RODRIGO ROA DUTERTE

Author : RK Lianzuala

Kan kawmchhak, Philippines ramah khian President thar, maksak zet an nei thar pek a, a hming lemah ‘Hremtu’ (The Punisher) an ti! An President 16-na a ni a, Kan remna ni-ah khan pisa a luah țan. Kum 71 lai, ukil hlui a ni.

Duterte hi term 7 (kum 22 chuang), Davao City Mayor a ni tawh a, a hmain ViceMayor leh Parliament (Congress) member a ni tawh bawk. Davao City hi ‘tualthahna khawpui’ an tih khawpa khawpui țawp leh rapthlak a ni a, dan a awm lo va, tualthah, ruihhlo tawlh rûk, misual pawl ralthuam nei, a chhia zawng zawng awm khawmna a ni. Duterte-a’n kum 20 chuang a’n enkawl meuh chuan ‘Asia chhim chhak biala khawpui ralmuang ber pakhat’ a ni ta a, numbeo.com pawhin khawvela khawpui him 4-naah a dah ta. Miin hna an thawha thil danglam theihzia hi a mak ti rawh u? Beihpui a thlâkna kawngah hian Duterte hian dodalna pawh a tâwk nasa kher mai. Media leh Philippines National Police hotute pawhin an sawisel nasa. Mahse a hnathawh hi a sâwt tih khawvelin a hre miau a, President thlanna chuh tur pawhin vawiduai lo an thlem a, mahse Davao a enkawl fel hma chuan a bengkhawn ngai lo.

Nikum November ni 21 khan kumina President thlanna a chuh ve tur thu a puang ta a, an han inthlan chuan kum 6 chhung President atan hneh lutuka thlan tlin a ni ta mai reng a ni. Kumin May ni 26-a vote an han chhiar chuan Duterte hian vote 1,66,01,997 a hmu a, amah hnaih bertu, Mar Roxas a khûmna ringawt pawh vote nuai 66 zuk nia! Davao siam țhat tuma a beih tak tak lai chuan motorcycle lianpuiah, siren tiri lovin, M16 rifle kengin a hote nen an tleh dùl dùl mai a, TIME magazine-ah pawh tarlan hial a ni. A chang leh taxi-a chuangin a kal kual a, ruihhlo zuar lui leh hmang lui tlat chu tihhlum pawh a hnial lo. A nghei duhte tan an pawisa, Peso mtd. 12 séngin ‘Rehabilitationand Treatment Center’ a din a, kum 2003-ah khan ruihhlo ngai, simna thinlung pu-a amah pante chu thla tin, Peso 2,000 a pe mai bawk.
A hnathawh dan buru tak hi an hriatin President hlui pali – Fidel V. Ramos, Joseph Ejercito Estrada, Gloria Macapagal-Arroyo leh Benigno S. Aquino III khan Home Minister (Interior Secretary) atan an sawm vek a, a hnar fithla vek.

Kum 2014 April thla khan World Mayor Prize pêk an tum bawk a, ani chuan ‘Chawimawina ka dawn chhan tur a awm lo, ka hna ka thawk mai a ni” zuk tia mawle! (Unaute u, kan va inang lo em! Mizo zingah hian engmah thiam belh uk si lova ropui châk avang ringawta doctoral degree lem deuh deuh dawng leh lei hi engzatnge awm tawh?) Davao City Council chuan thupêk khauh tak tak hi an chhuah reng mai a, zing dar 1-8 inkara zu hralh, lei leh in an khap a, khawpui chhunga motor tlan chak theih dan chin an bituk a, mei zûk leh halpuah hàl khapna te…. a tam lutuk.

Thupêk an chhuah ve satliah lo, an bawhzui!
Lalberin chuti taka bei ta na na na chu, dan bawhchhiatna, kum 1985 chho vela mi 1,000 zela za chuang tlingțhin kha, kum 2000 chho-ah chuan mi 10,000-ah 0.8 ah a tla thla ta daih mai a, nikum April ni 30-a Numbeo.com report-ah chuan, Davao hi khawvela khawpui him zual 9-na a tling hman a, thla hnih a liam leh hnuah 5-ah a chho a, a hnuah 4-naah a chho leh bawk. Chutiang chuan mi pakhat avangin khawpui ralți leh țawp hmingthang, Davao chu a letlinga khai ang a lo ni ta.

Ningani kal ta khan Manila-a Malacañang Palace-a Rizal Ceremonial Hall-ah President atan lakluh a ni ta a, a fanu kensak Bible nem chungin thu a tiam. Chumi ni la la chuan (inchibai khawtlai ringawt lovin) Cabinet meeting hmasa ber an nei nghal a, an thurelte chu –
☞ Ram pumah lungawi lo apiangin an thlenna tur, Complaint office, chhun zan zawma hawn,
☞ Kum 2013-a thlipui, Typhoon Haiyan tuar, la chhawmdawl mumal lohte dinhmun enfel,
☞ Manila-a Ninoy Aquino International Airport lùn lutuk tihziaawm nan ram chhung hmun dang pan nan Clark International Airport hman lailawk a, țumhmun thar siam belh,
☞ Amah leh Cabinet Minister-te pawh mi naran chan ve loh duhsakna engmah pe lo tura Civil Aviation Authority hriattir (hawrawppuia chhut ka va châk ve! Lengpui țumhmun hulhliapah tak ngial pawh tlan lût thei lo, mi narante aiawhin!),
☞ Mipuite hriselna atan Cuba rama an tih dan entawn nghal turin Health Secretary, Paulyn Ubial tirh liam nghal,
☞ Internet hmanga pawisa khelhna tihtawp dan tur (Mi retheiten lei rem an rah nan pawisa kan sem ang, tih a va tel lo ve, Pu Duterte!)

Ngawi r’u…. sei tawh hle mah se, President atana lakluh a nih hnu chiaha a thusawiah chuan –
” Hlemhletna te, dan bawhchhiatna leh ruihhlo dona kawngah hian tha thlah lovin, dimdawina tel lovin hna kan thawk dawn a, heng zawng zawng hi kan ram mipuite rilru put hmang fel lo, natna chi khat lo lan chhuahna a ni. Kan mipuiten an hruaitute an rinna pawh a ngêt tawh tih ka hmu a, dan hmanga rorelna pawh an ring ngam tawh lova, nuam zawka khawsak nan te, himna leh hriselna atante pawh sorkar hnathawkte an ring tawh hek lo…. retheihna leh intluk tlàn lohna nasa lutuk hi mipuiin an kham tawh a, lal leh thuneitute inlek velte hi an ning… (Haleluiah! … Awh khaih) .. Ukil ka ni tawh a, dan ka hria a, a him chin pawh ka hria. Ram tana țha turah chuan dan ka bawhchhe lek lek fo dawn a, mi tih dang anga zei tak leh fel taka che turin min beisei suh u….”

President lâk luh ni-ah hian an mi sawm, 627 tan ni danga zanriah ropui leh ‘MLPC’ a awm lo! Hna thawh dan tur an ngaihtuah a, an puang nghal a, an bawhzui nghal sup sup mai a ni. ‘Kar a hla, di bawihte’ tih hla kha i lo sa ang u!

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

THINGTUAH LA TURA KAL PU SAIHMINGTHANGA THI-A HMUH A NI

POSTED by Slchhunga Gooner On July 01, 2016

Pu Saihmingthanga (65) H/o Nomawii, Lunglei , Bazarveng a mi chu July 01, tlai dar 6:50 p.m) vel khan an kawmthlangah thi a hmuh a ni.

Save Mizoramin thu kan dawn danin, Pu Saia hi Vawiin chawhnu khan an kawmthlang huanah Thingtuah la turin a kal a, a haw mai loh avangin a chhungte ngaihtha lo chuan khawtlang pun in an zawng a , thim hlim dar 6:30 p.m vel khan a in atanga hla lutuk lo ram hnuaiah thingin lo delh rengin hmuh a ni ta a ni.

Pu Saia hi engtiang a intipalh nge a nih hriat mai theih a ni lo a, a thingkih awmna lai hi awihtlan deuh a nih avangin thing tlu hian hrut thlain a delh hlum ta ni a ngaih a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

HEROIN MAN

Anti-Narcotics Squad, Mizoram Excise & Narcotics Department chuan July 1, 2016 zing dar 6:30 khan Dawrpuiah Heroin gram 221 leh a neitu nia puh mi pahnih Ngunsingluai (43) s/o Tlanglianthang (L), Tuicherh, Tiau, Myanmar leh Kimmenpar (20) d/o Ngurthawngsin Chawhte, Myanmar nia inchhalte chu an man bawk.

Heroin hi a vaiin hawng 15 a ni. Heroin vanga mante hi NDPS Act, 1985 tlawhchhana thubuai siam sak an ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Eirawngbawlna gas tih chingpen hluar lutuk ti ziaawm turin veng tin a Gas semna hmun-ah gas cylinder buk vek turin sorkar in a hriattir.

  • gas lak dawn ah buk vek tawh tur

June 29 khan eirawngbawlna gas leh tuialhthei, khawnvartui thlenga pawlhdal chungchang leh a kaihhnawih hrang hrangte sawihoin Food, Civil Supplies & Consumer Affairs Department Secretary Dr. Franklin Laltinkhuma kaihhruaiin meeting neih a ni a. He hunah hian Sorkar hnathawk Department hrang hrang ami te leh Local Council Association, CYMA, MCU leh Gas Distribution Association hruaitute an tel a ni.

Meeting-ah hian kalkhawmte chuan resolution siamin, thil felhlel hrang hrang sutkian dan tur an pass a, chung zingah chuan, Veng tin a Gas Distribution Point-ah gas cylinder buknaah a tling lo chu a distributor ten an la let leh ang a, Company-ah an thawn let leh tur a ni. An thawn letna lehkha copy chu Supply Department hnenah an pe ang a, Buk tlinglo chu customer-te hnenah sem theih a ni lo vang, an ti a, Gas Distributor ten a transporter-te hnen atanga gas an dawnin uluk takin an buk ang a. Distribution point-a buk tlinglo hi distributor-te mawh a ni an ti bawk a, Dan in a phut anga India ram hmun danga an tihdan angin Advance Booking ti turin, Pilot Project angin veng pakhatah enchhin nise an ti bawk.

Meeting chuan, hmun hrang hranga LPG siam danglam leh khawih chingpen awm thin chu a lo ziaawm theih nana hmalak dan tur te, LPG Consumer-te cash subsidy dawng thalo engemawzat la awm ten mumal zawk an dawn theih dan tur ngaihtuah leh, khua leh veng zawng zawngah rualkhai taka LPGsem a nih theih nana hmalak dan tur te sawiho a ni a. POL chungchangah black market-a hralh leh pawlh dal a khawih chingpen thin chu khuahkhirhtute lamah thawktu indaihlohna awm mah se, awmze nei zawk tura hma lak theih dan tur sawiho a ni bawk.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

BUDDHIST 200,000 TE KRISTIAN-AH IN PE

POSTED by Saihmingliana Sailo On July 2, 2016

2nd June : Asia rama Krisitan pawl pakhat, Asian Access-a mi Joel Handley chuan nikuma Tibetan puithiam pakhat Kristiana a inpek hnu khan nasa takin Buddhist ho zingah thu a sawi a, harhna ropui tak thlenin tunah chuan Tibetan Buddhist 200,000 rualin Isua Krista chu an zui ta a ni a ti.

Handley chuan hetia Kristiannain zung a kaih bul tanna chu Nepal-a lirnghing vanga mi tam takin nunna an chan a chhiatna rapthlak an tawrh atangkhan a ni a ti a, khatia Nepal lirnghinga tanpuina leh chhanchhuah hna thawhnaah khan Buddhist te, Hindu te emaw sakhaw pawl dangte emaw an tel lo va, chhanchhuah hna thawka hun rei tak an tha leh zung sengtute chu Isua zuitu, Kristiante an ni a ti. Hei vang hian nasa takin miten Kristiannaah rinna an nghah nasat phah hle a, Asian Access hian Asia ramah hian ‘Kingdom of God’ din kan tum a ni a ti bawk.

Asian Access-in an website-a an sawi dan Breaking Christian News-in a tarlan dan chuan tunah hian nasa takin tan an la mek zel a, an hruaitute chu Pathian nena inzawmna nghet neia inchawm puitling sauh sauh tura an infuih thu leh chu chuan Lal Isua ze dik a pholan zel tur thu an tarlang a, lehkhathiam taktakte chu hruaitu ni tura an mamawh thu sawiin Kristian mitha lehkhathiamte hian nasa takin miteah a tha zawngin nghawng a nei thei niin an sawi a ni.

Tunah hian Asian Access hian continent hrang hrangah hna an thawk mek a, Eurasia atangin Afghanistan-ah,Cambodia, Kasakhstan, Turkmenistan leh Vietnam thlengin an inzar pharh a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

HIV+ FAHRAH RIANGVAI 22 TE FA ATAN PAWM-A NUN PANGNGAI PETU PASTOR REJI-A HI LO HMELHRIAT VE TEH LE

Mi neinung leh thiltithei a ni lova, kohhran tetakte enkawlin an chhungkaw eikhawp ngawr ngawr chauh a lalut a ni. Chutichung chuan he mihring ngilnei leh hmangaihna ngah tak hian Mumbai khawpuia miten an thinhrik leh endawng, HIV hrik pai fahrah naupang 22 zet fa angin a enkawl mek a ni. Mipui mimirin HIV hrik pai te nasa taka an thinhrik leh țih hunlai ațang tawh khan HIV+ naupang an nu leh pa ten an hlamchhiah, tuamhlawmtu neilo te chu hmangaih takin fa atan an chhungkuaah a lo senglut țan tawh țhin a ni.

Harsatna, tuarna leh dinhmun khirhkhan tak tak a a paltlang a, a naupang enkawl bawrhsawm leh chawrche tak te chu tlaipuar taka an inhnangfak theih na’n leh tui taka mutmu an tuah theih na’n an fairel bela eitur a tlem changa an nupa-a chaw an nghei leh sin tur mutbu mumal neilova zan hun an hman chang a tam hle. A naupang enkawl mite thinhrik leh endawng te chuan damchhan tlak nun pangngai an neih theih na’n leh nuihna chhan tur an neih ve theih na’n phut let nei lo hmangaihna-in a enkawla a, ama fa hrin pahnihte nen thlei bik nei miah lovin hmangaihna angkhatin a enkawl za țhin. A falak ho te chuan chhuang takin “Papa Reji” tiin an ko.

He mihring tlawm tak, nun ropui neitu Prostestant pastor Reji Thomas-a hi “Humans of Bombay” in biangbiakna an nei a, chuta a thusawi chu kan lo thailang ang e.

BUL ȚAN NA
“Ni khat chu DY hospital ka tlawh chhuah laiin hmeichhe naupang damlo pakhat pawna mu ka hmu a, a chawrche hle a, a ruhte chu a lang chhuak țhawt thei a ni. HIV+ a nih thu leh a nu leh pa in an boral san tawh thu ka hre zui a. Enge a ei châk ber ka zawt a, Noodles tiin min chhang a, mahse khawiah mah lei tur ka hmuh zawh loh avangin naktukah ka lo kal leh ang tiin ka tiam ta ringawt a. Mahse chumi zan chuan a lo boral ta si a, kha ka thil tawn runthlak tak khan namen lova na-in min vaw zui a ni. Tichuan, damdawi inah chuan lutin chutiang ang naupang chu an awm leh aunih chuan min lo be pawp țhin turin ka hrilh ta rawih a ni.”.

KHAWSAK A HARSA.
“Chutiang naupang chu chhan hrâng hrâng avangin min rawn thawn ta țhin a, 2009 khan ka nupui, ka fâ pahnih leh HIV+ naupang pahnihte nen kan chen ho na turin Navi Mumbai-ah man chawiin in kan luah lut ve ta rawih a ni. A tirah chuan kan khawsak a harsa hle a, awngphah pakhat chauh kan nei a, tahchuan ka fa palite chu an mu ho a, kan nupa chu chhuat lawngah kan mu mai țhin. A hnuah mite țanpuina kan dawng chho bek bek a, khum, buhfai leh pawisa te min rawn pe liam liam țhin a. Chutih mek lai chuan, HIV+ naupang min rawn thawn belh ve zel bawk a, zawi zawiin ka chhungkaw(fate)member 4 chu 24-ah a pung chho ta dawr a ni.”

DAMCHHAN TLAK NUN PANGNGAI PEK KAN TUM.
“Kan nu hian lungpui ang mai-a nghet tlutin min thlawp țha a, kan fate nen kan thliar hrang ngailo. An zavaiin kan hau vek a, kan hmangaih vek a, thilpek pawh inang vek kan pe țhin. Kan nuin an zavai 24 tan eirawng a bawl sak a, an damdawi a pe a, inentir turin damdawi inah a hruai bawk țhin. Zirna țha(good education) an dawn theih na’n leh damchhan tlak nun pangngai an neih ngei theih na’n theihtawp kan chhuah a ni.”

HMANGAIHNA VANGIN DAM CHHUAK.
“Ka theihngilh theih tawh ngai loh tur ka thil tawn pakhat chu, naupang chawrche tak pakhat chu a nu leh pa in an hlamchhiah avangin kan hnenah an rawn hruai a, TB leh HIV natna hun hmawr lam hmang mek a ni a. Kan lo tuamhlawma, thei tui leh thlai hnah ilo a taksa in a mamawh ang te chu pe in kan enkawl chho a. Kan infiampui lawp lawp a, a bulah hlim takin kan nui bâwk báwk a, hmangaihna-a kan han vur tak tak mai chu a rawn damchhuak zawt zawt mai. A hma-a tho kang thei miah lo kha kar hnih chhung lekin hmun tinrengah a tlan kual zar zar thei a ni.”

“Chhuang takin hei hi ka sawi thei–ka chhungkaw member 24 te hian a luangliamin hmangaihna an dawng a ni. HIV an vei avangin an dam rei dawn lo tihna a nilo, mi pangngai dam chen an dam thei a, chumi atan chuan kei hi ka awm a ni. Chhanchhuak turin leh an dam khua ti sei turin. Hmangaihna leh duatna nen chuan engkim a tih theih. He’ng naupang te hian ‘Papa Reji’ tiin min ko a, chhungkaw pa hna chu a fate humhim a ni. Tu emaw mi bik ka ni lova, patling pakhat mahni fa te enkawl ve mai ka ni” a ti.

Pastor Reji-a te chhungkua hi tunah pawh an khawsak a harsa em em a, publicity a zawng ve vak vak lo niin a lang. ‘Humans of Bombay’ a a article an post na-a comment tu pakhat Christopher Roy-an a address a rawn tarlang hlauh a, Mumbai lama khawsa in awm chuan lo tlawh chhuak ve ngei teh u. Khawi media mahin pastor a nih thu hi an tarlang lova, Christopher-a bawk hian a rawn sawilang a, chumi denchhan chuan ‘pastor’ tiin ka rawn ziak rawih a ni.

BLESS FOUNDATION
Bless Care Home, Row House no 8
River View
Row House
Panvel-410206
Phone number: 09594952722
(Pastor Reji Thomas)

Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

LALHRUAITLUNGA CHU AN HNATHAWHNA QUARRY CHIMIN A CHHILH VANGIN KA PAWH CHHAWN LOIN A THI

POSTED by Slchhunga Gooner On
July 2, 2016

Vawiin July 2, chawhnu dar 1:00 vel khan chawlhhmun leh Tanhril ram inrina Tui thum rama Pu Lalnunsema Quarry Lei chu tawlhin a chim a, Lei tawlh hiaan he lai hmuna hnathawk a awm Lalhruaitluanga kum 24 s/o Ringthara Chawlhhmun ami chu a chhilh vangin kã pawh chhawn lovin a thi

Pu Lalnunsema hnen atanga Save Mizoramin thu kan dawn danin, Lalhruaitluanga leh a thiante pahnihin vawiin khan Quarry ah hian lunglain hna an thawk a , an hnathawh lai , chawhnu her dar khat vel khan an hnathawhna chhak lei leh lung chu a rawn tawlh thut a , in saseng tum in an vai hian an tlanchhia a, pahnih te chu an insaseng hman a, chhak ber(hnuhnung ber a awm) a awm Lalhruaitluanga chu hmun him chin a thlen hma hlekin lei tawlh hian a chhilh hman ta a ni.

Lei tawlh hian lung lianpui pui a tawlhpui avangin mihring tan tih theih a tlem hle a, JCB pahnih koh an ni a , anni puihna in Ruang zawn hna hi thawh nghal a ni a, darkar 3 vel theihtawp chhuah a beih a nih hnu ,dar 4:30 vel khan Lalhruaitluanga ruang hi lak chhuah a ni ta a ni.

Pu Ringthara te chhungkua hi Bangladesh mi leh sa niin Pathian ah piantharna changin Kristian ah an inpe a , chumi hnu chuan Mizoramah an rawn chuang chhuak a,An chhungkua hi mihring khawsak kawngah puih ngai ve tak an nih avangin Chawlhhmun, Presbyterian kohhran te’n miharsa te luah atana in an sak luahin tunah hian an khawsa mek a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

ZORAMTHANGA’N INREMNA THUTHLUNG A CHIANG LO : ZNP

  • Znp in Pu Zoramthanga thusawi an kap let

July 1 a ZNP party in thuchhuah siam a an tarlan danin, ni.30.6.2016 a Remna Ni lawmna pui ber Aizawl Sipai Lammual-a neihah khan MNF President Zoramthanga chuan India sorkar leh MNF inremna (Memorandum of Settlement) chungchang a sawiah, “Mizoram luh phalna, Inner Line Regulations (ILR/ILP) chu kan kutah chauh dah a ni, kan thu lo chuan tihdanglam theih a ni lo” a ti a. He thu hi vawiin (dt.1.7.2016) Kolasib-a MNF vantlang inkhawmah a sawi leh bawk a ni an ti

Znp chuan MNF leh Home Ministry Inremna thuthlungah hian tuna Inner Line Regulation kan neih lai hi Mizoram sorkar rawn hmasa lo chuan tihdanglam emaw, paih emaw a ni tur a ni lo tih a ni mai a. Kan remtihna tello pawhin an tidanglam emaw, an paih emaw thei tho dawn a ni tih hi lo hre tawh tur leh, Mizo mipuite dawt min hrilh nawn tawh lo turin kan hriattir a ni an ti(The Inner Line Regulations, as now in force in Mizoram, will not be amended or repealed without consulting the State Government tih a ni. Para 8 of MoS).

Hei hian Bengal Eastern Frontier Regulation, 1873 in min lo humhimna kha a rawn nemnghet nawn a ni.
Remna Ni kan hman zawh takah CYMA kaihhruaina fel tak hnuaiah thu inchuh leh inchirhthehna a bo telh telh hi ZNP chuan lawmawm a ti a. Party inchirhthehna leh thudik tawk lo sawi fo hi thalai rual, thinlung la thianghlimte hian an ning a, tihtawp an duh tawh niin a lang a, thu dik tawk lo sawi fo tawh lo turin MNF President hi kan ngen a ni an ti.

Znp chuan Remna avanga hnam sipai lo haw, PAMRA te Aizawl khaw dai Mau Mual rama hmun an pek, vawiinni thlenga chenna tlaka siam a la ni lo hi pawi kan ti a. Eng, Tui leh kalpawhna kawngpui tha tun thlenga an la nei lo hi Mizo hnam tan a mualpho thlak kan ti a, Mizoram sorkar hian ngaihsak turin thurawn kan pe bawk a ni an ti bawk .

Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

BREAKING NEWS : QUARRY CHIMAH RUANG LA LACHHUAK THEI LO

POSTED by Vanneihthanga Vanchhawng On July 2, 2016

Vawiin chhun dar 1 rik hma deuh khan Tanhril, Luangmual leh Chawlhhmun ram in ri khawmna lai, Tuithum quarry Pu H Lalnunsema Chawlhhmun LC Chairman ni mek ta chu a min a, quarry-a thawk tlangval Lalhruaitluangakum 23 s/o Ringthara Chawlhhmun chu lung chim hian a delh a,chanchin buatsaih lai thleng hian a ruang hi lakchhuah theih a la ni lo.

Thudawn danin he quarry-ah hian hnathawk an awm nual a, chung lam lung a rawn chet khan midang hi chu an insaseng hlawm a, Hruaia hi insaseng ve hman lovin lung chim hian a delh ta a ni. A tirah midang delh a neih leh neih loh an chiang mai thei lova, quarry-a hnathawk te an han in hriatchian hnuah Hruaia chiah hi lung chim hian a delh niin hriat a ni.

Lung tla hi a lianin a tam tham hle mai a, JCB pahnih hmangin theih ang angin hai a ni a, JCB hai theih chin bak lung lian deuh te chu hal darh tumin tunah hian an inruahman mek niin thudawnna chuan a sawi.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

REMNA NI -A PARTY PRESIDENT PATHUMTE THUSAWI

Author : Slchhunga Gooner On July 1, 2016
Nimin ni 30/6/16 khan Zoram hmun hrang hrangah hlim takin REMNA NI hman a ni a, a lawmna pui ber Aizawl-a party President pa 3 te thusawi hi chhiar ve duh kan awm takin :

PU LAL THANHAWLA MPCC PRESIDENT,
MPCC President, Mizoram Chief Minister ni bawk Pu Lal Thanhawla chuan zalenna sualtute, martar te leh Mizoram mipui zawng zawngte Remna Ni chibai bukin rambuai khan angkhatin Mizo mipui zawng zawng a nghawng a, mi lian leh mite, mi hausa leh mi rethei te a thliar lova tiin kawng hrang hrangin harsatna leh tawrhna in Mizo mipui te a tlakbuak thu leh kawng tin renga Mizoram dinhmun a tlak hniam thu a sawi a. Rambuai kha politics buaina a ni a tiin sipai chakna leh silai thiltih theihnaa senghawi chi a ni lova, politics bawka senghawi a ni a. Kohhran ho tawngtaina te, khawtlang, political party leh tlawmngai pawl hruaitute leh 1975 a din Peace Advisory Committee te inpekna an hnathawh leh an hmalakna avanga remna leh muanna kan nei hi a ropui a ni, a ti.
He remna leh muanna hi Mizoram mipui bakah hmun hrang hrang a cheng Zohnahthlak te ta anih thu sawiin remna leh muanna hi a man ato a, a vawnhim man pawh a to a, a man a to hle pawhin a man pek kan inhuam tur a ni tiin remna leh muanna vawnghim a, a chhe lai a awmin, a chhe lai siamthat hna chu kan zavai mawhphurhna a ni, a ti bawk.

Pu Lal Thanhawla chuan YMA kaihhruaina hnuaiah Remna Ni hi a hrang hranga hmang lova, a huhova hmun pakhat a an remhriatna leh an ngaituahna hmanga Remna Ni lawmna hun leh thangthar ten remna leh muanna a hlutzia an hriat theih nan a hetiang programme an buatsaih chu lawmawm leh ropui a tih thu a sawi a. Remna leh muanna hi Zohnahtlak zawng zawng ta a ni a, kan dawnsawn thiam a pawimawh a ni, a ti a. Ram hi Pathian min pek ani a, a that leh a chhiat a ram leilung faten angkhatin mawh kan phur a ni tiin Mizo mipuite chu remna leh muanna atan inpe chhunzawm zel turin leh neitu rilru pu a ram hmasawnnaah rinawmna, dikna, taihmakna leh Pathian tihna nung nen kawng engkima sawrkar tawiawma hma la tura Mizoram mipuite chahin leh hmun hrang hranga awm Zofate chu Remna Ni duhsakna a hlan a ni.

PU LALDUHOMA ZNP PRESIDENT
Pu Chairman, khual lian leh khual zahawm, Party leh NGO hruaitute, sorkar mi pawimawhte leh thian duhtak te u,A hmasa berin kan țawngțainate chhanga remna min petu kan Pathian chungah lawmthu ka sawi a. Remna atana theihtawp chhuaha kan thawhpuite, a bik takin Students Joint Action Committee (SJAC) hruaitute chungah, khatih lai huna a hminga Peace Committee Chairman ka lo nih vena angin lawmthu ka sawi bawk a ni.

Yma General Conference-in remna ni a huhova hman an lo rel ta mai hi chung lam hnathawh ni hialin ka hria. Ram buai chungchang leh remna chungchangah hian thu inchuh leh inchirhthehna tam tak a awm țhin a, chu chu kan fate, țhalai rual, thinlung la thianghlimte hian an ning a, tihtawp an duh tawh niin a lang. Chuvangin, tun hma lamin mi tu pawhin eng thil pawh lo tiin, eng thu pawh lo sawi țhin tawh mah ila, vawiin ațang hi chuan sim tawh ila, phum bo tawh ila, inchawimawi te pawh zirin,hma lam thlirin bung thar i kai tawh ang u.

Remna thuthlung hi duhthusam a ni lo tih kan hre țheuh va. Amaherawhchu, kan hnam tana thil hlu engemaw zat ken tel a neihte hi kan hman țangkai thiam a țulin ka hria: Minority humhalh thute a chuang a. Kan rama minority, India khua leh tui dik takte humhalh hi kan mawhphurhna a ni reng a. Amaherawhchu, hei hian foreigner te a huap reng reng lo. Vawiina kan minority te hi ramri pawn lam ațanga rawn lut ruten an chimral mek a. He remna thuthlung tlawhchhan hian, heng foreigner te um chhuah hna hi sorkar, party leh NGO te hian i thawk ang u.

Tin, Mizoram sum indaihlohna phuhruk nan Special Category State te angin Central sorkarin a enkawl zui zel ang tih a ni bawka. India ramah hian Special Category State te hi nuai bo vek pawh lo ni se, remna sign laia Special Category State an enkawl dan anga min enkawl zui zel hi Central sorkar hian a ba a ni tihtepawh i hre thar leh ang u.

Inner Line Regulation pawh tihdanglam emaw, paih emaw a nih dawn chuan Mizoram sorkar rawn hmasak tur tih a ni bawk a. Tun hma lam khan paih tumna a lo awm tawh țhin a, Court ah te pawh min lo khing tawh țhin. Tunah erawh chuan min rawn hmasak zel a ngai tawh dawn a. Min paihsak lui thei tho nain, kan hriat hmasak zel tawh dawn avangin pressure te siamin nasatakin kan nawr thei tawh dawn a, tunhmaa kan dinhmun ai kha chuan a țha ta hrim hrim mai. Hei hian Bengal Eastern Frontier Regulation,1873 in min lo humhimna kha a rawn nemnghet nawn a ni.A hlu lai ber chu kan Special Provision hi a ni a. Hengte hi kan humhalh a kan hlut thiam a pawimawh hle a ni.

Vawiina remna ni kan lawm lai hian lawm ve thei lo tute emaw an awm tih kan hria. He thuthlung tihpuitlinna kawngah hian Central emaw State sorkarin emaw tihhlawnthin loh an la nei a nih chuan chak taka bawhzui turin ka ngen nghal bawk a ni.

Inremna thuthlung hi kan hnam tawpna tur a ni lo tih hi ka sawi duh. Vawiinah hian Zofate hi rorelna pakhat hnuaia awm thei lovin, Barhluih ramriten min la daidang tlat rih a. Heng ramrite an siam lai hian kan remtihna a tel lo, committee ah pawh min telh ve lo, kan aiawh tumah an tel lo, min barh lui a ni. Kum 2007 khan UNO chuan, ” UN Resolution on the rights of indigeneous peoples” chu a lo pass ta a. Hemi hnuaiah hian kan hnam tan kal zelna tur kawng a lo inhawng leh ta a. Chuvangin, remna thuthlung piah lam ram, Zoram thar kan thlir a hun tawh.

India ramah hian minority te tak te kan ni a. Khawvelah hian hnam tenaute laka hnam lian zawkte inlulinna, majority arrogance hi thil thleng fo țhin a ni. Chuvangin, hnam dangte zinga khawsak dan te, chen ho dan te kan zir a, țhiana kan siam thian te pawh hi a ngai khawp mai. Amaherawhchu, Mizo Nationalism leh kan hnam kal zelna tur kawnga tui pawh tui ve hleithei lo khawpa kan inkhenbeh erawh a hlauhawm khawp mai. Pu Rokunga hla- “Tunge lo kal-hriat loh chhingkhual a ni,
Eheu,eheu, len ang derthiam a ni,
Luhtir suh la,zawlaidi pawh a keng,
A dawi ang che, hriatloh chhingkhual a ni,
Thir khaidiatin a hling ang che”
tih hi i hre reng ang u.

A tawp berah chuan, kan hma lamah hian engin nge min hmuak,malsawmna nge anchhia, thihna nge nunna? Khatiang hun rapthlak kha kan tawng leh angem? Buaina siam hi a harsa lo, chinfel erawh har tak a ni. Mnf hruaitute khan India Constitution hnuaia inrem an duh hnuah kha chuan inrem mai awm kan ni tawh a, mahse inremna nei tura inbiakna atan kum 15 lai kan khawhral a nih kha. Mi țhenkhatte chuan hun thim kan hmabak niin an ngai a. Kan Pathian hian warning pe hmasalovin mi a hrem ngawt ngai lo, a mite hmangin sim tura min ngenin simna hun min pe țhin. ” Ka hming pu ka mite chuan inngaitlawma an țawngțai a, an awm dan sualte an hawisan chuan, van ațangin ka lo ngaithla ang a, an sualte ka ngaidam ang a, an ram chu ka tidam leh ang,” tih ziak ang khan kan sualte thupha kan chawi chuan kan Pathian hi inlamlet țhin Pathian a ni a. Khatiang hun thim leh rapthlak kha kan tawh tawh loh nan i fimkhur ang u. Zoram politics ah Pathian ram lo thleng rawh se. Ka lawm e.

PU ZORAMTHANGA MNF PRESIDENT :
1. Mizoram chuan kum tam tak buaina a pal tlang hnuin kum 1986 June ni 30 (vawiin ni angah) hian inremna a lo nei ta a. Ram buai kan nih chhung khan India ram State leh kan chheh vel kan hriat phak chinah chuan ram buai ber pakhat kan ni thin.
Mipui ten an luah lai khawbu lum atanga khalh khawmin kan nun dan pangngai zawng zawng tihpherh darh vek a ni a. Chutiang hmunah chuan rinhlelh apiang man leh kahhlum theihna thuneihnain kum sawmhnih chuang min han hrut a. Mipuite Economy leh nunphung pangngai zawng zawng hi a kehdarh vek a ni mai a. Chutiang khawpa buaina lianin a tuam ramchu kan chheh vel State leh ramdangah pawh hmuh leh hriat reng kan nei lo hial a ni.

2. Chutiang khawpa ram buai chuan remna leh muanna kan neihtheih nan Zoram mipui leh Kohhranho zawng zawngin kan theihtawpin kan tawngtai a. NGO zawng zawng te, Zirlai Pawl leh Political Party ten an theih tawpin remna atan hma an la theuh bawk a. Chutianga kan zavaia kan beihna leh mipui leh Kohhrante tawngtaina chu Pathianin a chhang a. June 30, 1986 chuan Mizoramin inremna ropui tak kan lo nei ta a nih kha. Chu inremna chuan vawiin hian kum sawmthum a lo tling ta hial a. Khami Inremna kan neih zana Mizo zawng zawngte kan hlim lehlawm zia kha sawiin a siak awm lo ve. Ri thei zawng zawng tiriin kan inchibai a, kan lam tlaivar thak a nih kha. Khami zana mipuite hlim zia kha upa zawkte thinlung leh mitthlaah chuan a la cham rengin ka ring.

3. Kha Mizoram Inremna (Mizoram Peace Accord) kha India Sawrkarin a duh ang taka siam a ni lo va, MNF leh Mizoram mipuite duh dan ang taka siam pawh a ni hek lo. Duhthusam lo lai leh duh khawp loh laite pawh a awm ngei ang. Amaherawhchu remna min petu kan Pathianin tha a tih leh tawk a tih anga min pek a nih rih avangin kan lungawi leh kan lawm thiam a tul hmasa ber phawt a ni. Engpawhnise he inremna hi ngun taka kan han en chian chuan Mizoram tan a ropuiin a tha em em a ni tih kan hre theiin ka ring.

4. He Mizoram Peace Accord-ah hian a hmasa berah Constitution sekhupkhawn siamin “India Constitution-ah hian eng pawh khaw pawh lo inziak mah se” tiin a tan a. Mizoram leh leilung neitu nihna te, chung ram lei leh hralh leh khawih chetsawn phalna te chu India Sawrkar laipui chungah ni lovin Mizo mipui aiawhte kutah liau liau a han dah phawt a. Chu bakah kan hnam dan leh culture chunga thuneihna te, chuta tanga thubuai hlabuai lo awm theite rel fel dan zawng zawng te leh kansakhaw biak dan leh chumi kaihhnawih thil zawng zawngte chunga thuneihna chu Parliament-ah ni lovin Mizo mipui aiawhte kutah a dah a. Tin, Mizorama lo luh phalna Inner Line Permit pawh kan kutah chauh a dah bawk a. America Ambassador-te pawhin “Hetiang khawpa thuneihna sang hi keini ramah meuh pawh tu State mahin an nei pha lo” an tih hial khawp ram leh hnam, culture leh sakhaw venhimna hi kan Inremna Thuthlungah kan Pathianin min pe a ni, A va ropui em!

5. Hmun tam taka inremna siam chuan a daih rei lo fo thin a. Keini rama Inremna siam chuan kum sawmthum zet a lo paltlang ta a. Hemi chhung zawng hian India rama remna hlawhtling leh chhuanawm ber pakhat niin “Hunin a fiah tawh Remna Thuthlung” nih chu a tling hle a ni. Chuvangin kan thenawm State te leh kan chheh vela ramdangte pawhin an itin tha an ti em em a. Mizoramin Inremna tluan tling in neih ang kha kan neih ve theih nan min rawn pui rawh u tiin min sawm nasa em em a ni. Heta tang ringawt pawh hian kan Pathianin Zoram tan remna min pek ropui zia leh hlut zia hi chiang takin a hriat theih awm e. Chuvangin he remna hi humhim zel turin Zoram mipui zawng zawng hian tawngtaina nen theih tawpin i bei zel ang u.

6. Zoram hian kan thenawm State leh ramdanga thil hlu leh tangkai thawnchhuah (export) tur tam tak kan la nei zel ang tih ring ila. Amaherawhchu chung zawng zawng zinga a hlu ber leh kan thenawm State leh ramdangte pawhin mamawh an intih ber pakhat chu kan remna neih ang hi a ni. Chu tak chu tunah pawh mamawh intiin min kohna chu a ni. Chuvangin vawiin atang hian kan Pathianin he Remna min pek ropui leh hlut zia hi hria ila, veng him a, ngaipawimawhin,ramdangten min auh angin midangte tan malsawmna ni ngei turin theih tawp i chhuah zel ang u.
Ka lawm e.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment