FACEBOOK-A THU POST-TU POLICE-IN AN MAN CHANCHINBU MI PALIIN INTERIM BAIL AN LA

  • Pawngsual thu post vangin chanchinbumi man?

Lunglei district khaw pakhata hmei­chhe naupang khuaikhem leh pawngsual chungchanga Facebook-a ‘Save Mizoram’ tih group-a thu post-tu SL Chhunga s/o T Hrangliana, Lunglei Chanmari-I chu Lunglei police-te’n an man a, interim bail-a chhuah rih a nia thu dawn a ni.

Lunglei police-te hnen aṭanga thu dawn danin, SL Chhunga hian Save Mizoram tih group-ah hian Biakmawia, Lunglei district (a khaw hming hi thupsak a ni) in a fate a pawngsual thu a post-ah, a tuartu naupangte hming, kum zat, pa hming lehan unau zatte a ziak lang tel a; chu vang chuan Lunglei District Child Protection Officer-in July 7, 2016-ah Lunglei Police Station-ah FIR a thehlut a ni.

SL Chhunga lakah hian police-te chuan Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) Act Section 239 leh JJ Act Section74(3) hmangin thubuai an siamsak a, July 7 tlaiah an man. Lunglei District Jail-a dah a nih hnuah, Court-in interim bail-in a chhuah rih mek nia thu dawn a ni.

Naupang pawngsual thu hi a tuartu naupangte hming nen Lungleia chanchinbu palite pawhin an chhuah a; chanchinbu enkawltute chuan Court-ah interim bail an lak hman avangin police-te’n an la man lo. Mi palite chuan anticipatory bail an dil a, an dilna chu July 20, 2016-ah Court-in a ngaihtuah ang.

He pawngsual thu vek hi Aizawla chanchinbu ṭhenkhat pawhin a tuartute hming nen an chhuah avangin Aizawla DCPO-te chuan July 7, 2016 khan Aizawl Police Station-ah FIR an thehlut bawk a; police-te’n an bawhzui dan erawh hriat a ni rih lo.

Integrated Child Protection Society (ICPS) hotute chuan, pawngsualna thleng chungchang media-a puanzarna ah, a tuartute nihna hriat theihna turin an hming, kum leh khuate puanzar phal a nih loh thu an sawi.

Source : Vanglaini

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

AN TI MIAU VA.(Thu uar thiamte ti-tî)

Pa ti-tî thiam kan tihte hi thu uar deuh hlek leh țawngkam bungraw hausa deuh an ni nge nge țhin a, an kianga awm a nuamin, mi an chawk hlim thiam a,Tin thu uar thiamte hi thu sawi thiam an ni duh tlangpui a, khawi hmunah pawh an tuitla hma bik a, mi nel pawh an hlawh nge nge thin.

Pu Ngura, Lunglei pa titi thiam deuh khan,”Țum khat chu khawchhak lam mi, mikhual kan nei a, chawhmeh kan tlak chham lai a lo ni vei nen, ka mikhualpa hnenah, ‘ Hmeh kan nei si lova, baibing te hi i ngaina ve em? tiin ka zawt a, mikhualpa chu a tlu ta tawp mai a, țhlangrâin kan zap ta țliar țliar a, a hnu feah a rawn thova, a inthing pharh pharha, “Khah,,I țha maw? kan tih chuan,”Bing e..”a rawn ti leu mai, a ti. Baibing duh chu a la na ve bawk e…

Champhaia Pu Țhuamliana khan, țum khat chu veng chhak lama nu pakhat, ‘Isua ka ni’ inti hian an kawtah ‘Isua ka ni’ intiin a rawn au leh pek a ni awm a. Pu Țhuamliana ning ta deuh chuan,” Isua’n nau a paw ngai lo,” a lo ti zoh pek a. A nupui Pi Chhingi’n kha tia tih kher a țul emaw ni!!a lo ti a, Pu Țhuamliana chuan a kawmthlangpa Pu Sangkima hriat phak tur kher hian,” Kha nu ai kha chuan, kawmthlangpa Kima khuan ‘Isua ka ni,’tita zawk se, a pawm a nuam deuh ang”,a ti-a, a kawmthlangpa pawh a khi ve suk mai.

Țum khat chu(ka pu) Pu Țhiauvunga lo ram Thahdopa hian a chuh tlat pek a, a nau Dengkhama hnenah chuan,” Denga, khu Thahdopa khu nang themthiam deuh ah, a hlauh tawk turin zu sahțhelh thuak thuak teh maw! ” ati a. A nau chu hmanhmawh takin kawlhnam nen a tlanchhuak nghal ta mai a. Pu Țhiauvunga chuan a han ngaihtuah chiang a,”Aaa, a ni kha ka tir ve ta ngawt a, a them tlaw nasa mai si a, a zuk sat fuh palh tak tak ang ka ti,”tiin a zuk um ve leh hnuhnawh a ni awm e. Che bawn thin hi ka tia.

Amah bawk hi a nia, Israel-ram a zin țuma rawn țap hawng kha. “Israel rama țahna bang ka thlen khan Chaltlanga ka nupui Khachini ka ngai lutuk a, ka țap uar tan tan ngang mai. A suk hian ka țap su nghawng ngawng mai a. Lo piang hma deuh ni ila, Țhiauvunga bung 3: chang 12 te inla han titur a nia,” ati. Pui khawp mai.

By: RP Pachuau

W.Phailenga Pu Darbuaiate pafa hi thu uar thiam pawl tak an ni awm e. An pafa hian sahnu an chhui a, an sahnu kha a la thar ngang ni tur a ni, a pa chuan “en teh Rawnte, a phawi chauh a ni” a ti leh thin a, a thar awm hi ka tia lawm.

Pu Rawnate In bulah hian ni lengin JCB-in hna a thawk a ni awm a, a bengchheng si a, tlai lama a ning ta lutuk chuan a fanu Ziakmawii hnenah, “Ziakmawi, va chhuak la va eih vak mai teh, min lo koh mial takin” a ti ni awm a. In saknaah tuboh a thlauh a ni awm a, a fanu hnenah chuan “Ziakmawi, tla thla ve nghal tawp rawh” zu han ti a.

Kan khuaah kan awm laiin pa thu uar tak Pu Vana hi a awm a, a sawi ka la hriat reng chu Krismas lawmna ruaia sathau a ei hnem zia a sawinaah, “a tuk thum tukah pawh ka chil hi meiah ka’n chhak a, a la alh phat phat e” a ti a, kan awih lo na a ngaihnawm kan ti. Amah vek hian ti hian ka hnenah a sawi a, “Pu Muana, AO pem tur khan Oxford Dictionary hi min pe a, lo inzir la i thiam vek mai ang min ti a; ka zir ka zir a, ka hriat loh laiin ka lo thiam chhuak ta vek mai a, tunah hi chuan saptawnga sawi theih loh ka neih ka hre lo, mahse ‘Liangah sazu a tlan zai zai’ tih hi ka sawi thiam chiah lo” a’n ti mai chuh…ka nui nasa teh ee.

Amah hi Supply Dept.ah hian IV Grade a ni a, Storekeeper nena an len dun tuma a sawi pakhat ka la hriat reng chu, “saptawng hi man laklawh chuan sawi sual pawh tum ila a dikin kan sawi zel, tun thleng hian Pu Huma pawh hian saptawng har deuhah chuan” a ti a, a va hawi phei a, tapchhak lama thu Pu Huma kha a rawn hawi ve bawk si a, a rawn kun hniam a, zawi sup hian “min rawn zauh zauh” a ti a, ka lawm lehpek khawp mai. A chanchin hi sawi tur ka ngah a, ka sawi seng lo.

Kolasib Hmarveng upa, Upa hmangaiha(L) kha zoram pum huapa titi thiam a ni a, a titi hi an kham ngai lo. A makpa Pu Khenglawta DGP(Rtd) khan a titi cassette 3 a nei a, ka dil ve a min pek a tum reng a, kan la inpe lo chu a nia. Chung zingah chuan Billy Graham-a a chibai teuh zia a sawina kha Cassette khat daih lai a ni. Rambuai laiin sipaiin an man a, a sawi danin “an lian si a, pate akara ka’n tang duh lo lehnghal chu min hneh e” a Jail tan laia paratha dawn pan zia a sawinaah “hmai zawnah ka’n dah a, a phena mi kal kha ka va hre hrang thei e” a tia lawm.

Amah hi a ni a, Isua tuar nat zia sawi nana krawsa khenbeh lai lem Bible kara zep kha; a fapa khan vai nu ruak keng kung lemin a lo thlak a, pulpit atang a tuar natzia sawi pahin a lek chhuak a, mipui chu an nui ta vek a. A fapa khan a kawrchung a lo dahkham a, ngawi rengin a zu la a, chaw ei dawn chhung inkhawmah a fapa chu hau ta lo chuan a kawrchung zawk kha dawhkanah dahin a hau ta a nih kha..

‘Mipa insiam pawizia a sawi e’ an ti a, ama sawi ngei a ni em tih a makpa Pu Khenglawta khan a zawt ngam chiah lo va kan hre thei lo va “kan nupa hian kan han en thin a (a serh ni ngei tur a ni) kan tap tlawk tlawk mai a ni” a ti e, an ti a; mipa insiam kha a thlawp thei ngang lo a ni.

Kolasibah vek hian thu uar tak hi a awm a, a hming ka hre mai tawh lo; a fanghma thar hnip zia a sawinaah “ka keih țhelh emaw ka tia” a ti a, a hnip hle ni tur a ni. Khawlum zia a sawinaah pawh “thli hi thaw eih a awm lo reng reng a, meizial khu pawh hi a tla tap tap mai” ti ve tlat bawk.

‘AW’ HAR KA TI

College kan kal ve lai(ti ve khanglang ila) khan chawlh hmangin ka haw a, kan khuaah chuan Agri.Dept. hian Badam chi an sem a; hun hmalama an sem pawh kha ching ta lo khan an lo ei zo deuh fur ni tur a ni. Ka nuin va la ve turin min tir a, ka va thlen chuan pitar leh putarho deuh hlirin an lo la a. Kan khaw Gramsevak, Pa Sanga khan “ei tawh loh tur a ni a, in ei chuan tur a tel a in thi mai tur a nia, pum pawh a na thei hei en rawh u tur tih a inziah hi” a ti a, a bawm hmalama “Best Quality, Prosperity” tih inziak chu a kawk ta a. Tarho chuan an awih hle mai a, Pa Sanga chu a hawi kual vel a, min rawn hmu ta a nui deuh thu chung hian “ni lo’m ni, Ropui” a rawn ti a, “ni lo” tih kha a chi tawh si lo va, pawm lo tak chung chuan “aw, ni e” ka ti ta a.

Ka pa’n hlawhfa a chhawr chuan U Thanga lo hi a chhawr khat khawp a, pa ang maia kan neih a ni hial nghe nghe a, hna kan neih apiang hi min thawhpui mai thin. U Thanga chuan zu a in thin a, a rui thei khawp mai, zan khat chu Burma thingzai ho nen hian an lo thu thap mai a. A tuk kha Good Friday a ni a, U Thanga chuan intihre fe mai hian, “naktuk Good Friday maw, Good Friday tih chu naktuka lo thleng tur sawina a ni a, Goods Friday tih chuan Good Friday kal tawh zawng zawng sawina a ni bawk” a lo ti vei ngial a. Ka awm ve reng reng tih a hre lo va, min rawn hmu a, “a dik tiraw” a rawn ti a; thingzaiho kiangah thil hre ber thawkin a lo thaw tawh a, an ngaisang em em tawh bawk a, ‘a dik lo’ ka va tihsak chuan an ngainep hle dawnin ka hria a, “aw, i tih chuan a dik ang” ka ti ta ringawt a, a reputation ka venpui veah ka ngai na a, a har chu ka ti deuh.

lr hlonchhing

Thu uar sawi takah chuan, kan veng pa Pu Ruala hian a uar thiam ka ti ve a. Thingpui thlum a duh zia a sawi a. Thingpui chu han thlum em em mai se la, no a chini ban leh hmui hi inchar thei se la. No chu talhtuma vuak thlawn hial ngai se, no thlawn lovin; kan nghawng hi thlawn daih zawk se a ti.

Comment lamah inhriat ho te lo belhchhah ve teh unnn.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hriata Tea Pu
zamanga ~~ka lo thawh ve ang e, a tu leh fate emaw, a chhungte in awmve a nih chuan, min hrethiam dawn nia. Pa titi thiam tih takah, Aizawl DC office ah te khian, a titi ngaithla hian, an bial țuih țhin reng a.

Tumkhat chu atia lawm. ka ramriak kha, keipuiin, mi vel reng mai a, ka thlam bang te kha, arawn nek puar pawp pawp reng mai sia. ka ning ta deuh a, ka thinrim thut khan, ka maipawl lawh sa, thlama ka dah khan, kan vawm tak tak mai chu, lo mawng lam panin a beleuh thla tuarh tuarh mai a. ka maipawl lawh sa pum za zet kalo vawm ral hman ni reng in, ati ve tlat.

Tun hma Aizawl pa lar, a chanchin pawh ziaka dah ngat. petek thui ber record neitu, Lord Robert pu Saia inti ngat kha, a chanchin ka chhiar ka la hriat tlem kan rawlh teh ang. A chakai chhit thu, Zankhat ka chakai chhit chu, lengkir hela ka kalna ah ka hma ah hian keipui alo kal ve nalh nalh mai a, han inpelh mai dawn in, kawngko a sang si, kawng zim nen, tih ngaihna dang awm heklo. A mawngtamah kava beng taih taih a, țhiana sahdah i hmuam duh em, kan ti a. a lawm viau ni tur ani. arawn nui țhențha mai a. chutih lai chuan, awlsam takin ka lehpel thei ta a. ati a.
A zing țawngțai te hi an beirei thei khawp a, hallftime te a siam a. a țawngțai lai reng te hian, eirawngbawl leh ha nawh te, hmaiphih te hi a kawp vek zel a ni. um. duhtawk phawt ang. a thui lutuk dawnm

Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

Supreme Court thupek angin Arunachal Pradesh Chief Minister ni thin Nabam Tuki-a Sorkar tundin leh a ni

Supreme Court thupek angin Arunachal Pradesh Chief Minister ni thin Nabam Tuki-a chuan a chanvo pangngai Chief Minister nihna chu nimin tlai khan a zawm leh ta.Chief Minister a zawm leh hnu hian Nabam Tuki-a chuan mipuite tan thahnemngai tak leh taima taka state mipuite tan hna a thawh tur thu tweeter kaltlangin a sawi a. Chief Minister office a luah chhunzawm leh tak thu hi Tripura Governor ni chunga Arunachal Governor hmui mektu Tathagata Roy hnenaha hriattir tawh bawk a ni.

Nabam Tuki chuan nimin khan New Delhi-ah Congress President Sonia Gandhi chu an party hmakhua a thlirpui a.Nabam Tuki leh Sonia Gandhi-te hian nimina Supreme Court-inArunachal-a Congress Sawrkar tungding leh tura thutlukna a siam chungchang an sawi dun a. Sonia Gandhi chuan mi tupawh titi pui a, an state-a Congress party tichak turin Nabam Tuki hi a ngen a ni.Nabam Tuki-a hian Assembly-a member ngah ber an nih finfiah a cho thu a sawi a. Kalikho Pul chuan ram dan kalhin sawrkarnaa kalpui a, chu chu Supreme Court rorelna chuan a nemnghet ta a ni, a ti.

Nabam Tuki chuan a thawhpui thinte chu inlamlet a, state hmasawnna tak tak thawk tura hna thawhpuiah a sawm nghal bawk a ni. Nabam Tuki chuan vawiin hian Itanagar a thleng ang a, Councilof Minister meeting a neihpui ang a. Congress Legislature Party meeting a neihpui bawk ang.

Puan tawh angin nimin khan Supreme Court chuan kumin kum tir lama paihthlak tak Nabam Tuki-a kaihhruai Congress chu Arunachal Pradesh-a sawrkarna tungding leh thurin thupek a chhuah a ni.

Source : AIR

Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

LALHMUNLIANI (21) LAWNGTLAI, NAU CHUNGA A THIHNA CHUNGCHANGA MAWHPHURTU NIA SAWI TE INSAWIFIAHNA NGHAK MEK

POSTED by Vanneihthanga Vanchhawng On July 12, 2016

Lawngtlai College veng mi, Lalhmunliani (21), kumin May 1 a Lawngtlai District Hospital-a nau chunga a thih chungchangah Mizoram sorkar chuan a mawhphurtu chunga dan anga hremna pe turin hma a la mek.Hemi chungchanga thudawn danin, Lalrinliana Fanai, Health Secretary-in chawlkar khat chhunga report kimchang thehlut tura Lawngtlai Bawrhsap Dr A Muthamma a hriattir angin, Lawngtlai Bawrhsap chuan he vanduaina thleng chungchang a chhuina chu sorkar-ah a thehlut tawh a, chumi ang chuan an hna thawk tha tawk lo a hriat, Doctor leh anmahni puitute chu engvanginnge hrem loh an nih nachhan tur tih sawifiah tura tih an nia, an chhanna nghah mek a ni.

Tarlan tawh angin, Lallianmawia, Lawngtlai College Veng chuan May 1, 2016-a Lawngtlai Dist. Hospital-a a nupui Lalhmunliani (21) leh a nau pai an thih chungchangah May ni 10, 2016 khan Lawngtlai PS-ah FIR a thehlut a. He thil thleng chhui tur hian Mizoram sorkar chuan Lawngtlai DC a hriattir nghal a ni.

Lalhmunliani hi a nau pai avangin April 30, 2016 zanah Lawngtlai District Hospital-ah a lut a, a tuk May 1-ah nau a hring a, mahse naute chu thi sain a piang a. Lalhmunliani pawh May 1 chhun dar 1 velah a thi ve leh ta a ni.

Lalhmunliani hian damdawiinah enkawlna a dawng lo a, medical duty-te’n an ngaihsak tha duh lo niin a pasal, Lallianmawia chuan a sawi a, damdawi-in hotute lam erawh chuan an theih angin an buaipui niin an sawi ve thung.

Lalhmunliani nau chunga a thih danah hian Lawngtlai College Veng V/C leh NGO Joint Action Committee-te chu lungawi loin, May 10, 2016 tlai khan Lawngtlai Areopagy-ah an pungkhawm a, Lalhmunliani leh a nau hrin thi ta sunna hun an hman bakah,resolution an pass a ni.Lawngtlai College Veng V/C leh NGO JAC-te chuan, Lalhmunliani’n Lawngtlai Civil Hospital-ah enkawlna a dawn tur ang a dawn loh thu te, damdawiina thawkte an inthlahdah thu te, damdawii nah mi hausa leh mi rethei ang khata enkawl an duh thu te, Lalhmunliani leh a fa thihnaa mawhphurtute sorkarin chhui chiang se, an phu tâwk hremna pek an phut thu te, mitthi chhungte hnenah zangnadawmna pe tura sorkar an phut thute anlo tarlang tawh a ni.

Central Young Lai Association hruaitute pawh­in Lawngtlai CMO Dr HC Thangkima hmuin, Lawngtlai Hospital-a thawkte inthlahdah chungchangah CYLA an ngawih mai mai dawn loh thu an lo hrilh tawh bawk a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

PASALTHA HUAISEN THANGKAWLHA

Chumi kum chu pangen mual neih kum a ni a, kum hmasa lam thlawhhma an mir tehchiam loh avangin an pawm âm hlawm hle mai a, an khaw daidenga an pasaltha huaisen leh ralhrat Thangkawlha te kawmchhakpa Pu Thanhrima chuan, “Nikum zet kha zawng vah lai atangin beisei a bo sa hrim mai a, a sah har nen, kan lo hal lah kha meiin a chungphurh a ni lek a, ruahtui tam kum a ni chhap nen. Buh tuh zawhah hnuhpui kan kuai zui zat a, ruahtuiin a um tha vei nen, hlo lah a har hrep a, leilung lan chhung zawng kan tang a, Buh lah kha a chhe si, hawpkhawp zawng kan thar ve hram e, chekah chekah mi zêmah kan dak lo chauh zawng a ni,” a ti churh churh a.

Ni, chumi kuma an neih, Pangen mual an tih mai thin, an khaw tlakdeng lama mi chu an khaw Lal chuan a theh a, a vah lai atang tawhin Buh hnah a lang e an ti awl lo mai a, Pasaltha Thangkawlha pawhin silai zawn thar ngei tum chuan a thian sabeng Lalrikhuma te lo nak sir thla chu a pawm ve a, an unau hi sal sarih zet an awm a, nula panga an awm bawk a. Thangkawlha pa hi Sailo lal ropui Liandula khawnbawl upa min a nih bawk avangin an chhungkua chu khawtlangah mi zah an phur hle a ni.

Thangkawlha hi tawng tlem chet chawt, tul fe lo chu sawi mai mai lo. A mitmengah reng mai hian mi thenkhat chu an zam mai thin a, palian thelh thawlh, thahrui nei tawk tak a ni a, a huaisen zia hi an sawi duh hle. An khawnbawl fanu Suakchhingi nen kum thum an inlawm tawh nghe nghe a, kumin favangah inneih an tum nghe nghe a ni. Suakchhingi pawh hi nula hmeltha tawk tak a ni a, a taimak leh fel hian a hliahkhuh zawk mah awm e. Lal fapa tlang hrang chang tur te pawhin an rawn be ve hial a ni.

Chapchar lai a ni a, Chapchar kut hman tum chuan an inbuatsaih nasa hle tawh a, kut sa zawng chuan ram lam an pan sung sung reng a. Pa thenkhatin sahdal leh beai an kam a, a thenin sai kah tumin an ramchhuak a.

Pasaltha Thangkawlha leh a thianpa Aikhuma erawh chu Tumpang sih chan tumin an ramchhuak ve thung a. An Tumpang kah tum hi huai nei hiala sawi khawpin a fing a, kah pawh a har hle a ni ang, pasaltha tam tak a ti beidawng tawh.
Buhfai zan sawm nen an lut kha a ni a. Zan sarih lai an thang tawh a, tuk khat Aikhuma vahrit zanriak pela rawn haw chuan kan piah mualah sawn kan khaw thenawm lal fapa leh a thianten nikuma kan buk hlui kha an luah tlat mai. Kan Tumpang beih hi min pelpui an tum niin a lang a han ti a.

“Kan kah khalh then anga ni mai lawm,” Thangkawlha chuan a lo ti duh chauh a.
A nihna takah chuan an khaw ram chhung a ni a. Chutia an rawn pel ve ngawt mai chu indo chhuah theihna tham niin Thangkawlha chuan a hria a, mahse engmah sawi loa kah khalh chu a that dan ber tur niin a ngai a.

Ngawpui, chhun pachangah pawh thim rum rum khawpa un, thingsam uai huai huaina karah chuan fimkhur em em mai chuan Tumpangchal chu a kal chhut chhut mai a, a fimkhur zia chu vawikhat a pen a, hlauhawm a awm leh awm loh a thlithlai te te a, chutah kal a siam leh chauh thin a.

Mahse a fimkhur seng bik lo, a hmaa thing thlar atang chuan pasaltha Thangkawlha chuan a lo chang ran mai a lo ni a, a hawi kual kal a han siam leh tur chu a han kap thuai mai a. Chu Tumpang chu Thotle vaikian tuma a thlek lai a lo ni hlauh a, a chaldama kap lo chuan a bengkawm tlangin a naksirah a va verh sawt a.

Tumpang thinrim chu a rawn tlan pur pur mai a, Thangkawlha chuan thih der a tha berin a hria a, a bawkkhup thuai a.
Mahse Tumpang chuan rei ngial a dinchilh a, a chilthlia a far zet chu tawrh har a ti ngang mai, mahse chet a thiang si lo. Rei zet a dinchilh hnu chuan a kalsawn ve ta hram a.

A silai mu leh zen a thun sawk sawk a, lungpui hmunah a va nangching a, phaikin nghawr dut dut khawp chuan a kap a, chalchang nei eih lo chuan a thi ta a.
Aikhuma a rawn thleng a, lawm tih hriata nui khi hui chuan ki chu a teh vel a.
Chutihlai chuan an bul lawkah chuan pasaltha panga vel leh n khaw thenawm lal fapa chu an lo ding reng tawh a, lal fapa chuan, “Ka pa lalram chhunga sa in rawn kap mai hi in lu kan lak ngei a ngai dawn a nih hi, in huangtau hle mai, kan sa kah ngei ngei tur min chhuh vei amaw?” a ti khur dur dur a.

Thangkawlha chuan, “Helai ram hi i pa lalna in a huam pha hauh lo mai, a nihna takah chuan kan lal thu loa in rawn ramvak hi leido lakna tham a ni tawh, tunah diklo takin min puh leh a, he salu hi kan kutzal liau liaua tla a ni a. Ka thin in tih rim hma hian kal vat mai rawh u,” a ti ta hrak mai a.

An inen hrek hrek a, silai chuan an tin tha thup mai a, Aikhuma hlau lutuk chuan zun a lo cheh zawih zawih mai a, Thangkawlha chuan a chem a phawrh ta a. Muangchangin lal fapa chu a pe a, “Ka nunna lak nan hian ngenmu kher zawng a tul lo ve. Ka chem hi a hriam tawk viau a nia,” tih pah chuan lal fapa Laikunga hmaah chuan nghawng a va dawh ta a.
Laikunga mak ti lutuk chu a kâ ho mai a, midang zawng pawh chuan an silai dahthlain an lo thlir a. Chutah, Laikunga chu ngawirengin a inher a, kawngtum lam pan chuan a kal liam ta vuah vuah a.

Chapchar kut an hmang zo a, lo an hal a, a kang tha ngei mai, thlam an sak zawhah Buh an tuh zui zat a, an unau an thahnem bawk a, karloah an zo thuai a.
Zan khat chu ruah a sur bur bur mai a, khawlai lah chu se ek leh tuihawk nen a chiau per pur mai a, chutihlai chuan tlangau a rawn au a, a au thawm chu an hriat hleih theih loh avang chuan siksil kengin Thangkawlha chu a chhuak a, zawlbuk lam a pan ta a.

Zawlbuk a va thleng chu meipui an lo chhep a, val upa ho chuan ro an lo rel mam mam a, thirdeng pa nupui feh haw a lo la haw lo a, feh haw thenkhatin sapui thawm an hriat bawk avangin an ngaih a tha lo zual a lo ni a.
Ruah sur ban veleh chuan tlangval rual te chu an chhuak a, meichher nen silai nen Belrawhmual lam an pan ta sung sung a.
Thingse mual an tih lai vel an thlen chuan thla ai tuar tuar thawm an hre ta. Rawlthar dawih deuh chuan thiante an nêk hnai tan hle a.
Thirdengpa nupui chu kawngthlang Bung kung bulah chuan a lo let reng mai a, a bulah chuan sakei lian zet mai hi a lo rum hum hum a, val upa chuan mitin fimkhur turin a han ti a, Thangkawlha chuan, “U Deng, lo thlaphang suh aw, kan rawn kal e, tih pah chuan sakei chaldamah tak mai chuan a han kap thawr mai a.

Mitkhapkar leka thil thleng a ni na-in thilthleng chu a hmuh theih hle tho a, sakei ruang leh Pi Dengi ruang zawnna hlang an siam zawh chuan kal an siam ta a.
Dengi ruang chu daiah a thlan an lai a, khuahrawlhin an hung a, inptepui mawngpawp a thlanah an bang bawk a, tlangvalin zan thum inven chhawk tur a ni.

Khua an luh dawn chuan Thangkawlha chu sakei hlang chungah chuan an hlang ve a, an sep lawp lawp mai a, silai an lawn un un bawk a. A tukah chuan an lal chuan ropui takin a ai ta a ni.
Nikhat chu an hma a laklawh deuh avangin Thangkawlha chu riah nghal mai a tum a, a unaute leh lawmte chu an haw hnu chuan vaua sakhi a va kap a, a puah lai chuan engemaw hlauh rukna riau hi a nei tan ta.
Zanriah a eikham hnu chuan vaibel zuin thlam namthlakah a thu vang vang a, an buh chuan lung a ti awi a ni. Phang lo chuan silai zawn a thar ngei a inring a, mut a han siam a, reiloteah chuan a muhil a, a harh hnu chuan kut thap hreih hrawih hian a lo zut reng mai a, a hawi vel chuan tumah hmuh tur an awm si lo..
Zankhua mai chuan kut ringawt a tak hmuh tur awm si lo chuan a zut zankhua ta mai a, a hlau miah lo na’ngin a muhil thei der thung lo a.

A tuka chuan an lo sawi dun tawh angin a thianpa Aikhuma chuan zukchak sih tlân chang turin herhse ngaw lam chu an pan ta a.
Herhse ngaw chu lo atana neih theih loh khawpa ram chhengchhia, lungpui leh kham sang pui pui awmna a nih avangin Chhura rual rual thing an awm khup mai a, chhun pachangah pawh a thim rum rum mai a ni.
Thingsam a uai huai huai hlawm a, sa hnu lah a tam, chutiang ngaw ril leh khengah chuan eng sa pawh hmuh thut theih khawpin a ralti a.
Tlai a lo ni a, buk an sa a, rawng an bawl zawh chuan an muhil nghal mai a.
Thangkawlha chu hlauhawm a hnai tih ‘hriatna-in’ a tiharh zawk a, a hawi vel chuan khawfing a lo chat tawh a, a thianpa chu a va en chuan thil rapthlak tak a va hmu ta!!
Aikhuma lu chung lawkah chuan rul lian mangkheng mai hi a lo uai a, Aikhuma chu dawlh a lo tum mek niin a lang, ani lah chu a aikaih vang nimaw, a muhil chiah chiah mai si a.
Chu rulpui invehna thingkung chu uipum tia zet zawt hi a ni a, a lo invet nghuat mai a. A len dan chu a hriat mai awm e, thawm dim em em mai chuan a tawlh hret hret a, hmun him chin a thlen chuan a silai chuan rulpui lu chu a tin vang vang a, chu lai ram nghawr dut khawp chuan a han kap mai tehreng a.
Rulpui lu chu a darh hneh hle nain a thi tur chalchang chu a rapthlak ngang mai.

Aikhuma chu tlailamah chuan a lo harh thei tawk a, mahse an thil tawn engmah a hrilh duh hran lo a. A haw pui vang vang a, In an thlen chuan pasaltha Thangkawlha chu lu kawlh rawtin a na a, an puithiamin daibawlin a thawi a, a dam ve leh mai bawk a.

Hmanlai pasaltha te nun kha mite enthlak a ni a, anmahniah an khaw mite nunna a innghah avangin an ngaisang em em a ni. Pasaltha Thangkawlha atang hian thian chhan thih ngam nun neih a pawimawhzia hriain entawn tum theuh ila a tha awm e.

Aside | Posted on by | Tagged | 2 Comments

Zu Zawrhna In Neitu Chanmari West-in Ensan, Kohhranin Thunun

POSTED by Dingdi

  • Chanmari west Presbyterian Kohhran in Zu zawhna in neitu phuar

Chanmari West-a zu zawrhna in neitu, Pu Lalramliana te chhungkua chu khawtlangin an ensan bakah, an lawina Kohhranin nizan khan an thunun.

Chanmari West Joint Action Committee Chairman, Pu John Zosangliana chuan, Chanmari West huam chhung, Sairang road-a zu dawr thar, Minons Wine Shop hi Pu Lalrinsanga, Zemabawk veng ta a ni a, Chanmari West-a Pu Lalramliana in chhawng hnuai berah, June ni 27 atang khan zu dawr hi a hawng tan a.

Zu dawr a hawn hma hian Chanmari West kawtlang hruaitute chuan hmaichhanah vawi tam tak zu dawr hawn an remtih loh thu an hrilh bakah, lehkha pawhin an hriattir tih JAC Chairman chuan a sawi. Hetianga kawng hrang hranga an ngen tawh hnuah pawh, zu dawr a hawng lui hram hi an khawtlang zah lohna nasa takah an ngaih thu sawiin, a building neitu, Pu Lalram liana pawh, a in chu zu dawr atana luahtir lo tura vawi tam tak an ngen hnuah pawh June ni 27 atanga zu dawr an hawng ta mai chu pawi an tih thu, JAC Chairman chuan a sawi a, an ngenna pawisa lova palzut an nih tak avang hian, Chanmari West huam chhunga Kohhran leh tlawmngai hrang hrang tangrual thuchhuak angin, July 11, thawhtanni atang khan he dawr kawtah hian an lo pung khawm tawh a. Joint Action Committee ruahman angin, Inrinni lo awm tur thleng khian, Zu dawr kawtah hian an inthut chhawk tawh dawn tih JAC Chairman chuan a sawi bawk.

Hetia zu dawr kawta an thu khawm chung hian, zu dawr neitute hian an zu dawr chu an hawng tho a, mahse zu hi lei tum an awm lova, Joint Action Committee chuan zu lei tumte chu lei lo turin an ngen dawn tih an sawi.

Chanmari West khawtlang chuan zu dawr atana a In luahtirtu, Pu Lalramliana te chhungkua hi an chhiatni fund an pe kir a, In neitu hming chhutna, YMA-in an siam pawh lak thlaksak an nih bakah, an chhungkua hi an veng thlan muala phum an remti dawn lo bawk a.

An lawina Kohhran chuan Pu Lalramliana te chhungkua an phuar bawk a. Zu zawrh hi an tihtawp chuan chuan heng phuarna zawng zawng hi an hlih nghal vek tur thu, JAC hruaitute chuan an sawi bawk.

Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

NURSE JAIL TAN TIR VANGIN MNF PARTY THINRIM: EMERGENCY MEETING KO NGHAL

POSTED by Dingdi

Lunglei nurse jail ah tan tir a ni.

MNF in an party worker nupui thlavang an hauh.

  • MNF ten an party hruaitu nupui thlavang hauh
  • Lunglei nurse thiamloh chantir a ni

July 13, 2016 (Nilaini)-a Lunglei Chief Judicial Majistrate, H. TC. Lalrinchhana’n thiam loh chantira Lunglei Staff Nurse, Pi Lalbiakdiki District Jail-a a khung chu, NNF General Headquarters Aizawl leh MNF Sub. Headquarters Lunglei chuan a ngaihtuah nghal a. Ni 14.7.2016 hian Emergency Meeting Aizawl leh Lungleiah an ko nghal ve ve.

Nurse Pi Lalbiakdiki man a nih chungchangah Politics inrawlh ngeia an ngaih ngheh tlat thu MNF hotu te chuan an sawi a. Congress sorkar chu sorkar hnathawk; anmahni thlawplo leh tranlo tu nia an hriatte chunga Sapatal nasa-a an ngaih thu an sawi bakah, a theih dan dana an hrem thin thu te, pawisawi lo tepawh an Nupui pasal, an chhungkhatte MNF party-a inhmang an awm chuan an hrem miah miah thin, tih MNF hotu te chuan an sawi.

Hemi avang hian September 2014-a Lunglei Civil Hospital a, nausen thih chungchangah khatih lai Nurse duty te zingah Pu Vanlalpeka, MNF Lunglei Sub. Headquarters Information & Publicity Secretary ni lai nupui, Pi Lalbiakdiki (staff nurse) mal thlur bik a, khalh fâl a nih dan te, thiam loh chan tir ngei tura nawrna kawngah MLA thenkhat pawh an inrawlh ngei nia hriatna a awm thu an sawi a.

Hetianga Staff Nurse in ama thuneihna piah lam khawih anga puh a nihna hi thil pawmawm a nih theih loh thu thil hrechiangtu te chuan an sawi a. Doctor te’n tih tur an hrilh chin bak eng case mah khawih tur an nih lohna te, Damlo/Nau nei turte chu Damdawi In-a Admit leh Release an nihna kawngah thuneihna leh tih theih reng reng nurse in a neih loh laia, Doctor te hmer telna pakhatmah nei lo va, hleih nei taka investigation kalpuiah MNF hotute chuan an ngai nghet tlat tih an sawi.

Hetih mek laia Politics phuba lak duhna vanga Staff nurse Pi Lalbiakdiki chunga dan rorelna lekkawh a ni ta hi, MNF Party chuan engti kawng maha an hriatthiam loh avangin, a tul anga na taka chet an tum thu an sawi a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Thisen Pekah Mizoram 17-na

India rama voluntary a thisen pe tha tehnaah Mizoram chu 17-na a ni mek.India rama voluntary blood donation a ti tha zual 5 te leh voluntary a an pek zatte chu –
1. Tripura – 95.3 %
2. Tamil Nadu – 91.9 %
3. West Bengal – 85.1 %
4. Punjab – 84.9 %
5. Maharashtra – 84.8%

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

BURMA REMNA PALAI Pu Zoramthanga lo haw: REPORT PE

POSTED by Dingdi

July 11, 2016 (Thawhtanni) Mizo Hnam Run inkhawmah MNF President Pu Zoramthanga chuan (July 4 – 9 chhung) Burma Remna Palai hnathawh (Peace Mission) report ngaihnawm tak a pe.

Pu Zoramthanga chuan, “Burma underground pawl hrang hrangte chuan India leh MNF inremna chu mak an tih leh an ngaihsan a ni a, khatih lai kan founder president, Pu Laldenga finna leh remhriatna, India Constitution a dai khalh thiamna chu ropui tiin, an hrilhfâk,” a ti.

Tun tuma Remna palai hna thawka Pu Zoramthanga zin hi Thailand-a Chiangmai khaw puia Burma Underground leh Sorkar inbiakna kal zelah, an Political Demand an tih thiam theih nana, ‘Workshop on Federalism’ an siama tel tura zin a ni ber a. Hetah hian Burma Underground ‘Ethnic Nationalities’ inti deuh bik – Kachin, Kayah, Karen, Chin, Mon, Arakan leh Shan State pasarih te atangin underground group 17 aiawh, mi 40 an tel thu te, Federalism Subject bik chu Gernam Professor, Mr. Andress-a’n paper presentation neia huna hman thu Pu Zoramthanga chuan a sawi.

Pu Zoramthanga chuan, “Mizoram Inremnna hi hriat chian an duh a, chumi chu hriat chipchiar an duh a ni,” a ti a. ‘India Constitution-a Mizoram Peace Accord dah luh a nih dan; a papercopy zawng zawng a sem thu a sawi a. Mizoram peace accord leh inremna siam a nih dan a hrilhfiah bawk.“MNF leh India sorkar inremna hi engtin nge India constitution-ah in thun tir nghal mai theih,?” tih chu an zawh nasat a nih thu a sawi a. Pu Zoramthanga chuan, Inremna Sign hnan zingah ‘sequence of events’ tih ah, No. 4-ah ‘Inremna tihfel a nih veleh he constitution bill hi parliament-ah putluh a niang a, Mizoram pawh state nihna pek nghal a ni ang,’ tia ruahmanna sign hnan lâwk vek a ni thu a hrilh, tih a sawi a. “Chu chu mak an tih leh ropui an tihna, Pu Laldenga leh MNF an ngaihsanna ti zualtu a ni,” a ti.

Burma Underground te chuan, “MNF te’n State-a UT Sorkar lai lo awm mek, kan luahlan mai theih dan min zawt chik bawk a, engtin nge in tih theih?, min ti,” a ti a. Pu Zoramthanga chuan, “Central-a rorellai Congress party leh MNF party chuan a hrana Inremna sign-in chumi tur chu lo duan sa a nih phawt thuin ka chhang,” a ti a.“Chu inremna ah chuan Mizoram chhungah kan phalna chauh lo chuan hnam dang an lo luh theih lohna Inner Line Permit (ILP) te, Mizo Culture, sakhua leh ram leilung chunga thuneihnatawp kan neih thu te ka hrilh a, chumi an hriat chuan mak an ti hle. Chumi bakah MNF chuan political demand kan siamin a duh apiangin (Kohhran leh NGO) ngaihdan leh rawtna an neihtethawh turin sawmna kan siam thute ka sawi a. MNF leh kan hotupa Pu Laldenga chu hmathlir thui an ti hle a, mak pawh an ti,” a ti.

MNF leh India sorkar inremna anga fel chu neih ve an huphurh deuh va. Chutih rualin Mizorama lo kal a, a hmun ngeiah chianglehzuala zir an chak thu an sawi, a ti a. MNF leh India inremna ah khan a khawi lam mah mah kan tlawm ‘insurrender’ emaw, chak emaw a awm lo va. Inbiakremna (Negotiated Settlement) angin ‘Memorandum of settlement’ ah pawh ‘surrender’ tih tawngkam khawiah mah a awm lo, keini, MNF lam pawhin kan silai te kha kan hlan ‘handover’ a. Anni lamin thuneihna sorkar lailawk (Interim government) min pe ve bawk tih ka hrilh,” a ti a. “Engkimah India sorkar chu inlo daikhalh bik a ni’, tih chu an sawi dan a ni,” a ti bawk.

Mizo Hnam Run inkhawm hi Pu Raldomana MNSF General Secretary-in a kaihruai.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

CHINA in SOUTH CHINA SEA CHUNGA THUNEIHNA A NEILO: HAGUE TRIBUNAL

China-in China chhim tuipuiah hmakhawsang dan tlawhchhana intih-thu-theihna a nei lo tih Hague Tribunal chuan a sawi.

Netherlands, Hague-a Permanent Court of Arbitration-in an ruat, member 5 awmna tribunal chuan nimin July 12 khan China-in China Chhim tuipuia thuneihna ‘economic rights’ a phut chu a hnawlsak a, he mi chungchang case hi Philippines put luh a ni.

Judge chuan China hian helai tuipui leh a hausakna pumbilh tur hian hmanlai dan emaw tlawhchhan tur, kum 1947-a siam tuipui map hmang pawhin, a neih loh thu a sawi a. Tribunal chuan a dan, phek 497-na tlawhchhanin China chuan Philippines ram dan a bawhchhia a ni, a ti a, China chuan helai tuipui leh a chhehvel boruak nasa takin a tichhia a ni, a ti bawk.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment