MITTHI VUI DAN MAK DANGDAITE

1. Hired Mourners :
Professional mourners-te mitthi suntu atana hire hi hman lai atanga chin thin tawh kha a ni a. Bible-ah pawha lo inziak nghe nghe a ni. Mitthi chu sun em em anga lan an duh chuan, Professional mourners chu man chawiin an hire a, anniho chu, ruang bulah lungchhe hmel takin an tap ta thin a ni.
Tunah hian, hetiang tradition hi China ramah practice an la awm a, 45 minute chhung an tah chuan, $500 lai an hlawh thin a ni.

2. Stripper Funerals :
Taiwan-ah chuan, mitthi vuinaa kalho an hlim viau hian, mitthi thlarau chu thlarau khawvelah a hlim dawn niin an ngai a. Chuvang chuan, Mitthi vuinaah, Taiwanese-ho chuan, vuinaa kalte tiphur a tihlim theitu tur atanlam tur bik stripper (dance group) an ruai thin a. Khaw kilkhawr deuhvah phei chuan, mitthi vui hi hlimhlawp thil zinga pakhat ang hial a ni thin.

3. Dancing with the Dead :
Madagascar-ah chuan, an thlahtu/anpu thlanah kalin, a ruhkawl chu an lachhuak a. Party throw ang maiin, music play-tu leh zu in pawl te an awm a, an laichinte chuan, an pu ruhrel thuamhnaw an haktir chu an lampui bawk a ni. Ruhrel chu a lo mawih zual tawh deuh a nih chuan, an thuttuntir ut thin. Ruhrel chu a la tha deuh a, a la mawih vak lo a nih chuan, a mal malin, an va lampui chhawk ta thin a. Party zawh hnuin, party awm leh hun atan, a thlan ngaiah chuan an phum nawn leh mai thin a ni.

4. Fantasy Coffins :
Ghana ramah chuan, Mitthi tan a kuang chu mak dangdai takin an design sak a. cellphone pianzia te pawhin kuang an siam a, chu erawh, a order-tu duh danah a innghat. Chutianga Kuang design an chinchhuah chhan chu, Carpenter pakhat Pi a thi a, a pi chu Khawvel a fan hmaa thi a ni. Khawvel fanchhuah a tum pawh a ni maithei. Tichuan, a pi zalhna tur Kuang chu, Thlawhna (plane) pianziain a siam a. A thlarauvin khawvel a fan dawn hun a, a chuanna tur Thlawhna angin Kuang chu a ruahman a ni. Chu idea chu miin tha dangdai an lo ti ta phian mai a, Khawvel hmun hranghrang atangin Kuang design mak pui puiin an siamtir tak sup sup phah hial a ni.

5. A case of funeral Addiction :
Brazil ramah khuan, pa pakhat che dangdai leh danglam em em mai hi aawm pek a! Kum 42-a upa niin a hming chu Luis Squarisi-a a ni. An khua (town)-a Mitthi vui an awm reng rengin, hmaih nei miah lovin, a va tel ve nghal phat zel thin a ni. Mitthi vuinaa a tel kim zat zatna hi kum 20 liam ta atang tawh khan a ni a. Mitthi vui awm thut palh a, tel ve hman loh hlauvin a hnathawh atangin a bang ta hial mai a ni.
Kum 1983-a a pa a thih hnu atangin, zing takah a tho a, Radio-ah Mitthi awm leh awm loh thuthar a ngaithla a. Radio-ah mitthi awm thu puan a nih loh erawh chuan, hospitals leh chapels-ah Mitthi an awm leh awm loh hriat leh tumin, eng nge thuthar awm tiin a va call leh zel thin. Engemaw chenah that phianna pawh a awm dawn hi le!

6. Postmortem Marriages :
Ram thenkhatah chuan, mitthi ruang hi Nupui, Pasalah neih theihna dan a awm a. Mahse, Nupa Nun hmanpui erawh phal a ni lo. World war II hun lai khan, Mitthi nena inneihna dan chu France sawrkarin a passed a, a hmasa ber a ni. Hei hi, Hmeichhe tam takin, an pasal hual an chan (indonaah an thih) nasat vang pawh a ni mahna..

7. Self-Mummification :
Japan rama Buddhist monks thenkhat chuan, an thih hun atan, an thih hma daih atangin an taksa an lo sawngbawl char char reng a. Tunah hian, chutianga tih chu phalloh leh dan kalh ni tawh mah se, an la practice chhunzawm zel tho niin an sawi. Mahni taksa an in mummify dan chu, kum tam tak chhung nut leh thlaizung (root) chauh an ei a. Pottery tihtletna Poison tea an in bawk a ni. A kumtel a ral hnu chuan, an taksa thau a lo tlem zel a, room te tak teah, bawp khawkherhin an thu a. Kum tlem a vei meuh chuan, ruang tawihthei lo an lo ni ta mai thin a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Pu Denga’n Independent a Sual Em?

Geneva atanga August ni 20.1975 –a, Pu Laldengan India Prime Minister lehkha a thawn (Mizo tawngin)

HOTEL du LA Rotissene Box
COPPET
R.COTTRAUX OFFICER-MAITRE-ROTSSEUP
TELEPHONE (D22) 761521
TELLEX 27639:CABLE:HOTLAC
To.

The Prime Minister
Govt of India
New Delhi

Pi duhtak Prime Minister

Political buaina chinfel hlenna neih nana Mizoram remna leh ngaiawhna awm tir lehna chungchang sawiho turin Nov,1973 atang tawh khan ka hnuaia thawktuten nangma aiawhtute an hmu tawh thin a. Heng sawihote bawhzui hian lehkha ka rawn thawn tawh che a. Chutah chuan buaina chu India Constitution chhunga chinfel dan sawiho ka duh thu ka sawi lang a. I hnuaia hna thawk tuin keimah ngei min hmuh a duh avangin hlauhawm nasa tak khum chungin Pakistan atangin ka rawn tal chhuak ta hram a. Geneva-ah i aiawh Pu Singhal ka hmu a, He buaina awmze hrang hrangte chu thui takin kan ka sawipui a, Chumi zawhah chuan he mimal lehkha hi khawngaih taka i lo ngaihtuah ngei beisei tlatin i hnenah ka han ziak a ni.

Ka sawi tawh angin, Mizoram politik buaina chinfelna India Constitution chhunga thlentir a ngai dawn tih rinhlelhna ka thinlungah a awm lova. India Constitution chhungah hian inbiakremna(settlement) kan duh chu hmuh harsatna lovang tih chu ka tiam thei che a; amaherawh chu kan hnam leh nunphung leh sakhuana atante hian humhalh mamawh a ni dawn a. Hemi atan hian sawrkar hnathawkte hnathawhna dan kalphung (minor administrative adjustments) chu, politika inbiakna kan neih chhung chuan dap chhuah a tul ang a.

Ka ngaihdan min tawmpui theihnan ka rindan leh ka hmuh dante anmahnia ka tuhna tura ramhnuai lama ka thawhpuite ka biak theih nan India-a lo kal theihna remchang min siam sak ka ngen duh a. Lo luh ngei chu ka inpeih a ni. Tun tuma Pakistan atanga ka lo chhuah leh hi ka chhuah hlenna pawh a ni tawh nghe nghe ang a, hlauhawm nasa tak ka tawn a ngaih avangin, i thatna a zarah i sawrkar chuan India-a ka awm chhunga, a tul anga himna min pek leh, ramhnuai lama ka thawhpuite a remchang i tihna hmun apianga biak theihna min pek ka beisei bawk. Ramhnuai lam hruaitute ka hmuh hmasak duhte chu:- ka Vice Pre. Pu.Tlangchhuaka te, MNF Party Pre.Pu Chawngzuala te, ka Army Chief Pu Biakchhunga leh Col.Zamana te an ni. Anmahniho hi hmuh theihna remchang min siamsak a, buaina chungchang kawng hrang hrangte kan sawiho theih ngat chuan, buaina chinfel nana ka ngaihdan min tawmpui tura kawihher theih ngei ka inringin ka tiam ngam a che

India Constitution chhunga buaina chingfel tura sawiho ka remtih tawh thu hi an hnenah a ruh langin ka hrilh thei dawn lova, a chhan chu sawi tam ngai lovin a lang reng a. Heng mite hian khawvel pum politik inher zel mila zau zawka kan buaina hi thlir thiam theihna remchang an nei lova. Chuvangin heng zawng zawng hi kimchang taka hrilhfiah leh beiseina engemaw neihtir ka duh dawn a. I ai awhtuin a duh angin a boruak hrisel, inbiak hma leh inbiak laia lentir a nih theih nan keima lam atangin “operation” chawlhtir turin ka thawhpuite pawh ka hrilh mek a. Chu lehkha copy pawh chu i lo hriat ve atan ka han telh e. Nangni lam atang pawhin Mizorama in sipaite hnenah khawngaih takin hnathawh dan tur a ruka i hrilh ka beisei tak meuh a ni. Tichuan ka thawhpuite hnenah pawh inkahna tibang turin India Sawrkar hi ka ngen a ni tih ka hriat chiantir thei ang.

A chunga ka sawi point te khi khawngaih takin I lo ngaihtuah ang tih ka beisei. HE LEHKHA HI THURUK TAWPKHAWK A SAWNGBAWL A NIH KA BEISEI BAWK. I sorkar aiawhtu Pu Singhala chuan hetiang ti tur hian min tiam tawh nghe nghe. Ka lehkha thawn che chungchang hi a ruk theih tawpa vawn anih chiah chauhvin ka thawhpuite chu nawrluihna avanga hnathawk ka ni tih ngaihdan nei hauh lovin ka hmin thei dawn a ni.

Nangmah ngaisangtu
Yours sincerely
Sd/-Laldenga
20.8.1975

Note: Kum 1975 June thla khan Thailand khawpui Bangkok-ah India aiawhte leh Pu Laldenga mi tirh chuan inbiakna an nei leh a. Chumi hnu August 1975 khan amah Pu Laldengan a staff te hnutchhiahin, a nupui fanau leh Pu Zoramthanga hruaiin Switzerland khawpui Geneva-ah India aiawh inchhal Mr.Singhal inti,(a hming tak chu Hassan Wallia) Addl.Secretary RAW ami nen chuan an indawr ta a. Heta an indawrna rah chu Prime Minister Indira Gandhi hnen a Pu Laldenga lehkhathawn a ni.

Extracted from
“Eng vangin nge MNF alo phir?”
Published by MNF Returnee Rehabilation Committee.
Aizawl.

Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

YMA group hrang hrang leh Sub- Headquarters te

POSTED by Vanlalruatliana On July 1, 2016

  • Group YMA te
  • YMA sub headquarters te

Central YMA
1. Chhimphei Group
2. Hmuifangtlang Group
3. Chalfilh Group
4. Saitual Group
5. Tuisual Group
6. Tuivai Group
7. Zawlbuk Group

MIZORAM PAWN
8. Manipur GROUP
9. Shillong GROUP
10. Tripura GROUP

CHAMPHAI SUB-HEADQUARTERS
11. Kawlkulh
12. Khawzawl
13. Rihdil
14. Sialkal
15. Tuichangral ‘N’
16. Tuiphal
17. Tuipuiral
18. Vanapa

KOLASIB SUB-HEADQUARTERS
19. Awithangpa
20. Zampuimanga
21. Sakawrhmuituai
22. Serlui
23. Tuirial Hydel

LUNGLEI SUB-HEADQUARTERS
24. Buarpui
25. Chawngte
26. Hnahthial
27. Lungsen
28. Saiha
29. Sertlangpui
30. S. Vanlaiphai
31. Tawipui
32. Thorang
33. Tuichawng
34. Tuiphai
35. Vaisam
36. Vanva
37. Zobawk
38. Pangzawl

MAMIT SUB-HEADQUARTERS
39. Chhawrpial
40. Dampa
41. Khuangchera
42. Langkaih
43. Taitesena
44. Airport

SERCHHIP SUB-HEADQUARTERS
45. Tawitlang
46. Tuichangral ‘S’
47. Vantawng

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

MNF HRUAITUTEN, CHIEF MINISTER HNENAH MLPC ACT HMAN MEK THIAT TURA NGENNA AN THEHLUT

June 29, 2016 (Nilaini) chawhnu dar 1:00pm khan MNF hruaitu te chuan Mizoram Chief Minister, Pu Lal Thanhawla hnenah Mizorama zu zawrh phalna MLPC Act hman mek thiat tura ngenna ziakin an thehlut. An lehkha thehluh chhan hi June 28, 2016 a MNF National Executive thurel bawhzuina a nih thu tarlan a ni a. Chief Minister, Pu Lal Thanhawla hi a zinbo hlan a nih avangin a Personal Secretary, Alexander V. Chongthu MCS hnenah MNF hruaitute hian lehkha hi an pe a ni.

1. Zu zawrh tulna chhan nia sawrkarin a sawi pakhat chu Chhiah (Revenue) tam tak lain kan hlawk phah dawn a ni tih kha a ni a. Tunah hian kan hriat dan chuan Sawrkar hian chhiah atangin cheng vaibelchhe za vel chu la tawh niin kan lo hria a. Chutih lai chuan zu leina man atan a let li vel vaibelchhe zali zet chu Mizoram pawn vairamah Mizo mipuite pawisa a luang chhuak ve thung niin kan hria a. A nihna takah chuan cheng sawm tihbo zawn nan cheng sawmnga seng ang kan ni. Financial chhiarkawp nuihzatthlak tak leh awmze nei hauh lova Revenue lak luh tum leh sawimawina niin kan hria.

2. A pahnihnaah chuan Mizoram sawrkarin thiam taka zuar tura insawi a nih laiin a opposite chiahin a kal ta a. Kan Police MAP First Battalion chauhin zu zawrh phalna an neih laiin a tak takah chuan Battalion Headquarters tin leh Home Guard Headquarters-in an zuar ta vek mai a. Chu bakah Public Undertakings hrang hrangte zawrhtir an ni a. Chuta thawk Kohhran rawngbawltute chuan hrehawm tiin an bansan zawih zawih a ngai ta hial a. Kohhran leh midang hriatah pawh zahthlak leh hrehawm khawpin zawrh a ni ta a ni.

3. MLPC Act hnuaia zu zawrh a nih chuan zu chhia in tur a vang ang a, zu tha hlir an in tawh ang a. Tin, Drug leh a kaihhnawih thilte a tlemin ruihhlo ngaite pawh an kiam ang tih kha zawrh chhan pakhata sawi a ni a. Amaherawhchu Local zu a tam dan a ngai reng a. Kan zu zawrh Quality phei chu a zuartu ngeite pawhin an in duh lohte a ni. Drug phei chu a hma aiin a zalenin a tam zawk daih a, a ruih ching thalai pawh an pung sauh thung a ni tih mitin hriat a ni bawk.

4. Zu kaihhnawih avanga thi an pung nasa ta em em mai a. Zu zawrh a nih atanga zu kaihhnawih avanga thi ringawt pawh hi mi sang chuang zet chu an ni tawha hriat a ni. Tin, kan Police-te zu kaihhnawih avanga thi pawh hi zahnih an pel tawh hiala hriat a ni. An hlawh lakna Headquarters-ah a man pe nghal leh a ba pawha lei nghal theih zu zempui a awm nghal miau avangin an thi zawih zawih mai chu a ni.

5. Chhungkaw nun a khawih buai nasa ta em em mai a. Nupa inkara inhauna leh inthenna pun belh nasa ta em em mai te, nula leh tlangvalte zu lei phalrai avanga nun inthlahdah ta, natna tihbaiawm vei hlauhna boruak mi tuamtu hahthlak tak te leh Mizo Hnam tlem te pung tam tura induhthawh nak alaia zu avanga a hun hmaa kan han thi zawih zawih ta mai te hi a pawiin a rapthlak tak meuh a ni.

6. India rama Kristian nilo State tam takin “A chhiah (Revenue) pawh kan it zo tawh lo” tia zu zawrh khapna dan hmanga hmanhmawh taka zu zawrh an khap chawn chawn laia keini zaa za Kristian inti, ramdanga Chanchin Tha hril darh tura a Kohhran leh mipuite inbuatsaih mup mupin zu kan han zuar thar ta sung sung mai hi ngaihtuah chian chuan ip chawih chawihna tham niin kan hria. Kan Missionary ten “Mizoramin zu kan han zawrh meuh hi chuan keini Missionary ho Chanchin Tha hril tur pawh kan zak a, kan va hrilna mite pawhin min lo en dan a dang hlein kan hria a ni” an tih pawh hi thil awm tak a ni reng a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

TZP CHUAN, GOVT KHUANGLENG HIGH SCHOOL ZIRTIRTU PA 2 AN HNA ATANGA CHAWLH LAI LAWK TIR AN NI CHU LAWMAWM AN TIH THU AN SAWI

29/6/16 : Govt. Khuangleng High School Headmaster leh a staff pakhat (Science & Mathematics zirtirtu), sawrkarin zirlaite hmakhua ngai taka an phu ang ngeia hma la a, enthlak tura suspend an ni chu Tuipuiral Zirlai Pawl (TZP), General Headquarters; Aizawl chuan lawmawm an tih thu thuchhuah siamin an tarlang.

TZP chuan , Kum hnih thum liam ta atanga tualchhung zirlai pawl leh khawtlang nu leh pate ngenna zah zo lo a, zirlai hmakhua ngaihtuah miah lo leh an hna hlen zo lo zirtirtu suspend ngai hial khawp Tuipuiral huam chhunga an awm chu lungchhiatthlak a tiin pawi a tih takzet a, an bial chhunga zirtirtu awm tha duh lo leh ruihhloa buai an awm chuan zirlaite hmakhua ngai tak chungin hma a la zel dawn a ni an ti.

TZP chuan , Govt. Khuangleng High School-ah hian Hindi teacher pahnih, English leh Social Science zirtirtu chauh an awm tak avangin Science leh Mathematics-ah zirlaite’n harsatna an tawk mek a. Govt. Khuangleng High School-ah hian Science leh Mathematics zirtirtu an nei dawn ta lo a, mumal taka zirna chhunzawm theih a nih dawn tak loh avangin sawrkarin a rang lama he harsatna hi chinfelsak turin sawrkar an ngen bawk a ni.

zirlaite harsatna hun rei tak lo thlen tawhtu Govt. Khuangleng High School Headmaster chungah hian TZP chuan rinna nghah ngam har an ti a, Headmaster hi zirna field-a awm tlak tawh lovah ngaiin, Tuipuiral huam chhung khawi School-ah mah thawhtir tawh lo turin sawrkar a ngen a; Tuipuiral huam chhung school-a dah a nih tawh loh nan theih tawpa hmalak zel an tum a ni.

Tuipuiral Zirlai Pawl (TZP) General Headquarters chuan Govt. Lianchhiari Middle School, Dungtlanga zirtirtu Ni 26.05.2016-a Govt. M/S-I, W.Phailenga transfer tura tih chu sawrkarah an harsatna leh zirtirtu indaih lohna an thlen hnuin an ngenna leh zirtirtu indaih lohnate hriat thiampuia transfer order cancel a ni chu lawmawm an ti hle a, Zirtirtu indaih lohna a nasat avangin harsatna bik a nih loh chuan Tuipuiral huam chhunga zirtirtu lak chhuahsak tawh lo hram turin sawrkar an ngen tak meuh meuh bawk a ni.

TZP chuan zirlaite tan chuan engtik lai pawhin sawrkar nena thawh dun an inpeih reng thu sawiin, sawrkarin an ngenna ngaihpawimawhsaka hetianga hmalakna duhawm tak an nei hi lawmawm an tih thu an sawi a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

FAR STAR LEH V BAWM 1000 MAN

Author : Kiddy Vanchhawng On 30 June 2016

June 28 tlai khan Legal Metrology Department Serchhip te chuan Chekawn khuaah Foreign Cigarette V (Valiant) leh Farstar Bawm 1000 an man.

Heng Cigarette neitu hi Pi Miaungi(58) Tahan niin, Tuichangralkhaw hrang hrangah Foreign Cigarrette hi a semdarh thin a, Legal Metrology Department thawktute hian Chekawn khuaah manin, sawrkarin a phal loh thilte hi zuar tawh lo turin an hriattir nghal a ni.

Cigarette man te hi Farstar (Carton 42) leh V (Valiant)(Carton 58) niin, Ciggarettes and Other Tobacco Product (COPTA) Act, 2003 leh The Legal Metrology Act, 2009 hmanga man a ni a, heng Cigarettes man te hi Bazar rate ah Rs. 32,100/- man a ni.

Legal Metrology Department Serchhip te hian Package ComodityAct, 2009 (Section 6,7,8,&20) hmangin Foreign thil, a bikin Ciggarette bawma printed price chuanglo leh India sawrkar hriatpui loh thil reng rengte dapchhuah hna ngawrh takin an thawk thin a. Ciggarette bawma hriselna atana a pawi thu ziakna (Health Warning) awmlo te leh dawra zawrh chhuah chungchangah dan angin theihtawpin hma an la thin a ni.

Anti Tobbacco Squad, Serchhip nena tangkawpin Serchhip khawpui leh District chhung khaw hrang hrangah Dan in a phalloh Cigarette zawrhte dapchhuah hna an thawk thin a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

NIZAN INKHELAH POLAND HNEHIN PORTUGAL EURO SEMI FINAL AN LUT

POSTED by Vanneihthanga Vanchhawng On July 1, 2016

Portugal leh Poland te hi hun pangngaiah 1-1 in an inhnehtawk a, extra time khelh hnuah pawh an la inhnehtawk zel avangin penalty shootout hmanga chak zawk zawn a ni ta a. Hetah hian Portugal chuan 5-3 in Poland an hneh a, Euro 2016 semi final anlut ta a ni.

Penalty-ah hian Portugal lam atanga pe ten an pet goal vek a, hetihlai hian Poland tan Blaszczykowski pet chu Portugal goalkeeper Rui Patricio chuan a lo dan hlauh avangin, vanneihna chu Portugal hnenah a tlu lut ta a ni.

First half-ah goal hnih a lut a, goal hmasa zawk hi tan atanga minute 1 leh second 47-naah a lut a. Hei hi tun Euro-a goal lut rang ber record a la ni. He goal hi 33 mins-ah kum 18 mi Bayern Munich midfielder thar Renato Sanches chuan a sut a, Sanches hian Nani tan ball petin, box chhung atangin Nani chuan Renato Sanches tan hian ball a pass let leh a, Renato chuan a ke ding lama a lak hnuah a veilamin box pawn atangin kawh takin a pet a, dan rual lohin a lut ta a ni.

Second half-ah goal a lut lo, chance tha ber Ronaldo-a’n a hmu a, hnai set sawt atangin a pet thelh hlauh. Hun pangngai a zova, 1-1 in an inhnehtawk. Extra time khelh a ni ta a, extra time-ah pawh goal a lut lo leh ta fo va, penalty shootout hmangin chak zawk zawn a ngai ta a ni.

Ronaldo, Sanches, Moutinho, Nani leh Quaresma ten Portugal tan penalty an pet goal vek a. Poland tan Lewandowski, Milik lehGlik ten an pet goal laiin Blaszczykowski pet chu Portugal goalkeeper Rui Patricio chuan a lo dan sak hlauh ta si a, 5-3 in Portugal chuan hnehna an chang ta a ni.

Semi final-ah Portugal hian Wales leh Belgium chak zawk zawk July ni 7 hian an hmachhawn dawn a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Khawvela chhûngkaw hausa ber, khawvelin an hriatchian si loh!The Rothschild Family – I

POSTED by Lalremliana Pachuau On July 1, 2016

Trillionaire awmchhun, chanchin mak tak nei si chu

Kum 30 liam ta chhûnga lehkha chhiar zau Mizo tlemte zingah pawh an chanchin kimchang hre lo; khawvela chhûngkaw hausa ber tia an hmuithla hriat ruai, tunlai ṭhangthar tâna Forbes Magazine Billionair List-a an hming hmuh tur awm ngai si lo, khawvela chhûngkaw hausa ber chanchin hi conspiracy nena sawizawm awm mah se, $500 trillion nei anga mi ṭhenkhatin an chhut Rothschild Family ang reng renga hausa hi he khawvelah hian chhûngkaw dang an la awm ngai lova, anni chhûngkua anga hausa hi an awm leh tawh ngai ring lo an awm hi mak ti suh!

An chanchin dik tak ziahna a awm lova, an inthukruk thiam êm avangin an chanchin ziaktu pakhat chuan, “An chungchang thua dawt an sawi chu hmuhchhuah mai a harsa lo. Mahse, thudik hmuhchhuah tum chu thil theih loh ang mai a ni” a ti hial a ni. Mayer-a hian thurochhiah mak tak a nei a, an thlah kal zelah hmeichhia tupawhin an chhûngkaw sumdawnna aṭanga hlawkna a nei ve duh a nih chuan an chhûngkaw pawnlam mi an nei tur a ni lo, tiin. Chuvang chuan Rotschild thlahte hi cousins nupui pasala nei, pate-a pasala nei an ni vek a. Hei hian an chhûngkaw thuruk vawn kawngah a pui nasa êm êm a ni.

Khawvel pumpui hausakna zahve aia tam nei nia mi tam takin an ngaih, mite hmuha inlar lova khawvel sum leh pai thunun tlattu nia mi tam takin an rin, an duh huna khawvel kalphung her danglam thei khawpa thiltithei chhûngkua nia mi tam takin an ngaih, khawvel chanchina indona hmingthang tak taka midangin sum leh pai an hloh duak duak laia Rotschild chhûngkuain sum leh paia hlawkna namên lo an tel ṭhin dan aṭang ngawt pawh hian an nihna awm ang chu hnial rual lohvin a chiang a ni, tiin The Empire of The City ziaktu E.C Knuth-a sawi hi dawt a ni lovang.

Tu nge Rothschild Family chu :
Mayer Amschel Rothschild-a chuAmschel Moses Rothschild-a fa pariat zianga mi niin Frankfrut, Germany a piang leh seilian a ni a, Jews hnam a ni. Landgraves of Hesse-Kassel Court-a thawk niin 1790 chho khan Germany-ahBank sumdawnna a ṭan a. Fapa panga neiin heng a fapa pangate hi London, Paris, Frankfurt, Vienna, leh Naples-ah a sumdawnna huang zauh tur a kaltirin khawvel sum chevel hmangin khawvel hi an thunun ta a ni. A mak em? Kum zabi 19 hunlaia khawvela chhûngkaw hausa bera an chhal, tuna mimal hminga hlu ber hi miin kan hre tam lo.

A fapate :
A fapate zingah hian Nathan Mayer Rothschild-a, kum 21 chauha upa hi a fing ber a, ani hian England ramchhûnga pawisa chevel zawng zawng a thuhnuai thei tlat! N M Rothschild & Sons chu kum 1811 ah dinin hausakna namên lo a thawkchhuak ta a ni. A fapa dangte hi an nep mawlh lo! Kum zabi 18 na a lo nih meuh chuan Europe rama sumpai chetvelna zawng zawng hi an thuhnuai ta vek mai a ni. Engtin chuan nge Europe Banking World chu unau panga maiin an thunun i han bihchiang dawn teh ang.

Banking :
Banking hmanga khawvel thununa mi tam takin an ngaih Rothschild chhûngkua hian mipuite hnena pawisa puktir ai chuan sawrkar leh lalte hnena sum leh pai puktir a, mipui chhiah tlingkhawm aṭanga hlawkna tel chu a fuh zawk tih an hria a. An unau nga hian banking an khawihna hmun ṭheuhahan hlawhtling uchuak vek a, kum zabi 18 na laihawlah kha chuan Europe khawpui hi an thuhnuaiah an kun ta hial a ni. S.Africa a lunghlua sumdawnna chu anmahni mi leh sa kaltlangin an monopolised (pumbilh) hmiah a. America lamah chuan Railroads, Newspaper, Steel leh thil dang tam takah an inrawlh.

England :
Money Changers an tih maite chuan mipui hnen aṭangin rangkachak an dawng a. Chu rangkachak hlutna awm ang pawisa chu mipuite hnenah an pe ṭhin a ni. Heng mite hi Rangkachak Chhertu niin Bankers kan tih hmasa berte an ni kan tithei ang. Pawisa note hman a han nih pawh khan a hlutna hi rangkachak hmanga chhut zel a ni chho ta a. Kum zabi 17 laihawlah chuan heng Goldsmith-Banker kan tihte hian Reciept pe chhuakin chu receipt kawltu hnenah chuan a receipt hlutna chu pêk theih a ni ta a. An hnena rangkachak an deposit milin heng receipt te hi pawisa angin an hmang ta a ni.

Mipuite chuan an rangkachak dahṭhat en turin an dahṭhatna Vault an rawn pan ngai mang lo tih an hriatin inthurualin an Vault-a rangkachak hlutna aia tam receipt (pawisa titawh mai ang) print chhuakin pung awmin loan an pe chhuak ta chum chum a, hei hi Fractional Reserve Banking lo chhuahna chu a ni ta a ni. Chu chu deposit (hetah chuan rangkachak) i kawl hlutna aia tam tam pawisa note i siamchhuah hi a lo ni ta a ni. $ 10,000 hu rangkachak deposit nei ta la, $ 100,000 zet mai pawisa, lehkhain i pechhuak a, a pung awmin sum i siam ta chum chum mai tihna anih chu.

US a Bank te hi tun hunah pawh an Deposit hlutna aia a let sawma tam loan pêk phalsak an ni a, hei vang hian US khawpui hrang hranga Building lian ber berte hi Bank an nih zel a, Building sang sang pawh Bank an nih takna chhan pakhat chu ni!

Oliver Cromwell-an King Charles a hneha heng Moneychangers hote hi rang takin an sum leh pai pumkhata hlawmkhawm an remtihsak ta thuai a. Kum 50 dawn lai England chu hmun hrang hrang leh kil hrang hranga France, Poland etc nen indo reng anih avangin a pachhe sawt hle mai a.

Bank of England :
Tichuan a harsatna laka inchhawmdawl dan a ngaihtuah ta a. Heng Moneychangers-te hnenah hian loan an dil ta a. He an loan dilna man hi a to uchuak ta hle a, Gov’t Sanctioned Privately Own Bank (Sawrkar remtihna hnuaia mimal thuneihna hnuaia awm bank) Bank of England, ram tina Central Bank kan tih ang chu a lo piang ta a ni. A awmzia chu, he Bank a thuneihna hi mimal ta a niin eng deposit mah nei lo pawhin an duh zat zat pawisa an pechhuak thei tihna a lo ni ta a ni. Bank leh Corporation dangte ang bawkin bulṭan nân Sharesan zuar a, share leitute (Investor) te hming leh an nihna erawh tu hnenah mah sawi a rem lo. Heng Investor-te hian share an leina manah Pound maktaduai 1.4 hlutna rangkachak, Bank of England-ah an pêk a ngai ta a ni.

Tichuan, Bank of England chuan England Politiciante hnenah an mamawh ang zat pawisa, a pung awmin an puktir ta mawlh mawlh a. Heng pawisa an bat rulh nân hian mipuite hnenah chhiah an khawnin mipuite an rawk ta a ni. Pawi ta êm êm chu he Central Bank, Bank of England ang chiah, mimal thuneihna hnuaia awm ni si hi ram tam takin an nei ta thluah mai hi a ni! US Federal Reserve Bank pawh hi chung zingah chuan a tel zuk nia! Ram chuan Central Bank hnenah Politics kaltlanga Tax siam thei si lo Bonds tam tak, Central Bank pawisa siam hmangin a hralh ta a ni. Chutia pawisa lengvak tam ta chuan i pawisa neih ve ang ang hlutna kha a titlem ta tial tial a. Inflation, mamawh chi hrang hrang hlutna man pung an tuar ta a ni.

US First Bank of United States :
Kum 1790, US Constitution sign a nih hnu kum thum ralah Moneychangers te hian US lamah thawm an nei leh ta. US Secy of Treasury ruat thar Alexander Hamilton-a chuan US Congress hnenah Bank of England and din rawtna a thlen a, mak tak maiin hemi hunlai chiah hian Mayer Amschel Rothschild-a chuan Frankfurt aṭangin thuchhuah a rawn nei ta, “Give me control of the economics of a country; and I care not who makes her laws.” Ramchhûng economy thuhnuai theihna chu min pe rawh u. Ramin Dân a siam chungchang thu erawh ka ngai pawimawh lo, tiin.Kum khat zet Congress-ah Alexander-a Bill hi sawiho a nih hnuah kum 1791 khan Mimal Thuneihna Hnuaia awm Bank dinan remti ta a ni. Pawisa note print chungchang thuah Monopoly pek a ni ta a ni! Bank-in share a zawrh 80% zet chu mimal, tu an nih hriat theih loh hnenah pek a ni leh ta bawk a ni. Hei hi tun thlenga Federal Reserve Bank kalphung a ni ta a. Tunge US Bank neitu hi tia zawhna chhanna chu, Rockefellers leh Rothschilds tih a ni ta zel a ni!

Constitution dân hmang emaw Freedom of Information Atc hmanga zawhna chhanna chu National Security vangin chhan a rem lo tih a ni!
The Rothschild tih ziaktu Frederic Morton-a chuan, “Kum 150 chhûng zet chu Rothschild chhûngkua chanchin (history) te chu mak takin Western Europe history phenah kal zelin mimal hnena pawisa puktir lova ram hnena pawisa an puktir vangin hlawkna namên lo an tel ṭhin hi a ni. Mi tuemaw chuan, ‘Ramte tlakchhiatna aṭanga Rothschild chhûngkaw hausakna hi lo insiam a ni’ tiin a sawi nghe nghe kha” tiin a ziak a ni.

Khawvela Bank-in ram hnena pawisa a puktir maina hi tuma hmuhchhuah ni lovin Mayer Amschel Rothschild-a kutchhuak liau liau a ni a. Chu a kutchhuak hmang chuan Banking khawvel a thlak danglam thawk a, hmâna an system hmang ngeiin tuna khawvela ram lian ber ber, economic hrawl ber ber ramte chuan Gov’t Sanction Privately Own Bank neiin chu Bank chu an rama Central Bank an ni ta tih han hriat hian heng Bank phena Investor awm, sawrkar thuneihna hnuaia awm hauhlova an duh ang anga pawisa note siamchhuak thei an awm hi mi tam takin ṭhiah tumin bei mah se, tun thlengin an la hlawhtling lo chu a nih hi!

Kum 1919 daih tawha rangkachak hlutna thuhnuaitu, Moneychangers mi panga, ni khata vawihnih inhmu a, rangkachak man bituktu zinga lawk ber Rothschild vang hian tun thlengin London hian khawvel puma rangkachak hlutna hi a la bituk nia!

France ramah pawh Bank of England ang tho hi din niin Napoleon-a tlawmna phena Rothschild chhûngkaw inrawlh lenzia leh an hlawkpuizia te, Portugal hnen aṭanga kum 1820 a Brazil an Independent dawna Compensation Fee petu an nih dan te, Suez Canal lei kawnga an inrawlh dan leh America rama Railroad an thuhnuai dan leh thil dang tam tak kan la tarlang leh dawn nia!

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Biate-ah Vawkpul Hri Vangin 230 Thi

POSTED by Dingdi

Kumin May thla tawp lam atanga Biate khuaa PRRS leng avanga Vawk thi chu 230 a tling tawh.

Biate-a vawk hri leng hi May thla tawp lam khan hriat tan a ni a, vawk thi erawh hi chu June ni 1 atang khan chhinchhiah tan a ni a, June ni 8 khan he hri leng hi PRRS a ni tih finfiah a ni thung a ni. 
He hri hi tun hma angin thawk na tawh lo mah se, a la leng zui zel a, thawhtanni khan vawk pakhat a thi leh a ni.

He hri hi Biate khaw chhehvela vawkin a vei ve loh chhan leh, Biate khua chauha a lèn chhan hi zir chian mek a ni a, hemi kaihhnawihah hian thawhtanni khan Deputy Director, Dr. H Laltlanmawia leh Doctor dang pahnihin a hmuna kalin thil awm dan an zir chiang a, mipuite rawn theih turin Vety Dispensary-ah OPD an hawng nghal a, a thlawnin vawk damdawi an sem bawk.
Vawkpul hri hi Burma ram atanga NLUP Vawk note sem tur lak atanga lo in tan ni a ngai an tam hle a, NLUP vanga Vawk pul hri leng hi Champhai Dist. Vawkvulhtuten Court-ah zualko an tum.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

DIL NEI LOVIN TANPUINA DAWNG?

POSTED by On

Fish Farmers Association, Thingdawl chuan thuchhuah siamin, Fish Farmers Development Agency hnuaia sangha dil tanpuina tum hnih sem tawhah sangha dil neilo hlir party workers ten sangha dil tanpuina chu an dawng nia tarlangin, hriatthiam harsa an tih thu an tarlang.

Thuchhuah in a tarlandanin, Fish Farmers Association, Thing dawl hnuaiah hian sangha dil siama eizawng mi 33 an awm mek a, sorkarin sangha chi leh sangha chaw a sem laiin sangha dil neite chauhvin an dawng thin. Amaherawhchu FFDA in sumfai hmanga sangha dil neitute tanpuina tur a ruahman chinah sangha dil neilo hlir party workers ten sangha dil tanpuina chu an dawng niin an tarlang a, “Sangha dil tanpuina hi dil nei ngei ten dawng thin ila chu kan dil te a lo phuisui phahin, sangha pawh kan thar tam phah ngei ang tih hi keini Fish Farmers Association, Thingdawl chuan kan ngai tlat a ni,” tiin an tarlang a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment