MNF sorkar in Lunglei ah Enge a tih

Office of the Lunglei Dist. Congress Committee(LDCC)

PRESS RELEASE
Dt 25/9/2016

*“CM hlui Zoramthanga’n a CM lai a Lungleiah Building a hawn emaw lungphum a nei emaw MNF Sub.Hqtrs ten an hria anih chuan pakhatah Rs 1000 zel kan lo pe ang”* LDCC

Social Welfare Minister zahawm tak Pu PC. Lalthanliana’n ‘MNF te kum 10 an Sorkar chhung khan khatihlai a CM Pu Zoramthanga khan Lungleiah eng Building nge a hawn a, eng Foundation stone nge a phum ?’ tiin zawhna a siam a. MNF Sub.Hqtrs ten hemi chhanlet nan PR siam ve lehnghalin Minister zawhna hi chhang lovin a chhehvelah an riat kual vel mai mai a, Minister zawhna tak hi ngati nge an chhan loh ? Pu Mathana hian Pu Zoramthanga khan Lunglei khawpui chhungah Building a hawn emaw, foundation stone a phum emaw a hre lo tak tak a, chu chu a zawt a ni. MNF Sub.Hqtrs. Lunglei te hian pakhat te pawh an hria anih chuan a thlalak nen LDCC-ah rawn dahlut sela, Oppossition an ni bawk a, sum tuak pui nan LDCC chuan pakhatah Rs 1000 zel kan lo pe ang tih kan hriattir a ni.

Pu Mathana’n a sawi ang hian MNF an Sorkar lai khan an Minister te inti lal lutuk leh Officer eng engemawzat tuk khawm a, an in zui tir duah duah dan te kha a zahthlak lutuk. Chaw ei lam an tuipui ta ta sa bawk a, Deptt pawisa a chaw ei an siam tir nasat zia te leh an Party worker ten Circuit House a siam kep si lova chaw an ei ve vak vak avanga khatihlaia DC in ‘sawm ve loh ten Circuit House-ah chaw ei ve rikngawt loh tur’ a tih te kha thudik a ni a, MNF te hian zahna chang hria sela, chaweiah buai lutuk tawh suh se.

Hetihrual hian Lungleia Departmet hrang hrang Bldg tam zawk an kut chhuak ang a an han sawi ve ringawt te hi dawt muhlum a ni. DC Office te hi Congress Ministry in Tender a chhuah a ni a, Polytechnic Lunglei pawh Congress in a sawi chhuah sa hmanga bultan, Civil Hospital khum 200 awmna tur pawh 1 Phase Congress in a sa hman a , II & III Phase an chhunzawm a, an mahni mi leh sa Pu Darruma C/o Ex Minister Pu Sangtea, Pu Thantlinga C/o Dr Thangtea Ex.Minister leh Pu K. Muankima C/o Pu ZH Ropuia Lunglawn ten sa in an Party chhungah pawh Contract hna thawh dan kha sawi a nasa hle anih kha. Chutah chhawngkhat an tihbo bakah Lift pawh a tir a an enchhin bak hman theih lovin an hnutchhiah a, tunhnaiah LDCC President Pu C. Lalhmingliana’n a bawhzui na azarah hman theihin a awm leh chauh tih kan hrilh bawk a ni.
Mizoram a Hall lian ber Saikuti Hall pawh Congress Sorkar lai a sak a niin sak zawh hma in MNF an Sorkar a, mahse Contractor in a sak zawh hma in Dr Thangtea khan Pu Zoramthanga khan a hawng ang tih a hlau nge hmanhmawh takin zawh fel hma in a hawng a nih kha.

Aizawl to Lunglei via Thenzawl Road pawh Congress Sorkar lai a a laihna tur World Bank sum hmuh a ni a, MNF an rawn sorkar khan Pu Zoramthanga lawm lutuk khan ‘Contractor sing tel kan mamawh ang’ ti a chham vak a ni tih te kha kan hrilh leh duh a ni. Pu Mathana hian MNF Minister te ang khan inthlan dawnah Note bu te kengin pentui sen leh hringin engmah a chhianchhiah ve ngai lova, Congress Party a lut turin mi a sawmna atana a tawktarh ber chu ‘Kum 2018-ah Pathian zarah Sorkar na kan chang leh dawn’ tih hi a ni a, chu chu ringin mi tamtak Congress-ah an lut mek zel zawk a ni.

Lunglei Centre of Excelent hnathawh kal lai mekah pawh hnatha duh vanga MNF Minister te ang a zakzeh nei ve lova, Contractor vau a ACB hial chhuitirah a vau ngam te hi a chhehvel khaw mipui te leh Horticulture Deptt Lunglei pawhin chhuang tak chung a MJA Lunglei te hmaah pawh an sawi ber zawk a ni tih hi MNF Sub.Hqtrs Lunglei hian lo hria sela. .Minister Pu Mathana hi Congress Minsitry-ah pawh a Hard Core tak tak niin a bial Lunglei ‘N’-ah pawh a boruak a tha in kum 2018 inthlan lo awm leh turah pawh tling nawn leh ngei tur a chiangsa a ni tih hi MNF Sub.Hqtrs te kan hrilh nghal a ni.

Issued by Media Department:: Lunglei Dist Congress Committee

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

ZAITHIAM FAMKIMA CHETSUAL DAN LEH ANTHURIUM FESTIVAL

Sept. 24.2016 -a Serhmun tlangval zaithiam Lalfamkima Reiek Anthurium Festival-ah zai tura an sawmna ti hlawhtling tura a kal chu vanduaithlak tak maia tawhsual tawkin a Accident palh hlauh mai a, a programme pawh hmang thei lovin Damdawi In lamah phurh haw a ngai hial a ni.

Hetia a chetsual takah chuan minute reilote chhungin ram pumah hriat a ni a. A mah lainattu hmun hrang hranga awmten a chetsual chhan hriat tumin rilru khingbai takin an awm a, thuchiang hriat tur erawh kan bangbo tlang a, a chhung khat hnai vai leh a țhian țhate pawhin a chetsual dan hi tun thlengin an la hre chiang hleithei mai bik lote hi a mak khawp mai. A accident na nia an sawi, a Bike khalh hawtu ten an sawi dan chuan Gate pui thlen hma chuan, V.I.P. Motor lo chu lirthei dang a hmunah luh phal a ni lo va. Famkima pawh hian an Proghmanna tur hmun ațanga hla takah a Bike hi dahin ke in a kal a ni.

A Bike dahna hmunah hian a zai huna a dress tur te pawh a inbelnghal a. Chutia a Bike dahna ațanga a chho chu mi pakhat zu rui ni awm tak rawn tlan thla chuan a inrin hman hmain a tauh ta nghek mai ni awm tak a ni. Chu pa chu in sasengin a bibo nghal a, Famkima chu a luah hliam tuarin nikhawhrelovin a let ta reng mai a; amah hmutu țhenkhatte phei chuan a rui emaw tiin an bawihsawm lawk lo va, hei vang hian thisen pawh a hloh phah nual hman a ni.

Hetih lai hian nu pakhat chuan Famkima lu ațanga thisen chhuak te a hmuh chuan buaipui turin midangte chu a au va, Medical duty lamte demna lam nilo se short term memory lost tiin an lo ziak lang hman a, tihsual palh erawh a nih rinawm a ni. Hetia hliam tuar chau taka a awm lai hian Ambulance emaw, motor haw chho tur han phar mai tur a awm lo nge, a chhungte chu be pawpin hruai haw mai turin an ti a, a rang thei anga hruai haw tur chuan Taxi in a nau leh midangte chu an kal a. Reiek khua PHC ah pawh an hruai lo nge ni, amah mi inthlahrung mi a lo ni bawk nen a intipachang viau a nih a rinawm.

Thil mak ang reng tak chu, hetia Famkima a chetsual hnu hian Anthurium Organiser lam hi medical duty ten engmah an hrilh hre lo nge ni anga, amah hi an hre lo zawk pawh a ni mahna!? Thil hi a chiang nial lo hle a, khatiang Prog liana an mi sawmte zingah pawh zai tura an sawmin a hmun a thleng ta hauh lo maite kha he thil buatsaihtu te hian an ngaihven zui loh zia tilang chiangtu a ni a, thil zahthlak tak pawh a tling reng a ni. Țhenkhatin a bike in a accident an ti a. Bike accident erawh chu ani thei lo tih a hmuna kal a unauten an sawi a. A bike pawh hi zawn buai chiam a ngai a, an hmuh hnuah erawh chuan țha taka in lock in Bike hi an hmu leh lawi thung si a ni!!

A chesual tih an hriat hnua amah zuk lam tura kal a unauten ansawi zelnaah, a chetsual dan tak Chiang fek fawk an hre lo chu an rilru a na ve hle a ni tih an sawi a; hetih laia a Bike zawn ngaia a awm leh si te chu a mak hle a ni..!! Medical duty ten treatment an pek danah Famkima chhungte chuan lawmthu an sawi a. Chutih rual erawh chuan, he Anthurium Festival Prog a zai tura sawmtu ten, an mi sawm a inlan ta lo chu, enge a chhan,engvang nge, eng thil nge thleng tia an ngaihven zui lo hi a mak leh zelna chu a ni awm e…!!??

He prog atan liau liau hian Famkima hian dress thar te leiin Pu Darțhuama studio -ah Lallianmawia pachuau hla” *”se se thu di”* track a siam tir chu sak hlan nghakhlel takin a thlir a, mahse a beisei loh zawk a chungah a thlen tak avangin a perform thei ta lo a, prog danga a zai tur aia nasa in a in zir nasa, a inbuatsaihna zawng zawng a tlawlh leh tawhsual a tawh hnu pawha Organising lam ațanga ngaihsak zuina a awm lo kha a mak tak zet a, a pawi kan tihpui hle a ni tiin a unaute zinga pakhat chuan a sawi nghe nghe a ni.

Tin, Famkima hi zaithiam naran a ni lo va, kum 2014 ah pawh Lelte Weekly Megazine in Mizo mipa lengzem hla sathiam ber*’Best Male Artist Of The Year’* atana a lo puan ve tawh a ni a. Hetiang tak maia zaia sawmtu ten an ngaihsak lo hi a tlawm thlak tak zet a, a țhian țhate leh chhungkhat lainate rilru pawh a dam lo hle a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

APRIL FOOL – KA FOOL FULL.

SAWI NAWN FO ANG
Bang lova ka sawi thin, ka sawi nawn fo tur la ni zel chu thingtlang tlangval Aizawl khawpuia lehkha zir lai kha a ni. Nuam leh nuam lo inpawlh nuai(h)a nun hman lai kha. Vanglai nun nei ve a, sawi leh thei tura min siamtu leh min vengtu hi kei aia nasa hian fak theuh teh u. A phu si a..Hetih hun laia ka thil tawn, tawn nawn leh atana ka duh miah loh pakhat ka han sawi mai mai teh ang.

TLUANGTEA
Hepa hi sawi phawt a ngai. Aizawla ka awm tirha ka thian chhar thar a ni. Thingtlang tlangval ve tho, kan class a mi a ni. Afel a, a fing a, thian nih tling zet mai a ni bawk. Mahse a fing mah mah thin, ka tan chuan..A mahin mihausa in a luah a, a intodelh reuh lutuk. Kei, ka u nena khawsa aiin a changtlung zawk. Fing viau e ti lo chuan a hmel a tha lem lo. A chhipah khawng kerh kerh ila a beng leh hnar vel atangin Tlumpi an rawn vah chhuah zawih zawih duh hmel!! A hmel that vak loh chu ka tan vanneihna a ni fo.

JUDY
He nula hi sawi leh phawt a ngai. Kan class a mi tho a ni. Tluangtea in luah neitu, mihausa fanu mal a ni. A pa hian a ngai lutuk a, a ute phaia lehkha an zir laiin a ni chu Aizawlah a zir a ni. He nula han hmelthat dan em em hi chu aw… i awih lo hial ang!.Kan class mipa ho awmkhawm an nuih dar dar tawh hi chuan Judy chu suangtuah loh lohvin an suangtuah ti ila a sual lo. Mipa zawng zawng duh, hmeichhia zawng zawng thik a ni. Han en thuak ila a ke ler atanga ei tan atan a itawm a; en ngun deuh phei chuan chil zuk put thei a! Mipa ho hian a hmui leh an hmui insiktir chakawmzia an sawi thin a, mahse kei chuan a hmui che vel chu hmuhnawm ka ti zawk thin.

Judy hi chuan Khuai no leh Balung rapawm zia leh a to sizia te; Bekang leh Telhawng buatsaih buaithlakzia leh a tlawm sizia te; Mid-day meal leh CCE hi naupangin lehkhha thiam nan aia hnungtawlh nana an hman zawk zia te; Kelkang kan rauhsan leh hma sizia te; Swimming Pool-ah hian Ajinomoto fiante khat thlak ila, a hnu darkar khatah saruakin cheng ila, engmah danglam a awm chuan lohzia te; Aizawl khawpuiah Concrete building nei, Ration Card sen nei an awm teuh laiin thingtlangah chuan rap ina cheng Ration Card var nei an awm leh sizia te; Tuidawt pawh tuium a lo nih a, Zawlbuk pawh tuizem a lo nih tak daih si chuan mihringte pawh hi Aiawt kan la nih mai a rinthu te sawi siam siam se. A hmui che vel ka en chak a ni. Aaaa… Judy ka hmuh hi chuan Chung lam dem ngam si lovin Lei lamah hian dem tur ka zawng thin tih hi ngaihtuah zui mai ang u.

Judy te in sira inte pakhat chu Tluangtea luah chu a ni. Ka leng zing bawk a Judy chu ka hmu ngun mai. Mahse kei mizakzum chuan chu Angel hmel pu chu ka biak phakah ka ngai ngai lo.

TLUANGTEA THANGCHEP
Inrinni tukthuan ei khamah ka u len hlan hian Tluangtea a lo kal a..” ‘Judy-in kan in i luah rei ve tawh nen chaw vawikhatmah i la rawn ei lova. Ka nu leh pa’n an ngai pawimawh khawp mai a. Vawiin tlaiah chaw rawn ei ta che. Nangmaha i zah deuh leh i thianpa Zonuna kha sawm ve mai la. Tlai dar thum velah lo kal u la, a rawn ti a,’ a rawn ti a.”
.Mak ka tiin ka va’n lawm tak em! Judy-in ka hming a lam tel ve! Ka meng phar awn awn mai a! “Chu, Judy chuan ka hming a lam a maw!!? Awmzia a awm thei ang em? Bialpa a nei lo a mi?”Ka phur takzet a ni.

Tluangtea chuan, “Ka hre chiah lo, a sawi hi chu a sawi fo che a. Judy chuan a pangpar hungna brick tihfai nan Steel Brass hawh tur a duh bawk a. Kan kensak tur thu ka hrilh mai a sin. Chaw chu kan eisak ang chu, an sawmna a zahawm sia tiraw. Steel brush chu nangman hawh tur lo zawnsak mai la,” a ti a.
“Awle, awle. Ka rawn keng mai ang. Dar thumah ka rawn kal ang,” ka ti zung zung a. Ka va han phur tak em! Ka hlim veng veng hi a ni mai.

Tluangtea haw hnu chuan kan thenawm velah steel brush hawh tur ka zawng kual ta zek zek mai a. In nga lai ka zawh hnuah ka hmu hram a. Kha mi ni han rei zia kha aww..! Ka nghak thei lo chu a ni ber e. Ka rilru chuan ‘tlai dar 3 hi a ri thei tawh dawn lo a niang a,’ te ka’n ti vei thin. A chang leh, ‘Pathian hian dar 3 han riktir thut mai se la,’ te ka’n ti leh thin ! A tawpa tawpah chuan a ri ta.

THANGCHEPAH KA AWK
Ha vawi thum lai ka nawh hnuah Judy te in chu steel brush nen ka pan ta a. Ka keartui khan ka mawng a vaw zauh zauhin ka hria!.Chu mihausa leh chhungkaw zahawm fanu chu, chu Judy ngei mai chu kekawrbul nen pawnah a lo awm a. Ka va nuih sak a, min lo nuih let ve!.”Lo leng rawh. Tluangtean, ‘ka hman leh lo, nangmahin lo ei mai rawh, lo ti rawh’ min tia. Awi..steel brush i rawn keng a law? Ka lo hmang lawk aw. Kan ta a bo daih a,” a ti a. Kei, awk laklawh chuan ka hmantir a, ka tihpui bawk a, a nuam chiang a ni. Khawvel hi ka ta! Judy hmuh lai hian lung lian pui pui vuak kep rup rup tur awm se ka ti ngei mai!

Khua a tlai zel a. Judy chu a lo felin rin anga huphurhawm a lo ni lo. An sitting room-ah kan awm a, TV te enin ka tlangnel ta khawp mai. Khua a tlai zel a, ka awhna thang atang chuan tal chhuah nachang reng ka hre lo..An awmpui nu a rawn dak a, “Bawihi, i nu ten chaw an ei mek a,” a rawn ti a.

Judy chuan thawh pahin min rawn en a, “Ei ve nghal mai la,” a ti a.
Kei ta pek chuan, “Ei ve nghal mai dawn lawm ni,” ka la ti cheu!

FOOL CHIANG
Choka kan va lut chu a nu leh pa chuan an lo ei mawlh mawlh tawh a, thleng ruak pakhat a awm bawk a. Chawhmeh lah chu an han ngah em em khawp. Judy chuan thleng dang lak pahin,”Ka nu, hei ka thianpa hian ei ve nghal mai rawh se,” a ti a. A nu chuan, “Ei rawh se, ei rawh se. Keini ina a ei duh chu a lawmawm lam a nih chu,” a ti a. Ka lawm ve em em a, ngaihtuahna ka la seng chuang lo!

Ka ei ve ta a. Judy nu chuan an awmpuinu chu a kova, a hrilh ru a. Rei vak lovah an awmpui nu chu plate-a chaw keng chungin a lo lut leh a, dawhkanah a dah a. Tih atin ka la awm zel a!

Khawrh khat ka ei zo tep tih chuan Judy nu chuan a pasal hnenah chuan, “My dear, vawiin chu thiannu Siamin min rawn bum teh a tum ve a. Kei lahin April Fool a ni tih ka lo hre kar sia…..” An sawi engmah ka hre zui tawh lo..

KA ZAK, KA ZAK, KA ZAK.
Ka harh chhuak ta. Chhe heiii…! Hûiiii ha….!! Vawiin hi April Fool! Kei hi chaw eiah min sawm lo. Tluang hmelchhephaka… Steel brush te ka keng vel! Haw har min lo ti awm. Ei ve nghal tura min tih khan, “Ei ve nghal mai dawn lawm ni,” te ka ti vel! Thenawmte chaw an va dil…. Let tawp ila, thi nghal daih ila ka va han ti tak em!!

Ka lu hi a hai mup mup a, ka lum pup pup mai. Isua ka nei emaw nei lo emaw khawvel hi bo thut se aw…! A nih loh pawhin Mithianghlim lawr thleng phut se, ka chaweinate hi lawr vek se, keimah chauhin awm ila. Engatinge kei mi zakzum hian zahna tawpkhawk ka tawn tak…!? Thihchilh bomb te hi pai reng tawh tur a ni!

“Ka hman leh lo, nangmahin lo ei mai rawh,” tih ka hriatte khan… Judy khan enge eitur chu a hre lo. Mawla, i mawl, i mawl… A tana ka ken steel brush pawh hman hawh min lo dil a ni lawm ni, Mawla. Ka zak, ka zak, ka zaaak..

Ka harh chhuah leh chuan Judy leh a nu chu ka bulah an lo ding a, Judy chuan ka luah a lo dawm a; a pa chu a thuthmunah a lo ding run bawk a. Chaw la hmuam tun chung hian ka thlan chuan min lo bual hnup tawh a lo ni. Engtin chiah nge ka lo awm ka hre lo.

Ka chaw la hmuam thial nawk nawk pah chuan, “Judy, a pawi ka ti. Ka damdawi ei lai ei a hun a, ka lo theihnghilh a,” ka’n ti ngawt a. Mahse ka inchhir leh nghal. Judy chuan hrisel lohna khirh tak neihah min ngai tawh ang. A sawi darh hial maithei bawk. Mahse engmah siamthat theih a awm tawh lo. Tun ang hunah hian chet fuh a awm thei tawh lo. Ka FOOL FULL thak a ni. Shalla!

Ka haw dan chiah pawh ka hre lo. Kal lamah ka keartuiin ka mawng a vua a, haw lamah chuan ka keartuiin ka kezungpui ka rap a ni. Ka pai leh chawn chawn thin. Tluang-Phakara….! Ani chu nise a zak chuang miah lo ta ve ang.

In ka han thleng chu ka u chuan, “Khutiang mi zahawm inah te engtia sawm lohva chaw ei ve ngawt nge maw i nih le?” min lo ti.

Ka ngawi reng a. Hei pawh Tluang-misuala thiltih bawk.

Ek inah ka lut a. Ka ngaituah chian poh leh ka zak a. Setana tal mualpho tel ve chu nise a zia tak a awm tur. Mahse ka zahnaah hian a mualpho tel awm ka hre si lo. Class te kan la kal leh ang a, Judy chu kan la inhmu leh awm si….

Ekin bangte chu ka chum leh bur thin a.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

POLICE TE’N FIR THEHLUTTU TE HNENAH PAWISA AN DIL ȚHIN?

ZNP Thalai General Hqrs.
Aizawl : Mizoram.
Press Release(Dt.24.9.2016)

Tun hnaiah Social media-a lo lang, Mizoram hmun țhenkhatah mipui te’n an harsatna chinfel sak tura Police hnena FIR an thehluhte bawhzuina kawngah Police-in FIR thehluttu te lak ațanga kal man senso phutna te a awm niawma tarlan a ni a. He thil hi ZNP Țhalai chuan kan ngai serious hle a, theih ang anga chhui zui nghalin hetiang thil hi hmun țhenkhatah chuan a awmngei niawma hriat a ni. Police-te hnathawh senso/man mipuiin tum sak an ngai ta mai hi Mizorama thil thleng atan chuan a duhawm loin a rapthlak hle a ni.

Hetiang hi hmun țhenkhata Mizoram Police-te thiltih dan a nih avangin Police-te hi mipui tan an thlamunpui awmlo thei hle dawn a, mipui te țanpuitu ni lovin mipuite tana phurrit an ni zawk mah dawn a ni. Pawi khawihna engemaw thleng se Police hnena FIR thehluh pawh mi neinungte tan lo chuan thil ngamawm loh tak a ni dawn a ni. Hetiang thil thleng hi a rang thei ang bera chhui chiang a, thingtlang hmun kilkhawr berah pawh Police hnathawh na tur senso FIR thehlut tu te’n an tum sak țhin hi a thlen nawn tawh lohna tura hma la nghal turin Mizoram sawrkar hi ZNP Țhalai chuan kan phut a ni.

Mizoram sawrkarin hetiang thil thleng a chhui chiang a, hma a la dawn a nih chuan ZNP Țhalai chuan kan theih tawpa sawrkarțawiawm kan inhuam reng a ni.

(R. LALTHAKIMA)
General Secretary
Information & Publicity Dept.
ZNP Țhalai Gen Hqrs.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

TUIPUI TOMATO CHINGTUTEN AN TOMATO THAR CHHUAH LEISAK TURIN ZORAM MIPUITE AN NGEN

Champhai District a awm Tuipui khuaa Tomato chingtute chuan an Tomato thar chhuahte leisak turin Zoram mipuite an ngen.

Myanmar lam atang leh phailam atanga Tomato Mizoten kan lak luh nasat avangin tunlai hian an Tomato thar chhuah hralh chhuahna kawngah harsatna an tawk nasa hle tih sawiin Tuipui khuaa Tomato chingtute chuan Tomato chin hi chhungkaw 16 te eizawnna neih chhun leh innghahna awm chhun a ni a, an harsatna hriatthiamsak a, Mizoram leilung a Zofate thar chhuah Tomato chu leisak turin Mizoram mipuite an ngen a ni. Tuipui Tomato chingtute chuan an Tomato chin chu Variety tha chi, a kawr a chhah avangin a chhe har a, a khar chhawngte tan pawh dah thatnaah buaina a tlem bik a, a rah pawh hi thur lutuk lovina tui bik hle a ni an ti.

Tuipui khuaah hian chhungkaw 103 awmin heng zinga chhungkaw 16 chuan ram Tin 20 chuang hmunah Tomato hi chingin Inrinni thleng khan Tomato hi Quintal 600 chuang lai an thar chhuak tawh a. Tomato chin hi eizawnna bulpuiah an hman avangin tunlaia a hralh chhuahna lama harsatna an tawh avangin an buai phah hle a, an harsatna te hriatthiampui a, an Tomato thar chhuahte leisak turin Zoram mipuite khawngaihna an ngen a ni.

Tuipui khuaa Tomato chingtute hian an Tomato chinnaa an mamawh te ngaihtuahsak a, hmalaksaktu – Champhai leh Khawzawl a Horiculture Department, Champhai Agriculture Department, KVK Khawzawl leh BDO Khawzawl te chungah lawmthu an sawi a, Inrinni khan Khawzawl Horticulture Division a DHO Pu Lalhmangaiha leh ADHO Pu C. Zosanglianate chuan Tuipui a Tomato chinna hmun hi an va enpui a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

MJA LUNGLEI & NGO’s JOINT MEETINGPRESS RELEASE

Dt. 25th September 2016: Vawiin chawhnu dar 2:00 khan MJA Dist. Hqrs. Lunglei huaihawtin Lungleia tlawmngai pawl (NGO) hrang hrang pasarih (YMA Sub Hqrs. Lunglei, MHIP Sub Hqrs. Lunglei, Chhimbial Chhantu, Mizo Upa Pawl, MZP, MSU leh Lunglei Dist. Sport Commtt.) te chu Lunglei Press Club-ah Emergency meeting neiin, meeting hi Pu Lianchama Chhangte, President MJA Dist. Hqrs. Lungleiin a kaihruai a ni.

Meeting-ah hian Dt. 22nd Sept. 2016 (Ningani) a mi thenkhat tute emaw kuthlei fal zual ten Lungleia Court building leh Judicial Officer Quarters vel suasam avanga Registrar General of Gauhati High Court H. K. Sharma’n Lunglei District and Sessions Judge R. Thanga, Additional District and Sessions Judge Helen Dawngliani and Civil Judge-cum-Judicial Magistrate First Class R. Malsawmdawngzuala te pawt kir a, District and Sessions Judge, Aizawl-ah attached an nih thu a chhuah bakah, Lawngtlai district Senior Civil Judge-cum-Chief Judicial Magistrate Laldinpuia Tlau, Lungleia Circuit court nei thin pawh circuit court neih phalsak a ni ta lo avanga Lunglei mipuiin harsatna kan tawh mek leh kan tawh tur awm thei te thlirin, mi thenkhat kuthlei zual te pawikhawihna thleng chu demawm hle mahse, pawikhawih ve lo mipui ten harsatna kan tawh ve tho avangin District Court Lungleia Magistrate awmte District and Sessions Judge, Aizawl-a attached reng lo va, Lungleiah ngei dahkir leh an nih thuai theih nan Registrar General of Gauhati High Court hnenah leh Chief Minister of Mizoram hnenah ngenna siam ni se an ti.

Hei bakah hian BAR Association Sub Hqrs. Lunglei ten he thil thleng pawi an tih thu leh an demthu an chhuah chu awm an tihpui thu sawi lan a nih rualin, mi thenkhat kuthlei fal zual te pawikhawihna avanga thilti sual ve lo Lunglei mipui ten harsatna an tawh lohna turin Affidavit, Legal Opinion leh documents hrang hrang bakah Advocate inrawlhna chi ho reng rengah thuleh awm hmaa siam an tum loh thu an chhuah chu mipui mamawhna leh harsatna hriatthiam pui a, an thu te sut a, mipui tana theihtawp chhuah chhunzawm zel turin ngen ni se an ti.

Hei bakah meeting-ah hian tunhnai thil thleng chungchangah leh hun dang lehzelah pawh hetianga pawikhawihna thlen fo loh nan District Administration khauh zawka kalpui nise an duhthu sawilan a ni bawk.

Vawiina MJA leh NGO hrang hrang meeting Lunglei Press Club-a neihah hian mi 35 lai telin, NGO hrang hrang atangin an tel tha hle a ni.

SD/-
LIANCHAMA CHHANGTE
Chairman
MJA & NGO’s Joint Meeting

SD/-
K. LALREMRUATA
Minute Secretary
MJA & NGO’s Joint Meeting

SD/-
V. ROKHAWLKIMA
Minute Secretary
MJA & NGO’s Joint Meeting

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

SAP ZU CHENG NUAI 8 CHUANG MAN CHEURALAH MAN

Ni 24.09.2016 dar 7 vel khan Cheural VC, YLA leh LWA tangrualte chuan Sap Zu Cheng Nuai8 chuang man an man.

Cheural khawtlang Zu man hi Whisky Case 40, Rum ase 22 leh Beer Case 9 a ni a. Heng an zu mante hi Lunglei atanga Saihaa phurh luh tur a ni. Cheural khawtlang hruaitute hian report an dawn bawhzuiin he zu tawlh ruk hi an lo chang a, an lo man ta a ni. An zu man hi Saihaa an hralhna rate-a chhûtin Cheng Nuai 8chuang man niin an sawi.

Zu neitu nia inchhal hi Fawmiangi, Saiha Tlangkawn a ni a, Zu hi Sumo leh Bolero hmanga phurh a ni. Bolero (MZ 01-L 2289) neitu nia inchhal leh a khalhtu hi Biakvela, Lunglei Rahsiveng a ni a, Sumo (MZ 04-9526), Lunglei leh Aizawl inkara Service hi Lalrotlinga Lunglei College veng chuan a ta nia chhalin Zu man lai hian a khalh a ni.Cheural khawtlang hruaitute chuan heng an zu man te hi tukin khan an tichhe nghal vek a ni. Central Young Lai Association kumpuan committee hmalakna kal zelah Young Lai Association Sub-Hqrs. Sangau huamchhunga Saiha leh Lawngtlai khawpui panna kawngpui ber a awm Branch pathum, Sangau-II, Cheural leh Rawlbuk Branch te chuan theihtawpin hma an la ho zel a, Ruihtheih thil, YLA Sub Hqrs. Sangau area kaltlanga phurh luhna kawngah pawh heng branch pathumte hian thawhhona tha tak hnuaiah hma an la zel a tih an sawi.

Cheural khua hian kumin June thla khan an khua chu ‘Dry area’-ah an lo puang tawh a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

LUNGLEI-A TLAWMNGAI PAWL TEN LUNGLEI DISTRICT COURT-A MAGISTRATE DAH LET LEH TURA NGEN AN TUM

Lunglei-a Tlawmngai pawl hranghrang nimina inhmukhawm chuan ‘Lunglei District Court-a magistrate awm thin Aizawla dah phei takte chu dah let leh thuai an nih theih nan Chief Minister leh Gauhati High Court Registrar General hnenah ngenna siam nise’ an ti.

Lungleia Tlawmngai pawl hrang hrangte hi nimin khan Lunglei MJA huaihawtin Lunglei Press Club-ah an inhmukhawm a. Hetah hian kar hmasa Ningani-a kut hlei zual thenkhatin Court Building leh Judicial Officer Quarters an suasam chungchang an sawiho a, he thil thleng hi pawi an tih thu te, BAR Assn. Lunglei Branch-in he thil thleng pawi an tih thu leh an dem thu thuchhuah an siam chu âwm an tihpui thu te an sawi.

District Court-a magistrate awm thinte Aizawl District and Sessions Court-a dah phei vek an nih avanga pawi khawih ve lo mipuiin an tuar tur chu tha an tih loh thu an sawi a, District Court-a magistrate awm thinte chu dahlet leh ngei an nih theih nan Mizoram Chief Minister leh Gauhati High Court Registrar General te hnenah ngenna thlen nise an ti a. hetiang pawikhawihna hi a thlen tawh loh nan District administration chu khauh zawka kalpui nise an duh thu an sawi bawk a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Chhinga Veng Local Council leh Branch YMA thuchhuak

AUTHOR : Dingdi

Kan veng Pa Pu R.Malsawmdawngzuala, Civil Judge cum JMFC, Lungleia awm chu ni 27.9.2016 khan khawtlang hruaitute leh YMA Sub- Hqrs. hruaituten nasa taka ban an phar pawh pawisa lova Zohnuai mipuiin a Office leh Quarterl suasamin a nupui leh fanaute thlenga thlabar taka an siam hi Chhinga Veng Local Council leh YMA chuan a dem tak zet a ni.

Hetiang thil chin țhalo tak hi tunhnuah thleng tawh lo se kan duh a, pawikhawihtute hi man chhuaha an phu tawk hremna pek ngei ni se kan ti.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

ADC dilin awmzia nei dawn lo

AUTHOR : Dingdi

: Home Minister Pu R.Lal-zirliana chuan HPC (D) ten sorkar nena an inbiaknaah Autonomous Dist Council (ADC) pek an dil niin a sawi.

Inrinnia thuthar lakhawmtu thenkhat ten a chenna Ina an kawm-naah Home Minister Pu R.Lalzir-liana chuan Mizoram sorkar leh Hmar Peoples Conven-tion Democrats chu thla thar Oct. ni 4 khian an inbe dawn tih a sawi a. Zawhna chhangin Home Minister chuan a hma a an inbiakna-a an lo ngiat tawh Autonomous Dist Council pek chu thil theih a nih loh thu sawiin, “Tun \um an inbiakna turah pawh an thil ngiat hi ADC pek chungchang a nih dawn chuan an inbiakna chuan awmzia a nei dawn lo” tiin vote zawn nana inpek chi a nih loh thu a sawi bawk.

Home Minister chu-an HPC (D) ten ADC an ngiat chu awm lo a tih thu sawiin Hmar-te hian Mizoram chu an ram ngei a ngai a, an ta ti tur zawk nia a ngaih thu a sawi bawk.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment