Rio Olympic Gymnastic ah Chesual, Said a ke a tliak

  • France Gymnast Said Broke his leg

Nizan khan Samir Ait Said (France) chuan gymnastic ah a ke a titliak hlauh a, a invawrh vir a, a tum turin rap sualin a tliak a, TV ah pawh a ri a hriat theih hial. A tan Olympic a tawp ta der mai.

A hma lawk hian Andreas Toba, Germany pawhin a khup a ti na a, pommel horse (thingsakawr chunga vir kual) a ti thei tawk a, medical treatment la turin a chhuak nghal a, hemi hnu lawk ah Said hi chesualin a ke a ti tliak ta a ni.

Nizan chu gymnastic lamah tum sual, zuang sual, invawrh diklo an awm nual mai a, Israel gymnast pakhat pawh a tum sual a, a bai deuh a, competition a ti zui thei thung. Korea leh Japan gymnast te pawh an tla fuh lova, chhuat ah an thal tawp tawp a, hliam na tak an nei lo hlauh.

Horizontal bar a tha ber nia ngaih Japan gymnast Uchimura pawh horizontal bar ah a chesual a, thum dawt khawpin a tla a. A invawrh vir in a man fuh tawk lova, zangthal zawngin a tla

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , , , , , | Leave a comment

Principal Secretary hnena Open letter – Jail inenkawl dan enfiah tura ngenna

  • Central jail inenkawlna diklo
  • central jail chungchang open letter

To.
The principal Secretary.Home Department,Goverment of Mizoram.
Aizawl mizoram.

Subject:- PRISONS DEPARTMENT ENFIAH TUR LEH SIAMTHA TURA NGENNA LEH RAWT NA.

Ka pi,
Ihnena ka thu rawn thlen hi khawngaih taka minlo bawhzui saka,atheihanga hma min lak sak nghal turin kan ngen ache.

I department hnuai a prison department ah hian thil diklo leh fel lo siam that ngai tamtak a awma.he department hi en chian a siam that anih theih nan.thil fello lo awmtheih dan thenkhat ka rawn tar lan te hi min en fiah saka tuna siam that nghal theihchu min siam that sak nghal turin kan ngen ache.

RATION CHUNGCHANG:- prisoners tehi chi thum (1)Rigorous inprisonment (2)simple inprisonment
(3)undertrial Prisoner ah te then an niin.heng te hi ration scale in anglo an ni a.Eg.Buhfai R.I. in 600gms.S.I/U.T.P. 540gms per day Atta R.I. 90gms S.I/UTP 60gms above per day Dal R.I. 60gms S.I/UTP 45gms above per day Sahbawn R.I. in 120gms S.I/UTP. 40gms above per week. etc.etc.Tichuan heng hi an ration scale in thlauh dan tlangpui anih laiin prisoners 40% R.I leh.S.I. leh UTP te hi minimum(S.I/UTP)scale ang vek in ration hi pek an ni a. Tin sa(meat)hi 200gms(per person)(with 10% born allownce)an scale a nih lai leh kar khat a vawihnih 100gms 100gms dawng tur an nih laiin vawikhat saturday ahchiah an dawnga. Tum 4 an sa dawn hi an buk tawh a 80gms(per week) chauh zel an dawng thin a ni.

He mi finfiah tur chuan saturday 1:00pm ah surprise audit neih nise hriat theih a ni ang.

Tin bathing soap bikah hian 25gms(per one person)chiah pek thin an ni a.washing soap hi one ball per tenperson(40gms)perweek an dawng bawk a ni.

(a)Thing(fire wood)— hei hi 1350gms(per men)a ni in hriat a ni a.tichuan mi 600 tan nikhat ah 8qtls per day a nih laiin 7qtls pekthin an ni a.kum 2015 christmass lai phei kha chuan thing hi an ration hralh in an in lei chawp hial a ni.

(b)Tui(water) — hei hi nikhat ah R.I in 30ltrs leh S.I/UTP in 15ltrs scale anih laiin everst in mihring 40/60 ah 500/600 ltrs bak dawn a ni ngai lo.(As 14ltrs per noe person)

(c) Hmarcha(chilly)— hi kar khat cghungin dawn loh ni atam hle bawk a. chi(salt)pawh hi chu tiang bawkin dawn loh ni an nei fo.

(d) Thei(fruit)— hi nitin dawng tur an nih laiin2015-2016 july thleng hian vawi 4-5 bak an dawng lo.

(e) Hmunphiah(swap)— hi 2014 atang khan jail tangten an account atangin an inlei vek tawh a ni.

(f) Bucket hi kum hnih(2)chhungin ward khat(50 person) tan pakhat pawh an dawng hman lova. mahni inlei chawp vek a ni bawk.

(g) Medical dite:-Damlo te leh taksa lama chak lo zual te enkawl na medical dite hi kum 3 chuangmah dawn a ni tawh ngailo.

(h) Contractor (supplier)in Godown a ration a rawn dah khawl hi.tangte ei tur a lak chhuah a nih dawn ah an buk thin a mahse kan dawn tur dawngkim angin record ni mahse kan dawng dik ngai lo. Uluk taka buk nawn ziah ni se ; chu tilo chuan a chhia emaw a lo pelhe thin a.a dawngtu tur ten an scale an hmu kim thin lo.sawrkar senso a gai reng tho si a.

(i) An thil dawn hi 2/3gms lek lek te a nih avangin Digital scale hman nise tuna an scale hman hi endik ni bawk se.

(j) Ration saved hi hralh thin a ni a.hei hi scale neitu mipui hnenah puan zar ani ngai lova, nitin saved zat leh hralh na hi.hralh a nih rual in puan thin ni rawh se.

(k) 2015 june-Aug vel a Buhfai bag 40 jailtangte ration bo kha sawrkar ah ahralh tu te hian an recover em?

(l) Sa ei ngailo te hnenah artui pek a ni thin a. vawksa hi Rs.250/- per kg a ni a.chu chu 100gms Rs.25/- tihna ani. tichuan mi pakhat in 200gms(Rs.50/-)an scale a nih laiin. Artui chu pa 4 nos (Rs.20/-)man chauh pek thin an ni a.chu ti a nih chuan Inrinni apianga mi pakhat chanai zela Rs.30/- zel chu khaw nge a awm?sawrkar senso a ngai reng si a.

2.GENERAL OFFICE.
He tah hian branch hrang hrang an awm a.a vaiin Asst jailer pa 5 awm tur an nih laiin.Asst jailer pakhat(MR)in a enkawl vek a ni.

(a) ISSUEING SECTION:
He tah hian lehkha lut leh chhuak te chhin chhiah thin a ni a.ni mahse la en let leh chhui let hleih theih a ni thin lo a ni.EG.date.4.5.2016 hian Hight court ah appeal na pali thawn a ni tih ang te a ziah luh a ni mai thin a.petitioner hming leh nihna te ziah lan a nih loh avangin.an lehkha te Issue a ni ngei em tih hriat theih a ni thin lo va,hei hian harsat na tam tak a siam a ni.

(b) PRISON BRANCH:
He tah hian prisionerste profile leh thil dang tam tak khawih a ni a.hei hi Asst jailer pakhat(MR)hian a thutChilh a.prisioners te appeal na emaw.remmision dilna emaw.complaint na ect. te chu prison branch hi kal tlang tir vek a ni a.chu tih rualchuan a khawihtu Asst jailer in aduhsak zawng te atlang tir duh chauh lo chu lehkha hi a kal tlang ngai lova.dustbin ah chhar tur a awm fo thin a ni.EG.june.2016 a Hight court a appeal na tur Industry worker pakhat pettion chu tlang tir a ni lova.Asst jailer hnenah Rs.300/-a pek hnu ah forward a ni chauh a.tin R.I. Convicted pakhat 7-ward-D. a mi pettion pawh forward na man Rs.200/-achawi hnu ah chauh kal tir a ni.

(c) ACCOUNT BRANCH:
Hei pawh hi Asst jailer (MR) tho hian a khawih a. ama tan a chanvo(shave)a awmloh chuan pawisa dahluh leh transfer tak nghial pawh a theih thin lo a ni.
EG. june.2016 vel khan malsawma 6-ward-A. Leader chu a nau vin a chhuah huna a hman tur mobile phone leh pawisa Rs.1000/- office(account)ah dahsak a tum chu”Nangni tan hun kan neilo”ti a chhangin phal sak a ni lo a. pawn lam mi ten prisioner te account a duhsak na a thil pek rawn dah an tum te lo phal sak loh kha a nih dan tur a ni reng em?

(d) pettion reng reng hi Asst jailer hnen a pawisa pe vetheilo te chu nasa taka tih khawtlai an ni a, paih bo sak hi a tam zawk an ni thin a ni.

(e) Hei chu ka chiang ngamlo na in mahse ka lo hriat ve dan anih avangin kan lo tar lang ve tho ang e..

Indent leh ration bill zawng zawng siam tu chu Asst jailer hi a nih avangin tangte hian harsat na namen lo an tawk renga.mahse nalh taka ziah bo a ni thin a ni.
EG. Nikum 2015.Nov. thla a Dal an dawn loh te.thei leh hmarcha an dawn loh zawngzawng hi sawrkar senso a pangngai reng tho si a, tu nge a bill hi la ta ang le? Tin an petition ziah na tur hi an mahni an in tum bakah office copy tur Department machine hmanga an xexox hian Rs.50-200/- thleng te prisioner ten an chawi thin a ni. Chuvangin Asst jailer (MR)private Car a office kal par par theihna hi jail tangte ration leh an petition forward sak na man te.an facilities an hmuh si loh te a vang hi a ni thei ang em?bill zawng zawng hi a ma siam vek ni in an sawi si a. Chuvangin hei hi zawhna awm tak pawh ni in a lang.

3. PRISIONER TE DAN BAWHCHHIAT NA.
(a) jail chhunga phal loh thil .EG. Zu rui, Ganja leh mobile phone man tur awm fo hi a chhan a awm ngei nia rin a ni a. mithen khat ten an thil neih pawh dahluh an harsat laiin.thenkhat prisioner ni ve tho si.office atanga pawisa duh zat zat la lut thei an awm vangte hi a ni thei ang em?chu vangin jail a phal loh thil luhna a mawh phur tu chu pawisa pe lut tu a/c incharge hi a ni.

jail chhhungah ruihhlo lei tur aawm chuan prisioner te hian an account a pawisa te chu tu te emaw hnen ah 40% pungin an hralh a.
EG. A chuan B hnenah Rs.1000/- jail chhungah hian min pe la ka account a mi Rs.1700/- hi i account ah i transfer dawn nia” ati a.
Tichuan account khawih tu official tu emaw combine in ‘B’ chuan a lak luh sak thin a ni. he ti ang ti thin te chu an account(january-june-2016)atang’a-mi account an transfer na en in ahriat theih mai a ni.then khat chu an pawisa lak luh hi note number pawh hriat a ni. Rs.500/- note No JHU 907793 te ODS 679564 etc hei hi date 30-5-2016 ami mita hmuh ngei a ni.

(b) Prisioners te hian an right humhimtur leh an welfare ngaihtuah turin hun rei tak atang tawh khan prisioners welfare committee an din a office bearer pali(4) leh member 22 vel an awm a, hun eng emaw chen chu tha takin a function a.mahse tunah erawh chuan he pawl hi corruption thupna leh corruptioner an ni zo ta a ni. Atir a a kal phung chu tih danglam niin.prison department hi Home department hnuai a autonomaus Body leh manual hran neih ngai a nihna chu tan chhan ah hmangin, he N.G.O. hruai tu te hi India Dan pui kalh in an inthlan khap a ni a, jail official ten an duh duh an dah mai a ni. Tunah phei chuan an duh duh a an tih theih tur deuh hlir hruai tu ah an dah niin alang a, nihna pawh hi an inrochun ni hial in a lang bawk.

(c) tuna an G.S. pawh a thianpa G.S. chhuak ta nen a tangrual a jail tang ration Dal bag a a lei ni a sawi tu te pawh an awm a ni.

(h) Date.13-5-2016 khan O.B. pa 4 zinga pa 3 (Fin.secy. Tel lovin) te hi ration incharge. Lalduhawma hian pawisa an in sem tur a pe a , hei hi a ni warder constable mai hian engtin nge a sem theih? chhui chian ngei a ngai a ni. Fin.secy. atang hian chhui theih a nih ngei a beisei awm.

(i)heng mi te hi mahni dikna pawh hum ngam lo.nihna tlak hlau reng renga awm an nih avang leh an enkawl mipui thlan an nih loh avangin jail chhung in enkawl na administration leh Dicipline hi a fail ta vek a ni tih heng thil thleng 10% pawh tlinglo atang hian alang em em a ni.

(j)Nikum December.Ni.12.zanlai ah an G.S. mutna ah mobile phone ring an hria a.G.S. dawhkan(bawm) ah hian phone thukruk na(secret box) a awm a. Tichuan he phone hi 2016-march-thla vel khan pu.kungtea(warder) chuan vawk chaw chhum na In ah a man a.vawk enkawl tu hi an-kawl tir a ni. chu vangin action pawh la lovin vawkpu chu a post sawn in working ah dah ani a.tunah hian a ka hup nan ward leader ah Dah a ni leh ta bawk a ni.

(k) kum tir lam vek khan vawk chaw chhumna ah hian jail Dan phal hauh lovin arsa tam tak(jail ration)chu O.B. ho hian an lo rep a. chu chu”suplier in min bonus a ni an ti a.eng vanga bonus nge a nih? a dik ngei em tih hriat pawh a ni lo a, a hmutu chu 2-ward-B. Leader leh mi dang then khat an ni, kan ration dawn a bonus 10% awm thin pawh tih tawp a ni an tih laiin!

(2) 2015-khan lalrempuia(tuna Bazar i/c) hian biakin pulpit hnuai ah mobile phone a chhar a, all controller hnenah a pek luh chu chhui zui a nilova.atawp na pawh hriat a ni lo. Biakin hi inkhawm lai lo chuan kalh tlat a ni a.chahbi chu (1-ward- O.B. ho awmna) ah chiah an kawl a midang an lut mai mai thei lo.

(3)2015.Oct.thla khan No.5-ward.B.a mi P.C.a.an tih chu No4 over dose avangin buaipui ngaiin a awm a.inquiry a kal lo.

(4)Sept.2016-khan Laibunga hnen atangin Ganja 400gms vel.No.4-ward.B.ah man a ni bawk.

(5)Jan.2016 khan No.2-ward.B. ah Abrahama hnen atangin Ganja 50gms vel man a ni bawk.

(6)Sept.2015 khan No.2-ward.B. ah No4. O.D.vangin buai na aawm leh bawk.

(7)june.2016 khan jail kitchen atangin mobile phone man a ni bawk.

(8)june.2016 vek khan No.2-ward.B.ah mobile phone man a ni leh nghal bawk .

(9)june.2016 vek hian No.4-ward.B.ah mobile phone man a ni zui zat a ni.
Heng thil then khat atang hian central jail aizawl in enkawl na ah hian thil fel lo in zep ru a awm ngeia ni a rinhlelh loh theih a nilo a ni. pawisa ber aluh theih chuan engkim chu awm thei tur a ni.market awm lovin business a awm thei lova.market awm tur chuan pawisa a awm ngei ngei a ngai a ni.chu vangin mizoram jail hi Dicipline leh Administretion leh Law and Order kawngah an fail let tawp niin a lang bawk a ni.

Heng thil hi ihnen rawn thlen a nih a vang hian Prisoner zinga thil dik duh tu te chu nasa taka rinhlelh leh tih duhdah leh nekchep an ni leh ngei ang.chu vangin an dikna chanvo hum halh tur hian ka rawn ngen nghal bawk che a ni. Prisioners te hi rilru dam lohna eng emaw neih vanga thil ti sual vek an ni a.accidentally a thil thleng chu tlemte a ni.chu vangin dam lo(patient)an nih avangin uluk taka enkawl ngai an ni a.vuak leh diriam leh vauna hian eng mah asiam tha ngai lo vang. chu vangin warder te hi C.T.I. ah training ngawt lovin.physicologist ten an training hi guide se atha in a rin awm. Heng jail tangte harsatna ka rawn thlen te hi tuna tih mai theih chin office function dan leh prisoners ten direct a officer te an hmuh theih dan tur te.inmates te in enkawl na(Administration)te hi tun atan chuan ngaih pawimawh masak ni se tih hi ka rawn ngen che a ni.thil tul ah chuan M-Cityhunter Facebook account ah zawh theih ka ni a.tin helehkha hi inmate te tih nilo-vin kum 7 chhunga ka hmuh leh hriat chian ngei thil te a ni tih ka rawn hriat tir bawk e.

Ka lawm e.

I rintlak.

M-CITYHUNTER
aizawl mizoram.

Copy to:-

The president
Public Right Information Society
mizoram(prism)
uper republic aizawl For information and nessecery action.

2:-The chairman Mizoram public service comission, aizawl for information and necessary action.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

KHAWSIK EN DAN

  • khawsik hriat theih dan
  • BP check dan
  • BP awm dan tlangpui

Thermometer leh hmanraw dang tellova mi tupawh khawsik san lam i check duh chuan a hnuai a mi hi lo en la:

Mipa marphu hi engtiklai pawhin dinglamah zel check tur a ni a, hmeichhia chu veilamah check tur a ni.

Marphu (pulse) chu minute khatah 60-65 anih chuan a taksa lum lam ( a khawsik) chu 98° Fahrein heat a ni.
70 pulse chu 99°
80 Pulse chu 100°
90 Pulse = 101°
100 Pulse = 102°
110 Pulse = 103°
120 Pulse = 104°
130 Pulse = 105°
140 Pulse = 106°

Marphu chu 10 zel a a pun chuan mihring taksa lum dan pawh 10° zelin a pung ve a ni.

Raipuarin a pai lai naute pulse hi 140 atanga 150 vel a ni.

Marphu tha ber chu 70 atanga 74 hi a ni.

Kum tam dan azir a Blood Pressure check dan chu:
Raipuarlai BP leh a naulai BP hi a inang chiah a ni.
Nau piang hlim – kum5 ==81 / 45.
Kum 5 – 10==== 90 / 50.
Kum 10 -15 ====100 / 62 .
Kum 15 – 20 ==== 110 / 71 a ni.
Kum 20 atanga kum 30 inkar BP chu a sang lamah 120 leh a hniam lamah 80 a nia.
Kum 30 atanga kum 35 inkar BP chu a sang lamah 124 leh a hniam lamah 82 a nia.
Kum 35 atanga kum 40 inkar BP chu a sang lamah 126 leh a hniam lamah 83 a nia.
Kum 40 atanga kum 50 inkar BP chu a sang lamah 128 leh a hniam lamah 84 a nia.
Kum 50 atanga kum 60 inkar BP chu a sang lamah 132 leh a hniam lamah 86 a nia.
Kum 60 atanga kum 65 inkar BP chu a sang lamah 136 leh a hniam lamah 88 a nia.
Kum 65 atanga kum 80 inkar BP chu a sang lamah 140 leh a hniam lamah 90 a nia.
Kum 80 chunglam zawng chu BP chu a sang lamah 145 leh a hniam lamah 92 a ni.

Mi thenkhat BP ah chuan a sang lamah leh a hniam lamah hian +5 leh -5 a ni thei bawk a, mahse heihi buaina tham a tling hranlo a ni. 5 aia a tam emaw a tlem emaw a nih chuan Mihring chu damlo a ni thin.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

AIZAWL KHAWPUIAH FREE WIFI

AUTHOR : Vanneihthanga Vanchhawng On 3 August 2016

Information & Communication Technology (ICT) department hmalaknain Aizawl khawpuichhunga mobile tower awmna hmunah free wifi service daha ni dawn a, hei hi tun August 15 hma a hawn hman turin hmalakna kalpui mek a ni.

ICT dept a Chief Informatic Officer (CIO) Lalthlamuana hnen atanga thudawn danin, he ruahmanna hi ICT leh Aizawl DC in Mizoram a serivce provider hrang hrangte kokhawm a ruahmanna an siam a ni a, mobile tower a freewifi service dah hi service provider hrang hrangte pawhin tha an tih thu leh tower dahna in neitute chauh nilo, tower awmna chhehvel a awmte pawhin hamthatna an dawnna tur a ni dawn a ni.

CIO Lalthlamuana sawi danin, mobile tower a free wifi service dah tura ruahmanna siam a nih vang hian service provider hrang hrangte chuan mobile tower dahna tura harsatna an awh thin pawh a ziaawm phah an beisei a, tower dahna In neitute chauh nilo, a chhehvel a khawsa te pawhin hamthatna hi an dawn theih dawn avangin, tower bun belh zelna kawngah pawh hei hian harsatna tawh thin a tihziaawm theih service provider (BSNL, Airtel, Aircel etc)te chuan an beisei a ni.

He ruahmanna hi tun thla August 15 hma a hawn theih turin service provider hrang hrangte chuan tunah hian ruahmanna an kalpui mek ni a hriat a ni a, hemi chungchangah hian ICT CIO Lalthlamuana chuan, Mizoram a service provider hrang hrangte chu pilot project tala launch theih tura inpeih hman turin hriattir an nih thu sawiin, he ruahmanna kal mek hi peihfel a nih hunah chuan Aizawl khawpui chhunga mobile tower zawng zawngah free wifi service dah a ni ang a, tower bulhnai a khawsa ten hemi hamthatna hi an dawng thei dawn a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

SCHOOL EDUCATION DEPARTMENT PHALNA NEILO TAN HOSTEL DIN PHAL A NI TAWH LO

  • hostel din dan tur
  • Mizoram hostel rules hman/siam tanni

Nimin August 5 chawhma dar 10:30 khan School Education Directorate Conference Hall-ah Mizoram School Hostel Infrastructure,Facilities and General Care of Students (Management) Rules 2016 chu Aizawl khawpui huamchhunga Hostel neitute hrilhfiahna hun hman a ni.

Hostel Rules hi School Education Director Pu K. Lalthawmmawia’n Power Presentation hmangin a hrilhfiah a, Hostel Rules hi Council of Minister-in Dt.29.03.2016 ah pawmpuiin Govt. Gazette-ah chhuah a ni a, Dt. 01.06.2016 atanga hman tan a ni. He Rules hian Class I atanga Class XII, School naupang 10 nei chin Hostel a huam a, hetah hian Hostel mal din leh School behchhan te an tel a, College zirlaite erawh chu a huam lo a ni.

Hostel Rules ang chuan Hostel nei turin December, 2016 ral hmain Hostel Managing Committee an din a ngai a, Managing Committee chu Hostel enkawlnaa mawhphurtu tur leh Hostel vilzuitu tur an ni. Hostel-a awm zirlaite Medical Record leh Academic Record te bakah an Moral leh Spiritual Guidance te pawh record tur a ni.

Director, School Education Department atanga Permission leh Recognition nei lote tan Hostel din phal a ni tawh lo va, Hostel lo din tawh sate chuan Permission leh Recognition te chu DEO kaltlangin Director-ah dil tur a ni a, kum 2 chhungin danin a phut te zawm tura beisei an ni. Permission an dil hnuah Provisional Recognition pek an ni ang a, kum 2 hnuah recognition chu pek leh an ni ang. Recognised Hostel te chu kum 2 hnuah an renew zel ang a, Recognised Hostel list chu Directorate-in a tichhuak thin ang.Hostel chu chhiatna leh vanduaina thlen theihna hmun; leimin hlauhawm, boruak bawlhhlawh leh lirthei tawtna hmunahte din loh tur a ni.

Hostelah te hian Study Room te, Dining Room te, Recreation Room te, Bathroom leh Toilet tha tak leh Dormitory tha takte a awm a ngai a, Kawngpui atanga panna tha tak a neih a ngaih bakah Mizoram chhunga mite chauhin an din thei dawn a, Hostel leh School a inhlat chuan naupangin School an pannaah Hostel neituten an hruai a ngai a ni.

Director, School Education-in Monitoring team a din ang a, an ni hian Hostel Permission leh Recognition neite hi tlawhin an endik thin dawn a ni.

Hostel Rules inhrilhriatna inkhawm, Pu K. Lalrintluanga, Addl. Director, School Education Department kaihhruaiah hian Hostelnei 80 chuang an kalkhawm a, chung zingah chuan Kohhran din Hostel te, School mal Hostel te, School mal behchhan lem lo te, Girls hostel te leh Boys hostel neitute an kal a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

RUIHHLO DO BEIHPUI THLAKNA HMAHRUAI ATAN VBC 10 CHUANG MAN HALRAL

Mizoram atanga Damdawi tha lo ruihhlo um bo beihpui thlakna hmahruai atan nimin chawhnu dar 2:30 khan 3Rd MAP hmunpui Mualpuiah ruihhlo cheng vaibelchhe 10 chuang man halral a ni.

Nimina ruihhlo halral te hi Mizoram Police in an man khawm Court-a chinfel tawh Heroin No. 4 Kg. 1.64 Kg. Methamphedrine Kg. 29.66, Pseudoephedrine kg 4895.80. Ganja kg 150, Proxivon capsule 102, Codine 100 ml bottle 10 leh Codine Lincof 100 ml, bottle 7 Kg 1 a rit te an ni a. Heg ruihhlo te hi tual chhung rate incheng vaibelchhe 10, nuai 21 sing 3, sang li zakua sawm sarih pathum a ni.

Ruihhlo te hi Home Minister, Pu R.Lalzirliana, Parl. Secy. Col. ZS Zuala, MYC chairman Pu T.Sangkunga, DGP Pu Thianghlima IPS Excise & Narcotics Deptt. aiawhin Comissioner Pu Lalhmunsanga, Central YMA president Pu Lalbiakzuala ten heng ruihhlo te hi an halral a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

SUMO LEH MAHINDRA XUV INSU, THI AWM LO

6th August, 2016 zing dar 5 vel khan Chaltlang, Sericulture Directorate Building kawtah hnamdang chuanna Sumo leh Mahindra XUV car an insu-a, Sumo-a chuangte hi an hliam nual. Hliam mi 3 te chu Aizawl Civil Hospital lam panpui nghal an ni. XUV car khalhtu hi a rui hle niin sawi a ni a, midang phurh a neilo niin thudawnna chuan a sawi bawk.

Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

KUMIN ANTHURIUM FESTIVAL-AH MIZO ZU CHI HRANG HRANG PHOCHHUAK DAWN, ADVENTURE LAM THIL TELH A NI BAWK ANG.

  • Anthurium festival an hmang leh dawn

5th Augst, 2016 chhun khan Anthurium Festival 2016 neih dan tur ngaihtuahin Tourism Secretary Pu V.Lalremthanga kaihhruaiin a office-ah an thu khawmMeetingah hian Anthurium Festival lo pian dan te sawifiah a ni a. kum danga programme-a tel thin te bakah agenda chhawpchhuahte sawiho a ni a, Mizo zu chi hrang hrang puitlingphalna nei chin tan lei theih tura phochhuah nise tih an rel.

Meeting chuan Anthurium Girls bakah Anthurium Miss thlanna siam ni bawk se an ti a. Heng bakah Adventure Park – Low rope course, Zip lining, Jummering/rappelling, Rock climbing tih theihna tur te siam tek nise an ti a, thlalak phochhuahna hmun siam ni bawk se an ti.

Central sorkar bultumin Anthurium Festival hi kum 2006 atang khan hman thin a ni a, kumina senso tur atan Rs. nuai 25 an rawn pe a ni.

Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

PATHIAN RAWNGBAWLTU ROPUI TE’N SAWMA PAKHAT CHUNGCHANG ENGTINNGE AN SAWI

Sawma Pakhat chungchângah post ka siam a, keima mimal thlirdan ngau ngau-a ngâitu an țhahnem hle a, Pathian rawngbawltu ropui tak tak ten engtinnge an sawi tih hi kan rawn tarlang ang e. He’ng Pathian mi dik tak te hian an ngaihdan satliah sawi thâwr lovin, Bible-a an hmuhdan ațangin a ni an sawi tih i lo hre bawk ila.

Thuhriltu ropui ber zinga khawvelin a ngaih, ‘Prince of Preacher’,Pathian tana mi hrat khawkheng Charles Spurgeon-a chuan Sawma Pakhat(tithe) chungchang tihian a sawi,
“Juda hovin zawm ngeî ngeî tur(obligation) a nih avanga sawma pakhat puithiam hnena an pêk țhin ang kalphung hnuaiah i awm ve lo ve. Chutiang dan(rules) zamna chu Chanchin Țha-ah(gospel) a lo awm a nih ngat chuan ‘thîlpek’ mawina leh duhawmna a ticheureu vek(destroy) tihna a ni ang a, i zalenna thei rah vûl tur a chhuh sak bawk che tihna a ni ang. Ka pa pianchampha-ah enge ka pêk ang tih min tuk sak theitu eng dan mah a awmlo. Mipa-in(pasalin) a nupui eng thil nge a ‘present’ ang tih rel sak theihtu eng dan bu-ah mah zam a awm hek lova, kan hmangaihte chungah engtianga ngainatna leh duatna(affection)nge kan lanchhuah tir ang tih min hrilh theitu pawh a awm lo. Nilo, kan thilpek chu zalenna ațang liau liau a ni tur a ni, a nih loh chuan a duhawmna(sweetness) zawng zawng a bo vek dawn tihna a ni” a ti.

Sawma pakhat system kalpuitu Methodist church founder leh hruaitu John Wesley chuan “I theih zat thawkchhuak la, i theih zat khawl la, i theih zat pe rawh. Nangmah leh i chhungte mamawh phuhru(take care) phawt la, chumi hnuah kohhran mamawh phuhru rawh. Kristian ang nilova Judaho angin, pek zat tur inbitukin nangmah leh nangmah inphuar suh”.

Keini Prostestant pû ber Martin Luther chuan ” Mosia dan khan Juda te chauh a phuar, Jentailte min phuar tello. Mosia nen inzawmna kan nei lo. Mahse Mosia dan pakhat lo zawm ta ila, Mosia dan pumpui ka zawm a ngai ang a, ka serh pawh ka tantira ngai ang”.

Billy Graham: “Bible-in kan pek chhan chu kan duh rêng vang a ni tur a ni a ti a, phallo chûngin emaw tihluihna(compulsion) a ngaiin kan pe tur a ni lo” a ti.

John Calvin, Martin Luther, Charles Spurgeon, John Bunyan, John Wycliffe, Adam Clark, Campbell Morgan, Oliver Cromwell, and others believe that tithing should not be taught in the churches.

Heng bakah hian “Kristian Van Ram Kawng Zawh” ziaktu John Bunyan, Presbyterian pû ber tih theih John Calvin, John Wycliffe, Adam Clark leh Pathian rawngbawltu ropui dang tam tak te pawhin he Sawma Pakhat dan(tithe system) hi ThuthlungThar fate tan an pawm lo a ni.

Thuthlung Hlui ațanga a landan pawhin Sawma Pakhat hian dan khauh tak zam a nei a, thil thar(buh, thlai, thei etc) leh ran vulh ațang chauhin pek tur a ni a, sum lakluh(income) ațangin pek tur a ni lova, sumfaiin an pe ngai lo a ni. Khatih hunlai khân sum an chelek tawh tih Bible-ah vêk kan hmu a, sumdawng, thing mistiri etc te pawh an awm nuk a, mahse Pathianin ‘Sawma Pakhat’ chu income ațangin a phut tel miau lo. Tin, mirethei ten an pe ngai lo niin a lang a, miretheite chu a dawngtute anni zawk a ni. Sawma pakhat chu puar leh fan na’n ‘chaw’ atan liau liau hman țhin a ni. Suma chantirin, sum anga hmanchhuah a ni ngailo.

Sawma Pakhat system hi kan kalpui(practice) ta sa sa anih chuan, a nihna ang taka kalpui hi ringtu leh Kohhran tih tur dik tak a ni dawn lo’m ni? Kan duhdan anga lo hêr rem ve ngut turin thuneihna kan nei meuh emaw chu??

Sawma pakhat hi kohhran hmasa te khan an practice thu kan hmulova, an neih thawhkhawmin an insemrual țhin niin a lang. Tirhkohte pawhin an zirtirnaah vawikhat mah practice tur tiin an sawi lang lo bawk a ni. Mahsela, Pathian tana phal taka ‘thilpek’ pe turin uar takin an zirtir/fuih țhin thung a ni.

Kan kohhranho pawh hian ‘thilpek’ zawngin inzirtir mai ila, chhiah anga kohhran mite pek zat tur bituk bur lovin. Tun ai hian thilpek pawh a lut țha zawk lovang tih tunge sawi thei? Pek loh chu hremhmun tlak phah theihna ang thawthanga kan inzirtir leh kan phal lo anih pawhin kan pe ngei ngei tur a ni tih zawnga kan inzirtir hi chu zirtirna diklo hulhual a ni. Phal tak leh ui lova pe turin kohhran mite i fuih sauh sauh ila, miretheite tan rilru hrehawnna tur leh inkiltawihna tur siamsak lo ila,”tlem lua awmlo tam lua awmlo” ti-a, zalenna zau tak siamin, kan pek zat nilovin kan pekna thinlung zawk a pawimawh zia te hi in fah mawlh mawlh ila, kan kalphung a diklo anih chuan pawmin insiamțha ngam bawk ang u.

Note: Tam tak chuan ‘over’ min ti ngeiin ka ring. Kohhran hi ka hua-in ka dodal reng reng lova, ka damloh chungchangah pawh min țanpui nasa êm êm tute an ni a, ka pa hi kohhran upa min a ni nghe nghe a, kohhran hi ka zah takzet. Mahse, chu chuan ka thurin(belief), thudik ni-a ka hriat ka sawichhuahna kawngah min dal tur a nilo tih hi ka ngaihdan rumrut a ni tlat thung. Tin, pawng tawng ziah ve thawr ka nilova, mahni phak ang tawka ka thlir kual ve fê hnuah pawh hun rei tak ziak ngam lovin ka awm zawk a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | 1 Comment

PATHIAN RAWNGBAWLTU ROPUI TE’N SAWMA PAKHAT CHUNGCHANG ENGTINNGE AN SAWI

Sawma Pakhat chungchângah post ka siam a, keima mimal thlirdan ngau ngau-a ngâitu an țhahnem hle a, Pathian rawngbawltu ropui tak tak ten engtinnge an sawi tih hi kan rawn tarlang ang e. He’ng Pathian mi dik tak te hian an ngaihdan satliah sawi thâwr lovin, Bible-a an hmuhdan ațangin a ni an sawi tih i lo hre bawk ila.

Thuhriltu ropui ber zinga khawvelin a ngaih, ‘Prince of Preacher’,Pathian tana mi hrat khawkheng Charles Spurgeon-a chuan Sawma Pakhat(tithe) chungchang tihian a sawi,
“Juda hovin zawm ngeî ngeî tur(obligation) a nih avanga sawma pakhat puithiam hnena an pêk țhin ang kalphung hnuaiah i awm ve lo ve. Chutiang dan(rules) zamna chu Chanchin Țha-ah(gospel) a lo awm a nih ngat chuan ‘thîlpek’ mawina leh duhawmna a ticheureu vek(destroy) tihna a ni ang a, i zalenna thei rah vûl tur a chhuh sak bawk che tihna a ni ang. Ka pa pianchampha-ah enge ka pêk ang tih min tuk sak theitu eng dan mah a awmlo. Mipa-in(pasalin) a nupui eng thil nge a ‘present’ ang tih rel sak theihtu eng dan bu-ah mah zam a awm hek lova, kan hmangaihte chungah engtianga ngainatna leh duatna(affection)nge kan lanchhuah tir ang tih min hrilh theitu pawh a awm lo. Nilo, kan thilpek chu zalenna ațang liau liau a ni tur a ni, a nih loh chuan a duhawmna(sweetness) zawng zawng a bo vek dawn tihna a ni” a ti.

Sawma pakhat system kalpuitu Methodist church founder leh hruaitu John Wesley chuan “I theih zat thawkchhuak la, i theih zat khawl la, i theih zat pe rawh. Nangmah leh i chhungte mamawh phuhru(take care) phawt la, chumi hnuah kohhran mamawh phuhru rawh. Kristian ang nilova Judaho angin, pek zat tur inbitukin nangmah leh nangmah inphuar suh”.

Keini Prostestant pû ber Martin Luther chuan ” Mosia dan khan Juda te chauh a phuar, Jentailte min phuar tello. Mosia nen inzawmna kan nei lo. Mahse Mosia dan pakhat lo zawm ta ila, Mosia dan pumpui ka zawm a ngai ang a, ka serh pawh ka tantira ngai ang”.

Billy Graham: “Bible-in kan pek chhan chu kan duh rêng vang a ni tur a ni a ti a, phallo chûngin emaw tihluihna(compulsion) a ngaiin kan pe tur a ni lo” a ti.

John Calvin, Martin Luther, Charles Spurgeon, John Bunyan, John Wycliffe, Adam Clark, Campbell Morgan, Oliver Cromwell, and others believe that tithing should not be taught in the churches.

Heng bakah hian “Kristian Van Ram Kawng Zawh” ziaktu John Bunyan, Presbyterian pû ber tih theih John Calvin, John Wycliffe, Adam Clark leh Pathian rawngbawltu ropui dang tam tak te pawhin he Sawma Pakhat dan(tithe system) hi ThuthlungThar fate tan an pawm lo a ni.

Thuthlung Hlui ațanga a landan pawhin Sawma Pakhat hian dan khauh tak zam a nei a, thil thar(buh, thlai, thei etc) leh ran vulh ațang chauhin pek tur a ni a, sum lakluh(income) ațangin pek tur a ni lova, sumfaiin an pe ngai lo a ni. Khatih hunlai khân sum an chelek tawh tih Bible-ah vêk kan hmu a, sumdawng, thing mistiri etc te pawh an awm nuk a, mahse Pathianin ‘Sawma Pakhat’ chu income ațangin a phut tel miau lo. Tin, mirethei ten an pe ngai lo niin a lang a, miretheite chu a dawngtute anni zawk a ni. Sawma pakhat chu puar leh fan na’n ‘chaw’ atan liau liau hman țhin a ni. Suma chantirin, sum anga hmanchhuah a ni ngailo.

Sawma Pakhat system hi kan kalpui(practice) ta sa sa anih chuan, a nihna ang taka kalpui hi ringtu leh Kohhran tih tur dik tak a ni dawn lo’m ni? Kan duhdan anga lo hêr rem ve ngut turin thuneihna kan nei meuh emaw chu??

Sawma pakhat hi kohhran hmasa te khan an practice thu kan hmulova, an neih thawhkhawmin an insemrual țhin niin a lang. Tirhkohte pawhin an zirtirnaah vawikhat mah practice tur tiin an sawi lang lo bawk a ni. Mahsela, Pathian tana phal taka ‘thilpek’ pe turin uar takin an zirtir/fuih țhin thung a ni.

Kan kohhranho pawh hian ‘thilpek’ zawngin inzirtir mai ila, chhiah anga kohhran mite pek zat tur bituk bur lovin. Tun ai hian thilpek pawh a lut țha zawk lovang tih tunge sawi thei? Pek loh chu hremhmun tlak phah theihna ang thawthanga kan inzirtir leh kan phal lo anih pawhin kan pe ngei ngei tur a ni tih zawnga kan inzirtir hi chu zirtirna diklo hulhual a ni. Phal tak leh ui lova pe turin kohhran mite i fuih sauh sauh ila, miretheite tan rilru hrehawnna tur leh inkiltawihna tur siamsak lo ila,”tlem lua awmlo tam lua awmlo” ti-a, zalenna zau tak siamin, kan pek zat nilovin kan pekna thinlung zawk a pawimawh zia te hi in fah mawlh mawlh ila, kan kalphung a diklo anih chuan pawmin insiamțha ngam bawk ang u.

Note: Tam tak chuan ‘over’ min ti ngeiin ka ring. Kohhran hi ka hua-in ka dodal reng reng lova, ka damloh chungchangah pawh min țanpui nasa êm êm tute an ni a, ka pa hi kohhran upa min a ni nghe nghe a, kohhran hi ka zah takzet. Mahse, chu chuan ka thurin(belief), thudik ni-a ka hriat ka sawichhuahna kawngah min dal tur a nilo tih hi ka ngaihdan rumrut a ni tlat thung. Tin, pawng tawng ziah ve thawr ka nilova, mahni phak ang tawka ka thlir kual ve fê hnuah pawh hun rei tak ziak ngam lovin ka awm zawk a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | 2 Comments