Central Young Lai Association in MCS ASSOCIATION chhang let

CENTRAL YOUNG LAI ASSOCIATION
LAWNGTLAI
No 2/2016 of 16th Aug 2016
MCS ASSOCIATION PR CHHANLETNA

Remna Ni Champha 2016 lawm chungchanga Central YLA leh Lawngtlai DC Office-a thawk MCS Officer 2-te inkara inhriatthiam lohna awm chungchang ah, MCS Association-in Press Release an siam hi thudik ziktluak lo leh thu belhchian dawl tawk lo a nih avang in; Mizoram mipuite hriatah thudik puan chhuah leh a țul tak tlat avangin thudik tak kan han puangchhuak nawn leh a ni.

Remna Ni 2016 hman chungchanga Central YLA leh MCS Officer2-te inkara inhmuhthiam lohna kal zelah, Lawngtlai District ațanga sawn chhuak tur hian hun bi nei leh hun tiam awmin sawrkarah kan nawr lo tih hi Zoram mipuite hian hre nawn leh se kan duh hle. An châk vang leh an duh vanga Lawngtlai-a awman ni lo tih hi mak kan ti hle a, Sorkar chuan a hnuaia hnathawk tupawh hi a duhna hmun apiangah dahin a sawn kual thiang a ni. Hetiang a nih laia an duh vang leh chak vanga awm an nih loh thu an lo tlangaupui ta mai hi, Central YLA chuan mak a tiin MCS Association thiltih atan chuan mawi lo a tiin pawi a ti hle a ni.

Remna Ni hi District Administration bultumin mi tlem tein an hmang hi mipui min huap lo va, Sorkar hmalak tumna leh Sorkar rilru ang taka hman tumna pawh a ni lo va, kan boruak kal zel pawh dai zui mai tura kan ngaih laiin MCS Officer 2-te hian vawiin thleng hian remna kawng zawng tura hma an la duhmiah lo hi, Central YLA thawhpui duh lo leh hnam in hmusitna tawpah kan ngai a, an thiltih dik lovah hian inchhirna engmah an neih lohzia a tilang chiang hle a ni. Tin, Sorkar hmalakna tithuanawp zawnga hma an la leh Remna Ni hmang thei lova Lawngtlai District mipuite min siam hi Lawngtlai District-a Political Party hrang hrangte pawn an dem takzet a, Press Release hial siamin kan Chief Minister zahawm tak hnenah Lawngtlai District atanga sawn chhuak turin hma an lo la tawh bawk a. Chuvangin, Vawiin thlengin Central YLA chuan zawl dawh takin Sorkar hmalakna kan ngaichang reng zawk a, thil tha lo zawk a thlen zui zel loh nan Central YLA chuan kan thiam ang tawkin hma kan la zui zel a, kan sorkar chak tak pawh hian kan harsatnate hi min hriatthiam pui se kan duh hle a ni.

Mizoram Civil Service Association-te hi Mizo mipui ngaihsan leh rin em em an nih laia Central YLA President “Pi” tia an lo “Address” ta mai hi an tihsual ve reng nge an tilui? He thil hi an tilui a nih ngat chuan hetiang baka Hnam in hmusitna hi a awm thei tawh ngai lovang.

Tun hnu zela MCS Officer ten neitu rilru pu chunga thahnemngai taka Lawngtlai District mipuite tana rilru na lo lehthlamuang taka an thawh zel theih nan, Central YLA chuan thawhpui kan inhuam a, kan inhawng reng a ni. Amaherawhchu, dik lo taka hnathawh tum leh Lawngtlai Disrict-a NGO te thawhpui thei lo Officer-te erawh chu Central YLA leh Lawngtlai District mipuite hian kan lawm ngai lovang.

Issued by:
Central Young Lai Association, Lawngtlai

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Dr. JV Hluna leh Dr. Tluangtea lim hal dawn

Mizo pasaltha Khuangchera India tana zalenna sualtu anga chhuaha chawimawina Ailawng khuaah neih tum a ni hi MZP leh MSU te chuan a duh lo tak zet a, he programme hmang tur hian Mizo tumah kal lo tura ngen an ni a. Kal lui chu hnam phatsantu ah ngaih an ni ang.

He hun hman a nih theih nana ngaihtuahna leh tha leh tui sengtu Dr. JV Hluna, BJP Mizoram state President leh Dr. Laltluangliana Khiangte, HOD, Mizo deptt. MZU te chuan he programme hi thulh lova an kaltlang pui lui a nih chuan MSU, MZP leh College SU leader te chuan hnam phatsantu ah ngaiin an lim a hal dawn a ni.

Pasaltha Khuangchera hi Mizo khua leh tui tana nunna hlan a ni a. A hriat ngai loh leh a khua leh tui a nihna ngai loh India zalenna sualtu anga ngaih Engtik ah mah zirlai leh Mizo hnam hmangaihtute chuan an duh ngai dawn lo a ni.

Vawiin dar 10:00 ah Vanapa Hall kawtah zirlaite leh Mizo hnam hmangaihtu zawng zawngte kim vek tur a ni a. Kan hmalakna min tawiawm tur hian Mizo mipui zawng zawngte MSU leh MZP te chuan a sawm vek bawk a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , , , | Leave a comment

Computer Ruk ching Man

Aizawl, Kolasib leh Serchhip District-a computer part ruk ching mi 1 chu Aizawl Dist Police ten an man a, An mi man hi TC Lawmkima kum 24 a ni a, Aizawl, Kolosib leh Serchhip District chhungah rukrukna vawi 32 velah hriat theih chinah inhnamhnawih ni a rin a ni a. College-7, Office-3 leh School-22 rawknaah mawhphurtu ni a hriat a ni.

A thil ruk hi hriat theih chinah Computer Full Set-24, Computer Monitor-24, Hard Disk Drive-16, CPU-4 leh Mother Board-6 leh pawisa fai `8,500/- a ni.

Aizawl leh a chhehvel zirna in hrang hrang a Computer leh a part ruk tam lutuk avangin, Aizawl SP chuan a chhui bing tur Special Investigation Team a din a, computer parts rukna thlengte uluk tak a chhui zui zel niin, school engemawzatah thang kamin CCTV a rukin dah a ni bawk a ni. Hetia chhui mek a nih lai hian TC Lawmkima chu Sialsuk H/S a rawkna atangin man chhuah a ni ta a ni.

TC Lawmkima chet dan hi chhui mek zel a ni a, a thil ruk hralh tawhte pawh lakkhawm mek niin, midang inhnamhnawih an awm a nih chuan dan anga hrem ve tur in hma lak zel a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Tihpalh thil ah inawkhlum

  • inawkhlum palh

Nimin August 17 khan Melbuk khua ah Ramengmawia kum 11 mi chu a nau nen Godown bula an kal laiin hrui a chhar a, a nau hnenah thang kam zir ang a ti a.Go down bang pawn lamah chuan Thang lem a kam a, a nau chuan a thlang deuh ah hrui a lo buaipui mek a.

A nau chuan thil ri dawt a hria a, a han en a, a u chu a lo inawk buai nasa mai a. A nghawng hrui phelh sak a tum a, a thei silo! In lamah tap chungin a zualko a, mahse an chhan hman ta lo a ni. Nizan ah tlaivarpuiin, vawiin hian vui a ni ang.

A nu leh pa hi mi ang lo, kut zaizira biak ngai ve ve an ni a, an lainatawm takzet a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

ANTILIA …..KHAWVEL A MIMAL IN TO BER

INDIAN mi hausa tawntaw MUKHESH AMBANI mimal in , Pacific tuipui a thliarkar ANTILIA hming put tir hi Chicago-based architects Perkins and Will designed niin Australian-based construction company Leighton Holdings ho sak ani thung.

He in hi chhawng 27 ni mahse extra-high ceilings veka siam an nih avangin insak dan phung pangngai ah chuan Chhawng ( Floor) 60 laia sang tura ngaih a ni. Earthquake , Lirnghing Richter scale 8 vel lek chu dawl zo tura design a ni bawk.

A insakna ram ringawt pawh India Rupiya 1.5 billion (Cheng 1500000000 emaw Rs nuaih 15000 ) a lei a ni phawt a. Ram pawh hi buai nak, dan palzut taka inlei sak an la ni zui~Supreme Court of India hial inrawlh ngai khawp ani.

He Ambani Antilia hi kum 7 chhung zet sak niin, 4 lakhs squre ft( Feet 1000 a sei, feet 400 vela zau ang anih chu….) , 27 floors niin, lift 9 an vuah a, helipad 3 lek, theatre hall lian leh changkang tawk 1, Gymnasium 1, Park puitlung 1, car 168 park theihna, room lian leh changkang tawk 600, enkawltu 600 bawr, electric bill pawh thlatin Rs 70 lakh vel lek lek maw le.

Tuna he building hlut zawng hi 1.61 lakh crore a chhut ani hem mai. He khawvel a mimal in to leh ropui ber, Mumbai khawpuia kan nei hi mi tam tak chuan kan awt ngei ang le….. Indian Nationalist tam tak ..he in ropui ngaisang ve lo leh tul lo ti em em zingah… TATA Group of Companies Chairman hlun Ratan Tata chuan “Hetiang khawpa in ropui leh man to khawvel a slum area lian ber bul lawka sak duhna rilru a nei thei hi mak ka ti tawp thei lo…Indian mi dik tak ve thovin…hetiang taka in ropui a Indian rethei zawkte awh tur ringawt a….hmalak duhna a nei hi REVOLUTION chi khat chu a ni ngei mai” a ti.

India in revolution ( hmasawn thutna) a mamawh loh ber chi a nih hmel.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

The Mizoram Victims of Crime Compensation(Amendment) Scheme, 2016*

He Scheme hi section 357-A of Cr PC tlawhchhana siam a ni a. Ni. 5.12.2011 ațanga hman tawh niin 1.8.2016 khan Mizoram Gazette a chhuah anih veleh a hman theih turin Home Deptt. amendment a chhuah a ni.

*A pawimawh na* :
Mi kut tuar/accident(hit &run case etc) an awma, a titu ber hriat tawhsi loh ang chi ah hian ekcheh țhut ngawt ngawt lova a tuartu/a chhungte compensation pek theihna dân a ni ber mai.

Hetiang hian a tlem lam(minimum)ah compensation pek theih a ni :

1. Acid attack – Rs 3 lakhs
2. Rape – Rs 3 lakhs
3. physical abuse of minor – Rs 2 lakhs
4. Rehab of human traficking – Rs 1 lakh
5.Sexual assault (excluding rape) – Rs. 50,000/-
6. Death – Rs. 2 lakhs
7. Permanent Disability – Rs. 2 lakhs
A dang tesep pawh a awm nual, a vai chuan 13 lai a ni.

*Claim buaipui dan* :

1. FIR police station hnaiberah thehluh phawt tur.

2. FIR register anih veleh a copy dil a, kawl țhat tur.

3. Doctor exam tira, a hliam/thihchhan ziah lan ngei tur. Hei hi case inquiry/investigation titu tan a ngai a, a photocopy kawl ve tur.

4. Case IO in thihna/hliam chinchang a hriat mai theih loh chuan Final Report a siam ang a, evidence hnuhchhuah hnuhnawh anih pawh a chhui chhunzawm theih tur ang chi in Court ah a thawn ang.

5. Court chuan IO report angin case tihtawpna order a siam ang.

6. No.1 ațanga No. 5 copy te keng hian District Legal Service Authority (District Court) ah mizo țawngin compensation hi dil mai tawh tur a ni.

7. Thihna thil a nih chuan mitthi nena inlaichinna tihchianna document submit tel bawk tur a ni.

Mamuani Hnamte

Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

SIHHMUI RAP TAWH LO TURIN HRIATTIR

Sihhmui khaw tlawmngai pawl hrang hrang Joint Committee chuan August 13 khan thu-chhuah siamin, Sihhmui khawtual tlangval Lal-ramlawma S/o Vanlal-nghaka leh Kaia, July ni 31, 2016 Pathianni zan dar 11 vela an mutui lai thingfak hmanga vawhlumtu a puh Sangtea (Burma mi) chu an dan anga a chunga na taka hrem an phut thu an sawi.

Sihhmui khawtlang chuan an tlangval pahnihte chu Sangtea’n kut a thlak hliam tuarlo hian a tuk Thawhtanni-ah an boral ve ve tih sawiin he thil thleng hi Sihhmui khaw-tlang chuan hriatthiam har an tih thu leh an dem takzet thu an sawi a.

Tualthattua puh chu Sihhmui khua rap tawh lo turin an hriattirthu sawiin, Sihhmui a lut leh a nih chuan a chungah engpawh thleng se mawh an phurh loh tur thu an sawi.

Dingdi

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

CHHIAH IT VANGA MLPC ACT SIAM A NI LO

Excise minister Pu R.Lalzirliana MPCC Vice Chairman chuan, MLPC Act hi chhiah it vanga siam a ni lo a ti.

August 12, Congress Bhavan inkhawmah Pu R.Lalzirliana Home Minister ni bawk chuan MLPC act hi principle nei tak a siam a ni a, chhiah it vang emaw MLTP act thlakna tur ngawr ngawr emaw a siam a ni lova, kumkhat chauh zawrh a nih chhungin a chhia leh a tha hriat chian tak tak theih a la ni lova, a zirchiangtu Review and Evaluation committee te pawh an thutkhawm tawh thu a sawi.

MNF party chu zu chungchangah an party in kalpui dan tur mumal tun thlengin an la neilo niin a sawi bawk.CYMA leh sorkar ten ruihhlo do kawnga thawhhona an neih te chu MNF party rilru tina tu a ni a ti bawk.HPC ‘D’ leh Mizoram sorkar inbiakna chungchang sawiin Hmar mipui, kan unauten remna leh muanna an mamawh a, au rual a Mizoram sorkar leh HPC-D te inbe tura min ngen avangin sorkar chu inphahhniam in, inbiakna neih a ni ta a, rahtha a chhuah theih ngei a beisei thu a sawi.

September thla tir atanga Aizawl taxi intlanchhawk tur chungchang sawiin kawhmawhbawl a lungawilo an awm tawh loh a beisei thu sawiin sorkar chuan kaltlangpui a tum a, a tul chuan private motor leh sorkar motor Minister motor chena inthlanchhawk ruahman chhoh zel pawh sorkar chuan a inhuam thu asawi. Home Minister chuan zu chungchangah chauh ni lovin NLUP ah te, sorkar thil ruahmanna hrang hrang dangah pawh principle nei a thil kalpui thin a nih thu a sawi.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Michael Phelps An Olympic atangin a Chawl Ta

Michael Phelps chuan men’s 4×100 medley relay ah USA gold lakpui lehin a olympic career ah gold 23 a la tling ta a ni. Tun olympic a a race hnuhnung ber a nih bakah olympic ah tel a tum tawhloh tur thu a puang nghal.

Ti hian Olympic a medal 28 (23 gold, 3 Silver, 2 bronze) a la ta a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Chhingchhip ah Sapthei Sawr Tan.

MIFCO chuan tun thla tir atang khan Chhingchhip-a Sapthei khawlah Sapthei a her tan a. Tun thlengin Sapthei quital 70 a leitawh a ni.

Heng saptheite hi Suangpuilawn khua leh NLUP hnuaia Tuikum Cluster atanga sapthei chingtute thar chhuah a ni a. NLUP hnuaia Tuikum Cluster –ah hian chhungkaw 612 leh Suangpuilawn khuaah hian chhungkaw 40 in hma an la mek a, heng khuate hi Sapthei chinna hmunpuite zing a mi niin nikum lamah pawh Sapthei thar chhuak hnem ber an ni.

Nikum chhung khan MIFCO chuan quintal 1915.5 lei sakin chu chu cheng Nuai 26 Sing 8 man a ni. Sapthei chingtute hnen atanga thu dawn danin kumin pawh nikum lam aia nasa zawk a an thar chhuah beisei a ni a, Tuna MIFCO a an hralh mek hi Sapthei eng chi niin October thla hi a rah lawh hun vanglai a nih thu sapthei chingtute hian an sawi bawk. An thar ang zawng zawngte lei zawh sak vek turin sorkar chuan ruahmanna a siam a.

MIFCO staff 56 lai Early Retirement Rules-2015 -in chhuak mahse harsatna awm lovin sapthei sawr hi chhunzawm zel a ni, tih MIFCO thuneitute’n an sawi.

AIR NEWS

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment