Saiha ah Strawberry hlawhtlinpui

Saiha Horticulture Division hnuaia strawberry chingtute chuan November 2014 atanga tun thlengin strawberry hralhna atangin Rs. 43,10,000 chuang an hmu chhuak tawh.

Saiha Horticulture officer CH Lalmuanpuia hnen atanga Zalen palai thudawn danin Saiha atanga km 10-a hla, Niawhtlang-III ah kum 2014 atangin Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH) hnuaiah strawberry (sweet charlie) chin tan a ni a. Strawberry eizawn nana hmang hi chhungkaw 23 chuang an awm tawh a ni. CH Lalmuanpuia chuan kum 2010 ah Niawhtlang-III ah N. Lalsiama huanah strawberry chin chhin a nih thu sawiin, enchhinna chu a hlawhtling hle nia hriat a nih hnu ah Horticulture deparment hmalakna MIDH hnuaiah mi 20 laiin an ching chho tan tih a sawi.

Strawberry chu eizawnna tlak a nih tih hriain huan siam belh an awm zel thu Zalen palai a hrilh. CH Lalmuanpuia chuan strawberry chu hectare 20-a zauah chìn mek a nih thu sawiin, Niawhtlang I, II leh III, Siata, Chakhang, Chapui ah te hectare 60-a zauah hma thar lak an tum niin a sawi bawk.

Niawhtlang-III a strawberry ching tu Jonathan-a chuan strawberry an chin tan atangin Rs. 4,96,950 chuang sum an hui tawh thu Zalen palai hrilhin, eizawnna tlak a nih thu a sawi a. An thei thar chhuah te chu Saiha bakah Lawngtlai, Lunglei leh Aizawl-ah te an hralh thin thu a sawi bawk.

Horticulture department hmalakna Mizoram hmun hrang hrangah strawberry huan siam belh zel tum a ni a. Kolasib Horticulture Division hnuaiah pawh hmalakna kalpui mek a ni a, Kolasib sik leh sa in a ngeih em tih Horticulture centre ah enchhin mek a ni a. Kolasib Horticulture officer Lalthlamuana chuan enchhinna chu a hlawhtlin chuan kum thar lamah chhungkaw 10 bawr vel thlang chhuakin chin tir ve tum a nih thu a sawi bawk.

*Zalen*

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Nangmah leh Pathian inkâr a ni !

(Thu ngaihnawm ni lo, thufing leh dik, thutak hi tun ṭum chauh zawng inthlahrung takin hralh a tlak loh êm êmna Mizote zingah hian ka han post ve mauh teh ang. Kan lawm leh kan tuipui zawngte hi thil ho leh thuvuvuk mai mai ni hian ka hre ṭhin si a)

Mi tam takte hi âtthlak taka nungin awmze nei miah lova khawsain mahni hmasial leh mahni chauh inngai pawimawh an ni fo. Nimahsela, ngaidam fo rawh.

Mi ngilnei leh zaidam taka i nun i hman avangin miten mahni hmasial emaw thil tum ruk emaw neiah an ngai ţhin ang che. Ngilnei takin awm tho rawh.

Hringnuna hlawhtlinna i chanin ţhian suak tam tak leh hmelma dik tak i chhar ngei ang. Hlawhtling tho tho rawh.

Mi rinawm tak leh mahni ngaihdan dik tak sawi mi i nihin miten an bumin i chungah verther takin an khawsa duh mai ang.Rinawm nih ţhulh suh la, thudik sawi bansan chuang suh.

Kum tam tak chhûnga i thawhrah i rohlute zan khat thil thuah mi tu emaw vangin a thamral thei. Thawhrim ţhulh chuang suh.

Thinlung hahchawlhna leh hlimna dik tak i chharin miten an itsik ţhin che a ni thei. Hlim taka awm chu bansan chuang suh.

Vawiina mi chunga thil ţha i tih kha miten naktukah an theihnghilh si ţhin ang. Thil ţha tih ţhulh chuang suh.

I theihna sang ber khawvel tân pe mah la, a la tawk zo chuang lovang. Nimahsela, khawvel chu i theihna pêk bansan chuang suh.

I hria em ? Heng zawng zawng tawpna chu Nangmah leh Pathian inkâr a nihna hi a ni. Nang leh Anni inkâr thu a ni ngai lo tih chu.

Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

CM ONLINE ~ SMS leh Internet hmanga Chief minister thil zawhna

  • CM Online hman dan

Mi tupawhin sorkara thil an hriat duhte Chief Minister Office kaltlanga zawhna an zawhna turin CMOnline hi buatsaih a ni a. CMOnline hi Web Application Software niin tunah hian hman theih a chhawpchhuah a ni tawh a, CMOnline hmanga Chief Minister Office a zawhna thehlut duh te chuan SMS leh Web Forms hmangin thu (zawhna) te an thehlut thei dawn a ni. Tin, heng bakah hian CMOnline ah hian Chief Minister news te, press statements te, programme te dahluh thin a ni dawn a, tunah hian Chief Minister hian Official Twitter profile (@CmMizoram) leh Facebook page te pawh a nei tawh bawk a, heng social media a Chief Minister in a update te hi CMOnline website ah hian a hmuh theih ve reng bawk a ni.

SMS hmanga thehluh dan:
SMS hmanga theh lut tur chuan kan SMS thu tirah khan MZ CMO tih keyword hi dah hmasak ber zel tur a ni.
166 ah emaw 5196 ah emaw 9223-166-166 ah emaw hian
MZ CMO zawhna tiin thawn tur a ni.

Entirnan:
MZ CMO Kum 2015-2016 ah Sorkar hnathawk suspend eng zat nge awm

Hetia zawhna kan thehluh hian kan SMS hi CMOnline software hian a lo dawng ngei a ni tih finfiah nan SMS reply a rawn thawn a, chu reply sms ah chuan kan zawhna thehluh Reference Number pawh a rawn thawn tel a, he reference number vek hi nakinah kan zawhna chungchang chhuinan a tangkai dawn a ni.

SMS hmanga zawhna thehlut duhte tan eng mobile operator pawh a hman theih a, SMS thawn man erawh a thawn tute’n an chawi a ngai ang.

Web Form hmanga thehluh dan: cmonline.mizoram.gov.in website ah hian Interact Via Web tih a awm a, click la, page thar ah form fillup tur a lo awm ang.

He form ah hian
Name
Mobile Number
Email
Address
type luh tur a ni a.

Subject ah Complain, Inquiry, Other te duh ber thlan mai tur a ni. A hnuai ah Kan zawh duh type na tur a awm.
Chhut luh ngaite tih zawh hnuah Generate One Time password click in I mobile number type luh ah password tur number 4 a lo thleng a, a type luh na tur a lo lang ang a, tah khan type lut la, Submit kha I click dawn nia.

Submit fel hnu hian SMS leh email-ah Reference Number hi thawn let ve leh a ni bawk. Internet awm tawhna apiangah chuan Web Forms hmang hian Chief Minister Office ah hian zawhna a thehluh theih reng dawn a ni.

Chief Minister Office tih tur te :
Heng zawh nate hi CMOnline software in alo dawng khawm a. He software hi Chief Minister Office ami te chauhin access an nei a, hnathawktu ten anlo endik hnuah zawhna chhan turte chu a zawhna chhangtu tur Department Head te hnenah e-mail hmangin software hian a thawn chhuak leh a ni. Tin, hetia zawhna chhanna tur request software in a thawn chhuah rual hian Department Head leh a zawhna thehlut tu hnenah SMS notification a thawnchhuak leh bawk a ni.

Department lamin zawhna anlo chhanna te chu e-mail hmang vekin Chief Minister Office ah an thawn let ang a, heng chhanna te hi Chief Minister Office lamin software ah hian an lo update ve leh ang a, software hian notification sms citizen hnenah hian a thawn leh ang. Heng zawhna thehluhte status hi CMOnline Website ah hian a track-na a awm a, a zawhna submit tu te hian an zawhna status hi an en thei reng dawn a ni.

Citizen zawhna thehlut tute Hriattur:
Zawhna lut zawng zawng hi Chief Minister Officelam hian an lo enfel zel ang a, zawhna thenkhat te chu a Department changtute hnena forward tul leh tul lemlo te pawh a ni thei bawk. Heng ah hian zawhna zawt tute fimkhurin hawihhawm tlang taka hmang turin kan han inngen a ni e.

Website: cmonline.mizoram.gov.in
SMS: 9248-006-202

Website hi a hman tlak lo deuhin a lang.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Tuirial Hydel Group YMA in Remna Ni an hmanna a President thusawi ~A CHINCHHUAK LAW LAW IN AW.

Tuirial Hydel Group YMA huaihawt a Remna ni kan hman na a Vote of thanks sawi pah a ka thusawi țhenlai dik chiahlo deuh a post, Fb leh Whatsapp lamah a lo darh ve nual a, he thil vang hian inbox leh whatsapp ah te thu ka dawng nual a, ka ti mahmah ni a ngai te, ât khat thil deuh a ngaite, min faktu te an awm pawlh nuaih takah chuan ka thusawi kha a chinchhuak in han sawi law law ila.

MLA fund: YMA ten budget ruahman lawk miahlo a Remna ni lawm kan huaihawt takah chuan sum mamawhna asang hle a, bialtu MLA pahnih kan neih te țanpuina dil ve tawp mai ang kan ti a, Pu Hmingdailova Khiangte Tuirial Constituency bialtu hnen ațangin Cheng 30000 lai kan dawnga a chungah kan lawm takzet a, chutih rualin kan bialtu ni tho, Serlui Constituency MLA .Pu K.Lalrinthangan țawngkam hawihhawm pawh hmang duh lo a, “YMA hnen a hetiang a hman tur fund pek tur ka neilo tih tlang takin ka hrilh ang che” min ti kha nâ kan ti, MLA te hi kan nu leh pa an ni a, midang tana inpe YMA hian puih a ngai ve fo a, kan mamawh kan thlen theihlohna MLA hi kan mamawh lo, kum 2018 election ah chuan party kan sawi lo, YMA ten kan mamawh kan thlen ngamna ngei MLA kan nei tawh tur a ni.

Serkhan to Bagha road: He kawnglaih hna thawktu Contractor te hian 24 month chhung a zo hman turin contract an sign a, kum 5 hnu ah pawh laih zawhloh la tam lutuk hi in rahbehna ah kan ngai, 24 month hi a rei lutuk kan ti.

Tin, he kawng laih in a tihchhiah Thlai leh ram hlutak neitu ten India danpui in a phal ang a an thlai leh ram tihchhiat zangnadawmna chengkhat mah an la hmulo mai pawh ni lovin, an hmuh tur zat takngial pawh tuman an la hrelo hi hriatthiam har kan ti a, kan rilru a na takzet a ni.

Rural bank: Bukpui khua ah hian Rural bank a lo awm tawh țhin a, mipuiten țangkai takin kan lo chhawr tawh țhin a, HPC boruak vang khan a Area chhung nilo chungin hmundangah sawn sak kan ni a, Remna muanawm tak kum 30na meuh kan hman tawh hi chuan kha Bank kha Sorkar hian min ngaihtuah pui leh se kan ti.

Power dept: Bukpui ah hian Electrict sub station hi sorkar hmasa lamah tawh khan hawn alo ni tawh a, tun thleng hian a nihna tur ang a function a la ni lo a, Sub station anih ang tak a function ni tawh se kan duh mange.

Sentlang to Bukpui 33kv line leh Bukpui to N.Hlimen 11line hi siamțhat ngai em em a ni a, ruah asur hlek chuan power hi supply ngam a ni lo zel a, hei hi dept hotute nen pawh kan sawiho tawh țhin a, anni pawn ațulzia hria in sorkarah pawh proposal an lo thehlut daih tawh a, hei hi kan sorkar hian min ngaih pawimawh sak se kan duh takzet a ni.

Kan khuallian zahawm tak hi i chungah kan lawm hle rualin heng kan harsatna te hi a hmun ngei a min rawn hmuhpui a theihtawp chhuah a i bial tan a țan la lehzual turin kan duh che a, chu chu vawiin a kan sawm chhan che hi a ni.

Kan khualzahawm Dr K.Beichhua MLA pawh, heng kan harsatna te a tak a min rawn hmuh pui a ațul ang zel a hma min lakpui tur leh Hause ah pawh min au chhuah sak turin kan duh che a, chu chu kan sawm chhan che a ni.

Remna muanawm tak kum 30 kan neih tawh lai hian he tlangdung hnufum tak hian hmasawn ve hi kan chak a, phu pawh kan in ti ve a ni.

Hetiang ang deuh vel hi a ni e.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Tv. Samuel Lalrozama’n UFC Sanctioned World Championship-ah bronze medal la

POSTED by Mawi Teii

Khawvela sport lar chho mek Mixed Martial Arts (MMA) promoter lian ber Ultimate Fighting Championship (UFC) chuankum tina vawi khat a huaihawt țhin International Fight Week chu July 4-10 chhung khan Las Vegas, USA-ah a nei leh a. Chutah chuan UFC hall of fame semna bakah UFC 200 neih a ni a, UFC thawhpui khawvela amateur MMA body lian ber International MMA Federation (IMMAF) hnuaiah world championship huaihawt a ni bawk. Chutah chuan india team pawh uluk taka tel tur thlan an ni a, amaherawhchu visa lamah buaina a awm a, mi 9 lai hnawl an ni.

Chutah chuan kar hnih chauh awm tihin Tv. Samuel Lalrozama, Dawrpui, international referee chu national body-in khel tur an tlem dawn lutuk tak vangin khel ve turin a sawm ta a, sponsor pawh fight audition neih hnuah an hmuhsak a, Sony ESPN in an sponsor nghal a, USI in a hmanruate an sponsor bawk. Harsa takin beiseina nei chungin ni 15 chhungin Pathian rin chhanin a in prepare a. Amah nen Indian figher chu 3 an ni.

Featherweight-ah a khel a, Libya mi, Middle East-ah pawh no.1 ranking lian tak nen an intum a, first round-ah a mitah a hnek fuh vangin thisen a tling a, hmu fiah lovin second round a fight zui a, second round break laiin doctor ten an titawp ta a ni. Judge te score ah chuan a hmu hnem zawk a ni. Fight video pawh socialmedia lamah upload a ni.

Hetianga hun reilote chhunga a tih that em vangin UFC official leh hruaitute mit a tlung hle. Tin, hefight week-ah vek hian MMA tana țangkai em em Brazilian Jiu-Jitsu tournament (US international open) pawh UFC sponsor-nain huaihawt a ni a, chutah chuan Samuela hi a tell eha. tah hian -69kg-ah a khel a ni. An weight-ah an țhahnem fu a, Germany leh Uruguay a hneh hnuah USA nen an intum lehnaaha dar dinglam a sawh na a, doctor in tihtawp a tum chungin a fight lui leh a, mahse, a tizui rei thei lo va. Chutia na chunga tumruh taka a beihna chuan US coach MR. Walsh leh Mexican fighter te zah a kai hle a, India ramah rawn kal a Mizoram te pawh tlawh an duh thu an sawi hial.

India team hi india rama body lian ber AIMMAA tirha kal an ni a, AIMMAA hnuaiah hian Mizoramah pawh MISMA a awm ve a ni. India team hi ni 14-ah India an rawn thleng a, MaharashtraCM leh mi challang tak tak, Shiv Sena hotupa Aditya Thackery leh mi dangte pawhin lawmpuina an hlan a ni. Tv. Samuela chuan a hlawhtlinna hi a beisei phak bak a nih thu a sawi a, kum tam tak hna vangin tournament a chawlhsan tawh a, mahse, hetianga lawmman a han la leh thei hi a pa dr. Thangchungnungaleh chhungte, țhiante leh Mizo mipuite vang liau liau a nih thu a sawi. Zofate hian talent kan nei a, sawiselnaleh dinhmun harsa karah pawh hma lam pan ila, khwavel kan hneh ngei dawn a ni, a ti a ni.

Inpuahchah nan ni 15 chauh nei mah se, Company lian ESPN meuhin an sponsor duh vangin, sawrkar sum mai ring lovin sponsor țha zawk Mizo țhalaite tan ainhawn zel beiseiin tihhlawhtling ngei a tum ta a ni tih thu a sawi bawk. Tin, Sport minister Pu Zodintluanga leh Mizoram media hnenah engtik lai pawha mizo thalaite an ngaihven vanginlawm thu a sawi bawk. Brazilian Jiu Jitsu leh MMA te hi India ramah a la thar em em a, he medal pawh hi India in international level-a a lak hmasak ber a ni nghe nghe a, MMA ah pawh Zofate tan mel lung pawimawh tak a ni, UFC sanction-naa fight hmasa ber a nih angin.

Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

ARUNACHAL PRADESH CHIEF MINISTER THAR ATAN PEMA KHANDU LAKLUH A NI

Jul 17, 2016, Vawiin khan India hmarchhak state zinga politic-a chiri ve tak, Arunachal Pradesh Chief Minister 9-na atan Pema Khandu chu rinawmna thu tiamin lakluh a ni.

A rual hian Chowna Mein pawh deputy chief minister atan lakluh ve nghal a ni..

Pema Khandu, chief minister hlui, kum 2000 -a helicopter chesuala boral, Dorjee Khandu fapa hi tunah hian kum 37 mi niin, India rama chief minister naupangber a ni.

Vawiin khan Pema Khandu leh Mein te hi Rajbhavan, Itanagar-ah Governor Tathagata Roy-an a lalut a ni.

Kumin kumtir lama chief minister Nabam Tuki sorkar thiah a nih hnu-ah Khaliko Pul a kaihhruai sorkar piangin, Khaliko Pul chu CM atan ruat a ni a, hemi hnu hian Supreme Court lamah Congress party chu zualko in, Apex Court chuan governor hnenah political party duhsak/awn bik neilo tur leh AP ah hian Congress sorkar tungding leh turin a hriattir a. Nimin khan governor-in CM Nabam Tuki a thurawn angin Assembly floor test neih a ni a. Congress Legislature Party chuan Nabam Tuki aiah Pema Khandu hi an thlang ta a ni. Nabam Tuki hi SC rorelna angin tun kar tir lam khan CM ah dah a ni.

Pema hian MLA 60 zingah amah thlawptu party MLA 45 leh independent 2 a nei a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

PARACHUTE UAITHLA HMUH ALA NI LO

POSTED by Dingdi On July 17, 2016

Zirtawpni tlaia Sihphir rama Parachute a uai thla nia sawi chu nimin tlai dar 3:30 vel pawh khan hmuh a la ni lo a, zawn zui mek zel a ni.

Sihphir YMA hruaitute hnen atanga thudawn danin, Parachute a mihring uaithla hi chu hmuh a ni ngei a, a hmutute zingah pawh YMA OB pakhat pawh a tel ngei a, hmun hrang hrang atanga hmuh a ni a, a hmutute hi mi rintlak tak tak an ni thu sawiin, Sihphir YMA hruaitute chuan, mahse a tumna tak hi zawn hmuh ala nih loh thu Dingdi an hrilh a, zawn chhunzawm mek zel a ni a, vawiin chawhnu inkhawm ban pawh hian a zawng tur an kal chhuak leh tawh thu an sawi.

Sihphir YMA hruaitute chuan thil mak tak a ni, a hnu hma engmah hmuh ala ni lo a, engnge ni ang tih hi keini pawhin kan inrinsiak vel mai mai a ni an ti a, heti khawp hian mi a tibuai ang tih pawh kan ring phak lo an ti hial.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Nice khawpui a motor in mipui chil

July 14 khan France ram chhim lama Nice khawpuia pawi khawihna rapthlak takah mi 84 an thi a, mi dang 50vel an hliam. France ramah hian nizan khan Bastille Day an tih, kum 1789-a lal thuneihna paih thla tura mipuiin tharum thawha an beih tanna champha an lawm a, Nice khawpuia hal mawi en tura tuipui kama mi tam tak pun khawmna hmun atanga haw tura an inbuatsaih laiin, mi pakhatin mipui tamna hmunah motor lian a khalh lut a, km 2 vel a tlannaah mi tam tak a su hlum a ni. Pawi khawihtu hi kah hlum a nih hmain, motor a tihdin hnuah pawh sipaite leh civil mite hi silaiin a kap nia sawi a ni bawk.

Hliam zinga 18 chu an na hle tih Interior Minister, Bernard Cazeneuve chuan a sawi a, thi zingah hian hmeichhia leh naupang tam tak an tel tih a sawi. Pawi khawihtu hi Tunisia mite thlah, kum 31 mi nia hriat a ni a, a motor-ah hian silai lehbomb-te pawh hmuh a ni.

France President, FrancoisHollande chuan hei hi mi firfiakte thil tih ngei niin asawi a, nikum November thlaa Paris-a mi firfiakte pawi khawih avanga emergency puan, tun thla ni 26-a tawp tur pawh thla 3 pawh sei a nih thu a puana ni. Nice hi Mediterranean tuipui kam, Italy ramri bula awm a ni a, nizana thil thleng avang hian mipuite chu pawn chhuak rih lo tura tih an nih bakah thubuai lian tak tak ziah luh a ni tawh a, pawi khawihtu hi Intelligence leh Police-ten an chhuizui dawn a ni.

US President Barack Obama, European Council President, Donald Tusk leh ram hrang hrang hruaituten he pawi khawihna hi an dem thu sawiin, France mipuiten ram hun hlimawm tak an hman laia hetiang thil a thleng hi pawi an tihthu an sawi.

Source : Zonet

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

FRANCE AH TRUCK HMANGIN MI 84 CHILHLUM : ISIS NGE AL-QAIDA THILTIH ALA CHIANG LO

POSTED by Ct Lalrinawma On July 15,2016

July 14 zan dar 11pm vel khan France ram tuipui kama khaw nuam zet Nice khawpuia Promenade des Anglais hmunah mipuiin Bastille Day lawm a an hlim em em laiin, Muslim pakhat chuan Truck hmangin mipui tamna lai a chil phei chiam a; mi 84 zetin nunna an chan a, hliam 50 te pawh ngaihtuah awm tak an ni. Thi zingah naupang an tam ber.

He truck driver hi Tunisian muslim, France khualehtui nihna neiMohammed Lahouaiej-Bouhlel, kum 31 a upa a ni. Truck chu 2km zeta thui khalhin tuipui kama mi hlim lawm pungkhawm chu a chil phei hmiah hmiah a; a tawpah engtin tin emaw a truck khalh chhungah Police ten an kaphlum ta a ni. Truck ah hian grenade te pawh an hmuchhuak. Thi mi 84 zingah Germans3, Americans 2 leh Russian nula pakhat Viktoria Savchenko, Moscow a Academy of Finance a zirlai a tel bawk
( a hnuaia pic hi Viktoria thla lak a ni)

France ram hian Muslim an chawlut hnem bawk a, firfiaka beihna a tawk ta zauh zauh.

Paris khawpuiah Jan 7-9, 2015 ah Charlie Hebdo vangin firfiakten mi 17 an kaphlum a. Paris ah tho Nov 13, 2015 khan firfiakten Batalan concert hall beiin mi 130 an kaphlum a; tunah Nice khawpuiah mi 84 tihhlum an ni leh ta.

France ram khawpui Nice ah hian Tunisian 40,000 vel chengin Alpes-Cote-d’ Azur province ah Tunisian hi 120,000 vel an awm. Truck driver Bouhlel hi Mosque vela kal peih tak a ni lemlo. Hman deuh khan ISIS hotu pakhat chuan anmahni thlawptute chu a theih ang anga American ho leh Europe hote bei turin fuih pawrhna tawngkam a lo phuh chhuak tawh a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Pa mak danglam – The Ice Man

POSTED by On

THE ICE MAN

He Dutch mi, Wim Hof-a an tih mai hian khawvela mihring dang zawngte aiin vawt tawrh a chak em avangin a hming lemah ‘The Ice Man’ tiin an phuah sak hial a ni.

Vawt tawrh nasat theih dan ringawtah pawh World Record vawi 20 chuang zet a siam thei a, chung zinga mihringin kan tih theih tawp loh tur chu vur tui (vur leh tui inpawlh) chungah hian darker khat leh a chanve leh minutes 13 chuang zet zuk awm thei.

Kum 2009 khan Africa rama tlangsang ber leh vurin a bawm khah luk Mt. Kiliamanjaro khu kekawrbul chauh hain Ni 2 lek ah a lawnchhuak thei.

Khawvela tlangsang ber Mt. Everest meuh pawh kum 2007 khan kekawrbul leh Mawza nen chauh ha a lawnchhuah leh a tum mek laiin a tlangchhip a thlen hma deuhvin a vanduai a siamin a ke a tina palh hlauh mai a, a chip thleng hman lovin a chawlhsan leh rih. Feet 22000 zet a han thleng thei tho. Tlang lawn mite nunna chan fo nachhan leh hlauh ber pakhat frost bites an tih ang chi hi chu a neih ve vakloh hmel a ni e.

Kum 2008 khan vur ah darkar 1, 13 minutes leh 48 seconds zet a awm a, world record a siam.

Hof arctic circle ah marathon (42.195 kilometres (26.219 miles)),Finland a an neih tumin. temperatures −20 °C (−4 °F) zeta vawt ah kekawrbul chauh ha in, darkar 5 leh 25 minutes ah a tlan thleng daih.

Kum 2010 khan Tokyo ah, vur ah darkar 1, 44 minutes zet a awm a, world record a siam leh.

Kum 2011 November khan New York ah, vur ah darkar 1, 52 minutes leh 42 seconds zet a awm a, world record a siam leh a. Hei hi world record ding lai a la ni.

January 28, 2012 khan Scientist ten mak an tih em avangin team pakhat Austin an tih te nen minute 20 chhung an inchiah tlang a, ice bath an tizo chiah heat camera hmanga an taksa lum zawng an teh chuan a taksa pawn temperature chu degree 4 chauh ni mahse chhunglam temperature an han teh nak chuan, ice bath a tih hma leh a tih hnua a temperature a ngai reng tih an hmuchhuak. Pa ropui leh mak sak tak zawng a ni leh phawt e.

A thiltih dan leh exercise a lak dan hetah hian a chhiar theih
https://www.entrepreneur.com/article/252104

Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment