SAWMA PAKHAT HI RINGTUTE TAN MATHEI LOVA PEK TUR A NI EM?

  • sawma pakhat pek dan dik
  • Thuthlung hluia sawma pakhat pek dan
  • Thuthlung thara sawma pakhat pek dan

Hemi chungchâng hi ka vei rûk na a rei tawh a, kan tlangaupui ve thawr teh ang..’Sawma pakhat pêk'(tithing) chungchâng hi kan ram kohhran tin deuhthaw-ah uar takin kan inzirtira, a țha e, Pathian hnena thilpêk hi ringtute tih tur dik tak pawh a ni. Amaherawhchu kan zirtirna kalpui dan erawh hi chu a hleihluak mah mah deuh em aw? Sawma pakhat pêk loh chu Pathian pawisawina lian tak, a laka sualna(sin) ang hialin kan inzirtir niin a lang a, hei hi a dik chiah em? Kohhran memberte chu sawma pakhat pe ngei ngei tura beisei leh phut anni a, a nihna takah chuan member te’n ‘chhiah'(tax) ang deuhin thla tin kohhranah an theh lut țhin niin a ngaih theih. Pe ve lo te chu a rûk takin kan enhrang a, sawisep an hlawh a, Pathian thu zawm lovah kan ngai a, kohhran huangchhungah pawh an tuitla lo châwk..”Kan phal emaw phallo emaw rukru kan nih loh na’n leh Pathian ram zauh nan kan pe tur a ni” tiin kohhran pakhat zirlaibu-ah pawh a chuang kalh nghe nghe a ni. A khaikhawm nan chuan, kohhran member chuan mathei lovin sawma pakhat a pe ngei ngei tur a ni tih hi kohhranin a thu kalpui dan ber chu a ni awm e.

Bible-in engtinnge min hrilh dan i lo thlir dawn teh ang.
Thuthlung Tharah hian sawma pakhat inziahna hi a vang hle a, ringtute tan pek ngei ngei tur tih ziahna phei chu a awmlo hulhual a ni. Kohhran țanchhan ber pakhat ni-a lang pawh “Thuthlung Tharah a paihna kan hmu lo” tih vel mai mai a ni awm e. Sa ei thianglo, Sabbath serh etc paihna pawh kan hmu chuang hauh lova, kan zawm lem chuang lo chu nih hi!

Sawma pakhat pêk hi Thuthlung Hlui zirtirna(OT concept) a ni a, a hnam thlan Israel te laka Pathianin a phût tlat a ni. Israel ho te chuan an buh leh thlai thar, ran vulh, uain, thei rah thar etc ațangin sawma pakhat(10%) Temple maichamah an hlan țhin.(Lev.27:30; Number 18:26 etc).

Thuhlung Hlui hunlai dan ang kil kel khân kalpui ve dawn ngat phei ta ila chu, sawma pakhat chu țum khat aia tam pek a ngai a, Levi chi hote tan a hranin, temple leh ruai atan a hranin leh ramchhung mirethei te tan a hranin pêka ngai a ni. Mithiamte chuan a zavaiin 23.3% vel bawr pêk chhuah a ngai niin an chhut. Sawma pahnih aia tam hlek tihna nih chu.

Thuthlung Thar khawilai mah-a he ‘sawma pakhat dan’-a ringtute intulût tura min tihna emaw fuihna hmuh tur a awmlo a, kan sûm lakluh ațangin chuti zat chu Pathian tan kan dah hrâng tur a ni tihna pawh a awm hek lo. 1 Korinth 16:2-ah “Malsawmna in hmuh ang zia zelin dah khawl țheuh ula..” tiin Paula chuan a ziak a, hetațang hianThuthlung Thar hunah chuan “bituk” a awm tawh lo tih a chiang hle. Kohhranin, kan sûm lakluh ațangin a tlêm berah sawma pakhat kan pe ngei ngei tur a ni ti-a member te tan pek tur zat bituk an siam hi, Thuthlung Thar-a min hrilh dan nen chuan a inperhsan hle niin a lang.

Thuthlung Thar hunah chuan Thuthlung Hlui dan hmangin phuar behin kan awm tawh lova, mitinin(ringtuten) kan duh leh phal zat pe turin zalenna kan nei tawh a ni.Sawma pakhat aia tam pêk chang pawh kan nei anga, a aia tlêm pek chang pawh kan nei ang, kan khawsak dinhmun(condition) a zir zelin. Pathianin min tehna chu kan pek zatah nilovin kan pekna thinlungah zawk a ni..
“Mitinin ui chunga pe lovin, PEK LOH THEIH LOH A NGAI A PE HEK LOVIN, an thinlunga an tum ang zelin pe țheuh rawh se; Pathian chuan hlim taka petu a ni a hmangaih ni.”(2 Kor. 9:7).
He Bible châng hian ‘sawma pakhat pêk ngei ngei tur’ tih leh, ‘kan phâl emaw phâllo emaw pe tur kan ni’ tih zirtirna chu a rawn thaichhe chiang hle awm e..Tin, sawma pakhat hi hnam ze tinrengte lakah nilovin, a hnam thlan Israel ho laka a phut bik liau liau niin a lang.

Thilpêk kan ngaihthah phah tur a ni em?.’Krista taksa’ (kohhran) hian khawsak relbawl na’n sum a mamawh a, sum tello chuan a kal(operate) theilo tluk a ni. Pathian ram a zau zel nan ‘sum’ hi a pawimawh êm êm a ni. Lal Isua’n khawvela rawng a bawl lai pawh khân ‘treasurer'(sumvawngtu) a nei hran ngat tih kan hmu a, hmeichhe țhenkhatin a rawngbawlna atan an neih ang tâwk thawhkhawmin an puih thu pawh kan hmu. Pathian fapa meuh Isua khân a rawngbawl na’n sum a mamawh tih a lang chiang hle. Chuvangin ringtute chuan thilpek hi kan ngaihthah tur a ni lova, Pathian ram zauna tura kan thathawh vena(contribution) a ni tih kan hriat a pawimawh hle.

Tin, Isua hi kan hmangaih tak tak anih chuan a tan kan neih rosumte kan ui tur a nilo. Hei erawh hrereng thung ila, Pathianin min bituk vang nilovin, Amah kan hmangaih tih lantir na’na ui lova hlim taka pe zawk tur kan ni. Kohhran kalphung zawm loh hlauh vang chauha, phâllo leh ui tak chunga pêk hi Pathianin rimtuiah a pawm a rinawm lem loh.

(A ziaktu hi ‘pawl chhuak’ emaw ‘kohhran do’ ka ni hran lova, Baptist kohhran rumrût ka ni e. Bible ațanga ka hmuhdan ațangin ‘thudik’ ni-a ka hriat ka rawn sawichhuak ve mai chauh a ni)

Advertisements
Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

ANDREW LALHERLIANA RUANG HMUH A NI TA

AUTHOR : Slchhunga Gooner On August 6, 2016

August ni 2, 2016 tlai lam dar 3 vela, Sihhmui Tlawng, Nghalchawm kaia chesual Andrew Lalherliana(35) Hunthar veng ruang chu ngawrh taka zawn a nih hnuah tukin dar 8:30 vel khan hmuh a ni.

Vawiin hi a tlak atanga ni 5-na a ni a, chinchang hria te chuan niminpiah a tlak atanga ni 3-na kha a lan chhuah hun niin an sawi a, beiseina lian tak nen lawng leh rubber tube hmangin tuithiam ten ngawrh takin luidung an dap a, mahse a lan chhuah tak mai loh avangin theihtawp chhuahin ,beidawng loin zawn hna an chhunzawm a, tukin khan a tlakna bul lawkah hmuh a ni ta a ni.

ANDREW-a ruang hi hmuh a nih tak avangin vawiin lama Yma branch hnatlang tur te pawhin thulh a nih thu an inhriattir tawh a ni.

Ruang zawn kawngah hian Nghalchawm, Sihhmui, Lengpui, Sairang, leh Dinthar Sairang tuithiam te an fakawm tak zet nia sawi a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

PU LALHMACHHUANA IN TUIZEM TLUIN DELHIN A TLUKPUI

  • Tuizem a tlu !!!
  • Tuizem tlu in In a delh thlu

Vawin dar 12:50 vel khan Pu Lalhmachhuana, Mamit High School veng In Assam Type chu an tuizem tluin delhin a tlukpui a, thi leh hliam an awm lo.

Tuizem tluin in a delhlai hian Pu Lalhmachhuana nupui ASHA-i leh afapa thla2 mi chu inchhungah an awm a, tuizem tlu ri a hriat veleh an nu hian a fapa chu a tlanchhuah pui nghalin, an tlan chhuah fel hnuah in hi a tlu zui ta a ni.

He chhiatna thlen hriat a nih veleh veleh SDC Pu Gaston Vanlalhriatpuiachuan a enfiah nghala, Chhim veng VC te ruahmanna in athei ang ang seng fel nghal niin in thiattute thingpui in nan VC te hian Rs 1,000 an pe nghal bawk. -DD News

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Redmi 3s leh Redmi 3s prime tlangzarh ta

  • Redmi 3s phone
  • Xiaomi in an phone thar tlangzarh

Budget phone siamtu lar leh mizo te ngainat Xiaomi chuan Redmi 3s & 3s Prime chu India ah vawiin khan an tlangzarh ta a, Redmi 3s hi Rs 6999/- man a ni a, 3s Prime zawk hi Rs 8999/- man a ni.

3s Prime hi Aug 9 hian Mi.com leh Flipkart-ah zawrh chhuah a ni ang a, a hnu kar khatah (August 14 a nih rin a ni) 3s zawk hi zawrh chhuah a ni ang. In register lawk a ngai dawn lo a, flash sale a nilo.

Redmi 3s

Heng phone pahnih te hian Qualcomm chip thar Snapdragon 430 an hmang ve ve a, SD 430 hmang hmasa ber phone niin an chhal a, a thatna chu hman phawt loh chuan a hriat loh naa, an khawih a nuam leh hle turah ngaih a ni a. Redmi Note 3 function ang tura sawi a ni.

Heng phone thar te hian 1.1 ghz Octacore chip hmanga an chet dawn avangin chak tawk hle tura ngaih a ni a, an camera hi PDAF camera a ni bawk. An battery hi 4100mah ve ve niin ni hnih daih tura ngaih a ni a. Memory card 128 GB thleng an hmang thei ang. 5 inches (720×1280 pixels) IPS display hi a tha tawk phian a, MIUI 7.5 a hmang ang a,
PDAF (phase detection autofocus), f/2.0 aperture, HDR mode, 1080p video recording, LED flash bakah a hmalam ah 5-megapixel camera, 1080p video recording thei a awm bawk ang. Xiaomi phone hi an camera hi a chhuanawm lutuk lo. Tuna an release te hi India a siam an ni.

Redmi 3s prime

Redmi 3s Key specs:
5.00-inch HD IPS Display
Dual-Sim (Hybrid slots)
2GB RAM
16GB internal
13 & 5 MP Camera
4100mAh Battery
4G LTE, Wi-Fi, Bluetooth 4.1, microUSB , IR Blaster Android 6.0.1

Redmi 3s Prime Key Specs:
5 inch HD IPS Display
Dual-Sim (Hybrid slots)
32GB Internal storage (Sdcard slot available)
3GB RAM
13 & 5 MP camera
4100mAh Battery
Fingerprint Scanner, 4G LTE, Wi-Fi, Bluetooth 4.1, microUSB , IR Blaster, Android 6.0.1

Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

JAIL TANG TLANCHHUAK LALRINDIKA MAN A NI

  • Lungdar West khuaa a unau kaphlumtu an man leh
  • Jail tang tlan chhuak man

NI 9/7/16 zing Dar 8:30 vel a Central jail atanga tlanchhuak Lalrindika , W Lungdar khua chu Lo dung sei ram-a A u-te thlam-ah tukin zing dar 7:00 vel khan 5IR battalion Commando-ten nangchinin an man leh ta niin thu kan dawng .

Kan tarlan tawh angin, Ni.09.07.2016 zing dar 08:30 bawr vel khan Lalrindika West Lungdar chu Central Jail atangin a tlan chhuak a, amah hi West Lungdar a Dt.31.01.2016 zana tual thah thubuai a neih avanga Central Jail a tang lai a ni.

Lalrindika hi kum 26, 5.5 ft a sang, ngo lampang niin, a ban vei lamah Tattoo neiin a mit hmul vei lampang chungah ser a awm bawk a ni. Central Jail atanga a tlan chhuah thu-ah hian Vaivakawn P.S-ah thubuai dang ziah luh belh a ni.

He tang tlan chhuak hi man a nih leh theih nan Police ten theihtawp chhuahin beihpui an thlak a, an thu dawn bawhzuiin tukin zing khan a riahna thlamah nangchinin an man leh ta ani .

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

PRESBYTERIAN CHURCH OF INDIA EMBLEM IN A ENTIR LEH CHHINCHHIAHNA, A LEM AWMZIA.

  • pci emblem
  • Presbyterian emblem awmzia

(1) Rin Bial (Circle) – Krista a Kohhran te inpumkhatna leh inthlun zawm zia entirna.

(2) Rin bial Pathum (Three circles) – Pathian pakhat a mi nung pathum , Pa leh Fapa leh Thlarau thianghlim kan ring tih entirna.

(3) Thuro (Dove) – Thlarau Thianghlim, Pathian thua min tiharhtu leh englai pawha ringtute hnena thiltihtheihna nen a hnathawk thintu chhinchhiahna.

(4) Eng (Light) – Pathian atanga chhuak Nunna eng entirna.

(5) Bilble inkeu (Open Bible)- Pathian thu hi kan rinna leh tih tur leh tihloh tur kawng dik min kawhhmuhtu leh min hruaitu a ni.

(6) Tuipui (Sea) = He khawvel buai tak karah hian Kohhran chu a nung reng a ni tih entirna.

A RAWNG HRILHFIAHNA:
Rangkachak (Golden) = Kohhran ropuizia entirna.
A Sen (Red) = Krista thisen, mi tin tan chhandamna famkim a nihzia entirna.
A Pawl (Blue) = Khawvel buaina karah thlamuanna leh engthawlna kristian ten kan neih zia entirna.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Mi 2 Vawhlumtu Central Jail-ah

AUTHOR : Dingdi

  • Sihhmui ah pahnih vawhlum
  • mi pahnih vawhlum tu jail ah

Sihhmui-a cheng, Sangtea tia koh, kum 32 mi chuan, mi 2 Pu Zokaia leh Lalramlawma-te a vuakhlum vangin Central Jail-ah khung a ni.

Sangtea hi mahnia awm, rilru lama harsatna nei thin a ni a, zu a in phei chuan a buai zual thin nia sawi a ni a, Sairang police-te hian thubuai siamsakin Jail-ah an dah a ni.

Jul 30, 2016 zan dar 12:30 vek khan Pu Zokaia, parawl leh a thianpa, Lalramlawma muhil lai chu Sangtea hian a vua a, an thawm hi an thenawm nu-in lo hriain, mi dang a pun nghal a, Pu Zokaia Inah hian kal nghalin, mipui pung khawm chuan Sangtea hi an man a, police kutah an hlan nghal a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , , , | Leave a comment

Central Jail chungchang a Open letter

To.
The principal Secretary.Home Department,Goverment of Mizoram.
Aizawl mizoram.

Subject:- PRISONS DEPARTMENT ENFIAH TUR LEH SIAMTHA TURA NGENNA LEH RAWT NA.

Ka pi,
Ihnena ka thu rawn thlen hi khawngaih taka minlo bawhzui saka,atheihanga hma min lak sak nghal turin kan ngen ache.

I department hnuai a prison department ah hian thil diklo leh fel lo siam that ngai tamtak a awma.he department hi en chian a siam that anih theih nan.thil fello lo awmtheih dan thenkhat ka rawn tar lan te hi min en fiah saka tuna siam that nghal theihchu min siam that sak nghal turin kan ngen ache.

RATION CHUNGCHANG:- prisoners tehi chi thum (1)Rigorous inprisonment (2)simple inprisonment
(3)undertrial Prisoner ah te then an niin.heng te hi ration scale in anglo an ni a.Eg.Buhfai R.I. in 600gms.S.I/U.T.P. 540gms per day Atta R.I. 90gms S.I/UTP 60gms above per day Dal R.I. 60gms S.I/UTP 45gms above per day Sahbawn R.I. in 120gms S.I/UTP. 40gms above per week. etc.etc.Tichuan heng hi an ration scale in thlauh dan tlangpui anih laiin prisoners 40% R.I leh.S.I. leh UTP te hi minimum(S.I/UTP)scale ang vek in ration hi pek an ni a. Tin sa(meat)hi 200gms(per person)(with 10% born allownce)an scale a nih lai leh kar khat a vawihnih 100gms 100gms dawng tur an nih laiin vawikhat saturday ahchiah an dawnga. Tum 4 an sa dawn hi an buk tawh a 80gms(per week) chauh zel an dawng thin a ni.

He mi finfiah tur chuan saturday 1:00pm ah surprise audit neih nise hriat theih a ni ang.

Tin bathing soap bikah hian 25gms(per one person)chiah pek thin an ni a.washing soap hi one ball per tenperson(40gms)perweek an dawng bawk a ni.

(a)Thing(fire wood)— hei hi 1350gms(per men)a ni in hriat a ni a.tichuan mi 600 tan nikhat ah 8qtls per day a nih laiin 7qtls pekthin an ni a.kum 2015 christmass lai phei kha chuan thing hi an ration hralh in an in lei chawp hial a ni.

(b)Tui(water) — hei hi nikhat ah R.I in 30ltrs leh S.I/UTP in 15ltrs scale anih laiin everst in mihring 40/60 ah 500/600 ltrs bak dawn a ni ngai lo.(As 14ltrs per noe person)

(c) Hmarcha(chilly)— hi kar khat cghungin dawn loh ni atam hle bawk a. chi(salt)pawh hi chu tiang bawkin dawn loh ni an nei fo.

(d) Thei(fruit)— hi nitin dawng tur an nih laiin2015-2016 july thleng hian vawi 4-5 bak an dawng lo.

(e) Hmunphiah(swap)— hi 2014 atang khan jail tangten an account atangin an inlei vek tawh a ni.

(f) Bucket hi kum hnih(2)chhungin ward khat(50 person) tan pakhat pawh an dawng hman lova. mahni inlei chawp vek a ni bawk.

(g) Medical dite:-Damlo te leh taksa lama chak lo zual te enkawl na medical dite hi kum 3 chuangmah dawn a ni tawh ngailo.

(h) Contractor (supplier)in Godown a ration a rawn dah khawl hi.tangte ei tur a lak chhuah a nih dawn ah an buk thin a mahse kan dawn tur dawngkim angin record ni mahse kan dawng dik ngai lo. Uluk taka buk nawn ziah ni se ; chu tilo chuan a chhia emaw a lo pelhe thin a.a dawngtu tur ten an scale an hmu kim thin lo.sawrkar senso a gai reng tho si a.

(i) An thil dawn hi 2/3gms lek lek te a nih avangin Digital scale hman nise tuna an scale hman hi endik ni bawk se.

(j) Ration saved hi hralh thin a ni a.hei hi scale neitu mipui hnenah puan zar ani ngai lova, nitin saved zat leh hralh na hi.hralh a nih rual in puan thin ni rawh se.

(k) 2015 june-Aug vel a Buhfai bag 40 jailtangte ration bo kha sawrkar ah ahralh tu te hian an recover em?

(l) Sa ei ngailo te hnenah artui pek a ni thin a. vawksa hi Rs.250/- per kg a ni a.chu chu 100gms Rs.25/- tihna ani. tichuan mi pakhat in 200gms(Rs.50/-)an scale a nih laiin. Artui chu pa 4 nos (Rs.20/-)man chauh pek thin an ni a.chu ti a nih chuan Inrinni apianga mi pakhat chanai zela Rs.30/- zel chu khaw nge a awm?sawrkar senso a ngai reng si a.

2.GENERAL OFFICE.
He tah hian branch hrang hrang an awm a.a vaiin Asst jailer pa 5 awm tur an nih laiin.Asst jailer pakhat(MR)in a enkawl vek a ni.

(a) ISSUEING SECTION:
He tah hian lehkha lut leh chhuak te chhin chhiah thin a ni a.ni mahse la en let leh chhui let hleih theih a ni thin lo a ni.EG.date.4.5.2016 hian Hight court ah appeal na pali thawn a ni tih ang te a ziah luh a ni mai thin a.petitioner hming leh nihna te ziah lan a nih loh avangin.an lehkha te Issue a ni ngei em tih hriat theih a ni thin lo va,hei hian harsat na tam tak a siam a ni.

(b) PRISON BRANCH:
He tah hian prisionerste profile leh thil dang tam tak khawih a ni a.hei hi Asst jailer pakhat(MR)hian a thutChilh a.prisioners te appeal na emaw.remmision dilna emaw.complaint na ect. te chu prison branch hi kal tlang tir vek a ni a.chu tih rualchuan a khawihtu Asst jailer in aduhsak zawng te atlang tir duh chauh lo chu lehkha hi a kal tlang ngai lova.dustbin ah chhar tur a awm fo thin a ni.EG.june.2016 a Hight court a appeal na tur Industry worker pakhat pettion chu tlang tir a ni lova.Asst jailer hnenah Rs.300/-a pek hnu ah forward a ni chauh a.tin R.I. Convicted pakhat 7-ward-D. a mi pettion pawh forward na man Rs.200/-achawi hnu ah chauh kal tir a ni.

(c) ACCOUNT BRANCH:
Hei pawh hi Asst jailer (MR) tho hian a khawih a. ama tan a chanvo(shave)a awmloh chuan pawisa dahluh leh transfer tak nghial pawh a theih thin lo a ni.
EG. june.2016 vel khan malsawma 6-ward-A. Leader chu a nau vin a chhuah huna a hman tur mobile phone leh pawisa Rs.1000/- office(account)ah dahsak a tum chu”Nangni tan hun kan neilo”ti a chhangin phal sak a ni lo a. pawn lam mi ten prisioner te account a duhsak na a thil pek rawn dah an tum te lo phal sak loh kha a nih dan tur a ni reng em?

(d) pettion reng reng hi Asst jailer hnen a pawisa pe vetheilo te chu nasa taka tih khawtlai an ni a, paih bo sak hi a tam zawk an ni thin a ni.

(e) Hei chu ka chiang ngamlo na in mahse ka lo hriat ve dan anih avangin kan lo tar lang ve tho ang e..

Indent leh ration bill zawng zawng siam tu chu Asst jailer hi a nih avangin tangte hian harsat na namen lo an tawk renga.mahse nalh taka ziah bo a ni thin a ni.
EG. Nikum 2015.Nov. thla a Dal an dawn loh te.thei leh hmarcha an dawn loh zawngzawng hi sawrkar senso a pangngai reng tho si a, tu nge a bill hi la ta ang le? Tin an petition ziah na tur hi an mahni an in tum bakah office copy tur Department machine hmanga an xexox hian Rs.50-200/- thleng te prisioner ten an chawi thin a ni. Chuvangin Asst jailer (MR)private Car a office kal par par theihna hi jail tangte ration leh an petition forward sak na man te.an facilities an hmuh si loh te a vang hi a ni thei ang em?bill zawng zawng hi a ma siam vek ni in an sawi si a. Chuvangin hei hi zawhna awm tak pawh ni in a lang.

3.PRISIONER TE DAN BAWHCHHIAT NA.
(a)jail chhunga phal loh thil .EG. Zu rui, Ganja leh mobile phone man tur awm fo hi a chhan a awm ngei nia rin a ni a. mithen khat ten an thil neih pawh dahluh an harsat laiin.thenkhat prisioner ni ve tho si.office atanga pawisa duh zat zat la lut thei an awm vangte hi a ni thei ang em?chu vangin jail a phal loh thil luhna a mawh phur tu chu pawisa pe lut tu a/c incharge hi a ni.

jail chhhungah ruihhlo lei tur aawm chuan prisioner te hian an account a pawisa te chu tu te emaw hnen ah 40% pungin an hralh a.
EG. A chuan B hnenah Rs.1000/- jail chhungah hian min pe la ka account a mi Rs.1700/- hi i account ah i transfer dawn nia” ati a.
Tichuan account khawih tu official tu emaw combine in ‘B’ chuan a lak luh sak thin a ni. he ti ang ti thin te chu an account(january-june-2016)atang’a-mi account an transfer na en in ahriat theih mai a ni.then khat chu an pawisa lak luh hi note number pawh hriat a ni.Rs.500/- noteNo JHU 907793 te ODS 679564 etc hei hi date 30-5-2016 a mi mit a hmuh ngei a ni.

(b) Prisioners te hian an right humhimtur leh an welfare ngaihtuah turin hun rei tak atang tawh khan prisioners welfare committee an din a office bearer pali(4) leh member 22 vel an awm a, hun eng emaw chen chu tha takin a function a.mahse tunah erawh chuan he pawl hi corruption thupna leh corruptioner an ni zo ta a ni. Atir a a kal phung chu tih danglam niin.prison department hi Home department hnuai a autonomaus Body leh manual hran neih ngai a nihna chu tan chhan ah hmangin, he N.G.O. hruai tu te hi India Dan pui kalh in an inthlan khap a ni a, jail official ten an duh duh an dah mai a ni. Tunah phei chuan an duh duh a an tih theih tur deuh hlir hruai tu ah an dah niin alang a, nihna pawh hi an inrochun ni hial in a lang bawk.

(c) tuna an G.S. pawh a thianpa G.S. chhuak ta nen a tangrual a jail tang ration Dal bag a a lei ni a sawi tu te pawh an awm a ni.

(h) Date.13-5-2016 khan O.B. pa 4 zinga pa 3 (Fin.secy. Tel lovin) te hi ration incharge. Lalduhawma hian pawisa an in sem tur a pe a , hei hi a ni warder constable mai hian engtin nge a sem theih? chhui chian ngei a ngai a ni. Fin.secy. atang hian chhui theih a nih ngei a beisei awm.

(i)heng mi te hi mahni dikna pawh hum ngam lo.nihna tlak hlau reng renga awm an nih avang leh an enkawl mipui thlan an nih loh avangin jail chhung in enkawl na administration leh Dicipline hi a fail ta vek a ni tih heng thil thleng 10% pawh tlinglo atang hian alang em em a ni.

(j)Nikum December.Ni.12.zanlai ah an G.S. mutna ah mobile phone ring an hria a.G.S. dawhkan(bawm) ah hian phone thukruk na(secret box) a awm a. Tichuan he phone hi 2016-march-thla vel khan pu.kungtea(warder) chuan vawk chaw chhum na In ah a man a.vawk enkawl tu hi an-kawl tir a ni. chu vangin action pawh la lovin vawkpu chu a post sawn in working ah dah ani a.tunah hian a ka hup nan ward leader ah Dah a ni leh ta bawk a ni.

(k) kum tir lam vek khan vawk chaw chhumna ah hian jail Dan phal hauh lovin arsa tam tak(jail ration)chu O.B. ho hian an lo rep a. chu chu”suplier in min bonus a ni an ti a.eng vanga bonus nge a nih? a dik ngei em tih hriat pawh a ni lo a, a hmutu chu 2-ward-B. Leader leh mi dang then khat an ni, kan ration dawn a bonus 10% awm thin pawh tih tawp a ni an tih laiin!

(2) 2015-khan lalrempuia(tuna Bazar i/c) hian biakin pulpit hnuai ah mobile phone a chhar a, all controller hnenah a pek luh chu chhui zui a nilova.atawp na pawh hriat a ni lo. Biakin hi inkhawm lai lo chuan kalh tlat a ni a.chahbi chu (1-ward- O.B. ho awmna) ah chiah an kawl a midang an lut mai mai thei lo.

(3)2015.Oct.thla khan No.5-ward.B.a mi P.C.a.an tih chu No4 over dose avangin buaipui ngaiin a awm a.inquiry a kal lo.

(4)Sept.2016-khan Laibunga hnen atangin Ganja 400gms vel.No.4-ward.B.ah man a ni bawk.

(5)Jan.2016 khan No.2-ward.B. ah Abrahama hnen atangin Ganja 50gms vel man a ni bawk.

(6)Sept.2015 khan No.2-ward.B. ah No4. O.D.vangin buai na aawm leh bawk.

(7)june.2016 khan jail kitchen atangin mobile phone man a ni bawk.

(8)june.2016 vek khan No.2-ward.B.ah mobile phone man a ni leh nghal bawk .

(9)june.2016 vek hian No.4-ward.B.ah mobile phone man a ni zui zat a ni.
Heng thil then khat atang hian central jail aizawl in enkawl na ah hian thil fel lo in zep ru a awm ngeia ni a rinhlelh loh theih a nilo a ni. pawisa ber aluh theih chuan engkim chu awm thei tur a ni.market awm lovin business a awm thei lova.market awm tur chuan pawisa a awm ngei ngei a ngai a ni.chu vangin mizoram jail hi Dicipline leh Administretion leh Law and Order kawngah an fail let tawp niin a lang bawk a ni.

Heng thil hi ihnen rawn thlen a nih a vang hian Prisoner zinga thil dik duh tu te chu nasa taka rinhlelh leh tih duhdah leh nekchep an ni leh ngei ang.chu vangin an dikna chanvo hum halh tur hian ka rawn ngen nghal bawk che a ni. Prisioners te hi rilru dam lohna eng emaw neih vanga thil ti sual vek an ni a.accidentally a thil thleng chu tlemte a ni.chu vangin dam lo(patient)an nih avangin uluk taka enkawl ngai an ni a.vuak leh diriam leh vauna hian eng mah asiam tha ngai lo vang. chu vangin warder te hi C.T.I. ah training ngawt lovin.physicologist ten an training hi guide se atha in a rin awm. Heng jail tangte harsatna ka rawn thlen te hi tuna tih mai theih chin office function dan leh prisoners ten direct a officer te an hmuh theih dan tur te.inmates te in enkawl na(Administration)te hi tun atan chuan ngaih pawimawh masak ni se tih hi ka rawn ngen che a ni.thil tul ah chuan M-Cityhunter Facebook account ah zawh theih ka ni a.tin helehkha hi inmate te tih nilo-vin kum 7 chhunga ka hmuh leh hriat chian ngei thil te a ni tih ka rawn hriat tir bawk e.

Ka lawm e.
Date. .. . I rintlak.

M-CITYHUNTER
aizawl mizoram.
Copy to:-
The president Public Right Information Sosiety
mizoram(prism) uper republic aizawl. For information and nessecery action.

2:-The chairman Mizoram public service comission.aizawl for information and nessecery action.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

EVM VRS SBP – Dr. C. Lalrampana

“Chawngkhum dan tlang huat loh” Electronic Voting Machine (EVM) sawi rik hi chuan rilruah Pu Chhawnthuama hming a lo lang zawk thin. A chhan chu 2013 November General Election-a EVM hman dan khan mipuiah rinhlelhna nasa tak a thlen vang ni berin a lang. A nihna dik tak erawh Pathian chauh lo chuan tuman an hre lo.

Inthlanpui a hnai leh tan ta! Political Party chak lo deuhte chuan Inthlan hun hmain EVM that lohzia hahipin an sawileh chiam dawn tih a chiangsa reng mai. Inthlan Result a chhuah hnuah phei chuan an beisei ang pha lo Party apiangin a tling apiang EVM thatlohna (disadvantages)awm theite fawmkhawmin an chirhthehleh ngei dawn tih chu thil chiangsa a a ni.Engpawhniise, EVM leh Secret Ballot Paper (SBP) thatna leh that lohnate khaikhin tawn tur tam tak a awm a; hetiang hian thlir teh le:

EVM THATNA (ADVANTAGES OF EVM):

Sorkar tan leh mipui (voters) tan hun a heh lova, tha a heh lo bawk a; a awlsam em em a ni.

Ballot paper a ngai ve lova, a thlakna tur Ballot Box hran a ngai lo.

Tum khatah Candidate 16 lai dah len theih a nih avangin a samkhai em em bik.

aVoters tan a hmehna pawl (Blue Button) hmeh zeuha Candidate duh zawng thlan mai theihna a ni.

Voters engzata tam tan pawh hun reilotea felfai taka vote thlak zawh theihna a ni.

Vote Result awlsam taka chhiar zung zung theihna a ni.

Vote thlak hun tawp ruala felfai taka senghawi theih a ni.

Hmun danga awm voters-ten an awmhmun atanga awlsam taka Electronic Mail system hmanga vote thlak theihna hmanraw awlsam a ni.

Mi naran tan khawih chingpen ve mai mai theih a ni lo.

Voters tan engahnge a vote; a duhna takah a vote em tih awlsam taka hriat theihna a ni.

Voter pakhat tan depde taka vote thlak double ve theih a ni lo.

Voters-in hmeh lohna tur a hmeh sualin tu tan mah pawi a thlen ve thei lo.

Voters tan hmeh sual palh thulh a awmin hmeh nawn leh mai theih a ni.

Vote thi a tlem bik a; Candidate tan a hlawk bik.

EVM THAT LOHNA (DISADVANTAGES OF EVM):

PRO tan Voters awlsam taka hruai sual (misguide) theihna a awm.

A hmelhriat chiangtu tan awlsam taka vote rigging theihna chance a awm thei

Candidate-te symbol inhnaihte tea a awm avangin Voters tan tumlohnaa vote a awlsam hle

Khawl a chiangkuan loh emaw, thlak thlengna mai a awm lohvin Voters tan harsatna thlentu a ni.

Mitdel (Blind) vote thlaksaktu tan awlsam taka inbum theihna ani.

EVM hmelhriat tawk lo voters tan awlsam taka tum loh zawk vote theihna awlsam tak a ni.

Dik lo taka votes khawih chingpen duh tan Result dik lo siam theihna chance a awm.Vote thlak laklawh laia khawl a chhiatin voters tan leh Candidate-te ngaihthatloh a awlsam.

BALLOT PAPER/BOX THATNATE (ADVANTAGES OF SECRET BALLOT/BOX):

Voters tan Candidate-te symbol awlsam taka hmuh theihna a ni.

Voters tan mahni duhna taka vote thlak a awlsam.

Dik taka vote chhiar a nih chuan Voters leh Candidate tan ngaih a ngam bik.

BALLOT PAPER/BOX THATLOHNATE (DISADVANTAGES OF SECRET BALLOT/BOX):

Ballot paper leh Ballot Box buaipui nan hun a duh hnem a; a hautakin sumsen a titam

Voters tan leh Polling party tan buaipui ngai a tam a; a hahthlak bik.

Vote tihchingpen (Vote rigging) duh tan a awlsam bik.

Vote thi a tam duh bik avangin candidate tan a hlawk lo.

Vote chhiar nan hun a duh rei a;tihsual a awlsam hle bawk.

Dik lo taka vote thlak a awlsam bik.Vote inlei a awlsamin vote lei a tam duh bik.

Mitdel (Blind) vote thlaksaktu tan inbum a awlsam

Ramdang/hmun danga awm tan mahni kal kher lohvin vote a thlak ve theih loh.

EVM leh Secret Ballot Paper (SBP) hman thatna leh thatlohnate khi ngun takin chhut tawn teh. Duh thlan zawk tur chu i kovah a innghat e. Inthlan neih zawh apiangin a chak lo lam apiangin chauh thu barawhah EVM leh Secret Ballot Paper (SBP) an khaikhin fo mai. Eng thil pawh hian thatna (advantage) leh thatlohna (disadvantage) a nei vek tih i hre thiam mai em? Pu Chhawnthuama’n Inthlan hnuhnungbera EVM hman kha “Radio Wave hmanga monopolize niin a sawi” tihte a awm a; mahse, a nih a rinawm lem loh.

Lok Sabha inthlanpui result; US President thlan Result; British leh Israel inthlanpui Result etc. darker reilote teah an puang zo zung zung thei. Keini Bial 40 lek Result chhiar nan hun rei hman a ngai lo. EVM a ni emaw, Manual a ni emaw, dik lo taka ti duh tan a tih theih vek tih hriat a pawimawh zawk. Kum 1989 inthlanpuiah khan Secret Ballot Paper (SBP) hman a la ni a; khami tum pawh khan MNF party khan Vote khawihchingpen (Vote rigging) awm anga ngaiin “Pi Lalhlimpuii Bawm Nausel khamah an nam lum.” tih thawmte a lar hle a; Guwahati High Court-ah hial inkhinna a awm a nih kha! Eng hmanrua pawh hman ni se, Vote Counting System (VCS) leh procedure a dik chuan a rintlak em em a; Vote Counting System/procedure a dik loh chuan a dik lo thei vek tih a chiang hle bawk.

Kum 2018 inthlanpui lo awmleh turah pawh EVM bawk hman a nih leh hmel a. Eptu Party-te’n an duh loleh viau mai thei. Mahse, a hmanrua lam ni lovin a result chhiar dan Vote Counting System/procedure tidanglam se a dik a ni mai. Local/Village Council leh AMC inthlan ang chiah hian Polling Boot tinah Vote chhiartu tura ruatte’n vote thlak zawh rual rualin Vote tlate chhiar nghal zel se, ‘Vote rigging/EVM monopolize’ tia inmawhpuhna leh inrinhlelhna a bo ang a; hunreiloteah Seat 40 lek result kimchang chu dik takin a hriat theih mai dawn a ni. Election Rules-ah hetianga chhiar hi dan a awm lem lo a nih pawhin Party tinte hian tangrualin hetianga Vote chhiar a nih theih tawh nan Election Commission of India (ECI)-ah nawr hlawhtling se mipui mandate dik tak chu inthlan apiangin a lang thei tawh zawk ang.

Vote thlak zawh hnua chawlhkar 1 chhung emaw, rei tak EVM /Ballot Box sengkhawma Strong room-a kalhkhum hian mipui rinhlelh a tizual a; Sorkar tan pawh Transportation leh manpower-ah harsatna tam tak a belhchhah a; Polling Boot tinah chhiar nghal zel ni se’ng chuan ‘Vote rigging/EVM monopolize’ tih velah sawisel tur a awm lo ber ang a; ECI tan leh State Election Commission/Department tan pawh a samkhai hle dawn a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Officer lian te tihdik loh mipui hmaa puang zut zuta hrem ngamsi lo ram hruaitu kan mamawh lo,”-PRISM PRESIDENT

AUTHOR :Da Peks Tvf

  • Prism hmalakna
  • Prism in eirukna an hailan tawh zat
  • Prism in Sorkar sum kal ral tur an hum zat

Nimin 1/8/2016 PRISM Rising day vawi 10-na lawmnaah PRISM President, PU Vanlalruata chuan Officer lian te tihdik loh mipui hmaa puang zut zuta hrem ngam si lo ram hruaitu kan mamawhlo,” a ti

Nimin khan PRISM chuan kan dincham vawi 10-na, I&PR Auditorium-ah an hmang a, He huna thusawitu Pu Ruata chuan, “Sual lama ngal chak hle si, thil tha ti tura ke pen thei silo ram hruaitu kan mamawh tawh lo a, Officer lian te tihdik loh mipui hmaa puang zut zuta hrem ngam si lo ram hruaitu kan mamawh lo a, an hna tur thawhtir aia milian huan leh in saknaapolice te chhawr thin sorkar kan mamawh lo a, mamawhna hmuna hnathawktu tir chhuak ngam lo sorkar kan mamawh lo,” a ti. Pu Ruata chuan, PRISM dinchhan leh kalphung te, PRISM sum hmuhna hnar hrang hrang te, ram chhung leh ram pawn a kan thawhpui hrang hrang te kalkhawm te a hrilhfiah hnuin, “Hmalakna atawp thlenpui a tul thu an sawi thin, kan tih theih chinah chuan a tawp kan thlenpui vek. A tawp tia an sawi, action lak lai tak hi chu, tunah chuan kan tih theih bak a ni rih a. Hei tak hi clean and effective government kan mamawh chhan hi a ni,” a ti a. Sorkar tha kan mamawhzia sawiin, “Eirukna hi kan ram hmasawn theih loh chhan leh kan hnam nun leh moral tichhetu anih avangin eiru hrem ngam sorkar kan mamawh. Officer lian te tihdik loh mipui hmaa puang zut zuta hrem ngam si lo ram hruaitu hi mipuite hian eng atan mah kan ti tawh lo,” a ti.

Dr. H. Lallungmuana, Vice President (Functional) PRISM chuan inlawmna thu a sawi a. Lalremsiama AGS i/c Programme Management hnen atangin Secretary reports ngaihthlak niin, Sawrkar thuneitu hrang hrang hnenah siamthat rawtna 55 leh tihdiklo an siamthat theih nana an thil tih dan sawiselna 47, Supreme Court ah PIL 2 leh High Court ah PIL 12 thehluh a ni tawh a.
CBI,ACB leh Police hnenah FIR 67 thehlut tawhin, PRISM hmalakna avang hian
eiru chhuichhuah mi 300;
chanai eiruk sak pek let 107;
Sawrkar hnathawk tura diklo taka lak ban leh 57;
Diklova compensation hmuh tum hmu thei lo 293;
dik lova sum kal ral tur humhim cheng vaibelchhe 1,800 vel a awm tawh thu ngaihthlak a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment