Mizoram huapin kut pahnih chauh hmang tawh ang

• Anthurium festival a awm tawh dawnlo.
• Ţhal favang kût hmang tawh dawn lo.

Kumin April ni 28-a Chapchar Kut thlirletna meeting, Chief Minister Secretariat conference hall-a neihah “Chapchar Kut Organising Committee in Mizorama Kut hman thin pathum,Chapchar Kut, Anthurium Festival leh Thalfavang Kut te a hrang hranga buatsaih tawh lovin, hmun khatah khaikhawm a, Chapchar Kut lawmna pui tham zawka kalpui ni se” a ti a, he rawtna zirchiang tur hian sorkar-in Study Group a din a, August 2 khan Convener, Pu Hmingthanzuala, Director, Art & Culture Office ah an thu khawm a. Sorkar department leh Press aiawhte bakah Tlawmngai Pawl hrang hrang aiawh member te an tel a ni.

Festival chungchangah hian Tourism Minister hova department hotu ten Festival buatsaih na tura Tourism department in Central sorkar atanga an sum hmuh te, Anthurium Festival leh Thalfavang Kut buatsaih nan an lo hman thin chu kum thar atangin a zatve Chapchar Kut lawmna atan leh a zatve dang chu November thla a Kut dang buatsaih nan hman tura an lo rel angin, Study Group chuan kum khatah Kut pahnih lawmna buatsaih ni tawh se, Chapchar Kut chu Mizo hnam ziarang vawnhim leh chawisan na lam hawiin, a lawmna pawh lian tham leh huap zau zawka buatsaih a, November thla ah thalai te tana intihhlimna lam hawi Kut dang buatsaih turin Chapchar Kut Organising Committee ah rawtna an thlen dawn a ni.

Thubelh : Anthurium festival buatsaihna tur hian pawisa a hrana lo kal ang a sawi hi a dik lem lo. Tourism tihhmasawnna tur chu sum kha hman a ni mai zawk a ni. A reltute’n hman ţha an ti a, an hmang mai a ni e.

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

RAMDANG EVM AIIN KAN EVM A THA ZAWK : EC

• EVM a ţha tawk.
• EVM a tihchingpen theih loh.

Election Commission chuan Supreme Court hnenah vote thlakna atana hman, electronic voting machine (EVM) chu khawl rintlak tak, khawih danglam theih loh a nih thu sawiin ramdang EVM aiin a ṭha zawk niin a sawi.

Supreme Court-a affidavit a thehluhah, EC Director (Law) Vijay Kumar Pandey chuan EVM rintlak tawk lohna finfiahna engmah a awm loh vangin court-a EVM chungchanga PIL thehluhte pawh hnawl vek tura a duh thu a sawi.

EC chuan India rama EVM hmante chu US, Germany, Netherlands leh Ireland-a electronic voting machine hman aiin a ţha zawk niin a sawi. Ram pawn lama EVM te chu internet connectivity hmanga kalpui a ni a, mahse India rama EVM-ah chuan hetiang hi a ngai ve lo a ni, a ti.

Tun hnaia a duh apiang tana EVM khawih danglam theihna hun a siamah khan, eng party mahin a ţhat lohna hailan tumin an bei lo tih a sawi a, EVM hi khawih danglam theih a ni tih finfiahna engmah a awm lo bawk a ni, tiin EC chuan a sawi.

Commission chuan EVM-te chu enchhin fo an nih thu leh, inthlan dawnah phei chuan hei hi tih ziah a nih thu a sawi. EC hian kum 2019 Lok Sabha inthlanpuiah EVM hi voter verifiable paper audit trails (VVPAT) nen hman a tum a ni.

Source: Vanglaini

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

LUNGLEI MOTORIN AIZAWL LEH KOLASIB DISTRICT ATANGIN BUHFAI AN PHURH PHAL LO

Lunglei motor reng rengin Aizawl leh Kolasib District aţangin Buhfai phurh an phal sak loh thu Mizoram Truck Driver Association chuan an sawi.

Mizoram Truck Drivers Assocsiation, General Hqrs hruaitute chuan nimin august 4, chawhnu dar 1 khan MTOA Office Chaltlangah thuthar lakhawmtu te kawmin “kum 15 vel kalta aţang khan Lunglei Truck Owners Assn. hian Lunglei Suply Godown atanga phurhchhuah leh hmun danga dah chhuah reng reng chu an mahnin an hauh vek a, District dang motor reng reng phurh ve an phal ngai loa ni” an ti. Lunglei Dist. a, Carrying te leh Truck neitu Mizoram Truck Owners Association (MTOA) Gen. Hqrs. Aizawl te pawhin ngaimawhin vawi tam tak an inhung bingna titawp turin an lo ngen tawh ţhin nghe nghe niin an sawi.

MTDA Executive Committee June ni 30 a, ţhukhawm chuan he inhungbingna hi an ţhiat lo a nih chuan kumin July ni 5 aţanga thu leh awm hma chuan Aizawl leh Kolasib District atangin Lunglei motor reng rengin, Buhfai phurh tur a ni lo, tiin thutlukna an siam ta a. Lunglei TOA hian an inhungbingna ţhiat a District dang motor te pawh an district chhunga zalen taka, hnathawh an phal phawt chuan MTDA chuan an thuchhuah chu an sut leh nghal tur thu an sawi a ni.

Author : Vanneihthanga Vanchhawng    

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

EIRU HREM TE HMING HRILH THEILO

• Pu Hawla a tawngvai em ni?
• Eiru ka hrem titu khan sawitur a nei si lo

Aug 3, 2017, khan PRISM chuan ‘Political Training’ neiin MLA Election Manifesto, 2018 chungchang hrechiang duh apiangte hnena chiang zawka sawifiah thei tura inzirtirna an nei.

He huna thusawitu PRISM President Pu Vanlalruata chuan, Sorkarin eiruk avanga hrem mi 1,500 hming min hrilh theih loh thu sawiin, “Mizoram Chief Minister Lal Thanhawla’n mipui hmaah thudiklo a sawi a ni,” a ti.

Pu Ruata chuan, “Chief Minister Pu Lal Thanhawla’n Mizoram sorkarin eiruk avanga mi 1,500 a hrem ni a a sawi chu ropui kan tih avangin PRISM chuan hriatchian kan duh a. RTI hmangin Chief Minister Office-ah kan zawt a, min chhan theih loh avangin an chhan ai chhang turin July 4, 2017 khan Vigilance Department hnenah an transfer a. Vigilance Department chuan July 31, 2017 khan eiru hrem te min hrilh theih loh thu min hrilh ta a ni,” a ti.

Hetiang a nih avang hian PRISM chuan Eiru hrem mi 1,500 te hming CMO in an sawi theih loh mai baka Vigilance Department-in an la sawi theih lo fo hi Chief Minister hian thudiklo a sawi ngeiah kan ngai a. Ram hruaituin thudiklo hmanga mipui hruaikawi a tum nia lang hi PRISM chuan a tha kan ti lo a. Hetiang thudiklo hi sawi fo lo turin kan Chief Minister hi kan ngen a. A thusawi hi a dik a lo nih a, sorkar hnathawk ten a finfiahna an siam duh lo a nih chuan a mawhphurtu hrem turin Chief Minsiter hi kan phut nghal a ni, a ti bawk.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

EIRU HREM TE HMING HRILH THEILO

• Pu Hawla a tawngvai em ni?
• Eiru ka hrem titu khan sawitur a nei si lo

Aug 3, 2017, khan PRISM chuan ‘Political Training’ neiin MLA Election Manifesto, 2018 chungchang hrechiang duh apiangte hnena chiang zawka sawifiah thei tura inzirtirna an nei.

He huna thusawitu PRISM President Pu Vanlalruata chuan, Sorkarin eiruk avanga hrem mi 1,500 hming min hrilh theih loh thu sawiin, “Mizoram Chief Minister Lal Thanhawla’n mipui hmaah thudiklo a sawi a ni,” a ti.

Pu Ruata chuan, “Chief Minister Pu Lal Thanhawla’n Mizoram sorkarin eiruk avanga mi 1,500 a hrem ni a a sawi chu ropui kan tih avangin PRISM chuan hriatchian kan duh a. RTI hmangin Chief Minister Office-ah kan zawt a, min chhan theih loh avangin an chhan ai chhang turin July 4, 2017 khan Vigilance Department hnenah an transfer a. Vigilance Department chuan July 31, 2017 khan eiru hrem te min hrilh theih loh thu min hrilh ta a ni,” a ti.

Hetiang a nih avang hian PRISM chuan Eiru hrem mi 1,500 te hming CMO in an sawi theih loh mai baka Vigilance Department-in an la sawi theih lo fo hi Chief Minister hian thudiklo a sawi ngeiah kan ngai a. Ram hruaituin thudiklo hmanga mipui hruaikawi a tum nia lang hi PRISM chuan a tha kan ti lo a. Hetiang thudiklo hi sawi fo lo turin kan Chief Minister hi kan ngen a. A thusawi hi a dik a lo nih a, sorkar hnathawk ten a finfiahna an siam duh lo a nih chuan a mawhphurtu hrem turin Chief Minsiter hi kan phut nghal a ni, a ti bawk.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

MIZORAM KAWNG – P.L.Liandinga

Hmanni lawkah Parliament Secretary i/c PWD hian F.Hrangvela Industry peng (Branch) pakhat hawnnaah, “North-East-ah Mizoramin kawng a nei tha ber,” tih thu a sawi a. He thu hi chu a den a na ngaih ngaih hle mai.

Hetia a ti ta mai hi Mizo mipui tan a na hle. Mipui hmuhsitna nge, engnge tih ngaihtuah tham a awm :

1. Kum 2015 vela Autocad-in India ram State hrang hrang chhunga kalkawng dinhmun (road infrastructure) an zir chiannaah khan Mizoram hi a chhe ber kan ni a. 2015 hnulamah midang khum vek khawpa hmalakna chhuan tlak khawp hmuh tur a awm loh bakah hnathawh dan phung tihdanglam hriat tham engmah a awm lova.

2. Kan Mizoram kawng hi a chhe viau mai a. Kawng tha bik tlemte (Aizawl – Darlawn; Aizawl – Lunglei via Thenzawl; Aizawl – Lengpui) tih loh hi chu a chhiat thin em avangin a kal te hian ngaiah an neih ni berin a lang a. A ping ngawt te a nih loh chuan kawngpui engemaw bik tih loh hi chu sawi tinah pawh kan tin tawh lo ni hialin ka hria a. Beisei tur kan neih chauh em avangin a zawhtu khawtlang leh pawlin tlawmngaia kawng siamthat hna thawh kan ching chhuak ta ngawt mai a. Hetiang hi State dangah a awm ve em ka hre lo. Tunah pawh Bairabi kawng chu a chhiat luat avangin Truck Owners Association-in anmahni sumin siam an tum mek a, hna an tan tawh pawh a ni maithei.

3. State thenawmah kal hlek ila, Tripura te ang te chu “An Chief Minister hian a hmai aiin an kawng a ngai pawimawh,” tih te hi tawngkauchheh a ni a. An kawng thlalak kan hmuh chhun te pawh kan kawng ai chuan a mam a. Tripura-ah chuan miin serthlum huan tha tak a siam thar chuan, “Ka siam peih hun hunah kan Chief Minister hian kawngpui tha takin min rawn thlunzawm mai dawn tih ka chiang a,” an ti mai a, phur takin hna an thawk thei. Ramri dep kawng hmu ten Tripura kawng an han hmuh chuan a daifem mah khutianga an enkawl chuan an Agartala bul vel chu a mam dawn mang e, an ti lo thei lo.

Chuti chu kan dinhmun leh kan khaw hmuh leh kan thawm hriat a nih laia chung thil zawng zawng hre pha ve hauh lo ang mai a, a kawng enkawltu lawk ber pawlin chhun khaw eng a, an Party mi leh sa (eng thu pawh an duh duh an hrilh thin) hlir pun khawmna pawh ni lova hetia a ti ta mai hian thil pahnih a kawkin ka hria. He thu hi eng vanga sawi nge ni ang?

(1) Duh duh sawi thei leh sawi ngamah an inngai a ni ngei ang. An tan thu sawi ngam loh tur engmah a awm lo angah an ngai a ni. A dik leh dik loh lam chu Mizo mipuite hian kan ngaihven leh dawn chuang lova, mi mawl awmkhawm kan nih avangin eng thu mah sawi sual theih a ni lo angah an ngai a niang.

(2) State dang dinhmun hi hre ve pha lovah min ngai a niang. Hetah (Mizoramah mah chuan Aizawlah) hian kan tawm churuk reng a, state dang dinhmun leh hmasawnna engmah hre ve thei lo kan nih avangin an sawi apiang awih tur tawkah min ngai a niang. Khawvel ningkhawng hre pha lo, mahni thenawm state te dinhmun pawh hre lo, Internet pawh hmang thiam lo leh pawnlam chanchin hre ve miah lo angah min ngai a ni ngei ang. Chu chauh ni lovin Mizoram thingtlang kawng chhiatzia hre hauh lo, Mamit pawh thleng pha lo, Champhai pawh thleng ngai lo, Biate tlangdung pawh kal lo, Saiha te pawh thleng bawk lo angah vek khami tuma kal khawm te kha an ngai ni ngei tur a ni. Tripura-ah pawh kal loh chu sawi loh, Tripura chanchin an sawi te pawh hre pha ve lo angah an ngai a niang.
Inkal pawhna motor kawng hi a pawimawh em avangin ngaihtuah loh theih a ni ta lo. Ram changkang, buh thar mang lo an awm. Ram changkang, industry lianpui pui, meikhu chhuak vut vut lem lo an awm. Ram changkang, electronic thil siam chhuak ta neuh neuh lem lo an awm. Mahse inkal pawhna kawng chu a tha vek ang a. Kan Mizoram ang em ema changkang anga lang si, kawng chhiatna hmun hi chu a vang ngawt ang. Inkal pawhna kawng tha awm lovin changkanna hi teh theih a ni lo.

Mizoram chhungah pawh khaw changkan leh changkan loh tehna lian ber pakhat chu inkal pawhna kawng hi a ni. Khawi khua pawh han inti hawiharhin kawng hrang hrangah changkang thawkin thawk han tum sateh mah se an khua leh hmundang inkar kawng, a bikin khawpui atanga an khaw panna kawng ber a chhiat viau miau chuan khaw chengker chan an chang a, khaw changkang angah ngaih theih a ni lo. Chutiang chiah chuan khawpui atanga luhna kawng a chhiat viau chuan a khuaa mi chengte pawh khawpui nuam tak angin an inngai thei lova, an rilru pawh anmahni tawk zelah a chenbeh nge nge thin. Chutianga thil pawimawh thilah chuan kan tha lo chung chung heti hian min han tihkhum a nia, nat chu na tak a ni.

Heng zawng zawng hi thil awmdan a nih lai leh, heti khawpa kan Mizoram kawng a chhiat laia North Eastern States zinga kawng tha ber anga la sawi lauh lauh ngam ram hruaitu kan neih tlat chuan heng hi thil thleng tur leh thleng mek a ni :

1) Mizoram hian hma a sawn dawn awzawng lo. Kan dinhmun chhe chung chung pawh pawm duh lo tlat ram hruaitu, engkim hmu ve vek si kan neih tlat chuan kan tan hmasawn ngaihna a awm lo.

2) Kan kawng hi a tha mai dawn hauh lo. Tuna hetia min tihkhumtute thlazar hnuaiah hi chuan Mizoram kawng hian hma a sawn dawn lo. ‘Ka pu, kan kawng hi min siamthatsak rawh,’ kan tih pawh a, ‘Kan kawng te chu a tha ber alawm,’ ti duh tlat ram hruaitu hruaina hnuaiah chuan kan tan kawng that hun nghah chhuah rual a ni lovang.

Thingtlang kawng chauh a chhia a ni lova, Aizawl khawpui kawng ngei pawh a chhe hle a. Tunah tak pawh hian Bawngkawn vel chu chhe tak a ni leh tawh. Bawngkawn kan sawi lai hian hmundang a tha tihna a ni reng reng lo.

Chuvangin, ‘North-East-ah chuan kawng nei tha ber kan ni,’ tih thu kha thu beidawnthlak tak leh thin tina tak a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

SBI ATM rawktu an man.

SBI ATM RAWKTU MAN ANI

STATE BANK OF INDIA Mission Veng Branch ATM rawktu Hmingthanruala kum 31 Sihphir Neihbawih-a awm chu man a ni.

Police thuchhuah tarlan danin, thlahlui ni 29-30 inkar khan SBI ATM hi khawih a nih thu leh cheng nuai 20 sing 7 & 3,500 a bo thu dawn a ni a, 2 august nilaini khan he an thudawn bawhzui hian Hmingthanruala hi thu zawhfiah tura lak a ni a, a in puanna bawhzuiin ama car chhung atangin cheng nuai 1 sing 2 leh sang 9 leh a nu te huan Sihphir atangin cheng nuai 17 sing 4 sang 5 an hmu let a.

Hmingthanruala hian pawisa fai enge maw zat chu a lo hmang then tawh ni a hriat a ni a, hemi bakah hian a nupui kut atangin cheng sing 1 sang 4 an hmulet bawk a. Pawisa an hmuh let tawh zawng zawng hi avaiin cheng nuai 18 sing 8 sang 8 a ni a, he thil hi an la chhui zui mek a ni.
AIR-AIZAWL

MIZORAMA ATM RAWK HLAWHTLING HMASA BER A NIH DIH HMEL

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

DAWRPUIIN NULA LEH TLANGVAL HUAISEN AN CHHUANG

Dawrpui khawtlangin Pathianni kalta, July ni 30, 2017 zan dar 8 vela misual kut atanga naupang chhanchhuaktu an veng tlangval Vanlalhmangaihzauva leh Edenthar Veng nula T. Zomuanpuiite chhuanawm an tih thu an sawi.

July ni 30, 2017 zan dar 8 vel khan Aizawl west college-a zirlai Vanlalhmangaihzauva, Dawrpui Veng leh Pemarin restaurant, millennium centre-a thawk T. Lalthlamuanpuii, Edenthar Veng te thiandun kawng kalin naupang tap ri ni awm tak an hriat chu ngaichangin, an phone flashlight hmangin a bul vel chu an en kual a. Kawng atanga fal deuh,luikawr thim laiah mipa pakhat, kawr ha lova lo awm chu ringhlelin an pan hnai a, a bul luikawrah naupang kum 3 mi vel huh veka a lo mut chu an hmu ta a. Naupang bula mipa pakhat lo ding chu man betin, pakhatin naute chu an pawmnghal a, inkhawm bang midangin rawn pui bawkin, pawikhawih tuma puh chu police kutah an hlan a ni.

Dawrpui Veng local council, YMA, MUP leh MHIP hruaitute chuan an venga thil thlenga huaisen taka naupang chhanchhuaktu, an veng tlangval Vanlalhmangaihzauva leh Edenthar Veng nula T. Lalthlamuanpuiite chu an chhuang hle tih an sawi a. Pawikhawihtu finfiaha, dan hmanga hremna pek ngei an phut thu an sawi bawk.

Pawikhawihtua puh hian kum a la tlinglo niin court lamah a insawi niin thudawnna pakhat chuan a sawi a ni.

Thu lakna : The Zozam Times

Author : Slchhunga Gooner    

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

ȚHUAMPUI VENG TAXI CHHUNGAH MITTHI

Zorinpuia, kum-25 S/o. Kapthanga, Melriat Thingdawl veng (Aizawl) chu nimin, ni 1.8.2017 (Tuesday) dar 11:30 PM vel khan Taxi chhungah thi a hmuh a ni.

Taxi neitu leh a khalhtu (Driver ni nghal) hi Giash Uddin (a.k.a Muna) K- 27, S/o. Somir Uddin, Melriat Venglai (Taxi Regd. No. MZ01 N-2473) a ni a. Hmuh an nih hian Taxi Driver (Muna) hi Front seat (Driver seat) ah țhuin, a lo muhil a, kaih harh a nih hian biak tlak lutuk a ni bîk lo (a rui hle a hriat a ni?).
A mi phurh boral dan pawh hi engmah a hre bik lo a ni. A mi phurh (boral ta) hi a hnung seat bawh a, hmai seat hupin, kawr ha lo (ruak) leh kekawbul hain a lo awm thung a ni.

Chanchin hriat a nih ve leh Țhuampui YMA Branch hruaitute leh Bawngkawn Police Station OC leh a thawhpui ten an buaipui vat a. Melriat YMA hruaitute leh mitthi (Zorinpuia) chungte hriattir nghal an ni a, Țhuampui YMA inpuana tuamin, Bawngkawn Police-te nen duat takin an bawihsawm a ni.

Taxi Driver (Muna) hi Bawngkawn P/S thu zawhfiah tura lak nghal a ni.

Ruangah hian kut thlakna hnuhma âwm ang hmuh a nih loh avangin, mitthi chhungten postmortem loh an dil a. Zing dar 3:25 AM khan Țhuampui YMA Committee Room atangin a ruang hi an veng, Melriat ah YMA leh khawtlang hruaitu leh an chhungkhat lainate’n an la phei ta a ni.

Author : Dingdi    

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

THENZAWL JOINT YMA in Vantawng khawhthla san zawng teh lovin an hriat dan an ţan bur

Mizorama Tuikhawhthla sang ber, Official Record dinglaia Feet 750 tih chu a dik tawk lo ni awmin Adventure Club pakhat Zotrek Adventure Club invuahte chuan July ni 13, 2017 khan Press Conference kovin chanchinbumite hmaahan puangzar a, he thu hian Thenzawl mipuite a barakhaih hle.

Tuikhawhthla san zawng teh lama thiamna bik nei pawh ni lo, Adventure Club tam tak zinga pakhatin sorkar hriatpuina pawh tel lova ‘Vantawng Khawhthla’ san zawng an hmuh dan mipui hmaa an puanzar hi tu tan mah pawmpui chi a nilo a, Feet 750-a sang tih hi Official Record dinglai a la ni reng a ni. Thenzawl Joint YMA ngenna pawh zah zo lova Adventure Club pakhatin ‘Vantawng Khawhthla’ chungchanga an hmuh dan leh an hriat dan an puangzar chiam mai hi Thenzawl mipuite ngaih pawimawh lohna lian takah Thenzawl Joint YMA chuan a ngai bawk.

Vantawng khawhthla hi adventure sports lama tui miten adventure tihna hmunah hmangin țum dangah pawh a khawhthlaa uai thlak (rapelling) te an lo ti tawh țhin a, Thenzawl khawtlang chuan inhawng tak leh lawm takin kan lo dawngsawng țhin a ni. Mizoramin hmun hmingthang kan neih tlemte zinga State pawn lam mite leh ram pawn lam mite pawhin min ngaihhlutpui ‘Vantawng Khawhthla’ hi Thenzawl Joint YMA in a humhalh tlat lai a nia, Mizorama tuikhawhthla sang ber a nihna te, a hmingthanna leh ropuina te benghniam tum zawnga hmalakna ang chi hi awm tawh lo se kan duh a ni. Tun hnuah chuan Vantawng Khawhthla behchhana Adventure lam kaihhnawih emaw, zirchianna eng chi pawh neih tumte tan Thenzawl Joint YMA remtihna la hmasa lo chuan engmah tih a remchang tawh dawn lo a ni.

Sd/-
(LALRUATKIMA BUNGSUT)
Secretary
Thenzawl Joint YMA

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment