MARQUEZ-A’N THLALATU SCOOTER A TANGKAIPUI; PALINA A NIH PHAH :

POSTED by Francis Da Gunner On June 26,2016

MotoGP qualifying ah Spanish rider Marc Marquez a chesual a, mahse a bul lawka awm scooter, chahbi invuah awm chu hmuin a khalh tawp a, he scooter hi photographer ta niin Marquez hian qualifying ah palina a nih theih phah a ni.

“Qualifying ah khan chesualin second lap ah ka tlu a. Marshals (an tluka lo buaipuitu) ho an awmna a hla deuh bawk sia, scooter chahbi invuah, a bula tumah awm lo ka hmu a, ka lak chiah khan Tino (photographer)ka hmu chauh a, hman ka dil a, mi hmantir ve mai bawk a. Pit lamah a rang thei ang bera thlen kha ka duh a, dik taka sawi chuan lo phal lo mahse ka la tho ang ! Ka team ten hna ropui tak min thawhsak a ka lawm khawp mai, track ah lap hnih ka tlan theih phah bakah palinaah ka thlen theih phah a ni”, tiin Marquez hian a thil tawn chungchang a sawi.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

YOGA chhûngril bihchianna

POSTED by Lalremliana Pachuau On June 26, 2016

YOGA hi eng nge a awmzia tih google han zawt teh. ‘Hindu sakhua kaltlanga thlarau leh sakhaw lama inthunun nâna tisa hreawmna intuatir chunga tisa leh thlarau inthununna niin chung atân chuan thawk lak dan inzirtir te, ngaihtuah bing hmanna mawltê leh taksa kenkawh dan bik thlang chunga hriselna neih leh hahchawlna nun neih’ tih a lo ni ang.
Hindu sakhua nen a inkaihhnawih tlat tih hai luih tum chu mipa nge ka nih hmeichhia tih hai luih tum ang mai a ni ang.

A va nuam êm –
Yoga tluka mihring siam nuam thei leh ngaihtuahna tifim thei hi an tam lo! Hindu hmeichhia, USa cheng, piangthar ṭawngkam hi ngaithla ang aw. “Sakhuaa harhchhuaha thlarau ênna chan tluka chak ka nei lo. Tichuan Guru hnenah kalin Yoga ka han ti ta a. A nuam ka va han ti tehreng êm! Engthawlna nasa tak mai ka chang a, ka thlarau leh Universe (van thengreng) hi inzawma hriatna mak lutuk mai ka nei ta a! Yoga chu ka ngai (addict) ta ngawih ngawih mai a ni.”

Van thengrengahte chuan eng nge awm kha? Eph 6:12 – Kan buante hi tisa leh thisen an ni si lo, lalnate leh, thuneihnate leh he thim chunga khawvel roreltute leh van hmunahte thlarau sualho awmte an ni zawk e, tih a nih kha. He Hindu nula pawh hi rei lote hnuah a buai ta a, ramhuai ten an chenchilh ta tlat mai a ni. Yoga hi damdawi ruih theih chak ber chi ang maiin ngaih a awl êm êm mai a lo ni a, rilru hah changte leh nun a buai laite hian Yoga hmangin an hringnun chingchivet an chingfel ṭhin a lo ni! Kan thinlung chhûngrila ramhuai lo cheng tura sawmna hmanrua hi ngai ho mai mai suh!

Basic Hinduism :
Thlarau dam lai hi hlimna leh lungngaihna hnuaia saltang niin a saltanna aṭanga chhanchhuak tur chuan (Brahman) van thengrenga hriatna thûk bik awm hi a hmelhriat a ngai a ni. Nimahsela, chu hriatna bik chu awlsam taka neih ngawt theih a ni lova, Samsara (pian nawn pian nawnna) tuipui a dai kai theih nâna Lawng, hmanrua pakhat ve mai chauh a ni zawk a ni. A panna kawngpui ṭhuam sang tam zingah, chu hmun thlenna kawng dik awmchhun chu Hriatna Thûk a ni,
Himna Chungnung ber chu! – Yoga Panishad Freemasons ho kha kan hria em? National Treasure film kha kan en tawh chuan kan hre mai ang. Anni pawh khan Universe nena inzawmin Hriatna Thûk tawp kaltlangin mahni kan in pathian, an tih ang chiah khan “To thee, I grant the Eye Divine, Behold my Cosmic Splendor Line” – Bhagavad Gita chuan a lo ti daih tawh a ni. “I hnenah, pathian anga hmuh theihna ka pêk che hi. Ngai rawh, lei leh van inzawmna ropui chu!” tih hi Hinduism bulpui chu a lo ni ta a ni.

Lei leh van inzawmna :
He lei leh van inzawmna hmanrua chu Yoga hi a lo ni ta a ni. Yoga chu Yuj aṭanga lak niin To unite (inpumkhat) tihna a ni a, chu inpumkhatna zawngtu chu Yogi/Yogin (mipa leh hmeichhia) tih an lo ni ta a ni. Yoga hnuaia hian bulpui lian tak tak 4 an awm a, Karma, Bhakti, Jnana leh Raja Yoga an ni. Pantanjali chuan yoga chu, “Rilru hriatna danglam zawng zawng ngawih tir ṭhuapna” tiin a sawi a. Tichuan a tawi zawngin mihring pangngai ve mai kha Chungnung Ber (Supreme being) a lo nih theihna kalkawng chu yoga hi a lo ni ta a ni.

Yoga thil tum ber lo ni ta chu mihringa châkna te, thil dang nena inzawmna te, thinlungin a vei te, mahnia bet awm zawng zawng paih bo vek a, ZERO dinhmuna awm a, chu hmun aṭanga Chungnung bera hriat a, amah anga awm chu a lo ni ta a ni. “Mi tupawh, Sunya (ruah vekna)chik taka ngaihtuah bing mi chu boruak (space) chhûngah hip luha awmin engmah reng awm lohna hmun aṭang chuan thlarau hriatfiahna a chang ta ṭhin a ni” tiin The Siva Samhita-ah chuan kan hmu ta a ni.

Chumi dawt lehah chuan Hindu pathian pawimawh ber pathum Vishnu, Brahma leh Shiva te ruangam hmuh a, anmahni hmuhchhuah bakah Krishna pathian, supreme god nen an thinlunga chentir a ni ta a ni. Heng pathian lem kan tihte reng reng hi ramhuai nia kristiante chuan kan rin si chuan, Hindu sakhua chu pathian lem biakna dik tak a lo ni ta a ni. Chung pathian lem biakna hmanrua dik tak chu yoga hi a lo ni ta bawk a ni.

Setanic : Upanishads lehkhabuah chuan yoga chuan mihring thlarau leh van thengreng thlarau inpumkhatna awmze ril tak nei a entir a ni tih a lo ni ta a ni. Aleister Crowley kha kan hria em? Setana kohhran dintu leh betu hmingthang ber mai kha! Ani khan hmân hmanah Eight Lectures on Yoga a lo ziak daih tawh a. Yoga hmanga setana chibai buk dan chu hmânah a hote a lo zirtir daih tawh a lo ni. India ramah lo kalin Hindu sakhua a rawn zirchiang a, kum 1907 khan George Cecil Jones nen Thelemite Order an din ta rup anih kha.

YOGA tih hi ṭhetsawmin ngaihtuahnaah dah tur a ni a, Yoga kutke pariat zinga a hmasa ber Yama (Thununna) sawifiah ang che. Tichuan, Yoga kutke pahnihna Niyama (Tihtur Ṭha) chi hrang hrangte chu planet hrang hrang nen inlaichinna siamin yoga kutke pathumna leh palina Asana(Hmeichhia leh Mipa, Yoga tih laia an ṭhuthmun leh an taksa awmdan) leh Pranayama (Thawk lak dan) hman tawh tur a ni, tiin a lo sawi tawh a ni. He yoga hmang hian setana a biain ramhuai a hring a hranin a ko chhuakin a pawl ta ṭhin a ni!

Khaikhawmna : Yoga hi kan sawi zin viau rualin kohhran member ni ṭheuh si hian kohhran thuchhuak hi kan ngai pawimawh lo hle em ni? Kohhran berin yoga hi tih ve tur a ni love a tih chuan keini kohhran chhûnga awmte chuan kan zawm mai tur a ni dawn lawm ni? A sawite hi kan sawi peih ang huin anihna ang taka sawi erawh kan thei leh si lova, mipui pawh kan buai nual a ni lawm ni?

Yoga hi kristian i nih chuan ti ve hauh suh ang che.

Aside | Posted on by | Tagged , , , , | 2 Comments

Hmingthansiami (Love Story Lungchhiatthlak)

POSTED by On

He Thu ziaktu hi kan theihnghilh tlat mai.

“Engvangin nge mipa bulah zu te a in teh reng, pawngsual chu a phu ve reng a nih chu” tia comment tamutak a hmuh chuan, a phone chu a paih darh vek a. Mangang takin a khumah a bawk thlawp a.

A room kawngka chu vawi leh khatah a rawn intheh hawng țhuai a. Mitmeng phelh phung leh sen rûm chungin A pa chu a rawn lut a..”Bawlhhlawhnu, min va tizak ve leh! Mi zawng zawngin i chungchang an sawi hi i hria em? Kan case filed pawh kha ka witdraw dawn a ni” a ti țeng chhuai a. Hlau takin a pa chu a lo en a. Kut a rawn thlak dawn emaw a tih laiin, na zeta kawngka kharin a chhuahsan ta a.

Zanriah an ei dawn chuan, tuman an rawn ko lo a. Zanriah ei tur pawhin a chhuak ngam ta lo. Ni e, engkim kha a thiam loh a ni a niang chu..

Pawngsual kha a phû ve reng pawh a lo ni mahna le..amah leh amah chu a inringhlel a. A inten a. A inhaw ta hial a! Tu in nge a buaina runthlak tak lak atang chuan rawn chhanchhuak ta ang le?.

“Joel,min țhen suh. Min phatsan suh. Theihtawp ka chhuah ang” tia a bialpa a ngen ngawih ngawih lai te kha a mitthlaah a rawn lang a. Thla tam tak chhung rinawm taka a lo zui thin mipa khan, amah chauha khawvel hmachhawn turin a hnutchhiah a nih kha. Ni e, hmeichhe zei leh mipa tihlawm thiam tak a ni lo a. Hmangaih a tawn vawikhatnaah bumthiam a tawng a. Hmachhawn dan tur chu tawnhriat pakhatmah a la neih loh miau avangin a thiam lul lo mai. Amah aia tinuam thei leh tihlim thei hmeichhe dang bulah Joela chuan a kalsan a. Lo kir leh turin tlawm theih tawpin a ngen zawk a nih kha..mahse, a hmangaihna chu rahbeh a ni a, ani chu hnawl a ni.

Chhungril nun hliam chunga a dera nuihna te chu a hne ngawih ngawih a. A hmangaih chu a lo kir leh tak mialin tiin nitin beiseina a nei a. Zanah a beiseina chu a țah pui leh thin.

“Hmingte, ani lo pawh mipa dang an tam alawm..kan zawng dawn nia” tiin a țhian țha ber Muana chuan a hnem a. A lemin a lo nui thung. Mipa dang chu an tam, a hmangaih erawh pakhat chauh a ti rilru a. Zan khat chu a thianpa Muana chuan a țhiannu b’day lawmna party ah a rawn hruaichhuak a. A nu ngei pawhin ” Va intiharh ve rawh. Heti ber bur reng ringawt zawng a hahthlak ê mai” tiin phalna a pe a. Muana nen chuan an chhuak dun ta a. An țhiannu te inah chuan an lo awm ve nual a. A țhen an lam , a țhen an in dût!! Chutiang ri nuaih nuaih chu a kham a, pawn bathlarah a va dak kual mai mai a.

Muana chu rawn kalin,ngaihtuah hmel zetin ” Hmingte, dam vat tawh la ka ti. Hmana Hmingteii kha ka hmu chak” a ti ham ham a. Ni e, ani pawhin chu chu a duh alawm.

Muana hi mi tamtak zinga a mi rin awmchhun a ni a. A inbunruahna leh a țah khum ngam awmchhun a ni. Thei tui a rawn pe a. A lo in ve mai a. Eitur an sem zawh hnu chuan haw mai a duh a. Mahse, an țhiannu chuan a phal tlat lo a. Rilru bet lo zetin a țhu ve ta a. Muana chu a bulah rawn thuin, Whisky hi a rawn pe a. A lu a lo thing nar nar a.

“Zanin chauh chu hahdam takin awm ve rawh. Ka thlah haw leh dawn che lawm..i haw ngam loh leh kan inah i riak mai dawn nia” a ti a. A țhianpa hi chuan a ngaihtuah ve chiang alawm. Beer chu vawihnih a in ve tawh a. Tui a ti lo. Whisky chu a ban da da a. Vawikhat chauh tal Joela ngaihtuah lova mutthilh bawrh bawrh chu a thlahlel ngawih ngawih a lawm. A hnar hup chungin a lem ta pawp pawp a. A pum chhung sa thla vawn vawn chu a hriaa. No 2 na pawh a lo lem leh hmiah a! A han ding a. A luhai avang chuan a thu leh a. No 3 na erawh a lo hnar a.

Joela theihnghilh tum si khan a zu in avang chu ni maw…ahrechhuak zing zawk a! A țah a chhuak a. Bathroomah a vațap ta chiam a! A rawn chhuah leh chuan an țhiannu khan Zu a lo pe leh a. “Chatthla khawpin in ila a tha ang” ti rilru chungin a lo tlak leh pawp a. Thil ei tha vak si lo nen a zo lo kher mai. Muana chu hawpuiah a sawm a. Ani lah a la laklawh si. Thlang lam bathlara chairah chuan thuin a muthlu ta a.

A harh leh chuan a awmna hmun chu a hre hauh lo. A vawt em em a. A han hawikual a. Nghet zeta a sama țham a ni tih a hria. Au chhuah a tum a.

Kut hian a rawn hnawh phui ta hmiah a. Mipa țawng bul bul ri a hria a. Pahnih anni tih a hria. An rawn pawttho lawp a. An awmna hmun chu thlanmual ani tih a hria. A hlau ta kher mai.
Pawngsualna rapthlak tak chu țan a ni ta. Theihtawp chhuahin a lo bei let ve a. Mahse, a naka an chhuihna te, a hmaia an hnekna te avang chuan a chau em em a. A auchhuak thei der si lo.

Dimdawihna tel reng reng loin kha leh chen a lo vawn him, a hmangaih ber Joela tan pawha a hlan phal loh..a thianghlimna chu tihchhiat a lo ni ta. A țap lo a. A chhungril erawh a rûm kawk kawk a. Inthah ve hial mai a nâp hial anih kha..a țhian tha ber Muana kha khawiah nge a awm tak le?

“Hmingte, min ngaidam rawh. Ka bialnu nen khan kan laklawh sia,ka țhian rinngam nia ka hriatte kha in veng lamah an haw dawn tho sia. Thlah haw ve mai tur chein ka ti a..ka lo tisual a ni” tia ngaihdam diltu a thianpa chu vawikhat a melh a. A melh nawn leh tawh lo. Rinna chu khawiah nge a thlawhbo tak a hre ta lo.

A tirah chuan a chhungkua leh thenrualte chuan an khawngaihin, a lamah an țang em em vek a. Mahse, ” Hmingthansiami pawh khan zu a rui alawm” tih sawi rik a nih hnuah chuan…a lamțang nia a hriatte kha amah diriama a chala phung kawktu an lo ni ta zawk si a! Hringnun ânchhia chu a tan tawrh a harsa em em ani.

A pain a case file a a lakir tih a hriat chuan chhun ang a na a. Inkhawm tura a kawngkal te chu ” Uire melh takin an melh a” phun zui thawm leh nuih el na te chuan an hual vel avangin Biakin chu a hnaih ngam ta lo. Class a kal ngam tawh lo a. A room zimte chu a khawvel a ni mai si. A nu bulah tal inbunruah a duh a. “Nanga zurui thusawi kha ka ngaithla peih lo. Hmeichhia te te si engvanga zu te in ve ngawt nge maw i nih le?” Tih chhanna chauh chu a hlawhchhuah awmchhun a ni. Kar khat chhung zet khawvelin a diriamna bihruksan a tum hnuah chuan, thutlukna a siam ta a. Hmeichhe chak leh huaisen a ni lo a. Hmeichhia a zawnga derthawng leh nêm tak a ni. Mahse, a thawnthu tawpna tur erawh huaisen takin a hmachhawn a. A hlen ta ngei bawk.

Sunday zinga a rooma an va luh chuan, A kawnghren hmanga inawkhlumin an va hmu ta a!! HMINGTHANSIAMI CHU A KAL TA…

“Dinhmun khirh taka ka din laia reilote ka hahdam beiseia ka mi rinngam bula zu ka in ve avanga, Pawngsual ka tawk hi ka phû tawk ve reng a nih ngai chuan, Pathian tan pawh ngaihdam tlak ka ni tawh chuang lo ang. Ka taksa rethei leh chau tak hi ka thlah ang a. Ka thlarau chu he lei hrehawm takah hian vakvai kumkhua mai rawh se.

Kan mirin em em te, kan rin anga an lo awm loh avanga a ringtu keimahni zawkin dem kan hlawh dawn a nih si chuan, ‘ka hmeichhiatpuite hian tu chungah mah rinna nghat tawh lo se’ tih hi ka thuchah hnuhnung a ni e. Ka awm ve loh avanga hlima nui tur ka chhungkua te chu kei an fanu mi tenawm leh tlaktlai lo avanga inchhir hnuhnawh lo turin ka ngen bawk e” tih chu Hmingthansiami thuchah hnuhnung a ni.

“TUEMAW THILTIH KHA I DEM DAWN ANIH NGAI CHUAN, A DINHMUNA DINGIN, PAWISAK NEI LO LEH DUHTHLANNA SIAM THIAM LO KHAWPA RILRU MANG VEKA I AWM HUNAH LEH CHUNG THIL CHU I PALTLANG VEK HNUAH CHAUH, MIDANG DEMNA CHU I PHUHCHHUAK DAWN NIA..ka țhian”

Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

LALMĂNGA NU LĂWM RAWIH NI- Zahau Lal Thangtinliana Version

Lalmânga nu lâwm rawih ni chungchangah inhnialna tamtak a awm fo tawh thin a, a la awm mek zel a, hria inti te leh intihre tak takte sawi ngai loh ‘thu’ ka han sawi ve mai mai ang e. Unau thawnthu sawi mah a dang an ti mathlawm lovin kan pipute chanchin hi ziaka dah a nih miau loh avangin hriat dan inang lo, lo awm thin hi thil nih dan tur dik tak tur chu a ni reng a, hriat dan inan loh avanga indem leh insawt hi kan tih tur ni awm lo tak chu ani a, a dik zawk kan zawnna kawngah a ţangkai em em vek zawk a ni.

Zahau lal Thangtinliana hi a piantirh atang renga mi dangdai a ni a, lehkhathiam hmasa te an lo ni a, type-writer hmang thiam hmasa a ni a, a thih hnu pawh hian zanah a type-writer hi a rawn chhu fo niin a fanu, kan naupan laia kan Science zirtirtu, Mandalay Universityatanga B.Sc zirchhuak Sayama Ni Dawngi, tuna Americaram-a awm ta chuan min hrilh a ni.
“In hlau em?” ka ti a, ani chuan, “Kan hlau lo, ‘ka nu hian: chu a lo kal leh ta,’ a ti a ngawi ţhiapin kan mu thin” a ti.

Thangtinliana kha a fing a, a ropui bawk a, khaw 82 –ah ro a rel a ni a, kan pian hma kha chuan Mizorama mipuite pawhin an ngaisang em em a, Rih leh Falam kawngpui pawh khi Thangtinliana kawngpui an ti thin niin ka pu Pastor Lalsawma chuan min hrilh a ni.

Japan ral a lo len khan Rangoon University an khar tak avangin Zahau Lal Thantinliana fapa 3, Za Hre Liana ( A hnu-a Burma Union MInister lo ni ta), Sum Manga leh Ral Lian Suma te chu an khua-ah an haw ta a. Chu hun awl chu remchanna leiin Thangtinliana chuan Zahau Chanchin a sawi ta a, a fapa 3-te chuan an inziahchhawk ta a ni. A hnua Professor lo ni ta, Ral Lian Suma hi Australia atanga M.Sc zirchhuak a ni a, Head of Forestry Department, Rangoon University, a nih laia Rector hnena recommandation mi ziahsak avanga University Hostel ţha, Pegu Hostel, General Aung San lo awm tawhna chang thei ka ni . Aung San lo awmna Room No. 123 hi mi dang luahphal lovin an kharkhip tlat a ni.

Chu Thangtinliana thil sawi a fapa 3-in an ziak chu a fapa upa ber Lalbik-a’n lehkhabu chu 1952 kum khan a bu cyclostyled-in a tichhuak a, he lehkhabu pakhat la awm chhun hi a fapa zinga Sum Manga ( Retired Director of School Education Department, Chin State ) la dam lai, 1991 kum khan ka hmu fuh hlauh mai a, Zahau ţawnga inziak chu kutziak ngatin ka copy chhuak vek a, chu lehkhabu chu tunah hian ka la kawl ţha a. Mizo historian tam takin an hriat loh thil hlui leh pi leh pute chanchin, Hlado lo chhuah dan…etc ka lo hriat phah ta a ni.

Thangtinliana mak dangdai em em-na chu thil a hre thei em em a, a thil hriat a theihnghilh tawh mang mang lo kha a ni a, a fate pawh hian mak an ti hial a ni. Zahau inthlahchhawn dan pawh kimchang tak leh chipchiar takina sawi thei vek tlat mai a, Lalmânga nu lâwm rawih ni lo chhuah dan a sawi pawh hi a dik hmel viau a ni.

LALMÂNGA CHU TU NGE NI?
Lalmanga chu Thlanrawn lal ropui Chawnglula hmei fa a ni a. Lalmanga pian lai tak hian Chawnglula chu Ralte-hovin an man lai kha a ni a. A tan rei zawng hi phiang (beliang) kum kum 3 tih a ni a, phiang kum chu Zahau ramah kum thuma dana vawi khat awm ziah thin a ni a, kum 9 lai a tang a nih hmel a. Ralte Kawlni-ho chuan Pawihral an hneh thu hla an phuah a,
“Pawih no cha cha hawng thawk e, Kawlni runah.
Ka Suaipui leh ka Langmual a nuam o ve.
Hnah thing hnuaiah sakruang pal thing ang kan tun,
An thlunglu leh kawr silai tui ang kan lak” tiin.

Heta a tan laia piang a ni a, Chawnglula chhiahhlawhte chuan “ Hei fapa I nei a, a hming han sa rawh le” an ti a. Chawnglula chuan, ‘Lal pawh ka nih tawh loh hi lal kan mâng zo ta , a hmingah Lalmânga ka sa e” a ti ta a ni.

Mizote thlang kan tlak chhan pawh hi Thlanrawn ral kan chelh loh vang a ni ber a, Zahau hnam pawh hian Thlanrawn ral hi an chelh lo va, an khua Tlauzawl, tun hnu-a Tlauhmun an tih tak hi vawi hnih an ţiausan a ni. Zahau khawpui Tlauzawl an țiau laia thlang rawn tla tam tak hi Mizoramah Tlau hnam an inti ta niin Thangtinliana hian a sawi a ni.

Mizorama Zahau lal ropui Nikuala pu, Khawkimthanga leh a fapa Khuangcheuva hunah khan Halkha leh Thlanrawn hnenah dawva kaiin khaw din an va dil a, an lo phalsak hnu-in Rallang-ah khua a dinthar leh ta a. Halkha leh Thlanrawn nen inremna an siam tak avangin Rallang khua chu ral nei lo ang a lo ni ta, a rei lote chhungin in 300 khua an lo ni ta a, Sailo lal hmingthang Vuta mantu pawh kha Zahau an ni a, Rallangah hian kum 7 a tan hnu-in se sawmthum hu-in an han tlan ta kha a ni a. Zahau leh Thlanrawn nen inremna a awm theih nan Zahau khua Zathlir chuan Chawnglula hmei fa Lalmanga chu an khaw lal atan an sawm ta a, Lalmanga chu Zathlir khua-ah a lal ta a ni.

Zahau rama ram reng reng hi Zahauva leh Khalthanga te insiamrem hun, ţuan leh mâng atang tawh khan Zahau lal ta vek a ni a, a khua leh tuite’n lo an neih manah Zahau khaw tin lal ‘lo’ chu fur laiin tha khat, ţhal laiin tha khat an thlawhsak ziah thin a. Chu chu Zahau ţawngin “Lo hlawh” an ti. Tin, Zahau ramah chuan Mizoram angin kum tin lo an vat ve ngai lo va, an lo “ Lo Pil” khat an tih chu kum 3 atanga kum 5 te an nei thin a ni.

Zathlir khaw lal Lalmâng nu, Chawnglula hmei chu a lo fing fal hle a, kum khat chhunga ni rei ber ni tak hian fur ‘lo hlawh’ thawk turin lâwm a ruai thin a. Chuta tang chuan June ni 21 hi “Lalmânga nu hlawh rawih ni” an lo ti ta a ni.

Lisguistics subject hi tlem azawng ka lo zir sil awng ve nial nual a, a, ţawng hi a che reng a, a danglam reng a, thumal thenkhat a ‘thi-sawn’ a, ţawngkam thar, ţawngkauchheh thar leh thumal thar a lo piang reng bawk a ni. Chuvangin Mizorama Mizote’n June ni 21 hi ‘Lalmânga nu lâwm rawih ni’ kan lo ti ta pawh hi a mak em em hran lo va, tawng kalphung dik tak angin ‘hlawh rawih ni’ tih aiah kan lo hmang ta niin a lang atni. Zahau ramah chuan “hlawh rawih ni” tih an hmang a, a dik tho bawk. Hetianga thil thu hmun reng, a hmun azira sawi dan inang lo, hnam khat țawng chin dan bik hi Linguistics țawngkam chuan “dialects” an ti a ni.
chanchinthar.com

COMMENTS

Hlondo David
Hlawh ruai tih chu Zahau țawng a nia, Lawm ruai tih hi Mizoțawng dik a ni tih a pawm awm ta berin ka hria, post ațang khi chuan

Tlang Rokhuma
COMMENT ve tawh teh ang aw :
Mizoram atangin mizo tawng hmangin tihdik kan tum a.. measuring tape in kan pawt vak vak hi a dik thei dawn em ni ?..
HLAWHRUAI tih hi Pawi tawng a ni asin. Tunah pawh hlawh ruai tih tawngkam hi an la hmang reng tih hria ilachu hetin kan inrinsiak duh lo tur. Chu chu Lawmruai kan tih nen a in ang reng.
■ Hlawh ruai= Pawi tawng.
■ Lawm ruai= Mizo tawng.

HB Zauva Chhakchhuak
Kan Lusei (Mizo) tawng-upa leh hla-do zawng zawng kha Pawih tawng vek a ni a. Chuvang chuan Lusei (Mizo) tawng bul kan chhui tak tak dawn a nih chuan “Hlawh Ruai,” tih hi a dik a ni. “Lawm Ruai” tih hi chu tunhnuah kan hmang ve chauh ni in a lang.
Tin, Mazuala Hauhnar sawi ang hian”Lawm” tih pawh hi Paihte (Tedim) unaute tawng daih a ni. Lawm Ruai tih ai chuan Hlawh Ruai tih hi a ţobul zawk chu a lo ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Lalmanga Nu lawm rawih ni tih leh ‘Hlawh rawih ni’

Khawvel hmar lam (northern hemisphere)-a ni rei ni ber (summer solstice) hi Mizote’n a hming kan lo phuah ve a. Tlângkam atanga kan hriat than tawh a nih avangin chhut chiang lovin dik ni-a ngai kan tam tawh hle. June ni 21 hi “Lalmanga nu lawm rawih ni” tih nge dik a “Lalmanga nu hlawh rawih ni”tih hi? A nihna tak i han chhut chiang dâwn teh ang.

“HLAWH RUAI” tih awmzia:
Lal hian an lal hlawh hi an khaw mipui hnen atangin thâin an la thin (heta ‘lal’tih hi ‘gerund’ a ni; ri hniam, tawi deuh nghata lam tur). An lal hlawh chu kum khatah vawi khat, an khaw mipui tha an ruai khawm thin a, lal lovah an feh khawm thin. Chu chu “hlawh ruai” an ti.
Lalmanga nu hlawh rawih ni hi “lâwm rawih ni” tia kan lo hriat than tawh avangin kan buai deuh a ni ber. Lalin lâwm ruai dawn se, lâwm chu thâa insût a nih mai bâkah hun bik neia her chhuak thin a ni. Kan pi pute phei chuan, “Saihlum leh tha bâ a nget ngai lo,” an lo ti hial avangin mi thâ bat an duh lo hle. Duh duh hunah kan lova feh turin mi a làwm theih loh va; lal tan phei chuan a khaw mipui thâ chu thâ véka sût turin lawm rawih ngawtchi a ni lo: khuaah ro an rèl a ngaih avangin lo lama hnathawk turin hun an nei lo. Hei vang tak hian lal hlawh hi thâin an khaw mipui hnên atangin an la thin. Hlawhfa rawih ni lovin lal hlawh, an khaw mipui thâ rawih khawm a ni zawk e.

Lalmânga nu, Ngente lal lo zâwl hi Chawnghawih ramah a la awm niin an sawi a, a thlalak pawh Mizoram State Museum-ah tàr a ni; thlangtlâk hma, 1604 AD niin an ziak. Lal a nih ngei a rinawm: a chhan pawh a fa hming koh hming hi hnamchawm hming ni lovin Lalmânga a ni tlat – hnamchawmin heti ang hming hi an chawi ve ngawt thiang lo. Hetih hun lai hian lal hnena buh an chhùn khâwm thin ‘fathang’ hi an chhung tawh em tih leh lal khân eng angin nge thlawhhmâ an neih tih pawh hi chhui chian a tha khawp mai. June ni 21 (summer solstice)-ah kher a lal hlawh hi ruaiin a lovah an feh khâwm tak tak em tih leh kum khata ni rei ni ber hi Lalmânga nu hian a hria em tih lam erawh kan sawi tum a ni lo. Eng pawh ni se, khawvel hmar lam (northern hemisphere)-a ni rei ni ber – June ni 21 hi “Lalmânga nu lawm rawih ni” ni lovin a hlawh rawih ni, lal a nih avanga a lal hlawh, a khaw mipui tha a rawih khawm ni a ni zâwk e.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

MILLER-A’N A VAWIKHAT NAN MOTOGP AH CHAK BER NIHNA A CHANG : ACCIDENT AN TAM :

POSTED by Francis Da Gunner On June 26, 2016

Khawchhiain a tihbuai Assen GP intlansiakah Jack Miller chu pakhatna niin MotoGP pakhatna a nih vawikhatna a ni.

Vawiin MotoGP intlansiakah Rossi, Pedrosa, Petrucci, Doviziozo, Crutchlow, Iannone, Hernandez te chesualin intlansiak an tlan tluan thei lo.

AN THUSAWI TE

JACK MILLER : Han sawi dan tur pawh ka hre lo. Mi tam tak chuan hei hian engmah a thlen lo ang tiin an sawi. Mi laktlak loh ka nilo tih ka lantir zo chiah e. Ka laka risk la ngam Honda chungah lawmthu ka sawi e.

MARQUEZ : Vawiin hi point hlohna tur intlansiak a ni. Insum tak chungin intlansiak ka hmachhawn a ni. Rossi-a’n a nawr vaktih ka hmuh khan ka um thei dawn lo niin ka ngai. Jack (Miller) -a’n mi lehpelh khan 2-na nih hi chak ber nihna a ni tiin ka inhrilh a ni.

REDDING : A tir khan ka buai nasa khawp mai. A tawp hun turkha ka ngaihruatlawk nasa a ni. Pol kha lehpelh a harsa a, risk ka la tak meuh a ni. Podium ka chang hi ka lawm a, he laia ka awm thei hi ka lawm a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

The Great Depression of 1929 (Mizo Version)

23rd of October. 1929 Nilaini zing a lo thlen chuan inrinlawkna hun awm hman miah lovin Company hrang hrangte Share hlutna chu namên lovin a tla hniam ta thut thut mai a. Sum peipungtute (investors) chuan mak ti lutuk hian New York Stock Exchange lam an hawi a, a hma lawk kum 5 chhûng zawng khan Share tin hlutna khan zual lam a pan zel kha a ni si a! Tunah lahchuan darkar khat huamchhûng ringawtah pawh thil la thleng ngai lo, 2 & half million share zet maite chu hralh an ni der mai! A tuk lehah phei chuan a hma zawng aiin share hlutna a tlahniam zual a!
Mipui sing chuangte chu NSE kawt tualah an rawn pungkhawmin, engvanga sum lama tlakchhiatna chu lo thleng tamai nge tih hriat chakin thler tinah an ṭhu tlim hmur mai a. Thawm thangva an hriat zawng chu miin a share hralh a duh a, mahse a leitu tur buyer a hmu zo lo tih zawng a ni si. Share hlutna lah chu $2, $4, $10 in a tlahniam zawih zawih mai si. Hlauhthawnna boruak ṭha lo a tleh ta chum chum a, NSE chhûng lama mangang authawm ri an hriat chu a chhan an hre ve si lo! A hnu ni 5 chhûng lekin America châkna bulpui, a Economy chu a tlachhe zui ta der mai a ni!

Chu thil thleng an hriatthiam meuh chuan mipui maktaduai tel tehmeuh maite chuan hnathawh tur an nei lova, mipui maktaduai tam takte chuan hna an chân a. Retheihna hmunah an cheng ta thut mai a ni. Chu tlakchhiatna chu Nguina (depression) in a rawn chhunzawm nghal ta bawk a. Khawvel chu history-a kan hriat angin The Great Depression Period-ah a cheng ta a ni. Engvangin nge he harsatna, tlakchhiatna hi lo thleng ta mai nge anih? A chhan bulpui hre tur chuan history lamah i han let vang vang teh ang aw.

Kum 1919 : US chu Indopui – I naah hnehtu niin he indona avang hian UK chuan a sum lei pai hmang kâng zo mah se, US Economy erawh chuan par a chhuang tak meuh meuh a ni. Mi tin hmalam hun chu a êng surh vek mai a, Industry tinreng maite chuan hma an sawn mawlh mawlh mai a ni ber. 1920 a lo thlen chuan US nitin nun chu a inthlakthleng ta thawk a. Kawlphetha hmangin khawtin tih ên an han ni a, Technology thar an siam chhuak mawlh mawlh bawk a. Mi hausa chauhin an neih phak thilte chu mipui vantlang nitin mamawh a rawn ni chho ta thuai a, “Hlawhtlinna Hun Duhawm” a rawn inherchhuak ta a ni ber e.

Credit and Installment : Fashion lamah mi an kal nasa a, nawmchenna kawngah tumah an insum lo! Inchhûngkhur bungrua, mahni incheina, mihring nawmsakna, in leh lo thlengin a ba (credit) leh installment hmangin mipui ten an lei ta mawlh mawlh a. Ṭhenawmnu neih ang neih loh a rem lova, ṭhenawmpa car ang neih loh a mawi lo. Mi tin maite chuan hausak lehzual châkna an rawn nei lian tual tual a, Risk an la huai ta êm êm mai a ni.

Liberty Bond : US chuan indopui hunlai khan a pawisa mamawh phuhruk nân Liberty Bond a hralh chhuakin mipuite hnenah a pung awma US in pawisa a pukna a ni a. Liberty Bondchu a tirah hmuhlet (return) a ṭhat êm avangin mi tin maite chu Investor (sum peipungtu) nih an duhin Liberty Bond lei an intihhmuh ta chiam chiam mai a. Mipuite chu Security (inven lawkna) ṭha tak neiah ngaiin lungmuang takin nuam an tawl ani ber.

Wall Street : Sum peipunna a nasat takah chuan Wall Street (Investment Bankers leh Brokers awmna) chuan hlawkna chan vetumin hma a rawn la ta! Wall Street hi US Elite Investment Bankers kan tih maite awmna niin anmahni leh anmahni indawrin mipui nawlpui tân an zinga sumdawnna khawih ve an remti ngai ṭhin lo. An zing mi pakhat, Charles Mitchell, President of City Bank chuan Financial World hmelhmang a rawn thlak danglam ta vek mai a ni.

Share & Stock : Company stock hi a unit-a hralh a ni a, chu unitchu share kan tih hi a ni ta a ni. Stock chuan company hrang hranga neitu nihna certificate a entir a. Share erawh chuan company pakhat bil bika neitu nihna certificate a entir tihna anih chu. Ka stock i lei duh em i han tih khan company hrang hranga i stock i zawrhna a ni a. Ka IBM share hi leichhawng ta che i tihin IBM a neitu nihna i neih i sawina a ni.

Ani chuan mipuite hnenah Liberty Bond ang chiah hian Corporate Bonds, Common Stock & Share zawrh ila, tichuan sum leh pai nasa tak kan lakluh belh thei dawn a ni tiin kalphung thar a rawn duang ta a. Hausak châka tuihal American mipuite chuan Wall Street chhûnga inkulh Lending/Investment Bank hrang hrangte Stock leh Share lei an intihhmuh ta chiam chiam a, Broker kan tihho hmangin heng Bank te hian mipui an dawr a, sum leh pai a lêng ta chiam chiam mai a ni.Technology : Mipui nawlpui, kawtthlera cheng thlengin sum an peipung ta a. chumi piah lamah Telegraphing Ticketing Machine an tih mai hmangin Wall Street lama share leh stock pun leh tlakhniamna chu hmun kilkhawr ber berah pawh minute 5 hnu lek lekah a hriat ve theih ta zung zung a. Hei hian nasa takin mipuiteah hna thawkin awlsam takin sum peipunna lamah chaktakin an kal ta mawlh mawlh mai a ni.

Oil Company, Shipping, Film Industry, Luxury, Commodity Distributor, Bank etc lian tham zawng zawngah mipui ten share neih ve an duh ta a. 1920 laihawl velah chuan American mipui maktaduai thum chuangte chu he sumdawnnaah hian an inhnamhnawih hman tawh a ni.

I hriatthiam zual theih nân : Company a a invest-na share pakhat chu 7% in a tukin khan a pung a, $ 7000 ka help der mai. Hetiang tak hian a hunlai khan ahlawk tlat avangin mi tih ang engah an tih loh vang? Chhiahpuam hunlai nen khan mihring mizia hi ngaihtuahin chhuidawn thiam mai rawh.

Buying on margin : Mipuite chuan nasa zawka share leh stock leian duh tak zelah chuan share lei dan thar a lo chhuak ta a, chu chu buying on margin hi a lo ni ta a ni. Share leitu chuan share man zawng zawng kha pe tlak nghal vek lovin, nakinah a broker kaltlangin a share man bat chu muangchangin a pe tla dawn a ni.

He buying on margin hman hi an han intihhmuh ta tak tak a,mi tin maite chuan share te chu buying on margin hmangin an lei ta sup sup mai a ni. A awmzia ber chu ba nei chunga thil lei tihna a ni. 1920 tawp lamah chuan NSE a share leh stock lei zawng zawng 100-a 90 chu he buying on margin hmanga lei an ni ta mai reng a ni.

A awmze dang : $ 100 stock kha $ 25 lekin i lei thei ang a, Brokerage Firm i hmante khan a bang zawng kha chu an lo peksak mai dawn che a ni. Broker hnenah khan ba i nei tihna a loni. Khang hunlai khan kha $ 25 lek kha $ 250-300 chuangin a lo pungin hlawkna tel theih khawpin America Economy kha a ṭhangduang tlat zuk nia!

Market ṭhangduang : Kum 1928 khan thla 12 chhûng lekin NSE kha 50% zetin zuk ṭhanglian hman a! Share Demand a pung thur thur a, mipuite (investor) tam leh zualin he sumdawnna puam lutukah hian tel ve an duh a, share leina tur sum an puk sup sup mai a ni. Chuti tak maia pawisa puam vangchuan US Economy lah a ṭhangduang tulh tulh a, he sumdawnnaah hian US sawrkar chu inrawlh duh lovin kut kuangkuah chungin a ṭhu ta tlat mai bawk a.

Insider Trading : Mahni ṭanghma hai chunga Stock Exchange chungchanga thuruk hriatna nei chunga hlawkna mahni tâna insiam hi insider trading chu a ni. Wall Street Bankers zingah Market Manipulation (mahni duh zawng zawnga market kalphung thunun) tih ching an lo chhuak ta a. Thuruk an hriat lawk angin stock an lei ngheng a, chu chu rang takin an hralh a, hlawkna nasa tak nen an hausa thur thur ṭhin.

Wall Street a mi thiltithei ber chu JP Morgan hotu Thomas Lamont-a niin Wall Street sumdawnnaah hian sawrkar a inrawlh loh avangin Lamont-a thu leh hla chu thlak danglam theih loh, thir anga khauh a ni tawp mai a. Insider Dealings (Wall street chhûnga mahni hlawkna uma chetna) a tuallêng tih Investor (mipui) tam takin an hre ta miah lo! Wall Street chupawisa thapna hmun lianpui mai, mithiam bik tlemtein an thununna hmun a lo ni ta a ni. Mipui ten an life savings atâna an sumdawnna an lo khehpuam kawngah hian an thiltih nghawng len turzia hi an hre lova ni!

No Regulations : Coolidge a President lai khan Wall Street sumdawnna chet vel danah hian dan a lekkawh ngam lo i ti mai ang. Hoover-a a rawn President khan he chetsual palh pawh dawn chuang lova sumdawnna chungchang hi hrilhhriat ni mah se, wall street a mi tlemte thuneihna ropui tak mai chu a enfiah ngam ta chuang bik lo. President-a lakluh a nih hnu lawk hian Banker, mite zah tak Paul Warburg-a chuan hetianga free taka thunun lohva kan kal zel chuan Depression kan hmachhawn ang a, rampum kan tlachhe dawn a ni tia warning a sawi pawh a ngaithla duh ta lova ni.

Sumdawn lehzualna : Chutih a hnekin May-Sept 1929 chhûng lek khan company thar diai 60 te chu NSE-ah in register tharin 100 million share chuang Share Market-ah lei theihin a la phochhuak ta deuh deuh zawk a ni. Market lama mithiam ṭhenkhat chuan an sumdawnna chu a over-heat ṭan niin an sawi ta a. Rang taka US market chu tuihu-a kal ral mai thei niin an ngai ta a ni. Chuti chung chuan President Hoover-a chuan nakin lawkah US Market chu a ṭha leh mai ang tiin a lung a la muang si!

A puak darh ta : Ni nga hnu lawkah chuan Stock Market chu a tlusawp ta nuaih mai a ni! Tuman, engvanga 23rd Oct, 1929 Nilaini an hman tawp lama mi zawng zawng ten mahni inrintawkna leh stock Market rin ngamna hloh ta thut nge an nih tih tun thlengin an la hre lo! Tuma hmuhlawk rual lohvin Automobile (motor siamtu) stock hlutna chu vawilehkhatah a tlahniam ta thut a, chuvang chuan he Automobile Company share maktaduai chuang chu rang takin hlutna tlem zawka hralh a ni ta mai a!
A tuk lehah chuan The Great Crash of 1929 an tih chu a inṭan ta tak tak a ni. NSE stock hlutna chu a tlahniam ta zawih zawih a, mipui pawh an mangangin an hlauthawng ta ngawih ngawih a. 24th Oct 1929 ni hian Winston churchill-a pawhin sum tam tham tak peipun duhin share a lo lei ve ṭeuh a, NSE hi tlawh tumin hemi ni hian a phusa nasa ve mai a lo ni a! Churchill-a hian hausakna tham lawih sum a chan zui ve ta bawk a ni. Hemi ni ringawt hian 12.9 million share hralh a ni!

Hmalakna : Stock a tlakhniam zut zut takah leh market-ah mipuiin rinna an nghah ngam loh chuan a hotu lawk zualin hmaan lak a, mipuite an thlamuan a ngai ṭhin. National City Bank hotu Charles Mitchell-a chu JP Morgan office-ah koh a ni a, ani rual hian NSE Vice-President Richard Whitney leh Bankers hausa zualte chu Chairman Thomas Lamont-a hovin an meeting ta mup mup mai a.Thutlukna : $ 250 million hmanga Stock Market puih an remti tlang ta a. Stock ṭhenkhat hlutna itipung tura puih ngai bikah chuan he pawisa hi an chhunglut ta a. A takin hna a thawk ta tlat! Lungmuang takin buaina a reh ta an ti ta mai reng a, a teuh lo lutuk mai a lo ni! A chhipah a puak ek ek chauh a lo la ni a, a taksa pumpui a puak dawn chauh a lo la ni.

28th Oct, Monday : Ṭhawhtan tuk a lo thleng a, khita kan sawi tawh, stock lei nâna buying on margin, ba chunga stock lei kha a sawhkhawk a rawn lang ta a ni. Ba chunga stock i lei miau chuan risk a sang lo thei lova, chuvang chuan Collateral Damages (a huhova chhiatna) laka inven nân pawisa tam tak an thawh a ngai ta! $ 25 hmanga 100 share leitu khan, $ 25 hlutna kha a tlakhniam tak thutah chuan a batna, Broker khan share leitu hnenah khan $ 75 a va dil ta lo thei lova ni.

Mipui tam takte chu an ba rul tura hrilh an ni ta! Anih loh chuan an stock te kha an broker te hian an hralhsak ang a, an sum hmuh ang ang chu an ba aiah an nei mai dawn a ni. “Chawhnu dar khat hma ngei hian $ 600 kengin kan office-ah lo kal ang che. He pawisa hi chawhnu dar 1 thlenga kan dawng lo a nih chuan i account-a i security zawng zawng hi hralh vek a ni ang” tih notice an dawng ta mawlh mawlh mai a. Mahse, chuti maiin chuti zat pawisa an nei ta si lova ni.

$ 25 billion : Market a han tlakchhiat a, share an han hralh tlawm tak tak khan mipui sum hlutna hmuh leh tawh ngai lohva bo hlen zat chu $ 25 billion zet a tling ta a ni.

Depression rapthlak : Mahni office chhawng 30 na aṭanga zuangthla a, mahni inthat te, lo inawkhlum leh mahni nunna lakchiah kawng awma hriatna vanga mahni inthat tamzia kha sawisen a ni lo! Share leina za-a 90 lai kha buying on margin hmanga lei a nih kha kan la hria ang a. Mipui zawng zawngin ba rulhsen loh an nei deuh vek tihna a ni ta ber a! Rilru hah luatna chuan Nguina a rawn thlen ta chiah reng a ni.

A nghawng : Kum 1931 a lo thlen meuh chuan Bank 2000 chuang an tluchhia a, bank-a pawisa lo khawltu mipui pawh an tlachhe ta nghal tihna a ni. Mipuiin an inluah man an pe thei lova, hnawhchhuah an tawk a. Hna zawng zawng a bo zo ta bawk a! Mi maktaduai 13-15 chuangin hnathawh tur an nei lo. Indopui – II na thleng khan US hian harsatna a tawk zui ta a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

FATE TANA NU LEH PA THA I NIH THEIHNA’N THU SAWM PEK

POSTED by Luaia Hrahsel

1. Pathian thu hmangin zirtir rawh (Dut. 6: 4-9).
2. A dik leh dik lo hrilh thin ang che (I Lalte 1:6).
3. Pathian thilthlawn pek an ni tih hria ang che (Sam 127:3).
4. Pathian lamah hruai ang che (Thuf. 22:6).
5. Thununna dawntir ang che (Thuf. 29:17).
6. I hmangaihnaah tiam chin nei suh (Luk. 15:11-32).
7. Tithinur suh (Ephe. 6:4).
8. An zah tlakin nung ang che (I Tim 3:4).
9. An taksa mamawh pe ang che (I Tim. 5:8).
10. Rintlakah ruat ang che (2 Tim. 1:5).

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

UK REFERENDUM (Current Affairs)

Engvangin nge United Kingdom hian EU member anihna ata inhnuhdawh a tum? Referendum chu eng nge a nih?
Kum 2015 inthlanpuiah khan tuna British PM David Cameron-a hian mipuite hnenah kum 2017 a lo thlen hma ngei hian mipui, vote nei pha chin tawh phawt chuan EU aṭanga chhuah an duh emaw member la nih chhunzawm an duh emaw chungchangah thutlukna an siam ang, tiin alo intiam tawh a. June 23, Thursday hian Britain chuan vote a thlak ta a ni. Thutiam tihlawhtling ṭhin mi ram hruaitu neih hi a va nuam dawn êm!

European Union :
Indopui II na zawh hnu lawk khan Political & Economic a kan inthlunzawm a, Single Markethnuaia kan kun chuan keimahni leh keimahni kan indo lovang tih thupuia neiin Europe ram 28 te chu EU tiin an lo inthlunzawm ta a. An inzawmna thuthlung pakhatah chuan EU ramte chuan an ram mi leh sate chu member ramah tawh phawt chuan VISA tel lovin an kal thei ang a, hnathawkin an duh chuan member ramah an cheng thei ang tih a ni. A dawt lehah chuan EU Trade Rules & Regulations thuhnuaiah EU member ramte chuan sum an dawng tur a ni.

Chhuahsan duh chhan :
1. Democracy : UK Supreme Court hian UK ram chhûngah thuneihna vawrtawp nei ta lo. A chungah European Court of Justice a awm tlat avangin UK-a Lawmakers tam tak hian Dân siam turin theihna an nei tlem tial tial. EU law is supreme over UK Law tih a ni bur mai a ni.

2. Migration : Nikum chhûng ringawt pawh khan UK a pemlut mi 330,000 zet an awm a, heng zinga a zahve aia tam hi EU ram hrang hrang aṭanga rawn lut an ni. Hei hian nasa takin a ram mipuite lakah harsatna a siam mek a, mahse EU agreement angin UK hian a dang ngawt thei lo. Expensive & Out-Of-Control hi EU an chhuahsan chuan a bo ang a, an rama lo lut tur mite chung thuah thuneihna a nei tawh dawn a ni.
Entir nan : PM David Cameron-a chuan Migrant ho ten In leh lo chungchangah leh Benefits chungchangah hma a han la a, British mipui tâna hamṭhatna a tam laiin EU chuan hei hi a pawmpui theih loh tur thu a sawi hmiah mai a ni.

3. EURO : Tunah hian Pound hi EURO aiin a hlu zawk a, a dinhmun pawh a ṭha zawk. Nimahsela, kum 2020 hian EU ram zawng zawngte chuan EURO pawisa hi an hmangvek tawh tur a ni tiin thutlukna a awm vang a ni. EURO hi hmang ta ni se, tuna Pound a Interest Rate a siam ang hi a siam thei tawh dawn lo. Harsatna lian lo tawk ta se, Interest Rate hi a tihniam thei dawn bawk lo. Chhan dang pawh a la awm e.

4. Contribution : EU ram zingah UK hian kumtina EU-a thawh tur pawisa Germany leh France ang bawkin a thawhtam hle a. Nikum pawh khan UK hian EU hnenah £11.3 billion zet a pe a ni. £4.5bn lai hnathawh nân dawng let lehmah se, £8.5bn zet chu a thawh tihna a ni. UK GDP a san poh leh a thawh tur hi a tam dawn a ni. Tunah hian £350 million zet mai kartinin Belgium hnenah a pe mek a, chu chu UK a Sikul Budget chanve zet a tam a ni.

5. Trade : Sumdawnna chungchangah EU kalphung angin Britain hian ram dang nen Trade Agreement pakhatmah amahin siam theihna a nei lo. Tunah hian S. Africa leh India leh China nen sumdawnna kawngah Inremsiamna pakhatmah a nei thei lova ni.

6. Employment : EU an chhuahsan anih chuan hna chungchangah te, hriselna chung thuah te leh mipui himnakawngah a duhdan ang takin thutlukna a siam thei dawn a ni.

7. Tun dinhmunah chuan Britain hian EU ah hian pawimawhna a nei tlem hle a, EU hi lo chhuahsan ta sela tun ai hian EU lakah pawimawhna a nei tam thei zawkin an ring a ni.

Lo chhuahsan ta se :
1. EU lo chhuahsanin Independence State ang lo ni ta se, tuna USA ang hi a lo ni dawn ta a ni. Nimahsela, EU ram nena insumdawn tawnna kawngah hian US a Car company tawh phawt chuan 10% tariff EU hnenah hian an pêk ngei ngei a ngai a. Clothing lamah 30% lai pêk a ngai a ni. Chutiang ang chu Britain hian lo pe ve ta se, a GDP zawng zawng aṭanga 14% lai a pêk a ngai dawn a ni. Chumi tam lam chu Financial Meltdown of 2008 aṭanga kum 4 chhûnga Greece ramin pawisa a hloh zat zet a ni!

2. EU hi chhuahsanin European Market zone-ah la chambang ta ang se, tuna Norway ang hi a ni dawn ta a ni. European Economic area/zone an tih maiah UK hi a awm dawn tihna a ni thei a. He zone a awmte hia EU hnenah contibution an pêk a ngai a, Norway pawh hian £ 306 million zet a pe a ni. Chumi piahlamah EU Regulations an zawm a ngai dawn a. EU member a nih tawh miau loh avangin heng Regulations ah hian UK hian sawi tur pkhatmah a nei dawn lova ni. EU an chhuahsan chhan pakhat kha a zawm ve a ngai dawn tihna a ni tho tho.

3. EU hi chhuahsanin Switzerland angin Bilateral Trade Deal EU nen hian siam ta se, EU member ni lo mah se, EUnena insumdawn tawnnaah hian hlawkna nasa tak a nei ani. Buaithlak a awm ta. EU chuan market hrang hrang, Labor, Services, Manufacturing, Agriculture etc hrang hrangte hi then hran hi an ni lova, Free Trade Market i duh anih chuan i Market kan tân i hawng ve tur a ni a ti mauh mai a.
Kum 2014 khan Swiss mipuite chuan EU ram aṭanga hnathawktu lo lut chungchangah Restriction siam phutin sawrkar an lo nawr chiam tawh a ni. Migration vanga EU a chhuahsan kha a sawt leh dawn vak lo tihna a ni. Swiss mipuite duhdan hi engtin nge EU chuan a chhan? Brussels (EU thuneihna hmun) chuan teuh lo mai a ti. Swiss hian EU nena inhnimhnaih a duh chuan EU Workers an ramaha luhtir tur a ni tih a ni tawp.

Khaikhawmna : Mi tam tak sawilawk dân chuan nakin lawkah EU hian US a state 50 inzawmkhawm ang hian ram pakhatah a la awm dawn a ni an ti mek a. EU member aṭanga chhuah a harzia pawh tunah chuan kan hrethiam ta mai awm e. EU a awm a chinah a ram chhûngah a ram khan thuneihna pumhlum reng reng a nei tawh lo tih a lang chiang hle tih kan hmu thei ang.

Ram dang nena an indawrnaah hian a tawlhsawn mai mailo tih leh EU ram chhûnga mite hamṭhatna tel lovin hma a la ngai lo tih pawh kan hmu thiam awm e. Tunah Financial Crisis of 2008 vang khan la buaiin Immigration vangin harsatna tawk mah se, nakin lawkah chuan ‘A Force To Be Reckon’a la ni dawn tho thova ni.

Mi maktaduai 50 chuangin vote an thlak a, 52% Leave 48% Remain hi result niin BBC chuan UK hi EU atangin a chhuak dawn niin a forecast ngam ta. 2/3 of Parliament member hian EU a la awm duh mah se, mipuiin an duh miau loh avangin British PM Cameron-a hian a post a luah chhunzawm a rem dawn lova.
EU nena negotiation-ah hlawhchhama ngaih anih vanga Referendum hi neih a nih pakhat avangin thlak a ngai ngei dawn a ni.

N.Ireland chu EU ah la awmin Wales erawhin EU a chhuahsan dawn a ni.

June ni 23 hi England Independence Day a ni e, tiin an sawi ta mek bawk.
Hetih rual hian Pound hlutna erawh a tlahniam thung.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

MI ATM CARD NUMBER LEH PASSWORD DIL CHINGTE LAKAH FIMKHUR TURIN MIPUI NGEN

POSTED by Vanneihthanga Vanchhawng On June 25, 2016

SP, CID (Crime) chuan thuchhuah siamin heng Phone No, tarlante hian Bank a thawk anga insawiin mipuite bum tumin tunlai hian an bekual nsa thin hle a, ATM Card thi tur tih nun nan tiin an ATM Card Number leh One time Password te an dil thin a, hemi hmang hian Bank Account atangin sum tam tak an lak chhuah sak thin a ni. Hei hi inbumna a ni tih hre turin mipuite an chah a, heng no. atanga call i dawng a nih chuan chhang lo turin an ngen che.
7547808327
8405065932
8877471485
7563962276
7549042290
9798779186
Hetiang ATM card chungchanga phone call dawng kan awm a nih chuan CID Crime Office Ph: 0389-2325753 ah report thin turin SP, CID (Crime) chuan a ngen a ni.”
Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment