Mizoram BJP chuan, “Krista nen Yoga’ tih thupui hmangin Yoga kalpui zel dawn tih an puang.

POSTED by Dingdi

9th July khan BJP Mizoram Pradesh chuan party office Venghlui, Aizawl-a political session an neiah, Pu Lalduhawma Zadeng, state Treasurer, BJP Mizoram Pradesh chuan ”Yoga chungchangah hian Mizoram BJP chuan dinhmun chiang tak kan nei a, ‘Yoga With Christ’ tih hi kan thupui a ni a. Pathian zarah Zoram mipuite duhsakna dawnga kum 2018 state assembly inthlan a sorkarna kan chang anih chuan ‘Krista nen Yoga’ tih thupui a hmangin yoga hi kan kalpui zel dawn a ni” a ti.

Pu Lalduhawma Zadeng chuan Damdawi lam nen thuk taka inkungkaihna nei anih avangin Mizoram-ah Yoga practice tum a nih thu a hriat khan lawmawm a tih thu leh damlo tam takte yoga ti tura thurawn a lo pek thin bakah amah ngei pawhin a taksa dam nan a lo tih fo tawh thu a sawi a. ”Krista ringtu kan nih angin kan thiltih apiang hi ‘Krista nen’ kan ti zawk tur a ni a. Chuvang chuan taksa dam leh hrisel nana Yoga kan ti a nih pawhin keini ringtute chuan ‘Yoga With Christ’ kan ti mai tur a ni” a ti. ”UNO meuh in International Yoga Day hial a puan hnu leh international level a Yoga kalpui a nih laia helaia ‘ka do e’ lo tih hian awmzia a nei chuang lo a ni” Pu Lalduhawm Zadeng chuan a ti.‪

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

IPHONE LEI NANA AN FA HRALH TUM DETECTIVE TEN AN MAN

POSTED by Saihmingliana Sailo On July 09, 2016

Mahni rila rah ngei enkawl theih loh vang pawh ni lova thildang itna vanga midang kuta hlan satliah pawh ni lova pawisaa leitir duhna rilru an pu hian hemite nupa demna thu chhak chhuah a tam em a, ‘khengbet rawh u’ ti hiala comment te pawh a awm nawk mai!

Chestnut Hnob Road, Layland, West Vergina-a cheng, Ashley Nicole Harmon, 25 leh Jonathan Isaac Lucas Flint, 20 te nupa chuan an fa sente, thla 3 leka upa chu an thenawm pitar hnenah$500 atanga $1,000 a hralh tumin an hlan a, chu pitar chuan a leiduh loh vangin midangte pawh an zawrh nual hlawm a, tuman an leisak duh vangin chu pitar hnenah chuan hlanin an kalsan tangawt a, nakinah kan rawn la leh ang tiin.

Helai hmuna Child Protective Services chuan Fayette County 911Center-ah an report ta a, Sheriff Steve Kessler leh Fayette County Prosecuting Attorney Larry Harrah te chuan May 28, 2016; Inrinni zan dar 7:30 a report an dawn chu bawhzuiin hemite nupa hi an va man ta a ni. County Sheriff Office chuan henu, Ashley Nicole Harmon hian tunhmain a fa hmasate pahnih pawhmidang kutah a lo hlan ringawt tih an hrechhuak leh ta zel a, tuntumah hian pitar hnenah chuan iPhone leina tur sum an mamawh vanga hralh duh an nih an sawi a ni.

Fayetty County Magistrate Court chuan he mite nupa hi thiamloh chantirin, “Selling or Attempting to Sell A Child” and”Gross Child Neglect Creating A Risk of Bodily Injury or Death to A Child” tlawhchhanin Southern Regional Jail-ah an khung ta a ni. Dectective te chuan Child Protective Services te chungah lawmthu an sawi a, naute hi damdawi inah hruai nghal a ni a, tunah chuan a dam tha tawh viau nia tarlan a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

SILAI LICENCE NEITUTEN UNIQUE IDENTIFICATION NUMBER ZIAHLUH VEK TUR

Aizawl District Magistrate chuan Aizawl District chhunga Silai Licence nei zawng zawng ten an silai licence-ah Unique Identification Number (UIN) No. (18 digits) chu an ziak lut vek tur a nih thu a chhuah. Licence-a UIN la ziaklo chuan DC. Office, Aizawl, Arms Branch-ah ni 31/07/2016 ral hmain an ziahluh tir vek tur a ni a. UIN neilo chuan Silai leh a mu pawh a lei theih tawh dawnlo a ni tiin thuchhuah a siam.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Zoram Nationalist Party in BJP nen an thawhdunna a titawp

Zoram Nationalist Party chuan MP leh AMC inthlana an thawhpui BJP nen an thawhdunna a titawp
.
July 09, Inrinni khan ZNP chuan BJP an thawhpuina an tihtawp thu hi an thuchhuahah an tarlang a, ZNP chuan an thuchhuahah hian BJP an thlawpna an hnuhdawh chhan hi ”Yoga bakah Hindutva leh thil dang vang” a nih thu sawiin Mizo sakhua leh nationalist humhalh an duh vang a nih thu an tarlang.

ZNP chuan an thuchhuahah hian BJP chu Central-a an sorkar hma leh an sorkar hnuah, MP leh AMC inthlanahte an thawhpui thu tarlangin Thawhpui nuam an tiin India ram Development an kalpui danah fakawm an tih thu an sawi a, kum hnih chuang hret ro an rel chhungin an agenda thuhruk HINDUTVA chu an kalpui nat tual tual thu an tarlang a.
”Bawng talh khap bakah Biak In suasam te hluar chho zel chu India ram pumah Dan inang tlang – Uniform Civil Code hman a nih theih nana hma an lak thar lehna chuan India Union hnuaia hnam tenau leh Hindu sakhua vuan ve lote dinhmun a tiderthawng tan mek a ni” an ti a.

”Tun hnaiah Union Minister for Human Resources Development Ram Shankar Katheria chuan India ram Education chu Hindu sakhaw mila kalpui a nih tur thu a puan baah YOGA chungchangah ram pum huapin tihluihnain YOGA DAY te hial hman luihtir kan lo nih tak avangin Mizoram Kohhran Hruaitute Committee (MKHC) chuan thuchhuah an siam a lo ngai ta hial bawk a ni” an ti a.

BJP kalphungah hian State Unit te thuneihna a tlem thu sawiin Mizoram BJP hruaitute pawhin thu an neih lohzia te, Central lama an hotuten an palzut thin zia te han hmuh hian kan hnam leh kan sakhaw thil lakah hian min hum zawh rin harsa an tih thu leh an ngaih a ngam zawh loh thu sawiin ZNP chuan ”Kohhran hruaituten thuchhuah hial an siam tawh hnu hi chuan thawhpui zel hi ringtu leh hnam rilru putute tan chuan a dikin kan hre thei lo” an ti a. ”Hei vang hian kan sakhua leh kan Mizo nationalism hi tuma mitmei veng lova kan humhalh zel theih nan, BJP hi thawhho pui zel ngam chi a ni dawn em tih uluk taka thlithlai phawt chungin tun dinhmun atan chuan he thawhhona atang hian ZNP chu kan inhnukdawk ta a ni” tiin an thuchhuahah hian an tarlang

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

MIN RINGHLEL A NIH CHUAN CASE  TI NUNG THAR LEH TURIN KA NGEN A NI – CM HAWLA

July ni 8, 2016 (Zirtawpni) hian Congress Party chuan Congress Bhavan Golden Hall-ah Political Session hun an hmanga, he hunah hian Pu Lal Thanhawla, Chief Minister leh Party President ni bawk chuan thu a sawi.

    Pu Hawla chuan, Kan ram buai tan dan hre lo MNF hruaitute zingah an awm. Pu Laldenga a thih khan MNF President a ni a, nimahsela, an vui lai khan Ex- MNF President a ni tawh. Pu Zoramthanga hian Pu Laldenga a thi tih a hriat khan ama thuin President-ah a indah a, chu chu mipui ten an hriatpui lo a ti.

    Pu Hawla chuan, MNF Sr. Vice President in Vai Sipaiin min kap hmasa tiin thu a sawi a, an Party thil tum pawh hre lovin Party an kaihruai a, engtin nge hetiang miin Party an hruai miau chuan thui tak an kal theih ang. Mitdelin mitdel vek a hruai chuan khuarkhurum ah an tla thin. An Sr. Vice President hian a hriat miah loh thu a sawi a ni. February ni 28, 1966 ah Rev. Sakhawliana inah Senate an thukhawm a, Vai Sipai Camp leh Treasury te lak vek tur a tih a ni. An hotupa Pu Laldenga khan thulh leh duh mah se thulh theih a ni tawh si lo. Vai Sipai kapin Treasury te an rawk a nih kha a ti bawk.

    Pu Hawla chuan, India in Aizawl a rawm Bomb kha tha ka ti hauh lo, mahse, an Sipai te an hual beh mek avangin Bomb hmang lo thei an ni lo. MNF te khan India sipai te an cho chhuak tlat a ni. Politics ah chuan Dikna, Rinawmna leh Pathian tihna a ngai a, 1976 Inremna kha Agreement a ni lo tih Pu Zoramthanga khan sawi mahse 1976 ah leh 1986 ah khan an signed ve ve a ni. Lal thutthleng ken chungchangah pawh Central lama kan hotute khan Helna in he ramah hian hlawkna a nei tur a ni lo an ti a. Nimahsela, Pathian hmaah Lal thutthleng kian turin kan intiam tawh, kian lo thei lo kan ni. Lal thuthleng hi Vai hlau tan chuan ken chi a ni lo a ti bawk.

    Pu Hawla chuan, CBI ko lut turin MNF te hian min ti a, CBI koh luhna tham nia kan hriatah chuan kan ko lut zel a ni. MNF hunlaia inthahna thleng chungchangah Evidence tur chemte te silfai a nih vek hnuah CBI koh luh a ni a, Nimahsela, Pu Zoramthanga khan CBI te hi a tham theih tiin a sawi tawh a, an thil chhuiah pawh puhmawh leh man theih pakhatmah awm lovin a zuzi ta  a nih kha. Kan Sorkar hnuah CBI te chhui tir kan tum leh a, nimahsela, CBI in kan thil chhui tawh kan chhui nawn ngailo an tih avangin ka ko lut thei ta lo a ni a ti bawk.

    Pu Hawla chuan, MNF te hian Lottery ah rinhlelh an nei a nih chuan mipui hma a au au lo hian PIL Case High Court ah theh lut maise tih hi ka chhanna a ni. Rev. Zairema te an beidawn tawh hnu-ah MNF te an Sorkar tukah ka Case an ti nung thar leh thei a, chuvangin min ringhlel a nih chuan ti nung thar leh turin ka ngen let e a ti.

    He hunah hian Dr. LH Chhuanawma, General Secretary chuan kaihruaiin Pu Lalvenhima, MPCC Media Drepartment leh Pu Zohmingthanga Tlau, MPYCC General Secretary te chuan Report pe in Party mipui an kal tha hle a ni

Sd/-
LIANHLEIA
MPCC Media Department

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

ZUK LEH HMUAM SIM : by Revd Chuauthuama

Presbyterian Kohhran hi Sorkar Zu zawrh sawisel nasa ber a ni hial ang. Mahse Zawlaidi chu a ngaimawh lem lo. An siam tirh pawhin a do lo. Zûk leh hmuam pawh a hming mai in a do tawk tawk. Tun thlengin hlawh neia rawngbawl tura kan rawih zing ah zûk leh hmuama fihlim lo an tam. Kan hruaitute hian an thiltih thin chu an sawisel phal ngai lo a, sual ah an ngai phal lo. Hei Presbyterian pastor in chu Thu chu a ziak E.

Mahni kohhran mawng hlîmah tu mahin min ngai lo ula. Thil dik tak ka sawi dâwn e! Zûk leh hmuam do hi sawrkar-in phûr tak leh chak taka a kalpui lai a nih avàngin ka sawi tam ve lêm lo a; mahse mi malah chuan do nasa pâwl tak ka ni ve ang.

Tlangvàl chhuah tirh lai khân uan thila sikret tlâwn 5/6 vêl inzawm zata zûk fiam zauh ka nei a. Mahse mei zu tih tùr khawpin ka la zu ve ngai lo a; zûk loh hi ka la sawi mawi zar zar zâwk a ni. Hlo ka thlawh ve lai pawhin thosi leh vaihmitê tam viau mah se mei ka zûk phah chuang lo! Rawngbâwltute ngat phei hi chuan zûk loh tawp tùrah ka ngai.

ATC-a ka thawh lai khân hun eng emawti chhûng kha chu Chaplain-in zîng inkhâwm thupuiah ‘zûk leh hmuama insùm’ an dah rêng rêngin a sawitûah min ruat deuh zêl; a chhan chu heti lama mi invawng uluk leh ti ve ngai lo ka nih vàng a ni.Vawi khat chu Chapel-a zîng inkhâwmah zûk leh hmuam tih loh țhatzia sawi tùrin Chaplain-in min ruat leh a. Chumi țum chuan tu chungah emaw ni sual hnathawh a lolang a. Kei chu Book Service enkawltu ka nih avàngin lehkhabu dàwr chu ka pindan a ni nghâl a. Tûk khat chu ka pindana ka lût tùr chuan kawngka kalhna tala kâra sikret bung zeh luh hi ka hmu ta a; ‘Pachuau sual’ tih takah ka thinrim khawp mai. Principal hnênah ka report nghâl a; thawktute leh zirlaite zîngah chutianga titu chu tunge ni ang tih kan zawng ná a, kan hmu chhuak zo ta lo. Tu mah rawn inpuang duh an awm si lo. Khatianga sikret zûk bung inches 1½ zeta sei lo zep luitu khân min runluih a nih hmèl hle.

Central K|P pawh kum 1990 vêlah khân ‘zûk leh hmuamdo kum’ a puang tawhin ka hria a; mahse hetianga thil eng emaw do kum puan hi a hnu lamah kan sâwtpui vak chuang lo emaw ni? Tûn thleng hian țhalai zîngah zûk leh hmuam ti an la tam êm êm reng. Thil eng emaw do kumpuan a nih chuan a hnu zêlah ti lo tùra țan kan lâk zui a ngai; chuti a nih loh chuan ‘Tuikuk Pathian siam theih loh’ tih emaw ‘ramhuai zâwlten ngai an awh leh’ tih a ni lo zâwnga fiamthu nân kan hmang ang lek hi kan ni ang.

Mizoram Presbyterian Kohhran pawhin zûk leh hmuam hi a do ve reng tho. Rawngbâwltute phei chu inthiar fihlîm tùra beisei kan ni reng a, kan kohhran rorêlna țawngkamah chuan ‘beisei’ leh ‘ngên’ tih chu thupêk tluka khauh a ni. Amaherawhchu, kohhran rorêlnaa pass ngei pawh hi zàwm hlei thei lo khawpin zûk leh hmuam hîpna hian min thunun tawh a. Pastor leh Kohhran Upa țhenkhatin, “Thlarau thianghlim leh keinin ti-a tui ti taka kan zûk țhan tawh hi bànsan a harsa a ni,” an tih fiamthu hi a takah a chang a ni ber.

Tûna ATC-a Pastor Conference nghah hmasak ber țum khân DE Jones’ Hall-ah Pro Pastor leh Pastor la naupangdeuhho kan dah khâwm a. Vawi khat chu tu ma awm mang loh laia an riahna pindana ka han luh chuan mei rim hlîr, mei rim hlîr a lo ni a; keini ang, Pro Pastor lai ațanga chronic bronchitis nei tawh, kum 1993-a doctor pakhatin fiamthu ti taka ‘khatiang chu a dam thei tawh lo’ a tih khum tawh hnu kha chu kan khuh chhuak nghâl bawrh bawrh a; retreat chhûng khân ka lût nawn leh tawh ngai lo.

Kum 2001 Synod (Durtlâng)-ah khân “Synod hnuaia thawktute chu zûk leh hmuama inthiar fihlîm tùra inngenni rawh se,” tih a ni a (2001 Synod Gen.18); kum 2002-ahSynod Secretary Sr. lehkha kan dawng vek bawk a. Chutih laia Executive Secretary pakhat nèn Shillong-a PCI Executive Committee nei tùra kan zin țumin ani chuan, “Khatiang khân Synod-in a pass tawh si a, kei pawh khaini/sahdah hmuam ka sim ta a ni,” a ti a. Ka lo lâwm ve tum hrang hman a; mahse kum hnih khat a ral hmain a hmuam leh ta a ni àwm e. A va mak ngai ve le!

BD zir tùrin ‘zûk leh hmuam ti mi chu’ lâk loh tùr tiha ni a. Kum 5½ zet Registrar ka nih chhûngin BD zir tùr interview-ah, “Zûk leh hmuam i ti em?” ti-a zâwttu ber ka ni țhin. BD zir tumten zûk leh hmuam an nghei thu an sawi deuh vek zêl a; mahse țhenkhatin ATC-a an awm hnûah an zu ru leh țhin. ‘Pro Pastor atân zûk leh hmuam ti’ chu lâk loh tùr tih a ni a; candidate țhenkhat chu September/October vêl ațanga nghei țan chauh an ni. Zûk leh hmuam ti loa insawi lákte pawh rei lo tê-a ti leh ta mai an awm bawk. A chhan pakhat chu anmahni enkawltu Pastor senior-te kha zûk leh hmuam la ti reng, sim tum duh tawh lo an nih vàng a ni ang. An enkawl Pro Pastor-te nèn chakâi nufa kal dàn inzirtîr ang lek anni dâwn si a! Pro Pastor enkawl tùrin Pastor senior, zûk leh hmuam ti lo chauh pêk tùr tih hial tlák a ni!

Mizoramah cancer natna a tam hle; khawvêlah ram mipuitam dàn ațanga chhûtin Mizo zîngah cancer vei an tam ber tih a ni. Doctor-ten an sawi dànin a chhan bulpui pakhat chu zûk leh hmuam tih nasat vàng a ni. Chutiang dinhmun țha lo taka min hlâng kaitu zûk leh hmuam chu kohhranho pawhin kan do ngei tùr a ni. 2015 Synod-ah khân “ram pum huapa zûk leh hmuama kan fihlim theih nân Synod-in chak zâwkin hma lák ni rawh se tih chu țha kan ti a, SEC-in lo bawhzui rawh se,” tih a ni a (2015 Synod Gen. 34). Eng tin nge ûm zui a nih tâk? Zûk leh hmuama chak zâwka fihlîm theih nân SEC-in eng ang ruahmanna nge a siam tawh?

Zûk leh hmuama fihlîm kan duh tak tak a nih chuan nasa deuh zâwka țan kan lâk a ngai a; ti leh ti lo anga tih hnî hnê tùr a ni lo. India sawrkarin Cigarettes and Other Tobacco Products Act (COTPA 2003) hmangin zûk leh hmuam nasa takin a do a; kohhranhote pawhin kan do ve tùr a ni a, duh aiin kohhranho kan ngâwi mah mah. Dik tak chuan puipun nikhuaah zûk leh hmuam ti bula țhut chu hrehawm tak a ni; inkhâwmnaah pawh an bula țhut a hrehawm khawp mai. Zai laiin an lam hawi ngam a ni lo, boruak rimchhia min hlui reng mai a, lehlam hawi ngar ngar a ngai; mi hlimho làm duh vànga hla nawn rei leh kan rethei rei a ni mai!

Zûk leh hmuam tihluih tlat chu zu in luih tlat ang thoin a tahtawla mahni inthahna ‘instalment suicide’ thlentu ani. Mizoramah mahni intihlum an tam tawlh tawlh an ti a; mahni intihlumte vui dàn pângngaia vui han rawt mahila, ‘mahni intihlum an pun phah ang’ ti-a min hnial tâwk an la awm ta fan a. Chutih laiin mi tam tak, mahni thihna tùr pan lui tlat, zû in lo tùr~ in lui tlat, zûk leh hmuam ti lo tùr~ tilui tlat eng emaw zât an awm reng si! Chûng zîngah chuan sawrkar hruaituten ‘zu in lo thei lo’ an tih fo tâna siam Liqour Card dawng tawh mi 69,390 an tel! Hêngte hi a tahtawla mahni inthat ‘instalment suicide’ an ni ve tho a, an thihin mawihnai taka vui an hlawh leh lawi si. An thih chhan tak pawh kan târ chhuak duh ngai lo; thih chhanah leh zel pawh dâwt sawi kan bànsan phal lo zawng a nih hi!

Kohhranho zawng zawng hian zûk leh hmuam do tlâng țheuh ila. Zû pawh hi hmuam loin a in theih si loh a, sawrkar pawhin meizial mal do ngawt loin til țha lo, kâa hmuam țheuh țheuh chu inang tlâng rengin do sela. Chutiang a lo nih chuan Kohhranho inkâra hèm thlák tum ang ziazânga, ”Presbyterian Kohhran chauhin zu zawrh an säwisël” tihte hi a bo thei tawh ang. Kohhran pakhatin a mi leh sa a thununte chu Kohhran dangin lo hmuh tuihnai ni bîk lo sela. Mahni kohhrana țhahnemngaihna avàng leh pâwla duhthawhna avànga mi dukdak mang lo thlenga kohhran țhenkhatin an lo pákhuam zêl hi Krista ringtu dik zia tùr pawh a ni lo.

Zûk leh hmuam nghei hi thil harsa lutuk tùr a ni lo. Harsa anga kan ngai lui tlat hi a tiharsatu awm chhun a ni. Mi țhenkhatin ‘Pathian puihna loh chuan nghei theih rual a ni lo’ an tihte phei hi chu tih sa loh loh a ni; zûk leh hmuam nghei mai maiah Pathian inpuihtîr kher phût a ngai lo. Mihring chakna leh tum ruhnain a nghei theih. Kan nghei loh chhan ber chu ‘Kan tum tak tak loh vang’ a ni. Tum tak tak ila, nutling patling, puitling ni tawh tân theih loh tùr a awm lo. Min kuah bet thei lo a, min barh lui thei hek lo. Keimahni zâwk kan inbarh lui mai mai a ni.

Excise Minister duhsakna râpthlâk dawngtu, ‘ zu in lo thei lo’ ti-a phuah chawp, Liqour Card nei 69,390-te hi ‘in lo thei lo’ ni loin ‘in duh hrim hrim’ an ni zâwk a; an zu lei hmêl en pawhin ‘in lo thei lo’ hmêl an pulo. ‘In lo thei lo’ an ni tih tehna (criteria) eng mah an siam lo a, in duh apiang, sakhua leh Pathian ngaihsak aia mahni duh zâwng dah pawimawh zâwk, zu in duh ve hrim hrim an ni. Chuvàngin CM leh a nupui ho hian ‘meizial zûk’ leh zu zawrh’ hi do tlâng ila, a rêm țhak ve ve lo a nih pawhin kan ramin a țhatpui zâwk ang.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Hla Phena Chanchintha : LALPA BERAMHOTE CHU HIM TAKIN (KHB.No. 183)

Phuahtu : Elizabeth C. Clephane (1830-1869)
Thluk : Ira D. Sankey (1840-1903)

Scotland-a nu pakhat, Elizabeth Clephane-i nuta George chuan an chhungkua chu chhuahsanin Canada panin a kal a. A kalkawngah chuan zu rui thlep hnawpin engmah hre lovin a let reng mai a. A tukah chuan a thi zui ta mai a. Elizabeth-i rilruah chuan a nuta chu a thi thei ngai lo. Bible-a Berampu Tha chanchin te chu ngaihtuahin a nuta pa, beram bo chu a thih hma khan chu Berampu Tha chuan a chhanhim hman ngei ang tia suangtuahin, Christian magazine-a poem ziak tura an sawm tumin he hla thu ropui leh tha tak mai hi a nuta thih atanga a kum 16-na, amah a boral ve hma kum 1868 khan a ziak ta a. Elizabeth-i’n a nuta a chan vangin khawvelin hla ropui, mi hneh thei tak kan lo neih phah ta a ni.
( A saptawnga a thupui a dah dan chu – ‘The Lost Sheep’ tih a ni a, ‘The Ninety and Nine’ ti pawha hriat lar a ni bawk).

A THLUK LO PIAN DAN LEH MITE A HNEH DAN
Kum 1874 khan thuhriltu ropui, D.L. Moody, American evangelist lar tak leh a zaithiam hruai thin, Ira Sankey te chu Pathian thu hrilin Scotland ram vel chu an fang a. Glasgow atangin relah chuangin Edinburgh khawpuiah thla 4 chhung lai beihpui thlak an tum a ni. Rel-a an chuan hma lawk hian Sankey chuan chanchinbu khawlaia an zawrh chu a lei a, thu chunga enin America ram chanchinte a awm em tihte a en kual a, a awm lem loh avangin a dah leh mai a. Edinburgh an thlen dawn chuan chu chanchinbu chu an bih nawn leh thuak a, a phek kil khatah chuan he hla thu hi an lo chhu reuh va. Tuna khawvela hla lar leh hmingthang berte zinga mi :

‘Lalpa beramhote chu him tak in,
Beram huangah himin an awm;
An zinga tlansa tlangah a bo ta a,
Rangkachak huang himna ata chu;
Berampu kut him taka ata tlanin,
Ramhnuai hnim zing leh hling zingah te chuan’.

‘Lalpa, hetah tlansa tam tak i nei,
I tan a tawk lo vem ni?

“Hei ka ta a ni.” Berampu’n a ti,
“Ka hnen ata tlan bo a nih hi;
Kawng bumboh leh sual zingah awm mah sela,
Beram zawngin thlalerah ka ka dawn.”

tih hla hi a lo ni reng mai.

Sankey-a rilru chu a khawih hle mai a, Moody-a chu a chhiartir ve a, ani chuan lehkhathawn ilo te a ngaihtuah lai a nih vangin chu hla thu chu engmah hre chang lo. Sankey-a chuan chu hla chu chep thlain ama hla ziak khawm zingah chuan a zep tha ve ta a.

Edinburgh-a an beihrual ni hnih ni, May 21 chuan le, Moody chuan, ‘Berampu Tha’ tih thu chu uar takin a sawi (sermon) a, Dr. Broner pawh thu tlem sawiah a sawm ve nghe nghe a, chutih lai chuan Moody chuan Sankey chu huntawp hla a sermon mil tur a sa thei ang em tiin a han zawt a, Sankey chuan hla engmah neiin a inhre lo va, thei lovang tia chhan a tum lmek lai chuan thawklehkhata a rilrua thuchah fiah tak lo thleng ang maiin, ‘Rel-a i hla chhiar kha sa rawh’ tih hi a hre ta a, a thluk a awm si lo va,a bangbo hle mai a, mahse, sak ngei tur niin a hre miau mai bawk si, Moody leh mipuite chuan an nghak thuap mai si a.

Tichuan, Phaiphuleng bulah chuan a han thu chawt a, hla a cheh thlak kha a pharh a, tanpuina dila rilrua tawngtai chungin a la hriat ngai loh leh sak ngai miah loh chu a han sa tan ta ringawt mai a, tuna kan sak dan thin ang thluk chiah hian a thluk chu pek chawpin a sa ta a ni. Chang khat a han sa zo va, a chang dang han sak leh a huphurh hle, mahse; a thluk ngai ang bawkin a thluk leh thei ta vek a ni.

Moody leh mipuite rilru chu a khawih nasa ta em em mai a, rilru leh tihtakzeta inpumpekna thinlung mipuite chuan a pu a, Moody chu pulpit ata a lo chhuk a, Sakey-a hnenah chuan, ‘Khawia hla nge i neih, ka la hriat ngai hauh loh lah ni?,’ a ti a. Sankey chuan,’A, nimina rel chhunga ka chhiartir che, a hla thu pawh i hriat loh leh ngaihsak loh kha a nia,’ a ti ta a.

Tichuan, Moody chuan kutpharin malsawmnain mipui chu a tin ta a, mipui chauhvin malsawmna an dawng lo va, he hla pawh hian malsawmnaa dawng tel ve ta nghal a ni.

(Sankey-a’n a sawi leh dan chuan khatia he hla, chanchinbu ami rela kan chuan laia ka cheh thlak chu pharhin phaiphuleng (organ) hmaah chuan ka thu ta hmiah mai a, rilru leh tihtakzeta tawngtai chungin Pathian chu min tanpui turin ka ngen mawlh mawlh a, ka hla sak awmzia leh a thute mipuiin tha taka an hriat theihna turin ka dil a, tichuan organ-ah chuan Ab key (A flat) chu ka hmet a, ka sa ta a ni a ti)

Tin, vawikhat chu nula pakhat Moody leh Sankey te rawngbawl dan ngaihsak tak mai hi Paris khawpuiah a zin a, an hla bute chu semah tiin a keng a, hotel-a thlen chuan a dawhkanah a dah a, zanriah ei kham chuan Sap tlangval pakhat Paris-a zin ve bawk chuan lehkhabu chu a hmu a, a farnuin Sankey te thiandun a zui a, telve pawh a chak fo thin hi a lo ni a, chu tlangval chuan chu hlabu a zuk keu mai a,

‘An zingah tlansa tlangah a bo ta a,
Rangkachak huang himna ata chu,’

tih lai kher kher chu a zuk chhiar fuh a,
‘Ka farnu chuan keimah hi niin mi ngai ngei ang’, ti chungin a khup leh a, zai hona hmunlam pan chuan a kal ta a. Chu zaina ina hla mawi ropui rem a ngaihthlak lai pawh chuan kha hla tlar hnih bawk khan a rilru chu a rawn khawih leh thin a, hotel-ah kirin a mu ta a. A zing thawh hlim atangin chu hla bawk chuan a rilru a rawn deng nawn leh thin a, hreawm ti khawp hialin a lo awm ta a. Ni reilote chinah chuan a bu kha hmuh leh a a hla chang dang pawh chu hriat chian duhna a lo nei ta a, a bu chu a va hmu leh mai a, mahse a hla tanna thu bul pawh a hriat loh avangin a zawng ta ngat ngat a, a tawpah chuan,

‘Lalpa beramhote chu him takin,Beram huangah himin an awm,’ tiha tan a lo ni tih a hmu chhuak a, tichuan a han chhiar a, ‘Aw…hei chu (Mary) ka nau a ni, huangah himin an awm,’ a ti a.
‘An zingah tlansa tlangah a bo ta a,’ tih a han chhiar thlen chuan, ‘A…hei chu keimah ka ni, keimah ngei hi ka ni,’ a inti ta a. A hma kha chuan, ‘Mary’n an zing tlansa tlanga bo ta kha i ni min ti ang,’ a ti mai thin a, mahse amah leh amah chu ainhmuchhuak ta a ni.

Chumi hnu reiloteah chuan a dam lo ta a, hotel-ah chuan Kristian doctor tha tak mai hian a enkawl a, a hnenah chuan chu tlangval chuan a dinhmun leh awmdan te, a rilrute chu a puang ta a, doctor chuan a lo tanpui bawk a, tichuan Berampu Tha hnenah hnenah chuan a inpe ta a, mak tak maiin he hla hian beram bo a hruai haw ta a ni.

Pathian chuan a hnen atanga bo beramte chu a zawng zel a, a hmuh kir leh chuan a lawm em em thin. Nang i dinhmun eng nge ni ve le? Beram bo nge i nih a, huang chhunga him taka awm zinga mi?

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Adhaar card no. thehlut lote Gas subsidy tihtawpsak an ni Sorkarin ngaihhnathiam turin sorkar laipui ngen a tum

  • Gas subsidy nei turin Adhaar card neih ngai.
  • Gas hmangtu te’n Adhaar card number thehluh ngai

Mipuiin eirawngbawlna gas an lâk a, sorkarin a man a tum ṭhensak (subsidise)-na sumte chu July 1, 2016 aṭang khan bank leh gas agency-a Adhaar card copy thehlut lote hnenah thuna ni lo a, Adhaar car copy thehlutte hnenah chauh thun a ni tawh dawn.

Mizoram sorkar chuan hei hi ngaihven nghalin sorkar laipuiah hun pawtsei tura ngen a tum.

Thu dawn danin, sorkar lai­puia Petroleum & Natural Gas Ministry thuchhuak angin, July 2016 aṭang chuan cash transfercompliant (CTC)-te chauhin an bank account-ah gas subsidy sum an hmu thei tawh dawn a; CTC ni turin bank-ah leh gas agency-ah Aadhar card number thehluh a ngai.

Gas agency leh bank-a Adhaar card number la thehlut lote tan September 30, 2016 thleng thehluh theih a ni a, chumi chhunga thehlut hmante chu July 1 – September 30, 2016 chhungin gas an leina subsidy pawisa lut rih lo mah se, a hnuah a lût leh tur a ngaih a ni.

Kumin September thla ral hmaa thehlut hman lote erawh chu gas an lak tawhna subsidy pek an ni lo ang a, July-September 2016 chhunga gas an lakna subsidy chu an chán dawn a; Adhaar card number an thehluh hnua gas an lakna subsidy chauh bank account-ah thunsak an ni tawh ang.

Gas agency leh bank-te hnena gas consumer-te Adhaar card number sorkar laipuiin thehlut tura a tih hi Mizoram bikah inhriattir lâwkna a awm mumal loa sawi a ni.

Vanglaini palai zawhna chhangin, Food, Civil Supplies & Consumer Affairs (FCSCA) department hotute chuan, Adhaar carcopy thehlut lote hnena gas subsidy pawisa bank account-a thun tawh loh tur thu hi nimin khan email-in an dawng chauh tih an sawi. Gas agency-te pawhin July 6, 2016-ah hriattirna an dawng chauh a, mipui hnenah an puangzar hmasa hman lo nia thu dawn a ni.

FCSCA hotute chuan, sorkar laipuiin Adhaar card a ngai pawimawh a, mipuiin an neih vek theihna turin an nawr na sawthle tih an sawi a; chutih rualin, Mizoramah Adhaar card nei lo an la tam avangin Mizoram bik chu ngaihhnathiam (exempt) lehrih turin sorkar laipuiah ngenna an thlen dawn tih sawiin, “Kar leh Thawhṭanniah kan thawn hman ang,” an ti.

Mizorama mi ṭhenkhat chuan Adhaar card thehluh loh vangin gas subsidy sum an dawn loh tur thu leh Adhaar card thehlut thuai tura hriattirna an mobile phone-ah SMS-in an dawng a ni.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. Ni 1.7.2016 atang khan Bank leh Gas Agency a Aadhaar number(xerox copy) thehlut/link lote chu Bank account ah Gas leina subsidy pawisa a lut tawhlo.

2. September Ni 30. 2016 hmain Aadhar number hi Bank leh Gas Agency ah thehluh tur a ni a, hemi hun chhunga Aadhar number kan thehlut/link a nih chuan ni 1.7.2016 – 30.9.2016 chhung a Gas kan leina subsidy pawisa lut rihlo mahse a hnuah lut leh tur a ngaih a ni.

3. October 1, 2016 hmaa Aadhar number Bank leh Gas Agency a thehlutlo chu an Gas leina subsidy pawisa a lutlo ang.

BTC HI ENG NGE? :
Kan hriat angin 2014 kum tawp lam atang khan kan Bank account number Gas Agency ah thehlut in kum 2015 April thla atangin man to zawkin Gas kan lei a, kan bank account ah subsidy pawisa a lut thin a nih kha. Kan Bank account leh Gas card number te a inzawm/link in BTC(Bank Transfer Compliant) customer kan lo ni ta a. Nimahse, ni 1.7.2016 atang kha chuan BTC customer kan nih khan subsidy a lut thei ta lo a, CTC customer kan nih a ngai dawn a ni.

CTC HI ENG NGE? :
BTC customer kan nih hnuah Aadhar number chu Bank leh Gas Agency a kan thehluh leh a ngai a, chumi hnuah CTC(Cash Transfer Compliant) customer kan ni thei dawn a. Ni 1.7.2016 atang CTC customer te chauh Gas leina subsidy pawisa an Bank account ah a lut thei.

LPG(GAS) CUSTOMER TE TIH TUR:
Central sawrkar, Petrolium & Natural Gas Ministry thuchhuak angin kum 2016 July thla atang chuan CTC Customer te chauhinGas Subsidy Bank Account ah an hmuh theih dawn avangin kan Aadhar number chu Bank leh Gas Agency ah kan thehluh a ngai a. CTC Customer ni thei turin Gas Agency a Bank Account kan thehluh ringawt chu a tawk ta lova, Bank leh Gas Agency ah kan thehluh ve ve a ngai. Kan thehluh a, Bank leh Gas Agency in an chinfel vek hnuah chauh CTC Customer kan ni thei ang.

CTC Customer ni tur hian kan Aadhar Card te Bank leh Gas Agency ah thehluh vat tur a ni a. Thil buai tak niin lang mahse Aadhar card neisa tan chuan thil harsa a awm chuang lo.

He hriattirna hi Gas Agency te pawhin ni 6.7.2016 (MHIP Day) khan an dawn chauh avangin mipuite hnenah pawh puanzar lawk hman a la nilo.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

CLINTON-I DUH ZAWKTU TAM ZEL, MIPUITEN IAI VE VE!

US President thlanna lo awm tura Democrat party candidate tur, Hillary Clinton-i chu Republican party candidate, Donald Trump aiin mipui ngaihdan laknaah zaa 9-in a la sang zawk a, vote nei 10 zinga 4 vel erawh chuan candidate tur pahnih hi US President tha an nih an rin loh ve ve thu an sawi. Heti chung hian zaa 51 velin Hillary hi an duh zawk a, Trump-a hian zaa 42 vel a hmu bawk.

Pi Clinton-i hi kum 68 mi a ni a, Trump-a hi kum 70 mi a ni thung a, mipui ngaihdan lakna hnuhnung ber result hi Pew Research Center-in a puang a ni. Tun hi kum 20 vel kal ta chhunga US President thlanna awm tawhah mipuiten candidate-te an iai ber tum a la ni a, Democrat mai mi zaa 43 leh Republican lam mi zaa 40 chauhvin an candidate turte hi lungawithlaka an ngaih thu an sawi.

He mipui ngaihdan lakna hi June 15 atanga ni 26 chhung khan puitling, 2,245 zingah buatsaih a ni a, an zinga 1,655 chu vote nei an ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Eng Vangin Nge Euro ah Pathumna an Awm loh

POSTED by Vanlalruatliana Renthlei On July 10, 2016

Tun Euro ah hian 3na kan hmu lova, eng vanga pathumna zawng lo nge an nih le.

Pathumna lawmman siam ve hi Euros khelh tan kum 1960 atanga 1980 thleng khan hman thin a ni a. Team 8 chauh awmin group 2 ah an inthen a, group winner ve ve an final tawp a, group 2na khan 3na an inchuh tawp thin. Semi final pawh a awm lo. 1980 Italy a an thlen hian 3na entu mipui an tlem em avang leh ngaihhlut a hlawh loh avangin tihdanglam duhna an nei ta a, kalphung thar an siam ta a ni.

Kum 1984 Tournament ah chuan UEFA Team 8 te khelh dan chu thlak in Group match 12 leh semi final 2 leh final nen match 15 zet an awm tir leh ta a. Quarter final a awm lo thung.

1996 Euro a team 16 tela match 31 an neih tak khan a danglam leh ta a. Group 4 ah inthenin, group tina ti tha 2 theuh ten Quarter final an khel ta chauh a ni.

He system hi tun kum Euro 2016 ah an thlak leh ta a, team 24 niin, Group 6 ah an then a. Group tina A titha 2 te theuh hian Round of 16 (knockout round ) an lut nghal a.
12 chauh an nih avangin group tina 3na zinga a ti tha 4 te chu an lut chho leh ta a. A bak team 2 chu group mawngphah te nen an haw thei thung. Tichuan UEFA chuan inkhel hi a tam tawk a, 3na zawn a ngai kher love tiin 3na hi an zawng ngai ta lo a ni.

Euro chiah hi Major football tournament ah 3na zawn lohna a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment