LALPAN THIL ROPUI MIN TIH SAK E

Lalpaa Lawmna Chu

Hero I League ah Aizawl FC chu an champion a, Lalpan thil ropui min tih sak e tiin an zai dual dual a, a van lawmawm tak em, hlawhtlinna ropui tak a ni, Ni e, Lalpa khawngaihna avang liau liau a ni e.

Mahse heti zawng hian kan sawi teh ang, he inkhel chungchangah hian Lalpan a pui tih chu kan pawm theuh ngei a, kan sawi tam ber pawh a ni. Kan duh zawng, kan beisei anga thil a lo thlena Lalpa fak hi chu kan harsat lo, rau viau pawh a tul hran lo, thil thleng khan mihring min ti lawm thin ve hrim hrim a ni.

Kan duh anga thil thlen loh a, kan beisei ang lo tak maia boruak a in her tum hian Lalpa fak hi kan har talh thin, a chhan chu kan lawmna hriltu hi hmuh theih leh khawih theiha thil thlengah a innghah tlat thin vang a ni.

Kan duh loh ang deuh pawhin thil thleng sela, Lalpan thil ropui min tihsak hi chu a pangngai reng tho va, Khawngaihna avanga chhandamna kawng min hawn sak aia hlu leh ropui hi a awm chuang lo.

Chumi zawka kan rilru a innghah tlat a, chunglama thil awm zawka kan rilruin bu a khuar chuan eng dinhmun atang pawhin lawm em emin Lalpan thil ropui min tih sak e tiin ka au thei dawn a lo ni.

Thil thlenga innghat ringtu hi kan tam hle niin a lang a, hei hian thlipui leh tuifawn karah ringtu chawl lo kan tam phah a, luang thli chhem nghin ang maiin kan thle tawn dual dualthin a nih hi.

Thil lawmawm tak a lo thlen avanga lawm te hi chu Krista neitu kher lo pawn an tlin lutuk a, Lalpan thil ropui min tih sakna tak taka lawm thin mi chu thil thlengah ni lovin, Lalpan a tih sak Khawngaihnaah khan a lawm thin.

A duh zawng a thlen loh pawhin a lawmna a kiam lo va, natleh harsatna karah pawh Lalpan thil ropui min tih sak e tiin fak hla a la chham thei thin a ni.
Chuvangin engin nge kan lawmna hi hril a, eng hian nge faktu thinlung min puttir ber inngaihtuah ang u le

Sam 1:2-3 A lawmna chu LALPA danah a ni zawk a; A dan thu chu achhun azanin a ngaihtuah thin. Ani chu tuiluang kianga thingphun A huntea rah thin. A hnah pawh uai ngai lo ang hi a ni a; A thiltih apiang chu a hmuingil zel ang.

Author : Vincent Pachuau

Advertisements
Aside | Posted on by | Leave a comment

CHHAWNKIMA BO DAN MAK TAK CHU – By : Andy K Zarzoliana

Author :


He chanchin hi kei aia hrechiang zawk inawm nualin ka ring a. Kum 2004 khan, amah Pu Chhawnkima chhungkhat lainate zinga mi in, Testimony-a a sawi atanga ka hriat chhawn ve mai a nih avangin ka hriat dan a dik tawk lo thei viau bawk. Mahse ‘Unau thawnthu hriat pawh a dang thin’ an tih ngai kha maw, ka hriat danin ka han thai râng ve teh ang.

Chhawmkima chu Champhai khawper, Hmunhmelthakhuaa piang a ni a. Rawlthar a nih hun lai vel hian a pûte khua, NE Khawdungsei-ah an pem a. (NE Khawdungsei hi Mizo zinga palian ber leh chak hmingthang Tumpanga te khua kha a ni awm e) Khawdungsei-ah chuan nupui fanau neiin an khawsa ta a ni.

Chhawnkima chu lo nei mi leh ram vah nuam ti tak mai a ni a. Țumkhat chu favang lo kan phaha a ramvak chu a bo daih mai a. Mi inthlahrung leh mi hmaizahna ngah tak chhungkua an ni a. Tumah hrilh hre lem lovin chhungkhat lainâte tlawmngaihna avangin tlangthang lutuk lovin a bo atanga ni thumna ah an lo lua thingkung hnuaiah an zawng hmu ta a ni. A bo dan hi a mak angreng a, an zawn lai hian amah an hmuhna thingkung hnuaiah ngei pawh a zawngtute an chawl a, mahse chutihlai chuan thingkung hnuaiah tumah hmuhtur an awm lova. A bo ațanga ni thumna ah chiah he thingkung hnuaia a lo awm tlat hi thilmak ve tak chu a ni phawt mai. A bo dan chanchin an zawh chuan tihian a sawi thin a.

“ka ramkal hma tlai khan, kan nupui nen kawmcharte inah lengin an fapa damkawr kân nan, Choâk rual vel tur Ar pahnih kengin kan leng a. Kan faten in an lo nghak thung a. Tichuan khaw thim thet thet rual velin in lam panin kan haw a. In kan thleng chu naupangho an lo țap deuh par hlawm a. A chhan ka han zawt a, Mama chuan, “Nichin mai khan hmeichhe pahnih an lokal a, khawnge i pa? an ti a, an ding reng a, pakhat zawk chuan kan tukverh zawn atangin min en reng a, chuan an chhuak leh daih a. Sekawtrawlh an thlen chuan an lo hawi leh a, an hmel chu a sen vek. Lei pawh an dai ve miah lo, kan hlau lutuk”,
a ti a.

Thil an hmusual vel mai mai a nia nge, kan ti a, mahse ka ngaih erawh a ngam zan lo a ni. A tukah chuan Favang lo kan turin ka chhuak a, lo sûl hawn hma deuhin kan vau luiah naupang lawm atan Chakai ka man nghal e ka ti a. A lo tam viau mai a, tuibur hmuam da chhung lekin tam fe chu ka man der mai a.

Hawn mai tumin ka insiam a, chutihlai chuan ka chhak deuh atang hian kuk raih raih thawm ka hriat a, kan inhlat lo hle a ni. Favang lo kan an awm ve a nih ngei dawn hi tiin pahmei tap tia zet tura lian, lungpui chungah meizuk siam phahin ka Chakai man chu Thangțung hnaha funin ka țawn nghauh nghauh mai a. Chutih lai tak chuan ka chhaka lui kawi; ka han hmuh phak loh deuhna hmun atang hian thawm lian tak mai hian tui a rawn dai thla burh burh mai a, Savawm nia hriatna ka nei ta tlat mai a. Ka inak sawk sawk a, ka chhaka thing zar lian tak; luilam hawia awn thla du hnuai atang chuan lui chu ka zuk bih thla a.

Ka thilhmuh chu Savawm awzawng a lo ni lova, mihring pianhmang ang tak, tung chhova kal chi a lo ni a. A dum phan chual mai a, lungpui chunga ka țhutlai khan min lo bih thla reng tawh ni ngei tur a ni. lungbang hlai tha veng vawng phen atang hian ri mak tak takin a kutchang a tum ri noh noh mai a. Ka awmna lungpuiah khan ka la awm nge awmlo tih hmu chak niawm fahran hian lungbang atang chuan a khawt tawkin a dak chhuak zauh zauh mai a. Inhlat lo tê atanga chhuk thlir ka nih avangin ka hmuchiang ngang mai.

A dinglam leh veilamah nau a pawm pur mai a, sawhthing tuai loh ang maiin an bawr țuaih mai a ni. Khatiang lui dung leh ram palaileng; lungkhawkrawk karah khan, tu nu mah hian fa chum chiap pahnih ngawt pawm chunga lo awm ve ngawt thu va awm suh! Ka awmna hmun kha a dam deuh ruih avangin min hmu lo mai niin a lang. Mihring pangngai tak a ni lo tih ka hriat avangin thawm han neih vakna chi a ni ta si lova. Thing kung hnuaiah chuan thosi seh fahran pawh inzap buai duh lovin ka țhu ngawi reng ringawt mai a ni.

Lo sul hawn hun veng vawngah chu thil mak tak chu inti zalen fahran hian a kianga lungpui chungah a perkai lawk a, a lam ta hluau hluau mai a. A khup a tuah țha tlen tlawn ngei mai. Tawkfang hnuah Lui mawnglam panin a chhuk thla ta a ni. Tichuan thlam mual kawng atanga hawn mai țhain ka hria a, ngaih tha lo zetin thlam lam chu ka pan chho a. Thlam han pawh hma deuh si, feh kawng kianga Țhil kung lian zetdinna hmun ka thlen chuan mak tak maiin ka chau ta ngut ngut mai a. Tlai sava riak tur thawm pawhin ka mit an kap meng zo lo a ni ber mai. Chutih rualin ka rilru erawh a fim hle thung lawi si a. Ka mang a ang ru khawp mai a, thil enge maw rawn thleng mai tur awm ni hian ka hre tlat a. Ka insang phek a,”khaw nge maw, tawhsual ka tawk dawn nia ka inrin tlat ni. Feh kawng hlun a ni bawk a, eng em ka ti lawng chu maw, he thing hnuaiah hian ka han innghat rih mai teh ang,” tiin thim hmul chhawlh tawhah thing kung chu ka bel ta tawp mai a.

Ka țhu fel hman chauh tihah ka thlang lama sulpik chu a rawn ri chho ta sun sun mai a. Thawh mai ka han tuma ka ippui ah lai chu ka thawhpui zo ta hauh lo mai a, vawin ka ramkal chu ka awmdan a va mak ngai ve maw! tiin ka ippui chu ka han keu âng deuh a, Chakai lian țha zet zet ka man ho kha an lo bo fai vek mai a, ka funna thangțung hnah leh ka dumbur tlawng hi a lo awm a.

Chutihlai tak chuan, ka tukhum zawnah hian min rawn chhemtu awm ang mai hian a rawn lum deuh pap mai a. Ka han lehhawi nak chuan rulpui lian lutuk mai hian min lo awmpui reng mai hi a lo ni a. A dul inchhawng ding chin ringawt pawh ka fapa Sawițhuama ai chuan a hniam bik hauhin ka ring lo. Ka khur chhia a ni ber mai. Rul ka hmuh tawh a zawngah a la lian ber mai awm e. A thaw ri su su a, a âng pum mai a, a kâ chu zawimuangin a chip tial tial a, a lu a ti sawng tê zel a, a tawpah chuan nula hmai hlai lam deuh; hleitling zetah a rawn chang ta zuah mai a. A ngaihna ka hre lo tak zet a ni.

Khatih laia ka awmdan kha ka ngaihtuah let hian, ka pu Manthanga ui â in a seh țuma a nat ât vak laia a awmdan kha, ka intehkhin ber mai, mu leh mal ka nei hauh lo niin ka hria. Khawsikpui thluaklut an tih anga nâ lah chu ka ni hauh si lo.

Kan naupan lai deuh, Aiduria ram kan neih kuma Pu Hauzika ramhuai hmuh dan chanchin an sawi nen lam ka hrechhuak uar uar mai a. A mak ngei mai.

Tichuan chu nula chuan,”Taia, kan chenna ah min zui a ngai ang, ro kan rel dawn a, chu kan rorel thuhla hre ve tur chein kan lal chuan a duh tlat che a ni. I duh lo a nih ngat chuan i mit hian i damchhungin khaw eng a hmu leh tawh hauh lovang,” tiin min hrilh a, ka nupui fanaute ka rilruah an lo lang nghal a, ka hlauthawng ngei mai. Ka țang nasa viau tak nain ka hneh ngang si lova, kan lo mawng lama lui dung chu min zawh thlakpui ta a ni.

Lui kama lung lian tak awmna zawn kan thlen chuan lei kaw zau tak hi a lo awm a, a kaw hnuailam chu khawihnun ang maia chirh-bân hian a lo inchulh khat tlat mai a. A chhunglam erawh chu, chhun nisat vanglai ang maiin a lo eng pup bawk a, mian lo tam khawp a, kan khaw mihring aiin an tam fe a ni. Mahse ka mi hriat ngai tumah hmuh tur an awm hauh lo thung. Chu nula chuan min hruai zel a, in lian tak, Zawng luruh an khaina hmunah chuan min luhpui ta a. Mihring an tam ngei mai.

An phun ri mur mur a, an thusawi awmzia ka man map lova. A khat tawkin sa hem hmin, lian hleu hlo, naupang chawtlang ken tia zet tur awma lian hi an sem chhen mai a, kei pawhin tlem chu ka hmawm ve nghe nghe a ni.

Biak ina inkhawm hi kan ang ber a, a hma ber dawhsanah an hotu ni ngeitur, mipa lian zet hi a awm a, chu chuan tihian a rawn sawi a. “Hei le, zanina kan inkoh khawmna chhan chu eng dang ni lovin, kan chenna ram ngaw hi, mihring hmel eng hoten an vat eng nasa ta hle a, chuvangin kan awmna tur hmun ram kan sawn a ngai dawn ta a ni. Han beilet turin an hmel a en em avangin kan tha a țhum a ni zel si a. Chu achhapah an țawngțai nasa in, tihbuai an har fu si a, kan awm zel thei ngang lo a ni,” a han ti a.

A tlar hmasa lama țhu mi pakhat chu a rawn ding a.”Lalber, hengho zinga kan awm lohvin khawi lamah nge kan awm chuan ang ni! tharum hmangin kan beilet thei mai lawm ni?,” a rawn ti a.

An lalber chuan, “Tharum hmangin kan beilet thei awkawng lo mai. Kan lama țang turin thlemna hun kan la nei a, chu hun chu kan hmang thiam hle tur a ni. Chuti ang ni lova, a rikrap zawnga kan inlan fo a nih chuan an Lehkhabu kengin min hnawt bo diak ang a, khawchhak lama kan belchhung sa, thlemtluk leh chuan tur awm tawh lo ho hnenah kan kir dial a ngai ang,” a ti a. An ngawi țhuap mai a, tlar hnung lama nu pakhat chuan a dawhkilh a thlauh hlauh mai a, a ri ring ngei mai.

An lalber chuan,”Tun atang chuan ngawrh lehzuala in beih a ngai ang, khawchhungah te lutin an inkhawm hunah an rilru la peng turin an fate tih tlei loh dan kawng dap ula, puitling ho awmna lamah mutchhuahna hlo te thehin, awihmut intum tur a ni. An zaiho naah te, an inkhawmna ah te, an țawngțaina hmunah te leh an Lehkhabu Thianghlim an chhiar hunah te tihbuai dan tur in ngaihtuah kar tur a ni. An Lehkhabu Thianghlima thu thenkhat; inhmang tangkai ang a, mi hmui themthiam deuh hnenah pe in, chumi Lehkha thu hmang chuan Kohhran țhenkhat in tikeh ang a, mahni Kohhran chauh fak thiam tur leh huang danga beram rukchhuah dan kawng inkawhhmuh zat zat tur a ni. Hun kan nei tlem tawh si a, theihtawp kan chhuah a ngai a ni, ” tiin uar takin a han sawi a, an phur lutuk chu haw haw dur dur mai a ni.

Tichuan ka kianga nula chu hma lamah an ko phei a, lehkha-ip an pe a, chu lehkhaipah chuan ‘Kanghlai ram’ tih a inziak a. Chu thil chanchin chu dilchhut takin ka zawt a, ani chuan, “Tuna kan awmnaah hian hmai-eng ho an tam tawh lutuk a, kan awmngam tawh lova, chuvangin phai lamah leh khawchhak lamah te kan pem darh tawh dawn a ni. Kei chu khawchhaka Kanghlai ramah ka han awm dawn a nih hi,” a ti ta reuh a. Mak ka ti kher mai. Tichuan an rorel chu an titawp ta a, kan chhuak ta hum hum mai a ni.

Ka chhuahlam chuan nula khan min kalpui tawh lova, Aimit-thlawn an sawi ang maiin ka khawhmuh a thim țhuap mai a. Keimahin kawng ka indap chawp a, hmun pakhatah hian ka chhuak hlawl mai a ni. ka awmna hmun chu khawlai hmun nge a nih pawh ka hrethiam tawh hauh lo. Mahse feh kawng kianga Țhil kung hnuaiah ka lo mu reng kha a ni a, a ngaihna ka hre lo kher mai,” tiin a sawi a ni.

He chanchin hi ka hriat dan a ni a, a kimchang lo deuh viau mai thei a ni. Thil mak ve tak chu a ni ngei mai, hetiang chanchin hi sawitur a awm nual a, ni dangah kan chhiar leh dawn nia.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Inverter Battery chungchang

Khai le a remchang bawk a hetah hian sawi law law ang aw…inverter battery bik sawi ta ila.

Inverter kan tih mai a hming dik tak Home UPS hi battery hmang niin a battery hman tur hi thlan uluk a ngai viau a, thenkhat in mahni rin thu leh thu puarpawleng an rin avangin duh duh an lei mai thin a, harsatna an tawh in a zuartute min mawh chhiat leh mai thin.

Inverter kan tih mai ah hian battery chi hnih awm in SMF( Sealed Maintenance Free) leh Lead acid te an nia. Hemi te pahnih hi lo sawi zau deuh ta ila.

SMF(Sealed Maintenance Free):
he battery hi a tui(distilled water) thun ngai hran lova, i thun anih chuan kha battery khan a chhiat pui nghal dawn ani. Heng SMF ho hi electrolytes atan gel chi khat(a hmung hi ka lo hre tawh mai lova- sulphuroc acid leh fumed silica chawhpawlh a ni e) hmang niin kha gel khan electric khawl leh pek chhuah a ti thei a, mahse hun a lo kal zel a kha gel kha ro hun a lo nei ve a, chu gel chu a ro chuan electrolytes ber a current khawl tu ti mai ang kha a lo awm tawh lova a lo hman tlak loh ta thin ani.
Heng SMF te hi Online UPS a hman tur bika siam a nih avangin Home UPS/inverter a hmang 99% te hi warranty awm chhung in a chhe tlangpui a, company lamin a hmanna tur an duan nilova hman a nih avangin warranty claim lamah harsatna a awm deuh vek a ni.

LEAD ACID:
He battery hi chu kan hre theuh awm e, a tui(distilled water) thun ngai chi a nih kha. Heng lead acid battery te hian electrolytes ah sulphuric acid an hmang a, maintain that a nih chuan kum engemaw chen a daih a, mahse damchhung daih erawh a ni bik lo. He battery hian positive lamah lead-di-oxide hmangin negative lamah lead an hmang a chutah sulphuric acid te nen chemical reaction siam in electric current 2volt theuh cell tin te khan an lo pe chhuak tak a ni(2×6=12volt).

Heng battery hi a tui a lo phai a nih pawh in acid thun lova distilled water thun tur a ni a, mi tam tak in acid an lo thun avangin harsatna an tawk thei bawk a ni. Tin, heng lead acid te hi inverter a hman tur a siam ngei i hmang a nih chuan sawi chet khan awmzia a nei lem lova, chuan lead acid reng reng hian hydrogen gas a pek chhuah avangin hmun up a dah lo hi a him ber bawk.

Maintain that chuan kum tam tak hman theih a ni ve a, tunah hian kei hian su-kam frendy-i 400va square wave ah hian SF SONIC PBX 650 (65Ah) ka hmang a ka theih tawk a tha in ka maintain a. June 2017 hian kum 4 a lo tling dawn ta reng mai.

Battery chung chang a zawh chian duh i nei a nih chuan WhatsApp lamah min lo be dawn nia.

C.Lalfakmawia
Trained technician
SF SONIC
9774973468

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

I LO HMU EM??

Author : Hc Lalrinzuali

Ka pa chuan min bêng sawk a, a kut chu a khur dur dur bawk a. Ka pa chu kohhran upa ani a, pa zaidam leh nelawm tak ani a avawikhat kut min thlâk na ani!.

Chhuata ka mittui far fap fap chu ka en reng a, “eng ang fako a fanu lepchiah nge ka lo neih che! Lalhruaitluanga drugs addict saw maw i fawr pui țhin?” ti chunga ka pa in min ben leh a tum chu ka nu chuan alo dang a, min zilh hlakhlak chungin room ah chuan min kailût a.

Nie.. Lalhruaitluangahi ka bialpa hmasa ber ani. Ka chhungte chuan kan inkawp chu haw hle mahse a âwm ani, ani chu ‘misual’ niin an hre si a! Ani khan amah ngaizawng turin min ngen lo a, “Ka thusawi hi pawm mai rawh.. i nun hi siamțhat pui che ka duh alawm” ti a ka ngen lai pawh a “i zahna leh hreawm na bak ka thlenlo ang, țhian angin inkâwm zawk ang” tia inthlahrung taka min hnial tu kha a ni.

A nun mal tak leh bawraw tak phên a thil inthup chu hriat ka duh a puih ka duh avang in ka titi pui fo a, kan inkâwm zing telh telh a a ruihhlo tih pawh a khât telh telh a.. Min hmangaih a ka thusawi a pawm tih ka hriat avang in ka ngaizawng a, heti hi kan thleng ta a nih hi.!

Kâr khat lai amah be lo leh pawn chhuaklo a ka awm hnu chuan ka nu nen Tv kan en a, ka pa erawh a awmlo. Kan kawngka kik karh karh chu “lo lut rawh” tiin ka lo chhâwn a, a rawn luh rual chuan ka nu ka melh nghal, “E.. Tluangte lo kal rawh” ka ti a, a vawikhat rawn lênna anih avang in mak ka ti hial a! Inthlahrung takin ka țhutna țhuthleng sei kil lehlam ah chuan a țhu a.

Ka nu chuan a be lo a, tûm bûr in Tv channel chu a hmet sawn sek a..Ka nu in min melh râm chunga “țhenawm ah ka kal dawn ania” atih chuan awmze thui tak a nei. Ka nu bulah khan “kațhen ang” tiin ka intiam a, chu chu ti hlawhtling turin min duh tih ka hria!

Tluangtea chu a rawn tawlh phei a, ka kut chu vuan in a nui a.. “i reh lutuk a ka rawn kal tawp, i țha em? thilthleng a awm ami?” ati a. A kut chu ka vuan tlat a, ka hrawk a min hnawh tlat avang chuan ka țawng theilo.. “i țap em ni? enge thil awmzia sawi rawh” tiin ka biang ah chuan a rawn dawm a, thâwk ka la tê te a “kan ințhen a ngai” tih zawng chu ka sawi theih a ni.

Kan ngawih dun vang vang hnu chuan a rawn nui chhuak hak a, makti takin ka en a.. min en miahlo chuan “ka na lo.. ka hre lâwk vek tawh alawm” a ti zâwi sap a, a kut erawh chuan țhuthleng chu a hmer ngat ngat thung a!
“a ni lo.. keichuan ka duhlo.. mahse ka chhungte hi” ka ti bah niai a. Ani chuan ka dâr lehlam lehlam ah chuan rawn vuan in chiang takin min en a… he thu hi a sawi a.. “an hmangaih che alawm, an thu awih rawh aw.. ka tello a nun hi i phû a ni. Kei chu misual ka ni a ka ni reng ang..” tiin.

Kawngka a a chhuak chu muttui kâr ațang chuan ka thlir reng a.. Ka mumang nise ka duh, ka țhen avang khan na leh hreawm angin a awm duhlo a mahse a na hle a ni tih ka hre si.
“Ruihhlo hi ka sim thei, ruihhlo zûn ai chuan i hmangaihna hian min hneh zâwk” ti țhin tu Tluangtea chuan ka hmangaihna tello in a kawng zawh lai chu zawh chhuak thei tak ang maw!!

Kar hnih a liam a, ka room kawngka kik dat dat chu ka chhanglo na a ka țhian țha ber Kimkimi chu a rawn lut tho a.. a mit chu a sen râm a, khuma ka mu lai chu min rawn kuah in a țap ta hlawp hlawp mai a, “ngatinge Kim?” ngaihțhalo tak chuan ka ti a, mittui tla pûr a rawn hawichhuak in “Tluangtea kha a boral..” a ti anih chu!
Ka tho phut a ka khur nghal zawih zawih a, “ani lo.. dawt i sawi, engvang in maw?” tiin ka phun a.
Kimkimi chuan ka kut chelh in “dawt a ni tlat lo a ni, drugs overdose an tia.. pawi ka ti lutuk.. ka va kalpui dawn che nia” a ti hliam hliam a.. kei chu ka ngawireng a, ka â mup a ka âwm chhung chuana ut ut rih erawh ka hria!

An inbul ah chuan mi chu an awm ve a, inchhung kan lut a ka țhiannu chuan ruang an mutna lamah chuan min kaiphei a, inchhunga awm te leh ruang kil tu te chu mi langsar leh mi ropui an awmlo. Zu ngawlvei tih hriat ngawih ngawih a pa hmai țawk deuh hlur leh a nu chêr chhe zet chuan a lu an lo tuai hliau hliau a.. a drugs lo tihpui țhin leh an ina zu in tur a leng lut țhin te chu a ruang kiltu te an ni.

Ka hmangaih chu amu dâng bai a, mak tih hmel taka min en tu te pawh chu ka zah zo lo.. ka kuah thlawp a “Tluangte, engatinge..?” tih bâk ka sawi theilo, chhuak êm em in ka țap hawm hawm a.

A na ka va ti em! Ka tello a nung zo lo leh hmagaihtu mamawh ngawih ngawih kha, kan chhungkaw zahawmna ka zah avangin ka kalsan a.. keimah vangin a thi a ni, ka tihtur ka hlenlo a..a taksa leh thlarau chhanchhuah ka tum țhin chu keimah ngeiin hremhmun ah ka nawrliam ta a nih hi!.
“Tluangte..min hua em ni? Lo tho teh, min chhang rawh..mawhh?” tiin ka sâwi nawk nawk a, ani erawh chuan min chhang lo, A che lo a min ngaihsak heklo.

Ka hmangaih an zalhna thlan chu ka thlir reng a, heihi chiang takin ka hria ani.. a rawn kir tawh ngai dawnlo ani tih hi.

THUBELH.
In veng, in khawtlang, in țhenawm ah te khan keini ‘mifel’ inti ten a ‘misual’ hming kan vuah sak ho te hi ilo hmu ve țhin em?
Ruihhlo ngawlvei, awmțha duhlo leh khawtlang tana mi hnawksak kan tih țhin tekha.. anni ngei kha ilo hmu ve țhin ang tiraw??

I kalpel a, i ten a, an zinga awm chu hmingchhiatna hial ah i ngai a ni thei e! Anni kha ‘damlo’ an ni a, an damdawi chu ‘hmangaihna’ ani.

“A unau a hmuh theih reng pawh hmangaihlo tu chuan, a hmuhtheih loh Pathian chu engtin nge a hmangaih theih ang le..?”

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

I fate ngaihsak rawh

Ni khat chu zirtirtu hian School naupangte hnenah an nih chak a zawt hlawm a, kil khata naupang pakhat a lehkhabu a thil lo ziak neuh neuh hnenah chuan…

Zirtirtu: Nang kha engnge i tih i nih chak han sawi ve teh

Naupang: Cell phone

Naupang dang chu an lo nui hak hak a.

Zirtirtu: Engnge i nih chakna chan ?

Naupang : Ka nu leh pa hian kei aiin phone hi an hmangaih zawk a, lehkha min zirtir hman loh pawhin phone hi chu an khawih hman a, min infiampui hman loh pawhin phone hi chu an khawih hman a, an bula ka mut chak pawhin an phal lova, phone hi chu an bulah an dah reng zel a ni.

Zirtirtu chuan khawngaihna mittui thla chungin, naupang chu a kuah ta hial a.

Nu leh pa te u in cellphone ai khan Lalpa laka in ro chan in fate kha an hlu zawk daih a nia.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

“THE AMITYVILLE” IN HRÃNG CHU

Author : Andy K Zarzoliana

In hrang kan tih hi mawlmang takin ramhuai chenna in kan ti thei awm e. In chauh ni lo, a hmun hma chawpa hrang pawh sawi tur a awm cheu mai bawk. Chuvang chuan Mizo pi leh pute pawh khan in leh a hmunhma awm dan vel reng rengah puithuna an la urhsun em em țhin a ni. Chutih rualin, mihring finna lo sang zelin ngaihdan thar a rawn vawrh chhuak zel a, huai leh rau lampang bikah pawh ngaihdan a țhlur ta sung mai a ni.
Psychical Research ngaihdan ah chuan thlahrang leh thlarau inlar tam tak hi chu, hun kal liam tawh hlimthla rawn lang nawn leh mai a ni an ti ve tlat mai a. A hunlaia thil thleng ang chiah khan engtikah emaw a rawn lang nawn thin a ni an ti. Hetiang lam zir mite chuan, ‘Video Recording-Ghost,’ an ti a. Chu chu kum tam tak liam taa thilthleng thenkhat chu, Magnetic Particles – Electron vel avangin boruakah thamral lovin chambang ang a, chungte chu a changin mi thenkhatin kan lo hmu ta thin niin an ngai bawk a ni. Chutih rualin, ramhuai zawng a awm ngei mai, amaherawh chu, huai leh hrang nia kan sawi tam tak chu kan dawihzep luata leiah kan hmuh sual leh kan hriatsual vanga kan sawi hran tak pawh tam tak a awm ngei ang.

America ram-ah khuan in hrang leh ramhuai chenchilh hmun nia an sawi hi hriat tur a tam kher mai. Chung zingah chuan, New York khawpui daifem lama Amityville in ropui leh un zet pawh khu hmaih phal chi a ni hauh lo ang le. He Amityville in-hrang hi a hunlai chuan in hrang hlauhawm bera sawi a ni nghe nghe. A building innghahna leilung hrim hrim hi a mak khawp a, fur lai chuan a chheh vela leilung dangte ang lo takin a rawng a inthlak thin niin an sawi a, tin,rim danglam tak a chhuah țhin niin an sawi tlat bawk. Mizo upain “Thlan rim” an tih ang deuh hi a ni awm e.

Kum 1970 hmalam kha chuan Amityville hi hmun reh nuam tak a ni țhin a, kum 1974 a lo herchhuah meuh chuan, Defoe chhungkaw chenna, 112 Ocean Avenue-ah chuan thil rapthlak tak a thleng ta tlat mai a. Zing lam darthum velah chuan silai thuntling ri tih hriat fahran hi a zawnin a puak țhuai țhuai mai a, mi mutreh lai taka thleng a nih avangin silai puahna hmun chu an hre nghal mai lo va. Mahse, silai hmetpuaktu chu Defeo chhungkaw mi pasarih zinga an fapa upa ber, Ronald Defeo Jr a ni tih an hre leh a, chumi zan chuan a chhungte mutui lai chu a kaphlum vek ringawt mai a ni.

Ronald chu Police-in a chhungte a kahhlum chhan an zawt ngial a, vawiin ni thlengin a kahhlum chhan dik tak hriat a ni ta lo. Amaherawhchu, Ronald-a erawh chuan, “Aw danglam tak hian ka chhungte that turin min ti thin,” a ti ve mauh mai a; mahse, thu tlingah pawmsak a ni ta lo a ni. Ronald hi tlangval huaisen leh luhlul tak a ni a, in hnuai ber-ah room a nei hrang a. Chumi hmun ațang chuan mihring aw a hre thin a, chu aw chuan a chhungte tihlum vek turin a nawr thin niin an sawi.

Tualthahna rapthlak tak a thlen ațanga kum khat hnuah US$ 80,000 velin LUTZ chhungkaw mi Pu George-a hnenah tihral a ni a. He in hi Dutch Colonial design-a sak a nih avangin a sum senso a tam kher mai a, a sakna atana an sum senso ngaihtuahin LUTZ Chhungkua chuan tlawm taka an lei avangin vannei an inti kher mai. Pindan paruk a awm a, tuihleuhna hmun bakah Boat-house a la awm cheu bawk. Kawmchar lam chu tuipui kam a nih angin boruak thiang a tleh heih heuh reng a. Hmun reh leh ralmuang tak a ni ngei mai.

Pu George-a hnenah kum khat liam taa building chhunga thil thleng engkim mai chu hriattir a ni nachungin a leitupa Pu George-a chuan a man tlawm vang leh tuipui kam boruak nuam a thlakhlelh avangin a lung a dum hliah hliah zawk a ni ber mai.

Tichuan, 1975, Dec 19 khan Lutz chhungkua chu, chu in-ah chuan an invawm lut ta a.

In chhung leh in hnuai pindan vel an han singsa kual a, a hmasa lama lo cheng Defeo chhungkaw bungraw thenkhat pawh a lo la awm nuam mai a, Radio hlui te, ham-rik te leh pheikhawk hlui te an ni nawk mai. Chhungpui pa ber GeorgeLutz a chu Methodist kohhrana lawi, sakhawmi ve tak a ni a, ani chuan puithiam kohva chu in chu then thianghlim hmasak zet a rilruk a.

Chumi zan ațang chuan tho a rawn puang ta chiam mai a, zan laiah te hian an mutna pindan bangah te an fu kur nguai mai a ni. Nu ber Kathy-i ngaihtha lo chuan a lo hmelhriat sa Catholic Puithiam, Father Ray-a chu an in thar malsawm tur leh then thianghlimna neih sak tur chuan an ruai a. December ni 18 -ah, George leh Kathy te chuan an bungraw rawn ken luhte chu a awmna hmun turah an rem țha mawlh mawlh a. Chutih laiin Father Ray pawh chuan, chu in then thianghlim nana a rawn ken tui-thianghlim chu pindan hrang hrangah a țheh kual țhat țhat a; a chhamphual mawlh mawlh bawk a. Chutia a chham lai chuan, vawileh khatah, patling aw hian, “Chhuak nghal rawh” tiin Father Ray-a chu a rawn ti ta mai a. Father Ray nuam ti lo chuan a chhuahsan a, nimahse, a thil hriat dangdai tak erawh a sawichhuak duh lem lo va.

Chumi zan ațang chuan Father Ray-a chu a dam lo va, a khawsik a sang hle a. A kutphahah chuan pem mak tak (stigmata) hi a lo awm ringawt mai a ni. Father Ray ngaihtha lo chuan aw a hriatna pindan bik chu hnaih miah loh turin George chhungkua chu a chah nghe nghe a. Chu pindan chu, Kathy -in puanthuina hmun tura a lo duan lawk deuh a ni nghe nghe a.

An in lei thar an luah luh ațanga ni tam pawh a ral hmain zanlaiah thawm mak pui pui an hre țan a. An kawngka leh tukverh kalhna chu a lo chhe leh ringawt mai țhin a, siam zin leh a chhe zing ting mai a ni. Mak tak maiin George-a zana a mutui lai chu zing lam dar 3 velah hian tihharhin a awm fo țhin a, kawmchar lama Boat-house lam chu chhan leh vang awm lovin a pan leh ringawt mai thin a ni. A hnu fêah Defoe chhungkuate kha, zinglam dar 3 vela thah an ni tih an hriat hnu phei chuan mak tihnain an khat a ni ber mai. Tin, Chhungpui nu ber chuan mumang mak pui pui a mang ta fo mai a, Defeo chhungkaw thihdan rapthlak tak chu zan khatah țum hnih thum lai hmuh chan te a nei ta hial mai a. A chang chuan, zana a muthilh lai hian, amah chu thlahlel taka pawm vawng vawngtu awm ni hian a inhre tlat mai a, Rilru lam Doctor pawh a pan phah fo reng a ni.

Mak deuh mai chu an fate mut duh dan danglam ta thut mai chu a ni. An in thara an lawi luh ațanga kar hnih hnuah chian bawkkhup zawng hlirin an muhil ta tlat mai a, mut hlima zangthala mu pawh zan rei lamah chuan khawih danglamtu awm ang mai hian an lo bawkkhup leh hlo thin a, a chhan an hre thei mai si lo. A hnuah chuan Defoe naupangte thah an nih lai khan bawkkhup zawnga thi an lo ni hlawm tih an hre ta a, Nu ber Kety-i phei chuan an fate mutdan chu a rap letling hial zawk a ni.

An fanu tlum ber Missy-i chuan an in chhungah an chhungkaw member ni ve lo hmeichhe naupang pakhat a hmu ta fo mai a, mahse, midang chuan an hmu ve thei reng reng lo va. Zan muttui laia Missy-i a han thanharh te hian chu hmeichhe naupang dawldang tak chuan mit khap lek lo hian a lo thlir vang vang thin a, thim karah a boral leh daih thin. Zankhat phei chu, Kathy-i hmuh lai rengin a fanu a khuma a mulai chu feet hnih vela sangah a kang va va ringawt a, Kety chuan mak a ti ngang mai. Missy-i khawihtu hmel chu hmu thei lo mah se Missy-i pindana chair-thuthlengbuk thei an dah chu awmze nei tak hian a su hliau hliau thin a. Chu chair thutthleng chu an rap rilru hle thin a ni.

Ni khat chu George-a chuan an in chhawng hnuaihnung berah pindan rûk a hmuchhuak hlawl mai a. Chu pindan chu rawng sena chei a ni a. Chuta țang chuan thil tuiril mak deuh mai hi a rawn hnam chiam mai a, mak tak maiin an ui khawilai Harry chuan chu pindan chu a hnaih ngam reng reng lo va. Tin, chu pindan chu a rim a na em em mai lehnghal a, a chang phei chuan awmngaihna awm lo hial khawpa rim nat chang a nei hial a ni. Chumi in an luah ațang chuan thil hmuhsual kan tih ang hi an ngah em em mai a. Tum khat chu, George-a chuan, a nupui Kathy-i mu laichu kum 90 mi, pitar cher chhe zet angin a hmu tlat pek a. A mangang chuan a mit a han nuai ngial a, tawk fang hnuah a thilhmuh chu a pangngai leh ta chauh a ni. Zan khat leh pawh an nupa-a mei lum an ai laiin tapchhaka thingthu nung karah chuan lu bung hek huam mai hi a lo letreng an hmu thut mai a, Kety hlau lutuk chu a țap chiam mai a ni.

George-a chuan an in luah chu a hlau thar ta hle mai a, an nupa chuan silvera siam Kross kengin an țawngțai ta chiam mai a, an țawngțai lai chuan an kiangah thawm rapthlak pui pui hriattur a awm reng a. Nakinah chuan an inluah chu thla khat vel chauh an luah hman tihah, luah chhunzawm zel tlaka an hriat loh avangin an tlanchhuahsan ta ringawt mai a ni.

He The Amityville in hrang chanchin hi a darh zau chak viau nghe nghe a, lehkhabu hiala siam a nih bakah, a Film pawh an siam hial a, hralh a tla hle nghe nghe a ni.

Kan sawi tawh angin khawvelah hian thil mak leh ramhuai hnathawh dangdai tak tak hi hriat tur a tam hle mai a, sawi vek sen pawh a ni lawnge!!

Hnampui kan tih ho pawh khuan an lo buaipui nasa thin hle a, Mizote pawh hian hetiang lam hawi chanchin hi sawi tur kan ngah hle awm e. Amaherawh chu, kan rama Jordan lui a rawn luan luh tak chinah chuan hetiang thil hian hmun an chang pha tawh lo mai zawk niin a lang. Chutih rualin, kan țhenawm ram angah te chuan sawi tur tam tak a la awm a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

THLAWHNA TICKET, ENGKIM THLAK DANGLAM TU…

Author : Edwan Chhakchhuak

Delilah chu hmeichhe duhawm tak mai, hmeltha bawk si, nu hnap mai leh smart tak a ni a. Ngaizawngtu pawh a ngah thei hle a ni. Amaherawhchu, Delilah chuan thildang zawng aia a duh chu “hmangaihna dik leh rinawm” a ni.

A duhzawng chu a hmu ta ngei mai….a hming chu ‘Tim’ a ni. Online a intawng an ni a. Tim chu Virginia Beach U.S a khawsa ani a, Delilah ve thung chu Canada a khawsa a ni.

Tim chu Delilah duhzawng tak a ni tehreng ang em….???

Hun leh ni te an ral zela, an in hrechiang tulh tulh a, an inngaina in, hmangaihna tuipuiah chuan an lut thuk hret hret a. Kumsul tam a vei meuh chuan an lo inhmangaih ta hle mai.

Chutiang chuan kum 5 zet social network hrang hrang hmangin hmangaihna kawng chu tluang takin an zawh dun zel a. Delilah pawh chuan Tim a hmuh theihna tur atana pawimawh tak; thlawhna ticket pawh chu a pawisa inkhawl atang chuan alo nei thei ta der mai. Phur takin Virginia Beach, U.S a kal tur thlawhna ticket chu ala a, chumi ni la la a inhmu tur chuan an intiam a, Tim pawh chu phur takin airport lam pan chuan a kal nghal a, inhmuhna tur an sawiah chuan a lo nghak ta ran mai.

Chutia nghakhlel taka a hmangaih Delilah lo thlen hun tur a thlir reng lai chuan Airport T.V a thlawhna accident an puan chuan a thin a thawng kher mai. Thupuangtu chuan Toronto,Canada atanga Virginia Beach pana lo thlawk thlawhna chetsual thu chu thiam takin a puang mawlh mawlh a, Tim erawh chuan lungngai takin leh ngaihnawm ti lem lo takin, a beng a hup a, in lam panin a tlan haw ta nghal a ni. A bialnu chuanna a ni tih a hrechiang hle a, a rilru chu a na hle mai.

Tichuan zan 8:30 a ri ta, thlawhna chesual lo se, a bialnu chu alo thlen a hun daih tawh a ni, hlim takin an inhmu ngei ang le, mahse…………!!!

Tim chu lungngai takin a room ah chuan a lut chho a, chemte a keng a. . . .A va lungngai tak em, sawifiah thiam rual a nilo.

A nu leh pate lo haw chuan Tim; a room a lo let reng chu an hmu ta a, a dulah chemtea invitna an hmu bawk a, a kut ah chuan Delilah thlalak a lo hum ran a, lehkha them ah chuan,”A tlai zo ta kan inhmangaihna” tih alo in ziak a.

Chutiang bawkin Delilah te accident hnu lawk, chumi ni vek chuan Delilah nu leh pate’n Delilah room an singsak laiin a Diary an hmu fuh ta hlauh mai a, chutah chuan Tim thlalak hlir a lo awm a, a Diary kawmah chuan, ” Kan inhmu ngei ang….thihna pawhin min lo dal mahse”. tih a lo inziak a.

An ruang chu an nu leh pate remtihna in, a rualin vuina hunserh hmanpui an ni a, hmun khatah an vuiliam dun ta bawk a ni.

An damlaiin inhmu hman lo mah se, an thih hnu tal chuan inhmu ve tak ang maw..?

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

ȚIAU LUI AH TLA HLUM

Author : Slchhunga Gooner

Lalngailiana (35) s/o Zathanga, Sailulak khua chu nimin April 29, inrinni chhun khan Mizoram leh Myanmar in rina țiau luiah balu an la zo , luia a inbual che sualin tui ah a tla hlum.

Amah hi tui thiamlo, tui cheng ngailo ani a, a tlu sual palh niin tui thuk lamah a lut ta ah an ngai, a kalpuite pawhin a tla laitak an hmulo niin an sawi. A ruang hi he thuziah lai hian hmuh ala nilo.

Amah hi Sailulak VCP Pu Sawmdawnga nau niin, a nupui leh a fate pahnih a kalsan a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

ANTHONY JOSHUA AN WLADIMIR KLITCHKO HNEH

Author : Mafela Ralte

Anthony Joshua chuan Wladimir Klitschko chu ROUND 11na ah Knocked out in a IBF belt a humhim bakah WBA leh IBO champion a ni tel ta bawk a ni.


Joshua hian 5th ROUND ah Klitschko hi a knock down a, Klitschko hian 6th round ah a knock down ve thung a, 11th round ah Joshua hian Klitschko hi vawihnih knock down lehin referee chuan match hi titawpin Joshua hi chak a puan a ni ta a ni.


Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

PASALTHA KHUANGCHERA PUK LUH THU

Author : Apuia Tochhawng

Ailawng khaw chhak lam atanga thla lo chhuak chu seki tia a ni tawh a, Ailawng khaw naupang pawnto thawm chu thler tinah hriat tur a awm a, luhkapui tlangsanga paho titi laih laih te, lenglen ar khuang ri thliai thliai thawm te chuan Ailawng khua chu a fan vel a.

Ailawng khaw nula hmeltha, unau sal sarih kara hmeichhe awmchhun, an khawnbawl upa fanu Thangtei te inah chuan dan pangngaiin chumi zan chuan Ailawng khaw tlangvalho an buk leh luih tawh a, nghapui suar ân meuha phulraw chhuat tliang hun maia bawk zun zun lah bo lo. Thangtei chuan a bane den chih sa chu vawkchaw belah a chhung lut a, dawl chan sa chuan a khahchih zui zat a. Vawkchaw hawlhna chuan a hawlh rawk rawk a, hmui a kaih chhunzawm leh ta a.

Val Upa Thangchhunga chuan, “Vawiin ka ramvak chu lungpher lui kamah sairil ka la e ka tia, vanneih asiamin sakuh ka kap teh hlauh a, aikam ka man bawk a, chhungtlai zet chu ka man awm e,” a ti a.
Hauchhunga chuan, “Khulai puk khu sawi leh tih a tam ta riau mai, hmanni-ah kan thirdengpa nen kan va ramvak a, puk kawtah khuan chhun chaw kan fak a, ka tirilah hian min tham er er reng mai. Puithuna thil hi ka awih ngai lo a, mahse puk chhung thim mup mai ka va en a, chuta ka thil hmuh chuan ka hmulthi a tiding sung sung mai a ni. Khatia ka va hawi phei kha hmannia sakei seh hlum Aikhuma kha a lo ding reng mai a, kan thirdengpa ka hmuh a, ani phei chu a thidang zui nghal a, a lo harh leh chuan a ranga arangin kan haw nal nal mai a ni. Kan thirdengpa phei saw chu lu kawlh rawtin a nat saw, kan puithiamin daibawlin a thawi a, mahse a la tha chhuak thei lo a nih ber hi,” a lo ti ve a.

An pasaltha Ralchhunga chuan, “In sawi takah chuan hmanni sakei sual Aikhuma sehtu ngei mai kan hual tumin khulai puk bul khu ngawi zawn a ni a, Patheua nen kan tangdun a, puk chhung atangin thawm mak deuh mai hi a lo chhuak a, rul lian pui su thawm ngei niin kan hria a, kan hanngaithla chiang deuh a, rul su thawm ngei mai a ni. Tleng ri hruah hruah thawm kan hria a, kei pawh mi tham ur ur thei a, Patheua phei chu a awm a nuam lo hle tih ka hria a, a za sek mai. Pa thinphut nei lo ve ve kan ni-in ka hria a, mahse min tham dan a na tlat,” a ti ve a.

Thangtei chuan meiling sem kual dan dan pahin, “Chulam ringawt in sawi a, zan kan mu thei lo mai dawn alawm le,” nui her her chungin a han ti a, a ni tak e maw ti-in an thlawhhma chungchang chu an sawi zui ta daih a.

Ailawng thlang lama awm puk nelawm loh zet mai chuan Ailawng khaw titi a siam tam hle mai.Puk bul bul vela ngaw chu chhun pachangah pawh thim rum rum khawpin a un a, ni sat lai ber pawhin a chhun tlangzo lo a, thingte chu Chhura rual rual an ding khung mai a, hrui lian pui pui malpui tia tia a inherh ngen ngun mai bawk a, keiha hling, ramsamkhuih leh sechal hling a la tam em em bawk a, chu ngaw ringawt pawh chu huai nei awma mawi a ni a, tumpangchal leh sele a la awm a, nghalchang leh nghalrual hnu a awm nuk mai bawk a, chu puk atang chuan tui tam tawk tak hi a rawn luang chhuak hum hum mai a, chu lui chuan a thlanga lungpher lui chu a zuk fin a, mahse puk atanga tui lo chhuahna hnar awm reng reng chu an hre thei lo.

Tlai khat chu tlangval pahnih hi hmanhmawh baklengin an lo tlan haw a, “Saphaiin Satkunga a dawlh,” tih thu an rawn thlen a, Val Upa Thangchhunga chuan thil awmzia a lo zawt vel a. Tlangval upa zawk hmulphurh chhe tak chuan, “Puk dinglama awm zaihri thing ding kha kan kit a, a ler lamchu ramtheihai kungah a va in vaw kai a, naupang lawmah tiin theihai chu lawh kan duh a, Kunga nen hian kan zawh phei zai zai a, ramtheihai hmin tuar chu iptepui khat dawninkan lo a, kan hmanhmawh loh avangin theihai kungah chuan thlifim dawn pahin vaibel kan han zu khawmuang leh rih a. Kan let leh chu saphai puka tleng lut chu kan hmu a, a puar viau mai a, Satkunga kan rilru-ah a lo lang rual thawt aniang chu kan han au rual thawt a, mahse chhanna reng reng a awm lo. Thei reh takin a reh vawng vawng mai a ni. Kan kalsan laia a lo dinna hmun chu chiang takin kan han en a, hnim a pe sel sul mai a, a iptepui leh a diar kan hmu a, a pawnven pawh kan hmu bawk a,” a ti a.

Thangchhunga chuan chek tlawk tlawk pahin, “An tlangval neihchhun a ni si a, a va pamhmai em!! Amah chauh hnathawk thei a ni si ale(h)” a ti vawng vawng a.

Satkunga chu an khaw tlangval tlawmngai leh fel tak a nih avangin an khawngaih em em a, a nu leh pa pitar putar mai an ni tawh a, Satkunga chu an eibel ber a nih avangin ani ber a thih chuan an ei bel a keh tihna a ni a, khawtlangin an lainat em em mai a.

Lalpa Sailianpuia chuan, “Saphai chu chah chhuak ila kan that thei anih hlauh zawngin ka seki lainawt hian ka ai anga, tupawh saphai beihnaa thi an awm a nih chuan ka selâ hian ka thisen ang,” tiin thu a chhuah a.

Khawtlang mipui an thinur tlang bawk a, thah an tumruh hle mai. Kel an chah a, a ni khatna-ah chuan a rawn chhuak duh lo reng reng a, a ni hnihna-ah pawh chuti tho. A ni thumna-ah pawh a la reh vawng vawng a, hmun dang a pan tawh a ni ang an ti a, an beidawng lek lek tawh a, a tukah chuan a rawn chhuak ta zul zul mai a, a lian kher maia, a lu lawk chin pawh ui pum tia a ni ang. Khuangchera chuan, “Silai nei zawngin kah rawn vak ila, a la thi lo anih chuan feiin kan chhun rawn vak mai dawn nia,” a ti a.

Puk atang chuan a tleng chhuak kim tawh a, kel chu a pan a, kel chu a hmaa be be thin kha a ngawi hmak a, a aikaih a niang chu che lo chang lo chuan a ding khawng reng a, dawlh a tum mek lai chuan Khuangchera chuan a lu-ah tak mai chuan a kap phirsi leuh mai a, thuntling tih hriat reng reng mai chuan an inruan ulh ulh mai a, chulai ram chu silaikhu-in a bawh zo ta a.

Saphai chu a lo thi chiang ngang mai a, diriam takin an sat sawk sawk a. An lal Sailianpuia chuan a lo tiam tawh ang ngeiin a seki lainawt chuan a ai ta a ni.

Chuta tang chuan sawi a tam leh zual a. Rulpui a la awm tih te, rulfepnei a awm tih te chu an sawi nuai nuai mai a, a bul velah chuan naupang leh hmeichhia, dawihzep deuh chu kal ngam bar pawh an awm lo a.Val Upa Thangchhunga chuan, “Puk khuan hlet a nei angem le?” a ti a, a nei lo ang, nei nise saphai kha a hlet lamah a chhuak ang chu an lo ti a.Puk chuan hlet a neih leh neih loh chu an inrinsiak huai huai a.

Thla arkaiden zan a ni a, Thangtei rimtu an tam leh pek hle mai. Chumi zan chuan pukin hlet a neih leh neih loh mawlh mai chu an sawi a, Suakphunga leh Chawngkunga chu an inhnial bing ta a.

Suakphunga chuan, “Chawngkung nang ang thu haw lam leh kal lam hre lo khan min hnial lo mai teh, nang vanlung meihawl rapkeha thi mai mai tur i puten an tlanchhuak chauh che a nih kha le,
”Chawngkunga chuan, “E!! Suaka kan retheihna hmusit zawnga min chungtlak fo mai le, engmah i pawi ka sawi lo asin,”
Suakphunga chuan, “Chungtlak ang, kumtin maia mi zem kotlanga dak reng in nih hi,” a ti leh a.
“Suaka, kan thlawhhma-in a zir ve ngai lo a, kan thatchhiat vang ngawr ngawr a ni bik lo asin, duhtawk teh ang, ka tlawm e”
Suakphunga chuan, “Min la chhang ngam ka ti, nang hmeithai fapa hmawng hnuaia mi ve mai mai, min chhang duh hlek lo mai rawh, khawnge kan hlap teh ang che,” tih pah chuan rapchunga thingfak chu lain Chawngkunga chu a tin ta ur mai a.

Thangtei chuan, “U Suak, i va zak lo ve, U Chawnga hian a ngaihdan a sawi ve a ni mai a, chu chu tinge i huat? Tianga buaina i siam dawn a nih chuan kan inchhung hi rawn rap tawh lo la ka duh, ka pa phei chuan hria se a beng duh ang che,” a ti ta a.Val Upa chuan tlangvalho hnenah chuan, “I haw teh ang u kan boruakin a zir lo ve,” a ti a.

Zawlbuk an thlen chuan mei an tithim sauh sauh a, Suakphunga chu an sawisa hrep mai a. Suakphunga te chhungkua hi an hausa a, dar hmingthang tak an nei a, kumtin buh kham an thar ziah a, a chapovin thian bulfuk pawh a nei thei lo a, an hausakna a chapopui hle a ni.

Chumi zan chuan Thangtei muhil thei lo chu a let a let a, Chawngkunga zaidamzia leh a dawhtheihzia te kha a ngaisang a, a khawngaih bawk a, a ngaizawng ru ta riau mai a ni.

Pukin hlet a neih leh neih loh inhnial nana tlangvalte tualthu a chhiat phah a hriat chuan Khuangchera chuan , “Ka fiah dawn a ni,” a ti a, a nupui Thanchhumi chuan, “Tih sa loh loh; i thih phah reu reu ange” a lo ti hluk a.

Khuangchera tawngkam chuan khawchhung a deng chhuak thuai a, an lal upa min Tlangkhuma chuan, “E khai Khuanga hi kan khaw daingul leh phaw a ni a, chuti maia thi tur chuan ka la phal love,” a ti a.

An thenawm khawvengte chuan lut lo turin an ti a, mahse Khuangchera tum chu an sawhsawn sak thei chuang lo. Milunglian a ni miau a.

Khuangchera chuan mau roin meichher pasarih a siam a, chumi ni tukthuan eikhamah chuan puk lam chu a pan thla ta a, a liam tur chu Thanchhumi chuan tap zawih zawihin aum a, lut lul suh a ti ngawih ngawih a. Mi thahnem fe chuanKhuangchera chu an zui bawk a.

Khuangchera chuan meichher a chhi a, pukah chuan a lut ta a.Thehhmeh ang vawng vawngin a reh a, puk atang chuan bak tam lutuk mai chu an rawn thlawk chhuak a, an val upa Thangkima chuan, “Kan pasaltha kan chan ta,” a ti chuai raih a.

Ni a vanlaizawl a, Khuangchera lah chu a la reh vawng vawng mai si a, a thih an ring deuh vek a, chu puk chu an râp a ni. Khua a tlai hret hret a, Khuangchera lo chhuah leh beisei deuh reuh, beisei ngam tak tak si lovin an awm a, tlangval pakhat chuan, “A ruang hlawm tura luh chu ka ngam lo,” a ti a.

Lo sul haw hunah chuan an piah lama au thawm an hria a, Khuangchera rawl ngei a ni tih an hriat chuan an pan phei hum hum a, ani chu chau tih hriat takin puk hlet kawngka-ah chuan a lo thu kun lap a.
Zawhna a tam ngei mai, “Enge i hmuh..rulfepnei chu a awm tak tak em? Rulpui chu i hmu em?” tih te chu an zawt nuai nuai a, mahse Khuangchera chuan, “A thim hle mai, meichher chhit theih a ni si lo a, a khawharthlak mai chauh a ni,” a ti duh chauh a.

In an thlen chuan Khuangchera chu a khua a sik zui a, a tawngvai bual bual reng a, thlanfimin a bual a, chumi zan chuan a na buai hle mai a, tuivawtin an leih reng a, an puithiam chuan daibawlin a thawi a..thenawm khawvengten an tlaivar pui a.

Thla hnih zet lu kawlh rawta a na chu a chhe kawk kawk mai. An lalpa Sailianpuia pawhin a rawn kan a, chutiang chuan a damlo chuan khawtlang a nghawr a..a damloh natem avang chuan engemaw hmuh a nei ngeiin an ring a. Puk chu an tih leh zual sauh a ni.

Puithuna atthlakin a la tuam laia he puk a lutchhuak ngam hi mi namai lo a nih zia a tilang chiang hle awm e.

Khuangchera a luh hnu kum za sawmnga velah Bombay Youth Adventure ten oxygen, headlight, hruizen bagul vuah te, doctor nen lam an rawn thawk a, hemi ni hi kum 1985 Febuary ni 12, dar 2:20PM ah an lutchhuak a, a sei zawng hi 119 metres a ni.

Hemi hma kum 1975 Mizoram UT kan nih hlimah Pu Darthawmchhuaka Nagaland state-a Agriculture Superintendent chuan Ailawng YMA chu phungbawmah rawn sawmin Petromax nen Torchlight nen luhchhuah an tum a, mahse thui pawh an kal hmain an petromax mantle a tla hlawk a, an torchlight bulb a keh hmak a, an let leh ringawt a. Khuangchera hnu-ah chuan Bombay Youth Adventure ten an rawn luhchhuak ta a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment