Martar te a hmangaih tak tak em

Martar day hmangtu MNF te khan rawn chhang rawh u le

OFFICE OF THE
MIZORAM MARTYR FAMILY ASSOCIATION (MMFA)
GENERAL HEADQUARTERS
AIZAWL MIZORAM
Ph : 0389 2300367

Date 21st September 2016

PRESS RELEASE

MNF Party in kum tin September ni 20 a Martyr te ni an hmang thin hi lawmawm kan ti a, tun aia urhsun leh ropui zawka hmang zel turin duhsakna kan hlan a, kan beisei bawk.

Amaherawhchu, Mizo hnam Pasalthate leh Rambuai avanga nunna hlu tak chan tate, hemi ni chauh a an hmangaih a an hrethar thin hi sim tawh se kan ti hle.

MNF Movement avangin Fahrah leh Hmeithai tam tak Mizoramah kan awm phaha, Mizoram buai avanga Nunna chan chhungte ngaihsaka tuam hlawm tura kan beisei em em, MNF in kum tam tak sawrkarna an chan chhungin ngaihsak leh tuamhlawm kan hlawh lova, chumai nilovin Nungdama an rawn chhuahpui, hnam pasalthate pawh an chanvo tur dik tak ngaihsak lova an sawrkar chhung hun an hmang ral kha, MMFA General Headquarters chuan NA kan ti hle, Sawrkarna an chan chhung pawh khan hemi ni ah chauh hian Tawngkam thiam takin Martyr-te an hmangaiha, Tawngkam chauh a hmangaih hi MMFA General Headquarters chuan rem kan ti tawh lo, a tak tak a hmangaihtu kan mamawh zawk.

Martyr-te Thisen hlu tak hi, Politics a hamthatna lak tuma hman fo hi Martyr chhungkua ten rem kan ti tawh lo a, Hmangaihtu leh Duhsaktu kan mamawh zawk ani tih hi min lo hriatsak se kan ti hle.

Sd/-
(PB LALBIAKSANGA)
General Secretary
Information & Publicity
MMFA General Headquarters

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Goods and Service Tax (GST) hi eng nge ni a, eng vangin nge kan hman dawn tak?

Indian Tax nihphung hmasa kha taxes on taxes an tih mai ang a ni a. A in thil B hnenah tax nen a hralh a, B in C hnenah tax nen a hralh leh ţhin vang a ni. Tichuan Value Added Tax (VAT) kha kan hmang ta a, tax lak dan pawh tlemin a ziaawm chho nangin harsatna sutkian loh a la awm ta cheu a ni.

VAT credit tur a kha Excise Duty leh a dangah a la awm thei ta chuang lova ni. Thil siam hlutna (value) hmanga VAT kha chhut niin Excise Duty angah pawh chhut ni mahse, CENVAT credit a awm phal anih miau avangin tax on tax kha a la awm ta cheu tihna a la ni ta tlat a.

Excise duty leh service tax hi Central Government lak niin VAT erawh State Government lak a ni ta thung a. Credit an hmuh kha hman pawh theih a ni ta lova ni. He buaina chinfel nân GST hi kan hmang dawn ta a ni.

Pic ka tarlana Tax zawng zawngte khi GST hian a luahlan ta vek dawn a. Custom Duty erawh chu charge a la awm zel ang a, indirect taxes kan tih stamp duties ang pawh a la awm bawk ang. India chuan Dual GST a hmang tawh ang a. Chumi awmzia chu State leh Central khan an buaipui ve ve dawn tihna a ni.

SGST – State GST, collected by the State Govt.
CGST – Central GST, collected by the Central Govt.
IGST – Integrated GST, collected by the Central Govt.

Hengte hi an awm dawn ta a ni. State chhûnga thil hralhah State hian tax pahnih SGST leh CGST lain SGST hi State lamin changin CGST hi Central lam chan a ni dawn ta a. State khat aţanga State danga thil hralh erawh IGST hmangin tax lak niin chu chu Central lamah a kal thung dawn ta bawk a ni. Khi laia Credit hman pawlh theih loh kha he Tax thar hmang hian chinfel an tum ta a ni.

Tichuan, GST chuan India Market hi One Common Market lianpuiah a siam dawn ta a. Sumdawnna pawh a awlsam sawt dawn ta a ni. Company ţhenkhat chuan GST rate hniam vangin hlawkna an tel ang a.

Company ţhenkhat erawh chuan rate san vangin an tuar thung dawn ta a ni. Auto hrang hrang man te, car battery, cement, rawng, fan, cooler etc electronics thil te, media, e commerce, media etc man tlawmin IT, insurance, airlines ang chi erawh a man a to phah rin a ni e.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Rihtlang min liam san le : Lyrics review by Lalremliana pachuau.

He hla hi Pu Lalnuntluanga, Zohmun phuah a ni a, Thanglalmuana hriatreng nâna phuah a ni. Hla thu ang hian, Sipai a ni a, a lo haw kawngah rela a chuang chu thia hmuh a ni a, a thihchhan hriat a ni lo. He hla satu Lallawmawma putea ngei a ni e. TL Muana hi an unauah an mipa neihchhun a ni nghe nghe a ni. A satu hian a sa thiam lutuk mai hi a buaithlak a, a hla thu mawi lutuk phei hi chuan mang a ti ang lek lek zawk hial a ni!

‘Sarpui lian nge awmlai si lo ka tuar nêm thei lo ve’

He lai tlar khat lekin thu a sawi tam dân hi ka chhut reng mai! Tiang taka thu funkim tawi si hi ka la hmu meuh lo! Sarthi zawng kan hre ngai a lawm, Sarpui han tih hian a phuahtu lung a runzia a tarlang chiang ngawih ngawih a. Awmlai ni bawk si lo thihna hriatthiam har tur zia rilru-ah a lang a, thinlung taka tawrhpuina min thlen vâwng vâwng mai a ni! Chutih rual chuan kan tlangvala hi engtia thi ta mai nge anih zawhna zawh nawn reng reng kan ngai chuang tawh bawk hek lo!

‘Pheisen darfeng ramchhan ka nau duat laite kha;
Tinkim dawn zo hlimten siang lam hawn relin maw aw’

Ka nau duat laite han tih hnap hian a hril zo mawlh mai! Eng nge chu a nau duat lai chuan a tih, tih pawh hai rual a awm lo. Sipai chawlh la, in lam pantu a nau duat rawn haw hnak hnak tur chu a mitthlaa’n a cham rei tawh em a tin ni! A hmel ringawt pawh a thlahlel tih hi a chiang reng mai.

‘Lirpui runsei khawllian rum vung vung chhungan maw?
Laitha khuai ang chawlin rihtlang min liam san le’

Mahse, beiseina zawng zawng vawilehkhata beidawnna tawpa rawn inthlak ta thut mai chu a lungchhiatthlak lutuk ta tlat! Tu fa chuan nge Rel chu Lirpui runsei khawl lian tihna chang hre tawh ngai a, Laitha khuai ang chawl a chhunzawm mawi nachang hre tawh ngai ni? A va mawiin he hla siamtu ngaihtuahna rilzia mawlh mai hi! Tlangval tisa sar seng sawng thihna sawi nân chuan a mawi thlawt a ni!

‘Aw ka neihchhun ka nau duatlai sakruang ka chul nem maw,
Thlafam dairial channa zan tam pawh liam mah se.’

A nau chu rel chhûngah, a ma puanthuah nghenga muin a thi ta mai kha a ni a! In lamah a thih thu pawh an hre tawh ngei mai. Mahse, a ruang chuan in a lo la thleng si lo a, a thih thu a hriat ațanga ni engemaw zat liam hnuah pawh a ruang bawihsawm a la rem si lo! Chu aia tawrna lo thleng, tawrh leh zualna hmuna kun tir tlawk tlawktu chu a nâ ngawih ngawih lutuk a ni!

‘Thingpuirem khar hawna buan ang pawm ka nuam che aw,
Thingpui ri ruai khar lai hawn zai an rel si lo…
Sakruang chul lovin maw piallei run i rem le’

Kuang chhûngah a nau rual an zalh tawh a, a thihna pawh ni rei anih tawh kha! A rim a chhe tawhin kuang han hawn leh chu a rem lul lo va ni! Mi fate, an naute an thihin duhtawkin an ruang an khawihin an chul thei a ni ngai a sin! Vanduaina a zawnga vanduaithlâk chungchuang ber mai an chunga lo thleng kâra duhthusam puanchhuahna mawi lutuk mai hi a nâ ngawih ngawih a, lairil a fan vawng vawng anih ber hi!

Ngawi la, ngaihtuah nawn leh teh! Helai hlarua hi tuman an hman ka la hre ngai lova, hman ngai loh anih avanga a mawina leh rilna in hmuh hmaih erawh ka remti lul lo! Kuang hi ti takin a lo sawi mawi theih a, ti taka lungkuai leh lungchhiatthlâkin an khar ngai tih tunge sawifiah tawh ngai ni? Zotawng hausakna hi a rilin a lo va mawi thei ngai êm êm ve le! Ruang chhilh tawh chu Police ten thihchhan chhui chian an mamawh bakin an hai hawng tawh ngai em ni?

‘Aw a nâ e min chhingzo awm ang maw thlafam ngaih hi,
Lirpui kiu ruai chhunga silhpuan zial ngheng in maw’ –

Sawi mai aia ril a ni tawh! Neihchhun chânna avangin a tih ngai hauh lo, mitin mai hnenah chona lungrun ber thu a chhak chhuak ta hial a! Chona a zawnga chhan chakawm loh ber mai a chhakchhuak hi tunge chhang ngam ang ni? Lirpui kiu ruai khi tunge hmang tawh ngai le? A va mawiin a va han hriatthiam theih tak êm!

‘Sakhmel chul riai riai a chham ang a zal tûr chu,
Ka dawn sei ngam love aw;
Lunglai min run ngei e; lunglai min run ngei e’ –

Helai chang hi mi vel leh ţhin! Feet ‘6’ hnuaiah mitthi kan zalh chu kan hria. Ţawih ral turin kan phum tih pawh kan hai lo. Mahse maw, a rawn sawi dan mawlh mai khian ka lung a kuai em a ni! Sakhmel chul riai riai han tih kârah hian hmangaihna aw chu mangang takin a au a! Suangtuahna mitthla chu a huatawm ngawih ngawih anih hi! Ngaihtuah thui ngam chi a ni lo tih a hrechiang si a, patling meuh chu awrawl chhuahin vawikhat mai ni lo, vawihnih zet a ţap chhuak ta anih khi!

‘Ka nau duatlai i tel lo chuan engtin nge ni ang le,
Tangka rothangpui leh i vulmawi hawnte hi’

Sipai chuan pawisa an khawl theiin Sawrkar-in engkim a thlawna a dawn tir ṭhin avangin he kan tlangval fel tak hian a hlawh lakte chu inlama a chhûngte an lo nawm ve nan a khawl tih hairual a awm lo. Chung a pawisa khawl zozaite chu a tel lo va an hman a, a awm ve lohna tûra nawmsakna atâna hmanral a ngai ta si hi a runthlak ngang mai. Chu ngaihtuahna a neih laia he hla siamtu dawn han sei tur zia hi ngaihtuah tham a ni.

‘I duh ai ang ram dawn lungruk min hrilh silo,
I tel lo chuan hringnun kalsiam ka relthiam lo,
Ka tawn mangmawlah tal, i lungruk min hrilh rawh…’

Pawisa hmanna tur kawngah lah a nau hian a duhthusam leh a ruahmanna engmah a chhûngte a hrilh hman si lo. Nupui neih nân engzat nge a dah ṭhat ang a, in leh lo din nân leh chhungkaw khawsak nawmna atân eng ang ruamhmanna nge a neih pawh hriat lohna chuan a thihna chu a ti nunrawng zual sauh a! A nau chuan hmalam panna kawngah eng duhthusam nge a neih tih hriat a chakna chuan zan tam a timangang a, a tawpah phei chuan zah pawh dawn zo lovin, mumang lamah tal min hrilh mahna tiin a nau a au ta hial anih hi!

‘Ka bungdawntuai thlafam chan zawng tlangtin dengkim ngei maw,
Pheisen darfeng ngurpui lallian chawimawina nen;
Sakruangah pârmawi leh rimawi tinrêng te nen;
Sakruang hma an hruai e,
Pheisen darfeng rual ten;
Vohbik chawimawina te khuanu’n malsawm rawh se….’

A va tlawm tak êm ve aw! Chapopui tham thihna lo thlengin chawimawina sang ber ber a dawn zozai a ngaihlutzia hi chapopui tham zawng a tling hle si a. Mahse, Vohbik chawimawina chu Khuannu malsawm dilna-in a thlah ta zawk a ni!

He hla hi engtikah mah a chuai tawh lovang a, thangthar hla siam ṭhin zingah a thlûk lama mawi lungkuai leh hla rua lama mawi dangdai phuah chakna chu favang thlifim ang maiin lo thaw heuh heuh rawh se! Khawi lai thu phuahchawp lutuk, Literary Value nei hauh lo ngaihsanna pawh he hla hmang ngei hian thiahin lo awm mawlh rawh se!

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment