Phone /SMS/Internet hmanga gas book dan

  • online a gas book dan
  • SMS hmanga gas book dan
  • Phone hmanga gas book dan

IVRS/SMS/Internet hmanga gas cylinder book dan hi lo hmelhriat ve rawh le

A thatna te:

1. Mahni awmhmun atangin gas a book theih (phone call, SMS emaw internet kaltlangin).
2. Distributor ten hun tiam chhungin Gas book tawh te chu an pek ngei ngei a ngai.
3. Nangmah ngeiin gas chu I book avangin subsidy pawh nangma account-ah ngei a lo lut ang a, subsidy kal sual tur a veng ang.
4. LPG supply khawpkham lo emaw mumal lo emaw he system-ah hian a rawn lang chiang nghal thei ang.
5. Home delivery system kan neih theih nana rahbi pawimawh hmasa a ni bawk.

Gas online-a book turin I mobile register hmasa la, I gas chu han book chhin ve teh ( https://indane.co.in/sms_ivrs.php ) Thil harsa a awm lo:

One Time Registration (Telephone hmangin):

1. In landline/mobile phone atangin ph.no: 9089024365 ah hian dial rawh.
2. Hindi I duh chuan 1 hmet la, English I duh chuan 2 hmet rawh.
3. In distributor landline number hmet rawh. Entirnan, in distributor chu Kapliani Indane Agency a nih chuan 03892325744 hmet rawh. Aizawl khawpui chhunga Gas agency phone number te chu a hnuaiah khuan dah a ni e.
4. IVRS chuan i distributor agency hming a rawn sawi chu a dik tih confirm nan 1 hmet leh ang che.
5. I Consumer Number hmet la. Entirnan, i customer number chu 22954 a nih chuan 22954 hmet la, IVRS in a rawn sawi nawn chu ngun takin lo ngaithla la, a dik chuan confirm nan 1 hmet leh ang che.
6. Subsidy tih tawp I duh leh duh loh a lo zawt ang che a, reject nan 1 hmet la, booking menu ah i kal ang.
7. Refill book nan 1 hmet la;
8. Complain tur (entirnan subsidy dawn mumal loh te, gas cylinder hmuh loh rei lutuk te) i nei a nih chuan 2 hmet la;
9. I gas book hnuhnung ber chunchanga hriat duh I neih chuan 3 hmet rawh.
10. Gas I book hnu chuan I va call na number chu I personal number a nih leh nih loh a lo zawt ang che a, confirm nan 1 hmet leh la, I number chu a hnu zela gas book-na chungchanga hman tur atan register nghal a ni ang.

Number register tawh te tan:

1. I number register tawh sa atang chuan Ph.no. 9089024365 dial rawh
2. Gas I book dawn chuan 1 hmet la;
3. Complain tur i neih chuan 2 hmet la;
4. I gas book hnuhnung ber chungchanga hriat duh I neih chuan 3 hmet rawh.

Gas chu I book rualin i number ah chuan Reference number a lo thleng ang.
Chu bakah heng hunah te hian SMS I dawng thin ang:
1. Gas I book apiangin;
2. Cash memo print a nihin;
3. I Gas book chu a lo thlenin;
4. I gas book chu engvang pawha cancel a nihin.

SMS hmanga tih dan:

1. Registration: No. 9089024365 ah hian hetiang hian SMS thawn tur a ni: IOC . Entirnan, i distributor chu Kapliani Indane Agency (2325744) a nih a, I consumer number QX00827C lo ni ta sela, heti hian sms thawn tur a ni IOC 03892325744 QX00827C
2. Booking: No. 9089024365 ah tho hian SMS tih hi thawn mai tur a ni.
3. Refill: No. 9089024365 ah tho hian SMS tih thawn tur.

Distributor te’n engtinnge an sem ang?

Distributor te hi koh khawma sawiho pui tawh an ni a. Tun dinhmunah chuan danin a phut anga in tina sem hi kan khawpui ruangamin a zir loh avang leh chhan hrang hrang avangin tithei dinhmunah an la ding lova. Mahse online-a gas book te chu pe hmasa ngei ngei turin ruahmanna an lo siam ang a, an gas sem hunbi te pawh a tul ang leh mipui tana rei tak tak intlar ngai lo turin an her rem ang.

He system thar hi thil awlsam a ni ang em?

A tirah chuan distributor te ruahmanna thar siam chhung nen a kal zaih bik lo mai thei. Amaherawhchu gas pakhat la tura chawhma pum emaw chawhnu pum emaw intlar thak thak ngai lo tur leh subsidy kal sual nasa thin pumpelh nana kan rahbi pawimawh hmasaah ngai tlang ila, mipui tana awlsam zawka gas lak dan system kan neih a tul si a ni. He thil thar hi lo hmelhriat vein han hmang tangkai ve chhin la, harsatna I nei a nih chuan DC Office helpline 0389-2326257 ah phone-in emaw Aizawl Bawrhsap Pisapui Facebook page-ah te comments I han thai lang dawn nia. Kan lo pui ang che.

Sl. No LPG Distributor hming Phone Nos.

1. Kapliana Indane Agency~ 0389 2325744
2. Vanbuangi Gas~ 0389 2325268
3. Suakchhunga~ 0389 2341092
4.Biakkungi~ 0389 2341150
5. Zothan~ Indane~ 0389 2306833
6. Zopuii Gas~ 0389 2347409
7. Zoram Indane~ 0389 2393140
8. Mizofed, Aizawl~ 0389 2305707
9. V.Neihkunga Gas~ 0389 2349501
10. Caravan Gas~ 0389 2350888

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

UK PM HLUI TONY BLAIR LEH US PRESIDENT GEORGE W. BUSH TE “WAR CRIMINAL CHARGE ” AN NI DAWN EM ?

POSTED by Ct Lalrinawma On July 7, 2016

July 6 ah US President 43na George W. Bush Jr chuan a kum 70na chu Dallas khawpuia a hmingchawia Bush Presitential Library ah a lawm a, birthday card lian zet mai 6ft lai a sang a dawn laiin, thu duhawm lemlo tak Sir Chilcot Inquiry Report an tih mai- thu mak tak a dawng zui a, British PM Tony Blair nen khan kum 2003 ah dan phuah chawp leh dawt hmang deuh rohvin, Iraq runin Saddam Hussein kha an paihthla em ni? tih thu a ni.

He Chilcot Inquiry Report vangin British sipai, Iraq War vanga thi chhungte chuan Tony Blair chu International War Crime Tribunal ah a chungthu ngaihtuah sak phutin kawng an zawh phah hial. He Chilcot Report hi Iraq War dawna top secret- PM Blair leh President Bush te hmalakna (Blair-Bush Iraq Memo) chhuina a ni ber. He report ah notes 29 zet kimchang takin a awm. Report hi volume 12, thumal maktaduai 2.6 a awm.

Bush hi Iraq War ah prime-architecta ni a; Blair hi a kutke ( henchman) a ni. PM Blair chu “impeachment” tura phut a ni a, Britons mi 179 thi chhungte chuan Blair hi rorelna hmaa ding turin an phut. US military 4,497 an thi. Iraq Body Count ah database of death ah Iraqi 251,000 awmin, “War and Peace” bu aiin a chhah. He Chilcot Inquiry Report hian kum 6 chhung a awh. Kum 2009-2011 chhunga mi pawimawh mi 150 te thu zawtfiahin, documents 150,000 zet chhui a ni.

Sir John Chilcot hi Iraqi Inquiry Comtt ah hotu/ chairman a ni a, civil servant hlui a ni. He Chilcot Report hi PM Tony Blair chuan, a pawm thu sawiin, “Kha thilah khan intelligence report dik tawk loh (flaw) vang a ni. Tihsual palhah ka mawhphurhna a ni” a ti. Hetianga mawhphurhna a la ngam hi hruaitu ropui a nihna tilangtu a ni. PM David Cameron chuan, Britain in kum 200 chhunga military hmanga thiltih sual lian ber a ni. Hetiang hi thleng nawnlo turin fimkhur a ni, a ti.

Labor party hotu Jeremy Corbyn chuan Iraq War vangin Labor party in ngaihdam a dil ang. He thil hi dan kalh a ni, a ti bawk.

He Chilcot Report hi Iraq War chungchanga thil awmzia chhuina niin, kum 2009 a mipui leh parliamentary phutna vanga Blair thlaktu PM Gordon Brown a chhui tirna thu a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

MHIP Day 2016 pual :ȚHUTPHAH ₹ 20 LEH SÂWN MAN ₹ 40

POSTED by TC Lalremsiama

Kan Mizo hnam dân (Mizo Customary Law) te pawh kan legislate hnan țûlna a lo awm ta zêl a; amah Pu K.L. Liana tih dân takah, Mizo Customary Law hi kan la nei rêng em tih te pawh a ngaihtuah theih rum rum âwm e..Hmânlai chu sawi loh, kan nu leh pâte hun lai maiah pawh khân nupui pasal inneiha man leh mual hautak avângin nupui neih hingaihzam mai mai chî a ni lo a; ngaihtuah ngun ngai tak leh lâk urhsûn ngai êm êm, inngaihhnathiama kan inrem a nih ngawt loh phei chuan nupui man ringawt pawh a era er tham leha tuaka tuak tlauh tlauh ngai a ni țhîn.

☆☆ Amaherawhchu, pawisa hlutna a lo hniam zêl a, keini hunah pawh keini ang duang tân takngial pawh nupui man te lek lek chu helhkam tham a ni ta lo a; țhangthar hmasâwn leh fing ril intîte hian man leh mual thûah pawh kan pi pûte finna rilin kalphung a duan sa bâk tihdanglam theih kan la nei si lo. Man leh mual tihpun chungchângah pawh a nghawng țha leh țha lo awm thei suangtuahin thu inchuh kan nei țhîn a; mahse, engkim mai hian nghawng țha lo a nei thei vek a, a nghawng chhuah tùr thil țha kan bawh ngam loh chuan hmasâwn nâna thil inthlâkthleng (change) a awm thei ngai lo thung a ni.

☆☆ Ka pian ve hmâ deuh hian ka pain man a ei tùr tak hi a ei ve a ni âwm e. Man an han ei chu, a man ei chuan silver bêl chhûn khâp riat a lei a, chú silver bêl chhûn khâp riat chu ka hmu ve ngei bawk; tûnlai hian Retail price-in silver bêl chhûn khâp riat lei dâwn ta la, i rin aiin sum i sêng hnem ngei ang!.Kan nu leh pâte hun lai maiah pawh khân man ei tùr tak chauhin man tak tak an la ei a, a nghawng chhuah pawh chhûngleh khat inzawmna țha leh nghet lehzual, inngaihsak tawnna chatlak lo a siam a; tûnlaiah erawh chuan man ei tùr takte chauhin man an ei tawh lo a, man tak tak pawh kan ei tawh hek lo, man kan ei fel rualin kan tâwp nghâl dêr zêl bâkah, man eituin phur rit kan phur ta hlauh bawk.

☆☆ Man leh mual atâna ₹ 400 leh țhutphah ₹ 20 tihah hian, ₹ 400 lai zâwk hi sawi tel loin țhutphah ₹ 20 chauh hi i’n sawi zui teh ang. Man kan inhlanin mipa lam hnênah țhutphah ₹ 20 kan kîrțhîn a, man ni ve tho si kha eng atâna hman țangkai tùrin nge kan kîr leh kher le?.Țhutphah hi a nihna lam chu kan hriat tlân vek a nih avângin, a țangkaina lam sawi ta ila a țha âwm e.

☆ Hmeichhiain mâk chhiat pawh tâwk mah se, bungraw lâk rual khân țhutphah ₹ 20 kha mipain a pe kîr a; khuala pasal nei a nih phei chuan hmeichhe bungraw phurh nân hlawhfa rawih/chhawr a ngai a, țhutphah ₹ 20 khân bungraw phurhna hlawhfa man a daih zân a ni. Mahse, tûnlaiah chuan Vêng khata awm ho pawh ni ila, hmeichhiain mâk chhiat a tawha a bungraw phurh hâwnna tùr Taxi pakhat chauh hmanna pawh a daih chu khawiah a ni ringawt mai!

☆☆ Țhutphah ₹ 20 principle avâng hian mipain kan nawm kan mâka hmeichhia kan namnûl tùr a nih lohzia kan pi pûte finna aia fing zâwk tûnah hian eng nge kalphung chher thar kan neih ve tawh le? Chher thar chu sawi loh, țhutphah ₹ 20 nihna leh hlutna pawh awmze nei loah a chhuak tawh zâwk a ni lo’m ni? Manpui ₹ 400 phei chu a hranpaa khel thar fo tham a tling ta a; tûnlaia ₹ 400 awlsamna hi nupui pasal inneih leh ințhen kan awlsam êm êm phahna a ni ve ngei ang tih hi kei chu ka ngaihdân nghet tak pakhat a ni nghe nghe.

☆☆ Tin, a hun laia sâwn man ₹ 40 principle pawh hian kan pi pûten hmeichhia an lo humhalhzia a tichiang hle bawk. Tûnlaiah pawhhian hmeichhia, mahni bialpa te laka nau pai, mipain nei duh loa a thlauhthlâk leh si, social media kal tlang hiala manganga âu chhuak ru lawm lawm, nau tihtlâk mai tùr nge ni ang tih leh, mahni intihhlum duh phah hial hi an kat nuk mai, ngaihsaktu leh humtu an va’n mamawh tehlul êm! Tûnlaia anțam têl khat leina tâwk lek sâwn man ₹ 40 hian a hum zo tawh îkhâw dêr si lo.

☆☆ Belh leh paih thiam ve pângngai, hmân leh tûn pawisa hlutna bûk thiam chin chuan a hun laia sâwn man ₹ 40 hian sâwn leh a hringtunu a châwm theih dân te, tûnlai hun atân pawh sâwn (naupang) tâna education țha pêkna tùr pawh a daih dân a hriat thiam theih âwm e. Sâwn man ₹ 40 hautak lai hian sâwn pawm sawi tùr chu an awm ve leh zauh tho mai thei e; mahse, sâwn man ₹ 40 kha hmeichhe eng zât takin him phah ang maw?

☆☆ Tûnah hian nupui pasal inneiha man leh mual tihsân chu sawi loh, sâwn man tihpun avânga a nghawng țha lo thleng thei chhuanlam kan sawite hi chu, mipui tam zâwk mi pângngai chinchunga thil thleng tùr ang atân chuan zêldin thu mai mai a tih theihin ka hre țhîn a; sâwn man tihpun hnua la â fâl foho chuan an ât man chawi sêng lo mai rawh se, a ni lo’m ni?

Fapa hlîr ka neih avângin ka fâte nupui man atâna ₹ 400 leh țhutphah ₹ 20 pêk chu ka tân a zângkhai ngei ang; mahse, nupui neih hi thil tak tak a ni tih leh hmeichhiate hi an hlu tak zet a ni tih an hriat chian phah theih nân ka fâten an nupui man hi tuak țauh țauh se ka ti zâwk hle a. An nupui neih sâwngbâwlna sênso hautak tùr ang zawng zawng zât hi an nupui man zât ni se, a lawmna sênso kan neih daih tawh loh pawhin inneih serh leh sâng a hminga tlingtlâkpui chauh ringawt tùr pawhin ka duh zâwk fan a, a neite chuan an duh angin lâwm bûng bûng mah se, ka sawi phâkah ka ngai lo bawk ang. Inneih man leh mual tihpun leh dowry tih vêl sawi zawm tum pawh an awm țhîn a; mahse, thil chi hrang daih a ni reng si a.

Kan pi pûte principle-ah khân manpui ₹ 400 chu sawi loh, țhutphah ₹ 20 mai paw’n awmzia a nei a, sâwn man ₹ 40 lah awmze nei loa bituk a ni hek lo; mahse, tûnlai finna hian kan pi pûte fin rilna kha a chhawm nung zo em? Sâwn man hmangin mipa hnungkhirh ila, mipain an thlauhthlâk avânga hmeichhiaten nau an tihtlâk kan diriam êm êm țhin pawh hi adân a dang ngei ang le.

Kan pi leh pûten hmeichhiate an dah hluta an lo humhalh dân hmun lî-a țhen hmun khat (¼) ang tal chhawm nung ve tùrin keini hmasâwn leh fing intîte hian eng nge kan ruahman chhuah ve tawh le? Nupui pasal te hi inzâwng hnah nêm ban mai maiin, kan indai hnai thing fawm mai mai zêl ang a, reilotêah awlsam takin kan ințhen leh zung zung chho reng rih mai dâwn em ni ang?

Aw le, tûna kan thil sawi hi hmeichhe dinhmun nghawng thil chauh a ni lo a; thihna avâng pawh ni si lo, an nu leh pa la dam ve reng chung si-a fahrah kan tih mai loh theih lohho pawh hian i hnuk an khawih pha ve ngai lo em ni? Hêng thil leh kan sawi tâk chungchâng hi inzawmna nei miah loah nang chuan ngai luimah la; kei erawh chuan, “A inzawm,” tiin ka țang kawh tluan țhak ang maw le.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Euro 2016 Semi final ah France in Germany hnehin Final an lut

POSTED by Lawmkima Hmar On July 8. 2016

France 2-0 Germany FT
Fra : Griezmann 45’+1 (p), 72′.

Final tluk thuaka boruak nei lian, final khel tur lane lehlam an chhiat deuh avanga final aia hmuhnawm zawk tura ngaih chu Marseille khawpuiah thehdarhin a awm ta.

German lamah centre forward inhliam Gomez aiah World Cup-a goal 10 thun tawh Euro-a goal la thun miah lo Muller chu a hmatawngah a awm a, a hnung dawl turin ball pass tam Tony Kroos, assist lalpa Ozil leh winger tha mi Draxler te an awm.

An hnung chiahah hian midfield luahlum turin damkawr Schweinsteiger leh Emre Can te an awm a, defender inlan thei lo Hummels aiah Howedes kan hmu bawk.

France lamah erawh 5-2 a Iceland an nawp tuma an team ngai chiahin bul an tan leh a, hrem tuar zo Adil Rami leh Kante te aiah Barca player thar Umiti leh Sissoko te kan hmu nawn..Inkhel tan phatah mikhual chunga thatchhuah tum lo French an rawn dawk chhuak nghal a, goal thun tam ber (4) ni mek Griezmann leh Payet te an langsar nghal.

Mahse, French manager Deschamps chuan tihfuh tawk lo a nei, an midfield a ruak a, minute 8 a ral chuan Germany inmual laiah ro an rel tawh.
Tony Kroos chu French box chhungah tlu mah se a beisei penalty pek a ni lova, Ozil leh Schweisteiger ten tha takin pet mahse goal-ah a chang ta lo.
Mual laiah an khingpuite khan lo mahse wing hmang tangkai thin French tan winger tlanchak leh thawkrim Griezmann a rawn lawr thut thin a, thlawptu a tlachham lek lek mai pawha a hlauhawm viau.
Tun tournament-a Zidane nena an tehkhin Payet chuan free-kick tha zetin pet mahse German keeper hlamthui Neuer thatzia pholanna remchangah changin goalkeeper tam zawkin an ben per tur ang chi chu second ball awm lovin a lo man. A ball man (grip) ava nghet tehlul em.

German hmatawng ten Lloris chu awl hman lek lovin an siam a, French tantute lungphu a rang..Ball a chhuak phei zeuh a, Atletico Madrid winger Griezmann chuan tha zetin lei hrulah pet mahse a hmaa ding hi Neuer a ni tlat. Hemi hnu hian Griezmann-a free-kick hlawhchhuah chu World record fee a Real Madrid leh Man. United in an ngam mek Pogba chuan petin Neuer-ah bawk a tawp leh. Counter attack atanga ball la fuh Giroud chuan French hmahruaina goal a thun ngei dawnin lang mahse a ke veilama a pet hi German defender Howedes chuan pui takin dansak.

Keeper pahnih zuang tawn zak zak karah goal awm lovin chawlhlawk an hmang mai dawn emaw tih laiin minute 45-naah captain Schwensteiger chuan Italy an khelh tuma Boateng tih thik niawm hrimin a ban a phar chhuak a, penalty leh yellow card a chawi ta hlauh. Khatiang huna ban phar kha ava tul lo em. Referee thutlukna kha a dik.

Inkhel tan hmaa goal 4 thuna goal thun tam ber ni mek Griezmann lo pen chhuakin Neuer dan hman lohvin French hmahruaina goal a thun. Euro-a goal 5 thuntu Zidane-a goal thunzat a thun ta reng mai.

Second half-ah hma hruaituin goal venhim tumin bul an tan lova, a si phur zawk lahin chhuahbelh hlau niawm hrima mahni chan lama tawmim an thlang hek lo. Goal bul tawn tawnah ball a leng fua fua a,Muller chuan an si phurh a sut teuh hle. Chak tum, goal thun tum, tlawm duhlo inkhel ropui kan hmuh chhunzawm a, hun a kal chak; menrei man ava awm em. Hei lo liama ennawm mak tak a awm chuang dawn em ni?.Darkar khat ralah German defender Boateng inhliam chu Mustafi chuan a rawn thlak. Germany hmatawng ten French defence an thiat teuh thin hle a, defender kum 30 mi Koscielny ke a rim mawlh mawlh khawp. Griezmann a hlauhawm chhunzawm a, an tumpuite tan sa har a tling.

Minute 66-naah Low chuan ‘nawr’ tih thupuia hmangin tlarhnung puithiam Can la chhuakin a nawr lama tangkai Gotze a rawn luhtir, goal thunna remchang nei tha zawk erawh France tho an ni. Payet chuan Neuer tibuai tur khawpin a pet lo thung.

World Cup 1998 a France an champion tuma an captain tuna an manager ni ta Deschamps chuan Kroos & co dangchat turin midfield hnawhchep a ngai tih hriain nidang phak lo Payet a la chhuak a; tlarhnung pui pah turin Kante a rawn dah lut. Pogba a chhuak thui thei sawt.
Pogba hian box chhungah German defender ball chanlai chhuhsakin Mustafi a bum hnuah Neuer tana ban phak si lohvin a cross a, Griezmann chuan tun tournament-a a goal 6-na atan hlap sawt zeuhin goal-ah a chantir.

Draxler chuan tha mangkheng a petin an si phurh a sut then ngei dawnin lang mahse goal chungkham kil a per hlauh, free-kick atangin a thun teuh viau bawk.

Giroud aiah Gignac rawn lutin German captain Schwensteiger aiah rawlthar duhawm kum 20 mi, a khelhna club Schalke in £40m an chhiar mek chu mual chhungah a rawn penlut ta bawk.

Tiatpuia tharum ngah bera an sawi thin German palian rual ten mihang midfielder Sissoko an nawr leng zo lova, French counter attack atan a kila lung tangkai a ni. Griezmann chuan hat-trick siam theihna remchang nei mahse a pet lir ter ter thei chauh a. Hun tawp na’n minute 4 a la awm tihah Cabaye chuan a rawn thlak zui.

Hun tawp dawn a ruaiah German tan Kimmich chuan a lu hman thiamzia tarlang mahse Lloris chuan ropui lutukin a lo dansak a, Gotze goal thun tur pawh engmah lovah a chhuahsak chhunzawm.

A entute tan pawha inthlahdahna hun awm lek lova thiamthil leh fin kherek tinreng hmanga an inbeih hnuah France chuan, kum 2015 friendly match a an hnehna ang 2-0 thovin German rallian tur hi Marseille-ah an lo tukzal ta a ni.

France in chak an phu e.

Aside | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

MSU HRUAITUTEN ZIRLAI VANDUAI KAN; TUN HNUA A THLEN TAWH LOH NAN SORKAR DEPARTMENT LAM FIMKHUR SE AN TI

POSTED by Biaksiamtluanga Bsa On July 8, 2016

MSU Regional Headquarters Lunglei hruaitute chuan nimin (Dt.7.7.2016) khan F.Lalmuanzuala s/o F. Thangnghilhlova Govt. Higher Secondary School Lungleia class xi science zirlai current-in a man chu civil hospital-ah tlawhin cheng 1000 in an kan.

Sikul compound-a PHE tuizem lian awm leh tuizem hrula electric current hrui kal chu zirlaite tan a him lo hle a, hei hi a changtu department lamin a sawn dan emaw tun aia hima a awm theihna tura hma an lak a ngaih thu MSU hruaitute chuan an sawi a, a tul dan anga hma lak nise an ti.

Tun hnuah hetiang vanduaina nasa a thlen tawh lohna tura hmalak zel MSU hruaitute chuan an tum bawk.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Hmeichhe Laka Mawilo Taka Khawsak Tum An Man

POSTED by Dingdi On July 8, 2016

Sakawrtuichhun khawtlang chuan July 5, 2016 zan khan Lalrinchhunga, kum 52 chu hmeichhia pakhat laka mipat hmeichhiatna lam hawia mawi lo taka khawsak a tum avangin an man a, Zonuam Police kuatah an hlan.

Sakawrtuichhun khawtlang hian Lalrinchhunga hi an veng ah manin Police kuta hlan an tum a, Lalrinchhunga thiltih avanga mipui thinrim pung khawm chuan Lalrinchhunga hi Police kuta hlan an remti lova, zan lama an man a nih vangin, hun eng emaw chen khawtlang mipui thinrim leh Police-te hi an indan buai hnuah, police-te hian Lalrinchhunga hi an la thei hram a ni.

Lalrinchhunga hi Saitlaw khaw chhuak a ni a, thubuai a neih avangin Central Jail-ah a tang a, Jail atanga a chhuah a nih hnuah Sakawrtuichhun-ah hian mi Inah kar hnih vel a khawsa hman a ni. Lalrinchhunga hi thubuai siamsak a ni a, Police Women Cell-in thu zawhfiah atan an kawl mek a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

ZORAM TIKIMTU NUIH TIZA SI TE part-1

1. Zun ina êk chîng te.
2. Pawngsual hlau chung a inla-sexy em em te.
3. Thirbana chinai tah chîng te.
4. Pheikhawk charna ruih chîng te.
5. Diwali halpuah aia Christmas halpuah bengchheng zawktlata hria ‘mi țhenkhat’ te.
6. Writer lara inngai zinga megazine chhiar țhin, grammer hmang țhin, guiter perh țhin te.
7. Puakzo aia popcorn tui ti zawk tlat te.
8. Traffic jam tawt tak kara inla VIP em em te.
9. Vai mistiri pawisa leh a thianghlimna thleng duh te.
10. Bus conductor pamham em em te.
11. Thil man sang control tum lo sorkar te.
12. Corruption phoro tum – advertisement chhuah lova hna lak nuam ti em em te.
13. School naupang itawm zia sawi peih em em kohhran upa te.
14. Designation plate tar loh hlau officer te.
15. Sexy taka inthuam chunga zu inho hi a changkang tlata ngai school naupang te.
16. Kohhran țhalai leader sâwn thlâk chîng te.
17. Mi pasal duat lai kher ngaihzawn tum nula hmelțha te.
18. Car pahnih leh BPL ration card nei kawp te.
19. Kawr chhing, dul lang ha, an dul hliah tuma pawt pawt thin te.
20. Kelkang harhna chang inti, party ruihchilh em em si te.
22. Mahni dik lohna pawm ngam hlawllo rawngbawltu te.
23. Y.M.A hruaitu nih vanga inla turu em em te.
24. Infiammi ni si ruihhlo nghei tum miahlo te.
25. Thlarau chang mang si lova kohhran ruihchilh tlat te.
26. Kohhran tih apiang Pathian tih emaw ti tlat te.

Anger is an acid that can do more harm to the vessel in which it is stored than to anything on which it is poured.
– Mark Twain

Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

HLEICHHE TLEIRAWH KUM 14 MI BO HMUH LA NI LO

POSTED by Vanneihthanga Vanchhawng On July 8, 2016

July ni 4, 2016 chawhnu dar 3 vel atang khan Laltanpuii kum 14, Laldsangpuii fanu Rangvamual Mel 4 chu an chenna In Rangvamual atangin a chhuak a, chanchin buatsaih lai thleng hian a awmna chin hriat a ni lo.
Tleirawl Laltanpuii hi theihtawp chhuahin a chhungten an zawn hnuah hmasawnna an neih loh avangin Vaivakawn Police Stationah FIR an thehlut ta a ni.

Amah hi 5′ 2″ a sang, hang lam, sa tha lam a ni a, a bo lai hian kawr dum, T Shirt var a ha a, sam ngil sei vaklo a ni. Amah lo hmu emaw a awmna hria chuan vaivakawn PS No, 2342303 emaw Ph No. 8575951947 ah hriattir turin an ngen a ni.

Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

Hollywood Film hian engtin nge sum a thawhchhuah ?

POSTED by On July 8, 2016

  • Film atanga sum an thawh chhuah dan
  • Film kalphung
  • A entu zat chhut dan
  • Pay per view awmzia

Theater chuti zatah chuan chhuah a ni a, dollar chuti zat chu kâr khat chhûngin a lalut kan ti leh mai ṭhin a. Engtin nge theater chuan film an chhuah ngawt a, an sum thawhchhuah chu engtin nge sem darh anih tak chiah? Actor te hian movie an chan man engtin nge an lak ṭhin a, tu tu hian nge hlawkna tel ber?

Script Writer :
Film chan tur chanchin ziaktu an awm hmasak zet a ngai a. Ziaktu an awm a, chumi chuan Contract kaltlangin Producer hnenah a chanchin ziah chu a zuar ṭhin a. An inrem anih chuan a tirteah Ziaktu hnenah chuan pawisa eng emaw zat pêk hmasak phawt a ni ṭhin. Mi thawnthu ziah sa anih a, film mil tura ziak danglamtu tura an thlan Ziaktu pawhin tiang bawk hian atirah pawisa a dawng hmasa ṭhin.Tichuan, film an chan ni khat niin Ziaktu hnenah chuan pawisa pêk belhin chu Movie Script chu Producer hnenah neitu nihna hlan a ni ta ṭhin a ni.

Script ziah man hi a inang lo thei hle a, movie budget hniam angah hian $ 1000/4000 vel lek Ziaktu hnenah pêk a nih laiin budget sanna angah chuan $ 250,000/1 mil Ziaktu hian a hlawh daih ṭhin. Chutih laiin Harry Potter novel ziaktu JK Rowlings khan 1998-ah Warner Bros hnenah a lehkhabu hmasa pahnih film rights lei nân khan $ digit 7 (a zat chiah puan loh) an seng a. Kum 2004 a nih meuh chuan Ziaktu billionaire ni hmasa ber a ni der!

Producer :
Script leitu kha Producer niin a nih loh leh JK Rowlings-i kan sawi ang khian Production Company Sony, MGM, 20th Century Fox, Paramount, Warner leh Universal Film etc hnenah hralhin anni’n producer ruaiin ani’n film changtu tur actor leh director, thawhpui tur a thlan bakah film siam leh hralh hi a kutah a awm vek a. Film chu an han chang ta char char a, an chan zawh hnuah Producer chuan Film Distributor hnenah a film chu a siamna budget aia tamin hralh a tum ta ṭhin a ni.

Sony, MGM, Disney etc kan tihte ang hi chuan an duh chuan an Studio aṭanga film siamin an duh chuan Distributor-ah pawh an ṭang nghal mai thei bawk.

Distribution Company :
Producer-in film a siam zawh chu DVD leh Cinema/Theater-a chhuah turin a peih fel ta a. Distribution Company an awm a, anni hian heng film an siamte hi a hma lamin film budget, actor an hmante an hriatlawk bakah a chang chuan zawrh an inhuam hmain film hi a zavaiin an enlawk bawk ṭhin. An hna ber chu Marketing a ni ber a, pawisa a heh hle a ni. He pawisa a heh vang tak hian Sequel Film kan tih mai, American Pie te, Sex & The City te, Twilight Movies ang chite kha an siam nachhan.
Twilight saga angte kha Editing an zawh hma hmain a film dang an siam leh nghal mai a. A chak thei ang bera Market lama Film chhuak hmasa mipuiin an hlut a la reh chian hman hmaa a chhunzawmna film an zawrh zung zung theih chuan budget ṭha tak nen film hlawhtling i siam zung zung theih bakah Profit ṭha tak i nei thei dawntihna a lo ni. Producer hian Distributor hnenah Film chhuah theihna Rights hi US, Europe, Asia ram bik tân tihangin a hralh thei a, he Distributor hi Cinema chhuahtu atân, pakhat dang leh hi DVD zuartu atân ti pawhin a duh a thlang thei a ni.

Cinema :
Khawvel ram hrang hranga Cinema-te hian tu Distributor hnena mi film nge ka chhuah ang tiin an duh an lo thlang ṭhin ve leh bawk a. Star Wars chhuah zan lo ni ta se, khuaah Cinema Hall pahnih lo awm ta se, a chhang huaitu zawk zawk khan Star Wars Film chu a chhuah mai dawn a ni.

Agents :
A chunga mi pawimawh i ti mai ang kan sawi zawng zawngte inkârah hian Palai an la awm leh ta zel a. Anni hian mi chi hrang hrangte chu thlunzawmin an inhmelhriattir a. Hmelhriat an ngah poh leh pawisa an thawkchhuak tam ve tihna anih chu.

Film Hlawkna Tel Tam Ber :
Film an siam tawh zingah $ 15,000 lek senga an siam Paranormal Activity khan hlawkna a thawhchhuah chu $ 196,000,000 zet niin he film aia Profit siam hnem film an la siam lo niin a lang. He Profit a thawhchhuah zat hi 19,749 % return on investment zuk tling a! THE DEVIL INSIDE (2012) chu pahnihna niin Budget: $1,000,000 niin Profit: $37,316,634 a hmu a, ROI chu 3632% chauh a ni!
~~~~~~~~~~~~~~~

1. Pay per view kan tih ang hi chu Subscriber ten TV Network-a chhuak tur kha man chawia leiin Private Telecast hmangin a en theih ang hi hi a ni. Entirnan, MGM Grand a Boxing khu HBO channel chuan a tichhuak ṭhin a. Ticket lak ai chuan mahni inlum aṭangin kha Boxing Event kha HBO channel chuan pay per view hmanga lei theihin a zuar ta a, i lo lei tak kha a ni.

2. Nielsen Ratings :
TV Programme chumi chu mi chuti zatin an en an ti leh mai ṭhin a. Hemi chhutchhuaktu hi Nielsen Ratings an ni a, anni hian chhûngkaw 20,000 TV Programme en ṭhin kha sample atân lain hemi atân hian set meters an tih mai hmangin minute tin an endik ṭhin.

He meters kan tihah hian chhûngkaw member tinte kha TV an en apianga inhriattirna hmangin Nielsen hnenah hianan inhriattir ta a ni. Entirnan. Kum 2013-14 khan US ah hian Chhungkaw 115.8 million awm anga chhut a ni a. Nielsen samle zat chu 0.02% chauh a ni. Tichuan he % hi pung chho zelin tun ang hunah hi chuan chhungkaw sample an neih zat chu chhungkaw pumpui aṭanga chhuta 10% dawn lai a nei tawh a ni.

Chuvang chuan, miin chumi zat chuan an en an tih hian 100% in a rintlak theih ngailoh a ni. hetiang lova TV entu chhut dan hi an la hmuchhuak chiah lo niin a la lang rih bawk.

Aside | Posted on by | Tagged | Leave a comment

UK-IN HMEICHHE PM NEI LEH DAWN

POSTED by Kiddy Vanchhawng On July 8, 2016

Jul 8, 2016, MSR: Khawvel ram ropui, US chuan an ram hruaitu ber ni turin hmeichhia an neilo ang tih a sawi hleihtheih loh laiin a sangawizawnpui, Britain pawhin kum 40 emaw zet liam ta a, hmeichhe PM ropui tak, Margaret Thatcher (1979-1990) a lo neih tawh hnu-ah tunhnaia Brexit vote avanga David Cameron-an kumin October thla hian ban a tum tak avangin a aiawh tur atan home secretary, Theresa May leh energy minister, Andrea Leadsom te a chhawpchhuak ve leh ta rup mai!

Nimina Conservative hruaitu inthlitfimna second round atanga Justice Secretary Michael Gove paihthlak anih ve lehtak avangin tunah chuan May leh Leasdom te hi all-women contest-ah an inchaltauh dawn ta a ni.

May leh Leadsom te hian final round atana rampuma Conservative Party te convince ngei tumin campaign an nei tan nghal ang a, a chak zawk hi September 9 ah puan a ni ang. Heta a chak zawk zawk hi Britain PM an ni dawn a, Britain Hmeichhe PM pahnihna an ni ngei dawn a ni.

Aside | Posted on by | Tagged , | Leave a comment